P. 1
MANUAL PENGGUNA - MODUL PK1

MANUAL PENGGUNA - MODUL PK1

|Views: 244|Likes:
Published by haiya_alfal

More info:

Published by: haiya_alfal on Mar 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2014

pdf

text

original

Manual Pengguna- Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi

)

MANUAL PENGGUNA SISTEM PENGOPERASIAN DATA SECARA ONLINE e-Operasi BAGI GURU PK 1 MODUL PENDAFTARAN & MODUL GURU, MODUL ENROLMEN, MODUL SEKOLAH

MS 1 -36

Manual Pengguna- Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi)

KANDUNGAN
TAJUK MUKA SURAT

1.0 Skrin Utama 1.1 Skrin Daftar Masuk 1.2 Skrin Lupa Kata Laluan 1.3 Skrin Tukar Kata Laluan 2.0 Paparan bagi Skrin Guru PK 1 2.0 Skrin Maklumat Guru 2.1.1 Skrin Cetakan Maklumat Guru 2.1.2 Skrin Hantar Laporan 2.1.3 Skrin Kemaskini Maklumat Guru 2.1.4 Skrin Lapor kepada PPD 2.1.5 Skrin Kemaskini Maklumat Peribadi 2.1.6 Skrin Kemaskini Maklumat Pasangan 2.1.7 Skrin Kemaskini Maklumat Akademik 2.1.8 Skrin Kemaskini Maklumat Ikhtisas 2.1.9 Skrin Kemaskini Maklumat Perjawatan 2.1.10 Skrin Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan 2.1.11 Skrin Kemaskini Maklumat Latihan /Kursus

3 4-5 6 7

8 9 - 10 11 12 - 13 14 15 16 - 17 18 19 20 21 22 21 – 22 23 24 -25 26 -27 28 29 – 30 31 32 33 34 35 - 36

2.2 2.3 2.4 2.5

Skrin Semakan Data Guru Skrin Carian Guru Skrin Cetakan Nama Guru Skrin Senarai Jawatan Dalam Kumpulan

3.0 Skrin Maklumat Enrolmen 3.1 Skrin Tambah Kelas 3.2 Skrin Input / Edit Enrolmen 3.3 Skrin Rumusan Enrolmen 4.0 Skrin Maklumat Sekolah

MS 2 -36

Manual Pengguna- Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi)

Paparan utama e-Operasi

Paparan 1.0 Skrin Utama 1. Untuk membolehkan Guru PK1 membuat pengemaskinian data melalui eOperasi, Guru PK1 perlu membuat proses pendaftaran melalui sistem. 2. Klik PENDAFTARAN BARU pada Paparan 1.0 untuk membuat proses daftar diri. 3. Sekiranya Guru PK1, sudah ada Login ID dan Katalaluan, sila isikan maklumat pada Profail Login dan klik butang ‘Login’.

MS 3 -36

1. Panjang yang diperlukan adalah 6 hingga 16 aksara. Pastikan ID Pengguna dan Kata Laluan ditaip dalam huruf besar atau huruf kecil atau campuran huruf dengan nombor. No.1 Skrin Daftar Masuk 4. Maklumat Nama. KATA LALUAN : 7. MS 4 -36 .Manual Pengguna. 6. Panjang yang diperlukan adalah 6 hingga 16 aksara. Skrin bagi Daftar Masuk adalah seperti Paparan 1. Guru PK1 dikehendaki memasukkan maklumat di Paparan Daftar Masuk. IDPENGGUNA : Maklumat yang digunakan sebagai identiti diri untuk memasuki sistem.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Daftar Masuk Paparan 1. Kad Pengenalan.Fail JPN perlulah sama seperti maklumat yang terdapat didalam data EMIS. 5. Gaji dan No. Maklumat yang digunakan sebagai kunci untuk memasuki sistem. ID Pengguna dan Kata Laluan. No. Sila lihat contoh dibawah.

a. sistem akan mengeluarkan mesej seperti berikut : Kata Laluan Tidak Boleh Kurang Dari 6 Aksara. b. sistem akan memaparkan mesej seperti dibawah :Maklumat Tiada Dalam Rekod Kami Sila hubungi pegawai yang berkaitan untuk maklumat lanjut. Sila pastikan maklumat Soalan Keselamatan.. Pastikan ID Pengguna dan Kata Laluan tidak kurang dari 6 aksara.Manual Pengguna. 9. sistem akan memaparkan mesej seperti dibawah :Tahniah Pendaftaran Anda Berjaya MS 5 -36 . Jika Pengesahan Kata Laluan adalah salah. 10. Sila Cuba Lagi. Sekiranya maklumat pengesah berjaya didaftarkan. Jika tidak diisi. c. Jika tidak memenuhi syarat. Guru PK1 dikehendaki memasukkan semua maklumat di atas dan tekan butang Simpan. Sekiranya maklumat Guru PK1 telah didaftarkan. maka sistem akan mengeluarkan mesej seperti berikut: Sila Masukkan Jawapan Anda Sila Masukkan Tarikh Lahir Anda 11. Jawapan dan Tarikh Lahir perlu diisikan. Sekiranya maklumat Guru PK1 tiada. sistem akan memaparkan mesej seperti dibawah :Maklumat Telah Didaftar. maka sistem akan mengeluarkan mesej seperti berikut : Kata Laluan Dan Pengesahan Kata Laluan Tidak Sama. Sila ke Menu Profail Login Untuk Masuk Sistem.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) FAUDZIAH FAUDZIAH87 FAUDZIAH_58 FDZ_557 F 575859 faudziah faudziah35 faudziah_58 fdz_5557 8. Pengesahan Kata Laluan bermaksud pengguna dikehendaki memasukkan semula KATA LALUAN yang sama dalam ruangan Pengesahan Kata Laluan.

Sila Hubungi Pentadbir Sistem di JPN b. Klik Lupa Kata Laluan seperti di paparan 1. Sekiranya maklumat Guru PK1 tepat. Guru PK1 dikehendaki memasukkan maklumat di Paparan Lupa Kata Laluan dan menekan butang HANTAR. sistem akan memaparkan mesej seperti dibawah :Maklumat Tidak Tepat. MS 6 -36 .2 untuk membuat proses sekiranya lupa kata laluan. sistem akan memaparkan katalaluan seperti dibawah :ID Pengguna : ********* Kata Laluan : ********* Sila Log in Dengan Kata Laluan pada Skrin Profail Login. Sekiranya maklumat Guru PK1 tidak tepat. 13. a.2 Skrin Lupa Kata Laluan 12.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Terlupa Kata Laluan Paparan 1.Manual Pengguna.

sistem akan memaparkan mesej seperti dibawah :Kata Laluan Baru dan Pengesahan Kataluan Tidak Sama.3 untuk membuat proses tukar kata laluan. 15. a. Sekiranya maklumat pengesah tidak tepat.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Tukar Kata Laluan Paparan 1.3 Skrin Tukar Kata Laluan 14. Sila Gunakan Kata Laluan Baru Bagi Laluan Masuk Sistem MS 7 -36 . Sila Cuba Lagi b. Cuba Lagi c. Klik pada Tukar Kata Laluan .. Sistem akan memaparkan skrin seperti di paparan 1. sistem akan memaparkan katalaluan seperti dibawah :Pertukaran Kata Laluan Berjaya. Sekiranya maklumat pengesah tepat. Sekiranya katalaluan baru dan pengesahan katalaluan tidak sama. Guru PK1 dikehendaki memasukkan maklumat di Paparan Tukar Kata Laluan dan menekan butang HANTAR.. sistem akan memaparkan katalaluan seperti dibawah :Harap Maaf Kata Laluan Salah.Manual Pengguna.

No. Skrin utama Guru PK 1 adalah seperti di paparan 2.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Guru PK1 Paparan 2.0 Skrin Guru PK 1 16. Sila klik pada menu MAKLUMAT GURU. 17.Manual Pengguna. Jawatan dan Kod Sekolah. MS 8 -36 . Kad Pengenalan.0 di mana sistem akan memaparkan Nama Penuh Guru PK 1.

Paparan senarai guru dalam jawatan kumpulan 20. Skrin akan memaparkan sub menu dan maklumat utama sekolah dalam menu Maklumat Guru.Cetak maklumat guru .kemaskini data guru .0 Skrin Maklumat Guru 18. Terdapat 5 sub menu dalam menu Maklumat Guru.Manual Pengguna. a) b) c) d) e) Kemaskini Maklumat Guru Semakan Data Guru Carian Guru Cetakan Nama Guru Senarai Jawatan Dalam Kumpulan .1.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Maklumat Guru Paparan 2. MS 9 -36 . 19.semak data guru .tambah guru di sekolah . Klik pada sub menu Kemaskini Maklumat Guru.

Ruang „Cetakan‟ digunakan untuk membolehkan guru data mencetak maklumat guru secara individu. Jika ruang „Ralat No kp‟ berstatus ‘YA’. Sila semak senarai nama guru di sekolah Guru PK1 bersama nombor kad pengenalan dan jawatan guru. Sekiranya ruang Pengemaskinian menunjukkan status „YA‟. 25. 23. ia bermaksud data guru tersebut telah dikemaskini oleh Guru PK 1.Manual Pengguna. Guru PK 1 perlu memaklumkan kepada PPD untuk mengemaskini maklumat Nokp guru. Jika status ‘TIDAK‟. Sistem akan memaparkan senarai guru yang memerlukan pengemaskinian di sekolah Guru PK1. 24.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Kemaskini Maklumat Guru Paparan 2. Guru PK 1 perlu mengemaskini maklumat guru di sekolah tersebut. 22. maka nombor kad pengenalan (No KP) guru tersebut ralat di pangkalan data e-operasi.1 Skrin Maklumat Guru 21. MS 10 -36 .

28. MS 11 -36 . maka Guru PK 1 perlu mengemaskininya.Manual Pengguna. Guru PK 1 perlu klik butang pencetak untuk mencetaknya.1. Klik pada BACK di tetingkap pelayar ( Window Browser) untuk ke skrin utama Kemaskini Maklumat Guru.1 Skrin Cetakan Maklumat Guru 26. Semua maklumat guru yang dipilih akan dipaparkan di cetakan.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. 29. 27. Sekiranya ada data yang perlu dikemaskini. Cetakan ini perlu diedarkan kepada guru supaya mereka memastikan maklumat mereka tepat dan sahih. Kemudian Guru PK1 perlu hantar kepada Pegawai Pengesah iaitu Pengetua/Guru Besar di sekolah supaya maklumat guru mendapat pengesahan dari mereka. Guru PK1 perlu mendapatkan perakuan dari guru.

32.Manual Pengguna.paparan 2. Sila nyatakan maklumat guru termasuk nama.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. klik butang „BATAL‟ supaya maklumat tidak hantar ke PPD. MS 12 -36 . sistem akan mengeluarkan mesej „Laporan anda telah di hantar. 31. Setelah mengisi maklumat yang diperlukan.2 Skrin Hantar Laporan 30.1. Sekiranya maklumat yang diisi tidak betul. Apabila Guru PK 1 klik pada butang ‘HANTAR LAPORAN’ di skrin Kemaskini Maklumat Guru. 35. klik butang HANTAR.nombor kad pengenalan dan butirbutir peribadi secara ringkas untuk semakan PPD.‟ 34. Skrin ini digunakan supaya Guru PK 1 boleh memaklumkan kepada pegawai yang bertanggungjawab di PPD jika ada nama guru tiada dalam senarai nama guru di sekolah atau bukan di bawah seliaan. Klik butang KEMBALI untuk ke skrin Kemaskini Maklumat Guru.2 akan dipaparkan untuk tindakan Guru PK 1. 33. Apabila hantar.1.

1 Skrin Maklumat Guru 36.Manual Pengguna.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. 37. Klik pada Nama Guru seperti di Skrin Maklumat Guru. Guru PK 1 boleh mengemaskini data guru di sekolah tersebut. MS 13 -36 . Apabila selesai „HANTAR LAPORAN‟.

Dalam paparan maklumat utama guru akan dipaparkan.3 Skrin Kemaskini Maklumat Guru 38. Guru PK 1 perlu klik pada menu ‘Lapor Kepada PPD‟ untuk memaklumkan kepada PPD. Sekiranya nombor kad pengenalan guru tidak betul.1.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2.4) 40. Sistem akan memaparkan skrin Kemaskini Maklumat Guru. Sila rujuk skrin Lapor Kepada PPD (2. Skrin Kemaskini Maklumat Guru memaparkan tujuh sub menu bagi tindakan Guru PK 1.1. Guru PK 1 perlu semak data bersama guru berkenaan. a) b) c) d) e) f) g) Maklumat Peribadi Maklumat Pasangan Maklumat Akademik Maklumat Ikhtisas Maklumat Perjawatan Maklumat Sejarah Perkhidmatan Maklumat Latihan Kursus MS 14 -36 . 39.Manual Pengguna.

Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. Guru PK 1 perlu tuliskan No KP yang asal dan No KP yang sebenar dalam ruangan yang disediakan untuk semakan PPD. Jika No KP guru tidak betul dalam paparan kemaskini Maklumat Guru. Klik pada butang „HANTAR‟ dan maklumat akan diterima oleh Pegawai bertanggungjawab di PPD. 42. MS 15 -36 . Klik pada menu „Kemaskini Maklumat Guru‟ untuk ke skrin Maklumat Guru atau klik pada sub menu ‘Maklumat Peribadi‟. 43.Manual Pengguna.4 Skrin Lapor kepada PPD 41.1.

Guru PK 1dikehendaki mengemaskini data guru yang belum dikemaskini atau tiada dalam paparan.5 Skrin Kemaskini Maklumat Peribadi 44.Manual Pengguna.5 memaparkan maklumat peribadi.maklumat alamat semasa dan maklumat alamat surat menyurat guru. MS 16 -36 . 45.1.1. Paparan 2.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2.

Guru PK 1 perlu memastikan semua data guru dalam paparan benar dan sahih.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) 46. klik pada butang „Kemaskini Maklumat Peribadi‟. 47. skrin paparan 2.Manual Pengguna. 49. Tanda (*) berwarna merah menunjukkan medan mandatori yang wajib diisi oleh Guru PK 1. Setelah dikemaskini. MS 17 -36 . Sila pilih sub menu Maklumat Pasangan untuk mengemaskini maklumat pasangan guru. Apabila semua maklumat telah diisi. Jika klik pada butang ‘Laman Utama Kemaskini‟. 51.data guru akan disimpan dalam pangkalan data e-Operasi. 48.1 akan dipaparkan. 50.

Sekiranya maklumat pasangan tidak wujud atau belum ada pasangan. klik pada menu ‘Tambah Pasangan’ untuk mengisi maklumat pasangan. Setelah kemaskini maklumat pasangan. Sekiranya guru belum ada maklumat pasangan. klik sub menu „Maklumat Akademik‟. Guru PK 1 perlu mengemaskini maklumat pasangan jika maklumat salah di skrin Maklumat Pasangan. Apabila sudah mengemaskini.1. 57. Paparan 2. 54. klik pada menu „Padam Maklumat Pasangan‟.1.Manual Pengguna.6 Skrin Kemaskini Maklumat Pasangan 52.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. 56. klik butang „Kemaskini Maklumat Pasangan‟. 55. 53. Sekiranya guru mempunyai pasangan. MS 18 -36 .6 memaparkan Maklumat Pasangan guru.

7 Skrin Kemaskini Maklumat Akademik 58.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. 59.1.1.7 memaparkan Maklumat Akademik guru. Guru PK 1 perlu pastikan semua maklumat akademik dalam paparan 2. 61. 60.Manual Pengguna. Paparan 2. klik sub menu ‘Maklumat Ikhtisas‟.7 betul dan sahih. Apabila selesai kemaskini Maklumat Akademik. MS 19 -36 . Klik pada butang ‘Kemaskini Maklumat Akademik‟.1.

MS 20 -36 .8 memaparkan Maklumat Ikhtisas guru. Klik pada butang ‘Kemaskini Maklumat Ikhtisas‟.1.1. Paparan 2. 64. 65.Manual Pengguna.8 betul dan sahih. klik sub menu ‘Maklumat Perjawatan‟. Apabila selesai kemaskini Maklumat Ikhtisas.1.8 Skrin Kemaskini Maklumat Ikhtisas 62. Guru PK 1 perlu pastikan semua maklumat Ikhtisas dalam paparan 2. 63.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2.

9 betul dan sahih. klik pada butang ‘Kemaskini Maklumat Perjawatan‟. klik sub menu ‘Maklumat Sejarah Perkhidmatan‟.1. Apabila mengisi maklumat perjawatan.1.1. 68. Apabila selesai kemaskini Maklumat perjawatan.9 Skrin Kemaskini Maklumat Perjawatan 66.9 memaparkan Maklumat Perjawatan guru. Sistem tidak dibenarkan untuk proses kemaskini. 70.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. medan tersebut wajib diisi maklumat. MS 21 -36 . 67. 69. Guru PK 1 perlu pastikan semua maklumat perjawatan dalam paparan 2. Tanda (*) dalam paparan menunjukkan.Manual Pengguna. Sekiranya tiada maklumat. Paparan 2.

10 Skrin Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan 71.1. MS 22 -36 . Paparan 2. 75. Sekiranya ada pertambahan maklumat sejarah perkhidmatan.1. klik menu ‘Tambah Sejarah Perkhidmatan‟.Manual Pengguna. maklumat akan dipaparkan di skrin 2. Guru PK 1 boleh mengemaskini maklumat dengan klik pada imej „Kemaskini‟.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. Sekiranya maklumat sejarah perkhidmatan tidak wujud atau salah maklumat. Skrin akan memaparkan ‘Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan’.10 memaparkan Maklumat Sejarah Perkhidmatan guru. boleh buang maklumat dengan klik imej ‘Padam Rekod‟. Setelah mengemaskini.10 seperti di atas.1. Sekiranya maklumat dalam paparan tidak betul. 74. Guru PK 1 perlu kemaskini maklumat dan klik pada butang ‘Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan’. 73. 72.

77.11 memaparkan Maklumat Latihan/Kursus yang dihadiri oleh guru. Paparan 2. Sekiranya maklumat latihan/kursus tidak wujud atau salah maklumat.1. Sekiranya maklumat dalam paparan tidak betul.11 Skrin Kemaskini Maklumat Latihan /Kursus 76.1. MS 23 -36 .Manual Pengguna.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. Sekiranya ada pertambahan maklumat latihan/kursus. 79. 78. boleh buang maklumat dengan klik menu „Padam Maklumat‟. klik menu ‘Tambah Latihan/Kursus‟. Guru PK 1 boleh mengemaskini maklumat dan klik pada butang „Kemaskini Maklumat Latihan /Kursus‟.

KP.2 memaparkan menu Semakan Data Guru 78. 80. sekiranya ada perubahan. klik butang „PAPAR‟. Paparan 2. Setelah diisi No. Guru PK 1 perlu memasukkan No. Skrin akan memaparkan semua maklumat guru seperti di skrin 2. 79.Manual Pengguna.1.KP guru untuk semak data maklumat guru.2 Skrin Semakan Data Guru 77. MS 24 -36 .Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Semakan Data Guru Paparan 2. klik menu ‘Kemaskini Maklumat Guru‟ untuk proses kemaskini maklumat guru.2.

2 Skrin Semakan Data Guru MS 25 -36 .Manual Pengguna.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan 2.

3 Skrin Carian Guru 81.KP guru untuk semak data maklumat guru. Skrin akan memaparkan maklumat seperti di skrin 2. KP.Manual Pengguna. Paparan 2.3. Setelah diisi No.1 MS 26 -36 . 84.3 memaparkan menu Carian Guru 82. Guru PK 1 perlu memasukkan No. klik butang ‘Carian Rekod‟. 83.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Carian Guru Paparan 2.

Oleh itu sila hubungi PPD/JPN atau Bahagian untuk rekod guru ini dilepaskan dan diberi sekolah baru. tambahkan rekod guru tersebut.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan 2. 89. Sekiranya nama sekolah semasa guru berbeza dan Guru PK 1 klik butang ‘Tambah Rekod’.3 Skrin Carian Guru 85.KP. Mesej tersebut dikeluar di sistem disebabkan sekolah asal guru tersebut masih tidak dilepaskan. 87. 86. Skrin akan memaparkan maklumat No. MS 27 -36 . maka rekod guru tersebut telah berjaya ditambah di sekolah ini. sistem akan mengeluarkan mesej seperti berikut : “ Sila Hubungi PPD/ JPN atau Bahagian sekolah semasa untuk rekod ini di release” 88.Nama dan Nama Sekolah Semasa guru. Sekiranya nama guru belum berada dalam senarai guru di sekolah.Manual Pengguna. Klik butang „Tambah Rekod „. sekiranya dalam sistem keluar mesej “ Rekod ini berjaya dimasukkan ke senarai guru sekolah tuan/puan’.

93. 92.Manual Pengguna. Guru PK1 perlu mendapatkan perakuan dari guru. 91. Sekiranya ada data yang perlu dikemaskini. maka Guru PK 1 perlu mengemaskininya. MS 28 -36 . Kemudian Guru PK1 perlu hantar kepada Pegawai Pengesah iaitu Pengetua/Guru Besar di sekolah supaya maklumat guru mendapat pengesahan dari mereka. Klik pada BACK di tetingkap pelayar ( Window Browser) untuk ke skrin utama Kemaskini Maklumat Guru. Cetakan ini perlu diedarkan kepada guru supaya mereka memastikan maklumat mereka tepat dan sahih.4 Skrin Cetakan Nama Guru 90.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Cetakan Nama Guru Paparan 2. Guru PK 1 perlu klik butang pencetak untuk mencetaknya secara keseluruhannya. Semua maklumat guru bagi guru-guru di sekolah akan dipaparkan di cetakan.

Klik pada No. 96.KP untuk memaparkan maklumat guru dalam dalam jawatan kumpulan.5 Skrin Senarai Guru Dalam Jawatan Kumpulan 94.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Senarai Jawatan Dalam Kumpulan Paparan 2. Maklumat guru tidak boleh dikemaskini. Sistem akan memaparkan senarai guru dalam jawatan kumpulan 95.1 MS 29 -36 .5. Skrin hanya paparkan maklumat guru.Manual Pengguna.Sila rujuk skrin paparan 2.

5 Skrin Maklumat Guru MS 30 -36 .Manual Pengguna.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2.

98. klik pada Menu Tambah Kelas MS 31 -36 .0 Skrin Maklumat Enrolmen 97. Tambah Kelas.Manual Pengguna.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Maklumat Enrolemen Paparan 3. Input / Edit Enrolmen c. a. Terdapat tiga menu utama bagi Maklumat Enrolmen. Rumusan Enrolmen 99. b. Skrin memaparkan Maklumat Enrolmen bagi sekolah.

Sekiranya nama kelas wujud.1 Skrin Tambah Kelas 100.klik pada ‘Checkbox’ ‘YA’ untuk pengesahan.1 memaparkan senarai nama kelas di sekolah. 103.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Tambah Kelas Paparan 3. Klik pada menu „Input / Edit Enrolmen‟ 102. Kemudian klik pada butang „ KEMASKINI/MASUKAN‟. 101.Manual Pengguna. Paparan 3. MS 32 -36 .

Skrin paparkan maklumat enrolmen murid mengikut nama kelas. Klik pada menu „Rumusan Enrolmen‟ 105.bilangan kelas.2 Skrin Input / Edit Enrolmen 104. Sila isikan maklumat di ruang input dan klik butang „KEMASKINI/MASUKKAN‟.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Input /Edit Enrolmen Paparan 3.Manual Pengguna. 106.kaum dan jantina. MS 33 -36 .

Manual Pengguna.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Rumusan Enrolmen Paparan 3. Skrin paparkan rumusan enrolmen yang telah dikemaskini.3 Skrin Rumusan Enrolmen 107. 108. MS 34 -36 . Klik butang CETAK untuk mencetak rumusan enrolmen Klik pada menu „Maklumat Sekolah‟.

Manual Pengguna.0 Skrin Maklumat Sekolah MS 35 -36 .Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Maklumat Sekolah Paparan 4.

Sistem akan kembali memaparkan skrin utama Sistem e-Operasi. 112. 111.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) 109. Skrin 4. Sila isi maklumat yang perlu.Manual Pengguna. klik menu KELUAR. MS 36 -36 .0 memaparkan maklumat sekolah. Klik butang „KEMASKINI‟ untuk mengemaskini maklumat yang telah diisi. Guru PK 1 akan keluar dari sistem. 110. Sila pilih ‘checkbox’ yang berkaitan di Label Sekolah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->