Prosedur Kecemasan

Kebakaran

Pengenalan
‡ Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat, hotel, pusat membeli belah, hospital, sekolah dan rumah. ‡ Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. ‡ Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran.

oksigen dan bahan bakar.Api ‡ Api hanya akan bermula jika terdapat ketigatiga punca iaitu haba. api yang menyala. ‡ Punca-punca haba termasuk percikan api. . kuasa elektrik dan besi panas. dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol. ‡ Bahan mudah bakar seperti suratkhabar. pakaian. langsir.

Segitiga Api .

Apa Harus Dibuat jika Berlaku Kebakaran .

.

‡ Seorang hendaklah menuju ke dinding dan merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu. . debudebu dan habuk masuk. ‡ Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba dengan tapak tangan untuk mengelakkan halangan dan juga kejutan elektrik.Melepaskan Diri dari Bangunan Terbakar ‡ Tutup mulut dan hidung dengan sapu tangan atau kain basah bertujuan untuk menahan asap.

rasa dengan kaki sebelum pijak. ‡ Menyusur ke bawah cara membelakang. . ‡ Untuk tangga besi pastikan kepanasannya.Dari Tingkat Pertama ‡ Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding.

‡ Gunakan tingkap/bumbung dapur dan terjun ke bawah.‡ Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya. . Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan.

jaga keselamatan semasa menuruni cara ini. . gunakan kain-kain selimut. cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang.Dari Tingkat Dua ‡ Jangan panik. ‡ Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah.

‡ Tunggu sehingga bantuan tiba. ‡ Tutup pintu.Dari Tingkat Tiga ‡ Sediakan tali belati untuk menuruni. ‡ Jangan gunakan lif semasa kebakaran. buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah. jika boleh. .

Penggunaan Soket Panggilan Isyarat dan Gelendong Hos .

.

Jika Pakaian Anda Terbakar .

Prosedur Kawad Kebakaran ‡ Setiap sekolah hendaklah menjalankan kawad kebakaran dan kecemasan disekolah masingmasing. ‡ Kawad kebakaran tersebut hendaklah dijalankan sekurang-kurangnya sekali di dalam masa setahun. .

‡ Supaya jalan keluar dan tangga keselamatan (routes of escape) digunakan mengikut kaedah yang dirancang. .Tujuan ‡ Supaya pelajar yang terancam boleh bertindak dengan tenang dan teratur. ‡ Supaya tindakan pengosongan bangunan dilaksanakan dengan cepat dan teratur.

‡ Supaya dapat menguji keupayaan bertindak serta keberkesanan alatan kebombaan dan kecemasan pada sesebuah bangunan tersebut.‡ Melatih AJK Pengurusan Krisis yang dilantik menjalankan tugas dengan sempurna dan mengikut prosedur. .

Persediaan ‡ Mewujudkan Jawatankuasa bertindak di setiap bangunan dan melantik AJK Pengosongan Bangunan : ± Sebagai tanda pengenalan. . ± Bertanggungjawab kepada semua penghuni semasa pengosongan bangunan sehingga dipastikan keadaan bangunan selamat untuk dihuni semula atau sehingga tanggungjawab tersebut diambilalih oleh pegawai pasukan perkhidmatan. AJK Pengosongan Bangunan hendaklah memakai topi yang bewarna merah umpamanya. jika perlu. ± Memastikan bantuan pertolongan cemas pertama diberikan.

‡ Menyediakan pelan lantai (floor plan) dan rancangan tindakan. .

. ‡ AJK Pengosongan Bangunan laporkan kepada Pegawai Bomba faktor masa. cara-cara pengosongan dijalankan/ulasan.Tindakan Sewaktu Menjalankan Latihan ‡ Bunyikan loceng kecemasan. ‡ Guru Tingkatan. ‡ Laporkan diri di tempat perhimpunan dan pastikan nama anda dipanggil semasa perbarisan. panggil baris dan periksa kehadiran pelajar masing-masing di tempat perhimpunan dan lapor kepada AJK Pengosongan Bangunan. ‡ Keluar dari bangunan mengikut pintu yang paling dekat dengan kadar segera.

barulah anda boleh masuk semula ke dalam bangunan dengan teratur. ± Hanya selepas bangunan anda diisytiharkan selamat. ± Pintas memintas atau tolak menolak antara satu sama lain. bantu mereka untuk keluar dari bangunan. .‡ Semasa mengosongkan bangunan TIDAK dibenarkan:± Berhenti atau berpatah balik untuk mengambil barangbarang. cedera atau cacat. ± Jika terdapat penghuni yang sakit.

‡ Amali\SMK Hutan Melintang Latihan Kebakaran Sesi Pagi.flv .

perlu dingatkan bahawa menyelamat nyawa adalah lebih penting daripada menyelamat harta benda. ‡ Latihan kawad kebakaran dan kecemasan adalah merupakan suatu langkah persediaan atau berjaga-jaga bagi menghadapi segala kemungkinan yang mungkin berlaku. . mencederakan dan memusnahkan harta benda. ‡ Di dalam apa jua keadaan sekalipun.Penutup ‡ Kebakaran atau apa-apa kecemasan di bangunan-bangunan boleh berlaku pada bila-bila masa dan keadaan tanpa diduga. ‡ Kebakaran dan kecemasan boleh meragut nyawa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful