P. 1
Penglibatan ibu bapa & komuniti di peringkat awal kanak-kanak

Penglibatan ibu bapa & komuniti di peringkat awal kanak-kanak

|Views: 582|Likes:

More info:

Published by: Dekshuai Miera Thalatha on Mar 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/30/2013

pdf

text

original

TUGASAN

: 1) PEMBENTANGAN : 2) PENULISAN ILMIAH

17 OGOS 2009

TAJUK

: PENGLIBATAN IBU BAPA DAN KOMUNITI DI PERINGKAT AWAL KANAKKANAK

NAMA : 1) MOHD AMIRRUDIN BIN ZAKARIA 2) MOHD FAKRUL RADZI BIN ABU HASAN 3) WAN MOHD SZALIZAN BIN RAMLI 4) NORAINI BINTI SARIMIN 5) NURADILA BINTI ALWI

FAKULTI JABATAN TEMPAT SEMAKAN

: : : :

SENI DAN MUZIK PENDIDIKAN TEKNIKAL DAN VOKASIONAL UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS ENCIK KAMARUL AZMAN BIN ABD. SALAM

1

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS 35900 TANJONG MALIM, PERAK DARUL RIDZUAN

FAKULTI SENI DAN MUZIK

SHV4193 – ASUHAN DAN PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK

PENGLIBATAN IBU BAPA DAN KOMUNITI DI PERINGKAT AWAL KANAK-KANAK

DISEDIAKAN OLEH: MOHD AMIRRUDIN BIN ZAKARIA MOHD FAKRUL RADZI BIN ABU HASAN WAN MOHD SZALIZAN BIN RAMLI NORAINI BINTI SARIMIN NURADILA BINTI ALWI D20061027072 D20061027056 D20061028003 D20071029907 D20071029921

SEMESTER 5 & 7 PROGRAM PENDIDIKAN KEMAHIRAN HIDUP

DISEDIAKAN UNTUK: ENCIK KAMARUL AZMAN BIN ABDUL SALAM

TARIKH HANTAR: 17 OGOS 2009

2

1 3.0 PENGLIBATAN IBU BAPA 9 3.0 PENGLIBATAN KOMUNITI 14 3.ISI KANDUNGAN MUKA SURAT PENGHARGAAN 4 1.0 PENGENALAN 6 2.2 3.0 KESIMPULAN 20 BIBLIOGRAFI 21 3 .3 Masyarakat Setempat Badan Kerajaan Badan Bukan Kerajaan 14 17 18 4.

Bantuan beliau amat saya hargai walaupun beliau sentiasa sibuk dengan tugasnya sebagai pensyarah.PENGHARGAAN Assalamualaikum dan salam sejahtera.W. semoga penulisan kami ini dapat memuaskan hati semua pihak. Ucapan terima kasih juga kami ucapkan kepada ibu bapa kami yang banyak memberi sokongan dan mendoakan kami. Di kesempatan ini.T kerana dengan limpah dan kurniaNYA dapat juga kami menyiapkan tugasan yang telah diberikan ini walaupun semasa tugasan ini dijalakan pelbagai rintangan terpaksa ditempuhi dan perlu disiapkan dalam masa yang singkat. saya ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada Encik Kamarul Azman bin Abdul Salam selaku pensyarah Subjek Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak (SHV4193) merangkap penasihat tugasan ini kerana membantu dan memberi tunjuk ajar kepada kami semasa proses menyiapkan tugasan ini. Terima kasih sekali lagi kami ucapkan. Alhamdulillah bersyukur kehadrat Allah S. Beliau yang tidak lokek ilmu sentiasa memberi pandangan kepada para pelajarnya agar dapat menyelesaikan tugasan ini dengan berjaya. Akhir kata dari kami. dan semangat kepada kami semasa menyiapkan tugasan ini. Justeru itu kami juga berharap agar hasil tugasan yang kami lakukan ini dapat 4 . Kerjasama dari teman-teman amat kami hargai kerana tanpa sokongan dan komitmen daripada teman-teman mungkin merumitkan lagi proses menyiapkan tugasan ini. memberi tunjuk ajar. Tidak lupa juga terima kasih saya ucapkan kepada teman-teman yang banyak membantu sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam membantu.

melahirkan bakal guru yang berkarisma dan bertoleransi. salam perpaduan daripada kami. Kami hanyalah insan biasa yang tidak lepas daripada melakukan kesilapan. Harap dimaafkan. 5 . Jika ada salah silap dan terkasar bahasa. kami ingin menyusun sepuluh jari tanda memohon seribu kemaafan. Sekian.

1996). Kanak-kanak dalam lingkungan umur 4 – 6 tahun memerlukan pendedahan kepada persekitaran yang kaya dengan unsur pembelajaran. perkembangan emosi. Komuniti atau masyarakat boleh mempengaruhi kanak-kanak serta ibu bapa kerana wujudnya jaringan hubungan. perkembangan bahasa. 6 . perkembangan sosial dan perkembangan intelektual (Jillian Rodd.0 PENGENALAN Kanak-kanak dilahirkan dengan mempunyai sifat yang tersendiri hasil daripada perwarisan seperti yang telah dicipta dalam gen mereka (Rozumah & Salma. Pendedahan dan penglibatan ini penting untuk mereka berkembang dengan sempurna (Rozumah & Salma. Kepelbagaian cara didikan ibu bapa memberi kesan kepada perkembangan moral kanak-kanak (Jillian Rodd. Di peringkat awal kanak-kanak. Mereka juga memerlukan peluang untuk melibatkan diri dalam berbagai jenis pengalaman. Sebagai pengaruh terbesar di dalam hidup anak. 1985). di rumah atau di luar rumah seperti komuniti yang juga memainkan peranan yang penting. 1996). ibu bapa memainkan peranan penting dalam membangkitkan kebijaksanaan di dalam diri anak-anak dengan mendidiknya secara holistik dalam pada peringkat kanak-kanak. ianya tidak hanya tertumpu kepada sesuatu pengalaman pembelajaran di sekolah tetapi ia merangkumi segala pengalaman dalam kehidupan hariannya sama ada di pusat asuhan. 1985). Malah penglibatan ibu bapa merupakan aspek penting dalam mendidik kanakkanak kerana mereka merupakan orang pertama yang mengasuh.1. Perkembangan kanak-kanak terdiri daripada lima peringkat iaitu perkembangan fizikal.

Peringkat selepas lahir hingga ke peringkat tiga tahun dikenali juga sebagai peringkat ‘nursery’. Peringkat sesudah lahir dibahagikan juga kepada dua tahap. konsep pendidikan awal ini dipinda supaya meliputi kanak-kanak di peringkat selepas lahir hingga ke peringkat enam tahun. pentadbiran pusat prasekolah dan aspek-aspek lain yang berkaitan dengan pendidikan prasekolah. Pada mulanya peringkat ini hanya meliputi kanak-kanak dari umur tiga hingga enam tahun. yang lebih dikenali dengan peringkat ‘kindergarten’. Secara umum. Dalam tamadun Barat. pendidikan awal bermula dari masa anak masih berada dalam kandungan ibu sehingga kanak-kanak berumur enam tahun. Iaitu dari mula dilahirkan hingga tiga tahun dan tahap seterusnya dari umur tiga hingga meningkat ke enam tahun. Dari perspektif Islam. strategi pengajaran pembelajaran. pendidikan awal Islam boleh dibahagikan kepada dua peringkat. pendidikan awal bermaksud pendidikan peringkat prasekolah. iaitu peringkat sebelum lahir dan peringkat sesudah lahir. 7 .Pendidikan prasekolah adalah pendidikan asas yang penting. Oleh sebab itu guru prasekolah perlu mempunyai pengetahuan yang luas mengenai pendidikan prasekolah yang merangkumi aspek-aspek perkembangan kanak-kanak. Ia menjadi tapak yang boleh menyemaikan bibit cintakan ilmu pengetahuan dan sukakan sekolah. Ia merupakan pendidikan awal dalam perkembangan hidup seseorang individu selepas pendidikan di rumah. Selepas beberapa kajian.

taman-taman asuhan perlulah mempunyai kurikulum yang seragam untuk membentuk insan yang cemerlang yang akan menjadi pemimpin unggul pada masa akan datang. 2. Perkembangan intelek. Mereka sependapat bahawa pendidikan kanak-kanak harus mendapat perhatian sepenuhnya kerana kanak-kanak mempunyai waktu tertentu yang sangat singkat dan perlu mendapat perhatian serius. Jadi.0 PENGLIBATAN IBU BAPA 8 . Waktu ini disebut sebagai waktu kritikal.Jelaslah di sini bahawa pendidikan peringkat awal sangat dititik beratkan oleh filosofi Islam dan Barat. emosi dan jasmani kanak-kanak bergantung kepada sempurna atau tidaknya asuhan yang diperolehi terutama sekali dalam waktu kritikal. untuk menyempurnakan tugas ibubapa.

maka anda telah pun menemui prasekolah yang betul. Menurut Siti Fatimah Abdul Rahman (2006). Sekiranya dari pemerhatian anda memberikan gambaran bahawa di situlah anak-anak anda akan dapat berkembang dengan sepenuhnya. Sebagai ibu bapa. Dalam kata lain. Penglibatan ibu bapa dalam pendidikan anak-anak secara tidak langsung 9 . kajian ini merumuskan bahawa sekiranya kita mahu anak-anak berjaya dalam bidang pendidikan. terdapat kajian membuktikan bahawa ada kaitan antara penglibatan ibu bapa dengan pencapaian kanak-kanak. anda lebih mengenali anak anda. Ibu bapa sebaliknya pula boleh menambah pengetahuan.Penglibatan ibu bapa merupakan aspek penting dalam pendidikan prasekolah. kemahiran dan keyakinan untuk membantu pembelajaran anak mereka melalui taklimat dan perkongsian ilmu daripada guru. Ibu bapa adalah orang yang pertama mendidik anak-anak sebelum masuk ke tadika. Oleh itu adalah sangat wajar bagi ibu bapa untuk meneruskan penglibatan mereka dalam samasama mendidik anak-anak di tadika. Penglibatan ibu bapa dan komuniti dalam pendidikan mempunyai kesan yang positif kepada murid. 1985). ibu bapa dan guru. Murid akan merasakan pembelajaran bukan sahaja diperoleh daripada guru di sekolah tetapi boleh diteruskan di rumah. kita perlu terlibat secara langsung dalam arus pembelajaran mereka. Kanak-kanak juga mempunyai sifatsifat yang diperolehi melalui tindak balas dengan alam sekeliling tempat mereka dilahirkan (Rosmah & Salma. Guru pula akan dapat mengembangkan peranan profesional mereka sebagai pemudahcara pembelajaran kepada ibu bapa dan komuniti. dan anda mempunyai kuasa untuk terlibat secara aktif didalam pengalaman prasekolah anak anda.

Pendekatan ini juga mendapat perhatian yang serius dari pihak kerajaan bagi melahirkan anak-anak yang intelek dan berdaya maju seiring denganperkembangan negara. ibu bapa disarankan agar memastikan anak-anak mereka mengulang kaji pelajaran selama dua atau tiga jam sehari dengan bimbingan ibu bapa. Penglibatan ibu bapa secara langsung dan tidak langsung akan memberi kesan yang positif terhadap perkembangan murid prasekolah kerana mereka merupakan pendidik di rumah (Jeffrey Glanz. Antara peranan yang dimainkan adalah seperti berikut: i. 2006 ).memberikan kesan yang positif terhadap perkembangan anak-anak antaranya sikap bersugguh-sungguh dalam aktiviti pembelajaran disamping menunjukkan tingkah laku yang lebih baik dan seimbang. Mengukuhkan pembelajaran Eugenia Hepworth Berger (1991) menyatakan ibu bapa boleh melakukan apa sahaja seperti membantu dan menggalakkan di rumah untuk menolong anak mereka berjaya di sekolah misalnya melalui komunikasi. Hal ini terbukti dengan adanya kempen di peringkat kebangsaan untuk menggalakkan ibu bapa terlibat dengan pendidikan anak-anak mereka. Melalui iklan di televisyen dan lagu di radio. Selain itu ibu bapa juga meneruskan amalan atau apa yang telah dipelajari oleh anak mereka di tadika seperti: 10 . Ini kerana anak – anak belajar untuk memahami sesuatu yang lebih baik apabila ibu bapa bercakap dan menerima serta mendengar idea mereka.

melukis. menulis. mengeskperimen dan menyelesaikan masalah serta berkemampuan menumpu perhatian dalam meneroka sesuatu pengalaman pembelajaran (Aminah Ayob et al. Situasi ini memerlukan penglibatan ibu bapa untuk menerangkan dan menjawab setiap persoalan yang ditanya oleh anak mereka. ibu bapa juga boleh Memberi penerangan tentang pekerjaan Membuat demonstrasi dan memberi latihan dalam kraf. Ibu bapa perlu menerangkan dengan lancar secara terus dari objek seperti komputer ( Douglas P. menghidang makanan dan mengemas   ii. Amalan membaca doa-doa yang dipelajari di tadika Membaca buku. Ibu bapa merupakan tempat rujukan selain guru (Eugenia Hepworth Berger 1991). Di samping itu. 2008). Memberi khidmat nasihat dan runding cara    11 .  Amalan memberi salam. membuat kolaj dan lain-lain Menyumbangkan kepakaran atau sebagai rujukan Kanak – kanak mempunyai minat ingin tahu ( curiosity ) yang tinggi. Contoh kepakaran yang boleh dilakukan oleh ibu bapa membantu dalam aktiviti pembelajaran seperti bercerita menyanyi serta menggunakan komputer. suka menyiasat dan meneroka.Newton 2002 ). ucap selamat dan terima kasih Amalan kemahiran seperti menyiram pokok.

Kanak – kanak lebih mudah memahami jika melihat apa yang dinyatakan berbanding perkara yang abstrak (Douglas P.Newton. blok atau plastisin (Rosmah & Salma. 1985).iii. Fungsi pendidikan prasekolah dari perkembangan estetika dan daya kreatif ialah menyediakan berbagai jenis media seperti tanah liat. 2002 ). Dengan peralatan yang ada. Ibu bapa mempunyai cara tersendiri untuk mengajar anak mereka jika mereka selesa dengan pendekatan yang hendak diajar. Lawatan juga boleh dilakukan bersama tadika anak mereka bersama guru tadika. Malah ibu bapa juga boleh membawa mereka untuk berkelah atau melawat supaya mereka boleh mengetahui dengan lebih banyak perkara selain pembelajaran di tadika. ibu bapa boleh membina taman sains untuk memberikan gambaran yang lebih dekat kepada kanak – kanak. Memberi sumbangan tenaga dan bahan Penglibatan ibu bapa di peringkat awal kanak . Dengan bahan yang ada ibu bapa perlu menyumbangkan tenaga dengan mengajar mereka dengan cara yang berbeza dari guru di tadika.kanak juga perlu menyediakan alat bantu pengajaran dan pembelajaran seperti menyediakan buku bergambar serta alat menulis.Newton. (Douglas P. Pada masa yang sama lawatan ini dapat menjalinkan perhubungan yang rapat di antara ibu bapa dan 12 . 2002 ).

alat 3. ibu bapa juga boleh menderma atau membaiki permainan terpakai dan menyediakan props. Selain itu.tenaga pendidik secara tidak langsung membolehkan pendidik memahami anak – anak dengan lebih mendalam. 2004).0 PENGLIBATAN KOMUNITI 13 . (Elizebeth & Jacqueline.

(Jeffrey Glanz. Masyarakat terdiri daripada pelbagai keluarga yang bekerja dalam pelbagai kerjaya yang mempunyai pelbagai kebolehan dan kepakaran yang boleh membawa kepada satu simbiosis taska sekolah akan bermakna jika diatur dengan bijaksana. Penjagaan kanak – kanak dengan kualiti yang baik akan merangsang perkembangan mereka. masyarakat mempunyai kepunyaan. Sokongan yang diberikan akan meningkatkan keyakinan kanak – kanak untuk berjaya. 2008). tanggungjwab dalam masyarakat.1 Masyarakat Setempat Masyarakat luar bandar seperti penduduk kampung terutamanya gemar melibatkan diri dalam aktiviti yang dijalan oleh tadika kerana anak mereka sendiri merupakan murid tadika tersebut. secara tidak langsung mereka juga memberikan sokongan kepada anak mereka yang mengambil bahagian dalam aktiviti yang dijalankan. 1991) Apabila aktiviti seperti Hari Potensi dianjurkan. (Aminah Ayob et al. (Eugenia Hepworth Berger. Berhubung dengan orang luar dalam komuniti boleh menpengaruhi pembelajaran kanak – kanak. menolong satu sama lain. 2005) 3.Selain ibu bapa. kanak – kanak mula untuk belajar bergaul dan saling memahami pelbagai budaya dengan komuniti 14 . Dengan penglibatan mereka. memberi komitmen serta hormat (Thompson. Masyarakat setempat merupakan komuniti yang boleh mempengaruhi kanak – kanak. pihak komuniti juga tidak kurang pentingnya dalam penglibatan di peringkat awal kanak – kanak. 2006 ) Dalam komuniti.

15 . Pergaulan kanak – kanak dalam komuniti akan mempercepatkan kebolehan berkomunikasi lebih awal kerana terdapat ransangan luar yang positif. Semasa bersosial dengan komuniti. ( Thompson.setempat seperti yang ditekankan dalam kurikulum permata. Lebih banyak dan kerap kanak – kanak dirangsang. Jika sinaps tersebut digunakan dengan kerap. 2008). mudah berinteraksi. maka akan bertambah jaringan neuron dalam otaknya. berlaku proses interaksi dan komunikasi secara tidak langsung yang juga ditekanan dalam kurikulum permata. Oleh itu. 2008). 2005 ) Falsafah Kurikulum Permata menekankan kefahaman dan budaya adalah amat penting dibina dari peringkat awal agar kanak – kanak membesar dengan kepercayaan yang kukuh kepada Tuhan serta mengamalkan nilai – nilai murni dalam kehidupan dan dapat hidup secara bertoleransi dalam suasana masyarakat Malaysia yang majmuk. Ini kerana mereka mempunyai hubungan yang istimewa iaitu berada di set yang sama berasaskan kepercayaan yang sama dan selesa untuk melakukan bersama. Malah kanak – kanak yang mahir berkomunikasi. Kanak – kanak yang mempunyai kemahiran yang sosial yang tinggi mampu untuk bergaul dengan komuniti pelbagai budaya.al. Lebih banyak hubungan berlaku dalam minda kanak – kanak lebih banyak sinaps terbentuk jika kanak – kanak terus diransangdan didedahkan kepada pengalaman – pengalaman pembelajaran yang banyak (Aminah Ayob et al. akhirnya ia akan menjadi hubungan yang kekal. adalah penting kanak – kanak diberikan ransangan positif yang banyak dan kerap supaya sinaps yang terbentuk menjadi kekal (Aminah Ayob et.

2 Badan Kerajaan 16 . Hari Potensi. Hari Potensi yang dijadikan aktiviti ko-kurikulum tabika yang dilaksanakan secara tahunan. mereka juga akan berinteraksi dengan kanak – kanak untuk memberi sokongan supaya mereka dapat melakukan yang terbaik pada hari itu. Ahli komuniti boleh menjadi pembantu guru. 2003). pensyarah dan tutor (Marzano. sosial dan perpaduan di kalangan ibu bapa. Dalam pada itu. Misalnya. komuniti juga secara tidak langsung menjadi pembantu kepada guru kanak – kanak. Henderson & Berla (1994) menyatakan bahawa kepercayaan untuk melihat kejayaan murid – murid adalah kritikal dan ia akan membuatkan ibu bapa menjadi optimis dengan komitmen mereka untuk memberikan sesuatu yang bermakna secara berterusan. Melalui Hari Potensi ini ibu bapa dan komuniti akan berganding bahu untuk menjayakannya juga selaras dengan objektif Hari Potensi iaitu memupuk semangat kerjasama. Semasa terlibat dalam aktiviti ko-kurikulum tadika.Misalnya. komuniti yang bertugas akan dipecahkan mengikut bahagian masing – masing. 3. masyarakat dan pemimpin tempatan yang memerlukan mereka untuk memberi komitmen supaya segala perancangan aktiviti berjalan dengan lancar.

ia dapat mempengaruhi perkembangan kanak-kanak berjalan dengan lancar dan baik. 2001). Oleh itu. Oleh itu. Hal ini demikian kerana. sifat kanak-kanak boleh dikesan sejak dilahirkan sama ada dia seorang pemarah atau periang dan sama ada dia mudah ataupun susah untuk menyesuaikan diri dalam seseuatu keaadaan. 17 .6 tahun atau di peringkat pra sekolah. 2004) Selain itu. dengan pelaksanaan program pendidikan keibubapaan yang bertujuan memberi pendidikan tentang peranan ibubap dalam perkembangan kanak-kanak kepada golongan ini. Ibu bapa merupakan salah satu sumber untuk mengenalpasti anak berbakat terutama yang masih kecil ( Reni Akbar Hawad. Melalui TASKA. mereka harus diberi peneguhan atau pengukuhan supaya menjadi kanak bersahsiah baik. TABIKA yang dikendalikan oleh JPNIN ialah TABIKA Perpaduan yang membolehkan kanak-kanak berbilang kaum menghayati nilai-nilai hidup bermasyarakat dan membentuk anak-anak yang memahami adat dan budaya yang pelbagai. bandar dan pinggir bandar bagi golongan berpendapatan rendah dan miskin.Penglibatan agensi-agensi kerajaan juga turut memberi impak kepada perkembangan awal kanak-kanak. Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional (JPNIN) terlibat dalam pengendalian TADIKA untuk kanak-kanak yang berumur 5. badan kerajaan seperti Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) juga terlibat dalam perkembangan kanak-kanak iaitu dengan kewujudan Taman Asuhan Kanak-Kanak (TASKA). program yang dijalankan memberi perkhidmatan kepada masyarakat luar bandar. (Rohani Abdullah.

Bengkel yang diadakan oleh bertujuan mendidik para ibu bapa cara-cara mengurut bayi. Pada usia tiga hingga enam tahun adalah masa bermain bagi kanak-kanak dan masa belajar pada lingkungan umur ini bukan dalam dua demensi (pensil dan kertas) ( Reni Akbar Hawadi. memandikan dan menyusu badan oleh profesional penjagaan kesihatan bayi. Konsep tersebut kemudiannya diperluaskan kepada menguasai kemahiran 3M (Membaca. untuk kanak-kanak berumur antara 4 hingga 6 tahun. tetapi juga seronok dan interaktif dan paling penting mereka akan pulang dengan pengetahuan yang dapat memberikan perubahan bermakna kepada bayi mereka melalui cara-cara urutan. Program pendidikan prasekolah KEMAS dikenali sebagai Taman Bimbingan Kanak-Kanak (TABIKA). 2001). Badan bukan kerajaan seperti Johnson & Johnson Sdn. Bhd telah menganjurkan bengkel keibupaan. Pelaksanaan TABIKA adalah berasaskan konsep memberi pendidikan non-formal secara belajar melalui bermain. Mengira dan Menulis). emosi. 06/08/2009).3 Badan Bukan Kerajaan Badan bukan kerajaan juga melibatkan diri dalam perkembangan awal kanakkanak.Selain itu. Tujuannya ialah untuk menggalakkan perkembangan sosial. penyusuan dan mandian yang betul. 3. Ransangan yang betul terhadap bayi 0 hingga 6 bulan akan meningkatkan lagi 18 . (Utusan Malaysia. intelek dan fizikal di samping menyediakan asas yang kukuh kepada kanak-kanak sebelum pendidikan formal di sekolah rendah. Bengkel seperti ini bukan hanya hanya informatif dan berguna bagi para ibu bapa.

Selain itu. kanak-kanak dapat dibantu melalui perkembangan awal mereka dengan lebik baik walau pun tanpa ibu bapa. 2004). Contohnya. Program yang dijalankan adalah bertujuan membantu kanak-kanak yang tidak berkemampuan. Dengan program ini.perkembangan intelek mereka berkaitan dengan maklumat sentuhan (Rohani Abdullah.Taqwa. Taman Tun Dr. Islamic Relief WorldWide dan Yayasan Basmi Kemiskinan. Antara program yang dilaksanakan adalah Malam Amal untuk rumah-rumah anak-anak yatim. Stimulasi yang diberikan dari rumah serta dorongan terhadap minat-minat kanak-kanak merupakan hal vital bagi perkembangan bakat kanak-kanak ( Reni Akbar Hawadi. 19 . Ismail. program Click A Child yang dinaungi Masjid At. 2001). badan amal bukan kerajaan yang menjerumus kepada kebajikan kanak-kanak juga wujud di Malaysia.

20 . Perkembangan yang meliputi pelbagai aspek ini perlu dipastikan oleh ibu bapa serta komuniti dilalui oleh kanak-kanak dengan lancar.0 KESIMPULAN Kunci kepada kewujudan kanak-kanak yang berbakat dan bersedia untuk ke tahun 1 adalah kesedaran ibu bapa dan komuniti terhadap keunikan yang dimilliki oleh mereka dan kewujudan idea-idea yang diluahkan oleh golongan kanak-kanak ini. melahirkan idea dan meningkatkan keyakinan dalam melakukan penorakaan terhadap alam sekeliling. ransangan yang sesuai mengikut perkembangan kanak-kanak perlu diberikan supaya kanak-kanak dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran. ibu bapa dan komuniti perlu sedar akan peranan masing-masing dalam membangkitkan kebijaksanaan di dalam diri anak-anak dengan mendidiknya secara pragmatik pada peringkat awal pembesaran mereka. Kanak-kanak memerlukan ibu bapa yang responsif dan fleksibel serta komuniti yang sensitif terhadap pekembangan mereka. meningkatkan kebolehan. Oleh itu. Penglibatan ibu bapa dan komuniti juga sangat penting dalam perkembangan awal kanak-kanak kerana akan memberi impak kepada pembesaran dan secara tidak lansung kepada masa depan mereka yang merupakan aset penting negara. Oleh itu.5.

1991. 1994. Singapore : South Wind Production. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Buku Teks DBP. DC: Center for Law and Education Jeffrey Glanz. London : RoutledgeFalmer Elizebeth Sadek & Jacqueline Sadek. 2002. United States Of America : Macmillan Publishing Company Henderson. Washington. Dewan Bahasa dan Pustaka. Psikologi Pendidikan.Community Leadership : United States. United Kingdom : Stanley Thornes Publisher Ltd Eugenia Hepworth Berger.1979. Parents as Partners in Education : The school and Home Working Together . School . 2004. Douglas P. 21 . 1996. Leadership in early childhood : the pathway to profesionalisme. A new generation of evidence : The family is critical to student achievement.BIBLIOGRAFI Atan Long. T & Berla. 2002. Good practice in Nursery Management : 2nd edition. Corwin Press Jillian Rodd. 2006. Talking Sense in Sciene. Kuala Lumpur. A. Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Tingkatan 4.Newton.

M (2005. Pusat Perkembangan Kurikulum. What works in schoos:Translating Research into action. Kurikulum Prasekolah Kebangsaan. Pusat Penyelidikan 22 . Penglibatan ibu bapa jamin kejayaan anak-anak.Kementerian Pendidikan Malaysia. Huraian Kurikulum Prasekolah Kebangsaan. Bhd. VA : Association for Supervision and Curriculum Development. 2001. 2003. 2004. 2001. Psikologi Pendidikan – Pendekatan Kontemporari Edisi Revisi. J. 1985. 2004. Pusat Perkembangan Kurikulum. Thompson. Kurikulum Permata. Kementerian Pendidikan Malaysia. Parent – teacher conference : Eight steps to parental succes Universiti Pendidikan Sultan Idris. Panduan Aktiviti Prasekolah. Februari 21). Bayi cerdik. Marzano.November 10). Alexandria.2008. 2001. Pahang: PTS publications Sdn. Selangor: Fajar Bakti Sdn. Rozumah Baharudin dan Salma Ishak. Rohani Abdullah. Psikologi perkembangan anak. Ramlah Jantan dan Mahani Razali. Jakarta: Gramedia Widiasarana. Reni Akbar Hawadi. Bhd. Siti Fatimah Binti Bdul Rahman (2006. Utusan Malaysia. Bhd. Perak: McGraw-Hill (Malaysia) Sdn. R.

ehomemakers. – diperoleh daripada laman web Utusan Malaysia. Peranan Ibu bapa.com.Ogos.net pada 12 Ogos 2009 Tanggjungjawab Kemas .utusan.06http://www.my/111 pada 18 Ogos 2009 pada 12 23 .blogspot.gov. myMetro (2009.diperoleh daripada laman web http://www.click-a-child.my/utusan/info. Arkib:2009.asp? y=2009&dt=0806&pub=Utusan_Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_02.kemas.html Ogos 2009 Click A Child diperoleh daripada laman web http://www.com/ pada 12 Ogos 2009 Penglibatan Ibu Bapa – diperoleh daripada laman web http://www.Perkembangan Kanak-kanak Negara.Ogos 14) Bengkel Urut Kembali Lagi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->