KAMPUS BAHASA MELAYU LEMBAH PANTAI KUALA LUMPUR

KDC KDPM SABK SR AMBILAN NOV 2007

PENGAJIAN MELAYU
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Di sediakan untuk:

CIK HAMIDAH BINTI ABD HAMID

Disediakan oleh: KARTINI BINTI ABDUL MANAN NO K/P : 850716-03-5710 KDPM SABK 120073162

Tarikh serahan: MAC 2011

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 16 Februari 2011 : 8.30 pagi – 9.30 pagi : 5 Darussalam : 26/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia”

Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan, idea, ayat, wacana,nilai dan pengajaran. Aras 3
i.

Mengemukakan pendapat tentang mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan.

ii.

Fokus Sampingan

7.3

Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Aras 2 i. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca.

kasih sayang : menganalisis. memekakkan. 2. membuat kesimpulan b. menusuk. Kemahiran Berfikir . Membaca cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia’ dan mengumpulkan maklumat tentang nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ini. kebaranian. : Sastera : Kesyukuran. menekup Pengisian Kurikulum 1. mencirikan. 3.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. derapan. Ilmu 2. Nilai Murni 3. Menjawab 2 daripada 3 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ dengan menggunakan bahasa yang santun. Sistem Bahasa : Kosa kata : merentap . Bahan Bantu Mengajar : . Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. Kemahiran Bernilai Tambah a. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. memercik . Verbal linguistik. berpinar mengimbau. mencatat nota c. Visual ruang Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen.

Tiga orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan secara bergilir mengikut perenggan.merentap .Memahami teks yang dibaca.menusuk .Murid dipamerkan Bendera Malaysia dan diminta untuk mentafsir gambar tersebut. 3.Murid dikehendaki melengkapkan perkataan tentang tajuk dengan menyebut huruf “ LAHIRKU BERTUAH DI BUMI MALAYSIA” BBM : Bendera Malaysia Kad perkataan Langkah 1 15 minit 1. 4. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bum Malaysia 2.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.memercik 1. Bendera Malaysia 3.Murid diminta menyenaraikan Nilai : bekerjasama Kemahiran BCB: membaca Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik BBM : Petikan Kemahiran berfikir: menjana idea Kecergasan pelbagai: Verbal linguistik Catatan .memekakkan . Kad huruf Langkah Masa Set Induksi 5minit 1.Contoh soalan: Apa yang sedang murid lihat? Contoh jawapan: Bendera Malaysia Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Lembaran Kerja 4. Setiap kumpulan diminta membaca cerita mengikut perenggan secara bergilir. Murid disoal tentang bendera tersebut.Kosa kata .Teks cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’ (Lampiran 1) 2. Murid dibahagikan kepada 5 kumpuan.1. 3. Bendera Malaysia 2. 2. 2. 3.

mengapakah penulis menyatakan dia sangat bertuah dilahirkan di bumi Malaysia? Contoh jawapan: a.Tema .Guru menerangkan makna perkataan tersebut . a.Guru bersoal jawab dengan murid. -Peperangan akan memusnahkan segala-galanya.Malaysia sebuah negara aman dan makmur Persoalan . 1.mengimbau .Apakah tajuk lain yang sesuai bagi cerita ini? b.Aku Anak Malaysia b.berpinar .Pada pendapat kamu. Langkah 2 10 minit Soalan kefahaman tentang teks.Bersyukur kerana dilahirkan di Malysia. 2. BBM: Petikan Kemahiran BCB: Menjawab soalan Kemahiran berfikir: Mencirikan Menganalisis Membuat kesimpulan Nilai murni: keyakinan .Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru. 5.Apakah tema dan persoalan cerita ini? c..derapan -menekup perkataan yang tidak difahami dalam petikan tersebut.

Langkah 3 25 minit 1.Hubungan yang erat antara adik-beradik yang diikat dengan kasih-sayang.Murid menulis nilai dan pengajaran dalam satu perenggan berdasarkan isi-isi tang telah diberi.Murid pemulihan diminta . c. BBM : Petikan Kemahiran belajar cara belajar: menulis nota Kemahiran berfikir: mencirikan dan Pemulihan 1. 2.Nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lampiran 2 1.Secara individu murid diminta untuk menulis nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia pada lembara kerjakan yang diedarkan. penulis berasa bertuah tinggal di Malaysia kerana dia tidak perlu melalui kesusahan hidup sebagaimana rakyat di negara lain yang terpalsa menghadapi peperangan di negara mereka.Pada pendapat saya.-Peperangan membawa kesengsaraan .

Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Refleksi . 3.Keberanian Kesyukuran Kasih sayang menyalin nilai murni yang terdapat dalam petikan ke dalam buku latihan dengan bimbingan guru. Murid diminta menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam sajak yang bertajuk Tanah Pusaka Tercinta 1.Guru meminta murid menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam cerita tersebut. 2. membuat kesimpulan Nilai murni: tekun Pengayaan Sajak ‘Tanah Pusaka Tercinta’ Lampiran 3 Penutup 5 minit Kognitif 1. Sosial Penghargaan 1.Guru mengucapkan terima kasih atas kerjasama murid.Penerapan nilai murni -kesyukuran -keberanian -kasih saying 2.Guru menasihati murid supaya bersyukur kerana dilahirkan di bumi Malaysia dan menghargai keamanan negara kita.

Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain. Derapak sepatu tentera mengejutkan kami. Mayat bergelimpangan di sana sini.Kakiku menggeletar.Pelukanku semakin kemas.Datuk.tiba-tiba.peluh memercik di dahi.Aku tahu beberapa orang dibunuh.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Aku tidak peduli.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.Aku membatukan diri.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas. tamatlah riwayat kami.Bau hanyir menusuk hidung.Adik berlari keluar sambil menangis.Aku terus berdoa. aku akan kehilangannya.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat.Cukuplah aku leka.Dia saudara yang aku ada kini.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Aku hanya memekakkan telinga.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu.Aku menekup mulut adikku.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.”Turt! Trut! Trut!” .Aku sangat mengasihinya. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.

Mataku berpinar-pinar.Sakitnya bukan kepalang.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Aku terpelanting.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Aku menerpa ke arahnya.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.sebutir peluru singgah didadaku.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.Aku terpempan.Aku memeluknya erat.Bunyi itu menerjah ke telingaku. .Aku mengucap panjang.Terasa lega. Tiba-tiba .Aku memeluk tubuh kaku adikku. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Sesungguhnya. Aku bingkas bangun.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Aku menangis semahu-mahuku.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Bermimpi ruparupanya aku.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.

.amalkan sikap berbaik-baik dan saling menghormati perpaduan antara masyarakat di negara ini telah membawa kemakmuran Tarikh : 16 Februari 2011 ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ .Lampiran 2 Lembaran kerja Nama : ……………………………………………… Tahun : 5 Darussalam Tuliskan nilai dan pengajaran dalam satu perenggan Nilai -kesyukuran -keberanian -kasih sayang Pengajaran – peperangan membawa kesengaraan hidup.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Lampiran 3 Tanah Pusaka Tercinta Malaysiaku tercinta Disini tumpahnya darahku Disini tanah air yang kucinta Setiaku tidak akan berbelah bahagi Bakti kuberi Demi agama dan bangsa Negara yang kukagumi Bersatu padu bertoleransi Cabaran dan rintangan Kita patahkan bersama Demi kemakmuranmu Wahai teman Curahkan kesetiaan Curahkan kasih sayang Suburkan patriotism Bersama menggapai cemerlang Menjadikan tanah pusaka kita terbilang Inilah tanah pusaka kita Kedaulatannya pertahankan sentiasa .

00 – 12. ayat. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca. Fokus Sampingan 7. Aras 2 i. Aras 2 ii.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan.nilai dan pengajaran.3 Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. idea.00 tengah hari : 5 Darussalam : 22/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia” Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 18 Februari 2011 : 11. Menyaring maklumat untuk mendapatkan mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan . wacana.

Verbal linguistik.menulis f.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Kemahiran Bernilai Tambah d. Kemahiran Berfikir : menganalisis. Nilai Murni 3. membuat kesimpulan e. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. memeluk . mencirikan. Ilmu : Sastera : Kesyukuran. Pengisian Kurikulum 1. Bahan Bantu Mengajar : . Melengkapkan 5 daripada 10 ayat dengan menulis kata kerja yang betul. meronta-ronta . kasih sayang 2. merentap . Visual ruang. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. 2. Menjawab 3 daripada 5 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ secara objektif 3. muzik Peengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. Sistem Bahasa : Kata Kerja : memegang . kebaranian.

Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. Lampiran 2 – Soalan Kefahaman 5.Murid dibahagikan kepada lima Kemahiran Belajar Cara Belajar: BBM: Muzik Bola tenis Petikan Nilai: berbangga Kecerdasan Pelbagai: Muzik Catatan BBM : Bendera Lagu Jalur Gemilang .Seorang murid ke hadapan untuk mengibarkan bendera Jalur Gemilang 2. 2.Borang pengurusan grafik 6. Langkah 1 18 minit 1.Murid diminta menyanyikan lagu Jalur Gemilang bersama –sama dengan penuh semangat. Set Induksi 5 minit 2. 3. 3.Contoh soalan: Apakah perasaan kamu ketika menyanyikan lagu Jalur Gemilang? 4. Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1.Lagu Jalur Gemilang. Jalur Gemilang. Lampiran 1 2. Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran pada hari ini. Bendera 2. Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan menggunakan teknik permainan bola beracun. Lagu Jalur Gemilang 3. Murid disoal oleh guru tentang perasaan mereka ketika menyanyikan lagu tersebut. Soalan Kefahaman Lampiran 2 1.1. Lampiran 4 – Lembaran Kerja Langkah Masa 1. 4. Lampiran 3 . Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia 4. 3.Teks bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Tajuk pelajaran: Lahirku Gemilang di Bumi Malaysia.

Wakil setiap kumpulan diminta untuk membacakan jawapan dan menilai hasil kerja kumpulan lain. 4. 2.Guru dan murid berbincang hasil dapatan. 6.Guru merumus hasil jawapan murid Langkah 2 20 minit 1. Setiap kumpulan diedarkan borang pengurusan grafik.kumpulan. 5.Murid diminta melengkapkan borang pengurusan tersebut dengan menyatakan nilai murni yang terdapat dalam petikan. Setiap kumpulan diedarkan soalan kefahaman berbentuk objektif dan diminta menjawab soalan-soalan tersebut. Membaca secara luncuran Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Nilai: kerjasama BBM: Borang pengurusan grafik Nilai: Kerjasama keberanian Kemahiran berfikir: mencirikan Merumus Kemahiran belajar Cara Belajar: Menulis .Murid diminta menulis satu perenggan nilai murni ke dalam buku latihan sebagai kerja susulan . 5.Setiap kumpulan membaca teks secara bergilir mengikut perenggan.Murid diminta meneliti semula petikan yang diberi. 4. Borang Pengurusan Grafik Lampiran 3 1..Setiap kumpulan diminta membentangkan dapatan hasil kumpulan.Petikan 2. 3. 6.

Membina ayat .Murid diminta membina ayat menggunakan perkataan kata kerja .bergelimpangan 1.Menggariskan kata kerja Pengayaan . 4. BBM : Petikan Lembaran Kerja Kemahiran berfikir: Menjana idea Mengklasifikasi Kemahiran Belajar Cara Belajar: Menulis Nilai: yakin Pemulihan .Lembaran kerja Lampiran 4 1. Secara individu murid diedarkan Lembaran Kerja dengan meminta murid melengkapkan ayat menggunakan kata kerja. murid diminat untuk menggariskan kata kerja yang terdapat dalam petikan tersebut.Murid diminta menyemak hasil kerja rakan dengan bimbingan guru. 2. Murid diminta menyebut kata kerja yang telah digariskan. meronta-ronta 2. memeluk .Murid pemulihan diminta menggariskan kata kerja yang terdapat dalam ayat. 3.Kata kerja memegang . 2.Berpandukan petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. merentap . Interpersonal Langkah 3 12 minit 1.Kecerdasan pelbagai: Visual ruang.

Aku tidak peduli.. aku akan kehilangannya.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas.tiba-tiba.Kakiku menggeletar.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.Aku tahu beberapa orang dibunuh. .Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat.berlumuran . Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Bau hanyir menusuk hidung.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi. tamatlah riwayat kami.berpelukan Penutup 5 minit Penutup Sosial Menyanyi lagu Jalur Gemilang 1.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.Aku membatukan diri.Cukuplah aku leka. Mayat bergelimpangan di sana sini.Aku terus berdoa.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku.Murid diminta berdiri tegak dan menyanyikan lagu Jalur Gemilang dengan penuh semangat Kecerdasan Pelbagai:Verbal lingiuistik Refleksi Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.Dia saudara yang aku ada kini. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Aku sangat mengasihinya. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Aku hanya memekakkan telinga.Datuk.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain.

Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Aku mengucap panjang. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Mataku berpinar-pinar.Pelukanku semakin kemas.Sakitnya bukan kepalang.Aku menangis semahu-mahuku.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Bermimpi ruparupanya aku.Aku terpelanting.Aku terpempan.Sesungguhnya.Adik berlari keluar sambil menangis. Tiba-tiba .Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai. Aku bingkas bangun.Terasa lega.sebutir peluru singgah didadaku.Aku menekup mulut adikku.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi. .Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.”Turt! Trut! Trut!” Bunyi itu menerjah ke telingaku.Aku memeluk tubuh kaku adikku.Aku menerpa ke arahnya.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.peluh memercik di dahi.Aku memeluknya erat.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.

Tarikh : 25 Februari 2011 1..Lampiran 2 Soalan Kefahaman Nama Kumpulan :……………………………………………………. Apakah .

Tarikh : 18 Februari 2011 Penanda Wacana Nilai murni Contoh .Lampiran 3 Borang Pengurusan Grafik Nama Kumpulan : ……………………………………………………….

Lampiran 4 Lembaran Kerja Nama . Amir _______________________ kesakitan apabila doktor mencuci lukanya. Kelas : Tahun 5 Darussalam Tarikh : 18 Februari 2011 Isi tempat kosong dengan kata kerja yang sesuai menggeletar terpisah dihalau menumbuk mengerang merancang memerah menyambar mengadakan melulur 1. . 3. Persatuan Seni Lukis Sekolah Kebangsaan Seri Langkap akan _______________________ pameran lukisan. 4. 2. 5. Badan Nabilah_________________________ kerana ketakutan. 6.………………………………………………………. Mak Cik Hasnah sedang ________________________ bawang di dapur. 8. Pengemis itu _______________________ oleh pekerja restoran tersebut. Kampung Berlian dan Kampung Permata _____________oleh sebatang sungai. 7. Anak ayam lari bertempiaran apabila seekor helang cuba __________________. Ibu ____________________________ kelapa untuk mendapatkan santannya.

10. Ular sawa itu _______________________ seekor kambing. Sebelum sesuatu aktiviti dijalankan kita perlulah _________________nya terlebih dahulu. .9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.