Prosedur Kecemasan

Kebakaran

Pengenalan
‡ Kebakaran boleh menyebabkan bencana besar dan kehilangan nyawa di bangunan-bangunan seperti pejabat, hotel, pusat membeli belah, hospital, sekolah dan rumah. ‡ Bencana sedemikian boleh dicegah jika amalan keselamatan semasa kebakaran yang baik dilaksanakan. ‡ Pencegahan yang terbaik ialah dengan menghapuskan bahaya kebakaran.

‡ Punca-punca haba termasuk percikan api. ‡ Bahan mudah bakar seperti suratkhabar.Api ‡ Api hanya akan bermula jika terdapat ketigatiga punca iaitu haba. dan perabot adalah tergolong dalam bahan bakar selain minyak tanah atau petrol. pakaian. . kuasa elektrik dan besi panas. api yang menyala. oksigen dan bahan bakar. langsir.

Segitiga Api .

Apa Harus Dibuat jika Berlaku Kebakaran .

.

debudebu dan habuk masuk.Melepaskan Diri dari Bangunan Terbakar ‡ Tutup mulut dan hidung dengan sapu tangan atau kain basah bertujuan untuk menahan asap. . ‡ Seorang hendaklah menuju ke dinding dan merayap sekeliling sehaluan hingga berjumpa pintu. ‡ Apabila bergerak dalam bangunan berasap gunakan cara meraba-raba dengan tapak tangan untuk mengelakkan halangan dan juga kejutan elektrik.

rasa dengan kaki sebelum pijak. ‡ Menyusur ke bawah cara membelakang. ‡ Untuk tangga besi pastikan kepanasannya.Dari Tingkat Pertama ‡ Sekiranya menggunakan tangga rapatkan diri ke bahagian dinding. .

Kemungkinan boleh hangus kerana kepanasan.‡ Perhatian harus diberi kepada tangga ianya punca bahaya. . ‡ Gunakan tingkap/bumbung dapur dan terjun ke bawah.

‡ Hulur tali serendah-rendah yang boleh hingga ke bawah. gunakan kain-kain selimut.Dari Tingkat Dua ‡ Jangan panik. . cadar untuk membuat tali dan ikat pada perabot berat atau tiang. jaga keselamatan semasa menuruni cara ini.

‡ Jangan gunakan lif semasa kebakaran. jika boleh. buka jendela dan menjerit untuk menarik perhatian orang dibawah. ‡ Tutup pintu. ‡ Tunggu sehingga bantuan tiba. .Dari Tingkat Tiga ‡ Sediakan tali belati untuk menuruni.

Penggunaan Soket Panggilan Isyarat dan Gelendong Hos .

.

Jika Pakaian Anda Terbakar .

.Prosedur Kawad Kebakaran ‡ Setiap sekolah hendaklah menjalankan kawad kebakaran dan kecemasan disekolah masingmasing. ‡ Kawad kebakaran tersebut hendaklah dijalankan sekurang-kurangnya sekali di dalam masa setahun.

Tujuan ‡ Supaya pelajar yang terancam boleh bertindak dengan tenang dan teratur. ‡ Supaya tindakan pengosongan bangunan dilaksanakan dengan cepat dan teratur. . ‡ Supaya jalan keluar dan tangga keselamatan (routes of escape) digunakan mengikut kaedah yang dirancang.

. ‡ Supaya dapat menguji keupayaan bertindak serta keberkesanan alatan kebombaan dan kecemasan pada sesebuah bangunan tersebut.‡ Melatih AJK Pengurusan Krisis yang dilantik menjalankan tugas dengan sempurna dan mengikut prosedur.

± Memastikan bantuan pertolongan cemas pertama diberikan. AJK Pengosongan Bangunan hendaklah memakai topi yang bewarna merah umpamanya.Persediaan ‡ Mewujudkan Jawatankuasa bertindak di setiap bangunan dan melantik AJK Pengosongan Bangunan : ± Sebagai tanda pengenalan. jika perlu. . ± Bertanggungjawab kepada semua penghuni semasa pengosongan bangunan sehingga dipastikan keadaan bangunan selamat untuk dihuni semula atau sehingga tanggungjawab tersebut diambilalih oleh pegawai pasukan perkhidmatan.

‡ Menyediakan pelan lantai (floor plan) dan rancangan tindakan. .

‡ Keluar dari bangunan mengikut pintu yang paling dekat dengan kadar segera. ‡ AJK Pengosongan Bangunan laporkan kepada Pegawai Bomba faktor masa. panggil baris dan periksa kehadiran pelajar masing-masing di tempat perhimpunan dan lapor kepada AJK Pengosongan Bangunan. cara-cara pengosongan dijalankan/ulasan.Tindakan Sewaktu Menjalankan Latihan ‡ Bunyikan loceng kecemasan. ‡ Laporkan diri di tempat perhimpunan dan pastikan nama anda dipanggil semasa perbarisan. ‡ Guru Tingkatan. .

. ± Pintas memintas atau tolak menolak antara satu sama lain. cedera atau cacat.‡ Semasa mengosongkan bangunan TIDAK dibenarkan:± Berhenti atau berpatah balik untuk mengambil barangbarang. ± Hanya selepas bangunan anda diisytiharkan selamat. ± Jika terdapat penghuni yang sakit. bantu mereka untuk keluar dari bangunan. barulah anda boleh masuk semula ke dalam bangunan dengan teratur.

‡ Amali\SMK Hutan Melintang Latihan Kebakaran Sesi Pagi.flv .

‡ Kebakaran dan kecemasan boleh meragut nyawa. ‡ Latihan kawad kebakaran dan kecemasan adalah merupakan suatu langkah persediaan atau berjaga-jaga bagi menghadapi segala kemungkinan yang mungkin berlaku. ‡ Di dalam apa jua keadaan sekalipun. . perlu dingatkan bahawa menyelamat nyawa adalah lebih penting daripada menyelamat harta benda. mencederakan dan memusnahkan harta benda.Penutup ‡ Kebakaran atau apa-apa kecemasan di bangunan-bangunan boleh berlaku pada bila-bila masa dan keadaan tanpa diduga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful