PERSEDIAAN MENGAJAR HARIAN

Mata Pelajaran Nama Kelas Masa Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Teknik Pengetahuan Sedia Ada Objektif

: Pendidikan Seni Visual : 5 Bestari : 8:30 pagi – 9:30 pagi : 4 Januari 2010 : 36 orang : Menggambar : Buah-buahan Tempatan : Catan : Murid sudah mengenal beberapa jenis buah-buahan. : Pada akhir pembelajaran, murid dapat : i. ii. Menyatakan secara lisan untuk menghasilkan lukisan. menggunakan bahan yang sesuai untuk menghasilkan lukisan . iii. Menggunakan pelbagai teknik secara kreatif dalam penghasilan catan.

Hasil Pembelajaran menggambar.

: i. Mengaplikasi elemen Asas Seni Reka yang sesuai dalam

ii. Menggambar berdasarkan idea yang diperolehi dari pemerhatian dan penerokaan alat, bahan dan teknik. iii. Menggambar dengan menggunakan gabungan pelbagai alat, bahan dan teknik yang lebih kreatif dan kemas.

Guru berinteraksi dikemukan oleh guru. bersyukur dengan pemberian Tuhan. palet. : Menghargai alam.KBKK Penerapan Nilai pemakanan sihat. Penggabungjalinan : Melakar. warna air. : Kertas lukisan. buku sumber guru PSV sekolah rendah. LANGKAH PELAKSANAAN Catatan / Langkah Isi Pelajaran Menjawab atau cuba meneka jawapan kepada soalan-soalan yang 1. kita? Apakah buah-buahan yang Langkah 1 (5 minit) ditanam di negara kita? Memahami makna istilah buahbuahan tempatan iaitu buah-buahan keluaran pertanian di Malaysia. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif komunikasi -Bahasa dan Gabungjalin: Aktiviti P & P Bahan . mewarna. Alat Bantu Mengajar : Sukatan Pelajaran PSV KBSR. 1. amalan : Bahasa dan komunikasi. berus dan alat tulis. Rancangan Pengajaran Tahunan PSV Alat dan Bahan KBSR Tahun 5. Guru menunjukkan contoh gambar buah-buahan tempatan. dengan muridSet murid mengenai induksi (5 minit) Contohnya : Biasakah anda jenis buah-buahan memakan buah-buahan? Apakah yang terdapat di buah-buahan yang tedapat di negara Malaysia. kognitif dan fizikal. mengolah warna. sabar.

Guru Alat/bahan: . blueberry. pear. durian. 2. Contoh buah-buahan tempatan : tembikai. Langkah Buah-buahan import Melakar buah-buahan di atas kertas 1. Guru memperjelaskan perbezaan antara buah-buahan tempatan dan Buah-buahan tempatan buah-buahan import.Membezakan antara buah-buahan tempatan dan buah-buahan import. betik. manggis dan langsat. anggur.dan oren. Contoh buah-buahan import : epal. pisang. rambutan.

Guru -Kognitif -Fizikal memantau perkembangan proses lakaran Langkah 3 Mewarna gambar dengan mencampur dan mengolah warna murid-murid. 1. 2. 2. Nilai: -Sabar Alat/bahan: .Alat tulis . Guru menunjukkan contoh-contoh penggunaan berus dengan betul dan mencampurkan warna.Kertas lukisan Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi (20 minit) dan penggunaan ruang kertas lukisan.mengarahkan murid untuk membuat lakaran buah-buahan lukisan mengikut idea masing2 masing iaitu dari aspek komposisi tempatan di atas kertas lukisan. Guru menunjukkan teknik yang betul untuk melarutkan dan Mengolah teknik sapuan berus mengikut kreativiti dan inisiatif masing-masing. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif teknik-teknik yang -Fizikal .Kertas lukisan -Palet -Warna air -Berus (25 minit) mengikut kreativiti masing-masing. .

5. Guru membiarkan murid-murid meneroka sendiri sesuatu warna. 3.boleh digunakan untuk mewarna. Nilai : -Sabar 4. murid-murid. 1. Guru mengarahkan murid-murid mewarna lakaran buah-buahan masing-masing menggunakan warna air. Guru bersamasama murid-murid membuat rumusan tentang aktiviti Nilai: . Guru memantau perkembangan proses mewarna Penutup (5 minit) Menghargai hasil kerja orang lain dan memberi cadangan penambahbaikan terhadap hasil kerja murid-murid.Menghargai hasil kerja orang lain .

dan penilaian Tuhan terhadap hasil kerja -Amalan murid-murid. pemakanan sihat .-Bersyukur dengan yang dijalankan pemberian Murid-murid digalakkan menjadi progresif dalam mencetuskan idea.

Menghasilkan corak dengan menggunakan motif. ii. KBKK : Melakar. iii. mewarna. Membuat pernyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. mengolah warna. : Pada akhir pembelajaran. ii. Menyatakan secara lisan teknik yang digunakan dalam penghasilan corak batik. Hasil Pembelajaran teknik tertentu. bahan dan . melukis. Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik resis. iii. : i. Menyusun motif mengikut grid.PERSEDIAAN MENGAJAR HARIAN Mata Pelajaran Nama Kelas Masa Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Teknik Pengetahuan Sedia Ada Objektif : Pendidikan Seni Visual : 5 Bestari : 8:30 pagi – 9:30 pagi : 11 Januari 2010 : 36 orang : Membuat corak dan rekaan : Corak batik : Resis : Murid-murid sudah mengenal corak batik. Mempelbagaikan rupa dan kedudukan motif untuk menghasilkan corak yang menarik. murid dapat : i.

buku sumber guru PSV sekolah rendah. : Bahasa dan komunikasi. lilin. kognitif dan fizikal. Guru berinteraksi dengan muridmurid tentang corak batik. Rancangan Pengajaran Tahunan PSV Alat dan Bahan berus dan alat tulis. KBSR Tahun 5. 1. warna air. LANGKAH PELAKSANAAN Catatan / Langkah Isi Pelajaran Menjawab atau cuba meneka jawapan kepada soalan-soalan yang dikemukan Set induksi (5 minit) Contohnya : Biasakah anda melihat kain batik? Adakah anda tahu bagaimana Langkah 1 (5 minit) corak pada kain batik dihasilkan? Membezakan antara corak batik dengan corak-corak yang lain. sabar. palet. : Contoh kain batik. oleh guru.Penerapan Nilai Penggabungjalinan : Menghargai warisan nenek moyang. krayon. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi Aktiviti P & P Bahan 2. Guru . kertas lukisan. 1. Guru menunjukkan contoh kain batik kepada muridmurid. Alat Bantu Mengajar : Sukatan Pelajaran PSV KBSR.

Guru mengarahkan murid untuk membuat lakaran Mencetuskan idea dan menvisualkan imaginasi dalam bentuk lukisan. Guru menunjukkan teknik yang betul untuk melukis menggunakan krayon atau lilin. corak di atas kertas conteng. . Alat/bahan: . Guru memantau perkembangan proses lakaran murid-murid. corak yang lain.Krayon -Lilin -Palet 2. Nilai: -Sabar -Kognitif -Fizikal -Warna air (20 minit) berpandukan grid. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi 3.Kertas lukisan .Alat tulis .memperjelaskan ciri-ciri corak batik yang membezakannya dengan corakLangkah 2 Melakar corak di atas kertas lukisan mengikut idea masing-masing tetapi 1.

Krayon -Lilin -Palet -Warna air 2. .Kertas lukisan . Langkah 3 Mewarna latar belakang lukisan dengan menggunakan warna air dengan 1.Alat tulis . Guru menunjukkan teknik yang betul untuk melarutkan dan mencampurkan warna serta mewarna di atas permukaan lukisan tersebut. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif (25 minit) mencampur dan mengolah warna mengikut kreativiti masing-masing. Alat/bahan: . Guru membiarkan murid-murid meneroka sendiri sesuatu warna. menggunakan krayon atau lilin.4. Guru mengarahkan murid-murid melukis dengan Memahami fungsi lilin yang digunakan dalam konsep membuat corak batik.

3. Guru memantau -Fizikal perkembangan proses melukis Nilai : dan mewarna -Sabar murid-murid.Menghargai hasil kerja orang lain . Guru bersamasama muridNilai: . hasil kerja muridmurid. Menghargai hasil kerja orang lain dan murid membuat memberi cadangan penambahbaikan rumusan tentang Penutup (5 minit) dijalankan dan Murid-murid digalakkan menjadi progresif dalam mencetuskan idea.Menghargai 1. aktiviti yang penilaian terhadap warisan nenek moyang . terhadap hasil kerja murid-murid.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful