Hukum DM

FRASA DM DAN HUKUM DM: 1. MAKSUD: a. Frasa DM berkaitan dengan cara sebutan frasa dalam bahasa Malaysia. Frasa dalam bahasa Malaysia adalah bertentangan dalam bahasa Inggeris. b. D bermaksud µdibuat¶ atau µbenda/ perkara/objek´. M pula bermaksud µmembuat´ atau µsifat benda¶ itu. c. Frasa bahasa Malaysia berbentuk DM kerana ³benda mendahului sifatnya´. 2. CONTOH PERBANDINGAN HUKUM DM : Frasa Bahasa Malaysia : ('benda' diikuti 'sifat') Contoh: -Rumah saya -Kereta baru -Bebola ikan -Lampu kereta -Buku teks -Kereta Proton -Idea baru Frasa Bahasa Inggeris : ('sifat' diikuti 'benda') / dikira salah dalam bahasa Malaysia. Contoh: -Saya rumah (my house) -Baru kereta (new car) -Ikan bebola (fish ball) -Kereta lampu (car lamp) -Teks buku (text books) -Proton kereta (proton cars) -Baru idea (new idea) 3. KESALAHAN PENGGUNAAN HUKUM DM: i. Kesalahan kerana meletakkan µsifat di hadapan¶ manakala µbenda di belakang´. Salah : (kerana mengikut struktur MD/ bahasa Inggeris) - dia menaiki mini bas. -makan di Aisyah Restoran. -makan Maggie mee. -naik Mara Ekspress -bercicahkan cili sos. -membeli goreng pisang. -di Ah Kong kedai basikal. -berbincang lain hal. Betul: (kerana mengikut struktur DM/ struktur bahasa Malaysia) -dia menaiki bas mini. -makan di Restoran Aisyah. -makan mi Maggie. -naik Ekspress Mara. -bercicahkan sos cili. -membeli pisang goreng. -di kedai basikal Ah Kong. -berbincang hal lain.

µkesalahan istilah atau kata¶ atau µkesalahan tatabahasa¶. Sebaik mungkin. Mengesan Kesalahan Ayat TEKNIK MENGESAN DAN MEMBETULKAN KESALAHAN AYAT A. Pastikan ³benda di hadapan´ dan ³benda yang digandakan´. 3. ii. Cikgu kamil menerangkan lain-lain faktor yang mengakibatkan kejatuhan kerajaan Melayu Melaka pada tahun 1511. Kenal pasti jenis kesalahan yang hendak dibetulkan sama ada µkesalahan ejaan¶. Contoh: Salah: (salah kerana µsifat¶ digandakan) -hal lain-lain -perkara lain-lain -peristiwa lain-lain -buku lain-lain-buku bacaan lain-lain Contoh: Salah: (salah kerana 'sifat' diletak di hadapan dan 'sifat' digandakan) -lain-lain hal -lain-lain perkara -lain-lain peristiwa -lain-lain buku -lain-lain buku bacaan Contoh: Betul: (betul kerana µbenda¶ di depan dan µbenda¶ digandakan) -hal-hal lain -perkara-perkara lain -peristiwa-peristiwa lain -buku-buku lain -buku-buku bacaan lain. Langkah yang perlu diikuti: 1. 2. µkesalahan imbuhan¶. 4. iii.ii. Contoh penggunaan hukum DM yang salah: i. 5. 4. Kesalahan kerana menggandakan sifat benda. Baca ayat berulang-ulang supaya anda dapat mengenal pasti kesalahan ayat itu. garisilah perkataan atau frasa yang telah dibaiki. Biasanya anda dikehendaki menyalin semula ayat yang sudah dibaiki dengan lengkap. . Perhatikan kesalahan dengan meneliti perkataan demi perkataan serta cuba kaitkan dengan hukum tatabahasa yang telah dipelajari. Pada akhir waktu pembelajaran. Ahmad Said menjamu tetamunya dengan goreng pisang yang masih panas. Kami menaiki mini bas yang berhawa dingin untuk menuju ke destinasi tersebut.

Pembenaan jambatan di kampung itu tergendala selama berapa bulan kerana masalah bekalan simen. 4. Semasa menulis ayat itu semula. 6. 7. 14. Semua pelajar di sekolah itu diwajibkan melibat diri dalam kegiatan ko-kurikulum yang dijalankan. dalam satu ayat terdapat 2 kesalahan yang perlu dibaiki. Kesalahan ejaan ii. Junainah hanya terdiam diri apabila disindir oleh rakan setugasnya kerana dia tidak mahu membesar-besarkan cerita yang dianggap rimih itu. Pengusha ternakan ayam diminta tidak menjual ayam ternakan mereka dengan harga tinggi suka hati kepada pemborong ayam. satu ayat yang dibetulkan dengan sempurna akan diberi 2 markah. 5. jangan ubah struktur dan maksud asal ayat tersebut. Calun lepasan Sijil Pelajaran Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran diingatkan supaya menyertakan semua salinan sijil yang telah disah oleh pihak sekolah. terdapat satu kesalahan ejaan dan satu kesalahan penggunaan imbuhan. Peninju yang berbadan gempal itu berjaya tumbang pencabarnya pada pusingan yang kelima. B. Kenal pasti dan betulkan kesalahan-kesalahan itu dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud asalnya. Kesalahan tatabahasa Kesalahan Ejaan dan Imbuhan MENGESAN DAN MEMBETULKAN KESALAHAN AYAT: A. 2. Biasanya. Pelancung asing yang dating ke majlis kebudayaan itu turut terhibur oleh persembahan tarian asli yang ditontonkan. Biasanya. Kedudukkan Lim Ah Boon di syarikat ayahnya dicemburu oleh adik-beradiknya. Kosmitik yang dibuat daripada bahan yang beracun tidak dibenarkan jualan di negara ini. 15. 9. 1. Satu lapuran lengkap tentang kejadian kemalangan yang dilibatkan bas ekspres itu diserahkan kepada Menteri Pengangkutan. KESALAHAN EJAAN DAN PENGGUNAAN IMBUHAN: Dalam setiap ayat di bawah. 8. 3. Panel hakim memutuskan pihak pembangkang menang dalam debatan itu kerana pihak pencadang gagal mengemukakan definasi tajuk perbahasan dengan tepat. 7. Perompak yang sangat merbahaya itu Berjaya diberkas berdasarkan bukti yang ditemui oleh pihak polis.6. 11. 10. Kesalahan penggunaan imbuhan iii. 13. Walau pun telah lama berada di luar Negara. Kesalahan penggunaan kata atau istilah iv. Jenis kesalahan dalam ayat: i. sikap Daud yang keanak-anak masih tidak berubah. . Beranika jenis barang dijual di kedai yang meletak di hujung jalan itu dan harga yang ditawarkan berpatutan juga. 8. Kehabisan peterol menyebabkan pelumba kereta dari Ghana itu tidak dapat menamatkan perlumbaan kerana suntuk masa. 12.

18. pelbagai persembahan telah mengadakan sempena hari keputeraan baginda yang ke 52 tahun. dia terpaksa menolak tawaran yang diberikan oleh pegawai harta tanah itu. Pemandu teksi di ibu kota sudah biasa diperangkap dalam kesesakan jalanraya terutama pada waktu puncak. Majlis pelancaran album baharu penyanyi popular itu telah diadakan secara besar-besar di sebuah hotel terkemuka di ibu kota. 19. Lima orang lelaki yang disyaki mencolek anak hartawan itu telah tertangkap oleh pihak polis di sebuah gudang kosong yang terletak di Ipoh. pegawai daerah itu dibawa lawatan ke bilik seminar. . Mereka kesali sikap pihak kontrekter yang tidak dapat menyiapkan projek perumahan tersebut mengikut jadual yang terdapat dalam butir-butir perjanjian. Kelayakkan dalam bidang perakaunan sangat penting kepada seseorang yang ingin melibat diri dalam lapangan perniagaan. kita mestilah sentiasa menjaga marwah keluarga dengan menghindari diri daripada perbuatan yang mengaibkan keluarga. Walaupun tewas tetapi pasukan bola sepak remaja kebangsaan mempamirkan permainan yang menarik dan penuh semangat sukan. Kanak-kanak itu bertepok tangan sebaik-baik sahaja persembahan nyanyian sempena disambut kemerdekaan tanah air selesai. 26. 24. 36. 17. 34. 32. Penduduk Kampung Permai sedang bergotong royong untuk memperlebarkan jalan kerana bilangan kenderaan yang melalui kampung itu semakin bertambah. Pilihan raya kecil di kawasan itu bakal mengadakan berikutan kematian ahli parlimennya pada awal minggu lepas. Jabatan Alam Sekitar akan bertindak tegas kepada mana-mana pehak yang melakukan kebakaran secara terbuka untuk menangani masalah jerebu yang semakin meruncing. Selepas upacara peresmian dewan. Jabatan Pengangkutan Jalan akan menguatkuasa undang-undang dari semasa ke semasa untuk mendisplinkan pengguna jalan raya terutama pada musim perayaan.16. 35. 30. 29. 23. 28. Masih banyak orang yang mempercayai kaedah perubatan tradesional kerana mereka menganggap kaedah tersebut mampu menyembuhi pelbagai penyakit kronik. 33. Oleh sebab dia menghadap masalaah kewangan. 27. Lepasan sekolah teknik dan vokaysional akan diberi peluang bagi menceburi diri dalam bidang perniagaan dan industri kecil. Sebagai anak. Pendidikan pra-sekolah dikenalkan kepada kanak-kanak dalam lingkungan usia 4 hingga 6 tahun bagi tujuan mendedahkan mereka pada persekitaran sosial. Kami singgah di Restoren Dusun untuk menikmati pelbagai hidangan dan masak tradisional Melayu pada minggu yang lalu. 21. 25. Dalam majlis itu. 22. 31. 20. Atlit yang mewakili negara dalam Sukan Asia akan menerima imbuhan sekiranya menangi pingat dalam acara yang disertai. Runtuh akhlak dalam kalangan remaja mengakibatkan ramai remaja tersebut terjebak dengan gejala gengsterisma.

Bersempena dengan sambutan hari ibu. Kerajaan menggubalkan sesuatu dasar pertanian berasaskan keperluan negara dengan mengambil kira masa depan sektor pertanian supaya sektor berkenaan dapat diurus dengan lebih efisyen. ³Saya mempunyai kaki tangan yang berpengalaman luas dalam bidang kecantikan termasuk khidmatan menggunting rambut. Kesalahan istilah: Kesalahan istilah bermaksud kesalahan penggunaan kata iaitu penggunaan perkataan yang tidak sesuai dengan kehendak ayat atau situasi. 45.37. Untuk mempastikan komputer sentiasa selamat samada daripada serangan virus atau daripada penceroboh sistem komputer. Dalam sambutan ulang tahun kemerdekaan kali ke 51 itu. kita digalakkan untuk menghadiahkan ibu kita dengan hadiah yang bertujuan untuk mengenang jasa mereka membesar kita sehingga dewasa. Sistem perkhidmatan kaunter yang disediakan di semua stesyen bas ekspres telah dikenali bagi memudahkan pengguna serta meningkatkan perkhidmatan pengangkutan di negara kita. Berita tentang kejayaan seorang pengkaji sejarah menemui pusara lama berusia 3000 tahun di pinggir sungai itu telah merebak ke seloroh negara. 44. Contoh 1: Salah : Kakaknya bekerja sebagai pragawati di Syarikat Penerbangan Malaysia dan sering ke luar negara. 2009 Kesalahan Istilah dan Tatabahasa MENGESAN KESALAHAN ISTILAH DAN TATABAHASA A. Contoh 2: Salah: Ibu mencuci ikan yang dibeli oleh ayah dari kedai itu tadi. Perdana Menteri telah menasihatkan rakyat supaya sentiasa bersatu padu untuk mengekalkan perpaduan yang sudah terjalin sekian lama. 47. 39. Semua ejensi kerajaan diarahkan bergabung untuk menjalani kajian bagi mencari punca sebenarnya yang menyebabkan berlakunya banjir besar sejak beberapa hari yang lalu. MAY 28. Untuk membenteras kejadian jenayah yang semakin berleluasa. 43. pihak kerajaan mestilah memperbesarkan pasukan anggota polis dengan menambahkan bilangan anggotanya. THURSDAY. 46. 38. 40. Kementerian Pelajaran mendapati bahawa perlaksanaan dasar bahasa Inggeris dalam matapelajaran sains dan matematik perlu dikaji semula untuk memperbaiki kelemahan yang timbul. beberapa panduan telah disediakan oleh pembekal. 41.´ katanya dengan ramah. pelbagai acara telah dirancangkan termasuk acara boria yang akan disembahkan oleh peserta dari negeri Pulau Pinang. Betul: Kakaknya bekerja sebagai pramugari di Syarikat Penerbangan Malaysia dan sering ke luar negara. Dalam perhimpunan raksaksa itu. . 42.

Latihan: Setiap ayat mengandungi satu kesalahan kata atau istilah dan satu kesalahan tatabahasa. Betul: Azim diberi masa dua jam setengah untuk sampai ke tempat pertandingan itu. Biarpun wajah kedua-dua pemuda itu agak sempadan. Kesalahan tatabahasa: Kesalahan tatabahasa bermaksud semua bentuk kesalahan dalam pembinaan ayat yang gramatis. Seorang pegawai tinggi syarikat itu telah didakwa di mahkamah di atas tuduhan memalapkan wang syarikat tersebut. 10. Betul: Salah: Sungai Pahang ialah sungai yang terpanjang di Semenanjung Malaysia. 7. Buku itu telah saya hantar ke pengirimnya semalam mengikut alamat yang tercatat pada bungkusan buku tersebut. Setelah meneliti semua syarat-syarat yang ditetapkan di dalam surat perjanjian oleh peguam. 9. 6. Betulkan ayat tersebut dengan menulis semula ayat tersebut. Semua mangsa tsunami dipindahkan oleh kami ke pusat petempatan sementara sebaik-baik menerima arahan daripada pihak berkuasa. Buku-buku Syarikat Maju Jaya paling laris sekali jualannya kerana penulis-penulis di syarikat tersebut begitu mengutamakan kuantiti.Betul: Ibu menyiang ikan yang dibeli oleh ayah dari kedai itu tadi. Kesalahan ini melibatkan kesalahan hokum tatabahasa. Beribu ayam ternakan dimusnahkan oleh kerajaan Maxico akibat sindrom selsema burung yang menyerang di beberapa buah daerah di negara itu. . 8. 4. ³Adakah menu yang dihidangkan oleh tukang masak di hotel itu?´ tanya para peserta perlawanan memasak yang dianjurkan oleh hotel tersebut. Bapa saudaranya memperoleh pendapat yang agak lumayan hasil jualan pisang goreng yang dia buat. akhirnya Ah Chong bersetuju untuk menulis surat perjanjian tersebut. Contoh 1: Salah: Sungai Pahang ialah sungai yang terpanjang sekali di Semenanjung Malaysia. 5. 3. 2. 1. Contoh 2: Salah: Azim diberi masa dua setengah jam untuk sampai ke tempat pertandingan itu. tetapi perangai pemuda bertubuh gempal itu lebih baik dari seorang pemuda lagi. Azmir tidak melepaskan peluang untuk menyertai pertandingan menjajah ke seluruh negeri Melaka yang syarikat itu anjurkan. B.

13. masalah penggunaan dadah di kalangan remaja semakin membimbangkan dan jalan penyelesaian perlu segera diambil. Pihak polis di negara tersebut sedang giat memburu sekumpulan penjenayah yang dipercayai masih berada pada ibu negara berkenaan. 18. . Ayah sangat gemarkan makanan yang dimasak oleh ibu terutamanya ayam goreng yang dibaluti tepung itu. 21. 19. 22. Pada hari ini. 14. 15. akhirnya pemjenayah berbahaya itu berjaya ditangkap dan didakwa di muka perbicaraan. 12. 16. pengerusi mesyuarat telah meminta pandangan ahli yang hadir untuk membincangkan lain-lain hal dan seterusnya menunda mesyuarat tersebut. bangunan-bangunan lama di kawasan bandar yang sudah buruk akan dibaik puluh bagi menarik kehadiran pelancong ke negara kita. Berdasarkan kepada maklumat yang diberi oleh orang awam. Sebelum mesyuarat pada hari itu berakhir. Mereka-mereka yang hadir ke majlis makan malam perdana pada malam itu dihiburkan dengan petikan biola seorang ahli muzik tanah air yang amat terkenal. Seorang daripada peserta kereta lumba itu telah menarik diri daripada pertandingan kerana dua butir tayar kereta yang dipandunya meletup.11. ibu akan membangunkan kami daripada tidur dan mengajak kami berjoging di taman yang berhampiran. 20. Tiap pagi hari minggu. Peminat bola sepak itu sedang membincangkan tentang corak permainan yang ditunjukkan oleh kedua-dua buah kumpulan bola sepak dari luar negara. Pada masa kini. Pekerja di kilang menjahit songket itu memberi syarahan kepada kami tentang perjalanan kilang tersebut sebaik sahaja kami sampai di situ. 23. Remaja yang menunggang motosikal di lebuh raya itu saling potong-memotong tanpa memikirkan takat keselamatan diri mereka sendiri. 17. Pemilik kilang yang masih berdegil kerana membuang sisa toksik ke dalam sungai akan disenaraihitam supaya menjadi teladan kepada pekilang yang lain.

Pegkaji di hospital itu telah mengemukakan sebuah pendapat bagi membendung wabak selsema burung daripada meluas kepada orang ramai. kejayaan perumahan itu ialah disebabkan oleh kelemahan pengurusan syarikat terbabit. Rakyat diseur membeli barangan tempatan demi untuk mengurangkan pegerakan wang ke luar negara. Para peserta yang menyertai perlawanan memasak tersebut akan disediakan dengan berapa jenis bahan masakan di ruang masakan itu. 34. 29. 32. 36. 38. 37. Perdana Menteri menggesa pemaju-pemaju perumahan agar mempercepatkan kerja-kerja pembinaan rumah kos bawah yang masih terbengkalai. .24. 33. 31. 28. 30. Menurut Badan Pencegah Rasuah. Anggota pasukan keselamatan itu sanggup bergadai nyawa demi mempertahankan tanah air kita dari ancaman musuh. Mereka menempuh berbagai cabaran sejak ketua keluarga itu tidak bekerja kerana terlibat dalam kecederaan. 25. 26. 35. Pekerja yang mengambil cuti itu menjatuhkan tandatangan kepada borang di atas meja tersebut sebelum menyerahkan borang itu kepada pengurusnya. Rakyat Malaysia perlu berusaha mengekalkan kemerdekaan negara dari masa ke semasa agar tanah air yang tercinta ini tidak akan dijelajah lagi. Adalah dimaklumkan bahawa pertunjukan pakaian ini akan dirasmikan oleh seorang tokoh perniagaan yang terkenal. Setengah penonton yang tidak berpuas hati telah membaling objek seperti botol apabila para pemain gagal memasukkan gol. 27. Ibu menghadiahkan kakak sebuah telefon tangan kerana mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia. Kami amat terkejut bila mendapat tahu bahawa ada seekor lembu mati kerana digiling kereta api di kawasan landasan itu. Kebanyakan peserta-peserta yang menyertai acara lumba basikal itu terpaksa melalui jalan yang berbelok-belok sebelum tiba ke garisan penamat. Terdapat beribu ekor rusa telah dipelihara di kawasan ternakan Pulau Kerdas.

Sehubungan itu. namun perbuatan jahatnya itu terbungkam juga. Ini kerana cara ini lebih selamat dan mereka dapat menyiapkan tugasan itu dalam tempuh yang singkat. . Nama julukan artis yang terkenal itu adalah Mawi. Kerajaan menyarankan agar pengilang dan pengusaha Malaysia sentiasa menjalankan penyelidikan dan menggunakan teknologi terkini untuk meningkatkan mutu barang keluaran mereka. 40. 44. 50. Tumpuan kini ialah kea rah mempertingkatkan kemahiran dan keterampilan pekerja dari masa ke semasa hingga mencapai satu tahap yang dikehendaki. Pengetua telah mengakui bahawa salinan sijil yang pemuda itu runjukkan adalah benar setelah melihat sijil asal yang dikemukakan. 48. 49. 42. Bagi mengatasi masalah pencemaran alam sekeliling. 47. pihak berkuasa perlu memberi pendidikan yang sewajarnya pada orang ramai. Tapak sisih yang dibawa oleh rombongan pengantin lelaki itu telah mereka serahkan kepada pihak pengantin perempuan. 41. anda hendaklah menggunakan khidmat pos segera. Ayat-ayat sebegini kerap ditulis oleh pelajar-pelajar terutama calon-calon STPM akibat kelemahan mereka dalam aspek tatabahasa. Para budayawan mestilah memerah minda untuk sama-sama memikir dan mencari jalan untuk mengatasi masalah pendidikan di negara kita. Walaupun Rajagopal cuba untuk menyembunyikan perbuatan jenayah yang dia lakukan. beliau meminta ibu bapa dan pelajar terlibat supaya bersabar menunggu keputusan yang bakal di buat pada minggu hadapan. 46. Ayat yang menyalahi hukum-hukum bahasa Melayu AYAT TERGANTUNG Ayat tergantung ialah ayat yang tidak mempunyai subjek atau predikat. 43. Jika sekiranya surat itu hendak dikirim nanti.39. Jabatan Perhilitan akan mengadakan penyiasatan untuk mendapatkan maklumat tentang kepupusan beberapa jenis burung di negara kita dalam tempoh satu setengah tahun. 45.

Khazastan. Kesalahan struktur ayat pasif . Khazastan. (Sepatutnya: Pemberita itu melaporkan berita dari Baikonur Cosmodrome. (Sepatutnya: Buku itumeghuraikan cara-cara membuat kuih tradisional masyarakat Melayu) . (Sepatutnya: Negara kita mempunyai banyak destinasi pelancongan yang menarik.) 4. 6.1. Kesalahan frasa kerja transitif .Pelajar itu tidak tahu mengapa dia gagal dalam ujian itu. 5.Di negara kita mempunyai banyak destinasi pelancongan yang menarik.Mereka tidak pasti siapa yang terlibat kemalangan itu.) .Kehadiran pihak tuan akan menyerikan lagi majlis kami. Ayat tanpa subjek Contoh ayat: . (Sepatutnya: Tindakan pihak berkuasa dalam menangani isu rasuah dalam kalangan pegawai perlu disegerakan) . semua pelajar dilarang membawa telefon bimbit ke sekolah.tidak diikuti oleh objek Contoh ayat: . Ayat yang bermula dengan kata hubung Contoh ayat: .) 2. Penggunaan kata tanya dalam ayat penyata Contoh ayat: . (Sepatutnya: Golongan belia yang merupakan tunggak pembangunan negara tidak boleh dibiarkan begitu sahaja oleh pihak kerajaan) 3.Justeru itu. Ayat tanpa predikat Contoh ayat: . (Sepatutnya: Kehadiran pihak tuan akan menyerikan majliskami lagi.Manakala. .Dalam buku itu menghuraikan cara-cara membuat kuih-kuih tradisional masyarakat Melayu. semua peserta perlu melaporkan diri pada minggu depan.Tindakan pihak berkuasa dalam menangani isu rasuah dalam kalangan pegawai kerajaan. .Golongan belia yang merupakan tunggak pembangunan negara.Pemberita itu melaporkan dari Baikonur Cosmodrome.

Kita perlu mengurangkan pengambilan makanan sepertiminyak dan lemak yang berkolesterol tinggi.Beberapa orang disyaki menjadi anggota kumpulan ajaran sesat telah didakwa di mahkamah. Kesalahan ayat pancangan relatif Contoh ayat: . (tiada kata hubung komplemen iaitu "untuk") .Punca tidak kurang pentingnya dalam hal ini ialah pengaruh media massa. . (Tiada kata hubung relatif "yang") . 9. .Kami yakin pasukan hoki sekolah akan memperoleh kemenangan dalam perlawanan esok.Contoh ayat: . 7.Bas yang mereka naiki itu terlibat dalam kemalangan jalan raya. .Kerajaan berusaha mengatasi masalah setinggan dalam kalangan penduduk bandar.Langkah itu juga merupakan suatu penyelesaian bagi negara dan memupuk generasi muda ke arah Wawasan 2020. Binaan idea ayat yang tidak berfokus Contoh ayat: . banyak harta benda yang musnah. Komponen ayat yang tidak tepat Contoh ayat: . Kesalahan ayat pancangan komplemen Contoh ayat: . 8.Apabila bencana berlaku seperti banjir dan kemarau. (tiada kata hubung komplemen "bahawa") 10.Perkara itu saya belum putuskan lagi. .Huraikan dengan terperinci mengenai tajuk itu.