P. 1
Hukum DM

Hukum DM

|Views: 1,229|Likes:
Published by Atiqah Kamal

More info:

Published by: Atiqah Kamal on Mar 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/20/2013

pdf

text

original

Hukum DM

FRASA DM DAN HUKUM DM: 1. MAKSUD: a. Frasa DM berkaitan dengan cara sebutan frasa dalam bahasa Malaysia. Frasa dalam bahasa Malaysia adalah bertentangan dalam bahasa Inggeris. b. D bermaksud µdibuat¶ atau µbenda/ perkara/objek´. M pula bermaksud µmembuat´ atau µsifat benda¶ itu. c. Frasa bahasa Malaysia berbentuk DM kerana ³benda mendahului sifatnya´. 2. CONTOH PERBANDINGAN HUKUM DM : Frasa Bahasa Malaysia : ('benda' diikuti 'sifat') Contoh: -Rumah saya -Kereta baru -Bebola ikan -Lampu kereta -Buku teks -Kereta Proton -Idea baru Frasa Bahasa Inggeris : ('sifat' diikuti 'benda') / dikira salah dalam bahasa Malaysia. Contoh: -Saya rumah (my house) -Baru kereta (new car) -Ikan bebola (fish ball) -Kereta lampu (car lamp) -Teks buku (text books) -Proton kereta (proton cars) -Baru idea (new idea) 3. KESALAHAN PENGGUNAAN HUKUM DM: i. Kesalahan kerana meletakkan µsifat di hadapan¶ manakala µbenda di belakang´. Salah : (kerana mengikut struktur MD/ bahasa Inggeris) - dia menaiki mini bas. -makan di Aisyah Restoran. -makan Maggie mee. -naik Mara Ekspress -bercicahkan cili sos. -membeli goreng pisang. -di Ah Kong kedai basikal. -berbincang lain hal. Betul: (kerana mengikut struktur DM/ struktur bahasa Malaysia) -dia menaiki bas mini. -makan di Restoran Aisyah. -makan mi Maggie. -naik Ekspress Mara. -bercicahkan sos cili. -membeli pisang goreng. -di kedai basikal Ah Kong. -berbincang hal lain.

Sebaik mungkin. ii. 3.ii. Kami menaiki mini bas yang berhawa dingin untuk menuju ke destinasi tersebut. Contoh: Salah: (salah kerana µsifat¶ digandakan) -hal lain-lain -perkara lain-lain -peristiwa lain-lain -buku lain-lain-buku bacaan lain-lain Contoh: Salah: (salah kerana 'sifat' diletak di hadapan dan 'sifat' digandakan) -lain-lain hal -lain-lain perkara -lain-lain peristiwa -lain-lain buku -lain-lain buku bacaan Contoh: Betul: (betul kerana µbenda¶ di depan dan µbenda¶ digandakan) -hal-hal lain -perkara-perkara lain -peristiwa-peristiwa lain -buku-buku lain -buku-buku bacaan lain. µkesalahan imbuhan¶. 2. Perhatikan kesalahan dengan meneliti perkataan demi perkataan serta cuba kaitkan dengan hukum tatabahasa yang telah dipelajari. Pastikan ³benda di hadapan´ dan ³benda yang digandakan´. Pada akhir waktu pembelajaran. Baca ayat berulang-ulang supaya anda dapat mengenal pasti kesalahan ayat itu. iii. 4. garisilah perkataan atau frasa yang telah dibaiki. Kenal pasti jenis kesalahan yang hendak dibetulkan sama ada µkesalahan ejaan¶. 4. 5. Langkah yang perlu diikuti: 1. Cikgu kamil menerangkan lain-lain faktor yang mengakibatkan kejatuhan kerajaan Melayu Melaka pada tahun 1511. Mengesan Kesalahan Ayat TEKNIK MENGESAN DAN MEMBETULKAN KESALAHAN AYAT A. Kesalahan kerana menggandakan sifat benda. Contoh penggunaan hukum DM yang salah: i. Biasanya anda dikehendaki menyalin semula ayat yang sudah dibaiki dengan lengkap. . µkesalahan istilah atau kata¶ atau µkesalahan tatabahasa¶. Ahmad Said menjamu tetamunya dengan goreng pisang yang masih panas.

Kedudukkan Lim Ah Boon di syarikat ayahnya dicemburu oleh adik-beradiknya. sikap Daud yang keanak-anak masih tidak berubah. B. 4. terdapat satu kesalahan ejaan dan satu kesalahan penggunaan imbuhan. Peninju yang berbadan gempal itu berjaya tumbang pencabarnya pada pusingan yang kelima. 12. Semasa menulis ayat itu semula. Pembenaan jambatan di kampung itu tergendala selama berapa bulan kerana masalah bekalan simen. satu ayat yang dibetulkan dengan sempurna akan diberi 2 markah. 11. 7. . Pengusha ternakan ayam diminta tidak menjual ayam ternakan mereka dengan harga tinggi suka hati kepada pemborong ayam. Satu lapuran lengkap tentang kejadian kemalangan yang dilibatkan bas ekspres itu diserahkan kepada Menteri Pengangkutan. Pelancung asing yang dating ke majlis kebudayaan itu turut terhibur oleh persembahan tarian asli yang ditontonkan. 3. KESALAHAN EJAAN DAN PENGGUNAAN IMBUHAN: Dalam setiap ayat di bawah. Biasanya. 8. Biasanya. Kosmitik yang dibuat daripada bahan yang beracun tidak dibenarkan jualan di negara ini. Walau pun telah lama berada di luar Negara. 9. Kesalahan tatabahasa Kesalahan Ejaan dan Imbuhan MENGESAN DAN MEMBETULKAN KESALAHAN AYAT: A.6. Beranika jenis barang dijual di kedai yang meletak di hujung jalan itu dan harga yang ditawarkan berpatutan juga. dalam satu ayat terdapat 2 kesalahan yang perlu dibaiki. Semua pelajar di sekolah itu diwajibkan melibat diri dalam kegiatan ko-kurikulum yang dijalankan. 14. jangan ubah struktur dan maksud asal ayat tersebut. 7. Panel hakim memutuskan pihak pembangkang menang dalam debatan itu kerana pihak pencadang gagal mengemukakan definasi tajuk perbahasan dengan tepat. Kesalahan ejaan ii. Jenis kesalahan dalam ayat: i. 6. Calun lepasan Sijil Pelajaran Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran diingatkan supaya menyertakan semua salinan sijil yang telah disah oleh pihak sekolah. 10. 1. 5. Kenal pasti dan betulkan kesalahan-kesalahan itu dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud asalnya. Perompak yang sangat merbahaya itu Berjaya diberkas berdasarkan bukti yang ditemui oleh pihak polis. 2. 13. Kesalahan penggunaan imbuhan iii. Kesalahan penggunaan kata atau istilah iv. Kehabisan peterol menyebabkan pelumba kereta dari Ghana itu tidak dapat menamatkan perlumbaan kerana suntuk masa. 8. Junainah hanya terdiam diri apabila disindir oleh rakan setugasnya kerana dia tidak mahu membesar-besarkan cerita yang dianggap rimih itu. 15.

27. Masih banyak orang yang mempercayai kaedah perubatan tradesional kerana mereka menganggap kaedah tersebut mampu menyembuhi pelbagai penyakit kronik. 26. Jabatan Alam Sekitar akan bertindak tegas kepada mana-mana pehak yang melakukan kebakaran secara terbuka untuk menangani masalah jerebu yang semakin meruncing. 34. Lepasan sekolah teknik dan vokaysional akan diberi peluang bagi menceburi diri dalam bidang perniagaan dan industri kecil. Pilihan raya kecil di kawasan itu bakal mengadakan berikutan kematian ahli parlimennya pada awal minggu lepas.16. 21. pegawai daerah itu dibawa lawatan ke bilik seminar. 20. 28. 18. 17. Pemandu teksi di ibu kota sudah biasa diperangkap dalam kesesakan jalanraya terutama pada waktu puncak. Atlit yang mewakili negara dalam Sukan Asia akan menerima imbuhan sekiranya menangi pingat dalam acara yang disertai. Dalam majlis itu. 25. Kelayakkan dalam bidang perakaunan sangat penting kepada seseorang yang ingin melibat diri dalam lapangan perniagaan. Kanak-kanak itu bertepok tangan sebaik-baik sahaja persembahan nyanyian sempena disambut kemerdekaan tanah air selesai. Selepas upacara peresmian dewan. Runtuh akhlak dalam kalangan remaja mengakibatkan ramai remaja tersebut terjebak dengan gejala gengsterisma. Lima orang lelaki yang disyaki mencolek anak hartawan itu telah tertangkap oleh pihak polis di sebuah gudang kosong yang terletak di Ipoh. kita mestilah sentiasa menjaga marwah keluarga dengan menghindari diri daripada perbuatan yang mengaibkan keluarga. 30. 33. Jabatan Pengangkutan Jalan akan menguatkuasa undang-undang dari semasa ke semasa untuk mendisplinkan pengguna jalan raya terutama pada musim perayaan. 32. dia terpaksa menolak tawaran yang diberikan oleh pegawai harta tanah itu. Kami singgah di Restoren Dusun untuk menikmati pelbagai hidangan dan masak tradisional Melayu pada minggu yang lalu. 23. Penduduk Kampung Permai sedang bergotong royong untuk memperlebarkan jalan kerana bilangan kenderaan yang melalui kampung itu semakin bertambah. 31. Pendidikan pra-sekolah dikenalkan kepada kanak-kanak dalam lingkungan usia 4 hingga 6 tahun bagi tujuan mendedahkan mereka pada persekitaran sosial. Sebagai anak. Mereka kesali sikap pihak kontrekter yang tidak dapat menyiapkan projek perumahan tersebut mengikut jadual yang terdapat dalam butir-butir perjanjian. 36. Majlis pelancaran album baharu penyanyi popular itu telah diadakan secara besar-besar di sebuah hotel terkemuka di ibu kota. 35. Walaupun tewas tetapi pasukan bola sepak remaja kebangsaan mempamirkan permainan yang menarik dan penuh semangat sukan. . pelbagai persembahan telah mengadakan sempena hari keputeraan baginda yang ke 52 tahun. 19. 24. 29. Oleh sebab dia menghadap masalaah kewangan. 22.

38. Semua ejensi kerajaan diarahkan bergabung untuk menjalani kajian bagi mencari punca sebenarnya yang menyebabkan berlakunya banjir besar sejak beberapa hari yang lalu. kita digalakkan untuk menghadiahkan ibu kita dengan hadiah yang bertujuan untuk mengenang jasa mereka membesar kita sehingga dewasa. Dalam sambutan ulang tahun kemerdekaan kali ke 51 itu. Contoh 2: Salah: Ibu mencuci ikan yang dibeli oleh ayah dari kedai itu tadi. ³Saya mempunyai kaki tangan yang berpengalaman luas dalam bidang kecantikan termasuk khidmatan menggunting rambut. beberapa panduan telah disediakan oleh pembekal. Contoh 1: Salah : Kakaknya bekerja sebagai pragawati di Syarikat Penerbangan Malaysia dan sering ke luar negara. 41. pihak kerajaan mestilah memperbesarkan pasukan anggota polis dengan menambahkan bilangan anggotanya. Betul: Kakaknya bekerja sebagai pramugari di Syarikat Penerbangan Malaysia dan sering ke luar negara. Kerajaan menggubalkan sesuatu dasar pertanian berasaskan keperluan negara dengan mengambil kira masa depan sektor pertanian supaya sektor berkenaan dapat diurus dengan lebih efisyen.37. pelbagai acara telah dirancangkan termasuk acara boria yang akan disembahkan oleh peserta dari negeri Pulau Pinang. Sistem perkhidmatan kaunter yang disediakan di semua stesyen bas ekspres telah dikenali bagi memudahkan pengguna serta meningkatkan perkhidmatan pengangkutan di negara kita. Perdana Menteri telah menasihatkan rakyat supaya sentiasa bersatu padu untuk mengekalkan perpaduan yang sudah terjalin sekian lama. MAY 28. 43. Dalam perhimpunan raksaksa itu. 46. Berita tentang kejayaan seorang pengkaji sejarah menemui pusara lama berusia 3000 tahun di pinggir sungai itu telah merebak ke seloroh negara.´ katanya dengan ramah. Kesalahan istilah: Kesalahan istilah bermaksud kesalahan penggunaan kata iaitu penggunaan perkataan yang tidak sesuai dengan kehendak ayat atau situasi. Untuk mempastikan komputer sentiasa selamat samada daripada serangan virus atau daripada penceroboh sistem komputer. 47. THURSDAY. 2009 Kesalahan Istilah dan Tatabahasa MENGESAN KESALAHAN ISTILAH DAN TATABAHASA A. 39. 45. 44. 40. 42. Bersempena dengan sambutan hari ibu. Kementerian Pelajaran mendapati bahawa perlaksanaan dasar bahasa Inggeris dalam matapelajaran sains dan matematik perlu dikaji semula untuk memperbaiki kelemahan yang timbul. . Untuk membenteras kejadian jenayah yang semakin berleluasa.

Betul: Azim diberi masa dua jam setengah untuk sampai ke tempat pertandingan itu. B. 7. Kesalahan tatabahasa: Kesalahan tatabahasa bermaksud semua bentuk kesalahan dalam pembinaan ayat yang gramatis. Betulkan ayat tersebut dengan menulis semula ayat tersebut. 2. 3. Contoh 1: Salah: Sungai Pahang ialah sungai yang terpanjang sekali di Semenanjung Malaysia. Biarpun wajah kedua-dua pemuda itu agak sempadan. 9. Bapa saudaranya memperoleh pendapat yang agak lumayan hasil jualan pisang goreng yang dia buat. 6. Buku itu telah saya hantar ke pengirimnya semalam mengikut alamat yang tercatat pada bungkusan buku tersebut. . 1. 8. Semua mangsa tsunami dipindahkan oleh kami ke pusat petempatan sementara sebaik-baik menerima arahan daripada pihak berkuasa. Buku-buku Syarikat Maju Jaya paling laris sekali jualannya kerana penulis-penulis di syarikat tersebut begitu mengutamakan kuantiti. Setelah meneliti semua syarat-syarat yang ditetapkan di dalam surat perjanjian oleh peguam. Azmir tidak melepaskan peluang untuk menyertai pertandingan menjajah ke seluruh negeri Melaka yang syarikat itu anjurkan. Kesalahan ini melibatkan kesalahan hokum tatabahasa. 10. 5. Betul: Salah: Sungai Pahang ialah sungai yang terpanjang di Semenanjung Malaysia. Latihan: Setiap ayat mengandungi satu kesalahan kata atau istilah dan satu kesalahan tatabahasa. 4. Seorang pegawai tinggi syarikat itu telah didakwa di mahkamah di atas tuduhan memalapkan wang syarikat tersebut. Beribu ayam ternakan dimusnahkan oleh kerajaan Maxico akibat sindrom selsema burung yang menyerang di beberapa buah daerah di negara itu. akhirnya Ah Chong bersetuju untuk menulis surat perjanjian tersebut. tetapi perangai pemuda bertubuh gempal itu lebih baik dari seorang pemuda lagi. ³Adakah menu yang dihidangkan oleh tukang masak di hotel itu?´ tanya para peserta perlawanan memasak yang dianjurkan oleh hotel tersebut.Betul: Ibu menyiang ikan yang dibeli oleh ayah dari kedai itu tadi. Contoh 2: Salah: Azim diberi masa dua setengah jam untuk sampai ke tempat pertandingan itu.

Remaja yang menunggang motosikal di lebuh raya itu saling potong-memotong tanpa memikirkan takat keselamatan diri mereka sendiri. 21. ibu akan membangunkan kami daripada tidur dan mengajak kami berjoging di taman yang berhampiran. Tiap pagi hari minggu. Pada masa kini. Ayah sangat gemarkan makanan yang dimasak oleh ibu terutamanya ayam goreng yang dibaluti tepung itu. Mereka-mereka yang hadir ke majlis makan malam perdana pada malam itu dihiburkan dengan petikan biola seorang ahli muzik tanah air yang amat terkenal. Berdasarkan kepada maklumat yang diberi oleh orang awam. . 15. Pemilik kilang yang masih berdegil kerana membuang sisa toksik ke dalam sungai akan disenaraihitam supaya menjadi teladan kepada pekilang yang lain. Peminat bola sepak itu sedang membincangkan tentang corak permainan yang ditunjukkan oleh kedua-dua buah kumpulan bola sepak dari luar negara. 19. Seorang daripada peserta kereta lumba itu telah menarik diri daripada pertandingan kerana dua butir tayar kereta yang dipandunya meletup. Sebelum mesyuarat pada hari itu berakhir. 23. 12. 17.11. 16. akhirnya pemjenayah berbahaya itu berjaya ditangkap dan didakwa di muka perbicaraan. 14. Pihak polis di negara tersebut sedang giat memburu sekumpulan penjenayah yang dipercayai masih berada pada ibu negara berkenaan. masalah penggunaan dadah di kalangan remaja semakin membimbangkan dan jalan penyelesaian perlu segera diambil. pengerusi mesyuarat telah meminta pandangan ahli yang hadir untuk membincangkan lain-lain hal dan seterusnya menunda mesyuarat tersebut. 20. bangunan-bangunan lama di kawasan bandar yang sudah buruk akan dibaik puluh bagi menarik kehadiran pelancong ke negara kita. 18. 22. Pekerja di kilang menjahit songket itu memberi syarahan kepada kami tentang perjalanan kilang tersebut sebaik sahaja kami sampai di situ. 13. Pada hari ini.

Adalah dimaklumkan bahawa pertunjukan pakaian ini akan dirasmikan oleh seorang tokoh perniagaan yang terkenal. Para peserta yang menyertai perlawanan memasak tersebut akan disediakan dengan berapa jenis bahan masakan di ruang masakan itu. Terdapat beribu ekor rusa telah dipelihara di kawasan ternakan Pulau Kerdas. Mereka menempuh berbagai cabaran sejak ketua keluarga itu tidak bekerja kerana terlibat dalam kecederaan. 36. 38. Perdana Menteri menggesa pemaju-pemaju perumahan agar mempercepatkan kerja-kerja pembinaan rumah kos bawah yang masih terbengkalai. 31. Menurut Badan Pencegah Rasuah.24. 27. kejayaan perumahan itu ialah disebabkan oleh kelemahan pengurusan syarikat terbabit. Pegkaji di hospital itu telah mengemukakan sebuah pendapat bagi membendung wabak selsema burung daripada meluas kepada orang ramai. 37. . 33. Setengah penonton yang tidak berpuas hati telah membaling objek seperti botol apabila para pemain gagal memasukkan gol. Rakyat diseur membeli barangan tempatan demi untuk mengurangkan pegerakan wang ke luar negara. Rakyat Malaysia perlu berusaha mengekalkan kemerdekaan negara dari masa ke semasa agar tanah air yang tercinta ini tidak akan dijelajah lagi. Pekerja yang mengambil cuti itu menjatuhkan tandatangan kepada borang di atas meja tersebut sebelum menyerahkan borang itu kepada pengurusnya. 30. 32. 29. 26. Kebanyakan peserta-peserta yang menyertai acara lumba basikal itu terpaksa melalui jalan yang berbelok-belok sebelum tiba ke garisan penamat. Kami amat terkejut bila mendapat tahu bahawa ada seekor lembu mati kerana digiling kereta api di kawasan landasan itu. 34. 28. Anggota pasukan keselamatan itu sanggup bergadai nyawa demi mempertahankan tanah air kita dari ancaman musuh. 35. Ibu menghadiahkan kakak sebuah telefon tangan kerana mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia. 25.

Ayat yang menyalahi hukum-hukum bahasa Melayu AYAT TERGANTUNG Ayat tergantung ialah ayat yang tidak mempunyai subjek atau predikat. anda hendaklah menggunakan khidmat pos segera. 47. 45. Nama julukan artis yang terkenal itu adalah Mawi. Tapak sisih yang dibawa oleh rombongan pengantin lelaki itu telah mereka serahkan kepada pihak pengantin perempuan. Ini kerana cara ini lebih selamat dan mereka dapat menyiapkan tugasan itu dalam tempuh yang singkat.39. Pengetua telah mengakui bahawa salinan sijil yang pemuda itu runjukkan adalah benar setelah melihat sijil asal yang dikemukakan. Jika sekiranya surat itu hendak dikirim nanti. namun perbuatan jahatnya itu terbungkam juga. Tumpuan kini ialah kea rah mempertingkatkan kemahiran dan keterampilan pekerja dari masa ke semasa hingga mencapai satu tahap yang dikehendaki. Kerajaan menyarankan agar pengilang dan pengusaha Malaysia sentiasa menjalankan penyelidikan dan menggunakan teknologi terkini untuk meningkatkan mutu barang keluaran mereka. 49. 40. 50. 48. Walaupun Rajagopal cuba untuk menyembunyikan perbuatan jenayah yang dia lakukan. 46. . Ayat-ayat sebegini kerap ditulis oleh pelajar-pelajar terutama calon-calon STPM akibat kelemahan mereka dalam aspek tatabahasa. Jabatan Perhilitan akan mengadakan penyiasatan untuk mendapatkan maklumat tentang kepupusan beberapa jenis burung di negara kita dalam tempoh satu setengah tahun. 44. Bagi mengatasi masalah pencemaran alam sekeliling. 43. beliau meminta ibu bapa dan pelajar terlibat supaya bersabar menunggu keputusan yang bakal di buat pada minggu hadapan. 41. Sehubungan itu. 42. pihak berkuasa perlu memberi pendidikan yang sewajarnya pada orang ramai. Para budayawan mestilah memerah minda untuk sama-sama memikir dan mencari jalan untuk mengatasi masalah pendidikan di negara kita.

Dalam buku itu menghuraikan cara-cara membuat kuih-kuih tradisional masyarakat Melayu.Mereka tidak pasti siapa yang terlibat kemalangan itu. (Sepatutnya: Kehadiran pihak tuan akan menyerikan majliskami lagi. (Sepatutnya: Golongan belia yang merupakan tunggak pembangunan negara tidak boleh dibiarkan begitu sahaja oleh pihak kerajaan) 3.) 2. Ayat tanpa subjek Contoh ayat: . Ayat tanpa predikat Contoh ayat: . Kesalahan frasa kerja transitif .) . semua peserta perlu melaporkan diri pada minggu depan. . Penggunaan kata tanya dalam ayat penyata Contoh ayat: . (Sepatutnya: Negara kita mempunyai banyak destinasi pelancongan yang menarik.Pemberita itu melaporkan dari Baikonur Cosmodrome.Kehadiran pihak tuan akan menyerikan lagi majlis kami.1. Kesalahan struktur ayat pasif . (Sepatutnya: Buku itumeghuraikan cara-cara membuat kuih tradisional masyarakat Melayu) .) 4. Ayat yang bermula dengan kata hubung Contoh ayat: . 6. 5.Justeru itu.tidak diikuti oleh objek Contoh ayat: .Golongan belia yang merupakan tunggak pembangunan negara. (Sepatutnya: Tindakan pihak berkuasa dalam menangani isu rasuah dalam kalangan pegawai perlu disegerakan) . (Sepatutnya: Pemberita itu melaporkan berita dari Baikonur Cosmodrome.Manakala.Tindakan pihak berkuasa dalam menangani isu rasuah dalam kalangan pegawai kerajaan. Khazastan. semua pelajar dilarang membawa telefon bimbit ke sekolah.Pelajar itu tidak tahu mengapa dia gagal dalam ujian itu. .Di negara kita mempunyai banyak destinasi pelancongan yang menarik. Khazastan.

Kerajaan berusaha mengatasi masalah setinggan dalam kalangan penduduk bandar. Kesalahan ayat pancangan relatif Contoh ayat: . .Apabila bencana berlaku seperti banjir dan kemarau.Kita perlu mengurangkan pengambilan makanan sepertiminyak dan lemak yang berkolesterol tinggi.Punca tidak kurang pentingnya dalam hal ini ialah pengaruh media massa. 9. Binaan idea ayat yang tidak berfokus Contoh ayat: .Beberapa orang disyaki menjadi anggota kumpulan ajaran sesat telah didakwa di mahkamah.Bas yang mereka naiki itu terlibat dalam kemalangan jalan raya.Langkah itu juga merupakan suatu penyelesaian bagi negara dan memupuk generasi muda ke arah Wawasan 2020.Contoh ayat: .Huraikan dengan terperinci mengenai tajuk itu. . 8. banyak harta benda yang musnah.Kami yakin pasukan hoki sekolah akan memperoleh kemenangan dalam perlawanan esok.Perkara itu saya belum putuskan lagi. . . Komponen ayat yang tidak tepat Contoh ayat: . (Tiada kata hubung relatif "yang") . Kesalahan ayat pancangan komplemen Contoh ayat: . (tiada kata hubung komplemen "bahawa") 10. 7. (tiada kata hubung komplemen iaitu "untuk") .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->