AKHLAK DALAM ISLAM

((‫بسم الله الحمن الرحيم‬ 1. PENGENALAN
Manusia adalah makhluk Allah S.W.T yang teristimewa yang memiliki tabiat dan mentaliti yang mempengaruhi amalan dan tingkah lakunya, maka keperibadian inilah yang menjadi perbicaraan dan perbincangan yang utama dalam akhlak. Memang tidak dapat disangkalkan lagi bahawa akhlak merupakan nadi utama dalam pembangunan manusia. Setiap tamadun umat manusia dari dahulu sehingga kini ianya terbina dari asas akhlak ataupun dikenali sebagai tamadun kemanusiaan, iaitu asas yang membina tamadun tersebut di luar kuasa kebendaan. Walau bagaimanapun, Islam mempunyai persepsinya yang tersendiri dan memiliki asas akhlaknya dan asas tamadunnya yang tersendiri.

2. MAKSUD AKHLAK
Dari sudut bahasa : Ianya membawa maksud tabiat dan perangai. Manakala dari sudut istilah ulamak : Sepertimana yang ditakrifkan oleh Al- Ghazali : "Akhlak adalah suatu ibarat mengenai unsur yang konkrit di dalam diri yang dengannya melahirkan tingkah laku secara spontan." Oleh itu, akhlak boleh disimpulkan dengan makna ianya sebagai suatu himpunan ma'ani dan sifat-sifat yang bertapak kukuh di dalam diri, dan ianya menjadi neraca bagi manusia dalam baik buruk sesuatu amalan dan perbuatan tersebut.

3. KEPENTINGAN AKHLAK
31. Akhlak mencorak tingkah laku.
Akhlak memainkan peranan yang penting dalam mencorakkan tingkah laku dan

ibarat pohon yang semata-mata bergantung kepada keelokan akarnya. iman yang sempurna akan memprodukkan akhlak yang mulia atau dengan perumpamaan yang mudah. Dengan erti kata lain. Maka dengan ini sehinggalah apabila akhlak menjadi sebati di dalam diri ia akan melahirkan tindakan spontan. 3.4 Akhlak sebagai simbol tamadun manusia.W : ‫أكمل المؤمنين أحسنهم خلقا‬ Maksudnya : "Di kalangan mu'minin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya.kehidupan seseorang. Tamadun sesuatu umat adalah terletak kepada sejauh mana penghayatannya dan kemurnian sumber peradabannya. Sabda Rasulullah S.2 Neraca akhlak mempengaruhi pertimbangan. Sebagaimana menurut AlGhazali : "Setiap yang ada di dalam hati akan menzahirkan kesannya pada anggota badan sehinggalah setiap pergerakkannya adalah berlandaskan kepadanya". Faktor membelakangkan akhlak jugalah yang menyebabkan sesuatu umat tersebut tidak mencapai ketamadunan yang sebenarnya. Akhlak adalah cermin keimanan seseorang. Tanpa akhlak nescaya manusia akan berada di lembah kehinaan biarpun kejayaan material yang dicapai sangat menakjubkan. Oleh itu. Akhlak adalah sebagai mercu tanda. Neraca akhlak yang sebati di dalam diri manusia akan mempengaruhi pertimbangannya dalam menilai sesuatu perbuatan.(1) 3. 3. kesahihan dalam pertimbangan ini bergantung kepada sejauh mana kesahihan neraca yang dipegangnya. bergantung kepada nilai akhlak yang ada padanya.3 Akhlak mencerminkan keimanan. berjaya atau tidaknya sesuatu umat dalam melakukan proses kemajuan dan pembangunan. Setiap tingkah laku yang lahir daripada manusia sebenarnya adalah cernaan daripada apa yang tersemat di dalam dirinya. Contohnya kepercayaan Hindu yang membelakangkan etika akhlak mengakibatkan umatnya tiada .A.

(3) Begitulah pentingnya akhlak dalam membantu proses perubahan walaupun di saatsaat kritikal seperti dalam medan peperangan. Ini kerana krisis yang dihadapi oleh dunia adalah merupakan krisis kejiwaan dan kerohanian sebelum ianya menjadi krisis ekonomi dan politik. Kita melihat apa yang telah berlaku di Turki ketika kejatuhan Khalifah Uthmaniah. ( Akhlak Asasi Manusia) 4. Tidak kira sama ada ianya diarahtujukan kepada matlamat yang sahih atau sebaliknya.(5) 4 . Sejarah Islam telah membuktikan bahawa keruntuhan akhlak dan moral akan menggagalkan usaha perubahan.Akhlak Al . jatuh satu persatu 3.1 Ianya bermaksud segala sifat asas yang telah sedia ada bersama kewujudan insan tersebut serta mencakupi sifat-sifat yang melayakkan mereka untuk mencapai kejayaan di dunia ini. dan sama ada dalam kontek insan tersebut beriman kepada Allah S.W. Ini kerana seseorang insan itu bukan dilihat berdasarkan tubuh badan atau anggota tetapi ianya dilihat dari segi perlakuan akhlaknya.1. (2) kerana mengkesampingkan nilai-nilai akhlak.(4) Secara kesimpulannya.5 Akhlak adalah mangkin perubahan Aspek keluhuran akhlak dan kerohanian perlulah diambil berat serta diberi pemfokusan yang utama dalam melakukan setiap agenda perubahan kepada masyarakat. dapatlah kita nyatakan bahawa akhlaklah merupakan sumber kekuatan yang dapat mengangkat darjat manusia ke tahap yang mulia. di antara faktor kelembapannya dan kejatuhannya adalah disebabkan keruntuhan nilai akhlak di kalangan pemerintah dan tentera-tenteranya. Begitu juga tamadun barat yang berasaskan oleh ideologi kapitalis dan lain-lain.T dan hari kebangkitanNya serta risalah yang dibawa oleh para rasul bersama wahyu yang . sebagaimana yang telah diulas oleh Imam As Syahid Hassan Al-Banna sebagai "tongkat perubahan".Insaniah Al . PEMBAHAGIAN AKHLAK 4.bertamadun seperti berlakunya perhambaan diri kepada hawa nafsu. Ini adalah kerana sebagai mangkin perubahan. Seolah-olah akhlaklah yang menjadi sebagai persiapan dan persediaan dalam menempuh situasi genting perubahan ini.1 Al .Asasiah.

1. bersedia untuk berkorban dalam apa jua keadaan ke arah mentahkikkan tujuan tersebut. sabar dan thabat serta mempunyai daya ketahanan diri yang kuat dalam memikul setiap perkara yang besar lagi berat. thiqah di dunia ini dan hati yang terbuka. malah merupakan modal-modal yang amat berharga bagi kemanusiaan tersebut. Dipandang pada sudut kemasyarakatan pula. menepati akan janji. ihsas tentang mas'uliah yang tertaklif ke atas dirinya." Seterusnya beliau menyambung: "Maka setiap bangsa sama ada pemimpin atau duatnya yang kehilangan empat sifat ini ia adalah bangsa yang sia-sia dan lemah yang tidak mampu sampai kepada cita-cita. mempunyai jiwa yang berani. pendidikan bangsa.1. 4. ataupun insan tersebut beriman kepada perkara-perkara yang tersebut. menampilkan diri dalam sesuatu bidang.2 Maka di antara sifat-sifat yang asasiah yang membolehkan seseorang insan tersebut mengecapi kejayaan di muka bumi ini ialah seperti : mempunyai kekuatan dan keazaman yang kuat dalam sesuatu perkara. Maka bagi membina masyarakat yang tersusun perlu juga ada padanya segala bentuk sifat yang terpuji dan mulia seperti perkara yang menjadikan insan tersebut sopansantun. bersih bersama pemikiran yang sentiasa sihat.3. begitu juga berkemampuan dalam mentadbir sesuatu perkara bertepatan dengan zuruf mahupun keadaan.telah diturunkan." 4. berkemampuan dalam menentukan sesuatu maukif yang berbeza berdasarkan kepada keadaan dan situasi yang juga berbeza. masyarakat yang ingin maju. seterusnya menguasai dirinya apabila berada dalam situasi yang menyentuh a'watif dan perasaan dirinya serta juga mampu menarik perhatian orang ramai ke arah apa yang dia hajati. amanah. Aspek ini juga disebut oleh Iman Syahid "Bahawa pembentukan ummah. mempunyai sifat yang wasotiah dan juga jiwa yang suci. . Inilah sifat-sifat yang telah difahami oleh kebanyakan umat dan jemaah yang mana seolah-olah dijadikan bahan revolusi dan kebangkitan insaniah dan ummah. merealisasikan cita-cita dan memperjuangkan prinsip memerlukan sesuatu ummah atau kumpulan yang berusaha menyeru kepadanya maka perlulah di sana mempunyai kekuatan jiwa yang hebat. nasyat dalam setiap bidang. setiap individunya mestilah memiliki visi bersama yang lebih diutamakan daripada kepentingan peribadi.

4. tetapi baik dan bagusnya adalah berdasarkan akhlak tersebut digunakan ke arah yang lurus dan betul mengikut landasan syarak.ISLAMIAH Akhlak Al.W : ‫انما بعثت لتمم مكارم الخلق‬ 4. akan tetapi sekiranya pedang tersebut berada di tangan seorang mujahid yang berjuang fi sabilillah maka ianya merupakan satu alat yang amat baik malah ianya menjadikan suatu yang hak. kita tidak boleh menghukum kepada sesuatu akhlak tersebut baik ataupun bagus dengan berdasarkan wujudnya akhlak tersebut di sisi seseorang tertentu. Ini jika dilihat di sisi akhlak asasi manusia pada persepsinya yang awal boleh diarahkan kepada mana-mana arah sama ada yang baik atau sebaliknya secara serentak.1. Islam sentiasa memberikan motivasi kepada akhlak Al-Asasiah ke arah kebaikan dan yang hak.A. Maka. Akhlak Al-Islamiah dijadikan obor dan memandu akhlak Al-Asasiah tersebut kepada kedudukan yang betul dan kepada landasan yang lurus. Bolehlah diumpamakan sebagai pedang yang tajam yang dijadikan alat oleh perompak untuk melakukan kezaliman tanpa belas apabila senjata tersebut berada di tangannya. Keistimewaan dan juga muhimmah yang ada pada akhlak Al.AKHLAK AL.Islamiah meletakkan akhlak asasi manusia pada paksi dan fungsinya yang sebenar serta mengarahkannya kepada kebaikan. Begitu juga dalam segala keadaan yang seharusnya kepada dakwah Islam ke arah at-tauhid dan tidak ada di situ segala maksud dan tujuan yang sebalik setiap usaha manusia kecuali hanyalah semata-mata mengharapkan keredhaan .2 AL. Maka.Islamaiah mempunyai pertautan yang erat dengan akhlak Al-Insaniah AlAsasiah malah akhlak inilah yang merupakan pelengkap bagi akhlak Al-Asasiah dan juga penyempurna serta mempertingkatkannya. Ianya terungkap ketika datangnya Islam. ataupun kumpulan tertentu. maka apabila dikaitkan dengan suasana sekelilingnya sudah tentu akan membawanya ke arah kebaikan dan petunjuk yang benar. Sebagaimana sabda Rasulullah S.Islamiah : i) Akhlak Al.2.

Memperkemaskan dan memperkukuhkan akhlak Al-Asasiah sebagai tunjang di satu tahap.W.T.W.1 Akhlak di dalam Al. Seterusnya. perlulah menentukan segalanya di ufuk pemikirannya dan amalannya berdasarkan garis panduan yang telah disediakan oleh Allah S. contohnya : . Ini dapat mengelakkan daripada ianya digunakan ke arah kepentingan diri. Inilah prinsip yang diingini oleh Islam yang menghendaki setiap muslim berdiri teguh di jalan yang benar..Allah S. sehingga mereka yang dilihat sebagai seorang yang sabar hanya mampu bertahan di dalam medan perang dan sanggup bergelumang dengan darah namun sebaliknya terkulai layu di hadapan tuntutan hawa nafsu. Contohnya : Sabar. 5.T.. manakala segala kekuatan yang terlahir dari akhlak tersebut tidak akan diekploitasikan dan dilaksanakan kecuali hanya ke arah meninggikan kalimah Al-Hak.QUR'AN DAN AS. ummah ataupun negara sahaja yang hanya berdasarkan ianya boleh dan tidak boleh ataupun sesuai dan tidak sesuai. 5. Maka dengan itu.2.SUNNAH.Qur'an : Al-Qur'an menyentuh sudut-sudut akhlak secara terperinci.. keturunan. Begitulah juga akhlak-akhlak asasi yang lain.2... kita akan dapati natijahnya bahawa akhlak Al-Asasiah yang telah disebutkan tadi akan menuju ke arah yang lurus. CONTOH-CONTOH AKHLAK YANG SEBAGAIMANA DISEBUT DI DALAM AL.. sedangkan Islam merangkumkan ke semua akhlak dan membinanya di atas asas yang betul lalu memperluaskan daerah kemungkaran. 4. ianya dipratikkan dalam ruang lingkup yang sempit.Di sisi bukan Islam ia direalisasikan pada tahap yang sangat terhad. Ini jelas di dalam beberapa ayat. Bukan sekadar menggunakan kesabaran bagi menghadapi cabaran dan bencana sahaja bahkan ianya juga terhadap segala sesuatu yang meminggirkan manusia dan tersisir daripada jalan yang benar. Tetapi di sisi Islam di samping mempraktikkan kesabaran ia juga memperluaskan perlaksanaan dalam setiap aspek kehidupan. Seterusnya mengembangkan pratikalnya ke dalam hayah dan kehidupan insani sehingga mencapai ke tahap yang maksima dan agung.

ول تجعل في قلوبنا غل للذين امنوا ربنا انك رؤوف رحيم‬ 5.1.2 Bersabar : ‫.الى أخر ألحديث‬ 5. ل تحاسدوا ول تناجسوا ول تناغضوا ول تدابروا .2. Sehingga dipuji oleh Allah S.5. Oleh itu.2 Ikhlas tanpa ada unsur riak : ،‫سئل رسول الله عن الرجل يقاتل شجاعة ويقاتل حميةويقاتل رياء‬ ‫واى ذلك فى سبيل الله‬ ‫فقال رسول الله : من قاتل لتكون كلمة الله هى العايا‬ ‫..1.2 Akhlak di dalam As.T. sebagai orang yang memiliki akhlak yang tinggi.W.2. Sunnah juga menjelaskan sudut-sudut akhlak secara terperinci dalam masyarakat Islam.1.1 Menunaikan janji : ‫وأوفو با لعهد ان العهد كا ن مسؤول‬ 5. Akhlak baginda adalah Al-Qur'an...1 Hak.. Contoh hadis : 5.1.3 Waspada : ....3 Tidak berdengki : ‫والذين جاءوا من بعدهم يقولون ربنا اغفر لنا ولخواننا الذين سبقون‬ ‫باليمان‬ ‫.. يآئيها الذين امنون اصبروا وصابروا ورابطوا‬ 5....فهو فى سبيل الله‬ 5.hak muslim dan larangan dari melakukan akhlak yang keji : ‫..Sunnah Rasulullah adalah sebagai contoh praktikal kepada Akhlak Islam..

A. Sebagaimana di dalam hadis : ‫إنما بعثت لتمم مكارم الخلق‬ 6. KEDUDUKAN AKHLAK DALAM ISLAM Akhlak berada di tahap yang tinggi dalam Islam.A.4 Sopan : ‫قال رسول الله : لشجع عبد القيس : ان فيك خضلتان يحبهما الله له‬ ‫ورسوله الحلم والناة‬ 6. Lalu baginda S. 6.W pernah ditanya tentang mukmin yang paling afdhal imannya lalu baginda menjawab : ‫أحسنهم خلقا‬ .A.4 Mukmin yang berbeza-beza keimanan dan di antara yang paling afdhal di kalangan mereka ialah yang paling baik akhlaknya. Rasulullah S.W dan bertanya tentang diri ini.1 Tujuan Ar-risalah dikaitkan dengan pembentukan akhlak.‫ل يلدغ المؤمن من حجر مرتين‬ 5. Sebagaimana disebut di dalam hadis yang mursal bahawa seorang lelaki datang kepada Rasulullah S.Din ini dita'rifkan dengan akhlak yang baik.W menjawab : ‫حسن الخلق‬ 6.A.3 Akhlak juga disebut oleh Rasulullah S.2.2 Ad.W sebagai pemberat timbangan di hari akhirat : ‫أثقل ما يوضع في الميزان يوم القيامة تقوى الله وحسن الخلق‬ 6. Bahkan ia adalah binaan asasi dalam Islam bersama syariat dan aqidah.

Islam menjadikan matlamatnya adalah mencari keredhaan Allah S. Bahawa para sahabat pernah bertanya kepada Rasulullah S.W di hari akhirat adalah orang yang paling baik akhlaknya. Rasulullah bersabda : ‫ان أحبكم اي وأقربكم مني مجلسا يوم القيامة أحسنكم أخلقا‬ 6.T.2 Syumul. KEISTIMEWAAN AL. Lalu baginda menjawab : ‫لخير فيها هى من أهل النار‬ 6.A. kekeluargaan. Sehubungan itu. Ia mencakupi setiap juzuk dalam kehidupan seharian manusia.A.W.T sebagai asas dalam kehidupan manusia. Tidak cukup dengan hanya solat dan puasa.6 Akhlak adalah syarat yang asasi untuk masuk ke dalam syurga dan jatuh dari api neraka. Di antaranya : 7.A. akhlak tidak harus menggunakan wasilah-wasilah yang keji dan buruk semata-mata untuk mencapai seseuatu matlamat yang baik. agar dikurniakan dengan akhlak yamg baik dan Allah S.6. 7. Tiada suatu sudut pun yang tidak disentuh oleh akhlak Islam.W. memohon kepada Allah S.A. Asas ini menjadikan akhlak manusia tetap ampuh dan tidak berubah-ubah mengikut peredaran zaman. .AKHLAK AL.5 Orang yang paling hampir dan dikasihi kepada Rasulullah S. Akhlak Al-Islamiah mempunyai banyak keistimewaannya yang tersendiri. samada pergaulan. sendiri mengakui dan memuji kebaikan Rasulullah S.W.1 Rabbani . mengenai seorang wanita yang menunaikan solat dan berpuasa tetapi menyakiti jirannya dengan kata-katanya.W. dan tidak ada di sana sedikitpun kecacatan dan kekurangan.T.W.W.7 Rasulullah S.ISLAMIAH. ‫وانك لعل خلق عظيم‬ 7.

4 Balasan . Menurut Al-Ghazali r. Sebagai contoh. Adakah akhlak merupakan sesuatu perkara yang beku yang tidak mampu diubah. 8.Sebagaimana di dalam hadis al-Asyaj Abdul Qais.. Walau bagaimanapun.a : "Merubah akhlak adalah perkara yang mungkin. 8..kemasyarakatan. saksi palsu.1 Asas.asas pembentukan akhlak.3 Praktikal (amali).A. Di samping mereka menolak unsur-unsur mungkar yang terdapat dalam masyarakat. politik dan termasuklah dalam medan peperangan. 7. pecah amanah dan sebagainya.PEMBENTUKAN AKHLAK. Sebagai contoh . kebanyakannya menegaskan bahawa akhlak boleh dibentuk. Islam menuntut manusia agar membangunkan sistem yang berlandaskan syariat Islam dan akhlak dalam masyarakat mereka.. Perbezaan yang berlaku dalam menilai dan membentuk akhlak di antara suatu zaman atau sesuatu bangsa dan masyarakat bergantung kepada tasawwur atau asas . 7. Islam tidak memandang akhlak sebagai urusan peribadi tetapi Islam meletakkan akhlak antara yang disuruh dan akan dikenakan balasan kepada sesiapa yang meninggalkannya. mengapa Rasulullah S. adalah tidak dinafikan bahawa sebahagian manusia dikurniakan dengan sifat yang tertentu yang membentuk identiti mereka." (6) Walau bagaimanapun. sebagaimana sifat tubuh badan yang tidak boleh diubah ? Ataupun adakah akhlak mampu dibentuk dan dicanaikan ke arah yang baik ? Ulamak berselisih pendapat mengenai perkara asas ini." Sekiranya tidak. sifat kecerdikan atau kelembutan.W ada menyebut : "Perbaikilah akhlak kamu.

.W. 8. Antara tasawwur.1. Islam meletakkan rujukan yang bersifat kekal iaitu Al- Qur'an dan As-Sunnah yang menerangkan asas-asas akhlak. Takwa.1.T dan kepada balasan akhirat nanti.1 Tasawwur manusia dengan penciptanya. asas yang membentuk berbeza kerana ianya diasaskan oleh tasawwur-tasawwur yang tertentu. takwa dan ihsan yang secara serentak.1.yang ada pada mereka. yang berteraskan keimanan kepada Allah S. 9.W. Begitulah seterusnya.T yang Maha Esa. Apakah hubungan manusia dengan Tuhannya? Apakah mereka akan dipertanggungkan di hadapannya? Apakah matlamat kewujudan mereka? Maka. Kepincangan kepada iman akan mengakibatkan kepincangan kepada Islam. "Akhlak Islam menurut kaca mata Al-Qur'an dan As-Sunnah terbina berdasarkan kepada empat maratib. dan Ihsan. Iman sebagai asasnya kemudian diikuti Islam yang membina takwa dan akhirnya ihsan. EMPAT MARATIB AKHLAK . tasawwur manusia yang jelas tentang tuhannya dan matlamat kejadiannya akan membina neraca yang sebenar mengenai akhlak yang mesti mereka amalkan. Kedua-duanya sudah cukup untuk menerangkan cara hidup muslim yang sebenar dengan akhlak yang terperinci dalam setiap aspek kehidupan.1. Bagi masyarakat Islam. Menerangkan mana yang baik dan mana yang tidak baik.tasawwur tersebut : 8.3 Ketakutan kepada Allah S. iaitu Iman.2 Dalam pada itu. 8. Keempat-empat unsur tersebut disusun menurut keutamaan.4 Aqidah iman dan hari akhirat. 8.1 Iman." 9.

W. 9.T.W. kehidupan Islam yang sempurna mestilah dibina di atas iman yang syumul yang mencakupi seluruh aspek hayah yang tertanam kukuh ke akar umbinya. Maka akan lahir darinya kehidupan Islam yang amali dan pratikal dengan akhlak dan muamalatnya.T. Apabila tunjang iman telah bertapak kukuh maka tersergamlah sebuah binaan Islam. Adalah tidak harus keadaan ini hanya timbul dan nampak pada sudut.W.sudut yang tertentu sahaja.4 Ihsan Ihsan pada hakikatnya adalah suatu ibarat kepada seseorang yang larut dalam Islam dengan hubungan kepada Allah S. menyerah jiwa dan mengorbankan nyawa dan harta. Dengan melaksanakan ketakwaan pada satu sudut dan sebaliknya meninggalkannya pada sudut yang lain pula. kejujuran yang asli.W. Perasaan ini akan menguasai jiwa raganya. Perasaan kasih inilah yang menggerakkannya untuk melakukan amal semata-mata kerana keredhaan Allah S. Kasih yang kental.3 Takwa Taqwa adalah keadaan dalaman yang timbul disebabkan perasaan takut kepada Allah S. Islam sebenarnya adalah merupakan cernaan iman ke dalam amal. Tidak dinafikan bahawa pengiktirafan iman merupakan prasyarat yang utama untuk seseorang itu diterima sebagai muslim.T dan rasulNya.2 Islam . Maka dari itu. Tetapi adakah cukup sekadar pengakuan ?. 9. Keadaan dalaman inilah yang akan menjadikan peka terhadap setiap tingkah lakunya.Iman adalah asas kehidupan Islam. .T.W. Sehingga jelas terukir dalam setiap aspek kehidupannya. yang mana adakah ianya bertepatan kasihnya kepada Allah S. 9.T sehingga ia menampakkan kesannya dalam kehidupan. Perasaan ini akan melahirkan sikap taat kepada setiap arahan dan takut sekiranya ia melanggar dan melampaui batas-batas Allah S.

30% sahaja.Sifat Ihsan ini akan membawa mereka mencapai darjat yang paling tinggi dalam Islam.W.W. Seterusnya nilai-nilai akhlak Islam tidak sepatutnya diambil kerana semata-mata hanya untuk mencapai tujuan keduniaan. Islam. Malah akhlak Islamiah memainkan peranan yang amat penting dalam hayah manusia yang mana apabila bertembung dalam satu keadaan antara dua kekuatan. tidak hairanlah apabila kedapatan di sana mereka yang melaksanakan dan memperjuangkan Islam dalam kehidupannya dianggap pelik dan ketinggalan zaman. akhlak dan material maka sesungguhnya akhlak memberikan sumbangan sebanyak 70% .90 % sedangkan kekuatan maddiah hanyalah menyumbangkan 10% . Ianya bukanlah sesuatu yang berasingan." (8) Firman Allah S. Tidak cukup dengan melakukan amalan-amalan yang pinggir bahkan mereka menyerahkan kasih.T. dapatlah kita gambarkan bahawa akhlak dalam Islam merupakan antara asas binaan Islam yang jitu. Badai yang melanda ummah Islam yang terlalu kuat sehingga menenggelamkan ciri-ciri Islam. 10. iaitu Iman yang kental. Terutamanya ketika arus jahiliah sedang melanda ummah Islam di kala ini. PENUTUP Dari penjelasan di atas.T. : 9) ‫)ان يكن منكم عشرون صا برون يغلبون مأتين‬ Manakala tasawwur akhlak dalam Islam meliputi seluruh aspek kehidupan. Takwa dan Ihsan. Ia berjalan selari dengan setiap tingkah laku dan amalan yang keluar dari manusia. adalah tidak benar sekiranya akhlak Islam hanya dipratikkan pada sudut yang tertentu dan meninggalkan di sudut yang lain. kejujuran serta jiwa dan harta mereka segala-galanya kerana Allah S. Sebaliknya meninggalkan asas akhlak yang lebih besar. Nyata. Oleh itu. Maka. Jahiliah jauh menonjol memadamkan obor syiar Islam. krisis yang melanda ummah Islam hari ini adalah kerana mereka tidak melaksanakan akhlak Al-Islamiah yang sebenar. Penyelesaian yang bersifat tempelan dan .

Maududi. hal .Nabawi. Fenomena ini adalah jauh lebih buruk lagi sekiranya para dua't gagal meleburkan asas-asas akhlak Islamiah ini ke dalam diri dan jiwa mereka! Justeru. sebagai resolusinya. Mahmud Hamdi Zaqzuq.Hasan An. .70 Yusof al-Qardhwi.sandaran hanyalah memburukkan keadaan.65 Dibentangkan : Ustaz Amiruddin Abd Malik Tarikh : 26/01/1995 HAK CIPTA TERPELIHARA ® TIDAK DIBENARKAN MENERBITKAN SEMULA BAHAN INI DALAM APA JUA BENTUK SEKALIPUN. Berusaha menyelamatkannya dalam diri dan mencernakan dalam setiap tindakan dan tingkah laku. sehingga terpadamnya fitnah jahiliah dan semuanya kembali kepada pengabdian diri kepada Allah S.T. MENCETAK SEMULA DAN MENERBITKANNYA DALAM APA JUA BENTUK SEKALIPUN DIANGGAP SEBAGAI JENAYAH DAN DIKIRA BERCANGGAH DENGAN SYARIAH ISLAM.210 3 Abu A’la al. HARGAILAH PENGORBANAN ORANG LAIN YANG BERTUNGKUS LUMUS MENYIAPKANNYA. rujukan yang sama.W. hal . Asas-asas akhlak bagi harakah Islamiah. hendaklah umat Islam terutamanya para dua't perlulah kembali menilai akhlak Al-Islamiah yang sejati. Mukadimah Ilmu Akhlak. Tarbiah Islamiah dalam madrasah Hassan al.Banna . 39 6 Abu A’la al-Maududi. Seterusnya. hal 3 2 1 2 Abu Hasan.Anfal ayat .Maududi.asas Akhlak Islamiah dalam harakah Islamiah hal. 4668 Lohat Aunul Ma’bud Jld hal 286 Abu Hasan Ali Al. hal 20 5 Abu A’la al.19 4 Dr. Apakah derita dunia akibat keruntuhan muslimin Hal . MELAINKAN SETELAH MENDAPAT KEIZINAN PENERBIT. Asas. 30 7 Al. hal. Abu Amirah Cairo 95 NOTA KAKI 1 Hadis dikeluarkan oleh Abu Daud dalam kitab Sunnah : Bab 15. akhlak ini disebarkan ke seluruh umat dunia.