KAMPUS BAHASA MELAYU LEMBAH PANTAI KUALA LUMPUR

KDC KDPM SABK SR AMBILAN NOV 2007

PENGAJIAN MELAYU
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Di sediakan untuk:

CIK HAMIDAH BINTI ABD HAMID

Disediakan oleh: KARTINI BINTI ABDUL MANAN NO K/P : 850716-03-5710 KDPM SABK 120073162

Tarikh serahan: MAC 2011

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 16 Februari 2011 : 8.30 pagi – 9.30 pagi : 5 Darussalam : 26/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia”

Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan, idea, ayat, wacana,nilai dan pengajaran. Aras 3
i.

Mengemukakan pendapat tentang mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan.

ii.

Fokus Sampingan

7.3

Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Aras 2 i. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca.

Membaca cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia’ dan mengumpulkan maklumat tentang nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ini. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Menjawab 2 daripada 3 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ dengan menggunakan bahasa yang santun. kasih sayang : menganalisis. berpinar mengimbau. Visual ruang Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. kebaranian. 3. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. Kemahiran Berfikir . mencatat nota c.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. Nilai Murni 3. memercik . mencirikan. Bahan Bantu Mengajar : . menekup Pengisian Kurikulum 1. memekakkan. : Sastera : Kesyukuran. Ilmu 2. Verbal linguistik. Kemahiran Bernilai Tambah a. 2. menusuk. Sistem Bahasa : Kosa kata : merentap . derapan. membuat kesimpulan b.

1. Bendera Malaysia 3. 3.memercik 1.Murid dikehendaki melengkapkan perkataan tentang tajuk dengan menyebut huruf “ LAHIRKU BERTUAH DI BUMI MALAYSIA” BBM : Bendera Malaysia Kad perkataan Langkah 1 15 minit 1.Tiga orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan secara bergilir mengikut perenggan.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Murid diminta menyenaraikan Nilai : bekerjasama Kemahiran BCB: membaca Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik BBM : Petikan Kemahiran berfikir: menjana idea Kecergasan pelbagai: Verbal linguistik Catatan .Kosa kata . Setiap kumpulan diminta membaca cerita mengikut perenggan secara bergilir. Murid dibahagikan kepada 5 kumpuan. 3. Lembaran Kerja 4.Memahami teks yang dibaca. Murid disoal tentang bendera tersebut. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bum Malaysia 2. 2.Contoh soalan: Apa yang sedang murid lihat? Contoh jawapan: Bendera Malaysia Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Bendera Malaysia 2.Murid dipamerkan Bendera Malaysia dan diminta untuk mentafsir gambar tersebut. Kad huruf Langkah Masa Set Induksi 5minit 1.Teks cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’ (Lampiran 1) 2.memekakkan . 3. 4. 2.menusuk .merentap .

5. 1.Bersyukur kerana dilahirkan di Malysia.Guru menerangkan makna perkataan tersebut . a.mengimbau ..Tema . 2.berpinar .Apakah tema dan persoalan cerita ini? c.Aku Anak Malaysia b.mengapakah penulis menyatakan dia sangat bertuah dilahirkan di bumi Malaysia? Contoh jawapan: a.Malaysia sebuah negara aman dan makmur Persoalan .Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru.Apakah tajuk lain yang sesuai bagi cerita ini? b.Guru bersoal jawab dengan murid. Langkah 2 10 minit Soalan kefahaman tentang teks.Pada pendapat kamu.derapan -menekup perkataan yang tidak difahami dalam petikan tersebut. BBM: Petikan Kemahiran BCB: Menjawab soalan Kemahiran berfikir: Mencirikan Menganalisis Membuat kesimpulan Nilai murni: keyakinan . -Peperangan akan memusnahkan segala-galanya.

Secara individu murid diminta untuk menulis nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia pada lembara kerjakan yang diedarkan.Hubungan yang erat antara adik-beradik yang diikat dengan kasih-sayang. BBM : Petikan Kemahiran belajar cara belajar: menulis nota Kemahiran berfikir: mencirikan dan Pemulihan 1. Langkah 3 25 minit 1. c.Murid pemulihan diminta . penulis berasa bertuah tinggal di Malaysia kerana dia tidak perlu melalui kesusahan hidup sebagaimana rakyat di negara lain yang terpalsa menghadapi peperangan di negara mereka.-Peperangan membawa kesengsaraan .Nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lampiran 2 1.Pada pendapat saya.Murid menulis nilai dan pengajaran dalam satu perenggan berdasarkan isi-isi tang telah diberi. 2.

Keberanian Kesyukuran Kasih sayang menyalin nilai murni yang terdapat dalam petikan ke dalam buku latihan dengan bimbingan guru. membuat kesimpulan Nilai murni: tekun Pengayaan Sajak ‘Tanah Pusaka Tercinta’ Lampiran 3 Penutup 5 minit Kognitif 1. Murid diminta menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam sajak yang bertajuk Tanah Pusaka Tercinta 1.Penerapan nilai murni -kesyukuran -keberanian -kasih saying 2.Guru meminta murid menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam cerita tersebut. 3.Guru menasihati murid supaya bersyukur kerana dilahirkan di bumi Malaysia dan menghargai keamanan negara kita. Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Refleksi . Sosial Penghargaan 1. 2.Guru mengucapkan terima kasih atas kerjasama murid.

Aku sangat mengasihinya.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu.Kakiku menggeletar. Mayat bergelimpangan di sana sini.Datuk.Aku menekup mulut adikku.tiba-tiba.Cukuplah aku leka.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.Dia saudara yang aku ada kini.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas. tamatlah riwayat kami.peluh memercik di dahi.”Turt! Trut! Trut!” . Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Aku membatukan diri.Bau hanyir menusuk hidung.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti. aku akan kehilangannya.Pelukanku semakin kemas.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.Aku tahu beberapa orang dibunuh.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Aku terus berdoa.Aku tidak peduli. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Adik berlari keluar sambil menangis.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain.Aku hanya memekakkan telinga.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.

aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini. Tiba-tiba .Aku memeluknya erat.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Aku mengucap panjang.Bermimpi ruparupanya aku.Aku terpempan.sebutir peluru singgah didadaku.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.Aku menangis semahu-mahuku.Aku memeluk tubuh kaku adikku. Aku bingkas bangun.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.Aku terpelanting.Bunyi itu menerjah ke telingaku.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Sesungguhnya.Sakitnya bukan kepalang.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Mataku berpinar-pinar.Aku menerpa ke arahnya. .Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Terasa lega.

.Lampiran 2 Lembaran kerja Nama : ……………………………………………… Tahun : 5 Darussalam Tuliskan nilai dan pengajaran dalam satu perenggan Nilai -kesyukuran -keberanian -kasih sayang Pengajaran – peperangan membawa kesengaraan hidup.amalkan sikap berbaik-baik dan saling menghormati perpaduan antara masyarakat di negara ini telah membawa kemakmuran Tarikh : 16 Februari 2011 ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ .

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Lampiran 3 Tanah Pusaka Tercinta Malaysiaku tercinta Disini tumpahnya darahku Disini tanah air yang kucinta Setiaku tidak akan berbelah bahagi Bakti kuberi Demi agama dan bangsa Negara yang kukagumi Bersatu padu bertoleransi Cabaran dan rintangan Kita patahkan bersama Demi kemakmuranmu Wahai teman Curahkan kesetiaan Curahkan kasih sayang Suburkan patriotism Bersama menggapai cemerlang Menjadikan tanah pusaka kita terbilang Inilah tanah pusaka kita Kedaulatannya pertahankan sentiasa .

00 tengah hari : 5 Darussalam : 22/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia” Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca. idea. Menyaring maklumat untuk mendapatkan mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan . ayat.00 – 12.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 18 Februari 2011 : 11.3 Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Aras 2 i. wacana.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan. Aras 2 ii.nilai dan pengajaran. Fokus Sampingan 7.

2. Bahan Bantu Mengajar : . Verbal linguistik. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. Kemahiran Bernilai Tambah d. merentap . meronta-ronta .Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. Ilmu : Sastera : Kesyukuran. Pengisian Kurikulum 1. Visual ruang. membuat kesimpulan e. Melengkapkan 5 daripada 10 ayat dengan menulis kata kerja yang betul. memeluk . mencirikan.menulis f. kebaranian. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. kasih sayang 2. Sistem Bahasa : Kata Kerja : memegang . Menjawab 3 daripada 5 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ secara objektif 3. Nilai Murni 3. Kemahiran Berfikir : menganalisis. muzik Peengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen.

1.Borang pengurusan grafik 6.Murid dibahagikan kepada lima Kemahiran Belajar Cara Belajar: BBM: Muzik Bola tenis Petikan Nilai: berbangga Kecerdasan Pelbagai: Muzik Catatan BBM : Bendera Lagu Jalur Gemilang . 3. 3. 3. Lampiran 2 – Soalan Kefahaman 5.Seorang murid ke hadapan untuk mengibarkan bendera Jalur Gemilang 2.Murid diminta menyanyikan lagu Jalur Gemilang bersama –sama dengan penuh semangat. Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan menggunakan teknik permainan bola beracun. Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran pada hari ini. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia 4. Lampiran 3 . Lampiran 1 2. Jalur Gemilang. Lampiran 4 – Lembaran Kerja Langkah Masa 1. Langkah 1 18 minit 1.Contoh soalan: Apakah perasaan kamu ketika menyanyikan lagu Jalur Gemilang? 4. Lagu Jalur Gemilang 3. Bendera 2.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. 2.Teks bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. Soalan Kefahaman Lampiran 2 1. 4. Murid disoal oleh guru tentang perasaan mereka ketika menyanyikan lagu tersebut.Tajuk pelajaran: Lahirku Gemilang di Bumi Malaysia.Lagu Jalur Gemilang. Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Set Induksi 5 minit 2.

3.Guru dan murid berbincang hasil dapatan. 5. Setiap kumpulan diedarkan borang pengurusan grafik. Borang Pengurusan Grafik Lampiran 3 1.kumpulan.Murid diminta melengkapkan borang pengurusan tersebut dengan menyatakan nilai murni yang terdapat dalam petikan.Petikan 2. Setiap kumpulan diedarkan soalan kefahaman berbentuk objektif dan diminta menjawab soalan-soalan tersebut.Murid diminta meneliti semula petikan yang diberi. 6. 6. 4. Membaca secara luncuran Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Nilai: kerjasama BBM: Borang pengurusan grafik Nilai: Kerjasama keberanian Kemahiran berfikir: mencirikan Merumus Kemahiran belajar Cara Belajar: Menulis . 4. Wakil setiap kumpulan diminta untuk membacakan jawapan dan menilai hasil kerja kumpulan lain..Setiap kumpulan diminta membentangkan dapatan hasil kumpulan. 2. 5.Guru merumus hasil jawapan murid Langkah 2 20 minit 1.Setiap kumpulan membaca teks secara bergilir mengikut perenggan.Murid diminta menulis satu perenggan nilai murni ke dalam buku latihan sebagai kerja susulan .

BBM : Petikan Lembaran Kerja Kemahiran berfikir: Menjana idea Mengklasifikasi Kemahiran Belajar Cara Belajar: Menulis Nilai: yakin Pemulihan . meronta-ronta 2. Murid diminta menyebut kata kerja yang telah digariskan.Murid diminta menyemak hasil kerja rakan dengan bimbingan guru. 2.Kata kerja memegang .Lembaran kerja Lampiran 4 1.Menggariskan kata kerja Pengayaan . 4. Interpersonal Langkah 3 12 minit 1.Berpandukan petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Kecerdasan pelbagai: Visual ruang.Murid diminta membina ayat menggunakan perkataan kata kerja . 2. merentap .Murid pemulihan diminta menggariskan kata kerja yang terdapat dalam ayat. 3. memeluk . Secara individu murid diedarkan Lembaran Kerja dengan meminta murid melengkapkan ayat menggunakan kata kerja.Membina ayat . murid diminat untuk menggariskan kata kerja yang terdapat dalam petikan tersebut.bergelimpangan 1.

Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat.Kakiku menggeletar.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.Aku hanya memekakkan telinga.tiba-tiba.Murid diminta berdiri tegak dan menyanyikan lagu Jalur Gemilang dengan penuh semangat Kecerdasan Pelbagai:Verbal lingiuistik Refleksi Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.berpelukan Penutup 5 minit Penutup Sosial Menyanyi lagu Jalur Gemilang 1.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain. aku akan kehilangannya. Mayat bergelimpangan di sana sini.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.Aku terus berdoa. tamatlah riwayat kami.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas.Aku tidak peduli.Aku membatukan diri.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Datuk.berlumuran .Aku sangat mengasihinya.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku. .Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Bau hanyir menusuk hidung.Dia saudara yang aku ada kini.Cukuplah aku leka..Aku tahu beberapa orang dibunuh.

Sesungguhnya.Adik berlari keluar sambil menangis.Sakitnya bukan kepalang. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Aku terpelanting.Aku mengucap panjang.sebutir peluru singgah didadaku.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Terasa lega.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.peluh memercik di dahi.Aku terpempan.Aku memeluk tubuh kaku adikku.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka. Aku bingkas bangun. .Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Aku menerpa ke arahnya.Bermimpi ruparupanya aku. Tiba-tiba .Aku menekup mulut adikku.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Pelukanku semakin kemas.Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.”Turt! Trut! Trut!” Bunyi itu menerjah ke telingaku.Aku menangis semahu-mahuku.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.Mataku berpinar-pinar.Aku memeluknya erat.

Tarikh : 25 Februari 2011 1.Lampiran 2 Soalan Kefahaman Nama Kumpulan :…………………………………………………….. Apakah .

Lampiran 3 Borang Pengurusan Grafik Nama Kumpulan : ………………………………………………………. Tarikh : 18 Februari 2011 Penanda Wacana Nilai murni Contoh .

Lampiran 4 Lembaran Kerja Nama . Amir _______________________ kesakitan apabila doktor mencuci lukanya. 7. Badan Nabilah_________________________ kerana ketakutan. . 2. 5. Ibu ____________________________ kelapa untuk mendapatkan santannya. Pengemis itu _______________________ oleh pekerja restoran tersebut. 3. Kelas : Tahun 5 Darussalam Tarikh : 18 Februari 2011 Isi tempat kosong dengan kata kerja yang sesuai menggeletar terpisah dihalau menumbuk mengerang merancang memerah menyambar mengadakan melulur 1. Anak ayam lari bertempiaran apabila seekor helang cuba __________________. Kampung Berlian dan Kampung Permata _____________oleh sebatang sungai. 8. Persatuan Seni Lukis Sekolah Kebangsaan Seri Langkap akan _______________________ pameran lukisan. 6. 4.………………………………………………………. Mak Cik Hasnah sedang ________________________ bawang di dapur.

9. . 10. Sebelum sesuatu aktiviti dijalankan kita perlulah _________________nya terlebih dahulu. Ular sawa itu _______________________ seekor kambing.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful