P. 1
Penglibatan ibu bapa & komuniti di peringkat awal kanak-kanak

Penglibatan ibu bapa & komuniti di peringkat awal kanak-kanak

|Views: 582|Likes:

More info:

Published by: Dekshuai Miera Thalatha on Mar 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/30/2013

pdf

text

original

TUGASAN

: 1) PEMBENTANGAN : 2) PENULISAN ILMIAH

17 OGOS 2009

TAJUK

: PENGLIBATAN IBU BAPA DAN KOMUNITI DI PERINGKAT AWAL KANAKKANAK

NAMA : 1) MOHD AMIRRUDIN BIN ZAKARIA 2) MOHD FAKRUL RADZI BIN ABU HASAN 3) WAN MOHD SZALIZAN BIN RAMLI 4) NORAINI BINTI SARIMIN 5) NURADILA BINTI ALWI

FAKULTI JABATAN TEMPAT SEMAKAN

: : : :

SENI DAN MUZIK PENDIDIKAN TEKNIKAL DAN VOKASIONAL UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS ENCIK KAMARUL AZMAN BIN ABD. SALAM

1

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS 35900 TANJONG MALIM, PERAK DARUL RIDZUAN

FAKULTI SENI DAN MUZIK

SHV4193 – ASUHAN DAN PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK

PENGLIBATAN IBU BAPA DAN KOMUNITI DI PERINGKAT AWAL KANAK-KANAK

DISEDIAKAN OLEH: MOHD AMIRRUDIN BIN ZAKARIA MOHD FAKRUL RADZI BIN ABU HASAN WAN MOHD SZALIZAN BIN RAMLI NORAINI BINTI SARIMIN NURADILA BINTI ALWI D20061027072 D20061027056 D20061028003 D20071029907 D20071029921

SEMESTER 5 & 7 PROGRAM PENDIDIKAN KEMAHIRAN HIDUP

DISEDIAKAN UNTUK: ENCIK KAMARUL AZMAN BIN ABDUL SALAM

TARIKH HANTAR: 17 OGOS 2009

2

0 PENGENALAN 6 2.2 3.3 Masyarakat Setempat Badan Kerajaan Badan Bukan Kerajaan 14 17 18 4.ISI KANDUNGAN MUKA SURAT PENGHARGAAN 4 1.0 PENGLIBATAN KOMUNITI 14 3.0 PENGLIBATAN IBU BAPA 9 3.0 KESIMPULAN 20 BIBLIOGRAFI 21 3 .1 3.

Terima kasih sekali lagi kami ucapkan. dan semangat kepada kami semasa menyiapkan tugasan ini. Bantuan beliau amat saya hargai walaupun beliau sentiasa sibuk dengan tugasnya sebagai pensyarah.W. memberi tunjuk ajar. Alhamdulillah bersyukur kehadrat Allah S. Justeru itu kami juga berharap agar hasil tugasan yang kami lakukan ini dapat 4 . Di kesempatan ini. saya ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada Encik Kamarul Azman bin Abdul Salam selaku pensyarah Subjek Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak (SHV4193) merangkap penasihat tugasan ini kerana membantu dan memberi tunjuk ajar kepada kami semasa proses menyiapkan tugasan ini. Akhir kata dari kami. Beliau yang tidak lokek ilmu sentiasa memberi pandangan kepada para pelajarnya agar dapat menyelesaikan tugasan ini dengan berjaya. Kerjasama dari teman-teman amat kami hargai kerana tanpa sokongan dan komitmen daripada teman-teman mungkin merumitkan lagi proses menyiapkan tugasan ini. Tidak lupa juga terima kasih saya ucapkan kepada teman-teman yang banyak membantu sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam membantu.T kerana dengan limpah dan kurniaNYA dapat juga kami menyiapkan tugasan yang telah diberikan ini walaupun semasa tugasan ini dijalakan pelbagai rintangan terpaksa ditempuhi dan perlu disiapkan dalam masa yang singkat. semoga penulisan kami ini dapat memuaskan hati semua pihak.PENGHARGAAN Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ucapan terima kasih juga kami ucapkan kepada ibu bapa kami yang banyak memberi sokongan dan mendoakan kami.

Kami hanyalah insan biasa yang tidak lepas daripada melakukan kesilapan. Jika ada salah silap dan terkasar bahasa.melahirkan bakal guru yang berkarisma dan bertoleransi. Sekian. kami ingin menyusun sepuluh jari tanda memohon seribu kemaafan. 5 . Harap dimaafkan. salam perpaduan daripada kami.

Perkembangan kanak-kanak terdiri daripada lima peringkat iaitu perkembangan fizikal.0 PENGENALAN Kanak-kanak dilahirkan dengan mempunyai sifat yang tersendiri hasil daripada perwarisan seperti yang telah dicipta dalam gen mereka (Rozumah & Salma. Kanak-kanak dalam lingkungan umur 4 – 6 tahun memerlukan pendedahan kepada persekitaran yang kaya dengan unsur pembelajaran. Malah penglibatan ibu bapa merupakan aspek penting dalam mendidik kanakkanak kerana mereka merupakan orang pertama yang mengasuh. di rumah atau di luar rumah seperti komuniti yang juga memainkan peranan yang penting. 1996). Komuniti atau masyarakat boleh mempengaruhi kanak-kanak serta ibu bapa kerana wujudnya jaringan hubungan. 1996). perkembangan sosial dan perkembangan intelektual (Jillian Rodd. ianya tidak hanya tertumpu kepada sesuatu pengalaman pembelajaran di sekolah tetapi ia merangkumi segala pengalaman dalam kehidupan hariannya sama ada di pusat asuhan. 1985). Mereka juga memerlukan peluang untuk melibatkan diri dalam berbagai jenis pengalaman. 6 . ibu bapa memainkan peranan penting dalam membangkitkan kebijaksanaan di dalam diri anak-anak dengan mendidiknya secara holistik dalam pada peringkat kanak-kanak. perkembangan bahasa. Pendedahan dan penglibatan ini penting untuk mereka berkembang dengan sempurna (Rozumah & Salma.1. Di peringkat awal kanak-kanak. perkembangan emosi. Sebagai pengaruh terbesar di dalam hidup anak. Kepelbagaian cara didikan ibu bapa memberi kesan kepada perkembangan moral kanak-kanak (Jillian Rodd. 1985).

Dalam tamadun Barat.Pendidikan prasekolah adalah pendidikan asas yang penting. Peringkat selepas lahir hingga ke peringkat tiga tahun dikenali juga sebagai peringkat ‘nursery’. Oleh sebab itu guru prasekolah perlu mempunyai pengetahuan yang luas mengenai pendidikan prasekolah yang merangkumi aspek-aspek perkembangan kanak-kanak. iaitu peringkat sebelum lahir dan peringkat sesudah lahir. Ia merupakan pendidikan awal dalam perkembangan hidup seseorang individu selepas pendidikan di rumah. Ia menjadi tapak yang boleh menyemaikan bibit cintakan ilmu pengetahuan dan sukakan sekolah. Secara umum. Iaitu dari mula dilahirkan hingga tiga tahun dan tahap seterusnya dari umur tiga hingga meningkat ke enam tahun. pendidikan awal bermaksud pendidikan peringkat prasekolah. yang lebih dikenali dengan peringkat ‘kindergarten’. Dari perspektif Islam. pentadbiran pusat prasekolah dan aspek-aspek lain yang berkaitan dengan pendidikan prasekolah. Selepas beberapa kajian. pendidikan awal bermula dari masa anak masih berada dalam kandungan ibu sehingga kanak-kanak berumur enam tahun. pendidikan awal Islam boleh dibahagikan kepada dua peringkat. strategi pengajaran pembelajaran. 7 . konsep pendidikan awal ini dipinda supaya meliputi kanak-kanak di peringkat selepas lahir hingga ke peringkat enam tahun. Pada mulanya peringkat ini hanya meliputi kanak-kanak dari umur tiga hingga enam tahun. Peringkat sesudah lahir dibahagikan juga kepada dua tahap.

emosi dan jasmani kanak-kanak bergantung kepada sempurna atau tidaknya asuhan yang diperolehi terutama sekali dalam waktu kritikal.Jelaslah di sini bahawa pendidikan peringkat awal sangat dititik beratkan oleh filosofi Islam dan Barat. untuk menyempurnakan tugas ibubapa. Mereka sependapat bahawa pendidikan kanak-kanak harus mendapat perhatian sepenuhnya kerana kanak-kanak mempunyai waktu tertentu yang sangat singkat dan perlu mendapat perhatian serius. 2. Jadi. Waktu ini disebut sebagai waktu kritikal. taman-taman asuhan perlulah mempunyai kurikulum yang seragam untuk membentuk insan yang cemerlang yang akan menjadi pemimpin unggul pada masa akan datang.0 PENGLIBATAN IBU BAPA 8 . Perkembangan intelek.

Penglibatan ibu bapa merupakan aspek penting dalam pendidikan prasekolah. 1985). Ibu bapa sebaliknya pula boleh menambah pengetahuan. kajian ini merumuskan bahawa sekiranya kita mahu anak-anak berjaya dalam bidang pendidikan. kita perlu terlibat secara langsung dalam arus pembelajaran mereka. Sebagai ibu bapa. terdapat kajian membuktikan bahawa ada kaitan antara penglibatan ibu bapa dengan pencapaian kanak-kanak. maka anda telah pun menemui prasekolah yang betul. dan anda mempunyai kuasa untuk terlibat secara aktif didalam pengalaman prasekolah anak anda. Ibu bapa adalah orang yang pertama mendidik anak-anak sebelum masuk ke tadika. Menurut Siti Fatimah Abdul Rahman (2006). Dalam kata lain. Murid akan merasakan pembelajaran bukan sahaja diperoleh daripada guru di sekolah tetapi boleh diteruskan di rumah. Penglibatan ibu bapa dalam pendidikan anak-anak secara tidak langsung 9 . Guru pula akan dapat mengembangkan peranan profesional mereka sebagai pemudahcara pembelajaran kepada ibu bapa dan komuniti. Sekiranya dari pemerhatian anda memberikan gambaran bahawa di situlah anak-anak anda akan dapat berkembang dengan sepenuhnya. ibu bapa dan guru. Kanak-kanak juga mempunyai sifatsifat yang diperolehi melalui tindak balas dengan alam sekeliling tempat mereka dilahirkan (Rosmah & Salma. Penglibatan ibu bapa dan komuniti dalam pendidikan mempunyai kesan yang positif kepada murid. anda lebih mengenali anak anda. kemahiran dan keyakinan untuk membantu pembelajaran anak mereka melalui taklimat dan perkongsian ilmu daripada guru. Oleh itu adalah sangat wajar bagi ibu bapa untuk meneruskan penglibatan mereka dalam samasama mendidik anak-anak di tadika.

Hal ini terbukti dengan adanya kempen di peringkat kebangsaan untuk menggalakkan ibu bapa terlibat dengan pendidikan anak-anak mereka.memberikan kesan yang positif terhadap perkembangan anak-anak antaranya sikap bersugguh-sungguh dalam aktiviti pembelajaran disamping menunjukkan tingkah laku yang lebih baik dan seimbang. Penglibatan ibu bapa secara langsung dan tidak langsung akan memberi kesan yang positif terhadap perkembangan murid prasekolah kerana mereka merupakan pendidik di rumah (Jeffrey Glanz. Selain itu ibu bapa juga meneruskan amalan atau apa yang telah dipelajari oleh anak mereka di tadika seperti: 10 . ibu bapa disarankan agar memastikan anak-anak mereka mengulang kaji pelajaran selama dua atau tiga jam sehari dengan bimbingan ibu bapa. Melalui iklan di televisyen dan lagu di radio. Pendekatan ini juga mendapat perhatian yang serius dari pihak kerajaan bagi melahirkan anak-anak yang intelek dan berdaya maju seiring denganperkembangan negara. 2006 ). Antara peranan yang dimainkan adalah seperti berikut: i. Mengukuhkan pembelajaran Eugenia Hepworth Berger (1991) menyatakan ibu bapa boleh melakukan apa sahaja seperti membantu dan menggalakkan di rumah untuk menolong anak mereka berjaya di sekolah misalnya melalui komunikasi. Ini kerana anak – anak belajar untuk memahami sesuatu yang lebih baik apabila ibu bapa bercakap dan menerima serta mendengar idea mereka.

Newton 2002 ). mengeskperimen dan menyelesaikan masalah serta berkemampuan menumpu perhatian dalam meneroka sesuatu pengalaman pembelajaran (Aminah Ayob et al. Amalan membaca doa-doa yang dipelajari di tadika Membaca buku. Ibu bapa merupakan tempat rujukan selain guru (Eugenia Hepworth Berger 1991). melukis. suka menyiasat dan meneroka. Contoh kepakaran yang boleh dilakukan oleh ibu bapa membantu dalam aktiviti pembelajaran seperti bercerita menyanyi serta menggunakan komputer. ucap selamat dan terima kasih Amalan kemahiran seperti menyiram pokok.  Amalan memberi salam. menghidang makanan dan mengemas   ii. 2008). Situasi ini memerlukan penglibatan ibu bapa untuk menerangkan dan menjawab setiap persoalan yang ditanya oleh anak mereka. Memberi khidmat nasihat dan runding cara    11 . ibu bapa juga boleh Memberi penerangan tentang pekerjaan Membuat demonstrasi dan memberi latihan dalam kraf. Di samping itu. menulis. membuat kolaj dan lain-lain Menyumbangkan kepakaran atau sebagai rujukan Kanak – kanak mempunyai minat ingin tahu ( curiosity ) yang tinggi. Ibu bapa perlu menerangkan dengan lancar secara terus dari objek seperti komputer ( Douglas P.

Dengan bahan yang ada ibu bapa perlu menyumbangkan tenaga dengan mengajar mereka dengan cara yang berbeza dari guru di tadika. Pada masa yang sama lawatan ini dapat menjalinkan perhubungan yang rapat di antara ibu bapa dan 12 .iii. blok atau plastisin (Rosmah & Salma. Lawatan juga boleh dilakukan bersama tadika anak mereka bersama guru tadika.kanak juga perlu menyediakan alat bantu pengajaran dan pembelajaran seperti menyediakan buku bergambar serta alat menulis. Malah ibu bapa juga boleh membawa mereka untuk berkelah atau melawat supaya mereka boleh mengetahui dengan lebih banyak perkara selain pembelajaran di tadika. ibu bapa boleh membina taman sains untuk memberikan gambaran yang lebih dekat kepada kanak – kanak. Dengan peralatan yang ada. Kanak – kanak lebih mudah memahami jika melihat apa yang dinyatakan berbanding perkara yang abstrak (Douglas P. Ibu bapa mempunyai cara tersendiri untuk mengajar anak mereka jika mereka selesa dengan pendekatan yang hendak diajar.Newton. 2002 ). 2002 ). 1985).Newton. Memberi sumbangan tenaga dan bahan Penglibatan ibu bapa di peringkat awal kanak . (Douglas P. Fungsi pendidikan prasekolah dari perkembangan estetika dan daya kreatif ialah menyediakan berbagai jenis media seperti tanah liat.

Selain itu. alat 3. 2004). ibu bapa juga boleh menderma atau membaiki permainan terpakai dan menyediakan props. (Elizebeth & Jacqueline.tenaga pendidik secara tidak langsung membolehkan pendidik memahami anak – anak dengan lebih mendalam.0 PENGLIBATAN KOMUNITI 13 .

tanggungjwab dalam masyarakat. masyarakat mempunyai kepunyaan. Masyarakat setempat merupakan komuniti yang boleh mempengaruhi kanak – kanak. Masyarakat terdiri daripada pelbagai keluarga yang bekerja dalam pelbagai kerjaya yang mempunyai pelbagai kebolehan dan kepakaran yang boleh membawa kepada satu simbiosis taska sekolah akan bermakna jika diatur dengan bijaksana.Selain ibu bapa. secara tidak langsung mereka juga memberikan sokongan kepada anak mereka yang mengambil bahagian dalam aktiviti yang dijalankan. (Eugenia Hepworth Berger. Sokongan yang diberikan akan meningkatkan keyakinan kanak – kanak untuk berjaya.1 Masyarakat Setempat Masyarakat luar bandar seperti penduduk kampung terutamanya gemar melibatkan diri dalam aktiviti yang dijalan oleh tadika kerana anak mereka sendiri merupakan murid tadika tersebut. 2005) 3. kanak – kanak mula untuk belajar bergaul dan saling memahami pelbagai budaya dengan komuniti 14 . Penjagaan kanak – kanak dengan kualiti yang baik akan merangsang perkembangan mereka. 2008). 2006 ) Dalam komuniti. Dengan penglibatan mereka. memberi komitmen serta hormat (Thompson. menolong satu sama lain. (Aminah Ayob et al. pihak komuniti juga tidak kurang pentingnya dalam penglibatan di peringkat awal kanak – kanak. Berhubung dengan orang luar dalam komuniti boleh menpengaruhi pembelajaran kanak – kanak. 1991) Apabila aktiviti seperti Hari Potensi dianjurkan. (Jeffrey Glanz.

mudah berinteraksi. Oleh itu. Pergaulan kanak – kanak dalam komuniti akan mempercepatkan kebolehan berkomunikasi lebih awal kerana terdapat ransangan luar yang positif.al. ( Thompson. Lebih banyak dan kerap kanak – kanak dirangsang. maka akan bertambah jaringan neuron dalam otaknya. 2008). 15 . adalah penting kanak – kanak diberikan ransangan positif yang banyak dan kerap supaya sinaps yang terbentuk menjadi kekal (Aminah Ayob et. Lebih banyak hubungan berlaku dalam minda kanak – kanak lebih banyak sinaps terbentuk jika kanak – kanak terus diransangdan didedahkan kepada pengalaman – pengalaman pembelajaran yang banyak (Aminah Ayob et al. berlaku proses interaksi dan komunikasi secara tidak langsung yang juga ditekanan dalam kurikulum permata. 2008). Jika sinaps tersebut digunakan dengan kerap. 2005 ) Falsafah Kurikulum Permata menekankan kefahaman dan budaya adalah amat penting dibina dari peringkat awal agar kanak – kanak membesar dengan kepercayaan yang kukuh kepada Tuhan serta mengamalkan nilai – nilai murni dalam kehidupan dan dapat hidup secara bertoleransi dalam suasana masyarakat Malaysia yang majmuk. Semasa bersosial dengan komuniti.setempat seperti yang ditekankan dalam kurikulum permata. akhirnya ia akan menjadi hubungan yang kekal. Malah kanak – kanak yang mahir berkomunikasi. Kanak – kanak yang mempunyai kemahiran yang sosial yang tinggi mampu untuk bergaul dengan komuniti pelbagai budaya. Ini kerana mereka mempunyai hubungan yang istimewa iaitu berada di set yang sama berasaskan kepercayaan yang sama dan selesa untuk melakukan bersama.

Misalnya. 2003). Hari Potensi. komuniti yang bertugas akan dipecahkan mengikut bahagian masing – masing. 3. sosial dan perpaduan di kalangan ibu bapa. Ahli komuniti boleh menjadi pembantu guru. masyarakat dan pemimpin tempatan yang memerlukan mereka untuk memberi komitmen supaya segala perancangan aktiviti berjalan dengan lancar.2 Badan Kerajaan 16 . Misalnya. pensyarah dan tutor (Marzano. Melalui Hari Potensi ini ibu bapa dan komuniti akan berganding bahu untuk menjayakannya juga selaras dengan objektif Hari Potensi iaitu memupuk semangat kerjasama. komuniti juga secara tidak langsung menjadi pembantu kepada guru kanak – kanak. Dalam pada itu. Henderson & Berla (1994) menyatakan bahawa kepercayaan untuk melihat kejayaan murid – murid adalah kritikal dan ia akan membuatkan ibu bapa menjadi optimis dengan komitmen mereka untuk memberikan sesuatu yang bermakna secara berterusan. Hari Potensi yang dijadikan aktiviti ko-kurikulum tabika yang dilaksanakan secara tahunan. Semasa terlibat dalam aktiviti ko-kurikulum tadika. mereka juga akan berinteraksi dengan kanak – kanak untuk memberi sokongan supaya mereka dapat melakukan yang terbaik pada hari itu.

17 . dengan pelaksanaan program pendidikan keibubapaan yang bertujuan memberi pendidikan tentang peranan ibubap dalam perkembangan kanak-kanak kepada golongan ini. TABIKA yang dikendalikan oleh JPNIN ialah TABIKA Perpaduan yang membolehkan kanak-kanak berbilang kaum menghayati nilai-nilai hidup bermasyarakat dan membentuk anak-anak yang memahami adat dan budaya yang pelbagai. 2001). program yang dijalankan memberi perkhidmatan kepada masyarakat luar bandar. 2004) Selain itu. bandar dan pinggir bandar bagi golongan berpendapatan rendah dan miskin. Ibu bapa merupakan salah satu sumber untuk mengenalpasti anak berbakat terutama yang masih kecil ( Reni Akbar Hawad. Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional (JPNIN) terlibat dalam pengendalian TADIKA untuk kanak-kanak yang berumur 5. badan kerajaan seperti Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) juga terlibat dalam perkembangan kanak-kanak iaitu dengan kewujudan Taman Asuhan Kanak-Kanak (TASKA).6 tahun atau di peringkat pra sekolah. Melalui TASKA. ia dapat mempengaruhi perkembangan kanak-kanak berjalan dengan lancar dan baik. Oleh itu. (Rohani Abdullah. mereka harus diberi peneguhan atau pengukuhan supaya menjadi kanak bersahsiah baik.Penglibatan agensi-agensi kerajaan juga turut memberi impak kepada perkembangan awal kanak-kanak. Oleh itu. sifat kanak-kanak boleh dikesan sejak dilahirkan sama ada dia seorang pemarah atau periang dan sama ada dia mudah ataupun susah untuk menyesuaikan diri dalam seseuatu keaadaan. Hal ini demikian kerana.

06/08/2009). emosi. Program pendidikan prasekolah KEMAS dikenali sebagai Taman Bimbingan Kanak-Kanak (TABIKA). Pada usia tiga hingga enam tahun adalah masa bermain bagi kanak-kanak dan masa belajar pada lingkungan umur ini bukan dalam dua demensi (pensil dan kertas) ( Reni Akbar Hawadi. Konsep tersebut kemudiannya diperluaskan kepada menguasai kemahiran 3M (Membaca. Bengkel yang diadakan oleh bertujuan mendidik para ibu bapa cara-cara mengurut bayi. Badan bukan kerajaan seperti Johnson & Johnson Sdn. 2001). Mengira dan Menulis). Tujuannya ialah untuk menggalakkan perkembangan sosial. (Utusan Malaysia. untuk kanak-kanak berumur antara 4 hingga 6 tahun. Bengkel seperti ini bukan hanya hanya informatif dan berguna bagi para ibu bapa. penyusuan dan mandian yang betul. Ransangan yang betul terhadap bayi 0 hingga 6 bulan akan meningkatkan lagi 18 .Selain itu. Bhd telah menganjurkan bengkel keibupaan. memandikan dan menyusu badan oleh profesional penjagaan kesihatan bayi. intelek dan fizikal di samping menyediakan asas yang kukuh kepada kanak-kanak sebelum pendidikan formal di sekolah rendah. tetapi juga seronok dan interaktif dan paling penting mereka akan pulang dengan pengetahuan yang dapat memberikan perubahan bermakna kepada bayi mereka melalui cara-cara urutan. Pelaksanaan TABIKA adalah berasaskan konsep memberi pendidikan non-formal secara belajar melalui bermain. 3.3 Badan Bukan Kerajaan Badan bukan kerajaan juga melibatkan diri dalam perkembangan awal kanakkanak.

badan amal bukan kerajaan yang menjerumus kepada kebajikan kanak-kanak juga wujud di Malaysia. 2001). program Click A Child yang dinaungi Masjid At. Stimulasi yang diberikan dari rumah serta dorongan terhadap minat-minat kanak-kanak merupakan hal vital bagi perkembangan bakat kanak-kanak ( Reni Akbar Hawadi. Antara program yang dilaksanakan adalah Malam Amal untuk rumah-rumah anak-anak yatim. Dengan program ini. Program yang dijalankan adalah bertujuan membantu kanak-kanak yang tidak berkemampuan. 19 . Contohnya. Islamic Relief WorldWide dan Yayasan Basmi Kemiskinan.Taqwa. Ismail.perkembangan intelek mereka berkaitan dengan maklumat sentuhan (Rohani Abdullah. 2004). kanak-kanak dapat dibantu melalui perkembangan awal mereka dengan lebik baik walau pun tanpa ibu bapa. Taman Tun Dr. Selain itu.

Penglibatan ibu bapa dan komuniti juga sangat penting dalam perkembangan awal kanak-kanak kerana akan memberi impak kepada pembesaran dan secara tidak lansung kepada masa depan mereka yang merupakan aset penting negara. meningkatkan kebolehan.0 KESIMPULAN Kunci kepada kewujudan kanak-kanak yang berbakat dan bersedia untuk ke tahun 1 adalah kesedaran ibu bapa dan komuniti terhadap keunikan yang dimilliki oleh mereka dan kewujudan idea-idea yang diluahkan oleh golongan kanak-kanak ini. Perkembangan yang meliputi pelbagai aspek ini perlu dipastikan oleh ibu bapa serta komuniti dilalui oleh kanak-kanak dengan lancar. ibu bapa dan komuniti perlu sedar akan peranan masing-masing dalam membangkitkan kebijaksanaan di dalam diri anak-anak dengan mendidiknya secara pragmatik pada peringkat awal pembesaran mereka. ransangan yang sesuai mengikut perkembangan kanak-kanak perlu diberikan supaya kanak-kanak dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran. Oleh itu. Kanak-kanak memerlukan ibu bapa yang responsif dan fleksibel serta komuniti yang sensitif terhadap pekembangan mereka. melahirkan idea dan meningkatkan keyakinan dalam melakukan penorakaan terhadap alam sekeliling.5. 20 . Oleh itu.

T & Berla. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Leadership in early childhood : the pathway to profesionalisme. 1994. Dewan Bahasa dan Pustaka. Singapore : South Wind Production. A new generation of evidence : The family is critical to student achievement. Washington. 2006. Parents as Partners in Education : The school and Home Working Together .Newton. United Kingdom : Stanley Thornes Publisher Ltd Eugenia Hepworth Berger. Corwin Press Jillian Rodd.BIBLIOGRAFI Atan Long. Douglas P. Kuala Lumpur. 2002. School . A. Buku Teks DBP. 2002. 2004. 21 . 1991. DC: Center for Law and Education Jeffrey Glanz.1979.Community Leadership : United States. Talking Sense in Sciene. Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Tingkatan 4. London : RoutledgeFalmer Elizebeth Sadek & Jacqueline Sadek. Good practice in Nursery Management : 2nd edition. United States Of America : Macmillan Publishing Company Henderson. 1996. Psikologi Pendidikan.

2003. Penglibatan ibu bapa jamin kejayaan anak-anak. Kementerian Pendidikan Malaysia. Rozumah Baharudin dan Salma Ishak. Selangor: Fajar Bakti Sdn. 2001. VA : Association for Supervision and Curriculum Development. Pusat Perkembangan Kurikulum. 2004. Thompson. 2001. Panduan Aktiviti Prasekolah. Reni Akbar Hawadi. 1985.M (2005.2008. Bhd. Bhd. 2004. Kurikulum Permata. J. Ramlah Jantan dan Mahani Razali. Siti Fatimah Binti Bdul Rahman (2006. Jakarta: Gramedia Widiasarana. 2001. What works in schoos:Translating Research into action. Pahang: PTS publications Sdn. Marzano.November 10). Parent – teacher conference : Eight steps to parental succes Universiti Pendidikan Sultan Idris. Psikologi perkembangan anak. Utusan Malaysia.Kementerian Pendidikan Malaysia. Psikologi Pendidikan – Pendekatan Kontemporari Edisi Revisi. Bayi cerdik. Pusat Perkembangan Kurikulum. R. Alexandria. Rohani Abdullah. Huraian Kurikulum Prasekolah Kebangsaan. Kurikulum Prasekolah Kebangsaan. Februari 21). Perak: McGraw-Hill (Malaysia) Sdn. Pusat Penyelidikan 22 . Bhd.

com.Ogos.my/111 pada 18 Ogos 2009 pada 12 23 .my/utusan/info. Peranan Ibu bapa.asp? y=2009&dt=0806&pub=Utusan_Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_02.click-a-child.ehomemakers.Ogos 14) Bengkel Urut Kembali Lagi.diperoleh daripada laman web http://www.html Ogos 2009 Click A Child diperoleh daripada laman web http://www. myMetro (2009.utusan.net pada 12 Ogos 2009 Tanggjungjawab Kemas . Arkib:2009.06http://www.kemas.com/ pada 12 Ogos 2009 Penglibatan Ibu Bapa – diperoleh daripada laman web http://www.gov.Perkembangan Kanak-kanak Negara. – diperoleh daripada laman web Utusan Malaysia.blogspot.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->