MINIT MESYUARAT JAWATANKUASA INDUK PSS KALI PERTAMA TARIKH : 14 FEBRUARI 2008 MASA : 3.

15 PETANG TEMPAT : BILIK GERAKAN Kehadiran : 1. En Wan Abdul Karim b Wan Mohamed 2. Tn Hj Sirujuddin b Hasan 3. Tn Hj Zahidan Abd Wahab 4. Hjh Maznah Ab Manan Pengetua Penolong Kanan Penolong Kanan HEM Penolong Kanan KoKurikulum Guru Kanan Kemanusiaan Guru Kanan Bahasa Guru Kanan Teknologi Kejuruteraan Guru Kanan Sains Guru Pakar Guru Media Setiausaha Guru NILAM Guru B&K AJK PSS AJK PSS AJK PSS AJK PSS AJK PSS

5. Pn Norma Kadis
6. Pn Norizan Abd Latif 7. Pn Razitah Nurawi 8. Tn Hj Zulkifli Md Said

9. Tn Hj Jamaluddin Halid
10. En Mahfudz b Hj Ahamed 11. Pn Suhaili Md Arif 12. Pn Suhana

13. Pn Maimon Siraj 14. Pn Raja Norizan
15. Pn Norshima Md Ali 16. Pn Fauziah 17. En Aznan Jasa 18. En Muhammad

BIL 1

PERKARA UCAPAN PENGERUSI i. Pengetua mengucapkan ribuan terima kasih kepada JK yang hadir ii. Pengerusi mengharapkan agar PSS dapat meningkat maju masa ke semasa iii. PSS diharap maju ke depan dan lebih kondusif untuk kegunaan pelajar. iv.Pengerusi mengharapkan agar pelajar dapat gunakan PSS sebaik mungkin.

TINDAKAN

En Mahfudz menjelaskan perancangan PSS berdasarkan bahan edaran. . -Memadai setahun 2 buku. Maklumat yang dinyatakan adalah: . PSS membuat projek librarython untuk menampung duit yang diguna pakai PSS . dan Jawatankuasa Kerja melibatkan panitia dan ketua pengawas Guru Media Ahli Mesyuarat Penitia Matapelajaran . maka dari tahun ke tahun bilangan Buku akan bertambah -Kebanyakan panitia membeli buku tapi tiada tempat untuk diletak.Pelajar menengah atas masuk ke PSS apabila dekat waktu peperiksaan -PSS untuk semua warga SMKASR -Memohon kerjasama daripada pihak PANITIA untuk menyumbang peruntukkkan panitia kepada PSS.Mohon senarai barang yang dibeli panitia disimpan di PSS agar guru tahu di mana untuk dapatkan bahan.Hj Sirujuddin menerangkan duit librarython digunakan untuk membeli ‘aircond’ dengan menggunakan duit PIBG. .Jawatankuasa Induk didahului dengan setiausahanya Guru Media.1 Perancangan PSS . .Laporan perkembangan pusat sumber sekolah adalah seperti Buku Laporan Pusat Sumber yang disertakan untuk ahli mesyuarat. 2. jadi mohon kebenaran ketua bidang meletakkannya di pusat sumber .Pengetua maklumkan perkara itu sudah dibawa kepada PIBG tetapi Hj Sirujuddin maklumkan bahawa terdapat kekeliruan tentang duit.Mohon kelulusan JK mesyuarat pembelian 2 buah komputer dan pencetak laser.1 Kempen penggalak penggunaan PSS Pn Salina selaku Guru Perpustakaan menjelaskan: .2 PERANCANGAN PSS 2.Didapati kebanyakan pelajar menengah rendah masuk ke PSS .Hj Sirujuddin menerang PSS ada 2 jawatankuasa iaitu jawatankuasa induk dan jawatankuasa kerja. librarython kerana ia dianggap duit PIBG dan bukan duit PSS. .

.Pembelian barang atau buku dibuat oleh Panitia dan dimasukkan ke dalam stok panitia cuma lokasi ditempatkan ke PSS.Jawatankuasa Induk akan menentukan dasar untuk PSS. . NILAM -Merancang menyusun senarai nama untuk program NILAM . .Kak Normah bersetuju dengan bahan BBM diletakkan di PSS . .Sinopsis daripada apa yang peajar dapat daripada bahan yang dibaca. Hj Sirujuddin menjelaskan bahan yang ada pada panitia perlu diletakkan di pusat sumber . bahan tindakan dan bahan Internet . . minggu tersebut perlu melibatkan PSS agar aktiviti PSS dapat dipelbagaikan. .Pn Suhana mencadangkan agar guru perlu diberi penekanan dan pendedahan tentang kepentingan NILAM Biro Keceriaan Panitia Matapelajaran Biro NILAM .Hj Sirujuddin menerangkan tentang bulan bahasa.Pelajar sekolah ini memang gemar membaca cuma tidak rajin merekod .Hj Sirujuddin memohon agar papan kenyataan panitia perlu diperbanyakkan agar maklumat dapat dipaparkan kepada pelajar.Jadual sekolah belum tetap menyebabkan jadual NILAM belum boleh dibuat.Program NILAM terus berjalan seperti biasa.Hj Sirujuddin menerangkan semua buku boleh digunakan untuk NILAM seperti buku teks. . .Hjh Maznah mencadangkan agar BM menggunakan KOMSAS dan dibantu oleh guru dan pelajar lain.Hj Sirujuddin menjelaskan tentang bahan bantú mengajar.. .Hj Sirujuddin menerangkan tentang papan kenyataan akan dibincang dalam mesyuarat papan kenyataan mengikut permintaan bahasa dan PIBG.Keputusan : Panitia bersetuju untuk membantu PSS membeli bahan untuk ditempatkan di PSS .Salina mencadangkan agar bahan sumber untuk pelajar dipelbagaikan. Perkara ini dalam proses pembikinan.

Pelajar yang meminjan perlu diberi merit.Pengawas PSS perlu ditentukan oleh Jawatankuasa Kerja PSS . Guru NILAM Biro Bacaan Guru Media Biro Bacaan . Guru agama perlu masuk ke PSS membawa murid . BM.Ust Zahidan mencadangkan agar pelajar diberi penerangan berterusan tentang penggunaan pusat sumber -Memohon kerjasama guru agar maklumkan kepada pelajar agar NILAM terus berjalan. dan pelajar yang mendapat anugerah NILAM juga perlu ditambah merit supaya galakkan membaca pelajar yang berjaya dalam NILAM diberi merit mendapat pengiktirafan Guru Media HAL-HAL LAIN -Ust Jamal mohon agar PSS keluarkan senarai bahan terkini dan diletakkan di bilik guru agar penggunaan lebih maksimum -Bagi murid.Ust Zahidan mencadangkan agar edarkan borang kepada guru-guru agar mereka dapat mengesyorkan buku yang sesuai di pusat sumber.-Hj Sirujuddin menerangkan tentang waktu operasi Pusat Sumber yang sesuai . . -Buku naskhah guru. .Ust Zahidan mencadangkan agar giliran dibuat mengikut tingkatan dan diawasi oleh pengawas PSS dan guru penasihat.Ust Zahidan mencadangkan agar buku kerja jangan diletakkan di PSS kerana mudah hilang . sinopsis tentang buku. . ada iklan tentang ulasan buku. . Bila diberi pelajar akan membuat rujukan di PSS. BI dan BA. . .Ust Zaidan menjelaskan pelajar yang masuk ke dalam PSS tidak dibenarkan membuat kerja sekolah. perlu diberikan kepada PSS agar dipelbagaikan.Ust Zahidan mencadangkan agar waktu p&p perlu menggunakan buku-buku Bahasa Arab. kalau diberi pada Ketua Panitia.Ust zahidan menjelaskan agar guru perlu beri tugasan berbentuk kertas kerja atau kerja kursus.Pn Salina menerangkan tentang pengurusan peminjaman dan pemulangan hanya dilaksanakan pada waktu rehat.

Pengetua cadangkan agar wujud waktu NILAM semasa di perhimpunan .. (MAHFUDZ HJ AHAMED) Penyelaras PSS SMKASR .En Mahfudz mencadangkan agar seluar pengawas di tukar warna daripada warna putih ke warna hitam.Pn Norizan mencadangkan agar pelajar tingkatan 4 wajib membawa buku NILAM ke perhimpunan. * Semua ahli mesyuarat bersetuju dengan cadangan tersebut Mesyuarat ditangguhkan pada jam 4. .45 petang. Guru Media Disediakan oleh.