RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5

KAMPUS BAHASA MELAYU LEMBAH PANTAI KUALA LUMPUR

KDC KDPM SABK SR AMBILAN NOV 2007

PENGAJIAN MELAYU
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Di sediakan untuk:

CIK HAMIDAH BINTI ABD HAMID

Disediakan oleh: KARTINI BINTI ABDUL MANAN NO K/P : 850716-03-5710 KDPM SABK 120073162

Tarikh serahan: MAC 2011

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 16 Februari 2011 : 8.30 pagi – 9.30 pagi : 5 Darussalam : 26/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia”

Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan, idea, ayat, wacana,nilai dan pengajaran. Aras 3
i.

Mengemukakan pendapat tentang mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan.

ii.

Fokus Sampingan

7.3

Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Aras 2 i. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca.

Sistem Bahasa : Kosa kata : merentap . memercik . Membaca cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia’ dan mengumpulkan maklumat tentang nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ini. Visual ruang Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. berpinar mengimbau. mencirikan. membuat kesimpulan b. kasih sayang : menganalisis.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. derapan. Nilai Murni 3. : Sastera : Kesyukuran. mencatat nota c. Verbal linguistik. menusuk. Kemahiran Bernilai Tambah a. Ilmu 2. 2. kebaranian. Bahan Bantu Mengajar : . memekakkan. Menjawab 2 daripada 3 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ dengan menggunakan bahasa yang santun. 3. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. Kemahiran Berfikir . Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. menekup Pengisian Kurikulum 1.

Contoh soalan: Apa yang sedang murid lihat? Contoh jawapan: Bendera Malaysia Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1.Murid dipamerkan Bendera Malaysia dan diminta untuk mentafsir gambar tersebut. 4. Kad huruf Langkah Masa Set Induksi 5minit 1.merentap . Murid dibahagikan kepada 5 kumpuan. 3.Tiga orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan secara bergilir mengikut perenggan.Kosa kata . Lembaran Kerja 4.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Memahami teks yang dibaca.Teks cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’ (Lampiran 1) 2. 3. Setiap kumpulan diminta membaca cerita mengikut perenggan secara bergilir.memercik 1. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bum Malaysia 2. 2.menusuk .Murid dikehendaki melengkapkan perkataan tentang tajuk dengan menyebut huruf “ LAHIRKU BERTUAH DI BUMI MALAYSIA” BBM : Bendera Malaysia Kad perkataan Langkah 1 15 minit 1.memekakkan .1. Murid disoal tentang bendera tersebut. Bendera Malaysia 3. 3. 2. Bendera Malaysia 2.Murid diminta menyenaraikan Nilai : bekerjasama Kemahiran BCB: membaca Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik BBM : Petikan Kemahiran berfikir: menjana idea Kecergasan pelbagai: Verbal linguistik Catatan .

derapan -menekup perkataan yang tidak difahami dalam petikan tersebut.. a.Tema .Guru bersoal jawab dengan murid.Apakah tajuk lain yang sesuai bagi cerita ini? b.Aku Anak Malaysia b.Malaysia sebuah negara aman dan makmur Persoalan .mengapakah penulis menyatakan dia sangat bertuah dilahirkan di bumi Malaysia? Contoh jawapan: a. BBM: Petikan Kemahiran BCB: Menjawab soalan Kemahiran berfikir: Mencirikan Menganalisis Membuat kesimpulan Nilai murni: keyakinan . 5. -Peperangan akan memusnahkan segala-galanya.Bersyukur kerana dilahirkan di Malysia.Apakah tema dan persoalan cerita ini? c. 1.Guru menerangkan makna perkataan tersebut .Pada pendapat kamu.mengimbau .berpinar . Langkah 2 10 minit Soalan kefahaman tentang teks. 2.Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru.

Nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lampiran 2 1. 2.Murid pemulihan diminta .Pada pendapat saya. c. penulis berasa bertuah tinggal di Malaysia kerana dia tidak perlu melalui kesusahan hidup sebagaimana rakyat di negara lain yang terpalsa menghadapi peperangan di negara mereka.Secara individu murid diminta untuk menulis nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia pada lembara kerjakan yang diedarkan.Hubungan yang erat antara adik-beradik yang diikat dengan kasih-sayang. BBM : Petikan Kemahiran belajar cara belajar: menulis nota Kemahiran berfikir: mencirikan dan Pemulihan 1.Murid menulis nilai dan pengajaran dalam satu perenggan berdasarkan isi-isi tang telah diberi. Langkah 3 25 minit 1.-Peperangan membawa kesengsaraan .

Sosial Penghargaan 1. Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Refleksi .Keberanian Kesyukuran Kasih sayang menyalin nilai murni yang terdapat dalam petikan ke dalam buku latihan dengan bimbingan guru.Guru mengucapkan terima kasih atas kerjasama murid. 3. 2.Guru menasihati murid supaya bersyukur kerana dilahirkan di bumi Malaysia dan menghargai keamanan negara kita.Penerapan nilai murni -kesyukuran -keberanian -kasih saying 2. Murid diminta menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam sajak yang bertajuk Tanah Pusaka Tercinta 1.Guru meminta murid menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam cerita tersebut. membuat kesimpulan Nilai murni: tekun Pengayaan Sajak ‘Tanah Pusaka Tercinta’ Lampiran 3 Penutup 5 minit Kognitif 1.

Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat.Aku menekup mulut adikku.Bau hanyir menusuk hidung.Kakiku menggeletar.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.”Turt! Trut! Trut!” .Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas. Mayat bergelimpangan di sana sini.Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu. tamatlah riwayat kami. Derapak sepatu tentera mengejutkan kami. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Dia saudara yang aku ada kini.Aku tahu beberapa orang dibunuh.peluh memercik di dahi.Aku terus berdoa.Aku hanya memekakkan telinga.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Aku sangat mengasihinya.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain. aku akan kehilangannya.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.Adik berlari keluar sambil menangis.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Datuk.tiba-tiba.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Aku tidak peduli.Cukuplah aku leka.Pelukanku semakin kemas.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku.Aku membatukan diri.

Aku memeluknya erat.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku. Aku bingkas bangun.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Bunyi itu menerjah ke telingaku.Sakitnya bukan kepalang.Mataku berpinar-pinar.Sesungguhnya.Bermimpi ruparupanya aku.Terasa lega. Tiba-tiba .Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Aku menerpa ke arahnya.Aku memeluk tubuh kaku adikku. .Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Aku terpelanting.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.sebutir peluru singgah didadaku.Aku mengucap panjang. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Aku menangis semahu-mahuku.Aku terpempan.

amalkan sikap berbaik-baik dan saling menghormati perpaduan antara masyarakat di negara ini telah membawa kemakmuran Tarikh : 16 Februari 2011 ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ .Lampiran 2 Lembaran kerja Nama : ……………………………………………… Tahun : 5 Darussalam Tuliskan nilai dan pengajaran dalam satu perenggan Nilai -kesyukuran -keberanian -kasih sayang Pengajaran – peperangan membawa kesengaraan hidup..

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Lampiran 3 Tanah Pusaka Tercinta Malaysiaku tercinta Disini tumpahnya darahku Disini tanah air yang kucinta Setiaku tidak akan berbelah bahagi Bakti kuberi Demi agama dan bangsa Negara yang kukagumi Bersatu padu bertoleransi Cabaran dan rintangan Kita patahkan bersama Demi kemakmuranmu Wahai teman Curahkan kesetiaan Curahkan kasih sayang Suburkan patriotism Bersama menggapai cemerlang Menjadikan tanah pusaka kita terbilang Inilah tanah pusaka kita Kedaulatannya pertahankan sentiasa .

idea. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca. Fokus Sampingan 7. Aras 2 i.00 tengah hari : 5 Darussalam : 22/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia” Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11. ayat.00 – 12.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 18 Februari 2011 : 11. wacana.nilai dan pengajaran.3 Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Menyaring maklumat untuk mendapatkan mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan . Aras 2 ii.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan.

Sistem Bahasa : Kata Kerja : memegang . kasih sayang 2. Kemahiran Bernilai Tambah d.menulis f. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. memeluk . Bahan Bantu Mengajar : . Kemahiran Berfikir : menganalisis. Melengkapkan 5 daripada 10 ayat dengan menulis kata kerja yang betul. Nilai Murni 3. Ilmu : Sastera : Kesyukuran. mencirikan. Verbal linguistik. meronta-ronta . merentap . Pengisian Kurikulum 1. membuat kesimpulan e. kebaranian. Visual ruang.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. 2. muzik Peengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. Menjawab 3 daripada 5 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ secara objektif 3.

Borang pengurusan grafik 6. 3. Lampiran 4 – Lembaran Kerja Langkah Masa 1. Soalan Kefahaman Lampiran 2 1.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan menggunakan teknik permainan bola beracun.Murid diminta menyanyikan lagu Jalur Gemilang bersama –sama dengan penuh semangat. 4. Murid disoal oleh guru tentang perasaan mereka ketika menyanyikan lagu tersebut. Set Induksi 5 minit 2.Murid dibahagikan kepada lima Kemahiran Belajar Cara Belajar: BBM: Muzik Bola tenis Petikan Nilai: berbangga Kecerdasan Pelbagai: Muzik Catatan BBM : Bendera Lagu Jalur Gemilang . 3. Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran pada hari ini.Tajuk pelajaran: Lahirku Gemilang di Bumi Malaysia.Contoh soalan: Apakah perasaan kamu ketika menyanyikan lagu Jalur Gemilang? 4.Seorang murid ke hadapan untuk mengibarkan bendera Jalur Gemilang 2. 3.Teks bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. Lampiran 3 . Jalur Gemilang.1. Lagu Jalur Gemilang 3. Lampiran 1 2. 2.Lagu Jalur Gemilang. Bendera 2. Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Lampiran 2 – Soalan Kefahaman 5. Langkah 1 18 minit 1. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia 4.

Setiap kumpulan membaca teks secara bergilir mengikut perenggan.Murid diminta menulis satu perenggan nilai murni ke dalam buku latihan sebagai kerja susulan . 4. 6. 6.Petikan 2.kumpulan. 5. 5. Setiap kumpulan diedarkan soalan kefahaman berbentuk objektif dan diminta menjawab soalan-soalan tersebut. 4.Guru dan murid berbincang hasil dapatan.Murid diminta melengkapkan borang pengurusan tersebut dengan menyatakan nilai murni yang terdapat dalam petikan. Setiap kumpulan diedarkan borang pengurusan grafik. 2.Guru merumus hasil jawapan murid Langkah 2 20 minit 1. Membaca secara luncuran Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Nilai: kerjasama BBM: Borang pengurusan grafik Nilai: Kerjasama keberanian Kemahiran berfikir: mencirikan Merumus Kemahiran belajar Cara Belajar: Menulis . Borang Pengurusan Grafik Lampiran 3 1.. Wakil setiap kumpulan diminta untuk membacakan jawapan dan menilai hasil kerja kumpulan lain.Murid diminta meneliti semula petikan yang diberi.Setiap kumpulan diminta membentangkan dapatan hasil kumpulan. 3.

Murid diminta membina ayat menggunakan perkataan kata kerja . BBM : Petikan Lembaran Kerja Kemahiran berfikir: Menjana idea Mengklasifikasi Kemahiran Belajar Cara Belajar: Menulis Nilai: yakin Pemulihan . meronta-ronta 2. 2. Murid diminta menyebut kata kerja yang telah digariskan.Berpandukan petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. Secara individu murid diedarkan Lembaran Kerja dengan meminta murid melengkapkan ayat menggunakan kata kerja.Membina ayat .Kecerdasan pelbagai: Visual ruang. murid diminat untuk menggariskan kata kerja yang terdapat dalam petikan tersebut. 3.Lembaran kerja Lampiran 4 1. memeluk . merentap . Interpersonal Langkah 3 12 minit 1. 2. 4.bergelimpangan 1.Menggariskan kata kerja Pengayaan .Murid pemulihan diminta menggariskan kata kerja yang terdapat dalam ayat.Kata kerja memegang .Murid diminta menyemak hasil kerja rakan dengan bimbingan guru.

Dia saudara yang aku ada kini. tamatlah riwayat kami.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.tiba-tiba.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain.Aku hanya memekakkan telinga.Aku tidak peduli.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat.Murid diminta berdiri tegak dan menyanyikan lagu Jalur Gemilang dengan penuh semangat Kecerdasan Pelbagai:Verbal lingiuistik Refleksi Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.Aku sangat mengasihinya.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku. .Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Aku tahu beberapa orang dibunuh. aku akan kehilangannya.Kakiku menggeletar.Cukuplah aku leka.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Datuk.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.berpelukan Penutup 5 minit Penutup Sosial Menyanyi lagu Jalur Gemilang 1. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi. Mayat bergelimpangan di sana sini. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Aku terus berdoa.Bau hanyir menusuk hidung.berlumuran .Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.Aku membatukan diri..

Aku menangis semahu-mahuku.Aku terpelanting. Tiba-tiba .Pelukanku semakin kemas.Aku menekup mulut adikku.Bermimpi ruparupanya aku. .Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Terasa lega.sebutir peluru singgah didadaku.Aku menerpa ke arahnya.Mataku berpinar-pinar.Aku mengucap panjang.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Adik berlari keluar sambil menangis.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.Aku memeluknya erat.Aku terpempan. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.”Turt! Trut! Trut!” Bunyi itu menerjah ke telingaku.Sakitnya bukan kepalang.Aku memeluk tubuh kaku adikku.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Sesungguhnya.peluh memercik di dahi.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru. Aku bingkas bangun.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.

Lampiran 2 Soalan Kefahaman Nama Kumpulan :…………………………………………………….. Apakah . Tarikh : 25 Februari 2011 1.

Lampiran 3 Borang Pengurusan Grafik Nama Kumpulan : ………………………………………………………. Tarikh : 18 Februari 2011 Penanda Wacana Nilai murni Contoh .

Mak Cik Hasnah sedang ________________________ bawang di dapur. Persatuan Seni Lukis Sekolah Kebangsaan Seri Langkap akan _______________________ pameran lukisan. . 8.………………………………………………………. 7. Pengemis itu _______________________ oleh pekerja restoran tersebut. 6. Ibu ____________________________ kelapa untuk mendapatkan santannya. 3. Kampung Berlian dan Kampung Permata _____________oleh sebatang sungai. Anak ayam lari bertempiaran apabila seekor helang cuba __________________. 5. 4. Kelas : Tahun 5 Darussalam Tarikh : 18 Februari 2011 Isi tempat kosong dengan kata kerja yang sesuai menggeletar terpisah dihalau menumbuk mengerang merancang memerah menyambar mengadakan melulur 1. 2.Lampiran 4 Lembaran Kerja Nama . Badan Nabilah_________________________ kerana ketakutan. Amir _______________________ kesakitan apabila doktor mencuci lukanya.

9. Sebelum sesuatu aktiviti dijalankan kita perlulah _________________nya terlebih dahulu. . 10. Ular sawa itu _______________________ seekor kambing.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.