TEKNIK KOLAJ

NURUL SHAHKINA NOR AZLIN AMIRAH HANIS MOHD RAFIQI

PENGENALAN

Kolaj bermakna tampal dan gam. Selain itu juga teknik kolaj dapat dihasilkan tanpa menggunakan bahan-bahan asas.Dalam penghasilan catan juga boleh menggunakan teknik kolaj dengan menggunakan media campuran Bahan – bahan yang sesuai digunakan untuk kolaj ialah carikan kertas-kertas, keratan akhbar, kepingan besi ,kain atau kain perca dan kepingan – kepingan nipis yang lain Ciri-ciri teknik kolaj ialah mengumpulkan dan menampal bahan kutipan ke permukaan lukisan atau catan untuk menghasilkan reka bentuk dan kesan tertentu Teknik ini mula diperkenalkan oleh Pablo Picasso pada tahun 1912. Beliau mula menggunakan kertas yang digunting untuk dijadikan lukisan dan ia merupakan kolaj pertama yang digunakan di dalam seni halus.Pablo picaso pengasas kolaj .

Kolaj sendiri memerlukan teknik halus yang teliti dan memerlukan kesabaran dan ketelitian      . Kalau dulu. Kini teknik kolaj telah berkembang ke arah yang lebih tinggi. teknik kolaj hanya menggunakan kertas tetapi kini berbagai teknik telah muncul seperti guntingan kain perca yang lebih memberi corak yang lebih menarik.

.

Teknik Membuat Kolaj   Untuk menghasilkan sesuatu hasil seni. Pelajar perlulah teliti di dalam melakukan kerja tersebut. kita perlulah memikir dan merancang kerja agar ianya mempunyai satu tema khas. maka ianya akan lebih mudah kepada pelajar untuk menetapkan saiz dan bahan yang diperlukan. Setelah sesuatu tema telah ditetapkan. Seterusnya ialah teknik memotong dan mengoyak atau menjahit.     . Untuk menjahit pula amatlah sesuai jika pelajar menggunakan perca kain sebagai bahan kolaj.

 Bahan untuk kolaj sebenarnya amat senang untuk didapati . pelajar boleh menambah dengan mewarnakan. pelajar perlulah memberikan perhatian kepada penggunaan ruang didalam lukisan agar ianya kelihatan lebih seimbang. Bagi menampakkan kepelbagaian teknik. merenjiskan warna dan melorek bahagian – bahagian tertentu.      .Perkara yang agak menyulit dan menyukarkan ialah apabila memotong dan menyesuaikan warna dengan kolaj agar hasil seni tersebut menjadi lebih menarik. Semasa kerja menampal dilakukan.

  . pengolahan dan pemurnian dankemahiran menggunakan bahan.  Terdapat tiga kaedah yang diperkenalkan oleh Chapman iaitu kaeadah penjanaan idea. amat tepatlah bahawa pelajar perlu menjana idea mereka di dalam mencari sesuatu tema untuk kolaj mereka. Jika kita kaitkan ketiga – tiga proses di atas dengan penghasilan kolaj maka.

kaedah yang ketiga melatihkan kemahiran mereka menggunakan bahan serta teknik yang betul. Apabila sesuatu tema telah pun ditetapkan.       . pelajar akan melakukan pengolahan dan mencipta hasil kerja mereka seterusnya melakukan pemurnian beberapa kali agar melatih mereka supaya lebih peka dan meningkatkan pengamatan mereka di dalam penelitian. Seterusnya.

gunting. kertas warna atau kain perca manakala teknik pula ialah seperti teknik guntingan halus. mengambil pandangan tokoh – tokoh seni yang terkenal adalah amat penting dilakukan oleh seseorang guru di dalam menyediakan sesuatu bahan pengajaran dan pembelajaran. Ini merujuk kepada bagaimana pelajar menggunakan bahan seperti gam.     . titikan pensel ataupun jahitan. Kesimpulannya.

Tujuan penghasilan kolaj kalau kita nilai dari sudut kognitif adalah memberi peluang kepada pelajar menjana idea mereka.    . Penghasilan mengikut tema yang sesuai banyak membantu mereka meningkatkan kemahiran berfikir mereka.  Kolaj termasuk di dalamkumpulan seni halus. Kolaj melatih pelajar dari segi psikomotor mereka terutama motor – tangan mereka. Corak apa danbahan apa yang perlu digunakan dan teknik yang sesuai dan menarik.

teknik yang sesuai dan menarik membantu mereka menghasilkan kolaj yang menarik tujuan dan fungsi kolaj adalah untuk memberi peluang kepada pelajar meluahkan idea mereka menerusi tampalan warna mengikut kebebasan mereka. Mereka juga dapat belajar dan membuat peniruan dengan keadaan yang sebenar. kolaj banyak membantu pelajar mencipta dan mencetuskan idea mereka masing – masing.      . mengolah dan menghasilkan kolaj mengikut gaya dan kreativiti mereka sendiri. Di lihat dari aspek kreativiti pula. Pemilihan warna .

 Kesimpulannya. Selain itu. penghasilan kolaj dapat memberikan peluang kepada pelajar untuk meluahkan ekspresi mereka melalui tampalan dan jahitan. Pembentukan sikap dan penerapan nilai murni dapat dilakukan melalui proses penghasilan kolah di dalam kelas. ia juga mampu membina atau meningkatkan psikomotor halus pelajar di dapat proses menggunting. menjahit dan menampal.    .

dan England Karya beliau memaparkan isu-isu semasa minat dalam tema peringkat global dan rantau .TOKOH MALAYSIA     Nirmala Shanmughalingam Lahir pada tahun 1941 di Pulau Pinang Pernah menerima pendidikan seni formal di Washington. Boston.

.

Balai Seni Negara  MEDIA.1980  KOLEKSI.NAMA KARYA: Anak Asia  TAHUN.Catan kritik sosial  GAYA. warna hitam putih. penderitaan serta perasaan suram. sedikit warna kuning dan biru untuk memberi kesan tragik.Campuran  TEMA.Menggunakan kolaj dan sutera saring.Komen masyarakat yang amat berkesan  . bimbang dan gelisah  NILAI.

Malayan Teachers' College. REDZA PIYADASA   lahir pada tahun 1939 di Kuantan. 1958 -1959.    . England. Brinsford Lodge. England dan menerima ‘Certificate in Education’ dariInstitute of Education. Kuantan dari 1945 hingga 1956 dan menerima anugerah Cambridge Overseas School Certificate (Grade One) dalam tahun 1957. England dari 1963 hingga 1967 . Berpendidikan awal di Sekolah Abdullah. University of Birmingham. Pahang. London. di Hornsey College of Art.

Malay Couple: Redza Piyadasa(1988). 60 x 50 cm . Mixed media collage.

Berdirinya lelaki ini disisi perempuan yang sedang duduk menunjukkan rasa sayang dan sentiasa menjaga isterinya dengan baik. Mereka kelihatan seperti sedang bersiap sedia untuk diambil gambarnya. Wanita tersebut memakai baju warna biru dan kain batik berserta kasut biru.  . seluar dan berkasut coklat muda serta memakai tali leher sedang berdiri disisi seorang wanita muda yang sedang duduk di kerusi. Menerusi catan ini kelihatan seorang lelaki yang berambut putih. Catan ini berlatarkan tumbuh-tumbuhan dan garis-garis pelbagai warna. Makna Lelaki yang berambut hitam keputihan ini menunjukkan umurnya yang sudah sedikit lanjut dan berdiri di sisi seorang wanita menunjukkan mereka sepasang suami isteri. berkot. Daun-daun dan warnawarna kehijauan menunjukkan nilai-nilai kebahagian sepasang suami isteri.

 . Cerita Di sini Redza Pyadasa ingin menyampaikan tentang kebahagiaan sepasang suami isteri dan nilai kasih sayang seorang suami kepada isterinya dan seorang isteri kepada suaminya dari awal dan selamanya. Ekspresif Di dalam karya ini menunjukkan rasa gembira dan teruja pengkarya pada kebahagiaan pasang suami isteri tersebut dan mengabadikannya di dalam karyanya sendiri.

 AMIR ZAINORIN .

Fokus utama bagi beliau adalah pada kesederhana an. namun tinggal dan bekerja di Denmark.  .  Amir Zainorin lahir di Malaysia.  Beliau tidak mempunyai latihan formal dalam seni dan tidak pernahpergi ke universiti untuk belajar  seni tapi belajar pentadbiran perniagaan diPolitek nik di Malaysia dan University of Missouri Kansas City. Belajar bagaimana untuk menyederhanakan halhal dan untuk mencipta sesuatu dari ketiadaan.

2006 Image courtesy of A. Zainorin .Askepot II. 45cm x 60cm. collage and acrylic on linen.

collage and acrylic on canvas. ISBN 7887. Zainorin . 2007 Image courtesy of A. 110cm x 150cm.