KAMPUS BAHASA MELAYU LEMBAH PANTAI KUALA LUMPUR

KDC KDPM SABK SR AMBILAN NOV 2007

PENGAJIAN MELAYU
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Di sediakan untuk:

CIK HAMIDAH BINTI ABD HAMID

Disediakan oleh: KARTINI BINTI ABDUL MANAN NO K/P : 850716-03-5710 KDPM SABK 120073162

Tarikh serahan: MAC 2011

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 16 Februari 2011 : 8.30 pagi – 9.30 pagi : 5 Darussalam : 26/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia”

Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan, idea, ayat, wacana,nilai dan pengajaran. Aras 3
i.

Mengemukakan pendapat tentang mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan.

ii.

Fokus Sampingan

7.3

Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Aras 2 i. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca.

Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. memercik . 3. Kemahiran Bernilai Tambah a. Verbal linguistik. menusuk. : Sastera : Kesyukuran. kebaranian. Kemahiran Berfikir . derapan. Menjawab 2 daripada 3 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ dengan menggunakan bahasa yang santun. menekup Pengisian Kurikulum 1. Bahan Bantu Mengajar : . 2.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. kasih sayang : menganalisis. Ilmu 2. memekakkan. berpinar mengimbau. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Nilai Murni 3. mencatat nota c. mencirikan. Visual ruang Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. membuat kesimpulan b. Sistem Bahasa : Kosa kata : merentap . Membaca cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia’ dan mengumpulkan maklumat tentang nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ini. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’.

Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. 4.menusuk . 3. Murid dibahagikan kepada 5 kumpuan. Lembaran Kerja 4. Kad huruf Langkah Masa Set Induksi 5minit 1. 3. 3.Murid dikehendaki melengkapkan perkataan tentang tajuk dengan menyebut huruf “ LAHIRKU BERTUAH DI BUMI MALAYSIA” BBM : Bendera Malaysia Kad perkataan Langkah 1 15 minit 1.memercik 1.Memahami teks yang dibaca.Contoh soalan: Apa yang sedang murid lihat? Contoh jawapan: Bendera Malaysia Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1.Teks cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’ (Lampiran 1) 2.merentap .Murid diminta menyenaraikan Nilai : bekerjasama Kemahiran BCB: membaca Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik BBM : Petikan Kemahiran berfikir: menjana idea Kecergasan pelbagai: Verbal linguistik Catatan . 2.memekakkan . Bendera Malaysia 3. Bendera Malaysia 2.Murid dipamerkan Bendera Malaysia dan diminta untuk mentafsir gambar tersebut. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bum Malaysia 2. Setiap kumpulan diminta membaca cerita mengikut perenggan secara bergilir.1.Kosa kata . Murid disoal tentang bendera tersebut.Tiga orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan secara bergilir mengikut perenggan. 2.

mengapakah penulis menyatakan dia sangat bertuah dilahirkan di bumi Malaysia? Contoh jawapan: a.Tema .berpinar . 1.Bersyukur kerana dilahirkan di Malysia. BBM: Petikan Kemahiran BCB: Menjawab soalan Kemahiran berfikir: Mencirikan Menganalisis Membuat kesimpulan Nilai murni: keyakinan .Apakah tema dan persoalan cerita ini? c. a.Pada pendapat kamu.. 5.Aku Anak Malaysia b.mengimbau .Guru menerangkan makna perkataan tersebut . Langkah 2 10 minit Soalan kefahaman tentang teks.Apakah tajuk lain yang sesuai bagi cerita ini? b.Guru bersoal jawab dengan murid.Malaysia sebuah negara aman dan makmur Persoalan .Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru. -Peperangan akan memusnahkan segala-galanya. 2.derapan -menekup perkataan yang tidak difahami dalam petikan tersebut.

Langkah 3 25 minit 1. penulis berasa bertuah tinggal di Malaysia kerana dia tidak perlu melalui kesusahan hidup sebagaimana rakyat di negara lain yang terpalsa menghadapi peperangan di negara mereka.Secara individu murid diminta untuk menulis nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia pada lembara kerjakan yang diedarkan. c. 2.Nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lampiran 2 1.-Peperangan membawa kesengsaraan .Murid pemulihan diminta .Hubungan yang erat antara adik-beradik yang diikat dengan kasih-sayang.Murid menulis nilai dan pengajaran dalam satu perenggan berdasarkan isi-isi tang telah diberi. BBM : Petikan Kemahiran belajar cara belajar: menulis nota Kemahiran berfikir: mencirikan dan Pemulihan 1.Pada pendapat saya.

Murid diminta menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam sajak yang bertajuk Tanah Pusaka Tercinta 1.Keberanian Kesyukuran Kasih sayang menyalin nilai murni yang terdapat dalam petikan ke dalam buku latihan dengan bimbingan guru. 2. 3. membuat kesimpulan Nilai murni: tekun Pengayaan Sajak ‘Tanah Pusaka Tercinta’ Lampiran 3 Penutup 5 minit Kognitif 1.Guru meminta murid menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam cerita tersebut.Penerapan nilai murni -kesyukuran -keberanian -kasih saying 2. Sosial Penghargaan 1.Guru menasihati murid supaya bersyukur kerana dilahirkan di bumi Malaysia dan menghargai keamanan negara kita.Guru mengucapkan terima kasih atas kerjasama murid. Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Refleksi .

Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Pelukanku semakin kemas.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.Aku tahu beberapa orang dibunuh.Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.Aku hanya memekakkan telinga.Aku tidak peduli.Aku menekup mulut adikku.Aku sangat mengasihinya.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.peluh memercik di dahi. Mayat bergelimpangan di sana sini. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi. aku akan kehilangannya.Kakiku menggeletar. Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.”Turt! Trut! Trut!” . tamatlah riwayat kami.Aku membatukan diri. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain.tiba-tiba.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku.Datuk.Aku terus berdoa.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Cukuplah aku leka.Dia saudara yang aku ada kini.Adik berlari keluar sambil menangis.Bau hanyir menusuk hidung.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.

Aku terpelanting.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.Bermimpi ruparupanya aku.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Sesungguhnya.Aku memeluknya erat.sebutir peluru singgah didadaku.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.Bunyi itu menerjah ke telingaku.Aku mengucap panjang. Tiba-tiba .Aku menerpa ke arahnya.Terasa lega.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain. Aku bingkas bangun.Mataku berpinar-pinar.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Sakitnya bukan kepalang.Aku terpempan.Aku memeluk tubuh kaku adikku.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru. .Aku menangis semahu-mahuku.

.amalkan sikap berbaik-baik dan saling menghormati perpaduan antara masyarakat di negara ini telah membawa kemakmuran Tarikh : 16 Februari 2011 ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ .Lampiran 2 Lembaran kerja Nama : ……………………………………………… Tahun : 5 Darussalam Tuliskan nilai dan pengajaran dalam satu perenggan Nilai -kesyukuran -keberanian -kasih sayang Pengajaran – peperangan membawa kesengaraan hidup.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Lampiran 3 Tanah Pusaka Tercinta Malaysiaku tercinta Disini tumpahnya darahku Disini tanah air yang kucinta Setiaku tidak akan berbelah bahagi Bakti kuberi Demi agama dan bangsa Negara yang kukagumi Bersatu padu bertoleransi Cabaran dan rintangan Kita patahkan bersama Demi kemakmuranmu Wahai teman Curahkan kesetiaan Curahkan kasih sayang Suburkan patriotism Bersama menggapai cemerlang Menjadikan tanah pusaka kita terbilang Inilah tanah pusaka kita Kedaulatannya pertahankan sentiasa .

ayat.nilai dan pengajaran.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 18 Februari 2011 : 11. Fokus Sampingan 7.00 tengah hari : 5 Darussalam : 22/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia” Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.00 – 12.3 Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Aras 2 i. wacana. Menyaring maklumat untuk mendapatkan mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan .2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan. idea. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca. Aras 2 ii.

membuat kesimpulan e.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. Melengkapkan 5 daripada 10 ayat dengan menulis kata kerja yang betul. memeluk .menulis f. Ilmu : Sastera : Kesyukuran. Pengisian Kurikulum 1. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. Verbal linguistik. muzik Peengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. Kemahiran Bernilai Tambah d. Menjawab 3 daripada 5 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ secara objektif 3. mencirikan. Kemahiran Berfikir : menganalisis. kasih sayang 2. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. kebaranian. Nilai Murni 3. Visual ruang. merentap . meronta-ronta . Sistem Bahasa : Kata Kerja : memegang . 2. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Bahan Bantu Mengajar : .

Lampiran 1 2. Lampiran 3 .1.Seorang murid ke hadapan untuk mengibarkan bendera Jalur Gemilang 2. Set Induksi 5 minit 2. Lampiran 4 – Lembaran Kerja Langkah Masa 1. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia 4.Borang pengurusan grafik 6.Tajuk pelajaran: Lahirku Gemilang di Bumi Malaysia.Murid dibahagikan kepada lima Kemahiran Belajar Cara Belajar: BBM: Muzik Bola tenis Petikan Nilai: berbangga Kecerdasan Pelbagai: Muzik Catatan BBM : Bendera Lagu Jalur Gemilang . 4. Lagu Jalur Gemilang 3.Murid diminta menyanyikan lagu Jalur Gemilang bersama –sama dengan penuh semangat. 3. Bendera 2. 3.Teks bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. 3. Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan menggunakan teknik permainan bola beracun. Murid disoal oleh guru tentang perasaan mereka ketika menyanyikan lagu tersebut.Lagu Jalur Gemilang. 2. Jalur Gemilang. Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran pada hari ini. Langkah 1 18 minit 1. Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Soalan Kefahaman Lampiran 2 1. Lampiran 2 – Soalan Kefahaman 5.Contoh soalan: Apakah perasaan kamu ketika menyanyikan lagu Jalur Gemilang? 4.

Setiap kumpulan diedarkan soalan kefahaman berbentuk objektif dan diminta menjawab soalan-soalan tersebut.Setiap kumpulan membaca teks secara bergilir mengikut perenggan.Murid diminta menulis satu perenggan nilai murni ke dalam buku latihan sebagai kerja susulan . 3.Guru dan murid berbincang hasil dapatan. Membaca secara luncuran Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Nilai: kerjasama BBM: Borang pengurusan grafik Nilai: Kerjasama keberanian Kemahiran berfikir: mencirikan Merumus Kemahiran belajar Cara Belajar: Menulis .Setiap kumpulan diminta membentangkan dapatan hasil kumpulan. 4. 4. 5.Petikan 2..Murid diminta meneliti semula petikan yang diberi. Setiap kumpulan diedarkan borang pengurusan grafik.Guru merumus hasil jawapan murid Langkah 2 20 minit 1. 6. 2. Wakil setiap kumpulan diminta untuk membacakan jawapan dan menilai hasil kerja kumpulan lain.Murid diminta melengkapkan borang pengurusan tersebut dengan menyatakan nilai murni yang terdapat dalam petikan. Borang Pengurusan Grafik Lampiran 3 1. 5. 6.kumpulan.

BBM : Petikan Lembaran Kerja Kemahiran berfikir: Menjana idea Mengklasifikasi Kemahiran Belajar Cara Belajar: Menulis Nilai: yakin Pemulihan . memeluk . murid diminat untuk menggariskan kata kerja yang terdapat dalam petikan tersebut. merentap .Kata kerja memegang . Interpersonal Langkah 3 12 minit 1.bergelimpangan 1. 2.Murid diminta membina ayat menggunakan perkataan kata kerja .Lembaran kerja Lampiran 4 1.Membina ayat . 3. 4.Kecerdasan pelbagai: Visual ruang. 2. Secara individu murid diedarkan Lembaran Kerja dengan meminta murid melengkapkan ayat menggunakan kata kerja. Murid diminta menyebut kata kerja yang telah digariskan.Menggariskan kata kerja Pengayaan .Berpandukan petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. meronta-ronta 2.Murid pemulihan diminta menggariskan kata kerja yang terdapat dalam ayat.Murid diminta menyemak hasil kerja rakan dengan bimbingan guru.

Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain..Aku tidak peduli.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Bau hanyir menusuk hidung. tamatlah riwayat kami. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Aku terus berdoa.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Datuk. Mayat bergelimpangan di sana sini.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku.Dia saudara yang aku ada kini.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.Kakiku menggeletar.Murid diminta berdiri tegak dan menyanyikan lagu Jalur Gemilang dengan penuh semangat Kecerdasan Pelbagai:Verbal lingiuistik Refleksi Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.Aku tahu beberapa orang dibunuh.Cukuplah aku leka.berpelukan Penutup 5 minit Penutup Sosial Menyanyi lagu Jalur Gemilang 1.Aku membatukan diri.tiba-tiba.berlumuran .nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu. aku akan kehilangannya. .Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain.Aku sangat mengasihinya.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat.Aku hanya memekakkan telinga.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.

peluh memercik di dahi.”Turt! Trut! Trut!” Bunyi itu menerjah ke telingaku. Aku bingkas bangun.Bermimpi ruparupanya aku.Aku mengucap panjang.Aku memeluk tubuh kaku adikku.Aku terpempan.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain. .Sakitnya bukan kepalang.Aku memeluknya erat.sebutir peluru singgah didadaku.Aku menekup mulut adikku.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Terasa lega.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.Aku menerpa ke arahnya.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta. Tiba-tiba .Derapak sepatu tentera mengejutkan kami. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.Aku terpelanting.Mataku berpinar-pinar.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Sesungguhnya.Aku menangis semahu-mahuku.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.Adik berlari keluar sambil menangis.Pelukanku semakin kemas.

Lampiran 2 Soalan Kefahaman Nama Kumpulan :……………………………………………………. Tarikh : 25 Februari 2011 1.. Apakah .

Lampiran 3 Borang Pengurusan Grafik Nama Kumpulan : ………………………………………………………. Tarikh : 18 Februari 2011 Penanda Wacana Nilai murni Contoh .

6. 5. Badan Nabilah_________________________ kerana ketakutan. Kelas : Tahun 5 Darussalam Tarikh : 18 Februari 2011 Isi tempat kosong dengan kata kerja yang sesuai menggeletar terpisah dihalau menumbuk mengerang merancang memerah menyambar mengadakan melulur 1.Lampiran 4 Lembaran Kerja Nama . Amir _______________________ kesakitan apabila doktor mencuci lukanya. 4. Mak Cik Hasnah sedang ________________________ bawang di dapur. Ibu ____________________________ kelapa untuk mendapatkan santannya. 8. Pengemis itu _______________________ oleh pekerja restoran tersebut. Persatuan Seni Lukis Sekolah Kebangsaan Seri Langkap akan _______________________ pameran lukisan. 3. 2. Kampung Berlian dan Kampung Permata _____________oleh sebatang sungai. . 7.………………………………………………………. Anak ayam lari bertempiaran apabila seekor helang cuba __________________.

9. . Ular sawa itu _______________________ seekor kambing. 10. Sebelum sesuatu aktiviti dijalankan kita perlulah _________________nya terlebih dahulu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful