KAMPUS BAHASA MELAYU LEMBAH PANTAI KUALA LUMPUR

KDC KDPM SABK SR AMBILAN NOV 2007

PENGAJIAN MELAYU
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Di sediakan untuk:

CIK HAMIDAH BINTI ABD HAMID

Disediakan oleh: KARTINI BINTI ABDUL MANAN NO K/P : 850716-03-5710 KDPM SABK 120073162

Tarikh serahan: MAC 2011

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 16 Februari 2011 : 8.30 pagi – 9.30 pagi : 5 Darussalam : 26/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia”

Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan, idea, ayat, wacana,nilai dan pengajaran. Aras 3
i.

Mengemukakan pendapat tentang mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan.

ii.

Fokus Sampingan

7.3

Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Aras 2 i. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca.

Membaca cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia’ dan mengumpulkan maklumat tentang nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ini. kebaranian. Menjawab 2 daripada 3 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ dengan menggunakan bahasa yang santun. Bahan Bantu Mengajar : . derapan. Ilmu 2. memercik . Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. Kemahiran Bernilai Tambah a. memekakkan. membuat kesimpulan b. berpinar mengimbau. Verbal linguistik. : Sastera : Kesyukuran. Sistem Bahasa : Kosa kata : merentap . Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Kemahiran Berfikir . mencatat nota c. 3.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. Nilai Murni 3. mencirikan. kasih sayang : menganalisis. 2. menusuk. menekup Pengisian Kurikulum 1. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. Visual ruang Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen.

Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bum Malaysia 2.memekakkan .1. 2. 3. 2.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.merentap .Teks cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’ (Lampiran 1) 2. Lembaran Kerja 4.menusuk . Kad huruf Langkah Masa Set Induksi 5minit 1.Contoh soalan: Apa yang sedang murid lihat? Contoh jawapan: Bendera Malaysia Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. 4. Bendera Malaysia 3.memercik 1. Murid dibahagikan kepada 5 kumpuan.Memahami teks yang dibaca.Tiga orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan secara bergilir mengikut perenggan. 3. Setiap kumpulan diminta membaca cerita mengikut perenggan secara bergilir.Murid dipamerkan Bendera Malaysia dan diminta untuk mentafsir gambar tersebut.Murid diminta menyenaraikan Nilai : bekerjasama Kemahiran BCB: membaca Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik BBM : Petikan Kemahiran berfikir: menjana idea Kecergasan pelbagai: Verbal linguistik Catatan .Murid dikehendaki melengkapkan perkataan tentang tajuk dengan menyebut huruf “ LAHIRKU BERTUAH DI BUMI MALAYSIA” BBM : Bendera Malaysia Kad perkataan Langkah 1 15 minit 1. 3. Murid disoal tentang bendera tersebut. Bendera Malaysia 2.Kosa kata .

1.Apakah tema dan persoalan cerita ini? c.Guru menerangkan makna perkataan tersebut .Bersyukur kerana dilahirkan di Malysia.Malaysia sebuah negara aman dan makmur Persoalan .Guru bersoal jawab dengan murid.Apakah tajuk lain yang sesuai bagi cerita ini? b.mengapakah penulis menyatakan dia sangat bertuah dilahirkan di bumi Malaysia? Contoh jawapan: a.mengimbau . -Peperangan akan memusnahkan segala-galanya. 5. a.Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru. Langkah 2 10 minit Soalan kefahaman tentang teks.derapan -menekup perkataan yang tidak difahami dalam petikan tersebut. BBM: Petikan Kemahiran BCB: Menjawab soalan Kemahiran berfikir: Mencirikan Menganalisis Membuat kesimpulan Nilai murni: keyakinan .. 2.Tema .Aku Anak Malaysia b.Pada pendapat kamu.berpinar .

Langkah 3 25 minit 1. penulis berasa bertuah tinggal di Malaysia kerana dia tidak perlu melalui kesusahan hidup sebagaimana rakyat di negara lain yang terpalsa menghadapi peperangan di negara mereka. 2.Pada pendapat saya.-Peperangan membawa kesengsaraan . c. BBM : Petikan Kemahiran belajar cara belajar: menulis nota Kemahiran berfikir: mencirikan dan Pemulihan 1.Hubungan yang erat antara adik-beradik yang diikat dengan kasih-sayang.Murid pemulihan diminta .Secara individu murid diminta untuk menulis nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia pada lembara kerjakan yang diedarkan.Murid menulis nilai dan pengajaran dalam satu perenggan berdasarkan isi-isi tang telah diberi.Nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lampiran 2 1.

2.Guru menasihati murid supaya bersyukur kerana dilahirkan di bumi Malaysia dan menghargai keamanan negara kita. Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Refleksi . 3.Guru mengucapkan terima kasih atas kerjasama murid. Murid diminta menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam sajak yang bertajuk Tanah Pusaka Tercinta 1.Guru meminta murid menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam cerita tersebut.Keberanian Kesyukuran Kasih sayang menyalin nilai murni yang terdapat dalam petikan ke dalam buku latihan dengan bimbingan guru.Penerapan nilai murni -kesyukuran -keberanian -kasih saying 2. membuat kesimpulan Nilai murni: tekun Pengayaan Sajak ‘Tanah Pusaka Tercinta’ Lampiran 3 Penutup 5 minit Kognitif 1. Sosial Penghargaan 1.

nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas.Adik berlari keluar sambil menangis.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Pelukanku semakin kemas.Cukuplah aku leka.Bau hanyir menusuk hidung.”Turt! Trut! Trut!” .Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya. tamatlah riwayat kami.Aku tahu beberapa orang dibunuh.Aku membatukan diri.Aku hanya memekakkan telinga. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Aku menekup mulut adikku.Aku tidak peduli. Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu. Mayat bergelimpangan di sana sini.Datuk.peluh memercik di dahi.Aku terus berdoa.Kakiku menggeletar.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat.Dia saudara yang aku ada kini.Aku sangat mengasihinya.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku. aku akan kehilangannya. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.tiba-tiba.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.

Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Aku memeluk tubuh kaku adikku.Aku menerpa ke arahnya.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Terasa lega.Aku mengucap panjang.Sakitnya bukan kepalang.Bunyi itu menerjah ke telingaku.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.Aku memeluknya erat.Sesungguhnya. Aku bingkas bangun.Bermimpi ruparupanya aku.sebutir peluru singgah didadaku.Aku terpempan.Aku terpelanting.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.Mataku berpinar-pinar.Aku menangis semahu-mahuku.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini. .Tubuh kecil adikku rebah ke bumi. Tiba-tiba .

amalkan sikap berbaik-baik dan saling menghormati perpaduan antara masyarakat di negara ini telah membawa kemakmuran Tarikh : 16 Februari 2011 ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ .Lampiran 2 Lembaran kerja Nama : ……………………………………………… Tahun : 5 Darussalam Tuliskan nilai dan pengajaran dalam satu perenggan Nilai -kesyukuran -keberanian -kasih sayang Pengajaran – peperangan membawa kesengaraan hidup..

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Lampiran 3 Tanah Pusaka Tercinta Malaysiaku tercinta Disini tumpahnya darahku Disini tanah air yang kucinta Setiaku tidak akan berbelah bahagi Bakti kuberi Demi agama dan bangsa Negara yang kukagumi Bersatu padu bertoleransi Cabaran dan rintangan Kita patahkan bersama Demi kemakmuranmu Wahai teman Curahkan kesetiaan Curahkan kasih sayang Suburkan patriotism Bersama menggapai cemerlang Menjadikan tanah pusaka kita terbilang Inilah tanah pusaka kita Kedaulatannya pertahankan sentiasa .

00 – 12.00 tengah hari : 5 Darussalam : 22/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia” Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.nilai dan pengajaran. Fokus Sampingan 7. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca. Menyaring maklumat untuk mendapatkan mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan .2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan. Aras 2 i.3 Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. idea. wacana.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 18 Februari 2011 : 11. ayat. Aras 2 ii.

Verbal linguistik. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. muzik Peengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. Pengisian Kurikulum 1. Kemahiran Berfikir : menganalisis. mencirikan. Nilai Murni 3. Sistem Bahasa : Kata Kerja : memegang . memeluk . Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran.menulis f. kasih sayang 2. Menjawab 3 daripada 5 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ secara objektif 3. Melengkapkan 5 daripada 10 ayat dengan menulis kata kerja yang betul. Bahan Bantu Mengajar : . merentap . membuat kesimpulan e. Visual ruang. kebaranian. 2. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. Ilmu : Sastera : Kesyukuran. Kemahiran Bernilai Tambah d. meronta-ronta .

Lagu Jalur Gemilang 3. Soalan Kefahaman Lampiran 2 1. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia 4.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Seorang murid ke hadapan untuk mengibarkan bendera Jalur Gemilang 2. Langkah 1 18 minit 1. Bendera 2. 2.Tajuk pelajaran: Lahirku Gemilang di Bumi Malaysia.Borang pengurusan grafik 6.Teks bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. 3. Set Induksi 5 minit 2.Lagu Jalur Gemilang. Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan menggunakan teknik permainan bola beracun. Jalur Gemilang.1. 3. Murid disoal oleh guru tentang perasaan mereka ketika menyanyikan lagu tersebut. 3.Contoh soalan: Apakah perasaan kamu ketika menyanyikan lagu Jalur Gemilang? 4. Lampiran 4 – Lembaran Kerja Langkah Masa 1. Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran pada hari ini.Murid dibahagikan kepada lima Kemahiran Belajar Cara Belajar: BBM: Muzik Bola tenis Petikan Nilai: berbangga Kecerdasan Pelbagai: Muzik Catatan BBM : Bendera Lagu Jalur Gemilang . Lampiran 3 .Murid diminta menyanyikan lagu Jalur Gemilang bersama –sama dengan penuh semangat. 4. Lampiran 1 2. Lampiran 2 – Soalan Kefahaman 5.

Setiap kumpulan diedarkan borang pengurusan grafik. 6. 4. 2.Murid diminta menulis satu perenggan nilai murni ke dalam buku latihan sebagai kerja susulan .kumpulan.Guru merumus hasil jawapan murid Langkah 2 20 minit 1. 4.Setiap kumpulan membaca teks secara bergilir mengikut perenggan.Setiap kumpulan diminta membentangkan dapatan hasil kumpulan. Wakil setiap kumpulan diminta untuk membacakan jawapan dan menilai hasil kerja kumpulan lain.Guru dan murid berbincang hasil dapatan.Petikan 2. Setiap kumpulan diedarkan soalan kefahaman berbentuk objektif dan diminta menjawab soalan-soalan tersebut. 5. 5.Murid diminta meneliti semula petikan yang diberi. Borang Pengurusan Grafik Lampiran 3 1. 3. Membaca secara luncuran Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Nilai: kerjasama BBM: Borang pengurusan grafik Nilai: Kerjasama keberanian Kemahiran berfikir: mencirikan Merumus Kemahiran belajar Cara Belajar: Menulis . 6.Murid diminta melengkapkan borang pengurusan tersebut dengan menyatakan nilai murni yang terdapat dalam petikan..

Interpersonal Langkah 3 12 minit 1.Berpandukan petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Kata kerja memegang .Lembaran kerja Lampiran 4 1. 4. Murid diminta menyebut kata kerja yang telah digariskan.Murid diminta membina ayat menggunakan perkataan kata kerja .Murid diminta menyemak hasil kerja rakan dengan bimbingan guru.Kecerdasan pelbagai: Visual ruang. murid diminat untuk menggariskan kata kerja yang terdapat dalam petikan tersebut. 3.bergelimpangan 1. merentap . BBM : Petikan Lembaran Kerja Kemahiran berfikir: Menjana idea Mengklasifikasi Kemahiran Belajar Cara Belajar: Menulis Nilai: yakin Pemulihan . Secara individu murid diedarkan Lembaran Kerja dengan meminta murid melengkapkan ayat menggunakan kata kerja. 2.Menggariskan kata kerja Pengayaan . meronta-ronta 2.Membina ayat . 2.Murid pemulihan diminta menggariskan kata kerja yang terdapat dalam ayat. memeluk .

Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti. Mayat bergelimpangan di sana sini.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Aku terus berdoa.berlumuran .Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk. tamatlah riwayat kami.. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu.Datuk.berpelukan Penutup 5 minit Penutup Sosial Menyanyi lagu Jalur Gemilang 1.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku.Bau hanyir menusuk hidung. aku akan kehilangannya.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas.Aku hanya memekakkan telinga.Murid diminta berdiri tegak dan menyanyikan lagu Jalur Gemilang dengan penuh semangat Kecerdasan Pelbagai:Verbal lingiuistik Refleksi Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.Aku tahu beberapa orang dibunuh.Aku sangat mengasihinya.Aku membatukan diri. .Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Aku tidak peduli.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.Kakiku menggeletar. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Dia saudara yang aku ada kini.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.tiba-tiba.Cukuplah aku leka.

Sesungguhnya. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini. Tiba-tiba .Sakitnya bukan kepalang.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Aku terpempan.Terasa lega.Pelukanku semakin kemas.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Mataku berpinar-pinar. Aku bingkas bangun.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.Adik berlari keluar sambil menangis. .Aku mengucap panjang.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.Aku memeluk tubuh kaku adikku.Aku menekup mulut adikku.sebutir peluru singgah didadaku.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.Aku terpelanting.Aku memeluknya erat.Bermimpi ruparupanya aku.Aku menerpa ke arahnya.Aku menangis semahu-mahuku.”Turt! Trut! Trut!” Bunyi itu menerjah ke telingaku.peluh memercik di dahi.

Tarikh : 25 Februari 2011 1.Lampiran 2 Soalan Kefahaman Nama Kumpulan :……………………………………………………. Apakah ..

Lampiran 3 Borang Pengurusan Grafik Nama Kumpulan : ………………………………………………………. Tarikh : 18 Februari 2011 Penanda Wacana Nilai murni Contoh .

Amir _______________________ kesakitan apabila doktor mencuci lukanya.………………………………………………………. . Kelas : Tahun 5 Darussalam Tarikh : 18 Februari 2011 Isi tempat kosong dengan kata kerja yang sesuai menggeletar terpisah dihalau menumbuk mengerang merancang memerah menyambar mengadakan melulur 1. 4. Badan Nabilah_________________________ kerana ketakutan. Mak Cik Hasnah sedang ________________________ bawang di dapur. Ibu ____________________________ kelapa untuk mendapatkan santannya. 5. Kampung Berlian dan Kampung Permata _____________oleh sebatang sungai. 2. 6. Anak ayam lari bertempiaran apabila seekor helang cuba __________________. Persatuan Seni Lukis Sekolah Kebangsaan Seri Langkap akan _______________________ pameran lukisan. Pengemis itu _______________________ oleh pekerja restoran tersebut. 3. 8. 7.Lampiran 4 Lembaran Kerja Nama .

. Sebelum sesuatu aktiviti dijalankan kita perlulah _________________nya terlebih dahulu. Ular sawa itu _______________________ seekor kambing. 10.9.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.