P. 1
biblioterapi

biblioterapi

|Views: 217|Likes:
Published by Nazree Ahmad

More info:

Published by: Nazree Ahmad on Mar 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/28/2015

pdf

text

original

BIBLIOTERAPI

Ahli kumpulan: Nor Hamizah Saidin Nor Wahidah Hasim Sahana Sahidan

‡ Definisi yang lebih tepat: ‡ Biblioterapi sebagai teknik untuk menstuktur interaksi antara terapis dengan klien. atau pemudahcara dengan peserta berasaskan perkongsian secara mutual dengan idea literatur yang dibaca. .Pengenalan ‡ Biblioterapi boleh ditaksirkan sebagai penggunaan buku-buku untuk menolong orang menyelesaikan masalah.

. terutamanya selepas Perang Dunia Kedua kerana ramai anggota tentera yang cedera melakukan sesi membaca dalam tempoh pemulihan ‡ Anggota itu berpendapat membaca boleh membantu pemulihan dengan lebih cepat.Konsep ‡ Konsep asas biblioterapi ialah membaca untuk pengalaman rawatan. ‡ Konsep ini diaplikasikan dengan amalan rawatan.

‡ Idea pemulihan melalui aktiviti membaca telah dikesan dari masa orang Yunani menubuhkan perpustakaan pertama sejak pertama sejak lebih 2000 tahun dahulu. ‡ Konsep biblioterapi telah diluaskan hingga dipadankan dengan aktiviti perbincangan atau bermain. termasuk buku manual disediakan sebagai agen pemangkin kelegaan emosi untuk orang yang menghadapi gangguan mental .

.Ia bermula daripada kecenderungan manusia untuk mengenal pasti dengan orang lain melalui ekspresi dalam literatur dan seni.‡ Idea biblioterapi merangkumi pemilihan bahan membaca untuk klien yang mempunyai pengalaman yang relevan dengan situasi yang tertulis di dalamnya.

Contoh situasi .

‡ Biblioterapi diintegrasikan dengan pendekatan terapi bercerita. . ‡ Kanak-kanak yang menghadapi masalah gangguan mental disuruh melukis sesuat suasana. selepas itu mengenal pasti watak yang mempunyai ciri serupa dengannya. atau dilengkap dengan aktiviti perbincangan atau bermain.Pelaksanaan Biblioterapi ‡ Biblioterapi melibatkan aktiviti membaca sahaja.

.Sebab-sebab Intervensi Biblioterapi Untuk memupuk konsep kendiri positif individu Untuk menambahbaikkan kefahaman tingkah laku manusia dengan motivasi Untuk memupuk penilaian dan refleksi kendiri individu secara jujur. Menimbulkan minat individu terhadap peristiwa berlaku di sekeliling.

Untuk menunjukkan individu bahawa adanya lebih daripada satu cara penyelesaian masalahyang dihadapinya.Untuk melepaskan tekanan emosi atau mental Menunjukkan kepada individu bahawa bukan dirinya sahaja atau yang pertama menghadapi masalah tersebut. .

Menolong individu membincangkan masalah secara senang hati Menolong individu merancang tindakan konstruktif untuk menyelesaikan masalah yang dihadapinya. .

3) Membenarkan masa refleksi dan penilaian .Prosedur Pelaksanaan Bilioterapi ‡ Prosedur asas pelaksanaan biblioterapi adalah sama. 1) Bermula sesi terapi dengan memotivasikan individu menyertai aktiviti pengenalan. 2) Menyertai masa yang cukup untuk membaca bahan yang berkaitan. samada pendekatan individu atau kumpulan dijalankan.

5) Pelaksanaan penilaian dan membimbing individu kepada penutup yang merangkumi penilaian terapis dan penilaian kendiri individu. . sintesis.4) Menyediakan masa tindakan susulan untuk perbincangan dengan teknik pemudahcaraan supaya membimbing klien atau kumpulan klien mengingat semua kandungan yang dibaca melalui aplikasi. analisis. interpretasi dan penilaian.

Prosedur Pelaksanaan .

SEKIAN .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->