P. 1
Motor Elektrik

Motor Elektrik

5.0

|Views: 11,780|Likes:
Published by Siti Amirah Hamzah

More info:

Published by: Siti Amirah Hamzah on Mar 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2015

pdf

text

original

ELECTRIC MOTOR OBJEKTIF ‡Jenis jenis motor elektrik ‡Kegunaan ‡Cara geraktugas ‡Penghidup /ciri perlindungan.

‡Penyelenggaraan ‡Mengesan kerosakan / pembaikan

JENIS JENIS MOTOR Single Phase Motor ‡Split Phase Motor ‡Capacitor Start Motor ‡Shaded Pole Motor ‡Repulsion Motor ‡Universal Motor

JENIS JENIS MOTOR Three Phase Motor ‡Squirrel Cage Induction Motor ‡Wound Rotor Induction Motor ‡Synchronous Motor

Single Phase Motor Pengenalan. ‡Motor ini telah dimajukan semenjak penggunaanya mula mula di Industri 70 tahun yang lalu dimana ketika itu kelajuan motor adalah tetap ‡Ketika ini ianya telah berkembang maju dengan penggunaan peralatan yang sofisticated dengan bantuan peralatan electronic dll. . ‡Dicipta sebagaimana motor 3 fasa .

crane Perkakas tangan .Single Phase Motor Ciri ciri dan penggunaanya.pada starting beban tinggi ia lebih baik dari motor siri Starting torque baik.Cekap dan Senyap Starting Torque lemah.kelajuan tetap Penggunaan Digunakan di Industri ringan Peti sejuk.vacuum cleaner.lift Jam. . Starting torque baik.Kelajuan Tetap.kelajuan jatuh dengan beban Lifts.Kelajuan jatuh pada beban tinggi.Kipas kecil. Jenis Split Phase Motor Capcitor Start Motor Shaded Pole Motor Repulsion Motor Series motor Ciri ciri Starting Torque lemah.kelajuan adalah sedikit tetap Starting Torque baik.

‡Juga dikenali sebagai motor segerak (synchronous) kerana kelajuan sedikit perlahandari kelajuan segerak ‡Kelajuan ini juga dikenali kelajuan rotor (Nr) dan perbezaannya dengan Ns (Synchronous speed) dikenali sebagai Slip Speed. .Induction Motor Pengenalan. ‡Gelincir /slip dinyatakan dalam % dari kelajuan segerak kira kira 3-5% pada arus beban penuh.

2.Induction Motor Pengenalan. Motor aruhan jenis split phase terdiri dari 2 bahagian utama:1. Rotor ‡ Rotor yang biasa digunakan ialah jenis sangkar tupai (squirrel cage rotor. ‡ .Dawai Gelung utama bergaris pusat kasar dan rintangan rendah sementara dawai gelung starting adalah halus dan berintangan tinggi. Stator Rotor Stator ‡ Terdiri dari gelung utama dan gelung starting yang dililit mengelilingi lilitan dalam bahagian frame.Ia dibena dari bar kuperam atau alluminium ditanam dalam teras rotor membentuk sangkar tupai. Tiada sentuhan fizikal antara gelung stator dan rotor.

.Induction Motor Pengenalan.

Oleh itu ia perlukan bantuan dengan memisahkan litar kepada dua. Satu dari litar menghasilkan medan magnet 90 darjah terkeluar fasa dari satu lagi.Ia dilakukan dengan menggunakan capacitor atau Inductor pada salah satu gelung. ‡ .Induction Motor Prinsip Geraktugas ‡ Motor jenis satu fasa tidak boleh hidup dengan sendiri.

terbalikan sambungan mana mana gelung starting sahaja atau running sahaja. ‡ ‡ .Split Phase Motor Prinsip Geraktugas ‡ Gelung starting mempunyai aruhan yang tinggi dari gelung utama(running) dan menghasilkan perbezaan sudut fasa keduanya. Untuk terbalik arah pusingan rotor . Centrifugal switch digunakan bagi memutuskan litar starting apabila kelajuan rotor telah mencapai 75-80%.

Split Phase Motor Prinsip Geraktugas V Is R Ir I S S R .

Untuk terbalik arah pusingan rotor .Capacitor Start Motor Prinsip Geraktugas ‡ Gelung starting mempunyai aruhan yang tinggi dari gelung utama(running) dan menghasilkan perbezaan sudut fasa keduanya.terbalikan sambungan mana mana gelung starting sahaja atau running sahaja. Centrifugal switch digunakan bagi memutuskan litar starting apabila kelajuan rotor telah mencapai 75-80%. ‡ ‡ .

Ia digunakan pada sistem penyejukan.motor kipas bertalisawat dll.Capacitor Start Motor Prinsip Geraktugas ‡ Capacitor digunakan untuk memperbaiki starting torque dengan membesarkan sudut perbezaan fasa kira kira 80 darjah. Is V I Ir ‡ .

Medan magnet seolah olah bergerak dari medan utama ke medan telau.Ia beraksi sebagai gelung sekunder bagi mengujudkan medan aruhan yang bertentangan arah 180 darjah. Gelang telau mempunyai rintangan rendah.medan telau masih mengekalkan uratdaya magnet. Ketika medan utama susut . ‡ ‡ ‡ .Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas ‡ Mempunyai kutub tertonjol bahagian kutub stator dimana terdapat gelang telau (shaded) dan gelung utama.

Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas .

Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas .

Shaded Pole Motor Prinsip Geraktugas .

Arah pusingan rotor boleh ditukarkan dengan mengubahkan kedudukan carbon brush kedepan dan kebelakang.bezanya kedua dua carbon brush dipintaskan. . Stator seperti primer transformer yang akan menghasilkan arus arohan di rotor secara arohan saling Arus aruhan di armature tinggi kerana komutator dipintaskan.Repulsion Motor Prinsip Geraktugas ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Stator disambung terus kebekalan 1 fasa Rotornya sama dengan armature seperti motor siri. Carbon brush mestilah terkeluar paksi untuk membolehkanya berputar. Tolakan hanya akan ujud bila kedudukan bersesuaian.

Repulsion Motor Prinsip Geraktugas Armature Field Winding .

(Universal)Series Motor Prinsip Geraktugas ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Mempunyai bahagian Gelung Medan & Gelung Armature Kelajuan akan bertambah jika beban rendah . . Untuk menyongsangkan putaran hanya perlu terbalikan mana mana sambungan di medan sahaja atau di armature sahaja.mesin jahit . Masalah commutation /heavy sparking boleh dikurangkan dengan memasangkan gelung peneutral siri dengan armature. Ia mestilah dijalankan sentiasa dengan berbeban dimana mungkin akan terbakar jika dijalankan tanpa beban. mixer dll. Digunakan pada vacuum cleaner.

(Universal)Series Motor Medan siri A Bekalan masuk .

kelajuan agak tetap.Memerlukan sedikit penyenggaraan Starting Torque baik.tiada kawalan kelajuanmemerlukan penggerak dan bekalan Dc dan angkadar kuasa boleh diubah Penggunaan Kegunaan am kerja kerja industri Kerja kerja am yang memerlukan kelajuan tetap. Jenis Squirrel cage Induction Motor Wound Rotor Inducton Motor Synchronous Motor Ciri ciri Starting Torque lemah. .starting berbeban Sesuai untuk mesin yang sentiasa berjalan dimana kelajuan adalah tetap dan boleh digunakan sebagai capacitor segerak.Kelajuan tetap.kelajuan boleh dikawal tetapi membazir Tiada starting torque.Three Phase Motor Ciri ciri dan penggunaanya.

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor
Prinsip Geraktugas ‡ ‡ Stator mempunyai 3 pasangan gelung dawai setiap satunya dibekalkan dengan setiap fasa bekalan. Bahagian rotor tiada sebarang dawai gelung.Bar bar kuperam /aluminium ditanam dalam teras rotor dan dipintaskan kedua dua hujungnya. Apabila bekalan dilalukan pada gelung dawai stator ,ujud putaran medan magnet pada stator

‡

Ns =120f /p
‡ Stator merupakan primer transformer sementara rotor merupakan sekunder transformer dan mengujudkan arus aruhan saling pada rotor Arus aruhan saling ini menghasilkan medan magnet dan bertindak balas keatas magnet stator.

‡

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor
Prinsip Geraktugas ‡ Rotor akan berputar dengan kelajuan Nr ,sama arah putaran Ns ,putaran medan magnet stator,tetapi kelajuanya kurang sedikit disebabkan oleh gelincir (Slip)

S=Ns-Nr Ns S-Slip Ns-Kelajuan segerakan Nr-Kelajuan rotor

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor
Prinsip Geraktugas

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Prinsip Geraktugas .

tidak cepat musnah terutama bahagian rotor Belanja murah dan penyenggaraanya mudah Boleh hidup tanpa bantuan gelung tambahan Mara Songsang ‡ Dilakukan dengan hanya menukar mana mana dua punca bekalan.tahan lasak. .Three Phase Squirrel Cage Induction Motor Kebaikan ‡ ‡ ‡ Rengkas .

. Rintangan rendah kelajuan jadi tinggi.Wound Rotor Induction Motor (Slip Ring) Binaan ‡ ‡ ‡ Stator adalah sama dengan jenis squirrel Cage Induction Motor Bahagian rotor terdiri dari dawai gelung yang dihubungkan ke 3 set slip ring. Slip ring dihubungkan kelitar luar Rintangan 3 Fasa melalui carbon brush. Operasi ‡ ‡ ‡ ‡ Stator beroperasi seperti jenis squirrel cage Bahagian rotor mempunyau gelung dan arus rotor boleh dilaras dengan perintang luar dan memberi kesan pada kelajuan motor.rintangan tinggi motor perlahan Ketika mula dihidupkan rintangan dilaras pada nilaian tinggi.

Wound Rotor Induction Motor (Slip Ring) Binaan Stator Rotor Stator .

Wound Rotor Induction Motor (Slip Ring) Ciri ciri motor ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Kelajuan boleh dikawal melalui rintangan rotor Rintangan mestilah terdiri dari yang mampu menerima arus tinggi Kelajuan boleh dikawal hingga 50% kelajuan segerak Daya kilas adalah agak baik Penyenggaraan motor agak mahal Cara sonsang putaran sama seperti motor aruhan tiga fasa yang lain. .

Synchronous Motor Binaan bagi saiz kecil DC supply 3 phase Stator Squirrel Cage Rotor Squirrel Cage 3 phase Stator .

Synchronous Motor Binaan bagi saiz besar DC supply 3 phase Stator Squirrel Cage Rotor Squirrel Cage PRIME MOVER 3 phase Stator .

‡Bagi motor saiz besar shaft rotor akan dihubungkan teris ke penggerak luar sehingga kelajuan rotor hampir sama dengan segerak barulah penggerak luar akan dilepaskan. ‡Rotor menerima bekalan DC dan ujud magnet seterus nya akan turut berputar dan terkunci dengan medan magnet stator yang berputar pada kadar kelajuan segerak. .Synchronous Motor Binaan ‡Stator adalah sama 3 phase inducton motor biasa ‡Rotor terdiri dari dawai gelung (armature) dan diuja melalui bekalan DC luar ‡Rotor juga terdapat binaan sangkar tupai yang bergabung fungsi dengan armature ‡Bagi saiz kecil Rotor dibina dengan magnet kekal Kendalian ‡Stator sama operasi kendalian 3 phase induction motor lain.

seperti pump.Synchronous Motor Ciri ciri motor ‡ ‡ ‡ Kelajuan rotor sama kelajuamn segerak Faktor kuasa bekalan boleh diubah dengan mengubah arus ujaan pada bekalan DC Semakin besar saiz semakin tinggi kecekapanya.pemampat Digunakan untuk membaiki faktor kuasa dan membaiki voltan talian . Kegunaan ‡ ‡ Untuk kerja yang tetap kelajuanya.

Pemilihan Motor Plate nama motor ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Bertujuan memberi maklumat yg penting mengenai pemilihan dan pemasangan motor Menerangkan mengenai ciri ciri elektrik motor tersebut Dari maklumat ini pendawai boleh menentukan saiz kondiut .wire dan jenis perlindungan yang patut dipasang Data rekabentuk dan performance pada name plate penting untuk kaki tangan penyenggaraan. Bagi membantu mempercepatkan proses penggantian dengan merujuk data pada name plate. .

Pemilihan Motor MANUFACTURER¶S NAME INDUCTION MOTOR Made in USA SERIAL NO: HP: AMPS: RPM: DUTY: NAME NOM EFF: TYPE: FRAME: VOLT: HERTZ: PHASE: dBA/noise MODEL: SV FACTOR: INSUL: KVA: TEMP: THERMAL: PROTECTED .

jika tidak penebat akan rosak Biasanya service factor diantara 1.Biasa digunakan untuk tempahan Frame ‡ Saiz menerangkan ukuran motor Service Factor ‡ ‡ Service Factor 1.5 .Pemilihan Motor Serial number ‡ Merupakan siri pengenalan motor berkenaan Model no ‡ Pengenalan tambahan pembuat.0 bermakna ia tidak boleh digunakan melebihi kuasa tercatat.0 hingga 1.

Nilai yang diukur pada punca motor. Class Insulations Kelas penebat adalah merujuk kepada bahan penebatan yang digunakan didalam lilitan motor.Pemilihan Motor Ampere Bermaksud arus yang mengalir dari talian apabila motor berkendali pada voltan dan frequency yang tercatat pada beban epnuh.Jika lebih jangka hayat pendek. Kelas Y Suhu Maksima 90 darjah C Kelas A Suhu Maksima 105 darjah C Kelas E Suhu Maksima 120 darjah C Kelas B Suhu Maksima 130 darjah C Kelas F Suhu Maksima 155 darjah C Kelas H Suhu Maksima 180 darjah C Kelas C Suhu Maksima >180 darjah C . Volt.

starter dan perlindungan motor tersebut. Contnuous duty Short time -berkendali tanpa henti -Ada had masa dikendalikan Phase Fasa yang digunakan untuk mengendalikan motor Kva Kuasa ketara digunakan untuk menentukan arus permulaan.Pemilihan Motor Hertz Jika frequency tidak dipatuhi akan menjejaskan kelajuan dan kilas motor Duty ‡ ‡ ‡ Jangkamasa kendalian motor itu berkendali dengan selamat. .

Pemilihan Motor Efficiency Keupayaan motor dalam %.Tahap bunyi dinyatakan dalam ³dBA´ Manufacture Notes Senarai sifat sifat motor seperti (perlindungan Haba-Thermal protected)Bearing tertutup dll. Noise Sestengah motor di reka untuk bunyi bising yang rendah. .

‡ .tiada habuk.dibina pada bekas keluli.kipas digunakan bagi menyejukan motor dari udara keliling Drip-Proof(DP)-Hampir sama diatas tetapi terdapat penutup bagi melindungi titisan air dll.Pemilihan Motor KOD PEMBUAT JENIS Mengikut Piawaian British jenis penutup bagi alat alat elektrik bergantung pada jenis perlindungan yang diberi yang diberi kepada seorang darpada sentuhan kepada dawai hidup Terdapat dua jenis penutup ‡ ‡ Penutup pengalih udara (ventilated enclosures) Tutup sepenuhnya (totally enclosed) JENIS PENUTUP PENGALIHUDARA ‡ Sreen Protected(SP)-Digunakan pada kawasan kering.

Penutup ini juga diubahsuai bagi kegunaan kalis cuaca. Bearing khas digunakan bagi mengelak dari dilalui gas kemotor. Kadangkala terdapat kipas tambahan diluar motor untuk penyejukan nyg lebih baik Sesetengah motor terdapat penyejukan berasingan seperti udara. End covers diikat terus ke badan utama.air. .dan terendam dengan air. Flame proof motor ‡ ‡ ‡ Hampir sama dengan diatas tetapi frame lebih tebal dan kuat/kukuh.gas atau cecair melalui sesalur sekali dengan mesin.Udara didalam diedarkan dengan kipas tetapi penyejukan didapati melalui badan motor kepada keliling.Pemilihan Motor JENIS TERTUTUP SEPENUHNYA Total enclosed motor(TE)‡ ‡ ‡ Tiada ruang kemasukan udara .

PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Mengapa perlunya penyenggaraan biasa ? ‡ ‡ ‡ Menentukan motor tersebut akan dikendalikan dengan cekap Untuk keselamatan Mengelakan kerosakan luar jangka bagi mengurangkan perbelanjaan baikpulih Berapa kerap penyenggaraan dijalankan ? ‡ ‡ Keadaan tempat dimana motor tersebut dikendalikan Tempoh motor dikendalikan Apakah perkara yang perlu diperhatikan ketika membuat pemeriksaan pandang dengar ? ‡ ‡ ‡ Menentukan tiada gegaran luar biasa dan shaft berputar dengan betul Bunyi bising pada motor tersebut Arka dan bungapi pada bahagian commutator /slip ring motor .

PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Jika shaft berputar luar biasa maka perlu dibuat alignment pada shaft tersebut Jika gegaran berlebihan maka perlu dibuat keseimbangan pada rotor Jika bearing bising tukar denga yang baru Bagi mengurangkan/ mengelakan bungapi di commutator kita perlu ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Membersihkan commutator Meratakan commutator Membersihkan alur alur commutator Carbon brush cukup panjang Carbon brush mesti lancar diatas commutator/slip ring .

panaskan sehingga kering Bersihkan habuk /kekotoran pada motor Bersihkan ruang udara agar tidak tersumbat dan peredaran udara lancar Ketatkan Bolt and nut Ketatkan punca sambungan kabel kabel elektrik supaya tiada litar buka /bungapi. Periksa frame /badan agar tiada sebarang kerosakan mekanikal terutamanya pada name plate. .Bersihkan dengan armaclean.PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Lakukan penyenggaraan biasa seperti dibawah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pastikan tiada minyak / grease berlebihan pada lilitan dawai gelung. Selepas grease di bersihkan . Coupling perlu diperiksa penjajaranya dengan menggunakan feeler gauge Bagi motor single phase periksa operasi centrifugal switch.paraffin.

Komponen on/off dan interlock juga perlu diperiksa Periksa kabel bumi terutama yang menggunakan flexible condute Uji penebatan rintangan keseluruhan dan pastikan tidak kurang dari 1 M ohm. ‡ .PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR Lakukan penyenggaraan biasa seperti dibawah ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Periksa dari karat jika perlu dicat Bersihkan contactor pada starter.gear diperiksa kendalianya Periksa overload relay dan periksa laras kadaran arusnya.Cuba tutup ruang udara ketika motor berfungsi agar dapat memanaskannya tetapi berhati hati agar tidak terlalu panas. Buat catitan setiap kali melakukan penyenggaraan pada buku log dll. Jika kelembapan tinggi akan menyebabkan penebatan kurang baik.

6. 2.Butir butir bercatat 1. 10. 3. 7. Voltan Arus Suhu bilik/sekeliling Suhu lilitan stator Gegaran Suhu bearing Bunyi luarbiasa Kerosakan lainlain Tambah grease jika perlu Rintangan penebatan Penjajaran coupling . 4. 5. 9. 11. 8.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan H H H H H H H H B H H 1.

Bau luar biasa Penebatan bertukar warna Tali pengikat pudar warna Sesendal longgar Pemeriksaan kabel masukan Erutan pada bar bar rotor Mencuci bersih Pemanas ruang . 3. 6. 8.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) bulanan (T) tahunan H T T T T T T T 2. 5. 7. 4. 2.Gelung lilitan 1.

3.Badan Stator Penyejuk 1.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan H T B 3. Periksa sekatan pada masukan dan keluaran udara Mencuci bersih bahagian dalam tiub tiub penyejuk Karat dan kerosakan pada badan motor . 2.

Keadaan shaft journal Kekunci luarbiasa Keadaan permukaan rotor Ujian peresapan dye pada alur kekunci (key way) . 3. 2.Shaft dan rotor 1.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T T T 4. 4.

3. 2.Kipas 1.JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T T 5. Ujian peresapan dye pada keretakan bilah kipas Mencuci bersih Pemberat imbang .

2. 4. Kerosakan permukaan pada teras Pertukaran warna Kelonggaran pada teras Mencuci bersih .JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T T T 6.Teras rotor dan stator 1. 3.

Terminal Box 1. Kelonggaran di bolt sambungan Pertukaran warna di punca sambungan kerana terlebih panas .JADUAL PEMERIKSAAN & PENYENGGARAAN MOTOR PERKARA PEMERIKSAAN/PENYENGGARAAN KEKERAPAN (H) harian (B) Bulanan (T) tahunan T T 7. 2.

.MENGESAN KEROSAKAN DAN PEMBAIKAN MOTOR Kerosakan elektrik dapat dikesan jika ujudnya keadaan berikut ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Motor tidak dapat dihidupkan Bunyi bising dan gegaran yang kuat Motor menjadi panas bila beroperasi dan mungkin berasap Pemutus litar terpelantik dan fius terputus sebaik sahaja dihidupkan Motor tidak mencapai kelajuan sebenar Bagi motor DC terdapat arka yang kuat. Baiki kerosakan dapat dilakukan dengan selamat jika bekalan elektrik dimatikan terlebih dahulu Setelah bekalan dimatikan papan tanda hendaklah diletakan disetiap suis dan kawalanya bagi mengelakan dari dihidupkan olih orang lain.

KEROSAKAN:MOTOR AROHAN JENIS SANGKAR TUPAI TIDAK DAPAT DIHIDUPKAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Kurangkan beban kepada peringkat yang boleh dikawal Periksa nilai voltan pada name plate.Litar terbuka atau litar pintas dililitan motor 4.Punca sambungan kabel tidak kemas 6.Pemutus litar terpelantik/ fius terbakar disebabkan oleh lebihan beban TINDAKAN Rujuk pada carta mekanikal yang tertentu untuk mengesan punca lebihan beban.Kerosakan pada bearing .Grease dalam bearing menjadi kejal 5. Bersihkan grease masukan grease baru Periksa dan ketatkan Betulkan ruang (gap) mengikut kesesuaian Pastikan bearing diganti baru 2.lilitan baru pada motor hendaklah dilakukan. Naikan voltan pada peringkat yang diperlikan dengan beberapa cara Jika ini disahkan dengan beberapa ujian .Voltan rendah 3.Rotor dan stator bersentuhan 7.

jika operasi tanpa satu fasa .Benda asing 7.Gegaran disebabkan rotor tidak seimbang atau dari mesin yang dipandu 4.Shaft tidak berputar dengan betul diatas sleave bearing 3.Gantikan bearing baru jika perlu bagi mendapatkan pemusatan yang betul.Ketatkan jika perlu.Kerosakan pada bearing .ia tidak dapat dihidupkan semula.Bekalan Tanpa satu fasa TINDAKAN Matikan motor .Coupling tidak kemas Asingkan motor dari mesin yang dipandu .Periksa jika ada liar buka. Periksa coupling alignment dengan feeler gauge .Kelegaan tidak sama di sekeliling antara rotor dan stator 5. Periksa penjajaran shaft 2.Jika masih bunyi bising maka rotor perlu diseimbangkan Perhatikan rotor jika terletak dipusatnya. Keluarkan benda asing dan periksa sesekat berkeadaan baik Periksa punca kerosakan dan ganti jika perlu 6.KEROSAKAN:MOTOR MENGELUARKAN BUNYI BISING YANG KUAT SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.

Voltan dan frequency tidak sesuai 5.Motor beroperasi dengan dua fasa 3.Grease berlebihan di bearing .Belting terlalu ketat 7.Grease berlainan dari yang disyorkan 8.Bearing terlalu ketat TINDAKAN Rujuk bahagian mekanikal yang mengenai penerangan mengenai lebihan beban. Bersihkan dan ganti dengan yg betul.edaran uadara tersekat.Motor beroperasi dalam lebihan beban yang berat 2. Keluarkan grease lama dan isi semula ½ hingga ¾ isipadu ruang 6.jika tegang longgarkan.KEROSAKAN:MOTOR PANAS DAN KADANGKALA BERASAP SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.sahkan jenis grease yang digunakan Periksa ketegangan.ruang udara motor tersumbat 4.periksa geseran ketika rotor diputar dengan tangan.Kedudukan motor tidak sesuai . Periksa bekalan setiap fasa Periksa persekitaran agar mempunyai edaran udara yang baik serta bersihkan ruang udara dimotor Perbetulkan berpandukan name palate motor Catat suhu bearing.Jika boleh kurangkan beban tersebut.

Daya kilas dari mesin yang dipandu . Pastikan shaft mempunyai kelegaan untuk bergerak sepanjang paksinya 10.Kelunturan sifat grease TINDAKAN Kelunturan mungkin disebabkan oleh suhu terlalu tinggi.Ganti grease baru Buat penjajaran coupling dan kemaskan ikatanya.benda asing dalam grease dan tidak ditukar mengikut jadual ditetapkan.KEROSAKAN:MOTOR PANAS DAN KADANGKALA BERASAP SEBAB SEBAB MUNGKIN 9.Coupling tidak kemas 11.

KEROSAKAN:MOTOR JENIS ROTOR BERLILITAN KURANG KELAJUAN DITETAPKAN WALAUPUN TANPA BEBAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. .perbaiki litar tersebut.Terdapat litar terbuka di bahagian rotor termasuk kabel di panel kawalan TINDAKAN Periksa setiap litar .

Voltan bekalan tidak seimbang TINDAKAN Penjajaran coupling dibetulkan dan diikat kemas Jika perlu rotor di imbang semula Periksa nombor bearing dan betulkan kedudukan bearing Beban tak seimbang (Unbalance Load) .Coupling yang tidak kemas 2.Rotor tidak seimbang 3.Bearing tidak dipasang dengan betul 4.KEROSAKAN:GEGARAN YANG KUAT SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.

Suhu sekeliling yang tinggi 6. 5. 3. Cuci bersih saluran penyejuk dan pastikan ia tidak tersumbat. Peredaran udara sejuk tersekat oleh selaput habuk. Pastikan peredaran udara disekitar motor beredar dengan baik dan pastikan sesekat tidak tersumbat.Kenaikan arus disebabkan oleh voltan rendah. Voltan bekalan tak seimbang 4.KEROSAKAN:KENAIKAN SUHU YG TINGGI GELUNG STATOR DAN BADAN MOTOR SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Kendalian dalam tanpa satu fasa . 2. Periksa litar jika ada litar terbuka.Jika perlu kurangkan beban mekanikal mengikut keupayaan motor Periksa punca b ekalan dan naikkan semula voltan mengikut kadaran. Pastikan punca sambungan adalah kemas dan voltan bekalan diimban semula.Lebihan beban TINDAKAN Uji overload dan laras semula jika perlu.

. 3. Periksa geseran alam di motorserta pelinciran atas (bearing lubrication) Periksapelurusan kapeling antara motor dengan mesin. voltan bekalan hendaklah ubah supaya sama dengan voltan dimotor. 2. Periksa voltan yang tercatat dipelit nama dengan voltan bekalan. Voltan rendah TINDAKAN Uji tiap-tiap fasa untuk mengesan kerosakan serta baikinya. Litar terbukadi satu fasa Motor yang tidak dapat mengatasigeseran yang terlalu kuat ketika ia mula dihidupkan. Jika ada perbezaan.KEROSAKAN:MOTOR TIDAK DAPAT DIHIDUPKAN(MOTOR SEGERAK) SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.

Gunakan penunjuk kutub (polarity indicator) untuk mengesan litar pintas. Voltan penguja (exciter) rendah. TINDAKAN Tinggikan nilai pengujaannya (excitation) Uji untuk mengesan litar terbuka atau litar pintas dan perbetulkannya. 2. Litar terbuka atau litar pintas di dalam litar medan di motor.KEROSAKAN: PEMUTUS LITAR TERPELANTIK SEBAIK SAHAJA DIHIDUPKAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Rujukkepadabahagianmekanikal bagi mengawal beban. 3. Perubahan beban terlalu ketara .

Panas bertumpu di gelong medan. Gelong yang rosak boleh dikeluarkan dari litar sebagai langkah pembetulan semengtara (temporary repair). 2.KEROSAKAN :MOTOR PANAS DIBAHAGIAN-BAHAGIAN DIBAHAGIANTERTENTU. Juga kepanasan tersebut boleh berpunca dari arus medan yang mempunyai nilai yang tinggi. bagi membentuk rotor kepada titik pusatnya. (offcenter) Litar terbuka disatu fasa Panas bertumpu kepada satu atau lebih gelong motor. Periksa di fasa yang rosak dan perbetulkan. 4. SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. jika perlu. Alas ditukar. Tukar atau perbetulkan gelong tersebut oleh kerana ia berpunca dari litar pintas di gelong. Perbetulkan ini dengan mengurangkan arus kepada nilai yangtercatat di pelit nama. Ini berpunca dari litar pintas. . TINDAKAN Periksa kedudukan motor. 3. Panas distator yang mungkin disebabkan oleh rotor yang terkeluar dari titik pusatnya.

Pengujian (excitation) tidak mengikut seperti dipelit nama atau tidak ada pengujaan langsung. motor hendaklah ditukar kepada yang lebih besar. 3. TINDAKAN Rujuk kepada bahagian mekanikal untuk mengawal beban. Jika beban tidak boleh dikurangkan. Bersihkan motor di bahagian ruang udara tersebut. Adakan kawasan dimana ia dapat memberi suhu yang berpatutan kepadamotor. Beroperasi di dalam lebihan beban yang tinggi.KEROSAKAN: MOTOR PANAS DISEMUA B AHAGIAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. 2. 4. Suhu di sekitar motor adalah tinggi dari nilai suhu yang boleh diterima oleh motor mengikut rekaan motor tersebut. Ruang udara dimotor tersumbat dengan habuk atau lain-lain bahan. Nilaikan tahap geseran dialas serta keupayaan pelinciran. . Laraskan pengujaan mengikut nilai dipelit nama.

Kurangkan beban. Jika terdapat juga gesera. dan perhatikan jika ada suis terbuka atau fius terputus. Voltan dipunca rendah. Periksa pelinciran di alas atau sesuatu gegas yang terlalu ketat. 3. Bandingkan voltan bekalan dengan voltan dipelit nama dan ubah jika perlu. perbetulkannya atau tukarkan kepada yang baharu. Baiki apa yang perlu. TINDAKAN Periksa perintang penghidup. Jika ia berpunca dari aci (shaft) yang bengkok. Litar terbuka disistem kawalan. Lebihan beban dimotor 4. Bandingkan beban yang dikadarkan dengan beban yang sebenarke atas mesin yang dipandu (pam. Terdapat geseran dalam yang amat ketara di motor. Jika ini tidak boleh dilakukan. 2. Sahkanini dengan mengasingkan motor darimesin yang dipandu. buka motor dan periksa kalawasan (clearance) dan gegas bagi tiap-tiap bahagian. . gantikan dengan motor yang lebih besar. pemampat dan sebagainya). Catatkan rintangan kepada putaran rotor dan kenaikan suhu.KEROSAKAN:DC MOTOR TIDAK DAPAT DIHIDUPKAN SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.

Periksa gelong medan untuk mengesan litar terbuka serta sambungan dawai yang longgar atau putus. digelung lemah atau tiada. 2. Perlu baiki atau dilaraskan. Medan elektromagnet. Beban melebihi daya kilas mula motor . Gantikan dengan suatu motor yang boleh lmenanggong beban ketika mula dan ketika kendalian. TINDAKAN Bagi motor yang mempunyai kawalan kelajuan (adjustablespeed) periksa perintang (rheostat) jika terdapat setting yang tidak betul atauada kerosakan.KEROSAKAN: MOTOR HIDUP TETAPI GEGANTI BEBAN LAMPAU TERPELANTIK DENGAN SERTA MERTA DAN MOTOR BERHENTI SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.

periksa rintangan di bahagian-bahagian yangmenyebabkan susutan voltantersebut. Periksa voltan bekalan dan voltan yang terdapat dipelit nama. Jika ia terlalu rendah. Motor di dalam keadaan lebihan beban. 2. 3 Berus karbon tidak berada di nutral yang tepat. Voltan rendah.KEROSAKAN:MOTOR TIDAK MENCAPAI KEPADA KELAJUAN YANG DIKADARKAN KETIKA ADA BEBAN. . TINDAKAN Bandingkan beban yang dikadarkan dengan beban yang sebenar. SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. Perbetulkan berus kepada kedudukan nutral. terutama bagi yang agak lama tidak disenggarakan dimana ia akan mendahului nutral. Kurangkan beban atau gantikan dengan motor yang lebih besar.

Berus karbon tidak berada dikedudukan nutral tetapi dibelakang nutral.KEROSAKAN:MOTOR BEROPERASI PADA KADAR KELAJUAN YANG TINGGI KETIKA BEBAN PENUH SEBAB SEBAB MUNGKIN 1. . Periksa punca negatif yang dibumikan. Periksa voltan dipunca dan bandingkan dengan pelit nama. TINDAKAN Perbetulkan berus kepada kedudukan nutral. Voltan lebih tinggi dari yang dikadarkan. Medan gelombang motor lemah. 2. 3.

3. 2. Litar pintas di motor. Anggapkan motor digantikan dengan motor yang direka untuk dikendalikan dengan terhindar dari pencemaran udara. Habuknya berlogam dan akan menyebabkan pintasan (short).KEROSAKAN:MOTOR MEMBUAT ARKA-ARKA YANG BESAR ARKADIBRUSH KARBON SEBAB SEBAB MUNGKIN 1.Permukaan komutator tidak berada di dalam keadaan baik. Bersihkan dari debis-cebis bahan logam yang bebasdi mana mungkin telah terkumpul di celah-celah. Uji untuk pintasan (short) diangker. Tentu letakan berus karbon dengan betul. Ini akan membentuk gegaran yang kuat. Angker (armature) tidak seim ang. TINDAKAN Bersihkan dan canaikan komutator dan berus karbon. Berus karbon tidak diletakkan dengan betul. Bersihkan dengan sempurna. JANGAN GUNAKAN KAIN EMERY. . 5Cat atau bahan kimia mendak di atas komutator. Bersihkan berus serta pemegangnya dan letakkannya dengan betul. 4. Angker hendaklah diseimbangkan semula. Asingkanmotor dengan mesin dan pastikan gegaran itu berpunca dari motor dan bukan dari mesin.

KEROSAKAN: SEBAB SEBAB MUNGKIN TINDAKAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->