P. 1
Motor Elektrik

Motor Elektrik

5.0

|Views: 11,127|Likes:
Published by Siti Amirah Hamzah

More info:

Published by: Siti Amirah Hamzah on Mar 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2015

pdf

text

original

ELECTRIC MOTOR OBJEKTIF ‡Jenis jenis motor elektrik ‡Kegunaan ‡Cara geraktugas ‡Penghidup /ciri perlindungan.

‡Penyelenggaraan ‡Mengesan kerosakan / pembaikan

JENIS JENIS MOTOR Single Phase Motor ‡Split Phase Motor ‡Capacitor Start Motor ‡Shaded Pole Motor ‡Repulsion Motor ‡Universal Motor

JENIS JENIS MOTOR Three Phase Motor ‡Squirrel Cage Induction Motor ‡Wound Rotor Induction Motor ‡Synchronous Motor

.Single Phase Motor Pengenalan. ‡Dicipta sebagaimana motor 3 fasa . ‡Motor ini telah dimajukan semenjak penggunaanya mula mula di Industri 70 tahun yang lalu dimana ketika itu kelajuan motor adalah tetap ‡Ketika ini ianya telah berkembang maju dengan penggunaan peralatan yang sofisticated dengan bantuan peralatan electronic dll.

Cekap dan Senyap Starting Torque lemah.pada starting beban tinggi ia lebih baik dari motor siri Starting torque baik.kelajuan tetap Penggunaan Digunakan di Industri ringan Peti sejuk.crane Perkakas tangan .Kipas kecil.Kelajuan Tetap.vacuum cleaner. Jenis Split Phase Motor Capcitor Start Motor Shaded Pole Motor Repulsion Motor Series motor Ciri ciri Starting Torque lemah.lift Jam.Kelajuan jatuh pada beban tinggi.Single Phase Motor Ciri ciri dan penggunaanya. .kelajuan jatuh dengan beban Lifts.kelajuan adalah sedikit tetap Starting Torque baik. Starting torque baik.

‡Gelincir /slip dinyatakan dalam % dari kelajuan segerak kira kira 3-5% pada arus beban penuh. ‡Juga dikenali sebagai motor segerak (synchronous) kerana kelajuan sedikit perlahandari kelajuan segerak ‡Kelajuan ini juga dikenali kelajuan rotor (Nr) dan perbezaannya dengan Ns (Synchronous speed) dikenali sebagai Slip Speed.Induction Motor Pengenalan. .

Motor aruhan jenis split phase terdiri dari 2 bahagian utama:1.Induction Motor Pengenalan. Tiada sentuhan fizikal antara gelung stator dan rotor. 2. Stator Rotor Stator ‡ Terdiri dari gelung utama dan gelung starting yang dililit mengelilingi lilitan dalam bahagian frame.Ia dibena dari bar kuperam atau alluminium ditanam dalam teras rotor membentuk sangkar tupai.Dawai Gelung utama bergaris pusat kasar dan rintangan rendah sementara dawai gelung starting adalah halus dan berintangan tinggi. ‡ . Rotor ‡ Rotor yang biasa digunakan ialah jenis sangkar tupai (squirrel cage rotor.

Induction Motor Pengenalan. .

Oleh itu ia perlukan bantuan dengan memisahkan litar kepada dua. Satu dari litar menghasilkan medan magnet 90 darjah terkeluar fasa dari satu lagi.Ia dilakukan dengan menggunakan capacitor atau Inductor pada salah satu gelung. ‡ .Induction Motor Prinsip Geraktugas ‡ Motor jenis satu fasa tidak boleh hidup dengan sendiri.

‡ ‡ .Split Phase Motor Prinsip Geraktugas ‡ Gelung starting mempunyai aruhan yang tinggi dari gelung utama(running) dan menghasilkan perbezaan sudut fasa keduanya. Centrifugal switch digunakan bagi memutuskan litar starting apabila kelajuan rotor telah mencapai 75-80%.terbalikan sambungan mana mana gelung starting sahaja atau running sahaja. Untuk terbalik arah pusingan rotor .

Split Phase Motor Prinsip Geraktugas V Is R Ir I S S R .

Capacitor Start Motor Prinsip Geraktugas ‡ Gelung starting mempunyai aruhan yang tinggi dari gelung utama(running) dan menghasilkan perbezaan sudut fasa keduanya. ‡ ‡ . Centrifugal switch digunakan bagi memutuskan litar starting apabila kelajuan rotor telah mencapai 75-80%.terbalikan sambungan mana mana gelung starting sahaja atau running sahaja. Untuk terbalik arah pusingan rotor .

Capacitor Start Motor Prinsip Geraktugas ‡ Capacitor digunakan untuk memperbaiki starting torque dengan membesarkan sudut perbezaan fasa kira kira 80 darjah. Is V I Ir ‡ . Ia digunakan pada sistem penyejukan.motor kipas bertalisawat dll.

Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas ‡ Mempunyai kutub tertonjol bahagian kutub stator dimana terdapat gelang telau (shaded) dan gelung utama. Ketika medan utama susut . Gelang telau mempunyai rintangan rendah.medan telau masih mengekalkan uratdaya magnet.Ia beraksi sebagai gelung sekunder bagi mengujudkan medan aruhan yang bertentangan arah 180 darjah. ‡ ‡ ‡ . Medan magnet seolah olah bergerak dari medan utama ke medan telau.

Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas .

Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas .

Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas .

Arah pusingan rotor boleh ditukarkan dengan mengubahkan kedudukan carbon brush kedepan dan kebelakang.Repulsion Motor Prinsip Geraktugas ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Stator disambung terus kebekalan 1 fasa Rotornya sama dengan armature seperti motor siri. . Tolakan hanya akan ujud bila kedudukan bersesuaian. Stator seperti primer transformer yang akan menghasilkan arus arohan di rotor secara arohan saling Arus aruhan di armature tinggi kerana komutator dipintaskan. Carbon brush mestilah terkeluar paksi untuk membolehkanya berputar.bezanya kedua dua carbon brush dipintaskan.

Repulsion Motor Prinsip Geraktugas Armature Field Winding .

Digunakan pada vacuum cleaner. Untuk menyongsangkan putaran hanya perlu terbalikan mana mana sambungan di medan sahaja atau di armature sahaja. .(Universal)Series Motor Prinsip Geraktugas ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Mempunyai bahagian Gelung Medan & Gelung Armature Kelajuan akan bertambah jika beban rendah . Ia mestilah dijalankan sentiasa dengan berbeban dimana mungkin akan terbakar jika dijalankan tanpa beban. Masalah commutation /heavy sparking boleh dikurangkan dengan memasangkan gelung peneutral siri dengan armature. mixer dll.mesin jahit .

(Universal)Series Motor Medan siri A Bekalan masuk .

tiada kawalan kelajuanmemerlukan penggerak dan bekalan Dc dan angkadar kuasa boleh diubah Penggunaan Kegunaan am kerja kerja industri Kerja kerja am yang memerlukan kelajuan tetap.Kelajuan tetap.starting berbeban Sesuai untuk mesin yang sentiasa berjalan dimana kelajuan adalah tetap dan boleh digunakan sebagai capacitor segerak.Memerlukan sedikit penyenggaraan Starting Torque baik. Jenis Squirrel cage Induction Motor Wound Rotor Inducton Motor Synchronous Motor Ciri ciri Starting Torque lemah.Three Phase Motor Ciri ciri dan penggunaanya.kelajuan agak tetap.kelajuan boleh dikawal tetapi membazir Tiada starting torque. .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor
Prinsip Geraktugas ‡ ‡ Stator mempunyai 3 pasangan gelung dawai setiap satunya dibekalkan dengan setiap fasa bekalan. Bahagian rotor tiada sebarang dawai gelung.Bar bar kuperam /aluminium ditanam dalam teras rotor dan dipintaskan kedua dua hujungnya. Apabila bekalan dilalukan pada gelung dawai stator ,ujud putaran medan magnet pada stator

‡

Ns =120f /p
‡ Stator merupakan primer transformer sementara rotor merupakan sekunder transformer dan mengujudkan arus aruhan saling pada rotor Arus aruhan saling ini menghasilkan medan magnet dan bertindak balas keatas magnet stator.

‡

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor
Prinsip Geraktugas ‡ Rotor akan berputar dengan kelajuan Nr ,sama arah putaran Ns ,putaran medan magnet stator,tetapi kelajuanya kurang sedikit disebabkan oleh gelincir (Slip)

S=Ns-Nr Ns S-Slip Ns-Kelajuan segerakan Nr-Kelajuan rotor

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor
Prinsip Geraktugas

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Kebaikan ‡ ‡ ‡ Rengkas .tidak cepat musnah terutama bahagian rotor Belanja murah dan penyenggaraanya mudah Boleh hidup tanpa bantuan gelung tambahan Mara Songsang ‡ Dilakukan dengan hanya menukar mana mana dua punca bekalan. .tahan lasak.

Rintangan rendah kelajuan jadi tinggi. Operasi ‡ ‡ ‡ ‡ Stator beroperasi seperti jenis squirrel cage Bahagian rotor mempunyau gelung dan arus rotor boleh dilaras dengan perintang luar dan memberi kesan pada kelajuan motor.Wound Rotor Induction Motor (Slip Ring) Binaan ‡ ‡ ‡ Stator adalah sama dengan jenis squirrel Cage Induction Motor Bahagian rotor terdiri dari dawai gelung yang dihubungkan ke 3 set slip ring.rintangan tinggi motor perlahan Ketika mula dihidupkan rintangan dilaras pada nilaian tinggi. . Slip ring dihubungkan kelitar luar Rintangan 3 Fasa melalui carbon brush.

Wound Rotor Induction Motor (Slip Ring) Binaan Stator Rotor Stator .

Wound Rotor Induction Motor (Slip Ring) Ciri ciri motor ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kelajuan boleh dikawal melalui rintangan rotor Rintangan mestilah terdiri dari yang mampu menerima arus tinggi Kelajuan boleh dikawal hingga 50% kelajuan segerak Daya kilas adalah agak baik Penyenggaraan motor agak mahal Cara sonsang putaran sama seperti motor aruhan tiga fasa yang lain. .

Synchronous Motor Binaan bagi saiz kecil DC supply 3 phase Stator Squirrel Cage Rotor Squirrel Cage 3 phase Stator .

Synchronous Motor Binaan bagi saiz besar DC supply 3 phase Stator Squirrel Cage Rotor Squirrel Cage PRIME MOVER 3 phase Stator .

‡Rotor menerima bekalan DC dan ujud magnet seterus nya akan turut berputar dan terkunci dengan medan magnet stator yang berputar pada kadar kelajuan segerak.Synchronous Motor Binaan ‡Stator adalah sama 3 phase inducton motor biasa ‡Rotor terdiri dari dawai gelung (armature) dan diuja melalui bekalan DC luar ‡Rotor juga terdapat binaan sangkar tupai yang bergabung fungsi dengan armature ‡Bagi saiz kecil Rotor dibina dengan magnet kekal Kendalian ‡Stator sama operasi kendalian 3 phase induction motor lain. . ‡Bagi motor saiz besar shaft rotor akan dihubungkan teris ke penggerak luar sehingga kelajuan rotor hampir sama dengan segerak barulah penggerak luar akan dilepaskan.

Kegunaan ‡ ‡ Untuk kerja yang tetap kelajuanya.seperti pump.Synchronous Motor Ciri ciri motor ‡ ‡ ‡ Kelajuan rotor sama kelajuamn segerak Faktor kuasa bekalan boleh diubah dengan mengubah arus ujaan pada bekalan DC Semakin besar saiz semakin tinggi kecekapanya.pemampat Digunakan untuk membaiki faktor kuasa dan membaiki voltan talian .

Bagi membantu mempercepatkan proses penggantian dengan merujuk data pada name plate. .Pemilihan Motor Plate nama motor ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Bertujuan memberi maklumat yg penting mengenai pemilihan dan pemasangan motor Menerangkan mengenai ciri ciri elektrik motor tersebut Dari maklumat ini pendawai boleh menentukan saiz kondiut .wire dan jenis perlindungan yang patut dipasang Data rekabentuk dan performance pada name plate penting untuk kaki tangan penyenggaraan.

Pemilihan Motor MANUFACTURER¶S NAME INDUCTION MOTOR Made in USA SERIAL NO: HP: AMPS: RPM: DUTY: NAME NOM EFF: TYPE: FRAME: VOLT: HERTZ: PHASE: dBA/noise MODEL: SV FACTOR: INSUL: KVA: TEMP: THERMAL: PROTECTED .

Biasa digunakan untuk tempahan Frame ‡ Saiz menerangkan ukuran motor Service Factor ‡ ‡ Service Factor 1.Pemilihan Motor Serial number ‡ Merupakan siri pengenalan motor berkenaan Model no ‡ Pengenalan tambahan pembuat.0 hingga 1.5 .0 bermakna ia tidak boleh digunakan melebihi kuasa tercatat.jika tidak penebat akan rosak Biasanya service factor diantara 1.

Volt. Nilai yang diukur pada punca motor. Kelas Y Suhu Maksima 90 darjah C Kelas A Suhu Maksima 105 darjah C Kelas E Suhu Maksima 120 darjah C Kelas B Suhu Maksima 130 darjah C Kelas F Suhu Maksima 155 darjah C Kelas H Suhu Maksima 180 darjah C Kelas C Suhu Maksima >180 darjah C .Jika lebih jangka hayat pendek. Class Insulations Kelas penebat adalah merujuk kepada bahan penebatan yang digunakan didalam lilitan motor.Pemilihan Motor Ampere Bermaksud arus yang mengalir dari talian apabila motor berkendali pada voltan dan frequency yang tercatat pada beban epnuh.

Pemilihan Motor Hertz Jika frequency tidak dipatuhi akan menjejaskan kelajuan dan kilas motor Duty ‡ ‡ ‡ Jangkamasa kendalian motor itu berkendali dengan selamat. .starter dan perlindungan motor tersebut. Contnuous duty Short time -berkendali tanpa henti -Ada had masa dikendalikan Phase Fasa yang digunakan untuk mengendalikan motor Kva Kuasa ketara digunakan untuk menentukan arus permulaan.

Noise Sestengah motor di reka untuk bunyi bising yang rendah.Tahap bunyi dinyatakan dalam ³dBA´ Manufacture Notes Senarai sifat sifat motor seperti (perlindungan Haba-Thermal protected)Bearing tertutup dll.Pemilihan Motor Efficiency Keupayaan motor dalam %. .

Pemilihan Motor KOD PEMBUAT JENIS Mengikut Piawaian British jenis penutup bagi alat alat elektrik bergantung pada jenis perlindungan yang diberi yang diberi kepada seorang darpada sentuhan kepada dawai hidup Terdapat dua jenis penutup ‡ ‡ Penutup pengalih udara (ventilated enclosures) Tutup sepenuhnya (totally enclosed) JENIS PENUTUP PENGALIHUDARA ‡ Sreen Protected(SP)-Digunakan pada kawasan kering.kipas digunakan bagi menyejukan motor dari udara keliling Drip-Proof(DP)-Hampir sama diatas tetapi terdapat penutup bagi melindungi titisan air dll.tiada habuk.dibina pada bekas keluli. ‡ .

. Kadangkala terdapat kipas tambahan diluar motor untuk penyejukan nyg lebih baik Sesetengah motor terdapat penyejukan berasingan seperti udara.Pemilihan Motor JENIS TERTUTUP SEPENUHNYA Total enclosed motor(TE)‡ ‡ ‡ Tiada ruang kemasukan udara .dan terendam dengan air. Bearing khas digunakan bagi mengelak dari dilalui gas kemotor.Penutup ini juga diubahsuai bagi kegunaan kalis cuaca. End covers diikat terus ke badan utama.gas atau cecair melalui sesalur sekali dengan mesin.air. Flame proof motor ‡ ‡ ‡ Hampir sama dengan diatas tetapi frame lebih tebal dan kuat/kukuh.Udara didalam diedarkan dengan kipas tetapi penyejukan didapati melalui badan motor kepada keliling.

PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Mengapa perlunya penyenggaraan biasa ? ‡ ‡ ‡ Menentukan motor tersebut akan dikendalikan dengan cekap Untuk keselamatan Mengelakan kerosakan luar jangka bagi mengurangkan perbelanjaan baikpulih Berapa kerap penyenggaraan dijalankan ? ‡ ‡ Keadaan tempat dimana motor tersebut dikendalikan Tempoh motor dikendalikan Apakah perkara yang perlu diperhatikan ketika membuat pemeriksaan pandang dengar ? ‡ ‡ ‡ Menentukan tiada gegaran luar biasa dan shaft berputar dengan betul Bunyi bising pada motor tersebut Arka dan bungapi pada bahagian commutator /slip ring motor .

PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Jika shaft berputar luar biasa maka perlu dibuat alignment pada shaft tersebut Jika gegaran berlebihan maka perlu dibuat keseimbangan pada rotor Jika bearing bising tukar denga yang baru Bagi mengurangkan/ mengelakan bungapi di commutator kita perlu ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Membersihkan commutator Meratakan commutator Membersihkan alur alur commutator Carbon brush cukup panjang Carbon brush mesti lancar diatas commutator/slip ring .

PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Lakukan penyenggaraan biasa seperti dibawah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pastikan tiada minyak / grease berlebihan pada lilitan dawai gelung. Coupling perlu diperiksa penjajaranya dengan menggunakan feeler gauge Bagi motor single phase periksa operasi centrifugal switch. Selepas grease di bersihkan .panaskan sehingga kering Bersihkan habuk /kekotoran pada motor Bersihkan ruang udara agar tidak tersumbat dan peredaran udara lancar Ketatkan Bolt and nut Ketatkan punca sambungan kabel kabel elektrik supaya tiada litar buka /bungapi. .paraffin.Bersihkan dengan armaclean. Periksa frame /badan agar tiada sebarang kerosakan mekanikal terutamanya pada name plate.

Komponen on/off dan interlock juga perlu diperiksa Periksa kabel bumi terutama yang menggunakan flexible condute Uji penebatan rintangan keseluruhan dan pastikan tidak kurang dari 1 M ohm.Cuba tutup ruang udara ketika motor berfungsi agar dapat memanaskannya tetapi berhati hati agar tidak terlalu panas. ‡ . Buat catitan setiap kali melakukan penyenggaraan pada buku log dll.gear diperiksa kendalianya Periksa overload relay dan periksa laras kadaran arusnya. Jika kelembapan tinggi akan menyebabkan penebatan kurang baik.PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Lakukan penyenggaraan biasa seperti dibawah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Periksa dari karat jika perlu dicat Bersihkan contactor pada starter.

4. 2. 7.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan H H H H H H H H B H H 1. 8. 11. 5. 3. 10. Voltan Arus Suhu bilik/sekeliling Suhu lilitan stator Gegaran Suhu bearing Bunyi luarbiasa Kerosakan lainlain Tambah grease jika perlu Rintangan penebatan Penjajaran coupling .Butir butir bercatat 1. 6. 9.

5. 7. 2. 3.Gelung lilitan 1. Bau luar biasa Penebatan bertukar warna Tali pengikat pudar warna Sesendal longgar Pemeriksaan kabel masukan Erutan pada bar bar rotor Mencuci bersih Pemanas ruang . 4.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) bulanan (T) tahunan H T T T T T T T 2. 6. 8.

3.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan H T B 3. Periksa sekatan pada masukan dan keluaran udara Mencuci bersih bahagian dalam tiub tiub penyejuk Karat dan kerosakan pada badan motor .Badan Stator Penyejuk 1. 2.

Shaft dan rotor 1. Keadaan shaft journal Kekunci luarbiasa Keadaan permukaan rotor Ujian peresapan dye pada alur kekunci (key way) . 2. 3.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T T T 4. 4.

JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T T 5. 3. Ujian peresapan dye pada keretakan bilah kipas Mencuci bersih Pemberat imbang .Kipas 1. 2.

4. 3.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T T T 6. Kerosakan permukaan pada teras Pertukaran warna Kelonggaran pada teras Mencuci bersih .Teras rotor dan stator 1. 2.

JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T 7. Kelonggaran di bolt sambungan Pertukaran warna di punca sambungan kerana terlebih panas . 2. Terminal Box 1.

.MENGESAN KEROSAKAN DAN PEMBAIKAN MOTOR Kerosakan elektrik dapat dikesan jika ujudnya keadaan berikut ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Motor tidak dapat dihidupkan Bunyi bising dan gegaran yang kuat Motor menjadi panas bila beroperasi dan mungkin berasap Pemutus litar terpelantik dan fius terputus sebaik sahaja dihidupkan Motor tidak mencapai kelajuan sebenar Bagi motor DC terdapat arka yang kuat. Baiki kerosakan dapat dilakukan dengan selamat jika bekalan elektrik dimatikan terlebih dahulu Setelah bekalan dimatikan papan tanda hendaklah diletakan disetiap suis dan kawalanya bagi mengelakan dari dihidupkan olih orang lain.

Bersihkan grease masukan grease baru Periksa dan ketatkan Betulkan ruang (gap) mengikut kesesuaian Pastikan bearing diganti baru 2.lilitan baru pada motor hendaklah dilakukan.Pemutus litar terpelantik/ fius terbakar disebabkan oleh lebihan beban TINDAKAN Rujuk pada carta mekanikal yang tertentu untuk mengesan punca lebihan beban.Litar terbuka atau litar pintas dililitan motor 4.KEROSAKAN:MOTOR AROHAN JENIS SANGKAR TUPAI TIDAK DAPAT DIHIDUPKAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.Kerosakan pada bearing .Voltan rendah 3.Grease dalam bearing menjadi kejal 5. Naikan voltan pada peringkat yang diperlikan dengan beberapa cara Jika ini disahkan dengan beberapa ujian .Rotor dan stator bersentuhan 7.Punca sambungan kabel tidak kemas 6. Kurangkan beban kepada peringkat yang boleh dikawal Periksa nilai voltan pada name plate.

Coupling tidak kemas Asingkan motor dari mesin yang dipandu .Gegaran disebabkan rotor tidak seimbang atau dari mesin yang dipandu 4.Benda asing 7.Gantikan bearing baru jika perlu bagi mendapatkan pemusatan yang betul.Shaft tidak berputar dengan betul diatas sleave bearing 3.Bekalan Tanpa satu fasa TINDAKAN Matikan motor . Keluarkan benda asing dan periksa sesekat berkeadaan baik Periksa punca kerosakan dan ganti jika perlu 6.jika operasi tanpa satu fasa .Periksa jika ada liar buka. Periksa penjajaran shaft 2.ia tidak dapat dihidupkan semula.Kerosakan pada bearing .Jika masih bunyi bising maka rotor perlu diseimbangkan Perhatikan rotor jika terletak dipusatnya.Ketatkan jika perlu. Periksa coupling alignment dengan feeler gauge .KEROSAKAN:MOTOR MENGELUARKAN BUNYI BISING YANG KUAT SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.Kelegaan tidak sama di sekeliling antara rotor dan stator 5.

Grease berlainan dari yang disyorkan 8.KEROSAKAN:MOTOR PANAS DAN KADANGKALA BERASAP SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.Motor beroperasi dalam lebihan beban yang berat 2. Bersihkan dan ganti dengan yg betul.Grease berlebihan di bearing .Voltan dan frequency tidak sesuai 5.Bearing terlalu ketat TINDAKAN Rujuk bahagian mekanikal yang mengenai penerangan mengenai lebihan beban.Belting terlalu ketat 7.Jika boleh kurangkan beban tersebut.ruang udara motor tersumbat 4.jika tegang longgarkan.edaran uadara tersekat. Keluarkan grease lama dan isi semula ½ hingga ¾ isipadu ruang 6.periksa geseran ketika rotor diputar dengan tangan.sahkan jenis grease yang digunakan Periksa ketegangan.Kedudukan motor tidak sesuai . Periksa bekalan setiap fasa Periksa persekitaran agar mempunyai edaran udara yang baik serta bersihkan ruang udara dimotor Perbetulkan berpandukan name palate motor Catat suhu bearing.Motor beroperasi dengan dua fasa 3.

Ganti grease baru Buat penjajaran coupling dan kemaskan ikatanya.Coupling tidak kemas 11.Daya kilas dari mesin yang dipandu .KEROSAKAN:MOTOR PANAS DAN KADANGKALA BERASAP SEBAB SEBAB MUNGKIN 9. Pastikan shaft mempunyai kelegaan untuk bergerak sepanjang paksinya 10.benda asing dalam grease dan tidak ditukar mengikut jadual ditetapkan.Kelunturan sifat grease TINDAKAN Kelunturan mungkin disebabkan oleh suhu terlalu tinggi.

Terdapat litar terbuka di bahagian rotor termasuk kabel di panel kawalan TINDAKAN Periksa setiap litar .KEROSAKAN:MOTOR JENIS ROTOR BERLILITAN KURANG KELAJUAN DITETAPKAN WALAUPUN TANPA BEBAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.perbaiki litar tersebut. .

Rotor tidak seimbang 3.Voltan bekalan tidak seimbang TINDAKAN Penjajaran coupling dibetulkan dan diikat kemas Jika perlu rotor di imbang semula Periksa nombor bearing dan betulkan kedudukan bearing Beban tak seimbang (Unbalance Load) .Bearing tidak dipasang dengan betul 4.KEROSAKAN:GEGARAN YANG KUAT SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.Coupling yang tidak kemas 2.

5.Jika perlu kurangkan beban mekanikal mengikut keupayaan motor Periksa punca b ekalan dan naikkan semula voltan mengikut kadaran.Lebihan beban TINDAKAN Uji overload dan laras semula jika perlu.KEROSAKAN:KENAIKAN SUHU YG TINGGI GELUNG STATOR DAN BADAN MOTOR SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. 2. Periksa litar jika ada litar terbuka. 3. Voltan bekalan tak seimbang 4. Peredaran udara sejuk tersekat oleh selaput habuk.Kenaikan arus disebabkan oleh voltan rendah. Suhu sekeliling yang tinggi 6. Pastikan punca sambungan adalah kemas dan voltan bekalan diimban semula. Cuci bersih saluran penyejuk dan pastikan ia tidak tersumbat. Kendalian dalam tanpa satu fasa . Pastikan peredaran udara disekitar motor beredar dengan baik dan pastikan sesekat tidak tersumbat.

3.KEROSAKAN:MOTOR TIDAK DAPAT DIHIDUPKAN(MOTOR SEGERAK) SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Jika ada perbezaan. voltan bekalan hendaklah ubah supaya sama dengan voltan dimotor. Periksa voltan yang tercatat dipelit nama dengan voltan bekalan. Voltan rendah TINDAKAN Uji tiap-tiap fasa untuk mengesan kerosakan serta baikinya. 2. . Periksa geseran alam di motorserta pelinciran atas (bearing lubrication) Periksapelurusan kapeling antara motor dengan mesin. Litar terbukadi satu fasa Motor yang tidak dapat mengatasigeseran yang terlalu kuat ketika ia mula dihidupkan.

Perubahan beban terlalu ketara . Gunakan penunjuk kutub (polarity indicator) untuk mengesan litar pintas. 3. Voltan penguja (exciter) rendah. 2. TINDAKAN Tinggikan nilai pengujaannya (excitation) Uji untuk mengesan litar terbuka atau litar pintas dan perbetulkannya. Rujukkepadabahagianmekanikal bagi mengawal beban.KEROSAKAN: PEMUTUS LITAR TERPELANTIK SEBAIK SAHAJA DIHIDUPKAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Litar terbuka atau litar pintas di dalam litar medan di motor.

KEROSAKAN :MOTOR PANAS DIBAHAGIAN-BAHAGIAN DIBAHAGIANTERTENTU. TINDAKAN Periksa kedudukan motor. Ini berpunca dari litar pintas. Periksa di fasa yang rosak dan perbetulkan. Perbetulkan ini dengan mengurangkan arus kepada nilai yangtercatat di pelit nama. jika perlu. Panas bertumpu di gelong medan. . 3. bagi membentuk rotor kepada titik pusatnya. 2. Tukar atau perbetulkan gelong tersebut oleh kerana ia berpunca dari litar pintas di gelong. Panas distator yang mungkin disebabkan oleh rotor yang terkeluar dari titik pusatnya. Juga kepanasan tersebut boleh berpunca dari arus medan yang mempunyai nilai yang tinggi. Gelong yang rosak boleh dikeluarkan dari litar sebagai langkah pembetulan semengtara (temporary repair). Alas ditukar. 4. SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. (offcenter) Litar terbuka disatu fasa Panas bertumpu kepada satu atau lebih gelong motor.

3. Bersihkan motor di bahagian ruang udara tersebut. motor hendaklah ditukar kepada yang lebih besar. Jika beban tidak boleh dikurangkan. 4. Pengujian (excitation) tidak mengikut seperti dipelit nama atau tidak ada pengujaan langsung. TINDAKAN Rujuk kepada bahagian mekanikal untuk mengawal beban. Suhu di sekitar motor adalah tinggi dari nilai suhu yang boleh diterima oleh motor mengikut rekaan motor tersebut. Laraskan pengujaan mengikut nilai dipelit nama. Adakan kawasan dimana ia dapat memberi suhu yang berpatutan kepadamotor. Nilaikan tahap geseran dialas serta keupayaan pelinciran. Ruang udara dimotor tersumbat dengan habuk atau lain-lain bahan. 2.KEROSAKAN: MOTOR PANAS DISEMUA B AHAGIAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. . Beroperasi di dalam lebihan beban yang tinggi.

Catatkan rintangan kepada putaran rotor dan kenaikan suhu. Bandingkan voltan bekalan dengan voltan dipelit nama dan ubah jika perlu. dan perhatikan jika ada suis terbuka atau fius terputus. 2. Litar terbuka disistem kawalan. Voltan dipunca rendah. Bandingkan beban yang dikadarkan dengan beban yang sebenarke atas mesin yang dipandu (pam. Jika terdapat juga gesera. Jika ia berpunca dari aci (shaft) yang bengkok. pemampat dan sebagainya). Terdapat geseran dalam yang amat ketara di motor. Periksa pelinciran di alas atau sesuatu gegas yang terlalu ketat. perbetulkannya atau tukarkan kepada yang baharu. Jika ini tidak boleh dilakukan. Sahkanini dengan mengasingkan motor darimesin yang dipandu. TINDAKAN Periksa perintang penghidup. Kurangkan beban.KEROSAKAN:DC MOTOR TIDAK DAPAT DIHIDUPKAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. buka motor dan periksa kalawasan (clearance) dan gegas bagi tiap-tiap bahagian. Baiki apa yang perlu. gantikan dengan motor yang lebih besar. 3. Lebihan beban dimotor 4. .

TINDAKAN Bagi motor yang mempunyai kawalan kelajuan (adjustablespeed) periksa perintang (rheostat) jika terdapat setting yang tidak betul atauada kerosakan. Medan elektromagnet. Perlu baiki atau dilaraskan. Beban melebihi daya kilas mula motor . Periksa gelong medan untuk mengesan litar terbuka serta sambungan dawai yang longgar atau putus.KEROSAKAN: MOTOR HIDUP TETAPI GEGANTI BEBAN LAMPAU TERPELANTIK DENGAN SERTA MERTA DAN MOTOR BERHENTI SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Gantikan dengan suatu motor yang boleh lmenanggong beban ketika mula dan ketika kendalian. 2. digelung lemah atau tiada.

KEROSAKAN:MOTOR TIDAK MENCAPAI KEPADA KELAJUAN YANG DIKADARKAN KETIKA ADA BEBAN. Periksa voltan bekalan dan voltan yang terdapat dipelit nama. . 2. Kurangkan beban atau gantikan dengan motor yang lebih besar. Perbetulkan berus kepada kedudukan nutral. Voltan rendah. terutama bagi yang agak lama tidak disenggarakan dimana ia akan mendahului nutral. 3 Berus karbon tidak berada di nutral yang tepat. SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. periksa rintangan di bahagian-bahagian yangmenyebabkan susutan voltantersebut. TINDAKAN Bandingkan beban yang dikadarkan dengan beban yang sebenar. Motor di dalam keadaan lebihan beban. Jika ia terlalu rendah.

. Berus karbon tidak berada dikedudukan nutral tetapi dibelakang nutral. Voltan lebih tinggi dari yang dikadarkan. Periksa punca negatif yang dibumikan.KEROSAKAN:MOTOR BEROPERASI PADA KADAR KELAJUAN YANG TINGGI KETIKA BEBAN PENUH SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Medan gelombang motor lemah. 3. Periksa voltan dipunca dan bandingkan dengan pelit nama. TINDAKAN Perbetulkan berus kepada kedudukan nutral. 2.

Anggapkan motor digantikan dengan motor yang direka untuk dikendalikan dengan terhindar dari pencemaran udara. Asingkanmotor dengan mesin dan pastikan gegaran itu berpunca dari motor dan bukan dari mesin.Permukaan komutator tidak berada di dalam keadaan baik. 5Cat atau bahan kimia mendak di atas komutator. 4. Ini akan membentuk gegaran yang kuat.KEROSAKAN:MOTOR MEMBUAT ARKA-ARKA YANG BESAR ARKADIBRUSH KARBON SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Bersihkan dengan sempurna. Angker (armature) tidak seim ang. Habuknya berlogam dan akan menyebabkan pintasan (short). Uji untuk pintasan (short) diangker. . Bersihkan dari debis-cebis bahan logam yang bebasdi mana mungkin telah terkumpul di celah-celah. Angker hendaklah diseimbangkan semula. 3. Litar pintas di motor. Tentu letakan berus karbon dengan betul. Bersihkan berus serta pemegangnya dan letakkannya dengan betul. TINDAKAN Bersihkan dan canaikan komutator dan berus karbon. Berus karbon tidak diletakkan dengan betul. 2. JANGAN GUNAKAN KAIN EMERY.

KEROSAKAN: SEBAB SEBAB MUNGKIN TINDAKAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->