Tingkatan 4 : Bab 3: Perniagaan Dalam Negeri BAB 3 : PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Terangkan maksud Perniagaan dalam negeri

y aktiviti membeli dan menjual barang & perkhidmatan - antara penduduk dalam sesebuah negara. y Contohnya, kedai runcit, bazar dan pasar raya. y terdiri drpd dua - perniagaan borong dan perniagaan runcit. SALURAN AGIHAN Soalan : Nyatakan maksud saluran agihan proses pengedaran barang atau perkhidmatan daripada pengeluar kepada pengguna akhir tepat pada masa, tempat, harga dan kuantiti yang sesuai Soalan : Jelaskan bentuk Saluran Agihan 1. PENGELUAR - PEMBORONG - PERUNCIT PENGGUNA Barang yang sesuai - barang keperluan dapur (bernilai kecil dan diperlukan dalam kuantiti kecil) 2. PENGELUAR - EJEN - PERUNCIT PENGGUNA hasil penerbitan seperti surat khabar, majalah 3. PENGELUAR - PEMBORONG PENGGUNA bahan pembinaan rumah seperti batu -bata dan simen. 4. PENGELUAR - PERUNCIT PENGGUNA barang-barang yang memerlukan khidmat nasihat pakar dan barang-barang tahan lama 5. PENGELUAR - EJEN PENGGUNA barang pengguna spt barang kosmetik, pakaian 6. PENGELUAR PENGGUNA barang yang tidak tahan lama - hasil pertanian, barang tempahan khas pakaian individu , barang bemilai tinggi - kapal terbang & perkhidmatan profesional - doktor Soalan : Jelaskan Faktor Pemilihan Saluran Agihan 1. Jenis barang barang cepat rosak pengeluar - pengguna barang elektrik yang tahan lama melalui pemborong & peruncit 2. Sasaran pasaran dikenal pasti - dibekalkan terus oleh pengeluar belum dikenalpasti - melalui pemborong & peruncit 3. Liputan pasaran luas - perkhidmatan pemborong, peruncit dan ejen dikehendaki oleh pengeluar terhad - pengeluar sendiri boleh memasarkan 4. Keupayaan pengeluar syarikat besar - menyediakan saluran agihan sendiri Syarikat kecil - bergantung kepada pemborong dan peruncit 5. Kos pengangkutan menyediakan kenderaan sendiri kosnya tinggi

y

y y y

y y

syarikat besar - mampu biaya Syarikat kecil kurang mampu PERNIAGAAN RUNCIT Fungsi Peruncit 1. MEMECAHKAN PUKAL y menjual dalam kuantiti yang lebih kecil kepada pengguna akhir. 2. MENYEDIAKAN KEMUDAHAN KREDIT y kepada pelanggan tetap 3. PERKHIDMATAN SELEPAS JUALAN y menghantar barang ke rumah 4. MEMBERI KHIDMAT NASIHAT DAN MENYAMPAIKAN MAKLUMAT y cita rasa dan sambutan pengguna - berguna kepada pengeluar - mutu produk y menasihati pengguna - mutu, harga dan cara guna serta produk terbaru 5. MENDIRIKAN PREMIS PERNIAGAAN BERHAMPIRAN PELANGGAN y mudah dikunjungi - menjimatkan kos pengangkutan dan masa. 6. MENGURUS STOK y memastikan bekalannya sentiasa mencukupi 7. MELAKUKAN KERJA-KERJA AKHIR y menggred, menimbang, membungkus 8. MENGAGIHKAN BARANG-BARANG y berperanan sebagai orang tengah antara pengguna dengan pemborong atau pengeluar Jenis Perniagaan Runcit perniagaan runcit terdiri drpd perniagaan runcit kecil -kecilan dan besar-besaran. perniagaan runcit kecil-kecilan terdiri drpd peruncit tanpa kedai dan berkedai peruncit tanpa kedai terdiri drpd penjaja dan pegerai peruncit berkedai terdiri drpd pekedai am dan pekedai khusus perniagaan runcit besar-besaran pula terdiri drpd pasar raya, gedung aneka jabatan, pasar raya besar, kedai sejaras dan koperasi runcit bentuk lain peruncitan terdiri drpd mesin peruncitan automatik, pesanan mel, francais, jualan langsung, e -dagang, televisyen interaktif dan kedai katalog.

y y y y y y

y y y y y y y y y y

Soalan : Jelaskan dengan contoh Jenis Perniagaan Runcit Kecil -kecilan Perniagaan runcit tanpa kedai tidak mempunyai premis tetap. bergerak dari satu tempat ke tempat lain. berbentuk milikan tunggal. perlu dapatkan lesen daripada kerajaan tempatan terdiri drpd pegerai dan penjaja Pegerai - gerai kecil di suatu lokasi yang tetap - di kaki lima, pasar besar Terdiri drpd gerai tetap dan gerai sementara. Penjaja - secara bergerak dari satu tempat ke tempat lain berjalan kaki atau berkenderaan. contoh - penjual ais krim dan roti.

LOKASI PERNIAGAAN berdekatan tempat tinggal pelanggan menjual dari pintu ke pintu 6. MUDAH DITUBUHKAN tidak terdapat banyak peraturan memerlukan modal yang kecil perlu mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan. KOS OVERHED YANG RENDAH tidak perlu membayar sewa.kedai yang menjual pelbagai jenis barang. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan 4. cukai perniagaan yang tinggi atau iklan yang mahal. Urusan perniagaan . sahabat handai dan bank 2.dikawal oleh pemilik sendiri. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan Kedai am . menikmati pelbagai faedah seperti semua keuntungan cukai pendapatan yang dikenakan rendah 3. di kampung atau bandar besar. Contohnya.kedai yang menjual satu jenis atau sekumpulan barang atau menyediakan perkhidmatan khusus. pembaikan dan pemasangan barang 7. MUDAH DIURUS kerana saiznya yang kecil dikendalikan oleh pemilik sendiri. Contoh kedai khas ialah kedai buku Popular atauKedai gunting rambut CIRI PERNIAGAAN RUNCIT KECIL-KECILAN Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit kecil-kecilan 1. mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan. DIMILIKI OLEH SEORANG PENIAGA ATAU BERKONGSI. berbentuk milikan tunggal atau perkongsian. Modal kecil Mudah ditubuhkan Mudah diurus Mudah dikunjungi pelanggan Murah kos overhed PERUNCIT BESAR-BESARAN Soalan : Nyatakan maksud peruncit besaran-besaran y y y y y y y y y y y y y y y y y y y .y y y y y y y y y Peruncit berkedai beroperasi di premis tetap. ahli keluarganya atau pembantu 5. kedai runcit Kedai khusus . LAYANAN PERIBADI penghantaran barang ke rumah. Soalan : Mengapa A memulakan perniagaan secara kecil -kecilan. MODAL YANG KECIL diperoleh daripada simpanan peruncit sendiri atau pinjaman daripada ahli keluarga.

y y y perniagaan runcit yang beroperasi dalam skala yang besar terletak .untuk keselesaan pelanggan .di bawah seorang pengurus.pengilang mempunyai kedai cawangan .syarikat berhad dan bermodal besar.membeli stok secara pukal terus daripada pengeluar.pengkhususan. Jualan tunai. tandas.lebih rumit dan sukar . y Modal y y y y y y y y y y Pemilikan Penubuhan Pengurusan Cara belian Cara jualan Layanan Lokasi Kos overhed Perkhidmatan lepas jualan Kemudahan y y y y y y y KEDAI SEJARAS Soalan : Huraikan ciri-ciri kedai sejaras Maksud perniagaan runcit yang mempunyai sepuluh atau lebih cawangan .saiz organisasi yang besar . hawa dingin Soalan : Nyatakan perbezaan perniagaan runcit kecil -kecilan dgn perniagaan runcit besar-besaran. KAWALAN & PENGURUSAN Pengurusan . reka bentuk. berbentuk .di bawah kakitangan profesional . ditubuhkan .berkonsepkan pentadbiran pusat. harga dan jenis barang .Contoh Singer.dikawal dan ditadbir oleh ibu pejabat atau syarikat induk . logo.kawasan bandar. Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit besar-besaran y y y y y y Modal besar. elak hutang lapuk Pengurusan . .moden Kemudahan .cawangan adalah seragam dari segi nama.syarikat berhad kerana melibatkan modal yang besar dikawal Lembaga Pengarah. teknologi .dikawal oleh ibu pejabat atau kedai induk Amalan pengurusannya . dikumpul melalui terbitan syer Penubuhan rumit. Akta syarikat 1965 Belian .seluruh negara .iringan muzik. 7-eleven dan kedai Bata. Setiap cawangan . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI bentuk .

Pilihan pengguna .standard daripada aspek harga dan kualiti.Contoh pasar raya besar ialah Xtra dan Giant. mobiliti kakitangan 5. Rekabentuk kedai dan imej .sekumpulan pengurusan peringkat pertengahan yang bergaji tetap. kad kredit . kerja.terhad. 4.barang keperluan harian harga barang berpatutan dan tetap KAEDAH JUALAN urusan jual beli .sama Susunan barang-barang standard Kaedah jualan . 2. troli Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya besar .terletak di pinggir bandar dan bergantung kepada pelanggan berkenderaan yang mengunjunginya pada hujung minggu . Kesukaran mengawal kerana di merata 2. 5. 1. Keputusan hanya dibuat ibu pejabat. jualan .secara tunai. Pengurusan setiap bahagian . BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai jenis dan jenama barang . pengkhususan dan pembahagian tempat. Harga barang adalah tetap SUSUNATUR KEDAI & KAEDAH JUALAN Nama dan logo perniagaan .secara tunai atau kad kredit.secara tunai / kad kredit KEMUDAHAN tempat letak kereta. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan kedai sejaras Kelebihan Kekurangan 1. y y y y y y y y PASAR RAYA BESAR Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya besar Maksud Pasar raya besar (hypermarket) merupakan sebuah bangunan setingkat yang menjual pelbagai jenis barang di bawah satu bumbung . Kos pengangkutan dan kendalian 3. Menjimatkan kos kerana overhed 3. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI sebuah syarikat berhad yang bermodal amat besar. dapat diskaun niaga tinggi.ditetapkan Lembaga Pengarah dilaksanakan .seorang pengurus atau penyelia.dibenarkan.selaras di semua cawangan. KAWALAN & PENGURUSAN dasar dan polisi .y y y y y y BARANG JUALAN & POLISI HARGA Barang-barang yang dijual . boleh dikongsi 4. Melibatkan modal besar.

daging.seorang penyelia bahagian. Menyediakan kemudahan selepas jualan. jualan dibuat secara tunai & kad kredit. harga . 2. Menikmati pengkhususan dan 1. Barangnya diperagakan y y y y y y y y y y y Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya kepada pengguna dan peniaga Kelebihan . Perlu menjual barang dalam volum 4.di yang besar . PASAR RAYA Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya Maksud menjual beraneka jenis barang di bawah satu bumbung . runcit 3. perolehan yang besar .Pengguna 1. dari segi kos dan masa.rendah kerana bilangan kakitangan kurang.pelanggan 2.membazir pelbagai barang di satu tempat. . 2. Margin keuntungannya .membeli 1. KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (dasar) dan diuruskan (perlaksanaan) oleh kakitangan profesional dibahagikan kepada beberapa bahagian . menyukarkan pelanggan tidak 3. 3. Kelebihan Peniaga Kekurangan . Melibatkan modal yang besar. 5.tidak boleh ditawar. Tidak menyediakan perkhidmatan 4. KAEDAH JUALAN & SUSUNATUR KEDAI secara layan diri. Harga . jauh dari tempat tinggal . Harga lebih murah berbanding di kedai jualan dibuat secara tunai.Kelebihan Kekurangan 1. BARANG JUALAN & POLISI HARGA makanan segar . Suasana membeli -belah . Harga barang adaIah tetap dan 3. syampu.murah. kadar pusingan stok dan pengaliran berkenderaan tunai tinggi. Pasar Raya Billion dan Pasar RayaTops.selesa. yang tinggi. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI Pasar raya adalah berbentuk syarikat berhad.terletak di lokasi strategik yang mudah dikunjungi . dilekatkan dengan tanda harga.di pusat bandar Contohnya.membiayai kos operasi bawah satu bumbung. Bebas memilih 2. kos yang rendah . Menyediakan pelbagai jenis barang .sabun mandi. ruang yang luas dan dihiasi dengan cerah.Pengguna Kekurangan . ikan & keperluan harian . Menjimatkan masa dan kos .sewa rendah dan 1. Kedudukan di pinggir bandar membeli banyak secara mingguan.Peniaga 1.

tunai / kad kredit KEMUDAHAN lif. tempat letak kereta. Saiz pemiagaan yang besar 4. 4.modal yang 3. Barang makanan segar yang tidak tahan lama. Risiko kecurian . Kelebihan .Pelanggan Kekurangan . Parkson Grand dan Metrojaya. menikmati diskaun niaga .4. Isetan. Contohnya. 3. terdapat banyak jabatan. Penggunaan iklan .sewa. 5.akibat layan diri dan peragaan terbuka.tidak boleh ditawar. 3. KAWALAN & PENGURUSAN Pentadbirannya dikawal oleh Lembaga Pengarah . Menjimatkan kos promosi . Tiada layanan peribadi kerana keperluan rumah .dapat 1. telefon. Setiap jabatan merupakan unit khas Pembelian stok . Menjimatkan kos .disibar kerana besar dan prosedur yang rumit.segala1. Pentadbiran menjadi lebih cekap kemudahan pengkhususan dan pembahagian kerja 2.satu iklan . menjimatkan masa dan tenaga . 3. perhiasan kedai.Peniaga 1.menentukan segala dasar syarikat. menjual lebih murah.sistem layan diri. Tiada risiko hutang lapuk 2. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI ditubuhkan sebagai syarikat berhad dengan modal yang besar. Prosedur penubuhan yang rumit. Risiko kerugian . pengurusan. Jualan secara tunai tiada masalah menyukarkan urusan kawalan dan hutang lapuk. 2. y y y y y y y y y GEDUNG ANEKA JABATAN Soalan : Huraikan ciri-ciri gedung aneka jabatan Soalan : Terangkan perbezaan antara gedung aneka jabatan dengan kedai sejaras. Penubuhannya sukar .Pelanggan 1.tanggungjawab penguru s jabatan Contoh jabatan pakaian wanita BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai dari segi jenis dan jenama. Maksud sebuah perniagaan runcit berskala besar yang beroperasi dalam sebuah bangunan besar yang bertingkat . menggalakkan risiko kecurian dan kerosakan. 4. Peragaan barang secara terbuka dapat meliputi semua jabatan.di dalam satu mengamalkan layan diri.terletak di lokasi yang strategik di bandar besar. gaji jurujual serta kos 2. Harga . tandas.menarik pelanggan dan melariskan jualan. kos overhed yang tinggi .pembahagian kerja. KAEDAH JUALAN Jualan . . Kekurangan . surau lebihan dan kelemahan gedung aneka a dan pelanggan.

Modal . koperasi peladang BENTUK ORGANISASI ditubuhkan mengikut Akta Koperasi 1993 dan didaftarkan dengan Ketua Pendaftar Koperasi Malaysia. 3.tujuan utama untuk membantu anggota memperoleh barang keperluan pada harga yang berpatutan tanpa melalui orang tengah.slot syiling atau peragaan tingkap y memasukkan wang yang mencukupi ke dalam slot .boleh membandingkan harga barang dan tidak bimbang ditipu.4. Tiada tawar-menawar kerana harga barang adalah tetap.jualan syer kepada anggotanya. 3. KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (menentukan dasar) Pengurusan hariannya . Contohnya.menekan butang barang pilihannya .dividen yang dibayar berdasarkan jumlah belian Rebat atas pelaburan pula ial ah faedah yang dibayar secara peratusan berdasarkan jumlah saham BENTUK LAIN PERUNCITAN MESIN PERUNCITAN AUTOMATIK Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri -ciri mesin peruncitan automatik y menjual barang terus kepada pengguna melalui mesin secara automatik. Stok dibeli dalam kuantiti yang besar boleh menawarkan diskaun niaga yang tinggi BARANG JUALAN & POLISI HARGA menjual barang keperluan harian kepada anggota dan bukan anggota.jauh y y y y y y y y y y y y y y KOPERASI RUNCIT Soalan : Huraikan ciri-ciri koperasi runcit Soalan : Terangkan bentuk organisasi dan pengurusan koperasi runcit. Harga barang lebih rendah berbanding harga pasaran BAYARAN DIVIDEN Keuntungan disebut lebihan -sebahagian wajib disimpan sebagai rizab bakinya untuk membayar dividen . Syer .tidak boleh diniagakan atau dipindah milik. Kemudahan dan membeli dalam suasana yang selesa.oleh kakitangan yang dibayar gaji. tanda harga . Pelanggan sukar .barang itu akan keluar secara automatik. 2. y memuatkan barang dan dilengkapi pelbagai fungsi .terbahagi kepada dividen tunai dan rebat.terletak di pusat bandar . y menjual jenis barang tertentu seperti minuman kotak y memperniagakan perkhidmatan seperti mesin menimbang berat badan .bangunan. Dividen tunai . Tidak dapat membeli barang secara kredit. Maksud organisasi yang ditubuhkan oleh sekumpulan pengguna . 2.

menjimatkan kos 2. Cara pembelian mudah. 1. Barang tidak dapat ditukar 3. Dewan Bahasa dan Pustaka.dapat disampaikan . The Times. Kos pemasangan dan pemeliharaan dan 24 jam.tinggi 4.T) . mahal. 4. Bentuk pembayaran terhad 4.The Readers's Digest.melalui gambar dijalankan melalui tiga kaedah.P) mewajib kan bayaran dihantar dengan borang pesanan.Peniaga menanggung kos overhed yang y kos promosi rendah y kos pengurusan atau mengutip tidak memerlukan lokasi yang hutang strategik y kos menginsuranskan barang pasarannya luas . Mail Order Gallery (MOG) sesuai .Pembeli 1.Peniaga Kekurangan . 3. Kos pengurusan rendah . upah dan pengendalian perniagaan.W.membayar beransur-ansur mengikut tempoh yang ditetapkan.Pembeli Kekurangan . risiko kerosakan . Jenis dan kuantiti barang yang sesuai 3. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan mesin peruncitan automatik kepada peniaga dan pembeli. tidak mudah pecah dan tahan lama. Menjimatkan kos. diletakkan asalkan ada permintaan. 24 jam.y y ditempatkan di lokasi yang strategik misalnya di perhentian bas boleh beroperasi selama 24 jam tanpa diawasi. Kelebihan . Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit pesanan mel kepada peniaga dan pembeli Kelebihan .menjual barang yang ringan.bayaran dibuat apabila barang sampai di pejabat pos Tunai Waktu Pesanan (T. masa dan tenaga PESANAN MEL Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit pesanan mel menjual barang terus melalui pos atau perkhidmatan kurier.Peniaga Kekurangan .Peniaga 1. Tiada caj tambahan. kiriman terus atau pelantikan ejen. tiga kaedah pembayaran Bayar Waktu Terima (B. khidmat layan diri . iaitu pengiklanan.W. meningkatkan jualan . Pilihan . Muatan . 2. Contoh .tidak perlu menyewa premis Kelebihan .terhad 2. 2. Bayaran ansuran .kawasan yang barang mungkin rosak dalam y y y y y y y y y .terhad. 3. beroperasi sendiri .tanpa pengawasan 1.mesin mudah terhad. Bentuk dan cara penggunaan barang -barang . kecil.

mengembangkan perniagaannya.francaisi syarikat induk yang memberikan kebenaran . masa y Tiada hubungan peribadi dan tenaga y tidak dapat memeriksa barang FRANCAIS Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara francais seseorang individu yang diberi hak untuk menjual barang atau perkhidmatan syarikat induk yang sudah terkenal Contoh kedai makan segera Merryl Brown. KFC s. 3. tiada inovasi dan inisiatif sendiri JUALAN LANGSUNG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara jualan langsung . promosi jualan dan membiayai kos pengiklanan francaisi. individu atau syarikat yang diberi kebenaran .Pembeli Kekurangan .penubuhan & pengurusan perniagaan mengendalikan program latihan staf.syarat francais Fungsi francaisor memberikan hak menggunakan imej.satu jumlah tetap atau secara peratusan drpd jualan bulanan.Francaisor 1.risiko kegagalan 2. 1. membekalkan ramuan. mendapat sokongan pengurusan dan 1. alat dan perkakas dengan kredit tertentu. 3.Francaisi 1. latihan staf dan iklan. terikat dengan perjanjia n francais & bergantung kepada francaisor. Tidak perlu menanggung kos overhed seperti promosi. nama dan reka bentuk yang sa ma.francaisor. 2.boleh menjejaskan nama baik francaisor. perniagaan amat rendah. sistem operasi dan format perniagaan membimbing . menggunakan logo. kewangan . perjanjian ditandatangani oleh kedua -dua pihak. Fungsi Francaisi membayar royalti . y y y y y y y o o o o o y o Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara francais kepada francaisor dan francais i Kelebihan . Habib Jewel. ekonomi bidangan Kelebihan .mempunyai perkhidmatan pos Bilangan kakitangannya tidak ramai Mengetepikan orang tengah perjalanan Kelebihan . Jenama terkenal mendapat sambutan ramai Kekurangan Francaisor boleh menjejaskan nama baik Kekurangan Francaisi perlu mengawal kualiti barang .Pembeli boleh bayar ansuran y Mungkin ditipu boleh pulang balik y Barang lambat sampai menjimatkan kos tambang. jenama. 2.

panggilan tanpa tol. 3. 2. bersemuka dengan pembeli 1. secara online antara penjual dengan pembeli dari seluruh dunia. y dibayar komisen atas jualan y 3 bentuk jualan langsung jualan perkhidmatan oleh ejen seperti ejen insurans jualan barang oleh ejen pengeluar . insurans dan pakej pelancongan. khidmat nasihat. 3. perlu membuat bayaran awal (prabayar) dengan memasukkan nombor kad kreditnya. mewujudkan laman web dan gerai pameran dalam internet gambar dan maklumat terperinci dipaparkan di skrin komputer.kosmetik.premis besar. kos overhed yang tinggi . 4. Faktor-faktor Pekembangan Soalan : Nyatakan faktor-faktor yang menyokong perkembangan perniagaan runcit secara jualan langsung atau Soalan : Nyatakan sebab-sebab jualan langsung berkembang. Sesuai untuk produk yang memerlukan 4. pengeluaran invois hingga peringkat bayaran.kawasan pedalaman.katalog dan sampel seperti Avon jualan barang oleh ejen bebas Jenis produk yang sesuai . y y y y y y y E-DAGANG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara e -dagang menjual melalui talian internet dengan rangkaian komputer dari peringkat pertanyaan. Kelebihan 1. y Jurujual atau ejen dilantik dan dilatih dengan pelbagai kemahiran dan teknik jualan y Secara pelbagai peri ngkat (multilevel) y menggunakan senarai harga.o o o y y menjual barang terus melalui kunjungan jurujual dari pintu ke pintu. kos cetakan katalog 1. tidak perlu . 2. Kos pengiklanan murah Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara jualan langsung kepada peniaga dan pembeli. Kekurangan Pembeli dikenakan bayaran yang lebih . 2. tunjuk ajar dan perkhidmatan selepas jualan. Liputan pasarannya .berbaris panjang di kaunter bayaran Kemajuan teknologi maklumat dan komunikasi . 3. 4.kos latihan ejen. Barang pesanan akan dihantar melalui pos at au kurier . perkakas dapur.tanggungan kos Barang-barang tertentu sahaja memerlukan modal yang besar. katalog atau sampel produk. 5. kad kredit dan internet. Avon dan syarikat -syarikat insurans. Pengguna semakin sibuk Masalah pengangkutan khidmat sokongan pelanggan lemah . pesanan. y Contoh syarikat Amway.

Kelebihan Peniaga menjual secara global pada kos yang 1.dicerobohi Proses globalisasi . .mahal.bayar menggunakan kad kredit. 3.pos. Contoh siaran Astro. barang berkualiti tinggi . 3. Smartshop merupakan hasil ciptaan teknologi digital menggabungkan fungsi televisyen dengan komputer peribadi secara interaktif mesti disambungkan dengan talian internet. masa dan tenaga. ia mungkin boleh dikembalikan semula.menekan papan kekunci /gagang telefon Bayaran prabayar . maklumat . Kos operasi murah . 3.y Jika belian didapati tidak menepati deskripsi. Kelebihan . 2. b. ejen jualan atau kurier. membeli-belah dari rumah atau pejabat . 1.e-dagang menguntungkan peniaga di negara maju 1. lebih murah.tidak menanggung hutang lapuk Kekurangan . 5.laman web lain Perang harga .ditayangkan di televisyen Pesanan dibuat serta -merta . 5. tertakluk kepada syarat jualan Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara e -dagang kepada peniaga dan pelanggan.hanya gudang 4. membolehkan penonton mengambil bahagian dalam program tertentu di televisyen.Pelanggan Membeli secara prabayar . 3. 4.menjimatkan kos.Peniaga persaingan sengit . d. membangunkan laman web . Cara beroperasi: Gambar dan maklumat barang . paling minimum 2.menggunakan kad kredit barang dihantar . 2. .hanya satu laman5.relevan. Laman web . 4. terperinci dan terkemas kini 4.pasaran sedunia. Undang-undang siber tidak dapat memberi perlindungan sepenuhnya kad kredit . tidak memerlukan premis .harga yang 2.tanpa melihat barang sebenar unsur penipuan dan manipulagi pihak tertentu.Pelanggan 1. web operasi secara besar-besaran pengguna internet di seluruh dunia sistem prabayar . membolehkan seorang penonton TV berinteraksi dengan peniaga yang mengiklankan barangnya melalui TV dan membeli -belah dari rumah.merugikan peniaga. c. y y y y y y a. y TELEVISYEN INTERAKTIF (TVI ) Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui televisyen interaktif. amalan pegangan tunai yang minimum5.kebocoran nombor pin Terpengaruh dengan tawaran pembaziran. Kekurangan . Pilihan pelanggan .

Menjimatkan masa.barang yang tak tahan lama dan tiada kepiawaian fleksibel 3. 4.mahal. membeli-belah sambil menonton sebenar televisyen di rumah 2. Tawaran skim bayaran ansuran yang 3. menjawab soalan dan memberi pendapat Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui televisyen interaktif kepada peniaga dan pelanggan. 5. 3. 4. Harga jualan lebih mahal Liputannya lebih luas . Ikea dan The Catalog Shop. Siaran iklan perlu kerap diulangi Reaksi penonton . Kos promosi yang tinggi pengguna internet 2. 2.tidak seperti yang disiarkan.kurang berkesan (visual) dan terus kepada penonton. membuat pesanan . peralatan dapur Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui kedai katalog Kekurangan 1. 4.mahal Kos pengurusan rendah berbanding media yang lain. Kelebihan Peniaga Kelemahan . barang-barang elektrik. Membeli tanpa melihat barang 1. unsur penipuan dan manipulasi 2.debit terus atau arahan tetap (bank) ataupun potongan gaji (Biro Angkasa). diperlukan 2.Peniaga Premis yang strategik .bergaji tetap seperti pegawai kerajaan keuntungannya daripada faedah Bayaran . Mempunyai masa membuat Barang .jenis barang yang piawai dan tahan lama.semua 2.lebih jelas 3. perabot. tidak sesuai . kos dan tenaga 5. semua jenis barang jualan disenaraikan secara teratur katalog diedarkan secara percuma di tempat kunjungan ramai Keistimewaan . Barang-barang yang dijual .maklum balas untuk memperbaiki produk Kesan audio visual lebih meyakinkan Kelebihan Pelanggan Kelemahan Pelanggan 1. cara penggunaan barang .y 1. 3.serta-merta 3. penggambaran produk . mengetahui cara penggunaan barang KEDAI KATALOG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui kedai katalog mempromosikan barang atau perkhidmatannya melalui katalog Contoh .tidak 1. Urusniaga akan mengambil masa pertimbangan dan pilihan.tawaran skim bayaran ansuran yang fleksibel menyediakan perkhidmatan selepas jualan seperti perkhidmatan penghantaran barang Sasaran . siaran melalui televisyen . y y y y y y y y y y y . siaran waktu tengah malam . keuntungan yang lebih tinggi 1.Courts Mammoth. Contohnya. 4.

4. menyampaikan teguran serta komen peruncit dan pelanggannya kepada pengeluar. Memberi kemudahan kredit y menangguhkan bayaran atau hutangnya sehingga barang itu dijual kepada pengguna. Menghantar barang kepada peruncit y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y menjimatkan kos pengangkutan dan masa peruncit. Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Peruncit 1. Membekalkan beraneka jenis barang y memudahkan .elemen audio visual dan animasi. Menyimpan stok yang mencukupi membolehkan peruncit mendapat bekalan secara berterusan dan ini y mengekalkan pelanggannya y y 5.4. 5. y merancang modal pusingan dengan sempurna.mendapatkan bekalan stok daripada pelbagai pengeluar dari merata -rata tempat. y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y y y 4. 3. Perkhidmatan selepas jualan promosinya berkesan . 2. 5. .tidak perlu . y 3. Mengurangkan kos pergudangan menyediakan kemudahan pergudangan s endiri bagi menyimpan stok pukal yang dibeli y barang keluarannya tidak disimpan lama. Memberi maklumat dan nasihat berkenaan barang baru kepada peruncit. Membeli stok secara pukal dan memecah pukal y membolehkan pengeluar melakukan pengeluaran barang secara besar besaran & mendapat modal pusingan cepat menjimatkan kos pengeluaran kerana kerja pembungkusan dan upah pekerja ditanggung oleh pemborong y 2. Pengendali pasaran y memperluaskan lagi pasaran bagi produknya. Memberi maklumat pasaran orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. Mengurangkan kos pengangkutan memiliki kemudahan mengangkut barang yang dibeli ke gudangnya. y pemborong mempunyai rangkaian peruncit sendiri untuk mengagihkan barangnya. PERNIAGAAN BORONG Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengeluar 1.

Mempelbagaikan pilihan mempelbagaikan pilihan pengguna akhir terhadap barang beraneka jenis yang ada pada peruncit. menerima manfaat menerusi harga barang yang stabil. Menyampaikan maklumat memberitahu peruncit tentang maklumat yang terkini bagi produknya. y y y y y y Soalan : Terangkan Persamaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit 1. Melakukan kegiatan memecah pukal seperti menggred. Memenuhi keperluan dan kehendak pengguna mengagihkan barang agar bekalan dapat disampaikan kepada pengguna akhir 4. 1. menimbang.reaksi pelanggan. membungkus. melabel dan sebagainya. membungkus. 3. Aktiviti pengagihan barang membeli barang bagi tujuan untuk dijual semula 2.orang tengah antara pemborong dengan pengguna akhir. Menyediakan bekalan yang berterusan y menyimpan stok yang mencukupi dalam gudangnya y supaya bekalan tidak terputus elak cenderung membeli banyak y menyebabkan perbelanjaan pengguna meningkat. menimbang. Menstabilkan harga barang sentiasa menyimpan stok barang yang mencukupi mengelakkan kenaikan harga barang. melabel dan sebagainya. 3.y y y Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengguna 1. 4. Kedudukan dalam saluran agihan . Bertindak sebagai sumber maklu mat pasaran menyalurkan maklumat pasaran kepada pengeluar . 2. 5. Runcit y Beli pukal & bayar tunai Modal y Beri kredit & tanggung risiko hutang Kos promosi dan iklan lapuk Kos pergudangan y Belanja gudang Kerja-kerja akhir y Risiko simpan stok Peragaan y Kos overhed tinggi iklan & gaji Kemudahan membeli-belah y Kendali pengangkutan Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit Perniagaan Borong orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. cita rasa pengguna Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Soalan : Mengapa pemborong Perniagaan Borong dengan Perniagaan memerlukan modal besar. y 5. Bermotifkan keuntungan menjalankan kegiatan jual beli dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan. Perniagaan Runcit peruncit . Melakukan kerja-kerja akhir / pecah pukal y seperti menggred.

membeli dan menjual barang. y Pemborong Berfungsi Penuh y y menjalankan semua tugas seseorang pemborong. memberikan bantuan kewangan. menyampaikan maklumat pasaran. y Terdiri drpd pemborong saudagar dan ejen y pemborong saudagar Terdiri drpd Pemborong Berfungsi Penuh & Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong Berfungsi Penuh terdir i drpd pemborong am. iaitu pemborong am. PEMBORONG SAUDAGAR y pemborong yang membeli pelbagai jenis barang daripada pengeluar dan menjualnya kepada peruncit. ejen penjual & broker Soalan : Jelaskan dgn contoh jenis perniagaan borong. memecah pukal. melakukan promosi y dikelaskan kepada tiga kumpulan utama. menyediakan kemudahan pergudangan dan pengangkutan. y dikategorikan kepada dua. y y y y y y y y Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong pesanan mel Pemborong pesanan berwakil Pemborong perkhidmatan pengangkutan Pemborong bayar dan bawa Pemborong jober para ejen ejen pengeluar. Saiz modal 4 kemudahan gudang 5 Hiasan dan peragaan barang secara pukal daripada pengeluar besar .menyediakan kemudahan pelbagai untuk menyimpan stok pukal yang dibeli daripada pengeluar tidak perlu menghias atau melakukan peragaan tingkap dalam kuantiti yang kecil daripada pemborong kecil tidak ada kerana stok diperoleh daripada pemborong melakukan bagi menarik pengguna JENIS PEMBORONG Soalan : Kenalpasti jenis perniagaan borong. .2 Saiz pembelian barang 3. pemborong khusus dan pemborong satu barisan. y mempunyai hak milik ke atas barang menanggung risiko kerugian jika ba rang-barang tidak dapat dijual. iaitu pemborong berfungsi penuh dan pemborong berfungsi terhad. pemborong khusus dan pemborong satu barisan.

Pesanan. tidak perlu menyediakan kemudahan pergudangan. Pelanggan memilih barang berpandukan katalog yang dihantar. iaitu: y 1. Contohnya. Kontena Nasional dan Shapadu. 4. pemborong kasut yang menjual pelbagai jenama kasut seperti Nike 3. menghantar borang pesanan bersama katalog meneru si pos. 5.bahan-bahan binaan seperti simen. menjadi perantara dalam pengagihan barang daripada penjual atau pengeluar kepada pembeli.barang kosmetik Barang ini biasanya bersaiz kecil. 4.y y y y y y 1. y Terdapat lima jenis pemborong berfungsi terhad. pemborong hasil pertanian yang menjual pelbagai jenis buah-buahan termasuklah anak pokok dan baja. Contohnya. Pemborong khusus membeli dan menjual sesuatu je nis barang Contohnya. ringan dan tidak mud ah rosak. 2. 2. Pemborong bayar dan bawa menjual barang pada harga yang murah dan secara tunai kepada peruncit. Contoh barang . Pemborong perkhidmatan pengang kutan menyediakan perkhidmatan pengangkutan seperti lori. Pemborong pesanan mel y y y y y y menjalankan urus niaga melalui pos. besi. batu -bata 3. Pemborong am membeli dan menjual pelbagai jenis barang yang tidak mempunyai kaitan. pemborong yang menjual barang keperluan harian seperti garam. y y y y y y y y y . Nepline. Contohnya. tidak menyediakan kemudahan kredit kepada para peruncit. 2. barang yang sesuai . memainkan peranan sebagai wakil pengeluar dan tidak mempunyai hak milik. bayaran dan penghantaran barang dibuat melalui pos. gula serta barang kosmetik di tempat yang sama. Pemborong Berfungsi Terhad tidak menjalankan semua fungsi yang ditawarkan oleh pemborong untuk mengurangkan kos pengendalian. Pemborong satu barisan membeli dan menjual sekumpulan barang yang sama jenis. lori kontena dan treler bagi mengangkut barang yang berkuantiti besar bagi pihak pengeluar. 3. Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong pesanan mel pesanan berwakil perkhidmatan pengangkutan bayar dan bawa jober para 1. Pemborong pesanan berwakil ( drop shipper) menyampaikan pesanan pembeli terus kepada pengeluar atau pengilang.

ais krim Walls EJEN orang tengah yang dilantik oleh prinsipal untuk menjual barang bagi pihaknya. Carrefour dan Mydin . tidak berhak membuat kontrak tidak boleh menjual beli barang atas namanya sendiri tidak mempunyai hak untuk memberikan kredit menerima bayaran atau mengeluarkan resit pembayaran kepada pembeli. tidak mempunyai hak milik tidak menanggung sebarang risiko kerugian. Contoh .secara rapi di atas rak-rak dimiliki oleh pemborong selagi ia masih diperagakan di rak Peruncit dikenakan bayaran bagi barang-barang yang telah dijual.broker hartanah dan saham. Tidak memberi perkhidmatan yg berguna y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y .pusat pengumpulan bagi hasil pertanian. tidak mempunyai hak milik ke atas barang yang diniagakan. Makro. Soalan : Apakah kritikan tentang peranan yg dimainkan oleh pemborong. Broker menemukan penjual dengan pembeli. Pemborong jober para (rack jobber) membekalkan pelbagai jenis barang kepada peruncit memperagakan . Contoh ejen pengeluar ialah Edaran Otomobil Nasional (EON) dan Proton Edar yang memasarkan atau mengedarkan model kereta keluaran negara. dilantik oleh pengeluar untuk mengendalikan urusan jual beli. tidak berhak untuk menentukan strategi pemasaran bagi pihak pengilang memasarkan mengedarkan barang -barangnya ke kawasan-kawasan baru yang belum diterokai pengeluar. tidak mempunyai kuasa untuk mengurangkan harga barang jualan. sebagai perancang pemasaran yang menjalankan aktiviti penyelidikan pasaran.y y y y y y y Peruncit menggunakan pengangkutan sendiri untuk membawa balik barang Contohnya. menerima komisen sebagai ganjaran terhadap perkhidmatannya tidak berkongsi untung dengan prinsipal. Pasar Borong Selang or .Gardenia. melancarkan program promosi dan pengiklanan di televisyen menjual barang-barang berjenama terkenal .barang keperluan harian pengguna 5. menetapkan harga dan mempromosi. Ejen Penjual memasarkan barang keluaran pengeluar kecil -kecilan memiliki kepakaran dalam bidang pemasaran. perikanan dan penternakan manakala Giant. merancangkan keluaran. menerima komisen daripada pengeluar bagi perkhidmatan yang disediakannya. Soalan : Huraikan aktiviti ejen dan broker Ejen Pengeluar wakil pengedar yang dilantik oleh beberapa pengeluar yang menghasilkan keluaran berlainan dan bukan pesaing antara satu sama lain.

PENUBUHAN AGENSI PEMASARAN OLEH KERAJAAN Contohnya. BENTUK LAIN PERUNCITAN mesin peruncitan automatik.mendapatkan bekalan terus daripada pengeluar.harga belian yang murah. 4. jualan langsung. pesanan mel. PELANTIKAN EJEN OLEH PENGELUAR y barang-barang berkualiti tinggi yang memerlukan penerangan terperinci oleh pengeluar seperti komputer 5. Cawangan . KEMUNCULAN PERNIAGAAN RUNCIT BESAR-BESARAN Contohnya gedung aneka jabatan .gabungan pengguna untuk membeli barang secara terus daripada pengeluar . 2. kerajaan telah menubuhkan Persekutuan Pemasaran Pertanian Malaysia (FAMA) untuk memasarkan hasil pertanian y . e -dagang dan kedai katalog y y 3. syarikat Bata Berhad dan syarikat Singer Berhad. 1.di seluruh negara. y y y y membolehkan pengeluar menjual keluarannya terus kepada pengguna akhir PENUBUHAN KEDAI SEJARAS Pengeluar menubuhkan rangkaian kedai sendiri memasarkan barang keluaran kilangnya terus kepada pengguna.y y y Semata-mata menambah harga barang jualan Tindas masyarakat desa Beli murah dr pengeluar & jual mahal kpd pguna Soalan : Nilaikan kepentingan pemborong kpd peruncit & pengeluar Soalan : Kesan penghapusan pemborong kpd peruncit & pengeluar Kpd pengeluar y Menubuhkan gudang y Buka rantaian kedai runcit y Modal lebih y y y y Kpd peruncit Beli pukal drpd pengeluar y Sedia gudang y Bayar tunai y Belanja cari pasaran & iklan Kos overhed Mengumpul maklumat sendiri Berhubung dgn pelbagai pengeluar y Modal lebih y Kerja akhir PENGAMBIL ALIHAN FUNGSI PEMBORONG Soalan : Senaraikan keadaan -keadaan yang membolehkan peranan pemborong diambil alih. y memiliki modal yang besar dan mampu membeli barang secara pukal dan y y menanggung kos tambahan melakukan kerja-kerja akhir .pergudangan dan pengangkutan serta y Koperasi runcit .

BARANG YANG DIPESAN KHAS OLEH PENGGUNA Barang yang dibuat menurut arahan atau tempahan khas pengguna akan dihantar oleh pengeluar kepada pembeli. Barang yang sesuai . Penyata akaun 2. y pecah pukal y pergudangan y pemberian kredit y promosi DOKUMEN PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Susunkan mengikut urutan jenis -jenis dokumen.harga barang .y y y y 6. barang-barang yang berteknologi tinggi yang pasarannya terhad dan mahal seperti kapal terbang Soalan : Bagaimana pemborong da pat terus wujud. Butir . Nota pesanan 2.untuk bertanya tentang barang yang hendak dibeli 3. Katalog DALAM PROSES MEMBELI 1. Nota debit 7. pakaian yang ditempah khas. Nota kiriman 4. syarat serah an & bayaran. Resit Soalan : Huraikan fungsi setiap dokumen. Dilampirkan bersama sama ada sebut harga / senarai harga atau katalog 3. SEBUT HARGA 1. Sebut harga 4. Dihantar oleh pemboron g kepada peruncit 2. Surat jawapan 3. Invois 5. Dokumen dari peruncit kepada pemborong 2.kuantiti .jenis barang . Soalan : Kenalpasti jenis diskaun.syarat serahan dan syarat bayaran SURAT JAWAPAN 1. Surat Tanya 2.cermin mata. Fungsi . Senarai harga barang yang diminta oleh pembeli SENARAI HARGA . SEBELUM MEMBELI 1. Nota kredit SELEPAS MEMBELI 1. Fungsi memberi keterangan lanjut mengenai barang yang boleh dibekalkan. Senarai harga 5. Invois pro . SURAT TANYA 1.froma 6. Nota serahan 3.

Tunai segera . Pemborong menyatakan jenis serahan JENIS SERAHAN 1. Had. Harga invois RM1 800 Tolak : . P. Tunai bersih . Serahan hadapan .Harga barang telah me rangkumi kos. Serahan segera . SYARAT BAYARAN 1.bayaran perlu dibuat beberapa hari selepas barang diterima. Diskaun tunai .diberi untuk menggalakan pembeli membeli dalam kuantiti yang banyak cth 10 % . Contoh pengiraan diskaun niaga Arif peniaga pasar malam membeli stoknya bernilai RM1 800 daripada syarikat borong XYZ dan ditawarkan diskaun niaga 15%. insuran dan tambang .harga dalam sebutharga sah hanya 7 hari daripada tarikh sebutharga 2. Senarai harga barang yang dijual oleh pemborong KATALOG 1.bayar perlu dijelaskan sewaktu pesanan dibuat 4. Kirakan jumlah sebenar yang perlu dibayar oleh Arif. KIT .beberapa hari selepas pesanan diterima 3. Maklumat barang yang dicetak dan disertakan bersama gambar yang berwarna dan menarik 2. Diskaun niaga . Tambang kapal dibayar oleh pembeli 4.diberi untuk menggalakkan pembeli membayar hutang dengan segera cth 10% . Dibayar .pembeli tidak perlu membayar lagi. Ang.sebaik pesanan diterima 2.pada tarikh yang ditetapkan SYARAT SERAHAN 1. SYARAT DISKAUN 1. Harga dicetak ditempat lain untuk menjimatkan kos jika ada perubahan h arga BUTIRAN DALAM SEBUT HARGA 1. .jika ditulis 3 hari. Ang.pe mbelian melebihi RM 1000 2.Kos angkutan percuma sehingga barang dipunggah ke dalam kapal sahaja.10 hari. Tiada harga dicetak tetapi ada no rujukan 3.1. Penerimaan 7 hari sahaja . bermakna perlu dijelaskan dlm tempoh 3 hari 5. Tunai waktu pesanan . Serahan sedia . ke DK .pembeli tidak perlu membayar kos angkutan 3. Dengan akaun diakui -pemborong hanya memberi kredit kepada pembeli tet ap sahaja 3.pembeli perlu membayar kos angkutan 2.

NOTA KREDIT Dihantar oleh pemborong kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan dalam . Dihantar bersama-sama barang yang dipesan 3.kesilapan dan ketinggalan dikecualikan. Membolehkan pembeli memeriksa dan mengakui barang dalam keadaan baik 3.memberitahu pembeli maklumat barang yang t elah dijual dan jumlah hutang yang perlu dibayar 3. Dikeluarkan oleh syarikat pengangkutan jika pemborong menghantar barang menggunakan kenderaan syarikat pengangkutan 2. Sebagai catatan / rujukan dalam akaun 4. Kirakan jumlah yang perlu dibayar sekiranya Aisyah membayar pada 10 Julai.nama dan alamat. Menyatakan jenis dan kuantiti barang yang dihantar 2. Harga invois RM2 500 Tolak : Diskaun tunai (RM2 500 x 2/100) RM 50 Jumlah perlu dibayar RM2 450 BORANG PESANAN 1. Butir nama dan alamat pembeli / jenis barang dan kuantitinya NOTA SERAHAN 1. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli 2. INVOIS 1. Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti syarikat pengangkutan telah menyempurnakan tugas. Fungsi . Pemborong tersebut menawarkan diskaun tunai 5%. kuantiti dan jenis barang. Butir . Dibuat dalam tiga salinan . Dibuat dalam tiga salinan 4. bayaran pengangkutan 4. Sebagai bukti penerimaan barang NOTA KIRIMAN 1. Harga barang tidak dicatatkan Fungsi 1.ada perkataan K & K di K . pemborong dan pembeli 3. Pemborong boleh membetulkan sebarang kesilapan dan ketinggalan dalam invois dengan mengh antar nota kredit atau nota debit. Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti penerimaan 5.Diskaun niaga (RM1 800 x 15/100) Jumlah perlu dibayar RM 270 RM1 530 Contoh Pengiraan diskaun tunai Aisyah membeli barang X bernilai RM2500 daripada pemborong Seri Gemilang pada 1 Julai 2003. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli jika pembelian dibuat secara kredit 2. 7 hari dan 2% 14 hari. Butir .untuk pengangkutan. Nota ini diserah kepada pembeli melalui pem andu kenderaan 5. Dihantar oleh pembeli kepada pemborong untuk memesan barang 2.

Digunakan sebagai senarai harga 3. Botol kosong dipulangkan 4. Barang rosak / salah jenama dipulangkan 3. Untuk kegunaan perniagaan luar negeri sebagai anggaran harga PENYATA AKAUN 1. Pembeli dikenakan faedah INVOIS PRO . Botol kosong dikenakan bayaran 3.invois hutang akan dikurangkan sebab 1. Jumlah hutang tertulis lebih dari jumlah sebenar 2. Memberitahu pembeli semua urusniaga lengkap selama sebulan cth belian. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli yang membeli secara kredit Fungsi 1. Membolehkan pembeli membuat semakan dengan akaunnya 3. Pembeli dikehendaki membayar harga barang dahulu semasa pesanan 2. Jumlah hutang kurang daripada jumlah sebenar 2. bayaran RESIT 1.FORMA 1. Fungsi dan butiran sama seperti invois Digunakan jika 1. Bukti bayaran telah diterima 2. Sebagai catatan rujukan akaun 3. Dihantar oleh pemborong jika pembeli membuat bayaran Fungsi 1. Sebagai tanda urusniaga berakhir secara kredit. Sebagai satu cara terhormat meminta bayaran hutang 4. tunai diterima sebaik sahaja barang atau perkhidmatan diserah kpd pelanggan . Pembeli diberi elaun / diskaun NOTA DEBIT Di hantar oleh pemborong untuk membetulkan kesilapan dalam invois hutang pembeli akan ditambah sebab 1. Untuk penghantaran barang "uji dahulu sebelum beli" 4. Beberapa jenis barang tidak ditulis dikenakan bayaran 4. KAEDAH JUALAN JUALAN TUNAI Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan tunai. Memberitahu baki hutang 2.

Terpaksa merancang batasan tunai 4.1. 4. 6. 8. Membenarkan pembeli menggunakan barang sebelum harganya dijelaskan 1. 3. Hilang pelanggan tak mampu 1. Boleh beroperasi walaupun modal kecil 7. Kelebihan kpd Pembeli 1. Belanja dihadkan pegangan tunai 2. Tidak dapat barang mewah menikmati 2. Barang yang tak dapat dibeli naik harga JUALAN KREDIT Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan kredit. Menanggung kesan inflasi 4. 7. tempoh kredit masa mengumpul tunai 4.Meningkatkan imej kredit 5. 4. Tidak dibeban hutang Kekurangan kpd Pembeli 1. bekal barang syarat kredit 3 hingga 6 bulan 3. Saingan jualan kredit 2. Mendapat harga yg lebih murah 3. 9. diamalkan meluas antara pemborong dgn peruncit 2. dua jenis . 3. Kurang belanja merekod hutang 6. 2. harga lebih murah jualan meningkat Kekurangan kpd Penjual 1. Tidak sesuai barang mahal 3. diamalkan oleh peruncit besar -besaran prinsip volum besar untung sedikit 2. jika tidak bayar bekalan diputus atau faedah dikenakan bolehkan peruncit kecil -kecilan beroperasi satu adat perniagaan tanpa perjanjian resmi kadang kala sedikit pendahuluan atau cengkeram baki sekali gus atau ansuran harga lebih mahal mengenakan faedah bayaran tertunda & sewa beli 10. 5. Kerana kurang tunai seperti kereta 3. juga mesin peruncitan automatik & kedai perkhidmatan kutipan boleh digunakan tanggung belanja operasi hari an jualan murah kukuhkan tunai Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan tunai kepada penjual dan pembeli. Kelebihan kpd Penjual Mengelak hutang lapuk Mendapat diskaun tunai Tunai dikutip dilabur semula Tunai kukuh .

Harga tunai Pendahuluan 20% (RM4 000 x 20%) Baki Faedah 10% setahun atas baki selama 2 tahun (RM3 200 x 10% x 2 tahun) RM4 000 RM 800 RM3 200 RM 640 . Barang jadi milik pembeli & tandatangan perjanjian selepas bayar pendahuluan baki ansuran tidak bayar pembeli akan dakwa tidak boleh tarik barang kerana nilai jualan semula barang rendah ciri-ciri barang tidak tahan lama. Tidak boleh tarik barang 2. ciri-ciri barang tahan lama Contoh pengiraan faedah dan ansuran bulanan Sebuah motosikal dijual secar a sewa beli dengan harga RM4 000. tidak bayar boleh tarik balik 4. 1. harga tinggi Sewa beli Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud sewa beli. Barang boleh diguna pembeli selepas bayar pendahuluan & tandatangan perjanjian 2. 3. hutang lapuk 2. 5. Menikmati barang walaupun belum jelas bayaran 2. 4. baki ansuran 3. tidak boleh tarik balik barang Kekurangan kpd Pembeli 1. 6. 1. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah Kelebihan kpd Pembeli 1. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. boleh didakwa di mahkamah 2. Pembeli dikenakan bayaran pendahuluan sebanyak 20% dan faedah 10% setahun di kenakan atas baki. 2. nilai terpakai rendah cth jam tangan & mengikut keperluan individu cth cermin mata Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan bayaran tertunda kepada penjual dan pembeli. Kirakan jumlah yang perlu dibayar oleh pembeli jika tempoh adalah 2 tahun. Kelebihan kpd Penjual 1.Bayaran tertunda Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud bayaran tertunda.

modal besar Kekurangan kpd Pembeli 1. Perjanjian & pulang barang 4. 2. boleh tarik barang Kelebihan kpd Pembeli 1. membebankan jejas bidang lain yg penting 5. derita kemudian Soalan : Huraikan Perbezaan antara Bayaran tertunda & sewa beli. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. digunakan apabila kewangan pengguna diragui . barang ditarik balik jejas ketenteraman hidup 2. Perjanjian & pulang barang 3. menguji pakai henti bayar jika mutu rendah 2. belanja merekod hutang 2. terdorong berbelanja melebihi kemampuan 4. mewah sekarang. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah 3. hutang lapuk rugi jika barang yg ditarik rosak 3. Menikmati barang sambil buat bayaran 4.Jumlah hutang (RM3 200 + RM 640) Ansuran bulanan (RM3 480 / RM 24) RM3 840 RM 160 Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan sewa beli kepada penjual dan pembeli. Maksud Memerlukan pembeli bayar dahulu sebelum barang jualan atau perkhidmatan diserah kpdnya Ciri-ciri 1. boleh guna barang cari pendapatan 4. digalakkan berjimat kena bayar ansuran 3. boleh diguna pembeli menarik balik barang jika tak bayar boleh batal perjanjian & pulang barang jika tidak sesuai tahan lama & nilai terpakai tinggi cth bas 1. diamalkan dlm bidang komunikasi cth kad telefon 2. harga tinggi 3. Barang yg sesuai JUALAN PRABAYAR Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan pra bayar. Kelebihan kpd Penjual 1. taraf hidup meningkat 5. Bayaran tertunda dimiliki pembeli boleh mendakwa jika tak bayar tidak boleh batal perjanjian & pulang barang bernilai rendah cth cermin mata sewa beli. Selepas bayar pendahuluan 3.

bayar sedikit komisen 3. Kelebihan kpd Penjual 1. tamat tempoh 3. hilang barang dipegang org lain 2. pasaran terjamin Kekurangan kpd Penjual 1. sesuai bidang perkhidmatan sahaja Kekurangan kpd Pembeli 1. Mendapat harga yg lebih murah . Hak milik dipegang oleh konsainor sehingga barang dijual Konsaini mengutip & mengirim hasil jualan setelah ditolak komisen Konsaini tidak bayar kos barang hanya ejen jualan Konsaini menyimpan & mengawal barang tidak bertanggung jawab rosak. curi. 4. mungkin tidak dibayar tindakan udg2 rumit khasnya luar negara Kelebihan kpd Konsaini 1. barang tidak disenggara 4. jika belian dilakukan secara internet (belian secara talian terus) Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan prabayar kepada penjual dan pembeli. pasaran merosot 3. karya pelukis Ciri-ciri 1. Maksud Barang dihantar oleh pembekal kepada peniaga untuk dijual dengan syarat barang akan dipulang balik sekiranya tidak terjual cth jualan kereta lama . 2. hilang 5. Barang yg tidak terjual pulang balik tanpa kena kos kpd konsaini Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan konsainan kepada konsainor dan konsaini. 3. tidak bayar kos barang Kekurangan kpd Konsaini 3. serah kerja jualan jimat 1. tunai tiada dikutip dahulu hutang lapuk 2. serah kpd pihak yg ada rangkaian pemasaran & reputasi 2. barang dipulang balik usang. masa curi. kad rosak tuntut tidak boleh JUALAN KONSAINAN Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan konsainan. terpaksa bayar terima perkhidmatan Kelebihan kpd Pembeli 1. mengawal belanja belum 2. menanggung risiko rosak. meluaskan pasaran 2. dapat perkhidmatan cepat 2. tidak bebas urus jualan .diskaun 3. 4.3. Kelebihan kpd konsainor Kekurangan kpd konsainor 1.

Jenis barang y barang mewah & mahal pengguna tak mampu . luas sedia tempat jualan yg FAKTOR PEMILIHAN Soalan : Huraikan faktor-faktor yg mempengaruhi pemilihan kaedah jualan. jual bg pihak banyak konsainor kos jualan disebarkan terikat dgn syarat konsainan 4.2. tisu jualan tunai y y y 3. 1.jualan kredit y barang nilai rendah gula. hilang 3. y y barang kurang laris jualan konsainan cth karya pelukis kad telefon & kad tambang jualan prabayar Kemampuan pembeli jika mampu jualan tunai kerana harga lebih rendah jika tidak jualan kredit juga pilihan yg wajar . curi. tidak menanggung risiko rosak. Keperluan tunai y Utamakan tunai jualan tunai & prabayar Tidak perlu jualan kredit kerana margin untung tinggi 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful