P. 1
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5

|Views: 6,143|Likes:
Published by tini

More info:

Published by: tini on Mar 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/27/2013

pdf

text

original

KAMPUS BAHASA MELAYU LEMBAH PANTAI KUALA LUMPUR

KDC KDPM SABK SR AMBILAN NOV 2007

PENGAJIAN MELAYU
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Di sediakan untuk:

CIK HAMIDAH BINTI ABD HAMID

Disediakan oleh: KARTINI BINTI ABDUL MANAN NO K/P : 850716-03-5710 KDPM SABK 120073162

Tarikh serahan: MAC 2011

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 16 Februari 2011 : 8.30 pagi – 9.30 pagi : 5 Darussalam : 26/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia”

Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan, idea, ayat, wacana,nilai dan pengajaran. Aras 3
i.

Mengemukakan pendapat tentang mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan.

ii.

Fokus Sampingan

7.3

Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Aras 2 i. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca.

derapan. menusuk. Nilai Murni 3. Sistem Bahasa : Kosa kata : merentap . Menjawab 2 daripada 3 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ dengan menggunakan bahasa yang santun. berpinar mengimbau. memekakkan. Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. 2. kasih sayang : menganalisis. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Kemahiran Berfikir . membuat kesimpulan b. menekup Pengisian Kurikulum 1. Bahan Bantu Mengajar : . mencatat nota c. kebaranian. : Sastera : Kesyukuran. 3. mencirikan. Ilmu 2. memercik . Membaca cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia’ dan mengumpulkan maklumat tentang nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ini. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. Visual ruang Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. Verbal linguistik. Kemahiran Bernilai Tambah a.

Murid dipamerkan Bendera Malaysia dan diminta untuk mentafsir gambar tersebut.menusuk . Setiap kumpulan diminta membaca cerita mengikut perenggan secara bergilir.Contoh soalan: Apa yang sedang murid lihat? Contoh jawapan: Bendera Malaysia Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. 2.Murid dikehendaki melengkapkan perkataan tentang tajuk dengan menyebut huruf “ LAHIRKU BERTUAH DI BUMI MALAYSIA” BBM : Bendera Malaysia Kad perkataan Langkah 1 15 minit 1.merentap . Murid disoal tentang bendera tersebut.memercik 1. Bendera Malaysia 3.Tiga orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan secara bergilir mengikut perenggan. 3.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Memahami teks yang dibaca.Teks cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’ (Lampiran 1) 2. 3.memekakkan . 4. 2.1. Lembaran Kerja 4. Kad huruf Langkah Masa Set Induksi 5minit 1. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bum Malaysia 2.Kosa kata . Bendera Malaysia 2. Murid dibahagikan kepada 5 kumpuan. 3.Murid diminta menyenaraikan Nilai : bekerjasama Kemahiran BCB: membaca Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik BBM : Petikan Kemahiran berfikir: menjana idea Kecergasan pelbagai: Verbal linguistik Catatan .

mengapakah penulis menyatakan dia sangat bertuah dilahirkan di bumi Malaysia? Contoh jawapan: a. -Peperangan akan memusnahkan segala-galanya.Apakah tajuk lain yang sesuai bagi cerita ini? b. BBM: Petikan Kemahiran BCB: Menjawab soalan Kemahiran berfikir: Mencirikan Menganalisis Membuat kesimpulan Nilai murni: keyakinan .Guru menerangkan makna perkataan tersebut .Pada pendapat kamu. 5.Apakah tema dan persoalan cerita ini? c. 1.mengimbau .Bersyukur kerana dilahirkan di Malysia.Guru bersoal jawab dengan murid. a. 2.Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru.derapan -menekup perkataan yang tidak difahami dalam petikan tersebut..berpinar . Langkah 2 10 minit Soalan kefahaman tentang teks.Aku Anak Malaysia b.Malaysia sebuah negara aman dan makmur Persoalan .Tema .

penulis berasa bertuah tinggal di Malaysia kerana dia tidak perlu melalui kesusahan hidup sebagaimana rakyat di negara lain yang terpalsa menghadapi peperangan di negara mereka.Pada pendapat saya.Murid pemulihan diminta .Nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lampiran 2 1. c. Langkah 3 25 minit 1.-Peperangan membawa kesengsaraan . BBM : Petikan Kemahiran belajar cara belajar: menulis nota Kemahiran berfikir: mencirikan dan Pemulihan 1. 2.Secara individu murid diminta untuk menulis nilai dan pengajaran yang terdapat dalam cerita Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia pada lembara kerjakan yang diedarkan.Murid menulis nilai dan pengajaran dalam satu perenggan berdasarkan isi-isi tang telah diberi.Hubungan yang erat antara adik-beradik yang diikat dengan kasih-sayang.

Guru mengucapkan terima kasih atas kerjasama murid. Murid diminta menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam sajak yang bertajuk Tanah Pusaka Tercinta 1. membuat kesimpulan Nilai murni: tekun Pengayaan Sajak ‘Tanah Pusaka Tercinta’ Lampiran 3 Penutup 5 minit Kognitif 1. 3. Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Refleksi .Penerapan nilai murni -kesyukuran -keberanian -kasih saying 2. Sosial Penghargaan 1.Keberanian Kesyukuran Kasih sayang menyalin nilai murni yang terdapat dalam petikan ke dalam buku latihan dengan bimbingan guru. 2.Guru menasihati murid supaya bersyukur kerana dilahirkan di bumi Malaysia dan menghargai keamanan negara kita.Guru meminta murid menyenaraikan nilai murni yang terdapat dalam cerita tersebut.

Datuk. Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Aku terus berdoa.Bau hanyir menusuk hidung.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas. Mayat bergelimpangan di sana sini.Aku menekup mulut adikku. Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami.peluh memercik di dahi.Aku sangat mengasihinya.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka. aku akan kehilangannya.Kakiku menggeletar.tiba-tiba.Aku hanya memekakkan telinga.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat.Aku tidak peduli.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku.Aku tahu beberapa orang dibunuh. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat.Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.”Turt! Trut! Trut!” .Aku membatukan diri.Dia saudara yang aku ada kini.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain. tamatlah riwayat kami.Pelukanku semakin kemas.Adik berlari keluar sambil menangis.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.Cukuplah aku leka.

Bunyi itu menerjah ke telingaku.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Bermimpi ruparupanya aku.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Aku terpempan.Aku memeluk tubuh kaku adikku.Mataku berpinar-pinar. Aku bingkas bangun.Aku menangis semahu-mahuku.Aku terpelanting.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Sakitnya bukan kepalang. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Aku memeluknya erat.Aku mengucap panjang.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka. Tiba-tiba .Terasa lega.sebutir peluru singgah didadaku. .Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.Aku menerpa ke arahnya.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Sesungguhnya.

.amalkan sikap berbaik-baik dan saling menghormati perpaduan antara masyarakat di negara ini telah membawa kemakmuran Tarikh : 16 Februari 2011 ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ .Lampiran 2 Lembaran kerja Nama : ……………………………………………… Tahun : 5 Darussalam Tuliskan nilai dan pengajaran dalam satu perenggan Nilai -kesyukuran -keberanian -kasih sayang Pengajaran – peperangan membawa kesengaraan hidup.

___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ Lampiran 3 Tanah Pusaka Tercinta Malaysiaku tercinta Disini tumpahnya darahku Disini tanah air yang kucinta Setiaku tidak akan berbelah bahagi Bakti kuberi Demi agama dan bangsa Negara yang kukagumi Bersatu padu bertoleransi Cabaran dan rintangan Kita patahkan bersama Demi kemakmuranmu Wahai teman Curahkan kesetiaan Curahkan kasih sayang Suburkan patriotism Bersama menggapai cemerlang Menjadikan tanah pusaka kita terbilang Inilah tanah pusaka kita Kedaulatannya pertahankan sentiasa .

nilai dan pengajaran. Aras 2 i.00 – 12. Menyaring maklumat untuk mendapatkan mesej dan nilai yang terdapat dalam bahan . wacana.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Tajuk : Bahasa Melayu : 18 Februari 2011 : 11. ayat.2 : Mengulas karya karya bukan sastera dari segi penggunaan perkataan. Fokus Sampingan 7. idea. Mengumpul maklumat tentang isi kandungan bahan yang dibaca.00 tengah hari : 5 Darussalam : 22/26 orang : Patriotisme : “Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia” Hasil Pembelajaran : Fokus Utama 11.3 Membaca dan menghayati pelbagai bahan sastera yang berkualiti untuk meningkatkan dan memperkukuhkan minat membaca. Aras 2 ii.

Kemahiran Berfikir : menganalisis. memeluk . Visual ruang. Kemahiran Bernilai Tambah d. kasih sayang 2. muzik Peengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton cerita tentang keganasan pihak komunis di televisyen. Pengisian Kurikulum 1.Objektif Pelajaran : Pada akhir pelajaran ini murid dapat 1. Melengkapkan 5 daripada 10 ayat dengan menulis kata kerja yang betul. Kecerdasan Pelbagai : Interpersonal. mencirikan.menulis f. Kemahiran Belajar Cara Belajar : membaca secara luncuran. Verbal linguistik. 2. Ilmu : Sastera : Kesyukuran. merentap . meronta-ronta . Bahan Bantu Mengajar : . Menulis satu perenggan tentang nilai murni dan pengajaran yang terdapat dalam cerita ‘Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia’. Menjawab 3 daripada 5 soalan pemahaman tentang cerita ‘Lahirku di Bumi Malaysia ‘ secara objektif 3. membuat kesimpulan e. kebaranian. Nilai Murni 3. Sistem Bahasa : Kata Kerja : memegang .

Murid diminta menyanyikan lagu Jalur Gemilang bersama –sama dengan penuh semangat. 3. Set Induksi 5 minit 2. Jalur Gemilang. Petikan cerita bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia 4. Lampiran 1 2.Murid diedarkan petikan yang bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. Lampiran 2 – Soalan Kefahaman 5. Murid disoal oleh guru tentang perasaan mereka ketika menyanyikan lagu tersebut. Beberapa orang murid dipilih secara rawak untuk membacakan petikan menggunakan teknik permainan bola beracun.Seorang murid ke hadapan untuk mengibarkan bendera Jalur Gemilang 2. 2. 3.Lagu Jalur Gemilang.Murid dibahagikan kepada lima Kemahiran Belajar Cara Belajar: BBM: Muzik Bola tenis Petikan Nilai: berbangga Kecerdasan Pelbagai: Muzik Catatan BBM : Bendera Lagu Jalur Gemilang . Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran pada hari ini.Tajuk pelajaran: Lahirku Gemilang di Bumi Malaysia.Teks bertajuk Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia. Soalan Kefahaman Lampiran 2 1. Langkah 1 18 minit 1. 3.1. Lampiran 4 – Lembaran Kerja Langkah Masa 1. Lampiran 3 .Borang pengurusan grafik 6. Isi pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran 1. Lagu Jalur Gemilang 3. 4. Bendera 2.Contoh soalan: Apakah perasaan kamu ketika menyanyikan lagu Jalur Gemilang? 4.

Setiap kumpulan diedarkan borang pengurusan grafik. 5. 2. 6.Setiap kumpulan membaca teks secara bergilir mengikut perenggan.Guru merumus hasil jawapan murid Langkah 2 20 minit 1. Setiap kumpulan diedarkan soalan kefahaman berbentuk objektif dan diminta menjawab soalan-soalan tersebut.Murid diminta menulis satu perenggan nilai murni ke dalam buku latihan sebagai kerja susulan . 4.kumpulan.. 5. 6. Wakil setiap kumpulan diminta untuk membacakan jawapan dan menilai hasil kerja kumpulan lain.Guru dan murid berbincang hasil dapatan.Petikan 2.Setiap kumpulan diminta membentangkan dapatan hasil kumpulan.Murid diminta melengkapkan borang pengurusan tersebut dengan menyatakan nilai murni yang terdapat dalam petikan. Membaca secara luncuran Kecerdasan Pelbagai: Verbal linguistik Nilai: kerjasama BBM: Borang pengurusan grafik Nilai: Kerjasama keberanian Kemahiran berfikir: mencirikan Merumus Kemahiran belajar Cara Belajar: Menulis . 3. 4. Borang Pengurusan Grafik Lampiran 3 1.Murid diminta meneliti semula petikan yang diberi.

3.Murid pemulihan diminta menggariskan kata kerja yang terdapat dalam ayat. meronta-ronta 2. 2.Menggariskan kata kerja Pengayaan . Murid diminta menyebut kata kerja yang telah digariskan.Kecerdasan pelbagai: Visual ruang.Murid diminta membina ayat menggunakan perkataan kata kerja . Interpersonal Langkah 3 12 minit 1. murid diminat untuk menggariskan kata kerja yang terdapat dalam petikan tersebut.Murid diminta menyemak hasil kerja rakan dengan bimbingan guru.Kata kerja memegang . BBM : Petikan Lembaran Kerja Kemahiran berfikir: Menjana idea Mengklasifikasi Kemahiran Belajar Cara Belajar: Menulis Nilai: yakin Pemulihan . 4. memeluk . 2.Berpandukan petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia.Membina ayat . merentap .Lembaran kerja Lampiran 4 1. Secara individu murid diedarkan Lembaran Kerja dengan meminta murid melengkapkan ayat menggunakan kata kerja.bergelimpangan 1.

Dia saudara yang aku ada kini.nenek dan kerabat yang lain telah lama tewas.berpelukan Penutup 5 minit Penutup Sosial Menyanyi lagu Jalur Gemilang 1.Kami berdua sahaja waris yang tinggal bagi keturunan kami.Aku membatukan diri.Aku sangat mengasihinya.Aku hanya memekakkan telinga. Aku terus berlari mencari tempat yang kukira selamat untuk bersembunyi.Mungkin kesakitan dek genggaman kuat tanganku. tamatlah riwayat kami.berlumuran . Ku genggam tangan adikku sambil memeluknya erat.Cukuplah aku leka.Giliranku bila? Aku berdoa agar kami berdua selamat. aku ternampak sepasukan tentera sedang menuju ke tempat persembunyian kami. Mayat bergelimpangan di sana sini.Bau hanyir menusuk hidung..Aku terus berdoa.Tapak kecil adikku seolah-olah tidak menjejak bumi.Kadang-kadang dia cuba merentap tangannya.tiba-tiba.Murid diminta berdiri tegak dan menyanyikan lagu Jalur Gemilang dengan penuh semangat Kecerdasan Pelbagai:Verbal lingiuistik Refleksi Lampiran 1 Petikan Lahirku Bertuah di Bumi Malaysia Aku memegang tangan adik kecilku dengan erat. aku akan kehilangannya.Bunyi tembakan dan jeritan silih berganti.Keadaan kami bagai telur dihujung tanduk.Bunyi bedilan meriam dan senapang bertalu-talu.Cukuplah aku kehilangan ibu bapa dan adik-adikku yang lain.Datuk.Aku tidak peduli.Aku bimbang kalau-kalau terlepas tangan kecil itu.Kakiku menggeletar.Aku tidak mahu menjejak anggota bersembunyi berhampiran dengan kami telah keluargaku yang lain.Aku tahu beberapa orang dibunuh.Semoga kelibat kami tidak dilihat oleh mereka. .

sebutir peluru singgah didadaku.Bermimpi ruparupanya aku.Terasa lega. Aku bingkas bangun. aku sangat bertuah kerana di lahirka di bumi ini.Sesungguhnya. Tiba-tiba .Aku berdoa agar negaraku tetap merdeka.peluh memercik di dahi.Aku mengucap panjang.Aku memeluknya erat.Tubuh adikku ditembusi berpuluh-puluh butir peluru.Tubuhnya longlai dan dibasahi darah.Pelukanku semakin kemas.Aku memeluk tubuh kaku adikku.Mataku berpinar-pinar.Adik kecilku yang tidak mengerti apaapa mula meronta-ronta.Sakitnya bukan kepalang.Adik berlari keluar sambil menangis.”Turt! Trut! Trut!” Bunyi itu menerjah ke telingaku.Aku bersyukur kerana aku tidak perlu melalui segala kegetiran dan kesengsaraan yang dialami oleh sesetengah pendudk di negara lain.Aku menekup mulut adikku.Derapak sepatu tentera mengejutkan kami.Aku menangis semahu-mahuku.Aku termenung sambal mengimbau mimpiku.Aku menerpa ke arahnya. .Rontaannya yang semakin kuat menyebabkan pelukannya terlerai.Tuhan sahaja mengetahui betapa luluhnya hatiku saat itu.Tubuh kecil adikku rebah ke bumi.Aku terpelanting.Aku terpempan.

Apakah . Tarikh : 25 Februari 2011 1..Lampiran 2 Soalan Kefahaman Nama Kumpulan :…………………………………………………….

Tarikh : 18 Februari 2011 Penanda Wacana Nilai murni Contoh .Lampiran 3 Borang Pengurusan Grafik Nama Kumpulan : ……………………………………………………….

Lampiran 4 Lembaran Kerja Nama . Persatuan Seni Lukis Sekolah Kebangsaan Seri Langkap akan _______________________ pameran lukisan. Anak ayam lari bertempiaran apabila seekor helang cuba __________________. Amir _______________________ kesakitan apabila doktor mencuci lukanya. 4. Kampung Berlian dan Kampung Permata _____________oleh sebatang sungai. Pengemis itu _______________________ oleh pekerja restoran tersebut. Mak Cik Hasnah sedang ________________________ bawang di dapur. . 5.………………………………………………………. 7. Ibu ____________________________ kelapa untuk mendapatkan santannya. 8. 2. 6. 3. Badan Nabilah_________________________ kerana ketakutan. Kelas : Tahun 5 Darussalam Tarikh : 18 Februari 2011 Isi tempat kosong dengan kata kerja yang sesuai menggeletar terpisah dihalau menumbuk mengerang merancang memerah menyambar mengadakan melulur 1.

9. Sebelum sesuatu aktiviti dijalankan kita perlulah _________________nya terlebih dahulu. Ular sawa itu _______________________ seekor kambing. 10. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->