KAMPUS BAHASA MELAYU LEMBAH PANTAI KUALA LUMPUR

KDC KDPM SABK SR AMBILAN NOV 2007

PENGAJIAN MELAYU
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Di sediakan untuk:

CIK HAMIDAH BINTI ABD HAMID

Disediakan oleh: KARTINI BINTI ABDUL MANAN NO K/P : 850716-03-5710 KDPM SABK 120073162

Tarikh serahan: MAC 2011

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 16 Februari 2011 : 8.30 pagi – 9.30 pagi : 5 Darussalam : 26/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia”

Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan, idea, ayat, wacana,nilai dan pengajaran. Aras 3
i.

Mengemukakan pendapat tentang mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan.

ii.

Fokus Sampingan

7.3

Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Aras 2 i. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca.

Kemahiran Berfikir . Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. memercik . derapan. Membaca cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia’ dan mengumpulkan maklumat tentang nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ini. kasih sayang : menganalisis.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. Bahan Bantu Mengajar : . Ilmu 2. berpinar mengimbau. Verbal linguistik. membuat kesimpulan b. 2. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. Nilai Murni 3. Menjawab 2 daripada 3 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ dengan menggunakan bahasa yang santun. mencirikan. kebaranian. mencatat nota c. Sistem Bahasa : Kosa kata : merentap . Kemahiran Bernilai Tambah a. menusuk. menekup Pengisian Kurikulum 1. : Sastera : Kesyukuran. memekakkan. 3. Visual ruang Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran.

Murid dipamerkan Bendera Malaysia dan diminta untuk mentafsir gambar tersebut.Murid dikehendaki melengkapkan perkataan tentang tajuk dengan menyebut huruf “ LAHIRKU BERTUAH DI BUMI MALAYSIA” BBM : Bendera Malaysia Kad perkataan Langkah 1 15 minit 1. Kad huruf Langkah Masa Set Induksi 5minit 1.Memahami teks yang dibaca. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bum Malaysia 2.Contoh soalan: Apa yang sedang murid lihat? Contoh jawapan: Bendera Malaysia Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1.Teks cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’ (Lampiran 1) 2.1. Murid dibahagikan kepada 5 kumpuan.Kosa kata .Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Murid diminta menyenaraikan Nilai : bekerjasama Kemahiran BCB: membaca Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik BBM : Petikan Kemahiran berfikir: menjana idea Kecergasan pelbagai: Verbal linguistik Catatan . 2. 2. Bendera Malaysia 3. 3. Setiap kumpulan diminta membaca cerita mengikut perenggan secara bergilir. Murid disoal tentang bendera tersebut.merentap .memercik 1. Lembaran Kerja 4. 3.memekakkan . 3.menusuk . 4. Bendera Malaysia 2.Tiga orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan secara bergilir mengikut perenggan.

Langkah 2 10 minit Soalan kefahaman tentang teks.mengapakah penulis menyatakan dia sangat bertuah dilahirkan di bumi Malaysia? Contoh jawapan: a.Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru.derapan -menekup perkataan yang tidak difahami dalam petikan tersebut.Apakah tajuk lain yang sesuai bagi cerita ini? b. BBM: Petikan Kemahiran BCB: Menjawab soalan Kemahiran berfikir: Mencirikan Menganalisis Membuat kesimpulan Nilai murni: keyakinan . -Peperangan akan memusnahkan segala-galanya. a.Malaysia sebuah negara aman dan makmur Persoalan . 2.berpinar .Aku Anak Malaysia b.Guru menerangkan makna perkataan tersebut .Guru bersoal jawab dengan murid. 1.mengimbau .Tema .Apakah tema dan persoalan cerita ini? c.Bersyukur kerana dilahirkan di Malysia.. 5.Pada pendapat kamu.

c.Nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lampiran 2 1.Secara individu murid diminta untuk menulis nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia pada lembara kerjakan yang diedarkan. Langkah 3 25 minit 1. 2.Murid pemulihan diminta .Murid menulis nilai dan pengajaran dalam satu perenggan berdasarkan isi-isi tang telah diberi.Pada pendapat saya.Hubungan yang erat antara adik-beradik yang diikat dengan kasih-sayang. penulis berasa bertuah tinggal di Malaysia kerana dia tidak perlu melalui kesusahan hidup sebagaimana rakyat di negara lain yang terpalsa menghadapi peperangan di negara mereka.-Peperangan membawa kesengsaraan . BBM : Petikan Kemahiran belajar cara belajar: menulis nota Kemahiran berfikir: mencirikan dan Pemulihan 1.

3. Murid diminta menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam sajak yang bertajuk Tanah Pusaka Tercinta 1.Keberanian Kesyukuran Kasih sayang menyalin nilai murni yang terdapat dalam petikan ke dalam buku latihan dengan bimbingan guru. 2. Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Refleksi . Sosial Penghargaan 1.Guru mengucapkan terima kasih atas kerjasama murid.Penerapan nilai murni -kesyukuran -keberanian -kasih saying 2. membuat kesimpulan Nilai murni: tekun Pengayaan Sajak ‘Tanah Pusaka Tercinta’ Lampiran 3 Penutup 5 minit Kognitif 1.Guru menasihati murid supaya bersyukur kerana dilahirkan di bumi Malaysia dan menghargai keamanan negara kita.Guru meminta murid menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam cerita tersebut.

Aku tahu beberapa orang dibunuh.tiba-tiba. Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.Aku terus berdoa.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.Aku tidak peduli.”Turt! Trut! Trut!” . tamatlah riwayat kami.Cukuplah aku leka.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Dia saudara yang aku ada kini. Mayat bergelimpangan di sana sini.peluh memercik di dahi.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Aku sangat mengasihinya.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Kakiku menggeletar.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain. aku akan kehilangannya.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.Pelukanku semakin kemas.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu.Datuk.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Aku menekup mulut adikku.Aku membatukan diri.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain.Adik berlari keluar sambil menangis.Bau hanyir menusuk hidung.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas.Aku hanya memekakkan telinga.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.

Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka. Aku bingkas bangun.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Terasa lega.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Bunyi itu menerjah ke telingaku.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.sebutir peluru singgah didadaku.Sakitnya bukan kepalang. .Aku memeluknya erat.Mataku berpinar-pinar. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Bermimpi ruparupanya aku.Aku mengucap panjang.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Aku terpelanting.Sesungguhnya.Aku menangis semahu-mahuku.Aku terpempan.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah. Tiba-tiba .Aku memeluk tubuh kaku adikku.Aku menerpa ke arahnya.

Lampiran 2 Lembaran kerja Nama : ……………………………………………… Tahun : 5 Darussalam Tuliskan nilai dan pengajaran dalam satu perenggan Nilai -kesyukuran -keberanian -kasih sayang Pengajaran – peperangan membawa kesengaraan hidup..amalkan sikap berbaik-baik dan saling menghormati perpaduan antara masyarakat di negara ini telah membawa kemakmuran Tarikh : 16 Februari 2011 ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ .

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Lampiran 3 Tanah Pusaka Tercinta Malaysiaku tercinta Disini tumpahnya darahku Disini tanah air yang kucinta Setiaku tidak akan berbelah bahagi Bakti kuberi Demi agama dan bangsa Negara yang kukagumi Bersatu padu bertoleransi Cabaran dan rintangan Kita patahkan bersama Demi kemakmuranmu Wahai teman Curahkan kesetiaan Curahkan kasih sayang Suburkan patriotism Bersama menggapai cemerlang Menjadikan tanah pusaka kita terbilang Inilah tanah pusaka kita Kedaulatannya pertahankan sentiasa .

3 Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca. Fokus Sampingan 7.00 tengah hari : 5 Darussalam : 22/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia” Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11. Aras 2 ii. idea.nilai dan pengajaran.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 18 Februari 2011 : 11.00 – 12. Menyaring maklumat untuk mendapatkan mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan . Aras 2 i. ayat.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan. wacana.

Sistem Bahasa : Kata Kerja : memegang .Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. Visual ruang. mencirikan. Melengkapkan 5 daripada 10 ayat dengan menulis kata kerja yang betul.menulis f. Pengisian Kurikulum 1. Ilmu : Sastera : Kesyukuran. Nilai Murni 3. Verbal linguistik. membuat kesimpulan e. kebaranian. memeluk . Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. merentap . Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. Kemahiran Berfikir : menganalisis. 2. muzik Peengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. meronta-ronta . kasih sayang 2. Menjawab 3 daripada 5 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ secara objektif 3. Kemahiran Bernilai Tambah d. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Bahan Bantu Mengajar : .

Lampiran 1 2. Lampiran 3 . Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan menggunakan teknik permainan bola beracun.Borang pengurusan grafik 6.Teks bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. Langkah 1 18 minit 1. Soalan Kefahaman Lampiran 2 1. Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran pada hari ini.Murid diminta menyanyikan lagu Jalur Gemilang bersama –sama dengan penuh semangat. Lampiran 4 – Lembaran Kerja Langkah Masa 1. 4.Contoh soalan: Apakah perasaan kamu ketika menyanyikan lagu Jalur Gemilang? 4.Lagu Jalur Gemilang. Lampiran 2 – Soalan Kefahaman 5. Lagu Jalur Gemilang 3. Jalur Gemilang.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Tajuk pelajaran: Lahirku Gemilang di Bumi Malaysia. Bendera 2. 3.Seorang murid ke hadapan untuk mengibarkan bendera Jalur Gemilang 2. 2. 3. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia 4. 3.1. Murid disoal oleh guru tentang perasaan mereka ketika menyanyikan lagu tersebut.Murid dibahagikan kepada lima Kemahiran Belajar Cara Belajar: BBM: Muzik Bola tenis Petikan Nilai: berbangga Kecerdasan Pelbagai: Muzik Catatan BBM : Bendera Lagu Jalur Gemilang . Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Set Induksi 5 minit 2.

.Guru dan murid berbincang hasil dapatan.Guru merumus hasil jawapan murid Langkah 2 20 minit 1.Murid diminta meneliti semula petikan yang diberi.Murid diminta menulis satu perenggan nilai murni ke dalam buku latihan sebagai kerja susulan . Membaca secara luncuran Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Nilai: kerjasama BBM: Borang pengurusan grafik Nilai: Kerjasama keberanian Kemahiran berfikir: mencirikan Merumus Kemahiran belajar Cara Belajar: Menulis . 4. 5. Setiap kumpulan diedarkan soalan kefahaman berbentuk objektif dan diminta menjawab soalan-soalan tersebut.Setiap kumpulan membaca teks secara bergilir mengikut perenggan. Borang Pengurusan Grafik Lampiran 3 1. 5. Setiap kumpulan diedarkan borang pengurusan grafik. 6.kumpulan.Setiap kumpulan diminta membentangkan dapatan hasil kumpulan. 6.Murid diminta melengkapkan borang pengurusan tersebut dengan menyatakan nilai murni yang terdapat dalam petikan.Petikan 2. 2. Wakil setiap kumpulan diminta untuk membacakan jawapan dan menilai hasil kerja kumpulan lain. 3. 4.

Berpandukan petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Menggariskan kata kerja Pengayaan . 2.Kecerdasan pelbagai: Visual ruang.Murid diminta membina ayat menggunakan perkataan kata kerja . Secara individu murid diedarkan Lembaran Kerja dengan meminta murid melengkapkan ayat menggunakan kata kerja. Murid diminta menyebut kata kerja yang telah digariskan. memeluk .Lembaran kerja Lampiran 4 1. meronta-ronta 2. 4. merentap .Membina ayat . 2. 3. murid diminat untuk menggariskan kata kerja yang terdapat dalam petikan tersebut. Interpersonal Langkah 3 12 minit 1.Murid diminta menyemak hasil kerja rakan dengan bimbingan guru.bergelimpangan 1.Kata kerja memegang .Murid pemulihan diminta menggariskan kata kerja yang terdapat dalam ayat. BBM : Petikan Lembaran Kerja Kemahiran berfikir: Menjana idea Mengklasifikasi Kemahiran Belajar Cara Belajar: Menulis Nilai: yakin Pemulihan .

berlumuran .Aku sangat mengasihinya.Aku tidak peduli.Murid diminta berdiri tegak dan menyanyikan lagu Jalur Gemilang dengan penuh semangat Kecerdasan Pelbagai:Verbal lingiuistik Refleksi Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.Aku membatukan diri..Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.Dia saudara yang aku ada kini. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.tiba-tiba.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku.berpelukan Penutup 5 minit Penutup Sosial Menyanyi lagu Jalur Gemilang 1.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.Bau hanyir menusuk hidung. aku akan kehilangannya.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Kakiku menggeletar.Datuk. Mayat bergelimpangan di sana sini.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Aku terus berdoa.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.Aku tahu beberapa orang dibunuh.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat.Cukuplah aku leka. .Aku hanya memekakkan telinga. tamatlah riwayat kami.

Tiba-tiba . Aku bingkas bangun.Pelukanku semakin kemas.Aku mengucap panjang.Aku terpelanting. .Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Terasa lega.Aku menekup mulut adikku.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.peluh memercik di dahi.Adik berlari keluar sambil menangis.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.Bermimpi ruparupanya aku.Aku menerpa ke arahnya.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Aku terpempan.sebutir peluru singgah didadaku.Sakitnya bukan kepalang.Mataku berpinar-pinar.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.Sesungguhnya.Aku menangis semahu-mahuku.”Turt! Trut! Trut!” Bunyi itu menerjah ke telingaku.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Aku memeluknya erat.Aku memeluk tubuh kaku adikku.

Tarikh : 25 Februari 2011 1. Apakah .Lampiran 2 Soalan Kefahaman Nama Kumpulan :……………………………………………………..

Lampiran 3 Borang Pengurusan Grafik Nama Kumpulan : ………………………………………………………. Tarikh : 18 Februari 2011 Penanda Wacana Nilai murni Contoh .

Badan Nabilah_________________________ kerana ketakutan. 2. 4. Persatuan Seni Lukis Sekolah Kebangsaan Seri Langkap akan _______________________ pameran lukisan. 6. Amir _______________________ kesakitan apabila doktor mencuci lukanya. Ibu ____________________________ kelapa untuk mendapatkan santannya. . 7. 8.Lampiran 4 Lembaran Kerja Nama . Kelas : Tahun 5 Darussalam Tarikh : 18 Februari 2011 Isi tempat kosong dengan kata kerja yang sesuai menggeletar terpisah dihalau menumbuk mengerang merancang memerah menyambar mengadakan melulur 1. 5.………………………………………………………. Pengemis itu _______________________ oleh pekerja restoran tersebut. Kampung Berlian dan Kampung Permata _____________oleh sebatang sungai. Anak ayam lari bertempiaran apabila seekor helang cuba __________________. Mak Cik Hasnah sedang ________________________ bawang di dapur. 3.

10. Ular sawa itu _______________________ seekor kambing.9. Sebelum sesuatu aktiviti dijalankan kita perlulah _________________nya terlebih dahulu. .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.