P. 1
PENDEKATAN ELEKTIK

PENDEKATAN ELEKTIK

|Views: 43|Likes:
Published by SyamunaS

More info:

Published by: SyamunaS on Mar 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/22/2013

pdf

text

original

PENDEKATAN EKLEKTIK

Husin (1988) : ± satu kumpulan andaian yang saling berkait tentang hakikat bahasa.PENDEKATAN ‡ Parera (1986) : ± Pendekatan merupakan satu latar belakang falsafah atau pandangan mengenai idea utama yang hendak dibahaskan dan merupakan satu aksioma (pernyataan yang diterima umum dan menjadi asas kepada sesuatu huraian). hakikat pengajaran bahasa dan hakikat pembelajaran bahasa . ‡ Kamarudin Hj.

.Pendekatan Eklektik ‡ Pendekatan eklektik merupakan gabungan daripada dua pendekatan lain iaitu pendekatan deduktif dan induktif. ‡ Pendekatan eklektik bermaksud pengajaran disampaikan dengan menggabungkan semua atau sebahagian daripada ciri-ciri sesuatu kaedah ke dalam kaedah yang baru.

.‡ Pengajaran eklektik amat penting dalam membantu meningkatkan kemahiran mengeja dan juga kemahiran membaca dalam kalangan kanak-kanak. ‡ Pendekatan eklektik digunakan apabila sesuatu pengajaran memerlukan guru menggunakan berbagai-bagai pendekatan tidak hanya dengan penggunaan satu bidang pendekatan yang mirip kepada satu teori sahaja.

2.Guru memberikan contoh untuk menerangkan generalisasi tersebut. 3.Langkah-langkah dalam strategi yang mirip kepada pendekatan deduktif: 1.Guru menerangkan generalisasi/ hukumhukum/ peraturan. . Guru mengaitkan contoh dan menjelaskan lagi kesimpulan.

guru bersama pelajar membuat generalisasi. Untuk pengukuhan. Daripada contoh tersebut.Guru mula dengan menggunakan contohcontoh untuk membantu pelajar membentuk konsep yang jelas.Langkah-langkah dalam strategi yang mirip kepada pendekatan induktif: 1. contoh diberikan oleh guru dan pelajar. 2. 3. . Guru akan mendorong pelajar untuk mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran dalam situasi yang hampir serupa.

‡ Usaha ini juga berkaitan dengan cara bagi merapatkan ke arah satu pertemuan yang . ‡ Pendekatan eklektik merupakan satu usaha bagi menyatukan cara hubungan yang rapat di antara berbagai-bagai pendekatan.‡ Teori eklektik berpegang kepada satu fahaman bahawa kaedah yang baik diterap dari berbagai-bagai sistem dan pendekatan.

‡ Cara yang demikian merupakan satu permulaan bagi menggabungkan kaedah yang pelbagai itu ke arah satu sistem yang munasabah untuk dilaksanakan ke dalam proses pengajaran. ‡ Walau bagaimanapun penggabungan tidak boleh disamakan dengan teori eklektik. tetapi di antara satu kaedah dalam teori eklektik adalah .

PEMBELAJARAN INTEGRATED .

PEMBELAJARAN INTEGRATED Pembelajaran ini membolehkan guru memberikan fokus kepada kandungan dan kemahiran berfikir. Langkah pengajaran dan pembelajaran integrated adalah berdasarkan langkah Hilda Taba (1962). .

Kemudian. jenis makanan dan habitatnya. iaitu katak dengan kodok.Fasa I: Menghuraikan Menghuraikan tentang ciri sesuatu aspek yang dikaji. Fasa II: Membandingkan  Pelajar diminta untuk membuat perbandingan antara kedua-kedua haiwan. pelajar diminta untuk menghuraikan kodok pula. . Cth: guru meminta pelajar menghuraikan warna katak.

.  Penerangan melalui pemerhatian merupakan bahagian penting dalam fasa ini. Fasa IV: Hipotesis  Pelajar diminta untuk membentuk hipotesis serta memikirkan secara abstrak dari segi penaakulan sesuatu.Fasa III: Menerangkan  Pelajar diminta untuk menerangkan dengan lebih terperinci tentang ciri-ciri katak dan kodok.

.Fasa V: Membuat generalisasi  Pelajar diminta untuk membuat rumusan tentang maklumat yang dikumpulkan dan membentuk satu atau lebih generalisasi. Skop pelajaran yang luas akan membolehkan beberapa generalisasi dibentuk. hanya satu generalisasi dibentuk.  Jika satu pelajaran mempunyai skop yang sempit.

CONTOH AKTIVITI: MENGECAM HURUF VOKAL DALAM PERKATAAN PENDEKATAN : EKLEKTIK KAEDAH : TERUS. PENYELESAIAN MASALAH & TUNJUK CARA . SEMULAJADI & LINGUISTIK TEKNIK : SOAL JAWAB. LATIH TUBI. ORAL-AURAL.

Guru membahagikan kanak-kanak kepada empat kumpulan 2. a e i o u . Guru mengedarkan kad gambar dan kad huruf vokal kepada setiap kumpulan. Setiap kumpulan diminta mengecam huruf vokal yang sesuai dengan kad gambar tersebut.1.

3. Setiap kumpulan diminta mengecam huruf-huruf vokal yang terdapat dalam perkataan yang diberi. 4. . Kemudian. guru memberikan kadkad perkataan kepada setiap kumpulan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->