P. 1
PERSEDIAAN MENGAJAR HARIAN

PERSEDIAAN MENGAJAR HARIAN

|Views: 229|Likes:
Published by Sa'adiah Muhammad

More info:

Published by: Sa'adiah Muhammad on Mar 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/03/2014

pdf

text

original

PERSEDIAAN MENGAJAR HARIAN

Mata Pelajaran Nama Kelas Masa Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Teknik Pengetahuan Sedia Ada Objektif

: Pendidikan Seni Visual : 5 Bestari : 8:30 pagi – 9:30 pagi : 4 Januari 2010 : 36 orang : Menggambar : Buah-buahan Tempatan : Catan : Murid sudah mengenal beberapa jenis buah-buahan. : Pada akhir pembelajaran, murid dapat : i. ii. Menyatakan secara lisan untuk menghasilkan lukisan. menggunakan bahan yang sesuai untuk menghasilkan lukisan . iii. Menggunakan pelbagai teknik secara kreatif dalam penghasilan catan.

Hasil Pembelajaran menggambar.

: i. Mengaplikasi elemen Asas Seni Reka yang sesuai dalam

ii. Menggambar berdasarkan idea yang diperolehi dari pemerhatian dan penerokaan alat, bahan dan teknik. iii. Menggambar dengan menggunakan gabungan pelbagai alat, bahan dan teknik yang lebih kreatif dan kemas.

dengan muridSet murid mengenai induksi (5 minit) Contohnya : Biasakah anda jenis buah-buahan memakan buah-buahan? Apakah yang terdapat di buah-buahan yang tedapat di negara Malaysia. : Menghargai alam. mengolah warna. Rancangan Pengajaran Tahunan PSV Alat dan Bahan KBSR Tahun 5. warna air. palet. sabar. kita? Apakah buah-buahan yang Langkah 1 (5 minit) ditanam di negara kita? Memahami makna istilah buahbuahan tempatan iaitu buah-buahan keluaran pertanian di Malaysia. bersyukur dengan pemberian Tuhan. Guru berinteraksi dikemukan oleh guru. : Kertas lukisan. Penggabungjalinan : Melakar. Guru menunjukkan contoh gambar buah-buahan tempatan. amalan : Bahasa dan komunikasi. mewarna. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif komunikasi -Bahasa dan Gabungjalin: Aktiviti P & P Bahan . LANGKAH PELAKSANAAN Catatan / Langkah Isi Pelajaran Menjawab atau cuba meneka jawapan kepada soalan-soalan yang 1. berus dan alat tulis.KBKK Penerapan Nilai pemakanan sihat. Alat Bantu Mengajar : Sukatan Pelajaran PSV KBSR. buku sumber guru PSV sekolah rendah. 1. kognitif dan fizikal.

anggur. Guru memperjelaskan perbezaan antara buah-buahan tempatan dan Buah-buahan tempatan buah-buahan import. pear. durian. 2. Guru Alat/bahan: . manggis dan langsat. betik. Contoh buah-buahan tempatan : tembikai. Contoh buah-buahan import : epal.dan oren. Langkah Buah-buahan import Melakar buah-buahan di atas kertas 1. blueberry. rambutan.Membezakan antara buah-buahan tempatan dan buah-buahan import. pisang.

2. .Alat tulis .Kertas lukisan -Palet -Warna air -Berus (25 minit) mengikut kreativiti masing-masing. Nilai: -Sabar Alat/bahan: . 2. Guru -Kognitif -Fizikal memantau perkembangan proses lakaran Langkah 3 Mewarna gambar dengan mencampur dan mengolah warna murid-murid. Guru menunjukkan contoh-contoh penggunaan berus dengan betul dan mencampurkan warna.mengarahkan murid untuk membuat lakaran buah-buahan lukisan mengikut idea masing2 masing iaitu dari aspek komposisi tempatan di atas kertas lukisan. 1. Guru menunjukkan teknik yang betul untuk melarutkan dan Mengolah teknik sapuan berus mengikut kreativiti dan inisiatif masing-masing.Kertas lukisan Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi (20 minit) dan penggunaan ruang kertas lukisan. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif teknik-teknik yang -Fizikal .

murid-murid. 1. Guru mengarahkan murid-murid mewarna lakaran buah-buahan masing-masing menggunakan warna air. Guru membiarkan murid-murid meneroka sendiri sesuatu warna. 3.Menghargai hasil kerja orang lain . Guru memantau perkembangan proses mewarna Penutup (5 minit) Menghargai hasil kerja orang lain dan memberi cadangan penambahbaikan terhadap hasil kerja murid-murid. Nilai : -Sabar 4. Guru bersamasama murid-murid membuat rumusan tentang aktiviti Nilai: . 5.boleh digunakan untuk mewarna.

pemakanan sihat .-Bersyukur dengan yang dijalankan pemberian Murid-murid digalakkan menjadi progresif dalam mencetuskan idea. dan penilaian Tuhan terhadap hasil kerja -Amalan murid-murid.

mengolah warna. iii. : Pada akhir pembelajaran. ii. mewarna. bahan dan . melukis. Hasil Pembelajaran teknik tertentu. KBKK : Melakar.PERSEDIAAN MENGAJAR HARIAN Mata Pelajaran Nama Kelas Masa Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Teknik Pengetahuan Sedia Ada Objektif : Pendidikan Seni Visual : 5 Bestari : 8:30 pagi – 9:30 pagi : 11 Januari 2010 : 36 orang : Membuat corak dan rekaan : Corak batik : Resis : Murid-murid sudah mengenal corak batik. Menyusun motif mengikut grid. ii. Menghasilkan corak dengan menggunakan motif. Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik resis. Mempelbagaikan rupa dan kedudukan motif untuk menghasilkan corak yang menarik. murid dapat : i. Menyatakan secara lisan teknik yang digunakan dalam penghasilan corak batik. : i. iii. Membuat pernyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan.

Penerapan Nilai Penggabungjalinan : Menghargai warisan nenek moyang. kertas lukisan. kognitif dan fizikal. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi Aktiviti P & P Bahan 2. lilin. 1. Guru menunjukkan contoh kain batik kepada muridmurid. Rancangan Pengajaran Tahunan PSV Alat dan Bahan berus dan alat tulis. Guru . Guru berinteraksi dengan muridmurid tentang corak batik. LANGKAH PELAKSANAAN Catatan / Langkah Isi Pelajaran Menjawab atau cuba meneka jawapan kepada soalan-soalan yang dikemukan Set induksi (5 minit) Contohnya : Biasakah anda melihat kain batik? Adakah anda tahu bagaimana Langkah 1 (5 minit) corak pada kain batik dihasilkan? Membezakan antara corak batik dengan corak-corak yang lain. krayon. oleh guru. Alat Bantu Mengajar : Sukatan Pelajaran PSV KBSR. sabar. palet. : Bahasa dan komunikasi. : Contoh kain batik. warna air. buku sumber guru PSV sekolah rendah. 1. KBSR Tahun 5.

Alat tulis .memperjelaskan ciri-ciri corak batik yang membezakannya dengan corakLangkah 2 Melakar corak di atas kertas lukisan mengikut idea masing-masing tetapi 1. Nilai: -Sabar -Kognitif -Fizikal -Warna air (20 minit) berpandukan grid. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi 3. corak yang lain.Kertas lukisan .Krayon -Lilin -Palet 2. corak di atas kertas conteng. . Guru mengarahkan murid untuk membuat lakaran Mencetuskan idea dan menvisualkan imaginasi dalam bentuk lukisan. Guru memantau perkembangan proses lakaran murid-murid. Alat/bahan: . Guru menunjukkan teknik yang betul untuk melukis menggunakan krayon atau lilin.

Langkah 3 Mewarna latar belakang lukisan dengan menggunakan warna air dengan 1. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif (25 minit) mencampur dan mengolah warna mengikut kreativiti masing-masing. Guru menunjukkan teknik yang betul untuk melarutkan dan mencampurkan warna serta mewarna di atas permukaan lukisan tersebut.Kertas lukisan . Alat/bahan: . Guru membiarkan murid-murid meneroka sendiri sesuatu warna.Alat tulis .Krayon -Lilin -Palet -Warna air 2. Guru mengarahkan murid-murid melukis dengan Memahami fungsi lilin yang digunakan dalam konsep membuat corak batik.4. menggunakan krayon atau lilin. .

Menghargai hasil kerja orang lain .Menghargai 1. terhadap hasil kerja murid-murid. aktiviti yang penilaian terhadap warisan nenek moyang . Menghargai hasil kerja orang lain dan murid membuat memberi cadangan penambahbaikan rumusan tentang Penutup (5 minit) dijalankan dan Murid-murid digalakkan menjadi progresif dalam mencetuskan idea. Guru memantau -Fizikal perkembangan proses melukis Nilai : dan mewarna -Sabar murid-murid.3. Guru bersamasama muridNilai: . hasil kerja muridmurid.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->