You are on page 1of 5

MINIT MESYUARAT JAWATANKUASA INDUK PSS KALI PERTAMA TARIKH : 14 FEBRUARI 2008 MASA : 3.

15 PETANG TEMPAT : BILIK GERAKAN Kehadiran : 1. En Wan Abdul Karim b Wan Mohamed 2. Tn Hj Sirujuddin b Hasan 3. Tn Hj Zahidan Abd Wahab 4. Hjh Maznah Ab Manan Pengetua Penolong Kanan Penolong Kanan HEM Penolong Kanan KoKurikulum Guru Kanan Kemanusiaan Guru Kanan Bahasa Guru Kanan Teknologi Kejuruteraan Guru Kanan Sains Guru Pakar Guru Media Setiausaha Guru NILAM Guru B&K AJK PSS AJK PSS AJK PSS AJK PSS AJK PSS

5. Pn Norma Kadis
6. Pn Norizan Abd Latif 7. Pn Razitah Nurawi 8. Tn Hj Zulkifli Md Said

9. Tn Hj Jamaluddin Halid
10. En Mahfudz b Hj Ahamed 11. Pn Suhaili Md Arif 12. Pn Suhana

13. Pn Maimon Siraj 14. Pn Raja Norizan
15. Pn Norshima Md Ali 16. Pn Fauziah 17. En Aznan Jasa 18. En Muhammad

BIL 1

PERKARA UCAPAN PENGERUSI i. Pengetua mengucapkan ribuan terima kasih kepada JK yang hadir ii. Pengerusi mengharapkan agar PSS dapat meningkat maju masa ke semasa iii. PSS diharap maju ke depan dan lebih kondusif untuk kegunaan pelajar. iv.Pengerusi mengharapkan agar pelajar dapat gunakan PSS sebaik mungkin.

TINDAKAN

Mohon senarai barang yang dibeli panitia disimpan di PSS agar guru tahu di mana untuk dapatkan bahan. .Didapati kebanyakan pelajar menengah rendah masuk ke PSS . jadi mohon kebenaran ketua bidang meletakkannya di pusat sumber .1 Kempen penggalak penggunaan PSS Pn Salina selaku Guru Perpustakaan menjelaskan: .Pengetua maklumkan perkara itu sudah dibawa kepada PIBG tetapi Hj Sirujuddin maklumkan bahawa terdapat kekeliruan tentang duit. PSS membuat projek librarython untuk menampung duit yang diguna pakai PSS .Hj Sirujuddin menerangkan duit librarython digunakan untuk membeli ‘aircond’ dengan menggunakan duit PIBG.En Mahfudz menjelaskan perancangan PSS berdasarkan bahan edaran. librarython kerana ia dianggap duit PIBG dan bukan duit PSS.Laporan perkembangan pusat sumber sekolah adalah seperti Buku Laporan Pusat Sumber yang disertakan untuk ahli mesyuarat. .Hj Sirujuddin menerang PSS ada 2 jawatankuasa iaitu jawatankuasa induk dan jawatankuasa kerja. Maklumat yang dinyatakan adalah: .Pelajar menengah atas masuk ke PSS apabila dekat waktu peperiksaan -PSS untuk semua warga SMKASR -Memohon kerjasama daripada pihak PANITIA untuk menyumbang peruntukkkan panitia kepada PSS. 2. -Memadai setahun 2 buku.2 PERANCANGAN PSS 2. .Jawatankuasa Induk didahului dengan setiausahanya Guru Media.Mohon kelulusan JK mesyuarat pembelian 2 buah komputer dan pencetak laser.1 Perancangan PSS . . dan Jawatankuasa Kerja melibatkan panitia dan ketua pengawas Guru Media Ahli Mesyuarat Penitia Matapelajaran . maka dari tahun ke tahun bilangan Buku akan bertambah -Kebanyakan panitia membeli buku tapi tiada tempat untuk diletak.

Pelajar sekolah ini memang gemar membaca cuma tidak rajin merekod .Hj Sirujuddin menerangkan tentang papan kenyataan akan dibincang dalam mesyuarat papan kenyataan mengikut permintaan bahasa dan PIBG.Hj Sirujuddin menerangkan semua buku boleh digunakan untuk NILAM seperti buku teks. minggu tersebut perlu melibatkan PSS agar aktiviti PSS dapat dipelbagaikan.Program NILAM terus berjalan seperti biasa.Sinopsis daripada apa yang peajar dapat daripada bahan yang dibaca. . NILAM -Merancang menyusun senarai nama untuk program NILAM .Hjh Maznah mencadangkan agar BM menggunakan KOMSAS dan dibantu oleh guru dan pelajar lain. bahan tindakan dan bahan Internet .Pn Suhana mencadangkan agar guru perlu diberi penekanan dan pendedahan tentang kepentingan NILAM Biro Keceriaan Panitia Matapelajaran Biro NILAM . ..Pembelian barang atau buku dibuat oleh Panitia dan dimasukkan ke dalam stok panitia cuma lokasi ditempatkan ke PSS. .Hj Sirujuddin menerangkan tentang bulan bahasa. Perkara ini dalam proses pembikinan.Salina mencadangkan agar bahan sumber untuk pelajar dipelbagaikan. . .Keputusan : Panitia bersetuju untuk membantu PSS membeli bahan untuk ditempatkan di PSS . . . Hj Sirujuddin menjelaskan bahan yang ada pada panitia perlu diletakkan di pusat sumber .Hj Sirujuddin memohon agar papan kenyataan panitia perlu diperbanyakkan agar maklumat dapat dipaparkan kepada pelajar.Hj Sirujuddin menjelaskan tentang bahan bantú mengajar. . .Jadual sekolah belum tetap menyebabkan jadual NILAM belum boleh dibuat.Kak Normah bersetuju dengan bahan BBM diletakkan di PSS .Jawatankuasa Induk akan menentukan dasar untuk PSS.

. ada iklan tentang ulasan buku. perlu diberikan kepada PSS agar dipelbagaikan. Guru NILAM Biro Bacaan Guru Media Biro Bacaan .Ust Zahidan mencadangkan agar pelajar diberi penerangan berterusan tentang penggunaan pusat sumber -Memohon kerjasama guru agar maklumkan kepada pelajar agar NILAM terus berjalan.Pn Salina menerangkan tentang pengurusan peminjaman dan pemulangan hanya dilaksanakan pada waktu rehat. -Buku naskhah guru.Ust Zahidan mencadangkan agar giliran dibuat mengikut tingkatan dan diawasi oleh pengawas PSS dan guru penasihat. sinopsis tentang buku.-Hj Sirujuddin menerangkan tentang waktu operasi Pusat Sumber yang sesuai .Ust Zahidan mencadangkan agar edarkan borang kepada guru-guru agar mereka dapat mengesyorkan buku yang sesuai di pusat sumber. . . BM.Ust Zahidan mencadangkan agar buku kerja jangan diletakkan di PSS kerana mudah hilang . Guru agama perlu masuk ke PSS membawa murid . dan pelajar yang mendapat anugerah NILAM juga perlu ditambah merit supaya galakkan membaca pelajar yang berjaya dalam NILAM diberi merit mendapat pengiktirafan Guru Media HAL-HAL LAIN -Ust Jamal mohon agar PSS keluarkan senarai bahan terkini dan diletakkan di bilik guru agar penggunaan lebih maksimum -Bagi murid.Pelajar yang meminjan perlu diberi merit. . Bila diberi pelajar akan membuat rujukan di PSS.Ust zahidan menjelaskan agar guru perlu beri tugasan berbentuk kertas kerja atau kerja kursus.Ust Zahidan mencadangkan agar waktu p&p perlu menggunakan buku-buku Bahasa Arab. . BI dan BA. kalau diberi pada Ketua Panitia. .Pengawas PSS perlu ditentukan oleh Jawatankuasa Kerja PSS .Ust Zaidan menjelaskan pelajar yang masuk ke dalam PSS tidak dibenarkan membuat kerja sekolah.

45 petang. (MAHFUDZ HJ AHAMED) Penyelaras PSS SMKASR . . Guru Media Disediakan oleh.Pn Norizan mencadangkan agar pelajar tingkatan 4 wajib membawa buku NILAM ke perhimpunan.Pengetua cadangkan agar wujud waktu NILAM semasa di perhimpunan ..En Mahfudz mencadangkan agar seluar pengawas di tukar warna daripada warna putih ke warna hitam. * Semua ahli mesyuarat bersetuju dengan cadangan tersebut Mesyuarat ditangguhkan pada jam 4.