MINIT MESYUARAT JAWATANKUASA INDUK PSS KALI PERTAMA TARIKH : 14 FEBRUARI 2008 MASA : 3.

15 PETANG TEMPAT : BILIK GERAKAN Kehadiran : 1. En Wan Abdul Karim b Wan Mohamed 2. Tn Hj Sirujuddin b Hasan 3. Tn Hj Zahidan Abd Wahab 4. Hjh Maznah Ab Manan Pengetua Penolong Kanan Penolong Kanan HEM Penolong Kanan KoKurikulum Guru Kanan Kemanusiaan Guru Kanan Bahasa Guru Kanan Teknologi Kejuruteraan Guru Kanan Sains Guru Pakar Guru Media Setiausaha Guru NILAM Guru B&K AJK PSS AJK PSS AJK PSS AJK PSS AJK PSS

5. Pn Norma Kadis
6. Pn Norizan Abd Latif 7. Pn Razitah Nurawi 8. Tn Hj Zulkifli Md Said

9. Tn Hj Jamaluddin Halid
10. En Mahfudz b Hj Ahamed 11. Pn Suhaili Md Arif 12. Pn Suhana

13. Pn Maimon Siraj 14. Pn Raja Norizan
15. Pn Norshima Md Ali 16. Pn Fauziah 17. En Aznan Jasa 18. En Muhammad

BIL 1

PERKARA UCAPAN PENGERUSI i. Pengetua mengucapkan ribuan terima kasih kepada JK yang hadir ii. Pengerusi mengharapkan agar PSS dapat meningkat maju masa ke semasa iii. PSS diharap maju ke depan dan lebih kondusif untuk kegunaan pelajar. iv.Pengerusi mengharapkan agar pelajar dapat gunakan PSS sebaik mungkin.

TINDAKAN

Laporan perkembangan pusat sumber sekolah adalah seperti Buku Laporan Pusat Sumber yang disertakan untuk ahli mesyuarat.Hj Sirujuddin menerang PSS ada 2 jawatankuasa iaitu jawatankuasa induk dan jawatankuasa kerja. PSS membuat projek librarython untuk menampung duit yang diguna pakai PSS .Jawatankuasa Induk didahului dengan setiausahanya Guru Media. librarython kerana ia dianggap duit PIBG dan bukan duit PSS. jadi mohon kebenaran ketua bidang meletakkannya di pusat sumber .Pelajar menengah atas masuk ke PSS apabila dekat waktu peperiksaan -PSS untuk semua warga SMKASR -Memohon kerjasama daripada pihak PANITIA untuk menyumbang peruntukkkan panitia kepada PSS. .Hj Sirujuddin menerangkan duit librarython digunakan untuk membeli ‘aircond’ dengan menggunakan duit PIBG. . dan Jawatankuasa Kerja melibatkan panitia dan ketua pengawas Guru Media Ahli Mesyuarat Penitia Matapelajaran .1 Perancangan PSS .Mohon kelulusan JK mesyuarat pembelian 2 buah komputer dan pencetak laser. .1 Kempen penggalak penggunaan PSS Pn Salina selaku Guru Perpustakaan menjelaskan: . maka dari tahun ke tahun bilangan Buku akan bertambah -Kebanyakan panitia membeli buku tapi tiada tempat untuk diletak.Didapati kebanyakan pelajar menengah rendah masuk ke PSS . Maklumat yang dinyatakan adalah: . -Memadai setahun 2 buku.Pengetua maklumkan perkara itu sudah dibawa kepada PIBG tetapi Hj Sirujuddin maklumkan bahawa terdapat kekeliruan tentang duit.Mohon senarai barang yang dibeli panitia disimpan di PSS agar guru tahu di mana untuk dapatkan bahan.En Mahfudz menjelaskan perancangan PSS berdasarkan bahan edaran.2 PERANCANGAN PSS 2. 2. .

Jawatankuasa Induk akan menentukan dasar untuk PSS. . Perkara ini dalam proses pembikinan. .Pelajar sekolah ini memang gemar membaca cuma tidak rajin merekod . NILAM -Merancang menyusun senarai nama untuk program NILAM .. .Hj Sirujuddin memohon agar papan kenyataan panitia perlu diperbanyakkan agar maklumat dapat dipaparkan kepada pelajar. . bahan tindakan dan bahan Internet . . .Salina mencadangkan agar bahan sumber untuk pelajar dipelbagaikan.Keputusan : Panitia bersetuju untuk membantu PSS membeli bahan untuk ditempatkan di PSS .Kak Normah bersetuju dengan bahan BBM diletakkan di PSS .Hjh Maznah mencadangkan agar BM menggunakan KOMSAS dan dibantu oleh guru dan pelajar lain. .Program NILAM terus berjalan seperti biasa.Pn Suhana mencadangkan agar guru perlu diberi penekanan dan pendedahan tentang kepentingan NILAM Biro Keceriaan Panitia Matapelajaran Biro NILAM .Hj Sirujuddin menerangkan tentang papan kenyataan akan dibincang dalam mesyuarat papan kenyataan mengikut permintaan bahasa dan PIBG. Hj Sirujuddin menjelaskan bahan yang ada pada panitia perlu diletakkan di pusat sumber .Jadual sekolah belum tetap menyebabkan jadual NILAM belum boleh dibuat.Hj Sirujuddin menerangkan tentang bulan bahasa.Sinopsis daripada apa yang peajar dapat daripada bahan yang dibaca.Hj Sirujuddin menerangkan semua buku boleh digunakan untuk NILAM seperti buku teks. . minggu tersebut perlu melibatkan PSS agar aktiviti PSS dapat dipelbagaikan.Pembelian barang atau buku dibuat oleh Panitia dan dimasukkan ke dalam stok panitia cuma lokasi ditempatkan ke PSS.Hj Sirujuddin menjelaskan tentang bahan bantú mengajar. .

Pelajar yang meminjan perlu diberi merit. Guru agama perlu masuk ke PSS membawa murid .Ust zahidan menjelaskan agar guru perlu beri tugasan berbentuk kertas kerja atau kerja kursus.Ust Zahidan mencadangkan agar edarkan borang kepada guru-guru agar mereka dapat mengesyorkan buku yang sesuai di pusat sumber. . BI dan BA. ada iklan tentang ulasan buku. sinopsis tentang buku. Bila diberi pelajar akan membuat rujukan di PSS.Ust Zahidan mencadangkan agar pelajar diberi penerangan berterusan tentang penggunaan pusat sumber -Memohon kerjasama guru agar maklumkan kepada pelajar agar NILAM terus berjalan.Ust Zahidan mencadangkan agar buku kerja jangan diletakkan di PSS kerana mudah hilang . Guru NILAM Biro Bacaan Guru Media Biro Bacaan . .Pengawas PSS perlu ditentukan oleh Jawatankuasa Kerja PSS . . . dan pelajar yang mendapat anugerah NILAM juga perlu ditambah merit supaya galakkan membaca pelajar yang berjaya dalam NILAM diberi merit mendapat pengiktirafan Guru Media HAL-HAL LAIN -Ust Jamal mohon agar PSS keluarkan senarai bahan terkini dan diletakkan di bilik guru agar penggunaan lebih maksimum -Bagi murid. . perlu diberikan kepada PSS agar dipelbagaikan.Ust Zaidan menjelaskan pelajar yang masuk ke dalam PSS tidak dibenarkan membuat kerja sekolah. kalau diberi pada Ketua Panitia.Ust Zahidan mencadangkan agar waktu p&p perlu menggunakan buku-buku Bahasa Arab. BM.Ust Zahidan mencadangkan agar giliran dibuat mengikut tingkatan dan diawasi oleh pengawas PSS dan guru penasihat. .-Hj Sirujuddin menerangkan tentang waktu operasi Pusat Sumber yang sesuai . -Buku naskhah guru.Pn Salina menerangkan tentang pengurusan peminjaman dan pemulangan hanya dilaksanakan pada waktu rehat.

* Semua ahli mesyuarat bersetuju dengan cadangan tersebut Mesyuarat ditangguhkan pada jam 4..45 petang. Guru Media Disediakan oleh.Pengetua cadangkan agar wujud waktu NILAM semasa di perhimpunan . .En Mahfudz mencadangkan agar seluar pengawas di tukar warna daripada warna putih ke warna hitam. (MAHFUDZ HJ AHAMED) Penyelaras PSS SMKASR .Pn Norizan mencadangkan agar pelajar tingkatan 4 wajib membawa buku NILAM ke perhimpunan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful