P. 1
MANUAL PENGGUNA - MODUL PK1

MANUAL PENGGUNA - MODUL PK1

|Views: 244|Likes:
Published by haiya_alfal

More info:

Published by: haiya_alfal on Mar 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/09/2014

pdf

text

original

Manual Pengguna- Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi

)

MANUAL PENGGUNA SISTEM PENGOPERASIAN DATA SECARA ONLINE e-Operasi BAGI GURU PK 1 MODUL PENDAFTARAN & MODUL GURU, MODUL ENROLMEN, MODUL SEKOLAH

MS 1 -36

Manual Pengguna- Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi)

KANDUNGAN
TAJUK MUKA SURAT

1.0 Skrin Utama 1.1 Skrin Daftar Masuk 1.2 Skrin Lupa Kata Laluan 1.3 Skrin Tukar Kata Laluan 2.0 Paparan bagi Skrin Guru PK 1 2.0 Skrin Maklumat Guru 2.1.1 Skrin Cetakan Maklumat Guru 2.1.2 Skrin Hantar Laporan 2.1.3 Skrin Kemaskini Maklumat Guru 2.1.4 Skrin Lapor kepada PPD 2.1.5 Skrin Kemaskini Maklumat Peribadi 2.1.6 Skrin Kemaskini Maklumat Pasangan 2.1.7 Skrin Kemaskini Maklumat Akademik 2.1.8 Skrin Kemaskini Maklumat Ikhtisas 2.1.9 Skrin Kemaskini Maklumat Perjawatan 2.1.10 Skrin Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan 2.1.11 Skrin Kemaskini Maklumat Latihan /Kursus

3 4-5 6 7

8 9 - 10 11 12 - 13 14 15 16 - 17 18 19 20 21 22 21 – 22 23 24 -25 26 -27 28 29 – 30 31 32 33 34 35 - 36

2.2 2.3 2.4 2.5

Skrin Semakan Data Guru Skrin Carian Guru Skrin Cetakan Nama Guru Skrin Senarai Jawatan Dalam Kumpulan

3.0 Skrin Maklumat Enrolmen 3.1 Skrin Tambah Kelas 3.2 Skrin Input / Edit Enrolmen 3.3 Skrin Rumusan Enrolmen 4.0 Skrin Maklumat Sekolah

MS 2 -36

Manual Pengguna- Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi)

Paparan utama e-Operasi

Paparan 1.0 Skrin Utama 1. Untuk membolehkan Guru PK1 membuat pengemaskinian data melalui eOperasi, Guru PK1 perlu membuat proses pendaftaran melalui sistem. 2. Klik PENDAFTARAN BARU pada Paparan 1.0 untuk membuat proses daftar diri. 3. Sekiranya Guru PK1, sudah ada Login ID dan Katalaluan, sila isikan maklumat pada Profail Login dan klik butang ‘Login’.

MS 3 -36

Panjang yang diperlukan adalah 6 hingga 16 aksara. ID Pengguna dan Kata Laluan.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Daftar Masuk Paparan 1. 5. Panjang yang diperlukan adalah 6 hingga 16 aksara. Skrin bagi Daftar Masuk adalah seperti Paparan 1. KATA LALUAN : 7. Gaji dan No. IDPENGGUNA : Maklumat yang digunakan sebagai identiti diri untuk memasuki sistem. Kad Pengenalan. Maklumat yang digunakan sebagai kunci untuk memasuki sistem. No. Guru PK1 dikehendaki memasukkan maklumat di Paparan Daftar Masuk. Sila lihat contoh dibawah. No.Manual Pengguna.1 Skrin Daftar Masuk 4. Maklumat Nama.1. 6. MS 4 -36 . Pastikan ID Pengguna dan Kata Laluan ditaip dalam huruf besar atau huruf kecil atau campuran huruf dengan nombor.Fail JPN perlulah sama seperti maklumat yang terdapat didalam data EMIS.

Jika Pengesahan Kata Laluan adalah salah. sistem akan memaparkan mesej seperti dibawah :Maklumat Tiada Dalam Rekod Kami Sila hubungi pegawai yang berkaitan untuk maklumat lanjut. sistem akan memaparkan mesej seperti dibawah :Maklumat Telah Didaftar. maka sistem akan mengeluarkan mesej seperti berikut : Kata Laluan Dan Pengesahan Kata Laluan Tidak Sama. Pastikan ID Pengguna dan Kata Laluan tidak kurang dari 6 aksara. 10. Sekiranya maklumat Guru PK1 telah didaftarkan.Manual Pengguna. Pengesahan Kata Laluan bermaksud pengguna dikehendaki memasukkan semula KATA LALUAN yang sama dalam ruangan Pengesahan Kata Laluan. maka sistem akan mengeluarkan mesej seperti berikut: Sila Masukkan Jawapan Anda Sila Masukkan Tarikh Lahir Anda 11.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) FAUDZIAH FAUDZIAH87 FAUDZIAH_58 FDZ_557 F 575859 faudziah faudziah35 faudziah_58 fdz_5557 8. b. Sekiranya maklumat pengesah berjaya didaftarkan. Sila ke Menu Profail Login Untuk Masuk Sistem. sistem akan memaparkan mesej seperti dibawah :Tahniah Pendaftaran Anda Berjaya MS 5 -36 . 9. Jika tidak diisi. c. a. Sila pastikan maklumat Soalan Keselamatan. Sekiranya maklumat Guru PK1 tiada. Jika tidak memenuhi syarat. sistem akan mengeluarkan mesej seperti berikut : Kata Laluan Tidak Boleh Kurang Dari 6 Aksara.. Sila Cuba Lagi. Jawapan dan Tarikh Lahir perlu diisikan. Guru PK1 dikehendaki memasukkan semua maklumat di atas dan tekan butang Simpan.

13. Sila Hubungi Pentadbir Sistem di JPN b. Sekiranya maklumat Guru PK1 tidak tepat.2 untuk membuat proses sekiranya lupa kata laluan. sistem akan memaparkan katalaluan seperti dibawah :ID Pengguna : ********* Kata Laluan : ********* Sila Log in Dengan Kata Laluan pada Skrin Profail Login.Manual Pengguna. Klik Lupa Kata Laluan seperti di paparan 1. MS 6 -36 . Sekiranya maklumat Guru PK1 tepat. sistem akan memaparkan mesej seperti dibawah :Maklumat Tidak Tepat. Guru PK1 dikehendaki memasukkan maklumat di Paparan Lupa Kata Laluan dan menekan butang HANTAR.2 Skrin Lupa Kata Laluan 12. a.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Terlupa Kata Laluan Paparan 1.

sistem akan memaparkan katalaluan seperti dibawah :Pertukaran Kata Laluan Berjaya. Sekiranya maklumat pengesah tepat.Manual Pengguna. Klik pada Tukar Kata Laluan . Sila Gunakan Kata Laluan Baru Bagi Laluan Masuk Sistem MS 7 -36 .. sistem akan memaparkan mesej seperti dibawah :Kata Laluan Baru dan Pengesahan Kataluan Tidak Sama. Sekiranya katalaluan baru dan pengesahan katalaluan tidak sama. sistem akan memaparkan katalaluan seperti dibawah :Harap Maaf Kata Laluan Salah. Sekiranya maklumat pengesah tidak tepat. a.. Guru PK1 dikehendaki memasukkan maklumat di Paparan Tukar Kata Laluan dan menekan butang HANTAR. Cuba Lagi c.3 untuk membuat proses tukar kata laluan. Sila Cuba Lagi b.3 Skrin Tukar Kata Laluan 14.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Tukar Kata Laluan Paparan 1. 15. Sistem akan memaparkan skrin seperti di paparan 1.

17. MS 8 -36 . Jawatan dan Kod Sekolah.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Guru PK1 Paparan 2.0 Skrin Guru PK 1 16. Skrin utama Guru PK 1 adalah seperti di paparan 2. Sila klik pada menu MAKLUMAT GURU. No.Manual Pengguna.0 di mana sistem akan memaparkan Nama Penuh Guru PK 1. Kad Pengenalan.

Cetak maklumat guru . Klik pada sub menu Kemaskini Maklumat Guru. a) b) c) d) e) Kemaskini Maklumat Guru Semakan Data Guru Carian Guru Cetakan Nama Guru Senarai Jawatan Dalam Kumpulan .Paparan senarai guru dalam jawatan kumpulan 20.1. Terdapat 5 sub menu dalam menu Maklumat Guru.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Maklumat Guru Paparan 2. Skrin akan memaparkan sub menu dan maklumat utama sekolah dalam menu Maklumat Guru.0 Skrin Maklumat Guru 18.semak data guru . 19.tambah guru di sekolah . MS 9 -36 .kemaskini data guru .Manual Pengguna.

Guru PK 1 perlu memaklumkan kepada PPD untuk mengemaskini maklumat Nokp guru. 23. 22. Sila semak senarai nama guru di sekolah Guru PK1 bersama nombor kad pengenalan dan jawatan guru. Guru PK 1 perlu mengemaskini maklumat guru di sekolah tersebut.Manual Pengguna. Sistem akan memaparkan senarai guru yang memerlukan pengemaskinian di sekolah Guru PK1. Ruang „Cetakan‟ digunakan untuk membolehkan guru data mencetak maklumat guru secara individu. Sekiranya ruang Pengemaskinian menunjukkan status „YA‟. maka nombor kad pengenalan (No KP) guru tersebut ralat di pangkalan data e-operasi.1 Skrin Maklumat Guru 21. ia bermaksud data guru tersebut telah dikemaskini oleh Guru PK 1. Jika status ‘TIDAK‟. MS 10 -36 . 25. 24. Jika ruang „Ralat No kp‟ berstatus ‘YA’.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Kemaskini Maklumat Guru Paparan 2.

Semua maklumat guru yang dipilih akan dipaparkan di cetakan.Manual Pengguna. Guru PK1 perlu mendapatkan perakuan dari guru. Kemudian Guru PK1 perlu hantar kepada Pegawai Pengesah iaitu Pengetua/Guru Besar di sekolah supaya maklumat guru mendapat pengesahan dari mereka. Guru PK 1 perlu klik butang pencetak untuk mencetaknya. MS 11 -36 . Klik pada BACK di tetingkap pelayar ( Window Browser) untuk ke skrin utama Kemaskini Maklumat Guru. Cetakan ini perlu diedarkan kepada guru supaya mereka memastikan maklumat mereka tepat dan sahih.1 Skrin Cetakan Maklumat Guru 26. maka Guru PK 1 perlu mengemaskininya.1.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. Sekiranya ada data yang perlu dikemaskini. 27. 28. 29.

paparan 2. Apabila hantar.2 akan dipaparkan untuk tindakan Guru PK 1.nombor kad pengenalan dan butirbutir peribadi secara ringkas untuk semakan PPD. Sekiranya maklumat yang diisi tidak betul. 32. klik butang „BATAL‟ supaya maklumat tidak hantar ke PPD. Setelah mengisi maklumat yang diperlukan. 31. Sila nyatakan maklumat guru termasuk nama. Skrin ini digunakan supaya Guru PK 1 boleh memaklumkan kepada pegawai yang bertanggungjawab di PPD jika ada nama guru tiada dalam senarai nama guru di sekolah atau bukan di bawah seliaan.1. Apabila Guru PK 1 klik pada butang ‘HANTAR LAPORAN’ di skrin Kemaskini Maklumat Guru. Klik butang KEMBALI untuk ke skrin Kemaskini Maklumat Guru. sistem akan mengeluarkan mesej „Laporan anda telah di hantar.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2.‟ 34. klik butang HANTAR. 33. MS 12 -36 . 35.2 Skrin Hantar Laporan 30.Manual Pengguna.1.

Guru PK 1 boleh mengemaskini data guru di sekolah tersebut. 37. Klik pada Nama Guru seperti di Skrin Maklumat Guru.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. Apabila selesai „HANTAR LAPORAN‟.1 Skrin Maklumat Guru 36. MS 13 -36 .Manual Pengguna.

Guru PK 1 perlu semak data bersama guru berkenaan. Sekiranya nombor kad pengenalan guru tidak betul. 39.1. Sila rujuk skrin Lapor Kepada PPD (2. Dalam paparan maklumat utama guru akan dipaparkan. Guru PK 1 perlu klik pada menu ‘Lapor Kepada PPD‟ untuk memaklumkan kepada PPD.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2.4) 40. a) b) c) d) e) f) g) Maklumat Peribadi Maklumat Pasangan Maklumat Akademik Maklumat Ikhtisas Maklumat Perjawatan Maklumat Sejarah Perkhidmatan Maklumat Latihan Kursus MS 14 -36 . Skrin Kemaskini Maklumat Guru memaparkan tujuh sub menu bagi tindakan Guru PK 1.Manual Pengguna. Sistem akan memaparkan skrin Kemaskini Maklumat Guru.1.3 Skrin Kemaskini Maklumat Guru 38.

4 Skrin Lapor kepada PPD 41. 43. Guru PK 1 perlu tuliskan No KP yang asal dan No KP yang sebenar dalam ruangan yang disediakan untuk semakan PPD. MS 15 -36 . Jika No KP guru tidak betul dalam paparan kemaskini Maklumat Guru. Klik pada butang „HANTAR‟ dan maklumat akan diterima oleh Pegawai bertanggungjawab di PPD.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. Klik pada menu „Kemaskini Maklumat Guru‟ untuk ke skrin Maklumat Guru atau klik pada sub menu ‘Maklumat Peribadi‟. 42.1.Manual Pengguna.

Guru PK 1dikehendaki mengemaskini data guru yang belum dikemaskini atau tiada dalam paparan.1. Paparan 2.maklumat alamat semasa dan maklumat alamat surat menyurat guru.5 memaparkan maklumat peribadi. 45.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2.Manual Pengguna. MS 16 -36 .1.5 Skrin Kemaskini Maklumat Peribadi 44.

1 akan dipaparkan.Manual Pengguna. 50. 51. Sila pilih sub menu Maklumat Pasangan untuk mengemaskini maklumat pasangan guru.data guru akan disimpan dalam pangkalan data e-Operasi. Tanda (*) berwarna merah menunjukkan medan mandatori yang wajib diisi oleh Guru PK 1. MS 17 -36 . 47. Guru PK 1 perlu memastikan semua data guru dalam paparan benar dan sahih. 48.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) 46. Jika klik pada butang ‘Laman Utama Kemaskini‟. Setelah dikemaskini. Apabila semua maklumat telah diisi. klik pada butang „Kemaskini Maklumat Peribadi‟. 49. skrin paparan 2.

Sekiranya maklumat pasangan tidak wujud atau belum ada pasangan. klik pada menu „Padam Maklumat Pasangan‟.6 memaparkan Maklumat Pasangan guru. Setelah kemaskini maklumat pasangan. Sekiranya guru belum ada maklumat pasangan.1. klik butang „Kemaskini Maklumat Pasangan‟. MS 18 -36 . Guru PK 1 perlu mengemaskini maklumat pasangan jika maklumat salah di skrin Maklumat Pasangan.6 Skrin Kemaskini Maklumat Pasangan 52. klik pada menu ‘Tambah Pasangan’ untuk mengisi maklumat pasangan. 55.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2.1. klik sub menu „Maklumat Akademik‟. Paparan 2. 54. 53. Sekiranya guru mempunyai pasangan. 56. 57.Manual Pengguna. Apabila sudah mengemaskini.

59. 60.Manual Pengguna.1.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2.7 Skrin Kemaskini Maklumat Akademik 58. 61. Apabila selesai kemaskini Maklumat Akademik.1. MS 19 -36 . klik sub menu ‘Maklumat Ikhtisas‟.7 betul dan sahih. Klik pada butang ‘Kemaskini Maklumat Akademik‟. Guru PK 1 perlu pastikan semua maklumat akademik dalam paparan 2.1.7 memaparkan Maklumat Akademik guru. Paparan 2.

64. Guru PK 1 perlu pastikan semua maklumat Ikhtisas dalam paparan 2.1.8 Skrin Kemaskini Maklumat Ikhtisas 62. 63.1. Klik pada butang ‘Kemaskini Maklumat Ikhtisas‟. MS 20 -36 .Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. klik sub menu ‘Maklumat Perjawatan‟.Manual Pengguna. Apabila selesai kemaskini Maklumat Ikhtisas. Paparan 2. 65.8 betul dan sahih.8 memaparkan Maklumat Ikhtisas guru.1.

9 betul dan sahih.Manual Pengguna. Apabila mengisi maklumat perjawatan. Paparan 2. Sekiranya tiada maklumat.9 Skrin Kemaskini Maklumat Perjawatan 66. Apabila selesai kemaskini Maklumat perjawatan. Tanda (*) dalam paparan menunjukkan. klik pada butang ‘Kemaskini Maklumat Perjawatan‟. 67. Sistem tidak dibenarkan untuk proses kemaskini. 70.1. klik sub menu ‘Maklumat Sejarah Perkhidmatan‟. 69.1. 68.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. medan tersebut wajib diisi maklumat.1. Guru PK 1 perlu pastikan semua maklumat perjawatan dalam paparan 2.9 memaparkan Maklumat Perjawatan guru. MS 21 -36 .

73. Setelah mengemaskini. MS 22 -36 . Paparan 2. Guru PK 1 perlu kemaskini maklumat dan klik pada butang ‘Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan’.1. Skrin akan memaparkan ‘Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan’. Sekiranya maklumat sejarah perkhidmatan tidak wujud atau salah maklumat. 72.1. maklumat akan dipaparkan di skrin 2. boleh buang maklumat dengan klik imej ‘Padam Rekod‟.Manual Pengguna.10 seperti di atas. Sekiranya maklumat dalam paparan tidak betul.1. 75. klik menu ‘Tambah Sejarah Perkhidmatan‟.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. Guru PK 1 boleh mengemaskini maklumat dengan klik pada imej „Kemaskini‟.10 Skrin Kemaskini Maklumat Sejarah Perkhidmatan 71. Sekiranya ada pertambahan maklumat sejarah perkhidmatan.10 memaparkan Maklumat Sejarah Perkhidmatan guru. 74.

boleh buang maklumat dengan klik menu „Padam Maklumat‟. 79. 78. klik menu ‘Tambah Latihan/Kursus‟.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2. 77. Sekiranya maklumat dalam paparan tidak betul.11 memaparkan Maklumat Latihan/Kursus yang dihadiri oleh guru.Manual Pengguna.11 Skrin Kemaskini Maklumat Latihan /Kursus 76.1. Sekiranya ada pertambahan maklumat latihan/kursus. MS 23 -36 .1. Guru PK 1 boleh mengemaskini maklumat dan klik pada butang „Kemaskini Maklumat Latihan /Kursus‟. Paparan 2. Sekiranya maklumat latihan/kursus tidak wujud atau salah maklumat.

79. Guru PK 1 perlu memasukkan No.2. sekiranya ada perubahan. Setelah diisi No. KP. Paparan 2.1.2 Skrin Semakan Data Guru 77. Skrin akan memaparkan semua maklumat guru seperti di skrin 2.2 memaparkan menu Semakan Data Guru 78.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Semakan Data Guru Paparan 2. 80.Manual Pengguna.KP guru untuk semak data maklumat guru. klik menu ‘Kemaskini Maklumat Guru‟ untuk proses kemaskini maklumat guru. klik butang „PAPAR‟. MS 24 -36 .

Manual Pengguna.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan 2.2 Skrin Semakan Data Guru MS 25 -36 .

3.3 memaparkan menu Carian Guru 82. KP.1 MS 26 -36 .3 Skrin Carian Guru 81. Skrin akan memaparkan maklumat seperti di skrin 2. 83. Paparan 2. klik butang ‘Carian Rekod‟. Setelah diisi No. 84.Manual Pengguna.KP guru untuk semak data maklumat guru. Guru PK 1 perlu memasukkan No.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Carian Guru Paparan 2.

89. sekiranya dalam sistem keluar mesej “ Rekod ini berjaya dimasukkan ke senarai guru sekolah tuan/puan’.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan 2. Klik butang „Tambah Rekod „. 87.3 Skrin Carian Guru 85. maka rekod guru tersebut telah berjaya ditambah di sekolah ini.Nama dan Nama Sekolah Semasa guru.Manual Pengguna. tambahkan rekod guru tersebut. Oleh itu sila hubungi PPD/JPN atau Bahagian untuk rekod guru ini dilepaskan dan diberi sekolah baru. Sekiranya nama sekolah semasa guru berbeza dan Guru PK 1 klik butang ‘Tambah Rekod’. Mesej tersebut dikeluar di sistem disebabkan sekolah asal guru tersebut masih tidak dilepaskan. sistem akan mengeluarkan mesej seperti berikut : “ Sila Hubungi PPD/ JPN atau Bahagian sekolah semasa untuk rekod ini di release” 88. Skrin akan memaparkan maklumat No. 86. MS 27 -36 . Sekiranya nama guru belum berada dalam senarai guru di sekolah.KP.

91. Guru PK 1 perlu klik butang pencetak untuk mencetaknya secara keseluruhannya.4 Skrin Cetakan Nama Guru 90. maka Guru PK 1 perlu mengemaskininya. Cetakan ini perlu diedarkan kepada guru supaya mereka memastikan maklumat mereka tepat dan sahih. Sekiranya ada data yang perlu dikemaskini. Guru PK1 perlu mendapatkan perakuan dari guru. Semua maklumat guru bagi guru-guru di sekolah akan dipaparkan di cetakan. Klik pada BACK di tetingkap pelayar ( Window Browser) untuk ke skrin utama Kemaskini Maklumat Guru.Manual Pengguna. Kemudian Guru PK1 perlu hantar kepada Pegawai Pengesah iaitu Pengetua/Guru Besar di sekolah supaya maklumat guru mendapat pengesahan dari mereka. 93.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Cetakan Nama Guru Paparan 2. MS 28 -36 . 92.

KP untuk memaparkan maklumat guru dalam dalam jawatan kumpulan. 96. Klik pada No.5 Skrin Senarai Guru Dalam Jawatan Kumpulan 94.Manual Pengguna. Maklumat guru tidak boleh dikemaskini.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Senarai Jawatan Dalam Kumpulan Paparan 2.Sila rujuk skrin paparan 2. Sistem akan memaparkan senarai guru dalam jawatan kumpulan 95.1 MS 29 -36 . Skrin hanya paparkan maklumat guru.5.

Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Bersambung Paparan 2.Manual Pengguna.5 Skrin Maklumat Guru MS 30 -36 .

Rumusan Enrolmen 99. 98.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan bagi Skrin Maklumat Enrolemen Paparan 3. b. Tambah Kelas. klik pada Menu Tambah Kelas MS 31 -36 . Skrin memaparkan Maklumat Enrolmen bagi sekolah.0 Skrin Maklumat Enrolmen 97. a.Manual Pengguna. Terdapat tiga menu utama bagi Maklumat Enrolmen. Input / Edit Enrolmen c.

klik pada ‘Checkbox’ ‘YA’ untuk pengesahan.1 Skrin Tambah Kelas 100.Manual Pengguna. Paparan 3. Kemudian klik pada butang „ KEMASKINI/MASUKAN‟. Sekiranya nama kelas wujud. MS 32 -36 . 101. Klik pada menu „Input / Edit Enrolmen‟ 102.1 memaparkan senarai nama kelas di sekolah.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Tambah Kelas Paparan 3. 103.

Klik pada menu „Rumusan Enrolmen‟ 105.Manual Pengguna. Skrin paparkan maklumat enrolmen murid mengikut nama kelas. MS 33 -36 .bilangan kelas. 106. Sila isikan maklumat di ruang input dan klik butang „KEMASKINI/MASUKKAN‟.2 Skrin Input / Edit Enrolmen 104.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Input /Edit Enrolmen Paparan 3.kaum dan jantina.

Klik butang CETAK untuk mencetak rumusan enrolmen Klik pada menu „Maklumat Sekolah‟. Skrin paparkan rumusan enrolmen yang telah dikemaskini.Manual Pengguna.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Rumusan Enrolmen Paparan 3.3 Skrin Rumusan Enrolmen 107. 108. MS 34 -36 .

Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) Paparan Skrin Maklumat Sekolah Paparan 4.Manual Pengguna.0 Skrin Maklumat Sekolah MS 35 -36 .

Klik butang „KEMASKINI‟ untuk mengemaskini maklumat yang telah diisi. Skrin 4. Sila isi maklumat yang perlu. 112. Sila pilih ‘checkbox’ yang berkaitan di Label Sekolah. 110. Sistem akan kembali memaparkan skrin utama Sistem e-Operasi.Manual Pengguna.Sistem Pengoperasian Data Secara Online (e-Operasi) 109. Guru PK 1 akan keluar dari sistem. MS 36 -36 . 111. klik menu KELUAR.0 memaparkan maklumat sekolah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->