Tingkatan 4 : Bab 3: Perniagaan Dalam Negeri BAB 3 : PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Terangkan maksud Perniagaan dalam negeri

y aktiviti membeli dan menjual barang & perkhidmatan - antara penduduk dalam sesebuah negara. y Contohnya, kedai runcit, bazar dan pasar raya. y terdiri drpd dua - perniagaan borong dan perniagaan runcit. SALURAN AGIHAN Soalan : Nyatakan maksud saluran agihan proses pengedaran barang atau perkhidmatan daripada pengeluar kepada pengguna akhir tepat pada masa, tempat, harga dan kuantiti yang sesuai Soalan : Jelaskan bentuk Saluran Agihan 1. PENGELUAR - PEMBORONG - PERUNCIT PENGGUNA Barang yang sesuai - barang keperluan dapur (bernilai kecil dan diperlukan dalam kuantiti kecil) 2. PENGELUAR - EJEN - PERUNCIT PENGGUNA hasil penerbitan seperti surat khabar, majalah 3. PENGELUAR - PEMBORONG PENGGUNA bahan pembinaan rumah seperti batu -bata dan simen. 4. PENGELUAR - PERUNCIT PENGGUNA barang-barang yang memerlukan khidmat nasihat pakar dan barang-barang tahan lama 5. PENGELUAR - EJEN PENGGUNA barang pengguna spt barang kosmetik, pakaian 6. PENGELUAR PENGGUNA barang yang tidak tahan lama - hasil pertanian, barang tempahan khas pakaian individu , barang bemilai tinggi - kapal terbang & perkhidmatan profesional - doktor Soalan : Jelaskan Faktor Pemilihan Saluran Agihan 1. Jenis barang barang cepat rosak pengeluar - pengguna barang elektrik yang tahan lama melalui pemborong & peruncit 2. Sasaran pasaran dikenal pasti - dibekalkan terus oleh pengeluar belum dikenalpasti - melalui pemborong & peruncit 3. Liputan pasaran luas - perkhidmatan pemborong, peruncit dan ejen dikehendaki oleh pengeluar terhad - pengeluar sendiri boleh memasarkan 4. Keupayaan pengeluar syarikat besar - menyediakan saluran agihan sendiri Syarikat kecil - bergantung kepada pemborong dan peruncit 5. Kos pengangkutan menyediakan kenderaan sendiri kosnya tinggi

y

y y y

y y

syarikat besar - mampu biaya Syarikat kecil kurang mampu PERNIAGAAN RUNCIT Fungsi Peruncit 1. MEMECAHKAN PUKAL y menjual dalam kuantiti yang lebih kecil kepada pengguna akhir. 2. MENYEDIAKAN KEMUDAHAN KREDIT y kepada pelanggan tetap 3. PERKHIDMATAN SELEPAS JUALAN y menghantar barang ke rumah 4. MEMBERI KHIDMAT NASIHAT DAN MENYAMPAIKAN MAKLUMAT y cita rasa dan sambutan pengguna - berguna kepada pengeluar - mutu produk y menasihati pengguna - mutu, harga dan cara guna serta produk terbaru 5. MENDIRIKAN PREMIS PERNIAGAAN BERHAMPIRAN PELANGGAN y mudah dikunjungi - menjimatkan kos pengangkutan dan masa. 6. MENGURUS STOK y memastikan bekalannya sentiasa mencukupi 7. MELAKUKAN KERJA-KERJA AKHIR y menggred, menimbang, membungkus 8. MENGAGIHKAN BARANG-BARANG y berperanan sebagai orang tengah antara pengguna dengan pemborong atau pengeluar Jenis Perniagaan Runcit perniagaan runcit terdiri drpd perniagaan runcit kecil -kecilan dan besar-besaran. perniagaan runcit kecil-kecilan terdiri drpd peruncit tanpa kedai dan berkedai peruncit tanpa kedai terdiri drpd penjaja dan pegerai peruncit berkedai terdiri drpd pekedai am dan pekedai khusus perniagaan runcit besar-besaran pula terdiri drpd pasar raya, gedung aneka jabatan, pasar raya besar, kedai sejaras dan koperasi runcit bentuk lain peruncitan terdiri drpd mesin peruncitan automatik, pesanan mel, francais, jualan langsung, e -dagang, televisyen interaktif dan kedai katalog.

y y y y y y

y y y y y y y y y y

Soalan : Jelaskan dengan contoh Jenis Perniagaan Runcit Kecil -kecilan Perniagaan runcit tanpa kedai tidak mempunyai premis tetap. bergerak dari satu tempat ke tempat lain. berbentuk milikan tunggal. perlu dapatkan lesen daripada kerajaan tempatan terdiri drpd pegerai dan penjaja Pegerai - gerai kecil di suatu lokasi yang tetap - di kaki lima, pasar besar Terdiri drpd gerai tetap dan gerai sementara. Penjaja - secara bergerak dari satu tempat ke tempat lain berjalan kaki atau berkenderaan. contoh - penjual ais krim dan roti.

DIMILIKI OLEH SEORANG PENIAGA ATAU BERKONGSI. berbentuk milikan tunggal atau perkongsian. cukai perniagaan yang tinggi atau iklan yang mahal. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan 4. sahabat handai dan bank 2. LOKASI PERNIAGAAN berdekatan tempat tinggal pelanggan menjual dari pintu ke pintu 6. pembaikan dan pemasangan barang 7. KOS OVERHED YANG RENDAH tidak perlu membayar sewa. kedai runcit Kedai khusus . Modal kecil Mudah ditubuhkan Mudah diurus Mudah dikunjungi pelanggan Murah kos overhed PERUNCIT BESAR-BESARAN Soalan : Nyatakan maksud peruncit besaran-besaran y y y y y y y y y y y y y y y y y y y . MUDAH DIURUS kerana saiznya yang kecil dikendalikan oleh pemilik sendiri.kedai yang menjual satu jenis atau sekumpulan barang atau menyediakan perkhidmatan khusus. di kampung atau bandar besar. MODAL YANG KECIL diperoleh daripada simpanan peruncit sendiri atau pinjaman daripada ahli keluarga. Contoh kedai khas ialah kedai buku Popular atauKedai gunting rambut CIRI PERNIAGAAN RUNCIT KECIL-KECILAN Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit kecil-kecilan 1. menikmati pelbagai faedah seperti semua keuntungan cukai pendapatan yang dikenakan rendah 3. Urusan perniagaan . dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan Kedai am .y y y y y y y y y Peruncit berkedai beroperasi di premis tetap. ahli keluarganya atau pembantu 5. Soalan : Mengapa A memulakan perniagaan secara kecil -kecilan.kedai yang menjual pelbagai jenis barang. Contohnya.dikawal oleh pemilik sendiri. MUDAH DITUBUHKAN tidak terdapat banyak peraturan memerlukan modal yang kecil perlu mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan. mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan. LAYANAN PERIBADI penghantaran barang ke rumah.

kawasan bandar. teknologi . dikumpul melalui terbitan syer Penubuhan rumit.syarikat berhad dan bermodal besar. KAWALAN & PENGURUSAN Pengurusan . tandas.di bawah seorang pengurus.Contoh Singer. harga dan jenis barang .membeli stok secara pukal terus daripada pengeluar. . Akta syarikat 1965 Belian .dikawal dan ditadbir oleh ibu pejabat atau syarikat induk .cawangan adalah seragam dari segi nama. Jualan tunai.moden Kemudahan .iringan muzik.berkonsepkan pentadbiran pusat. Setiap cawangan . berbentuk . reka bentuk.lebih rumit dan sukar . y Modal y y y y y y y y y y Pemilikan Penubuhan Pengurusan Cara belian Cara jualan Layanan Lokasi Kos overhed Perkhidmatan lepas jualan Kemudahan y y y y y y y KEDAI SEJARAS Soalan : Huraikan ciri-ciri kedai sejaras Maksud perniagaan runcit yang mempunyai sepuluh atau lebih cawangan . logo.dikawal oleh ibu pejabat atau kedai induk Amalan pengurusannya . elak hutang lapuk Pengurusan .untuk keselesaan pelanggan . 7-eleven dan kedai Bata.pengilang mempunyai kedai cawangan . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI bentuk .seluruh negara . ditubuhkan .di bawah kakitangan profesional .saiz organisasi yang besar . Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit besar-besaran y y y y y y Modal besar.y y y perniagaan runcit yang beroperasi dalam skala yang besar terletak . hawa dingin Soalan : Nyatakan perbezaan perniagaan runcit kecil -kecilan dgn perniagaan runcit besar-besaran.syarikat berhad kerana melibatkan modal yang besar dikawal Lembaga Pengarah.pengkhususan.

Rekabentuk kedai dan imej . Melibatkan modal besar. Kesukaran mengawal kerana di merata 2.Contoh pasar raya besar ialah Xtra dan Giant. troli Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya besar . kad kredit . dapat diskaun niaga tinggi. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI sebuah syarikat berhad yang bermodal amat besar.terhad. y y y y y y y y PASAR RAYA BESAR Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya besar Maksud Pasar raya besar (hypermarket) merupakan sebuah bangunan setingkat yang menjual pelbagai jenis barang di bawah satu bumbung .secara tunai / kad kredit KEMUDAHAN tempat letak kereta. 4.y y y y y y BARANG JUALAN & POLISI HARGA Barang-barang yang dijual . 1.secara tunai atau kad kredit.sama Susunan barang-barang standard Kaedah jualan .sekumpulan pengurusan peringkat pertengahan yang bergaji tetap. 5.dibenarkan.ditetapkan Lembaga Pengarah dilaksanakan . 2. Pilihan pengguna .barang keperluan harian harga barang berpatutan dan tetap KAEDAH JUALAN urusan jual beli .seorang pengurus atau penyelia. KAWALAN & PENGURUSAN dasar dan polisi . boleh dikongsi 4. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan kedai sejaras Kelebihan Kekurangan 1. kerja.standard daripada aspek harga dan kualiti. mobiliti kakitangan 5. Pengurusan setiap bahagian . Keputusan hanya dibuat ibu pejabat. Kos pengangkutan dan kendalian 3. jualan .secara tunai. Menjimatkan kos kerana overhed 3.terletak di pinggir bandar dan bergantung kepada pelanggan berkenderaan yang mengunjunginya pada hujung minggu .selaras di semua cawangan. pengkhususan dan pembahagian tempat. BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai jenis dan jenama barang . Harga barang adalah tetap SUSUNATUR KEDAI & KAEDAH JUALAN Nama dan logo perniagaan .

di pusat bandar Contohnya. Barangnya diperagakan y y y y y y y y y y y Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya kepada pengguna dan peniaga Kelebihan . BARANG JUALAN & POLISI HARGA makanan segar .daging. kadar pusingan stok dan pengaliran berkenderaan tunai tinggi.membazir pelbagai barang di satu tempat. jauh dari tempat tinggal . dilekatkan dengan tanda harga. 2. Margin keuntungannya . Harga lebih murah berbanding di kedai jualan dibuat secara tunai. perolehan yang besar .sewa rendah dan 1. . 2. Suasana membeli -belah . syampu. Harga barang adaIah tetap dan 3.di yang besar .Pengguna Kekurangan .tidak boleh ditawar. 5. jualan dibuat secara tunai & kad kredit. Pasar Raya Billion dan Pasar RayaTops. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI Pasar raya adalah berbentuk syarikat berhad.membeli 1. Kelebihan Peniaga Kekurangan . ruang yang luas dan dihiasi dengan cerah. Perlu menjual barang dalam volum 4.rendah kerana bilangan kakitangan kurang. runcit 3.murah.terletak di lokasi strategik yang mudah dikunjungi . Kedudukan di pinggir bandar membeli banyak secara mingguan. menyukarkan pelanggan tidak 3.Kelebihan Kekurangan 1. ikan & keperluan harian .selesa.pelanggan 2. Melibatkan modal yang besar. Menikmati pengkhususan dan 1. Menyediakan pelbagai jenis barang . Menjimatkan masa dan kos . dari segi kos dan masa. kos yang rendah .seorang penyelia bahagian. harga . Menyediakan kemudahan selepas jualan. KAEDAH JUALAN & SUSUNATUR KEDAI secara layan diri. PASAR RAYA Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya Maksud menjual beraneka jenis barang di bawah satu bumbung . yang tinggi.sabun mandi.Peniaga 1. Harga . Tidak menyediakan perkhidmatan 4.membiayai kos operasi bawah satu bumbung.Pengguna 1. 3. Bebas memilih 2. KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (dasar) dan diuruskan (perlaksanaan) oleh kakitangan profesional dibahagikan kepada beberapa bahagian .

Risiko kecurian .segala1.sistem layan diri. Isetan.disibar kerana besar dan prosedur yang rumit. Tiada risiko hutang lapuk 2. Parkson Grand dan Metrojaya. Menjimatkan kos promosi . Prosedur penubuhan yang rumit. Penggunaan iklan . Saiz pemiagaan yang besar 4. Setiap jabatan merupakan unit khas Pembelian stok . Pentadbiran menjadi lebih cekap kemudahan pengkhususan dan pembahagian kerja 2. menikmati diskaun niaga . y y y y y y y y y GEDUNG ANEKA JABATAN Soalan : Huraikan ciri-ciri gedung aneka jabatan Soalan : Terangkan perbezaan antara gedung aneka jabatan dengan kedai sejaras. Peragaan barang secara terbuka dapat meliputi semua jabatan. Kekurangan . menggalakkan risiko kecurian dan kerosakan. KAEDAH JUALAN Jualan . tandas.4. gaji jurujual serta kos 2. . Jualan secara tunai tiada masalah menyukarkan urusan kawalan dan hutang lapuk. terdapat banyak jabatan.menentukan segala dasar syarikat. Harga . Contohnya. menjimatkan masa dan tenaga . 3. Kelebihan .modal yang 3. menjual lebih murah.menarik pelanggan dan melariskan jualan. Menjimatkan kos . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI ditubuhkan sebagai syarikat berhad dengan modal yang besar. surau lebihan dan kelemahan gedung aneka a dan pelanggan.Pelanggan Kekurangan . tempat letak kereta.pembahagian kerja.terletak di lokasi yang strategik di bandar besar. Barang makanan segar yang tidak tahan lama.tunai / kad kredit KEMUDAHAN lif. kos overhed yang tinggi . Maksud sebuah perniagaan runcit berskala besar yang beroperasi dalam sebuah bangunan besar yang bertingkat .Pelanggan 1. Tiada layanan peribadi kerana keperluan rumah . 4. perhiasan kedai. KAWALAN & PENGURUSAN Pentadbirannya dikawal oleh Lembaga Pengarah . 3.tidak boleh ditawar.Peniaga 1.dapat 1.akibat layan diri dan peragaan terbuka. 4.sewa. telefon. 3.satu iklan . Penubuhannya sukar .di dalam satu mengamalkan layan diri. 2. pengurusan. Risiko kerugian .tanggungjawab penguru s jabatan Contoh jabatan pakaian wanita BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai dari segi jenis dan jenama. 5.

y menjual jenis barang tertentu seperti minuman kotak y memperniagakan perkhidmatan seperti mesin menimbang berat badan . 3.dividen yang dibayar berdasarkan jumlah belian Rebat atas pelaburan pula ial ah faedah yang dibayar secara peratusan berdasarkan jumlah saham BENTUK LAIN PERUNCITAN MESIN PERUNCITAN AUTOMATIK Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri -ciri mesin peruncitan automatik y menjual barang terus kepada pengguna melalui mesin secara automatik.jauh y y y y y y y y y y y y y y KOPERASI RUNCIT Soalan : Huraikan ciri-ciri koperasi runcit Soalan : Terangkan bentuk organisasi dan pengurusan koperasi runcit. 3. 2. Maksud organisasi yang ditubuhkan oleh sekumpulan pengguna . Modal .slot syiling atau peragaan tingkap y memasukkan wang yang mencukupi ke dalam slot . Pelanggan sukar .barang itu akan keluar secara automatik.tidak boleh diniagakan atau dipindah milik. Stok dibeli dalam kuantiti yang besar boleh menawarkan diskaun niaga yang tinggi BARANG JUALAN & POLISI HARGA menjual barang keperluan harian kepada anggota dan bukan anggota.terletak di pusat bandar . 2.jualan syer kepada anggotanya. Kemudahan dan membeli dalam suasana yang selesa.terbahagi kepada dividen tunai dan rebat.menekan butang barang pilihannya .tujuan utama untuk membantu anggota memperoleh barang keperluan pada harga yang berpatutan tanpa melalui orang tengah. y memuatkan barang dan dilengkapi pelbagai fungsi . Harga barang lebih rendah berbanding harga pasaran BAYARAN DIVIDEN Keuntungan disebut lebihan -sebahagian wajib disimpan sebagai rizab bakinya untuk membayar dividen . Contohnya. Tidak dapat membeli barang secara kredit. Tiada tawar-menawar kerana harga barang adalah tetap. koperasi peladang BENTUK ORGANISASI ditubuhkan mengikut Akta Koperasi 1993 dan didaftarkan dengan Ketua Pendaftar Koperasi Malaysia.bangunan. Dividen tunai .oleh kakitangan yang dibayar gaji. tanda harga .4. Syer . KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (menentukan dasar) Pengurusan hariannya .boleh membandingkan harga barang dan tidak bimbang ditipu.

tanpa pengawasan 1.The Readers's Digest. tiga kaedah pembayaran Bayar Waktu Terima (B. Kos pengurusan rendah .y y ditempatkan di lokasi yang strategik misalnya di perhentian bas boleh beroperasi selama 24 jam tanpa diawasi. masa dan tenaga PESANAN MEL Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit pesanan mel menjual barang terus melalui pos atau perkhidmatan kurier. Kos pemasangan dan pemeliharaan dan 24 jam. tidak mudah pecah dan tahan lama. Dewan Bahasa dan Pustaka.terhad. Cara pembelian mudah. Pilihan .menjimatkan kos 2. kecil.melalui gambar dijalankan melalui tiga kaedah. kiriman terus atau pelantikan ejen. 4.kawasan yang barang mungkin rosak dalam y y y y y y y y y . mahal.Pembeli Kekurangan . 2. Contoh .W. 3. meningkatkan jualan .dapat disampaikan . Kelebihan .mesin mudah terhad. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit pesanan mel kepada peniaga dan pembeli Kelebihan . The Times.menjual barang yang ringan. 24 jam.tidak perlu menyewa premis Kelebihan .Peniaga Kekurangan .bayaran dibuat apabila barang sampai di pejabat pos Tunai Waktu Pesanan (T. khidmat layan diri .terhad 2. Bayaran ansuran .membayar beransur-ansur mengikut tempoh yang ditetapkan.Peniaga Kekurangan . Bentuk pembayaran terhad 4. 1.T) . Menjimatkan kos.tinggi 4. Tiada caj tambahan.Pembeli 1. 3. upah dan pengendalian perniagaan. risiko kerosakan . 2. beroperasi sendiri .P) mewajib kan bayaran dihantar dengan borang pesanan. iaitu pengiklanan.Peniaga menanggung kos overhed yang y kos promosi rendah y kos pengurusan atau mengutip tidak memerlukan lokasi yang hutang strategik y kos menginsuranskan barang pasarannya luas .Peniaga 1. diletakkan asalkan ada permintaan. Muatan .W. Jenis dan kuantiti barang yang sesuai 3. Bentuk dan cara penggunaan barang -barang . Mail Order Gallery (MOG) sesuai . Barang tidak dapat ditukar 3. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan mesin peruncitan automatik kepada peniaga dan pembeli.

Habib Jewel.risiko kegagalan 2.boleh menjejaskan nama baik francaisor.syarat francais Fungsi francaisor memberikan hak menggunakan imej. KFC s. sistem operasi dan format perniagaan membimbing . tiada inovasi dan inisiatif sendiri JUALAN LANGSUNG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara jualan langsung . nama dan reka bentuk yang sa ma. menggunakan logo. 2. jenama. membekalkan ramuan. y y y y y y y o o o o o y o Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara francais kepada francaisor dan francais i Kelebihan .francaisor. mendapat sokongan pengurusan dan 1.Francaisi 1. 3. 3.Pembeli Kekurangan . terikat dengan perjanjia n francais & bergantung kepada francaisor. Jenama terkenal mendapat sambutan ramai Kekurangan Francaisor boleh menjejaskan nama baik Kekurangan Francaisi perlu mengawal kualiti barang . Fungsi Francaisi membayar royalti . 2.Pembeli boleh bayar ansuran y Mungkin ditipu boleh pulang balik y Barang lambat sampai menjimatkan kos tambang. 1. perjanjian ditandatangani oleh kedua -dua pihak. kewangan . individu atau syarikat yang diberi kebenaran . promosi jualan dan membiayai kos pengiklanan francaisi. latihan staf dan iklan.Francaisor 1.francaisi syarikat induk yang memberikan kebenaran . perniagaan amat rendah. Tidak perlu menanggung kos overhed seperti promosi. alat dan perkakas dengan kredit tertentu. mengembangkan perniagaannya.satu jumlah tetap atau secara peratusan drpd jualan bulanan. masa y Tiada hubungan peribadi dan tenaga y tidak dapat memeriksa barang FRANCAIS Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara francais seseorang individu yang diberi hak untuk menjual barang atau perkhidmatan syarikat induk yang sudah terkenal Contoh kedai makan segera Merryl Brown.penubuhan & pengurusan perniagaan mengendalikan program latihan staf.mempunyai perkhidmatan pos Bilangan kakitangannya tidak ramai Mengetepikan orang tengah perjalanan Kelebihan . ekonomi bidangan Kelebihan .

o o o y y menjual barang terus melalui kunjungan jurujual dari pintu ke pintu. khidmat nasihat. y y y y y y y E-DAGANG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara e -dagang menjual melalui talian internet dengan rangkaian komputer dari peringkat pertanyaan. 4.berbaris panjang di kaunter bayaran Kemajuan teknologi maklumat dan komunikasi . Sesuai untuk produk yang memerlukan 4.kos latihan ejen.katalog dan sampel seperti Avon jualan barang oleh ejen bebas Jenis produk yang sesuai . Avon dan syarikat -syarikat insurans. 3. tunjuk ajar dan perkhidmatan selepas jualan. tidak perlu . y Jurujual atau ejen dilantik dan dilatih dengan pelbagai kemahiran dan teknik jualan y Secara pelbagai peri ngkat (multilevel) y menggunakan senarai harga.premis besar. 2. 4. Faktor-faktor Pekembangan Soalan : Nyatakan faktor-faktor yang menyokong perkembangan perniagaan runcit secara jualan langsung atau Soalan : Nyatakan sebab-sebab jualan langsung berkembang.kawasan pedalaman. kos cetakan katalog 1. Kelebihan 1.tanggungan kos Barang-barang tertentu sahaja memerlukan modal yang besar. pesanan. y Contoh syarikat Amway. mewujudkan laman web dan gerai pameran dalam internet gambar dan maklumat terperinci dipaparkan di skrin komputer. Pengguna semakin sibuk Masalah pengangkutan khidmat sokongan pelanggan lemah . secara online antara penjual dengan pembeli dari seluruh dunia. Liputan pasarannya . katalog atau sampel produk. perkakas dapur. 2. bersemuka dengan pembeli 1. y dibayar komisen atas jualan y 3 bentuk jualan langsung jualan perkhidmatan oleh ejen seperti ejen insurans jualan barang oleh ejen pengeluar . perlu membuat bayaran awal (prabayar) dengan memasukkan nombor kad kreditnya.kosmetik. Kos pengiklanan murah Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara jualan langsung kepada peniaga dan pembeli. 3. 3.panggilan tanpa tol. pengeluaran invois hingga peringkat bayaran. Kekurangan Pembeli dikenakan bayaran yang lebih . 2. 5. insurans dan pakej pelancongan. kos overhed yang tinggi . kad kredit dan internet. Barang pesanan akan dihantar melalui pos at au kurier .

paling minimum 2. 1. barang berkualiti tinggi . lebih murah. Cara beroperasi: Gambar dan maklumat barang . c. Undang-undang siber tidak dapat memberi perlindungan sepenuhnya kad kredit . web operasi secara besar-besaran pengguna internet di seluruh dunia sistem prabayar . 2. y TELEVISYEN INTERAKTIF (TVI ) Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui televisyen interaktif. 3. Kos operasi murah . maklumat . d. .bayar menggunakan kad kredit. 3. 2. 4. ia mungkin boleh dikembalikan semula. Laman web . masa dan tenaga. Kelebihan Peniaga menjual secara global pada kos yang 1.y Jika belian didapati tidak menepati deskripsi.tidak menanggung hutang lapuk Kekurangan .e-dagang menguntungkan peniaga di negara maju 1.Pelanggan 1. membolehkan seorang penonton TV berinteraksi dengan peniaga yang mengiklankan barangnya melalui TV dan membeli -belah dari rumah. .menekan papan kekunci /gagang telefon Bayaran prabayar .merugikan peniaga. b.pos. 3.pasaran sedunia. ejen jualan atau kurier.menggunakan kad kredit barang dihantar .mahal.Peniaga persaingan sengit . tidak memerlukan premis . 4.relevan. Contoh siaran Astro. y y y y y y a.hanya gudang 4. Smartshop merupakan hasil ciptaan teknologi digital menggabungkan fungsi televisyen dengan komputer peribadi secara interaktif mesti disambungkan dengan talian internet. Kekurangan . membangunkan laman web . Pilihan pelanggan . 5.laman web lain Perang harga .dicerobohi Proses globalisasi .tanpa melihat barang sebenar unsur penipuan dan manipulagi pihak tertentu. membeli-belah dari rumah atau pejabat . amalan pegangan tunai yang minimum5.ditayangkan di televisyen Pesanan dibuat serta -merta . terperinci dan terkemas kini 4. Kelebihan .Pelanggan Membeli secara prabayar . membolehkan penonton mengambil bahagian dalam program tertentu di televisyen.menjimatkan kos. 3.hanya satu laman5.kebocoran nombor pin Terpengaruh dengan tawaran pembaziran.harga yang 2. tertakluk kepada syarat jualan Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara e -dagang kepada peniaga dan pelanggan. 5.

4. keuntungan yang lebih tinggi 1. Menjimatkan masa. unsur penipuan dan manipulasi 2.maklum balas untuk memperbaiki produk Kesan audio visual lebih meyakinkan Kelebihan Pelanggan Kelemahan Pelanggan 1. Urusniaga akan mengambil masa pertimbangan dan pilihan.kurang berkesan (visual) dan terus kepada penonton. penggambaran produk . 4. barang-barang elektrik.barang yang tak tahan lama dan tiada kepiawaian fleksibel 3. Kelebihan Peniaga Kelemahan . y y y y y y y y y y y .mahal Kos pengurusan rendah berbanding media yang lain. semua jenis barang jualan disenaraikan secara teratur katalog diedarkan secara percuma di tempat kunjungan ramai Keistimewaan . Mempunyai masa membuat Barang . 3. Contohnya. Barang-barang yang dijual . Membeli tanpa melihat barang 1.tawaran skim bayaran ansuran yang fleksibel menyediakan perkhidmatan selepas jualan seperti perkhidmatan penghantaran barang Sasaran .Courts Mammoth. mengetahui cara penggunaan barang KEDAI KATALOG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui kedai katalog mempromosikan barang atau perkhidmatannya melalui katalog Contoh .semua 2.mahal.tidak seperti yang disiarkan. Harga jualan lebih mahal Liputannya lebih luas .lebih jelas 3. 2. peralatan dapur Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui kedai katalog Kekurangan 1.Peniaga Premis yang strategik . Siaran iklan perlu kerap diulangi Reaksi penonton . siaran melalui televisyen . 3. 4. membuat pesanan . siaran waktu tengah malam .bergaji tetap seperti pegawai kerajaan keuntungannya daripada faedah Bayaran .tidak 1. Tawaran skim bayaran ansuran yang 3.debit terus atau arahan tetap (bank) ataupun potongan gaji (Biro Angkasa). perabot. Ikea dan The Catalog Shop.y 1. tidak sesuai . kos dan tenaga 5. cara penggunaan barang . Kos promosi yang tinggi pengguna internet 2. menjawab soalan dan memberi pendapat Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui televisyen interaktif kepada peniaga dan pelanggan.jenis barang yang piawai dan tahan lama. 5.serta-merta 3. 4. diperlukan 2. membeli-belah sambil menonton sebenar televisyen di rumah 2.

Menghantar barang kepada peruncit y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y menjimatkan kos pengangkutan dan masa peruncit. Membeli stok secara pukal dan memecah pukal y membolehkan pengeluar melakukan pengeluaran barang secara besar besaran & mendapat modal pusingan cepat menjimatkan kos pengeluaran kerana kerja pembungkusan dan upah pekerja ditanggung oleh pemborong y 2. Memberi kemudahan kredit y menangguhkan bayaran atau hutangnya sehingga barang itu dijual kepada pengguna. 4. Perkhidmatan selepas jualan promosinya berkesan . 5. Menyimpan stok yang mencukupi membolehkan peruncit mendapat bekalan secara berterusan dan ini y mengekalkan pelanggannya y y 5. Memberi maklumat pasaran orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. Mengurangkan kos pergudangan menyediakan kemudahan pergudangan s endiri bagi menyimpan stok pukal yang dibeli y barang keluarannya tidak disimpan lama. 2. y pemborong mempunyai rangkaian peruncit sendiri untuk mengagihkan barangnya. PERNIAGAAN BORONG Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengeluar 1. Mengurangkan kos pengangkutan memiliki kemudahan mengangkut barang yang dibeli ke gudangnya. Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Peruncit 1. menyampaikan teguran serta komen peruncit dan pelanggannya kepada pengeluar.elemen audio visual dan animasi.mendapatkan bekalan stok daripada pelbagai pengeluar dari merata -rata tempat. 3.tidak perlu . Pengendali pasaran y memperluaskan lagi pasaran bagi produknya.4. Membekalkan beraneka jenis barang y memudahkan . Memberi maklumat dan nasihat berkenaan barang baru kepada peruncit. 5. . y merancang modal pusingan dengan sempurna. y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y y y 4. y 3.

Kedudukan dalam saluran agihan . melabel dan sebagainya. Memenuhi keperluan dan kehendak pengguna mengagihkan barang agar bekalan dapat disampaikan kepada pengguna akhir 4. 4. Runcit y Beli pukal & bayar tunai Modal y Beri kredit & tanggung risiko hutang Kos promosi dan iklan lapuk Kos pergudangan y Belanja gudang Kerja-kerja akhir y Risiko simpan stok Peragaan y Kos overhed tinggi iklan & gaji Kemudahan membeli-belah y Kendali pengangkutan Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit Perniagaan Borong orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. Mempelbagaikan pilihan mempelbagaikan pilihan pengguna akhir terhadap barang beraneka jenis yang ada pada peruncit. Melakukan kerja-kerja akhir / pecah pukal y seperti menggred. menerima manfaat menerusi harga barang yang stabil. Aktiviti pengagihan barang membeli barang bagi tujuan untuk dijual semula 2. 1. y y y y y y Soalan : Terangkan Persamaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit 1. menimbang. membungkus. Melakukan kegiatan memecah pukal seperti menggred. Bermotifkan keuntungan menjalankan kegiatan jual beli dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan. 5. cita rasa pengguna Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Soalan : Mengapa pemborong Perniagaan Borong dengan Perniagaan memerlukan modal besar.y y y Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengguna 1.reaksi pelanggan. Menyampaikan maklumat memberitahu peruncit tentang maklumat yang terkini bagi produknya. 2. Bertindak sebagai sumber maklu mat pasaran menyalurkan maklumat pasaran kepada pengeluar . 3. membungkus. melabel dan sebagainya.orang tengah antara pemborong dengan pengguna akhir. Perniagaan Runcit peruncit . 3. Menyediakan bekalan yang berterusan y menyimpan stok yang mencukupi dalam gudangnya y supaya bekalan tidak terputus elak cenderung membeli banyak y menyebabkan perbelanjaan pengguna meningkat. Menstabilkan harga barang sentiasa menyimpan stok barang yang mencukupi mengelakkan kenaikan harga barang. y 5. menimbang.

iaitu pemborong berfungsi penuh dan pemborong berfungsi terhad. iaitu pemborong am.2 Saiz pembelian barang 3.menyediakan kemudahan pelbagai untuk menyimpan stok pukal yang dibeli daripada pengeluar tidak perlu menghias atau melakukan peragaan tingkap dalam kuantiti yang kecil daripada pemborong kecil tidak ada kerana stok diperoleh daripada pemborong melakukan bagi menarik pengguna JENIS PEMBORONG Soalan : Kenalpasti jenis perniagaan borong. y dikategorikan kepada dua. pemborong khusus dan pemborong satu barisan. y Pemborong Berfungsi Penuh y y menjalankan semua tugas seseorang pemborong. y Terdiri drpd pemborong saudagar dan ejen y pemborong saudagar Terdiri drpd Pemborong Berfungsi Penuh & Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong Berfungsi Penuh terdir i drpd pemborong am. ejen penjual & broker Soalan : Jelaskan dgn contoh jenis perniagaan borong. membeli dan menjual barang. menyediakan kemudahan pergudangan dan pengangkutan. y mempunyai hak milik ke atas barang menanggung risiko kerugian jika ba rang-barang tidak dapat dijual. melakukan promosi y dikelaskan kepada tiga kumpulan utama. Saiz modal 4 kemudahan gudang 5 Hiasan dan peragaan barang secara pukal daripada pengeluar besar . memecah pukal. PEMBORONG SAUDAGAR y pemborong yang membeli pelbagai jenis barang daripada pengeluar dan menjualnya kepada peruncit. . menyampaikan maklumat pasaran. memberikan bantuan kewangan. pemborong khusus dan pemborong satu barisan. y y y y y y y y Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong pesanan mel Pemborong pesanan berwakil Pemborong perkhidmatan pengangkutan Pemborong bayar dan bawa Pemborong jober para ejen ejen pengeluar.

Pemborong pesanan mel y y y y y y menjalankan urus niaga melalui pos. Pemborong perkhidmatan pengang kutan menyediakan perkhidmatan pengangkutan seperti lori. y Terdapat lima jenis pemborong berfungsi terhad. tidak menyediakan kemudahan kredit kepada para peruncit. barang yang sesuai . Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong pesanan mel pesanan berwakil perkhidmatan pengangkutan bayar dan bawa jober para 1. menjadi perantara dalam pengagihan barang daripada penjual atau pengeluar kepada pembeli. pemborong hasil pertanian yang menjual pelbagai jenis buah-buahan termasuklah anak pokok dan baja. Contohnya. batu -bata 3. 4. 2. gula serta barang kosmetik di tempat yang sama. Pemborong pesanan berwakil ( drop shipper) menyampaikan pesanan pembeli terus kepada pengeluar atau pengilang. y y y y y y y y y .y y y y y y 1. besi. Pemborong satu barisan membeli dan menjual sekumpulan barang yang sama jenis. tidak perlu menyediakan kemudahan pergudangan. bayaran dan penghantaran barang dibuat melalui pos. Kontena Nasional dan Shapadu. Contohnya. memainkan peranan sebagai wakil pengeluar dan tidak mempunyai hak milik. iaitu: y 1. Pemborong Berfungsi Terhad tidak menjalankan semua fungsi yang ditawarkan oleh pemborong untuk mengurangkan kos pengendalian. 3. ringan dan tidak mud ah rosak. 5. Pemborong khusus membeli dan menjual sesuatu je nis barang Contohnya. 2. Pemborong bayar dan bawa menjual barang pada harga yang murah dan secara tunai kepada peruncit. Nepline. Pesanan. Pelanggan memilih barang berpandukan katalog yang dihantar. 2. menghantar borang pesanan bersama katalog meneru si pos.bahan-bahan binaan seperti simen.barang kosmetik Barang ini biasanya bersaiz kecil. Pemborong am membeli dan menjual pelbagai jenis barang yang tidak mempunyai kaitan. 4. lori kontena dan treler bagi mengangkut barang yang berkuantiti besar bagi pihak pengeluar. Contoh barang . pemborong kasut yang menjual pelbagai jenama kasut seperti Nike 3. Contohnya. pemborong yang menjual barang keperluan harian seperti garam.

menerima komisen daripada pengeluar bagi perkhidmatan yang disediakannya. ais krim Walls EJEN orang tengah yang dilantik oleh prinsipal untuk menjual barang bagi pihaknya.y y y y y y y Peruncit menggunakan pengangkutan sendiri untuk membawa balik barang Contohnya. tidak mempunyai hak milik ke atas barang yang diniagakan.secara rapi di atas rak-rak dimiliki oleh pemborong selagi ia masih diperagakan di rak Peruncit dikenakan bayaran bagi barang-barang yang telah dijual. tidak mempunyai kuasa untuk mengurangkan harga barang jualan. melancarkan program promosi dan pengiklanan di televisyen menjual barang-barang berjenama terkenal . menerima komisen sebagai ganjaran terhadap perkhidmatannya tidak berkongsi untung dengan prinsipal. dilantik oleh pengeluar untuk mengendalikan urusan jual beli.Gardenia. tidak berhak untuk menentukan strategi pemasaran bagi pihak pengilang memasarkan mengedarkan barang -barangnya ke kawasan-kawasan baru yang belum diterokai pengeluar. tidak berhak membuat kontrak tidak boleh menjual beli barang atas namanya sendiri tidak mempunyai hak untuk memberikan kredit menerima bayaran atau mengeluarkan resit pembayaran kepada pembeli. Carrefour dan Mydin . Contoh ejen pengeluar ialah Edaran Otomobil Nasional (EON) dan Proton Edar yang memasarkan atau mengedarkan model kereta keluaran negara.broker hartanah dan saham. sebagai perancang pemasaran yang menjalankan aktiviti penyelidikan pasaran. merancangkan keluaran.pusat pengumpulan bagi hasil pertanian. Contoh . Soalan : Huraikan aktiviti ejen dan broker Ejen Pengeluar wakil pengedar yang dilantik oleh beberapa pengeluar yang menghasilkan keluaran berlainan dan bukan pesaing antara satu sama lain. Makro. tidak mempunyai hak milik tidak menanggung sebarang risiko kerugian. menetapkan harga dan mempromosi. Tidak memberi perkhidmatan yg berguna y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y . Pemborong jober para (rack jobber) membekalkan pelbagai jenis barang kepada peruncit memperagakan . Pasar Borong Selang or . Broker menemukan penjual dengan pembeli.barang keperluan harian pengguna 5. perikanan dan penternakan manakala Giant. Ejen Penjual memasarkan barang keluaran pengeluar kecil -kecilan memiliki kepakaran dalam bidang pemasaran. Soalan : Apakah kritikan tentang peranan yg dimainkan oleh pemborong.

e -dagang dan kedai katalog y y 3. y y y y membolehkan pengeluar menjual keluarannya terus kepada pengguna akhir PENUBUHAN KEDAI SEJARAS Pengeluar menubuhkan rangkaian kedai sendiri memasarkan barang keluaran kilangnya terus kepada pengguna.di seluruh negara.gabungan pengguna untuk membeli barang secara terus daripada pengeluar . syarikat Bata Berhad dan syarikat Singer Berhad. y memiliki modal yang besar dan mampu membeli barang secara pukal dan y y menanggung kos tambahan melakukan kerja-kerja akhir . 1. Cawangan . BENTUK LAIN PERUNCITAN mesin peruncitan automatik. PELANTIKAN EJEN OLEH PENGELUAR y barang-barang berkualiti tinggi yang memerlukan penerangan terperinci oleh pengeluar seperti komputer 5.y y y Semata-mata menambah harga barang jualan Tindas masyarakat desa Beli murah dr pengeluar & jual mahal kpd pguna Soalan : Nilaikan kepentingan pemborong kpd peruncit & pengeluar Soalan : Kesan penghapusan pemborong kpd peruncit & pengeluar Kpd pengeluar y Menubuhkan gudang y Buka rantaian kedai runcit y Modal lebih y y y y Kpd peruncit Beli pukal drpd pengeluar y Sedia gudang y Bayar tunai y Belanja cari pasaran & iklan Kos overhed Mengumpul maklumat sendiri Berhubung dgn pelbagai pengeluar y Modal lebih y Kerja akhir PENGAMBIL ALIHAN FUNGSI PEMBORONG Soalan : Senaraikan keadaan -keadaan yang membolehkan peranan pemborong diambil alih.mendapatkan bekalan terus daripada pengeluar. KEMUNCULAN PERNIAGAAN RUNCIT BESAR-BESARAN Contohnya gedung aneka jabatan . 4. PENUBUHAN AGENSI PEMASARAN OLEH KERAJAAN Contohnya. jualan langsung. 2.harga belian yang murah.pergudangan dan pengangkutan serta y Koperasi runcit . pesanan mel. kerajaan telah menubuhkan Persekutuan Pemasaran Pertanian Malaysia (FAMA) untuk memasarkan hasil pertanian y .

froma 6.kuantiti . Nota pesanan 2. Dokumen dari peruncit kepada pemborong 2. Nota kiriman 4. Dihantar oleh pemboron g kepada peruncit 2. y pecah pukal y pergudangan y pemberian kredit y promosi DOKUMEN PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Susunkan mengikut urutan jenis -jenis dokumen. pakaian yang ditempah khas. Surat Tanya 2.cermin mata. Butir . Nota serahan 3. Senarai harga barang yang diminta oleh pembeli SENARAI HARGA . SEBELUM MEMBELI 1. Senarai harga 5. BARANG YANG DIPESAN KHAS OLEH PENGGUNA Barang yang dibuat menurut arahan atau tempahan khas pengguna akan dihantar oleh pengeluar kepada pembeli.untuk bertanya tentang barang yang hendak dibeli 3. Fungsi . Invois pro . Fungsi memberi keterangan lanjut mengenai barang yang boleh dibekalkan. Soalan : Kenalpasti jenis diskaun. syarat serah an & bayaran. SURAT TANYA 1.syarat serahan dan syarat bayaran SURAT JAWAPAN 1. Barang yang sesuai . Nota debit 7. Sebut harga 4. Katalog DALAM PROSES MEMBELI 1. barang-barang yang berteknologi tinggi yang pasarannya terhad dan mahal seperti kapal terbang Soalan : Bagaimana pemborong da pat terus wujud. Dilampirkan bersama sama ada sebut harga / senarai harga atau katalog 3.y y y y 6.jenis barang . SEBUT HARGA 1. Surat jawapan 3. Invois 5. Nota kredit SELEPAS MEMBELI 1.harga barang . Penyata akaun 2. Resit Soalan : Huraikan fungsi setiap dokumen.

1. Harga dicetak ditempat lain untuk menjimatkan kos jika ada perubahan h arga BUTIRAN DALAM SEBUT HARGA 1. Pemborong menyatakan jenis serahan JENIS SERAHAN 1. Ang. Penerimaan 7 hari sahaja .Kos angkutan percuma sehingga barang dipunggah ke dalam kapal sahaja. KIT . Kirakan jumlah sebenar yang perlu dibayar oleh Arif. Serahan segera .Harga barang telah me rangkumi kos. Dengan akaun diakui -pemborong hanya memberi kredit kepada pembeli tet ap sahaja 3.10 hari.pada tarikh yang ditetapkan SYARAT SERAHAN 1. Serahan sedia . Tunai bersih . P.harga dalam sebutharga sah hanya 7 hari daripada tarikh sebutharga 2. bermakna perlu dijelaskan dlm tempoh 3 hari 5. Serahan hadapan . .pembeli tidak perlu membayar lagi.jika ditulis 3 hari. Ang. Tunai waktu pesanan . Diskaun tunai .pembeli perlu membayar kos angkutan 2. Had.diberi untuk menggalakkan pembeli membayar hutang dengan segera cth 10% .pembeli tidak perlu membayar kos angkutan 3. Harga invois RM1 800 Tolak : . Dibayar . SYARAT DISKAUN 1.beberapa hari selepas pesanan diterima 3.bayar perlu dijelaskan sewaktu pesanan dibuat 4. Contoh pengiraan diskaun niaga Arif peniaga pasar malam membeli stoknya bernilai RM1 800 daripada syarikat borong XYZ dan ditawarkan diskaun niaga 15%. ke DK . SYARAT BAYARAN 1. insuran dan tambang . Diskaun niaga . Maklumat barang yang dicetak dan disertakan bersama gambar yang berwarna dan menarik 2.sebaik pesanan diterima 2. Tunai segera . Senarai harga barang yang dijual oleh pemborong KATALOG 1. Tambang kapal dibayar oleh pembeli 4.diberi untuk menggalakan pembeli membeli dalam kuantiti yang banyak cth 10 % .bayaran perlu dibuat beberapa hari selepas barang diterima.pe mbelian melebihi RM 1000 2. Tiada harga dicetak tetapi ada no rujukan 3.

Butir . Butir nama dan alamat pembeli / jenis barang dan kuantitinya NOTA SERAHAN 1.ada perkataan K & K di K .nama dan alamat. Pemborong tersebut menawarkan diskaun tunai 5%. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli 2. Pemborong boleh membetulkan sebarang kesilapan dan ketinggalan dalam invois dengan mengh antar nota kredit atau nota debit. Nota ini diserah kepada pembeli melalui pem andu kenderaan 5. Butir . INVOIS 1. Sebagai bukti penerimaan barang NOTA KIRIMAN 1. Dibuat dalam tiga salinan . Fungsi . NOTA KREDIT Dihantar oleh pemborong kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan dalam . kuantiti dan jenis barang. Membolehkan pembeli memeriksa dan mengakui barang dalam keadaan baik 3. Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti syarikat pengangkutan telah menyempurnakan tugas. Dibuat dalam tiga salinan 4. 7 hari dan 2% 14 hari. Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti penerimaan 5. pemborong dan pembeli 3.untuk pengangkutan. Harga invois RM2 500 Tolak : Diskaun tunai (RM2 500 x 2/100) RM 50 Jumlah perlu dibayar RM2 450 BORANG PESANAN 1.kesilapan dan ketinggalan dikecualikan. Harga barang tidak dicatatkan Fungsi 1. Kirakan jumlah yang perlu dibayar sekiranya Aisyah membayar pada 10 Julai.memberitahu pembeli maklumat barang yang t elah dijual dan jumlah hutang yang perlu dibayar 3.Diskaun niaga (RM1 800 x 15/100) Jumlah perlu dibayar RM 270 RM1 530 Contoh Pengiraan diskaun tunai Aisyah membeli barang X bernilai RM2500 daripada pemborong Seri Gemilang pada 1 Julai 2003. Menyatakan jenis dan kuantiti barang yang dihantar 2. Dihantar bersama-sama barang yang dipesan 3. Sebagai catatan / rujukan dalam akaun 4. Dikeluarkan oleh syarikat pengangkutan jika pemborong menghantar barang menggunakan kenderaan syarikat pengangkutan 2. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli jika pembelian dibuat secara kredit 2. Dihantar oleh pembeli kepada pemborong untuk memesan barang 2. bayaran pengangkutan 4.

Sebagai catatan rujukan akaun 3. Untuk kegunaan perniagaan luar negeri sebagai anggaran harga PENYATA AKAUN 1. Botol kosong dikenakan bayaran 3. KAEDAH JUALAN JUALAN TUNAI Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan tunai. Membolehkan pembeli membuat semakan dengan akaunnya 3. Beberapa jenis barang tidak ditulis dikenakan bayaran 4. Sebagai satu cara terhormat meminta bayaran hutang 4. Bukti bayaran telah diterima 2. Sebagai tanda urusniaga berakhir secara kredit. Memberitahu pembeli semua urusniaga lengkap selama sebulan cth belian. Dihantar oleh pemborong jika pembeli membuat bayaran Fungsi 1. Barang rosak / salah jenama dipulangkan 3. Jumlah hutang kurang daripada jumlah sebenar 2. Untuk penghantaran barang "uji dahulu sebelum beli" 4. tunai diterima sebaik sahaja barang atau perkhidmatan diserah kpd pelanggan . Memberitahu baki hutang 2.FORMA 1. Digunakan sebagai senarai harga 3. Pembeli diberi elaun / diskaun NOTA DEBIT Di hantar oleh pemborong untuk membetulkan kesilapan dalam invois hutang pembeli akan ditambah sebab 1. Pembeli dikenakan faedah INVOIS PRO . Dihantar oleh pemborong kepada pembeli yang membeli secara kredit Fungsi 1.invois hutang akan dikurangkan sebab 1. bayaran RESIT 1. Fungsi dan butiran sama seperti invois Digunakan jika 1. Jumlah hutang tertulis lebih dari jumlah sebenar 2. Pembeli dikehendaki membayar harga barang dahulu semasa pesanan 2. Botol kosong dipulangkan 4.

Meningkatkan imej kredit 5. Kelebihan kpd Pembeli 1. tempoh kredit masa mengumpul tunai 4. Kelebihan kpd Penjual Mengelak hutang lapuk Mendapat diskaun tunai Tunai dikutip dilabur semula Tunai kukuh . 4. juga mesin peruncitan automatik & kedai perkhidmatan kutipan boleh digunakan tanggung belanja operasi hari an jualan murah kukuhkan tunai Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan tunai kepada penjual dan pembeli. 5. diamalkan oleh peruncit besar -besaran prinsip volum besar untung sedikit 2. Mendapat harga yg lebih murah 3. harga lebih murah jualan meningkat Kekurangan kpd Penjual 1. Barang yang tak dapat dibeli naik harga JUALAN KREDIT Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan kredit. 6. 7. dua jenis . Hilang pelanggan tak mampu 1. jika tidak bayar bekalan diputus atau faedah dikenakan bolehkan peruncit kecil -kecilan beroperasi satu adat perniagaan tanpa perjanjian resmi kadang kala sedikit pendahuluan atau cengkeram baki sekali gus atau ansuran harga lebih mahal mengenakan faedah bayaran tertunda & sewa beli 10. Kurang belanja merekod hutang 6. Kerana kurang tunai seperti kereta 3. Tidak dibeban hutang Kekurangan kpd Pembeli 1.1. 9. 4. Tidak sesuai barang mahal 3. bekal barang syarat kredit 3 hingga 6 bulan 3. 8. diamalkan meluas antara pemborong dgn peruncit 2. Terpaksa merancang batasan tunai 4. Belanja dihadkan pegangan tunai 2. Boleh beroperasi walaupun modal kecil 7. Menanggung kesan inflasi 4. 2. 3. Membenarkan pembeli menggunakan barang sebelum harganya dijelaskan 1. Saingan jualan kredit 2. 3. Tidak dapat barang mewah menikmati 2.

nilai terpakai rendah cth jam tangan & mengikut keperluan individu cth cermin mata Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan bayaran tertunda kepada penjual dan pembeli. Kirakan jumlah yang perlu dibayar oleh pembeli jika tempoh adalah 2 tahun. Tidak boleh tarik barang 2. 6. harga tinggi Sewa beli Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud sewa beli. baki ansuran 3. Kelebihan kpd Penjual 1. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. Barang boleh diguna pembeli selepas bayar pendahuluan & tandatangan perjanjian 2. 1. Pembeli dikenakan bayaran pendahuluan sebanyak 20% dan faedah 10% setahun di kenakan atas baki. 5. Harga tunai Pendahuluan 20% (RM4 000 x 20%) Baki Faedah 10% setahun atas baki selama 2 tahun (RM3 200 x 10% x 2 tahun) RM4 000 RM 800 RM3 200 RM 640 . boleh didakwa di mahkamah 2. 1. 2. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah Kelebihan kpd Pembeli 1. 3. hutang lapuk 2. tidak boleh tarik balik barang Kekurangan kpd Pembeli 1. ciri-ciri barang tahan lama Contoh pengiraan faedah dan ansuran bulanan Sebuah motosikal dijual secar a sewa beli dengan harga RM4 000.Bayaran tertunda Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud bayaran tertunda. Menikmati barang walaupun belum jelas bayaran 2. 4. Barang jadi milik pembeli & tandatangan perjanjian selepas bayar pendahuluan baki ansuran tidak bayar pembeli akan dakwa tidak boleh tarik barang kerana nilai jualan semula barang rendah ciri-ciri barang tidak tahan lama. tidak bayar boleh tarik balik 4.

belanja merekod hutang 2. 2. harga tinggi 3. digalakkan berjimat kena bayar ansuran 3. Barang yg sesuai JUALAN PRABAYAR Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan pra bayar. boleh diguna pembeli menarik balik barang jika tak bayar boleh batal perjanjian & pulang barang jika tidak sesuai tahan lama & nilai terpakai tinggi cth bas 1. Perjanjian & pulang barang 4. Bayaran tertunda dimiliki pembeli boleh mendakwa jika tak bayar tidak boleh batal perjanjian & pulang barang bernilai rendah cth cermin mata sewa beli. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah 3. membebankan jejas bidang lain yg penting 5.Jumlah hutang (RM3 200 + RM 640) Ansuran bulanan (RM3 480 / RM 24) RM3 840 RM 160 Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan sewa beli kepada penjual dan pembeli. Selepas bayar pendahuluan 3. Kelebihan kpd Penjual 1. modal besar Kekurangan kpd Pembeli 1. derita kemudian Soalan : Huraikan Perbezaan antara Bayaran tertunda & sewa beli. boleh guna barang cari pendapatan 4. Perjanjian & pulang barang 3. digunakan apabila kewangan pengguna diragui . menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. mewah sekarang. terdorong berbelanja melebihi kemampuan 4. diamalkan dlm bidang komunikasi cth kad telefon 2. taraf hidup meningkat 5. Menikmati barang sambil buat bayaran 4. boleh tarik barang Kelebihan kpd Pembeli 1. barang ditarik balik jejas ketenteraman hidup 2. menguji pakai henti bayar jika mutu rendah 2. Maksud Memerlukan pembeli bayar dahulu sebelum barang jualan atau perkhidmatan diserah kpdnya Ciri-ciri 1. hutang lapuk rugi jika barang yg ditarik rosak 3.

mengawal belanja belum 2. barang tidak disenggara 4. hilang barang dipegang org lain 2. sesuai bidang perkhidmatan sahaja Kekurangan kpd Pembeli 1. Kelebihan kpd konsainor Kekurangan kpd konsainor 1. pasaran merosot 3. karya pelukis Ciri-ciri 1. 4. meluaskan pasaran 2. tamat tempoh 3. tidak bebas urus jualan .diskaun 3. serah kerja jualan jimat 1. terpaksa bayar terima perkhidmatan Kelebihan kpd Pembeli 1.3. Hak milik dipegang oleh konsainor sehingga barang dijual Konsaini mengutip & mengirim hasil jualan setelah ditolak komisen Konsaini tidak bayar kos barang hanya ejen jualan Konsaini menyimpan & mengawal barang tidak bertanggung jawab rosak. jika belian dilakukan secara internet (belian secara talian terus) Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan prabayar kepada penjual dan pembeli. 4. 3. dapat perkhidmatan cepat 2. Mendapat harga yg lebih murah . 2. tidak bayar kos barang Kekurangan kpd Konsaini 3. masa curi. Maksud Barang dihantar oleh pembekal kepada peniaga untuk dijual dengan syarat barang akan dipulang balik sekiranya tidak terjual cth jualan kereta lama . Barang yg tidak terjual pulang balik tanpa kena kos kpd konsaini Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan konsainan kepada konsainor dan konsaini. mungkin tidak dibayar tindakan udg2 rumit khasnya luar negara Kelebihan kpd Konsaini 1. hilang 5. barang dipulang balik usang. pasaran terjamin Kekurangan kpd Penjual 1. kad rosak tuntut tidak boleh JUALAN KONSAINAN Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan konsainan. menanggung risiko rosak. bayar sedikit komisen 3. tunai tiada dikutip dahulu hutang lapuk 2. Kelebihan kpd Penjual 1. curi. serah kpd pihak yg ada rangkaian pemasaran & reputasi 2.

luas sedia tempat jualan yg FAKTOR PEMILIHAN Soalan : Huraikan faktor-faktor yg mempengaruhi pemilihan kaedah jualan. hilang 3.jualan kredit y barang nilai rendah gula. jual bg pihak banyak konsainor kos jualan disebarkan terikat dgn syarat konsainan 4. 1.2. tidak menanggung risiko rosak. tisu jualan tunai y y y 3. Keperluan tunai y Utamakan tunai jualan tunai & prabayar Tidak perlu jualan kredit kerana margin untung tinggi 2. y y barang kurang laris jualan konsainan cth karya pelukis kad telefon & kad tambang jualan prabayar Kemampuan pembeli jika mampu jualan tunai kerana harga lebih rendah jika tidak jualan kredit juga pilihan yg wajar . Jenis barang y barang mewah & mahal pengguna tak mampu . curi.