Tingkatan 4 : Bab 3: Perniagaan Dalam Negeri BAB 3 : PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Terangkan maksud Perniagaan dalam negeri

y aktiviti membeli dan menjual barang & perkhidmatan - antara penduduk dalam sesebuah negara. y Contohnya, kedai runcit, bazar dan pasar raya. y terdiri drpd dua - perniagaan borong dan perniagaan runcit. SALURAN AGIHAN Soalan : Nyatakan maksud saluran agihan proses pengedaran barang atau perkhidmatan daripada pengeluar kepada pengguna akhir tepat pada masa, tempat, harga dan kuantiti yang sesuai Soalan : Jelaskan bentuk Saluran Agihan 1. PENGELUAR - PEMBORONG - PERUNCIT PENGGUNA Barang yang sesuai - barang keperluan dapur (bernilai kecil dan diperlukan dalam kuantiti kecil) 2. PENGELUAR - EJEN - PERUNCIT PENGGUNA hasil penerbitan seperti surat khabar, majalah 3. PENGELUAR - PEMBORONG PENGGUNA bahan pembinaan rumah seperti batu -bata dan simen. 4. PENGELUAR - PERUNCIT PENGGUNA barang-barang yang memerlukan khidmat nasihat pakar dan barang-barang tahan lama 5. PENGELUAR - EJEN PENGGUNA barang pengguna spt barang kosmetik, pakaian 6. PENGELUAR PENGGUNA barang yang tidak tahan lama - hasil pertanian, barang tempahan khas pakaian individu , barang bemilai tinggi - kapal terbang & perkhidmatan profesional - doktor Soalan : Jelaskan Faktor Pemilihan Saluran Agihan 1. Jenis barang barang cepat rosak pengeluar - pengguna barang elektrik yang tahan lama melalui pemborong & peruncit 2. Sasaran pasaran dikenal pasti - dibekalkan terus oleh pengeluar belum dikenalpasti - melalui pemborong & peruncit 3. Liputan pasaran luas - perkhidmatan pemborong, peruncit dan ejen dikehendaki oleh pengeluar terhad - pengeluar sendiri boleh memasarkan 4. Keupayaan pengeluar syarikat besar - menyediakan saluran agihan sendiri Syarikat kecil - bergantung kepada pemborong dan peruncit 5. Kos pengangkutan menyediakan kenderaan sendiri kosnya tinggi

y

y y y

y y

syarikat besar - mampu biaya Syarikat kecil kurang mampu PERNIAGAAN RUNCIT Fungsi Peruncit 1. MEMECAHKAN PUKAL y menjual dalam kuantiti yang lebih kecil kepada pengguna akhir. 2. MENYEDIAKAN KEMUDAHAN KREDIT y kepada pelanggan tetap 3. PERKHIDMATAN SELEPAS JUALAN y menghantar barang ke rumah 4. MEMBERI KHIDMAT NASIHAT DAN MENYAMPAIKAN MAKLUMAT y cita rasa dan sambutan pengguna - berguna kepada pengeluar - mutu produk y menasihati pengguna - mutu, harga dan cara guna serta produk terbaru 5. MENDIRIKAN PREMIS PERNIAGAAN BERHAMPIRAN PELANGGAN y mudah dikunjungi - menjimatkan kos pengangkutan dan masa. 6. MENGURUS STOK y memastikan bekalannya sentiasa mencukupi 7. MELAKUKAN KERJA-KERJA AKHIR y menggred, menimbang, membungkus 8. MENGAGIHKAN BARANG-BARANG y berperanan sebagai orang tengah antara pengguna dengan pemborong atau pengeluar Jenis Perniagaan Runcit perniagaan runcit terdiri drpd perniagaan runcit kecil -kecilan dan besar-besaran. perniagaan runcit kecil-kecilan terdiri drpd peruncit tanpa kedai dan berkedai peruncit tanpa kedai terdiri drpd penjaja dan pegerai peruncit berkedai terdiri drpd pekedai am dan pekedai khusus perniagaan runcit besar-besaran pula terdiri drpd pasar raya, gedung aneka jabatan, pasar raya besar, kedai sejaras dan koperasi runcit bentuk lain peruncitan terdiri drpd mesin peruncitan automatik, pesanan mel, francais, jualan langsung, e -dagang, televisyen interaktif dan kedai katalog.

y y y y y y

y y y y y y y y y y

Soalan : Jelaskan dengan contoh Jenis Perniagaan Runcit Kecil -kecilan Perniagaan runcit tanpa kedai tidak mempunyai premis tetap. bergerak dari satu tempat ke tempat lain. berbentuk milikan tunggal. perlu dapatkan lesen daripada kerajaan tempatan terdiri drpd pegerai dan penjaja Pegerai - gerai kecil di suatu lokasi yang tetap - di kaki lima, pasar besar Terdiri drpd gerai tetap dan gerai sementara. Penjaja - secara bergerak dari satu tempat ke tempat lain berjalan kaki atau berkenderaan. contoh - penjual ais krim dan roti.

Contoh kedai khas ialah kedai buku Popular atauKedai gunting rambut CIRI PERNIAGAAN RUNCIT KECIL-KECILAN Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit kecil-kecilan 1. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan 4. DIMILIKI OLEH SEORANG PENIAGA ATAU BERKONGSI.dikawal oleh pemilik sendiri. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan Kedai am . Contohnya. Urusan perniagaan .y y y y y y y y y Peruncit berkedai beroperasi di premis tetap. berbentuk milikan tunggal atau perkongsian. menikmati pelbagai faedah seperti semua keuntungan cukai pendapatan yang dikenakan rendah 3. MODAL YANG KECIL diperoleh daripada simpanan peruncit sendiri atau pinjaman daripada ahli keluarga. KOS OVERHED YANG RENDAH tidak perlu membayar sewa. MUDAH DIURUS kerana saiznya yang kecil dikendalikan oleh pemilik sendiri.kedai yang menjual satu jenis atau sekumpulan barang atau menyediakan perkhidmatan khusus. Modal kecil Mudah ditubuhkan Mudah diurus Mudah dikunjungi pelanggan Murah kos overhed PERUNCIT BESAR-BESARAN Soalan : Nyatakan maksud peruncit besaran-besaran y y y y y y y y y y y y y y y y y y y . kedai runcit Kedai khusus . mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan. cukai perniagaan yang tinggi atau iklan yang mahal. pembaikan dan pemasangan barang 7. LOKASI PERNIAGAAN berdekatan tempat tinggal pelanggan menjual dari pintu ke pintu 6.kedai yang menjual pelbagai jenis barang. Soalan : Mengapa A memulakan perniagaan secara kecil -kecilan. ahli keluarganya atau pembantu 5. LAYANAN PERIBADI penghantaran barang ke rumah. di kampung atau bandar besar. sahabat handai dan bank 2. MUDAH DITUBUHKAN tidak terdapat banyak peraturan memerlukan modal yang kecil perlu mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan.

ditubuhkan .Contoh Singer.pengkhususan.syarikat berhad kerana melibatkan modal yang besar dikawal Lembaga Pengarah. Akta syarikat 1965 Belian . reka bentuk.pengilang mempunyai kedai cawangan . elak hutang lapuk Pengurusan . logo.untuk keselesaan pelanggan .membeli stok secara pukal terus daripada pengeluar. Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit besar-besaran y y y y y y Modal besar. y Modal y y y y y y y y y y Pemilikan Penubuhan Pengurusan Cara belian Cara jualan Layanan Lokasi Kos overhed Perkhidmatan lepas jualan Kemudahan y y y y y y y KEDAI SEJARAS Soalan : Huraikan ciri-ciri kedai sejaras Maksud perniagaan runcit yang mempunyai sepuluh atau lebih cawangan . Setiap cawangan . dikumpul melalui terbitan syer Penubuhan rumit.di bawah kakitangan profesional .dikawal dan ditadbir oleh ibu pejabat atau syarikat induk . hawa dingin Soalan : Nyatakan perbezaan perniagaan runcit kecil -kecilan dgn perniagaan runcit besar-besaran. 7-eleven dan kedai Bata.di bawah seorang pengurus.y y y perniagaan runcit yang beroperasi dalam skala yang besar terletak .dikawal oleh ibu pejabat atau kedai induk Amalan pengurusannya . harga dan jenis barang . Jualan tunai.cawangan adalah seragam dari segi nama. tandas. berbentuk . KAWALAN & PENGURUSAN Pengurusan . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI bentuk .syarikat berhad dan bermodal besar.kawasan bandar.moden Kemudahan . teknologi .saiz organisasi yang besar .seluruh negara .berkonsepkan pentadbiran pusat.lebih rumit dan sukar .iringan muzik. .

secara tunai / kad kredit KEMUDAHAN tempat letak kereta.sama Susunan barang-barang standard Kaedah jualan .terletak di pinggir bandar dan bergantung kepada pelanggan berkenderaan yang mengunjunginya pada hujung minggu . mobiliti kakitangan 5.Contoh pasar raya besar ialah Xtra dan Giant.terhad.secara tunai atau kad kredit.ditetapkan Lembaga Pengarah dilaksanakan .y y y y y y BARANG JUALAN & POLISI HARGA Barang-barang yang dijual . jualan .dibenarkan. 2. kad kredit . boleh dikongsi 4.sekumpulan pengurusan peringkat pertengahan yang bergaji tetap.secara tunai. y y y y y y y y PASAR RAYA BESAR Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya besar Maksud Pasar raya besar (hypermarket) merupakan sebuah bangunan setingkat yang menjual pelbagai jenis barang di bawah satu bumbung .barang keperluan harian harga barang berpatutan dan tetap KAEDAH JUALAN urusan jual beli .seorang pengurus atau penyelia. troli Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya besar . Pengurusan setiap bahagian . BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai jenis dan jenama barang . pengkhususan dan pembahagian tempat.selaras di semua cawangan. 1. KAWALAN & PENGURUSAN dasar dan polisi . Kos pengangkutan dan kendalian 3. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan kedai sejaras Kelebihan Kekurangan 1. Keputusan hanya dibuat ibu pejabat.standard daripada aspek harga dan kualiti. Pilihan pengguna . Menjimatkan kos kerana overhed 3. 4. Harga barang adalah tetap SUSUNATUR KEDAI & KAEDAH JUALAN Nama dan logo perniagaan . kerja. Rekabentuk kedai dan imej . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI sebuah syarikat berhad yang bermodal amat besar. 5. dapat diskaun niaga tinggi. Melibatkan modal besar. Kesukaran mengawal kerana di merata 2.

jauh dari tempat tinggal . dari segi kos dan masa. Margin keuntungannya . KAEDAH JUALAN & SUSUNATUR KEDAI secara layan diri. Kelebihan Peniaga Kekurangan .sabun mandi.membazir pelbagai barang di satu tempat. ruang yang luas dan dihiasi dengan cerah. Harga . PASAR RAYA Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya Maksud menjual beraneka jenis barang di bawah satu bumbung . Bebas memilih 2.Peniaga 1.Pengguna Kekurangan . 2. 2.sewa rendah dan 1.pelanggan 2.Pengguna 1.Kelebihan Kekurangan 1. Melibatkan modal yang besar.terletak di lokasi strategik yang mudah dikunjungi . jualan dibuat secara tunai & kad kredit. Harga barang adaIah tetap dan 3. Menyediakan kemudahan selepas jualan. dilekatkan dengan tanda harga.di pusat bandar Contohnya.rendah kerana bilangan kakitangan kurang. Menjimatkan masa dan kos . syampu.seorang penyelia bahagian. menyukarkan pelanggan tidak 3. yang tinggi. perolehan yang besar .membeli 1.tidak boleh ditawar. Suasana membeli -belah . Pasar Raya Billion dan Pasar RayaTops. Barangnya diperagakan y y y y y y y y y y y Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya kepada pengguna dan peniaga Kelebihan .daging.di yang besar .murah.membiayai kos operasi bawah satu bumbung. . Kedudukan di pinggir bandar membeli banyak secara mingguan. KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (dasar) dan diuruskan (perlaksanaan) oleh kakitangan profesional dibahagikan kepada beberapa bahagian . Harga lebih murah berbanding di kedai jualan dibuat secara tunai. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI Pasar raya adalah berbentuk syarikat berhad. Tidak menyediakan perkhidmatan 4. Menikmati pengkhususan dan 1. ikan & keperluan harian . kos yang rendah . kadar pusingan stok dan pengaliran berkenderaan tunai tinggi. BARANG JUALAN & POLISI HARGA makanan segar .selesa. 5. runcit 3. 3. Menyediakan pelbagai jenis barang . Perlu menjual barang dalam volum 4. harga .

modal yang 3.tidak boleh ditawar. Jualan secara tunai tiada masalah menyukarkan urusan kawalan dan hutang lapuk.tunai / kad kredit KEMUDAHAN lif. y y y y y y y y y GEDUNG ANEKA JABATAN Soalan : Huraikan ciri-ciri gedung aneka jabatan Soalan : Terangkan perbezaan antara gedung aneka jabatan dengan kedai sejaras. Risiko kecurian . Harga .satu iklan . Saiz pemiagaan yang besar 4. menjual lebih murah. Pentadbiran menjadi lebih cekap kemudahan pengkhususan dan pembahagian kerja 2. KAWALAN & PENGURUSAN Pentadbirannya dikawal oleh Lembaga Pengarah .segala1. Risiko kerugian . 4. Menjimatkan kos promosi . surau lebihan dan kelemahan gedung aneka a dan pelanggan. gaji jurujual serta kos 2. perhiasan kedai. telefon. KAEDAH JUALAN Jualan . Menjimatkan kos . Penggunaan iklan . 5. Isetan.Pelanggan Kekurangan . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI ditubuhkan sebagai syarikat berhad dengan modal yang besar.pembahagian kerja.dapat 1. Tiada layanan peribadi kerana keperluan rumah . menjimatkan masa dan tenaga . 2. kos overhed yang tinggi .Pelanggan 1.tanggungjawab penguru s jabatan Contoh jabatan pakaian wanita BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai dari segi jenis dan jenama. Parkson Grand dan Metrojaya. 3. Kelebihan .akibat layan diri dan peragaan terbuka. tandas. Peragaan barang secara terbuka dapat meliputi semua jabatan.Peniaga 1. terdapat banyak jabatan. Barang makanan segar yang tidak tahan lama. tempat letak kereta.di dalam satu mengamalkan layan diri. Maksud sebuah perniagaan runcit berskala besar yang beroperasi dalam sebuah bangunan besar yang bertingkat . Prosedur penubuhan yang rumit. 3. 3. Tiada risiko hutang lapuk 2. menggalakkan risiko kecurian dan kerosakan.sewa.terletak di lokasi yang strategik di bandar besar. menikmati diskaun niaga . 4.disibar kerana besar dan prosedur yang rumit.4. .menentukan segala dasar syarikat. Kekurangan . Penubuhannya sukar .menarik pelanggan dan melariskan jualan. Setiap jabatan merupakan unit khas Pembelian stok . pengurusan.sistem layan diri. Contohnya.

Kemudahan dan membeli dalam suasana yang selesa.jauh y y y y y y y y y y y y y y KOPERASI RUNCIT Soalan : Huraikan ciri-ciri koperasi runcit Soalan : Terangkan bentuk organisasi dan pengurusan koperasi runcit. y memuatkan barang dan dilengkapi pelbagai fungsi . Syer .bangunan. Pelanggan sukar . Dividen tunai . 2. y menjual jenis barang tertentu seperti minuman kotak y memperniagakan perkhidmatan seperti mesin menimbang berat badan . 3. Tidak dapat membeli barang secara kredit.terbahagi kepada dividen tunai dan rebat. Modal . KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (menentukan dasar) Pengurusan hariannya .boleh membandingkan harga barang dan tidak bimbang ditipu. Tiada tawar-menawar kerana harga barang adalah tetap. 3. koperasi peladang BENTUK ORGANISASI ditubuhkan mengikut Akta Koperasi 1993 dan didaftarkan dengan Ketua Pendaftar Koperasi Malaysia.tujuan utama untuk membantu anggota memperoleh barang keperluan pada harga yang berpatutan tanpa melalui orang tengah.terletak di pusat bandar .4. tanda harga .barang itu akan keluar secara automatik. 2.menekan butang barang pilihannya . Harga barang lebih rendah berbanding harga pasaran BAYARAN DIVIDEN Keuntungan disebut lebihan -sebahagian wajib disimpan sebagai rizab bakinya untuk membayar dividen . Contohnya.dividen yang dibayar berdasarkan jumlah belian Rebat atas pelaburan pula ial ah faedah yang dibayar secara peratusan berdasarkan jumlah saham BENTUK LAIN PERUNCITAN MESIN PERUNCITAN AUTOMATIK Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri -ciri mesin peruncitan automatik y menjual barang terus kepada pengguna melalui mesin secara automatik.jualan syer kepada anggotanya.slot syiling atau peragaan tingkap y memasukkan wang yang mencukupi ke dalam slot .tidak boleh diniagakan atau dipindah milik. Stok dibeli dalam kuantiti yang besar boleh menawarkan diskaun niaga yang tinggi BARANG JUALAN & POLISI HARGA menjual barang keperluan harian kepada anggota dan bukan anggota. Maksud organisasi yang ditubuhkan oleh sekumpulan pengguna .oleh kakitangan yang dibayar gaji.

W. Jenis dan kuantiti barang yang sesuai 3. Bentuk pembayaran terhad 4. Bentuk dan cara penggunaan barang -barang .P) mewajib kan bayaran dihantar dengan borang pesanan. upah dan pengendalian perniagaan.menjimatkan kos 2.mesin mudah terhad. 3. iaitu pengiklanan. diletakkan asalkan ada permintaan. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan mesin peruncitan automatik kepada peniaga dan pembeli.Pembeli Kekurangan .tanpa pengawasan 1. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit pesanan mel kepada peniaga dan pembeli Kelebihan . Menjimatkan kos.tidak perlu menyewa premis Kelebihan .dapat disampaikan . Muatan . Cara pembelian mudah. Kos pemasangan dan pemeliharaan dan 24 jam. Kos pengurusan rendah .terhad. kiriman terus atau pelantikan ejen.Peniaga Kekurangan .W.Peniaga Kekurangan . Dewan Bahasa dan Pustaka. risiko kerosakan .menjual barang yang ringan. 1. Barang tidak dapat ditukar 3. Bayaran ansuran . Kelebihan . tiga kaedah pembayaran Bayar Waktu Terima (B.The Readers's Digest. masa dan tenaga PESANAN MEL Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit pesanan mel menjual barang terus melalui pos atau perkhidmatan kurier. 2. 4.kawasan yang barang mungkin rosak dalam y y y y y y y y y . khidmat layan diri . meningkatkan jualan .membayar beransur-ansur mengikut tempoh yang ditetapkan. Mail Order Gallery (MOG) sesuai . Tiada caj tambahan.Pembeli 1. beroperasi sendiri .tinggi 4.Peniaga menanggung kos overhed yang y kos promosi rendah y kos pengurusan atau mengutip tidak memerlukan lokasi yang hutang strategik y kos menginsuranskan barang pasarannya luas . 2. The Times.terhad 2.y y ditempatkan di lokasi yang strategik misalnya di perhentian bas boleh beroperasi selama 24 jam tanpa diawasi.Peniaga 1. Contoh . 24 jam.melalui gambar dijalankan melalui tiga kaedah.bayaran dibuat apabila barang sampai di pejabat pos Tunai Waktu Pesanan (T. 3. tidak mudah pecah dan tahan lama.T) . kecil. mahal. Pilihan .

y y y y y y y o o o o o y o Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara francais kepada francaisor dan francais i Kelebihan . Tidak perlu menanggung kos overhed seperti promosi. perjanjian ditandatangani oleh kedua -dua pihak.francaisi syarikat induk yang memberikan kebenaran . latihan staf dan iklan. 2. mendapat sokongan pengurusan dan 1. masa y Tiada hubungan peribadi dan tenaga y tidak dapat memeriksa barang FRANCAIS Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara francais seseorang individu yang diberi hak untuk menjual barang atau perkhidmatan syarikat induk yang sudah terkenal Contoh kedai makan segera Merryl Brown.boleh menjejaskan nama baik francaisor.penubuhan & pengurusan perniagaan mengendalikan program latihan staf.risiko kegagalan 2.mempunyai perkhidmatan pos Bilangan kakitangannya tidak ramai Mengetepikan orang tengah perjalanan Kelebihan . 3.Pembeli boleh bayar ansuran y Mungkin ditipu boleh pulang balik y Barang lambat sampai menjimatkan kos tambang. menggunakan logo.Pembeli Kekurangan .syarat francais Fungsi francaisor memberikan hak menggunakan imej. promosi jualan dan membiayai kos pengiklanan francaisi. Habib Jewel. terikat dengan perjanjia n francais & bergantung kepada francaisor. 2. 1. alat dan perkakas dengan kredit tertentu. jenama. mengembangkan perniagaannya. ekonomi bidangan Kelebihan . nama dan reka bentuk yang sa ma. KFC s. individu atau syarikat yang diberi kebenaran .satu jumlah tetap atau secara peratusan drpd jualan bulanan. kewangan . perniagaan amat rendah. membekalkan ramuan. Fungsi Francaisi membayar royalti . sistem operasi dan format perniagaan membimbing .Francaisor 1. tiada inovasi dan inisiatif sendiri JUALAN LANGSUNG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara jualan langsung .francaisor. 3. Jenama terkenal mendapat sambutan ramai Kekurangan Francaisor boleh menjejaskan nama baik Kekurangan Francaisi perlu mengawal kualiti barang .Francaisi 1.

mewujudkan laman web dan gerai pameran dalam internet gambar dan maklumat terperinci dipaparkan di skrin komputer. 3. kos overhed yang tinggi . Kelebihan 1. Sesuai untuk produk yang memerlukan 4. pengeluaran invois hingga peringkat bayaran. Barang pesanan akan dihantar melalui pos at au kurier . pesanan. 5.o o o y y menjual barang terus melalui kunjungan jurujual dari pintu ke pintu. khidmat nasihat. bersemuka dengan pembeli 1. Faktor-faktor Pekembangan Soalan : Nyatakan faktor-faktor yang menyokong perkembangan perniagaan runcit secara jualan langsung atau Soalan : Nyatakan sebab-sebab jualan langsung berkembang.katalog dan sampel seperti Avon jualan barang oleh ejen bebas Jenis produk yang sesuai .panggilan tanpa tol. 3. Liputan pasarannya . 2. 4. Pengguna semakin sibuk Masalah pengangkutan khidmat sokongan pelanggan lemah . tidak perlu . perlu membuat bayaran awal (prabayar) dengan memasukkan nombor kad kreditnya. 2. Kos pengiklanan murah Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara jualan langsung kepada peniaga dan pembeli.kawasan pedalaman. kad kredit dan internet. secara online antara penjual dengan pembeli dari seluruh dunia. Kekurangan Pembeli dikenakan bayaran yang lebih . y Jurujual atau ejen dilantik dan dilatih dengan pelbagai kemahiran dan teknik jualan y Secara pelbagai peri ngkat (multilevel) y menggunakan senarai harga. y y y y y y y E-DAGANG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara e -dagang menjual melalui talian internet dengan rangkaian komputer dari peringkat pertanyaan. 2. tunjuk ajar dan perkhidmatan selepas jualan. y Contoh syarikat Amway.tanggungan kos Barang-barang tertentu sahaja memerlukan modal yang besar. insurans dan pakej pelancongan.premis besar. kos cetakan katalog 1. Avon dan syarikat -syarikat insurans. perkakas dapur. y dibayar komisen atas jualan y 3 bentuk jualan langsung jualan perkhidmatan oleh ejen seperti ejen insurans jualan barang oleh ejen pengeluar . katalog atau sampel produk. 4. 3.kosmetik.berbaris panjang di kaunter bayaran Kemajuan teknologi maklumat dan komunikasi .kos latihan ejen.

tertakluk kepada syarat jualan Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara e -dagang kepada peniaga dan pelanggan.pasaran sedunia.menekan papan kekunci /gagang telefon Bayaran prabayar . Kelebihan Peniaga menjual secara global pada kos yang 1.mahal.hanya satu laman5.laman web lain Perang harga .y Jika belian didapati tidak menepati deskripsi.ditayangkan di televisyen Pesanan dibuat serta -merta .Peniaga persaingan sengit .pos. Cara beroperasi: Gambar dan maklumat barang . web operasi secara besar-besaran pengguna internet di seluruh dunia sistem prabayar .dicerobohi Proses globalisasi . masa dan tenaga.menggunakan kad kredit barang dihantar . 1.harga yang 2.merugikan peniaga. lebih murah.menjimatkan kos. membangunkan laman web . membeli-belah dari rumah atau pejabat . y TELEVISYEN INTERAKTIF (TVI ) Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui televisyen interaktif.tidak menanggung hutang lapuk Kekurangan .Pelanggan Membeli secara prabayar .e-dagang menguntungkan peniaga di negara maju 1.bayar menggunakan kad kredit.hanya gudang 4. Kelebihan . ia mungkin boleh dikembalikan semula.tanpa melihat barang sebenar unsur penipuan dan manipulagi pihak tertentu. Undang-undang siber tidak dapat memberi perlindungan sepenuhnya kad kredit . 4. membolehkan penonton mengambil bahagian dalam program tertentu di televisyen. Laman web . Pilihan pelanggan . b. d. 5. Smartshop merupakan hasil ciptaan teknologi digital menggabungkan fungsi televisyen dengan komputer peribadi secara interaktif mesti disambungkan dengan talian internet. terperinci dan terkemas kini 4. tidak memerlukan premis . 2. barang berkualiti tinggi . y y y y y y a.kebocoran nombor pin Terpengaruh dengan tawaran pembaziran. 4. Kos operasi murah . 3.relevan. Kekurangan . amalan pegangan tunai yang minimum5. 3. ejen jualan atau kurier. 3. 5. . . paling minimum 2. 2. membolehkan seorang penonton TV berinteraksi dengan peniaga yang mengiklankan barangnya melalui TV dan membeli -belah dari rumah.Pelanggan 1. Contoh siaran Astro. c. 3. maklumat .

serta-merta 3. Urusniaga akan mengambil masa pertimbangan dan pilihan. Barang-barang yang dijual . Menjimatkan masa. semua jenis barang jualan disenaraikan secara teratur katalog diedarkan secara percuma di tempat kunjungan ramai Keistimewaan . 3.maklum balas untuk memperbaiki produk Kesan audio visual lebih meyakinkan Kelebihan Pelanggan Kelemahan Pelanggan 1. barang-barang elektrik.y 1. Contohnya. Membeli tanpa melihat barang 1.jenis barang yang piawai dan tahan lama.kurang berkesan (visual) dan terus kepada penonton. tidak sesuai . unsur penipuan dan manipulasi 2. Siaran iklan perlu kerap diulangi Reaksi penonton .Courts Mammoth. siaran melalui televisyen . kos dan tenaga 5.lebih jelas 3. 4. keuntungan yang lebih tinggi 1. Kelebihan Peniaga Kelemahan . 5. penggambaran produk .Peniaga Premis yang strategik . menjawab soalan dan memberi pendapat Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui televisyen interaktif kepada peniaga dan pelanggan.tawaran skim bayaran ansuran yang fleksibel menyediakan perkhidmatan selepas jualan seperti perkhidmatan penghantaran barang Sasaran . peralatan dapur Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui kedai katalog Kekurangan 1.barang yang tak tahan lama dan tiada kepiawaian fleksibel 3. diperlukan 2.tidak 1. mengetahui cara penggunaan barang KEDAI KATALOG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui kedai katalog mempromosikan barang atau perkhidmatannya melalui katalog Contoh . 4. membuat pesanan . perabot. 3. y y y y y y y y y y y . Mempunyai masa membuat Barang .mahal Kos pengurusan rendah berbanding media yang lain. cara penggunaan barang .semua 2. membeli-belah sambil menonton sebenar televisyen di rumah 2.tidak seperti yang disiarkan. Harga jualan lebih mahal Liputannya lebih luas . Kos promosi yang tinggi pengguna internet 2. Tawaran skim bayaran ansuran yang 3. 2.bergaji tetap seperti pegawai kerajaan keuntungannya daripada faedah Bayaran . siaran waktu tengah malam .debit terus atau arahan tetap (bank) ataupun potongan gaji (Biro Angkasa). 4. 4. Ikea dan The Catalog Shop.mahal.

mendapatkan bekalan stok daripada pelbagai pengeluar dari merata -rata tempat. y 3. Menghantar barang kepada peruncit y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y menjimatkan kos pengangkutan dan masa peruncit. Perkhidmatan selepas jualan promosinya berkesan . Memberi maklumat pasaran orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. 4.elemen audio visual dan animasi. y pemborong mempunyai rangkaian peruncit sendiri untuk mengagihkan barangnya. menyampaikan teguran serta komen peruncit dan pelanggannya kepada pengeluar. Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Peruncit 1. 3. Memberi maklumat dan nasihat berkenaan barang baru kepada peruncit. 5.4. Membeli stok secara pukal dan memecah pukal y membolehkan pengeluar melakukan pengeluaran barang secara besar besaran & mendapat modal pusingan cepat menjimatkan kos pengeluaran kerana kerja pembungkusan dan upah pekerja ditanggung oleh pemborong y 2. . Memberi kemudahan kredit y menangguhkan bayaran atau hutangnya sehingga barang itu dijual kepada pengguna.tidak perlu . y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y y y 4. 2. Membekalkan beraneka jenis barang y memudahkan . Menyimpan stok yang mencukupi membolehkan peruncit mendapat bekalan secara berterusan dan ini y mengekalkan pelanggannya y y 5. y merancang modal pusingan dengan sempurna. Pengendali pasaran y memperluaskan lagi pasaran bagi produknya. PERNIAGAAN BORONG Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengeluar 1. Mengurangkan kos pengangkutan memiliki kemudahan mengangkut barang yang dibeli ke gudangnya. Mengurangkan kos pergudangan menyediakan kemudahan pergudangan s endiri bagi menyimpan stok pukal yang dibeli y barang keluarannya tidak disimpan lama. 5.

2. Menyediakan bekalan yang berterusan y menyimpan stok yang mencukupi dalam gudangnya y supaya bekalan tidak terputus elak cenderung membeli banyak y menyebabkan perbelanjaan pengguna meningkat. 1. Menstabilkan harga barang sentiasa menyimpan stok barang yang mencukupi mengelakkan kenaikan harga barang. y y y y y y Soalan : Terangkan Persamaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit 1. melabel dan sebagainya. Kedudukan dalam saluran agihan . Melakukan kegiatan memecah pukal seperti menggred. Menyampaikan maklumat memberitahu peruncit tentang maklumat yang terkini bagi produknya. menerima manfaat menerusi harga barang yang stabil. Memenuhi keperluan dan kehendak pengguna mengagihkan barang agar bekalan dapat disampaikan kepada pengguna akhir 4. Aktiviti pengagihan barang membeli barang bagi tujuan untuk dijual semula 2.orang tengah antara pemborong dengan pengguna akhir. y 5. Bertindak sebagai sumber maklu mat pasaran menyalurkan maklumat pasaran kepada pengeluar . melabel dan sebagainya. 4. Perniagaan Runcit peruncit . menimbang.reaksi pelanggan. Runcit y Beli pukal & bayar tunai Modal y Beri kredit & tanggung risiko hutang Kos promosi dan iklan lapuk Kos pergudangan y Belanja gudang Kerja-kerja akhir y Risiko simpan stok Peragaan y Kos overhed tinggi iklan & gaji Kemudahan membeli-belah y Kendali pengangkutan Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit Perniagaan Borong orang tengah antara pengeluar dengan peruncit.y y y Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengguna 1. Melakukan kerja-kerja akhir / pecah pukal y seperti menggred. cita rasa pengguna Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Soalan : Mengapa pemborong Perniagaan Borong dengan Perniagaan memerlukan modal besar. membungkus. Mempelbagaikan pilihan mempelbagaikan pilihan pengguna akhir terhadap barang beraneka jenis yang ada pada peruncit. 5. 3. Bermotifkan keuntungan menjalankan kegiatan jual beli dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan. menimbang. 3. membungkus.

menyediakan kemudahan pergudangan dan pengangkutan. y dikategorikan kepada dua. PEMBORONG SAUDAGAR y pemborong yang membeli pelbagai jenis barang daripada pengeluar dan menjualnya kepada peruncit. melakukan promosi y dikelaskan kepada tiga kumpulan utama. y y y y y y y y Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong pesanan mel Pemborong pesanan berwakil Pemborong perkhidmatan pengangkutan Pemborong bayar dan bawa Pemborong jober para ejen ejen pengeluar. iaitu pemborong berfungsi penuh dan pemborong berfungsi terhad. memecah pukal. y Pemborong Berfungsi Penuh y y menjalankan semua tugas seseorang pemborong. y Terdiri drpd pemborong saudagar dan ejen y pemborong saudagar Terdiri drpd Pemborong Berfungsi Penuh & Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong Berfungsi Penuh terdir i drpd pemborong am. y mempunyai hak milik ke atas barang menanggung risiko kerugian jika ba rang-barang tidak dapat dijual. Saiz modal 4 kemudahan gudang 5 Hiasan dan peragaan barang secara pukal daripada pengeluar besar . menyampaikan maklumat pasaran. ejen penjual & broker Soalan : Jelaskan dgn contoh jenis perniagaan borong. memberikan bantuan kewangan. iaitu pemborong am. membeli dan menjual barang. pemborong khusus dan pemborong satu barisan. .menyediakan kemudahan pelbagai untuk menyimpan stok pukal yang dibeli daripada pengeluar tidak perlu menghias atau melakukan peragaan tingkap dalam kuantiti yang kecil daripada pemborong kecil tidak ada kerana stok diperoleh daripada pemborong melakukan bagi menarik pengguna JENIS PEMBORONG Soalan : Kenalpasti jenis perniagaan borong.2 Saiz pembelian barang 3. pemborong khusus dan pemborong satu barisan.

Contohnya. 3.bahan-bahan binaan seperti simen. y Terdapat lima jenis pemborong berfungsi terhad. 4. Pemborong am membeli dan menjual pelbagai jenis barang yang tidak mempunyai kaitan. Contohnya. ringan dan tidak mud ah rosak. Pesanan. memainkan peranan sebagai wakil pengeluar dan tidak mempunyai hak milik. Contohnya. Pemborong Berfungsi Terhad tidak menjalankan semua fungsi yang ditawarkan oleh pemborong untuk mengurangkan kos pengendalian. Kontena Nasional dan Shapadu. 4. tidak perlu menyediakan kemudahan pergudangan. Pemborong perkhidmatan pengang kutan menyediakan perkhidmatan pengangkutan seperti lori. batu -bata 3. pemborong yang menjual barang keperluan harian seperti garam. iaitu: y 1. pemborong hasil pertanian yang menjual pelbagai jenis buah-buahan termasuklah anak pokok dan baja. Pemborong satu barisan membeli dan menjual sekumpulan barang yang sama jenis. 5. bayaran dan penghantaran barang dibuat melalui pos. 2. Pemborong pesanan berwakil ( drop shipper) menyampaikan pesanan pembeli terus kepada pengeluar atau pengilang. y y y y y y y y y . 2. Pemborong bayar dan bawa menjual barang pada harga yang murah dan secara tunai kepada peruncit. Pelanggan memilih barang berpandukan katalog yang dihantar. Contoh barang . besi. Pemborong pesanan mel y y y y y y menjalankan urus niaga melalui pos. Pemborong khusus membeli dan menjual sesuatu je nis barang Contohnya. menjadi perantara dalam pengagihan barang daripada penjual atau pengeluar kepada pembeli. pemborong kasut yang menjual pelbagai jenama kasut seperti Nike 3. gula serta barang kosmetik di tempat yang sama.barang kosmetik Barang ini biasanya bersaiz kecil. 2. lori kontena dan treler bagi mengangkut barang yang berkuantiti besar bagi pihak pengeluar.y y y y y y 1. barang yang sesuai . tidak menyediakan kemudahan kredit kepada para peruncit. Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong pesanan mel pesanan berwakil perkhidmatan pengangkutan bayar dan bawa jober para 1. menghantar borang pesanan bersama katalog meneru si pos. Nepline.

secara rapi di atas rak-rak dimiliki oleh pemborong selagi ia masih diperagakan di rak Peruncit dikenakan bayaran bagi barang-barang yang telah dijual. tidak mempunyai hak milik ke atas barang yang diniagakan. merancangkan keluaran. dilantik oleh pengeluar untuk mengendalikan urusan jual beli. Pasar Borong Selang or . Makro. ais krim Walls EJEN orang tengah yang dilantik oleh prinsipal untuk menjual barang bagi pihaknya. tidak berhak membuat kontrak tidak boleh menjual beli barang atas namanya sendiri tidak mempunyai hak untuk memberikan kredit menerima bayaran atau mengeluarkan resit pembayaran kepada pembeli. Carrefour dan Mydin . Pemborong jober para (rack jobber) membekalkan pelbagai jenis barang kepada peruncit memperagakan . tidak mempunyai hak milik tidak menanggung sebarang risiko kerugian. tidak mempunyai kuasa untuk mengurangkan harga barang jualan. menerima komisen daripada pengeluar bagi perkhidmatan yang disediakannya.pusat pengumpulan bagi hasil pertanian. Broker menemukan penjual dengan pembeli. menetapkan harga dan mempromosi. perikanan dan penternakan manakala Giant. Soalan : Huraikan aktiviti ejen dan broker Ejen Pengeluar wakil pengedar yang dilantik oleh beberapa pengeluar yang menghasilkan keluaran berlainan dan bukan pesaing antara satu sama lain. Tidak memberi perkhidmatan yg berguna y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y . Contoh ejen pengeluar ialah Edaran Otomobil Nasional (EON) dan Proton Edar yang memasarkan atau mengedarkan model kereta keluaran negara.broker hartanah dan saham.y y y y y y y Peruncit menggunakan pengangkutan sendiri untuk membawa balik barang Contohnya. Soalan : Apakah kritikan tentang peranan yg dimainkan oleh pemborong. tidak berhak untuk menentukan strategi pemasaran bagi pihak pengilang memasarkan mengedarkan barang -barangnya ke kawasan-kawasan baru yang belum diterokai pengeluar. Ejen Penjual memasarkan barang keluaran pengeluar kecil -kecilan memiliki kepakaran dalam bidang pemasaran. melancarkan program promosi dan pengiklanan di televisyen menjual barang-barang berjenama terkenal . Contoh .Gardenia.barang keperluan harian pengguna 5. sebagai perancang pemasaran yang menjalankan aktiviti penyelidikan pasaran. menerima komisen sebagai ganjaran terhadap perkhidmatannya tidak berkongsi untung dengan prinsipal.

pergudangan dan pengangkutan serta y Koperasi runcit .mendapatkan bekalan terus daripada pengeluar. PELANTIKAN EJEN OLEH PENGELUAR y barang-barang berkualiti tinggi yang memerlukan penerangan terperinci oleh pengeluar seperti komputer 5. PENUBUHAN AGENSI PEMASARAN OLEH KERAJAAN Contohnya. pesanan mel. y y y y membolehkan pengeluar menjual keluarannya terus kepada pengguna akhir PENUBUHAN KEDAI SEJARAS Pengeluar menubuhkan rangkaian kedai sendiri memasarkan barang keluaran kilangnya terus kepada pengguna.di seluruh negara. BENTUK LAIN PERUNCITAN mesin peruncitan automatik. 1. KEMUNCULAN PERNIAGAAN RUNCIT BESAR-BESARAN Contohnya gedung aneka jabatan .harga belian yang murah.gabungan pengguna untuk membeli barang secara terus daripada pengeluar . y memiliki modal yang besar dan mampu membeli barang secara pukal dan y y menanggung kos tambahan melakukan kerja-kerja akhir . kerajaan telah menubuhkan Persekutuan Pemasaran Pertanian Malaysia (FAMA) untuk memasarkan hasil pertanian y . jualan langsung. Cawangan . e -dagang dan kedai katalog y y 3. 4. syarikat Bata Berhad dan syarikat Singer Berhad.y y y Semata-mata menambah harga barang jualan Tindas masyarakat desa Beli murah dr pengeluar & jual mahal kpd pguna Soalan : Nilaikan kepentingan pemborong kpd peruncit & pengeluar Soalan : Kesan penghapusan pemborong kpd peruncit & pengeluar Kpd pengeluar y Menubuhkan gudang y Buka rantaian kedai runcit y Modal lebih y y y y Kpd peruncit Beli pukal drpd pengeluar y Sedia gudang y Bayar tunai y Belanja cari pasaran & iklan Kos overhed Mengumpul maklumat sendiri Berhubung dgn pelbagai pengeluar y Modal lebih y Kerja akhir PENGAMBIL ALIHAN FUNGSI PEMBORONG Soalan : Senaraikan keadaan -keadaan yang membolehkan peranan pemborong diambil alih. 2.

SEBUT HARGA 1. Senarai harga 5. Nota pesanan 2. Nota serahan 3. Barang yang sesuai . Surat Tanya 2.syarat serahan dan syarat bayaran SURAT JAWAPAN 1. Dilampirkan bersama sama ada sebut harga / senarai harga atau katalog 3. Nota kiriman 4. Soalan : Kenalpasti jenis diskaun. Surat jawapan 3. barang-barang yang berteknologi tinggi yang pasarannya terhad dan mahal seperti kapal terbang Soalan : Bagaimana pemborong da pat terus wujud. BARANG YANG DIPESAN KHAS OLEH PENGGUNA Barang yang dibuat menurut arahan atau tempahan khas pengguna akan dihantar oleh pengeluar kepada pembeli. Invois pro . Sebut harga 4. Nota debit 7. y pecah pukal y pergudangan y pemberian kredit y promosi DOKUMEN PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Susunkan mengikut urutan jenis -jenis dokumen.y y y y 6.kuantiti . Butir . Resit Soalan : Huraikan fungsi setiap dokumen. Nota kredit SELEPAS MEMBELI 1. pakaian yang ditempah khas.cermin mata. Fungsi . Dokumen dari peruncit kepada pemborong 2. Invois 5.untuk bertanya tentang barang yang hendak dibeli 3. Katalog DALAM PROSES MEMBELI 1. Fungsi memberi keterangan lanjut mengenai barang yang boleh dibekalkan. SEBELUM MEMBELI 1.jenis barang . SURAT TANYA 1. Senarai harga barang yang diminta oleh pembeli SENARAI HARGA . Penyata akaun 2.froma 6. syarat serah an & bayaran.harga barang . Dihantar oleh pemboron g kepada peruncit 2.

sebaik pesanan diterima 2. Pemborong menyatakan jenis serahan JENIS SERAHAN 1. SYARAT BAYARAN 1. Ang. .diberi untuk menggalakan pembeli membeli dalam kuantiti yang banyak cth 10 % .Harga barang telah me rangkumi kos. Diskaun niaga .pe mbelian melebihi RM 1000 2.pembeli tidak perlu membayar kos angkutan 3.bayar perlu dijelaskan sewaktu pesanan dibuat 4. Serahan segera .Kos angkutan percuma sehingga barang dipunggah ke dalam kapal sahaja. Maklumat barang yang dicetak dan disertakan bersama gambar yang berwarna dan menarik 2.beberapa hari selepas pesanan diterima 3.jika ditulis 3 hari.bayaran perlu dibuat beberapa hari selepas barang diterima. Serahan sedia . Serahan hadapan .diberi untuk menggalakkan pembeli membayar hutang dengan segera cth 10% . Tunai waktu pesanan . Diskaun tunai . Tambang kapal dibayar oleh pembeli 4. ke DK .pada tarikh yang ditetapkan SYARAT SERAHAN 1.10 hari. bermakna perlu dijelaskan dlm tempoh 3 hari 5. Senarai harga barang yang dijual oleh pemborong KATALOG 1.1. KIT . Dengan akaun diakui -pemborong hanya memberi kredit kepada pembeli tet ap sahaja 3.pembeli perlu membayar kos angkutan 2. Dibayar . insuran dan tambang . Had. SYARAT DISKAUN 1. Tiada harga dicetak tetapi ada no rujukan 3. Kirakan jumlah sebenar yang perlu dibayar oleh Arif. Contoh pengiraan diskaun niaga Arif peniaga pasar malam membeli stoknya bernilai RM1 800 daripada syarikat borong XYZ dan ditawarkan diskaun niaga 15%. Tunai bersih .harga dalam sebutharga sah hanya 7 hari daripada tarikh sebutharga 2. Harga dicetak ditempat lain untuk menjimatkan kos jika ada perubahan h arga BUTIRAN DALAM SEBUT HARGA 1. Ang. P. Penerimaan 7 hari sahaja .pembeli tidak perlu membayar lagi. Tunai segera . Harga invois RM1 800 Tolak : .

pemborong dan pembeli 3. Butir . Harga barang tidak dicatatkan Fungsi 1. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli 2.memberitahu pembeli maklumat barang yang t elah dijual dan jumlah hutang yang perlu dibayar 3. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli jika pembelian dibuat secara kredit 2. Kirakan jumlah yang perlu dibayar sekiranya Aisyah membayar pada 10 Julai. Fungsi . Pemborong tersebut menawarkan diskaun tunai 5%.Diskaun niaga (RM1 800 x 15/100) Jumlah perlu dibayar RM 270 RM1 530 Contoh Pengiraan diskaun tunai Aisyah membeli barang X bernilai RM2500 daripada pemborong Seri Gemilang pada 1 Julai 2003. Harga invois RM2 500 Tolak : Diskaun tunai (RM2 500 x 2/100) RM 50 Jumlah perlu dibayar RM2 450 BORANG PESANAN 1. Menyatakan jenis dan kuantiti barang yang dihantar 2. Dihantar bersama-sama barang yang dipesan 3. Nota ini diserah kepada pembeli melalui pem andu kenderaan 5. Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti penerimaan 5.untuk pengangkutan. Dibuat dalam tiga salinan . Sebagai bukti penerimaan barang NOTA KIRIMAN 1.ada perkataan K & K di K . Dikeluarkan oleh syarikat pengangkutan jika pemborong menghantar barang menggunakan kenderaan syarikat pengangkutan 2. Pemborong boleh membetulkan sebarang kesilapan dan ketinggalan dalam invois dengan mengh antar nota kredit atau nota debit. Dibuat dalam tiga salinan 4.kesilapan dan ketinggalan dikecualikan.nama dan alamat. INVOIS 1. Butir nama dan alamat pembeli / jenis barang dan kuantitinya NOTA SERAHAN 1. Sebagai catatan / rujukan dalam akaun 4. 7 hari dan 2% 14 hari. Membolehkan pembeli memeriksa dan mengakui barang dalam keadaan baik 3. Dihantar oleh pembeli kepada pemborong untuk memesan barang 2. Butir . Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti syarikat pengangkutan telah menyempurnakan tugas. kuantiti dan jenis barang. NOTA KREDIT Dihantar oleh pemborong kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan dalam . bayaran pengangkutan 4.

bayaran RESIT 1. Sebagai satu cara terhormat meminta bayaran hutang 4. Beberapa jenis barang tidak ditulis dikenakan bayaran 4. Untuk kegunaan perniagaan luar negeri sebagai anggaran harga PENYATA AKAUN 1.FORMA 1. Untuk penghantaran barang "uji dahulu sebelum beli" 4. Botol kosong dipulangkan 4. Dihantar oleh pemborong jika pembeli membuat bayaran Fungsi 1. Pembeli diberi elaun / diskaun NOTA DEBIT Di hantar oleh pemborong untuk membetulkan kesilapan dalam invois hutang pembeli akan ditambah sebab 1. Barang rosak / salah jenama dipulangkan 3. Pembeli dikenakan faedah INVOIS PRO . Dihantar oleh pemborong kepada pembeli yang membeli secara kredit Fungsi 1. Digunakan sebagai senarai harga 3. Jumlah hutang tertulis lebih dari jumlah sebenar 2. Bukti bayaran telah diterima 2. Jumlah hutang kurang daripada jumlah sebenar 2. Pembeli dikehendaki membayar harga barang dahulu semasa pesanan 2. tunai diterima sebaik sahaja barang atau perkhidmatan diserah kpd pelanggan . Memberitahu baki hutang 2. KAEDAH JUALAN JUALAN TUNAI Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan tunai. Memberitahu pembeli semua urusniaga lengkap selama sebulan cth belian.invois hutang akan dikurangkan sebab 1. Sebagai tanda urusniaga berakhir secara kredit. Sebagai catatan rujukan akaun 3. Botol kosong dikenakan bayaran 3. Fungsi dan butiran sama seperti invois Digunakan jika 1. Membolehkan pembeli membuat semakan dengan akaunnya 3.

Tidak sesuai barang mahal 3. Saingan jualan kredit 2. 4. Boleh beroperasi walaupun modal kecil 7. tempoh kredit masa mengumpul tunai 4. dua jenis . Kerana kurang tunai seperti kereta 3. 3. Mendapat harga yg lebih murah 3.1. bekal barang syarat kredit 3 hingga 6 bulan 3. 8. diamalkan meluas antara pemborong dgn peruncit 2. Kelebihan kpd Penjual Mengelak hutang lapuk Mendapat diskaun tunai Tunai dikutip dilabur semula Tunai kukuh . Kurang belanja merekod hutang 6. juga mesin peruncitan automatik & kedai perkhidmatan kutipan boleh digunakan tanggung belanja operasi hari an jualan murah kukuhkan tunai Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan tunai kepada penjual dan pembeli. Membenarkan pembeli menggunakan barang sebelum harganya dijelaskan 1. Kelebihan kpd Pembeli 1.Meningkatkan imej kredit 5. 6. 2. Menanggung kesan inflasi 4. 4. Terpaksa merancang batasan tunai 4. 9. 5. jika tidak bayar bekalan diputus atau faedah dikenakan bolehkan peruncit kecil -kecilan beroperasi satu adat perniagaan tanpa perjanjian resmi kadang kala sedikit pendahuluan atau cengkeram baki sekali gus atau ansuran harga lebih mahal mengenakan faedah bayaran tertunda & sewa beli 10. Belanja dihadkan pegangan tunai 2. 3. Tidak dapat barang mewah menikmati 2. diamalkan oleh peruncit besar -besaran prinsip volum besar untung sedikit 2. 7. Hilang pelanggan tak mampu 1. Tidak dibeban hutang Kekurangan kpd Pembeli 1. harga lebih murah jualan meningkat Kekurangan kpd Penjual 1. Barang yang tak dapat dibeli naik harga JUALAN KREDIT Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan kredit.

Barang boleh diguna pembeli selepas bayar pendahuluan & tandatangan perjanjian 2. 6. ciri-ciri barang tahan lama Contoh pengiraan faedah dan ansuran bulanan Sebuah motosikal dijual secar a sewa beli dengan harga RM4 000. hutang lapuk 2. Tidak boleh tarik barang 2. Kirakan jumlah yang perlu dibayar oleh pembeli jika tempoh adalah 2 tahun. Menikmati barang walaupun belum jelas bayaran 2.Bayaran tertunda Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud bayaran tertunda. Pembeli dikenakan bayaran pendahuluan sebanyak 20% dan faedah 10% setahun di kenakan atas baki. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah Kelebihan kpd Pembeli 1. baki ansuran 3. 3. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. Barang jadi milik pembeli & tandatangan perjanjian selepas bayar pendahuluan baki ansuran tidak bayar pembeli akan dakwa tidak boleh tarik barang kerana nilai jualan semula barang rendah ciri-ciri barang tidak tahan lama. 5. 4. boleh didakwa di mahkamah 2. 2. nilai terpakai rendah cth jam tangan & mengikut keperluan individu cth cermin mata Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan bayaran tertunda kepada penjual dan pembeli. Harga tunai Pendahuluan 20% (RM4 000 x 20%) Baki Faedah 10% setahun atas baki selama 2 tahun (RM3 200 x 10% x 2 tahun) RM4 000 RM 800 RM3 200 RM 640 . 1. tidak bayar boleh tarik balik 4. harga tinggi Sewa beli Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud sewa beli. Kelebihan kpd Penjual 1. 1. tidak boleh tarik balik barang Kekurangan kpd Pembeli 1.

menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. digalakkan berjimat kena bayar ansuran 3. hutang lapuk rugi jika barang yg ditarik rosak 3. membebankan jejas bidang lain yg penting 5. boleh tarik barang Kelebihan kpd Pembeli 1. barang ditarik balik jejas ketenteraman hidup 2. boleh guna barang cari pendapatan 4. boleh diguna pembeli menarik balik barang jika tak bayar boleh batal perjanjian & pulang barang jika tidak sesuai tahan lama & nilai terpakai tinggi cth bas 1. 2. harga tinggi 3. digunakan apabila kewangan pengguna diragui . diamalkan dlm bidang komunikasi cth kad telefon 2. taraf hidup meningkat 5. belanja merekod hutang 2. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah 3. menguji pakai henti bayar jika mutu rendah 2. modal besar Kekurangan kpd Pembeli 1. mewah sekarang. Maksud Memerlukan pembeli bayar dahulu sebelum barang jualan atau perkhidmatan diserah kpdnya Ciri-ciri 1. Menikmati barang sambil buat bayaran 4. Perjanjian & pulang barang 4. Selepas bayar pendahuluan 3. derita kemudian Soalan : Huraikan Perbezaan antara Bayaran tertunda & sewa beli. Barang yg sesuai JUALAN PRABAYAR Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan pra bayar.Jumlah hutang (RM3 200 + RM 640) Ansuran bulanan (RM3 480 / RM 24) RM3 840 RM 160 Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan sewa beli kepada penjual dan pembeli. Kelebihan kpd Penjual 1. Perjanjian & pulang barang 3. terdorong berbelanja melebihi kemampuan 4. Bayaran tertunda dimiliki pembeli boleh mendakwa jika tak bayar tidak boleh batal perjanjian & pulang barang bernilai rendah cth cermin mata sewa beli.

serah kerja jualan jimat 1. Kelebihan kpd Penjual 1. pasaran merosot 3.diskaun 3.3. barang tidak disenggara 4. Maksud Barang dihantar oleh pembekal kepada peniaga untuk dijual dengan syarat barang akan dipulang balik sekiranya tidak terjual cth jualan kereta lama . masa curi. kad rosak tuntut tidak boleh JUALAN KONSAINAN Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan konsainan. hilang barang dipegang org lain 2. bayar sedikit komisen 3. serah kpd pihak yg ada rangkaian pemasaran & reputasi 2. 2. Hak milik dipegang oleh konsainor sehingga barang dijual Konsaini mengutip & mengirim hasil jualan setelah ditolak komisen Konsaini tidak bayar kos barang hanya ejen jualan Konsaini menyimpan & mengawal barang tidak bertanggung jawab rosak. barang dipulang balik usang. terpaksa bayar terima perkhidmatan Kelebihan kpd Pembeli 1. jika belian dilakukan secara internet (belian secara talian terus) Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan prabayar kepada penjual dan pembeli. hilang 5. Kelebihan kpd konsainor Kekurangan kpd konsainor 1. tunai tiada dikutip dahulu hutang lapuk 2. mengawal belanja belum 2. curi. tidak bayar kos barang Kekurangan kpd Konsaini 3. dapat perkhidmatan cepat 2. Mendapat harga yg lebih murah . Barang yg tidak terjual pulang balik tanpa kena kos kpd konsaini Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan konsainan kepada konsainor dan konsaini. karya pelukis Ciri-ciri 1. 4. mungkin tidak dibayar tindakan udg2 rumit khasnya luar negara Kelebihan kpd Konsaini 1. meluaskan pasaran 2. 4. sesuai bidang perkhidmatan sahaja Kekurangan kpd Pembeli 1. menanggung risiko rosak. 3. tamat tempoh 3. tidak bebas urus jualan . pasaran terjamin Kekurangan kpd Penjual 1.

2. jual bg pihak banyak konsainor kos jualan disebarkan terikat dgn syarat konsainan 4.jualan kredit y barang nilai rendah gula. tisu jualan tunai y y y 3. luas sedia tempat jualan yg FAKTOR PEMILIHAN Soalan : Huraikan faktor-faktor yg mempengaruhi pemilihan kaedah jualan. 1. y y barang kurang laris jualan konsainan cth karya pelukis kad telefon & kad tambang jualan prabayar Kemampuan pembeli jika mampu jualan tunai kerana harga lebih rendah jika tidak jualan kredit juga pilihan yg wajar . tidak menanggung risiko rosak. Keperluan tunai y Utamakan tunai jualan tunai & prabayar Tidak perlu jualan kredit kerana margin untung tinggi 2. hilang 3. curi. Jenis barang y barang mewah & mahal pengguna tak mampu .