P. 1
Tingkatan 4

Tingkatan 4

|Views: 193|Likes:
Published by Norlida Idrus

More info:

Published by: Norlida Idrus on Mar 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2015

pdf

text

original

Tingkatan 4 : Bab 3: Perniagaan Dalam Negeri BAB 3 : PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Terangkan maksud Perniagaan dalam negeri

y aktiviti membeli dan menjual barang & perkhidmatan - antara penduduk dalam sesebuah negara. y Contohnya, kedai runcit, bazar dan pasar raya. y terdiri drpd dua - perniagaan borong dan perniagaan runcit. SALURAN AGIHAN Soalan : Nyatakan maksud saluran agihan proses pengedaran barang atau perkhidmatan daripada pengeluar kepada pengguna akhir tepat pada masa, tempat, harga dan kuantiti yang sesuai Soalan : Jelaskan bentuk Saluran Agihan 1. PENGELUAR - PEMBORONG - PERUNCIT PENGGUNA Barang yang sesuai - barang keperluan dapur (bernilai kecil dan diperlukan dalam kuantiti kecil) 2. PENGELUAR - EJEN - PERUNCIT PENGGUNA hasil penerbitan seperti surat khabar, majalah 3. PENGELUAR - PEMBORONG PENGGUNA bahan pembinaan rumah seperti batu -bata dan simen. 4. PENGELUAR - PERUNCIT PENGGUNA barang-barang yang memerlukan khidmat nasihat pakar dan barang-barang tahan lama 5. PENGELUAR - EJEN PENGGUNA barang pengguna spt barang kosmetik, pakaian 6. PENGELUAR PENGGUNA barang yang tidak tahan lama - hasil pertanian, barang tempahan khas pakaian individu , barang bemilai tinggi - kapal terbang & perkhidmatan profesional - doktor Soalan : Jelaskan Faktor Pemilihan Saluran Agihan 1. Jenis barang barang cepat rosak pengeluar - pengguna barang elektrik yang tahan lama melalui pemborong & peruncit 2. Sasaran pasaran dikenal pasti - dibekalkan terus oleh pengeluar belum dikenalpasti - melalui pemborong & peruncit 3. Liputan pasaran luas - perkhidmatan pemborong, peruncit dan ejen dikehendaki oleh pengeluar terhad - pengeluar sendiri boleh memasarkan 4. Keupayaan pengeluar syarikat besar - menyediakan saluran agihan sendiri Syarikat kecil - bergantung kepada pemborong dan peruncit 5. Kos pengangkutan menyediakan kenderaan sendiri kosnya tinggi

y

y y y

y y

syarikat besar - mampu biaya Syarikat kecil kurang mampu PERNIAGAAN RUNCIT Fungsi Peruncit 1. MEMECAHKAN PUKAL y menjual dalam kuantiti yang lebih kecil kepada pengguna akhir. 2. MENYEDIAKAN KEMUDAHAN KREDIT y kepada pelanggan tetap 3. PERKHIDMATAN SELEPAS JUALAN y menghantar barang ke rumah 4. MEMBERI KHIDMAT NASIHAT DAN MENYAMPAIKAN MAKLUMAT y cita rasa dan sambutan pengguna - berguna kepada pengeluar - mutu produk y menasihati pengguna - mutu, harga dan cara guna serta produk terbaru 5. MENDIRIKAN PREMIS PERNIAGAAN BERHAMPIRAN PELANGGAN y mudah dikunjungi - menjimatkan kos pengangkutan dan masa. 6. MENGURUS STOK y memastikan bekalannya sentiasa mencukupi 7. MELAKUKAN KERJA-KERJA AKHIR y menggred, menimbang, membungkus 8. MENGAGIHKAN BARANG-BARANG y berperanan sebagai orang tengah antara pengguna dengan pemborong atau pengeluar Jenis Perniagaan Runcit perniagaan runcit terdiri drpd perniagaan runcit kecil -kecilan dan besar-besaran. perniagaan runcit kecil-kecilan terdiri drpd peruncit tanpa kedai dan berkedai peruncit tanpa kedai terdiri drpd penjaja dan pegerai peruncit berkedai terdiri drpd pekedai am dan pekedai khusus perniagaan runcit besar-besaran pula terdiri drpd pasar raya, gedung aneka jabatan, pasar raya besar, kedai sejaras dan koperasi runcit bentuk lain peruncitan terdiri drpd mesin peruncitan automatik, pesanan mel, francais, jualan langsung, e -dagang, televisyen interaktif dan kedai katalog.

y y y y y y

y y y y y y y y y y

Soalan : Jelaskan dengan contoh Jenis Perniagaan Runcit Kecil -kecilan Perniagaan runcit tanpa kedai tidak mempunyai premis tetap. bergerak dari satu tempat ke tempat lain. berbentuk milikan tunggal. perlu dapatkan lesen daripada kerajaan tempatan terdiri drpd pegerai dan penjaja Pegerai - gerai kecil di suatu lokasi yang tetap - di kaki lima, pasar besar Terdiri drpd gerai tetap dan gerai sementara. Penjaja - secara bergerak dari satu tempat ke tempat lain berjalan kaki atau berkenderaan. contoh - penjual ais krim dan roti.

DIMILIKI OLEH SEORANG PENIAGA ATAU BERKONGSI. LOKASI PERNIAGAAN berdekatan tempat tinggal pelanggan menjual dari pintu ke pintu 6. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan Kedai am . Contohnya. cukai perniagaan yang tinggi atau iklan yang mahal.kedai yang menjual satu jenis atau sekumpulan barang atau menyediakan perkhidmatan khusus. pembaikan dan pemasangan barang 7. MUDAH DIURUS kerana saiznya yang kecil dikendalikan oleh pemilik sendiri.dikawal oleh pemilik sendiri. Urusan perniagaan .kedai yang menjual pelbagai jenis barang. kedai runcit Kedai khusus . LAYANAN PERIBADI penghantaran barang ke rumah. MUDAH DITUBUHKAN tidak terdapat banyak peraturan memerlukan modal yang kecil perlu mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan. berbentuk milikan tunggal atau perkongsian. sahabat handai dan bank 2. MODAL YANG KECIL diperoleh daripada simpanan peruncit sendiri atau pinjaman daripada ahli keluarga. Soalan : Mengapa A memulakan perniagaan secara kecil -kecilan. di kampung atau bandar besar. Contoh kedai khas ialah kedai buku Popular atauKedai gunting rambut CIRI PERNIAGAAN RUNCIT KECIL-KECILAN Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit kecil-kecilan 1. dan lesen perniagaan daripada kerajaan tempatan 4. menikmati pelbagai faedah seperti semua keuntungan cukai pendapatan yang dikenakan rendah 3.y y y y y y y y y Peruncit berkedai beroperasi di premis tetap. KOS OVERHED YANG RENDAH tidak perlu membayar sewa. mendaftar dengan Pendaftar Perniagaan. ahli keluarganya atau pembantu 5. Modal kecil Mudah ditubuhkan Mudah diurus Mudah dikunjungi pelanggan Murah kos overhed PERUNCIT BESAR-BESARAN Soalan : Nyatakan maksud peruncit besaran-besaran y y y y y y y y y y y y y y y y y y y .

saiz organisasi yang besar .pengilang mempunyai kedai cawangan . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI bentuk . harga dan jenis barang . Setiap cawangan .syarikat berhad kerana melibatkan modal yang besar dikawal Lembaga Pengarah.pengkhususan. reka bentuk. hawa dingin Soalan : Nyatakan perbezaan perniagaan runcit kecil -kecilan dgn perniagaan runcit besar-besaran. teknologi .dikawal oleh ibu pejabat atau kedai induk Amalan pengurusannya . ditubuhkan .seluruh negara .di bawah seorang pengurus. y Modal y y y y y y y y y y Pemilikan Penubuhan Pengurusan Cara belian Cara jualan Layanan Lokasi Kos overhed Perkhidmatan lepas jualan Kemudahan y y y y y y y KEDAI SEJARAS Soalan : Huraikan ciri-ciri kedai sejaras Maksud perniagaan runcit yang mempunyai sepuluh atau lebih cawangan .di bawah kakitangan profesional . logo.cawangan adalah seragam dari segi nama. Akta syarikat 1965 Belian . berbentuk . KAWALAN & PENGURUSAN Pengurusan .lebih rumit dan sukar .kawasan bandar.syarikat berhad dan bermodal besar.iringan muzik.Contoh Singer. elak hutang lapuk Pengurusan . Jualan tunai. dikumpul melalui terbitan syer Penubuhan rumit.berkonsepkan pentadbiran pusat.dikawal dan ditadbir oleh ibu pejabat atau syarikat induk .untuk keselesaan pelanggan .y y y perniagaan runcit yang beroperasi dalam skala yang besar terletak .membeli stok secara pukal terus daripada pengeluar.moden Kemudahan . 7-eleven dan kedai Bata. . tandas. Soalan : Huraikan ciri-ciri Perniagaan runcit besar-besaran y y y y y y Modal besar.

Harga barang adalah tetap SUSUNATUR KEDAI & KAEDAH JUALAN Nama dan logo perniagaan .dibenarkan. pengkhususan dan pembahagian tempat.sama Susunan barang-barang standard Kaedah jualan .Contoh pasar raya besar ialah Xtra dan Giant.ditetapkan Lembaga Pengarah dilaksanakan .sekumpulan pengurusan peringkat pertengahan yang bergaji tetap. 4. kerja. Pilihan pengguna . kad kredit . Kos pengangkutan dan kendalian 3. Kesukaran mengawal kerana di merata 2.terletak di pinggir bandar dan bergantung kepada pelanggan berkenderaan yang mengunjunginya pada hujung minggu .standard daripada aspek harga dan kualiti. jualan . boleh dikongsi 4. BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai jenis dan jenama barang .secara tunai / kad kredit KEMUDAHAN tempat letak kereta.terhad. Melibatkan modal besar.y y y y y y BARANG JUALAN & POLISI HARGA Barang-barang yang dijual . Keputusan hanya dibuat ibu pejabat.selaras di semua cawangan. 2.secara tunai. 1. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan kedai sejaras Kelebihan Kekurangan 1. troli Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya besar .secara tunai atau kad kredit. mobiliti kakitangan 5. Menjimatkan kos kerana overhed 3.seorang pengurus atau penyelia. KAWALAN & PENGURUSAN dasar dan polisi . Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI sebuah syarikat berhad yang bermodal amat besar. dapat diskaun niaga tinggi. Rekabentuk kedai dan imej . Pengurusan setiap bahagian . y y y y y y y y PASAR RAYA BESAR Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya besar Maksud Pasar raya besar (hypermarket) merupakan sebuah bangunan setingkat yang menjual pelbagai jenis barang di bawah satu bumbung . 5.barang keperluan harian harga barang berpatutan dan tetap KAEDAH JUALAN urusan jual beli .

syampu. Tidak menyediakan perkhidmatan 4. Pasar Raya Billion dan Pasar RayaTops.membiayai kos operasi bawah satu bumbung. dari segi kos dan masa. 2. Barangnya diperagakan y y y y y y y y y y y Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan pasar raya kepada pengguna dan peniaga Kelebihan . ruang yang luas dan dihiasi dengan cerah. Menyediakan pelbagai jenis barang .murah. PASAR RAYA Soalan : Huraikan ciri-ciri pasar raya Maksud menjual beraneka jenis barang di bawah satu bumbung .Kelebihan Kekurangan 1.sewa rendah dan 1. dilekatkan dengan tanda harga.di pusat bandar Contohnya. 5.Pengguna Kekurangan . Kedudukan di pinggir bandar membeli banyak secara mingguan. Suasana membeli -belah . jauh dari tempat tinggal . yang tinggi.selesa.membazir pelbagai barang di satu tempat. Harga lebih murah berbanding di kedai jualan dibuat secara tunai. runcit 3. Melibatkan modal yang besar. harga . Menjimatkan masa dan kos . jualan dibuat secara tunai & kad kredit. Bebas memilih 2. ikan & keperluan harian . Harga barang adaIah tetap dan 3.Peniaga 1. menyukarkan pelanggan tidak 3. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI Pasar raya adalah berbentuk syarikat berhad. Menikmati pengkhususan dan 1. 3. Kelebihan Peniaga Kekurangan . Perlu menjual barang dalam volum 4.di yang besar . 2. . Menyediakan kemudahan selepas jualan.pelanggan 2.tidak boleh ditawar.seorang penyelia bahagian.rendah kerana bilangan kakitangan kurang. Margin keuntungannya .terletak di lokasi strategik yang mudah dikunjungi . kadar pusingan stok dan pengaliran berkenderaan tunai tinggi. Harga .Pengguna 1. BARANG JUALAN & POLISI HARGA makanan segar .membeli 1. KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (dasar) dan diuruskan (perlaksanaan) oleh kakitangan profesional dibahagikan kepada beberapa bahagian . perolehan yang besar .daging. KAEDAH JUALAN & SUSUNATUR KEDAI secara layan diri. kos yang rendah .sabun mandi.

modal yang 3. . Tiada risiko hutang lapuk 2.Peniaga 1. telefon.Pelanggan 1.menarik pelanggan dan melariskan jualan. 5. Parkson Grand dan Metrojaya. Prosedur penubuhan yang rumit. Risiko kecurian . Contohnya. Ciri-ciri BENTUK ORGANISASI ditubuhkan sebagai syarikat berhad dengan modal yang besar. KAWALAN & PENGURUSAN Pentadbirannya dikawal oleh Lembaga Pengarah .dapat 1. pengurusan. surau lebihan dan kelemahan gedung aneka a dan pelanggan.satu iklan . 3.tidak boleh ditawar. Risiko kerugian . 4. Saiz pemiagaan yang besar 4. tempat letak kereta. gaji jurujual serta kos 2. Penggunaan iklan . Menjimatkan kos promosi . 3. Penubuhannya sukar . terdapat banyak jabatan. tandas. perhiasan kedai.tunai / kad kredit KEMUDAHAN lif. Harga . Menjimatkan kos .sistem layan diri.tanggungjawab penguru s jabatan Contoh jabatan pakaian wanita BARANG JUALAN & POLISI HARGA pelbagai dari segi jenis dan jenama. 3. KAEDAH JUALAN Jualan . 2. 4. menggalakkan risiko kecurian dan kerosakan. menjimatkan masa dan tenaga .pembahagian kerja. menikmati diskaun niaga . Peragaan barang secara terbuka dapat meliputi semua jabatan.terletak di lokasi yang strategik di bandar besar.sewa. menjual lebih murah. Kekurangan .Pelanggan Kekurangan . kos overhed yang tinggi .4.menentukan segala dasar syarikat. Jualan secara tunai tiada masalah menyukarkan urusan kawalan dan hutang lapuk. Setiap jabatan merupakan unit khas Pembelian stok . Isetan.segala1. Barang makanan segar yang tidak tahan lama.disibar kerana besar dan prosedur yang rumit. Maksud sebuah perniagaan runcit berskala besar yang beroperasi dalam sebuah bangunan besar yang bertingkat . y y y y y y y y y GEDUNG ANEKA JABATAN Soalan : Huraikan ciri-ciri gedung aneka jabatan Soalan : Terangkan perbezaan antara gedung aneka jabatan dengan kedai sejaras. Tiada layanan peribadi kerana keperluan rumah . Pentadbiran menjadi lebih cekap kemudahan pengkhususan dan pembahagian kerja 2.di dalam satu mengamalkan layan diri. Kelebihan .akibat layan diri dan peragaan terbuka.

jauh y y y y y y y y y y y y y y KOPERASI RUNCIT Soalan : Huraikan ciri-ciri koperasi runcit Soalan : Terangkan bentuk organisasi dan pengurusan koperasi runcit. Syer . y menjual jenis barang tertentu seperti minuman kotak y memperniagakan perkhidmatan seperti mesin menimbang berat badan . 3. Contohnya. y memuatkan barang dan dilengkapi pelbagai fungsi . 3.terbahagi kepada dividen tunai dan rebat.dividen yang dibayar berdasarkan jumlah belian Rebat atas pelaburan pula ial ah faedah yang dibayar secara peratusan berdasarkan jumlah saham BENTUK LAIN PERUNCITAN MESIN PERUNCITAN AUTOMATIK Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri -ciri mesin peruncitan automatik y menjual barang terus kepada pengguna melalui mesin secara automatik.tujuan utama untuk membantu anggota memperoleh barang keperluan pada harga yang berpatutan tanpa melalui orang tengah.jualan syer kepada anggotanya. Tidak dapat membeli barang secara kredit.tidak boleh diniagakan atau dipindah milik. Dividen tunai . Maksud organisasi yang ditubuhkan oleh sekumpulan pengguna . koperasi peladang BENTUK ORGANISASI ditubuhkan mengikut Akta Koperasi 1993 dan didaftarkan dengan Ketua Pendaftar Koperasi Malaysia. Stok dibeli dalam kuantiti yang besar boleh menawarkan diskaun niaga yang tinggi BARANG JUALAN & POLISI HARGA menjual barang keperluan harian kepada anggota dan bukan anggota.terletak di pusat bandar .bangunan.4.slot syiling atau peragaan tingkap y memasukkan wang yang mencukupi ke dalam slot . Pelanggan sukar .oleh kakitangan yang dibayar gaji. 2. Modal . KAWALAN & PENGURUSAN ditadbir oleh Lembaga Pengarah (menentukan dasar) Pengurusan hariannya . Kemudahan dan membeli dalam suasana yang selesa. Tiada tawar-menawar kerana harga barang adalah tetap. tanda harga .menekan butang barang pilihannya .barang itu akan keluar secara automatik.boleh membandingkan harga barang dan tidak bimbang ditipu. 2. Harga barang lebih rendah berbanding harga pasaran BAYARAN DIVIDEN Keuntungan disebut lebihan -sebahagian wajib disimpan sebagai rizab bakinya untuk membayar dividen .

tidak mudah pecah dan tahan lama.tinggi 4. beroperasi sendiri .Pembeli 1. Kelebihan . kecil.tidak perlu menyewa premis Kelebihan . 2. meningkatkan jualan . Tiada caj tambahan. risiko kerosakan .Peniaga Kekurangan .Peniaga Kekurangan . Barang tidak dapat ditukar 3. Cara pembelian mudah. masa dan tenaga PESANAN MEL Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit pesanan mel menjual barang terus melalui pos atau perkhidmatan kurier. The Times. Bentuk pembayaran terhad 4. Bayaran ansuran .terhad. 3.Pembeli Kekurangan .menjual barang yang ringan.Peniaga menanggung kos overhed yang y kos promosi rendah y kos pengurusan atau mengutip tidak memerlukan lokasi yang hutang strategik y kos menginsuranskan barang pasarannya luas . 3. Kos pengurusan rendah .mesin mudah terhad. Pilihan .W. 1. Kos pemasangan dan pemeliharaan dan 24 jam.Peniaga 1. diletakkan asalkan ada permintaan. Mail Order Gallery (MOG) sesuai .tanpa pengawasan 1. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan mesin peruncitan automatik kepada peniaga dan pembeli. Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit pesanan mel kepada peniaga dan pembeli Kelebihan .y y ditempatkan di lokasi yang strategik misalnya di perhentian bas boleh beroperasi selama 24 jam tanpa diawasi.menjimatkan kos 2. Dewan Bahasa dan Pustaka.melalui gambar dijalankan melalui tiga kaedah. upah dan pengendalian perniagaan. Menjimatkan kos. Contoh . 4.The Readers's Digest.kawasan yang barang mungkin rosak dalam y y y y y y y y y . kiriman terus atau pelantikan ejen. 2. Bentuk dan cara penggunaan barang -barang .dapat disampaikan .bayaran dibuat apabila barang sampai di pejabat pos Tunai Waktu Pesanan (T. mahal. iaitu pengiklanan.T) . tiga kaedah pembayaran Bayar Waktu Terima (B. Jenis dan kuantiti barang yang sesuai 3.W. khidmat layan diri . Muatan .membayar beransur-ansur mengikut tempoh yang ditetapkan.P) mewajib kan bayaran dihantar dengan borang pesanan.terhad 2. 24 jam.

ekonomi bidangan Kelebihan . Jenama terkenal mendapat sambutan ramai Kekurangan Francaisor boleh menjejaskan nama baik Kekurangan Francaisi perlu mengawal kualiti barang . Fungsi Francaisi membayar royalti . perniagaan amat rendah. nama dan reka bentuk yang sa ma. menggunakan logo. 2. jenama. y y y y y y y o o o o o y o Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara francais kepada francaisor dan francais i Kelebihan .satu jumlah tetap atau secara peratusan drpd jualan bulanan. alat dan perkakas dengan kredit tertentu.Francaisi 1. 1.penubuhan & pengurusan perniagaan mengendalikan program latihan staf.Pembeli boleh bayar ansuran y Mungkin ditipu boleh pulang balik y Barang lambat sampai menjimatkan kos tambang. individu atau syarikat yang diberi kebenaran . 3. masa y Tiada hubungan peribadi dan tenaga y tidak dapat memeriksa barang FRANCAIS Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara francais seseorang individu yang diberi hak untuk menjual barang atau perkhidmatan syarikat induk yang sudah terkenal Contoh kedai makan segera Merryl Brown.boleh menjejaskan nama baik francaisor.risiko kegagalan 2. terikat dengan perjanjia n francais & bergantung kepada francaisor. 2.francaisi syarikat induk yang memberikan kebenaran . mengembangkan perniagaannya. mendapat sokongan pengurusan dan 1. tiada inovasi dan inisiatif sendiri JUALAN LANGSUNG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara jualan langsung . sistem operasi dan format perniagaan membimbing . Tidak perlu menanggung kos overhed seperti promosi. Habib Jewel. membekalkan ramuan. perjanjian ditandatangani oleh kedua -dua pihak. kewangan . KFC s.Pembeli Kekurangan .Francaisor 1.mempunyai perkhidmatan pos Bilangan kakitangannya tidak ramai Mengetepikan orang tengah perjalanan Kelebihan . promosi jualan dan membiayai kos pengiklanan francaisi.francaisor. latihan staf dan iklan. 3.syarat francais Fungsi francaisor memberikan hak menggunakan imej.

4. tidak perlu .berbaris panjang di kaunter bayaran Kemajuan teknologi maklumat dan komunikasi . Faktor-faktor Pekembangan Soalan : Nyatakan faktor-faktor yang menyokong perkembangan perniagaan runcit secara jualan langsung atau Soalan : Nyatakan sebab-sebab jualan langsung berkembang. 2. Kelebihan 1. 3. bersemuka dengan pembeli 1. y dibayar komisen atas jualan y 3 bentuk jualan langsung jualan perkhidmatan oleh ejen seperti ejen insurans jualan barang oleh ejen pengeluar . Avon dan syarikat -syarikat insurans.panggilan tanpa tol. 2.kos latihan ejen. Pengguna semakin sibuk Masalah pengangkutan khidmat sokongan pelanggan lemah . pesanan. katalog atau sampel produk.katalog dan sampel seperti Avon jualan barang oleh ejen bebas Jenis produk yang sesuai .premis besar. perlu membuat bayaran awal (prabayar) dengan memasukkan nombor kad kreditnya.tanggungan kos Barang-barang tertentu sahaja memerlukan modal yang besar.kawasan pedalaman. Sesuai untuk produk yang memerlukan 4. 2. Barang pesanan akan dihantar melalui pos at au kurier . 5. insurans dan pakej pelancongan.o o o y y menjual barang terus melalui kunjungan jurujual dari pintu ke pintu. tunjuk ajar dan perkhidmatan selepas jualan. kos cetakan katalog 1. y Jurujual atau ejen dilantik dan dilatih dengan pelbagai kemahiran dan teknik jualan y Secara pelbagai peri ngkat (multilevel) y menggunakan senarai harga. Liputan pasarannya . khidmat nasihat. pengeluaran invois hingga peringkat bayaran. y Contoh syarikat Amway. Kekurangan Pembeli dikenakan bayaran yang lebih . Kos pengiklanan murah Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara jualan langsung kepada peniaga dan pembeli. secara online antara penjual dengan pembeli dari seluruh dunia. 3. 3. kad kredit dan internet. perkakas dapur. y y y y y y y E-DAGANG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit secara e -dagang menjual melalui talian internet dengan rangkaian komputer dari peringkat pertanyaan. kos overhed yang tinggi . mewujudkan laman web dan gerai pameran dalam internet gambar dan maklumat terperinci dipaparkan di skrin komputer. 4.kosmetik.

masa dan tenaga. 4. Pilihan pelanggan .menekan papan kekunci /gagang telefon Bayaran prabayar . . y y y y y y a. Laman web .Peniaga persaingan sengit . d. ejen jualan atau kurier.Pelanggan Membeli secara prabayar . 2.menjimatkan kos. membolehkan seorang penonton TV berinteraksi dengan peniaga yang mengiklankan barangnya melalui TV dan membeli -belah dari rumah. terperinci dan terkemas kini 4. lebih murah.menggunakan kad kredit barang dihantar .mahal. c. paling minimum 2. membangunkan laman web . 4. membolehkan penonton mengambil bahagian dalam program tertentu di televisyen.kebocoran nombor pin Terpengaruh dengan tawaran pembaziran.dicerobohi Proses globalisasi . amalan pegangan tunai yang minimum5.merugikan peniaga.e-dagang menguntungkan peniaga di negara maju 1. y TELEVISYEN INTERAKTIF (TVI ) Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui televisyen interaktif. Kelebihan Peniaga menjual secara global pada kos yang 1. 1.relevan. b. tertakluk kepada syarat jualan Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit secara e -dagang kepada peniaga dan pelanggan. Kos operasi murah .Pelanggan 1. .bayar menggunakan kad kredit. 3.tanpa melihat barang sebenar unsur penipuan dan manipulagi pihak tertentu. Contoh siaran Astro. maklumat .ditayangkan di televisyen Pesanan dibuat serta -merta . 5. Cara beroperasi: Gambar dan maklumat barang . 5. 2. ia mungkin boleh dikembalikan semula.y Jika belian didapati tidak menepati deskripsi.tidak menanggung hutang lapuk Kekurangan .pasaran sedunia. membeli-belah dari rumah atau pejabat .harga yang 2. Kekurangan . Undang-undang siber tidak dapat memberi perlindungan sepenuhnya kad kredit . barang berkualiti tinggi . 3.hanya satu laman5. web operasi secara besar-besaran pengguna internet di seluruh dunia sistem prabayar . Smartshop merupakan hasil ciptaan teknologi digital menggabungkan fungsi televisyen dengan komputer peribadi secara interaktif mesti disambungkan dengan talian internet.hanya gudang 4. 3. Kelebihan .pos. tidak memerlukan premis .laman web lain Perang harga . 3.

Courts Mammoth. Kos promosi yang tinggi pengguna internet 2. kos dan tenaga 5. Harga jualan lebih mahal Liputannya lebih luas . 2. Urusniaga akan mengambil masa pertimbangan dan pilihan. 4.tidak seperti yang disiarkan.mahal Kos pengurusan rendah berbanding media yang lain.bergaji tetap seperti pegawai kerajaan keuntungannya daripada faedah Bayaran . 4. keuntungan yang lebih tinggi 1. Ikea dan The Catalog Shop. diperlukan 2.y 1.mahal. Barang-barang yang dijual . unsur penipuan dan manipulasi 2.jenis barang yang piawai dan tahan lama. Kelebihan Peniaga Kelemahan .maklum balas untuk memperbaiki produk Kesan audio visual lebih meyakinkan Kelebihan Pelanggan Kelemahan Pelanggan 1. y y y y y y y y y y y . Tawaran skim bayaran ansuran yang 3. cara penggunaan barang . Contohnya. 5.debit terus atau arahan tetap (bank) ataupun potongan gaji (Biro Angkasa). Membeli tanpa melihat barang 1.tawaran skim bayaran ansuran yang fleksibel menyediakan perkhidmatan selepas jualan seperti perkhidmatan penghantaran barang Sasaran . peralatan dapur Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui kedai katalog Kekurangan 1.kurang berkesan (visual) dan terus kepada penonton. Siaran iklan perlu kerap diulangi Reaksi penonton . 4. 3. tidak sesuai .serta-merta 3. siaran waktu tengah malam . 4. membuat pesanan . barang-barang elektrik. 3.semua 2. siaran melalui televisyen .tidak 1.lebih jelas 3. penggambaran produk .Peniaga Premis yang strategik . mengetahui cara penggunaan barang KEDAI KATALOG Soalan : Jelaskan dengan contoh ciri-ciri perniagaan runcit melalui kedai katalog mempromosikan barang atau perkhidmatannya melalui katalog Contoh . Mempunyai masa membuat Barang .barang yang tak tahan lama dan tiada kepiawaian fleksibel 3. perabot. semua jenis barang jualan disenaraikan secara teratur katalog diedarkan secara percuma di tempat kunjungan ramai Keistimewaan . Menjimatkan masa. membeli-belah sambil menonton sebenar televisyen di rumah 2. menjawab soalan dan memberi pendapat Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan perniagaan runcit melalui televisyen interaktif kepada peniaga dan pelanggan.

y merancang modal pusingan dengan sempurna. Membekalkan beraneka jenis barang y memudahkan . . Pengendali pasaran y memperluaskan lagi pasaran bagi produknya.tidak perlu . Memberi maklumat pasaran orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. PERNIAGAAN BORONG Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengeluar 1. Menghantar barang kepada peruncit y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y menjimatkan kos pengangkutan dan masa peruncit. 4. Memberi maklumat dan nasihat berkenaan barang baru kepada peruncit. Mengurangkan kos pengangkutan memiliki kemudahan mengangkut barang yang dibeli ke gudangnya. Perkhidmatan selepas jualan promosinya berkesan . y pemborong mempunyai rangkaian peruncit sendiri untuk mengagihkan barangnya. Membeli stok secara pukal dan memecah pukal y membolehkan pengeluar melakukan pengeluaran barang secara besar besaran & mendapat modal pusingan cepat menjimatkan kos pengeluaran kerana kerja pembungkusan dan upah pekerja ditanggung oleh pemborong y 2. 2. 5. Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Peruncit 1.elemen audio visual dan animasi.mendapatkan bekalan stok daripada pelbagai pengeluar dari merata -rata tempat. y tidak perlu menyediakan kenderaan sendiri y y y 4.4. Menyimpan stok yang mencukupi membolehkan peruncit mendapat bekalan secara berterusan dan ini y mengekalkan pelanggannya y y 5. 3. menyampaikan teguran serta komen peruncit dan pelanggannya kepada pengeluar. Mengurangkan kos pergudangan menyediakan kemudahan pergudangan s endiri bagi menyimpan stok pukal yang dibeli y barang keluarannya tidak disimpan lama. Memberi kemudahan kredit y menangguhkan bayaran atau hutangnya sehingga barang itu dijual kepada pengguna. 5. y 3.

Bertindak sebagai sumber maklu mat pasaran menyalurkan maklumat pasaran kepada pengeluar .y y y Soalan : Huraikan Fungsi Pemborong Kepada Pengguna 1. y y y y y y Soalan : Terangkan Persamaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit 1. Runcit y Beli pukal & bayar tunai Modal y Beri kredit & tanggung risiko hutang Kos promosi dan iklan lapuk Kos pergudangan y Belanja gudang Kerja-kerja akhir y Risiko simpan stok Peragaan y Kos overhed tinggi iklan & gaji Kemudahan membeli-belah y Kendali pengangkutan Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Perniagaan Borong dengan Perniagaan Runcit Perniagaan Borong orang tengah antara pengeluar dengan peruncit. Perniagaan Runcit peruncit . cita rasa pengguna Soalan : Nyatakan Perbezaan antara Soalan : Mengapa pemborong Perniagaan Borong dengan Perniagaan memerlukan modal besar. 3. 4. menimbang. Bermotifkan keuntungan menjalankan kegiatan jual beli dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan. Menyampaikan maklumat memberitahu peruncit tentang maklumat yang terkini bagi produknya.reaksi pelanggan. Menyediakan bekalan yang berterusan y menyimpan stok yang mencukupi dalam gudangnya y supaya bekalan tidak terputus elak cenderung membeli banyak y menyebabkan perbelanjaan pengguna meningkat. Menstabilkan harga barang sentiasa menyimpan stok barang yang mencukupi mengelakkan kenaikan harga barang. Melakukan kegiatan memecah pukal seperti menggred. Aktiviti pengagihan barang membeli barang bagi tujuan untuk dijual semula 2. 3. 2. menerima manfaat menerusi harga barang yang stabil. melabel dan sebagainya. Kedudukan dalam saluran agihan . melabel dan sebagainya. Memenuhi keperluan dan kehendak pengguna mengagihkan barang agar bekalan dapat disampaikan kepada pengguna akhir 4. Mempelbagaikan pilihan mempelbagaikan pilihan pengguna akhir terhadap barang beraneka jenis yang ada pada peruncit. menimbang. 1.orang tengah antara pemborong dengan pengguna akhir. y 5. membungkus. membungkus. 5. Melakukan kerja-kerja akhir / pecah pukal y seperti menggred.

PEMBORONG SAUDAGAR y pemborong yang membeli pelbagai jenis barang daripada pengeluar dan menjualnya kepada peruncit. menyediakan kemudahan pergudangan dan pengangkutan. ejen penjual & broker Soalan : Jelaskan dgn contoh jenis perniagaan borong.menyediakan kemudahan pelbagai untuk menyimpan stok pukal yang dibeli daripada pengeluar tidak perlu menghias atau melakukan peragaan tingkap dalam kuantiti yang kecil daripada pemborong kecil tidak ada kerana stok diperoleh daripada pemborong melakukan bagi menarik pengguna JENIS PEMBORONG Soalan : Kenalpasti jenis perniagaan borong. y Terdiri drpd pemborong saudagar dan ejen y pemborong saudagar Terdiri drpd Pemborong Berfungsi Penuh & Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong Berfungsi Penuh terdir i drpd pemborong am. pemborong khusus dan pemborong satu barisan. memberikan bantuan kewangan. iaitu pemborong am. pemborong khusus dan pemborong satu barisan. y y y y y y y y Pemborong Berfungsi Terhad Pemborong pesanan mel Pemborong pesanan berwakil Pemborong perkhidmatan pengangkutan Pemborong bayar dan bawa Pemborong jober para ejen ejen pengeluar. y Pemborong Berfungsi Penuh y y menjalankan semua tugas seseorang pemborong. menyampaikan maklumat pasaran. iaitu pemborong berfungsi penuh dan pemborong berfungsi terhad. memecah pukal. Saiz modal 4 kemudahan gudang 5 Hiasan dan peragaan barang secara pukal daripada pengeluar besar . . membeli dan menjual barang. y mempunyai hak milik ke atas barang menanggung risiko kerugian jika ba rang-barang tidak dapat dijual. y dikategorikan kepada dua.2 Saiz pembelian barang 3. melakukan promosi y dikelaskan kepada tiga kumpulan utama.

y y y y y y 1. batu -bata 3. Contohnya. Contohnya. Pemborong am membeli dan menjual pelbagai jenis barang yang tidak mempunyai kaitan. 4. lori kontena dan treler bagi mengangkut barang yang berkuantiti besar bagi pihak pengeluar. barang yang sesuai . 4. pemborong yang menjual barang keperluan harian seperti garam. Pemborong pesanan berwakil ( drop shipper) menyampaikan pesanan pembeli terus kepada pengeluar atau pengilang. iaitu: y 1. 2. pemborong hasil pertanian yang menjual pelbagai jenis buah-buahan termasuklah anak pokok dan baja.barang kosmetik Barang ini biasanya bersaiz kecil. gula serta barang kosmetik di tempat yang sama. memainkan peranan sebagai wakil pengeluar dan tidak mempunyai hak milik. Contoh barang . Contohnya. y Terdapat lima jenis pemborong berfungsi terhad. Pemborong Berfungsi Terhad tidak menjalankan semua fungsi yang ditawarkan oleh pemborong untuk mengurangkan kos pengendalian. Pemborong bayar dan bawa menjual barang pada harga yang murah dan secara tunai kepada peruncit. besi. Pemborong pesanan mel y y y y y y menjalankan urus niaga melalui pos. Nepline. tidak perlu menyediakan kemudahan pergudangan. Pemborong satu barisan membeli dan menjual sekumpulan barang yang sama jenis. 5. 2. Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong Pemborong pesanan mel pesanan berwakil perkhidmatan pengangkutan bayar dan bawa jober para 1. Pelanggan memilih barang berpandukan katalog yang dihantar. pemborong kasut yang menjual pelbagai jenama kasut seperti Nike 3. Pesanan. 3. Kontena Nasional dan Shapadu. tidak menyediakan kemudahan kredit kepada para peruncit. ringan dan tidak mud ah rosak. y y y y y y y y y . Pemborong khusus membeli dan menjual sesuatu je nis barang Contohnya.bahan-bahan binaan seperti simen. Pemborong perkhidmatan pengang kutan menyediakan perkhidmatan pengangkutan seperti lori. bayaran dan penghantaran barang dibuat melalui pos. menjadi perantara dalam pengagihan barang daripada penjual atau pengeluar kepada pembeli. 2. menghantar borang pesanan bersama katalog meneru si pos.

menetapkan harga dan mempromosi. Makro. dilantik oleh pengeluar untuk mengendalikan urusan jual beli.y y y y y y y Peruncit menggunakan pengangkutan sendiri untuk membawa balik barang Contohnya. tidak berhak membuat kontrak tidak boleh menjual beli barang atas namanya sendiri tidak mempunyai hak untuk memberikan kredit menerima bayaran atau mengeluarkan resit pembayaran kepada pembeli.broker hartanah dan saham. melancarkan program promosi dan pengiklanan di televisyen menjual barang-barang berjenama terkenal . tidak mempunyai kuasa untuk mengurangkan harga barang jualan. Pasar Borong Selang or . Contoh .barang keperluan harian pengguna 5. menerima komisen daripada pengeluar bagi perkhidmatan yang disediakannya. tidak berhak untuk menentukan strategi pemasaran bagi pihak pengilang memasarkan mengedarkan barang -barangnya ke kawasan-kawasan baru yang belum diterokai pengeluar. Soalan : Huraikan aktiviti ejen dan broker Ejen Pengeluar wakil pengedar yang dilantik oleh beberapa pengeluar yang menghasilkan keluaran berlainan dan bukan pesaing antara satu sama lain. tidak mempunyai hak milik ke atas barang yang diniagakan. merancangkan keluaran. menerima komisen sebagai ganjaran terhadap perkhidmatannya tidak berkongsi untung dengan prinsipal. perikanan dan penternakan manakala Giant. Pemborong jober para (rack jobber) membekalkan pelbagai jenis barang kepada peruncit memperagakan . Contoh ejen pengeluar ialah Edaran Otomobil Nasional (EON) dan Proton Edar yang memasarkan atau mengedarkan model kereta keluaran negara. sebagai perancang pemasaran yang menjalankan aktiviti penyelidikan pasaran.pusat pengumpulan bagi hasil pertanian. Ejen Penjual memasarkan barang keluaran pengeluar kecil -kecilan memiliki kepakaran dalam bidang pemasaran. Broker menemukan penjual dengan pembeli. Soalan : Apakah kritikan tentang peranan yg dimainkan oleh pemborong. Tidak memberi perkhidmatan yg berguna y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y y .secara rapi di atas rak-rak dimiliki oleh pemborong selagi ia masih diperagakan di rak Peruncit dikenakan bayaran bagi barang-barang yang telah dijual. tidak mempunyai hak milik tidak menanggung sebarang risiko kerugian. ais krim Walls EJEN orang tengah yang dilantik oleh prinsipal untuk menjual barang bagi pihaknya. Carrefour dan Mydin .Gardenia.

syarikat Bata Berhad dan syarikat Singer Berhad. 4. y memiliki modal yang besar dan mampu membeli barang secara pukal dan y y menanggung kos tambahan melakukan kerja-kerja akhir . Cawangan .pergudangan dan pengangkutan serta y Koperasi runcit .mendapatkan bekalan terus daripada pengeluar. KEMUNCULAN PERNIAGAAN RUNCIT BESAR-BESARAN Contohnya gedung aneka jabatan . e -dagang dan kedai katalog y y 3. 1. jualan langsung. 2. kerajaan telah menubuhkan Persekutuan Pemasaran Pertanian Malaysia (FAMA) untuk memasarkan hasil pertanian y . y y y y membolehkan pengeluar menjual keluarannya terus kepada pengguna akhir PENUBUHAN KEDAI SEJARAS Pengeluar menubuhkan rangkaian kedai sendiri memasarkan barang keluaran kilangnya terus kepada pengguna. BENTUK LAIN PERUNCITAN mesin peruncitan automatik.gabungan pengguna untuk membeli barang secara terus daripada pengeluar . PELANTIKAN EJEN OLEH PENGELUAR y barang-barang berkualiti tinggi yang memerlukan penerangan terperinci oleh pengeluar seperti komputer 5. PENUBUHAN AGENSI PEMASARAN OLEH KERAJAAN Contohnya.harga belian yang murah. pesanan mel.y y y Semata-mata menambah harga barang jualan Tindas masyarakat desa Beli murah dr pengeluar & jual mahal kpd pguna Soalan : Nilaikan kepentingan pemborong kpd peruncit & pengeluar Soalan : Kesan penghapusan pemborong kpd peruncit & pengeluar Kpd pengeluar y Menubuhkan gudang y Buka rantaian kedai runcit y Modal lebih y y y y Kpd peruncit Beli pukal drpd pengeluar y Sedia gudang y Bayar tunai y Belanja cari pasaran & iklan Kos overhed Mengumpul maklumat sendiri Berhubung dgn pelbagai pengeluar y Modal lebih y Kerja akhir PENGAMBIL ALIHAN FUNGSI PEMBORONG Soalan : Senaraikan keadaan -keadaan yang membolehkan peranan pemborong diambil alih.di seluruh negara.

BARANG YANG DIPESAN KHAS OLEH PENGGUNA Barang yang dibuat menurut arahan atau tempahan khas pengguna akan dihantar oleh pengeluar kepada pembeli.syarat serahan dan syarat bayaran SURAT JAWAPAN 1. SEBUT HARGA 1. Dilampirkan bersama sama ada sebut harga / senarai harga atau katalog 3. Invois 5. Nota pesanan 2. Surat jawapan 3. SURAT TANYA 1. Senarai harga barang yang diminta oleh pembeli SENARAI HARGA .untuk bertanya tentang barang yang hendak dibeli 3.cermin mata.jenis barang . Nota serahan 3.froma 6. Butir . Nota kiriman 4. Fungsi . Sebut harga 4. Surat Tanya 2. Soalan : Kenalpasti jenis diskaun.kuantiti . SEBELUM MEMBELI 1.y y y y 6. Nota debit 7. Invois pro . Katalog DALAM PROSES MEMBELI 1. syarat serah an & bayaran.harga barang . pakaian yang ditempah khas. barang-barang yang berteknologi tinggi yang pasarannya terhad dan mahal seperti kapal terbang Soalan : Bagaimana pemborong da pat terus wujud. Nota kredit SELEPAS MEMBELI 1. y pecah pukal y pergudangan y pemberian kredit y promosi DOKUMEN PERNIAGAAN DALAM NEGERI Soalan : Susunkan mengikut urutan jenis -jenis dokumen. Senarai harga 5. Fungsi memberi keterangan lanjut mengenai barang yang boleh dibekalkan. Dihantar oleh pemboron g kepada peruncit 2. Resit Soalan : Huraikan fungsi setiap dokumen. Penyata akaun 2. Dokumen dari peruncit kepada pemborong 2. Barang yang sesuai .

diberi untuk menggalakan pembeli membeli dalam kuantiti yang banyak cth 10 % . Dengan akaun diakui -pemborong hanya memberi kredit kepada pembeli tet ap sahaja 3. Pemborong menyatakan jenis serahan JENIS SERAHAN 1. Dibayar . insuran dan tambang . bermakna perlu dijelaskan dlm tempoh 3 hari 5.pembeli tidak perlu membayar kos angkutan 3.harga dalam sebutharga sah hanya 7 hari daripada tarikh sebutharga 2.1. Tunai bersih . Tunai waktu pesanan . ke DK .Kos angkutan percuma sehingga barang dipunggah ke dalam kapal sahaja.pembeli tidak perlu membayar lagi.pada tarikh yang ditetapkan SYARAT SERAHAN 1. Senarai harga barang yang dijual oleh pemborong KATALOG 1. Serahan sedia .sebaik pesanan diterima 2.bayaran perlu dibuat beberapa hari selepas barang diterima. SYARAT BAYARAN 1.diberi untuk menggalakkan pembeli membayar hutang dengan segera cth 10% .pembeli perlu membayar kos angkutan 2.jika ditulis 3 hari. Tunai segera . Tambang kapal dibayar oleh pembeli 4.bayar perlu dijelaskan sewaktu pesanan dibuat 4. Diskaun niaga . Tiada harga dicetak tetapi ada no rujukan 3. Harga dicetak ditempat lain untuk menjimatkan kos jika ada perubahan h arga BUTIRAN DALAM SEBUT HARGA 1.Harga barang telah me rangkumi kos. Penerimaan 7 hari sahaja .pe mbelian melebihi RM 1000 2. Ang.10 hari. Contoh pengiraan diskaun niaga Arif peniaga pasar malam membeli stoknya bernilai RM1 800 daripada syarikat borong XYZ dan ditawarkan diskaun niaga 15%. KIT . Harga invois RM1 800 Tolak : . P. Had. SYARAT DISKAUN 1.beberapa hari selepas pesanan diterima 3. Maklumat barang yang dicetak dan disertakan bersama gambar yang berwarna dan menarik 2. Diskaun tunai . Serahan segera . . Kirakan jumlah sebenar yang perlu dibayar oleh Arif. Ang. Serahan hadapan .

Harga invois RM2 500 Tolak : Diskaun tunai (RM2 500 x 2/100) RM 50 Jumlah perlu dibayar RM2 450 BORANG PESANAN 1.untuk pengangkutan.nama dan alamat. pemborong dan pembeli 3. Butir . Nota ini diserah kepada pembeli melalui pem andu kenderaan 5. Pemborong boleh membetulkan sebarang kesilapan dan ketinggalan dalam invois dengan mengh antar nota kredit atau nota debit. Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti penerimaan 5. Dibuat dalam tiga salinan 4. Menyatakan jenis dan kuantiti barang yang dihantar 2. 7 hari dan 2% 14 hari. Pemborong tersebut menawarkan diskaun tunai 5%. Fungsi . Dihantar oleh pemborong kepada pembeli jika pembelian dibuat secara kredit 2. Perlu ditandatangani oleh pembeli sebagai bukti syarikat pengangkutan telah menyempurnakan tugas.memberitahu pembeli maklumat barang yang t elah dijual dan jumlah hutang yang perlu dibayar 3. Dibuat dalam tiga salinan . Kirakan jumlah yang perlu dibayar sekiranya Aisyah membayar pada 10 Julai. Dikeluarkan oleh syarikat pengangkutan jika pemborong menghantar barang menggunakan kenderaan syarikat pengangkutan 2.ada perkataan K & K di K . Butir nama dan alamat pembeli / jenis barang dan kuantitinya NOTA SERAHAN 1.Diskaun niaga (RM1 800 x 15/100) Jumlah perlu dibayar RM 270 RM1 530 Contoh Pengiraan diskaun tunai Aisyah membeli barang X bernilai RM2500 daripada pemborong Seri Gemilang pada 1 Julai 2003. INVOIS 1. Butir . NOTA KREDIT Dihantar oleh pemborong kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan dalam . Dihantar oleh pemborong kepada pembeli 2. Membolehkan pembeli memeriksa dan mengakui barang dalam keadaan baik 3. bayaran pengangkutan 4. Sebagai catatan / rujukan dalam akaun 4. Sebagai bukti penerimaan barang NOTA KIRIMAN 1. Dihantar oleh pembeli kepada pemborong untuk memesan barang 2. kuantiti dan jenis barang.kesilapan dan ketinggalan dikecualikan. Harga barang tidak dicatatkan Fungsi 1. Dihantar bersama-sama barang yang dipesan 3.

Memberitahu pembeli semua urusniaga lengkap selama sebulan cth belian.invois hutang akan dikurangkan sebab 1. Sebagai catatan rujukan akaun 3. Sebagai tanda urusniaga berakhir secara kredit. Dihantar oleh pemborong kepada pembeli yang membeli secara kredit Fungsi 1. Digunakan sebagai senarai harga 3. Sebagai satu cara terhormat meminta bayaran hutang 4. Untuk penghantaran barang "uji dahulu sebelum beli" 4. Pembeli dikehendaki membayar harga barang dahulu semasa pesanan 2. Membolehkan pembeli membuat semakan dengan akaunnya 3.FORMA 1. bayaran RESIT 1. Pembeli diberi elaun / diskaun NOTA DEBIT Di hantar oleh pemborong untuk membetulkan kesilapan dalam invois hutang pembeli akan ditambah sebab 1. Fungsi dan butiran sama seperti invois Digunakan jika 1. Barang rosak / salah jenama dipulangkan 3. KAEDAH JUALAN JUALAN TUNAI Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan tunai. Botol kosong dikenakan bayaran 3. Memberitahu baki hutang 2. tunai diterima sebaik sahaja barang atau perkhidmatan diserah kpd pelanggan . Bukti bayaran telah diterima 2. Untuk kegunaan perniagaan luar negeri sebagai anggaran harga PENYATA AKAUN 1. Pembeli dikenakan faedah INVOIS PRO . Jumlah hutang kurang daripada jumlah sebenar 2. Botol kosong dipulangkan 4. Jumlah hutang tertulis lebih dari jumlah sebenar 2. Beberapa jenis barang tidak ditulis dikenakan bayaran 4. Dihantar oleh pemborong jika pembeli membuat bayaran Fungsi 1.

tempoh kredit masa mengumpul tunai 4. 3. harga lebih murah jualan meningkat Kekurangan kpd Penjual 1. 9. Terpaksa merancang batasan tunai 4. 4. 2. 6. diamalkan oleh peruncit besar -besaran prinsip volum besar untung sedikit 2. Kelebihan kpd Penjual Mengelak hutang lapuk Mendapat diskaun tunai Tunai dikutip dilabur semula Tunai kukuh . Kurang belanja merekod hutang 6.1. dua jenis . Menanggung kesan inflasi 4. 7. 3. Kelebihan kpd Pembeli 1. Saingan jualan kredit 2. Membenarkan pembeli menggunakan barang sebelum harganya dijelaskan 1. juga mesin peruncitan automatik & kedai perkhidmatan kutipan boleh digunakan tanggung belanja operasi hari an jualan murah kukuhkan tunai Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan tunai kepada penjual dan pembeli. jika tidak bayar bekalan diputus atau faedah dikenakan bolehkan peruncit kecil -kecilan beroperasi satu adat perniagaan tanpa perjanjian resmi kadang kala sedikit pendahuluan atau cengkeram baki sekali gus atau ansuran harga lebih mahal mengenakan faedah bayaran tertunda & sewa beli 10. Hilang pelanggan tak mampu 1. 4. diamalkan meluas antara pemborong dgn peruncit 2. 5. Kerana kurang tunai seperti kereta 3. Belanja dihadkan pegangan tunai 2. Barang yang tak dapat dibeli naik harga JUALAN KREDIT Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan kredit.Meningkatkan imej kredit 5. Tidak dapat barang mewah menikmati 2. bekal barang syarat kredit 3 hingga 6 bulan 3. Mendapat harga yg lebih murah 3. Boleh beroperasi walaupun modal kecil 7. Tidak dibeban hutang Kekurangan kpd Pembeli 1. Tidak sesuai barang mahal 3. 8.

1. 5. hutang lapuk 2. 6. harga tinggi Sewa beli Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud sewa beli.Bayaran tertunda Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud bayaran tertunda. Tidak boleh tarik barang 2. baki ansuran 3. tidak boleh tarik balik barang Kekurangan kpd Pembeli 1. Pembeli dikenakan bayaran pendahuluan sebanyak 20% dan faedah 10% setahun di kenakan atas baki. Kirakan jumlah yang perlu dibayar oleh pembeli jika tempoh adalah 2 tahun. 1. Barang boleh diguna pembeli selepas bayar pendahuluan & tandatangan perjanjian 2. 2. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah Kelebihan kpd Pembeli 1. Barang jadi milik pembeli & tandatangan perjanjian selepas bayar pendahuluan baki ansuran tidak bayar pembeli akan dakwa tidak boleh tarik barang kerana nilai jualan semula barang rendah ciri-ciri barang tidak tahan lama. 3. Kelebihan kpd Penjual 1. nilai terpakai rendah cth jam tangan & mengikut keperluan individu cth cermin mata Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan bayaran tertunda kepada penjual dan pembeli. tidak bayar boleh tarik balik 4. 4. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. Harga tunai Pendahuluan 20% (RM4 000 x 20%) Baki Faedah 10% setahun atas baki selama 2 tahun (RM3 200 x 10% x 2 tahun) RM4 000 RM 800 RM3 200 RM 640 . ciri-ciri barang tahan lama Contoh pengiraan faedah dan ansuran bulanan Sebuah motosikal dijual secar a sewa beli dengan harga RM4 000. boleh didakwa di mahkamah 2. Menikmati barang walaupun belum jelas bayaran 2.

boleh tarik barang Kelebihan kpd Pembeli 1. Selepas bayar pendahuluan 3. modal besar Kekurangan kpd Pembeli 1. Perjanjian & pulang barang 3. 2. taraf hidup meningkat 5. boleh guna barang cari pendapatan 4. Barang yg sesuai JUALAN PRABAYAR Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan pra bayar. harga tinggi 3. Bayaran tertunda dimiliki pembeli boleh mendakwa jika tak bayar tidak boleh batal perjanjian & pulang barang bernilai rendah cth cermin mata sewa beli. belanja merekod hutang 2. Maksud Memerlukan pembeli bayar dahulu sebelum barang jualan atau perkhidmatan diserah kpdnya Ciri-ciri 1. terdorong berbelanja melebihi kemampuan 4. derita kemudian Soalan : Huraikan Perbezaan antara Bayaran tertunda & sewa beli. harga jualan lebih tinggi mengenakan faedah 3. digalakkan berjimat kena bayar ansuran 3. digunakan apabila kewangan pengguna diragui . membebankan jejas bidang lain yg penting 5. diamalkan dlm bidang komunikasi cth kad telefon 2. menambah jualan termasuk barang yg tidak terjual secara tunai Kekurangan kpd Penjual 1. Menikmati barang sambil buat bayaran 4. boleh diguna pembeli menarik balik barang jika tak bayar boleh batal perjanjian & pulang barang jika tidak sesuai tahan lama & nilai terpakai tinggi cth bas 1. menguji pakai henti bayar jika mutu rendah 2. barang ditarik balik jejas ketenteraman hidup 2. Perjanjian & pulang barang 4. Kelebihan kpd Penjual 1. hutang lapuk rugi jika barang yg ditarik rosak 3.Jumlah hutang (RM3 200 + RM 640) Ansuran bulanan (RM3 480 / RM 24) RM3 840 RM 160 Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan sewa beli kepada penjual dan pembeli. mewah sekarang.

bayar sedikit komisen 3. 3. Mendapat harga yg lebih murah . pasaran terjamin Kekurangan kpd Penjual 1. jika belian dilakukan secara internet (belian secara talian terus) Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan prabayar kepada penjual dan pembeli. kad rosak tuntut tidak boleh JUALAN KONSAINAN Soalan : Jelaskan dengan contoh maksud jualan konsainan. karya pelukis Ciri-ciri 1. tidak bebas urus jualan . serah kerja jualan jimat 1.3. hilang 5. masa curi. 2. Barang yg tidak terjual pulang balik tanpa kena kos kpd konsaini Soalan : Senaraikan kelebihan dan kelemahan jualan konsainan kepada konsainor dan konsaini. Kelebihan kpd konsainor Kekurangan kpd konsainor 1. curi. terpaksa bayar terima perkhidmatan Kelebihan kpd Pembeli 1. 4. dapat perkhidmatan cepat 2. Hak milik dipegang oleh konsainor sehingga barang dijual Konsaini mengutip & mengirim hasil jualan setelah ditolak komisen Konsaini tidak bayar kos barang hanya ejen jualan Konsaini menyimpan & mengawal barang tidak bertanggung jawab rosak. serah kpd pihak yg ada rangkaian pemasaran & reputasi 2. barang dipulang balik usang. Kelebihan kpd Penjual 1. 4. mengawal belanja belum 2. barang tidak disenggara 4. hilang barang dipegang org lain 2. tamat tempoh 3. tunai tiada dikutip dahulu hutang lapuk 2. sesuai bidang perkhidmatan sahaja Kekurangan kpd Pembeli 1. menanggung risiko rosak. mungkin tidak dibayar tindakan udg2 rumit khasnya luar negara Kelebihan kpd Konsaini 1. tidak bayar kos barang Kekurangan kpd Konsaini 3. meluaskan pasaran 2. Maksud Barang dihantar oleh pembekal kepada peniaga untuk dijual dengan syarat barang akan dipulang balik sekiranya tidak terjual cth jualan kereta lama .diskaun 3. pasaran merosot 3.

tidak menanggung risiko rosak. Jenis barang y barang mewah & mahal pengguna tak mampu .jualan kredit y barang nilai rendah gula. hilang 3. tisu jualan tunai y y y 3. 1. jual bg pihak banyak konsainor kos jualan disebarkan terikat dgn syarat konsainan 4. curi. Keperluan tunai y Utamakan tunai jualan tunai & prabayar Tidak perlu jualan kredit kerana margin untung tinggi 2. luas sedia tempat jualan yg FAKTOR PEMILIHAN Soalan : Huraikan faktor-faktor yg mempengaruhi pemilihan kaedah jualan. y y barang kurang laris jualan konsainan cth karya pelukis kad telefon & kad tambang jualan prabayar Kemampuan pembeli jika mampu jualan tunai kerana harga lebih rendah jika tidak jualan kredit juga pilihan yg wajar .2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->