P. 1
PERSEDIAAN MENGAJAR HARIAN

PERSEDIAAN MENGAJAR HARIAN

|Views: 229|Likes:
Published by Sa'adiah Muhammad

More info:

Published by: Sa'adiah Muhammad on Mar 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/03/2014

pdf

text

original

PERSEDIAAN MENGAJAR HARIAN

Mata Pelajaran Nama Kelas Masa Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Teknik Pengetahuan Sedia Ada Objektif

: Pendidikan Seni Visual : 5 Bestari : 8:30 pagi – 9:30 pagi : 4 Januari 2010 : 36 orang : Menggambar : Buah-buahan Tempatan : Catan : Murid sudah mengenal beberapa jenis buah-buahan. : Pada akhir pembelajaran, murid dapat : i. ii. Menyatakan secara lisan untuk menghasilkan lukisan. menggunakan bahan yang sesuai untuk menghasilkan lukisan . iii. Menggunakan pelbagai teknik secara kreatif dalam penghasilan catan.

Hasil Pembelajaran menggambar.

: i. Mengaplikasi elemen Asas Seni Reka yang sesuai dalam

ii. Menggambar berdasarkan idea yang diperolehi dari pemerhatian dan penerokaan alat, bahan dan teknik. iii. Menggambar dengan menggunakan gabungan pelbagai alat, bahan dan teknik yang lebih kreatif dan kemas.

: Kertas lukisan. buku sumber guru PSV sekolah rendah. Guru menunjukkan contoh gambar buah-buahan tempatan. kita? Apakah buah-buahan yang Langkah 1 (5 minit) ditanam di negara kita? Memahami makna istilah buahbuahan tempatan iaitu buah-buahan keluaran pertanian di Malaysia.KBKK Penerapan Nilai pemakanan sihat. kognitif dan fizikal. Penggabungjalinan : Melakar. amalan : Bahasa dan komunikasi. Rancangan Pengajaran Tahunan PSV Alat dan Bahan KBSR Tahun 5. : Menghargai alam. warna air. berus dan alat tulis. Guru berinteraksi dikemukan oleh guru. dengan muridSet murid mengenai induksi (5 minit) Contohnya : Biasakah anda jenis buah-buahan memakan buah-buahan? Apakah yang terdapat di buah-buahan yang tedapat di negara Malaysia. sabar. Alat Bantu Mengajar : Sukatan Pelajaran PSV KBSR. bersyukur dengan pemberian Tuhan. 1. LANGKAH PELAKSANAAN Catatan / Langkah Isi Pelajaran Menjawab atau cuba meneka jawapan kepada soalan-soalan yang 1. mengolah warna. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif komunikasi -Bahasa dan Gabungjalin: Aktiviti P & P Bahan . mewarna. palet.

betik. pear. Contoh buah-buahan import : epal.dan oren. blueberry. rambutan. Guru Alat/bahan: . durian. anggur. 2. Contoh buah-buahan tempatan : tembikai. Langkah Buah-buahan import Melakar buah-buahan di atas kertas 1. Guru memperjelaskan perbezaan antara buah-buahan tempatan dan Buah-buahan tempatan buah-buahan import. manggis dan langsat. pisang.Membezakan antara buah-buahan tempatan dan buah-buahan import.

mengarahkan murid untuk membuat lakaran buah-buahan lukisan mengikut idea masing2 masing iaitu dari aspek komposisi tempatan di atas kertas lukisan. 2.Kertas lukisan -Palet -Warna air -Berus (25 minit) mengikut kreativiti masing-masing.Kertas lukisan Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi (20 minit) dan penggunaan ruang kertas lukisan. . Guru menunjukkan teknik yang betul untuk melarutkan dan Mengolah teknik sapuan berus mengikut kreativiti dan inisiatif masing-masing. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif teknik-teknik yang -Fizikal . 2. Guru menunjukkan contoh-contoh penggunaan berus dengan betul dan mencampurkan warna. 1. Nilai: -Sabar Alat/bahan: . Guru -Kognitif -Fizikal memantau perkembangan proses lakaran Langkah 3 Mewarna gambar dengan mencampur dan mengolah warna murid-murid.Alat tulis .

1. Guru memantau perkembangan proses mewarna Penutup (5 minit) Menghargai hasil kerja orang lain dan memberi cadangan penambahbaikan terhadap hasil kerja murid-murid. 3. Guru bersamasama murid-murid membuat rumusan tentang aktiviti Nilai: . 5.Menghargai hasil kerja orang lain . murid-murid. Guru membiarkan murid-murid meneroka sendiri sesuatu warna. Nilai : -Sabar 4. Guru mengarahkan murid-murid mewarna lakaran buah-buahan masing-masing menggunakan warna air.boleh digunakan untuk mewarna.

-Bersyukur dengan yang dijalankan pemberian Murid-murid digalakkan menjadi progresif dalam mencetuskan idea. dan penilaian Tuhan terhadap hasil kerja -Amalan murid-murid. pemakanan sihat .

iii. Menyusun motif mengikut grid. mengolah warna. Menghasilkan corak dengan menggunakan motif. : i.PERSEDIAAN MENGAJAR HARIAN Mata Pelajaran Nama Kelas Masa Tarikh Bilangan Murid Bidang Tajuk Teknik Pengetahuan Sedia Ada Objektif : Pendidikan Seni Visual : 5 Bestari : 8:30 pagi – 9:30 pagi : 11 Januari 2010 : 36 orang : Membuat corak dan rekaan : Corak batik : Resis : Murid-murid sudah mengenal corak batik. Mempelbagaikan rupa dan kedudukan motif untuk menghasilkan corak yang menarik. Hasil Pembelajaran teknik tertentu. Menyatakan secara lisan teknik yang digunakan dalam penghasilan corak batik. melukis. ii. KBKK : Melakar. bahan dan . iii. Membuat pernyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. mewarna. ii. : Pada akhir pembelajaran. Menghasilkan corak dengan menggunakan teknik resis. murid dapat : i.

: Contoh kain batik. sabar. 1. Rancangan Pengajaran Tahunan PSV Alat dan Bahan berus dan alat tulis. KBSR Tahun 5. : Bahasa dan komunikasi. buku sumber guru PSV sekolah rendah. Guru berinteraksi dengan muridmurid tentang corak batik. LANGKAH PELAKSANAAN Catatan / Langkah Isi Pelajaran Menjawab atau cuba meneka jawapan kepada soalan-soalan yang dikemukan Set induksi (5 minit) Contohnya : Biasakah anda melihat kain batik? Adakah anda tahu bagaimana Langkah 1 (5 minit) corak pada kain batik dihasilkan? Membezakan antara corak batik dengan corak-corak yang lain.Penerapan Nilai Penggabungjalinan : Menghargai warisan nenek moyang. krayon. kertas lukisan. oleh guru. Alat Bantu Mengajar : Sukatan Pelajaran PSV KBSR. palet. Guru menunjukkan contoh kain batik kepada muridmurid. lilin. Guru . kognitif dan fizikal. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi Aktiviti P & P Bahan 2. 1. warna air.

Guru memantau perkembangan proses lakaran murid-murid.Kertas lukisan . Alat/bahan: .memperjelaskan ciri-ciri corak batik yang membezakannya dengan corakLangkah 2 Melakar corak di atas kertas lukisan mengikut idea masing-masing tetapi 1. Nilai: -Sabar -Kognitif -Fizikal -Warna air (20 minit) berpandukan grid. Guru mengarahkan murid untuk membuat lakaran Mencetuskan idea dan menvisualkan imaginasi dalam bentuk lukisan. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi 3. . corak yang lain.Krayon -Lilin -Palet 2. Guru menunjukkan teknik yang betul untuk melukis menggunakan krayon atau lilin. corak di atas kertas conteng.Alat tulis .

Langkah 3 Mewarna latar belakang lukisan dengan menggunakan warna air dengan 1.Krayon -Lilin -Palet -Warna air 2.Alat tulis . Guru mengarahkan murid-murid melukis dengan Memahami fungsi lilin yang digunakan dalam konsep membuat corak batik.4.Kertas lukisan . Alat/bahan: . menggunakan krayon atau lilin. . Guru menunjukkan teknik yang betul untuk melarutkan dan mencampurkan warna serta mewarna di atas permukaan lukisan tersebut. Guru membiarkan murid-murid meneroka sendiri sesuatu warna. Gabungjalin: -Bahasa dan komunikasi -Kognitif (25 minit) mencampur dan mengolah warna mengikut kreativiti masing-masing.

Guru memantau -Fizikal perkembangan proses melukis Nilai : dan mewarna -Sabar murid-murid. Menghargai hasil kerja orang lain dan murid membuat memberi cadangan penambahbaikan rumusan tentang Penutup (5 minit) dijalankan dan Murid-murid digalakkan menjadi progresif dalam mencetuskan idea. aktiviti yang penilaian terhadap warisan nenek moyang .Menghargai 1. hasil kerja muridmurid. terhadap hasil kerja murid-murid. Guru bersamasama muridNilai: .Menghargai hasil kerja orang lain .3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->