Hukum DM

FRASA DM DAN HUKUM DM: 1. MAKSUD: a. Frasa DM berkaitan dengan cara sebutan frasa dalam bahasa Malaysia. Frasa dalam bahasa Malaysia adalah bertentangan dalam bahasa Inggeris. b. D bermaksud µdibuat¶ atau µbenda/ perkara/objek´. M pula bermaksud µmembuat´ atau µsifat benda¶ itu. c. Frasa bahasa Malaysia berbentuk DM kerana ³benda mendahului sifatnya´. 2. CONTOH PERBANDINGAN HUKUM DM : Frasa Bahasa Malaysia : ('benda' diikuti 'sifat') Contoh: -Rumah saya -Kereta baru -Bebola ikan -Lampu kereta -Buku teks -Kereta Proton -Idea baru Frasa Bahasa Inggeris : ('sifat' diikuti 'benda') / dikira salah dalam bahasa Malaysia. Contoh: -Saya rumah (my house) -Baru kereta (new car) -Ikan bebola (fish ball) -Kereta lampu (car lamp) -Teks buku (text books) -Proton kereta (proton cars) -Baru idea (new idea) 3. KESALAHAN PENGGUNAAN HUKUM DM: i. Kesalahan kerana meletakkan µsifat di hadapan¶ manakala µbenda di belakang´. Salah : (kerana mengikut struktur MD/ bahasa Inggeris) - dia menaiki mini bas. -makan di Aisyah Restoran. -makan Maggie mee. -naik Mara Ekspress -bercicahkan cili sos. -membeli goreng pisang. -di Ah Kong kedai basikal. -berbincang lain hal. Betul: (kerana mengikut struktur DM/ struktur bahasa Malaysia) -dia menaiki bas mini. -makan di Restoran Aisyah. -makan mi Maggie. -naik Ekspress Mara. -bercicahkan sos cili. -membeli pisang goreng. -di kedai basikal Ah Kong. -berbincang hal lain.

Kesalahan kerana menggandakan sifat benda. Baca ayat berulang-ulang supaya anda dapat mengenal pasti kesalahan ayat itu. µkesalahan istilah atau kata¶ atau µkesalahan tatabahasa¶. Pastikan ³benda di hadapan´ dan ³benda yang digandakan´. . Cikgu kamil menerangkan lain-lain faktor yang mengakibatkan kejatuhan kerajaan Melayu Melaka pada tahun 1511. Mengesan Kesalahan Ayat TEKNIK MENGESAN DAN MEMBETULKAN KESALAHAN AYAT A. Pada akhir waktu pembelajaran. Langkah yang perlu diikuti: 1. µkesalahan imbuhan¶. Contoh: Salah: (salah kerana µsifat¶ digandakan) -hal lain-lain -perkara lain-lain -peristiwa lain-lain -buku lain-lain-buku bacaan lain-lain Contoh: Salah: (salah kerana 'sifat' diletak di hadapan dan 'sifat' digandakan) -lain-lain hal -lain-lain perkara -lain-lain peristiwa -lain-lain buku -lain-lain buku bacaan Contoh: Betul: (betul kerana µbenda¶ di depan dan µbenda¶ digandakan) -hal-hal lain -perkara-perkara lain -peristiwa-peristiwa lain -buku-buku lain -buku-buku bacaan lain.ii. 3. 2. 4. Biasanya anda dikehendaki menyalin semula ayat yang sudah dibaiki dengan lengkap. 5. 4. Kami menaiki mini bas yang berhawa dingin untuk menuju ke destinasi tersebut. garisilah perkataan atau frasa yang telah dibaiki. Contoh penggunaan hukum DM yang salah: i. ii. Kenal pasti jenis kesalahan yang hendak dibetulkan sama ada µkesalahan ejaan¶. Sebaik mungkin. iii. Ahmad Said menjamu tetamunya dengan goreng pisang yang masih panas. Perhatikan kesalahan dengan meneliti perkataan demi perkataan serta cuba kaitkan dengan hukum tatabahasa yang telah dipelajari.

Pengusha ternakan ayam diminta tidak menjual ayam ternakan mereka dengan harga tinggi suka hati kepada pemborong ayam. dalam satu ayat terdapat 2 kesalahan yang perlu dibaiki. Satu lapuran lengkap tentang kejadian kemalangan yang dilibatkan bas ekspres itu diserahkan kepada Menteri Pengangkutan. B. Biasanya. 5. Walau pun telah lama berada di luar Negara. 8. Kesalahan ejaan ii. 8. terdapat satu kesalahan ejaan dan satu kesalahan penggunaan imbuhan. Perompak yang sangat merbahaya itu Berjaya diberkas berdasarkan bukti yang ditemui oleh pihak polis. sikap Daud yang keanak-anak masih tidak berubah. jangan ubah struktur dan maksud asal ayat tersebut. 9. Semasa menulis ayat itu semula. Panel hakim memutuskan pihak pembangkang menang dalam debatan itu kerana pihak pencadang gagal mengemukakan definasi tajuk perbahasan dengan tepat. 6. 13. 7.6. 7. Calun lepasan Sijil Pelajaran Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran diingatkan supaya menyertakan semua salinan sijil yang telah disah oleh pihak sekolah. 4. 11. Kosmitik yang dibuat daripada bahan yang beracun tidak dibenarkan jualan di negara ini. . 10. Beranika jenis barang dijual di kedai yang meletak di hujung jalan itu dan harga yang ditawarkan berpatutan juga. Kehabisan peterol menyebabkan pelumba kereta dari Ghana itu tidak dapat menamatkan perlumbaan kerana suntuk masa. Pembenaan jambatan di kampung itu tergendala selama berapa bulan kerana masalah bekalan simen. Biasanya. satu ayat yang dibetulkan dengan sempurna akan diberi 2 markah. KESALAHAN EJAAN DAN PENGGUNAAN IMBUHAN: Dalam setiap ayat di bawah. Semua pelajar di sekolah itu diwajibkan melibat diri dalam kegiatan ko-kurikulum yang dijalankan. 2. Jenis kesalahan dalam ayat: i. Kesalahan penggunaan kata atau istilah iv. Peninju yang berbadan gempal itu berjaya tumbang pencabarnya pada pusingan yang kelima. 1. 3. Kedudukkan Lim Ah Boon di syarikat ayahnya dicemburu oleh adik-beradiknya. Kenal pasti dan betulkan kesalahan-kesalahan itu dengan menulis ayat itu semula tanpa mengubah struktur dan maksud asalnya. 15. Pelancung asing yang dating ke majlis kebudayaan itu turut terhibur oleh persembahan tarian asli yang ditontonkan. Kesalahan tatabahasa Kesalahan Ejaan dan Imbuhan MENGESAN DAN MEMBETULKAN KESALAHAN AYAT: A. Kesalahan penggunaan imbuhan iii. Junainah hanya terdiam diri apabila disindir oleh rakan setugasnya kerana dia tidak mahu membesar-besarkan cerita yang dianggap rimih itu. 14. 12.

22. 34. Lepasan sekolah teknik dan vokaysional akan diberi peluang bagi menceburi diri dalam bidang perniagaan dan industri kecil. 36. pelbagai persembahan telah mengadakan sempena hari keputeraan baginda yang ke 52 tahun. 33. Kanak-kanak itu bertepok tangan sebaik-baik sahaja persembahan nyanyian sempena disambut kemerdekaan tanah air selesai. Jabatan Pengangkutan Jalan akan menguatkuasa undang-undang dari semasa ke semasa untuk mendisplinkan pengguna jalan raya terutama pada musim perayaan.16. 28. Lima orang lelaki yang disyaki mencolek anak hartawan itu telah tertangkap oleh pihak polis di sebuah gudang kosong yang terletak di Ipoh. Pemandu teksi di ibu kota sudah biasa diperangkap dalam kesesakan jalanraya terutama pada waktu puncak. 19. . 18. 21. 29. Masih banyak orang yang mempercayai kaedah perubatan tradesional kerana mereka menganggap kaedah tersebut mampu menyembuhi pelbagai penyakit kronik. 25. Pendidikan pra-sekolah dikenalkan kepada kanak-kanak dalam lingkungan usia 4 hingga 6 tahun bagi tujuan mendedahkan mereka pada persekitaran sosial. Pilihan raya kecil di kawasan itu bakal mengadakan berikutan kematian ahli parlimennya pada awal minggu lepas. Sebagai anak. Oleh sebab dia menghadap masalaah kewangan. 26. dia terpaksa menolak tawaran yang diberikan oleh pegawai harta tanah itu. pegawai daerah itu dibawa lawatan ke bilik seminar. 32. 31. Kelayakkan dalam bidang perakaunan sangat penting kepada seseorang yang ingin melibat diri dalam lapangan perniagaan. 23. Majlis pelancaran album baharu penyanyi popular itu telah diadakan secara besar-besar di sebuah hotel terkemuka di ibu kota. 20. Atlit yang mewakili negara dalam Sukan Asia akan menerima imbuhan sekiranya menangi pingat dalam acara yang disertai. Walaupun tewas tetapi pasukan bola sepak remaja kebangsaan mempamirkan permainan yang menarik dan penuh semangat sukan. Penduduk Kampung Permai sedang bergotong royong untuk memperlebarkan jalan kerana bilangan kenderaan yang melalui kampung itu semakin bertambah. Mereka kesali sikap pihak kontrekter yang tidak dapat menyiapkan projek perumahan tersebut mengikut jadual yang terdapat dalam butir-butir perjanjian. Jabatan Alam Sekitar akan bertindak tegas kepada mana-mana pehak yang melakukan kebakaran secara terbuka untuk menangani masalah jerebu yang semakin meruncing. Dalam majlis itu. 24. 27. 17. Kami singgah di Restoren Dusun untuk menikmati pelbagai hidangan dan masak tradisional Melayu pada minggu yang lalu. 35. Selepas upacara peresmian dewan. 30. Runtuh akhlak dalam kalangan remaja mengakibatkan ramai remaja tersebut terjebak dengan gejala gengsterisma. kita mestilah sentiasa menjaga marwah keluarga dengan menghindari diri daripada perbuatan yang mengaibkan keluarga.

2009 Kesalahan Istilah dan Tatabahasa MENGESAN KESALAHAN ISTILAH DAN TATABAHASA A. 41. . 39. Dalam perhimpunan raksaksa itu.´ katanya dengan ramah. Betul: Kakaknya bekerja sebagai pramugari di Syarikat Penerbangan Malaysia dan sering ke luar negara. 47. 38. 45.37. MAY 28. Sistem perkhidmatan kaunter yang disediakan di semua stesyen bas ekspres telah dikenali bagi memudahkan pengguna serta meningkatkan perkhidmatan pengangkutan di negara kita. pelbagai acara telah dirancangkan termasuk acara boria yang akan disembahkan oleh peserta dari negeri Pulau Pinang. ³Saya mempunyai kaki tangan yang berpengalaman luas dalam bidang kecantikan termasuk khidmatan menggunting rambut. Kementerian Pelajaran mendapati bahawa perlaksanaan dasar bahasa Inggeris dalam matapelajaran sains dan matematik perlu dikaji semula untuk memperbaiki kelemahan yang timbul. 44. Bersempena dengan sambutan hari ibu. Semua ejensi kerajaan diarahkan bergabung untuk menjalani kajian bagi mencari punca sebenarnya yang menyebabkan berlakunya banjir besar sejak beberapa hari yang lalu. Contoh 1: Salah : Kakaknya bekerja sebagai pragawati di Syarikat Penerbangan Malaysia dan sering ke luar negara. kita digalakkan untuk menghadiahkan ibu kita dengan hadiah yang bertujuan untuk mengenang jasa mereka membesar kita sehingga dewasa. Berita tentang kejayaan seorang pengkaji sejarah menemui pusara lama berusia 3000 tahun di pinggir sungai itu telah merebak ke seloroh negara. Kerajaan menggubalkan sesuatu dasar pertanian berasaskan keperluan negara dengan mengambil kira masa depan sektor pertanian supaya sektor berkenaan dapat diurus dengan lebih efisyen. 40. Kesalahan istilah: Kesalahan istilah bermaksud kesalahan penggunaan kata iaitu penggunaan perkataan yang tidak sesuai dengan kehendak ayat atau situasi. Dalam sambutan ulang tahun kemerdekaan kali ke 51 itu. Untuk mempastikan komputer sentiasa selamat samada daripada serangan virus atau daripada penceroboh sistem komputer. 42. pihak kerajaan mestilah memperbesarkan pasukan anggota polis dengan menambahkan bilangan anggotanya. 46. beberapa panduan telah disediakan oleh pembekal. Untuk membenteras kejadian jenayah yang semakin berleluasa. 43. Perdana Menteri telah menasihatkan rakyat supaya sentiasa bersatu padu untuk mengekalkan perpaduan yang sudah terjalin sekian lama. Contoh 2: Salah: Ibu mencuci ikan yang dibeli oleh ayah dari kedai itu tadi. THURSDAY.

7. Kesalahan tatabahasa: Kesalahan tatabahasa bermaksud semua bentuk kesalahan dalam pembinaan ayat yang gramatis. akhirnya Ah Chong bersetuju untuk menulis surat perjanjian tersebut. 4. 10. Betul: Azim diberi masa dua jam setengah untuk sampai ke tempat pertandingan itu. . Contoh 2: Salah: Azim diberi masa dua setengah jam untuk sampai ke tempat pertandingan itu. Bapa saudaranya memperoleh pendapat yang agak lumayan hasil jualan pisang goreng yang dia buat. 9. 8. Betulkan ayat tersebut dengan menulis semula ayat tersebut. Setelah meneliti semua syarat-syarat yang ditetapkan di dalam surat perjanjian oleh peguam. Contoh 1: Salah: Sungai Pahang ialah sungai yang terpanjang sekali di Semenanjung Malaysia. Biarpun wajah kedua-dua pemuda itu agak sempadan. ³Adakah menu yang dihidangkan oleh tukang masak di hotel itu?´ tanya para peserta perlawanan memasak yang dianjurkan oleh hotel tersebut. 1. Seorang pegawai tinggi syarikat itu telah didakwa di mahkamah di atas tuduhan memalapkan wang syarikat tersebut. Beribu ayam ternakan dimusnahkan oleh kerajaan Maxico akibat sindrom selsema burung yang menyerang di beberapa buah daerah di negara itu. B. Buku-buku Syarikat Maju Jaya paling laris sekali jualannya kerana penulis-penulis di syarikat tersebut begitu mengutamakan kuantiti. 5. Kesalahan ini melibatkan kesalahan hokum tatabahasa. Latihan: Setiap ayat mengandungi satu kesalahan kata atau istilah dan satu kesalahan tatabahasa. Azmir tidak melepaskan peluang untuk menyertai pertandingan menjajah ke seluruh negeri Melaka yang syarikat itu anjurkan. 3.Betul: Ibu menyiang ikan yang dibeli oleh ayah dari kedai itu tadi. 2. Betul: Salah: Sungai Pahang ialah sungai yang terpanjang di Semenanjung Malaysia. tetapi perangai pemuda bertubuh gempal itu lebih baik dari seorang pemuda lagi. Semua mangsa tsunami dipindahkan oleh kami ke pusat petempatan sementara sebaik-baik menerima arahan daripada pihak berkuasa. 6. Buku itu telah saya hantar ke pengirimnya semalam mengikut alamat yang tercatat pada bungkusan buku tersebut.

18. Remaja yang menunggang motosikal di lebuh raya itu saling potong-memotong tanpa memikirkan takat keselamatan diri mereka sendiri. 23. 19. . Pada hari ini. Seorang daripada peserta kereta lumba itu telah menarik diri daripada pertandingan kerana dua butir tayar kereta yang dipandunya meletup. 14. 16. 20. Tiap pagi hari minggu. masalah penggunaan dadah di kalangan remaja semakin membimbangkan dan jalan penyelesaian perlu segera diambil. Ayah sangat gemarkan makanan yang dimasak oleh ibu terutamanya ayam goreng yang dibaluti tepung itu. Mereka-mereka yang hadir ke majlis makan malam perdana pada malam itu dihiburkan dengan petikan biola seorang ahli muzik tanah air yang amat terkenal. 21. 22. Pemilik kilang yang masih berdegil kerana membuang sisa toksik ke dalam sungai akan disenaraihitam supaya menjadi teladan kepada pekilang yang lain. 12. Berdasarkan kepada maklumat yang diberi oleh orang awam. 15. ibu akan membangunkan kami daripada tidur dan mengajak kami berjoging di taman yang berhampiran. 13. akhirnya pemjenayah berbahaya itu berjaya ditangkap dan didakwa di muka perbicaraan. Peminat bola sepak itu sedang membincangkan tentang corak permainan yang ditunjukkan oleh kedua-dua buah kumpulan bola sepak dari luar negara. 17. pengerusi mesyuarat telah meminta pandangan ahli yang hadir untuk membincangkan lain-lain hal dan seterusnya menunda mesyuarat tersebut. Pekerja di kilang menjahit songket itu memberi syarahan kepada kami tentang perjalanan kilang tersebut sebaik sahaja kami sampai di situ. Pada masa kini. Pihak polis di negara tersebut sedang giat memburu sekumpulan penjenayah yang dipercayai masih berada pada ibu negara berkenaan. Sebelum mesyuarat pada hari itu berakhir. bangunan-bangunan lama di kawasan bandar yang sudah buruk akan dibaik puluh bagi menarik kehadiran pelancong ke negara kita.11.

30. Setengah penonton yang tidak berpuas hati telah membaling objek seperti botol apabila para pemain gagal memasukkan gol.24. Anggota pasukan keselamatan itu sanggup bergadai nyawa demi mempertahankan tanah air kita dari ancaman musuh. 33. 35. Kebanyakan peserta-peserta yang menyertai acara lumba basikal itu terpaksa melalui jalan yang berbelok-belok sebelum tiba ke garisan penamat. Rakyat diseur membeli barangan tempatan demi untuk mengurangkan pegerakan wang ke luar negara. 25. Kami amat terkejut bila mendapat tahu bahawa ada seekor lembu mati kerana digiling kereta api di kawasan landasan itu. Ibu menghadiahkan kakak sebuah telefon tangan kerana mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia. 32. 34. 36. 31. Terdapat beribu ekor rusa telah dipelihara di kawasan ternakan Pulau Kerdas. Mereka menempuh berbagai cabaran sejak ketua keluarga itu tidak bekerja kerana terlibat dalam kecederaan. Perdana Menteri menggesa pemaju-pemaju perumahan agar mempercepatkan kerja-kerja pembinaan rumah kos bawah yang masih terbengkalai. 28. Pekerja yang mengambil cuti itu menjatuhkan tandatangan kepada borang di atas meja tersebut sebelum menyerahkan borang itu kepada pengurusnya. . Pegkaji di hospital itu telah mengemukakan sebuah pendapat bagi membendung wabak selsema burung daripada meluas kepada orang ramai. 27. Menurut Badan Pencegah Rasuah. 38. 29. Para peserta yang menyertai perlawanan memasak tersebut akan disediakan dengan berapa jenis bahan masakan di ruang masakan itu. Rakyat Malaysia perlu berusaha mengekalkan kemerdekaan negara dari masa ke semasa agar tanah air yang tercinta ini tidak akan dijelajah lagi. Adalah dimaklumkan bahawa pertunjukan pakaian ini akan dirasmikan oleh seorang tokoh perniagaan yang terkenal. 37. kejayaan perumahan itu ialah disebabkan oleh kelemahan pengurusan syarikat terbabit. 26.

pihak berkuasa perlu memberi pendidikan yang sewajarnya pada orang ramai. 44. Tapak sisih yang dibawa oleh rombongan pengantin lelaki itu telah mereka serahkan kepada pihak pengantin perempuan. 40. Kerajaan menyarankan agar pengilang dan pengusaha Malaysia sentiasa menjalankan penyelidikan dan menggunakan teknologi terkini untuk meningkatkan mutu barang keluaran mereka. Bagi mengatasi masalah pencemaran alam sekeliling. . 48. 42. Walaupun Rajagopal cuba untuk menyembunyikan perbuatan jenayah yang dia lakukan. Ayat yang menyalahi hukum-hukum bahasa Melayu AYAT TERGANTUNG Ayat tergantung ialah ayat yang tidak mempunyai subjek atau predikat. Para budayawan mestilah memerah minda untuk sama-sama memikir dan mencari jalan untuk mengatasi masalah pendidikan di negara kita. beliau meminta ibu bapa dan pelajar terlibat supaya bersabar menunggu keputusan yang bakal di buat pada minggu hadapan. Ini kerana cara ini lebih selamat dan mereka dapat menyiapkan tugasan itu dalam tempuh yang singkat. 47. Jika sekiranya surat itu hendak dikirim nanti. 41. Tumpuan kini ialah kea rah mempertingkatkan kemahiran dan keterampilan pekerja dari masa ke semasa hingga mencapai satu tahap yang dikehendaki. 43.39. Nama julukan artis yang terkenal itu adalah Mawi. Jabatan Perhilitan akan mengadakan penyiasatan untuk mendapatkan maklumat tentang kepupusan beberapa jenis burung di negara kita dalam tempoh satu setengah tahun. anda hendaklah menggunakan khidmat pos segera. Ayat-ayat sebegini kerap ditulis oleh pelajar-pelajar terutama calon-calon STPM akibat kelemahan mereka dalam aspek tatabahasa. Pengetua telah mengakui bahawa salinan sijil yang pemuda itu runjukkan adalah benar setelah melihat sijil asal yang dikemukakan. 50. 45. Sehubungan itu. namun perbuatan jahatnya itu terbungkam juga. 49. 46.

5.Justeru itu.Mereka tidak pasti siapa yang terlibat kemalangan itu.Dalam buku itu menghuraikan cara-cara membuat kuih-kuih tradisional masyarakat Melayu. . Khazastan. . (Sepatutnya: Kehadiran pihak tuan akan menyerikan majliskami lagi. (Sepatutnya: Tindakan pihak berkuasa dalam menangani isu rasuah dalam kalangan pegawai perlu disegerakan) . Khazastan.Pemberita itu melaporkan dari Baikonur Cosmodrome.) 2. (Sepatutnya: Golongan belia yang merupakan tunggak pembangunan negara tidak boleh dibiarkan begitu sahaja oleh pihak kerajaan) 3. (Sepatutnya: Negara kita mempunyai banyak destinasi pelancongan yang menarik.Kehadiran pihak tuan akan menyerikan lagi majlis kami. (Sepatutnya: Buku itumeghuraikan cara-cara membuat kuih tradisional masyarakat Melayu) .tidak diikuti oleh objek Contoh ayat: . Ayat tanpa subjek Contoh ayat: .Manakala. Ayat tanpa predikat Contoh ayat: . Kesalahan frasa kerja transitif .) . 6. Kesalahan struktur ayat pasif . semua pelajar dilarang membawa telefon bimbit ke sekolah. (Sepatutnya: Pemberita itu melaporkan berita dari Baikonur Cosmodrome.Di negara kita mempunyai banyak destinasi pelancongan yang menarik.Tindakan pihak berkuasa dalam menangani isu rasuah dalam kalangan pegawai kerajaan. semua peserta perlu melaporkan diri pada minggu depan.Golongan belia yang merupakan tunggak pembangunan negara.) 4. Penggunaan kata tanya dalam ayat penyata Contoh ayat: .1.Pelajar itu tidak tahu mengapa dia gagal dalam ujian itu. Ayat yang bermula dengan kata hubung Contoh ayat: .

.Punca tidak kurang pentingnya dalam hal ini ialah pengaruh media massa.Kerajaan berusaha mengatasi masalah setinggan dalam kalangan penduduk bandar.Langkah itu juga merupakan suatu penyelesaian bagi negara dan memupuk generasi muda ke arah Wawasan 2020.Kita perlu mengurangkan pengambilan makanan sepertiminyak dan lemak yang berkolesterol tinggi. .Perkara itu saya belum putuskan lagi. (tiada kata hubung komplemen iaitu "untuk") .Bas yang mereka naiki itu terlibat dalam kemalangan jalan raya. banyak harta benda yang musnah.Apabila bencana berlaku seperti banjir dan kemarau.Huraikan dengan terperinci mengenai tajuk itu.Contoh ayat: . (tiada kata hubung komplemen "bahawa") 10.Kami yakin pasukan hoki sekolah akan memperoleh kemenangan dalam perlawanan esok. Kesalahan ayat pancangan komplemen Contoh ayat: . 7. Kesalahan ayat pancangan relatif Contoh ayat: . . Komponen ayat yang tidak tepat Contoh ayat: . 8. Binaan idea ayat yang tidak berfokus Contoh ayat: . . 9. (Tiada kata hubung relatif "yang") .Beberapa orang disyaki menjadi anggota kumpulan ajaran sesat telah didakwa di mahkamah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful