AKHLAK DALAM ISLAM

((‫بسم الله الحمن الرحيم‬ 1. PENGENALAN
Manusia adalah makhluk Allah S.W.T yang teristimewa yang memiliki tabiat dan mentaliti yang mempengaruhi amalan dan tingkah lakunya, maka keperibadian inilah yang menjadi perbicaraan dan perbincangan yang utama dalam akhlak. Memang tidak dapat disangkalkan lagi bahawa akhlak merupakan nadi utama dalam pembangunan manusia. Setiap tamadun umat manusia dari dahulu sehingga kini ianya terbina dari asas akhlak ataupun dikenali sebagai tamadun kemanusiaan, iaitu asas yang membina tamadun tersebut di luar kuasa kebendaan. Walau bagaimanapun, Islam mempunyai persepsinya yang tersendiri dan memiliki asas akhlaknya dan asas tamadunnya yang tersendiri.

2. MAKSUD AKHLAK
Dari sudut bahasa : Ianya membawa maksud tabiat dan perangai. Manakala dari sudut istilah ulamak : Sepertimana yang ditakrifkan oleh Al- Ghazali : "Akhlak adalah suatu ibarat mengenai unsur yang konkrit di dalam diri yang dengannya melahirkan tingkah laku secara spontan." Oleh itu, akhlak boleh disimpulkan dengan makna ianya sebagai suatu himpunan ma'ani dan sifat-sifat yang bertapak kukuh di dalam diri, dan ianya menjadi neraca bagi manusia dalam baik buruk sesuatu amalan dan perbuatan tersebut.

3. KEPENTINGAN AKHLAK
31. Akhlak mencorak tingkah laku.
Akhlak memainkan peranan yang penting dalam mencorakkan tingkah laku dan

kesahihan dalam pertimbangan ini bergantung kepada sejauh mana kesahihan neraca yang dipegangnya. Tanpa akhlak nescaya manusia akan berada di lembah kehinaan biarpun kejayaan material yang dicapai sangat menakjubkan. Faktor membelakangkan akhlak jugalah yang menyebabkan sesuatu umat tersebut tidak mencapai ketamadunan yang sebenarnya. Tamadun sesuatu umat adalah terletak kepada sejauh mana penghayatannya dan kemurnian sumber peradabannya.A. iman yang sempurna akan memprodukkan akhlak yang mulia atau dengan perumpamaan yang mudah.2 Neraca akhlak mempengaruhi pertimbangan. Sabda Rasulullah S. 3. 3. Setiap tingkah laku yang lahir daripada manusia sebenarnya adalah cernaan daripada apa yang tersemat di dalam dirinya. ibarat pohon yang semata-mata bergantung kepada keelokan akarnya. Maka dengan ini sehinggalah apabila akhlak menjadi sebati di dalam diri ia akan melahirkan tindakan spontan. bergantung kepada nilai akhlak yang ada padanya. Dengan erti kata lain. Akhlak adalah cermin keimanan seseorang.(1) 3. Sebagaimana menurut AlGhazali : "Setiap yang ada di dalam hati akan menzahirkan kesannya pada anggota badan sehinggalah setiap pergerakkannya adalah berlandaskan kepadanya".W : ‫أكمل المؤمنين أحسنهم خلقا‬ Maksudnya : "Di kalangan mu'minin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya. berjaya atau tidaknya sesuatu umat dalam melakukan proses kemajuan dan pembangunan. Oleh itu. Akhlak adalah sebagai mercu tanda.kehidupan seseorang. Contohnya kepercayaan Hindu yang membelakangkan etika akhlak mengakibatkan umatnya tiada . Neraca akhlak yang sebati di dalam diri manusia akan mempengaruhi pertimbangannya dalam menilai sesuatu perbuatan.4 Akhlak sebagai simbol tamadun manusia.3 Akhlak mencerminkan keimanan.

Ini kerana krisis yang dihadapi oleh dunia adalah merupakan krisis kejiwaan dan kerohanian sebelum ianya menjadi krisis ekonomi dan politik. Ini kerana seseorang insan itu bukan dilihat berdasarkan tubuh badan atau anggota tetapi ianya dilihat dari segi perlakuan akhlaknya. sebagaimana yang telah diulas oleh Imam As Syahid Hassan Al-Banna sebagai "tongkat perubahan". dan sama ada dalam kontek insan tersebut beriman kepada Allah S. Tidak kira sama ada ianya diarahtujukan kepada matlamat yang sahih atau sebaliknya.bertamadun seperti berlakunya perhambaan diri kepada hawa nafsu. Sejarah Islam telah membuktikan bahawa keruntuhan akhlak dan moral akan menggagalkan usaha perubahan. Kita melihat apa yang telah berlaku di Turki ketika kejatuhan Khalifah Uthmaniah.(5) 4 .1. jatuh satu persatu 3.Akhlak Al .(4) Secara kesimpulannya. ( Akhlak Asasi Manusia) 4. PEMBAHAGIAN AKHLAK 4. Seolah-olah akhlaklah yang menjadi sebagai persiapan dan persediaan dalam menempuh situasi genting perubahan ini.(3) Begitulah pentingnya akhlak dalam membantu proses perubahan walaupun di saatsaat kritikal seperti dalam medan peperangan.1 Al . Begitu juga tamadun barat yang berasaskan oleh ideologi kapitalis dan lain-lain.1 Ianya bermaksud segala sifat asas yang telah sedia ada bersama kewujudan insan tersebut serta mencakupi sifat-sifat yang melayakkan mereka untuk mencapai kejayaan di dunia ini. (2) kerana mengkesampingkan nilai-nilai akhlak.Asasiah.W.5 Akhlak adalah mangkin perubahan Aspek keluhuran akhlak dan kerohanian perlulah diambil berat serta diberi pemfokusan yang utama dalam melakukan setiap agenda perubahan kepada masyarakat. Ini adalah kerana sebagai mangkin perubahan. di antara faktor kelembapannya dan kejatuhannya adalah disebabkan keruntuhan nilai akhlak di kalangan pemerintah dan tentera-tenteranya.Insaniah Al .T dan hari kebangkitanNya serta risalah yang dibawa oleh para rasul bersama wahyu yang . dapatlah kita nyatakan bahawa akhlaklah merupakan sumber kekuatan yang dapat mengangkat darjat manusia ke tahap yang mulia.

pendidikan bangsa. malah merupakan modal-modal yang amat berharga bagi kemanusiaan tersebut." 4. menampilkan diri dalam sesuatu bidang. 4. menepati akan janji. amanah. thiqah di dunia ini dan hati yang terbuka.2 Maka di antara sifat-sifat yang asasiah yang membolehkan seseorang insan tersebut mengecapi kejayaan di muka bumi ini ialah seperti : mempunyai kekuatan dan keazaman yang kuat dalam sesuatu perkara. setiap individunya mestilah memiliki visi bersama yang lebih diutamakan daripada kepentingan peribadi. bersedia untuk berkorban dalam apa jua keadaan ke arah mentahkikkan tujuan tersebut.3. Inilah sifat-sifat yang telah difahami oleh kebanyakan umat dan jemaah yang mana seolah-olah dijadikan bahan revolusi dan kebangkitan insaniah dan ummah. ihsas tentang mas'uliah yang tertaklif ke atas dirinya.telah diturunkan." Seterusnya beliau menyambung: "Maka setiap bangsa sama ada pemimpin atau duatnya yang kehilangan empat sifat ini ia adalah bangsa yang sia-sia dan lemah yang tidak mampu sampai kepada cita-cita. ataupun insan tersebut beriman kepada perkara-perkara yang tersebut. Aspek ini juga disebut oleh Iman Syahid "Bahawa pembentukan ummah. mempunyai sifat yang wasotiah dan juga jiwa yang suci. nasyat dalam setiap bidang.1. begitu juga berkemampuan dalam mentadbir sesuatu perkara bertepatan dengan zuruf mahupun keadaan.1. bersih bersama pemikiran yang sentiasa sihat. Dipandang pada sudut kemasyarakatan pula. . mempunyai jiwa yang berani. merealisasikan cita-cita dan memperjuangkan prinsip memerlukan sesuatu ummah atau kumpulan yang berusaha menyeru kepadanya maka perlulah di sana mempunyai kekuatan jiwa yang hebat. sabar dan thabat serta mempunyai daya ketahanan diri yang kuat dalam memikul setiap perkara yang besar lagi berat. masyarakat yang ingin maju. seterusnya menguasai dirinya apabila berada dalam situasi yang menyentuh a'watif dan perasaan dirinya serta juga mampu menarik perhatian orang ramai ke arah apa yang dia hajati. berkemampuan dalam menentukan sesuatu maukif yang berbeza berdasarkan kepada keadaan dan situasi yang juga berbeza. Maka bagi membina masyarakat yang tersusun perlu juga ada padanya segala bentuk sifat yang terpuji dan mulia seperti perkara yang menjadikan insan tersebut sopansantun.

maka apabila dikaitkan dengan suasana sekelilingnya sudah tentu akan membawanya ke arah kebaikan dan petunjuk yang benar.4. Islam sentiasa memberikan motivasi kepada akhlak Al-Asasiah ke arah kebaikan dan yang hak. Keistimewaan dan juga muhimmah yang ada pada akhlak Al. Ianya terungkap ketika datangnya Islam.A.Islamiah meletakkan akhlak asasi manusia pada paksi dan fungsinya yang sebenar serta mengarahkannya kepada kebaikan. Akhlak Al-Islamiah dijadikan obor dan memandu akhlak Al-Asasiah tersebut kepada kedudukan yang betul dan kepada landasan yang lurus.W : ‫انما بعثت لتمم مكارم الخلق‬ 4. kita tidak boleh menghukum kepada sesuatu akhlak tersebut baik ataupun bagus dengan berdasarkan wujudnya akhlak tersebut di sisi seseorang tertentu. ataupun kumpulan tertentu.AKHLAK AL.ISLAMIAH Akhlak Al. Ini jika dilihat di sisi akhlak asasi manusia pada persepsinya yang awal boleh diarahkan kepada mana-mana arah sama ada yang baik atau sebaliknya secara serentak. Sebagaimana sabda Rasulullah S. Maka.2. Begitu juga dalam segala keadaan yang seharusnya kepada dakwah Islam ke arah at-tauhid dan tidak ada di situ segala maksud dan tujuan yang sebalik setiap usaha manusia kecuali hanyalah semata-mata mengharapkan keredhaan .Islamaiah mempunyai pertautan yang erat dengan akhlak Al-Insaniah AlAsasiah malah akhlak inilah yang merupakan pelengkap bagi akhlak Al-Asasiah dan juga penyempurna serta mempertingkatkannya.1.Islamiah : i) Akhlak Al. tetapi baik dan bagusnya adalah berdasarkan akhlak tersebut digunakan ke arah yang lurus dan betul mengikut landasan syarak. Maka. Bolehlah diumpamakan sebagai pedang yang tajam yang dijadikan alat oleh perompak untuk melakukan kezaliman tanpa belas apabila senjata tersebut berada di tangannya.2 AL. akan tetapi sekiranya pedang tersebut berada di tangan seorang mujahid yang berjuang fi sabilillah maka ianya merupakan satu alat yang amat baik malah ianya menjadikan suatu yang hak.

QUR'AN DAN AS.. CONTOH-CONTOH AKHLAK YANG SEBAGAIMANA DISEBUT DI DALAM AL. kita akan dapati natijahnya bahawa akhlak Al-Asasiah yang telah disebutkan tadi akan menuju ke arah yang lurus.1 Akhlak di dalam Al. Begitulah juga akhlak-akhlak asasi yang lain.T.Allah S.. perlulah menentukan segalanya di ufuk pemikirannya dan amalannya berdasarkan garis panduan yang telah disediakan oleh Allah S. 5.SUNNAH.Qur'an : Al-Qur'an menyentuh sudut-sudut akhlak secara terperinci. Inilah prinsip yang diingini oleh Islam yang menghendaki setiap muslim berdiri teguh di jalan yang benar. Bukan sekadar menggunakan kesabaran bagi menghadapi cabaran dan bencana sahaja bahkan ianya juga terhadap segala sesuatu yang meminggirkan manusia dan tersisir daripada jalan yang benar. sehingga mereka yang dilihat sebagai seorang yang sabar hanya mampu bertahan di dalam medan perang dan sanggup bergelumang dengan darah namun sebaliknya terkulai layu di hadapan tuntutan hawa nafsu. contohnya : . 4.. Ini jelas di dalam beberapa ayat.. ummah ataupun negara sahaja yang hanya berdasarkan ianya boleh dan tidak boleh ataupun sesuai dan tidak sesuai. Memperkemaskan dan memperkukuhkan akhlak Al-Asasiah sebagai tunjang di satu tahap. Contohnya : Sabar.. 5.2. Seterusnya. manakala segala kekuatan yang terlahir dari akhlak tersebut tidak akan diekploitasikan dan dilaksanakan kecuali hanya ke arah meninggikan kalimah Al-Hak.T. keturunan.W. Maka dengan itu. sedangkan Islam merangkumkan ke semua akhlak dan membinanya di atas asas yang betul lalu memperluaskan daerah kemungkaran. Seterusnya mengembangkan pratikalnya ke dalam hayah dan kehidupan insani sehingga mencapai ke tahap yang maksima dan agung. Tetapi di sisi Islam di samping mempraktikkan kesabaran ia juga memperluaskan perlaksanaan dalam setiap aspek kehidupan.2.Di sisi bukan Islam ia direalisasikan pada tahap yang sangat terhad..W. Ini dapat mengelakkan daripada ianya digunakan ke arah kepentingan diri. ianya dipratikkan dalam ruang lingkup yang sempit.

Oleh itu.2. Sunnah juga menjelaskan sudut-sudut akhlak secara terperinci dalam masyarakat Islam. sebagai orang yang memiliki akhlak yang tinggi.5.1. ول تجعل في قلوبنا غل للذين امنوا ربنا انك رؤوف رحيم‬ 5.. Contoh hadis : 5..1....الى أخر ألحديث‬ 5. Sehingga dipuji oleh Allah S.W.hak muslim dan larangan dari melakukan akhlak yang keji : ‫.. Akhlak baginda adalah Al-Qur'an.2. يآئيها الذين امنون اصبروا وصابروا ورابطوا‬ 5..1 Menunaikan janji : ‫وأوفو با لعهد ان العهد كا ن مسؤول‬ 5...T.1.فهو فى سبيل الله‬ 5.3 Tidak berdengki : ‫والذين جاءوا من بعدهم يقولون ربنا اغفر لنا ولخواننا الذين سبقون‬ ‫باليمان‬ ‫.3 Waspada : . ل تحاسدوا ول تناجسوا ول تناغضوا ول تدابروا .Sunnah Rasulullah adalah sebagai contoh praktikal kepada Akhlak Islam...2 Ikhlas tanpa ada unsur riak : ،‫سئل رسول الله عن الرجل يقاتل شجاعة ويقاتل حميةويقاتل رياء‬ ‫واى ذلك فى سبيل الله‬ ‫فقال رسول الله : من قاتل لتكون كلمة الله هى العايا‬ ‫.1.2 Bersabar : ‫..2 Akhlak di dalam As.1 Hak..

4 Mukmin yang berbeza-beza keimanan dan di antara yang paling afdhal di kalangan mereka ialah yang paling baik akhlaknya.3 Akhlak juga disebut oleh Rasulullah S.A. KEDUDUKAN AKHLAK DALAM ISLAM Akhlak berada di tahap yang tinggi dalam Islam.2.W menjawab : ‫حسن الخلق‬ 6.1 Tujuan Ar-risalah dikaitkan dengan pembentukan akhlak.W pernah ditanya tentang mukmin yang paling afdhal imannya lalu baginda menjawab : ‫أحسنهم خلقا‬ .A. Sebagaimana disebut di dalam hadis yang mursal bahawa seorang lelaki datang kepada Rasulullah S.2 Ad.W dan bertanya tentang diri ini.A.4 Sopan : ‫قال رسول الله : لشجع عبد القيس : ان فيك خضلتان يحبهما الله له‬ ‫ورسوله الحلم والناة‬ 6. 6.‫ل يلدغ المؤمن من حجر مرتين‬ 5. Rasulullah S. Lalu baginda S.A.W sebagai pemberat timbangan di hari akhirat : ‫أثقل ما يوضع في الميزان يوم القيامة تقوى الله وحسن الخلق‬ 6. Bahkan ia adalah binaan asasi dalam Islam bersama syariat dan aqidah. Sebagaimana di dalam hadis : ‫إنما بعثت لتمم مكارم الخلق‬ 6.Din ini dita'rifkan dengan akhlak yang baik.

T sebagai asas dalam kehidupan manusia. Tidak cukup dengan hanya solat dan puasa. KEISTIMEWAAN AL.ISLAMIAH. ‫وانك لعل خلق عظيم‬ 7.5 Orang yang paling hampir dan dikasihi kepada Rasulullah S. Islam menjadikan matlamatnya adalah mencari keredhaan Allah S. Tiada suatu sudut pun yang tidak disentuh oleh akhlak Islam. akhlak tidak harus menggunakan wasilah-wasilah yang keji dan buruk semata-mata untuk mencapai seseuatu matlamat yang baik.W di hari akhirat adalah orang yang paling baik akhlaknya. dan tidak ada di sana sedikitpun kecacatan dan kekurangan.2 Syumul. .7 Rasulullah S. Di antaranya : 7.W. Rasulullah bersabda : ‫ان أحبكم اي وأقربكم مني مجلسا يوم القيامة أحسنكم أخلقا‬ 6. samada pergaulan. Bahawa para sahabat pernah bertanya kepada Rasulullah S. mengenai seorang wanita yang menunaikan solat dan berpuasa tetapi menyakiti jirannya dengan kata-katanya.W.T. 7.6. Sehubungan itu. Akhlak Al-Islamiah mempunyai banyak keistimewaannya yang tersendiri.T.6 Akhlak adalah syarat yang asasi untuk masuk ke dalam syurga dan jatuh dari api neraka. Ia mencakupi setiap juzuk dalam kehidupan seharian manusia.W.AKHLAK AL.A. Lalu baginda menjawab : ‫لخير فيها هى من أهل النار‬ 6. sendiri mengakui dan memuji kebaikan Rasulullah S.1 Rabbani . Asas ini menjadikan akhlak manusia tetap ampuh dan tidak berubah-ubah mengikut peredaran zaman. agar dikurniakan dengan akhlak yamg baik dan Allah S.A. memohon kepada Allah S. kekeluargaan.A.W.W.A.W.

. Adakah akhlak merupakan sesuatu perkara yang beku yang tidak mampu diubah." (6) Walau bagaimanapun.asas pembentukan akhlak. Islam tidak memandang akhlak sebagai urusan peribadi tetapi Islam meletakkan akhlak antara yang disuruh dan akan dikenakan balasan kepada sesiapa yang meninggalkannya. adalah tidak dinafikan bahawa sebahagian manusia dikurniakan dengan sifat yang tertentu yang membentuk identiti mereka. saksi palsu. Di samping mereka menolak unsur-unsur mungkar yang terdapat dalam masyarakat. sebagaimana sifat tubuh badan yang tidak boleh diubah ? Ataupun adakah akhlak mampu dibentuk dan dicanaikan ke arah yang baik ? Ulamak berselisih pendapat mengenai perkara asas ini.. pecah amanah dan sebagainya.PEMBENTUKAN AKHLAK. 8.. 7. politik dan termasuklah dalam medan peperangan. kebanyakannya menegaskan bahawa akhlak boleh dibentuk. Sebagai contoh .Sebagaimana di dalam hadis al-Asyaj Abdul Qais. sifat kecerdikan atau kelembutan. 8. Menurut Al-Ghazali r.W ada menyebut : "Perbaikilah akhlak kamu. Sebagai contoh." Sekiranya tidak.4 Balasan . Walau bagaimanapun. mengapa Rasulullah S. Islam menuntut manusia agar membangunkan sistem yang berlandaskan syariat Islam dan akhlak dalam masyarakat mereka.kemasyarakatan. Perbezaan yang berlaku dalam menilai dan membentuk akhlak di antara suatu zaman atau sesuatu bangsa dan masyarakat bergantung kepada tasawwur atau asas .A.a : "Merubah akhlak adalah perkara yang mungkin.1 Asas. 7.3 Praktikal (amali).

1.1.T dan kepada balasan akhirat nanti.T yang Maha Esa. Kedua-duanya sudah cukup untuk menerangkan cara hidup muslim yang sebenar dengan akhlak yang terperinci dalam setiap aspek kehidupan. . "Akhlak Islam menurut kaca mata Al-Qur'an dan As-Sunnah terbina berdasarkan kepada empat maratib. Menerangkan mana yang baik dan mana yang tidak baik.3 Ketakutan kepada Allah S.1. iaitu Iman. Kepincangan kepada iman akan mengakibatkan kepincangan kepada Islam. Apakah hubungan manusia dengan Tuhannya? Apakah mereka akan dipertanggungkan di hadapannya? Apakah matlamat kewujudan mereka? Maka.1. Antara tasawwur.W. yang berteraskan keimanan kepada Allah S. Iman sebagai asasnya kemudian diikuti Islam yang membina takwa dan akhirnya ihsan.W. Begitulah seterusnya. 8. Takwa.4 Aqidah iman dan hari akhirat.tasawwur tersebut : 8.yang ada pada mereka. tasawwur manusia yang jelas tentang tuhannya dan matlamat kejadiannya akan membina neraca yang sebenar mengenai akhlak yang mesti mereka amalkan. 8. Islam meletakkan rujukan yang bersifat kekal iaitu Al- Qur'an dan As-Sunnah yang menerangkan asas-asas akhlak. asas yang membentuk berbeza kerana ianya diasaskan oleh tasawwur-tasawwur yang tertentu. Keempat-empat unsur tersebut disusun menurut keutamaan.1 Tasawwur manusia dengan penciptanya.2 Dalam pada itu. EMPAT MARATIB AKHLAK .1 Iman. 9." 9. dan Ihsan. Bagi masyarakat Islam. 8. takwa dan ihsan yang secara serentak.

Dengan melaksanakan ketakwaan pada satu sudut dan sebaliknya meninggalkannya pada sudut yang lain pula. Perasaan ini akan menguasai jiwa raganya. menyerah jiwa dan mengorbankan nyawa dan harta. Sehingga jelas terukir dalam setiap aspek kehidupannya. Tidak dinafikan bahawa pengiktirafan iman merupakan prasyarat yang utama untuk seseorang itu diterima sebagai muslim. Islam sebenarnya adalah merupakan cernaan iman ke dalam amal.T sehingga ia menampakkan kesannya dalam kehidupan.T dan rasulNya. Maka akan lahir darinya kehidupan Islam yang amali dan pratikal dengan akhlak dan muamalatnya. Maka dari itu.sudut yang tertentu sahaja. . 9.T. Tetapi adakah cukup sekadar pengakuan ?. Keadaan dalaman inilah yang akan menjadikan peka terhadap setiap tingkah lakunya.4 Ihsan Ihsan pada hakikatnya adalah suatu ibarat kepada seseorang yang larut dalam Islam dengan hubungan kepada Allah S.W.W. kejujuran yang asli. Perasaan ini akan melahirkan sikap taat kepada setiap arahan dan takut sekiranya ia melanggar dan melampaui batas-batas Allah S.T.W.W. Kasih yang kental.Iman adalah asas kehidupan Islam.W.T. kehidupan Islam yang sempurna mestilah dibina di atas iman yang syumul yang mencakupi seluruh aspek hayah yang tertanam kukuh ke akar umbinya.3 Takwa Taqwa adalah keadaan dalaman yang timbul disebabkan perasaan takut kepada Allah S. 9. Perasaan kasih inilah yang menggerakkannya untuk melakukan amal semata-mata kerana keredhaan Allah S. Adalah tidak harus keadaan ini hanya timbul dan nampak pada sudut.2 Islam . Apabila tunjang iman telah bertapak kukuh maka tersergamlah sebuah binaan Islam. 9. yang mana adakah ianya bertepatan kasihnya kepada Allah S.

" (8) Firman Allah S. Terutamanya ketika arus jahiliah sedang melanda ummah Islam di kala ini. Takwa dan Ihsan. Malah akhlak Islamiah memainkan peranan yang amat penting dalam hayah manusia yang mana apabila bertembung dalam satu keadaan antara dua kekuatan. Nyata. kejujuran serta jiwa dan harta mereka segala-galanya kerana Allah S. : 9) ‫)ان يكن منكم عشرون صا برون يغلبون مأتين‬ Manakala tasawwur akhlak dalam Islam meliputi seluruh aspek kehidupan.W. akhlak dan material maka sesungguhnya akhlak memberikan sumbangan sebanyak 70% . Badai yang melanda ummah Islam yang terlalu kuat sehingga menenggelamkan ciri-ciri Islam. Jahiliah jauh menonjol memadamkan obor syiar Islam.W. Maka. krisis yang melanda ummah Islam hari ini adalah kerana mereka tidak melaksanakan akhlak Al-Islamiah yang sebenar. Seterusnya nilai-nilai akhlak Islam tidak sepatutnya diambil kerana semata-mata hanya untuk mencapai tujuan keduniaan. iaitu Iman yang kental. Oleh itu. Penyelesaian yang bersifat tempelan dan . Sebaliknya meninggalkan asas akhlak yang lebih besar. Ia berjalan selari dengan setiap tingkah laku dan amalan yang keluar dari manusia. 10. dapatlah kita gambarkan bahawa akhlak dalam Islam merupakan antara asas binaan Islam yang jitu. PENUTUP Dari penjelasan di atas.90 % sedangkan kekuatan maddiah hanyalah menyumbangkan 10% .T. Tidak cukup dengan melakukan amalan-amalan yang pinggir bahkan mereka menyerahkan kasih. adalah tidak benar sekiranya akhlak Islam hanya dipratikkan pada sudut yang tertentu dan meninggalkan di sudut yang lain. Ianya bukanlah sesuatu yang berasingan.Sifat Ihsan ini akan membawa mereka mencapai darjat yang paling tinggi dalam Islam.30% sahaja. tidak hairanlah apabila kedapatan di sana mereka yang melaksanakan dan memperjuangkan Islam dalam kehidupannya dianggap pelik dan ketinggalan zaman. Islam.T.

hal .19 4 Dr. .Anfal ayat . hal.210 3 Abu A’la al. hal 3 2 1 2 Abu Hasan.asas Akhlak Islamiah dalam harakah Islamiah hal.Maududi. Mukadimah Ilmu Akhlak. sehingga terpadamnya fitnah jahiliah dan semuanya kembali kepada pengabdian diri kepada Allah S. MELAINKAN SETELAH MENDAPAT KEIZINAN PENERBIT. 39 6 Abu A’la al-Maududi. sebagai resolusinya. Berusaha menyelamatkannya dalam diri dan mencernakan dalam setiap tindakan dan tingkah laku.sandaran hanyalah memburukkan keadaan. hal 20 5 Abu A’la al. 30 7 Al. hendaklah umat Islam terutamanya para dua't perlulah kembali menilai akhlak Al-Islamiah yang sejati. hal . Fenomena ini adalah jauh lebih buruk lagi sekiranya para dua't gagal meleburkan asas-asas akhlak Islamiah ini ke dalam diri dan jiwa mereka! Justeru. Mahmud Hamdi Zaqzuq. Seterusnya. MENCETAK SEMULA DAN MENERBITKANNYA DALAM APA JUA BENTUK SEKALIPUN DIANGGAP SEBAGAI JENAYAH DAN DIKIRA BERCANGGAH DENGAN SYARIAH ISLAM. Asas.T.Banna . Apakah derita dunia akibat keruntuhan muslimin Hal . HARGAILAH PENGORBANAN ORANG LAIN YANG BERTUNGKUS LUMUS MENYIAPKANNYA.Hasan An. rujukan yang sama. akhlak ini disebarkan ke seluruh umat dunia. 4668 Lohat Aunul Ma’bud Jld hal 286 Abu Hasan Ali Al.70 Yusof al-Qardhwi.Nabawi.W. Asas-asas akhlak bagi harakah Islamiah. Abu Amirah Cairo 95 NOTA KAKI 1 Hadis dikeluarkan oleh Abu Daud dalam kitab Sunnah : Bab 15.65 Dibentangkan : Ustaz Amiruddin Abd Malik Tarikh : 26/01/1995 HAK CIPTA TERPELIHARA ® TIDAK DIBENARKAN MENERBITKAN SEMULA BAHAN INI DALAM APA JUA BENTUK SEKALIPUN. Tarbiah Islamiah dalam madrasah Hassan al.Maududi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful