P. 1
Tingkatan 4

Tingkatan 4

|Views: 193|Likes:
Published by Norlida Idrus

More info:

Published by: Norlida Idrus on Mar 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2015

pdf

text

original

Tingkatan 4 : Bab 3: Perniagaan Dalam Negeri BAB 3 : PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Terangkan maksud Perniagaan dalam negeri

y aktiviti membeli dan menjual barang & perkhidmatan - antara penduduk dalam sesebuah negara. y Contohnya, kedai runcit, bazar dan pasar raya. y terdiri drpd dua - perniagaan borong dan perniagaan runcit. SALURAN AGIHAN Soalan : Nyatakan maksud saluran agihan proses pengedaran barang atau perkhidmatan daripada pengeluar kepada pengguna akhir tepat pada masa, tempat, harga dan kuantiti yang sesuai Soalan : Jelaskan bentuk Saluran Agihan 1. PENGELUAR - PEMBORONG - PERUNCIT PENGGUNA Barang yang sesuai - barang keperluan dapur (bernilai kecil dan diperlukan dalam kuantiti kecil) 2. PENGELUAR - EJEN - PERUNCIT PENGGUNA hasil penerbitan seperti surat khabar, majalah 3. PENGELUAR - PEMBORONG PENGGUNA bahan pembinaan rumah seperti batu -bata dan simen. 4. PENGELUAR - PERUNCIT PENGGUNA barang-barang yang memerlukan khidmat nasihat pakar dan barang-barang tahan lama 5. PENGELUAR - EJEN PENGGUNA barang pengguna spt barang kosmetik, pakaian 6. PENGELUAR PENGGUNA barang yang tidak tahan lama - hasil pertanian, barang tempahan khas pakaian individu , barang bemilai tinggi - kapal terbang & perkhidmatan profesional - doktor Soalan : Jelaskan Faktor Pemilihan Saluran Agihan 1. Jenis barang barang cepat rosak pengeluar - pengguna barang elektrik yang tahan lama melalui pemborong & peruncit 2. Sasaran pasaran dikenal pasti - dibekalkan terus oleh pengeluar belum dikenalpasti - melalui pemborong & peruncit 3. Liputan pasaran luas - perkhidmatan pemborong, peruncit dan ejen dikehendaki oleh pengeluar terhad - pengeluar sendiri boleh memasarkan 4. Keupayaan pengeluar syarikat besar - menyediakan saluran agihan sendiri Syarikat kecil - bergantung kepada pemborong dan peruncit 5. Kos pengangkutan menyediakan kenderaan sendiri kosnya tinggi

y

y y y

y y

syarikat besar - mampu biaya Syarikat kecil kurang mampu PERNIAGAAN RUNCIT Fungsi Peruncit 1. MEMECAHKAN PUKAL y menjual dalam kuantiti yang lebih kecil kepada pengguna akhir. 2. MENYEDIAKAN KEMUDAHAN KREDIT y kepada pelanggan tetap 3. PERKHIDMATAN SELEPAS JUALAN y menghantar barang ke rumah 4. MEMBERI KHIDMAT NASIHAT DAN MENYAMPAIKAN MAKLUMAT y cita rasa dan sambutan pengguna - berguna kepada pengeluar - mutu produk y menasihati pengguna - mutu, harga dan cara guna serta produk terbaru 5. MENDIRIKAN PREMIS PERNIAGAAN BERHAMPIRAN PELANGGAN y mudah dikunjungi - menjimatkan kos pengangkutan dan masa. 6. MENGURUS STOK y memastikan bekalannya sentiasa mencukupi 7. MELAKUKAN KERJA-KERJA AKHIR y menggred, menimbang, membungkus 8. MENGAGIHKAN BARANG-BARANG y berperanan sebagai orang tengah antara pengguna dengan pemborong atau pengeluar Jenis Perniagaan Runcit perniagaan runcit terdiri drpd perniagaan runcit kecil -kecilan dan besar-besaran. perniagaan runcit kecil-kecilan terdiri drpd peruncit tanpa kedai dan berkedai peruncit tanpa kedai terdiri drpd penjaja dan pegerai peruncit berkedai terdiri drpd pekedai am dan pekedai khusus perniagaan runcit besar-besaran pula terdiri drpd pasar raya, gedung aneka jabatan, pasar raya besar, kedai sejaras dan koperasi runcit bentuk lain peruncitan terdiri drpd mesin peruncitan automatik, pesanan mel, francais, jualan langsung, e -dagang, televisyen interaktif dan kedai katalog.

y y y y y y

y y y y y y y y y y

Soalan : Jelaskan dengan contoh Jenis Perniagaan Runcit Kecil -kecilan Perniagaan runcit tanpa kedai tidak mempunyai premis tetap. bergerak dari satu tempat ke tempat lain. berbentuk milikan tunggal. perlu dapatkan lesen daripada kerajaan tempatan terdiri drpd pegerai dan penjaja Pegerai - gerai kecil di suatu lokasi yang tetap - di kaki lima, pasar besar Terdiri drpd gerai tetap dan gerai sementara. Penjaja - secara bergerak dari satu tempat ke tempat lain berjalan kaki atau berkenderaan. contoh - penjual ais krim dan roti.

dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan 4. ahli keluarganya atau pembantu 5. Soalan : Mengapa A memulakan perniagaan secara kecil -kecilan. pembaikan dan pemasangan barang 7. kedai runcit Kedai khusus . menikmati pelbagai faedah seperti semua keuntungan cukai pendapatan yang dikenakan rendah 3. berbentuk milikan tunggal atau perkongsian. Urusan perniagaan . Contohnya. cukai perniagaan yang tinggi atau iklan yang mahal.kedai yang menjual satu jenis atau sekumpulan barang atau menyediakan perkhidmatan khusus. di kampung atau bandar besar.dikawal oleh pemilik sendiri. Modal kecil Mudah ditubuhkan Mudah diurus Mudah dikunjungi pelanggan Murah kos overhed PERUNCIT BESAR-BESARAN Soalan : Nyatakan maksud peruncit besaran-besaran y y y y y y y y y y y y y y y y y y y . mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan.kedai yang menjual pelbagai jenis barang. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan Kedai am . MODAL YANG KECIL diperoleh daripada simpanan peruncit sendiri atau pinjaman daripada ahli keluarga. DIMILIKI OLEH SEORANG PENIAGA ATAU BERKONGSI. MUDAH DIURUS kerana saiznya yang kecil dikendalikan oleh pemilik sendiri. LOKASI PERNIAGAAN berdekatan tempat tinggal pelanggan menjual dari pintu ke pintu 6. KOS OVERHED YANG RENDAH tidak perlu membayar sewa. sahabat handai dan bank 2.y y y y y y y y y Peruncit berkedai beroperasi di premis tetap. LAYANAN PERIBADI penghantaran barang ke rumah. Contoh kedai khas ialah kedai buku Popular atauKedai gunting rambut CIRI PERNIAGAAN RUNCIT KECIL-KECILAN Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit kecil-kecilan 1. MUDAH DITUBUHKAN tidak terdapat banyak peraturan memerlukan modal yang kecil perlu mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan.

y Modal y y y y y y y y y y Pemilikan Penubuhan Pengurusan Cara belian Cara jualan Layanan Lokasi Kos overhed Perkhidmatan lepas jualan Kemudahan y y y y y y y KEDAI SEJARAS Soalan : Huraikan ciri-ciri kedai sejaras Maksud perniagaan runcit yang mempunyai sepuluh atau lebih cawangan .y y y perniagaan runcit yang beroperasi dalam skala yang besar terletak . berbentuk .iringan muzik. Setiap cawangan .moden Kemudahan . logo. dikumpul melalui terbitan syer Penubuhan rumit.syarikat berhad dan bermodal besar.di bawah kakitangan profesional .membeli stok secara pukal terus daripada pengeluar. Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit besar-besaran y y y y y y Modal besar.seluruh negara . harga dan jenis barang . hawa dingin Soalan : Nyatakan perbezaan perniagaan runcit kecil -kecilan dgn perniagaan runcit besar-besaran.Contoh Singer. elak hutang lapuk Pengurusan . ditubuhkan .lebih rumit dan sukar . KAWALAN & PENGURUSAN Pengurusan .cawangan adalah seragam dari segi nama.saiz organisasi yang besar . Jualan tunai.pengkhususan.kawasan bandar.dikawal oleh ibu pejabat atau kedai induk Amalan pengurusannya . Akta syarikat 1965 Belian . reka bentuk.di bawah seorang pengurus.berkonsepkan pentadbiran pusat. teknologi . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI bentuk .dikawal dan ditadbir oleh ibu pejabat atau syarikat induk .pengilang mempunyai kedai cawangan .untuk keselesaan pelanggan . tandas. 7-eleven dan kedai Bata. .syarikat berhad kerana melibatkan modal yang besar dikawal Lembaga Pengarah.

seorang pengurus atau penyelia. BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai jenis dan jenama barang . dapat diskaun niaga tinggi.Contoh pasar raya besar ialah Xtra dan Giant.standard daripada aspek harga dan kualiti. troli Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya besar . KAWALAN & PENGURUSAN dasar dan polisi . boleh dikongsi 4. Keputusan hanya dibuat ibu pejabat. 5. Harga barang adalah tetap SUSUNATUR KEDAI & KAEDAH JUALAN Nama dan logo perniagaan .dibenarkan.y y y y y y BARANG JUALAN & POLISI HARGA Barang-barang yang dijual .terletak di pinggir bandar dan bergantung kepada pelanggan berkenderaan yang mengunjunginya pada hujung minggu . Melibatkan modal besar. y y y y y y y y PASAR RAYA BESAR Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya besar Maksud Pasar raya besar (hypermarket) merupakan sebuah bangunan setingkat yang menjual pelbagai jenis barang di bawah satu bumbung . kerja.selaras di semua cawangan. Kesukaran mengawal kerana di merata 2. 1. Pengurusan setiap bahagian . Menjimatkan kos kerana overhed 3.secara tunai / kad kredit KEMUDAHAN tempat letak kereta. Pilihan pengguna . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI sebuah syarikat berhad yang bermodal amat besar. pengkhususan dan pembahagian tempat. 4.terhad. Kos pengangkutan dan kendalian 3.ditetapkan Lembaga Pengarah dilaksanakan .secara tunai.sama Susunan barang-barang standard Kaedah jualan .secara tunai atau kad kredit. kad kredit . Rekabentuk kedai dan imej .barang keperluan harian harga barang berpatutan dan tetap KAEDAH JUALAN urusan jual beli . 2.sekumpulan pengurusan peringkat pertengahan yang bergaji tetap. mobiliti kakitangan 5. jualan . Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan kedai sejaras Kelebihan Kekurangan 1.

runcit 3.tidak boleh ditawar. 2. Menyediakan pelbagai jenis barang . kadar pusingan stok dan pengaliran berkenderaan tunai tinggi. Suasana membeli -belah . dari segi kos dan masa. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI Pasar raya adalah berbentuk syarikat berhad. PASAR RAYA Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya Maksud menjual beraneka jenis barang di bawah satu bumbung . Menikmati pengkhususan dan 1. kos yang rendah . Barangnya diperagakan y y y y y y y y y y y Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya kepada pengguna dan peniaga Kelebihan . .seorang penyelia bahagian.di yang besar . Kelebihan Peniaga Kekurangan . jauh dari tempat tinggal . Tidak menyediakan perkhidmatan 4. Pasar Raya Billion dan Pasar RayaTops.Pengguna Kekurangan . harga .membazir pelbagai barang di satu tempat. 2.sabun mandi. Harga . syampu.terletak di lokasi strategik yang mudah dikunjungi .Pengguna 1. Perlu menjual barang dalam volum 4.Kelebihan Kekurangan 1.membeli 1. Kedudukan di pinggir bandar membeli banyak secara mingguan. Menjimatkan masa dan kos .rendah kerana bilangan kakitangan kurang.daging. BARANG JUALAN & POLISI HARGA makanan segar . KAEDAH JUALAN & SUSUNATUR KEDAI secara layan diri.pelanggan 2. dilekatkan dengan tanda harga.membiayai kos operasi bawah satu bumbung. Melibatkan modal yang besar. ikan & keperluan harian .sewa rendah dan 1. Harga lebih murah berbanding di kedai jualan dibuat secara tunai. 5. perolehan yang besar .selesa. Menyediakan kemudahan selepas jualan. ruang yang luas dan dihiasi dengan cerah. Bebas memilih 2. 3.di pusat bandar Contohnya. KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (dasar) dan diuruskan (perlaksanaan) oleh kakitangan profesional dibahagikan kepada beberapa bahagian . Margin keuntungannya .Peniaga 1. Harga barang adaIah tetap dan 3. yang tinggi. jualan dibuat secara tunai & kad kredit. menyukarkan pelanggan tidak 3.murah.

pengurusan. Harga . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI ditubuhkan sebagai syarikat berhad dengan modal yang besar. 3.Peniaga 1. perhiasan kedai. Barang makanan segar yang tidak tahan lama. Isetan.di dalam satu mengamalkan layan diri.sewa. Contohnya.disibar kerana besar dan prosedur yang rumit. menjual lebih murah.tunai / kad kredit KEMUDAHAN lif.akibat layan diri dan peragaan terbuka.terletak di lokasi yang strategik di bandar besar. Risiko kerugian . KAWALAN & PENGURUSAN Pentadbirannya dikawal oleh Lembaga Pengarah . Parkson Grand dan Metrojaya. 3. Menjimatkan kos promosi . Maksud sebuah perniagaan runcit berskala besar yang beroperasi dalam sebuah bangunan besar yang bertingkat .pembahagian kerja. menikmati diskaun niaga . Setiap jabatan merupakan unit khas Pembelian stok .segala1. Tiada layanan peribadi kerana keperluan rumah . 2.dapat 1.tidak boleh ditawar. y y y y y y y y y GEDUNG ANEKA JABATAN Soalan : Huraikan ciri-ciri gedung aneka jabatan Soalan : Terangkan perbezaan antara gedung aneka jabatan dengan kedai sejaras. 5. KAEDAH JUALAN Jualan . Penggunaan iklan .4. . 4. Tiada risiko hutang lapuk 2. telefon. Peragaan barang secara terbuka dapat meliputi semua jabatan.sistem layan diri. Penubuhannya sukar . terdapat banyak jabatan. Kekurangan . 4. Prosedur penubuhan yang rumit.menarik pelanggan dan melariskan jualan. menjimatkan masa dan tenaga . gaji jurujual serta kos 2. 3. Risiko kecurian . Kelebihan .Pelanggan 1. Saiz pemiagaan yang besar 4. kos overhed yang tinggi . Jualan secara tunai tiada masalah menyukarkan urusan kawalan dan hutang lapuk. surau lebihan dan kelemahan gedung aneka a dan pelanggan.tanggungjawab penguru s jabatan Contoh jabatan pakaian wanita BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai dari segi jenis dan jenama.Pelanggan Kekurangan . Menjimatkan kos .menentukan segala dasar syarikat. Pentadbiran menjadi lebih cekap kemudahan pengkhususan dan pembahagian kerja 2.modal yang 3. menggalakkan risiko kecurian dan kerosakan. tandas.satu iklan . tempat letak kereta.

slot syiling atau peragaan tingkap y memasukkan wang yang mencukupi ke dalam slot . Modal .tidak boleh diniagakan atau dipindah milik. 2. 3.oleh kakitangan yang dibayar gaji.terletak di pusat bandar .bangunan.tujuan utama untuk membantu anggota memperoleh barang keperluan pada harga yang berpatutan tanpa melalui orang tengah. 2. Dividen tunai .jauh y y y y y y y y y y y y y y KOPERASI RUNCIT Soalan : Huraikan ciri-ciri koperasi runcit Soalan : Terangkan bentuk organisasi dan pengurusan koperasi runcit. Tiada tawar-menawar kerana harga barang adalah tetap.menekan butang barang pilihannya . KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (menentukan dasar) Pengurusan hariannya . Kemudahan dan membeli dalam suasana yang selesa. Maksud organisasi yang ditubuhkan oleh sekumpulan pengguna . Contohnya.barang itu akan keluar secara automatik.jualan syer kepada anggotanya.terbahagi kepada dividen tunai dan rebat. Harga barang lebih rendah berbanding harga pasaran BAYARAN DIVIDEN Keuntungan disebut lebihan -sebahagian wajib disimpan sebagai rizab bakinya untuk membayar dividen . y memuatkan barang dan dilengkapi pelbagai fungsi . 3. Syer .boleh membandingkan harga barang dan tidak bimbang ditipu. Tidak dapat membeli barang secara kredit.4. Stok dibeli dalam kuantiti yang besar boleh menawarkan diskaun niaga yang tinggi BARANG JUALAN & POLISI HARGA menjual barang keperluan harian kepada anggota dan bukan anggota. Pelanggan sukar . y menjual jenis barang tertentu seperti minuman kotak y memperniagakan perkhidmatan seperti mesin menimbang berat badan .dividen yang dibayar berdasarkan jumlah belian Rebat atas pelaburan pula ial ah faedah yang dibayar secara peratusan berdasarkan jumlah saham BENTUK LAIN PERUNCITAN MESIN PERUNCITAN AUTOMATIK Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri -ciri mesin peruncitan automatik y menjual barang terus kepada pengguna melalui mesin secara automatik. koperasi peladang BENTUK ORGANISASI ditubuhkan mengikut Akta Koperasi 1993 dan didaftarkan dengan Ketua Pendaftar Koperasi Malaysia. tanda harga .

Menjimatkan kos. Mail Order Gallery (MOG) sesuai . diletakkan asalkan ada permintaan. Jenis dan kuantiti barang yang sesuai 3. kecil.Peniaga 1. 24 jam. Kos pemasangan dan pemeliharaan dan 24 jam. Contoh . iaitu pengiklanan.melalui gambar dijalankan melalui tiga kaedah. Kos pengurusan rendah . 2.bayaran dibuat apabila barang sampai di pejabat pos Tunai Waktu Pesanan (T. masa dan tenaga PESANAN MEL Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit pesanan mel menjual barang terus melalui pos atau perkhidmatan kurier.W.Peniaga Kekurangan .W.P) mewajib kan bayaran dihantar dengan borang pesanan. Bayaran ansuran . kiriman terus atau pelantikan ejen.T) .tinggi 4. Bentuk dan cara penggunaan barang -barang . Pilihan . 2.y y ditempatkan di lokasi yang strategik misalnya di perhentian bas boleh beroperasi selama 24 jam tanpa diawasi.The Readers's Digest. mahal. 4. upah dan pengendalian perniagaan.tidak perlu menyewa premis Kelebihan .membayar beransur-ansur mengikut tempoh yang ditetapkan. Tiada caj tambahan.terhad 2. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit pesanan mel kepada peniaga dan pembeli Kelebihan .tanpa pengawasan 1. Barang tidak dapat ditukar 3. The Times.Pembeli 1.Peniaga Kekurangan . tiga kaedah pembayaran Bayar Waktu Terima (B. beroperasi sendiri . khidmat layan diri . meningkatkan jualan . Dewan Bahasa dan Pustaka. Kelebihan . Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan mesin peruncitan automatik kepada peniaga dan pembeli.mesin mudah terhad.terhad. Muatan .dapat disampaikan .kawasan yang barang mungkin rosak dalam y y y y y y y y y . 1. Cara pembelian mudah.menjimatkan kos 2. 3.Peniaga menanggung kos overhed yang y kos promosi rendah y kos pengurusan atau mengutip tidak memerlukan lokasi yang hutang strategik y kos menginsuranskan barang pasarannya luas . risiko kerosakan .menjual barang yang ringan. tidak mudah pecah dan tahan lama. Bentuk pembayaran terhad 4. 3.Pembeli Kekurangan .

Habib Jewel. jenama.boleh menjejaskan nama baik francaisor.penubuhan & pengurusan perniagaan mengendalikan program latihan staf.risiko kegagalan 2. y y y y y y y o o o o o y o Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara francais kepada francaisor dan francais i Kelebihan .Francaisi 1. kewangan . Fungsi Francaisi membayar royalti . mengembangkan perniagaannya. mendapat sokongan pengurusan dan 1. Tidak perlu menanggung kos overhed seperti promosi. 3. sistem operasi dan format perniagaan membimbing . terikat dengan perjanjia n francais & bergantung kepada francaisor. membekalkan ramuan.mempunyai perkhidmatan pos Bilangan kakitangannya tidak ramai Mengetepikan orang tengah perjalanan Kelebihan . tiada inovasi dan inisiatif sendiri JUALAN LANGSUNG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara jualan langsung . latihan staf dan iklan. masa y Tiada hubungan peribadi dan tenaga y tidak dapat memeriksa barang FRANCAIS Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara francais seseorang individu yang diberi hak untuk menjual barang atau perkhidmatan syarikat induk yang sudah terkenal Contoh kedai makan segera Merryl Brown. alat dan perkakas dengan kredit tertentu. individu atau syarikat yang diberi kebenaran . menggunakan logo. KFC s. 3.Pembeli Kekurangan .Francaisor 1. Jenama terkenal mendapat sambutan ramai Kekurangan Francaisor boleh menjejaskan nama baik Kekurangan Francaisi perlu mengawal kualiti barang .francaisor.syarat francais Fungsi francaisor memberikan hak menggunakan imej. 1. ekonomi bidangan Kelebihan . promosi jualan dan membiayai kos pengiklanan francaisi.satu jumlah tetap atau secara peratusan drpd jualan bulanan.francaisi syarikat induk yang memberikan kebenaran . perniagaan amat rendah. 2. nama dan reka bentuk yang sa ma.Pembeli boleh bayar ansuran y Mungkin ditipu boleh pulang balik y Barang lambat sampai menjimatkan kos tambang. 2. perjanjian ditandatangani oleh kedua -dua pihak.

tanggungan kos Barang-barang tertentu sahaja memerlukan modal yang besar. Kos pengiklanan murah Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara jualan langsung kepada peniaga dan pembeli.katalog dan sampel seperti Avon jualan barang oleh ejen bebas Jenis produk yang sesuai . katalog atau sampel produk. y y y y y y y E-DAGANG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara e -dagang menjual melalui talian internet dengan rangkaian komputer dari peringkat pertanyaan. 3. Liputan pasarannya . perkakas dapur. tunjuk ajar dan perkhidmatan selepas jualan. insurans dan pakej pelancongan.kosmetik. kos cetakan katalog 1. Sesuai untuk produk yang memerlukan 4. secara online antara penjual dengan pembeli dari seluruh dunia. y Contoh syarikat Amway. y Jurujual atau ejen dilantik dan dilatih dengan pelbagai kemahiran dan teknik jualan y Secara pelbagai peri ngkat (multilevel) y menggunakan senarai harga. 4. 5. Kelebihan 1. 3. pesanan.kos latihan ejen. perlu membuat bayaran awal (prabayar) dengan memasukkan nombor kad kreditnya. 2. 3.premis besar. 2. kos overhed yang tinggi . khidmat nasihat. mewujudkan laman web dan gerai pameran dalam internet gambar dan maklumat terperinci dipaparkan di skrin komputer.kawasan pedalaman. tidak perlu . bersemuka dengan pembeli 1. Pengguna semakin sibuk Masalah pengangkutan khidmat sokongan pelanggan lemah .o o o y y menjual barang terus melalui kunjungan jurujual dari pintu ke pintu.berbaris panjang di kaunter bayaran Kemajuan teknologi maklumat dan komunikasi . 2. y dibayar komisen atas jualan y 3 bentuk jualan langsung jualan perkhidmatan oleh ejen seperti ejen insurans jualan barang oleh ejen pengeluar . Avon dan syarikat -syarikat insurans. 4. Barang pesanan akan dihantar melalui pos at au kurier .panggilan tanpa tol. kad kredit dan internet. Faktor-faktor Pekembangan Soalan : Nyatakan faktor-faktor yang menyokong perkembangan perniagaan runcit secara jualan langsung atau Soalan : Nyatakan sebab-sebab jualan langsung berkembang. Kekurangan Pembeli dikenakan bayaran yang lebih . pengeluaran invois hingga peringkat bayaran.

harga yang 2.menggunakan kad kredit barang dihantar . y TELEVISYEN INTERAKTIF (TVI ) Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui televisyen interaktif. Contoh siaran Astro. tidak memerlukan premis . 5.Pelanggan Membeli secara prabayar .pasaran sedunia.mahal. 2. barang berkualiti tinggi . Smartshop merupakan hasil ciptaan teknologi digital menggabungkan fungsi televisyen dengan komputer peribadi secara interaktif mesti disambungkan dengan talian internet. 3.y Jika belian didapati tidak menepati deskripsi. c.pos. Kekurangan . Laman web .tanpa melihat barang sebenar unsur penipuan dan manipulagi pihak tertentu. maklumat .tidak menanggung hutang lapuk Kekurangan . Kelebihan . 2. tertakluk kepada syarat jualan Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara e -dagang kepada peniaga dan pelanggan. Cara beroperasi: Gambar dan maklumat barang . paling minimum 2.Pelanggan 1. 3.e-dagang menguntungkan peniaga di negara maju 1. b. 1. Pilihan pelanggan . . membangunkan laman web . membeli-belah dari rumah atau pejabat .merugikan peniaga. 3. masa dan tenaga. 4.relevan.bayar menggunakan kad kredit. 4. Kelebihan Peniaga menjual secara global pada kos yang 1.hanya gudang 4. web operasi secara besar-besaran pengguna internet di seluruh dunia sistem prabayar . terperinci dan terkemas kini 4. 3. 5. Undang-undang siber tidak dapat memberi perlindungan sepenuhnya kad kredit .dicerobohi Proses globalisasi . Kos operasi murah . ia mungkin boleh dikembalikan semula. ejen jualan atau kurier.menekan papan kekunci /gagang telefon Bayaran prabayar .laman web lain Perang harga .ditayangkan di televisyen Pesanan dibuat serta -merta . d.Peniaga persaingan sengit . amalan pegangan tunai yang minimum5.kebocoran nombor pin Terpengaruh dengan tawaran pembaziran. membolehkan penonton mengambil bahagian dalam program tertentu di televisyen. lebih murah. y y y y y y a. .menjimatkan kos. membolehkan seorang penonton TV berinteraksi dengan peniaga yang mengiklankan barangnya melalui TV dan membeli -belah dari rumah.hanya satu laman5.

y y y y y y y y y y y .tawaran skim bayaran ansuran yang fleksibel menyediakan perkhidmatan selepas jualan seperti perkhidmatan penghantaran barang Sasaran . 4. 5. 4.kurang berkesan (visual) dan terus kepada penonton. 2. Contohnya. mengetahui cara penggunaan barang KEDAI KATALOG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui kedai katalog mempromosikan barang atau perkhidmatannya melalui katalog Contoh . cara penggunaan barang .tidak seperti yang disiarkan. Menjimatkan masa. Mempunyai masa membuat Barang . unsur penipuan dan manipulasi 2. 4. Membeli tanpa melihat barang 1.maklum balas untuk memperbaiki produk Kesan audio visual lebih meyakinkan Kelebihan Pelanggan Kelemahan Pelanggan 1. tidak sesuai .mahal Kos pengurusan rendah berbanding media yang lain. barang-barang elektrik. membeli-belah sambil menonton sebenar televisyen di rumah 2.mahal.semua 2. penggambaran produk . Ikea dan The Catalog Shop. Urusniaga akan mengambil masa pertimbangan dan pilihan. kos dan tenaga 5. 3.lebih jelas 3.Courts Mammoth. Tawaran skim bayaran ansuran yang 3.barang yang tak tahan lama dan tiada kepiawaian fleksibel 3. membuat pesanan . siaran melalui televisyen . Kos promosi yang tinggi pengguna internet 2. Barang-barang yang dijual .serta-merta 3. peralatan dapur Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui kedai katalog Kekurangan 1. diperlukan 2. keuntungan yang lebih tinggi 1.Peniaga Premis yang strategik . 4. Harga jualan lebih mahal Liputannya lebih luas . 3. semua jenis barang jualan disenaraikan secara teratur katalog diedarkan secara percuma di tempat kunjungan ramai Keistimewaan .y 1.bergaji tetap seperti pegawai kerajaan keuntungannya daripada faedah Bayaran . siaran waktu tengah malam . perabot. menjawab soalan dan memberi pendapat Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui televisyen interaktif kepada peniaga dan pelanggan.tidak 1. Kelebihan Peniaga Kelemahan . Siaran iklan perlu kerap diulangi Reaksi penonton .jenis barang yang piawai dan tahan lama.debit terus atau arahan tetap (bank) ataupun potongan gaji (Biro Angkasa).

2. Perkhidmatan selepas jualan promosinya berkesan . Memberi maklumat dan nasihat berkenaan barang baru kepada peruncit. y 3. y pemborong mempunyai rangkaian peruncit sendiri untuk mengagihkan barangnya. 4. y merancang modal pusingan dengan sempurna. 5. 3. . Memberi kemudahan kredit y menangguhkan bayaran atau hutangnya sehingga barang itu dijual kepada pengguna. PERNIAGAAN BORONG Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengeluar 1.tidak perlu . Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Peruncit 1.mendapatkan bekalan stok daripada pelbagai pengeluar dari merata -rata tempat. Membekalkan beraneka jenis barang y memudahkan . y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y y y 4. Menyimpan stok yang mencukupi membolehkan peruncit mendapat bekalan secara berterusan dan ini y mengekalkan pelanggannya y y 5. Memberi maklumat pasaran orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. Mengurangkan kos pengangkutan memiliki kemudahan mengangkut barang yang dibeli ke gudangnya. Pengendali pasaran y memperluaskan lagi pasaran bagi produknya. Mengurangkan kos pergudangan menyediakan kemudahan pergudangan s endiri bagi menyimpan stok pukal yang dibeli y barang keluarannya tidak disimpan lama. Membeli stok secara pukal dan memecah pukal y membolehkan pengeluar melakukan pengeluaran barang secara besar besaran & mendapat modal pusingan cepat menjimatkan kos pengeluaran kerana kerja pembungkusan dan upah pekerja ditanggung oleh pemborong y 2. Menghantar barang kepada peruncit y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y menjimatkan kos pengangkutan dan masa peruncit.elemen audio visual dan animasi.4. menyampaikan teguran serta komen peruncit dan pelanggannya kepada pengeluar. 5.

Menstabilkan harga barang sentiasa menyimpan stok barang yang mencukupi mengelakkan kenaikan harga barang. membungkus. Aktiviti pengagihan barang membeli barang bagi tujuan untuk dijual semula 2. menimbang.reaksi pelanggan. 1. Menyampaikan maklumat memberitahu peruncit tentang maklumat yang terkini bagi produknya. y 5. Bertindak sebagai sumber maklu mat pasaran menyalurkan maklumat pasaran kepada pengeluar . membungkus. Menyediakan bekalan yang berterusan y menyimpan stok yang mencukupi dalam gudangnya y supaya bekalan tidak terputus elak cenderung membeli banyak y menyebabkan perbelanjaan pengguna meningkat.y y y Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengguna 1. Melakukan kegiatan memecah pukal seperti menggred. 5. Runcit y Beli pukal & bayar tunai Modal y Beri kredit & tanggung risiko hutang Kos promosi dan iklan lapuk Kos pergudangan y Belanja gudang Kerja-kerja akhir y Risiko simpan stok Peragaan y Kos overhed tinggi iklan & gaji Kemudahan membeli-belah y Kendali pengangkutan Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit Perniagaan Borong orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. Mempelbagaikan pilihan mempelbagaikan pilihan pengguna akhir terhadap barang beraneka jenis yang ada pada peruncit. 2. 4. Memenuhi keperluan dan kehendak pengguna mengagihkan barang agar bekalan dapat disampaikan kepada pengguna akhir 4. Bermotifkan keuntungan menjalankan kegiatan jual beli dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan. Melakukan kerja-kerja akhir / pecah pukal y seperti menggred. melabel dan sebagainya. menerima manfaat menerusi harga barang yang stabil. 3.orang tengah antara pemborong dengan pengguna akhir. cita rasa pengguna Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Soalan : Mengapa pemborong Perniagaan Borong dengan Perniagaan memerlukan modal besar. y y y y y y Soalan : Terangkan Persamaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit 1. Perniagaan Runcit peruncit . Kedudukan dalam saluran agihan . menimbang. melabel dan sebagainya. 3.

membeli dan menjual barang. . menyampaikan maklumat pasaran. PEMBORONG SAUDAGAR y pemborong yang membeli pelbagai jenis barang daripada pengeluar dan menjualnya kepada peruncit. y dikategorikan kepada dua.menyediakan kemudahan pelbagai untuk menyimpan stok pukal yang dibeli daripada pengeluar tidak perlu menghias atau melakukan peragaan tingkap dalam kuantiti yang kecil daripada pemborong kecil tidak ada kerana stok diperoleh daripada pemborong melakukan bagi menarik pengguna JENIS PEMBORONG Soalan : Kenalpasti jenis perniagaan borong. memecah pukal. iaitu pemborong berfungsi penuh dan pemborong berfungsi terhad. y Terdiri drpd pemborong saudagar dan ejen y pemborong saudagar Terdiri drpd Pemborong Berfungsi Penuh & Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong Berfungsi Penuh terdir i drpd pemborong am. y Pemborong Berfungsi Penuh y y menjalankan semua tugas seseorang pemborong. memberikan bantuan kewangan. Saiz modal 4 kemudahan gudang 5 Hiasan dan peragaan barang secara pukal daripada pengeluar besar . ejen penjual & broker Soalan : Jelaskan dgn contoh jenis perniagaan borong. y y y y y y y y Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong pesanan mel Pemborong pesanan berwakil Pemborong perkhidmatan pengangkutan Pemborong bayar dan bawa Pemborong jober para ejen ejen pengeluar. menyediakan kemudahan pergudangan dan pengangkutan.2 Saiz pembelian barang 3. pemborong khusus dan pemborong satu barisan. melakukan promosi y dikelaskan kepada tiga kumpulan utama. y mempunyai hak milik ke atas barang menanggung risiko kerugian jika ba rang-barang tidak dapat dijual. iaitu pemborong am. pemborong khusus dan pemborong satu barisan.

3. iaitu: y 1. Pemborong satu barisan membeli dan menjual sekumpulan barang yang sama jenis. menjadi perantara dalam pengagihan barang daripada penjual atau pengeluar kepada pembeli. Pemborong perkhidmatan pengang kutan menyediakan perkhidmatan pengangkutan seperti lori. pemborong hasil pertanian yang menjual pelbagai jenis buah-buahan termasuklah anak pokok dan baja. lori kontena dan treler bagi mengangkut barang yang berkuantiti besar bagi pihak pengeluar. Pelanggan memilih barang berpandukan katalog yang dihantar. Pemborong pesanan berwakil ( drop shipper) menyampaikan pesanan pembeli terus kepada pengeluar atau pengilang. memainkan peranan sebagai wakil pengeluar dan tidak mempunyai hak milik. 5. tidak perlu menyediakan kemudahan pergudangan. Contohnya. 4. menghantar borang pesanan bersama katalog meneru si pos. Kontena Nasional dan Shapadu. Contohnya. 2. Nepline. barang yang sesuai . Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong pesanan mel pesanan berwakil perkhidmatan pengangkutan bayar dan bawa jober para 1. tidak menyediakan kemudahan kredit kepada para peruncit. y y y y y y y y y . batu -bata 3. ringan dan tidak mud ah rosak. pemborong kasut yang menjual pelbagai jenama kasut seperti Nike 3. 2.y y y y y y 1. gula serta barang kosmetik di tempat yang sama. Contoh barang . Pemborong am membeli dan menjual pelbagai jenis barang yang tidak mempunyai kaitan. y Terdapat lima jenis pemborong berfungsi terhad. pemborong yang menjual barang keperluan harian seperti garam. bayaran dan penghantaran barang dibuat melalui pos. Pesanan. Pemborong bayar dan bawa menjual barang pada harga yang murah dan secara tunai kepada peruncit. Pemborong khusus membeli dan menjual sesuatu je nis barang Contohnya. 2. Pemborong Berfungsi Terhad tidak menjalankan semua fungsi yang ditawarkan oleh pemborong untuk mengurangkan kos pengendalian.bahan-bahan binaan seperti simen.barang kosmetik Barang ini biasanya bersaiz kecil. 4. besi. Contohnya. Pemborong pesanan mel y y y y y y menjalankan urus niaga melalui pos.

tidak berhak untuk menentukan strategi pemasaran bagi pihak pengilang memasarkan mengedarkan barang -barangnya ke kawasan-kawasan baru yang belum diterokai pengeluar. Ejen Penjual memasarkan barang keluaran pengeluar kecil -kecilan memiliki kepakaran dalam bidang pemasaran.Gardenia. tidak mempunyai hak milik ke atas barang yang diniagakan. Broker menemukan penjual dengan pembeli.secara rapi di atas rak-rak dimiliki oleh pemborong selagi ia masih diperagakan di rak Peruncit dikenakan bayaran bagi barang-barang yang telah dijual. perikanan dan penternakan manakala Giant. Soalan : Apakah kritikan tentang peranan yg dimainkan oleh pemborong. Carrefour dan Mydin . Pasar Borong Selang or . merancangkan keluaran. Contoh ejen pengeluar ialah Edaran Otomobil Nasional (EON) dan Proton Edar yang memasarkan atau mengedarkan model kereta keluaran negara.y y y y y y y Peruncit menggunakan pengangkutan sendiri untuk membawa balik barang Contohnya.broker hartanah dan saham.pusat pengumpulan bagi hasil pertanian. melancarkan program promosi dan pengiklanan di televisyen menjual barang-barang berjenama terkenal . Makro. Tidak memberi perkhidmatan yg berguna y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y . tidak mempunyai kuasa untuk mengurangkan harga barang jualan. dilantik oleh pengeluar untuk mengendalikan urusan jual beli. Pemborong jober para (rack jobber) membekalkan pelbagai jenis barang kepada peruncit memperagakan . tidak berhak membuat kontrak tidak boleh menjual beli barang atas namanya sendiri tidak mempunyai hak untuk memberikan kredit menerima bayaran atau mengeluarkan resit pembayaran kepada pembeli. menetapkan harga dan mempromosi. menerima komisen daripada pengeluar bagi perkhidmatan yang disediakannya. menerima komisen sebagai ganjaran terhadap perkhidmatannya tidak berkongsi untung dengan prinsipal. sebagai perancang pemasaran yang menjalankan aktiviti penyelidikan pasaran. tidak mempunyai hak milik tidak menanggung sebarang risiko kerugian. ais krim Walls EJEN orang tengah yang dilantik oleh prinsipal untuk menjual barang bagi pihaknya. Contoh . Soalan : Huraikan aktiviti ejen dan broker Ejen Pengeluar wakil pengedar yang dilantik oleh beberapa pengeluar yang menghasilkan keluaran berlainan dan bukan pesaing antara satu sama lain.barang keperluan harian pengguna 5.

pesanan mel. PELANTIKAN EJEN OLEH PENGELUAR y barang-barang berkualiti tinggi yang memerlukan penerangan terperinci oleh pengeluar seperti komputer 5. 4. 1.harga belian yang murah. BENTUK LAIN PERUNCITAN mesin peruncitan automatik.gabungan pengguna untuk membeli barang secara terus daripada pengeluar .y y y Semata-mata menambah harga barang jualan Tindas masyarakat desa Beli murah dr pengeluar & jual mahal kpd pguna Soalan : Nilaikan kepentingan pemborong kpd peruncit & pengeluar Soalan : Kesan penghapusan pemborong kpd peruncit & pengeluar Kpd pengeluar y Menubuhkan gudang y Buka rantaian kedai runcit y Modal lebih y y y y Kpd peruncit Beli pukal drpd pengeluar y Sedia gudang y Bayar tunai y Belanja cari pasaran & iklan Kos overhed Mengumpul maklumat sendiri Berhubung dgn pelbagai pengeluar y Modal lebih y Kerja akhir PENGAMBIL ALIHAN FUNGSI PEMBORONG Soalan : Senaraikan keadaan -keadaan yang membolehkan peranan pemborong diambil alih.di seluruh negara. 2. syarikat Bata Berhad dan syarikat Singer Berhad.mendapatkan bekalan terus daripada pengeluar. kerajaan telah menubuhkan Persekutuan Pemasaran Pertanian Malaysia (FAMA) untuk memasarkan hasil pertanian y . e -dagang dan kedai katalog y y 3.pergudangan dan pengangkutan serta y Koperasi runcit . y memiliki modal yang besar dan mampu membeli barang secara pukal dan y y menanggung kos tambahan melakukan kerja-kerja akhir . Cawangan . y y y y membolehkan pengeluar menjual keluarannya terus kepada pengguna akhir PENUBUHAN KEDAI SEJARAS Pengeluar menubuhkan rangkaian kedai sendiri memasarkan barang keluaran kilangnya terus kepada pengguna. PENUBUHAN AGENSI PEMASARAN OLEH KERAJAAN Contohnya. KEMUNCULAN PERNIAGAAN RUNCIT BESAR-BESARAN Contohnya gedung aneka jabatan . jualan langsung.

Penyata akaun 2. Senarai harga 5. Nota debit 7.y y y y 6. Invois 5.syarat serahan dan syarat bayaran SURAT JAWAPAN 1. Fungsi memberi keterangan lanjut mengenai barang yang boleh dibekalkan.kuantiti . Barang yang sesuai . Sebut harga 4.untuk bertanya tentang barang yang hendak dibeli 3.froma 6. pakaian yang ditempah khas.jenis barang . SURAT TANYA 1. Surat jawapan 3.harga barang . Dokumen dari peruncit kepada pemborong 2. Soalan : Kenalpasti jenis diskaun. Invois pro . Nota pesanan 2. Nota serahan 3. syarat serah an & bayaran. Nota kredit SELEPAS MEMBELI 1. Surat Tanya 2. SEBELUM MEMBELI 1. Fungsi . Resit Soalan : Huraikan fungsi setiap dokumen. Nota kiriman 4. Katalog DALAM PROSES MEMBELI 1. SEBUT HARGA 1.cermin mata. barang-barang yang berteknologi tinggi yang pasarannya terhad dan mahal seperti kapal terbang Soalan : Bagaimana pemborong da pat terus wujud. Dilampirkan bersama sama ada sebut harga / senarai harga atau katalog 3. Dihantar oleh pemboron g kepada peruncit 2. y pecah pukal y pergudangan y pemberian kredit y promosi DOKUMEN PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Susunkan mengikut urutan jenis -jenis dokumen. BARANG YANG DIPESAN KHAS OLEH PENGGUNA Barang yang dibuat menurut arahan atau tempahan khas pengguna akan dihantar oleh pengeluar kepada pembeli. Butir . Senarai harga barang yang diminta oleh pembeli SENARAI HARGA .

bermakna perlu dijelaskan dlm tempoh 3 hari 5. . Contoh pengiraan diskaun niaga Arif peniaga pasar malam membeli stoknya bernilai RM1 800 daripada syarikat borong XYZ dan ditawarkan diskaun niaga 15%.pembeli tidak perlu membayar lagi.pembeli perlu membayar kos angkutan 2. Maklumat barang yang dicetak dan disertakan bersama gambar yang berwarna dan menarik 2.harga dalam sebutharga sah hanya 7 hari daripada tarikh sebutharga 2.diberi untuk menggalakkan pembeli membayar hutang dengan segera cth 10% .bayaran perlu dibuat beberapa hari selepas barang diterima.pembeli tidak perlu membayar kos angkutan 3. Tiada harga dicetak tetapi ada no rujukan 3. Senarai harga barang yang dijual oleh pemborong KATALOG 1. SYARAT DISKAUN 1. KIT . Pemborong menyatakan jenis serahan JENIS SERAHAN 1.Harga barang telah me rangkumi kos. Diskaun tunai .bayar perlu dijelaskan sewaktu pesanan dibuat 4. Diskaun niaga .10 hari. ke DK .1. Tunai segera .diberi untuk menggalakan pembeli membeli dalam kuantiti yang banyak cth 10 % .Kos angkutan percuma sehingga barang dipunggah ke dalam kapal sahaja. Harga dicetak ditempat lain untuk menjimatkan kos jika ada perubahan h arga BUTIRAN DALAM SEBUT HARGA 1. Ang. Had.pada tarikh yang ditetapkan SYARAT SERAHAN 1. Serahan hadapan .jika ditulis 3 hari. Harga invois RM1 800 Tolak : . Tunai waktu pesanan . SYARAT BAYARAN 1. insuran dan tambang . Tambang kapal dibayar oleh pembeli 4. Serahan sedia .beberapa hari selepas pesanan diterima 3. Penerimaan 7 hari sahaja . Serahan segera . Kirakan jumlah sebenar yang perlu dibayar oleh Arif.pe mbelian melebihi RM 1000 2. Tunai bersih .sebaik pesanan diterima 2. P. Dibayar . Ang. Dengan akaun diakui -pemborong hanya memberi kredit kepada pembeli tet ap sahaja 3.

Harga barang tidak dicatatkan Fungsi 1. Membolehkan pembeli memeriksa dan mengakui barang dalam keadaan baik 3. 7 hari dan 2% 14 hari. Sebagai catatan / rujukan dalam akaun 4. Dikeluarkan oleh syarikat pengangkutan jika pemborong menghantar barang menggunakan kenderaan syarikat pengangkutan 2. Butir nama dan alamat pembeli / jenis barang dan kuantitinya NOTA SERAHAN 1. bayaran pengangkutan 4. Dibuat dalam tiga salinan 4.nama dan alamat. Nota ini diserah kepada pembeli melalui pem andu kenderaan 5. Harga invois RM2 500 Tolak : Diskaun tunai (RM2 500 x 2/100) RM 50 Jumlah perlu dibayar RM2 450 BORANG PESANAN 1.memberitahu pembeli maklumat barang yang t elah dijual dan jumlah hutang yang perlu dibayar 3.kesilapan dan ketinggalan dikecualikan.untuk pengangkutan. Pemborong tersebut menawarkan diskaun tunai 5%.ada perkataan K & K di K . Pemborong boleh membetulkan sebarang kesilapan dan ketinggalan dalam invois dengan mengh antar nota kredit atau nota debit. INVOIS 1. Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti penerimaan 5. kuantiti dan jenis barang. Sebagai bukti penerimaan barang NOTA KIRIMAN 1. Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti syarikat pengangkutan telah menyempurnakan tugas. pemborong dan pembeli 3. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli jika pembelian dibuat secara kredit 2.Diskaun niaga (RM1 800 x 15/100) Jumlah perlu dibayar RM 270 RM1 530 Contoh Pengiraan diskaun tunai Aisyah membeli barang X bernilai RM2500 daripada pemborong Seri Gemilang pada 1 Julai 2003. Menyatakan jenis dan kuantiti barang yang dihantar 2. Butir . NOTA KREDIT Dihantar oleh pemborong kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan dalam . Dihantar oleh pemborong kepada pembeli 2. Dibuat dalam tiga salinan . Kirakan jumlah yang perlu dibayar sekiranya Aisyah membayar pada 10 Julai. Dihantar bersama-sama barang yang dipesan 3. Butir . Dihantar oleh pembeli kepada pemborong untuk memesan barang 2. Fungsi .

Botol kosong dikenakan bayaran 3. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli yang membeli secara kredit Fungsi 1. Pembeli dikenakan faedah INVOIS PRO . Pembeli dikehendaki membayar harga barang dahulu semasa pesanan 2. Untuk penghantaran barang "uji dahulu sebelum beli" 4. Digunakan sebagai senarai harga 3. Untuk kegunaan perniagaan luar negeri sebagai anggaran harga PENYATA AKAUN 1. Beberapa jenis barang tidak ditulis dikenakan bayaran 4.invois hutang akan dikurangkan sebab 1. tunai diterima sebaik sahaja barang atau perkhidmatan diserah kpd pelanggan . Memberitahu baki hutang 2. Bukti bayaran telah diterima 2. Membolehkan pembeli membuat semakan dengan akaunnya 3.FORMA 1. Sebagai satu cara terhormat meminta bayaran hutang 4. Memberitahu pembeli semua urusniaga lengkap selama sebulan cth belian. Sebagai catatan rujukan akaun 3. Jumlah hutang kurang daripada jumlah sebenar 2. Jumlah hutang tertulis lebih dari jumlah sebenar 2. Fungsi dan butiran sama seperti invois Digunakan jika 1. Botol kosong dipulangkan 4. Pembeli diberi elaun / diskaun NOTA DEBIT Di hantar oleh pemborong untuk membetulkan kesilapan dalam invois hutang pembeli akan ditambah sebab 1. bayaran RESIT 1. KAEDAH JUALAN JUALAN TUNAI Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan tunai. Dihantar oleh pemborong jika pembeli membuat bayaran Fungsi 1. Barang rosak / salah jenama dipulangkan 3. Sebagai tanda urusniaga berakhir secara kredit.

7. 9. Tidak dapat barang mewah menikmati 2. jika tidak bayar bekalan diputus atau faedah dikenakan bolehkan peruncit kecil -kecilan beroperasi satu adat perniagaan tanpa perjanjian resmi kadang kala sedikit pendahuluan atau cengkeram baki sekali gus atau ansuran harga lebih mahal mengenakan faedah bayaran tertunda & sewa beli 10. Saingan jualan kredit 2. Tidak sesuai barang mahal 3. diamalkan oleh peruncit besar -besaran prinsip volum besar untung sedikit 2. Tidak dibeban hutang Kekurangan kpd Pembeli 1.1. Kelebihan kpd Pembeli 1. 8. Kerana kurang tunai seperti kereta 3. tempoh kredit masa mengumpul tunai 4. 5. dua jenis . Menanggung kesan inflasi 4. Boleh beroperasi walaupun modal kecil 7. juga mesin peruncitan automatik & kedai perkhidmatan kutipan boleh digunakan tanggung belanja operasi hari an jualan murah kukuhkan tunai Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan tunai kepada penjual dan pembeli. diamalkan meluas antara pemborong dgn peruncit 2. 2. Kurang belanja merekod hutang 6. 4. Terpaksa merancang batasan tunai 4. 4. 6. 3.Meningkatkan imej kredit 5. Barang yang tak dapat dibeli naik harga JUALAN KREDIT Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan kredit. Belanja dihadkan pegangan tunai 2. Kelebihan kpd Penjual Mengelak hutang lapuk Mendapat diskaun tunai Tunai dikutip dilabur semula Tunai kukuh . Membenarkan pembeli menggunakan barang sebelum harganya dijelaskan 1. harga lebih murah jualan meningkat Kekurangan kpd Penjual 1. Mendapat harga yg lebih murah 3. bekal barang syarat kredit 3 hingga 6 bulan 3. Hilang pelanggan tak mampu 1. 3.

4. Barang boleh diguna pembeli selepas bayar pendahuluan & tandatangan perjanjian 2. Pembeli dikenakan bayaran pendahuluan sebanyak 20% dan faedah 10% setahun di kenakan atas baki. Kirakan jumlah yang perlu dibayar oleh pembeli jika tempoh adalah 2 tahun. tidak boleh tarik balik barang Kekurangan kpd Pembeli 1. boleh didakwa di mahkamah 2. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah Kelebihan kpd Pembeli 1. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. Tidak boleh tarik barang 2. 1. tidak bayar boleh tarik balik 4.Bayaran tertunda Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud bayaran tertunda. 3. Kelebihan kpd Penjual 1. baki ansuran 3. 6. 2. hutang lapuk 2. 1. harga tinggi Sewa beli Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud sewa beli. nilai terpakai rendah cth jam tangan & mengikut keperluan individu cth cermin mata Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan bayaran tertunda kepada penjual dan pembeli. Menikmati barang walaupun belum jelas bayaran 2. Harga tunai Pendahuluan 20% (RM4 000 x 20%) Baki Faedah 10% setahun atas baki selama 2 tahun (RM3 200 x 10% x 2 tahun) RM4 000 RM 800 RM3 200 RM 640 . ciri-ciri barang tahan lama Contoh pengiraan faedah dan ansuran bulanan Sebuah motosikal dijual secar a sewa beli dengan harga RM4 000. Barang jadi milik pembeli & tandatangan perjanjian selepas bayar pendahuluan baki ansuran tidak bayar pembeli akan dakwa tidak boleh tarik barang kerana nilai jualan semula barang rendah ciri-ciri barang tidak tahan lama. 5.

Perjanjian & pulang barang 4. modal besar Kekurangan kpd Pembeli 1. membebankan jejas bidang lain yg penting 5. boleh tarik barang Kelebihan kpd Pembeli 1. Barang yg sesuai JUALAN PRABAYAR Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan pra bayar. 2. boleh guna barang cari pendapatan 4. boleh diguna pembeli menarik balik barang jika tak bayar boleh batal perjanjian & pulang barang jika tidak sesuai tahan lama & nilai terpakai tinggi cth bas 1. harga tinggi 3. Selepas bayar pendahuluan 3. Perjanjian & pulang barang 3. taraf hidup meningkat 5. barang ditarik balik jejas ketenteraman hidup 2. digalakkan berjimat kena bayar ansuran 3. hutang lapuk rugi jika barang yg ditarik rosak 3. menguji pakai henti bayar jika mutu rendah 2. diamalkan dlm bidang komunikasi cth kad telefon 2. belanja merekod hutang 2. terdorong berbelanja melebihi kemampuan 4. Maksud Memerlukan pembeli bayar dahulu sebelum barang jualan atau perkhidmatan diserah kpdnya Ciri-ciri 1. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah 3. digunakan apabila kewangan pengguna diragui . Menikmati barang sambil buat bayaran 4.Jumlah hutang (RM3 200 + RM 640) Ansuran bulanan (RM3 480 / RM 24) RM3 840 RM 160 Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan sewa beli kepada penjual dan pembeli. derita kemudian Soalan : Huraikan Perbezaan antara Bayaran tertunda & sewa beli. Kelebihan kpd Penjual 1. mewah sekarang. Bayaran tertunda dimiliki pembeli boleh mendakwa jika tak bayar tidak boleh batal perjanjian & pulang barang bernilai rendah cth cermin mata sewa beli. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1.

jika belian dilakukan secara internet (belian secara talian terus) Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan prabayar kepada penjual dan pembeli. tamat tempoh 3. hilang barang dipegang org lain 2. hilang 5. tunai tiada dikutip dahulu hutang lapuk 2. bayar sedikit komisen 3. karya pelukis Ciri-ciri 1. masa curi. 3. 4. pasaran terjamin Kekurangan kpd Penjual 1. sesuai bidang perkhidmatan sahaja Kekurangan kpd Pembeli 1. pasaran merosot 3. barang tidak disenggara 4. 2. dapat perkhidmatan cepat 2. Mendapat harga yg lebih murah . mengawal belanja belum 2. Barang yg tidak terjual pulang balik tanpa kena kos kpd konsaini Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan konsainan kepada konsainor dan konsaini. meluaskan pasaran 2. menanggung risiko rosak.diskaun 3. terpaksa bayar terima perkhidmatan Kelebihan kpd Pembeli 1.3. 4. Hak milik dipegang oleh konsainor sehingga barang dijual Konsaini mengutip & mengirim hasil jualan setelah ditolak komisen Konsaini tidak bayar kos barang hanya ejen jualan Konsaini menyimpan & mengawal barang tidak bertanggung jawab rosak. Maksud Barang dihantar oleh pembekal kepada peniaga untuk dijual dengan syarat barang akan dipulang balik sekiranya tidak terjual cth jualan kereta lama . kad rosak tuntut tidak boleh JUALAN KONSAINAN Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan konsainan. serah kerja jualan jimat 1. tidak bebas urus jualan . Kelebihan kpd konsainor Kekurangan kpd konsainor 1. tidak bayar kos barang Kekurangan kpd Konsaini 3. barang dipulang balik usang. curi. mungkin tidak dibayar tindakan udg2 rumit khasnya luar negara Kelebihan kpd Konsaini 1. serah kpd pihak yg ada rangkaian pemasaran & reputasi 2. Kelebihan kpd Penjual 1.

Jenis barang y barang mewah & mahal pengguna tak mampu .jualan kredit y barang nilai rendah gula. tidak menanggung risiko rosak. hilang 3. tisu jualan tunai y y y 3. luas sedia tempat jualan yg FAKTOR PEMILIHAN Soalan : Huraikan faktor-faktor yg mempengaruhi pemilihan kaedah jualan. curi. 1.2. Keperluan tunai y Utamakan tunai jualan tunai & prabayar Tidak perlu jualan kredit kerana margin untung tinggi 2. jual bg pihak banyak konsainor kos jualan disebarkan terikat dgn syarat konsainan 4. y y barang kurang laris jualan konsainan cth karya pelukis kad telefon & kad tambang jualan prabayar Kemampuan pembeli jika mampu jualan tunai kerana harga lebih rendah jika tidak jualan kredit juga pilihan yg wajar .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->