P. 1
MUKA HADAPAN KKBI PJM3112

MUKA HADAPAN KKBI PJM3112

|Views: 448|Likes:
Published by Fatin Umairah

More info:

Published by: Fatin Umairah on Mar 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/21/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS PEREMPUAN MELAYU MELAKA

KERJA KURSUS BERASASKAN ILMU (KKBI) PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMASNI (PJM3112)
NAMA : ANIS AFIQAH BT KAMARUDIN (890202-11-5488) NOR ANISYAFIRA BT AB HALIM (891002-11-5082) WAN NURUL FATEHAH BT WAN MD NASIR (890908-11-5156) UNIT : PISMP PRASEKOLAH 2 ( JANUARI 2009 ) SUBJEK : PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI KOD : PJM3112 PENSYARAH : PN. FATIMAH BINTI MUSTAFA TARIKH HANTAR : 11 MAC 2011

Matematik Pelantikan Organisasi Jawatankuasa Kerja.Lawatan ilmiah Pelantikan Organisasi Jawatankuasa Kerja. 5.Karnival Permainan Tradisional. Pendidikan Khas 3 vi. 1. i. 4 . FATIMAH BINTI MUSTAFFA BIL. Karnival Permainan Tradisional Pemilihan Tarikh. Pendidikan Khas 4 vii. TARIKH PERKARA Taklimat KKBI PJM3112 oleh Pn. Pendidikan Khas 5 viii. i. Pendidikan Khas 2 v. . Prasekolah 1 ii. CATATAN T/TANGAN 2 . Pendidikan Khas 1 iv.Lawatan Ilmiah • Pusat Sukan dan Rekreasi.BORANG KOLABORASI NAMA UNIT SUBJEK KOD PENSYARAH : ANIS AFIQAH BINTI KAMARUDIN NOR ANISYAFIRA BINTI AB HALIM WAN NURUL FATEHAH BINTI WAN MOHD NASIR : PISMP PRASEKOLAH 2 AMBILAN JANUARI 2009 : PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN PENDIDIKAN JASMANI : PJM3112 : PN. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Pemilihan Tarikh i. 3 . i. Fatimah binti Mustaffa dengan unit PISMP ambilan Januari 2009. i. Prasekolah 2 iii.

Pentadbiran organisasi sukan iii. Pengendalian mesyuarat iv. Perlembagaan organisasi badan sukan kebangsaan ii. Belanjawan dan pengurusan kewangan Melayari internet dan sumber bahan rujukan lain untuk mendapatkan maklumat tentang tajuk ISL tajuk 3: Pengurusan pendidikan jasmani dan sukan. pengurusan dan pentadbiran ii. Melayari internet mendapat maklumat tentang tajuk ISL tajuk 1: Pengurusan dan pentadbiran pendidikan jasmani dan sukan. Karnival Permainan Tradisional. i. Skop pengurusan pendidikan jasmani dan sukan iv. . i. 9 . 8 .6. Lawatan Ilmiah ii. Skop pengelolaan pendidikan jasmani dan sukan iii. Kepimpinan 7 . Konsep dan definisi pengelolaan. Skop pentadbiran pendidikan jasmani dan sukan Melayari internet dan sumber bahan rujukan lain untuk mendapatkan maklumat tentang tajuk ISL tajuk 2: Pentadbiran agensi-agensi sukan kebangsaan dan antarabangsa. i. Pembentangan Kertas Kerja i.

Peraturan-peraturan permainan tradisional iv. Bekerja dengan sukarelawan v. Pengurusan sumber manusia iv. Teknologi dalam sukan xii. Pengurusan pertandingan tradisional Melayari internet dan sumber bahan rujukan lain untuk mendapatkan maklumat tentang tajuk ISL tajuk 5: Program pembangunan sukan. Pengenalan kepada permainan tradisional ii. Aspek perancangan. Pembangunan athlit 1 1. pengelolaan dan pentadbiran ii. . Sumber kewangan vi. Pembangunan jurulatih iii. Pengurusan kemudahan xiii. i. Perancangan vii. Jenis-jenis permainan tradisional iii. Kenal pasti bakat iv. Membuat keputusan ix. Komunikasi xi. Melayari internet dan sumber bahan rujukan lain untuk mendapatkan maklumat tentang tajuk ISL tajuk 4: Pengurusan permainan tradisional. i. Pengurusan stor 1 0.ii. Penilaian x. Penyelesaian masalah viii. Mengenalpasti dan penggunaansumber iii.

Sukan dan media massa iii. 1 5. . 1 4. Gangguan dalam sukan Perbincangan bersama ahli kumpulan dalam persembahan maklumat berdasarkan tajuk 1 hingga 8. i. penyuntingan. penyediaan. Perjudian dalam sukan vi. i. Keganasan dalam sukan iv. 1 3 . Melayari internet dan sumber bahan rujukan lain untuk mendapatkan maklumat tentang tajuk ISL tajuk 6: Undang-undang dan pentadbiran sukan. Kaitan undangundang dan sukan ii. Insentif dan athlit v. Politik dan sukan iv. Penyalahgunaan bahan dalam sukan iii.1 2 . (Proses pengumpulan. Melayari internet dan sumber bahan rujukan lain untuk mendapatkan maklumat tentang tajuk ISL tajuk 7: Isu-isu dalam sukan. i. Cabaran sukan negara membangun masa kini Melayari internet dan sumber bahan rujukan lain untuk mendapatkan maklumat tentang tajuk ISL tajuk 8: Nilai dan etika dalam sukan. Liabiliti perundangan dan sukan. Permainan bersih (Fair Play) ii. Wanita dan sukan ii.

ISL PJM3112: i. Tajuk 6 vii. Lawatan ilmiah ii. Tajuk 5 vi. . Ahli kumpulan ii. Karnival Permainan Tradisional Penyemakan terakhir Kerja Kursus Berasaskan Ilmu (KKBI) oleh: i. Tajuk 2 iii. Tajuk 8 1 6. Tajuk 1 ii. Tajuk 7 viii. Tajuk 4 v.penyusunan penyemakan/penambahbaikan dan pembukuan). Tajuk 3 iv. Pengumpulan maklumat amali bertajuk pengurusan stor. 1 7. 1 9 . 1 8. Pensyarah pembimbing Penyerahan Kerja Kursus Berasaskan Ilmu (KKBI) kepada pensyarah pembimbing. Pelaksanaan refleksi individu i.

AKUAN PELAJAR “ Kami akui karya ini adalah hasil kerja kami sendiri kecuali nukilan dan ringkasan yang tiap-tiap satunya telah kami jelaskan sumbernya”. Tandatangan Nama Penulis Tarikh : : ANIS AFIQAH BINTI KAMARUDIN : Tandatangan Nama Penulis Tarikh : : NOR ANISYAFIRA BINTI AB HALIM : Tandatangan Nama Penulis : : WAN NURUL FATEHAH BINTI WAN MOHD NASIR .

BIBLIOGRAFI 9.Tarikh : SENARAI KANDUNGAN SOALAN TUGASAN BORANG KOLABORASI AKUAN PELAJAR 1. Refleksi Lawatan Ilmiah (UIAM) b. KERTAS KERJA PERMAINAN TRADISIONAL 5. AMALI 7. LAPORAN PENGURUSAN STOR 8. ISL 6. REFLEKSI a. Refleksi Karnival Permainan Tradisional LAMPIRAN . KERTAS KERJA LAWATAN ILMIAH 4. PENGHARGAAN 2. PENGENALAN 3.

penjanaan idea dan sebagainya samada secara langsung atau pun secara tidak langsung. Kami sentiasa mendoakan agar Allah SWT sentiasa memberkati perjalanan kami dan rakan-rakan untuk menghadapi pahit getir dalam proses bergelar seorang guru kelak. kami ingin mengucapkan ribuan terima kepada semua pihak yang telah membantu dalam perkongsian ilmu. turut tidak dilupakan kepada rakan-rakan yang turut sama berkongsi idea. banyak pengalaman baru yang telah kami perolehi. . sokongan. terima kasih.. Di kesempatan ini. Sepanjang melaksanakan tugasan ini. Terima kasih kami ucapkan kepada pensyarah pembimbing yang telah memberi tunjuk ajar serta bimbingan sepanjang pelaksanaan tugasan ini.t yang dapat membalasnya. hanya Allah s.PENGHARGAAN Bismillahirrahmanirrahim. Tidak lupa juga kepada ibu bapa yang telah menyokong kami daripada belakang dan doa yang tidak putusputus agar dipermudahkan segala urusan kami. Alhamdullilah kepada yang Maha Esa kerana dengan izin dan limpah kurnia-Nya serta inayah-Nya dapat juga kami melaksanakan tugasan Kerja Kursus Berasaskan Ilmu bagi mata pelajaran PJM 3112 dengan jayanya. Kepada kalian yang telah banyak membantu kami.w. pengalaman dan serta ilmu baru. Sekian. Di samping itu.

isu-isu dalam sukan. pentadbiran agensi-agensi sukan kebangsaan dan antarabangsa. pengurusan pendidikan jasmani dan sukan. 6. Mengintergrasikan kemahiran yang dipelajari dengan kemahiran teknologi maklumat dan cara berkomunikasi berkesan untuk melaksanakan latihan yang sistematik. Melaksanakan pengurusan dan pentadbiran pendidikan jasmani dan sukan dengan berkesan. Mengenalpasti dan mensintesis maklumat daripada pelbagai sumber untuk memperolehi pemahaman yang koheren tentang teori dan amalan. nilai dan etika dalam sukan. . 5. Menghuraikan teori pembelajaran yang berkaitan dengan pengurusan dan pentadbiran pendidikan jasmani dan sukan. Menjelaskan jenis-jenis penaksiran dan prosedur yang berkaitan dengan pengurusan dan pentadbiran pendidikan jasmani dan sukan.PENGENALAN Kursus ini meliputi pengurusan dan pentadbiran pendidikan jasmani dan sukan. 2. program pembangunan sukan. bimbingan dan kebajikan tanpa mengira agama dan bangsa. Bertanggungjawab terhadap pelajar dalam aspek keselamatan. 3. pengurusan permainan tradisional. 4. berkesan dan bermakna. Bekerjasama dan berinteraksi dalam pelbagai situasi dan keadaan. Hasil pembelajran yang terkandung dalam subjek PJM3112 adalah seperti berikut: 1. 7. undang-undang dan pentadbiran sukan.

1. KERTAS KERJA LAWATAN ILMIAH .

2. KERTAS KERJA PERMAINAN TRADISIONAL .

3. INDEPENDENT SELF LEARNING (ISL) .

4. AMALI .

LAPORAN PENGURUSAN STOR .5.

6. BIBLIOGRAFI .

7. REFLEKSI i. Lawatan Ilmiah ii. Karnival Permainan Tradisional .

LAMPIRAN .8.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->