TEKNIK KOLAJ

NURUL SHAHKINA NOR AZLIN AMIRAH HANIS MOHD RAFIQI

PENGENALAN

Kolaj bermakna tampal dan gam. Selain itu juga teknik kolaj dapat dihasilkan tanpa menggunakan bahan-bahan asas.Dalam penghasilan catan juga boleh menggunakan teknik kolaj dengan menggunakan media campuran Bahan – bahan yang sesuai digunakan untuk kolaj ialah carikan kertas-kertas, keratan akhbar, kepingan besi ,kain atau kain perca dan kepingan – kepingan nipis yang lain Ciri-ciri teknik kolaj ialah mengumpulkan dan menampal bahan kutipan ke permukaan lukisan atau catan untuk menghasilkan reka bentuk dan kesan tertentu Teknik ini mula diperkenalkan oleh Pablo Picasso pada tahun 1912. Beliau mula menggunakan kertas yang digunting untuk dijadikan lukisan dan ia merupakan kolaj pertama yang digunakan di dalam seni halus.Pablo picaso pengasas kolaj .

Kolaj sendiri memerlukan teknik halus yang teliti dan memerlukan kesabaran dan ketelitian      . Kini teknik kolaj telah berkembang ke arah yang lebih tinggi. Kalau dulu. teknik kolaj hanya menggunakan kertas tetapi kini berbagai teknik telah muncul seperti guntingan kain perca yang lebih memberi corak yang lebih menarik.

.

maka ianya akan lebih mudah kepada pelajar untuk menetapkan saiz dan bahan yang diperlukan.Teknik Membuat Kolaj   Untuk menghasilkan sesuatu hasil seni. Pelajar perlulah teliti di dalam melakukan kerja tersebut. Setelah sesuatu tema telah ditetapkan.     . kita perlulah memikir dan merancang kerja agar ianya mempunyai satu tema khas. Seterusnya ialah teknik memotong dan mengoyak atau menjahit. Untuk menjahit pula amatlah sesuai jika pelajar menggunakan perca kain sebagai bahan kolaj.

     .Perkara yang agak menyulit dan menyukarkan ialah apabila memotong dan menyesuaikan warna dengan kolaj agar hasil seni tersebut menjadi lebih menarik. Bahan untuk kolaj sebenarnya amat senang untuk didapati . merenjiskan warna dan melorek bahagian – bahagian tertentu. pelajar perlulah memberikan perhatian kepada penggunaan ruang didalam lukisan agar ianya kelihatan lebih seimbang. pelajar boleh menambah dengan mewarnakan. Bagi menampakkan kepelbagaian teknik. Semasa kerja menampal dilakukan.

  Terdapat tiga kaedah yang diperkenalkan oleh Chapman iaitu kaeadah penjanaan idea. amat tepatlah bahawa pelajar perlu menjana idea mereka di dalam mencari sesuatu tema untuk kolaj mereka. pengolahan dan pemurnian dankemahiran menggunakan bahan.   . Jika kita kaitkan ketiga – tiga proses di atas dengan penghasilan kolaj maka.

pelajar akan melakukan pengolahan dan mencipta hasil kerja mereka seterusnya melakukan pemurnian beberapa kali agar melatih mereka supaya lebih peka dan meningkatkan pengamatan mereka di dalam penelitian.       . Seterusnya. Apabila sesuatu tema telah pun ditetapkan. kaedah yang ketiga melatihkan kemahiran mereka menggunakan bahan serta teknik yang betul.

Kesimpulannya. mengambil pandangan tokoh – tokoh seni yang terkenal adalah amat penting dilakukan oleh seseorang guru di dalam menyediakan sesuatu bahan pengajaran dan pembelajaran.     . titikan pensel ataupun jahitan. kertas warna atau kain perca manakala teknik pula ialah seperti teknik guntingan halus. gunting. Ini merujuk kepada bagaimana pelajar menggunakan bahan seperti gam.

Tujuan penghasilan kolaj kalau kita nilai dari sudut kognitif adalah memberi peluang kepada pelajar menjana idea mereka. Penghasilan mengikut tema yang sesuai banyak membantu mereka meningkatkan kemahiran berfikir mereka.  Kolaj termasuk di dalamkumpulan seni halus. Kolaj melatih pelajar dari segi psikomotor mereka terutama motor – tangan mereka. Corak apa danbahan apa yang perlu digunakan dan teknik yang sesuai dan menarik.    .

 Di lihat dari aspek kreativiti pula. teknik yang sesuai dan menarik membantu mereka menghasilkan kolaj yang menarik tujuan dan fungsi kolaj adalah untuk memberi peluang kepada pelajar meluahkan idea mereka menerusi tampalan warna mengikut kebebasan mereka. mengolah dan menghasilkan kolaj mengikut gaya dan kreativiti mereka sendiri. Pemilihan warna . Mereka juga dapat belajar dan membuat peniruan dengan keadaan yang sebenar. kolaj banyak membantu pelajar mencipta dan mencetuskan idea mereka masing – masing.      .

penghasilan kolaj dapat memberikan peluang kepada pelajar untuk meluahkan ekspresi mereka melalui tampalan dan jahitan. ia juga mampu membina atau meningkatkan psikomotor halus pelajar di dapat proses menggunting.    . Selain itu. Pembentukan sikap dan penerapan nilai murni dapat dilakukan melalui proses penghasilan kolah di dalam kelas. menjahit dan menampal. Kesimpulannya.

Boston.TOKOH MALAYSIA     Nirmala Shanmughalingam Lahir pada tahun 1941 di Pulau Pinang Pernah menerima pendidikan seni formal di Washington. dan England Karya beliau memaparkan isu-isu semasa minat dalam tema peringkat global dan rantau .

.

Menggunakan kolaj dan sutera saring. bimbang dan gelisah  NILAI.Catan kritik sosial  GAYA.NAMA KARYA: Anak Asia  TAHUN.Balai Seni Negara  MEDIA. sedikit warna kuning dan biru untuk memberi kesan tragik. warna hitam putih.1980  KOLEKSI. penderitaan serta perasaan suram.Campuran  TEMA.Komen masyarakat yang amat berkesan  .

England dari 1963 hingga 1967 . Kuantan dari 1945 hingga 1956 dan menerima anugerah Cambridge Overseas School Certificate (Grade One) dalam tahun 1957. Malayan Teachers' College. 1958 -1959. University of Birmingham. di Hornsey College of Art. Pahang. England. London. Berpendidikan awal di Sekolah Abdullah.    . Brinsford Lodge. REDZA PIYADASA   lahir pada tahun 1939 di Kuantan. England dan menerima ‘Certificate in Education’ dariInstitute of Education.

60 x 50 cm . Mixed media collage.Malay Couple: Redza Piyadasa(1988).

Berdirinya lelaki ini disisi perempuan yang sedang duduk menunjukkan rasa sayang dan sentiasa menjaga isterinya dengan baik. Makna Lelaki yang berambut hitam keputihan ini menunjukkan umurnya yang sudah sedikit lanjut dan berdiri di sisi seorang wanita menunjukkan mereka sepasang suami isteri. Mereka kelihatan seperti sedang bersiap sedia untuk diambil gambarnya. Catan ini berlatarkan tumbuh-tumbuhan dan garis-garis pelbagai warna. Menerusi catan ini kelihatan seorang lelaki yang berambut putih. Daun-daun dan warnawarna kehijauan menunjukkan nilai-nilai kebahagian sepasang suami isteri. seluar dan berkasut coklat muda serta memakai tali leher sedang berdiri disisi seorang wanita muda yang sedang duduk di kerusi.  . Wanita tersebut memakai baju warna biru dan kain batik berserta kasut biru. berkot.

 Cerita Di sini Redza Pyadasa ingin menyampaikan tentang kebahagiaan sepasang suami isteri dan nilai kasih sayang seorang suami kepada isterinya dan seorang isteri kepada suaminya dari awal dan selamanya. Ekspresif Di dalam karya ini menunjukkan rasa gembira dan teruja pengkarya pada kebahagiaan pasang suami isteri tersebut dan mengabadikannya di dalam karyanya sendiri.  .

 AMIR ZAINORIN .

 . Fokus utama bagi beliau adalah pada kesederhana an. namun tinggal dan bekerja di Denmark. Belajar bagaimana untuk menyederhanakan halhal dan untuk mencipta sesuatu dari ketiadaan.  Beliau tidak mempunyai latihan formal dalam seni dan tidak pernahpergi ke universiti untuk belajar  seni tapi belajar pentadbiran perniagaan diPolitek nik di Malaysia dan University of Missouri Kansas City.  Amir Zainorin lahir di Malaysia.

collage and acrylic on linen. Zainorin .Askepot II. 2006 Image courtesy of A. 45cm x 60cm.

 110cm x 150cm. ISBN 7887. collage and acrylic on canvas. 2007 Image courtesy of A. Zainorin .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful