LATIHAN SAINS TINGKATAN 3 JAUHARI / TIGA PINTAR Lengkapkan ayat di bawah di bawah untuk menunjukkan perbezaan menarik nafas

dan menghembus nafas. Semasa menarik nafas, diafragma akan __________________(mengecut/mengendur) dan bergerak ke ______________(atas/bawah). Sangkar rusuk akan bergerak ke ______________ (bawah/atas). Isipadu rongga toraks akan ________________ (bekurang/bertambah). Tekanan di dalam rongka toraks menjadi ______________ (rendah/tinggi) berbanding tekanan di luar rongga toraks. Udara akan disedut _____________ (keluar/masuk). Semasa menghembus nafas, diafragma akan __________________(mengecut/mengendur) dan bergerak ke ______________(atas/bawah). Sangkar rusuk akan bergerak ke ______________ (bawah/atas). Isipadu rongga toraks akan ________________ (bekurang/bertambah). Tekanan di dalam rongka toraks menjadi ______________ (rendah/tinggi) berbanding tekanan di luar rongga toraks. Udara akan disedut _____________ (keluar/masuk). Apakah yang diwakili oleh model sistem pernafasan manusia kepada sistem penafasan manusia yang sebenar? a) Belon: ________________________(jantung/alveolus) b) Serkup kaca: ____________________(tulang rusuk/tulang dada) c) Ruang di dalam serkup kaca: _________________________(rongga toraks/udara) d) Tiub: ________________________(alveolus/trakea) e) Getah: _______________________(peparu/diafragma) Apakah proses yang berlaku semasa penukaran gas oksigen di dalam alveolus ke kapilari darah? _________________________________________(resapan/serapan) Oksigen + hemoglobin ___________________________

Gas apakah yang membentuk oksihemoglobin? ______________________________________________________(oksigen/karbon dioksida) Bulatkan penyakit yang berkaitan dengan sistem respirasi.
Asma Anemia Lelah Kanser peparu Leukimia

______________________________________(tar/karbohidrat/protein/nikotin/lemak) Rajah 1 Berdasarkan Rajah 1: a) Apakah yang diwakili oleh kapas? ______________________________________________(jantung/peparu) b) Apakah yang berlaku kepada bacaan termometer apabila rokok disedut? _____________________________________________(bacaan menurun/bacaan meningkat) c) Apakah tujuan eksperimen ini dijalankan? __________________________________________________________________________ . Alveolus Trakea Hidung Bronkiol Bronkus Berikan 2 bahan yang ada di dalam rokok yang boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan manusia.Apakah ciri-ciri alveolus dan kapilari darah yang perlu ada untuk meningkat proses pertukaran gas? Tandakan ( / ) pada jawapan yang betul. Dinding alveolus perlu tebal Dinding alveolus perlu nipis Kapilari darah yang banyak Alveolus berbentuk tiga segi Dinding alveolus lembap Susun laluan udara semasa proses menarik nafas pada kotak di bawah.

darah dipanggil darah _______________ (terdeoksigen/beroksigen). Setelah mngambil oksigen. Darah beroksigen ini akan memasuki jantung semula melalui salur ____________________(arteri pulmonari/vena pulmonari). A E B F C G D H Injap berfungsi untuk membenarkan darah mengalir pada _______________(satu/dua) arah. Darah akan memasuki ruang ___________________(atrium kanan/atrium kiri). senaraikan nama struktur A sehingga H. Darah kemudian akan melalui injap ___________________(trikuspid/bikuspid) untuk memasuki ruang yang dipanggil _____________________(ventrikel kiri/ventrikel kanan). Lengkapkan ayat dibawah yang menunjukkan laluan darah di dalam jantung manusia. Darah akan dipam keluar dari jantung melalui _________________(vena kava/arteri pulmonari) untuk ke _____________(seluruh badan/peparu) untuk mengambil _______________(oksigen/karbon dioksida). Darah kemudian akan melalui injap ____________(trikuspid/bikuspid) untuk ke ruang yang dipanggil _________________(ventrikel kanan/ventrikel kiri).Rajah 2 Berdasarkan Rajah 2. Darah akan dipam keluar dengan tekanan yang __________________(rendah/tinggi) melalui salur _____________(aorta/arteri pulmonari) dan diedarkan ke ___________________(peparu/seluruh badan). Darah _______________(beroksigen/terdeoksigen) akan memasuki jantung melalui salur _______________(vena kava/vena pulmonari) untuk ke ______________(atrium kiri/atrium kanan). Bahagian ventrikel manakah yang mempunyai dingding yang paling tebal? ______________________________(ventrikel kanan/ventrikel kiri) .

Rajah 3 Berdasarkan Rajah 3: a) Apakah salur X. Floem pula berfungsi untuk mengangkut ______________________________(makanan hasil fotosintesis/ air dan garam mineral) dari _______________(daun/akar) ke ____________(seluruh bahagian tumbuhan/akar). Penderma/ A B AB O penerima A B AB O Nyatakan struktur P dan Q di dalam kotak yang disediakan pada rajah di atas. Xilem berfungsi untuk mengangkut ______________________________(makanan hasil fotosintesis/ air dan garam mineral) dari _______________(daun/akar) ke ____________(daun/akar). Y dan Z? ____________________________________________________________________________ (kapilari darah/arteri/vena) Lengkapkan jadual yang menunjukkan perbezaan arteri dan vena di bawah. . Arteri ciri-ciri Vena Ketebalan dinding Saiz lumen Kehadiran injap Fungsi Kadar pengaliran darah Tandakan ( / ) jika penderma darah serasi dengan penerima dan (x) jika tidak serasi.