P. 1
Dokumentasi fire drill

Dokumentasi fire drill

|Views: 198|Likes:
Published by Lieza Lily

More info:

Published by: Lieza Lily on Mar 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/03/2015

pdf

text

original

Aktiviti Tarikh Sasaran Masa Diambil

: Latihan Kawad Kebakaran : Khamis (17/02/2011) : Warga SKTK : 6 minit

Pengenalan

Setiap premis digalakkan untuk menjalankan latihan kawad kebakaran dan kecemasan bagi menyediakan para pekerja dan pelajar jika berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini. Setiap kawasan akan dilantik seorang pegawai pengosongan bangunan dan pegawai ini akan diberi taklimat mengenai prosedur pengosongan bangunan. Adalah dicadangkan untuk menjalankan kawad kebakaran sekurang -kurangnya sekali setahun.

Matlamat / Objektif

Kawad kebakara dan kecemasan yang diadalah adalah bertujuan untuk: Jika berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini penghuni yang terancam dengan bahaya dapat bertindak dengan tenang dan teratur.

y

Ahli Jawatan Kuasa Penasihat Pengerusi AJK : En Salleh Bin Jasin (PK HEM SKTK) : En Shukor Bin Shafie (Ketua Keselamatan SKTK) : Semua guru Jawatan Kuasa 3K Sasaran Warga SKTK Perancangan Terdapat beberapa aspek penting yang perlu dititik beratkan dalam perancangan kawad kebakaran iaitu: Jenis dan fungsi bangunan Jenis bangunan samada bertingkat atau tidak Fungsi dan aktiviti yang dijalankan di bangunan samada ianya digunakan untuk ruang pejabat atau makmal y y y . y Menyediakan jalan keluar dan tangga keselamatan supaya dapat digunakan dengan kaedah yang dirancangkan.y Jika berlaku sebarang kejadian yang tidak diingini penghuni yang terancam dengan bahaya dapat bertindak dengan tenang dan teratur.

Penghuni y y y y Jumlah penghuni yang terdapat didalam bangunan Jumlah penghuni yang terdapat didalam bangunan Keadaan fizikal dan tahap kesihatan penghuni Aktiviti penghuni Pencegahan Kebakaran y y y y Jenis amaran Alat bantuan. Rekod y y Masa yang diambil untuk mengosongkan premis. salur Bantu mula dan pasukan melawan kebakaran Persediaan memanggil pasukan penyelamat dan jabatan keselamatan. Masalah yang timbul ketika pengosongan . Notis arahan Laluan Kecemasan y y y y Mengenalpasti laluan kecemasan Mengenalpasti laluan kecemasan Tempat perhimpunan yang selamat Lampu kecemasan dan tanda arah.

y y y y Menyediakan rancangan tindakan .Persediaan Latihan y Mewujudkan jawatankuasa bertindak pada setiap premis dan melantik.API«. Dengan persediaan ini diharapkan dapat mengelakkan sebarang kehi langan nyawa.API«´ y Ketua Blok atau Tingkat memanggil baris dan memeriksa kehadiran penghuni tingkat masing masing dan melaporkan pengosongan bangunan kepada pegawai pengosongan bangunan. Memastikan laluan kecemasan tidak dihalangi Arahan petugas dan penghuni disediakan. Latihan Kawad Kebakaran kali in telah dijalankan dengan jayanya.  Pegawai pengosongan bangunan dan penolong  Ketua tingkat y Menjelaskan peranan dan tanggungjawab jawatankuasa pengosongan bangunan. y Pegawai pengosongan bangunan membuat laporan kepada wakil jawatankuasa keselamatan dan kesihatan. . Menentukan tempat perhimpunan. Penutup Latihan kawad kebakaran dan kecemasan merupakan persediaan bagi menghadapi sebarang kejadian yang tidak diingini yang mungkin boleh berlaku dipersekitaran. Tindakan semasa latihan y Membunyikan loceng kecemasan atau membunyikan amaran kebakaran dan berteriak ³API«.

.

.

PK l ti t l .i i i . j l l i i l i . .

. i i t .G . j l G j l t .

S i i . G ll t l . t P i i l ti i it t li t. .

i i i Ci S . . ti K K t l ij l j .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->