P. 1
PANDUAN PENYEDIAAN RPH DAN SPPK KSSR PENDIDIKAN ISLAM THN 1

PANDUAN PENYEDIAAN RPH DAN SPPK KSSR PENDIDIKAN ISLAM THN 1

|Views: 3,034|Likes:
Published by o0sis

More info:

Published by: o0sis on Mar 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/14/2013

pdf

text

original

PANDUAN MENYEDIAKAN RPH DAN SPPK PENDIDIKAN ISLAM TAHUN SATU (KSSR) 2011 1.

Sediakan ‘Ring File’ yang bersaiz tebal. 2.Muka depan fail – tulis: DOKUMEN PERSEDIAAN MENGAJAR PENDIDIKAN ISLAM TAHUN SATU 2011 NAMA SEKOLAH:_______________________ KELAS:______________________________ _ NAMA GURU:_________________________

3.Buat helaian pemisah (page breaker) bagi perkara-perkara berikut: 1. DOKUMEN STANDARD PENDIDIKAN ISLAM TAHUN SATU 2. RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN ISLAM TAHUN SATU
3. STANDARD PRESTASI BIDANG AL-QURAN

4. STANDARD PRESTASI BIDANG AKIDAH 5. STANDARD PRESTASI BIDANG IBADAH 6. STANDARD PRESTASI BIDANG SIRAH 7. STANDARD PRESTASI BIDANG ADAB 8. STANDARD PRESTASI BIDANG JAWI 9. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Masukkan helaian kosong borang Rancangan Pengajaran Harian Gunakan tulisan Jawi untuk menulis Rancangan Pengajaran Harian Borang Rancangan Pengajaran Harian kosong dikepilkan bersama Perbanyakkan borang tersebut Contoh RPH bagi bidang al-Quran dan Jawi dikepilkan bersama Masukkan Bahan Bantu Mengajar yang digunakan bagi p&p seperti lembaran kerja,contoh Carta,kad imbasan,kad huruf dan sebagainya dalam lakaran saiz A4

1. 2. 3. 4. 5. 6.

4.Sediakan sebuah lagi ‘ring file’ untuk Laporan Pentaksiran Sumatif Murid

5.Contoh Standard Prestasi bagi setiap bidang disertakan RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari:________________________ Tarikh:_____________________ Bidang:______________________ Masa:______________________ Tahun:__________________ Standard Kandungan:_____________________________________________________________________ STANDARD PEMBELAJARAN PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MENGIKUT 4 FASA TERARAH HASIL PEMBELAJARAN / LEARNING OUTCOMES ELEMEN SPPK PENGISIAN KURIKULUM ELEMEN MERENTAS KURIKULUM: IMPAK / REFLEKSI NILAI MURNI: KBBK: BBM: .

Kumpulan yang paling banyak menampal dan 1.2 Membanding beza bunyi huruf hijaiyah yang hampir sama bunyi (‫) ا – ي‬ .1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyah tunggal berbaris satu di atas (‫) ا – ي‬ PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MENGIKUT 4 FASA TERARAH 1. 2.1.1)Guru pamer kad imbasan jenisjenis baris bersoal jawab dengan murid dan kaitkan dengan tajuk.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari: ISNIN Tarikh: 10 IANUARI 2011 Bidang:AL-QURAN Masa: 8. Fail 4.Semua murid mengikut secara kelas dan Pentaksiran Formatif: kumpulan.1)Guru menerangkan mengenai -Pernahkah kamu lihat kuiz ‘Ada barisBeza’ kepada murid dan baris ini? membahagikan murid kepada tiga kumpulan. 1.Kuiz ‘Ada Beza’ 3. 2.1)Guru melatih tubi bacaan murid secara kelas. 2.) ا – ث‬ 1.2)Murid menampal dan menyebut huruf pada kad huruf yang Pentaksiran Sumatif: diberi. Guru membetulkan bacaan murid.2)Murid diberi kad-kad huruf secara rawak dan menyebut di hadapan kelas ELEMEN SPPK .40 PAGI Tahun: 1 JAYA Standard Kandungan: 1.1.kumpulan dan individu secara rawak menggunakan carta huruf.1.1)Murid membaca Buku Iqra’ Rekod Bacaan Guru HASIL PEMBELAJARAN / LEARNING OUTCOMES Murid dapat membaca Buku Iqra’ Satu (m.2)Guru perkenalkan huruf-huruf berbaris satu di atas (‫ ) ا – ث‬di dalam carta huruf.Soal jawab (contoh soalan) 3.1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyah tunggal berbaris satu di atas STANDARD PEMBELAJARAN 1. 1.s 1-3) dengan betul dan fasih (‫.Senarai Semak di menyebut dalam Buku dengan betul dikira sebagai Rekod Bacaan Murid dan pemenang.1.40 – 9.1.

(‫ا‬ ‫)–ث‬ 10% murid dapat membaca Buku Iqra’ Satu (m.2)Guru mengaitkan dengan tajuk 2.Kad-kad huruf (‫ ) ا – ث‬berbaris satu di atas IMPAK / REFLEKSI 90% murid dapat membaca Buku Iqra’ Satu (m.1) Guru mempamerkan gambar perahu dan bersoal jawab dengan murid 1. 1-3) secara individu dengan bimbingan guru.1. ت‬ ‫)ث‬ dengan betul.00 – 12.Murid ini akan diberi bimbingan secara berterusan dalam waktu Tasmik. menyebut dan menulis huruf-huruf Jawi tunggal dengan betul PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MENGIKUT 4 FASA TERARAH 1.secara individu dan merekodkan bacaan murid 4.s. menyebut.s 1-3) secara individu dengan betul.00 TGH. Tahun: 1 MAJU Standard Kandungan: 6.menyebut dan menulis huruf-huruf Jawi tunggal STANDARD PEMBELAJARAN 6.1)Guru memilih murid secara rawak untuk memegang kad huruf di hadapan kelas satu HASIL PEMBELAJARAN / LEARNING OUTCOMES Murid dapat mengenal.Carta huruf berbaris satu di atas ( ‫)ا–ث‬ 3. .1 Mengenal. PENGISIAN KURIKULUM ELEMEN MERENTAS KURIKULUM: Elemen Kreativiti dan Inovatif: -hubungkait kad imbasan dengan tajuk NILAI MURNI: Rajin membaca al-Quran KBBK: Pembelajaran secara konstruktif BBM: 1.2)Guru menggalakkan murid supaya rajin membaca al-Quran. RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari: ISNIN Tarikh: 10 JANUARI 2011 Bidang:JAWI Masa: 11.Kad imbasan jenis-jenis baris 2.1 Mengenal. ‫ب .membezakan dan menulis huruf ( .

Senarai Semak PENGISIAN KURIKULUM ELEMEN MERENTAS KURIKULUM: Elemen Keusahawanan: -berani mencuba dan berdaya saing NILAI MURNI: Mensyukuri nikmat Allah KBBK: Pembelajaran secara konstruktif BBM: 1.6.Soal jawab (contoh soalan) Gambar apakah ini? .Kad huruf 3. ت .2)Murid menyebut secara latih tubi huruf yang diberi sambil menulis di udara 3.2 Membezakan huruf-huruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan betul persatu dan murid mengikut sebutan guru 2.Murid ini akan dihantar kepada Guru Pemulihan Jawi.Pemerhatian guru 3.Gambar perahu 2.2)Guru melatih tubi sebutan murid secara kelas.1)Murid diminta mengkelaskan huruf yang diberi mengikut kumpulannya dengan betul menggunakan kad huruf yang diberi dalam Pertandingan ‘Cepat dan Tepat’ 3. ELEMEN SPPK Pentaksiran Formatif: 1.1. .Lembaran kerja IMPAK / REFLEKSI 70% murid dapat membezakan Dan menulis huruf yang diberi Dengan betul 20% murid dapat membezakan Dan menulis huruf yang diberi Dengan betul. 10% murid tidak dapat membezakan dan menulis Huruf yang diberi dengan bimbingan guru. ث‬ berdasarkan lembaran kerja yang telah dijawab oleh murid. 4.Lembaran kerja 3.kumpulan dan individu.Pernahkah kamu lihat benda ini? 2.1)Murid diberi penerangan untuk membuat latihan di dalam lembaran kerja yang diedarkan 4.2)Guru membuat pemerhatian dan menanda Senarai Semak pencapaian murid bagi huruf ( ‫) ب .

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Hari:________________________ Tarikh:_____________________ Bidang:______________________ Masa:______________________ Tahun:__________________ Standard Kandungan:_____________________________________________________________________ STANDARD PEMBELAJARAN PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN MENGIKUT 4 FASA TERARAH HASIL PEMBELAJARAN / LEARNING OUTCOMES ELEMEN SPPK PENGISIAN KURIKULUM ELEMEN MERENTAS KURIKULUM: IMPAK / REFLEKSI NILAI MURNI: KBBK: BBM: .

menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal ( ‫ )ا .ۑ‬ Murid dapat mengenal.1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal berbaris satu di atas ( ‫)ا .ۑ‬ hampir sama bunyi dengan sempurna tanpa bimbingan guru dan beradab ketika membaca al-Quran.1.Berdaya saing . 6 1. EMK: Elemen Keusahawanan .Berani mencuba EVIDEN Laporan oleh guru di dalam Buku Rekod Bacaan Murid dan Fail Rekod Bacaan Murid yang disimpan oleh guru.2 hijaiyyah tunggal ( ‫)ا .1.1. menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal ( ‫ )ا . Standard Pembelajaran : 5 1.Berdaya saing .1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal berbaris satu di atas.1 Bacaan DESKRIPTOR Murid dapat mengenal.ۑ‬ Membanding beza berbaris satu di atas dengan bunyi huruf hijaiyah sebutan makhraj huruf yang yang hampir sama tepat serta dapat bunyi membanding beza huruf yang ( ‫)ا . menyebut dan membaca huruf 1.ۑ‬berbaris satu di atas dengan sebutan makhraj huruf yang tepat serta dapat membanding beza bunyi huruf hijaiyah yang hampir sama dengan sempurna tanpa bimbingan guru.ۑ‬berbaris satu di atas dengan sebutan makhraj huruf yang betul serta dapat membanding beza bunyi huruf yang hampir sama dengan betul tanpa bimbingan guru dan beradab ketika membaca al-Quran . 4 .Murid beradab ketika membaca alQuran serta dapat memberi bimbingan kepada rakan.CONTOH STANDARD PRESTASI BIDANG AL-QURAN BAN D STANDARD Standard Kandungan: 1.1.Berani mencuba Murid dapat mengenal. EMK: Elemen Keusahawanan .1.

1.1.Berdaya saing .Berdaya saing .Berdaya saing . EMK: Elemen Keusahawanan . bunyi huruf hijaiyah yang hampir sama EMK: bunyi Elemen Keusahawanan ( ‫)ا .1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal berbaris satu di atas.1. ( ‫)ا .1.EMK: Elemen Keusahawanan .1.ۑ‬berbaris satu di atas Membanding beza dengan bimbingan guru.Berani mencuba .1 Menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal berbaris satu di atas Murid dapat mengenal. EMK: Elemen Keusahawanan .Berani mencuba Standard Kandungan: 3 1.2 Bacaan Murid dapat mengenal. menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal ( ‫ )ا .1.ۑ‬berbaris satu di atas dengan sebutan makhraj huruf yang betul tanpa bimbingan guru.Berani mencuba 1 Murid dapat mengenal dan menyebut huruf hijaiyyah tunggal ( ‫ )ا-ث‬berbaris satu di atas dengan mengikut bacaan guru.ۑ‬ .Berdaya saing .ۑ‬ menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal 1.Berani mencuba Laporan oleh guru di dalam Buku Rekod Bacaan Murid dan Fail Rekod Bacaan Murid yang disimpan oleh guru.2 ( ‫ )ا . Standard Pembelajaran: 2 1.

berani mencuba dan berdaya saing EVIDEN Senarai Semak pencapaian murid yang telah dilengkapkan 5 6.1 Mengenal.1.menyebut dan menulis huruf-huruf Jawi tunggal Standard Pembelajaran: 6.1.CONTOH STANDARD PRESTASI BIDANG JAWI BAND 6 STANDARD Standard Kandungan: 6.menyebut dan menulis hurufhuruf Jawi tunggal serta dapat membezakan hurufhuruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan tepat tanpa bimbingan guru.. EMK: Elemen Keusahawanan .2 Membezakan hurufhuruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan betul Murid dapat mengenal. EMK: Elemen Keusahawanan . EMK: Elemen Keusahawanan .menyebut dan menulis hurufhuruf Jawi tunggal serta dapat membezakan hurufhuruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan tepat tanpa bimbingan guru.menyebut dan menulis hurufhuruf Jawi tunggal serta dapat membezakan hurufhuruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan betul tanpa bimbingan guru.1.berani mencuba dan berdaya saing 4 3 .menyebut dan menulis hurufhuruf Jawi tunggal serta dapat membezakan hurufhuruf yang hampir sama bunyi dan bentuk dengan betul dengan bimbingan guru.menyebut dan menulis huruf-huruf Jawi tunggal dengan betul DESKRIPTOR Murid dapat mengenal.Murid juga boleh menjadi contoh kepada murid lain.Murid juga boleh menjadi contoh kepada murid lain dan dapat membimbing rakan sebaya.berani mencuba dan berdaya saing Murid dapat mengenal.berani mencuba dan berdaya saing Murid dapat mengenal. EMK: Elemen Keusahawanan . Mengenal.

2 Murid dapat mengenal. BAND 6 SAHSIAH Murid ini adalah seorang pelajar yang menunjukkan minat dalam bacaan Al-Quran dan beradab sopan ketika membaca Al-Quran.berani mencuba dan berdaya saing CONTOH : LAPORAN PENTAKSIRAN SUMATIF UNTUK BIDANG AL-QURAN (2011) NAMA PELAJAR :NUR ANIS SALIMI BINTI MOHD. menyebut huruf hijaiyyah tunggal berbaris satu di atas. ------------------------------- . Beliau juga seorang pelajar yang cepat menguasai topik yang disampaikan oleh guru.berani mencuba dan berdaya saing 1 Murid dapat mengenal dan menyebut huruf-huruf Jawi tunggal dengan bimbingan guru. SOSIAL Murid ini sentiasa beradab terhadap guru dan mempunyai hubungan yang baik dengan rakan sebaya serta sentiasa bersedia membimbing rakan-rakan PENGGUNAAN EMK Murid ini sentiasa memberi kerjasama. EMK: Elemen Keusahawanan . ----------------------------Disahkan oleh.menyebut dan membaca huruf hijaiyyah tunggal ‫ ا.menyebut dan menulis hurufhuruf Jawi tunggal dengan bimbingan guru. berdaya saing serta berani mencuba di dalam sesi pembelajaran Disediakan oleh.Murid ini dapat mengenal.ث‬berbaris satu di atas dengan sebutan makhraj huruf yang tepat dan beradab ketika membaca Al-Quran tanpa bimbingan guru serta dapat membimbing rakan yang lain. EMK: Elemen Keusahawanan .ARIFF KELAS :1 ARIF AKADEMIK Murid ini telah berjaya mengenal.

Bimbingan ibu bapa secara berterusan di rumah akan dapat membantu murid ini. TINDAKAN SUSULAN Murid ini akan diberi bimbingan secara berterusan di sekolah sehingga dapat mengamalkan adab terhadap guru dengan betul tanpa bimbingan guru. Murid ini dapat mengamalkan adab terhadap guru dengan bimbingan guru.ARIFF KELAS :1 ARIF AKADEMIK BAND Murid ini telah belajar adab-adab terhadap guru. SAHSIAH Murid ini adalah seorang yang pemalu dan pendiam tetapi patuh pada arahan guru.Kanan/Guru Besar CONTOH : LAPORAN PENTAKSIRAN SUMATIF UNTUK TOPIK ADAB TERHADAP GURU NAMA PELAJAR :NUR ANIS SALIMI BINTI MOHD. SOSIAL Murid ini perlu dimotivasikan agar dapat bergaul dengan rakan 3 . kelebihan beramal dengan adab terhadap guru serta akibat tidak mengamalkannya.Guru kelas Guru P.

berwibawa serta menjadi contoh kepada murid-murid lain. rukun.Kanan/Guru Besar CONTOH : LAPORAN PENTAKSIRAN SUMATIF BIDANG IBADAH UNTUK TOPIK: WUDUK NAMA PELAJAR :NUR AMINAH BINTI ADAM KELAS :1 AKTIF AKADEMIK Dapat menyatakan pengertian. perkara-perkara sunat. Disediakan oleh. tujuan.makruh dan membatalkan wuduk serta melakukan cara berwuduk dengan sempurna dan dapat membimbing rakan-rakan. PENGGUNAAN EMK Murid ini sentiasa menghormati guru dan rakan sebaya. ------------------------------Guru P. . PENGGUNAAN EMK Murid dapat mengaplikasikan kaedah berjimat cermat dalam penggunaan air ketika berwuduk.sekelas dan bersikap lebih terbuka. SOSIAL Murid ini mempunyai hubungan yang baik dengan rakan sebaya dan guru serta dapat menjalankan aktiviti dengan baik dan cemerlang. SAHSIAH BAND 6 Seorang murid yang berketrampilan. ----------------------------Guru kelas Disahkan oleh. lafaz.

W dan Tanda-Tanda Kenabian Baginda NAMA PELAJAR KELAS : MD AZLAN BIN MAT SABU : 1 WIBAWA AKADEMIK Murid ini telah belajar mengenai salasilah keturunan Nabi Muhammad S.A.Disediakan oleh.A.W dan berusaha untuk mencontohi sifat-sifat Nabi Muhammad S.A.A. bekerjasama dan berani mencuba di dalam sesi pembelajaran. Beliau berjaya menyatakan salasilah keturunan Nabi Muhammad S. Disahkan oleh. . beliau juga dapat menyatakan tanda-tanda kenabian baginda berdasarkan peristiwa semasa dan selepas baginda dilahirkan tanpa bimbingan guru dan mampu membimbing rakan-rakan yang lain.W.A.W. Disamping itu.W.Kanan/Guru Besar CONTOH:LAPORAN PENTAKSIRAN SUMATIF UNTUK TAJUK: Salasilah Keturunan Nabi Muhammad S. BAND 6 SAHSIAH Murid ini menunjukkan minat dalam mengetahui sirah Nabi Muhammad S.A. PENGGUNAAN EMK Murid ini adalah seorang murid yang bertanggugjawab. ----------------------------Guru kelas ------------------------------Guru P.W sebelah ibu dan bapa dengan mengikut susunan yang betul serta dapat menyatakan keistimewaan keturunan Nabi Muhammad S. SOSIAL Murid ini sentiasa beradab terhadap guru dan mempunyai hubungan yang baik dengan rakan sebaya serta bersedia membimbing rakan-rakan. berdaya saing.

…………………………….Kanan/GB . …………………………………… Guru Kelas Disahkan oleh.Disediakan oleh. Guru P.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->