Tingkatan 4

Tingkatan 4 : Bab 3: Perniagaan Dalam Negeri BAB 3 : PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Terangkan maksud Perniagaan dalam negeri

y aktiviti membeli dan menjual barang & perkhidmatan - antara penduduk dalam sesebuah negara. y Contohnya, kedai runcit, bazar dan pasar raya. y terdiri drpd dua - perniagaan borong dan perniagaan runcit. SALURAN AGIHAN Soalan : Nyatakan maksud saluran agihan proses pengedaran barang atau perkhidmatan daripada pengeluar kepada pengguna akhir tepat pada masa, tempat, harga dan kuantiti yang sesuai Soalan : Jelaskan bentuk Saluran Agihan 1. PENGELUAR - PEMBORONG - PERUNCIT PENGGUNA Barang yang sesuai - barang keperluan dapur (bernilai kecil dan diperlukan dalam kuantiti kecil) 2. PENGELUAR - EJEN - PERUNCIT PENGGUNA hasil penerbitan seperti surat khabar, majalah 3. PENGELUAR - PEMBORONG PENGGUNA bahan pembinaan rumah seperti batu -bata dan simen. 4. PENGELUAR - PERUNCIT PENGGUNA barang-barang yang memerlukan khidmat nasihat pakar dan barang-barang tahan lama 5. PENGELUAR - EJEN PENGGUNA barang pengguna spt barang kosmetik, pakaian 6. PENGELUAR PENGGUNA barang yang tidak tahan lama - hasil pertanian, barang tempahan khas pakaian individu , barang bemilai tinggi - kapal terbang & perkhidmatan profesional - doktor Soalan : Jelaskan Faktor Pemilihan Saluran Agihan 1. Jenis barang barang cepat rosak pengeluar - pengguna barang elektrik yang tahan lama melalui pemborong & peruncit 2. Sasaran pasaran dikenal pasti - dibekalkan terus oleh pengeluar belum dikenalpasti - melalui pemborong & peruncit 3. Liputan pasaran luas - perkhidmatan pemborong, peruncit dan ejen dikehendaki oleh pengeluar terhad - pengeluar sendiri boleh memasarkan 4. Keupayaan pengeluar syarikat besar - menyediakan saluran agihan sendiri Syarikat kecil - bergantung kepada pemborong dan peruncit 5. Kos pengangkutan menyediakan kenderaan sendiri kosnya tinggi

y

y y y

y y

syarikat besar - mampu biaya Syarikat kecil kurang mampu PERNIAGAAN RUNCIT Fungsi Peruncit 1. MEMECAHKAN PUKAL y menjual dalam kuantiti yang lebih kecil kepada pengguna akhir. 2. MENYEDIAKAN KEMUDAHAN KREDIT y kepada pelanggan tetap 3. PERKHIDMATAN SELEPAS JUALAN y menghantar barang ke rumah 4. MEMBERI KHIDMAT NASIHAT DAN MENYAMPAIKAN MAKLUMAT y cita rasa dan sambutan pengguna - berguna kepada pengeluar - mutu produk y menasihati pengguna - mutu, harga dan cara guna serta produk terbaru 5. MENDIRIKAN PREMIS PERNIAGAAN BERHAMPIRAN PELANGGAN y mudah dikunjungi - menjimatkan kos pengangkutan dan masa. 6. MENGURUS STOK y memastikan bekalannya sentiasa mencukupi 7. MELAKUKAN KERJA-KERJA AKHIR y menggred, menimbang, membungkus 8. MENGAGIHKAN BARANG-BARANG y berperanan sebagai orang tengah antara pengguna dengan pemborong atau pengeluar Jenis Perniagaan Runcit perniagaan runcit terdiri drpd perniagaan runcit kecil -kecilan dan besar-besaran. perniagaan runcit kecil-kecilan terdiri drpd peruncit tanpa kedai dan berkedai peruncit tanpa kedai terdiri drpd penjaja dan pegerai peruncit berkedai terdiri drpd pekedai am dan pekedai khusus perniagaan runcit besar-besaran pula terdiri drpd pasar raya, gedung aneka jabatan, pasar raya besar, kedai sejaras dan koperasi runcit bentuk lain peruncitan terdiri drpd mesin peruncitan automatik, pesanan mel, francais, jualan langsung, e -dagang, televisyen interaktif dan kedai katalog.

y y y y y y

y y y y y y y y y y

Soalan : Jelaskan dengan contoh Jenis Perniagaan Runcit Kecil -kecilan Perniagaan runcit tanpa kedai tidak mempunyai premis tetap. bergerak dari satu tempat ke tempat lain. berbentuk milikan tunggal. perlu dapatkan lesen daripada kerajaan tempatan terdiri drpd pegerai dan penjaja Pegerai - gerai kecil di suatu lokasi yang tetap - di kaki lima, pasar besar Terdiri drpd gerai tetap dan gerai sementara. Penjaja - secara bergerak dari satu tempat ke tempat lain berjalan kaki atau berkenderaan. contoh - penjual ais krim dan roti.

Contoh kedai khas ialah kedai buku Popular atauKedai gunting rambut CIRI PERNIAGAAN RUNCIT KECIL-KECILAN Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit kecil-kecilan 1. Urusan perniagaan . Modal kecil Mudah ditubuhkan Mudah diurus Mudah dikunjungi pelanggan Murah kos overhed PERUNCIT BESAR-BESARAN Soalan : Nyatakan maksud peruncit besaran-besaran y y y y y y y y y y y y y y y y y y y . di kampung atau bandar besar. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan 4. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan Kedai am .kedai yang menjual pelbagai jenis barang. Soalan : Mengapa A memulakan perniagaan secara kecil -kecilan. LAYANAN PERIBADI penghantaran barang ke rumah. DIMILIKI OLEH SEORANG PENIAGA ATAU BERKONGSI.y y y y y y y y y Peruncit berkedai beroperasi di premis tetap. berbentuk milikan tunggal atau perkongsian. kedai runcit Kedai khusus . sahabat handai dan bank 2. KOS OVERHED YANG RENDAH tidak perlu membayar sewa. pembaikan dan pemasangan barang 7. MUDAH DIURUS kerana saiznya yang kecil dikendalikan oleh pemilik sendiri. cukai perniagaan yang tinggi atau iklan yang mahal. mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan. MODAL YANG KECIL diperoleh daripada simpanan peruncit sendiri atau pinjaman daripada ahli keluarga. MUDAH DITUBUHKAN tidak terdapat banyak peraturan memerlukan modal yang kecil perlu mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan. Contohnya. menikmati pelbagai faedah seperti semua keuntungan cukai pendapatan yang dikenakan rendah 3. LOKASI PERNIAGAAN berdekatan tempat tinggal pelanggan menjual dari pintu ke pintu 6.kedai yang menjual satu jenis atau sekumpulan barang atau menyediakan perkhidmatan khusus. ahli keluarganya atau pembantu 5.dikawal oleh pemilik sendiri.

iringan muzik.seluruh negara . Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit besar-besaran y y y y y y Modal besar. KAWALAN & PENGURUSAN Pengurusan . logo. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI bentuk .dikawal dan ditadbir oleh ibu pejabat atau syarikat induk .pengilang mempunyai kedai cawangan .moden Kemudahan . Akta syarikat 1965 Belian . Setiap cawangan . .lebih rumit dan sukar . y Modal y y y y y y y y y y Pemilikan Penubuhan Pengurusan Cara belian Cara jualan Layanan Lokasi Kos overhed Perkhidmatan lepas jualan Kemudahan y y y y y y y KEDAI SEJARAS Soalan : Huraikan ciri-ciri kedai sejaras Maksud perniagaan runcit yang mempunyai sepuluh atau lebih cawangan .di bawah kakitangan profesional .y y y perniagaan runcit yang beroperasi dalam skala yang besar terletak .syarikat berhad kerana melibatkan modal yang besar dikawal Lembaga Pengarah. harga dan jenis barang . ditubuhkan . berbentuk .berkonsepkan pentadbiran pusat. 7-eleven dan kedai Bata. tandas.saiz organisasi yang besar .untuk keselesaan pelanggan .cawangan adalah seragam dari segi nama.di bawah seorang pengurus.kawasan bandar. elak hutang lapuk Pengurusan . dikumpul melalui terbitan syer Penubuhan rumit.dikawal oleh ibu pejabat atau kedai induk Amalan pengurusannya .Contoh Singer.membeli stok secara pukal terus daripada pengeluar. teknologi .pengkhususan. reka bentuk.syarikat berhad dan bermodal besar. hawa dingin Soalan : Nyatakan perbezaan perniagaan runcit kecil -kecilan dgn perniagaan runcit besar-besaran. Jualan tunai.

troli Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya besar . dapat diskaun niaga tinggi. mobiliti kakitangan 5. BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai jenis dan jenama barang .sama Susunan barang-barang standard Kaedah jualan . boleh dikongsi 4.dibenarkan. Melibatkan modal besar. Harga barang adalah tetap SUSUNATUR KEDAI & KAEDAH JUALAN Nama dan logo perniagaan . 4. 1.y y y y y y BARANG JUALAN & POLISI HARGA Barang-barang yang dijual .standard daripada aspek harga dan kualiti. Rekabentuk kedai dan imej .secara tunai / kad kredit KEMUDAHAN tempat letak kereta. Menjimatkan kos kerana overhed 3.seorang pengurus atau penyelia.terletak di pinggir bandar dan bergantung kepada pelanggan berkenderaan yang mengunjunginya pada hujung minggu . 2. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan kedai sejaras Kelebihan Kekurangan 1. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI sebuah syarikat berhad yang bermodal amat besar. Pengurusan setiap bahagian .sekumpulan pengurusan peringkat pertengahan yang bergaji tetap. kad kredit . Kos pengangkutan dan kendalian 3.secara tunai atau kad kredit.Contoh pasar raya besar ialah Xtra dan Giant.selaras di semua cawangan. jualan . y y y y y y y y PASAR RAYA BESAR Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya besar Maksud Pasar raya besar (hypermarket) merupakan sebuah bangunan setingkat yang menjual pelbagai jenis barang di bawah satu bumbung .secara tunai. Pilihan pengguna .ditetapkan Lembaga Pengarah dilaksanakan .terhad. Keputusan hanya dibuat ibu pejabat. 5. pengkhususan dan pembahagian tempat. kerja. KAWALAN & PENGURUSAN dasar dan polisi . Kesukaran mengawal kerana di merata 2.barang keperluan harian harga barang berpatutan dan tetap KAEDAH JUALAN urusan jual beli .

syampu.daging. 2. 2. harga . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI Pasar raya adalah berbentuk syarikat berhad.membiayai kos operasi bawah satu bumbung.Pengguna Kekurangan . ikan & keperluan harian . dilekatkan dengan tanda harga.membazir pelbagai barang di satu tempat.tidak boleh ditawar. Melibatkan modal yang besar. perolehan yang besar .terletak di lokasi strategik yang mudah dikunjungi . Pasar Raya Billion dan Pasar RayaTops. kos yang rendah . jauh dari tempat tinggal . ruang yang luas dan dihiasi dengan cerah. jualan dibuat secara tunai & kad kredit.selesa. BARANG JUALAN & POLISI HARGA makanan segar . Menyediakan kemudahan selepas jualan. Menjimatkan masa dan kos .murah. KAEDAH JUALAN & SUSUNATUR KEDAI secara layan diri. Perlu menjual barang dalam volum 4.sabun mandi. kadar pusingan stok dan pengaliran berkenderaan tunai tinggi.Kelebihan Kekurangan 1.di pusat bandar Contohnya.membeli 1. Bebas memilih 2. Harga .rendah kerana bilangan kakitangan kurang. 3. dari segi kos dan masa. Kelebihan Peniaga Kekurangan . runcit 3. Harga barang adaIah tetap dan 3. Menyediakan pelbagai jenis barang . menyukarkan pelanggan tidak 3. yang tinggi.Peniaga 1.pelanggan 2. Tidak menyediakan perkhidmatan 4. .sewa rendah dan 1. Suasana membeli -belah .di yang besar . Menikmati pengkhususan dan 1. Harga lebih murah berbanding di kedai jualan dibuat secara tunai. Kedudukan di pinggir bandar membeli banyak secara mingguan.seorang penyelia bahagian. Barangnya diperagakan y y y y y y y y y y y Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya kepada pengguna dan peniaga Kelebihan .Pengguna 1. PASAR RAYA Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya Maksud menjual beraneka jenis barang di bawah satu bumbung . 5. Margin keuntungannya . KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (dasar) dan diuruskan (perlaksanaan) oleh kakitangan profesional dibahagikan kepada beberapa bahagian .

Kelebihan . Penubuhannya sukar . 3. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI ditubuhkan sebagai syarikat berhad dengan modal yang besar. Prosedur penubuhan yang rumit. Setiap jabatan merupakan unit khas Pembelian stok .satu iklan . 2. 5. Parkson Grand dan Metrojaya. Contohnya. Jualan secara tunai tiada masalah menyukarkan urusan kawalan dan hutang lapuk.sistem layan diri.Pelanggan 1. Barang makanan segar yang tidak tahan lama. KAWALAN & PENGURUSAN Pentadbirannya dikawal oleh Lembaga Pengarah .tanggungjawab penguru s jabatan Contoh jabatan pakaian wanita BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai dari segi jenis dan jenama. terdapat banyak jabatan.dapat 1. y y y y y y y y y GEDUNG ANEKA JABATAN Soalan : Huraikan ciri-ciri gedung aneka jabatan Soalan : Terangkan perbezaan antara gedung aneka jabatan dengan kedai sejaras.Peniaga 1.terletak di lokasi yang strategik di bandar besar.di dalam satu mengamalkan layan diri. surau lebihan dan kelemahan gedung aneka a dan pelanggan. 3.4. 3. 4. kos overhed yang tinggi . menikmati diskaun niaga .tidak boleh ditawar. menjual lebih murah. perhiasan kedai. pengurusan. Menjimatkan kos . Penggunaan iklan .akibat layan diri dan peragaan terbuka.menarik pelanggan dan melariskan jualan. gaji jurujual serta kos 2.segala1. Peragaan barang secara terbuka dapat meliputi semua jabatan.modal yang 3. menjimatkan masa dan tenaga . menggalakkan risiko kecurian dan kerosakan.tunai / kad kredit KEMUDAHAN lif.pembahagian kerja. . Kekurangan .Pelanggan Kekurangan .disibar kerana besar dan prosedur yang rumit. tandas.sewa. Tiada layanan peribadi kerana keperluan rumah . Maksud sebuah perniagaan runcit berskala besar yang beroperasi dalam sebuah bangunan besar yang bertingkat . Menjimatkan kos promosi . Risiko kerugian . KAEDAH JUALAN Jualan . Saiz pemiagaan yang besar 4. Isetan. Tiada risiko hutang lapuk 2. Risiko kecurian . Harga . 4. tempat letak kereta.menentukan segala dasar syarikat. Pentadbiran menjadi lebih cekap kemudahan pengkhususan dan pembahagian kerja 2. telefon.

Maksud organisasi yang ditubuhkan oleh sekumpulan pengguna .jualan syer kepada anggotanya. 3. Contohnya. tanda harga . Tiada tawar-menawar kerana harga barang adalah tetap.tujuan utama untuk membantu anggota memperoleh barang keperluan pada harga yang berpatutan tanpa melalui orang tengah. KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (menentukan dasar) Pengurusan hariannya .jauh y y y y y y y y y y y y y y KOPERASI RUNCIT Soalan : Huraikan ciri-ciri koperasi runcit Soalan : Terangkan bentuk organisasi dan pengurusan koperasi runcit. Stok dibeli dalam kuantiti yang besar boleh menawarkan diskaun niaga yang tinggi BARANG JUALAN & POLISI HARGA menjual barang keperluan harian kepada anggota dan bukan anggota.oleh kakitangan yang dibayar gaji.dividen yang dibayar berdasarkan jumlah belian Rebat atas pelaburan pula ial ah faedah yang dibayar secara peratusan berdasarkan jumlah saham BENTUK LAIN PERUNCITAN MESIN PERUNCITAN AUTOMATIK Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri -ciri mesin peruncitan automatik y menjual barang terus kepada pengguna melalui mesin secara automatik. 2.bangunan. koperasi peladang BENTUK ORGANISASI ditubuhkan mengikut Akta Koperasi 1993 dan didaftarkan dengan Ketua Pendaftar Koperasi Malaysia.menekan butang barang pilihannya . Syer .slot syiling atau peragaan tingkap y memasukkan wang yang mencukupi ke dalam slot . Kemudahan dan membeli dalam suasana yang selesa. y memuatkan barang dan dilengkapi pelbagai fungsi . 2. y menjual jenis barang tertentu seperti minuman kotak y memperniagakan perkhidmatan seperti mesin menimbang berat badan . Pelanggan sukar . Modal .terbahagi kepada dividen tunai dan rebat.4. 3.barang itu akan keluar secara automatik. Tidak dapat membeli barang secara kredit. Harga barang lebih rendah berbanding harga pasaran BAYARAN DIVIDEN Keuntungan disebut lebihan -sebahagian wajib disimpan sebagai rizab bakinya untuk membayar dividen .terletak di pusat bandar . Dividen tunai .boleh membandingkan harga barang dan tidak bimbang ditipu.tidak boleh diniagakan atau dipindah milik.

Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan mesin peruncitan automatik kepada peniaga dan pembeli. Kos pengurusan rendah . The Times. 2.membayar beransur-ansur mengikut tempoh yang ditetapkan. 2. Jenis dan kuantiti barang yang sesuai 3.terhad.tinggi 4. kiriman terus atau pelantikan ejen.y y ditempatkan di lokasi yang strategik misalnya di perhentian bas boleh beroperasi selama 24 jam tanpa diawasi.The Readers's Digest. 3. upah dan pengendalian perniagaan.Peniaga menanggung kos overhed yang y kos promosi rendah y kos pengurusan atau mengutip tidak memerlukan lokasi yang hutang strategik y kos menginsuranskan barang pasarannya luas . kecil. diletakkan asalkan ada permintaan.tanpa pengawasan 1.menjual barang yang ringan. tiga kaedah pembayaran Bayar Waktu Terima (B. mahal. tidak mudah pecah dan tahan lama. iaitu pengiklanan. Barang tidak dapat ditukar 3.Pembeli Kekurangan .mesin mudah terhad. Dewan Bahasa dan Pustaka.dapat disampaikan . 1.Pembeli 1.P) mewajib kan bayaran dihantar dengan borang pesanan.W. risiko kerosakan . Kos pemasangan dan pemeliharaan dan 24 jam.bayaran dibuat apabila barang sampai di pejabat pos Tunai Waktu Pesanan (T. Pilihan . Bayaran ansuran . Mail Order Gallery (MOG) sesuai . Contoh . masa dan tenaga PESANAN MEL Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit pesanan mel menjual barang terus melalui pos atau perkhidmatan kurier. Tiada caj tambahan.menjimatkan kos 2. Cara pembelian mudah. 24 jam.kawasan yang barang mungkin rosak dalam y y y y y y y y y .tidak perlu menyewa premis Kelebihan .melalui gambar dijalankan melalui tiga kaedah.Peniaga Kekurangan . Bentuk pembayaran terhad 4. beroperasi sendiri . Bentuk dan cara penggunaan barang -barang . meningkatkan jualan .Peniaga 1. Menjimatkan kos.terhad 2. 3. Kelebihan . khidmat layan diri .Peniaga Kekurangan . 4.T) . Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit pesanan mel kepada peniaga dan pembeli Kelebihan .W. Muatan .

menggunakan logo. alat dan perkakas dengan kredit tertentu. promosi jualan dan membiayai kos pengiklanan francaisi.boleh menjejaskan nama baik francaisor. 3. Jenama terkenal mendapat sambutan ramai Kekurangan Francaisor boleh menjejaskan nama baik Kekurangan Francaisi perlu mengawal kualiti barang . sistem operasi dan format perniagaan membimbing . kewangan .Francaisor 1.Pembeli Kekurangan . perniagaan amat rendah. Habib Jewel. Tidak perlu menanggung kos overhed seperti promosi.Francaisi 1. 2. Fungsi Francaisi membayar royalti .satu jumlah tetap atau secara peratusan drpd jualan bulanan. perjanjian ditandatangani oleh kedua -dua pihak. individu atau syarikat yang diberi kebenaran .risiko kegagalan 2.syarat francais Fungsi francaisor memberikan hak menggunakan imej. masa y Tiada hubungan peribadi dan tenaga y tidak dapat memeriksa barang FRANCAIS Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara francais seseorang individu yang diberi hak untuk menjual barang atau perkhidmatan syarikat induk yang sudah terkenal Contoh kedai makan segera Merryl Brown.penubuhan & pengurusan perniagaan mengendalikan program latihan staf. mengembangkan perniagaannya.francaisor. latihan staf dan iklan. terikat dengan perjanjia n francais & bergantung kepada francaisor. 2.francaisi syarikat induk yang memberikan kebenaran . 1. membekalkan ramuan. 3. tiada inovasi dan inisiatif sendiri JUALAN LANGSUNG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara jualan langsung . KFC s. jenama. ekonomi bidangan Kelebihan . y y y y y y y o o o o o y o Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara francais kepada francaisor dan francais i Kelebihan . nama dan reka bentuk yang sa ma.mempunyai perkhidmatan pos Bilangan kakitangannya tidak ramai Mengetepikan orang tengah perjalanan Kelebihan . mendapat sokongan pengurusan dan 1.Pembeli boleh bayar ansuran y Mungkin ditipu boleh pulang balik y Barang lambat sampai menjimatkan kos tambang.

y Contoh syarikat Amway. y dibayar komisen atas jualan y 3 bentuk jualan langsung jualan perkhidmatan oleh ejen seperti ejen insurans jualan barang oleh ejen pengeluar . 2.tanggungan kos Barang-barang tertentu sahaja memerlukan modal yang besar.o o o y y menjual barang terus melalui kunjungan jurujual dari pintu ke pintu. mewujudkan laman web dan gerai pameran dalam internet gambar dan maklumat terperinci dipaparkan di skrin komputer. Liputan pasarannya . pengeluaran invois hingga peringkat bayaran. Barang pesanan akan dihantar melalui pos at au kurier . y Jurujual atau ejen dilantik dan dilatih dengan pelbagai kemahiran dan teknik jualan y Secara pelbagai peri ngkat (multilevel) y menggunakan senarai harga. perkakas dapur. 4. bersemuka dengan pembeli 1.katalog dan sampel seperti Avon jualan barang oleh ejen bebas Jenis produk yang sesuai . 5. kad kredit dan internet. 4. insurans dan pakej pelancongan. 3. kos overhed yang tinggi . 2. pesanan.berbaris panjang di kaunter bayaran Kemajuan teknologi maklumat dan komunikasi .premis besar.kawasan pedalaman. tunjuk ajar dan perkhidmatan selepas jualan. katalog atau sampel produk. Kekurangan Pembeli dikenakan bayaran yang lebih . Pengguna semakin sibuk Masalah pengangkutan khidmat sokongan pelanggan lemah . 3. 3. Sesuai untuk produk yang memerlukan 4. perlu membuat bayaran awal (prabayar) dengan memasukkan nombor kad kreditnya. kos cetakan katalog 1.kos latihan ejen. secara online antara penjual dengan pembeli dari seluruh dunia.panggilan tanpa tol. Faktor-faktor Pekembangan Soalan : Nyatakan faktor-faktor yang menyokong perkembangan perniagaan runcit secara jualan langsung atau Soalan : Nyatakan sebab-sebab jualan langsung berkembang. y y y y y y y E-DAGANG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara e -dagang menjual melalui talian internet dengan rangkaian komputer dari peringkat pertanyaan. Kelebihan 1. Avon dan syarikat -syarikat insurans. 2. khidmat nasihat. tidak perlu . Kos pengiklanan murah Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara jualan langsung kepada peniaga dan pembeli.kosmetik.

merugikan peniaga. Kelebihan Peniaga menjual secara global pada kos yang 1. Contoh siaran Astro. 5.Pelanggan Membeli secara prabayar . . Undang-undang siber tidak dapat memberi perlindungan sepenuhnya kad kredit . y TELEVISYEN INTERAKTIF (TVI ) Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui televisyen interaktif. barang berkualiti tinggi .Pelanggan 1. ia mungkin boleh dikembalikan semula. Kekurangan . Kelebihan .mahal. Pilihan pelanggan .relevan.Peniaga persaingan sengit . . b. Cara beroperasi: Gambar dan maklumat barang . Smartshop merupakan hasil ciptaan teknologi digital menggabungkan fungsi televisyen dengan komputer peribadi secara interaktif mesti disambungkan dengan talian internet.laman web lain Perang harga . 1.bayar menggunakan kad kredit.hanya gudang 4.e-dagang menguntungkan peniaga di negara maju 1. web operasi secara besar-besaran pengguna internet di seluruh dunia sistem prabayar . paling minimum 2. terperinci dan terkemas kini 4. 4. maklumat .kebocoran nombor pin Terpengaruh dengan tawaran pembaziran.menggunakan kad kredit barang dihantar . y y y y y y a. masa dan tenaga.tidak menanggung hutang lapuk Kekurangan .dicerobohi Proses globalisasi .tanpa melihat barang sebenar unsur penipuan dan manipulagi pihak tertentu. ejen jualan atau kurier.y Jika belian didapati tidak menepati deskripsi.menjimatkan kos. tertakluk kepada syarat jualan Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara e -dagang kepada peniaga dan pelanggan.hanya satu laman5. 3. c. membeli-belah dari rumah atau pejabat . 3. 3. membangunkan laman web . amalan pegangan tunai yang minimum5. d.pasaran sedunia. 2. tidak memerlukan premis . 5. 4.harga yang 2. lebih murah.pos.ditayangkan di televisyen Pesanan dibuat serta -merta . membolehkan penonton mengambil bahagian dalam program tertentu di televisyen. Laman web .menekan papan kekunci /gagang telefon Bayaran prabayar . 3. membolehkan seorang penonton TV berinteraksi dengan peniaga yang mengiklankan barangnya melalui TV dan membeli -belah dari rumah. Kos operasi murah . 2.

Menjimatkan masa. siaran waktu tengah malam .Peniaga Premis yang strategik .serta-merta 3. cara penggunaan barang . 2.tidak seperti yang disiarkan. Barang-barang yang dijual .bergaji tetap seperti pegawai kerajaan keuntungannya daripada faedah Bayaran . perabot. Siaran iklan perlu kerap diulangi Reaksi penonton . Ikea dan The Catalog Shop.tawaran skim bayaran ansuran yang fleksibel menyediakan perkhidmatan selepas jualan seperti perkhidmatan penghantaran barang Sasaran .y 1.Courts Mammoth. 4. barang-barang elektrik. Tawaran skim bayaran ansuran yang 3. kos dan tenaga 5. 5.kurang berkesan (visual) dan terus kepada penonton. Harga jualan lebih mahal Liputannya lebih luas .debit terus atau arahan tetap (bank) ataupun potongan gaji (Biro Angkasa). Urusniaga akan mengambil masa pertimbangan dan pilihan. 3. tidak sesuai . menjawab soalan dan memberi pendapat Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui televisyen interaktif kepada peniaga dan pelanggan. unsur penipuan dan manipulasi 2.mahal Kos pengurusan rendah berbanding media yang lain. Kelebihan Peniaga Kelemahan . 4. 3. siaran melalui televisyen . 4.semua 2.jenis barang yang piawai dan tahan lama.tidak 1. diperlukan 2. semua jenis barang jualan disenaraikan secara teratur katalog diedarkan secara percuma di tempat kunjungan ramai Keistimewaan .maklum balas untuk memperbaiki produk Kesan audio visual lebih meyakinkan Kelebihan Pelanggan Kelemahan Pelanggan 1. Mempunyai masa membuat Barang . Contohnya. y y y y y y y y y y y . Kos promosi yang tinggi pengguna internet 2. penggambaran produk . membeli-belah sambil menonton sebenar televisyen di rumah 2. peralatan dapur Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui kedai katalog Kekurangan 1. Membeli tanpa melihat barang 1.barang yang tak tahan lama dan tiada kepiawaian fleksibel 3. membuat pesanan . keuntungan yang lebih tinggi 1.lebih jelas 3. mengetahui cara penggunaan barang KEDAI KATALOG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui kedai katalog mempromosikan barang atau perkhidmatannya melalui katalog Contoh . 4.mahal.

y pemborong mempunyai rangkaian peruncit sendiri untuk mengagihkan barangnya. menyampaikan teguran serta komen peruncit dan pelanggannya kepada pengeluar. Memberi maklumat pasaran orang tengah antara pengeluar dengan peruncit.mendapatkan bekalan stok daripada pelbagai pengeluar dari merata -rata tempat. Mengurangkan kos pergudangan menyediakan kemudahan pergudangan s endiri bagi menyimpan stok pukal yang dibeli y barang keluarannya tidak disimpan lama. Memberi kemudahan kredit y menangguhkan bayaran atau hutangnya sehingga barang itu dijual kepada pengguna. Menyimpan stok yang mencukupi membolehkan peruncit mendapat bekalan secara berterusan dan ini y mengekalkan pelanggannya y y 5. Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Peruncit 1.tidak perlu . Perkhidmatan selepas jualan promosinya berkesan . Membeli stok secara pukal dan memecah pukal y membolehkan pengeluar melakukan pengeluaran barang secara besar besaran & mendapat modal pusingan cepat menjimatkan kos pengeluaran kerana kerja pembungkusan dan upah pekerja ditanggung oleh pemborong y 2. Menghantar barang kepada peruncit y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y menjimatkan kos pengangkutan dan masa peruncit.elemen audio visual dan animasi. 5. y merancang modal pusingan dengan sempurna. Pengendali pasaran y memperluaskan lagi pasaran bagi produknya. y 3. 5. Membekalkan beraneka jenis barang y memudahkan . Mengurangkan kos pengangkutan memiliki kemudahan mengangkut barang yang dibeli ke gudangnya. 3.4. 4. y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y y y 4. . PERNIAGAAN BORONG Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengeluar 1. 2. Memberi maklumat dan nasihat berkenaan barang baru kepada peruncit.

orang tengah antara pemborong dengan pengguna akhir. membungkus. cita rasa pengguna Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Soalan : Mengapa pemborong Perniagaan Borong dengan Perniagaan memerlukan modal besar. y y y y y y Soalan : Terangkan Persamaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit 1. Kedudukan dalam saluran agihan . menimbang. 5. Runcit y Beli pukal & bayar tunai Modal y Beri kredit & tanggung risiko hutang Kos promosi dan iklan lapuk Kos pergudangan y Belanja gudang Kerja-kerja akhir y Risiko simpan stok Peragaan y Kos overhed tinggi iklan & gaji Kemudahan membeli-belah y Kendali pengangkutan Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit Perniagaan Borong orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. y 5. Menstabilkan harga barang sentiasa menyimpan stok barang yang mencukupi mengelakkan kenaikan harga barang. 3. Menyediakan bekalan yang berterusan y menyimpan stok yang mencukupi dalam gudangnya y supaya bekalan tidak terputus elak cenderung membeli banyak y menyebabkan perbelanjaan pengguna meningkat. menerima manfaat menerusi harga barang yang stabil. 2. Aktiviti pengagihan barang membeli barang bagi tujuan untuk dijual semula 2. melabel dan sebagainya. Melakukan kerja-kerja akhir / pecah pukal y seperti menggred. Perniagaan Runcit peruncit . Melakukan kegiatan memecah pukal seperti menggred. 3. Bermotifkan keuntungan menjalankan kegiatan jual beli dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan. 1. Bertindak sebagai sumber maklu mat pasaran menyalurkan maklumat pasaran kepada pengeluar . melabel dan sebagainya.y y y Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengguna 1. 4. menimbang. Memenuhi keperluan dan kehendak pengguna mengagihkan barang agar bekalan dapat disampaikan kepada pengguna akhir 4.reaksi pelanggan. membungkus. Menyampaikan maklumat memberitahu peruncit tentang maklumat yang terkini bagi produknya. Mempelbagaikan pilihan mempelbagaikan pilihan pengguna akhir terhadap barang beraneka jenis yang ada pada peruncit.

y Terdiri drpd pemborong saudagar dan ejen y pemborong saudagar Terdiri drpd Pemborong Berfungsi Penuh & Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong Berfungsi Penuh terdir i drpd pemborong am.menyediakan kemudahan pelbagai untuk menyimpan stok pukal yang dibeli daripada pengeluar tidak perlu menghias atau melakukan peragaan tingkap dalam kuantiti yang kecil daripada pemborong kecil tidak ada kerana stok diperoleh daripada pemborong melakukan bagi menarik pengguna JENIS PEMBORONG Soalan : Kenalpasti jenis perniagaan borong. pemborong khusus dan pemborong satu barisan. y y y y y y y y Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong pesanan mel Pemborong pesanan berwakil Pemborong perkhidmatan pengangkutan Pemborong bayar dan bawa Pemborong jober para ejen ejen pengeluar. ejen penjual & broker Soalan : Jelaskan dgn contoh jenis perniagaan borong.2 Saiz pembelian barang 3. melakukan promosi y dikelaskan kepada tiga kumpulan utama. y Pemborong Berfungsi Penuh y y menjalankan semua tugas seseorang pemborong. membeli dan menjual barang. memecah pukal. menyediakan kemudahan pergudangan dan pengangkutan. menyampaikan maklumat pasaran. Saiz modal 4 kemudahan gudang 5 Hiasan dan peragaan barang secara pukal daripada pengeluar besar . iaitu pemborong berfungsi penuh dan pemborong berfungsi terhad. y dikategorikan kepada dua. iaitu pemborong am. memberikan bantuan kewangan. . PEMBORONG SAUDAGAR y pemborong yang membeli pelbagai jenis barang daripada pengeluar dan menjualnya kepada peruncit. pemborong khusus dan pemborong satu barisan. y mempunyai hak milik ke atas barang menanggung risiko kerugian jika ba rang-barang tidak dapat dijual.

bayaran dan penghantaran barang dibuat melalui pos. gula serta barang kosmetik di tempat yang sama. y y y y y y y y y . menjadi perantara dalam pengagihan barang daripada penjual atau pengeluar kepada pembeli. Pemborong khusus membeli dan menjual sesuatu je nis barang Contohnya. 2. pemborong yang menjual barang keperluan harian seperti garam. Pemborong satu barisan membeli dan menjual sekumpulan barang yang sama jenis. Pemborong pesanan mel y y y y y y menjalankan urus niaga melalui pos. Kontena Nasional dan Shapadu. menghantar borang pesanan bersama katalog meneru si pos. iaitu: y 1. Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong pesanan mel pesanan berwakil perkhidmatan pengangkutan bayar dan bawa jober para 1. 2. 5. Pemborong bayar dan bawa menjual barang pada harga yang murah dan secara tunai kepada peruncit. ringan dan tidak mud ah rosak. pemborong kasut yang menjual pelbagai jenama kasut seperti Nike 3. Pesanan. 2. Contohnya. Pemborong Berfungsi Terhad tidak menjalankan semua fungsi yang ditawarkan oleh pemborong untuk mengurangkan kos pengendalian. Pemborong am membeli dan menjual pelbagai jenis barang yang tidak mempunyai kaitan. Contoh barang .barang kosmetik Barang ini biasanya bersaiz kecil. Pemborong pesanan berwakil ( drop shipper) menyampaikan pesanan pembeli terus kepada pengeluar atau pengilang. 4. tidak perlu menyediakan kemudahan pergudangan. lori kontena dan treler bagi mengangkut barang yang berkuantiti besar bagi pihak pengeluar. 3. memainkan peranan sebagai wakil pengeluar dan tidak mempunyai hak milik. batu -bata 3. Pelanggan memilih barang berpandukan katalog yang dihantar. besi. 4. Nepline. y Terdapat lima jenis pemborong berfungsi terhad.y y y y y y 1. Contohnya. Contohnya. pemborong hasil pertanian yang menjual pelbagai jenis buah-buahan termasuklah anak pokok dan baja. Pemborong perkhidmatan pengang kutan menyediakan perkhidmatan pengangkutan seperti lori. tidak menyediakan kemudahan kredit kepada para peruncit.bahan-bahan binaan seperti simen. barang yang sesuai .

perikanan dan penternakan manakala Giant. Contoh ejen pengeluar ialah Edaran Otomobil Nasional (EON) dan Proton Edar yang memasarkan atau mengedarkan model kereta keluaran negara. melancarkan program promosi dan pengiklanan di televisyen menjual barang-barang berjenama terkenal . tidak mempunyai hak milik ke atas barang yang diniagakan. menerima komisen daripada pengeluar bagi perkhidmatan yang disediakannya.pusat pengumpulan bagi hasil pertanian.Gardenia. Contoh . Tidak memberi perkhidmatan yg berguna y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y . Broker menemukan penjual dengan pembeli. Ejen Penjual memasarkan barang keluaran pengeluar kecil -kecilan memiliki kepakaran dalam bidang pemasaran. Makro. menerima komisen sebagai ganjaran terhadap perkhidmatannya tidak berkongsi untung dengan prinsipal.y y y y y y y Peruncit menggunakan pengangkutan sendiri untuk membawa balik barang Contohnya. Carrefour dan Mydin . Pasar Borong Selang or . Soalan : Apakah kritikan tentang peranan yg dimainkan oleh pemborong. tidak mempunyai hak milik tidak menanggung sebarang risiko kerugian. ais krim Walls EJEN orang tengah yang dilantik oleh prinsipal untuk menjual barang bagi pihaknya. sebagai perancang pemasaran yang menjalankan aktiviti penyelidikan pasaran.barang keperluan harian pengguna 5. tidak berhak untuk menentukan strategi pemasaran bagi pihak pengilang memasarkan mengedarkan barang -barangnya ke kawasan-kawasan baru yang belum diterokai pengeluar. merancangkan keluaran. tidak mempunyai kuasa untuk mengurangkan harga barang jualan.secara rapi di atas rak-rak dimiliki oleh pemborong selagi ia masih diperagakan di rak Peruncit dikenakan bayaran bagi barang-barang yang telah dijual. menetapkan harga dan mempromosi.broker hartanah dan saham. dilantik oleh pengeluar untuk mengendalikan urusan jual beli. Pemborong jober para (rack jobber) membekalkan pelbagai jenis barang kepada peruncit memperagakan . tidak berhak membuat kontrak tidak boleh menjual beli barang atas namanya sendiri tidak mempunyai hak untuk memberikan kredit menerima bayaran atau mengeluarkan resit pembayaran kepada pembeli. Soalan : Huraikan aktiviti ejen dan broker Ejen Pengeluar wakil pengedar yang dilantik oleh beberapa pengeluar yang menghasilkan keluaran berlainan dan bukan pesaing antara satu sama lain.

y y y y membolehkan pengeluar menjual keluarannya terus kepada pengguna akhir PENUBUHAN KEDAI SEJARAS Pengeluar menubuhkan rangkaian kedai sendiri memasarkan barang keluaran kilangnya terus kepada pengguna. BENTUK LAIN PERUNCITAN mesin peruncitan automatik. pesanan mel. kerajaan telah menubuhkan Persekutuan Pemasaran Pertanian Malaysia (FAMA) untuk memasarkan hasil pertanian y . jualan langsung. PELANTIKAN EJEN OLEH PENGELUAR y barang-barang berkualiti tinggi yang memerlukan penerangan terperinci oleh pengeluar seperti komputer 5. syarikat Bata Berhad dan syarikat Singer Berhad.gabungan pengguna untuk membeli barang secara terus daripada pengeluar .mendapatkan bekalan terus daripada pengeluar. 4. PENUBUHAN AGENSI PEMASARAN OLEH KERAJAAN Contohnya.di seluruh negara. 1. KEMUNCULAN PERNIAGAAN RUNCIT BESAR-BESARAN Contohnya gedung aneka jabatan . e -dagang dan kedai katalog y y 3.harga belian yang murah. 2.y y y Semata-mata menambah harga barang jualan Tindas masyarakat desa Beli murah dr pengeluar & jual mahal kpd pguna Soalan : Nilaikan kepentingan pemborong kpd peruncit & pengeluar Soalan : Kesan penghapusan pemborong kpd peruncit & pengeluar Kpd pengeluar y Menubuhkan gudang y Buka rantaian kedai runcit y Modal lebih y y y y Kpd peruncit Beli pukal drpd pengeluar y Sedia gudang y Bayar tunai y Belanja cari pasaran & iklan Kos overhed Mengumpul maklumat sendiri Berhubung dgn pelbagai pengeluar y Modal lebih y Kerja akhir PENGAMBIL ALIHAN FUNGSI PEMBORONG Soalan : Senaraikan keadaan -keadaan yang membolehkan peranan pemborong diambil alih. Cawangan .pergudangan dan pengangkutan serta y Koperasi runcit . y memiliki modal yang besar dan mampu membeli barang secara pukal dan y y menanggung kos tambahan melakukan kerja-kerja akhir .

Nota kredit SELEPAS MEMBELI 1.syarat serahan dan syarat bayaran SURAT JAWAPAN 1.harga barang .jenis barang .cermin mata.kuantiti . Dokumen dari peruncit kepada pemborong 2.froma 6. Senarai harga 5. Penyata akaun 2. Nota kiriman 4.untuk bertanya tentang barang yang hendak dibeli 3.y y y y 6. Nota serahan 3. Surat jawapan 3. BARANG YANG DIPESAN KHAS OLEH PENGGUNA Barang yang dibuat menurut arahan atau tempahan khas pengguna akan dihantar oleh pengeluar kepada pembeli. syarat serah an & bayaran. Nota pesanan 2. Invois 5. SEBUT HARGA 1. Dihantar oleh pemboron g kepada peruncit 2. Dilampirkan bersama sama ada sebut harga / senarai harga atau katalog 3. Nota debit 7. Barang yang sesuai . Surat Tanya 2. Fungsi memberi keterangan lanjut mengenai barang yang boleh dibekalkan. Invois pro . Fungsi . Senarai harga barang yang diminta oleh pembeli SENARAI HARGA . Butir . pakaian yang ditempah khas. y pecah pukal y pergudangan y pemberian kredit y promosi DOKUMEN PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Susunkan mengikut urutan jenis -jenis dokumen. Resit Soalan : Huraikan fungsi setiap dokumen. Katalog DALAM PROSES MEMBELI 1. SEBELUM MEMBELI 1. barang-barang yang berteknologi tinggi yang pasarannya terhad dan mahal seperti kapal terbang Soalan : Bagaimana pemborong da pat terus wujud. SURAT TANYA 1. Soalan : Kenalpasti jenis diskaun. Sebut harga 4.

bayar perlu dijelaskan sewaktu pesanan dibuat 4. bermakna perlu dijelaskan dlm tempoh 3 hari 5. Tambang kapal dibayar oleh pembeli 4. Tunai waktu pesanan .beberapa hari selepas pesanan diterima 3.10 hari.jika ditulis 3 hari. SYARAT DISKAUN 1. Had.pembeli perlu membayar kos angkutan 2.harga dalam sebutharga sah hanya 7 hari daripada tarikh sebutharga 2. Diskaun tunai .diberi untuk menggalakan pembeli membeli dalam kuantiti yang banyak cth 10 % . Tunai bersih . Serahan sedia . Senarai harga barang yang dijual oleh pemborong KATALOG 1. Harga dicetak ditempat lain untuk menjimatkan kos jika ada perubahan h arga BUTIRAN DALAM SEBUT HARGA 1. Maklumat barang yang dicetak dan disertakan bersama gambar yang berwarna dan menarik 2. ke DK . insuran dan tambang . Kirakan jumlah sebenar yang perlu dibayar oleh Arif.pe mbelian melebihi RM 1000 2. Harga invois RM1 800 Tolak : . .pada tarikh yang ditetapkan SYARAT SERAHAN 1.Harga barang telah me rangkumi kos. KIT . Dibayar . Serahan segera .pembeli tidak perlu membayar lagi. Diskaun niaga .Kos angkutan percuma sehingga barang dipunggah ke dalam kapal sahaja. Penerimaan 7 hari sahaja . Tiada harga dicetak tetapi ada no rujukan 3. Ang. Contoh pengiraan diskaun niaga Arif peniaga pasar malam membeli stoknya bernilai RM1 800 daripada syarikat borong XYZ dan ditawarkan diskaun niaga 15%. Dengan akaun diakui -pemborong hanya memberi kredit kepada pembeli tet ap sahaja 3.bayaran perlu dibuat beberapa hari selepas barang diterima.1. Tunai segera . P.pembeli tidak perlu membayar kos angkutan 3. Pemborong menyatakan jenis serahan JENIS SERAHAN 1.sebaik pesanan diterima 2. Serahan hadapan . SYARAT BAYARAN 1. Ang.diberi untuk menggalakkan pembeli membayar hutang dengan segera cth 10% .

Diskaun niaga (RM1 800 x 15/100) Jumlah perlu dibayar RM 270 RM1 530 Contoh Pengiraan diskaun tunai Aisyah membeli barang X bernilai RM2500 daripada pemborong Seri Gemilang pada 1 Julai 2003.ada perkataan K & K di K . Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti syarikat pengangkutan telah menyempurnakan tugas. Dikeluarkan oleh syarikat pengangkutan jika pemborong menghantar barang menggunakan kenderaan syarikat pengangkutan 2. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli jika pembelian dibuat secara kredit 2.memberitahu pembeli maklumat barang yang t elah dijual dan jumlah hutang yang perlu dibayar 3. Butir . Dihantar oleh pembeli kepada pemborong untuk memesan barang 2. Harga invois RM2 500 Tolak : Diskaun tunai (RM2 500 x 2/100) RM 50 Jumlah perlu dibayar RM2 450 BORANG PESANAN 1. Sebagai catatan / rujukan dalam akaun 4. Sebagai bukti penerimaan barang NOTA KIRIMAN 1. Pemborong tersebut menawarkan diskaun tunai 5%. INVOIS 1.nama dan alamat. Kirakan jumlah yang perlu dibayar sekiranya Aisyah membayar pada 10 Julai. 7 hari dan 2% 14 hari. Menyatakan jenis dan kuantiti barang yang dihantar 2. Nota ini diserah kepada pembeli melalui pem andu kenderaan 5. Pemborong boleh membetulkan sebarang kesilapan dan ketinggalan dalam invois dengan mengh antar nota kredit atau nota debit. Dibuat dalam tiga salinan 4.untuk pengangkutan. Fungsi . Dihantar oleh pemborong kepada pembeli 2. Harga barang tidak dicatatkan Fungsi 1. bayaran pengangkutan 4. Membolehkan pembeli memeriksa dan mengakui barang dalam keadaan baik 3. Butir .kesilapan dan ketinggalan dikecualikan. NOTA KREDIT Dihantar oleh pemborong kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan dalam . Dibuat dalam tiga salinan . kuantiti dan jenis barang. Dihantar bersama-sama barang yang dipesan 3. Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti penerimaan 5. Butir nama dan alamat pembeli / jenis barang dan kuantitinya NOTA SERAHAN 1. pemborong dan pembeli 3.

Untuk penghantaran barang "uji dahulu sebelum beli" 4. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli yang membeli secara kredit Fungsi 1. tunai diterima sebaik sahaja barang atau perkhidmatan diserah kpd pelanggan . Sebagai tanda urusniaga berakhir secara kredit. Botol kosong dikenakan bayaran 3. Sebagai catatan rujukan akaun 3. Botol kosong dipulangkan 4. Digunakan sebagai senarai harga 3. Fungsi dan butiran sama seperti invois Digunakan jika 1.invois hutang akan dikurangkan sebab 1. Beberapa jenis barang tidak ditulis dikenakan bayaran 4. Untuk kegunaan perniagaan luar negeri sebagai anggaran harga PENYATA AKAUN 1. Dihantar oleh pemborong jika pembeli membuat bayaran Fungsi 1. Sebagai satu cara terhormat meminta bayaran hutang 4. Jumlah hutang kurang daripada jumlah sebenar 2. Pembeli dikenakan faedah INVOIS PRO . Memberitahu baki hutang 2.FORMA 1. Membolehkan pembeli membuat semakan dengan akaunnya 3. KAEDAH JUALAN JUALAN TUNAI Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan tunai. Memberitahu pembeli semua urusniaga lengkap selama sebulan cth belian. bayaran RESIT 1. Pembeli diberi elaun / diskaun NOTA DEBIT Di hantar oleh pemborong untuk membetulkan kesilapan dalam invois hutang pembeli akan ditambah sebab 1. Bukti bayaran telah diterima 2. Jumlah hutang tertulis lebih dari jumlah sebenar 2. Barang rosak / salah jenama dipulangkan 3. Pembeli dikehendaki membayar harga barang dahulu semasa pesanan 2.

Mendapat harga yg lebih murah 3. dua jenis . Terpaksa merancang batasan tunai 4. Kelebihan kpd Pembeli 1. Tidak dapat barang mewah menikmati 2. 4. Kelebihan kpd Penjual Mengelak hutang lapuk Mendapat diskaun tunai Tunai dikutip dilabur semula Tunai kukuh . 3. 3. 6. Saingan jualan kredit 2. jika tidak bayar bekalan diputus atau faedah dikenakan bolehkan peruncit kecil -kecilan beroperasi satu adat perniagaan tanpa perjanjian resmi kadang kala sedikit pendahuluan atau cengkeram baki sekali gus atau ansuran harga lebih mahal mengenakan faedah bayaran tertunda & sewa beli 10. Hilang pelanggan tak mampu 1. Membenarkan pembeli menggunakan barang sebelum harganya dijelaskan 1. Kerana kurang tunai seperti kereta 3. harga lebih murah jualan meningkat Kekurangan kpd Penjual 1. 4.1.Meningkatkan imej kredit 5. Boleh beroperasi walaupun modal kecil 7. Barang yang tak dapat dibeli naik harga JUALAN KREDIT Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan kredit. 8. bekal barang syarat kredit 3 hingga 6 bulan 3. 9. Tidak dibeban hutang Kekurangan kpd Pembeli 1. diamalkan oleh peruncit besar -besaran prinsip volum besar untung sedikit 2. diamalkan meluas antara pemborong dgn peruncit 2. Tidak sesuai barang mahal 3. 7. Kurang belanja merekod hutang 6. 2. 5. Menanggung kesan inflasi 4. Belanja dihadkan pegangan tunai 2. tempoh kredit masa mengumpul tunai 4. juga mesin peruncitan automatik & kedai perkhidmatan kutipan boleh digunakan tanggung belanja operasi hari an jualan murah kukuhkan tunai Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan tunai kepada penjual dan pembeli.

baki ansuran 3. Kelebihan kpd Penjual 1. Barang boleh diguna pembeli selepas bayar pendahuluan & tandatangan perjanjian 2. hutang lapuk 2. nilai terpakai rendah cth jam tangan & mengikut keperluan individu cth cermin mata Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan bayaran tertunda kepada penjual dan pembeli. Barang jadi milik pembeli & tandatangan perjanjian selepas bayar pendahuluan baki ansuran tidak bayar pembeli akan dakwa tidak boleh tarik barang kerana nilai jualan semula barang rendah ciri-ciri barang tidak tahan lama. harga tinggi Sewa beli Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud sewa beli. Harga tunai Pendahuluan 20% (RM4 000 x 20%) Baki Faedah 10% setahun atas baki selama 2 tahun (RM3 200 x 10% x 2 tahun) RM4 000 RM 800 RM3 200 RM 640 . 5. Pembeli dikenakan bayaran pendahuluan sebanyak 20% dan faedah 10% setahun di kenakan atas baki. ciri-ciri barang tahan lama Contoh pengiraan faedah dan ansuran bulanan Sebuah motosikal dijual secar a sewa beli dengan harga RM4 000. 6. 4. 1. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah Kelebihan kpd Pembeli 1. Menikmati barang walaupun belum jelas bayaran 2. boleh didakwa di mahkamah 2. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. 3. 1. Tidak boleh tarik barang 2. Kirakan jumlah yang perlu dibayar oleh pembeli jika tempoh adalah 2 tahun.Bayaran tertunda Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud bayaran tertunda. tidak boleh tarik balik barang Kekurangan kpd Pembeli 1. 2. tidak bayar boleh tarik balik 4.

hutang lapuk rugi jika barang yg ditarik rosak 3. Barang yg sesuai JUALAN PRABAYAR Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan pra bayar. derita kemudian Soalan : Huraikan Perbezaan antara Bayaran tertunda & sewa beli. boleh tarik barang Kelebihan kpd Pembeli 1. Bayaran tertunda dimiliki pembeli boleh mendakwa jika tak bayar tidak boleh batal perjanjian & pulang barang bernilai rendah cth cermin mata sewa beli. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah 3. modal besar Kekurangan kpd Pembeli 1. terdorong berbelanja melebihi kemampuan 4. Selepas bayar pendahuluan 3. barang ditarik balik jejas ketenteraman hidup 2. Menikmati barang sambil buat bayaran 4. Perjanjian & pulang barang 4. diamalkan dlm bidang komunikasi cth kad telefon 2. mewah sekarang. menguji pakai henti bayar jika mutu rendah 2. membebankan jejas bidang lain yg penting 5. 2. digunakan apabila kewangan pengguna diragui . boleh guna barang cari pendapatan 4. belanja merekod hutang 2. Kelebihan kpd Penjual 1. Perjanjian & pulang barang 3. boleh diguna pembeli menarik balik barang jika tak bayar boleh batal perjanjian & pulang barang jika tidak sesuai tahan lama & nilai terpakai tinggi cth bas 1. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1.Jumlah hutang (RM3 200 + RM 640) Ansuran bulanan (RM3 480 / RM 24) RM3 840 RM 160 Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan sewa beli kepada penjual dan pembeli. digalakkan berjimat kena bayar ansuran 3. harga tinggi 3. taraf hidup meningkat 5. Maksud Memerlukan pembeli bayar dahulu sebelum barang jualan atau perkhidmatan diserah kpdnya Ciri-ciri 1.

masa curi. Maksud Barang dihantar oleh pembekal kepada peniaga untuk dijual dengan syarat barang akan dipulang balik sekiranya tidak terjual cth jualan kereta lama . dapat perkhidmatan cepat 2. bayar sedikit komisen 3. Barang yg tidak terjual pulang balik tanpa kena kos kpd konsaini Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan konsainan kepada konsainor dan konsaini. barang tidak disenggara 4.3. mungkin tidak dibayar tindakan udg2 rumit khasnya luar negara Kelebihan kpd Konsaini 1. curi. 2. barang dipulang balik usang. kad rosak tuntut tidak boleh JUALAN KONSAINAN Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan konsainan. tidak bayar kos barang Kekurangan kpd Konsaini 3. Mendapat harga yg lebih murah . menanggung risiko rosak. Kelebihan kpd Penjual 1. Hak milik dipegang oleh konsainor sehingga barang dijual Konsaini mengutip & mengirim hasil jualan setelah ditolak komisen Konsaini tidak bayar kos barang hanya ejen jualan Konsaini menyimpan & mengawal barang tidak bertanggung jawab rosak. Kelebihan kpd konsainor Kekurangan kpd konsainor 1. tamat tempoh 3. mengawal belanja belum 2. jika belian dilakukan secara internet (belian secara talian terus) Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan prabayar kepada penjual dan pembeli. tunai tiada dikutip dahulu hutang lapuk 2. meluaskan pasaran 2. hilang barang dipegang org lain 2. 3. pasaran merosot 3. serah kerja jualan jimat 1. tidak bebas urus jualan . serah kpd pihak yg ada rangkaian pemasaran & reputasi 2. 4. hilang 5. terpaksa bayar terima perkhidmatan Kelebihan kpd Pembeli 1. sesuai bidang perkhidmatan sahaja Kekurangan kpd Pembeli 1.diskaun 3. pasaran terjamin Kekurangan kpd Penjual 1. 4. karya pelukis Ciri-ciri 1.

tisu jualan tunai y y y 3. 1.jualan kredit y barang nilai rendah gula. luas sedia tempat jualan yg FAKTOR PEMILIHAN Soalan : Huraikan faktor-faktor yg mempengaruhi pemilihan kaedah jualan. curi. hilang 3. Jenis barang y barang mewah & mahal pengguna tak mampu . y y barang kurang laris jualan konsainan cth karya pelukis kad telefon & kad tambang jualan prabayar Kemampuan pembeli jika mampu jualan tunai kerana harga lebih rendah jika tidak jualan kredit juga pilihan yg wajar .2. Keperluan tunai y Utamakan tunai jualan tunai & prabayar Tidak perlu jualan kredit kerana margin untung tinggi 2. tidak menanggung risiko rosak. jual bg pihak banyak konsainor kos jualan disebarkan terikat dgn syarat konsainan 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful