P. 1
minit mesyuarat jawatankuasa induk pss kali pertama1

minit mesyuarat jawatankuasa induk pss kali pertama1

|Views: 4,179|Likes:
Published by Nur Auni

More info:

Published by: Nur Auni on Mar 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/13/2015

pdf

text

original

MINIT MESYUARAT JAWATANKUASA INDUK PSS KALI PERTAMA TARIKH : 14 FEBRUARI 2008 MASA : 3.

15 PETANG TEMPAT : BILIK GERAKAN Kehadiran : 1. En Wan Abdul Karim b Wan Mohamed 2. Tn Hj Sirujuddin b Hasan 3. Tn Hj Zahidan Abd Wahab 4. Hjh Maznah Ab Manan Pengetua Penolong Kanan Penolong Kanan HEM Penolong Kanan KoKurikulum Guru Kanan Kemanusiaan Guru Kanan Bahasa Guru Kanan Teknologi Kejuruteraan Guru Kanan Sains Guru Pakar Guru Media Setiausaha Guru NILAM Guru B&K AJK PSS AJK PSS AJK PSS AJK PSS AJK PSS

5. Pn Norma Kadis
6. Pn Norizan Abd Latif 7. Pn Razitah Nurawi 8. Tn Hj Zulkifli Md Said

9. Tn Hj Jamaluddin Halid
10. En Mahfudz b Hj Ahamed 11. Pn Suhaili Md Arif 12. Pn Suhana

13. Pn Maimon Siraj 14. Pn Raja Norizan
15. Pn Norshima Md Ali 16. Pn Fauziah 17. En Aznan Jasa 18. En Muhammad

BIL 1

PERKARA UCAPAN PENGERUSI i. Pengetua mengucapkan ribuan terima kasih kepada JK yang hadir ii. Pengerusi mengharapkan agar PSS dapat meningkat maju masa ke semasa iii. PSS diharap maju ke depan dan lebih kondusif untuk kegunaan pelajar. iv.Pengerusi mengharapkan agar pelajar dapat gunakan PSS sebaik mungkin.

TINDAKAN

maka dari tahun ke tahun bilangan Buku akan bertambah -Kebanyakan panitia membeli buku tapi tiada tempat untuk diletak.Hj Sirujuddin menerangkan duit librarython digunakan untuk membeli ‘aircond’ dengan menggunakan duit PIBG. . librarython kerana ia dianggap duit PIBG dan bukan duit PSS. jadi mohon kebenaran ketua bidang meletakkannya di pusat sumber . dan Jawatankuasa Kerja melibatkan panitia dan ketua pengawas Guru Media Ahli Mesyuarat Penitia Matapelajaran .1 Kempen penggalak penggunaan PSS Pn Salina selaku Guru Perpustakaan menjelaskan: .Mohon senarai barang yang dibeli panitia disimpan di PSS agar guru tahu di mana untuk dapatkan bahan.Mohon kelulusan JK mesyuarat pembelian 2 buah komputer dan pencetak laser. PSS membuat projek librarython untuk menampung duit yang diguna pakai PSS .2 PERANCANGAN PSS 2.1 Perancangan PSS .En Mahfudz menjelaskan perancangan PSS berdasarkan bahan edaran. -Memadai setahun 2 buku.Laporan perkembangan pusat sumber sekolah adalah seperti Buku Laporan Pusat Sumber yang disertakan untuk ahli mesyuarat. .Didapati kebanyakan pelajar menengah rendah masuk ke PSS . Maklumat yang dinyatakan adalah: .Hj Sirujuddin menerang PSS ada 2 jawatankuasa iaitu jawatankuasa induk dan jawatankuasa kerja. . . 2.Pelajar menengah atas masuk ke PSS apabila dekat waktu peperiksaan -PSS untuk semua warga SMKASR -Memohon kerjasama daripada pihak PANITIA untuk menyumbang peruntukkkan panitia kepada PSS.Pengetua maklumkan perkara itu sudah dibawa kepada PIBG tetapi Hj Sirujuddin maklumkan bahawa terdapat kekeliruan tentang duit.Jawatankuasa Induk didahului dengan setiausahanya Guru Media.

Salina mencadangkan agar bahan sumber untuk pelajar dipelbagaikan.Hj Sirujuddin menjelaskan tentang bahan bantú mengajar. Hj Sirujuddin menjelaskan bahan yang ada pada panitia perlu diletakkan di pusat sumber .Pembelian barang atau buku dibuat oleh Panitia dan dimasukkan ke dalam stok panitia cuma lokasi ditempatkan ke PSS.Keputusan : Panitia bersetuju untuk membantu PSS membeli bahan untuk ditempatkan di PSS .. .Pn Suhana mencadangkan agar guru perlu diberi penekanan dan pendedahan tentang kepentingan NILAM Biro Keceriaan Panitia Matapelajaran Biro NILAM . .Pelajar sekolah ini memang gemar membaca cuma tidak rajin merekod .Hj Sirujuddin menerangkan tentang bulan bahasa. .Hj Sirujuddin menerangkan tentang papan kenyataan akan dibincang dalam mesyuarat papan kenyataan mengikut permintaan bahasa dan PIBG.Hj Sirujuddin menerangkan semua buku boleh digunakan untuk NILAM seperti buku teks. .Jawatankuasa Induk akan menentukan dasar untuk PSS.Jadual sekolah belum tetap menyebabkan jadual NILAM belum boleh dibuat. . NILAM -Merancang menyusun senarai nama untuk program NILAM . minggu tersebut perlu melibatkan PSS agar aktiviti PSS dapat dipelbagaikan. . .Sinopsis daripada apa yang peajar dapat daripada bahan yang dibaca.Kak Normah bersetuju dengan bahan BBM diletakkan di PSS . Perkara ini dalam proses pembikinan. .Hj Sirujuddin memohon agar papan kenyataan panitia perlu diperbanyakkan agar maklumat dapat dipaparkan kepada pelajar. bahan tindakan dan bahan Internet . .Hjh Maznah mencadangkan agar BM menggunakan KOMSAS dan dibantu oleh guru dan pelajar lain.Program NILAM terus berjalan seperti biasa.

Ust Zahidan mencadangkan agar giliran dibuat mengikut tingkatan dan diawasi oleh pengawas PSS dan guru penasihat. .Pengawas PSS perlu ditentukan oleh Jawatankuasa Kerja PSS . perlu diberikan kepada PSS agar dipelbagaikan. . BM. ada iklan tentang ulasan buku. .Ust Zahidan mencadangkan agar buku kerja jangan diletakkan di PSS kerana mudah hilang . kalau diberi pada Ketua Panitia. sinopsis tentang buku.Pn Salina menerangkan tentang pengurusan peminjaman dan pemulangan hanya dilaksanakan pada waktu rehat. Guru NILAM Biro Bacaan Guru Media Biro Bacaan . dan pelajar yang mendapat anugerah NILAM juga perlu ditambah merit supaya galakkan membaca pelajar yang berjaya dalam NILAM diberi merit mendapat pengiktirafan Guru Media HAL-HAL LAIN -Ust Jamal mohon agar PSS keluarkan senarai bahan terkini dan diletakkan di bilik guru agar penggunaan lebih maksimum -Bagi murid. -Buku naskhah guru.Ust Zahidan mencadangkan agar edarkan borang kepada guru-guru agar mereka dapat mengesyorkan buku yang sesuai di pusat sumber. BI dan BA. Guru agama perlu masuk ke PSS membawa murid .Ust Zahidan mencadangkan agar waktu p&p perlu menggunakan buku-buku Bahasa Arab.Ust Zaidan menjelaskan pelajar yang masuk ke dalam PSS tidak dibenarkan membuat kerja sekolah. . . Bila diberi pelajar akan membuat rujukan di PSS.-Hj Sirujuddin menerangkan tentang waktu operasi Pusat Sumber yang sesuai .Pelajar yang meminjan perlu diberi merit.Ust zahidan menjelaskan agar guru perlu beri tugasan berbentuk kertas kerja atau kerja kursus.Ust Zahidan mencadangkan agar pelajar diberi penerangan berterusan tentang penggunaan pusat sumber -Memohon kerjasama guru agar maklumkan kepada pelajar agar NILAM terus berjalan. .

En Mahfudz mencadangkan agar seluar pengawas di tukar warna daripada warna putih ke warna hitam. (MAHFUDZ HJ AHAMED) Penyelaras PSS SMKASR .Pn Norizan mencadangkan agar pelajar tingkatan 4 wajib membawa buku NILAM ke perhimpunan.Pengetua cadangkan agar wujud waktu NILAM semasa di perhimpunan . Guru Media Disediakan oleh. ..45 petang. * Semua ahli mesyuarat bersetuju dengan cadangan tersebut Mesyuarat ditangguhkan pada jam 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->