P. 1
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5

|Views: 6,108|Likes:
Published by tini

More info:

Published by: tini on Mar 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/27/2013

pdf

text

original

KAMPUS BAHASA MELAYU LEMBAH PANTAI KUALA LUMPUR

KDC KDPM SABK SR AMBILAN NOV 2007

PENGAJIAN MELAYU
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Di sediakan untuk:

CIK HAMIDAH BINTI ABD HAMID

Disediakan oleh: KARTINI BINTI ABDUL MANAN NO K/P : 850716-03-5710 KDPM SABK 120073162

Tarikh serahan: MAC 2011

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 16 Februari 2011 : 8.30 pagi – 9.30 pagi : 5 Darussalam : 26/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia”

Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan, idea, ayat, wacana,nilai dan pengajaran. Aras 3
i.

Mengemukakan pendapat tentang mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan.

ii.

Fokus Sampingan

7.3

Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Aras 2 i. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca.

memekakkan. mencirikan. : Sastera : Kesyukuran. menekup Pengisian Kurikulum 1. derapan. Verbal linguistik. membuat kesimpulan b. memercik . Kemahiran Bernilai Tambah a. Bahan Bantu Mengajar : . 3. kasih sayang : menganalisis. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. Membaca cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia’ dan mengumpulkan maklumat tentang nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ini. mencatat nota c. menusuk. Sistem Bahasa : Kosa kata : merentap . Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. Kemahiran Berfikir . kebaranian. Menjawab 2 daripada 3 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ dengan menggunakan bahasa yang santun. berpinar mengimbau. 2. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Visual ruang Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. Nilai Murni 3. Ilmu 2.

menusuk .Murid dikehendaki melengkapkan perkataan tentang tajuk dengan menyebut huruf “ LAHIRKU BERTUAH DI BUMI MALAYSIA” BBM : Bendera Malaysia Kad perkataan Langkah 1 15 minit 1.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.merentap .Contoh soalan: Apa yang sedang murid lihat? Contoh jawapan: Bendera Malaysia Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Lembaran Kerja 4.Teks cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’ (Lampiran 1) 2. Setiap kumpulan diminta membaca cerita mengikut perenggan secara bergilir. Murid disoal tentang bendera tersebut. 4. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bum Malaysia 2. Bendera Malaysia 3.memekakkan . 3. 3.Murid diminta menyenaraikan Nilai : bekerjasama Kemahiran BCB: membaca Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik BBM : Petikan Kemahiran berfikir: menjana idea Kecergasan pelbagai: Verbal linguistik Catatan .Tiga orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan secara bergilir mengikut perenggan. Murid dibahagikan kepada 5 kumpuan.Memahami teks yang dibaca.Murid dipamerkan Bendera Malaysia dan diminta untuk mentafsir gambar tersebut.Kosa kata .memercik 1. 2. Bendera Malaysia 2. 2.1. 3. Kad huruf Langkah Masa Set Induksi 5minit 1.

a. -Peperangan akan memusnahkan segala-galanya. 2. Langkah 2 10 minit Soalan kefahaman tentang teks.Guru menerangkan makna perkataan tersebut .Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru.Bersyukur kerana dilahirkan di Malysia.derapan -menekup perkataan yang tidak difahami dalam petikan tersebut.Tema .Apakah tajuk lain yang sesuai bagi cerita ini? b. 1.Aku Anak Malaysia b.mengapakah penulis menyatakan dia sangat bertuah dilahirkan di bumi Malaysia? Contoh jawapan: a.Guru bersoal jawab dengan murid. 5.berpinar .Apakah tema dan persoalan cerita ini? c. BBM: Petikan Kemahiran BCB: Menjawab soalan Kemahiran berfikir: Mencirikan Menganalisis Membuat kesimpulan Nilai murni: keyakinan .Malaysia sebuah negara aman dan makmur Persoalan .mengimbau ..Pada pendapat kamu.

Secara individu murid diminta untuk menulis nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia pada lembara kerjakan yang diedarkan.-Peperangan membawa kesengsaraan . 2. penulis berasa bertuah tinggal di Malaysia kerana dia tidak perlu melalui kesusahan hidup sebagaimana rakyat di negara lain yang terpalsa menghadapi peperangan di negara mereka. c.Murid pemulihan diminta . Langkah 3 25 minit 1. BBM : Petikan Kemahiran belajar cara belajar: menulis nota Kemahiran berfikir: mencirikan dan Pemulihan 1.Murid menulis nilai dan pengajaran dalam satu perenggan berdasarkan isi-isi tang telah diberi.Pada pendapat saya.Nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lampiran 2 1.Hubungan yang erat antara adik-beradik yang diikat dengan kasih-sayang.

Murid diminta menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam sajak yang bertajuk Tanah Pusaka Tercinta 1. Sosial Penghargaan 1. membuat kesimpulan Nilai murni: tekun Pengayaan Sajak ‘Tanah Pusaka Tercinta’ Lampiran 3 Penutup 5 minit Kognitif 1.Keberanian Kesyukuran Kasih sayang menyalin nilai murni yang terdapat dalam petikan ke dalam buku latihan dengan bimbingan guru. 3.Guru meminta murid menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam cerita tersebut.Guru mengucapkan terima kasih atas kerjasama murid.Guru menasihati murid supaya bersyukur kerana dilahirkan di bumi Malaysia dan menghargai keamanan negara kita. Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Refleksi . 2.Penerapan nilai murni -kesyukuran -keberanian -kasih saying 2.

Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.peluh memercik di dahi.Pelukanku semakin kemas.Aku membatukan diri.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat. Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Cukuplah aku leka.Dia saudara yang aku ada kini.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu. Mayat bergelimpangan di sana sini.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka.Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat. aku akan kehilangannya.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Adik berlari keluar sambil menangis. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.Aku sangat mengasihinya. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Aku terus berdoa.Aku tahu beberapa orang dibunuh.Aku hanya memekakkan telinga.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku.”Turt! Trut! Trut!” .tiba-tiba.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Bau hanyir menusuk hidung.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.Kakiku menggeletar.Datuk.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain.Aku tidak peduli. tamatlah riwayat kami.Aku menekup mulut adikku.

Aku terpempan.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Sakitnya bukan kepalang. .Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.Aku memeluk tubuh kaku adikku.Aku mengucap panjang.Terasa lega.Aku menangis semahu-mahuku.Mataku berpinar-pinar.Sesungguhnya.Aku menerpa ke arahnya.Bunyi itu menerjah ke telingaku. Tiba-tiba . aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Aku memeluknya erat. Aku bingkas bangun.Aku terpelanting.sebutir peluru singgah didadaku.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Bermimpi ruparupanya aku.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.

Lampiran 2 Lembaran kerja Nama : ……………………………………………… Tahun : 5 Darussalam Tuliskan nilai dan pengajaran dalam satu perenggan Nilai -kesyukuran -keberanian -kasih sayang Pengajaran – peperangan membawa kesengaraan hidup..amalkan sikap berbaik-baik dan saling menghormati perpaduan antara masyarakat di negara ini telah membawa kemakmuran Tarikh : 16 Februari 2011 ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ .

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Lampiran 3 Tanah Pusaka Tercinta Malaysiaku tercinta Disini tumpahnya darahku Disini tanah air yang kucinta Setiaku tidak akan berbelah bahagi Bakti kuberi Demi agama dan bangsa Negara yang kukagumi Bersatu padu bertoleransi Cabaran dan rintangan Kita patahkan bersama Demi kemakmuranmu Wahai teman Curahkan kesetiaan Curahkan kasih sayang Suburkan patriotism Bersama menggapai cemerlang Menjadikan tanah pusaka kita terbilang Inilah tanah pusaka kita Kedaulatannya pertahankan sentiasa .

3 Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. wacana. idea. Aras 2 i. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca. Aras 2 ii.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 18 Februari 2011 : 11. Menyaring maklumat untuk mendapatkan mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan .00 – 12.00 tengah hari : 5 Darussalam : 22/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia” Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.nilai dan pengajaran. ayat. Fokus Sampingan 7.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan.

Bahan Bantu Mengajar : . membuat kesimpulan e.menulis f. Kemahiran Bernilai Tambah d. merentap . kebaranian. memeluk . Kemahiran Berfikir : menganalisis. Pengisian Kurikulum 1. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. Verbal linguistik. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Menjawab 3 daripada 5 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ secara objektif 3. Sistem Bahasa : Kata Kerja : memegang . Nilai Murni 3. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. Melengkapkan 5 daripada 10 ayat dengan menulis kata kerja yang betul. Visual ruang.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. Ilmu : Sastera : Kesyukuran. meronta-ronta . mencirikan. kasih sayang 2. muzik Peengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. 2.

3. Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan menggunakan teknik permainan bola beracun.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia 4. 4. Lampiran 4 – Lembaran Kerja Langkah Masa 1.Murid diminta menyanyikan lagu Jalur Gemilang bersama –sama dengan penuh semangat.Borang pengurusan grafik 6. Murid disoal oleh guru tentang perasaan mereka ketika menyanyikan lagu tersebut. 2.Contoh soalan: Apakah perasaan kamu ketika menyanyikan lagu Jalur Gemilang? 4. Soalan Kefahaman Lampiran 2 1.Lagu Jalur Gemilang.Seorang murid ke hadapan untuk mengibarkan bendera Jalur Gemilang 2. Jalur Gemilang.Murid dibahagikan kepada lima Kemahiran Belajar Cara Belajar: BBM: Muzik Bola tenis Petikan Nilai: berbangga Kecerdasan Pelbagai: Muzik Catatan BBM : Bendera Lagu Jalur Gemilang . Lampiran 1 2. 3.1. Bendera 2. Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran pada hari ini. Lampiran 2 – Soalan Kefahaman 5. Langkah 1 18 minit 1.Teks bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. Lampiran 3 .Tajuk pelajaran: Lahirku Gemilang di Bumi Malaysia. Set Induksi 5 minit 2. 3. Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Lagu Jalur Gemilang 3.

.Guru merumus hasil jawapan murid Langkah 2 20 minit 1.Guru dan murid berbincang hasil dapatan. 4.Setiap kumpulan diminta membentangkan dapatan hasil kumpulan. 4.Murid diminta meneliti semula petikan yang diberi.Setiap kumpulan membaca teks secara bergilir mengikut perenggan. 5. Borang Pengurusan Grafik Lampiran 3 1.Murid diminta menulis satu perenggan nilai murni ke dalam buku latihan sebagai kerja susulan . Setiap kumpulan diedarkan soalan kefahaman berbentuk objektif dan diminta menjawab soalan-soalan tersebut. Membaca secara luncuran Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Nilai: kerjasama BBM: Borang pengurusan grafik Nilai: Kerjasama keberanian Kemahiran berfikir: mencirikan Merumus Kemahiran belajar Cara Belajar: Menulis . 5. 6. 2. Setiap kumpulan diedarkan borang pengurusan grafik. 6. 3. Wakil setiap kumpulan diminta untuk membacakan jawapan dan menilai hasil kerja kumpulan lain.Murid diminta melengkapkan borang pengurusan tersebut dengan menyatakan nilai murni yang terdapat dalam petikan.Petikan 2.kumpulan.

merentap .Kecerdasan pelbagai: Visual ruang. memeluk . Murid diminta menyebut kata kerja yang telah digariskan.Menggariskan kata kerja Pengayaan .Murid pemulihan diminta menggariskan kata kerja yang terdapat dalam ayat.Lembaran kerja Lampiran 4 1.Murid diminta menyemak hasil kerja rakan dengan bimbingan guru.Berpandukan petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. 2. BBM : Petikan Lembaran Kerja Kemahiran berfikir: Menjana idea Mengklasifikasi Kemahiran Belajar Cara Belajar: Menulis Nilai: yakin Pemulihan . Interpersonal Langkah 3 12 minit 1.Murid diminta membina ayat menggunakan perkataan kata kerja .bergelimpangan 1. 2. 3.Kata kerja memegang . meronta-ronta 2. murid diminat untuk menggariskan kata kerja yang terdapat dalam petikan tersebut.Membina ayat . Secara individu murid diedarkan Lembaran Kerja dengan meminta murid melengkapkan ayat menggunakan kata kerja. 4.

berlumuran .Dia saudara yang aku ada kini.Aku tahu beberapa orang dibunuh. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Aku membatukan diri.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Bau hanyir menusuk hidung. tamatlah riwayat kami.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku. .Aku sangat mengasihinya.Aku terus berdoa.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain.Aku tidak peduli.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas.Murid diminta berdiri tegak dan menyanyikan lagu Jalur Gemilang dengan penuh semangat Kecerdasan Pelbagai:Verbal lingiuistik Refleksi Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami. aku akan kehilangannya..Aku hanya memekakkan telinga.berpelukan Penutup 5 minit Penutup Sosial Menyanyi lagu Jalur Gemilang 1.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.tiba-tiba.Kakiku menggeletar.Cukuplah aku leka. Mayat bergelimpangan di sana sini.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.Datuk.

Terasa lega.Aku menangis semahu-mahuku.peluh memercik di dahi.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Pelukanku semakin kemas.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru. Aku bingkas bangun.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Aku terpempan.Mataku berpinar-pinar.Sakitnya bukan kepalang.Aku memeluk tubuh kaku adikku.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Aku menekup mulut adikku. Tiba-tiba .Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Bermimpi ruparupanya aku.Aku memeluknya erat.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.Aku mengucap panjang.sebutir peluru singgah didadaku.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Adik berlari keluar sambil menangis.Aku menerpa ke arahnya.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.”Turt! Trut! Trut!” Bunyi itu menerjah ke telingaku.Sesungguhnya. .Aku terpelanting.

Lampiran 2 Soalan Kefahaman Nama Kumpulan :……………………………………………………. Apakah .. Tarikh : 25 Februari 2011 1.

Tarikh : 18 Februari 2011 Penanda Wacana Nilai murni Contoh .Lampiran 3 Borang Pengurusan Grafik Nama Kumpulan : ……………………………………………………….

.Lampiran 4 Lembaran Kerja Nama . 4. Kelas : Tahun 5 Darussalam Tarikh : 18 Februari 2011 Isi tempat kosong dengan kata kerja yang sesuai menggeletar terpisah dihalau menumbuk mengerang merancang memerah menyambar mengadakan melulur 1. 2. Kampung Berlian dan Kampung Permata _____________oleh sebatang sungai. Mak Cik Hasnah sedang ________________________ bawang di dapur. 5. 7. Pengemis itu _______________________ oleh pekerja restoran tersebut. 6. Persatuan Seni Lukis Sekolah Kebangsaan Seri Langkap akan _______________________ pameran lukisan. 8.………………………………………………………. Ibu ____________________________ kelapa untuk mendapatkan santannya. Anak ayam lari bertempiaran apabila seekor helang cuba __________________. Amir _______________________ kesakitan apabila doktor mencuci lukanya. Badan Nabilah_________________________ kerana ketakutan. 3.

Sebelum sesuatu aktiviti dijalankan kita perlulah _________________nya terlebih dahulu.9. 10. . Ular sawa itu _______________________ seekor kambing.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->