Prosedur Kecemasan

Kebakaran

Pengenalan
‡ Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat, hotel, pusat membeli belah, hospital, sekolah dan rumah. ‡ Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. ‡ Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran.

‡ Punca-punca haba termasuk percikan api. ‡ Bahan mudah bakar seperti suratkhabar. kuasa elektrik dan besi panas. oksigen dan bahan bakar. pakaian.Api ‡ Api hanya akan bermula jika terdapat ketigatiga punca iaitu haba. . langsir. api yang menyala. dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol.

Segitiga Api .

Apa Harus Dibuat jika Berlaku Kebakaran .

.

‡ Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba dengan tapak tangan untuk mengelakkan halangan dan juga kejutan elektrik. debudebu dan habuk masuk. . ‡ Seorang hendaklah menuju ke dinding dan merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu.Melepaskan Diri dari Bangunan Terbakar ‡ Tutup mulut dan hidung dengan sapu tangan atau kain basah bertujuan untuk menahan asap.

‡ Menyusur ke bawah cara membelakang.Dari Tingkat Pertama ‡ Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding. ‡ Untuk tangga besi pastikan kepanasannya. . rasa dengan kaki sebelum pijak.

Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan. . ‡ Gunakan tingkap/bumbung dapur dan terjun ke bawah.‡ Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya.

. jaga keselamatan semasa menuruni cara ini. gunakan kain-kain selimut.Dari Tingkat Dua ‡ Jangan panik. ‡ Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah. cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang.

‡ Tunggu sehingga bantuan tiba. buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah.Dari Tingkat Tiga ‡ Sediakan tali belati untuk menuruni. ‡ Tutup pintu. jika boleh. . ‡ Jangan gunakan lif semasa kebakaran.

Penggunaan Soket Panggilan Isyarat dan Gelendong Hos .

.

Jika Pakaian Anda Terbakar .

.Prosedur Kawad Kebakaran ‡ Setiap sekolah hendaklah menjalankan kawad kebakaran dan kecemasan disekolah masingmasing. ‡ Kawad kebakaran tersebut hendaklah dijalankan sekurang-kurangnya sekali di dalam masa setahun.

Tujuan ‡ Supaya pelajar yang terancam boleh bertindak dengan tenang dan teratur. ‡ Supaya jalan keluar dan tangga keselamatan (routes of escape) digunakan mengikut kaedah yang dirancang. ‡ Supaya tindakan pengosongan bangunan dilaksanakan dengan cepat dan teratur. .

‡ Melatih AJK Pengurusan Krisis yang dilantik menjalankan tugas dengan sempurna dan mengikut prosedur. . ‡ Supaya dapat menguji keupayaan bertindak serta keberkesanan alatan kebombaan dan kecemasan pada sesebuah bangunan tersebut.

.Persediaan ‡ Mewujudkan Jawatankuasa bertindak di setiap bangunan dan melantik AJK Pengosongan Bangunan : ± Sebagai tanda pengenalan. ± Bertanggungjawab kepada semua penghuni semasa pengosongan bangunan sehingga dipastikan keadaan bangunan selamat untuk dihuni semula atau sehingga tanggungjawab tersebut diambilalih oleh pegawai pasukan perkhidmatan. AJK Pengosongan Bangunan hendaklah memakai topi yang bewarna merah umpamanya. ± Memastikan bantuan pertolongan cemas pertama diberikan. jika perlu.

‡ Menyediakan pelan lantai (floor plan) dan rancangan tindakan. .

‡ Keluar dari bangunan mengikut pintu yang paling dekat dengan kadar segera. ‡ Laporkan diri di tempat perhimpunan dan pastikan nama anda dipanggil semasa perbarisan. cara-cara pengosongan dijalankan/ulasan. ‡ Guru Tingkatan.Tindakan Sewaktu Menjalankan Latihan ‡ Bunyikan loceng kecemasan. . panggil baris dan periksa kehadiran pelajar masing-masing di tempat perhimpunan dan lapor kepada AJK Pengosongan Bangunan. ‡ AJK Pengosongan Bangunan laporkan kepada Pegawai Bomba faktor masa.

± Pintas memintas atau tolak menolak antara satu sama lain. barulah anda boleh masuk semula ke dalam bangunan dengan teratur. cedera atau cacat. ± Jika terdapat penghuni yang sakit. bantu mereka untuk keluar dari bangunan. ± Hanya selepas bangunan anda diisytiharkan selamat. .‡ Semasa mengosongkan bangunan TIDAK dibenarkan:± Berhenti atau berpatah balik untuk mengambil barangbarang.

‡ Amali\SMK Hutan Melintang Latihan Kebakaran Sesi Pagi.flv .

‡ Latihan kawad kebakaran dan kecemasan adalah merupakan suatu langkah persediaan atau berjaga-jaga bagi menghadapi segala kemungkinan yang mungkin berlaku. perlu dingatkan bahawa menyelamat nyawa adalah lebih penting daripada menyelamat harta benda.Penutup ‡ Kebakaran atau apa-apa kecemasan di bangunan-bangunan boleh berlaku pada bila-bila masa dan keadaan tanpa diduga. ‡ Di dalam apa jua keadaan sekalipun. mencederakan dan memusnahkan harta benda. . ‡ Kebakaran dan kecemasan boleh meragut nyawa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful