LATIHAN SAINS TINGKATAN 3 JAUHARI / TIGA PINTAR Lengkapkan ayat di bawah di bawah untuk menunjukkan perbezaan menarik nafas

dan menghembus nafas. Semasa menarik nafas, diafragma akan __________________(mengecut/mengendur) dan bergerak ke ______________(atas/bawah). Sangkar rusuk akan bergerak ke ______________ (bawah/atas). Isipadu rongga toraks akan ________________ (bekurang/bertambah). Tekanan di dalam rongka toraks menjadi ______________ (rendah/tinggi) berbanding tekanan di luar rongga toraks. Udara akan disedut _____________ (keluar/masuk). Semasa menghembus nafas, diafragma akan __________________(mengecut/mengendur) dan bergerak ke ______________(atas/bawah). Sangkar rusuk akan bergerak ke ______________ (bawah/atas). Isipadu rongga toraks akan ________________ (bekurang/bertambah). Tekanan di dalam rongka toraks menjadi ______________ (rendah/tinggi) berbanding tekanan di luar rongga toraks. Udara akan disedut _____________ (keluar/masuk). Apakah yang diwakili oleh model sistem pernafasan manusia kepada sistem penafasan manusia yang sebenar? a) Belon: ________________________(jantung/alveolus) b) Serkup kaca: ____________________(tulang rusuk/tulang dada) c) Ruang di dalam serkup kaca: _________________________(rongga toraks/udara) d) Tiub: ________________________(alveolus/trakea) e) Getah: _______________________(peparu/diafragma) Apakah proses yang berlaku semasa penukaran gas oksigen di dalam alveolus ke kapilari darah? _________________________________________(resapan/serapan) Oksigen + hemoglobin ___________________________

Gas apakah yang membentuk oksihemoglobin? ______________________________________________________(oksigen/karbon dioksida) Bulatkan penyakit yang berkaitan dengan sistem respirasi.
Asma Anemia Lelah Kanser peparu Leukimia

Apakah ciri-ciri alveolus dan kapilari darah yang perlu ada untuk meningkat proses pertukaran gas? Tandakan ( / ) pada jawapan yang betul. Alveolus Trakea Hidung Bronkiol Bronkus Berikan 2 bahan yang ada di dalam rokok yang boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan manusia. Dinding alveolus perlu tebal Dinding alveolus perlu nipis Kapilari darah yang banyak Alveolus berbentuk tiga segi Dinding alveolus lembap Susun laluan udara semasa proses menarik nafas pada kotak di bawah. ______________________________________(tar/karbohidrat/protein/nikotin/lemak) Rajah 1 Berdasarkan Rajah 1: a) Apakah yang diwakili oleh kapas? ______________________________________________(jantung/peparu) b) Apakah yang berlaku kepada bacaan termometer apabila rokok disedut? _____________________________________________(bacaan menurun/bacaan meningkat) c) Apakah tujuan eksperimen ini dijalankan? __________________________________________________________________________ .

Darah akan dipam keluar dari jantung melalui _________________(vena kava/arteri pulmonari) untuk ke _____________(seluruh badan/peparu) untuk mengambil _______________(oksigen/karbon dioksida). senaraikan nama struktur A sehingga H.Rajah 2 Berdasarkan Rajah 2. Lengkapkan ayat dibawah yang menunjukkan laluan darah di dalam jantung manusia. darah dipanggil darah _______________ (terdeoksigen/beroksigen). A E B F C G D H Injap berfungsi untuk membenarkan darah mengalir pada _______________(satu/dua) arah. Darah kemudian akan melalui injap ____________(trikuspid/bikuspid) untuk ke ruang yang dipanggil _________________(ventrikel kanan/ventrikel kiri). Darah kemudian akan melalui injap ___________________(trikuspid/bikuspid) untuk memasuki ruang yang dipanggil _____________________(ventrikel kiri/ventrikel kanan). Darah akan dipam keluar dengan tekanan yang __________________(rendah/tinggi) melalui salur _____________(aorta/arteri pulmonari) dan diedarkan ke ___________________(peparu/seluruh badan). Setelah mngambil oksigen. Bahagian ventrikel manakah yang mempunyai dingding yang paling tebal? ______________________________(ventrikel kanan/ventrikel kiri) . Darah _______________(beroksigen/terdeoksigen) akan memasuki jantung melalui salur _______________(vena kava/vena pulmonari) untuk ke ______________(atrium kiri/atrium kanan). Darah akan memasuki ruang ___________________(atrium kanan/atrium kiri). Darah beroksigen ini akan memasuki jantung semula melalui salur ____________________(arteri pulmonari/vena pulmonari).

. Penderma/ A B AB O penerima A B AB O Nyatakan struktur P dan Q di dalam kotak yang disediakan pada rajah di atas. Y dan Z? ____________________________________________________________________________ (kapilari darah/arteri/vena) Lengkapkan jadual yang menunjukkan perbezaan arteri dan vena di bawah. Xilem berfungsi untuk mengangkut ______________________________(makanan hasil fotosintesis/ air dan garam mineral) dari _______________(daun/akar) ke ____________(daun/akar). Floem pula berfungsi untuk mengangkut ______________________________(makanan hasil fotosintesis/ air dan garam mineral) dari _______________(daun/akar) ke ____________(seluruh bahagian tumbuhan/akar).Rajah 3 Berdasarkan Rajah 3: a) Apakah salur X. Arteri ciri-ciri Vena Ketebalan dinding Saiz lumen Kehadiran injap Fungsi Kadar pengaliran darah Tandakan ( / ) jika penderma darah serasi dengan penerima dan (x) jika tidak serasi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful