ELECTRIC MOTOR OBJEKTIF ‡Jenis jenis motor elektrik ‡Kegunaan ‡Cara geraktugas ‡Penghidup /ciri perlindungan.

‡Penyelenggaraan ‡Mengesan kerosakan / pembaikan

JENIS JENIS MOTOR Single Phase Motor ‡Split Phase Motor ‡Capacitor Start Motor ‡Shaded Pole Motor ‡Repulsion Motor ‡Universal Motor

JENIS JENIS MOTOR Three Phase Motor ‡Squirrel Cage Induction Motor ‡Wound Rotor Induction Motor ‡Synchronous Motor

‡Dicipta sebagaimana motor 3 fasa .Single Phase Motor Pengenalan. . ‡Motor ini telah dimajukan semenjak penggunaanya mula mula di Industri 70 tahun yang lalu dimana ketika itu kelajuan motor adalah tetap ‡Ketika ini ianya telah berkembang maju dengan penggunaan peralatan yang sofisticated dengan bantuan peralatan electronic dll.

pada starting beban tinggi ia lebih baik dari motor siri Starting torque baik.vacuum cleaner.lift Jam.Cekap dan Senyap Starting Torque lemah.Single Phase Motor Ciri ciri dan penggunaanya.Kelajuan Tetap.kelajuan adalah sedikit tetap Starting Torque baik.Kelajuan jatuh pada beban tinggi.kelajuan tetap Penggunaan Digunakan di Industri ringan Peti sejuk.Kipas kecil.kelajuan jatuh dengan beban Lifts. Jenis Split Phase Motor Capcitor Start Motor Shaded Pole Motor Repulsion Motor Series motor Ciri ciri Starting Torque lemah. . Starting torque baik.crane Perkakas tangan .

. ‡Gelincir /slip dinyatakan dalam % dari kelajuan segerak kira kira 3-5% pada arus beban penuh.Induction Motor Pengenalan. ‡Juga dikenali sebagai motor segerak (synchronous) kerana kelajuan sedikit perlahandari kelajuan segerak ‡Kelajuan ini juga dikenali kelajuan rotor (Nr) dan perbezaannya dengan Ns (Synchronous speed) dikenali sebagai Slip Speed.

2. Rotor ‡ Rotor yang biasa digunakan ialah jenis sangkar tupai (squirrel cage rotor. ‡ . Tiada sentuhan fizikal antara gelung stator dan rotor. Stator Rotor Stator ‡ Terdiri dari gelung utama dan gelung starting yang dililit mengelilingi lilitan dalam bahagian frame.Induction Motor Pengenalan. Motor aruhan jenis split phase terdiri dari 2 bahagian utama:1.Ia dibena dari bar kuperam atau alluminium ditanam dalam teras rotor membentuk sangkar tupai.Dawai Gelung utama bergaris pusat kasar dan rintangan rendah sementara dawai gelung starting adalah halus dan berintangan tinggi.

Induction Motor Pengenalan. .

Satu dari litar menghasilkan medan magnet 90 darjah terkeluar fasa dari satu lagi.Oleh itu ia perlukan bantuan dengan memisahkan litar kepada dua. ‡ .Ia dilakukan dengan menggunakan capacitor atau Inductor pada salah satu gelung.Induction Motor Prinsip Geraktugas ‡ Motor jenis satu fasa tidak boleh hidup dengan sendiri.

Untuk terbalik arah pusingan rotor .Split Phase Motor Prinsip Geraktugas ‡ Gelung starting mempunyai aruhan yang tinggi dari gelung utama(running) dan menghasilkan perbezaan sudut fasa keduanya. Centrifugal switch digunakan bagi memutuskan litar starting apabila kelajuan rotor telah mencapai 75-80%.terbalikan sambungan mana mana gelung starting sahaja atau running sahaja. ‡ ‡ .

Split Phase Motor Prinsip Geraktugas V Is R Ir I S S R .

Centrifugal switch digunakan bagi memutuskan litar starting apabila kelajuan rotor telah mencapai 75-80%.Capacitor Start Motor Prinsip Geraktugas ‡ Gelung starting mempunyai aruhan yang tinggi dari gelung utama(running) dan menghasilkan perbezaan sudut fasa keduanya.terbalikan sambungan mana mana gelung starting sahaja atau running sahaja. ‡ ‡ . Untuk terbalik arah pusingan rotor .

Is V I Ir ‡ .motor kipas bertalisawat dll. Ia digunakan pada sistem penyejukan.Capacitor Start Motor Prinsip Geraktugas ‡ Capacitor digunakan untuk memperbaiki starting torque dengan membesarkan sudut perbezaan fasa kira kira 80 darjah.

Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas ‡ Mempunyai kutub tertonjol bahagian kutub stator dimana terdapat gelang telau (shaded) dan gelung utama. Ketika medan utama susut . Medan magnet seolah olah bergerak dari medan utama ke medan telau. ‡ ‡ ‡ .medan telau masih mengekalkan uratdaya magnet.Ia beraksi sebagai gelung sekunder bagi mengujudkan medan aruhan yang bertentangan arah 180 darjah. Gelang telau mempunyai rintangan rendah.

Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas .

Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas .

Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas .

Repulsion Motor Prinsip Geraktugas ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Stator disambung terus kebekalan 1 fasa Rotornya sama dengan armature seperti motor siri. Carbon brush mestilah terkeluar paksi untuk membolehkanya berputar. Arah pusingan rotor boleh ditukarkan dengan mengubahkan kedudukan carbon brush kedepan dan kebelakang. Stator seperti primer transformer yang akan menghasilkan arus arohan di rotor secara arohan saling Arus aruhan di armature tinggi kerana komutator dipintaskan. Tolakan hanya akan ujud bila kedudukan bersesuaian.bezanya kedua dua carbon brush dipintaskan. .

Repulsion Motor Prinsip Geraktugas Armature Field Winding .

.mesin jahit .(Universal)Series Motor Prinsip Geraktugas ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Mempunyai bahagian Gelung Medan & Gelung Armature Kelajuan akan bertambah jika beban rendah . Untuk menyongsangkan putaran hanya perlu terbalikan mana mana sambungan di medan sahaja atau di armature sahaja. Digunakan pada vacuum cleaner. Ia mestilah dijalankan sentiasa dengan berbeban dimana mungkin akan terbakar jika dijalankan tanpa beban. Masalah commutation /heavy sparking boleh dikurangkan dengan memasangkan gelung peneutral siri dengan armature. mixer dll.

(Universal)Series Motor Medan siri A Bekalan masuk .

.tiada kawalan kelajuanmemerlukan penggerak dan bekalan Dc dan angkadar kuasa boleh diubah Penggunaan Kegunaan am kerja kerja industri Kerja kerja am yang memerlukan kelajuan tetap.kelajuan agak tetap.Three Phase Motor Ciri ciri dan penggunaanya. Jenis Squirrel cage Induction Motor Wound Rotor Inducton Motor Synchronous Motor Ciri ciri Starting Torque lemah.starting berbeban Sesuai untuk mesin yang sentiasa berjalan dimana kelajuan adalah tetap dan boleh digunakan sebagai capacitor segerak.kelajuan boleh dikawal tetapi membazir Tiada starting torque.Memerlukan sedikit penyenggaraan Starting Torque baik.Kelajuan tetap.

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor
Prinsip Geraktugas ‡ ‡ Stator mempunyai 3 pasangan gelung dawai setiap satunya dibekalkan dengan setiap fasa bekalan. Bahagian rotor tiada sebarang dawai gelung.Bar bar kuperam /aluminium ditanam dalam teras rotor dan dipintaskan kedua dua hujungnya. Apabila bekalan dilalukan pada gelung dawai stator ,ujud putaran medan magnet pada stator

‡

Ns =120f /p
‡ Stator merupakan primer transformer sementara rotor merupakan sekunder transformer dan mengujudkan arus aruhan saling pada rotor Arus aruhan saling ini menghasilkan medan magnet dan bertindak balas keatas magnet stator.

‡

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor
Prinsip Geraktugas ‡ Rotor akan berputar dengan kelajuan Nr ,sama arah putaran Ns ,putaran medan magnet stator,tetapi kelajuanya kurang sedikit disebabkan oleh gelincir (Slip)

S=Ns-Nr Ns S-Slip Ns-Kelajuan segerakan Nr-Kelajuan rotor

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor
Prinsip Geraktugas

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

.tahan lasak.tidak cepat musnah terutama bahagian rotor Belanja murah dan penyenggaraanya mudah Boleh hidup tanpa bantuan gelung tambahan Mara Songsang ‡ Dilakukan dengan hanya menukar mana mana dua punca bekalan.Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Kebaikan ‡ ‡ ‡ Rengkas .

Wound Rotor Induction Motor (Slip Ring) Binaan ‡ ‡ ‡ Stator adalah sama dengan jenis squirrel Cage Induction Motor Bahagian rotor terdiri dari dawai gelung yang dihubungkan ke 3 set slip ring. . Slip ring dihubungkan kelitar luar Rintangan 3 Fasa melalui carbon brush.rintangan tinggi motor perlahan Ketika mula dihidupkan rintangan dilaras pada nilaian tinggi. Operasi ‡ ‡ ‡ ‡ Stator beroperasi seperti jenis squirrel cage Bahagian rotor mempunyau gelung dan arus rotor boleh dilaras dengan perintang luar dan memberi kesan pada kelajuan motor. Rintangan rendah kelajuan jadi tinggi.

Wound Rotor Induction Motor (Slip Ring) Binaan Stator Rotor Stator .

.Wound Rotor Induction Motor (Slip Ring) Ciri ciri motor ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kelajuan boleh dikawal melalui rintangan rotor Rintangan mestilah terdiri dari yang mampu menerima arus tinggi Kelajuan boleh dikawal hingga 50% kelajuan segerak Daya kilas adalah agak baik Penyenggaraan motor agak mahal Cara sonsang putaran sama seperti motor aruhan tiga fasa yang lain.

Synchronous Motor Binaan bagi saiz kecil DC supply 3 phase Stator Squirrel Cage Rotor Squirrel Cage 3 phase Stator .

Synchronous Motor Binaan bagi saiz besar DC supply 3 phase Stator Squirrel Cage Rotor Squirrel Cage PRIME MOVER 3 phase Stator .

‡Bagi motor saiz besar shaft rotor akan dihubungkan teris ke penggerak luar sehingga kelajuan rotor hampir sama dengan segerak barulah penggerak luar akan dilepaskan.Synchronous Motor Binaan ‡Stator adalah sama 3 phase inducton motor biasa ‡Rotor terdiri dari dawai gelung (armature) dan diuja melalui bekalan DC luar ‡Rotor juga terdapat binaan sangkar tupai yang bergabung fungsi dengan armature ‡Bagi saiz kecil Rotor dibina dengan magnet kekal Kendalian ‡Stator sama operasi kendalian 3 phase induction motor lain. . ‡Rotor menerima bekalan DC dan ujud magnet seterus nya akan turut berputar dan terkunci dengan medan magnet stator yang berputar pada kadar kelajuan segerak.

Kegunaan ‡ ‡ Untuk kerja yang tetap kelajuanya.pemampat Digunakan untuk membaiki faktor kuasa dan membaiki voltan talian .seperti pump.Synchronous Motor Ciri ciri motor ‡ ‡ ‡ Kelajuan rotor sama kelajuamn segerak Faktor kuasa bekalan boleh diubah dengan mengubah arus ujaan pada bekalan DC Semakin besar saiz semakin tinggi kecekapanya.

Bagi membantu mempercepatkan proses penggantian dengan merujuk data pada name plate.wire dan jenis perlindungan yang patut dipasang Data rekabentuk dan performance pada name plate penting untuk kaki tangan penyenggaraan. .Pemilihan Motor Plate nama motor ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Bertujuan memberi maklumat yg penting mengenai pemilihan dan pemasangan motor Menerangkan mengenai ciri ciri elektrik motor tersebut Dari maklumat ini pendawai boleh menentukan saiz kondiut .

Pemilihan Motor MANUFACTURER¶S NAME INDUCTION MOTOR Made in USA SERIAL NO: HP: AMPS: RPM: DUTY: NAME NOM EFF: TYPE: FRAME: VOLT: HERTZ: PHASE: dBA/noise MODEL: SV FACTOR: INSUL: KVA: TEMP: THERMAL: PROTECTED .

Biasa digunakan untuk tempahan Frame ‡ Saiz menerangkan ukuran motor Service Factor ‡ ‡ Service Factor 1.0 bermakna ia tidak boleh digunakan melebihi kuasa tercatat.Pemilihan Motor Serial number ‡ Merupakan siri pengenalan motor berkenaan Model no ‡ Pengenalan tambahan pembuat.0 hingga 1.jika tidak penebat akan rosak Biasanya service factor diantara 1.5 .

Nilai yang diukur pada punca motor.Jika lebih jangka hayat pendek. Class Insulations Kelas penebat adalah merujuk kepada bahan penebatan yang digunakan didalam lilitan motor. Volt. Kelas Y Suhu Maksima 90 darjah C Kelas A Suhu Maksima 105 darjah C Kelas E Suhu Maksima 120 darjah C Kelas B Suhu Maksima 130 darjah C Kelas F Suhu Maksima 155 darjah C Kelas H Suhu Maksima 180 darjah C Kelas C Suhu Maksima >180 darjah C .Pemilihan Motor Ampere Bermaksud arus yang mengalir dari talian apabila motor berkendali pada voltan dan frequency yang tercatat pada beban epnuh.

starter dan perlindungan motor tersebut.Pemilihan Motor Hertz Jika frequency tidak dipatuhi akan menjejaskan kelajuan dan kilas motor Duty ‡ ‡ ‡ Jangkamasa kendalian motor itu berkendali dengan selamat. . Contnuous duty Short time -berkendali tanpa henti -Ada had masa dikendalikan Phase Fasa yang digunakan untuk mengendalikan motor Kva Kuasa ketara digunakan untuk menentukan arus permulaan.

Noise Sestengah motor di reka untuk bunyi bising yang rendah.Tahap bunyi dinyatakan dalam ³dBA´ Manufacture Notes Senarai sifat sifat motor seperti (perlindungan Haba-Thermal protected)Bearing tertutup dll.Pemilihan Motor Efficiency Keupayaan motor dalam %. .

‡ .Pemilihan Motor KOD PEMBUAT JENIS Mengikut Piawaian British jenis penutup bagi alat alat elektrik bergantung pada jenis perlindungan yang diberi yang diberi kepada seorang darpada sentuhan kepada dawai hidup Terdapat dua jenis penutup ‡ ‡ Penutup pengalih udara (ventilated enclosures) Tutup sepenuhnya (totally enclosed) JENIS PENUTUP PENGALIHUDARA ‡ Sreen Protected(SP)-Digunakan pada kawasan kering.tiada habuk.kipas digunakan bagi menyejukan motor dari udara keliling Drip-Proof(DP)-Hampir sama diatas tetapi terdapat penutup bagi melindungi titisan air dll.dibina pada bekas keluli.

Kadangkala terdapat kipas tambahan diluar motor untuk penyejukan nyg lebih baik Sesetengah motor terdapat penyejukan berasingan seperti udara. .dan terendam dengan air. End covers diikat terus ke badan utama.gas atau cecair melalui sesalur sekali dengan mesin.air.Udara didalam diedarkan dengan kipas tetapi penyejukan didapati melalui badan motor kepada keliling. Flame proof motor ‡ ‡ ‡ Hampir sama dengan diatas tetapi frame lebih tebal dan kuat/kukuh.Penutup ini juga diubahsuai bagi kegunaan kalis cuaca. Bearing khas digunakan bagi mengelak dari dilalui gas kemotor.Pemilihan Motor JENIS TERTUTUP SEPENUHNYA Total enclosed motor(TE)‡ ‡ ‡ Tiada ruang kemasukan udara .

PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Mengapa perlunya penyenggaraan biasa ? ‡ ‡ ‡ Menentukan motor tersebut akan dikendalikan dengan cekap Untuk keselamatan Mengelakan kerosakan luar jangka bagi mengurangkan perbelanjaan baikpulih Berapa kerap penyenggaraan dijalankan ? ‡ ‡ Keadaan tempat dimana motor tersebut dikendalikan Tempoh motor dikendalikan Apakah perkara yang perlu diperhatikan ketika membuat pemeriksaan pandang dengar ? ‡ ‡ ‡ Menentukan tiada gegaran luar biasa dan shaft berputar dengan betul Bunyi bising pada motor tersebut Arka dan bungapi pada bahagian commutator /slip ring motor .

PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Jika shaft berputar luar biasa maka perlu dibuat alignment pada shaft tersebut Jika gegaran berlebihan maka perlu dibuat keseimbangan pada rotor Jika bearing bising tukar denga yang baru Bagi mengurangkan/ mengelakan bungapi di commutator kita perlu ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Membersihkan commutator Meratakan commutator Membersihkan alur alur commutator Carbon brush cukup panjang Carbon brush mesti lancar diatas commutator/slip ring .

Periksa frame /badan agar tiada sebarang kerosakan mekanikal terutamanya pada name plate.PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Lakukan penyenggaraan biasa seperti dibawah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pastikan tiada minyak / grease berlebihan pada lilitan dawai gelung. . Selepas grease di bersihkan . Coupling perlu diperiksa penjajaranya dengan menggunakan feeler gauge Bagi motor single phase periksa operasi centrifugal switch.Bersihkan dengan armaclean.panaskan sehingga kering Bersihkan habuk /kekotoran pada motor Bersihkan ruang udara agar tidak tersumbat dan peredaran udara lancar Ketatkan Bolt and nut Ketatkan punca sambungan kabel kabel elektrik supaya tiada litar buka /bungapi.paraffin.

Buat catitan setiap kali melakukan penyenggaraan pada buku log dll. Jika kelembapan tinggi akan menyebabkan penebatan kurang baik. Komponen on/off dan interlock juga perlu diperiksa Periksa kabel bumi terutama yang menggunakan flexible condute Uji penebatan rintangan keseluruhan dan pastikan tidak kurang dari 1 M ohm.Cuba tutup ruang udara ketika motor berfungsi agar dapat memanaskannya tetapi berhati hati agar tidak terlalu panas. ‡ .PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Lakukan penyenggaraan biasa seperti dibawah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Periksa dari karat jika perlu dicat Bersihkan contactor pada starter.gear diperiksa kendalianya Periksa overload relay dan periksa laras kadaran arusnya.

Voltan Arus Suhu bilik/sekeliling Suhu lilitan stator Gegaran Suhu bearing Bunyi luarbiasa Kerosakan lainlain Tambah grease jika perlu Rintangan penebatan Penjajaran coupling . 6. 3. 5. 10. 11. 7. 8. 9. 2. 4.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan H H H H H H H H B H H 1.Butir butir bercatat 1.

Gelung lilitan 1. 7.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) bulanan (T) tahunan H T T T T T T T 2. 2. 3. 6. Bau luar biasa Penebatan bertukar warna Tali pengikat pudar warna Sesendal longgar Pemeriksaan kabel masukan Erutan pada bar bar rotor Mencuci bersih Pemanas ruang . 4. 8. 5.

2.Badan Stator Penyejuk 1.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan H T B 3. Periksa sekatan pada masukan dan keluaran udara Mencuci bersih bahagian dalam tiub tiub penyejuk Karat dan kerosakan pada badan motor . 3.

4. 3. 2. Keadaan shaft journal Kekunci luarbiasa Keadaan permukaan rotor Ujian peresapan dye pada alur kekunci (key way) .Shaft dan rotor 1.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T T T 4.

3. 2. Ujian peresapan dye pada keretakan bilah kipas Mencuci bersih Pemberat imbang .Kipas 1.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T T 5.

4. 2.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T T T 6.Teras rotor dan stator 1. 3. Kerosakan permukaan pada teras Pertukaran warna Kelonggaran pada teras Mencuci bersih .

Terminal Box 1.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T 7. Kelonggaran di bolt sambungan Pertukaran warna di punca sambungan kerana terlebih panas . 2.

. Baiki kerosakan dapat dilakukan dengan selamat jika bekalan elektrik dimatikan terlebih dahulu Setelah bekalan dimatikan papan tanda hendaklah diletakan disetiap suis dan kawalanya bagi mengelakan dari dihidupkan olih orang lain.MENGESAN KEROSAKAN DAN PEMBAIKAN MOTOR Kerosakan elektrik dapat dikesan jika ujudnya keadaan berikut ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Motor tidak dapat dihidupkan Bunyi bising dan gegaran yang kuat Motor menjadi panas bila beroperasi dan mungkin berasap Pemutus litar terpelantik dan fius terputus sebaik sahaja dihidupkan Motor tidak mencapai kelajuan sebenar Bagi motor DC terdapat arka yang kuat.

Bersihkan grease masukan grease baru Periksa dan ketatkan Betulkan ruang (gap) mengikut kesesuaian Pastikan bearing diganti baru 2.Litar terbuka atau litar pintas dililitan motor 4.Voltan rendah 3.Pemutus litar terpelantik/ fius terbakar disebabkan oleh lebihan beban TINDAKAN Rujuk pada carta mekanikal yang tertentu untuk mengesan punca lebihan beban.Punca sambungan kabel tidak kemas 6. Naikan voltan pada peringkat yang diperlikan dengan beberapa cara Jika ini disahkan dengan beberapa ujian .Grease dalam bearing menjadi kejal 5.Kerosakan pada bearing .KEROSAKAN:MOTOR AROHAN JENIS SANGKAR TUPAI TIDAK DAPAT DIHIDUPKAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Kurangkan beban kepada peringkat yang boleh dikawal Periksa nilai voltan pada name plate.Rotor dan stator bersentuhan 7.lilitan baru pada motor hendaklah dilakukan.

Jika masih bunyi bising maka rotor perlu diseimbangkan Perhatikan rotor jika terletak dipusatnya.KEROSAKAN:MOTOR MENGELUARKAN BUNYI BISING YANG KUAT SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.Shaft tidak berputar dengan betul diatas sleave bearing 3.Gegaran disebabkan rotor tidak seimbang atau dari mesin yang dipandu 4.Kerosakan pada bearing . Periksa penjajaran shaft 2. Keluarkan benda asing dan periksa sesekat berkeadaan baik Periksa punca kerosakan dan ganti jika perlu 6.Benda asing 7.Coupling tidak kemas Asingkan motor dari mesin yang dipandu . Periksa coupling alignment dengan feeler gauge .ia tidak dapat dihidupkan semula.Ketatkan jika perlu.Periksa jika ada liar buka.jika operasi tanpa satu fasa .Kelegaan tidak sama di sekeliling antara rotor dan stator 5.Gantikan bearing baru jika perlu bagi mendapatkan pemusatan yang betul.Bekalan Tanpa satu fasa TINDAKAN Matikan motor .

KEROSAKAN:MOTOR PANAS DAN KADANGKALA BERASAP SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.sahkan jenis grease yang digunakan Periksa ketegangan.Grease berlainan dari yang disyorkan 8.Belting terlalu ketat 7. Periksa bekalan setiap fasa Periksa persekitaran agar mempunyai edaran udara yang baik serta bersihkan ruang udara dimotor Perbetulkan berpandukan name palate motor Catat suhu bearing. Bersihkan dan ganti dengan yg betul.periksa geseran ketika rotor diputar dengan tangan.Grease berlebihan di bearing .Jika boleh kurangkan beban tersebut.Voltan dan frequency tidak sesuai 5.Motor beroperasi dengan dua fasa 3.jika tegang longgarkan.edaran uadara tersekat.ruang udara motor tersumbat 4.Kedudukan motor tidak sesuai .Bearing terlalu ketat TINDAKAN Rujuk bahagian mekanikal yang mengenai penerangan mengenai lebihan beban.Motor beroperasi dalam lebihan beban yang berat 2. Keluarkan grease lama dan isi semula ½ hingga ¾ isipadu ruang 6.

KEROSAKAN:MOTOR PANAS DAN KADANGKALA BERASAP SEBAB SEBAB MUNGKIN 9.Kelunturan sifat grease TINDAKAN Kelunturan mungkin disebabkan oleh suhu terlalu tinggi.benda asing dalam grease dan tidak ditukar mengikut jadual ditetapkan. Pastikan shaft mempunyai kelegaan untuk bergerak sepanjang paksinya 10.Ganti grease baru Buat penjajaran coupling dan kemaskan ikatanya.Daya kilas dari mesin yang dipandu .Coupling tidak kemas 11.

.KEROSAKAN:MOTOR JENIS ROTOR BERLILITAN KURANG KELAJUAN DITETAPKAN WALAUPUN TANPA BEBAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.perbaiki litar tersebut.Terdapat litar terbuka di bahagian rotor termasuk kabel di panel kawalan TINDAKAN Periksa setiap litar .

Voltan bekalan tidak seimbang TINDAKAN Penjajaran coupling dibetulkan dan diikat kemas Jika perlu rotor di imbang semula Periksa nombor bearing dan betulkan kedudukan bearing Beban tak seimbang (Unbalance Load) .Rotor tidak seimbang 3.Coupling yang tidak kemas 2.KEROSAKAN:GEGARAN YANG KUAT SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.Bearing tidak dipasang dengan betul 4.

2. 5. Pastikan peredaran udara disekitar motor beredar dengan baik dan pastikan sesekat tidak tersumbat.Jika perlu kurangkan beban mekanikal mengikut keupayaan motor Periksa punca b ekalan dan naikkan semula voltan mengikut kadaran. Pastikan punca sambungan adalah kemas dan voltan bekalan diimban semula. Kendalian dalam tanpa satu fasa . Peredaran udara sejuk tersekat oleh selaput habuk. Voltan bekalan tak seimbang 4. 3.KEROSAKAN:KENAIKAN SUHU YG TINGGI GELUNG STATOR DAN BADAN MOTOR SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.Lebihan beban TINDAKAN Uji overload dan laras semula jika perlu. Periksa litar jika ada litar terbuka. Suhu sekeliling yang tinggi 6. Cuci bersih saluran penyejuk dan pastikan ia tidak tersumbat.Kenaikan arus disebabkan oleh voltan rendah.

. 2. Litar terbukadi satu fasa Motor yang tidak dapat mengatasigeseran yang terlalu kuat ketika ia mula dihidupkan. Voltan rendah TINDAKAN Uji tiap-tiap fasa untuk mengesan kerosakan serta baikinya.KEROSAKAN:MOTOR TIDAK DAPAT DIHIDUPKAN(MOTOR SEGERAK) SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Jika ada perbezaan. voltan bekalan hendaklah ubah supaya sama dengan voltan dimotor. Periksa geseran alam di motorserta pelinciran atas (bearing lubrication) Periksapelurusan kapeling antara motor dengan mesin. 3. Periksa voltan yang tercatat dipelit nama dengan voltan bekalan.

TINDAKAN Tinggikan nilai pengujaannya (excitation) Uji untuk mengesan litar terbuka atau litar pintas dan perbetulkannya. Perubahan beban terlalu ketara . Gunakan penunjuk kutub (polarity indicator) untuk mengesan litar pintas. Rujukkepadabahagianmekanikal bagi mengawal beban. Voltan penguja (exciter) rendah. 3. 2. Litar terbuka atau litar pintas di dalam litar medan di motor.KEROSAKAN: PEMUTUS LITAR TERPELANTIK SEBAIK SAHAJA DIHIDUPKAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.

Tukar atau perbetulkan gelong tersebut oleh kerana ia berpunca dari litar pintas di gelong. bagi membentuk rotor kepada titik pusatnya. Panas bertumpu di gelong medan. Juga kepanasan tersebut boleh berpunca dari arus medan yang mempunyai nilai yang tinggi. Gelong yang rosak boleh dikeluarkan dari litar sebagai langkah pembetulan semengtara (temporary repair). jika perlu. . SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. 3. Alas ditukar. Ini berpunca dari litar pintas. Perbetulkan ini dengan mengurangkan arus kepada nilai yangtercatat di pelit nama. (offcenter) Litar terbuka disatu fasa Panas bertumpu kepada satu atau lebih gelong motor. TINDAKAN Periksa kedudukan motor. 4. 2.KEROSAKAN :MOTOR PANAS DIBAHAGIAN-BAHAGIAN DIBAHAGIANTERTENTU. Panas distator yang mungkin disebabkan oleh rotor yang terkeluar dari titik pusatnya. Periksa di fasa yang rosak dan perbetulkan.

Nilaikan tahap geseran dialas serta keupayaan pelinciran. TINDAKAN Rujuk kepada bahagian mekanikal untuk mengawal beban. . Adakan kawasan dimana ia dapat memberi suhu yang berpatutan kepadamotor. 3. Suhu di sekitar motor adalah tinggi dari nilai suhu yang boleh diterima oleh motor mengikut rekaan motor tersebut. Pengujian (excitation) tidak mengikut seperti dipelit nama atau tidak ada pengujaan langsung. 4.KEROSAKAN: MOTOR PANAS DISEMUA B AHAGIAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Bersihkan motor di bahagian ruang udara tersebut. 2. Beroperasi di dalam lebihan beban yang tinggi. Jika beban tidak boleh dikurangkan. Ruang udara dimotor tersumbat dengan habuk atau lain-lain bahan. Laraskan pengujaan mengikut nilai dipelit nama. motor hendaklah ditukar kepada yang lebih besar.

Lebihan beban dimotor 4. Sahkanini dengan mengasingkan motor darimesin yang dipandu. Jika terdapat juga gesera. Litar terbuka disistem kawalan. Bandingkan beban yang dikadarkan dengan beban yang sebenarke atas mesin yang dipandu (pam. perbetulkannya atau tukarkan kepada yang baharu. Baiki apa yang perlu. gantikan dengan motor yang lebih besar. Jika ini tidak boleh dilakukan. Bandingkan voltan bekalan dengan voltan dipelit nama dan ubah jika perlu.KEROSAKAN:DC MOTOR TIDAK DAPAT DIHIDUPKAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Jika ia berpunca dari aci (shaft) yang bengkok. Voltan dipunca rendah. 2. Catatkan rintangan kepada putaran rotor dan kenaikan suhu. TINDAKAN Periksa perintang penghidup. 3. pemampat dan sebagainya). buka motor dan periksa kalawasan (clearance) dan gegas bagi tiap-tiap bahagian. Kurangkan beban. Periksa pelinciran di alas atau sesuatu gegas yang terlalu ketat. Terdapat geseran dalam yang amat ketara di motor. . dan perhatikan jika ada suis terbuka atau fius terputus.

Gantikan dengan suatu motor yang boleh lmenanggong beban ketika mula dan ketika kendalian. TINDAKAN Bagi motor yang mempunyai kawalan kelajuan (adjustablespeed) periksa perintang (rheostat) jika terdapat setting yang tidak betul atauada kerosakan. digelung lemah atau tiada. Beban melebihi daya kilas mula motor . Periksa gelong medan untuk mengesan litar terbuka serta sambungan dawai yang longgar atau putus.KEROSAKAN: MOTOR HIDUP TETAPI GEGANTI BEBAN LAMPAU TERPELANTIK DENGAN SERTA MERTA DAN MOTOR BERHENTI SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Perlu baiki atau dilaraskan. Medan elektromagnet. 2.

KEROSAKAN:MOTOR TIDAK MENCAPAI KEPADA KELAJUAN YANG DIKADARKAN KETIKA ADA BEBAN. Kurangkan beban atau gantikan dengan motor yang lebih besar. Perbetulkan berus kepada kedudukan nutral. Motor di dalam keadaan lebihan beban. Voltan rendah. 2. Jika ia terlalu rendah. periksa rintangan di bahagian-bahagian yangmenyebabkan susutan voltantersebut. 3 Berus karbon tidak berada di nutral yang tepat. . terutama bagi yang agak lama tidak disenggarakan dimana ia akan mendahului nutral. TINDAKAN Bandingkan beban yang dikadarkan dengan beban yang sebenar. Periksa voltan bekalan dan voltan yang terdapat dipelit nama. SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.

3. Berus karbon tidak berada dikedudukan nutral tetapi dibelakang nutral. TINDAKAN Perbetulkan berus kepada kedudukan nutral. Periksa voltan dipunca dan bandingkan dengan pelit nama. Medan gelombang motor lemah. . Periksa punca negatif yang dibumikan. Voltan lebih tinggi dari yang dikadarkan.KEROSAKAN:MOTOR BEROPERASI PADA KADAR KELAJUAN YANG TINGGI KETIKA BEBAN PENUH SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. 2.

Permukaan komutator tidak berada di dalam keadaan baik. . Asingkanmotor dengan mesin dan pastikan gegaran itu berpunca dari motor dan bukan dari mesin. Bersihkan dari debis-cebis bahan logam yang bebasdi mana mungkin telah terkumpul di celah-celah. Bersihkan berus serta pemegangnya dan letakkannya dengan betul. Anggapkan motor digantikan dengan motor yang direka untuk dikendalikan dengan terhindar dari pencemaran udara. Angker (armature) tidak seim ang. Uji untuk pintasan (short) diangker. Bersihkan dengan sempurna. Litar pintas di motor. Berus karbon tidak diletakkan dengan betul. 3. JANGAN GUNAKAN KAIN EMERY. Angker hendaklah diseimbangkan semula. Tentu letakan berus karbon dengan betul. Ini akan membentuk gegaran yang kuat. 2. TINDAKAN Bersihkan dan canaikan komutator dan berus karbon. Habuknya berlogam dan akan menyebabkan pintasan (short). 4. 5Cat atau bahan kimia mendak di atas komutator.KEROSAKAN:MOTOR MEMBUAT ARKA-ARKA YANG BESAR ARKADIBRUSH KARBON SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.

KEROSAKAN: SEBAB SEBAB MUNGKIN TINDAKAN .