P. 1
CARA kritik PERKARA JURNAL

CARA kritik PERKARA JURNAL

|Views: 5,121|Likes:
Published by Rohizan Ya

More info:

Published by: Rohizan Ya on Mar 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/11/2013

pdf

text

original

CARA kritik PERKARA JURNAL Jadi tugas anda adalah untuk kritik sebuah artikel jurnal.

Handout ini akan memberi anda beberapa pedoman untuk mengikuti saat anda pergi. Tapi tunggu, apa dari artikel jurnal itu: sebuah penelitian / empirik artikel, atau tinjauan literatur? Beberapa pedoman yang ditawarkan di sini akan berlaku untuk kritik dari semua jenis artikel, tetapi masing-masing jenis artikel boleh menyebabkan soalan yang secara khusus berkaitan dengan jenis yang dan bukan yang lain. Baca terus. Pertama-tama, untuk semua jenis artikel jurnal kritik anda harus merangkumi beberapa dasar maklumat: 1. Nama (s) penulis (s) 2. Tajuk rencana 3. Tajuk jurnal, nombor kelantangan, tarikh, bulan, dan nombor halaman 4. Kenyataan masalah atau isu yang dibahas 5. Tujuan penulis, pendekatan atau kaedah-kaedah, hipotesis, dan kesimpulan utama. Sebahagian besar kritik anda, bagaimanapun, harus terdiri dari pendapat anda berkualiti rencana. Baca artikel anda untuk kritik sekali untuk mendapatkan gambaran umum. Lalu membacanya lagi, kritis. Pada titik anda mungkin ingin membuat beberapa catatan untuk diri sendiri pada salinan anda (tidak salin perpustakaan,

. tetapi tidak hanya menggantikan gaya anda untuk penulis. diringkaskan atau dihilangkan? 9.) 1. Anda boleh menyemak ini dengan mencari sendiri rujukan penulis mengutip. sastera? Jika penulis telah rujukan tidak penting dimasukkan. Adakah kenyataan penulis jelas? Challenge kenyataan ambigu. menyarankan memadam mereka. Adakah anda menemukan kesalahan fakta dan interpretasi? (Ini adalah salah satu yang baik! Anda tidak akan percaya bagaimana sering penulis salah menafsirkan atau menggambarkan pekerjaan orang lain. 7. Jika beberapa bahagian dari naskah diperluas. atau rujukan yang tidak relevan. Apakah ada idea telah terlalu menekankan atau underemphasized? Sarankan khusus semakan. Sarankan oleh contoh bagaimana kejelasan dapat dicapai. Apakah semua perbincangan yang relevan? 6.sila). Apakah penulis mengutip yang bersangkutan. dan dalam bentuk yang benar? 3. 8. dan beberapa mungkin tidak berkaitan dengan artikel tertentu anda. dan hanya berkaitan. (Gunakan kebijaksanaan anda. artikel. Apakah judul artikel yang sesuai dan jelas? 2. Berikut ini adalah beberapa pertanyaan yang mungkin ingin alamat di kritik anda tidak peduli jenis dari artikel anda mengkritisi. Apakah wakil abstrak khusus. Ini titik tidak perlu dibahas di urutan ini.) 5. Apakah tujuan dari artikel yang dibuat jelas dalam pendahuluan? 4.

Adakah anda mencari kandungan yang diulang atau diulang? Sebuah kesalahan umum adalah pengulangan dalam teks data dalam jadual atau tokoh.) 5. Scan dan perhitungan spot-check. biarkan ghairah anda menginspirasi anda untuk baru ketinggian kajian menyeluruh dan hujah beralasan. dalam teks. Sarankan bahawa data tabular ditafsirkan dari diringkaskan. Apakah desain penyelidikan dan kaedah yang sesuai untuk tujuan kajian? 4. atau hanya mengulangi. (Sekali lagi. Jika anda ghairah tidak bersetuju (atau bersetuju) dengan penulis. Apakah tujuan percubaan atau pemerhatian penting untuk lapangan? 2.) 1. Mempunyai prosedur disajikan cukup detail untuk membolehkan pembaca untuk menduplikasi mereka? (Satu lagi yang baik anda akan! Akan terkejut dengan penyelidik terhormat yang memotong sudut dalam mereka menulis tentang hal ini. menggunakan kebijaksanaan anda. Adakah penulis telah objektif dalam perbincangan nya dari topik? 2 Selain itu. Apakah kaedah eksperimental yang dijelaskan secara memadai? 3. Sebuah kata tentang gaya anda: biarkan persembahan anda baik-berasas dan objektif. berikut adalah beberapa soalan yang lebih khusus untuk empirik / rencana penelitian. Apakah kaedah statistik yang sesuai? 6.10. . Andaian-andaian apa yang mendasari tidak penulis miliki? 11.

sumbangan terhadap sastera. "Apa kaedah melakukan penggunaan penulis untuk menyiasat topik? Apakah kaedah yang tepat digunakan? Apakah pendekatan penulis untuk menyokong tesis ini masuk akal? Adakah penulis menggunakan kaedah dengan betul? Adakah anda menemukan kesalahan dalam cara kajian ini dilakukan "(3)? . Garrison: 1. saya menemukan online tidak memberikan langkah yang harus diambil untuk struktur suatu kritikan jurnal rencana. dalam mencari sebuah website pembelajaran tentang cara menulis kritikan dari jurnal artikel. 6. jawapan soalan berikut. rencana terbaik diambil dari jurnal ilmiah. bukti sokongan tesis. Jadi. 4. Menulis kritik akan merangkumi lima wilayah. Pilih artikel yang sesuai tingkat pengetahuan anda saat ini. Langkah-langkah berikut ini diambil dari The Mahasiswa Sains Politik Penulis Manual. kaedah. Langkah pertama ialah memilih sebuah artikel jurnal yang sesuai. selepas anda telah membaca artikel menyeluruh: tesis. Cobalah untuk memilih artikel yang berjalan. Jangan menyertakan Statistik kecuali anda berpengalaman dalam statistik tersebut. Tips lima elemen: (1) Jelas negara tesis. mengambil sebuah artikel yang ditulis dalam sebelumnya 12 bulan. apa yang akan saya lakukan adalah memberikan unsurunsur menyusun jurnal artikel kritik di bawah ini dari buku kursus tua pembelajaran untuk ilmu politik penulis.Pertama. here goes. oleh Gregory M. ini boleh membuat untuk yang lebih baik kritik. 2. (2) Dalam kaedah. Edisi 4. cadangan. 3. 5. jurnal Browse sampai anda menemukan topik yang menarik bagi anda. Scott dan Stephen M.

Jurnal Kritik Penugasan Tugas: Kritik artikel jurnal 3 masing-masing dengan desain penelitian yang berbeza untuk membuat jelas bagaimana mereka atau tidak contoh penggunaan metodologi feminis. Panduan soalan untuk kritik anda: 1. Semak dengan saya jika anda tidak yakin tentang anda pilihan. juga. Siapa yang akan manfaat dari membaca artikel ini? Apa yang akan manfaatnya bisa? Seberapa penting dan luas adalah manfaat yang? Jelas negara anda penilaian artikel dalam bentuk tesis untuk kritik anda sendiri.Bukti Sokongan Tesis: "Bukti apa melakukan ini penulis dalam menyokong tesis? Apa kekuatan bukti? Apa kelemahan? Bagaimana penulis menyokong tesis "(4) Sumbangan untuk literatur?: "Lakukan penelitian anda sendiri dan menyertakan sekurang-kurangnya lima penulis lain tentang subjek. Salah satu 3 pilihan mungkin merupakan tinjauan pustaka bab dari disertasi. Perhatikan bagaimana perspektif feminis interdisipliner memberitahu kaedah kajian. Menilai sumbangan bahawa artikel yang dipilih untuk membuat lebih baik pemahaman tentang subjek "(5) Rekomendasi:". " 7. Perhatikan bagaimana pengetahuan disusun dan disebarkan. Ringkaskan anda penilaian artikel. Kebanyakan pilihan mungkin akan datang dari jurnal penelitian. . Menemukan diri format kertas di mana untuk menempatkan kritikan dan ikuti ditugaskan atau mengutip dipilih kaedah. 2. Klik di sini untuk mencari kajian feminis. ketika memberikan sokongan untuk tesis atau mengutip Anda sumber bahan.

Pengalaman saya adalah bahawa pelajar peningkatan kemampuan mereka untuk membaca dan kritik diterbitkan kajian kerana kursus berlangsung. Namun.3. Apa yang dianggap sebagai bukti dalam kajian ini? Apa sumber-sumber itu para ulama feminis melihat maklumat? 7. orientasi seksual. 4. dan usia. Apa hubungan antara objek kajian dan penyelidik? Juga merujuk pada program persembahan dan perbincangan kita mengenai apa yang feminis metodologi penyelidikan. Layani praktikal pedoman untuk campur tangan feminis untuk perubahan sosial dan dasar semakan. kelas. (Worth 20% dari kelas tentunya) Tujuan: Untuk kritis membaca dan menilai diterbitkan kajian feminis. Bagaimana objek / subjek / interpreter kajian dirawat di pengajian? 8. Bagaimana rencana penelitian / text / video contoh penggunaan feminis metodologi? Atau apakah itu? 6. . Apa pedoman soalan kajian feminis? 9. saya berfikir bahawa anda mungkin mahu tugas sekarang sehingga anda boleh memilih 3 artikel untuk kritik antara sekarang dan 11 April. Saya telah menyediakan format tradtional untuk artikel kajian kritik yang diperihalkan di dalam yang "Standard" bahagian di bawah. 5. budaya. Perhatikan bagaimana analisis feminis menukar kategori tradisional dan disiplin konsep melalui perhatian terhadap gender dan kategori sosial lain sosial bangsa. Kerana: April 11. Persiapan: Kami akan terus mempelajari desain penelitian yang berbeza untuk mempersiapkan anda untuk melakukan tugas ini.

quasiexperimental desain. (1997). S. penyelidikan dalam Gunakan panduan atau standard untuk menilai tradisi untuk membantu anda melihat bagaimana kajian feminis melekat atau berbeza dari standard: (Link 1) pengenalan tentang cara membaca kajian (baca ini dulu) (Link 2) bagaimana membaca kajian kuantitatif (Link 3) standard kecukupan untuk desain eksperimen benar. kajian survey. dan penelitian ex post facto (Link 5) standard kecukupan untuk tinjauan pustaka narasi (menggunakan kriteria untuk kritik tinjauan pustaka bab dalam disertasi) (Link 6) standard kecukupan untuk desain kualitatif . J.Standard: Saya telah menyediakan "Standard Minimum" sebagai link sehingga anda menggunakannya untuk kritik anda seleksi 3 artikel kajian membandingkan kajian untuk apa yang diharapkan untuk setiap jenis penyelidikan. kajian korelasional. dan desain single-subjek (Link 4) standard kecukupan untuk kajian deskriptif. dan Schumacher.kajian kes (Link 7) standard kecukupan untuk metodologi etnografi (Link 8) kredibiliti standard untuk kajian analitik seperti sejarah dan undang-undang kajian (Link 9) pedoman untuk proposal penelitian (panduan ini akan digunakan untuk kritik konstruktif proposal penelitian jatuh tempo anda pada tarikh 7 Mei 2002) Setiap link mempunyai jenis metodologi kajian yang ditulis di bahagian atas dan halaman nombor dari McMillian. Penyelidikan di pendidikan: Sebuah pengantar konseptual (edisi 4) buku sehingga anda boleh merujuk .

menggunakan kerangka teori yang berbeza. Sambungan: Anda boleh memilih artikel yang berkaitan dengan pernyataan masalah anda dan / atau yang menggunakan metodologi kajian yang anda paling tertarik. Handout ini akan memberikan beberapa panduan untuk mengikuti saat anda pergi. proses dan strategi analisis yang berbeza. . apa dari artikel jurnal itu: artikel / kajian empirik. atau tinjauan literatur? Beberapa pedoman yang ditawarkan di sini akan berlaku untuk kritik dari semua jenis artikel.untuk itu untuk penjelasan lebih lanjut. Anda memilih kombinasi yang paling berguna untuk anda CARA kritik PERKARA JURNAL Jadi tugas anda adalah untuk kritik sebuah artikel jurnal. tetapi masing-masing jenis artikel boleh menyebabkan soalan yang sangat relevan dengan jenis yang dan bukan yang lain. Atau anda boleh memilih tiga kajian kualitatif yang pengumpulan data. dan yang ketiga yang melaporkan desain kajian kes. anda boleh pilih sebuah artikel yang melaporkan hasil kaji selidik. kajian analisis. tinjauan literatur. dan ex post facto belajar. Baca terus. dan penelitian kualitatif. Jika demikian anda akan menggunakan: (a) link 4 dengan 7-nya kriteria yang disenaraikan untuk kajian survey. Tapi tunggu. (b) link 8 dengan kriteria untuk kredibiliti untuk kajian analitis. Pilihan lain boleh memilih kajian tinjauan kajian. Sebagai contoh. lain yang dianalisis dasar. Definisi istilah boleh didapati dalam bab atau di glosarium dari buku ini. Atau anda boleh memilih kajian pustaka. Ini adalah beberapa contoh dari pelbagai kombinasi. dan (c) link 6 pada standard kecukupan kajian kes.

Sebahagian besar kritik anda. Apakah semua perbincangan yang relevan? 6. pendekatan atau kaedah-kaedah. AOT percaya bagaimana sering penulis salah menafsirkan atau menggambarkan pekerjaan orang lain. nombor kelantangan. Apakah tujuan dari artikel yang dibuat jelas dalam pendahuluan? 4. salinan AOS. dan nombor halaman 4. Tajuk jurnal. Tajuk rencana 3. Apakah wakil abstrak khusus. bulan. Baca artikel anda untuk kritik sekali untuk mendapatkan gambaran umum. Anda boleh menyemak ini dengan mencari sendiri rujukan penulis mengutip. AOT perlu dibincangkan dalam urutan ini. Adakah anda menemukan kesalahan fakta dan interpretasi? (Ini adalah salah satu yang baik! Anda menang. Apakah penulis mengutip yang bersangkutan. Apakah judul artikel yang sesuai dan jelas? 2. Berikut ini adalah beberapa pertanyaan yang mungkin ingin alamat di kritik anda tidak peduli jenis dari artikel anda mengkritisi. sastera? Jika penulis telah . dan kesimpulan utama. dan beberapa mungkin tidak berkaitan dengan artikel tertentu anda.. sila). Kenyataan masalah atau isu yang dibahas 5. kritis. harus terdiri dari pendapat anda berkualiti rencana. Nama (s) penulis (s) 2. tarikh. Lalu membacanya lagi. hipotesis. bagaimanapun. tujuan AOS. artikel. untuk semua jenis artikel jurnal kritik anda harus menyertakan beberapa maklumat asas: 1. Penulis. (Gunakan kebijaksanaan anda ini mata don.Pertama-tama.) 5. dan dalam bentuk yang benar? 3. Pada titik anda mungkin ingin membuat beberapa catatan untuk diri sendiri pada salinan anda (bukan perpustakaan. dan hanya berkaitan.) 1.

8. Adakah penulis. Apakah desain penyelidikan dan kaedah yang sesuai untuk tujuan kajian? 4.) 5. AOS kenyataan yang jelas? Challenge kenyataan ambigu. atau hanya mengulangi. Sarankan bahawa data tabular ditafsirkan dari diringkaskan. berikut adalah beberapa soalan yang lebih khusus untuk empirik / rencana penelitian. Apakah kaedah statistik yang sesuai? 6. Adakah anda mencari kandungan yang diulang atau diulang? Sebuah kesalahan umum adalah pengulangan dalam teks data dalam jadual atau tokoh. Apakah ada idea telah terlalu menekankan atau underemphasized? Sarankan khusus semakan. atau rujukan yang tidak relevan. AOS. menyarankan memadam mereka.rujukan tidak penting dimasukkan. diringkaskan atau dihilangkan? 9. .) 1. 7. Apakah kaedah eksperimental yang dijelaskan secara memadai? 3. Scan dan perhitungan spot-check. Jika beberapa bahagian dari naskah diperluas. menggunakan kebijaksanaan anda. Adakah penulis telah objektif dalam perbincangan nya dari topik? 2 Selain itu. tetapi tidak hanya menggantikan gaya anda untuk penulis. dalam teks.! AOD akan terkejut dengan penyelidik terhormat yang memotong sudut dalam mereka menulis tentang hal ini. (Sekali lagi. Sarankan oleh contoh bagaimana kejelasan dapat dicapai. Apakah prosedur telah disajikan secara detail cukup untuk membolehkan pembaca untuk menduplikasi mereka? (Satu lagi baik anda. 10. Andaian-andaian apa yang mendasari tidak penulis miliki? 11. Apakah tujuan percubaan atau pemerhatian penting untuk lapangan? 2.

Sebuah kata tentang gaya anda: biarkan persembahan anda baik-berasas dan objektif. biarkan ghairah anda menginspirasi anda untuk ketinggian baru kajian menyeluruh dan hujah beralasan. . Jika anda ghairah tidak bersetuju (atau bersetuju) dengan penulis.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->