Tingkatan 4 : Bab 3: Perniagaan Dalam Negeri BAB 3 : PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Terangkan maksud Perniagaan dalam negeri

y aktiviti membeli dan menjual barang & perkhidmatan - antara penduduk dalam sesebuah negara. y Contohnya, kedai runcit, bazar dan pasar raya. y terdiri drpd dua - perniagaan borong dan perniagaan runcit. SALURAN AGIHAN Soalan : Nyatakan maksud saluran agihan proses pengedaran barang atau perkhidmatan daripada pengeluar kepada pengguna akhir tepat pada masa, tempat, harga dan kuantiti yang sesuai Soalan : Jelaskan bentuk Saluran Agihan 1. PENGELUAR - PEMBORONG - PERUNCIT PENGGUNA Barang yang sesuai - barang keperluan dapur (bernilai kecil dan diperlukan dalam kuantiti kecil) 2. PENGELUAR - EJEN - PERUNCIT PENGGUNA hasil penerbitan seperti surat khabar, majalah 3. PENGELUAR - PEMBORONG PENGGUNA bahan pembinaan rumah seperti batu -bata dan simen. 4. PENGELUAR - PERUNCIT PENGGUNA barang-barang yang memerlukan khidmat nasihat pakar dan barang-barang tahan lama 5. PENGELUAR - EJEN PENGGUNA barang pengguna spt barang kosmetik, pakaian 6. PENGELUAR PENGGUNA barang yang tidak tahan lama - hasil pertanian, barang tempahan khas pakaian individu , barang bemilai tinggi - kapal terbang & perkhidmatan profesional - doktor Soalan : Jelaskan Faktor Pemilihan Saluran Agihan 1. Jenis barang barang cepat rosak pengeluar - pengguna barang elektrik yang tahan lama melalui pemborong & peruncit 2. Sasaran pasaran dikenal pasti - dibekalkan terus oleh pengeluar belum dikenalpasti - melalui pemborong & peruncit 3. Liputan pasaran luas - perkhidmatan pemborong, peruncit dan ejen dikehendaki oleh pengeluar terhad - pengeluar sendiri boleh memasarkan 4. Keupayaan pengeluar syarikat besar - menyediakan saluran agihan sendiri Syarikat kecil - bergantung kepada pemborong dan peruncit 5. Kos pengangkutan menyediakan kenderaan sendiri kosnya tinggi

y

y y y

y y

syarikat besar - mampu biaya Syarikat kecil kurang mampu PERNIAGAAN RUNCIT Fungsi Peruncit 1. MEMECAHKAN PUKAL y menjual dalam kuantiti yang lebih kecil kepada pengguna akhir. 2. MENYEDIAKAN KEMUDAHAN KREDIT y kepada pelanggan tetap 3. PERKHIDMATAN SELEPAS JUALAN y menghantar barang ke rumah 4. MEMBERI KHIDMAT NASIHAT DAN MENYAMPAIKAN MAKLUMAT y cita rasa dan sambutan pengguna - berguna kepada pengeluar - mutu produk y menasihati pengguna - mutu, harga dan cara guna serta produk terbaru 5. MENDIRIKAN PREMIS PERNIAGAAN BERHAMPIRAN PELANGGAN y mudah dikunjungi - menjimatkan kos pengangkutan dan masa. 6. MENGURUS STOK y memastikan bekalannya sentiasa mencukupi 7. MELAKUKAN KERJA-KERJA AKHIR y menggred, menimbang, membungkus 8. MENGAGIHKAN BARANG-BARANG y berperanan sebagai orang tengah antara pengguna dengan pemborong atau pengeluar Jenis Perniagaan Runcit perniagaan runcit terdiri drpd perniagaan runcit kecil -kecilan dan besar-besaran. perniagaan runcit kecil-kecilan terdiri drpd peruncit tanpa kedai dan berkedai peruncit tanpa kedai terdiri drpd penjaja dan pegerai peruncit berkedai terdiri drpd pekedai am dan pekedai khusus perniagaan runcit besar-besaran pula terdiri drpd pasar raya, gedung aneka jabatan, pasar raya besar, kedai sejaras dan koperasi runcit bentuk lain peruncitan terdiri drpd mesin peruncitan automatik, pesanan mel, francais, jualan langsung, e -dagang, televisyen interaktif dan kedai katalog.

y y y y y y

y y y y y y y y y y

Soalan : Jelaskan dengan contoh Jenis Perniagaan Runcit Kecil -kecilan Perniagaan runcit tanpa kedai tidak mempunyai premis tetap. bergerak dari satu tempat ke tempat lain. berbentuk milikan tunggal. perlu dapatkan lesen daripada kerajaan tempatan terdiri drpd pegerai dan penjaja Pegerai - gerai kecil di suatu lokasi yang tetap - di kaki lima, pasar besar Terdiri drpd gerai tetap dan gerai sementara. Penjaja - secara bergerak dari satu tempat ke tempat lain berjalan kaki atau berkenderaan. contoh - penjual ais krim dan roti.

pembaikan dan pemasangan barang 7. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan 4. cukai perniagaan yang tinggi atau iklan yang mahal. Soalan : Mengapa A memulakan perniagaan secara kecil -kecilan. KOS OVERHED YANG RENDAH tidak perlu membayar sewa. Urusan perniagaan . di kampung atau bandar besar. ahli keluarganya atau pembantu 5. MODAL YANG KECIL diperoleh daripada simpanan peruncit sendiri atau pinjaman daripada ahli keluarga. LOKASI PERNIAGAAN berdekatan tempat tinggal pelanggan menjual dari pintu ke pintu 6. berbentuk milikan tunggal atau perkongsian. LAYANAN PERIBADI penghantaran barang ke rumah. sahabat handai dan bank 2.kedai yang menjual pelbagai jenis barang. Contoh kedai khas ialah kedai buku Popular atauKedai gunting rambut CIRI PERNIAGAAN RUNCIT KECIL-KECILAN Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit kecil-kecilan 1.dikawal oleh pemilik sendiri. Modal kecil Mudah ditubuhkan Mudah diurus Mudah dikunjungi pelanggan Murah kos overhed PERUNCIT BESAR-BESARAN Soalan : Nyatakan maksud peruncit besaran-besaran y y y y y y y y y y y y y y y y y y y . MUDAH DITUBUHKAN tidak terdapat banyak peraturan memerlukan modal yang kecil perlu mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan. kedai runcit Kedai khusus . Contohnya.kedai yang menjual satu jenis atau sekumpulan barang atau menyediakan perkhidmatan khusus. mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan. DIMILIKI OLEH SEORANG PENIAGA ATAU BERKONGSI. menikmati pelbagai faedah seperti semua keuntungan cukai pendapatan yang dikenakan rendah 3. MUDAH DIURUS kerana saiznya yang kecil dikendalikan oleh pemilik sendiri. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan Kedai am .y y y y y y y y y Peruncit berkedai beroperasi di premis tetap.

untuk keselesaan pelanggan . y Modal y y y y y y y y y y Pemilikan Penubuhan Pengurusan Cara belian Cara jualan Layanan Lokasi Kos overhed Perkhidmatan lepas jualan Kemudahan y y y y y y y KEDAI SEJARAS Soalan : Huraikan ciri-ciri kedai sejaras Maksud perniagaan runcit yang mempunyai sepuluh atau lebih cawangan .syarikat berhad dan bermodal besar.cawangan adalah seragam dari segi nama. KAWALAN & PENGURUSAN Pengurusan .membeli stok secara pukal terus daripada pengeluar.syarikat berhad kerana melibatkan modal yang besar dikawal Lembaga Pengarah. tandas. berbentuk .y y y perniagaan runcit yang beroperasi dalam skala yang besar terletak .dikawal dan ditadbir oleh ibu pejabat atau syarikat induk . Akta syarikat 1965 Belian .dikawal oleh ibu pejabat atau kedai induk Amalan pengurusannya .di bawah seorang pengurus. . Jualan tunai. reka bentuk. hawa dingin Soalan : Nyatakan perbezaan perniagaan runcit kecil -kecilan dgn perniagaan runcit besar-besaran. harga dan jenis barang .iringan muzik. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI bentuk .pengkhususan.Contoh Singer.berkonsepkan pentadbiran pusat. dikumpul melalui terbitan syer Penubuhan rumit. elak hutang lapuk Pengurusan .lebih rumit dan sukar . Setiap cawangan . teknologi .saiz organisasi yang besar . 7-eleven dan kedai Bata.kawasan bandar.moden Kemudahan .seluruh negara . ditubuhkan .pengilang mempunyai kedai cawangan . Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit besar-besaran y y y y y y Modal besar.di bawah kakitangan profesional . logo.

Rekabentuk kedai dan imej .sekumpulan pengurusan peringkat pertengahan yang bergaji tetap. dapat diskaun niaga tinggi. Harga barang adalah tetap SUSUNATUR KEDAI & KAEDAH JUALAN Nama dan logo perniagaan .Contoh pasar raya besar ialah Xtra dan Giant. Pengurusan setiap bahagian . KAWALAN & PENGURUSAN dasar dan polisi . kad kredit .secara tunai. Menjimatkan kos kerana overhed 3. mobiliti kakitangan 5.barang keperluan harian harga barang berpatutan dan tetap KAEDAH JUALAN urusan jual beli . Pilihan pengguna . troli Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya besar . Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan kedai sejaras Kelebihan Kekurangan 1. pengkhususan dan pembahagian tempat.y y y y y y BARANG JUALAN & POLISI HARGA Barang-barang yang dijual .seorang pengurus atau penyelia.selaras di semua cawangan. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI sebuah syarikat berhad yang bermodal amat besar. Kos pengangkutan dan kendalian 3.secara tunai atau kad kredit.terhad.secara tunai / kad kredit KEMUDAHAN tempat letak kereta. Keputusan hanya dibuat ibu pejabat. 1.ditetapkan Lembaga Pengarah dilaksanakan . BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai jenis dan jenama barang . 2. 4.sama Susunan barang-barang standard Kaedah jualan .terletak di pinggir bandar dan bergantung kepada pelanggan berkenderaan yang mengunjunginya pada hujung minggu .dibenarkan. Melibatkan modal besar. y y y y y y y y PASAR RAYA BESAR Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya besar Maksud Pasar raya besar (hypermarket) merupakan sebuah bangunan setingkat yang menjual pelbagai jenis barang di bawah satu bumbung . Kesukaran mengawal kerana di merata 2. 5. boleh dikongsi 4. jualan .standard daripada aspek harga dan kualiti. kerja.

menyukarkan pelanggan tidak 3. jualan dibuat secara tunai & kad kredit. kos yang rendah . PASAR RAYA Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya Maksud menjual beraneka jenis barang di bawah satu bumbung . Melibatkan modal yang besar. harga . 5. Kelebihan Peniaga Kekurangan .Peniaga 1. jauh dari tempat tinggal .pelanggan 2. runcit 3. Pasar Raya Billion dan Pasar RayaTops. Menjimatkan masa dan kos .daging.selesa. Perlu menjual barang dalam volum 4. dilekatkan dengan tanda harga.seorang penyelia bahagian. Menyediakan pelbagai jenis barang .Pengguna 1. Kedudukan di pinggir bandar membeli banyak secara mingguan.Pengguna Kekurangan . KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (dasar) dan diuruskan (perlaksanaan) oleh kakitangan profesional dibahagikan kepada beberapa bahagian . perolehan yang besar . Harga . Menyediakan kemudahan selepas jualan.membazir pelbagai barang di satu tempat.membeli 1. 2. 3.Kelebihan Kekurangan 1. Margin keuntungannya . Tidak menyediakan perkhidmatan 4.tidak boleh ditawar.rendah kerana bilangan kakitangan kurang.di yang besar .membiayai kos operasi bawah satu bumbung. Barangnya diperagakan y y y y y y y y y y y Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya kepada pengguna dan peniaga Kelebihan . BARANG JUALAN & POLISI HARGA makanan segar .sabun mandi. dari segi kos dan masa. Bebas memilih 2. 2. ikan & keperluan harian . yang tinggi. KAEDAH JUALAN & SUSUNATUR KEDAI secara layan diri. Harga barang adaIah tetap dan 3. .murah.di pusat bandar Contohnya. kadar pusingan stok dan pengaliran berkenderaan tunai tinggi. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI Pasar raya adalah berbentuk syarikat berhad. syampu.sewa rendah dan 1.terletak di lokasi strategik yang mudah dikunjungi . ruang yang luas dan dihiasi dengan cerah. Suasana membeli -belah . Harga lebih murah berbanding di kedai jualan dibuat secara tunai. Menikmati pengkhususan dan 1.

Jualan secara tunai tiada masalah menyukarkan urusan kawalan dan hutang lapuk. 4. kos overhed yang tinggi . Pentadbiran menjadi lebih cekap kemudahan pengkhususan dan pembahagian kerja 2. 2.tunai / kad kredit KEMUDAHAN lif. KAWALAN & PENGURUSAN Pentadbirannya dikawal oleh Lembaga Pengarah .menentukan segala dasar syarikat. surau lebihan dan kelemahan gedung aneka a dan pelanggan. Penggunaan iklan . Kekurangan . Menjimatkan kos . gaji jurujual serta kos 2. Parkson Grand dan Metrojaya. tempat letak kereta. Risiko kerugian . tandas. Maksud sebuah perniagaan runcit berskala besar yang beroperasi dalam sebuah bangunan besar yang bertingkat .segala1.tanggungjawab penguru s jabatan Contoh jabatan pakaian wanita BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai dari segi jenis dan jenama. KAEDAH JUALAN Jualan .Pelanggan 1. terdapat banyak jabatan.akibat layan diri dan peragaan terbuka. Setiap jabatan merupakan unit khas Pembelian stok . Harga .di dalam satu mengamalkan layan diri. 3.4. 5. perhiasan kedai. Penubuhannya sukar . Tiada risiko hutang lapuk 2.Peniaga 1.tidak boleh ditawar.sewa.dapat 1. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI ditubuhkan sebagai syarikat berhad dengan modal yang besar. Barang makanan segar yang tidak tahan lama. menjimatkan masa dan tenaga . . menjual lebih murah.sistem layan diri. 3. Prosedur penubuhan yang rumit. 4.modal yang 3. Contohnya. Saiz pemiagaan yang besar 4.terletak di lokasi yang strategik di bandar besar. menikmati diskaun niaga . pengurusan.pembahagian kerja. Kelebihan . menggalakkan risiko kecurian dan kerosakan.Pelanggan Kekurangan . y y y y y y y y y GEDUNG ANEKA JABATAN Soalan : Huraikan ciri-ciri gedung aneka jabatan Soalan : Terangkan perbezaan antara gedung aneka jabatan dengan kedai sejaras. Risiko kecurian .menarik pelanggan dan melariskan jualan.disibar kerana besar dan prosedur yang rumit. Isetan.satu iklan . telefon. Peragaan barang secara terbuka dapat meliputi semua jabatan. Menjimatkan kos promosi . 3. Tiada layanan peribadi kerana keperluan rumah .

tujuan utama untuk membantu anggota memperoleh barang keperluan pada harga yang berpatutan tanpa melalui orang tengah.boleh membandingkan harga barang dan tidak bimbang ditipu. Pelanggan sukar . 3. Kemudahan dan membeli dalam suasana yang selesa. koperasi peladang BENTUK ORGANISASI ditubuhkan mengikut Akta Koperasi 1993 dan didaftarkan dengan Ketua Pendaftar Koperasi Malaysia. 2.barang itu akan keluar secara automatik. KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (menentukan dasar) Pengurusan hariannya .menekan butang barang pilihannya .terbahagi kepada dividen tunai dan rebat. Dividen tunai . y memuatkan barang dan dilengkapi pelbagai fungsi . Contohnya.terletak di pusat bandar . Harga barang lebih rendah berbanding harga pasaran BAYARAN DIVIDEN Keuntungan disebut lebihan -sebahagian wajib disimpan sebagai rizab bakinya untuk membayar dividen .tidak boleh diniagakan atau dipindah milik. Syer . Tiada tawar-menawar kerana harga barang adalah tetap. Stok dibeli dalam kuantiti yang besar boleh menawarkan diskaun niaga yang tinggi BARANG JUALAN & POLISI HARGA menjual barang keperluan harian kepada anggota dan bukan anggota.4.bangunan. tanda harga . Tidak dapat membeli barang secara kredit. 3.oleh kakitangan yang dibayar gaji.dividen yang dibayar berdasarkan jumlah belian Rebat atas pelaburan pula ial ah faedah yang dibayar secara peratusan berdasarkan jumlah saham BENTUK LAIN PERUNCITAN MESIN PERUNCITAN AUTOMATIK Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri -ciri mesin peruncitan automatik y menjual barang terus kepada pengguna melalui mesin secara automatik. 2.jualan syer kepada anggotanya. Maksud organisasi yang ditubuhkan oleh sekumpulan pengguna . Modal .jauh y y y y y y y y y y y y y y KOPERASI RUNCIT Soalan : Huraikan ciri-ciri koperasi runcit Soalan : Terangkan bentuk organisasi dan pengurusan koperasi runcit. y menjual jenis barang tertentu seperti minuman kotak y memperniagakan perkhidmatan seperti mesin menimbang berat badan .slot syiling atau peragaan tingkap y memasukkan wang yang mencukupi ke dalam slot .

beroperasi sendiri .kawasan yang barang mungkin rosak dalam y y y y y y y y y . 3.tidak perlu menyewa premis Kelebihan . mahal. 3.mesin mudah terhad. 1. Bayaran ansuran . Muatan .dapat disampaikan . 4.Pembeli 1. Dewan Bahasa dan Pustaka. Kelebihan .T) . 24 jam.terhad 2. Bentuk dan cara penggunaan barang -barang . kiriman terus atau pelantikan ejen.y y ditempatkan di lokasi yang strategik misalnya di perhentian bas boleh beroperasi selama 24 jam tanpa diawasi. risiko kerosakan . Menjimatkan kos.W. 2. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan mesin peruncitan automatik kepada peniaga dan pembeli. Kos pengurusan rendah . upah dan pengendalian perniagaan. tiga kaedah pembayaran Bayar Waktu Terima (B.Peniaga menanggung kos overhed yang y kos promosi rendah y kos pengurusan atau mengutip tidak memerlukan lokasi yang hutang strategik y kos menginsuranskan barang pasarannya luas .P) mewajib kan bayaran dihantar dengan borang pesanan.Peniaga Kekurangan . Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit pesanan mel kepada peniaga dan pembeli Kelebihan . Jenis dan kuantiti barang yang sesuai 3. kecil.W. Tiada caj tambahan.Pembeli Kekurangan . Contoh . iaitu pengiklanan. 2. Barang tidak dapat ditukar 3.tanpa pengawasan 1.menjual barang yang ringan. Cara pembelian mudah. Pilihan . tidak mudah pecah dan tahan lama.menjimatkan kos 2. masa dan tenaga PESANAN MEL Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit pesanan mel menjual barang terus melalui pos atau perkhidmatan kurier.Peniaga Kekurangan . The Times. Kos pemasangan dan pemeliharaan dan 24 jam. meningkatkan jualan .The Readers's Digest.Peniaga 1. khidmat layan diri . diletakkan asalkan ada permintaan. Bentuk pembayaran terhad 4.membayar beransur-ansur mengikut tempoh yang ditetapkan. Mail Order Gallery (MOG) sesuai .bayaran dibuat apabila barang sampai di pejabat pos Tunai Waktu Pesanan (T.tinggi 4.melalui gambar dijalankan melalui tiga kaedah.terhad.

latihan staf dan iklan. jenama. perniagaan amat rendah. mengembangkan perniagaannya. masa y Tiada hubungan peribadi dan tenaga y tidak dapat memeriksa barang FRANCAIS Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara francais seseorang individu yang diberi hak untuk menjual barang atau perkhidmatan syarikat induk yang sudah terkenal Contoh kedai makan segera Merryl Brown.francaisor. Habib Jewel. Jenama terkenal mendapat sambutan ramai Kekurangan Francaisor boleh menjejaskan nama baik Kekurangan Francaisi perlu mengawal kualiti barang . alat dan perkakas dengan kredit tertentu. terikat dengan perjanjia n francais & bergantung kepada francaisor. Tidak perlu menanggung kos overhed seperti promosi. tiada inovasi dan inisiatif sendiri JUALAN LANGSUNG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara jualan langsung .boleh menjejaskan nama baik francaisor. kewangan . mendapat sokongan pengurusan dan 1.Pembeli Kekurangan .Francaisor 1. 2.penubuhan & pengurusan perniagaan mengendalikan program latihan staf. individu atau syarikat yang diberi kebenaran .mempunyai perkhidmatan pos Bilangan kakitangannya tidak ramai Mengetepikan orang tengah perjalanan Kelebihan . promosi jualan dan membiayai kos pengiklanan francaisi. nama dan reka bentuk yang sa ma.satu jumlah tetap atau secara peratusan drpd jualan bulanan. perjanjian ditandatangani oleh kedua -dua pihak. ekonomi bidangan Kelebihan . menggunakan logo.Francaisi 1.syarat francais Fungsi francaisor memberikan hak menggunakan imej. membekalkan ramuan.francaisi syarikat induk yang memberikan kebenaran . 3. sistem operasi dan format perniagaan membimbing . 3. KFC s. Fungsi Francaisi membayar royalti . y y y y y y y o o o o o y o Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara francais kepada francaisor dan francais i Kelebihan . 2. 1.risiko kegagalan 2.Pembeli boleh bayar ansuran y Mungkin ditipu boleh pulang balik y Barang lambat sampai menjimatkan kos tambang.

y Jurujual atau ejen dilantik dan dilatih dengan pelbagai kemahiran dan teknik jualan y Secara pelbagai peri ngkat (multilevel) y menggunakan senarai harga.berbaris panjang di kaunter bayaran Kemajuan teknologi maklumat dan komunikasi .premis besar. Pengguna semakin sibuk Masalah pengangkutan khidmat sokongan pelanggan lemah .o o o y y menjual barang terus melalui kunjungan jurujual dari pintu ke pintu.kosmetik. tidak perlu . 5. Faktor-faktor Pekembangan Soalan : Nyatakan faktor-faktor yang menyokong perkembangan perniagaan runcit secara jualan langsung atau Soalan : Nyatakan sebab-sebab jualan langsung berkembang. katalog atau sampel produk. pengeluaran invois hingga peringkat bayaran. kad kredit dan internet. 3. kos overhed yang tinggi . kos cetakan katalog 1. y dibayar komisen atas jualan y 3 bentuk jualan langsung jualan perkhidmatan oleh ejen seperti ejen insurans jualan barang oleh ejen pengeluar .katalog dan sampel seperti Avon jualan barang oleh ejen bebas Jenis produk yang sesuai . Kos pengiklanan murah Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara jualan langsung kepada peniaga dan pembeli. perlu membuat bayaran awal (prabayar) dengan memasukkan nombor kad kreditnya. 2. 4. y y y y y y y E-DAGANG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara e -dagang menjual melalui talian internet dengan rangkaian komputer dari peringkat pertanyaan. khidmat nasihat. Liputan pasarannya .kawasan pedalaman. 3. 4. Barang pesanan akan dihantar melalui pos at au kurier . pesanan. secara online antara penjual dengan pembeli dari seluruh dunia. bersemuka dengan pembeli 1. perkakas dapur. 2. Kelebihan 1. Avon dan syarikat -syarikat insurans.panggilan tanpa tol.tanggungan kos Barang-barang tertentu sahaja memerlukan modal yang besar. mewujudkan laman web dan gerai pameran dalam internet gambar dan maklumat terperinci dipaparkan di skrin komputer. insurans dan pakej pelancongan. y Contoh syarikat Amway.kos latihan ejen. Sesuai untuk produk yang memerlukan 4. tunjuk ajar dan perkhidmatan selepas jualan. 3. Kekurangan Pembeli dikenakan bayaran yang lebih . 2.

ditayangkan di televisyen Pesanan dibuat serta -merta . membeli-belah dari rumah atau pejabat . 3. 4.harga yang 2.kebocoran nombor pin Terpengaruh dengan tawaran pembaziran. membolehkan penonton mengambil bahagian dalam program tertentu di televisyen. web operasi secara besar-besaran pengguna internet di seluruh dunia sistem prabayar .e-dagang menguntungkan peniaga di negara maju 1. Pilihan pelanggan . . Kelebihan . c. 5. masa dan tenaga.laman web lain Perang harga .hanya satu laman5. maklumat . y y y y y y a. 1.menjimatkan kos. Smartshop merupakan hasil ciptaan teknologi digital menggabungkan fungsi televisyen dengan komputer peribadi secara interaktif mesti disambungkan dengan talian internet. d. . membolehkan seorang penonton TV berinteraksi dengan peniaga yang mengiklankan barangnya melalui TV dan membeli -belah dari rumah. terperinci dan terkemas kini 4. Kos operasi murah . paling minimum 2. tidak memerlukan premis .tanpa melihat barang sebenar unsur penipuan dan manipulagi pihak tertentu.y Jika belian didapati tidak menepati deskripsi.menggunakan kad kredit barang dihantar . Contoh siaran Astro. Kekurangan .bayar menggunakan kad kredit.tidak menanggung hutang lapuk Kekurangan . membangunkan laman web . amalan pegangan tunai yang minimum5.Pelanggan 1. 4. b. 3. tertakluk kepada syarat jualan Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara e -dagang kepada peniaga dan pelanggan.menekan papan kekunci /gagang telefon Bayaran prabayar . ejen jualan atau kurier. lebih murah.dicerobohi Proses globalisasi . ia mungkin boleh dikembalikan semula. barang berkualiti tinggi . Laman web . y TELEVISYEN INTERAKTIF (TVI ) Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui televisyen interaktif. Undang-undang siber tidak dapat memberi perlindungan sepenuhnya kad kredit .hanya gudang 4.Peniaga persaingan sengit . 3. Cara beroperasi: Gambar dan maklumat barang . Kelebihan Peniaga menjual secara global pada kos yang 1. 2.relevan. 2.pasaran sedunia. 3.merugikan peniaga.mahal. 5.Pelanggan Membeli secara prabayar .pos.

tidak 1. siaran melalui televisyen . Urusniaga akan mengambil masa pertimbangan dan pilihan.tidak seperti yang disiarkan. Kelebihan Peniaga Kelemahan . membeli-belah sambil menonton sebenar televisyen di rumah 2. 4. Contohnya. 3.Peniaga Premis yang strategik . Siaran iklan perlu kerap diulangi Reaksi penonton . penggambaran produk . 4. siaran waktu tengah malam . menjawab soalan dan memberi pendapat Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui televisyen interaktif kepada peniaga dan pelanggan. tidak sesuai . membuat pesanan . 4. kos dan tenaga 5.tawaran skim bayaran ansuran yang fleksibel menyediakan perkhidmatan selepas jualan seperti perkhidmatan penghantaran barang Sasaran . Membeli tanpa melihat barang 1. keuntungan yang lebih tinggi 1. y y y y y y y y y y y .barang yang tak tahan lama dan tiada kepiawaian fleksibel 3.y 1. Harga jualan lebih mahal Liputannya lebih luas . perabot.Courts Mammoth.kurang berkesan (visual) dan terus kepada penonton. peralatan dapur Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui kedai katalog Kekurangan 1. unsur penipuan dan manipulasi 2. mengetahui cara penggunaan barang KEDAI KATALOG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui kedai katalog mempromosikan barang atau perkhidmatannya melalui katalog Contoh . 5. cara penggunaan barang .serta-merta 3. barang-barang elektrik.jenis barang yang piawai dan tahan lama. semua jenis barang jualan disenaraikan secara teratur katalog diedarkan secara percuma di tempat kunjungan ramai Keistimewaan .debit terus atau arahan tetap (bank) ataupun potongan gaji (Biro Angkasa). 4.semua 2. Mempunyai masa membuat Barang .mahal Kos pengurusan rendah berbanding media yang lain.bergaji tetap seperti pegawai kerajaan keuntungannya daripada faedah Bayaran .mahal. Menjimatkan masa.lebih jelas 3. diperlukan 2. Kos promosi yang tinggi pengguna internet 2.maklum balas untuk memperbaiki produk Kesan audio visual lebih meyakinkan Kelebihan Pelanggan Kelemahan Pelanggan 1. Tawaran skim bayaran ansuran yang 3. Barang-barang yang dijual . 2. 3. Ikea dan The Catalog Shop.

Perkhidmatan selepas jualan promosinya berkesan . Memberi maklumat dan nasihat berkenaan barang baru kepada peruncit.mendapatkan bekalan stok daripada pelbagai pengeluar dari merata -rata tempat. Pengendali pasaran y memperluaskan lagi pasaran bagi produknya. 3.4. Memberi maklumat pasaran orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. . 4. y 3. Menyimpan stok yang mencukupi membolehkan peruncit mendapat bekalan secara berterusan dan ini y mengekalkan pelanggannya y y 5. 2.elemen audio visual dan animasi. Membekalkan beraneka jenis barang y memudahkan . 5. y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y y y 4. Mengurangkan kos pergudangan menyediakan kemudahan pergudangan s endiri bagi menyimpan stok pukal yang dibeli y barang keluarannya tidak disimpan lama. Membeli stok secara pukal dan memecah pukal y membolehkan pengeluar melakukan pengeluaran barang secara besar besaran & mendapat modal pusingan cepat menjimatkan kos pengeluaran kerana kerja pembungkusan dan upah pekerja ditanggung oleh pemborong y 2. Menghantar barang kepada peruncit y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y menjimatkan kos pengangkutan dan masa peruncit. y merancang modal pusingan dengan sempurna. PERNIAGAAN BORONG Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengeluar 1. menyampaikan teguran serta komen peruncit dan pelanggannya kepada pengeluar. 5. Memberi kemudahan kredit y menangguhkan bayaran atau hutangnya sehingga barang itu dijual kepada pengguna. y pemborong mempunyai rangkaian peruncit sendiri untuk mengagihkan barangnya.tidak perlu . Mengurangkan kos pengangkutan memiliki kemudahan mengangkut barang yang dibeli ke gudangnya. Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Peruncit 1.

menerima manfaat menerusi harga barang yang stabil. 1. membungkus. y 5. Bermotifkan keuntungan menjalankan kegiatan jual beli dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan.orang tengah antara pemborong dengan pengguna akhir.reaksi pelanggan. 2. Bertindak sebagai sumber maklu mat pasaran menyalurkan maklumat pasaran kepada pengeluar . membungkus. Menstabilkan harga barang sentiasa menyimpan stok barang yang mencukupi mengelakkan kenaikan harga barang. menimbang. 5. 4. cita rasa pengguna Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Soalan : Mengapa pemborong Perniagaan Borong dengan Perniagaan memerlukan modal besar. Kedudukan dalam saluran agihan . menimbang. 3. Melakukan kegiatan memecah pukal seperti menggred. y y y y y y Soalan : Terangkan Persamaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit 1. Memenuhi keperluan dan kehendak pengguna mengagihkan barang agar bekalan dapat disampaikan kepada pengguna akhir 4. 3.y y y Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengguna 1. Melakukan kerja-kerja akhir / pecah pukal y seperti menggred. Mempelbagaikan pilihan mempelbagaikan pilihan pengguna akhir terhadap barang beraneka jenis yang ada pada peruncit. Menyampaikan maklumat memberitahu peruncit tentang maklumat yang terkini bagi produknya. melabel dan sebagainya. Runcit y Beli pukal & bayar tunai Modal y Beri kredit & tanggung risiko hutang Kos promosi dan iklan lapuk Kos pergudangan y Belanja gudang Kerja-kerja akhir y Risiko simpan stok Peragaan y Kos overhed tinggi iklan & gaji Kemudahan membeli-belah y Kendali pengangkutan Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit Perniagaan Borong orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. melabel dan sebagainya. Aktiviti pengagihan barang membeli barang bagi tujuan untuk dijual semula 2. Perniagaan Runcit peruncit . Menyediakan bekalan yang berterusan y menyimpan stok yang mencukupi dalam gudangnya y supaya bekalan tidak terputus elak cenderung membeli banyak y menyebabkan perbelanjaan pengguna meningkat.

iaitu pemborong am. iaitu pemborong berfungsi penuh dan pemborong berfungsi terhad. ejen penjual & broker Soalan : Jelaskan dgn contoh jenis perniagaan borong. PEMBORONG SAUDAGAR y pemborong yang membeli pelbagai jenis barang daripada pengeluar dan menjualnya kepada peruncit.2 Saiz pembelian barang 3. y dikategorikan kepada dua. melakukan promosi y dikelaskan kepada tiga kumpulan utama. menyampaikan maklumat pasaran. . pemborong khusus dan pemborong satu barisan. memecah pukal.menyediakan kemudahan pelbagai untuk menyimpan stok pukal yang dibeli daripada pengeluar tidak perlu menghias atau melakukan peragaan tingkap dalam kuantiti yang kecil daripada pemborong kecil tidak ada kerana stok diperoleh daripada pemborong melakukan bagi menarik pengguna JENIS PEMBORONG Soalan : Kenalpasti jenis perniagaan borong. y mempunyai hak milik ke atas barang menanggung risiko kerugian jika ba rang-barang tidak dapat dijual. y Terdiri drpd pemborong saudagar dan ejen y pemborong saudagar Terdiri drpd Pemborong Berfungsi Penuh & Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong Berfungsi Penuh terdir i drpd pemborong am. pemborong khusus dan pemborong satu barisan. y Pemborong Berfungsi Penuh y y menjalankan semua tugas seseorang pemborong. menyediakan kemudahan pergudangan dan pengangkutan. Saiz modal 4 kemudahan gudang 5 Hiasan dan peragaan barang secara pukal daripada pengeluar besar . y y y y y y y y Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong pesanan mel Pemborong pesanan berwakil Pemborong perkhidmatan pengangkutan Pemborong bayar dan bawa Pemborong jober para ejen ejen pengeluar. memberikan bantuan kewangan. membeli dan menjual barang.

iaitu: y 1. Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong pesanan mel pesanan berwakil perkhidmatan pengangkutan bayar dan bawa jober para 1.barang kosmetik Barang ini biasanya bersaiz kecil. Pemborong bayar dan bawa menjual barang pada harga yang murah dan secara tunai kepada peruncit. Pesanan. 4. y Terdapat lima jenis pemborong berfungsi terhad. barang yang sesuai . Pemborong khusus membeli dan menjual sesuatu je nis barang Contohnya. Nepline. menghantar borang pesanan bersama katalog meneru si pos. 3. batu -bata 3. Pemborong pesanan mel y y y y y y menjalankan urus niaga melalui pos. pemborong kasut yang menjual pelbagai jenama kasut seperti Nike 3. y y y y y y y y y . Pemborong Berfungsi Terhad tidak menjalankan semua fungsi yang ditawarkan oleh pemborong untuk mengurangkan kos pengendalian. Contohnya. menjadi perantara dalam pengagihan barang daripada penjual atau pengeluar kepada pembeli.y y y y y y 1.bahan-bahan binaan seperti simen. Pemborong am membeli dan menjual pelbagai jenis barang yang tidak mempunyai kaitan. Pemborong satu barisan membeli dan menjual sekumpulan barang yang sama jenis. Pelanggan memilih barang berpandukan katalog yang dihantar. lori kontena dan treler bagi mengangkut barang yang berkuantiti besar bagi pihak pengeluar. tidak menyediakan kemudahan kredit kepada para peruncit. gula serta barang kosmetik di tempat yang sama. ringan dan tidak mud ah rosak. 2. Contohnya. memainkan peranan sebagai wakil pengeluar dan tidak mempunyai hak milik. Contohnya. Pemborong pesanan berwakil ( drop shipper) menyampaikan pesanan pembeli terus kepada pengeluar atau pengilang. 2. Pemborong perkhidmatan pengang kutan menyediakan perkhidmatan pengangkutan seperti lori. Kontena Nasional dan Shapadu. Contoh barang . pemborong hasil pertanian yang menjual pelbagai jenis buah-buahan termasuklah anak pokok dan baja. tidak perlu menyediakan kemudahan pergudangan. bayaran dan penghantaran barang dibuat melalui pos. 2. pemborong yang menjual barang keperluan harian seperti garam. 4. 5. besi.

secara rapi di atas rak-rak dimiliki oleh pemborong selagi ia masih diperagakan di rak Peruncit dikenakan bayaran bagi barang-barang yang telah dijual. tidak mempunyai hak milik ke atas barang yang diniagakan. Pasar Borong Selang or . tidak berhak untuk menentukan strategi pemasaran bagi pihak pengilang memasarkan mengedarkan barang -barangnya ke kawasan-kawasan baru yang belum diterokai pengeluar. Carrefour dan Mydin . Contoh .broker hartanah dan saham. Tidak memberi perkhidmatan yg berguna y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y . perikanan dan penternakan manakala Giant. Makro. tidak mempunyai kuasa untuk mengurangkan harga barang jualan. sebagai perancang pemasaran yang menjalankan aktiviti penyelidikan pasaran.Gardenia.barang keperluan harian pengguna 5. ais krim Walls EJEN orang tengah yang dilantik oleh prinsipal untuk menjual barang bagi pihaknya. Broker menemukan penjual dengan pembeli.y y y y y y y Peruncit menggunakan pengangkutan sendiri untuk membawa balik barang Contohnya. merancangkan keluaran. tidak mempunyai hak milik tidak menanggung sebarang risiko kerugian. Ejen Penjual memasarkan barang keluaran pengeluar kecil -kecilan memiliki kepakaran dalam bidang pemasaran. Contoh ejen pengeluar ialah Edaran Otomobil Nasional (EON) dan Proton Edar yang memasarkan atau mengedarkan model kereta keluaran negara. Soalan : Huraikan aktiviti ejen dan broker Ejen Pengeluar wakil pengedar yang dilantik oleh beberapa pengeluar yang menghasilkan keluaran berlainan dan bukan pesaing antara satu sama lain. dilantik oleh pengeluar untuk mengendalikan urusan jual beli. menetapkan harga dan mempromosi. menerima komisen sebagai ganjaran terhadap perkhidmatannya tidak berkongsi untung dengan prinsipal. tidak berhak membuat kontrak tidak boleh menjual beli barang atas namanya sendiri tidak mempunyai hak untuk memberikan kredit menerima bayaran atau mengeluarkan resit pembayaran kepada pembeli. Pemborong jober para (rack jobber) membekalkan pelbagai jenis barang kepada peruncit memperagakan . menerima komisen daripada pengeluar bagi perkhidmatan yang disediakannya. Soalan : Apakah kritikan tentang peranan yg dimainkan oleh pemborong. melancarkan program promosi dan pengiklanan di televisyen menjual barang-barang berjenama terkenal .pusat pengumpulan bagi hasil pertanian.

pergudangan dan pengangkutan serta y Koperasi runcit . Cawangan . PELANTIKAN EJEN OLEH PENGELUAR y barang-barang berkualiti tinggi yang memerlukan penerangan terperinci oleh pengeluar seperti komputer 5. e -dagang dan kedai katalog y y 3. 1. syarikat Bata Berhad dan syarikat Singer Berhad. 4.harga belian yang murah. y y y y membolehkan pengeluar menjual keluarannya terus kepada pengguna akhir PENUBUHAN KEDAI SEJARAS Pengeluar menubuhkan rangkaian kedai sendiri memasarkan barang keluaran kilangnya terus kepada pengguna. PENUBUHAN AGENSI PEMASARAN OLEH KERAJAAN Contohnya. y memiliki modal yang besar dan mampu membeli barang secara pukal dan y y menanggung kos tambahan melakukan kerja-kerja akhir . kerajaan telah menubuhkan Persekutuan Pemasaran Pertanian Malaysia (FAMA) untuk memasarkan hasil pertanian y . pesanan mel.di seluruh negara. BENTUK LAIN PERUNCITAN mesin peruncitan automatik.gabungan pengguna untuk membeli barang secara terus daripada pengeluar .mendapatkan bekalan terus daripada pengeluar. jualan langsung.y y y Semata-mata menambah harga barang jualan Tindas masyarakat desa Beli murah dr pengeluar & jual mahal kpd pguna Soalan : Nilaikan kepentingan pemborong kpd peruncit & pengeluar Soalan : Kesan penghapusan pemborong kpd peruncit & pengeluar Kpd pengeluar y Menubuhkan gudang y Buka rantaian kedai runcit y Modal lebih y y y y Kpd peruncit Beli pukal drpd pengeluar y Sedia gudang y Bayar tunai y Belanja cari pasaran & iklan Kos overhed Mengumpul maklumat sendiri Berhubung dgn pelbagai pengeluar y Modal lebih y Kerja akhir PENGAMBIL ALIHAN FUNGSI PEMBORONG Soalan : Senaraikan keadaan -keadaan yang membolehkan peranan pemborong diambil alih. KEMUNCULAN PERNIAGAAN RUNCIT BESAR-BESARAN Contohnya gedung aneka jabatan . 2.

Resit Soalan : Huraikan fungsi setiap dokumen. Soalan : Kenalpasti jenis diskaun. barang-barang yang berteknologi tinggi yang pasarannya terhad dan mahal seperti kapal terbang Soalan : Bagaimana pemborong da pat terus wujud. SEBELUM MEMBELI 1. Nota serahan 3.froma 6. Dilampirkan bersama sama ada sebut harga / senarai harga atau katalog 3. syarat serah an & bayaran. Senarai harga 5.y y y y 6. SEBUT HARGA 1. Surat jawapan 3. Senarai harga barang yang diminta oleh pembeli SENARAI HARGA . Surat Tanya 2. Nota debit 7. Butir . Dokumen dari peruncit kepada pemborong 2. Sebut harga 4.syarat serahan dan syarat bayaran SURAT JAWAPAN 1. Nota kiriman 4.untuk bertanya tentang barang yang hendak dibeli 3. Katalog DALAM PROSES MEMBELI 1.cermin mata. SURAT TANYA 1. Fungsi . Fungsi memberi keterangan lanjut mengenai barang yang boleh dibekalkan. Nota pesanan 2. Invois pro . Barang yang sesuai . Dihantar oleh pemboron g kepada peruncit 2. Penyata akaun 2. y pecah pukal y pergudangan y pemberian kredit y promosi DOKUMEN PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Susunkan mengikut urutan jenis -jenis dokumen. Nota kredit SELEPAS MEMBELI 1. Invois 5. BARANG YANG DIPESAN KHAS OLEH PENGGUNA Barang yang dibuat menurut arahan atau tempahan khas pengguna akan dihantar oleh pengeluar kepada pembeli. pakaian yang ditempah khas.harga barang .jenis barang .kuantiti .

pada tarikh yang ditetapkan SYARAT SERAHAN 1.jika ditulis 3 hari.1.harga dalam sebutharga sah hanya 7 hari daripada tarikh sebutharga 2.Kos angkutan percuma sehingga barang dipunggah ke dalam kapal sahaja. bermakna perlu dijelaskan dlm tempoh 3 hari 5. ke DK . Tunai waktu pesanan . .pembeli tidak perlu membayar kos angkutan 3. Tunai segera .pembeli tidak perlu membayar lagi.beberapa hari selepas pesanan diterima 3. Tambang kapal dibayar oleh pembeli 4.sebaik pesanan diterima 2. P. Pemborong menyatakan jenis serahan JENIS SERAHAN 1. Harga invois RM1 800 Tolak : . Tiada harga dicetak tetapi ada no rujukan 3. Diskaun niaga . Contoh pengiraan diskaun niaga Arif peniaga pasar malam membeli stoknya bernilai RM1 800 daripada syarikat borong XYZ dan ditawarkan diskaun niaga 15%. Diskaun tunai .pe mbelian melebihi RM 1000 2. KIT . Harga dicetak ditempat lain untuk menjimatkan kos jika ada perubahan h arga BUTIRAN DALAM SEBUT HARGA 1. SYARAT BAYARAN 1. Dibayar . insuran dan tambang .diberi untuk menggalakan pembeli membeli dalam kuantiti yang banyak cth 10 % .Harga barang telah me rangkumi kos. Ang. SYARAT DISKAUN 1.bayaran perlu dibuat beberapa hari selepas barang diterima.bayar perlu dijelaskan sewaktu pesanan dibuat 4. Had. Tunai bersih .pembeli perlu membayar kos angkutan 2. Maklumat barang yang dicetak dan disertakan bersama gambar yang berwarna dan menarik 2. Dengan akaun diakui -pemborong hanya memberi kredit kepada pembeli tet ap sahaja 3. Serahan hadapan . Serahan segera . Penerimaan 7 hari sahaja . Kirakan jumlah sebenar yang perlu dibayar oleh Arif.diberi untuk menggalakkan pembeli membayar hutang dengan segera cth 10% . Ang.10 hari. Senarai harga barang yang dijual oleh pemborong KATALOG 1. Serahan sedia .

Harga invois RM2 500 Tolak : Diskaun tunai (RM2 500 x 2/100) RM 50 Jumlah perlu dibayar RM2 450 BORANG PESANAN 1. Sebagai catatan / rujukan dalam akaun 4. 7 hari dan 2% 14 hari.memberitahu pembeli maklumat barang yang t elah dijual dan jumlah hutang yang perlu dibayar 3. Nota ini diserah kepada pembeli melalui pem andu kenderaan 5. Harga barang tidak dicatatkan Fungsi 1. NOTA KREDIT Dihantar oleh pemborong kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan dalam . Butir . Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti penerimaan 5. Membolehkan pembeli memeriksa dan mengakui barang dalam keadaan baik 3.Diskaun niaga (RM1 800 x 15/100) Jumlah perlu dibayar RM 270 RM1 530 Contoh Pengiraan diskaun tunai Aisyah membeli barang X bernilai RM2500 daripada pemborong Seri Gemilang pada 1 Julai 2003. Dihantar oleh pembeli kepada pemborong untuk memesan barang 2.kesilapan dan ketinggalan dikecualikan. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli jika pembelian dibuat secara kredit 2. Dihantar bersama-sama barang yang dipesan 3. Dibuat dalam tiga salinan . Dihantar oleh pemborong kepada pembeli 2. Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti syarikat pengangkutan telah menyempurnakan tugas. Menyatakan jenis dan kuantiti barang yang dihantar 2. kuantiti dan jenis barang. Fungsi . Dibuat dalam tiga salinan 4. Kirakan jumlah yang perlu dibayar sekiranya Aisyah membayar pada 10 Julai. Dikeluarkan oleh syarikat pengangkutan jika pemborong menghantar barang menggunakan kenderaan syarikat pengangkutan 2. Butir nama dan alamat pembeli / jenis barang dan kuantitinya NOTA SERAHAN 1. INVOIS 1. Pemborong tersebut menawarkan diskaun tunai 5%.nama dan alamat.untuk pengangkutan.ada perkataan K & K di K . Pemborong boleh membetulkan sebarang kesilapan dan ketinggalan dalam invois dengan mengh antar nota kredit atau nota debit. pemborong dan pembeli 3. Sebagai bukti penerimaan barang NOTA KIRIMAN 1. bayaran pengangkutan 4. Butir .

KAEDAH JUALAN JUALAN TUNAI Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan tunai. Memberitahu baki hutang 2. Fungsi dan butiran sama seperti invois Digunakan jika 1. Untuk penghantaran barang "uji dahulu sebelum beli" 4. Pembeli dikehendaki membayar harga barang dahulu semasa pesanan 2. Memberitahu pembeli semua urusniaga lengkap selama sebulan cth belian. Jumlah hutang kurang daripada jumlah sebenar 2. Barang rosak / salah jenama dipulangkan 3. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli yang membeli secara kredit Fungsi 1.invois hutang akan dikurangkan sebab 1. Sebagai tanda urusniaga berakhir secara kredit. Digunakan sebagai senarai harga 3. Jumlah hutang tertulis lebih dari jumlah sebenar 2. bayaran RESIT 1. Beberapa jenis barang tidak ditulis dikenakan bayaran 4. Dihantar oleh pemborong jika pembeli membuat bayaran Fungsi 1. Untuk kegunaan perniagaan luar negeri sebagai anggaran harga PENYATA AKAUN 1. Sebagai satu cara terhormat meminta bayaran hutang 4. tunai diterima sebaik sahaja barang atau perkhidmatan diserah kpd pelanggan . Pembeli dikenakan faedah INVOIS PRO .FORMA 1. Sebagai catatan rujukan akaun 3. Botol kosong dikenakan bayaran 3. Bukti bayaran telah diterima 2. Pembeli diberi elaun / diskaun NOTA DEBIT Di hantar oleh pemborong untuk membetulkan kesilapan dalam invois hutang pembeli akan ditambah sebab 1. Membolehkan pembeli membuat semakan dengan akaunnya 3. Botol kosong dipulangkan 4.

diamalkan meluas antara pemborong dgn peruncit 2. Boleh beroperasi walaupun modal kecil 7. Kurang belanja merekod hutang 6. Membenarkan pembeli menggunakan barang sebelum harganya dijelaskan 1. tempoh kredit masa mengumpul tunai 4. jika tidak bayar bekalan diputus atau faedah dikenakan bolehkan peruncit kecil -kecilan beroperasi satu adat perniagaan tanpa perjanjian resmi kadang kala sedikit pendahuluan atau cengkeram baki sekali gus atau ansuran harga lebih mahal mengenakan faedah bayaran tertunda & sewa beli 10. Kerana kurang tunai seperti kereta 3. Barang yang tak dapat dibeli naik harga JUALAN KREDIT Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan kredit. 5. dua jenis . 8. Belanja dihadkan pegangan tunai 2. Menanggung kesan inflasi 4. Kelebihan kpd Penjual Mengelak hutang lapuk Mendapat diskaun tunai Tunai dikutip dilabur semula Tunai kukuh . juga mesin peruncitan automatik & kedai perkhidmatan kutipan boleh digunakan tanggung belanja operasi hari an jualan murah kukuhkan tunai Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan tunai kepada penjual dan pembeli. 9. Saingan jualan kredit 2. harga lebih murah jualan meningkat Kekurangan kpd Penjual 1. 4. Mendapat harga yg lebih murah 3. Tidak dibeban hutang Kekurangan kpd Pembeli 1. 2. Terpaksa merancang batasan tunai 4.1. Tidak dapat barang mewah menikmati 2. 3. 4. bekal barang syarat kredit 3 hingga 6 bulan 3. 7. diamalkan oleh peruncit besar -besaran prinsip volum besar untung sedikit 2. Tidak sesuai barang mahal 3. 3. Hilang pelanggan tak mampu 1. 6. Kelebihan kpd Pembeli 1.Meningkatkan imej kredit 5.

ciri-ciri barang tahan lama Contoh pengiraan faedah dan ansuran bulanan Sebuah motosikal dijual secar a sewa beli dengan harga RM4 000. harga tinggi Sewa beli Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud sewa beli. Tidak boleh tarik barang 2. 4. 5. Menikmati barang walaupun belum jelas bayaran 2. Barang boleh diguna pembeli selepas bayar pendahuluan & tandatangan perjanjian 2. tidak bayar boleh tarik balik 4. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. 2. 1. hutang lapuk 2. Pembeli dikenakan bayaran pendahuluan sebanyak 20% dan faedah 10% setahun di kenakan atas baki. tidak boleh tarik balik barang Kekurangan kpd Pembeli 1. 6. nilai terpakai rendah cth jam tangan & mengikut keperluan individu cth cermin mata Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan bayaran tertunda kepada penjual dan pembeli. Harga tunai Pendahuluan 20% (RM4 000 x 20%) Baki Faedah 10% setahun atas baki selama 2 tahun (RM3 200 x 10% x 2 tahun) RM4 000 RM 800 RM3 200 RM 640 . harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah Kelebihan kpd Pembeli 1. Kirakan jumlah yang perlu dibayar oleh pembeli jika tempoh adalah 2 tahun. Kelebihan kpd Penjual 1.Bayaran tertunda Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud bayaran tertunda. 1. Barang jadi milik pembeli & tandatangan perjanjian selepas bayar pendahuluan baki ansuran tidak bayar pembeli akan dakwa tidak boleh tarik barang kerana nilai jualan semula barang rendah ciri-ciri barang tidak tahan lama. 3. boleh didakwa di mahkamah 2. baki ansuran 3.

Jumlah hutang (RM3 200 + RM 640) Ansuran bulanan (RM3 480 / RM 24) RM3 840 RM 160 Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan sewa beli kepada penjual dan pembeli. belanja merekod hutang 2. Maksud Memerlukan pembeli bayar dahulu sebelum barang jualan atau perkhidmatan diserah kpdnya Ciri-ciri 1. digalakkan berjimat kena bayar ansuran 3. Bayaran tertunda dimiliki pembeli boleh mendakwa jika tak bayar tidak boleh batal perjanjian & pulang barang bernilai rendah cth cermin mata sewa beli. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. diamalkan dlm bidang komunikasi cth kad telefon 2. boleh diguna pembeli menarik balik barang jika tak bayar boleh batal perjanjian & pulang barang jika tidak sesuai tahan lama & nilai terpakai tinggi cth bas 1. modal besar Kekurangan kpd Pembeli 1. Menikmati barang sambil buat bayaran 4. Perjanjian & pulang barang 3. mewah sekarang. boleh guna barang cari pendapatan 4. Barang yg sesuai JUALAN PRABAYAR Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan pra bayar. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah 3. hutang lapuk rugi jika barang yg ditarik rosak 3. terdorong berbelanja melebihi kemampuan 4. boleh tarik barang Kelebihan kpd Pembeli 1. menguji pakai henti bayar jika mutu rendah 2. membebankan jejas bidang lain yg penting 5. 2. Selepas bayar pendahuluan 3. barang ditarik balik jejas ketenteraman hidup 2. derita kemudian Soalan : Huraikan Perbezaan antara Bayaran tertunda & sewa beli. digunakan apabila kewangan pengguna diragui . taraf hidup meningkat 5. Perjanjian & pulang barang 4. Kelebihan kpd Penjual 1. harga tinggi 3.

serah kerja jualan jimat 1. Barang yg tidak terjual pulang balik tanpa kena kos kpd konsaini Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan konsainan kepada konsainor dan konsaini. Hak milik dipegang oleh konsainor sehingga barang dijual Konsaini mengutip & mengirim hasil jualan setelah ditolak komisen Konsaini tidak bayar kos barang hanya ejen jualan Konsaini menyimpan & mengawal barang tidak bertanggung jawab rosak. terpaksa bayar terima perkhidmatan Kelebihan kpd Pembeli 1. Mendapat harga yg lebih murah . tamat tempoh 3. bayar sedikit komisen 3. masa curi. dapat perkhidmatan cepat 2. curi. jika belian dilakukan secara internet (belian secara talian terus) Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan prabayar kepada penjual dan pembeli. pasaran merosot 3. karya pelukis Ciri-ciri 1. tunai tiada dikutip dahulu hutang lapuk 2. tidak bayar kos barang Kekurangan kpd Konsaini 3. 4. tidak bebas urus jualan . sesuai bidang perkhidmatan sahaja Kekurangan kpd Pembeli 1. 3. Maksud Barang dihantar oleh pembekal kepada peniaga untuk dijual dengan syarat barang akan dipulang balik sekiranya tidak terjual cth jualan kereta lama . mungkin tidak dibayar tindakan udg2 rumit khasnya luar negara Kelebihan kpd Konsaini 1.diskaun 3. hilang barang dipegang org lain 2. pasaran terjamin Kekurangan kpd Penjual 1.3. menanggung risiko rosak. hilang 5. kad rosak tuntut tidak boleh JUALAN KONSAINAN Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan konsainan. mengawal belanja belum 2. serah kpd pihak yg ada rangkaian pemasaran & reputasi 2. meluaskan pasaran 2. 4. 2. Kelebihan kpd Penjual 1. barang dipulang balik usang. Kelebihan kpd konsainor Kekurangan kpd konsainor 1. barang tidak disenggara 4.

y y barang kurang laris jualan konsainan cth karya pelukis kad telefon & kad tambang jualan prabayar Kemampuan pembeli jika mampu jualan tunai kerana harga lebih rendah jika tidak jualan kredit juga pilihan yg wajar . tisu jualan tunai y y y 3. jual bg pihak banyak konsainor kos jualan disebarkan terikat dgn syarat konsainan 4. Jenis barang y barang mewah & mahal pengguna tak mampu . luas sedia tempat jualan yg FAKTOR PEMILIHAN Soalan : Huraikan faktor-faktor yg mempengaruhi pemilihan kaedah jualan. hilang 3.2. 1. Keperluan tunai y Utamakan tunai jualan tunai & prabayar Tidak perlu jualan kredit kerana margin untung tinggi 2. tidak menanggung risiko rosak. curi.jualan kredit y barang nilai rendah gula.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful