P. 1
PANDUAN PENYEDIAAN RPH DAN SPPK KSSR PENDIDIKAN ISLAM THN 1

PANDUAN PENYEDIAAN RPH DAN SPPK KSSR PENDIDIKAN ISLAM THN 1

|Views: 3,034|Likes:
Published by o0sis

More info:

Published by: o0sis on Mar 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/14/2013

pdf

text

original

PANDUAN MENYEDIAKAN RPH DAN SPPK PENDIDIKAN ISLAM TAHUN SATU (KSSR) 2011 1.

Sediakan ‘Ring File’ yang bersaiz tebal. 2.Muka depan fail – tulis: DOKUMEN PERSEDIAAN MENGAJAR PENDIDIKAN ISLAM TAHUN SATU 2011 NAMA SEKOLAH:_______________________ KELAS:______________________________ _ NAMA GURU:_________________________

3.Buat helaian pemisah (page breaker) bagi perkara-perkara berikut: 1. DOKUMEN STANDARD PENDIDIKAN ISLAM TAHUN SATU 2. RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN ISLAM TAHUN SATU
3. STANDARD PRESTASI BIDANG AL-QURAN

4. STANDARD PRESTASI BIDANG AKIDAH 5. STANDARD PRESTASI BIDANG IBADAH 6. STANDARD PRESTASI BIDANG SIRAH 7. STANDARD PRESTASI BIDANG ADAB 8. STANDARD PRESTASI BIDANG JAWI 9. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Masukkan helaian kosong borang Rancangan Pengajaran Harian Gunakan tulisan Jawi untuk menulis Rancangan Pengajaran Harian Borang Rancangan Pengajaran Harian kosong dikepilkan bersama Perbanyakkan borang tersebut Contoh RPH bagi bidang al-Quran dan Jawi dikepilkan bersama Masukkan Bahan Bantu Mengajar yang digunakan bagi p&p seperti lembaran kerja,contoh Carta,kad imbasan,kad huruf dan sebagainya dalam lakaran saiz A4

1. 2. 3. 4. 5. 6.

4.Sediakan sebuah lagi ‘ring file’ untuk Laporan Pentaksiran Sumatif Murid

Contoh Standard Prestasi bagi setiap bidang disertakan RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari:________________________ Tarikh:_____________________ Bidang:______________________ Masa:______________________ Tahun:__________________ Standard Kandungan:_____________________________________________________________________ STANDARD PEMBELAJARAN PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MENGIKUT 4 FASA TERARAH HASIL PEMBELAJARAN / LEARNING OUTCOMES ELEMEN SPPK PENGISIAN KURIKULUM ELEMEN MERENTAS KURIKULUM: IMPAK / REFLEKSI NILAI MURNI: KBBK: BBM: .5.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari: ISNIN Tarikh: 10 IANUARI 2011 Bidang:AL-QURAN Masa: 8.40 – 9.Kuiz ‘Ada Beza’ 3.Senarai Semak di menyebut dalam Buku dengan betul dikira sebagai Rekod Bacaan Murid dan pemenang.1.kumpulan dan individu secara rawak menggunakan carta huruf.1. 2.2)Murid diberi kad-kad huruf secara rawak dan menyebut di hadapan kelas ELEMEN SPPK .1.2)Guru perkenalkan huruf-huruf berbaris satu di atas (‫ ) ا – ث‬di dalam carta huruf.1. 2.2)Murid menampal dan menyebut huruf pada kad huruf yang Pentaksiran Sumatif: diberi.s 1-3) dengan betul dan fasih (‫.1)Murid membaca Buku Iqra’ Rekod Bacaan Guru HASIL PEMBELAJARAN / LEARNING OUTCOMES Murid dapat membaca Buku Iqra’ Satu (m.Semua murid mengikut secara kelas dan Pentaksiran Formatif: kumpulan.) ا – ث‬ 1. 1.1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyah tunggal berbaris satu di atas STANDARD PEMBELAJARAN 1.1)Guru melatih tubi bacaan murid secara kelas.1)Guru menerangkan mengenai -Pernahkah kamu lihat kuiz ‘Ada barisBeza’ kepada murid dan baris ini? membahagikan murid kepada tiga kumpulan.1)Guru pamer kad imbasan jenisjenis baris bersoal jawab dengan murid dan kaitkan dengan tajuk.2 Membanding beza bunyi huruf hijaiyah yang hampir sama bunyi (‫) ا – ي‬ . Guru membetulkan bacaan murid. Fail 4.1.Kumpulan yang paling banyak menampal dan 1.Soal jawab (contoh soalan) 3. 1.1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyah tunggal berbaris satu di atas (‫) ا – ي‬ PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MENGIKUT 4 FASA TERARAH 1. 2.40 PAGI Tahun: 1 JAYA Standard Kandungan: 1.

1)Guru memilih murid secara rawak untuk memegang kad huruf di hadapan kelas satu HASIL PEMBELAJARAN / LEARNING OUTCOMES Murid dapat mengenal.00 – 12. .membezakan dan menulis huruf ( . Tahun: 1 MAJU Standard Kandungan: 6. PENGISIAN KURIKULUM ELEMEN MERENTAS KURIKULUM: Elemen Kreativiti dan Inovatif: -hubungkait kad imbasan dengan tajuk NILAI MURNI: Rajin membaca al-Quran KBBK: Pembelajaran secara konstruktif BBM: 1.Carta huruf berbaris satu di atas ( ‫)ا–ث‬ 3.secara individu dan merekodkan bacaan murid 4.00 TGH. menyebut dan menulis huruf-huruf Jawi tunggal dengan betul PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MENGIKUT 4 FASA TERARAH 1.Kad-kad huruf (‫ ) ا – ث‬berbaris satu di atas IMPAK / REFLEKSI 90% murid dapat membaca Buku Iqra’ Satu (m.1 Mengenal.1.Kad imbasan jenis-jenis baris 2. (‫ا‬ ‫)–ث‬ 10% murid dapat membaca Buku Iqra’ Satu (m.menyebut dan menulis huruf-huruf Jawi tunggal STANDARD PEMBELAJARAN 6.2)Guru menggalakkan murid supaya rajin membaca al-Quran.s 1-3) secara individu dengan betul. menyebut.s. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari: ISNIN Tarikh: 10 JANUARI 2011 Bidang:JAWI Masa: 11. ‫ب .Murid ini akan diberi bimbingan secara berterusan dalam waktu Tasmik.1 Mengenal.2)Guru mengaitkan dengan tajuk 2. 1-3) secara individu dengan bimbingan guru. ت‬ ‫)ث‬ dengan betul.1) Guru mempamerkan gambar perahu dan bersoal jawab dengan murid 1.

Gambar perahu 2.Lembaran kerja 3.2 Membezakan huruf-huruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan betul persatu dan murid mengikut sebutan guru 2.Murid ini akan dihantar kepada Guru Pemulihan Jawi. ث‬ berdasarkan lembaran kerja yang telah dijawab oleh murid. 4.2)Guru melatih tubi sebutan murid secara kelas.kumpulan dan individu.2)Guru membuat pemerhatian dan menanda Senarai Semak pencapaian murid bagi huruf ( ‫) ب . ت .Kad huruf 3.1)Murid diminta mengkelaskan huruf yang diberi mengikut kumpulannya dengan betul menggunakan kad huruf yang diberi dalam Pertandingan ‘Cepat dan Tepat’ 3. 10% murid tidak dapat membezakan dan menulis Huruf yang diberi dengan bimbingan guru.Lembaran kerja IMPAK / REFLEKSI 70% murid dapat membezakan Dan menulis huruf yang diberi Dengan betul 20% murid dapat membezakan Dan menulis huruf yang diberi Dengan betul.6. .Pernahkah kamu lihat benda ini? 2.Senarai Semak PENGISIAN KURIKULUM ELEMEN MERENTAS KURIKULUM: Elemen Keusahawanan: -berani mencuba dan berdaya saing NILAI MURNI: Mensyukuri nikmat Allah KBBK: Pembelajaran secara konstruktif BBM: 1.Pemerhatian guru 3.1.1)Murid diberi penerangan untuk membuat latihan di dalam lembaran kerja yang diedarkan 4.Soal jawab (contoh soalan) Gambar apakah ini? . ELEMEN SPPK Pentaksiran Formatif: 1.2)Murid menyebut secara latih tubi huruf yang diberi sambil menulis di udara 3.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari:________________________ Tarikh:_____________________ Bidang:______________________ Masa:______________________ Tahun:__________________ Standard Kandungan:_____________________________________________________________________ STANDARD PEMBELAJARAN PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MENGIKUT 4 FASA TERARAH HASIL PEMBELAJARAN / LEARNING OUTCOMES ELEMEN SPPK PENGISIAN KURIKULUM ELEMEN MERENTAS KURIKULUM: IMPAK / REFLEKSI NILAI MURNI: KBBK: BBM: .

1. menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal ( ‫ )ا . 4 .Berani mencuba Murid dapat mengenal. Standard Pembelajaran : 5 1.Berdaya saing .ۑ‬berbaris satu di atas dengan sebutan makhraj huruf yang betul serta dapat membanding beza bunyi huruf yang hampir sama dengan betul tanpa bimbingan guru dan beradab ketika membaca al-Quran .ۑ‬ Membanding beza berbaris satu di atas dengan bunyi huruf hijaiyah sebutan makhraj huruf yang yang hampir sama tepat serta dapat bunyi membanding beza huruf yang ( ‫)ا .ۑ‬ Murid dapat mengenal.1 Bacaan DESKRIPTOR Murid dapat mengenal. menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal ( ‫ )ا .1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal berbaris satu di atas ( ‫)ا .1.ۑ‬ hampir sama bunyi dengan sempurna tanpa bimbingan guru dan beradab ketika membaca al-Quran. menyebut dan membaca huruf 1. EMK: Elemen Keusahawanan .Berani mencuba EVIDEN Laporan oleh guru di dalam Buku Rekod Bacaan Murid dan Fail Rekod Bacaan Murid yang disimpan oleh guru.Murid beradab ketika membaca alQuran serta dapat memberi bimbingan kepada rakan.Berdaya saing . EMK: Elemen Keusahawanan . 6 1.2 hijaiyyah tunggal ( ‫)ا .1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal berbaris satu di atas.CONTOH STANDARD PRESTASI BIDANG AL-QURAN BAN D STANDARD Standard Kandungan: 1.1.1.ۑ‬berbaris satu di atas dengan sebutan makhraj huruf yang tepat serta dapat membanding beza bunyi huruf hijaiyah yang hampir sama dengan sempurna tanpa bimbingan guru.1.

bunyi huruf hijaiyah yang hampir sama EMK: bunyi Elemen Keusahawanan ( ‫)ا .1.2 Bacaan Murid dapat mengenal.Berani mencuba 1 Murid dapat mengenal dan menyebut huruf hijaiyyah tunggal ( ‫ )ا-ث‬berbaris satu di atas dengan mengikut bacaan guru. menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal ( ‫ )ا .ۑ‬berbaris satu di atas dengan sebutan makhraj huruf yang betul tanpa bimbingan guru.Berdaya saing . 1.1.ۑ‬berbaris satu di atas Membanding beza dengan bimbingan guru. ( ‫)ا .Berdaya saing .Berani mencuba Standard Kandungan: 3 1.1.Berani mencuba Laporan oleh guru di dalam Buku Rekod Bacaan Murid dan Fail Rekod Bacaan Murid yang disimpan oleh guru. EMK: Elemen Keusahawanan . Standard Pembelajaran: 2 1.1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal berbaris satu di atas.1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal berbaris satu di atas Murid dapat mengenal.Berdaya saing .1.ۑ‬ menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal 1.ۑ‬ . EMK: Elemen Keusahawanan .Berdaya saing .2 ( ‫ )ا .Berani mencuba .1.EMK: Elemen Keusahawanan .

menyebut dan menulis hurufhuruf Jawi tunggal serta dapat membezakan hurufhuruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan betul tanpa bimbingan guru. EMK: Elemen Keusahawanan .1.1 Mengenal.Murid juga boleh menjadi contoh kepada murid lain dan dapat membimbing rakan sebaya.2 Membezakan hurufhuruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan betul Murid dapat mengenal.Murid juga boleh menjadi contoh kepada murid lain.berani mencuba dan berdaya saing Murid dapat mengenal.CONTOH STANDARD PRESTASI BIDANG JAWI BAND 6 STANDARD Standard Kandungan: 6.menyebut dan menulis hurufhuruf Jawi tunggal serta dapat membezakan hurufhuruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan tepat tanpa bimbingan guru.menyebut dan menulis huruf-huruf Jawi tunggal dengan betul DESKRIPTOR Murid dapat mengenal. EMK: Elemen Keusahawanan . Mengenal.berani mencuba dan berdaya saing 4 3 .menyebut dan menulis huruf-huruf Jawi tunggal Standard Pembelajaran: 6..1.menyebut dan menulis hurufhuruf Jawi tunggal serta dapat membezakan hurufhuruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan betul dengan bimbingan guru. EMK: Elemen Keusahawanan .berani mencuba dan berdaya saing EVIDEN Senarai Semak pencapaian murid yang telah dilengkapkan 5 6.berani mencuba dan berdaya saing Murid dapat mengenal.1. EMK: Elemen Keusahawanan .menyebut dan menulis hurufhuruf Jawi tunggal serta dapat membezakan hurufhuruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan tepat tanpa bimbingan guru.

EMK: Elemen Keusahawanan . EMK: Elemen Keusahawanan . ------------------------------- .menyebut dan menulis hurufhuruf Jawi tunggal dengan bimbingan guru.Murid ini dapat mengenal. Beliau juga seorang pelajar yang cepat menguasai topik yang disampaikan oleh guru. SOSIAL Murid ini sentiasa beradab terhadap guru dan mempunyai hubungan yang baik dengan rakan sebaya serta sentiasa bersedia membimbing rakan-rakan PENGGUNAAN EMK Murid ini sentiasa memberi kerjasama. BAND 6 SAHSIAH Murid ini adalah seorang pelajar yang menunjukkan minat dalam bacaan Al-Quran dan beradab sopan ketika membaca Al-Quran.2 Murid dapat mengenal.ث‬berbaris satu di atas dengan sebutan makhraj huruf yang tepat dan beradab ketika membaca Al-Quran tanpa bimbingan guru serta dapat membimbing rakan yang lain. berdaya saing serta berani mencuba di dalam sesi pembelajaran Disediakan oleh. menyebut huruf hijaiyyah tunggal berbaris satu di atas. ----------------------------Disahkan oleh.ARIFF KELAS :1 ARIF AKADEMIK Murid ini telah berjaya mengenal.berani mencuba dan berdaya saing 1 Murid dapat mengenal dan menyebut huruf-huruf Jawi tunggal dengan bimbingan guru.berani mencuba dan berdaya saing CONTOH : LAPORAN PENTAKSIRAN SUMATIF UNTUK BIDANG AL-QURAN (2011) NAMA PELAJAR :NUR ANIS SALIMI BINTI MOHD.menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal ‫ ا.

Bimbingan ibu bapa secara berterusan di rumah akan dapat membantu murid ini. kelebihan beramal dengan adab terhadap guru serta akibat tidak mengamalkannya. TINDAKAN SUSULAN Murid ini akan diberi bimbingan secara berterusan di sekolah sehingga dapat mengamalkan adab terhadap guru dengan betul tanpa bimbingan guru.Guru kelas Guru P. Murid ini dapat mengamalkan adab terhadap guru dengan bimbingan guru. SAHSIAH Murid ini adalah seorang yang pemalu dan pendiam tetapi patuh pada arahan guru. SOSIAL Murid ini perlu dimotivasikan agar dapat bergaul dengan rakan 3 .Kanan/Guru Besar CONTOH : LAPORAN PENTAKSIRAN SUMATIF UNTUK TOPIK ADAB TERHADAP GURU NAMA PELAJAR :NUR ANIS SALIMI BINTI MOHD.ARIFF KELAS :1 ARIF AKADEMIK BAND Murid ini telah belajar adab-adab terhadap guru.

Disediakan oleh. PENGGUNAAN EMK Murid dapat mengaplikasikan kaedah berjimat cermat dalam penggunaan air ketika berwuduk. PENGGUNAAN EMK Murid ini sentiasa menghormati guru dan rakan sebaya. berwibawa serta menjadi contoh kepada murid-murid lain. lafaz.sekelas dan bersikap lebih terbuka. ----------------------------Guru kelas Disahkan oleh. SAHSIAH BAND 6 Seorang murid yang berketrampilan. perkara-perkara sunat.makruh dan membatalkan wuduk serta melakukan cara berwuduk dengan sempurna dan dapat membimbing rakan-rakan. tujuan. ------------------------------Guru P. SOSIAL Murid ini mempunyai hubungan yang baik dengan rakan sebaya dan guru serta dapat menjalankan aktiviti dengan baik dan cemerlang.Kanan/Guru Besar CONTOH : LAPORAN PENTAKSIRAN SUMATIF BIDANG IBADAH UNTUK TOPIK: WUDUK NAMA PELAJAR :NUR AMINAH BINTI ADAM KELAS :1 AKTIF AKADEMIK Dapat menyatakan pengertian. . rukun.

W.Disediakan oleh. PENGGUNAAN EMK Murid ini adalah seorang murid yang bertanggugjawab.A.A.A. Disamping itu.W dan Tanda-Tanda Kenabian Baginda NAMA PELAJAR KELAS : MD AZLAN BIN MAT SABU : 1 WIBAWA AKADEMIK Murid ini telah belajar mengenai salasilah keturunan Nabi Muhammad S.Kanan/Guru Besar CONTOH:LAPORAN PENTAKSIRAN SUMATIF UNTUK TAJUK: Salasilah Keturunan Nabi Muhammad S. . BAND 6 SAHSIAH Murid ini menunjukkan minat dalam mengetahui sirah Nabi Muhammad S. beliau juga dapat menyatakan tanda-tanda kenabian baginda berdasarkan peristiwa semasa dan selepas baginda dilahirkan tanpa bimbingan guru dan mampu membimbing rakan-rakan yang lain.W. Disahkan oleh. bekerjasama dan berani mencuba di dalam sesi pembelajaran.W dan berusaha untuk mencontohi sifat-sifat Nabi Muhammad S. ----------------------------Guru kelas ------------------------------Guru P. berdaya saing. SOSIAL Murid ini sentiasa beradab terhadap guru dan mempunyai hubungan yang baik dengan rakan sebaya serta bersedia membimbing rakan-rakan.A.W sebelah ibu dan bapa dengan mengikut susunan yang betul serta dapat menyatakan keistimewaan keturunan Nabi Muhammad S. Beliau berjaya menyatakan salasilah keturunan Nabi Muhammad S.A.A.W.

……………………………. Guru P. …………………………………… Guru Kelas Disahkan oleh.Kanan/GB .Disediakan oleh.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->