PROSEDUR PERMOHONAN

SIJIL SKIM PERSIJILAN KEJURULATIHAN KEBANGSAAN (SPKK)

DAN

LESEN JURULATIH

2 Apakah Skim Persijilan Kejurulatihan Kebangsaan (SPKK)? SPKK adalah suatu piawai kebangsaan bagi pengiktirafan kelayakan kejurulatihan. Di bawah bimbingan dan nasihat Lembaga Kejurulatihan Kebangsaaan (LKK).A.NATIONAL COACHING LICENSING SCHEME 1 Pengenalan Tahun 2006 merupakan tahun yang penting dalam sejarah kemajuan bidang kejurulatihan. . Majlis Sukan Negara (MSN) ii) Kursus Kejurulatihan Sukan Spesifik Ceramah dan pengajaran amali tentang kemahiran sukan spesifik. II dan III) bagi keperluan jurulatih dengan membekalkan kursus-kursus secara progresif dengan tujuan meningkatkan pengetahuan dan kemahiran para jurulatih. Dalam masa yang sama Cawangan Kejurulatihan juga telah membangunkan Skim Pelesenan Kejurulatihan Kebangsaan (SLKK) bagi memastikan jurulatih yang mempunyai kelulusan di bawah Skim Persijilan Kejurulatihan Kebangsaan (SPKK) dapat menikmati imbuhan yang ditawarkan pada skim pekerjaan tersebut. Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak ke atas Perlaksanaan Skim Pekerjaan Jurulatih Kebangsaan berkuatkuasa pada 1 Julai 2006 yang memperlihatkan adanya satu skim gaji dan elaun yang menarik bagi jurulatih tempatan yang ingin menceburi bidang kejurulatihan secara penuh masa ataupun sambilan.B. Konsep SLKK ini telah diperkenalkan kepada semua Persatuan Sukan Kebangsaan dan mendapat sambutan yang menggalakkan. Program ini dapat menyediakan pendidikan bersistematik (Tahap I. beberapa pelan tindakan telah dikemukakan untuk pembangunan bidang kejurulatihan di negara ini. Antaranya adalah Kelulusan Jawatankuasa Kabinet Pembangunan Sukan yang dipengerusikan oleh Y. teknik dan strategi kejurulatihan yang dikendalikan oleh Persatuan-persatuan Sukan Kebangsaan (PSK) dan Badan Sukan di peringkat antarabangsa. Maka tibalah masanya dilaksanakan supaya semua jurulatih yang bertauliah di negara ini dapat didaftarkan di bawah pengkalan data Pendaftaran Jurulatih Peringkat Kebangsaan (PJPK) dan seterusnya diberi pengiktirafan yang sewajarnya. SPKK mengandungi tiga komponen asas : i) Kursus Sains Sukan Pengajaran tentang prinsip-prinsip asas kejurulatihan dan sains sukan yang dikendalikan oleh Cawangan Kejurulatihan.

Sebagai contoh. maka para jurulatih dikehendaki lulus Tahap I sebelum dibenarkan mengambil kursus Tahap II dan seterusnya. Majlis Sukan Negara (MSN). calon-calon perlu menyerahkan laporan amali kejurulatihan yang dikelolakan oleh Persatuan Sukan Kebangsaan masing-masing dalam tempoh masa 3 hingga 6 bulan kepada Cawangan Kejurulatihan. Oleh kerana SPKK melangkah secara progresif. Berikut adalah tajuk utama dalam silibus kursus SPKK. .1 Sijil Penuh SPKK Kursus Sains Sukan dan Kejurulatihan Sukan Spesifik mengandungi tiga tahap pembelajaran.iii) Latihan Amali (Praktikum) Selepas menghadiri kursus kejurulatihan sukan spesifik. Sijil penuh SPKK yang diiktiraf dan lengkap bagi setiap tahap akan diperolehi oleh jurulatih setelah beliau selesai menyempurnakan kedua-dua kursus sains sukan dan sukan spesifik serta telah melaksanakan latihan amali (Praktikum) di tahap yang berkaitan. KOMPONEN – KOMPONEN SPKK 2. jurulatih yang lulus Tahap I Sukan Spesifik PSK dan Tahap I Sains Sukan MSN serta telah menjalani latihan amali (praktikum) sukan spesifik akan di beri pengiktirafan Sijil Penuh SPKK Tahap I.

00 RM 250. Hanya jurulatih yang mempunyai sijil penuh SPKK sahaja layak untuk memohon lesen kejurulatihan.2 Yuran dan Jangkamasa Kursus Sains Sukan SPKK : Sains Sukan Tahap I Tahap II Tahap III Yuran Kursus RM 100. Cadangan : Para jurulatih dinasihatkan mengambil Kursus Sains Sukan terlebih dahulu sebelum meneruskan ke Kursus Kejurulatihan Sukan Spesifik. . seseorang jurulatih akan meningkatkan diri sepanjang kerjayanya sebagai jurulatih bertauliah. SPKK adalah penting sebagai langkah pertama ke arah mendaftarkan diri dalam senarai pengkalan data Pendaftaran Jurulatih Peringkat Kebangsaan yang dikendalikan oleh Cawangan Kejurulatihan. Cara ini dapat membantu mereka memperolehi pengetahuan secara meluas mengenai prinsipprinsip asas kejurulatihan dan sains sukan sebelum bergerak maju membentuk kemahiran-kemahiran kejurulatihan sukan spesifik.00 RM 150.Sains Sukan • • • • • • • • • • • Falsafah Kejurulatihan Sukan di Malaysia Anatomi dan Fisiologi Biomekanik Sukan Latihan Persediaan Fizikal Pemakanan Sukan Kompetensi Kejurulatihan Psikologi Sukan Tumbesaran & Perkembangan Motor Kecederaan & Perubatan Sukan • • • • • • • • • • • Sukan Spesifik dan Praktikum Sejarah Organisasi Sukan Peraturan/Undang-undang Permainan Peralatan Falsafah Kejurulatihan Kod Etika Kejurulatihan Metodologi Pengajaran Perancangan Latihan Mengajar Teknik / Kemahiran sukan Taktik & Strategi Kecergasan Sukan Spesifik Sains Sukan Gunaan 2.00 Jangkamasa Kursus 27 Jam 35 Jam 45 jam Dengan mempunyai Sijil Penuh bagi setiap tahap SPKK.

Jurulatih yang tersenarai dalam PJPK hendaklah sentiasa .2 Persamaan Taraf Sukan Spesifik SUKAN SPESIFIK Tahap I Tahap II Tahap III PERSAMAAN TARAF Mengikuti kursus Kejurulatihan Sukan Spesifik antara 5 hingga 13 hari. Bagi Sukan Spesifik pula. 2.3. 2. Bagaimanapun. Kelulusan tertakluk kepada Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan (LKK).3 Persamaan Taraf Sains Sukan dan Sukan Spesifik Persamaan taraf bagi kursus Sains Sukan akan diberi kepada individu-individu atau jurulatih-jurulatih yang mempunyai kelayakan yang menyamai silibus Sains Sukan SPKK. penentuan persamaan taraf setiap kelayakan Skim Persijilan Kejurulatihan Kebangsaan (SPKK) akan dibincang oleh LKK sebelum keputusan dicapai. Mengikuti kursus Kejurulatihan Sukan Spesifik melebihi 5 bulan.3. persamaan taraf akan diberikan dengan pertimbangan Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan (LKK) kepada jurulatih-jurulatih yang mempunyai kelayakan dalam Sukan Spesifik yang diperlukan dan kursus-kursus yang diiktiraf di dalam atau luar negara.2. Mengikuti kursus Kejurulatihan Sukan Spesifik antara 2 minggu dan kurang 5 bulan.1 Persamaan Taraf Sains Sukan SAINS SUKAN Tahap I Tahap II Tahap III PERSAMAAN TARAF Ijazah dalam Sains Sukan atau Pendidikan Jasmani atau yang setara dengannya Ijazah Sarjana dalam Sains Sukan atau Pendidikan Jasmani atau yang setara dengannya Doktor Falsafah dalam Sains Sukan atau Pendidikan Jasmani atau yang setara dengannya Peserta yang ingin mendapatkan pengesahan pengiktirafan perlu mengisi Borang Persamaan Taraf Sains Sukan MSN melalui laman web MSN. 3 Pendaftaran Jurulatih Peringkat Kebangsaan (PJPK) Pendaftaran Jurulatih Peringkat Kebangsaan (PJPK) adalah pengkalan data bagi jurulatih SPKK yang bertauliah dan telah memperolehi sijil penuh sekurang kurangnya Tahap I Sains Sukan SPKK dan Tahap I Sukan Spesifik dengan praktikumnya.

menambahkan ilmu pengetahuan dalam bidang kejurulatihan serta kemahiran sukan tertentu menerusi Program Lanjutan Kejurulatihan (PLK). Melalui program PLK ini. Lebih penting lagi. jurulatih dapat memperbaiki diri mereka dengan menyertai pelbagai aktiviti peningkatan ilmu yang dapat membantu mereka memperolehi teknik dan kaedah terkini dalam bidang kejurulatihan. Maka PJPK merupakan tempat himpunan semua jurulatih yang bertauliah dan berwibawa. PJPK adalah mercu jaminan kualiti jurulatih di mata masyarakat CARA-CARA MEMPEROLEHI SIJIL PENUH SPKK .

i) Borang diperolehi dengan memuat turun dalam laman web MSN di http://www.nsc. ii) Hantar borang yang telah lengkap beserta sijil – sijil yang telah disahkan kepada Pengarah Cawangan Kejurulatihan Majlis Sukan Negara Malaysia Kompleks Sukan Negara Bukit Jalil 57000 Kuala Lumpur.1 Prosedur Memohon Sijil SPKK I . II atau III serta Lesen A.3. CARA –ACARA MEMPEROLEHI LESEN JURULATIH .gov.B atau C.my atau dapatkan di Cawangan Kejurulatihan.

3. Mematuhi Kod Etika Jurulatih ( Sila Baca Lampiran) III. mengenalpasti dan mengelolakan aktiviti-aktiviti tersebut untuk jurulatih. Wajib bagi jurulatih Sukan Air : Mempunyai Sijil Bantu Mula (dengan CPR) yang sah (Optional kepada sukan lain). surcaj sebanyak RM 10. Untuk memperbaharui keahlian jurulatih di dalam PJPK. 4. simposium.. jurulatih hendaklah mengumpul jumlah bilangan jam/hari pembelajaran dengan menghadiri aktivitiaktiviti peningkatan ilmu kejurulatihan. “ Setiap Jurulatih yang telah berdaftar adalah wajib untuk mengikuti kursuskursus.” . IV. yang Yuran untuk memperbaharui kad keahlian adalah RM 10. bengkel. MSN. klinik dan seumpamanya untuk mencapai himpunan bilangan jam ataupun hari bagi tempoh pembelajaran Continuous Coaching Education (CCE) Program yang kelah membolehkan Jurulatih memperbaharui lesen setelah 3 tahun. Melalui peningkatan ilmu pengetahuan yang terkini.00 akan dikenakan. Cawangan Kejurulatihan bertanggungjawab menilai dokumen-dokumen dihantar bagi tujuan memperbaharui permohonan tersebut. persidangan.00.2 Memperbaharui Keahlian Keahlian boleh diperbaharui dengan syarat-syarat berikut : I. Mempunyai pas pekerjaan atau permit kerja sebagai jurulatih yang sah dari Jabatan Imigresen Malaysia (bagi jurulatih luar negara sahaja) Setelah mematuhi syarat-syarat di atas jurulatih hendaklah menghantar borang permohonan bersama dengan Buku Log Sistem Perlesenan Kejurulatihan Kebangsaan dan Sijil-sijil Kehadiran yang disahkan untuk memperbaharui keahlian dengan PJPK sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum tarikh tamat tempoh keahliannya. jurulatih dapat menyampaikan cara latihan yang bermutu tinggi mengikut tahap-tahap tertentu. Telah memenuhi keperluan Program Lanjutan Kejurulatihan (PLK) (Sila rujuk penerangan tentang PPBJ) II. Sila layari laman web Cawangan Kejurulatihan untuk rujukan. Sekiranya kad keahlian tidak dituntut dalam tempoh 2 minggu. ISN dan PSK akan membantu.. Program Lanjutan Kejurulatihan (PLK) Tujuan PLK adalah untuk menggalakkan jurulatih sentiasa meningkatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran tentang kejurulatihan.

Program ini diperkenalkan kerana MSN yakin dengan adanya pengetahuan dan kaedah-kaedah latihan terbaru yang diperolehi. semua jurulatih yang berdaftar dengannya dikehendaki mengumpulkan bilangan jumlah jam ataupun hari pembelajaran dengan menghadiri aktiviti-aktiviti pendidikan kejurulatihan secara berterusan. kursus. PSK serta pertubuhan yang lain untuk mengendalikan PLK yang komprehensif untuk jurulatih. mahir dan berpengetahuan. seseorang jurulatih dikehendaki memenuhi syarat PLK. Keahlian Pendaftaran Jurulatih Peringkat Kebangsaan (PJPK) ialah selama tiga tahun. Objektif utama program ini ialah memastikan jurulatih mendapat peluang-peluang pembelajaran bagi meningkatkan kepakaran mereka. Terdapat empat jenis status ahli di dalam PJPK: Aktif Merujuk kepada jurulatih yang telah memenuhi syarat-syarat .2 Pengumpulan Bilangan Jam / Hari Pembelajaran PLK merupakan satu elemen utama bagi Pendaftaran Jurulatih Peringkat Kebangsaan kerana ianya memerlukan jurulatih untuk meningkatkan keupayaan mereka secara berterusan bagi menjamin dan mengawal mutu kejurulatihan yang tinggi. bengkel. seminar.1 Program Lanjutan Kejurulatihan (PLK)? PLK merupakan platform bagi jurulatih meningkatkan diri mereka dengan ilmu pengetahuan dalam bidang Kejurulatihan supaya mereka menjadi jurulatih yang lebih cekap. jurulatih dapat menyampaikan aktiviti kejurulatihannya dengan baik dan berkesan.Tahap Satu (I) Dua (II) Tiga (III) Jam 60 Jam 90 Jam 120 Jam (atau) Hari 10 Hari 15 Hari 20 Hari 4. 4. MSN akan bekerjasama dengan ISN. Peranan utama MSN dalam PLK adalah mengenalpasti dan mengelola aktiviti-aktiviti yang berguna seperti klinik. Di bawah penubuhan baru Pendaftaran Jurulatih Peringkat Kebangsaan (PJPK). konferen dan lain-lain lagi aktiviti pendidikan untuk peningkatan pengetahuan dan kemahiran jurulatih. Semasa menjadi ahli.

Menghadiri program kejurulatihan pembangunan sukan. 4. Pendidikan ini juga merangkumi penyebaran pengetahuan dan kemahiran dari seorang jurulatih kepada jurulatihjurulatih lain melalui bengkel. . Menghadiri program mengenalpasti bakat (TID) II. Namanya akan dikeluarkan dari senarai PJPK. symposium. jurulatih hendaklah mempunyai himpunan bilangan jam ataupun hari pembelajaran (bergantung kepada tahap persijilan) dalam jangkamasa tiga tahun seperti berikut :Tahap 1 2 3 Masa Pembelajaran Dikehendaki 60 jam 90 jam 120 jam Hari Pembelajaran Dikehendaki 10 hari 15 hari 20 hari Himpunan jumlah bilangan jam atau hari pembelajaran yang boleh diambil kira dalam pendidikan kejurulatihan. Tidak Aktif pembaharuan Merujuk kepada jurulatih yang telah memenuhi syarat-syarat dan kriteria yang ditetapkan oleh PJPK.3 Pendidikan Jurulatih (Coach Education) Pendidikan jurulatih merujuk kepada aktiviti–aktiviti pendidikan atau pembelajaran yang mempunyai hubungkait dengan kejurulatihan. seminar dan konferen atau persidangan.serta kriteria yang ditetapkan oleh PJPK dan keahlian diperlukan dalam masa tiga tahun. Keluar dari Senarai Gantung Untuk memastikan status “AKTIF” dalam PJPK. Kemasukan semula menjadi ahli berdaftar bergantung kepada kes demi kes. iaitu gagal memperolehi himpunan bilangan jam/hari pembelajaran yang minima. tetapi tidak memenuhi syarat keperluan membaharui keahlian. bergantung kepada Badan Penyiasat Lembaga Disiplin. Berikut adalah contoh-contoh aktiviti pembelajaran dan pengajaran pendidikan kejurulatihan seperti :- I. Merujuk kepada jurulatih yang telah melanggar Kod Etika Jurulatih atau pun dalam penyiasatan. Merujuk kepada jurulatih yang gagal memenuhi syarat-syarat dan kriteria membaharui keahlian yang ditetapkan oleh PJPK setelah setahun dari tempoh luput keahliannya.

Yang paling penting. XI. II. Ini akan meningkatkan kredibiliti anda sebagai seorang jurulatih bertauliah. Menghadiri kursus pendek / klinik / seminar / ceramah Sains Sukan. Kenapa Jurulatih Perlu Berdaftar di bawah PJPK ? Sebagai seorang jurulatih yang berdaftar. jurulatih hendaklah menghubungi pihak MSN atau PSK untuk mendapat kepastian. . berita atau buku penerbitan yang relevan (imbuhannya 1-2 hari).III. ianya tidak berakhir di situ sahaja malah banyak lagi aktiviti lain boleh diterokai. IV. VI. anda akan diiktiraf sebagai jurulatih kebangsaan yang berdaftar. IV. berketrampilan dan telah memenuhi keperluan pemilihan yang ketat.1 Keistimewaan Yang Diperolehi oleh Ahli Berdaftar PJPK : I. Anda akan mendapat potongan yuran penyertaan (5-20 %) bagi kursus jangka pendek. Menghadiri kursus-kursus kejurulatihan prestasi tinggi. V. VI. 5. Sebagai jurulatih yang berdaftar dengan PJPK. VII. berkemahiran. Aktiviti-aktiviti di atas merupakan sebahagian daripada aktiviti-aktiviti pembelajaran dan pengajaran pendidikan kejurulatihan. Pembentangan kertas kerja di persidangan dan seminar. Anda berpeluang mendapat maklumat dan menambahkan pengetahuan serta kemahiran sukan melalui kursus jangka pendek. ini telah membezakan anda dengan jurulatih lain yang tidak berdaftar dengan PJPK. V. seminar dan konferen yang dikelolakan oleh institusi gabungan MSN & ISN. anda telah menunjukkan sikap profesionalisma dalam kejurulatihan. Anda akan diberi potongan yuran penyertaan (20-50%) atau kadar yuran penyertaan istimewa untuk menghadiri seminar dan konferen kelolaan MSN & ISN. Mengendalikan kursus-kursus berkaitan bidang kejurulatihan. Anda juga akan menikmati potongan harga untuk menjadi ahli Perpustakaan MSN & ISN. Anda mempunyai apa yang diperlukan oleh kerana anda bertauliah. Memberi ceramah di seminar dan bengkel kejurulatihan. simposium. seminar. Anda boleh mempamerkan pengalaman dan kelulusan anda di bidang kejurulatihan di laman web Cawangan Kejurulatihan. Menghadiri mana-mana persidangan sukan antarabangsa. bengkel dan kursus-kursus kejurulatihan dan lain-lain di luar negara. perubatan sukan dan lain-lain. X. ini akan membuka ruang yang lebih luas mengenai diri anda untuk diketahui oleh orang ramai. IX. III. VIII. Penyumbang artikel dalam jurnal. Untuk sebarang keterangan lanjut. Menghadiri kursus “Sports Trainer”. Menghadiri kursus kepegawaian / pengadil dan lain-lain. 5. ceramah. seminar dan bahanbahan ilmiah anjuran MSN & ISN. anda lebih diutamakan kerana mempunyai syarat yang diperlukan dan lebih dikehendaki oleh persatuan sukan dan ahli sukan.

Disediakan oleh : Cawangan Kejurulatihan Untuk keterangan lanjut. KEJURULATIHAN) 03 – 8992 9010 (UNIT SPKK) 03 – 8992 9046 (LESEN JURULATIH) Faks : 03 – 8996 6203 LAMPIRAN KOD ETIKA JURULATIH . sila hubungi Unit Skim Persijilan Kejurulatihan Kebangsaan (SPKK) Cawangan Kejurulatihan Majis Sukan Negara (MSN) Kompleks Sukan Negara Bukit Jalil 57000 Kuala Lumpur Tel : 03 – 8992 9600 (Direct Line : MSN) 03 – 8992 9045 (CAW. II. III.2 Keistimewaan bagi Majikan yang Mempunyai Jurulatih yang berdaftar PJPK: dengan I. Pendaftaran Jurulatih Peringkat Kebangsaan memberi khidmat panduan yang penting dengan menyediakan senarai jurulatih yang berdaftar dalam pelbagai sukan bagi memudahkan orang ramai memilih jurulatih yang sesuai untuk melaksanakan aktiviti Kejurulatihan. Anda boleh mencetak di kad perniagaan atau memasukkan ke laman web yang anda adalah seorang jurulatih berdaftar dengan PJPK dan seterusnya anda diiktiraf sebagai jurulatih yang bertauliah dan berwibawa. Masyarakat akan lebih yakin dengan jurulatih berdaftar dengan PJPK kerana mereka semua telah diperakui oleh MSN. Masyarakat dapat mengetahui tentang jurulatih PJPK yang berdaftar dengan melayari lawan web kejurulatihan MSN. 5. IV. Anda akan menikmati publisiti melalui MSN di samping meningkatkan imej dan status jurulatih di bawah Pendaftaran Jurulatih Peringkat Kebangsaan.VII. Jurulatih berlesen perlu mematuhi Kod Etika Jurulatih untuk memastikan mereka mengamalkan budaya kerja dan tingkahlaku positif dalam sukan.

• Mewujudkan satu persekitaran di mana seseorang atlet itu sentiasa mendapat motivasi bagi mengekalkan penyertaan dan meningkatkan prestasinya. Jurulatih merupakan seorang pemimpin / guru yang bertanggungjawab mempastikan program-program sukan dapat membentuk keperibadian dan perwatakan yang baik di dalam kehidupan seorang atlet. Saya akan sentiasa terikat dan mematuhi kod etika ini ketika menjalankan tugas sebagai seorang jurulatih. latihan terkawal.Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan yakin bahawa jurulatih memainkan peranan penting sebagai pemangkin kepada pembangunan sukan dan kejayaan seseorang atlet. Kod etika ini sememangnya memberikan penekanan tentang amalan baik yang perlu diikuti oleh seseorang jurulatih. berdisiplin tinggi serta sanggup berkorban apa sahaja demi mencapai kemajuan atlet bimbingannya. Jurulatih hendaklah mematuhi prinsip-prinsip etika jurulatih yang baik seperti di bawah :Sebagai seorang jurulatih 1. sambilan dan luar negara yang berkhidmat di bawah naungan Institut Sukan Negara Malaysia. . • Meningkatkan prestasi dengan cara yang selamat. Jurulatih juga mestilah bertanggungjawab dalam membina semangat kekitaan sewaktu mengambil bahagian dalam sukan. Seorang jurulatih sukan bertanggungjawab membantu mengembangkan potensi diri seorang atlet dengan meningkatkan prestasinya :• Mengenalpasti keperluan setiap orang individu. Lembaga Kejurulatihan Kebangsaan percaya bahawa seseorang jurulatih akan melakukan sesuatu yang terbaik bukan sahaja untuk dirinya bahkan juga untuk atlet di bawah penjagaannya. Jurulatih hendaklah menjadi model dalam melaksanakan tugas dengan jujur dan cekap selain mempunyai integriti yang tinggi. Setiap jurulatih harus mengamalkan tingkah laku yang positif ketika bersamasama atlet dalam memberikan pengalaman dan potensi diri kepada mereka. membuat penilaian dan mengambil bahagian sebaik mungkin dalam setiap pertandingan. Saya akan bersikap positif terhadap tugas sebagai jurulatih serta tidak akan berkelakuan negetif yang mana ia akan memberi kesan terhadap tanggapan masyarakat atau penerimaan jurulatih sebagai kerjaya. Kod etika jurulatih ini hendaklah diguna pakai oleh semua jurulatih sama ada sepenuh masa. Selain itu jurulatih perlulah sentiasa menunjukkan sikap kesukanan dan budi pekerti yang mulia serta menilai setiap atlet dengan baik dan seadilnya.

berfikir dan bermain sebagai satu pasukan. 11. Saya akan menjadi contoh yang baik bagi segala tindak tanduk saya ketika menjalankan tugas mahupun diluar tugas agar senantiasa menjadi ikutan kepada atlet. Saya tidak akan terpengaruh untuk mendapatkan sesuatu keistimewaan atau ganjaran. Ini akan memberi impak yang negatif tentang peranan saya sebagai “role-model”. 10. 8. Melarang atlet daripada bersifat pentingkan diri sendiri serta tidak bersungguh-sungguh dalam mengharungi sesuatu pertandingan sehingga tamat perlawanan.2. tidak menggunakan tutur kata yang tidak sepatutnya serta latihan yang boleh menyinggung perasaan seseorang atlet dan orang lain. kejujuran. Saya akan mengaplikasikan kaedah pengajaran yang efektif bagi mempastikan pengalaman yang diperolehi ketika latihan menyeronokkan. Saya tidak akan melakukan penderaan fizikan dan psikologikal . Saya akan menggalakkan atlet mencapai kejayaan secara jujur. Saya akan membina perhubungan yang baik dengan atlet berdasarkan kepada kepercayaan dan saling hormat menghormati. 5. Saya juga tidak akan menggunakan kedudukan saya untuk melakukan salah laku seks atau membuat perhubungan yang dilarang dengan atlet atau seseorang yang rapat dengan mereka. maruah dan nilai seseorang atlet serta melatih mereka secara adil dan sama rata. dapat meningkatkan harga diri dan menggalakkan perasaan sayang serta menghargai nilai sukan. Saya akan memberikan keutamaan terhadap perihal kesejahteraan dan keselamatan atlet lebih daripada peningkatan prestasi. 9. merokok. 7. Saya akan menghormati daya usaha dan sumbangan orang lain serta tidak menganggap usaha atau kaedah tersebut milik saya sendiri. Saya akan hormati pelbagai pendekatan kaedah yang digunakan ketika melatih. Saya akan menjauhkan diri dari berkelakuan tidak senonoh. Saya akan menurut semua garis panduan yang terkandung di dalam persatuanpersatuan sukan yang saya ceburi. Saya akan pastikan penerapan budaya kerja berkumpulan dilaksanakan demi kelancaran dan kecemerlangan sukan. 4. 6. keyakinan dan kesetiaan. melakukan yang terbaik dan sentiasa memperbaiki prestasi dengan daya usaha tinggi serta berdisiplin. Saya akan menghormati hak. Saya tidak akan membuat sebarang kenyataan atau dakwaan bertulis kepada orang ramai berkaitan perkara yang tidak benar dengan profesion kejurulatihan. minum minuman keras dan penyalahgunaan dadah dalam bentuk apa jua sekali pun. Saya wajar bersifat amanah dalam semua perkara yang saya lakukan dan mendidik atlet betapa pentingnya integriti. . 3.

Saya akan menghormati semua pegawai sukan pada setiap masa. 19. 15 | M u k a Surat . 13. 15. Saya tidak akan menggunakan nama dan atlet saya untuk mendapatkan sebarang imbuhan secara komersil melainkan dengan mendapat izin dari Majlis Sukan Negara.12. Saya akan berusaha meningkatkan ilmu bagi menambahkan pengetahuan berkaitan prinsip-prinsip kejurulatihan dan mempelajari teknik dan strategi terkini dalam sukan yang diceburi. 16. pegawai. saintis. Saya akan mengingati atlet tentang bahayanya mengambil benda terlarang termasuk minuman keras dan rokok serta dadah untuk peningkatan prestasi. ahli fisioterapi) demi kebaikan atlet. Saya akan sentiasa mematuhi kod etika ini secara berterusan dalam semua lapangan sukan. 18. doktor. Saya juga akan akur dengan sensitiviti agama. pelatih. Saya akan sentiasa mengamalkan prinsip “fair-play” dan tidak akan melanggar peraturan-peraturan serta undang-undang permainan. Saya akan mempromosi serta menggalakkan semangat kesukanan. Saya akan bekerjasama dengan pakar-pakar lain (contohnya jurulatih. keadaan yang selamat serta cabaran yang tidak dapat dilupakan bagi atlet dengan mengekalkan suasana sukan secara fizikal dan mental yang selamat. Saya akan memberikan pengalaman. adat resam dan budaya masyarakat majmuk negara ini. 17. 14. Saya akan membimbing atlet menerima tanggungjawab ke atas perlakuan dan prestasi mereka. 20.