P. 1
49147885-Prosedur-Kecemasan

49147885-Prosedur-Kecemasan

|Views: 39|Likes:
Published by Mia Meera

More info:

Published by: Mia Meera on Mar 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/15/2011

pdf

text

original

Prosedur Kecemasan

Kebakaran

Pengenalan
‡ Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat, hotel, pusat membeli belah, hospital, sekolah dan rumah. ‡ Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. ‡ Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran.

api yang menyala. ‡ Bahan mudah bakar seperti suratkhabar.Api ‡ Api hanya akan bermula jika terdapat ketigatiga punca iaitu haba. ‡ Punca-punca haba termasuk percikan api. dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol. kuasa elektrik dan besi panas. pakaian. langsir. . oksigen dan bahan bakar.

Segitiga Api .

Apa Harus Dibuat jika Berlaku Kebakaran .

.

‡ Seorang hendaklah menuju ke dinding dan merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu. ‡ Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba dengan tapak tangan untuk mengelakkan halangan dan juga kejutan elektrik.Melepaskan Diri dari Bangunan Terbakar ‡ Tutup mulut dan hidung dengan sapu tangan atau kain basah bertujuan untuk menahan asap. debudebu dan habuk masuk. .

Dari Tingkat Pertama ‡ Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding. . ‡ Untuk tangga besi pastikan kepanasannya. rasa dengan kaki sebelum pijak. ‡ Menyusur ke bawah cara membelakang.

. Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan.‡ Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya. ‡ Gunakan tingkap/bumbung dapur dan terjun ke bawah.

gunakan kain-kain selimut. cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang. ‡ Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah. jaga keselamatan semasa menuruni cara ini.Dari Tingkat Dua ‡ Jangan panik. .

jika boleh. ‡ Tutup pintu. ‡ Tunggu sehingga bantuan tiba.Dari Tingkat Tiga ‡ Sediakan tali belati untuk menuruni. ‡ Jangan gunakan lif semasa kebakaran. buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah. .

Penggunaan Soket Panggilan Isyarat dan Gelendong Hos .

.

Jika Pakaian Anda Terbakar .

. ‡ Kawad kebakaran tersebut hendaklah dijalankan sekurang-kurangnya sekali di dalam masa setahun.Prosedur Kawad Kebakaran ‡ Setiap sekolah hendaklah menjalankan kawad kebakaran dan kecemasan disekolah masingmasing.

‡ Supaya tindakan pengosongan bangunan dilaksanakan dengan cepat dan teratur.Tujuan ‡ Supaya pelajar yang terancam boleh bertindak dengan tenang dan teratur. ‡ Supaya jalan keluar dan tangga keselamatan (routes of escape) digunakan mengikut kaedah yang dirancang. .

‡ Melatih AJK Pengurusan Krisis yang dilantik menjalankan tugas dengan sempurna dan mengikut prosedur. ‡ Supaya dapat menguji keupayaan bertindak serta keberkesanan alatan kebombaan dan kecemasan pada sesebuah bangunan tersebut. .

Persediaan ‡ Mewujudkan Jawatankuasa bertindak di setiap bangunan dan melantik AJK Pengosongan Bangunan : ± Sebagai tanda pengenalan. ± Memastikan bantuan pertolongan cemas pertama diberikan. . ± Bertanggungjawab kepada semua penghuni semasa pengosongan bangunan sehingga dipastikan keadaan bangunan selamat untuk dihuni semula atau sehingga tanggungjawab tersebut diambilalih oleh pegawai pasukan perkhidmatan. AJK Pengosongan Bangunan hendaklah memakai topi yang bewarna merah umpamanya. jika perlu.

‡ Menyediakan pelan lantai (floor plan) dan rancangan tindakan. .

panggil baris dan periksa kehadiran pelajar masing-masing di tempat perhimpunan dan lapor kepada AJK Pengosongan Bangunan.Tindakan Sewaktu Menjalankan Latihan ‡ Bunyikan loceng kecemasan. ‡ AJK Pengosongan Bangunan laporkan kepada Pegawai Bomba faktor masa. . ‡ Keluar dari bangunan mengikut pintu yang paling dekat dengan kadar segera. cara-cara pengosongan dijalankan/ulasan. ‡ Laporkan diri di tempat perhimpunan dan pastikan nama anda dipanggil semasa perbarisan. ‡ Guru Tingkatan.

barulah anda boleh masuk semula ke dalam bangunan dengan teratur. . bantu mereka untuk keluar dari bangunan. ± Pintas memintas atau tolak menolak antara satu sama lain.‡ Semasa mengosongkan bangunan TIDAK dibenarkan:± Berhenti atau berpatah balik untuk mengambil barangbarang. cedera atau cacat. ± Hanya selepas bangunan anda diisytiharkan selamat. ± Jika terdapat penghuni yang sakit.

‡ Amali\SMK Hutan Melintang Latihan Kebakaran Sesi Pagi.flv .

mencederakan dan memusnahkan harta benda. . ‡ Kebakaran dan kecemasan boleh meragut nyawa. ‡ Di dalam apa jua keadaan sekalipun.Penutup ‡ Kebakaran atau apa-apa kecemasan di bangunan-bangunan boleh berlaku pada bila-bila masa dan keadaan tanpa diduga. ‡ Latihan kawad kebakaran dan kecemasan adalah merupakan suatu langkah persediaan atau berjaga-jaga bagi menghadapi segala kemungkinan yang mungkin berlaku. perlu dingatkan bahawa menyelamat nyawa adalah lebih penting daripada menyelamat harta benda.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->