P. 1
Modul BM th 6

Modul BM th 6

|Views: 954|Likes:
Published by lazy_muthafacka

More info:

Published by: lazy_muthafacka on Mar 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2013

pdf

text

original

MODUL SBT BM TAHUN 6

Contoh Rancangan Pengajaran Pemahaman

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA (PEMAHAMAN) Tema Tajuk Objektif : Kasih Sayang : Kasih Ibu Membawa ke Syurga : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: 1. membaca dengan sebutan dan intonasi yang betul. 2. menjawab lima soalan pemahaman dengan betul.

Langkah / Masa Set Induksi (5 minit)

Aktiviti 1. Guru memperdengarkan rakaman lagu “Ibu” kepada murid-murid. 2. Bersoal jawab dengan murid tentang ibu masing-masing.

Panduan Guru Radio Pita rakaman

Langkah 1 1. Guru mengedarkan petikan dan meminta murid (10 minit) membaca dengan sebutan dan intonasi yang betul secara individu. 2. Guru membimbing murid membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul. Langkah 2 1. Guru mengedarkan lembaran kerja dan (15 minit) meminta murid membaca ayat yang terdapat dalam lembaran kerja tersebut. 2. Guru bersoal jawab dengan murid tentang kata tanya yang sesuai berdasarkan ayat yang terdapat dalam lembaran kerja. 3. Murid menjawab soalan guru secara lisan. 4. Murid melengkapkan ayat dengan menggunakan kata tanya yang sesuai. Rujuk Praktis P10.1 Rujuk Lampiran P10

1

MODUL SBT BM TAHUN 6

Langkah / Masa

Aktiviti

Panduan Guru

Langkah 3 1. Guru mengedarkan kad ayat dan meminta murid (15 minit) membina soalan dengan menggunakan kata tanya yang sesuai. 2. Murid membina soalan dengan bimbingan guru secara lisan. 3. Murid menjawab soalan pemahaman berbentuk subjektif berpandukan petikan dengan ayat yang lengkap. Langkah 4 1. Guru mengedarkan lembaran kerja kepada (10 minit) murid-murid. 2. Murid-murid menjawab soalan pemahaman berbentuk objektif berpandukan isi-isi penting dalam petikan. 3. Guru dan murid-murid menyemak jawapan dan membetulkan kesalahan. Penutup (5 minit) 1. Guru memperdengarkan rakaman lagu “Ibu” kepada murid-murid. 2. Guru dan murid-murid menyanyikan lagu “Ibu” bersama-sama dengan iringan lagu yang didengar. 3. Murid menyanyi secara individu dan kumpulan. Radio Pita rakaman Rujuk Praktis 10.3 Rujuk Praktis 10.2

2

MODUL SBT BM TAHUN 6

Contoh Rancangan Pengajaran Penulisan Bahagian A

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA (PENULISAN BAHAGIAN A) Tema Tajuk Objektif : Pekerjaan : Kedudukan Rumah Haikal. : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: 1. mengenal pasti kedudukan sesuatu tempat dalam peta yang diberi. 2. memindahkan maklumat daripada peta secara lisan. 3. membina lima ayat yang gramatis berdasarkan peta.

Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) 2. 1.

Aktiviti Guru bersoal jawab dengan murid tentang kedudukan rumah mereka. Bersoal jawab dengan murid tentang pekerjaan penduduk di kawasan masingmasing.

Panduan Guru

Langkah 1 (15 minit)

1.

Guru mengedarkan lampiran dan meminta murid menyebut simbol yang boleh mereka kenal pasti.

Rujuk Lampiran A3 Rujuk Praktis A3.1

2.

Guru meminta murid menyenaraikan simbol dengan rangkai kata secara lisan. Guru meminta murid menandakan ( maklumat yang diberi menepati peta. ) dalam Lembaran kerja untuk menentukan

3

MODUL SBT BM TAHUN 6

Langkah / Masa Langkah 2 1. (15 minit) 2.

Aktiviti Guru mengedarkan lembaran kerja A3.2 dan meminta murid membaca ayat dan rangkai kata yang telah disediakan. Guru berbincang dengan murid tentang rangkai kata yang sesuai untuk diisi di tempat kosong dalam ayat yang diberi. 3. Murid melengkapkan ayat dengan rangkai kata yang sesuai.

Panduan Guru Rujuk Praktis A3.2

Langkah 3 1. (20 minit) 2. 3.

Guru mengedarkan lembaran kerja A3.3 dan meminta murid membaca rangkai kata yang diberi untuk membina ayat. Guru membimbing murid membina ayat berdasarkan rangkai kata secara lisan. Murid membina ayat yang dibincangkan ke dalam lembaran kerja.

Rujuk Praktis A3.3

Penutup (5 minit)

1. 2.

Murid menyemak ayat yang telah lengkap dan membaca ayat tersebut. Guru membetulkan secara spontan jika terdapat kesalahan.

Lampiran A3

4

Guru membimbing murid mengecam dan menggaris kata kunci dalam soalan serta mengenal pasti jenis karangan. Murid bercerita tentang tempat tinggal. 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 Contoh Rancangan Pengajaran Penulisan Bahagian B RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA (PENULISAN BAHAGIAN B) Tema Tajuk Objektif : Semangat Kejiranan : Jiran Sepakat Membawa Berkat : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Aktiviti Guru bertanya murid-murid tentang tempat tinggal. 4. Guru bersoal jawab dengan murid berkaitan soalan karangan.1 5 . Rujuk Praktis B1. Guru mengemukakan soalan karangan dan meminta murid membaca serta memahami soalan. 3. 3. Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) Langkah 1 (10 minit) 2. Panduan Guru Pengetahuan sedia ada murid. 2. Murid menjawab soalan secara bertulis. murid-murid dapat: 1. menyatakan tindakan yang perlu diambil apabila berhadapan dengan sesuatu situasi. jiran dan kampung masing-masing. melengkapkan karangan cerita berpandukan perkataan yang diberi. menulis karangan cerita yang lengkap berpandukan rangkai kata yang diberi. jiran dan kampung mereka. 2. 1.

3 2. Rujuk Praktis B1. Rujuk Praktis B1. Praktis B1.2 Langkah 3 1. Guru bersoal jawab dengan murid tentang pengajaran yang diperoleh daripada cerita yang ditulis. Guru mengedarkan lembaran kerja dan membimbing murid membaca serta memahami ayat yang diberi. Murid melengkapkan ayat berpandukan perkataan yang diberi menjadi sebuah karangan cerita yang lengkap.3 2. Murid menulis karangan cerita yang lengkap berpandukan rangkai kata yang diberi dengan bimbingan guru.MODUL SBT BM TAHUN 6 Langkah 2 1. Murid menyatakan pengajaran yang diperoleh daripada cerita yang ditulis. 6 . (10 minit) 2. (30 minit) Guru mengemukakan soalan karangan dan membimbing murid membina ayat yang lengkap berdasarkan rangkai kata yang diberi. Penutup (5 minit) 1.

murid-murid akan dapat: 1. Langkah 2 (10 minit) 1. Membina lima ayat berdasarkan nilai murni yang disenaraikan. Murid membaca puisi yang diedarkan. 2. Guru mengedarkan lembaran kerja tentang nilai murni berdasarkan petikan dan murid berbincang dalam kumpulan untuk menandakan ( ) atau (X) nilai murni yang betul atau salah. 1. Membuat ulasan tentang nilai murni berdasarkan puisi yang dibaca.1 Rujuk Lembaran C7 Aktiviti Panduan Guru 7 . Rujuk Praktis C7. Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) Langkah 1 (10 minit) 2.Murid membaca secara senyap .MODUL SBT BM TAHUN 6 Contoh Rancangan Pengajaran Penulisan Bahagian C RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA Tema Tajuk Objektif : Berbudi Bahasa : Pantun Nasihat : Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran. Guru dan murid berbincang tentang jawapan yang diberikan. 3. . 2.Murid membaca mengikut guru Mengucapkan pantun dengan intonasi yang betul. Menyenaraikan lima nilai murni yang terdapat dalam petikan. 1. Guru menjalankan Permainan ‘Kotak Beracun’ Murid mengucapkan pantun yang mereka ketahui. 2.

merendah diri .3 Penutup ( 5 minit ) Guru dan murid menyanyikan lagu “Rasa Sayang ” dan diselitkan dengan pantun yang telah dipelajari. 3. ( 10 minit ) 2.Guru membuat rumusan tentang isi pelajaran. Rujuk Praktis C7. Rujuk Lampiran C7 8 . Guru membimbing murid membina ayat secara lisan berdasarkan rangkai kata yang yang dipili Panduan Guru Rujuk Praktis C7. Murid mengisi tempat kosong melengkapkan ayat ulasan berdasarkan nilai murni yang telah dibincangkan.bersabar . 1. Guru mengedarkan lembaran kerja tentang nilai murni.ramah mesra .membalas jasa . Aktiviti Membincangkan maksud pantun rangkap demi rangkap Mengecam dan menggaris rangkai kata yang boleh dijadikan nilai: . .rajin belajar . Guru membimbing murid membuat ulasan tentang nilai murni.MODUL SBT BM TAHUN 6 Langkah / Masa Langkah 3 ( 10 minit) 2.bertegur sapa 3.dengar nasihat guru .2 Langkah 4 1.

Lima belas minit selepas ribut reda. Mereka yang kehilangan rumah telah ditempatkan di balai raya atau menumpang di rumah saudara-mara mereka. Datuk Malik.00 petang semalam.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P1 BERITA KOTA KINABALU. 4 Mei – Sepuluh buah rumah papan musnah sama sekali dan lima yang lain kehilangan bumbungnya kerana dilanda ribut kencang. Mereka berjanji akan berusaha memberi bantuan kepada mangsa-mangsa mala petaka itu. ketua kampung itu tiba di tempat kejadian. 9 . Minah Ahmad cedera parah kerana ditimpa tiang seri rumahnya yang runtuh. Yang Berhormat Ketua Menteri Sabah tiba pada pukul 4. Beliau berjanji akan memberi bantuan kepada mangsa-mangsa untuk membolehkan mereka membina semula rumah yang telah rosak teruk itu. Tidak ada kemalangan jiwa dilaporkan tetapi seorang warga emas berusia 65 tahun. Pegawai Kesihatan Daerah serta Pegawai Daerah datang bersama-sama ke tempat kejadian. Kejadian itu bermula pada pukul 4.35 petang. Ribut itu melanda Kampung Kepayang dengan tiba-tiba selama lima belas minit.

00 petang. 2 3 4 5 SKOR: ______________ 10 . Mangsa . Ketua Kampung Kepayang tiba di tempat kejadian lima belas minit kemudian.mangsa ribut akan diberi bantuan sebagaimana yang dijanjikan oleh Ketua Menteri Datuk Malik . 1. • • • • • Seorang warga emas cedera parah akibat dihempap tiang seri rumahnya. Kejadian ribut itu bermula pada pukul 4.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Susun isi berita di bawah dalam ruang yang disediakan mengikut urutan yang betul.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P1. Kampung Kepayang dilanda ribut kencang secara tiba-tiba pada sebelah petang.

Kesemua mangsa _______________itu ditempatkan di balai raya untuk sementara waktu. 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P1. 3. Bantuan yang diberikan adalah untuk membolehkan mangsa ________________ rumah mereka yang telah rosak itu. Ketua Kampung Kepayang berasa simpati atas kejadian yang _________ penduduk kampung itu. Beberapa buah rumah papan di kampung itu ______________sama sekali akibat ribut kencang. Tiang seri rumah warga emas itu runtuh akibat ribut _______________ yang berlaku semalam.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan i bawah. 4. 2. SKOR: ______________ 11 . membina menimpa kencang rosak bencana 1.

menasihati penduduk kampung agar berjaga-jaga. A B meninggal dunia cedera parah C D musnah sama sekali sakit tenat SKOR: ______________ 12 . A B 45 minit 15 minit C D 30 minit 25 minit 4 Bilakah ribut kencang itu berlaku? A B 3 Mei 4 Mei C D 5 Mei 6 Mei 5 Seorang warga emas dilaporkan ________________dalam kejadian itu.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab semua soalan di bawah berdasarkan teks berita tersebut.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P1. D memuji penduduk kampung dan Pegawai Kesihatan sentiasa bekerjasama. berjanji akan menempatkan mangsa-mangsa itu di rumah saudaramara mereka. 1 Rangkai kata musnah sama sekali bermaksud A B C D seluruh rumah itu roboh bumbung rumah itu rosak dinding rumah habis runtuh sebahagian rumah itu musnah 2 Tujuan Ketua Menteri datang ke tempat kejadian adalah untuk A B C melihat apakah bantuan yang boleh diberikan. 3 Ketua Menteri tiba _________ selepas kejadian.

.. ketika. jangankan.. sementara.mahupun. ( c ) Kata Hubung Berpasangan baik. Razak menutup pintu itu lalu menguncinya. maka. 2.. Kata hubung ialah kata yang digunakan untuk menghubungkan kata dengan kata.semakin. walaupun dan sebagainya.ataupun.entah. lalu. tatkala.... lantaran.makin. meskipun. sejak. membeli Motosikal pun saya tidak mampu.tambahan pula. sehingga. bahawa. ( b ) Kata Hubung Pancangan apabila.. Ibu dan adik pergi ke pasar. jika. 3.. andaikan.... sedangkan. setelah... agar..MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA HUBUNG 1. kian. sekiranya. makin.. Ayat Contoh 1. Kata hubung terbahagi kepada : ( a ) kata hubung gabungan ( b ) kata hubung pancangan ( c ) kata hubung berpasangan.bahkan juga. sewaktu.pun. Wang simpanannya kian hari kian banyak. kerana.apatah lagi. lantas. 1. biarpun. 2... entah. sebelum. supaya. 1. selagi. Jangankan membeli kereta. Farah sangat gembira apabila diumumkan mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR. serta. bukan saja.. Panduan Menggunakan Kata Hubung Jenis Kata Hubung (a) Kata Hubung Gabungan Contoh Kata Hubung dan. atau. hingga..kian. 13 . sedangkan. semakin. tetapi. atau ayat dengan ayat 2. sambil. kecuali. Ibu menggoreng ikan sementara menunggu nasi masak. selama. 2. sungguhpun.baik baik.. Saya singgah di restoran itu untuk makan tengah hari kerana terlalu lapar. frasa dengan frasa.. baik.

1 3 2 4 5 4 SKOR: ______________ 14 . Kemudian tulis dalam ruang yang disediakan di bawah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 1A Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Senaraikan kata hubung yang terdapat dalam petikan berita tersebut.

5 Kursus itu diadakan setiap hari ______________ pada hari Jumaat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 1B Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih kata hubung yang disediakan di bawah. SKOR: ______________ 15 . Ayahnya rajin berniaga ______________ anaknya tidak berminat sama sekali. 2. Para penumpang pengangkutan awam dinasihati _______________ berhati-hati terhadap penyeluk saku. Kita akan mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang negatif ________________ kita tidak mempunyai disiplin diri yang kuat. 3. tetapi sekiranya supaya kerana kecuali 1. Dia dimarahi oleh ibunya ________________ tidak menyiapkan kerja yang diberi. 4. Kemudian lengkapkan ayatayat berikut .

...semakin C D Jangankan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 1C Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah ini dengan kata hubung yang paling sesuai. A B malah dan C D tetapi kecuali SKOR: ______________ 16 .bahkan Andaikan. 1 Adik mendesak ayah __________________ membelikannya mainan baru..... A B Biarpun. A B kecuali apabila C D sementara kerana 5 Malisa pendiam _____________baik hati. A B sehingga sekiranya C D supaya lalu 2 Amin tersenyum __________________melambai-lambaikan tangannya.tetapi 4 Beratus-ratus orang dilaporkan hilang _______________ banyak hartabenda musnah dalam kejadian banjir itu..tetapi Semakin. A B malah sambil C D tetapi dan 3 ____________ gagal dalam ujian percubaan UPSR baru-baru ini ____________ Razi tidak berputus asa.

Segala ilmu yang kita peroleh ini adalah atas daya usaha dan penat lelah guru-guru yang mengajar kita. Dewan Angsana ini akan menjadi saksi janji kami itu. Harapan kami. Tanpa disedari sudah enam tahun kita belajar di sekolah ini. Sebelum berundur diri. Sekian. Indah lagi budimu tuan. semoga Tuhan melindungi dan merahmati cikgu sepanjang masa. Walaupun berasa sedih tetapi perpisahan ini harus kami hadapi dengan rela. Terasa begitu cepat masa berlalu.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P2 UCAPAN Selamat pagi saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. Yang Berusaha Tuan Guru Besar. mewakili murid-murid tahun enam. Doakan kejayaan kami di sekolah menengah nanti. ingin mengucapkan terima kasih atas segala pengorbanan guru- 17 . guru. Guru-guru yang dihormati. sesungguhnya pengorbanan kalian amat besar nilainya. terima kasih. kenang hingga akhir hayat. dan negara. menulis dan mengira. Kami berjanji akan menjadi rakyat yang berguna kepada agama. guru-guru dan rakan-rakan pelajar yang dikasihi. serangkap pantun daripada saya: Indah sungguh emas permata. Akan kukenang sepanjang zaman. Akhir kata. Terlebih dahulu. Kalau dahulu kita buta huruf tetapi kini kita sudah pandai membaca. terimalah Pengorbanan dan jasa guru-guru akan kami Saya selaku ketua murid. bangsa. halalkan segala ilmu yang telah cikgu curahkan. Guru-guru yang disayangi. saya mengucapkan ribuan terima kasih kerana telah diberi peluang untuk berucap pada pagi yang indah ini. Pengorbananmu tiada terkata. Kalian ibarat lilin membakar diri demi menerangi kehidupan kami agar tidak kegelapan. Pengorbanan dan kesungguhan semua guru tidak mungkin dapat kami balas walau dengan segunung intan.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P2. Penulis akan meneruskan pelajarannya di ____________________. Penulis berjanji untuk menjadi rakyat yang berguna kepada ____________________. Penulis amat menghargai ______________ dan jasa guru mereka. Penulis menyifatkan gurunya ibarat __________________________. bangsa dan negara pengorbanan enam tahun SKOR: ______________ 18 . 3. 1. 4. ee sekolah menengah lilin membakar diri agama. 5. 2. Penulis telah belajar di sekolah itu selama _______________ .1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan perkataan yang betul.

_______________ kita perlu mengenang jasa guru? SKOR: ______________ 19 . _______________ harapan penulis kepada guru-gurunya? 4. _______________ ucapan di atas disampaikan? 2. _______________ perasaan penulis? 5. _______________ yang menyampaikan ucapan di atas? 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P 2.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata tanya yang sesuai. Siapakah Di manakah Apakah Bagaimanakah Mengapakah 1.

3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan berikut. 1 Berapakah usia penyampai ucapan tersebut? A B C D 2 9 tahun 10 tahun 11 tahun 12 tahun Antara pernyataan berikut. menulis dan mengira tidak pandai menghargai jasa dan pengorbanan guru SKOR: ______________ 20 . yang manakah tidak benar? A B C D Penulis menyampaikan ucapan dalam majlis sambutan Hari Guru Penulis berucap mewakili pelajar-pelajar tahun enam Penulis menghargai pengorbanan guru-gurunya Penulis ialah Ketua Murid 3 Apakah harapan penulis terhadap guru-gurunya? A B C D Menjadi orang yang berguna kepada agama. bangsa dan negara Semoga Tuhan melindungi dan merahmati guru-gurunya Berkorban dan bersusah payah demi masa depannya Menjadi lilin dalam hidupnya 4 Berikut ialah individu yang hadir dalam majlis tersebut kecuali A B C D Pengerusi PIBG murid.murid Guru Besar guru-guru 5 Frasa buta huruf dalam petikan bermaksud A B C D tidak mengenal angka tidak pandai melukis dan mewarna tidak tahu membaca.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P 2.

kami. “Kamu perlu rajin belajar jika ingin berjaya dalam pelajaran. Mereka akan melawat Muzium Negara. Saya sering membantu ibu apabila ada waktu lapang. baginda. “Patik akan melaksanakan titah tuanku dengan segera. anda. Mengapakah tuan hamba termenung? Kata Ganti Nama Diri Ketiga Digunakan untuk menggantikan nama orang yang diperkatakan perihal dirinya. Contoh : saya. beta. Kumar dan rakan-rakannya berkumpul di dataran perhimpunan. 2. Dia sering mendapat keputusan yang cemerlang. engkau. aku. tuan hamba. Aisyah pelajar yang rajin. hamba.” kata Tun Ali. Contoh ayat: 1. mereka. patik. 21 . Kata Ganti Nama Diri Kedua • • • Digunakan untuk menggantikan nama orang yang diajak bercakap. kalian Contoh ayat: 1.” kata kakak kepada Imran. kita Contoh ayat: 1. beliau. 2. 2. Contoh : dia.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA GANTI NAMA DIRI • • Kata yang digunakan khas untuk menggantikan nama orang (manusia) Terdiri daripada bentuk tunggal ( satu ) dan bentuk jamak ( banyak ) Kata Ganti Nama Diri Pertama • • • Digunakan untuk menggantikan nama sendiri apabila bercakap dengan orang lain. Contoh : kamu. awak. tuanku.

saya ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. salin ayat yang menggunakan kata ganti nama diri di bawah. ku ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 22 . 1. kita ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 2A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berdasarkan petikan ucapan. kalian ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. kami ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 2B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Cari kata ganti nama diri yang tersembunyi dan tuliskan jawapan anda. ________________ 2. ________________ 5. ________________ 6. ________________ 4. ________________ SKOR: ______________ 23 . S A Y A H D S U M R E T I B E S K A E E R M W A N L E A S D G I K A M I K A A O E A A U E K M R U JAWAPAN : Contoh : saya 1. ________________ 3.

” kata Aida kepada Elya. A B C D Beta Beliau Tuanku Baginda 3 “Bolehkah _______________ terangkan bagaimana caranya untuk mengisi borang ini?” tanya Huda kepada kerani perempuan di pejabat pos itu. namun _______________ tidak kunjung tiba.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 2C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata ganti diri yang sesuai.awak Kami…………. A B C D awak kamu saudari saudara 4 Sudah lama Farhan menunggu Hafiz di situ. _______________ diiringi oleh Menteri Besar.. A B C D Kita Saya Patik Kami 2 Sultan Pahang berangkat ke luar negara. A B C D Aku…………. A B C D dia awak beliau mereka 5 “_______________ akan ke rumah _______________ petang nanti. 1 “_______________ dan Khaleeda akan ke Pulau Tioman esok.dia Hamba………..” kata Salwa kepada kawan-kawannya.anda Saya………….engkau SKOR: ______________ SKOR: ______________ 24 .

2. Digunakan untuk menghubungkan frasa nama dengan kata-kata atau frasa-frasa yang lain. Menunjukkan tempat bagi perbuatan sesuatu kerja dan keterangan waktu serta menunjukkan rujukan kepada manusia dan haiwan. Menunjukkan maksud bahagian yang ditentukan. waktu atau zaman.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA SENDI 1. Ditulis terpisah daripada perkataan yang mengikutinya. Kata Sendi di • • • ke pada • • Penggunaan Menunjukkan tempat sahaja. menggunakan atau memakai dan cara sesuatu itu dilakukan. Menunjukkan tempat datangnya sesuatu atau punca (bagi manusia. Tidak boleh digunakan di hadapan frasa nama yang menunjukkan masa. sumber atau asal kejadian sesuatu benda dan menunjukkan perbezaan atau perbandingan. Menunjukkan maksud bersama-sama. kepada • dari daripada • • untuk/bagi • • • • dengan akan 25 . Menunjukkan maksud terhadap atau kepada dan mesti didahului oleh kata adjektif yang bersifat emosi. haiwan dan benda ). Menunjukkan tempat atau arah asal sesuatu atau tempat bermulanya sesuatu dan waktu atau masa. Menunjukkan tempat atau arah yang dituju dan waktu atau masa. Senarai Kata Sendi dan penggunaannya. Menunjukkan arah yang merujuk orang atau haiwan dan menunjukkan pecahan serta tempat atau institusi yang ada kaitannya dengan manusia. Menunjukkan kegunaan sesuatu.

KATA SENDI SKOR: ______________ 26 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 3A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Senaraikan kata sendi yang terdapat dalam petikan ucapan tersebut.

2. 3 3. Digunakan untuk menyatakan masa bermulanya sesuatu. 1. Digunakan selepas kata adjektif yang menunjukkan sikap atau emosi. 3. 1. 2. Digunakan untuk menyatakan makna persamaan dengan yang lain. 3. Digunakan untuk tempat. 3. Digunakan untuk orang. SKOR: ______________ 27 . 2. Melintang 1. 3. 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 3B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan teka silang kata yang berikut. Ke bawah 1. Digunakan untuk tempat dan masa.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 3C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isikan tempat kosong dengan kata sendi yang betul. A B C D dengan tentang akan oleh 5 “Kapal terbang ke Kuala Lumpur akan berlepas _______________ pukul 8. A B C D umpama hingga dari oleh 4 Eddy amat rindu _______________ datuk dan neneknya yang tinggal di kampung.” kata Hajar kepada Akma.” kata Faizal kepada Sufi.ke daripada………ke 3 Persahabatan antara Rozie dan Syazwani _______________ isi dengan kuku. A B C D daripada hingga pada dari SKOR: ______________ 28 .hingga dari…………….00 petang. “Lebih baik berdiam diri _______________ bercakap perkara-perkara yang tidak berfaedah. A B C D 2 dari hingga daripada semenjak 1 Perlawanan itu berlangsung _______________ pukul 3.. A B C D dari ……………hingga sejak………….00 malam ini.00 petang _______________ pukul 5.

Laporan disediakan oleh. pelbagai aktiviti telah diadakan seperti pertandingan bercerita. syarahan. Persatuan Bahasa Melayu. Semoga usaha murni ini dapat diteruskan lagi pada masa yang akan datang. Sekolah Kebangsaan Seri Setia. Murid-murid ini telah menunjukkan prestasi yang amat baik dalam setiap ujian Bahasa Melayu yang telah dijalankan. En. ibu bapa dan murid-murid.45 hingga 8. Ooi Hock Leong. Hasil-hasil karya murid yang telah dipamerkan adalah seperti cerita. sajak. sajak dan pantun untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. ___________________________ (PREMILLAH A/P VATUMALAI) Setiausaha.30 pagi. 29 25 JUN 2007 . Murid-murid tersebut ialah Muhammad Haikal Bin Soleh dari kelas 3 Cemerlang dan Chin Sheng Jie dari kelas 6 Bestari. Selain itu. beliau juga berharap agar Minggu Bahasa Melayu ini dapat menjadi pendorong kepada murid-murid untuk meningkatkan lagi penguasaan mereka dalam subjek Bahasa Melayu. dan kad ucapan. Semasa membuat ucapan perasmian. Kuala Lumpur Pada 18 Jun hingga 22 Jun 2007 yang lepas. syair. Persatuan Bahasa Melayu telah memilih dua orang tokoh murid untuk menerima Anugerah Munsyi Bahasa yang terdiri daripada seorang murid tahap satu dan seorang murid tahap dua.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P3 LAPORAN Laporan Minggu Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia. Pada tahun ini juga. beliau telah mengingatkan murid-murid agar melibatkan diri dalam setiap acara yang dijalankan. melukis poster dan mendeklamasi sajak. pantun. murid-murid ini juga telah banyak menghasilkan karya seperti cerita. Sepanjang Minggu Bahasa Melayu ini dijalankan. Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia telah mengadakan program Minggu Bahasa Melayu peringkat sekolah. Selain itu. Perasmian Minggu Bahasa Melayu tersebut telah disempurnakan oleh Guru Besar Sekolah Kebangsaan Seri Setia. Acara perasmian Minggu Bahasa Melayu telah diadakan pada 18 Jun 2007 bermula jam 7. Program yang telah dijalankan ini bertujuan untuk mengasah serta menonjolkan bakat yang terdapat dalam kalangan murid dan merupakan usaha Persatuan Bahasa Melayu untuk memartabatkan lagi Bahasa Melayu agar generasi muda dapat terus menghayati keindahan dan kepentingan Bahasa Melayu dalam kehidupan. Program Minggu Bahasa Melayu ini telah berjaya dilaksanakan dengan baik dan telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada guruguru. Satu pameran hasil karya terbaik murid juga turut diadakan di perpustakaan sekolah.

____________________________________ .____________________________________ . 4. program keindahan pendorong pameran prestasi . 5. 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P3.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berikan maksud perkataan bergaris berdasarkan petikan dalam lampiran P3.____________________________________ SKOR: ______________ 30 .____________________________________ . 3. rancangan kecantikan pencapaian penggalak pertunjukan 1.____________________________________ .

pameran sains – diadakan – dewan sekolah – minggu depan ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. pendorong program motivasi – menjadi – murid-murid .belajar – bersungguhsungguh ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. program sekolah – mengadakan – perkhemahan ko kurikulum ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P3.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina ayat yang lengkap berdasarkan perkataan.perkataan di bawah. 1.pelajaran ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 31 . keindahan kita – menjaga – kebersihan – sekolah ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. prestasi murid – berusaha – meningkatkan .

membaca buku yang terdapat di perpustakaan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P3. bersaing sesama mereka. apakah peranan guru Bahasa Melayu dalam menjayakan program Minggu Bahasa Melayu ini? A B C D mengedarkan borang keahlian Persatuan Bahasa Melayu kepada murid-murid memberikan alat tulis secara percuma kepada murid-murid memberikan galakan dan dorongan kepada murid-murid agar melibatkan diri secara aktif dalam setiap aktiviti yang dijalankan memilih murid-murid yang mendapat markah tertinggi dalam peperiksaan untuk mewakili sekolah SKOR: ______________ 32 . 4 Berikut merupakan pertandingan yang telah dijalankan sepanjang program Minggu Bahasa Melayu kecuali A B C D bercerita melukis poster mendeklamasi sajak nyanyian lagu-lagu puisi 5 Pada pendapat kamu.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang betul. 1 Bilakah program Minggu Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia telah dijalankan? A B C D 16 Mei hingga 20 Mei 2007 16 Jun hinnga 20 Jun 2007 18 Mei hingga 22 Mei 2007 18 Jun hingga 22 Jun 2007 2 Siapakah yang telah merasmikan program Minggu Bahasa Melayu tersebut? A B C D Guru Besar Guru Disiplin Pengerusi PIBG Penolong Kanan Kurikulum 3 Program Minggu Bahasa Melayu ini bertujuan supaya murid-murid A B C D mendapat hadiah. dapat mengasah dan menonjolkan bakat mereka.

Kata kerja tak transitif ialah kata kerja yang dapat berdiri sendiri dalam ayat dan tidak memerlukan sebarang objek untuk menerangkan maksudnya. Contohnya: Kuangkat. kupelajari. (b) Ayah belum sampai lagi. Kata Kerja Transitif 1.. Terdapat kata kerja tak transitif yang berbentuk asal dan ada juga yang berimbuhan. . Contohnya: (a) Siti sedang menjahit bajunya yang koyak. Contohnya: (a) Adik sedang belajar. 2. Kata kerja pasif ialah kata kerja yang berasal daripada kata kerja transitif tetapi tidak berawalan men…. Kata Kerja Pasif 1. (b) Murid-murid kelas 4 Pintar menggunakan pelbagai jenis warna cat untuk mengecat dinding kelas mereka. diberikan. 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA KERJA Kata kerja ialah perkataan yang menunjukkan perlakuan dan terbahagi kepada tiga jenis iaitu: (a) (b) (c) Kata kerja tak transitif Kata kerja transitif Kata kerja pasif Kata Kerja Tak Transitif 1. Kata kerja Transitif ialah kata kerja yang mesti disertai objek iaitu kata nama untuk menerangkan maksudnya. dibawa 33 . 2.

___________________ 4. Salin lima ayat yang mengandungi kata kerja yang telah disenaraikan di atas.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ A. ___________________ 3. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 34 . ___________________ B. ___________________ 5. 1. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. 1. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5.Kuala Lumpur’ (Lampiran P3). Senaraikan lima contoh kata kerja yang terdapat dalam petikan ‘Laporan Minggu Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. ___________________ 2. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3.

___________________________________________________________ 2. Yap menggunakan kain perca untuk membasuh lukanya. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. Tindakan disiplin akan dikenakan terhadap murid yang mematuhi peraturan sekolah. Raju mengambil penselnya kepada Ahmad. 1. ___________________________________________________________ 4. ___________________________________________________________ 5. Ayah menggunakan kerbau untuk menolak bajak di sawah. Contoh: Pak Abu sedang mencandat ikan di laut. ___________________________________________________________ (salah) SKOR: ______________ 35 . Kamala asyik duduk bermimpi dari pagi tadi.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis Kata Kerja yang betul bagi kata yang bergaris dalam ayat dan salin ayat itu semula. Pak Abu sedang menjala ikan di laut.

A terhiris B tercucuk C terpenggal D terpancung 2 Cikgu Zaki _______________ murid-murid agar menyiapkan semua tugasan yang diberikan oleh guru. Gambar 1 1 Azman telah ______________ jarinya sewaktu menghiris bawang di dapur sebentar tadi. kita tidak boleh _____________ nasihat yang diberikan oleh ibu bapa kita. A menjelaskan B mengingatkan C mengumumkan D menghebahkan 3 Wanita itu pengsan akibat ___________ oleh seekor ular tedung semasa sedang menoreh getah. A melarang C mematuhi B mengikut D membantah SKOR: ______________ 36 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. A membualkan B menghuraikan C menyuarakan D membisikkan 5 Sebagai seorang anak. A digigit B dilulur C dipagut D dimakan 4 Varsya ______________ sesuatu di telinga Aminah agar tidak didengari oleh orang lain. Soalan 1 berdasarkan Gambar 1.

berlakulah penurunan bendera Union Jack. SKOR: ______________ 37 . Hari Kebangsaan disambut secara gilang-gemilang terutama di Kuala Lumpur. Dalam tempoh setengah abad itu. negara mengalami berbagai-bagai perubahan dan kemajuan yang telah memartabatkan Malaysia pada mata dunia. Negeri-negeri di Malaysia diminta mengadakan sambutan kemerdekaan ke-50 ini sepanjang tahun 2007. Setelah penurunan itu. Pelbagai lapisan masyarakat termasuk murid-murid sekolah akan mengambil bahagian bagi menjayakan acara-acara yang dianjurkan. bermulalah sebuah negara baru yang berdaulat. Sambutan ini juga diharap dapat meningkatkan semangat patriotisme dan cinta akan negara dalam kalangan rakyat Malaysia. tepat pada detik 12.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P4 RENCANA Sambutan Hari Kemerdekaan Sebelum pemasyhuran kemerdekaan Tanah Melayu dibuat. Hari Kebangsaan yang ke-50 telah disambut dalam suasana meriah dan berwarna-warni.00 tengah malam 1957. Ulang tahun kemerdekaan yang ke-50 bermakna negara kita telah mencapai kemerdekaan sejak 50 tahun yang lalu.

__________________ yang telah menyambut kemerdekaan? 4. 1. __________________ cara masyarakat Malaysia menyambut kemerdekaan? 5.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isikan Kata Tanya yang sesuai pada ayat yang diberi. __________________ masyarakat Malaysia menyambut kemerdekaan? Bilakah Mengapakah Siapakah Bagaimanakah Di manakah SKOR: ______________ 38 . __________________ perisytiharan kemerdekaan dibuat? 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P4. __________________ negara Malaysia mencapai kemerdekaan? 2.

Bagaimanakah cara masyarakat Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan? Masyarakat Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan dengan mengadakan _____________________ . 2. perarakan Masyarakat Malaysia menyambut kemerdekaan 31 Ogos 1957 untuk mengingati sejarah negara SKOR: ______________ 39 . Mengapakah masyarakat Malaysia menyambut ulang tahun kemerdekaan? Masyarakat Malaysia menyambut ulang tahun Kemerdekaan untuk _________________________________________. 5. Bilakah pemasyhuran Kemerdekaan Tanah Melayu diadakan? Pemasyhuran kemerdekaan Tanah Melayu diadakan pada ___________ . Apakah peristiwa penting mengikut rencana di atas? Peristiwa penting mengikut rencana ialah _________________________ . Siapakah yang telah menyambut Hari Kemerdekaan? ________________________ yang telah menyambut Hari Kemerdekaan? 4.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P4. 1. 3.

bagaimanakah masyarakat yang berada di rumah dapat menyaksikan perayaan Hari Kebangsaan? A B C D Menonton siaran langsung televisyen Melalui jendela rumah mereka Mendengar siaran radio Membaca surat khabar SKOR: ______________ 40 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P4.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang tepat berdasarkan petikan (lampiran P4). Siapakah yang akan menjayakan perayaan Hari Kebangsaan? A B C D 2 Murid-murid sekolah Segolongan masyarakat Pegawai-pegawai kerajaan Pelbagai lapisan masyarakat 1 Apakah kesan sambutan itu kepada masyarakat? A B C D Rakyat Malaysia terus bergembira Masyarakat jaya dapat dibentuk Menyemai semangat patriotisme yang tinggi Rakyat Malaysia yang alpa 3 Setengah abad sama dengan A B C D lima tahun lima puluh tahun lima ratus tahun lima ribu tahun 4 Antara pencapaian oleh negara kita adalah seperti yang berikut kecuali A B C D negara kita semakin maju mengalami perubahan yang baik kehidupan rakyat bertambah susah kehidupan rakyat bertambah senang 5 Pada pendapat kamu.

. berpandukan .ber .. Imbuhan dikenali sebagai unsur penambahan yang tidak dapat berdiri sendiri dan perlu digabungkan dengan kata dasar. -kan. mem . kata adjektif.. budiman . pe . 41 .memper . meng . gemerlap .. betulkan.. melawan . . mem. -em .an . tugas... me... -man . kata kerja. pembersihan perkampungan . -is . i. bangunan ..i berterbangan . 4.. terbunuh . Sesuatu kata yang diberi imbuhan adalah kata terbitan. Imbuhan akhiran Contoh: an-. an . Imbuhan boleh digunakan untuk mengubah bentuk.. . kata sendi. kan . minuman . kartunis . memperingati D. pesawah B. dwibahasa . tatatertib . i. 3. mengesahkan . -wati. dwi .. juru. Imbuhan apitan Contoh : ber . sakiti. kemuning . berlari . -er telapak . mempelajari . Bentuk imbuhan: a) Imbuhan awalan b) Imbuhan akhiran c) Imbuhan apitan d) Imbuhan sisipan e) Imbuhan pinjaman A. gerigi . dan kata keterangan. kata hubung. sebelum . maksud kata nama.. kata bilangan.. petani . seruling E. Imbuhan sisipan Contoh: -el . se .MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BERIMBUHAN 1. tata antibiotik . Imbuhan awalan Contoh: ber. seniwati...ke . Imbuhan pinjaman Contoh: anti. baiki . 2. membantu . ikutkan C. kan.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 5A Garisi dan catat perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan (Lampiran P4). 9. 3. 5. SKOR: ______________ 42 . 8. 10. 1. 7. 2. 4. 6.

(bedah) 9. ( pakai ) 5. (pasti ) 2. Encik Wahi bertugas sebagai ____________ di Mahkamah Tinggi. mestilah_____________masa yang terluang digunakan dengan berfaedah. Emak_____________ ketika menuju ke pasar pagi tadi. Encik Mahathir tinggal di kondominium yang ____________ di atas bukit itu. Samad Said merupakan ____________ yang unggul di negara kita.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 5B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Letakkan imbuhan yang sesuai pada kata dasar yang diberi. Anis______________baju kebaya pada hari raya.(selisih) 10. kami sempat ____________ Perigi HangTuah. Seseorang pelajar. A. Amilah akan ke Institut Jantung Negara pada hari ini untuk menjalani ______________ jantung. _______________ faham antara Ahmad dan Hazri telah pun berakhir.( bahasa ) 7. ( sastera ) 8. ( atas ) SKOR: ______________ 43 . 1. Guru disiplin telah berjaya ____________ masalah salah laku muridmurid di sekolahnya. ( kunjung ) 3. ( hujan ) 4. ( sergam ) 6. Semasa di Melaka.

A B C D Jurutera Jurutulis Juruwang Juruaudit SKOR: ______________ 44 . A B C D melihat menuntun menonton memandang 3 Ribut Tropika telah_____________beratus-ratus buah rumah di sepanjang Pantai Aceh. A B C D mendekati mengawal mengawasi menghindari 2 Encik Ahmad sedang_____________televisyen di ruang tamu rumahnya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 5C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan perkataan berimbuhan yang sesuai. A B C D memusnahkan menghanyutkan menghancurkan menenggelamkan 4 Telefon di rumah itu telah_____________beberapa kali. 1 Setiap pelajar mestilah_____________ perbuatan yang melanggar peraturan sekolah. A B C D bergetar bergegar berdering berdenyut 5 _______________ syarikat itu berjaya membongkar penyelewengan wang yang telah berlaku.

Kata ganda terbahagi kepada 4 jenis iaitu : a) Kata ganda seluruh / penuh b) Kata ganda separa c) Kata ganda berentak/ berima/ bersajak d) Kata ganda berimbuhan/ menyaling A. sama ada berimbuhan atau tidak. ● boleh berlaku pada kata nama. cepat-cepat. Kata ganda seluruh/penuh ialah kata dasar yang diulang tanpa mengalami perubahan bunyi atau bentuk.). Kata ganda berentak/berima/bersajak ialah kata ganda yang mengalami perubahan bunyi apabila digandakan. kira-kira B. iaitu melibatkan pengulangan suku kata pertama pada kata dasar. kusut-masai. ● terbentuk daripada kelas kata nama sahaja. besarbesaran. Kata ganda ialah kata yang terbentuk melalui proses pengulangan kata dasar secara keseluruhan atau bahagian-bahagian tertentu. kata adjektif dan kata keterangan. kekisi. hormat-menghormati. kata adjektif dan kata keterangan. jejentik. Contoh: doktor-doktor. Kata ganda berimbuhan/menyaling ialah kata ganda yang diberi imbuhan. Contoh: keanak-anakan. dedaun. mandi-manda. kata kerja. Contoh: gopoh-gapah ● Boleh berlaku pada kata nama. Contoh: bebawang. lelaki C. tumbuh-tumbuhan. ● diberi tanda sempang ( . 45 . desas-desus D. selewat-lewatnya. 2. kata kerja. Contoh: karut-marut ● Penyesuaian bunyi seluruhnya. kata adjektif dan kata keterangan. jejari. Contoh: corat-coret ● Persamaan bunyi di hujung.) ● Persamaan bunyi di pangkal. jalan-jalan. kata kerja. ● Diberi tanda sempang ( .MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PENGGANDAAN 1.) • boleh berlaku pada kata nama. Kata ganda separa terbentuk apabila kata dasar diambil sebahagian sahaja. • mesti diberi tanda sempang ( . Contoh: gunung-ganang. gegelung.

6. SKOR: ______________ 46 . 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 6A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Senaraikan kata ganda yang terdapat dalam petikan (Lampiran 4). 5. 3. 2. 4.

gundah-gulana 7. Puan Aishah pandai menggunakan ________ untuk melazatkan masakannya. Perasaannya _____________ apabila melihat rumahnya musnah dijilat api. ____________ roda basikal adik Halim telah banyak yang telah patah.gemawan 8. kecil-kecilan 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 6B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. calar-balar 5. Badan Aimin ____________ kerana bermain dalam belukar di belakang rumahnya. Langit itu kelihatan indah dengan __________ yang berarak. awan. ____________ kakak luka kerana tertusuk tulang ikan. Mak Munah berniaga secara _____________ untuk menambah pendapatan keluarganya. Orang ramai ____________ memasuki stadium untuk menyaksikan pertandingan bola sepak. Langit-langit 1. Jejari 3. SKOR: ______________ SKOR: ______________ 47 . rempah-ratus 4. berpusu-pusu 6.

A B C D 2 bebiri lelabi kekuda tetupai 1 Lembu itu ___________________ ekornya untuk menghalau serangga yang hinggap pada badannya. A B C D tegur-menegur ziarah-menziarahi panggil-memanggil datang-mendatangi 5 Masalah kewangan dan kurang sefahaman antara pasangan itu menyebabkan rumah tangga mereka __________________. ”Jangan kamu duduk di atas pangkin itu kerana ______________nya sudah reput. A B C D melibas-libaskan mengibar-ngibarkan mengipas-ngipaskan menggerak-gerakkan 3 ________________ penduduk Kampung Jawi bercucuk tanam dan memelihara lembu. A B C D keluh-kesah simpang-siur porak-peranda tunggang-langgang SKOR: ______________ 48 . A B C D Rata-rata Ramai-ramai Semua-semua Hampir-hampir 4 Pada musim perayaan penduduk Malaysia akan ________________ antara satu sama lain.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 6C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata ganda yang sesuai.” kata datuk kepada cucunya.

Tujuan lawatan ini adalah untuk memberi pendedahan kepada para pelajar bagaimana minuman diproses. Memohon Kebenaran Melawat Kilang Minuman Berhubung perkara di atas. Butiran lawatan adalah seperti berikut: Tarikh Masa Bilangan peserta : 14 Julai 2007 : 9. 2. Untuk pengetahuan tuan.00 pagi : 40 orang murid 2 orang guru pengiring 25 JUN 2007 3. Azillah (AZILLAH BINTI ARULLAH) Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu. 88996 Kota Kinabalu. Pengurus. 88857 Inanam. Tuan. Kami juga berharap agar pihak tuan dapat memberikan maklum balas dengan seberapa segera. Sabah. SABAH. 4. persatuan kami pernah mengadakan lawatan ke kilang ini empat tahun lepas. dengan hormatnya dimaklumkan bahawa Persatuan Bahasa Melayu sekolah kami akan mengadakan lawatan ke kilang tuan.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P5 SURAT KIRIMAN RASMI Persatuan Bahasa Melayu. Beg Berkunci 203. terima kasih. Peti Surat 204. Kerjasama daripada pihak tuan amat kami hargai. Sekian. Sekolah Kebangsaan Pomotodon. 5. Bhd. Sabah International Dairies Sdn. 49 . Yang benar. Sekolah Kebangsaan Pomotodon.

1 Nama: _____________________________ Kelas : ____________Tarikh : ____________ Tulis lima isi penting yang terdapat dalam surat rasmi tersebut (rujuk lampiran P5). Persatuan Bahasa Melayu sekolah itu pernah mengadakan lawatan ke kilang tersebut pada _______________________________________ ________________________________________________________ 5. Lawatan itu bertujuan ______________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 50 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P5. Lawatan tersebut akan diadakan pada _________________________ ________________________________________________________ 3. Lawatan sambil belajar itu akan disertai oleh ____________________ ________________________________________________________ 4. Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Pomotodon akan mengadakan lawatan ke ____________________________________ ________________________________________________________ 2. 1.

Bilakah lawatan sambil belajar itu akan diadakan? Lawatan sambil belajar itu akan diadakan pada _____________________ ___________________________________________________________ 5. 1. Mengapakah surat itu ditulis? Surat itu ditulis bertujuan _______________________________________ ___________________________________________________________ 3. Berapa orangkah yang akan menyertai lawatan itu? Lawatan itu akan disertai oleh __________ orang murid dan __________ orang guru pengiring.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan yang berikut berpandukan Lampiran P5. 4. Apakah harapan penulis kepada penerima surat? Penulis berharap agar _________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 51 . Siapakah yang menulis surat tersebut? Surat tersebut ditulis oleh ______________________________________ ___________________________________________________________ 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P5.

membuat penyelidikan. 3 Berapa orangkah yang akan menyertai lawatan tersebut? A B 40 orang 41 orang C D 42 orang 43 orang 4 Bilakah Persatuan Bahasa Melayu akan mengadakan lawatan sambil belajar itu? A B C D seminggu selepas surat itu ditulis dua minggu selepas surat itu ditulis tiga minggu selepas surat itu ditulis sebulan selepas surat itu ditulis 5 Harapan Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu agar A B C D pihak kilang menyediakan minuman untuk rombongan semua ahli rombongan dibenarkan membuat minuman rombongan mereka diberi layanan yang istimewa persatuan dibenarkan melawat kilang tersebut SKOR: ______________ 52 . 1 Siapakah yang menulis surat tersebut? A B C D Setiausaha Syarikat Dairy Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia Setiausaha Sekolah Kebangsaan Pomotodon Pengurus Syarikat Dairy 2 Surat ini bertujuan untuk meminta kebenaran A B C D mengadakan lawatan sambil belajar.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang paling tepat. melihat pembuatan minuman. menemu bual pengurus syarikat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P5.

iaitu sama ada masa lampau. akan. Solehah pernah tinggal di negeri Sabah semasa berumur 10 tahun. Kata bantu terbahagi kepada dua : i. masa kini atau masa hadapan. masih. pernah . Kata bantu ragam Kata bantu ragam ialah bentuk kata yang menyatakan atau menerangkan ragam perasaan yang berkait dengan perbuatan yang dilakukan. mesti. 53 . ( telah. boleh . ii. harus. 2. sedang. dan dapat ) Ayat contoh: 1. Kata bantu aspek Kata bantu ragam i. sudah. Kamu harus siapkan kerja ini sebelum waktu rehat. frasa adjektif dan frasa sendi nama iaitu dengan menimbulkan maknamakna tambahan dari segi aspek waktu atau ragam.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BANTU 1. Kata bantu aspek Kata bantu aspek menimbulkan suasana perbezaan masa . dan belum ) Ayat contoh: 1. ii. ( hendak. mahu. Kata bantu ialah jenis perkataan yang bertugas membantu frasa kerja.

1. 5. 3. SKOR: ______________ 54 . 2. 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis lima kata bantu yang terdapat dalam surat kiriman rasmi (Lampiran P5).

Aisyabella dan Fatin pernah 3. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. Ayah Hafis hendak 2. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Gabungkan Bahagian A dengan Bahagian B menggunakan kata bantu yang sesuai. Salin ayat tersebut dalam ruangan yang disediakan. Bahagian A Kata bantu Bahagian B bekerja sebagai nelayan sebelum 1. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. harus singgah sebentar di Taman Negara untuk makan tengah hari. kami bercadang akan bertugas sebagai seorang anggota polis. Sejak di bangku sekolah rendah lagi saya 4. pulang ke kampung pada cuti Pesta ingin Menuai kerana ayah juga tidak bekerja pada masa itu. Sekiranya kami pergi ke Kolam Air Panas Poring Ranau. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 55 . 1. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. pergi ke perpustakaan petang ini menjadi seorang doktor. Kami sekeluarga 5.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan kata bantu yang sesuai. A B ingin dapat C D akan pernah SKOR: ______________ 56 . 1 Aisyabella dan Fatin _______________ pergi ke perpustakaan petang ini untuk membuat rujukan. A B C D pernah sudah telah akan 4 Sekiranya kami pergi ke Kolam Air Panas Poring Ranau. kami bercadang _____________________ singgah sebentar di Taman Negara untuk makan tengah hari. A B pernah dapat C D mesti hendak 5 Sejak di bangku sekolah rendah lagi saya _______________ menjadi seorang doktor. A B sudah telah C D pernah dapat 3 Pada cuti Pesta Menuai yang lalu. kami sekeluarga ___________ pulang ke kampung. A B 2 sedang akan C D boleh telah Ayah Hafis ____________________ bekerja sebagai nelayan sebelum bertugas sebagai seorang anggota polis.

Allahyarham Dato’ Mohd Sidek bin Abdullah Kamar merupakan seorang yang bertanggungjawab menggilap bakat Rashid dan abang-abangnya. Selangor. Diharapkan pada suatu masa. Pukulan yang dibuat sentiasa memberi mata kemenangan kepadanya. akan lahir satu keluarga baru untuk menyambung perjuangan keluarga sukan seperti keluarga Sidek. Bakat Rashid sebagai pemain badminton yang hebat dapat dikesan semasa beliau masih kecil lagi. Gelanggang badminton yang dibuat di halaman rumahnya memberi kemudahan kepada Rashid untuk membuat latihan dengan abang-abangnya. 57 . Kesanggupan bapanya mengadakan gelanggang sendiri memberi dorongan kepada Rashid untuk berlatih lebih giat lagi. Ketangkasannya membuat pukulan pancung dan raut wajahnya yang tenang semasa bermain amat mengelirukan pihak lawan. bapanya selalu memberi dorongan dan latihan kepadanya bagi menyertai pertandingan di peringkat sekolah. Kuala Langat. Semasa beliau di sekolah rendah. Razif. Beliau telah membantu pasukan badminton negara merampas semula Piala Thomas pada tahun 1992. Siapa yang tidak kenal dengan Misbun. Beliau dilahirkan di Kampung Kanchong Darat.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P6 BIOGRAFI Tokoh Badminton Negara Rashid Sidek merupakan seorang tokoh sukan dalam permainan badminton. dan Rahman yang turut cemerlang dalam permainan badminton. Jasa Rashid dan abang-abangnya kepada negara agak besar dalam dunia badminton. Semasa berada di gelanggang beliau sangat ditakuti oleh pihak lawan. Jailani. Bapanya. Jasa beliau dalam mengharumkan nama negara tidak dapat disangkal lagi.

Mengapakah Mengapakah beliau sangat ditakuti oleh __________________________ ___________________________________________________________ 5.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina soalan menggunakan kata tanya yang diberi. Bagaimanakah Bagaimanakah cara yang memudahkan Rashid membuat latihan _____________________________________________________ SKOR: ______________ 58 . Di manakah Di manakah beliau ___________________________________________ ___________________________________________________________ 3. Siapakah Siapakah tokoh sukan _________________________________________ ___________________________________________________________ 2. Bilakah Bilakah beliau membantu pasukan badminton ______________________ ___________________________________________________________ 4. (Rujuk Lampiran P6) 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P6.

Siapakah nama ahli keluarga Sidek yang terlibat dalam permainan badminton? Nama ahli keluarga Sidek yang terlibat dalam permainan badminton ialah _______________________________________________________ 3. (Lampiran P6) 1. 5. Adakah keluarga Haji Sidek mempunyai gelanggang badminton sendiri? __________.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P6. SKOR: ______________ 59 . 4. keluarga Haji Sidek mempunyai gelanggang badmintong sendiri. akan lahir __________________ dalam dunia badminton. Di manakah Rashid Sidek dilahirkan ? Rashid Sidek dilahirkan di ______________________________________ ___________________________________________________________ 2.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan –soalan berikut berpandukan petikan. Pada tahun berapakah negara kita dapat merampas Piala Thomas? Pada tahun _____________ negara kita dapat merampas Piala Thomas. Apakah harapan penulis tentang dunia badminton? Penulis berharap agar pada suatu masa.

3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang sesuai. Kuala Langat Mengapakah pihak lawan keliru dengan permainan Rashid Sidek? A Cara beliau bermain B Latihan yang dijalankan C Pukulan yang dibuat sangat kuat D Ketangkasannya membuat pukulan pancung dan raut wajahnya yang tenang Siapakah yang bertanggungjawab menggilap bakat Rashid Sidek dalam permainan badminton? A Bapanya B Misbun C Jailani D Razif Apakah sebab Rashid sanggup berlatih dengan lebih kuat? A Ingin menyertai pertandingan B Ingin berlatih dengan abang-abangnya C Kesanggupan bapanya mengadakan gelanggang sendiri D Ingin membantu pasukan badminton negara mencapai kejayaan Maksud perkataan menggilap dalam petikan ialah A membimbing B mendidik C mengasah D mengajar 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 60 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P6. Di manakah Rashid Sidek dilahirkan? A Selangor B Kuala Langat C Kampung Kanchong D Kampung Kanchong Darat.

iii. Kata Penguat Bebas (kedudukannya bebas sama ada di hadapan atau di belakang kata adjektif) Contoh: i.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA PENGUAT Kata Penguat ialah kata yang digunakan untuk menguatkan maksud sesuatu kata adjektif. Pokok kelapa di belakang rumahku terlalu tinggi. Pemandangan di tepi tasik itu indah nian. Kata Penguat Hadapan (diletakkan di hadapan kata adjektif) Contoh: i. c. ii. Contoh: Benar agak terlalu sungguh sangat amat sekali nian paling Kata Penguat terbahagi kepada tiga bahagian iaitu: a. Pakaian yang dipakai oleh peragawati itu sungguh cantik. Kelakuan budak-budak itu baik sekali. iii. ii. Sambutan Hari Guru tahun ini paling meriah. Tiupan angin pada waktu petang nyaman benar. 61 . b. Sungai itu agak dalam. ii. Bangunan ibu pejabat yang baru itu amat tinggi. iii. Kata Penguat Belakang (diletakkan di belakang kata adjektif) Contoh: i. Lambat benar bas itu tiba.

Pokok kelapa di belakang rumah datuk saya ______________ tinggi. Khairul. murid yang pandai _______________ di dalam kelas Enam Bestari. 3. 4. Mi bandung yang dijual di kedai Pak Mat itu ______________ sedap. amat paling sungguh sekali terlalu 1. Jiran kami yang tinggal di Taman Perumahan Mewah itu baik ________________ . Kanak-kanak itu ______________ takut akan kucing berbulu hitam.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 8A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata penguat yang diberi. 5. 2. SKOR: ______________ 62 .

benar ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. 1. sangat ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 8B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina ayat dengan menggunakan kata penguat yang diberikan. paling ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 63 . amat ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. agak ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3.

A paling B sekali C nian D terlalu Ahli kaji cuaca meramalkan cuaca hari ini ______________ cerah. A benar B amat C sekali D nian Ali ____________ menyesal kerana tidak belajar bersungguh-sungguh. A sangat B benar C agak D nian 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 64 . A agak B paling C nian D sungguh Pulau Tioman mempunyai air laut yang ___________ jernih.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 8C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata penguat yang sesuai. A sangat B sekali C benar D nian Baju yang baru dibeli oleh kakak __________________ ketat. Ali gembira kerana cahaya bulan pada malam itu terang_____________ .

MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P7 SAJAK Kemerdekaan Ini Tepat pukul dua belas malam Bendera Union Jack diturunkan Dinaikkan pula Bendera Persekutuan Tanah Melayu Berkumandang laungan merdeka ! Lama sudah bumiku dijajah Portugis … Belanda … Inggeris dan Jepun Hasil bumi diangkut pergi Rakyat derita tidak terhingga Bangunlah semua daripada lena Kemerdekaan sudah di depan mata Marilah kita bersatu tenaga Bulatkan kata satukan tekad Mengisi kemerdekaan ini Memacu ke gerbang jaya Demi agama. bangsa dan negara 65 .

MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis P7. Bangun 2. Melintang Bebas Depan Malam Rakyat Baru SKOR: ______________ 66 . 4. Bahagia 1. 3. 2. Turun 5. Datang 3. 5.1 Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan silang kata di bawah dengan memilih perkataan yang berlawanan 1 1 D 2 B P 2 B 3 L 5 D 3 S P 4 N 4 5 L Menegak 1. Jaga 4.

(Lampiran P7) 1. ___________________________________________________ pernah menjajah Tanah Melayu.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis P7. Apakah yang diambil oleh para penjajah dari negara ini ? Para penjajah telah mengambil __________________________________ ___________________________________________________________ 5. 3. Nyatakan negara-negara yang pernah menjajah Tanah Melayu. Mengapakah penulis mahu kita semua bersatu ? Penulis mahu kita ____________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 67 . Apakah yang dimaksudkan dengan tekad ? Tekad bermaksud ____________________________________________ 4. Portugis. Pukul berapakah bendera Union Jack diturunkan ? Bendera Union Jack diturunkan _________________________________ 2.2 Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah berpandukan sajak ’ Kemerdekaan Ini ’.

1 Pukul berapakah bendera Union Jack telah diturunkan ? A B 12. bilakah persitiwa yang diceritakan dalam sajak berlaku ? A B 31 Ogos 2007 31 Ogos 1967 C D 31 Ogos 1987 31 Ogos 1957 3 Berikut merupakan negara-negara yang pernah menjajah negara kita kecuali A B Belanda Jerman C D Jepun Portugis 4 Perkataan tekad dalam sajak seerti dengan perkataan _________.00 tengah malam 2.00 tengah hari 2. A B kasih sayang patriotik C D perjuangan alam sekitar SKOR: ______________ 68 .3 Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah berdasarkan pilihan jawapan yang betul.00 petang 2 Pada pendapat kamu.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis P7.00 pagi C D 12. A B nekad jiwa C D azam usaha 5 Tema yang sesuai bagi sajak tersebut ialah _______________.

Sultan Mahmud seorang raja yang zalim terhadap rakyatnya.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI ANTONIM Antonim ialah perkataan-perkataan yang berlawanan ertinya dengan perkataanperkataan yang diberikan. Contoh antonim ialah : abai lawannya peduli bagi lawannya ambil curang lawannya jujur baik lawannya jahat Contoh latihan : Gantikan perkataan bergaris dengan antonim yang sesuai. 69 . Contoh : Sultan Mahmud seorang raja yang adil terhadap rakyatnya. Antonim juga dikenali sebagai kata lawan. Tulis ayat itu semula.

Junaidah bersikap jujur ( ikhlas. Amirul berasa amat sedih ( suka. ( curam.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 9A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan berlawan yang sesuai bagi perkataan yang digariskan. jujur ) pasti akan mendapat balasannya. lantang ) apabila menyanyikan lagu Jalur Gemilang di hadapan peminat-peminatnya. Anggota tentera perlu sentiasa gentar ( berani. gembira ) mendengar khabar bapanya akan pulang. 1. sulit ) 9. cantik ) 6. sangsi ) terhadap kebolehan adik menjaringkan gol dalam perlawanan tersebut. muka Aina semakin hodoh ( buruk. 5. Jalan pintas dari Cameron Highlands ke Gua Musang sungguh rata. halus) 3. Perbuatan yang baik ( jahat. 2. ( senang. mendatar ) 8. Kerja membina jambatan kedua menghubungkan Seberang Perai ke Pulau Pinang merupakan satu tugas yang rumit. Ibu meminta Aneesya membeli sebungkus garam kasar. 4. Suara Alia begitu nyaring ( perlahan. ( kesat. Ayah berasa curiga ( yakin. 10. Selepas menggunakan ubat jerawat itu. 7. takut ) melawan musuhmusuh negara. curang ) terhadap suaminya yang sering kali bertugas di luar negara. SKOR: ______________ 70 .

KECIL RINGAN TAJAM MALAS PERLAHAN TINGGI KERAS KURUS PANJANG MUDA K L U P M U T A M I A J L E M B U T R P B U R A H Q A R S E E A B U K A L A D R S P E N D E K H E A A S R I L B T N M K R E A A A M D T K U A L T C R A J I N M N A K A H R U S P E G O L A J U R I S G SKOR: ______________ 71 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 9B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Cari perkataan tersembunyi yang berlawanan dengan perkataan yang diberikan di bawah ini.

A B juara menang C D kalah kecewa 5 Kadar faedah yang tinggi menyebabkan orang ramai berhati-hati dalam merancang pembiayaan peribadi. A B 4 pergi pulang C D datang jalan Rumah Kuning telah menang dalam banyak pertandingan semasa kejohanan sukan tahunan SK Sungai Duri kali ke .45. A B cerah kelam C D gelap kabur 2 Keputusan Perdana Menteri untuk membatalkan pembinaan jambatan kedua menghubungkan Johor dengan Singapura adalah muktamad. 1 Jabatan Metreologi meramalkan hujan lebat dan cuaca mendung akan melanda negeri-negeri di utara Semenanjung Malaysia minggu ini. A B tetap sementara C D pasti kekal 3 Ghani menunggang basikal untuk balik ke Ipoh.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 9C Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan berlawan bagi perkataan yang bergaris di bawah. A B rata kejam C D rendah besar SKOR: ______________ 72 .

Contoh Contoh latihan : Gantikan perkataan bergaris dengan sinonim yang sesuai. Sinonim juga dikenali sebagai kata seerti. Pasukan Kedah telah menjadi johan dalam perlawanan akhir Piala FA menewaskan pasukan Perlis di Stadium Batu Kawan. Contoh : Pasukan Kedah telah menjadi juara dalam perlawanan akhir Piala FA menewaskan pasukan Perlis di Stadium Batu Kawan.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI SINONIM Sinonim ialah perkataan-perkataan yang sama makna sinonim ialah : cantik seerti dengan indah harum seerti dengan wangi johan seerti dengan juara dekat seerti dengan hampir dengan perkataan- perkataan yang diberikan. 73 . Tulis ayat tersebut.

damai ) 4. 2. 8. 1. Keadaan pasar amat riuh dengan suara peniaga dan pembeli yang sedang berjual beli.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 10A Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan yang seerti dengan perkataan yang bergaris. 6. Suasana di Banda Raya Kuala Lumpur lengang ( sunyi. Timbalan )Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru Sekolah Kebangsaan Pulau Aman yang baru. 7. SKOR: ______________ 74 . batu ) 5. ( bising. Bangunan itu masih teguh walaupun sudah tiga kali gempa bumi melanda negara. pukul) yang dikenakan oleh hakim terhadap Salleh atas kesalahannya itu amat adil. Jalan yang dipilihnya itu penuh dengan onak (duri. Encik Ghazali telah dipilih sebagai Naib ( Pembantu. bising ) sepanjang cuti Hari Raya Aidil Fitri. Hukuman (denda. ( kukuh. condong ) 3. Kadar ( Jumlah. fikiran ) menipu haiwan-haiwan lain di dalam hutan. Sang Kancil terkenal dengan helah ( akal. Baki ) kemalangan jalan raya di negara ini akan meningkat dengan mendadak sepanjang musim perayaan.

Ibu menggunakan lilin kerana bekalan elektrik terputus malam tadi. Hubungan antara Malaysia dan Indonesia sangat rapat sejak dahulu lagi. 3. 5. Musa sering curiga dengan kesetiaan isterinya. Selepas kematian suaminya bulan lalu. 2 1 4 M N 5 P 2 J T 4 A 3 I H 5 S S Melintang 1. Pemandangan Pulau Aman waktu petang sangat cantik. Hang Tuah sangat cekap bermain senjata. 3. Malaysia bebas daripada cengkaman penjajah. Ke bawah 1. Ayriel jujur memberikan sumbangan derma kepada pengemis itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 10B Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Cari perkataan tersembunyi yang sama erti dengan perkataan yang diberikan di bawah ini. SKOR: ______________ 75 . 2. Impian pasukan Perlis menjuarai Piala FA lebur di tangan Kedah dalam perlawanan akhir di Stadium Batu Kawan. Tahun 2007 merupakan ulang tahun ke 50 negara kita. 4. 4. 5. Umat Islam wajib taat kepada semua perintah Allah. Rozita kini bergelar balu. 2.

A B seronok gembira C D megah suka SKOR: ______________ 76 . A B berazam berharapan C D bercita-cita berimpian 2 Ramalan akan berlaku kejadian tsunami besar selepas kejadian tsunami yang melanda negara-negara Asia pada tahun 2004 ternyata tidak benar. A B sasaran tekaan C D harapan gesaan 3 Dalam diam. rupa-rupanya Azlee menaruh hati terhadap Suriati. 1 Ramli telah bertekad untuk menyambung pelajarannya yang tertangguh kerana kemiskinan.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 10C Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan seerti dengan perkataan yang bergaris. A B duit harta C D wang nafkah 5 Malek berasa bangga kerana terpilih mewakili negara dalam pertandingan makan durian. A B bising senyap C D sibuk riuh 4 Ramai pendatang tanpa izin dari Indonesia dan Bangladesh datang ke Malaysia untuk mencari rezeki.

Pergi ke pasar bersama bapa. Merendah diri amalkan selalu. Supaya senang kemudian hari. Dapat seekor burung kenari. Untuk dihadiahkan kepada Jaabar. Ke kota raya mencari kerja. Akhirnya kita akan berjaya. Bila berjaya taburkan jasa.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P8 PANTUN PANTUN NASIHAT Pergi ke hutan untuk memburu. Sekeping kuih penyedap rasa. Abang membeli sehelai baju. Rajin belajar setiap masa. Agar berjaya dalam kehidupan. Sebagai hidangan waktu bersarapan. Agar ikatan kekal berpanjangan. 77 . Hindarkan masalah selalu bersabar. Ramah mesra bertegur sapa. Seorang pemuda ke kota raya. Dengarlah murid nasihat guru. Sambil membimbit sebuah beg tangan.

berjaya sementara 4. rajin gagal 2. senang menjual 3. membeli susah 5.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Padankan perkataan berlawan yang sesuai.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P8. kekal malas SKOR: ______________ 78 . 1.

dihadiahkan ) kepada Jaabar. 3. Pemantun pergi ke ______________ ( pasar . Pemuda itu pergi ke kota raya untuk ________________________ ( mencari kerja . pemantun telah mendapat seekor burung _______________ ( murai . gembira) pada masa hadapan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P8. menyambung pelajaran ) 4. 1. 5. SKOR: ______________ 79 .2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul berdasarkan petikan (Lampiran P8). Kita perlu belajar setiap masa supaya kehidupan menjadi ____________ (senang . kenari ) 2. Abang membeli sehelai baju Melayu untuk _________________ ( disediakan . bandar ) bersama-sama bapa sambil berpimpin tangan. Semasa berburu di dalam hutan.

Kita perlu mendengar nasihat guru supaya A B C D 2 mendapat hadiah. senang hari kemudian.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P8. 1 Mengapakah kita perlu rajin belajar? A B C D Mendapat hadiah Senang hari kemudian Senang mendapat kerja Berjaya dalam kehidupan 3 Apakah yang perlu kita lakukan setelah berjaya? A B C D Merendah diri Bertegur sapa Beramah mesra Menaburkan jasa 4 Yang berikut ialah pernyataan tentang petikan kecuali A B C D tidak boleh peramah dan bertegur sapa rajin belajar menjamin masa hadapan apabila berjaya taburkan jasa sikap sabar perlu diamalkan 5 Bagaimanakah caranya untuk mengatasi masalah? A B C D Bersabar Merendah diri Bertegur sapa Beramah mesra SKOR: ______________ 80 .3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul. senang mendapat kerja. ikatan kekal berpanjangan.

Sempena hari jadi kakaknya. Mariam kelihatan anggun apabila memakai sepasang baju kurung.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PENJODOH BILANGAN 1. CONTOH PENGGUNAAN 1. Sekawan burung kelihatan hinggap di atas bumbung rumah itu. Penjodoh bilangan biasanya digunakan selepas kata bilangan dan sebelum kata nama. Ayah menjala ikan dengan menggunakan serawan jala. 2. CONTOH PENJODOH BILANGAN Angkatan Baris Batang Bentuk Bidang Biji Bilah Keping Buku Cebis Cekak Longgok Naskhah Papan Pasang Pasukan Gelung Gulung Gerombolan Patah Potong Puntung Rangkap Rawan Helai Jambak Ruas Rumpun Sikat Tandan Tangkai Kajang Ketul Helai Deret Hiris Kaki Kuntum Gugus Lembar Ulas Utas Untai Untai Patah Pintu Potong Petak 81 . Penjodoh bilangan ialah kata yang digunakan bersama dengan kata bilangan. 4. 5. Beberapa tandan kelapa sawit dilonggokkan di hadapan rumah sebelum diangkat oleh sebuah lori. 3. 2. ibu telah menghadiahkan sebentuk cincin berlian.

sebatang 4. segugus 3. 1. sebuah SKOR: ______________ 82 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Padankan penjodoh bilangan dengan gambar yang diberi. sejambak 5. sesikat 2.

________________________________________ ________________________________________ Kamal membawa sebilah senapang dan sebiji burung apabila pulang dari memburu. Amir menulis dengan menggunakan sebuah pen. ________________________________________ ________________________________________ Aisyah menngunakan sebuah payung ketika hari hujan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berdasarkan gambar. ________________________________________ ________________________________________ Ani menggunakan sebutir komputer untuk melakukan kerja-kerjanya di pejabat. ________________________________________ ________________________________________ SKOR: ______________ 83 . ________________________________________ ________________________________________ Beberapa jambak bunga disusun ke dalam pasu bunga supaya kelihatan menarik. gantikan penjodoh bilangan yang sesuai dalam ayat di bawah.

A B setangkai sebiji C D seikat sebutir 4 Setandan pisang nangka mempunyai beberapa ________________ sahaja. A B biji sikat C D ulas tangkai 5 Harga _________________ majalah Dewan Pelajar adalah RM5. A B seutas sebiji C D sehelai sebilah 3 Abang membeli _____________ rambutan di pasar itu dengan harga RM3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih penjodoh bilangan yang betul. A B sebuah sebuku C D senaskhah sekeping SKOR: ______________ 84 .00. A B buah baris C D biji batang 2 Saya telah menjumpai __________________ rambut dalam mi goreng itu.50. 1 Beberapa __________________ jalan utama telah ditutup semasa perarakan hari kebangsaan diadakan.

saya ingin menegaskan bahawa api semasa kecil menjadi kawan. barangan elektrik dan sebagainya. terima kasih. Akhir sekali. apabila besar menjadi lawan. Justeru. Kebakaran berwaspada. Kebakaran mungkin berpunca daripada banyak perkara. kelalaian adalah penyebab utama kebakaran. Sikap sebegini tidak harus ada dalam diri kita. dapur gas. tanamkan sikap prihatin dalam diri kita sebagai langkah berjagajaga dalam apa jua perkara. Kita lihat sahaja di rumah. Oleh itu. Selain itu. para hakim yang arif lagi bijaksana dan para hadirin sekalian. Sekian. Tajuk syarahan saya pada hari ini ialah ”Kelalaian Punca Kebakaran”. sikap acuh tak acuh dalam menyediakan alat pemadam api di rumah juga menyebabkan tahap keselamatan diabaikan. Lebih–lebih lagi. kanak–kanak yang tidak diawasi oleh ibu bapa semasa menggunakan alat–alat tersebut. elakkan kelalaian supaya tidak berlaku kebakaran. dapat dielakkan jika kita sentiasa 85 . Namun begitu. Kita sering menggunakan ubat nyamuk. Lalai adalah satu sikap yang tidak baik.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P9 SYARAHAN Kelalaian Punca Kebakaran Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. api lilin. Hadirin sekalian. Kelalaian kita semasa menggunakan alat–alat ini boleh menyebabkan berlakunya kebakaran di rumah.

___________________ tajuk syarahan yang disampaikan? 2. 1. ___________________ biasanya ubat nyamuk. ___________________ yang harus mengawasi kanak-kanak ketika di rumah? 4.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Letakkan kata tanya yang sesuai dalam tempat kosong. api lilin dan barangan elektrik digunakan? Apakah Siapakah Di manakah Mengapakah Bagaimanakah SKOR: ______________ 86 . ___________________ caranya untuk mengelakkan kebakaran di rumah? 5. dapur gas. ___________________ sikap prihatin perlu ditanam dalam diri kita? 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P9.

5.kanak yang tidak diawasi oleh ibu bapa boleh menyebabkan kebakaran di rumah.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina soalan berdasarkan jawapan yang diberikan. 3. ______________________________________________________________ Kebakaran dapat dielakkan jika kita sentiasa berwaspada. ______________________________________________________________ Tajuk syarahan yang disampaikan ialah Kelalaian Punca Kebakaran. ______________________________________________________________ Kelalaian adalah penyebab utama berlakunya kebakaran. 2. SKOR: ______________ 87 . ______________________________________________________________ Sikap acuh tak acuh tidak perlu ada dalam diri kita. 1. ______________________________________________________________ Kanak. 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P9.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P9.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang betul berdasarkan petikan. Apakah penyebab utama kebakaran ? A B C D 2 berhati .kanak untuk bermain api Supaya memberi kesedaran kepada semua orang Bagi mengelakkan kebakaran di rumah Untuk memberi keselesaan bermain SKOR: ______________ 88 .hati acuh tak acuh 5 Mengapakah kita perlu menghindari sikap lalai? A B C D Beri peluang kepada kanak .hati lalai tidur lena 1 Punca yang menyebabkan kebakaran kecuali A B C D dapur gas ubat nyamuk pemadam api barangan elektrik 3 Bagaimanakah kebakaran di rumah boleh berlaku ? A B C D Tidak membakar ubat nyamuk Tidak menyediakan pemadam api Ibu bapa mengawasi anak – anak di rumah Leka ketika menggunakan peralatan di rumah 4 Lalai dalam petikan tersebut bermaksud A B C D leka berwaspada berhati .

kehidupannya semakin senang. justeru. • Contoh ayat: Ketiga – tiga orang anak Pak Naser telah bekerja. Contoh: di samping itu. sama ada dalam perenggan yang sama mahupun dengan perengggan yang baru. 89 . Oleh sebab itu. lantaran itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PENANDA WACANA 1. sehubungan itu. dan sebagainya. Penanda wacana ini juga berfungsi untuk menjalinkan kesinambungan antara ayat. Penanda wacana ialah kata yang digunakan untuk menyambungkan idea antara ayat dengan ayat yang berikutnya. 2.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 12A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tuliskan penanda wacana yang terdapat dalam petikan (Lampiran P9). 3. SKOR: ______________ 90 . 4. Fikirkan… 1. 2. 5.

Rashid tidak pergi ke sekolah hari ini. ____________. Aminah seorang murid yang pintar. ( Namun begitu . Ahmad seorang yang kaya raya. Sebelum itu) 5. ( Namun begitu . Ali tidak suka bermain hoki .Oleh itu ) 2. Oleh itu) 4. di kampungnya tidak ada padang hoki. tidak hairanlah jika dia terpilih sebagai tokoh murid pada tahun ini. ____________. ____________. UPSR semakin hampir. 1. Namun begitu ) SKOR: ______________ 91 . ( Tambahan pula . ( Jadi . dia masih kurang sihat. Lagipun ) 3. saya perlu mengulang kaji pelajaran.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 12B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih penanda wacana yang sesuai. ____________. dia kedekut. (Lagipun . ______________.

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS 12C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________

Pilih penanda wacana yang paling sesuai untuk mengisi tempat kosong dalam ayat di bawah. Ustaz Rizal membacakan doa. _____________, diikuti pula oleh murid – murid yang lain di perhimpunan tadi. A Kalau begitu B Oleh itu C Kemudian D Jadi

1

2

Kamarul ialah seorang pekerja yang rajin. _________________, dia telah dinaikkan pangkat. A Oleh itu B Padahal C Selepas itu D Walaupun

3

Hakim disayangi ibu bapanya. _______________, dia anak lelaki tunggal. A Dengan itu B Di samping itu C Lebih – lebih lagi D Justeru

4

Nurul dan Syazwani adik-beradik kembar. ________________, wajah mereka tidak seiras. A Dengan itu B Namun begitu C Oleh itu D Mungkin

5

Mislinda dimarahi ayahnya. _____________, dia tidak berbuat apa – apa kesalahan pun. A Kemudian B Malahan C Oleh itu D Padahal

SKOR: ______________ 92

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN P10

CERITA

Kasih Ibu Membawa ke Syurga
Meskipun Zahid tidak lagi mengunjunginya seperti dahulu, namun Mak Siti tetap bersabar. Sabarlah senjata yang membahagiakannya hingga kini. Jika tidak kerana sabar, mungkin sekarang dia tidak wujud lagi. Mak Siti sedar bahawa tugasnya hanyalah melahir, mengasuh dan membesarkan Zahid. Dia hanya dapat memberikan pelajaran yang termampu dan tidak sedikit pun meminta balasan. Dia tidak dapat memberikan kemewahan. Mak Siti sedar, dia hanyalah ibu tunggal yang serba kekurangan dalam membesarkan anak tunggalnya itu. Hidupnya sekadar kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Namun, dia tetap memelihara anaknya itu bagai menatang minyak yang penuh. Kini, selepas Zahid memegang jawatan tinggi di ibu kota, hidup Mak Siti kembali sunyi. Satu-satunya anak yang diharapkan untuk menjadi pengubat rindu dan duka laranya selama ini telah lupa daratan. Zahid sudah lupa akan ibunya setelah menikmati kesenangan hidup. Suatu hari Mak Siti menerima sepucuk surat daripada orang yang tidak dikenali meminta dia segera datang ke sebuah hospital. Mak Siti segera menuju ke tingkat lima Hospital Universiti, Kuala Lumpur. Alangkah terkejutnya Mak Siti apabila terpandang akan lelaki cengkung di katil pesakit itu. Lelaki itu ialah anak kesayangannya. Anak yang selama ini dirindui dan diingati. “Zahid, benarkah ini anakku Zahid?” rintih si ibu tua penuh hiba. Serentak dengan itu, air mata menuruni alur pipinya yang berkedut itu. “Emak, maafkan Zahid, mak. Zahid banyak melakukan dosa kepada emak,” ucap Zahid dengan kesal diiringi air mata membasahi pipi. Biarpun luka di hati Mak Siti masih berdarah, namun kasih terhadap anaknya itu tetap utuh. Biarpun anak di depan matanya menderhaka, namun kasih seorang ibu tetap membara. Mak Siti mendakap erat sekujur tubuh yang sudah tidak bernyawa.

93

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS P10.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________

Lengkapkan ayat tanya berpandukan rangkai kata yang diberi.

Mak Siti bertemu anaknya

tugas Mak Siti sebagai ibu

anak tunggal Mak Siti

hidup Mak Siti sunyi

keadaan anak Mak Siti

1. 2. 3. 4. 5.

Siapakah _______________________________________________? Bagaimanakah ___________________________________________? Apakah _________________________________________________? Mengapakah ____________________________________________? Di manakah _____________________________________________?

SKOR: ______________ 94

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS P10.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________

Jawab soalan berdasarkan jawapan yang diberi. Mak Siti terlalu sedih melihat anaknya.

Kehidupan Mak Siti susah dan serba kekurangan.

Tingkat lima Hospital Universiti, Kuala Lumpur.

Kesabaran yang membahagiakan Mak Siti.

Zahid, anak tunggalnya.

1. 2. 3. 4. 5.

Apakah yang membahagiakan Mak Siti? ___________________________________________________________ Mengapakah Mak Siti tidak dapat memberi kemewahan kepada anaknya? ___________________________________________________________ Siapakah yang menjadi pengubat rindu Mak Siti? ___________________________________________________________ Di manakah Mak Siti berjumpa anaknya? ___________________________________________________________ Bagaimanakah perasaan Mak Siti apabila melihat anaknya? ___________________________________________________________

SKOR: ______________ 95

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P10.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang paling sesuai. Bagaimanakah sifat Mak Siti? A Pemarah B Peramah C Penyabar D Pembohong Di manakah Mak Siti bertemu anaknya? A Hospital B Universiti C Kuala Lumpur D Hospital Universiti Maksud lupa daratan dalam petikan ialah A lupa tempat bermain B lupa tempat tinggal C lupa diri sendiri D lupa asal usul Apakah yang berlaku kepada Zahid pada akhir cerita? A Meninggal dunia B Terlantar sakit di hospital C Memegang jawatan besar D Menderhaka kepada ibunya Semua pernyataan berikut benar tentang Mak Siti kecuali A hidup serba kekurangan B tidak memaafkan anaknya C ibu yang bertanggungjawab D tidak mengharapkan balasan jasanya 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 96 .

b) Perumpamaan Contoh : Bagai aur dengan tebing Maksud: Tolong-menolong antara satu dengan yang lain. Maksud: Sanggup mati daripada menyerah kalah. 97 . d) Bidalan Contoh : Biar putih tulang jangan putih mata. f) Kata-kata Hikmat Contoh: Bahasa jiwa bangsa Ayat contoh: Kita hendaklah memartabatkan Bahasa Malaysia kerana bahasa jiwa bangsa. iaitu: a) Simpulan Bahasa Contoh : Buah tangan Maksud: Pemberian yang dibawa semasa menziarahi seseorang. Ayat contoh: Kedua-dua adik-beradik yang berselisih faham itu berbaikbaik semula kerana air dicencang tidak akan putus.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PERIBAHASA • • Peribahasa ialah kumpulan kata atau ayat yang tetap susunannya dan mempunyai maksud yang tertentu. Peribahasa terdiri daripada enam jenis. Ayat contoh: Penduduk Kampung Aman hidup bagai aur dengan tebing. Ayat contoh: Asyraf membawa buah tangan untuk datuk dan neneknya. Ayat contoh: Para perajurit sanggup berkorban demi mempertahankan negara tercinta kerana biar putih tulang jangan putih mata. c) Pepatah Contoh : Air dicencang tidak akan putus Maksud: Perbalahan antara adik-beradik tidak akan berpanjangan. Peribahasa digunakan untuk memberikan pengajaran atau teguran dengan cara yang sopan dan halus. e) Bandingan Semacam Contoh: Berat seperti batu Ayat contoh: Saya tidak terangkat kotak yang berat seperti batu itu.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 13A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis peribahasa yang terdapat dalam petikan. 5. 3. 2. 1. SKOR: ______________ 98 . 4.

Seseorang yang tidak mempunyai adik-beradik kandung. 1. 5. Ibu tunggal Lupa asal usul atau tidak mengenang budi 2. Kais pagi makan pagi. Memelihara seseorang dengan penuh kasih sayang. Pendapatan yang diperoleh cukup untuk sehari sahaja.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 13B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Suaikan peribahasa dengan maksudnya. Bagai menatang minyak yang penuh. SKOR: ______________ 99 . Lupa daratan 4. Ibu yang membesarkan dan mendidik anaknya seorang diri kerana kematian suami atau perceraian. kais petang makan petang. Anak tunggal 3.

A kaki botol B kaki ayam C kaki ampu D kaki bangku 2 Mak Limah _____________ kerana anak-anaknya telah melupakannya. A kecil hati B gelap hati C busuk hati D senang hati Kejayaan anak Pak Saad memasuki universiti menjadi __________orang kampungnya. B Melentur buluh biar dari rebungnya. A B C D 4 buah hati buah mulut buah fikiran buah tangan 3 Wazif menyimpan baki wang yang diberi oleh ibunya untuk masa depan. C Sedikit-sedikit.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 13C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih peribahasa yang paling sesuai. Penduduk kampung itu ______________________kerana sering bergotong-royong dalam melakukan sesuatu kerja. A bagai aur dengan tebing B bagai pahat dengan penukul C bagai menatang minyak yang penuh D bagai enau di dalam belukar. D Sehari selembar benang. A Alah bisa. 1 Faiz hanya melihat kawan-kawannya bermain bola kerana dia_________. melepaskan pucuk masing-masing 5 SKOR: ______________ 100 . tegal biasa. lama-lama jadi bukit. lama-lama jadi kain.

101 .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P11 CATATAN Ahad . ayah dan abang. 6 Jun 2007 6. 8.30 pagi Kami bersarapan bersama-sama sambil berbual-bual tentang percutian sekolah yang akan datang. 11. Aku mengambil beberapa keping roti dan secawan kopi untuk mengalas perut. Kami mengambil masa hampir setengah jam untuk mengelilingi Taman Merdeka dan berlari kira-kira 2 kilometer untuk mengeluarkan peluh bagi menjamin kesihatan diri. masing-masing berehat selama 20 minit sebelum membersihkan diri. 7.ibu dan abang. Selepas itu aku masuk ke bilik untuk mengulang kaji pelajaran sementara menunggu ibu dan ayah pulang dari pasar. aku ternampak berbakul-bakul durian di dalam sebuah lori yang bersebelahan dengan kereta ayah.45 pagi Setibanya di rumah.00 pagi Ayah menghantar aku ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik. 9.15 pagi Aku dan abang menonton televisyen bersama-sama. Aku akan menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September nanti. aku akan berjoging bersama-sama ayah.Ayah menganggukkan kepala tanda setuju. Aku mengambil giliran terakhir untuk mandi selepas ibu. Semasa dalam perjalanan.00 pagi Pada setiap pagi. Aku meminta ayah membelikan beberapa biji durian selepas balik kelas tuisyen.Aku kegembiraan.

Saya gembira apabila ayah ________________________________________ ______________________________________________________________ SKOR: ______________ 102 . Saya mengambil sarapan _________________________________________ 3. ayah. Saya.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan pernyataan di bawah berdasarkan petikan (Lampiran P11). ______________________ _____________________________________________________________ 4. Semasa ayah menghantar saya ke kelas tuisyen. 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11. Sementara menunggu ayah dan ibu ________________________________ _____________________________________________________________ 5. ibu dan abang berjoging di ______________________________ ______________________________________________________________ 2.

penulis dan keluarganya akan berjoging. Bilakah __________________________________________________________? Penulis akan menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September. SKOR: ______________ 103 . Apakah __________________________________________________________? Pada setiap pagi Ahad. Di manakah __________________________________________________________? Penulis dan keluarganya berjoging di Taman Merdeka. 2. 5. 1.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Binakan soalan berdasarkan jawapan yang diberi. 3. 4. Mengapakah __________________________________________________________? Penulis perlu bersenam untuk menyihatkan badannya. Siapakah _________________________________________________________ ? Ayah yang menghantar penulis ke kelas tuisyen.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11.

sepotong kuih dan secawan kopi. dua keping roti dan secawan kopi.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan berikut 1 Siapakah penulis yang sebenarnya ? A B C D 2 Anak sulung dalam keluarga Pelajar Tahun Enam Tidak dinyatakan Ahli sukan Berapa orangkah ahli keluarga penulis? A B C D 2 orang 3 orang 4 orang 5 orang 3 Berikut perkara-perkara yang dilakukan oleh penulis kecuali A B C D berjoging mengulang kaji ke kelas tuisyen menonton wayang 4 Apakah yang penulis nampak semasa dalam perjalanan ke kelas tuisyen? A B C D Sebakul buah durian di dalam lori Beberapa biji durian di dalam lori Berbakul-bakul buah bacang Berbakul-bakul buah durian 5 Penulis mengalas perut dengan makan A B C D beberapa keping roti dan secawan kopi.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11. sebuku roti dan seteko kopi. SKOR: ______________ 104 .

Kata yang digunakan untuk menghitung sesuatu atau menunjukkan jumlah pada frasa nama. iaitu: a. seluruh. dan sebagainya 105 . dua pertiga.Kata bilangan ada enam jenis. Kata bilangan himpunan f. setiap. dan sebagainya masing-masing. dan sebagainya beberapa. Kata bilangan tak tentu c. seribu. puluhan. Kata bilangan tentu b. Kata bilangan pecahan d. ketiga.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BILANGAN 1. tiga ratus. 2. berjenis-jenis. para. setengah. Kata bilangan pisahan e. kedua. dan sebagainya suku. semua. dan tiap-tiap kedua-dua.dan sebagainya pertama. dua. Kata bilangan tingkat Kata bilangan tentu Kata bilangan tak tentu Kata bilangan pecahan Kata bilangan pisahan Kata bilangan himpunan Kata bilangan tingkat Satu.

..... ekor ayam di Kedai Jimat... 5. Mazlan Contoh: Mazlan membeli beberapa ekor ayam di Kedai Jimat.... 1.....MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 14A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis 5 ayat berdasarkan jadual tukar ganti kata bilangan.. ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… SKOR: ______________ 106 .. biji durian di gerai Pak Rashid...... ………………………………………………………………… …………......... ………………………………………………………………… ………………………………………………………………….. …………………………………………………………………....... ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… 4.......... ………………………………………………………………… 3. beberapa membeli Pasangan pelancong dari Arab dua biji epal di Pasar Raya UDA Oceon........…………… 2.....

....................................................................... beberapa ..................................... SKOR: ______________ 107 .......................................MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 14B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina ayat berdasarkan kata bilangan yang diberi.............................................................. 5........................... berbakul-bakul .................................................................................. Contoh : Beratus-ratus Ayat : Beratus-ratus ekor ayam telah dibunuh oleh pegawai kesihatan kerana telah menghidapi penyakit selsema burung.................................................................................... semua ............................................................................................................ ............... 3...................................................... 1........................................... 4................................................................. ............................. ......................................................................................... 2..................................................................................................... ................................................................ sepuluh .......................... .......................................................................... sesetengah .............

MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 14C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih kata bilangan yang paling sesuai. namun penduduk-penduduk di situ tidak menghargainya. Mohd Irfan Haikal mendapat tempat ___________ dalam Pertandingan Cerita peringkat Zon Bandar Utara. murid-murid pun duduk di tempat ______________. A B C D Semua Seluruh Segenap Segelintir 5 Apabila Cikgu Amir masuk ke dalam kelas . A B C D semua separuh sepenuh masing-masing 4 _____________kemudahan awam telah disediakan oleh pihak perumahan Taman Universiti. A B C D separuh seluruh setiap suku 3 Sabrina gemar makan telur____________masak. A B C D masing-masing sekalian tiap-tiap semua SKOR: ______________ 108 . A B C D 2 satu pertama kedua-dua ketiga-tiga 1 Raudhah bersarapan ____________ hari sebelum ke sekolah.

petola. jagung. Amir : Adakah pak cik menanam sayur-sayuran? seperti kacang panjang. terung dan cili. lamanya pak cik! Apakah jenis tanaman yang pak cik usahakan itu? Pak Cik Abu : Pak cik ada tanam tebu. sudah tentu boleh! Pak Cik Abu : Pak cik telah berkebun dan bertani ini telah hampir 25 tahun. sawi. Pak Cik Abu : Waalaikumussalam. Amir : Siapa yang membantu pak cik mengusahakan ladang ini? pak cik membantu pak cik di ladang. pak cik. memang ada! Pak cik ada menanam pelbagai jenis sayur Pak Cik Abu : Oh. Kesemua anak-anak Pak Cik Abu : Oh. pagi ini awal sikit sebab pada pukul 10. awal pak cik ke kebun hari ini! hendak pergi ke Bank Pertanian kerana urusan bantuan. menguruskan penjualan dan pengurusan akaun. pak cik 109 . jambu batu dan jambu madu.00 nanti. : Wah. Amir. pasar borong dan ada juga Pak Cik Abu : Pak cik mempunyai empat orang anak.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P12 DIALOG Amir Amir : Assalamualaikum. Amir : Ke mana pak cik memasarkan hasil tanaman pak cik? diambil oleh pihak FAMA. Pak Cik Abu : Ya. Amir Amir Amir : Boleh saya tanya pak cik beberapa soalan? : Sudah berapa lama pak cik berkebun? : Wah. Pak Cik Abu : Sama-sama. Pak Cik Abu : Pak cik memasarkan ke pasar tani. bendi. Amir : Syabas. semoga pak cik terus berjaya! Terima kasih.

Pak Cik Abu telah menanam buah-buahan dan sayursayuran. (Lampiran P13) 1.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tandakan ( √ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah. Pak Cik Abu telah berkebun dan bertani selama hampir 20 tahun. 5. SKOR: ______________ 110 . 2. Hasil tanamannya dipasarkan ke luar negara.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P12. Amir telah menemu ramah dengan seorang petani moden. 3. Empat orang anaknya telah membantu Pak Cik Abu di ladangnya. 4.

4. (Amir/ Pak Cik Abu) ialah seorang peladang jaya. Agensi kewangan yang membantu Pak Cik Abu ialah (Bank Rakyat/ Bank Pertanian). Tanaman Pak Cik Abu hidup dengan (subur/ cergas). bendi. 1.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Garis jawapan yang betul. (Sayur-sayuran/ buah-buahan) yang dihasilkan ialah petola. Hasil tanaman Pak Cik Abu dipasarkan ke (pasar tani/ pasar raya). kacang panjang.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P12. sawi dan cili. SKOR: ______________ 111 . terung. 5. 2. 3.

daripada FAMA. C Ya. 1 Apakah pekerjaan Pak Cik Abu? A Pemborong sayur-sayuran B Peniaga sayur-sayuran C Petani moden D Pegawai bank Mengapakah Pak Cik Abu datang awal ke kebunnya hari itu? A Dia akan pulang awal untuk ke Bank Pertanian B Ada pelawat yang akan datang ke kebunnya C Dia hendak menjual hasil tanamannya D Dia tidak ada pembantunya di ladang Semua yang berikut adalah jenis tanaman yang ditanam oleh Pak Cik Abu kecuali A tembakau B jambu batu C jambu madu D kacang panjang Siapakah yang membantu Pak Cik Abu menguruskan kebunnya? A Dua orang sahabatnya B Empat orang anaknya C Tiga orang anaknya D Isterinya Adakah Pak Cik Abu mendapat bantuan daripada mana-mana agensi kewangan? A Ya. daripada Bank Simpanan Nasional. daripada Bank Pertanian. daripada MARDI 2 3 4 5 SKOR: ______________ 112 .3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan yang berikut. B Ya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P12. D Ya.

hairan. ah Aduh Aduhai Ah Amboi Cis Eh Hai Nah Syabas Wah Wahai Menyatakan perasaan sakit Menyatakan perasaan sedih atau hampa Menyatakan perasaan hairan. terkejut atau hairan Menyatakan perasaan sayu. aduh. benci atau jijik Menyatakan perasaan terkejut atau hairan Menyatakan perasaan marah atau hampa Menyatakan perasaan marah atau geram Menyatakan perasaan puas. merayu atau menarik perhatian 113 . cis. kesal. wah dan syabas. memuji atau mengucapkan terima kasih Menyatakan perasaan gembira. hai.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA SERU Kata seru ialah kata yang berfungsi untuk menyatakan perasaan atau emosi sama ada marah. gembira. Ayat-ayat yang menggunakan kata seru ditanda dengan penggunaan tanda seru ( ! ) di akhir ayat. geram dan sebagainya. nah. tidak setuju dan keluhan Menyatakan perasaan hairan dan mengejek Menyatakan perasaan marah. Kata seru biasanya digunakan dalam ayat-ayat seruan. eh. sakit. sayang. Contoh: amboi. kecewa. gembira. aduhai.

comelnya adik awak ini! (Aduhai / Nah). kamu sudah sampai di sini! B. 2. Garisi penggunaan kata seru yang sesuai. ambil duit ini dan jangan datang lagi! (Aduh / Eh). semoga pak cik berjaya! ______________. sakitnya gigiku! SKOR: ______________ 114 . kecewanya hati kami! (Hai / Wah). tingginya pokok kelapa di tepi pantai itu! ______________. Amboi Eh Wah Aduh Syabas 1. (Oh / Hai). 3. 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 15A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ A. 5. pandainya Amirah menjahit baju! (Amboi / Nah). 2. awalnya pak cik ke kebun pagi ini! ______________. 3. 5. sakit betul kepalaku! ______________. 4. Isi tempat kosong dengan kata seru yang sesuai. 1. ______________.

_________ . kamu telah berjaya dengan cemerlang! Wah SKOR: ______________ 115 . _________ . cantik sungguh lukisan ini! Eh 3. meja ini telah dialihkan! Syabas 5. _________ . 1. Cikgu Izzati rupanya! Cis 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 15B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis kata seru yang betul. _________ . berani dia menamparku! Oh 2. _________ .

nyah kau dari sini! A Eh C Cis B Nah D Amboi _____________ . sampai bila aku harus menunggu! A Aduhai C Eh B Oh D Wah _____________ .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 15C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih kata seru yang paling sesuai. mahalnya barang ini! A Nah C Amboi B Wahai D Aduh _____________ . berani awak membawa adikku tanpa kebenaran! A Oh C Amboi B Aduhai D Cis 1 2 3 4 5 6 SKOR: ______________ 116 . _____________ . apa khabar semua! A Hai C Eh B Amboi D Aduhai _____________ . rasakan tumbukanku! A Eh C Nah B Aduh D Cis _____________ .

Cikgu Marziah mengingatkan murid-muridnya agar tidak lupa menuliskan nama di atas kertas jawapan. Ayat-ayat yang dikemukakan itu terdiri daripada ayat majmuk gabungan.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI AYAT SAMA MAKSUD Ayat yang sama maksud ialah ayat yang mempunyai maksud yang sama atau paling hampir maksudnya dengan ayat yang diberikan. Pak Hamid menyemai biji benih sebelum menanamnya. Ayat yang sama maksud juga ialah : Ayat yang sama maksudnya dengan soalan yang diberikan. Biji benih disemai dahulu sebelum ditanam oleh Pak Hamid. 2.” kata Cikgu Marziah. 117 . pancangan dan campuran. Contoh : 1. “Jangan lupa untuk menuliskan nama di kertas jawapan kamu. Ayat yang paling tepat/ sesuai dengan soalan yang ditanya.

Amir menanyakan kepada Pak Cik Abu. “Amir. “Siapa yang membantu pak cik di ladang. “Pak cik telah berkebun hampir 25 tahun. A 2. D 5. C 4. jagung dan jambu batu. Pak Cik Abu menjelaskan kepada Amir bahawa dia menjual hasil tanaman di pasar tani. Izzat mengajak Amir datang ke rumahnya pada petang ini.” kata Amir kepada Pak Cik Abu. “Pak cik menanam tebu. B 3. siapa membantunya di ladang? E SKOR: ______________ 118 .” jelas Pak Cik Abu kepada Amir. “Pak cik menjual hasil tanaman di pasar tani. datang ke rumah saya pada petang ini.” kata Pak Cik Abu kepada Amir.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 16A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Padankan ayat sama maksud yang berikut.” kata Pak Cik Abu kepada Amir. Pak Cik Abu memberitahu Amir bahawa dia ada menanam tebu. Pak Cik Abu memberitahu Amir bahawa dia telah berkebun hampir 25 tahun. 1.” kata Izzat. jagung dan jambu batu.

• Emak menyuruh Izzat masuk tidur sekarang. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 5. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 4. “Shatila mencari bukunya yang hilang . ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 2. • Azman memberitahu Nini bahawa Shatila mencari bukunya yang hilang. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ SKOR: ______________ 119 .” kata ayah kepada kami. “Ayah telah dinaikkan pangkat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 16B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan ayat sama maksud yang sesuai.” kata Azman kepada Nini. “Izzat. masuk tidur sekarang!” kata emak. “Mengapa Heliza menangis?” tanya Husna kepada Minah. • Mira memberitahu Shamila bahawa dia akan bercuti selama seminggu. 1. • Ayah memberitahu kami bahawa beliau telah dinaikkan pangkat. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 3. “Saya akan bercuti selama dua minggu.” kata Mira kepada Shamila. • Husna menanyakan kepada Minah mengapa Heliza menangis.

jangan bermain di padang yang becak itu. siapakah yang menjuarai pertandingan kuiz di sekolah kamu?” tanya Izzati.” kata Encik Hambal. A Izzati bertanya kepada Ziana siapa murid yang menjuarai pertandingan kuiz di sekolahnya. C Encik Hambal meminta Fahmi bersihkan keretanya.” kata ayah. C Aku telah menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 16C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. tolong bersihkan kereta ayah. “Izzat. B Peperiksaan UPSR akan menghadapi aku pada bulan September. 2 3 4 5 SKOR: ______________ 120 . A Fahmi meminta Encik Hambal membersihkan keretanya. Aku akan menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September ini. D Encik Hambal beritahu Fahmi bersihkan keretanya. “Fahmi. 1 “Ziana. D Ziana memberitahu Izzati siapa murid yang menang. B Encik Hambal menolong Fahmi membersihkan keretanya. Ayah menghantar aku ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik. B Izzat melarang ayah bermain di padang yang becak itu. C Ziana bertanya kepada Izzati siapa murid yang menang. C Aku dihantar oleh ayah ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik. D Aku menghantar Pusat Tuisyen Akademik ke kelas. B Murid bertanya kepada Izzati siapa murid yang menang pertandingan kuiz. D Izzat dilarang bermain di padang itu oleh ayah. D Peperiksaan UPSR akan aku hadapi pada bulan September ini. C Ayah meminta Izzat bermain di padang yang becak itu. A Aku akan menghantar ayah ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik. B Aku dan ayah dihantar olehnya ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik. A Ayah melarang Izzat bermain di padang yang becak itu. A Peperiksaan UPSR akan dihadapi oleh aku pada bulan September ini.

MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P13 SYAIR Insan yang Tabah Dari sebuah desa yang sunyi. Kepada negara ingin berbakti. Tiada sesiapa ambil peduli. Hidupnya susah tidak terperi. Bongkak dan sombong bukanlah sifatnya. 121 . Kini Aswad sudah berjaya. Berbilang gedung dialah empunya. Hasrat di hati merubah diri. Teratak yang usang menjadi saksi. Suatu ketika membawa diri. Perit dan getir akan ditempuhi. Di kota raya terukir namanya. Sebatang kara mengurus diri. Pergi menyahut seruan Ilahi. Ayah dan bonda tiada lagi. Bandar yang besar ingin tujui.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P13. bongkak dan sombong bukanlah sifatnya kehidupan yang amat miskin F SKOR: ______________ 122 . 1. ayah dan bonda tiada lagi masyarakat tidak ambil tahu B 3. desa yang sunyi ibu dan bapa sudah meninggal dunia A 2.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Fahami erti rangkai kata di bawah dan suaikan. membawa diri tidak bersifat angkuh atau sombong E 6. tiada sesiapa ambil peduli merantau D 5. hidupnya susah tidak terperi kampung yang terpencil C 4.

2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berpandukan syair tersebut. B. Aswad berasal dari sebuah perkampungan yang terpencil.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P13. Aswad terpaksa menguruskan kehidupannya sendiri. Aswad berhijrah ke bandar dengan niat untuk mengubah kehidupannya. Kehidupannya menjadi susah semenjak kematian ibu dan bapanya. ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 123 . Aswad tidak pernah bersifat sombong. susun ayat-ayat di bawah mengikut urutan yang betul. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 2. Walaupun telah berjaya. Masyarakat setempat tidak pernah mengambil tahu tentang Aswad. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 3. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 5. C. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 6. E. 1. D. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 4. F. A.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P13.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan berikut. Dari manakah penyair itu berasal? A Kota B Desa C Bandar D Ibu kota Apakah tujuan penyair pergi ke bandar? A Mengubah diri B Membawa diri C Mengikut hati D Merajuk Rangkai kata `Teratak yang Usang’ bermaksud A Rumah yang buruk B Rumah yang besar C Rumah di bandar D Rumah di desa Yang berikut ialah pernyataan tentang Aswad kecuali A menjadi orang yang terkenal B berasal dari bandar C keluarganya susah D anak yatim piatu Bagaimanakah sikap Aswad setelah menjadi orang yang berjaya? A sombong B bongkak C besar diri D merendah diri 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 124 .

Hari mendung alamat hari akan hujan. Perbezaan makna itu dapat dikesan berdasarkan ayat yang dibina. 2. 2. Sebagai bekas guru. Tajam 1. 2. saya telah dilantik menjadi pengerusi. Pisau yang tumpul itu diasah oleh ayah supaya tajam. Bekas 1. 2. 125 . Dalam 1. Emak memasukkan ikan–ikan yang dikeringkan ke dalam bakul yang dibawa. Pak Cik Shah sentiasa berlemah lembut dalam mendidik anak–anaknya. 2. Perkataan Alamat Ayat dan makna 1. Dalam mesyuarat persatuan tempoh hari.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BANYAK MAKNA 1. Kata–katanya yang tajam amat menyakitkan hati saya. Perkataan yang mempunyai lebih daripada satu makna. Para peserta lawatan diminta menulis alamat rumah masing – masing. Irfan memasukkan pensel–pensel itu ke dalam bekas alat tulis.

cetek 5. alamat 4. lagi 2. usang 3. sepi SKOR: ______________ 126 . sudah lama benar masih tidak meriah / dingin tidak dalam butiran tempat tinggal kuno berulang tanda / petanda sedikit senyap 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 17A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan kata banyak makna di bawah dengan maksud yang betul.

SKOR: ______________ 127 . 2. Aznah tidak mahu menceritakan lebih _____________ tentang peristiwa itu. 5. Kerajaan Melaka _____________ ke tangan Portugis pada tahun 1511. Perasaan cinta Afiq terhadap Mila telah _____________ sejak kehadiran Noni. Harga saham di pasaran dunia semakin _______________. tahan jatuh padam lanjut 1. 3. 6. Rizal sudah tidak ______________ tinggal dengan ibu tirinya. Walaupun baju yang saya beli ini mahal. 4. 8. Walaupun usia datuk sudah ______________ namun daya ingatannya masih kuat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 17B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isikan tempat kosong dengan perkataan yang betul. 7. tetapi ____________ lama. Api lilin itu ________________ apabila ditiup angin.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 17C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. III Cikgu Dalila menghalau murid yang nakal itu luar kelas. IV Barang-barang yang musnah dalam kebakaran itu memang harga. III Kawasan di belakang rumah Liew Mei Mei lubuk sungguh. 1 I Ibu beli telur asing di kedai runcit itu. II Masih ada masyarakat di luar bandar yang buta huruf. Dalam jangka masa setengah jam. Kami tidak jangka Aladen berkelakuan sedemikian. IV Rumah Mahmud dan Haikal terletak tidak jauh dari luar pantai. III Pelawat asing tertarik akan keindahan negara kita. IV Jauh di lubuk hati. Latifah berasa kecewa akan perbuatan Ikhwan. A I dan II C III dan IV B II dan III D I dan IV SKOR: ______________ 128 2 3 4 5 . Mahathir memang luar biasa. Hamisah akan tiba di sini. Rajaee jangka tangannya untuk mengambil makanan itu. A I dan II B II dan III C III dan IV D I dan IV I Berapakah harga sebuah kereta Perodua Viva itu? II Bantuan yang telah dihulurkan oeh kerajaan amat kami harga. A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV I II III IV Jangka lukis ini kepunyaan Jamilah. IV Adakah kamu mempercayai kewujudan makhluk asing? A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV I Pemikiran Tun Dr. II Azman asing semasa berada di Bosnia. A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV I Sungai itu banyak lubuk buaya. III Janganlah kita gadaikan harga diri semata-mata kerana wang. II Remaja kini terpengaruh akan lubuk budaya kuning.

Bonda telahpun menjemput ahli keluarga terdekat kita. Semoga Mak Long sekeluarga sihat sejahtera. Negeri Sembilan. 735. Menemui Mak Long Khiriah sekeluarga yang berada di Muar. 30 November 2006.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P14 SURAT TIDAK RASMI No. Semoga dengan kehadiran seluruh keluarga nanti akan memeriahkan lagi suasana kenduri itu. sebahagian daripada daging lembu tersebut akan diagihkan kepada orang-orang miskin. Mak Long. Yang benar. Anakanda rasa sungguh tidak sabar menanti saat itu. Lagipun sudah lama kita tidak berjumpa. Manakala sebahagian lagi akan dimasak untuk dijamu kepada para Ammar 129 . Sekian sahaja untuk kali ini. seekor kambing untuk aqiqah dan seekor lembu akan disembelih untuk korban. Pada hari kenduri itu nanti. Anakanda berbesar hati menyampaikan pesanan daripada bonda yang menjemput Mak Long sekeluarga ke rumah kami pada Hari Raya Aidil Adha bersamaan 20 Disember nanti. sambutlah salam mesra daripada kami sekeluarga. 70400 Seremban. Farah Syazwani. Akhir kata. Kami di sini sihat-sihat saja. tetamu. Kami sungguh berharap agar Mak Long dan keluarga dapat memenuhi jemputan kami. Menurut bonda. Bonda hendak mengadakan kenduri cukur jambul dan aqiqah cucunda sulung bonda. Johor. Taman Panchor Jaya. Lorong Semarak 13/1.

( ) 5. Penulis tinggal di Seremban.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14. Kenduri cukur jambul dan aqiqah akan diadakan pada Hari Raya Aidil Fitri. Saudara-mara penulis akan berkumpul dalam majlis kenduri itu nanti. ( ) 4. ( ) 2. ( ) SKOR: ______________ 130 . 1.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tandakan ( / ) pada pernyataan yang benar dan ( X ) pada pernyataan yang salah. Negeri Sembilan. ( ) 3. Mak Long ialah jiran penulis. Farah Syazwani ialah anak saudara Mak Long.

Siapakah yang menulis surat kepada Mak Long? 2. 1. Bilakah kenduri itu akan diadakan? 4. Mengapakah penulis amat berharap agar ibu saudaranya akan hadir semasa kenduri tersebut? ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 131 . Di manakah penulis tinggal? 3.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14. Sempena Hari Raya Korban. apakah haiwan yang akan dikorbankan? 5.

3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang betul berdasarkan petikan (Lampiran P14). 1 Bilakah surat itu ditulis? A B C D 2 20 Disember 2006 30 Disember 2006 20 November 2006 30 November 2006 Apakah haiwan yang akan disembelih untuk dibuat aqiqah? A B C D Unta Biri-biri Lembu Kambing 3 Siapakah yang akan menerima daging lembu yang akan dikorbankan itu? A B C D Mak Long dan keluarganya Tetamu yang diundang Orang-orang miskin Farah Syazwani 4 Apakah hubungan antara Mak Long dengan Farah Syazwani? A B C D Anak saudara Nenek saudara Cucunya yang sulong Anak saudara yang sulong 5 Pilih pernyataan yang tidak benar berdasarkan petikan surat kiriman tidak rasmi tersebut? A B C D Penulis tinggal di Johor Bahru Mak Long tinggal di Muar.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14. Johor Farah Syazwani ialah anak saudara penulis Kenduri tersebut akan diadakan pada Hari Raya Aidil Adha 132 .

jawapan hendaklah dimulakan dengan `Ya’ atau `Tidak’. Apakah binatang yang menggigit awak tadi? 2. Bilakah kamu akan ke Kuala Lumpur? 2. manusia. Apakah barang yang terdapat di dalam kotak itu? 1. Di manakah kamu membeli kasut itu? 2. Harga baju ini berapa? 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI MEMBINA AYAT TANYA DAN JAWAPAN • Kemahiran membina ayat tanya dan jawapan perlu merujuk kepada info Kata Tanya yang berikut: Kata Tanya apa Keterangan digunakan untuk menyatakan benda dan binatang Ayat Contoh 1. 133 . binatang dan benda digunakan untuk menanyakan jumlah dan harga siapa bila mana berapa Peringatan • Partikel `kah’ mesti digunakan sekiranya kata tanya digunakan di hadapan ayat tanya. • Sekiranya ayat tanya menggunakan kata tanya `adakah’ atau `benarkah’. Siapakah pembaca berita itu? 2. Bagaimanakah keadaan kakak kamu? 1. Bagaimanakah caranya untuk ke rumah kamu? 2. Nenek kamu akan sampai bila? 1. Ibu kamu mana? 1. Berapakah jumlah pelajar di kelas kamu? bagaimana digunakan untuk menanyakan cara atau keadaan digunakan untuk menanyakan manusia digunakan untuk menanyakan masa atau waktu digunakan untuk menanyakan tempat. Beg itu kepunyaan siapa? 1.

5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 18A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina soalan dengan menggunakan kata tanya yang diberi. : Kami akan ke sana pada pukul 2. Rahimi : ___________________________________ ___________________________________ Ke mana Iqmal 2. 1. : Saya hendak pergi ke rumah ibu saudara saya. Rahimi : ____________________________________ ____________________________________ Apa Iqmal : Kenderaan yang paling sesuai untuk ke sana ialah bas. Negeri Sembilan. ____________________________________ ____________________________________ Siapa Rahimi : Iqmal 3. ____________________________________ ____________________________________ Di mana Rahimi : Iqmal : Rumah ibu saudara saya terletak di Seremban. ____________________________________ ____________________________________ Bila Rahimi : Iqmal 4. : Farah dan Hisyam akan pergi ke sana bersama-sama saya.00 petang nanti. SKOR: ______________ 134 .

Apakah jenis surat yang ditulis oleh Ammar? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 5. 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 18B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tuliskan jawapan yang betul berdasarkan soalan yang diberi. Pernahkah kamu ke Seremban? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 2. Mengapakah awak hendak bertemu dengan mereka pada Hari Raya Aidil Adha nanti? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 4. Adakah orang tua yang berpakaian baju bercorak batik itu datuk kamu? ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 135 . Bilakah daging korban itu akan dimasak dan dihidangkan kepada para tetamu? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 3.

3 Pilih ayat tanya yang sesuai bagi jawapan yang diberikan. C Dia amat sedih apabila mendengar berita itu. banyak pengajaran yang diperoleh daripada cerita itu. B Segala kemudahan berguna untuk murid-murid. di manakah letaknya Gunung Tahan? 5 SKOR: ______________ 136 . 2 Bagaimanakah perasaan Zaida apabila mendapat tahu berita kematian rakannya? A Air matanya bercucuran.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 18C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya yang diberikan. D Semua murid boleh menggunakan kemudahan yang disediakan di pusat sumber itu. C Murid-murid boleh menggunakannya pada waktu rehat. 4 Waktu yang paling sesuai untuk memancing ikan baung ialah pada waktu senja. semua murid boleh menggunakannya. D Pengajarannya ialah kita jangan mementingkan diri sendiri. A Siapakah yang tahu di mana Pahang? B Di manakah letaknya Gunung Tahan? C Siapakah yang tahu di mana letaknya Gunung Tahan? D Mengikut pendapat kamu. A Mengapakah memancing ikan baung sesuai dilakukan di tempat berteluk? B Mengapakah dia tergopoh-gapah pergi ke sungai? C Bilakah waktu yang paling sesuai untuk memancing ikan baung? D Di manakah biaasanya orang memancing ikan baung? Gunung Tahan terletak di Pahang. 1 Siapakah yang boleh menggunakan kemudahan yang disediakan di pusat sumber itu? A Ya. B Dia terus pergi ke hospital. Apakah pengajaran yang kita peroleh daripada cerita itu? A Kita memang banyak menerima pengajaran. B Saya tidak banyak menerima pengajaran daripada cerita itu. C Jika dikaji. D Dia mendoakan kesejahteraan kepada sahabatnya itu.

137 .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A1 Teliti gambar yang diberikan.

1. SKOR: ________________ 138 .1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Senaraikan kata kerja berdasarkan gambar yang diberi.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A1.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A1. mengelap Husna sedang ______________ sampah yang bertaburan di atas lantai. mengemop Aminah __________ meja dengan kain buruk agar bersih. mengangkat Ali dan Ammar ______ pasu bunga untuk diletakkan di dewan sekolah sempena Hari Guru. memasang Amin _______________ lantai yang kotor itu hingga bersih.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Suaikan kata kerja dengan ayat yang diberikan. menyapu Cikgu Iqbal sedang _________ tirai sambil dibantu oleh Cikgu Anis. SKOR: ________________ 139 .

mengelap ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 140 . 1. mengangkat ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat berdasarkan kata kerja yang diberikan. menyapu ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A1. mengemop ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. menggantung ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4.

141 .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A2 Teliti gambar di bawah.

________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A2.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Susun maklumat yang diberi mengikut urutan gambar. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 3. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 4. • • • • • menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba pergi ke pondok telefon awam melihat rumah terbakar anggota bomba memadamkan kebakaran menelefon bomba 1. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 5. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 142 .

2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Suaikan dan salin semula pernyataan supaya menjadi ayat yang betul. Ahmad melihat menelefon bomba._______________________________________________________________ 5._______________________________________________________________ 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A2. Anggota bomba 1. kejadian yang berlaku kepada pihak bomba. rumah jirannya telah terbakar._______________________________________________________________ 4. ke pondok telefon dengan segera. Dia pergi Ahmad telah Ahmad menceritakan memadamkan kebakaran._______________________________________________________________ SKOR: ________________ 143 ._______________________________________________________________ 3.

1. 3. 2. 4. ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ________________ 144 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A2.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis lima ayat berdasarkan gambar. 5.

Kampung Tualang U Jalan Datuk Senara Rumah Haikal Rumah Rizal getah rumah Jalan Munsyi kelapa sawit masjid sekolah kedai runcit 145 .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A3 Perhatikan peta di bawah dengan teliti.

Rumah Haikal berhampiran dengan kawasan sekolah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A3. Tanda ( / ) SKOR: ________________ 146 . Kawasan penempatan ini berhampiran dengan kawasan pantai. Sekolah terletak di sebelah Utara dari rumah Haikal. Terdapat hospital berhampiran sekolah. Ladang getah berhampiran dengan kawasan penempatan. Ladang koko bersebelahan dengan ladang getah. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Ayat Di kampung Tualang terdapat ladang getah dan ladang kelapa sawit.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Pilih dan tandakan ( / ) pada 5 ayat yang sesuai dengan peta penempatan yang ditunjukkan. Rumah Haikal berhadapan dengan Jalan Datuk Senara. Jalan Dato Hassan berhampiran dengan dengan kawasan sekolah. Masjid berhampiran dengan Jalan Munsyi.

Kawasan sekolah dan masjid terletak berhampiran dengan ______________________. Rumah Haikal bersebelahan dengan ____________________________.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan ayat-ayat di bawah dengan rangkai kata yang diberi. Haikal tinggal di ____________________________________________. Terdapat ladang getah dan _______________________ di Kampung Tualang. 5. kedai runcit rumah Rizal Jalan Munsyi Jalan Datuk Senara ladang kelapa sawit 1. 3. 2. 4. SKOR: ________________ 147 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A3. Ladang kelapa sawit terletak di _________________________________.

ladang getah 1 ______________________________________________________ ladang kelapa sawit 2 _______________________________________________________ kawasan perumahan 3 _______________________________________________________ beberapa batang jalan 4 _______________________________________________________ kawasan sekolah 5 _______________________________________________________ SKOR: ________________ 148 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A3.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat menggunakan rangkai kata yang diberi.

buah-buahan • • Sembelit. dan tulang. Membaiki bahagianbahagian badan yang lama atau rosak. ubi kentang • • Protein Contoh : udang.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A4 MAKANAN SEIMBANG KELAS MAKANAN DAN CONTOH Karbohidrat Contoh : nasi. hampir semua proses kimia dalam badan kita memerlukan air. jagung • • • Tidak dapat menahan kesejukan. Melawan jangkitan penyakit. Kalsium dan fosforus: supaya tulang dan gigi kuat. Lemak Contoh : mentega. sakit sendi dan kaki. Lapisan lemak di bawah kulit melindungi badan daripada kesejukan. gusi. Mengekalkan suhu badan. Hampir 2/3 bahagian badan kita terdiri daripada air . sayuran Garam mineral Contoh : ikan bilis. • Mulut luka. Perhatian : Lemak dan minyak yang berlebihan boleh menggemukkan badan kita. Pelawas Contoh : sayuran. Makanan gentian kasar membantu pergerakan najis dalam usus. ikan • • FUNGSI Memberi tenaga untuk menjalankan berbagaibagai aktiviti. keju • • • • • • Air Contoh : minuman. gusi berdarah.(memberi lebih daripada 2 kali ganda tenaga yang dihasilkan oleh karbohidrat). Iodin : mencegah penyakit beguk. Besi : membina darah. dan mudah mendapat penyakit. Tidak dapat mencegah penyakit. • AKIBAT KEKURANGANNYA Badan menjadi susut dan mudah letih. Menyihatkan gigi. buah-buahan • • Sembelit dan banyak penyakit. Memberi tenaga dan haba. 149 . Membina tubuh badan. kurang tegap. • Tubuh badan lambat membesar. Orang yang gemuk mudah diserang penyakit. Vitamin Contoh : limau. penyakit skurvi.

memberi tenaga dan haba.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Suaikan dan kemudian tulis semula ayat-ayat tersebut . 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A4. Protein dapat memberi tenaga untuk menjalankan pelbagai aktiviti. melawan jangkitan penyakit. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 4.______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 2. 4. ______________________________________________________________ SKOR: ________________ 150 . Pelawas membina tubuh badan. 1. Vitamin berfungsi 5. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 5. 3. 2. Karbohidrat Lemak boleh membantu pergerakan najis dalam usus. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 3.

________________________________________________________________ di dalam badan / Lemak dan minyak berlebihan / menyebabkan kegemukan dan mudah terkena penyakit.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Susun frasa di bawah supaya menjadi ayat yang lengkap. ________________________________________________________________ boleh menyebabkan badan / Kekurangan karbohidrat / menjadi susut dan mudah letih. ________________________________________________________________ supaya dapat melawan jangkitan penyakit / cukup vitamin / Badan kita perlu. ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 151 . ________________________________________________________________ di dalam badan / diperlukan / mencegah penyakit beguk / Iodin / supaya dapat. terdiri daripada air / badan kita / Hampir 2/3 bahagian.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A4.

Hampir semua proses kimia dalam badan kita memerlukan ___________. 5. lemak air protein gentian kasar Garam mineral SKOR: ________________ 152 . 3.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan perkataan yang diberi supaya menjadi ayat yang lengkap. Lapisan _______________ di bawah kulit melindungi badan kita daripada kesejukan. 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A4. Makanan ____________________________ membantu pergerakan najis dalam usus. _______________ boleh kita dapati dengan memakan ikan bilis dan keju. 4. 2. Badan kita mudah terkena penyakit jika kekurangan _________________ .

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN A5

Perhatikan graf di bawah dengan teliti.

Pencapaian Ujian Bulanan Bahasa Malaysia Kertas 2 Nama: Hanisya Binti Habil Tahun: 6 Bestari

Peratus 80 70 60 50 40 30 20 10 JAN FEB MAC APR MEI Bulan

153

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS A5.1

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Padankan penyataan yang diberi.

A 1 30 peratus

B

Bulan April

2 Markah terendah Bulan Mac

3 Pencapaian cemerlang Bulan Mei

4 60 peratus Bulan Januari

5 40 peratus Bulan Februari

SKOR: ________________ 154

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS A5.2

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. 1. Hanisya mendapat keputusan yang ____________________ dalam ujian bulan Mei. 2. Pada bulan Januari dan April, Hanisya telah __________________ dalam ujian Bahasa Malaysia kertas 2. 3. Setelah berusaha dengan bersungguh – sungguh, Hanisya telah ___________________ dalam bulan Februari. 4. Keputusan ujian Hanisya semakin ______________________ pada bulan Mac. 5. Pencapaian ujian Hanisya pada bulan April ______________________ berbanding bulan sebelumnya.

merosot

meningkat

lulus

gagal

tertinggi

SKOR: ________________ 155

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS A5.3

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan frasa di bawah supaya menjadi ayat yang betul. 1. Januari – gagal – 20 peratus

2. usaha – lulus – Februari

3. Mei – lulus cemerlang –

4. gagal – April – tidak mengulang kaji

5. Keputusan – Mac – meningkat

SKOR: ________________ 156

Tiba-tiba kamu ternampak kepulan asap dari rumah jiran kamu. Ibu dan bapa kamu tiada di rumah kerana menziarahi jiran yang sedang sakit di hospital. jawab soalan-soalan di bawah ini. kamu dan adik tinggal di rumah. Apakah perasaan kamu dan adik? _____________________________________________________ 5.1 Pada suatu petang. 1. Bilakah kejadian itu berlaku? _____________________________________________________ 3. Apakah yang kamu lihat di rumah jiran? _____________________________________________________ 2. Sebelum mengarang. Bagaimanakah kejadian itu berlaku? _____________________________________________________ 4. Ceritakan tindakan-tindakan kamu. Apakah tindakan-tindakan yang kamu lakukan? _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ SKOR: ________________ 157 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B1.

saya dan adik menjerit ___________ tolong daripada jiran-jiran. pihak bomba pun tiba. saya dan adik tinggal berdua di rumah kerana ayah dan ibu pergi __________________ jiran yang sakit di hospital. bermain terbakar memuji menziarahi marak menceritakan menelefon meminta memadamkan Pada suatu petang. Apabila ayah dan ibu pulang. api berjaya dipadamkan. Saya dan adik berasa cemas. saya _____________ bomba menggunakan telefon bimbit yang ditinggalkan ayah kepada kami. Tidak lama kemudian. Kami pun terus ke rumah jiran untuk melihat apa yang berlaku. jiran-jiran pun datang. Saya dan jiran-jiran cuba _______________ api sementara menunggu pihak bomba SKOR: ________________ 158 . saya lihat bahagian dapur rumah jiran __________. Setelah mendengar jeritan kami.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai. tiba-tiba kami ternampak kepulan asap dari rumah jiran. Mereka terus memadamkan api yang sedang ___________ menggunakan paip bomba. sampai. saya pun ___________________ tentang apa yang berlaku. Sedang kami ____________________ di halaman rumah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B1. Selepas menelefon. Apabila sampai. Dalam masa lima belas minit. Kebakaran itu berpunca daripada dapur gas. Tanpa berlengah. Mereka ______________ dan berbangga dengan tindakan kami yang telah dapat menyelamatkan rumah jiran daripada musnah terbakar.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B1. tiba-tiba aku terdengar satu dentuman yang kuat dari arah jalan raya di hadapan rumahku. Aku pun terus … • • • • • • • • • • berlari ke tempat kejadian _ melihat kemalangan jalan raya _ kereta dan motosikal penunggang motosikal _ parah _ pemandu _ ringan menelefon ambulans _ polis trafik ramai orang datang _ melihat ambulans tiba _ mangsa ke hospital polis trafik _ mengawal lalu lintas orang ramai _ tempat kejadian ibu bapa _ pulang _ menceritakan berhati-hati di jalan raya SKOR: ________________ 159 .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan cerita di bawah berpandukan rangkai kata yang diberi. Pada suatu petang. Ketika asyik mengulang kaji pelajaran. Ibu dan bapaku tiada di rumah kerana pergi ke majlis perkahwinan sahabat mereka di bandar. aku tinggal seorang diri di rumah.

Negeri Sembilan Darul Khusus. Surat yang saudari kirimkan telah selamat saya terima.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B2. Saya berharap saudara sekeluarga berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. 70400 Seremban. Saya berada di gerai makanan seawal pukul 9. Yang ikhlas. 735. Pada waktu malamnya pula saya akan mengulang kaji pelajaran bersama-sama adik saya. Pada cuti sekolah baru-baru ini. Saudari tentunya gembira kerana berpeluang melawat datuk dan nenek di kampung. Lorong Semarak 13/1.00 petang kecuali hari Jumaat.00 pagi hingga pukul 5. Muar. Akhir kata. Farah. 10 Jun 2007 Menemui sahabatku saudari Syazwani yang berada di Sungai Balang. SKOR: ________________ 160 . Tentunya saudari tidak melepaskan peluang menjamu selera dengan buah-buahan tempatan. Johor dengan selamatnya. Bagaimana keadaan saudari sekarang? Saya dan keluarga di sini berada dalam keadaan sihat. Taman Panchor Jaya. Ammar dan Iqmal. saya menghabiskan cuti dengan membantu ibu dan ayah di gerai makanan.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Nomborkan maklumat yang diberi mengikut urutan format Surat Kiriman Tidak Rasmi yang betul. Saya berazam untuk mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR. sambutlah salam daripada saya dan keluarga buat saudari di sana.

______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ Menemui sahabatku __________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ Yang ikhlas.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis maklumat yang telah disusun pada praktis B3.1 supaya menjadi sebuah karangan Surat Kiriman Tidak Rasmi yang lengkap. Farah (Farah binti Adil) SKOR: ________________ 161 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B2.

Anakanda memohon (4)___________________ kerana telah lama tidak mengirim (5)___________________. Negeri Sembilan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B2. Anakanda berjanji akan (10)_________________________ dengan baik. Persiaran Semarak. Sekian buat kali ini. Akhir kata. Selain itu. sila (7) _______________________ borang kebenaran yang anakanda lampirkan. Sekiranya ayahanda mengizinkannya. Wani (Wani binti Wahi) SKOR: ________________ 162 .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isikan tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai supaya menjadi Surat Kiriman Tidak Rasmi yang lengkap. Tujuan anakanda menulis surat ini adalah untuk meminta keizinan daripada ayahanda dan bonda untuk menyertai (6)__________________________________ ke Melaka. Anakandamu. anakanda berharap agar ayahanda (9)_______________ anakanda mengikuti lawatan tersebut. No. sambutlah salam rindu daripada anakanda. Lawatan tersebut akan diadakan pada 30 Jun 2007. Oleh itu. 573. anakanda ingin meminta sedikit wang sebagai (8)_____________________bas dan perbelanjaan sewaktu di sana nanti. 71770 Seremban. Bandar Warisan. (1)_____________________ Ke hadapan ayahanda dan bonda yang berada (2)____________ dengan iringan doa semoga berada dalam keadaan (3)______________ Ayahanda.

Sekian. Beg Berkunci 203. Yang benar. Sabah. Kami akan mengadakan lawatan tersebut pada 14 Julai 2007. terima kasih. D Memohon Kebenaran Melawat Kilang Minuman F G Berhubung perkara di atas. Peti Surat 204. pukul 9. Sabah International Dairies Sdn. 88857 Inanam. 2. I J K Penutup H Kandungan surat / isi Perakuan Azillah (AZILLAH BINTI ARULLAH) Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia. Kami juga berharap agar pihak tuan dapat memberikan maklum balas segera untuk tindakan kami. Alamat pengirim A Garisan melintang B Pengurus. Tuan. Sekolah Kebangsaan Pomotodon. amat kami hargai. E Panggilan hormat Tajuk surat Pengenalan Alamat penerima Tarikh surat C 25 JUN 2007.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN B3 Persatuan Bahasa Malaysia. SABAH. Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat secara dekat proses membuat minuman dan mendedahkan kepada pelajar tentang penggunaan teknologi moden dalam perusahaan membuat minuman. 4.00 pagi. Sekolah Kebangsaan Pomotodon. Seramai 40 orang murid dan 2 orang guru akan menyertai lawatan tersebut 3. 88996 Kota Kinabalu. Tandatangan L Nama dan jawatan pengirim 163 . Kerjasama pihak tuan meluluskan permohonan ini. dimaklumkan bahawa Persatuan Bahasa Malaysia sekolah ini akan mengadakan lawatan ke kilang tuan. Bhd.

00 pagi. (3) _____________________________________ (2)________________ Berhubung perkara di atas. Kami juga berharap agar pihak tuan dapat memberikan maklum balas segera untuk tindakan kami. 4. SKOR: ________________ 164 . dimaklumkan bahawa Persatuan Bahasa Malaysia sekolah ini akan mengadakan lawatan ke kilang tuan. Pengurus. Bhd. (1)_______________________. Persatuan Bahasa Malaysia. Azillah (AZILLAH BINTI ARULLAH) (7)_____________________________. Tuan. Yang benar.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B3. _________________________. (6)_______________________. pukul 9. Beg Berkunci 203. _________________________. _______________________________. Seramai 40 orang murid dan 2 orang guru akan menyertai lawatan tersebut 3. Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat secara dekat proses membuat minuman dan mendedahkan kepada pelajar tentang (5)________________________________________________________. kami hargai. 2. SABAH. Kami akan mengadakan lawatan tersebut pada (4) ____________. Kerjasama pihak tuan meluluskan permohonan ini. Sabah International Dairies Sdn. 88996 Kota Kinabalu.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan perkataan yang sesuai berdasarkan surat rasmi yang telah dibaca.

___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 8. tuliskan butiran berikut: 1. ___________________________________________________________ 6. ___________________________________________________________ 10. Sebelum membalas surat itu. Tandatangan pengakuan.aluan . Kata alu . ___________________________________________________________ 3. Pengakuan pengirim . Tajuk surat. Nama dan alamat pengirim. kamu diminta untuk membalas surat tersebut. ___________________________________________________________ 4. __________________________________________________________ SKOR: ________________ 165 . ___________________________________________________________ 9. Tarikh surat ditulis.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Andaikan kamu sebagai pengurus syarikat itu. ___________________________________________________________ 7. ___________________________________________________________ 2. Nama dan jawatan pengirim. ___________________________________________________________ 5. Kata ganti nama panggilan hormat yang sesuai untuk penerima surat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B3. Nama dan alamat penerima. Isi dan tujuan surat.

.2.. 4.. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________. _________________________. ______________ SKOR: ________________ 166 .......... kamu diminta untuk membalas surat tersebut..MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B3. ______________________________________________________________ ________________________________________________________________... _____________________ ........ ______________________________________________________________ ________________________________________________________________....3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Andaikan kamu sebagai pengurus syarikat........ _________________________________________________.. 2... 3. Tulis surat tersebut berpandukan Praktis B3.. ____________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________... ______________________________ ______________________________ ______________________________ ___________________________________________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ _________. (_____________________) _________________________......

memancing pulang P memasak memungut menolong catatan harian berpisah sedih bersembahyang seronoknya Pada hari Ahad. Apabila sampai di rumah. datuk telah membungkus buah-buahan yang akan kami bawa pulang ke rumah. saya terpaksa _________________ dengan datuk dan nenek. 7 Jun 2007. nenek telah menyediakan makanan tengah hari. saya mengikut datuk ke dusun durian. Saya membantu datuk _________________ durian-durian yang gugur. abang dan datuk ___________________ ikan di sebatang sungai. Pada awal pagi. Pada petangnya pula. Banyak durian yang gugur.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isikan tempat-tempat kosong supaya menjadi sebuah karangan yang lengkap. saya. 6 Jun 2007. Selasa. Banyak ikan yang kami dapat. Betapa _____________________ saya mendengar berita itu. Berikut ialah ___________________ saya sepanjang berada di kampung. Selepas bersarapan pagi. Oleh sebab kerana terlalu kekenyangan. bersamaan 5 Jun 2007 yang lalu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B4. Selepas itu. SKOR: ________________ 167 . saya _______________ ke kampung bersama-sama keluarga. Kami makan bersama-sama. Ikan-ikan terrsebut dijadikan juadah makan malam. Nenek __________________ gulai tempoyak ikan sembilang. kami tertidur. Laku sungguh jualan datuk hari ini. Tetapi ayah telah berjanji akan pulang ke kampung pada cuti sekolah yang akan datang. saya ______________ datuk menjual durian di tepi jalan. Saya berharap dapat pulang ke kampung lagi pada cuti persekolahan yang akan datang. Saya berasa sangat __________________ kerana pada hari ini. Saya makan beberapa biji durian di dusun. Isnin. Kami _____________________ berjemaah bersama-sama datuk dan nenek.

saya telah pergi ke sekolah seperti biasa. Selasa.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberi.rehat .karangan .dataran perhimpunan .tidur ________________________________________________________________ ______________________________________________________ SKOR: ________________ 168 .10 pagi menghantar . 6 Jun 2007.sekolah .mesyuarat . bersamaan 6 Jun 2007 yang lalu.00 pagi guru-guru . 7.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B4.00 pagi loceng berbunyi .balik .30 pagi belajar . Pada hari Selasa.membersihkan kelas ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 7.55 tengah hari loceng berbunyi .30 pagi berhimpun .kawan-kawan ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 11.catatan harian ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 10.memberikan latihan ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 12.kepenatan . Berikut ialah catatan harian saya semasa berada di sekolah.ucapan ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 8.makan .

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B4.2 supaya menjadi catatan yang lengkap.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Salin ayat daripada Praktis B4. ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ SKOR: ________________ 169 .

kejadian rompakan yang SKOR: ________________ 170 .Pihak polis telah ___________________ dua orang rakyat asing. Beliau juga menyarankan agar setiap pekedai hendaklah ______________________________ terhadap sering________________sejak akhir-akhir ini. Pihak polis segera ___________________ sekitar kedai itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan karangan berita di bawah dengan perkataan yang diberi. 22 Januari . Mereka ______________________ ketika cuba merompak sebuah kedai emas malam tadi. Polis peronda tiba di tempat kejadian kira-kira sepuluh minit selepas kejadian itu. mengepung menyedari menangkap berhati-hati berlaku ditangkap menghubungi melarikan Rompakan di Sebuah Kedai Emas IPOH. pemilik kedai emas itu memberitahu beliau di ________________ kedainya dimasuki pencuri kedainya berbunyi. Tan Hoch Sing.ACP Azman Alias dua orang lelaki itu cuba ______________diri dengan sebuah kereta Proton Saga berwarna merah tetapi berjaya diberkas. Menurut Ketua Polis Daerah . apabila mesin penggera Beliau yang tinggal di tingkat atas kedai dua tingkat itu segera ___________________ pihak polis.

Andaikan anda pemberita .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5. kejadian itu berlaku ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Menurut beliau lagi. lengkapkan setiap perenggan di bawah ini supaya menjadi sebuah berita yang lengkap. 7 April – Sebuah kedai emas di Jalan Mutiara ______________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Pemilik kedai tersebut Encik Zamir bin Samad berkata. salah seorang daripada perompak tersebut mengarahkan pekerja – pekerja kedai agar _________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Perompak-perompak itu melarikan diri dengan menaiki sebuah kereta ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Jurucakap polis memberitahu bahawa pihaknya menerima aduan tentang rompakan tersebut daripada salah seorang__________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ SKOR: ________________ 171 .2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Sebuah kedai emas telah dirompak oleh tiga orang lelaki . KUCHING .

Bila dan di manakah diadakan ? ___________________________________________________________ Isi-isi utama : 1. Siapakah yang dijemput hadir dalam majlis itu? ___________________________________________________________ 2. Bagaimanakah sambutan para hadirin terhadap majlis? ___________________________________________________________ Penutup : 1. Siapakah yang merasmikan majlis itu? ___________________________________________________________ 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5. Apakah acara-acara yang diadakan sepanjang majlis ? ___________________________________________________________ 4. ___________________________________________________________ 2. Apakah harapan pihak sekolah? __________________________________________________________________ SKOR: ________________ 172 . Pendahuluan : 1.Sebagai salah seorang sidang redaksi majalah sekolah. anda ditugaskan untuk menulis berita tentang program tersebut.Tulis berita anda selengkapnya. Nama tempat dan tarikh majlis diadakan?.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Sekolah kamu telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar. Gunakan soalan-soalan di bawah sebagai panduan .

Sebagai salah seorang sidang redaksi majalah sekolah.4 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Sekolah kamu telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar.3. anda ditugaskan untuk menulis berita tentang program tersebut.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 173 .Tulis berita anda selengkapnya berdasarkan praktis B5.

Tujuan pertandingan ini diadakan adalah untuk mendidik murid agar menjaga kebersihan dan keceriaan kelas.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN B6 Laporan Pertandingan Keceriaan Kelas Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Kuala Selangor Pada 10 April hingga 14 April 2007 yang lepas. keceriaan. kelas-kelas yang tidak memenangi pertandingan ini turut mendapat pujian daripada Guru Besar kerana telah memberikan kerjasama dalam menjayakan pertandingan ini. 8 Sekolah Kebangsaan Bandar Baru . 2 3 4 5 Laporan disediakan oleh. Guru kelas perlu mengagihkan tugas manakala ketua kelas memastikan agar setiap murid melaksanakan tugas yang diberikan . Setiap kelas melibatkan diri dalam pertandingan ini. Kelab Keceriaan Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Kuala Selangor telah menganjurkan pertandingan keceriaan kelas. kreativiti dan kerjasama murid bagi setiap kelas. Walau bagaimanapun. Pertandingan ini telah mencapai matlamatnya dan akan diteruskan pada masa akan datang. Kuala Selangor. guru-guru penolong kanan dan Guru Penasihat Kelab Keceriaan . Pertandingan ini telah dimenangi oleh Kelas 4 Rajin manakala naib johan Kelas 3 Tekun. Markah dikira berdasarkan tahap kebersihan. 174 . 7 6 Abdullah (ABDULLAH SYAHIR BIN OSMAN) Setiausaha Kelab Keceriaan Kelas. Pertandingan ini telah diadili oleh Guru Besar. Pertandingan ini juga dapat mewujudkan suasana sekolah yang kondusif agar murid selesa mengikuti proses pembelajaran. 16 APRIL 2007.

MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN B6 Panduan 1 Tajuk laporan 2 Pendahuluan 3 Isi – isi penting 4 Isi – isi penting 5 Penutup 6 Tarikh 7 Tandatangan 8 Nama penulis laporan dan jawatan 175 .

penceramah jemputan. lengkapkan laporan di halaman sebelah.25 pagi. menjadi murid yang lebih berkeyakinan dan berketrampilan sekeping fail yang mengandungi bahan-bahan yang berkaitan dengan program tersebut menyampaikan kata alu-aluan dan telah mengingatkan murid-murid agar menumpukan sepenuh perhatian sepanjang program ceramah ini berlangsung Pada pukul 8.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B6. Berdasarkan isi-isi penting yang diberi. Anda diminta menulis laporan tentang lawatan tersebut.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kelab Bimbingan dan Kaunseling sekolah anda telah mengadakan suatu program ceramah motivasi murid tahun 6. Encik Mazlan bin Karim pun tiba program motivasi untuk murid-murid tahun 6 176 .

00 pagi lagi. guru bimbingan dan kaunseling. murid-murid telah diarahkan untuk mengambil tempat di dalam dewan sekolah. Sebelum memulakan ceramah beliau. Encik Mohd Fackry bin Ahmad selaku pengerusi majlis telah ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ _________________________________. SKOR: ________________ 177 . (NASER BIN RAMLI) Setiausaha. Kelab Bimbingan dan Kaunseling. Seramai 110 orang murid tahun 6 telah terlibat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B6.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Laporan Program Ceramah Motivasi Murid Tahun 6 Sekolah Kebangsaan Indera Mahkota Utama Kelab Bimbingan dan Kaunseling Sekolah Kebangsaan Indera Mahkota Utama telah mengadakan suatu _________________________ __________________________________________________________. ___________________________________________________________ __________ dan ketibaannya telah disambut dengan paluan kompang oleh beberapa orang murid daripada Kelab Kebudayaan sekolah. Program ini juga diharapkan dapat membantu muridmurid membuat persediaan yang lebih rapi sebelum menghadapi peperiksaan UPSR yang semakin hampir. Program tersebut telah dijalankan pada 7 Julai 2007 yang bermula dari jam 8. Disediakan oleh.30 pagi hingga 1. mereka telah mendaftar dan menerima ____________________ __________________________________________________________mendaft ar.00 petang. Seawal jam 8. atáxÜ 10 JULAI 2007. Sekolah Kebangsaan Indera Mahkota Utama. Program ceramah motivasi ini telah berjaya menyuntik semangat murid-murid agar mereka dapat berubah ______________________________________________ ____________________ .

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B6.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Andaikan anda setiausaha Lembaga Pengawas Sekolah di sekolah anda. Tulis laporan anda itu selengkapnya. ____________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________ ___________________________ ( ) ___________________________ ___________________________ _________________ SKOR: ________________ 178 . Anda diminta untuk menulis laporan tentang program ceramah motivasi pengawas yang telah dijalankan di sekolah anda.

Terlebih dahulu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B7. Peluang untuk mencapai kejayaan sentiasa terbuka luas. dan rakan-rakan . guru-guru. Semoga Tuhan sahaja yang dapat membalasnya. tidak mungkin saya memperoleh kejayaan ini. Sekian. Yang Berbahagia Tuan Guru Besar. Kamu diminta berucap dalam majlis tersebut. Hadirin yang dihormati. terima kasih kepada semua pihak yang hadir dan menjadi tulang belakang di sebalik kejayaan saya ini. Semoga kita akan berjumpa lagi. cita-cita saya untuk _______________________ akan tercapai. saya _________________ kalian . menjadi doktor mengucapkan terima kasih sangat gembira akan mendoakan kejayaan Salam sejahtera mencapai kecemerlangan Akhir kata membuahkan hasil Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. Sediakan teks ucapan kamu selengkapnya. Teruskan perjuangan tanpa mengenal erti jemu. Saya mengambil kesempatan ini untuk ______________________ kepada ibu bapa. Pihak sekolah telah mengadakan majlis untuk meraikan kejayaan kamu itu.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu telah diumumkan sebagai murid cemerlang UPSR sekolah. Saya berasa ___________________ kerana segala usaha saya selama ini telah ________________________. Bimbingan dan tunjuk ajar semua pihak tidak mungkin saya lupakan. Bagi saya inilah majlis yang paling bersejarah dalam hidup saya. Saya juga berharap kejayaan ini akan menjadi pendorong kepada saya untuk terus berusaha dan ____________________ yang lebih gemilang. Rebutlah setiap peluang yang ada dengan sebaik mungkin. Tanpa bantuan daripada kalian . Semoga suatu hari nanti. guru-guru dan rakan-rakan yang dikasihi. SKOR: ________________ 179 . Kepada rakan-rakan yang saya sayangi. Saya bersyukur kepada Tuhan kerana telah memberi kejayaan dalam peperiksaan UPSR tahun ini. ___________________ saya ucapkan. terima kasih. ____________________ daripada saya. saya mengucapkan terima kasih kepada pihak sekolah kerana sudi mengadakan majlis ini. Isi tempat kosong dalam perenggan dengan rangkai kata yang diberi.

Pihak sekolah telah mengadakan majlis untuk meraikan kejayaan kamu itu. Bina ayat menggunakan rangkai kata yang diberi. rakan-rakan – ucapan salam ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2 terima kasih – pihak sekolah – mengadakan majlis ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3 bersyukur atas kejayaan . Kamu diminta berucap dalam majlis itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B7.ucapan terima kasih – semoga berjumpa lagi ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 180 .gembira – usaha membuahkan hasil ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4 terima kasih – ibu bapa. 1 Terima kasih – Tuan Pengerusi Majlis. guru-guru.tercapai – mendoakan kejayaan rakan-rakan ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 6 Akhir kata .2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu telah diumumkan sebagai murid cemerlang UPSR sekolah. Sediakan teks ucapan kamu selengkapnya. guru-guru dan rakan-rakan – jasa tidak akan dilupakan ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5 berharap cita-cita – doktor . Tuan Guru Besar.

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS B7.3

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan ayat di bawah.

Ucapan alu-aluan

Yang dihormati ___________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________

Kata penegasan

Hadirin ________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________

Penutup ucapan

Akhir kata, ______________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________

Ucapan terima kasih

Sekian, ______________________________

SKOR: ________________ 181

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN B8

Kamu dan rakan hendak pergi ke dusun buah-buahan. Kamu dan rakan berbual-bual di sepanjang perjalanan ke dusun buah-buahan itu. Reza Daniel Imran Reza Imran Reza Daniel Imran Daniel Reza Daniel Imran Daniel Imran Reza : : : : : : : : : : : : : : : Selamat pagi, Daniel, Imran. Selamat pagi. Baru sampaikah? Kamu memang selalu lewat, Reza. Maafkan aku. Tadi basikal aku pancit. Sebab itu aku lewat. Sampai di kebun itu nanti, aku hendak makan buah rambutan yang menjadi kegemaranku sepuas-puasnya. Amboi, besarnya hajat kau, Imran! Pokok rambutan di kebun datuk aku semuanya rendah dan rendang. Kita tidak perlu memanjat dan buahnya boleh dicapai dengan tangan. Betulkah? Tak sabar rasanya untuk memetik sendiri buah rambutan itu. Memang betul. Pokok rambutan datuk aku ini ditanam secara cantuman. Pokoknya tidak tinggi tetapi buahnya besar dan rasanya manis. Sudah tentu buah rambutan datuk kamu menjadi rebutan para peniaga buah-buahan di sekitar kawasan ini. Begitulah nampaknya. Selain itu, di dusun datuk aku ada buah durian, langsat, manggis dan pulasan. Semuanya sedang masak ranum. Bila kita nak sampai ni? Aku dah tak sabar untuk memetik buah-buahan itu. Eh, lihat tu! Kita dah sampai. Aku harap kamu semua berhati-hati di dusun ini nanti. Eloklah kita letakkan basikal di tepi jalan ini. Marilah cepat! Baiklah.

182

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS B8.1

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan rangkai kata di bawah berpandukan petikan yang diberi. 1. Sampai di kebun itu nanti,_________________________________

___________________________________________________________

2.

Kita tidak perlu memanjat _________________________________

___________________________________________________________

3.

Pokok rambutan datuk aku ________________________________

___________________________________________________________

4.

Dusun datuk aku ada buah _______________________________

___________________________________________________________

5.

Aku sudah tak sabar _____________________________________

___________________________________________________________

SKOR: ________________ 183

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS B8.2

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan dialog berpandukan petikan yang diberi. Reza Daniel Imran Reza Imran Reza Daniel : : : : : : : Selamat pagi, Daniel, Imran. __________________ . Baru sampaikah? Kamu memang selalu lewat, Reza. Maafkan aku. Tadi __________________. Sebab itu aku lewat. Sampai di kebun itu nanti, ________________________ buah rambutan yang menjadi kegemaranku sepuas-puasnya. Amboi, besarnya hajat kau, Imran! __________________________________________ rendah dan rendang. Kita tidak perlu memanjat dan buahnya boleh dicapai dengan tangan. Betulkah? _____________________________________ buah rambutan itu. Daniel Reza : : Memang betul. Pokok rambutan datuk aku ini ditanam secara cantuman. __________________________ besar dan rasanya manis. Sudah tentu buah rambutan datuk kamu menjadi rebutan para _________________________________________ kawasan ini. Begitulah nampaknya. Selain itu, di dusun datuk aku ada buah durian, langsat, manggis dan pulasan. Semuanya sedang masak ranum. _________________? Aku dah tak sabar untuk memetik buah-buahan itu. Daniel Imran Reza : : Eh, lihat tu! Kita dah sampai. Aku harap kamu semua berhati-hati di dusun ini nanti. ____________________. Marilah cepat! : ________________________.

Imran

:

Daniel Imran

: :

SKOR: ________________ 184

3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu dan rakan-rakan kamu berbual-bual tentang bagaimana hendak menceriakan kelas kamu. Lengkapkan peta minda di bawah. ____________________ ___________________ Pendahuluan __________________ __________________ Isi-isi penting ___________________ ___________________ ___________________ ___________________ Penutup ___________________ ___________________ SKOR: ________________ 185 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B8.

___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 186 .3.4 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu dan rakan-rakan berbual bagaimana hendak menceriakan kelas. Tulis perbualan kamu itu berdasarkan peta minda Praktis B8.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B8.

6. Mereka tidak mahu ibu bapa mereka bimbang kerana pulang lewat. Mereka berdua menunggang basikal dengan berhati-hati dan tidak beremba-remba di jalan raya. 5. mereka terserempak dengan rakan mereka. Setelah sampai di bilik guru. Di pertengahan jalan. Setelah selesai mengikuti kelas tuisyen Sains. Apabila sampai di rumahnya. Farhana yang sedang berjalan kaki kerana dia ketinggalan bas untuk pulang. Ibu Farhana mempelawa mereka minum dahulu tetapi mereka menolak pelawaan itu dengan sopan kerana ingin segera pulang ke rumah. murid-murid Tahun 6 Cemerlang bersalaman sambil mengucapkan terima kasih kepada guru mereka. 9. SKOR: ________________ 187 . Senaraikan perbuatan baik yang terdapat dalam petikan di atas. Liyana dan Nora membantu Cikgu Zalmimi membawa buku-buku dan begnya ke bilik guru. Farhana dan ibunya mengucapkan terima kasih atas bantuan mereka berdua. 4.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Baca dan fahami petikan di bawah. Mereka bersimpati melihat Farhana. 1. Liyana mempelawa Farhana membonceng basikalnya. 2. 7. 10. 8. Liyana sentiasa mengingati pesanan ibunya agar menjaga diri dan berhati-hati walau di mana berada. mereka meminta izin daripada Cikgu Zalmimi untuk pulang dahulu. Mereka pun meneruskan perjalanan ke rumah masing-masing. 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C1.

2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan perenggan di bawah berpandukan petikan yang diberi. kita perlulah _______________________________ daripada guru untuk melakukan sesuatu. kita sewajarnya ________________ terhadap rakan yang berada dalam kesusahan dengan _______________rakan yang ketinggalan bas membonceng basikal kita. Selain itu. Di samping itu. Akhirnya. mengucapkan _____________________ dan _______________ guru-guru kerana telah mengajar kita. antaranya kita hendaklah __________________. kita mestilah _________________ pesanan ibu agar menjaga diri dan berhati-hati walau di mana berada contohnya tidak beremba-remba di jalan raya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C1. Seterusnya. SKOR: ________________ 188 . Beberapa pengajaran diperoleh daripada petikan. kita juga sepatutnya berterima kasih atas bantuan seseorang dan menolak pelawaan seseorang dengan _____________.

Petang itu. Mereka mengucapkan terima kasih kepada jururawat tersebut.” Asma mencadangkan kepada rakan-rakannya. Mereka mengharapkan Cikgu Ainun cepat sembuh. Kita perlu melawatnya. Apabila mendapat tahu Cikgu Ainun dimasukkan ke hospital kerana sakit buah pinggang. Inilah caranya kita mengenang jasa guru. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 189 . Asma dan rakan-rakannya pergi ke hospital untuk menziarahi Cikgu Ainun.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis lima pengajaran yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C1. Setelah setengah jam bersama-sama Cikgu Ainun. Apabila bertemu Cikgu Ainun. mereka meminta diri untuk pulang sambil mencium tangannya. mereka mengucapkan salam sambil bersalaman dengannya. Mereka membawa buah tangan untuk Cikgu Ainun. “Patutlah sejak kebelakangan ini wajah Cikgu Ainun kelihatan pucat. Cikgu Ainun mengucapkan terima kasih kepada mereka bertiga kerana sudi menziarahinya. mereka bertanya jururawat yang bertugas di mana Cikgu Ainun ditempatkan. Sampai di hospital. Cikgu Ainun menerima kedatangan mereka dengan senyuman. Asma segera mengajak Syafiqah dan Zuraini mengunjungi guru tersebut. Beliau juga sempat menasihati mereka agar belajar bersungguh-sungguh untuk menghadapi peperiksaan UPSR.

Berita tentang kemalangan jalan raya sering terpapar di dada akhbar malah kadang-kadang menjadi tajuk utama akhbar. Terdapat juga pengguna jalan raya menganggap jalan raya sebagai gelanggang lumba. Perbuatan ini bukan sahaja membunuh diri malahan mengancam nyawa orang lain. Jumlah kemalangan semakin meningkat terutamanya pada musim perayaan. Kemalangan ini disebabkan terdapat pemandu yang tidak berlesen. Perbuatan menggunakan telefon bimbit ketika memandu juga boleh mengundang bahaya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C2.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis beberapa pengajaran yang boleh kamu dapati daripada petikan di bawah. Mereka memandu sesuka hati dan tidak mematuhi peraturan jalan raya. SKOR: ________________ 190 . Kenderaan yang tidak diselia juga boleh menjadi punca kemalangan. Seterusnya. ada juga pemandu yang tidak memberi tumpuan ketika memandu. Ada juga kemalangan berlaku berpunca daripada sifat pemandu yang terburu-buru dan tidak bertimbang rasa. Setiap pemandu perlu memastikan kenderaan mereka selamat ketika berada di jalan raya. Mereka tidak mematuhi papan tanda had kelajuan.

Ada juga pemandu yang tidak memberi tumpuan ketika memandu. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 191 . Sifat pemandu yang terburu-buru dan tidak bertimbang rasa. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. Mereka memandu sesuka hati tanpa mematuhi peraturan jalan raya. Kenderaan yang tidak diselia juga boleh menjadi punca kemalangan.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Catat pengajaran berpandukan ayat daripada petikan. Kemalangan ini disebabkan terdapat pemandu yang tidak berlesen. 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C2.

kita diminta_________________________________________ .Sekiranya kita mempunyai sikap yang baik di jalan raya. kita juga mestilah___________________________________ kerana sangat penting kepada setiap orang yang menggunakan jalan raya. SKOR: ________________ 192 . kita dapat menghindarkan diri daripada mendapat kemalangan. Selain itu.Kenderaan kita juga perlu diselia selalu agar______________________.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C2. pengajaran yang saya dapati ialah kita _________________________________________ untuk memandu kenderaan.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan pengajaran yang diberikan.Di samping itu. Kita juga perlu_____________________________________ketika memandu kerana terburu-buru ketika memandu akan membawa padah. perlu mempunyai lesen memandu mematuhi undang-undang jalan raya bertimbang rasa memberi tumpuan ketika memandu kenderaan berada dalam keadaan yang baik Berdasarkan petikan di atas.

mendidik dan mengasuhku Yang lemah tidak seperti mereka yang bestari. Guru Kau ibarat dian Yang menerangi diriku Yang hauskan ilmu. Guru Kau mendidikku penuh kesabaran Kau amat bertanggungjawab Mengajar.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN C3 Baca dan fahami sajak di bawah. Guru Menghargai masa amalanmu Kehadiranmu menjadi penantianku Kau pandai mengambil hati Kau selami hati budi kami Yang ketandusan pengetahuan. Guru Nasihatmu amat berharga Aku hargai ketulusan hatimu Membimbingku ke arah kejayaan Terima kasih cikgu. 193 .

1 Kau mendidikku penuh kesabaran bertanggungjawab 2 Kau amat bertanggungjawab kesabaran 3 Kau pandai mengambil hati prihatin 4 Menghargai masa amalanmu terima kasih 5 Terima kasih cikgu menghargai masa SKOR: ________________ 194 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C3.1 Suaikan penyataan dengan nilai murni yang sesuai berdasarkan lampiran C3.

Menghargai pemberian orang kepada kita.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tuliskan BETUL pada penyataan yang menunjukkan nilai murni dan SALAH pada penyataan yang bukan nilai murni. 3. Membaling sesuatu benda semasa marah. Mengejek dan mencerca rakan-rakan yang bermasalah. Sentiasa menepati waktu. 6. 5. . 7. 4. Sentiasa mengambil berat akan tugasan yang diberi. SKOR: ________________ 195 1. 9. 8. 10. 2. Mengambil berat tentang masalah yang dihadapi oleh rakan-rakan. Sentiasa bersabar ketika menghadapi masalah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C3. Mementingkan diri sendiri. Mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang pelajar. Memarahi seseorang di hadapan orang lain.

3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina lima ayat berpandukan kata kunci yang diberi. menghargai masa perkara-perkara yang bermanfaat ________________________________________________________ ________________________________________________________ 4. bertanggungjawab tugasan yang diamanahkan ________________________________________________________ ________________________________________________________ 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C3. terima kasih bantuan yang diberikan ________________________________________________________ SKOR: ________________ 196 . prihatin terhadap masalah rakan ________________________________________________________ ________________________________________________________ 5. 1. bersabar menghadapi dugaan ________________________________________________________ ________________________________________________________ 2.

Bincangkan nilai-nilai murni yang diperoleh daripada petikan di bawah. 197 . : Yakah? Saya tidak tahu langsung akan hal itu. Ayahnya tidak dapat menjalani pembedahan kerana belum cukup wang. Hazim Raju Hazim Raju : Kwai Ling tidak datang ke sekolah hari ini? : Tidak. Bagaimana jika kita mengadakan kutipan derma untuk membantu ayah Kwai Ling. Hazim : Kasihan Kwai Ling dan keluarganya. Raju Hazim : Bagus pendapat kamu itu. : Baiklah. Dia menghidap barah. Tentu mereka dalam kesusahan sekarang. Jadi eloklah kita berbincang dengan Cikgu Hisyam.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN C4 Baca dialog di bawah. : Ya. Kamu tidak tahukah bahawa bapanya ditahan di wad hospital sejak kelmarin. Memang ayahnya sudah lama menghidap penyakit ini. Mari kita berbincang dengan Cikgu Hisyam.

k b e r n i n 5. K e J a s a a 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C4. k r j i n n 2.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Nilai murni yang terdapat dalam petikan tersebut ialah: 1. e r a s y a a a t SKOR: ________________ 198 . a k h a i 3.

2. 1. Raju dan Kwai Ling juga mempunyai sikap ___________________ untuk membantu rakan yang dalam kesusahan.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isikan tempat kosong dengan nilai murni berdasarkan dialog yang diberi supaya menjadi ayat yang lengkap. 4. bersimpati bersopan . 3. Raju bersikap ____________dan baik hati kerana sudi mendengar masalah Kwai Ling. Amalkanlah sikap yang __________________ ketika berjumpa dengan orang yang lebih dewasa supaya dapat berbincang sebelum membuat sesuatu keputusan. Selain itu. Kita patut meneladani sikap Hazim yang____________________dan mengambil tahu akan kebajikan rakannya. Sikap Raju dan Hazim yang ____________terhadap orang yang ditimpa kesusahan tanpa mengira bangsa patut kita jadikan contoh.santun prihatin baik hati bekerjasama SKOR: ________________ 199 . 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C4.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C4. __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ SKOR: ________________ 200 . Tulis ayat-ayat daripada praktis C4.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ .2 supaya menjadi satu perenggan yang lengkap.

hati semasa melintas. 201 . Reda dengan ketentuan Tuhan. Nasi lemak sarapan pagi. Anak kota marilah pulang. Kais pagi makan pagi. Pergi ke hutan mencari ceri.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN C5 Baca dan fahami pantun ini. Untuk menonton cerita Si Pekan. Pergi ke bandar bersama Pak Saleh. Mari dimakan perlahan-lahan. Mohon maaf ampun diberi. Untuk mengadap ayah bonda. Suruhan Tuhan tak pernah diabaikan. Hari raya bakal menjelang. Berhati . Untuk dibuat layang-layang. Dijahit langsir berenda-renda. Ke kedai Pak Mawi membeli kertas. Abang berjalan bersama Dollah. Contohilah anak yang soleh. Agar nyawa tidak melayang. Jika kita rasa bersalah.

bertanggungjawab memandang ke kiri dan ke kanan 5. mengakui kesalahan jika kita rasa bersalah 3. bersyukur reda dengan ketentuan tuhan 6. hormat-menghormati pada pagi raya mencium tangan ayah bonda 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C5. meminta maaf mohon maaf ampun diberi 2.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Padankan nilai-nilai murni dengan pernyataan yang diberi 1. menjaga keselamatan suruhan tuhan tak pernah diabaikan SKOR: ________________ 202 .

menghormati orang yang lebih tua Kita hendaklah __________________________________________________________ 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C5. meminta maaf kesalahan-kesalahan yang dilakukan Kita mestilah _____________________________________________________ SKOR: ________________ 203 . menjaga keselamatan ketika di jalan raya Kita haruslah ___________________________________________________________ 4. mengakui kesalahan yang telah dilakukan Kita hendaklah ____________________________________________________ 5.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ . bertanggungjawab apa yang diamanahkan Kita perlulah ____________________________________________________________ 3. Bina ayat berdasarkan nilai murni di bawah dengan menggunakan frasa yang diberi. 1.

_______________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 204 .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan ulasan di bawah berdasarkan latihan di Praktis C5.2 Berdasarkan petikan di atas .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C5.

Seperti yang kita ketahui.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C6. Nyawa tidak sepatutnya menjadi taruhan. Hormatilah pengguna jalan raya yang lain terutamanya pejalan kaki. jangan memandu mengikut perasaan tetapi memandulah mengikut peraturan. ____________________ 2. Penunggang motosikal yang sering kali menjadi korban perlu ingat bahawa jalan raya bukan tempat berlumba.____________________ SKOR: ________________ 205 . Hargailah nyawa dan sentiasa ingat orang yang tersayang. ____________________ 6. ____________________ 7. Hadirin yang dihormati. selaku pengguna jalan raya. Kadar kemalangan jalan raya ini boleh kita atasi sekiranya semua pihak bekerjasama. ____________________ 10.____________________ 9 . Pemandu kenderaan seharusnya mematuhi peraturan dan had laju yang telah ditetapkan. Biar lambat sedikit asalkan selamat. Hadirin yang dimuliakan. ____________________ 4.1 Senaraikan beberapa nilai murni yang diperoleh dalam ucapan di bawah. Oleh itu. kita hendaklah sentiasa berhati-hati. Sekian. ____________________ 8 . ____________________ 3. Akhir kata daripada saya. kadar kemalangan jalan raya semakin meningkat. ____________________ 5. 1. terima kasih.

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS C6.2

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan ayat-ayat di bawah dengan nilai murni yang sesuai. 1. Kita mestilah _______________ di jalan raya. 2. Kita hendaklah _______________ pengguna jalan raya yang lain. 3. Kita disarankan _______________ peraturan jalan raya. 4. Pengguna jalan raya perlu _______________ untuk mengelakkan kemalangan. 5. Para pemandu dinasihatkan agar _______________ nyawa .

berhati-hati

mematuhi

bertimbang rasa

menghargai

menghormati

SKOR: ________________ 206

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS C6.3

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan ulasan di bawah berpandukan nilai-nilai murni yang diberi.

mematuhi peraturan

menghormati

berhati-hati

menghargai nyawa

bekerjasama

Banyak nilai murni yang boleh dicontohi daripada ucapan tersebut. Antara nilai-nilai tersebut ialah berhati-hati. Semua pengguna jalan raya dinasihatkan agar_______________. Selain itu, adalah penting bagi kita _______________ jalan raya untuk mengelakkan kemalangan. Di samping itu, semasa berada di jalan raya, semua pihak perlu _______________antara satu sama lain. Seterusnya, kita juga perlulah _______________ dan sentiasa mengingati keluarga yang tersayang. Akhir sekali,anggota masyarakat perlulah _______________demi keselamatan diri, keluarga dan masyarakat seluruhnya.

SKOR: ________________ 207

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN C7

Baca dan fahami puisi di bawah.

PANTUN NASIHAT Pergi ke hutan untuk memburu, Dapat seekor burung kenari; Dengarlah murid nasihat guru, Supaya senang kemudian hari. Kuih dibuat pelbagai rasa, Lalu dibeli seorang pemuda; Rajin belajar setiap masa, Supaya senang di hari muka. Ramai pemuda ke kota raya, Ke kota raya mencari kerja; Akhirnya kita akan berjaya, Bila berjaya taburkan jasa. Abang membeli baju melayu, Untuk dihadiahkan kepada Jaabar; Merendah diri amalkan selalu, Hindarkan masalah selalu bersabar. Pergi ke pasar bersama bapa, Sambil berjalan berpimpin tangan; Ramah mesra bertegur sapa, Agar ikatan kekal berpanjangan.

208

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS C7.1

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tandakan ( ) atau ( ) bagi nilai murni dalam ayat di bawah.

1.

Nasihat guru perlulah dipatuhi supaya kita mudah mendapat kejayaan. Sebagai pelajar kita perlu rajin berusaha untuk memperoleh kejayaan. Memburu haiwan boleh dijadikan sebagai satu aktiviti harian kita. Kita boleh ke kota raya untuk mencari hiburan dan memenuhi masa lapang. Setelah kita mendapat kesenangan, jangan sesekali melupakan orang yang berjasa kepada kita. Sikap sabar tidak perlu diamalkan jika kita menghadapi sebarang masalah. Hubungan sesama rakan dapat dikekalkan jika kita mengamalkan sikap bertegur sapa. Sikap meninggi diri boleh diamalkan agar kita disegani oleh orang lain. Kita bolehlah berbangga diri apabila kita berjaya.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Amalan beramah mesra patut kita amalkan dalam kehidupan seharian.

SKOR: ________________ 209

Merendah diri amalkan selalu. Akhirnya kita akan berjaya. Kuih dibuat pelbagai rasa.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis nilai murni berdasarkan pantun yang diberi. Elak masalah selalu bersabar. Supaya senang kemudian hari.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C7. Dapat seekor burung kenari. Ke kota raya mencari kerja. Supaya senang kemudian hari. Apabila berjaya taburkan jasa. Rajin belajar setiap masa. Pergi ke hutan untuk memburu. Abang membeli baju melayu. Untuk diberi kepada Jaabar. Ramai pemuda ke kota raya. Lalu dibeli seorang pemudi. Dengarlah murid nasihat guru. SKOR: ________________ 210 .

Segala ujian dan dugaan itu adalah cabaran dalam kehidupan. Amalan ini memudahkan kita berjaya dalam kehidupan.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ SKOR: ________________ . Nilai-nilai murni dan pengajaran daripada petikan di atas ialah kita mestilah _________________________________________ supaya mendapat kesenangan pada masa depan. Isi tempat kosong dengan nilai murni yang sesuai.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C7.Seterusnya sikap _______________________________ _______________________________________________________ patut kita amalkan agar hubungan baik sesama rakan akan kekal berpanjangan kita tidak akan dibenci orang. SKOR: ________________ 211 . Selain itu. Kita juga patut ______________________________________________ apabila kita telah mencapai sesuatu kejayaan. Semua amalan baik ini bolehlah kita jadikan sebagai panduan dalam kehidupan kita seharian. _______________________________________________ .Kita juga mestilah sentiasa ________________________________________ dalam menempuh dugaan hidup.

Dirinya mesti hidup berdikari. Membaca buku setiap waktu. Mengecap bahagia sesudah susah. Jangan dilupa Tuhan yang kudus. Janganlah kita mudah menyerah. 212 . Senang hidupnya lagi bahagia. Gigih berusaha bertungkus-lumus.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN 8 Baca dan fahami syair di bawah. Membuang masa dielak selalu. Segala usaha hendaklah terus. Kerana hidupnya rajin berusaha. Azam dan tekad di dalam hati. Ilmu yang perlu terus diburu. Adik-beradik pun ramai lagi. Seorang insan yang kini berjaya. Menulis mengira tiadalah jemu. Setiap ujian semuanya lulus. Gigih berusaha membawa tuah. Demikian coretan sebuah kisah. Usaha Membawa Tuah Dengarlah teman suatu cerita. Kepada keluarga ingin berbakti.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C8. Rangkap 4 Gigih berusaha bertungkus lumus. Rangkap 2 Azam dan tekad di dalam hati. Gigih berusaha membawa tuah. Setiap ujian semuanya lulus. Dirinya mesti hidup berdikari. SKOR: ________________ 213 . Segala usaha hendaklah terus. Senang hidupnya lagi bahagia. Mengecap bahagia sesudah susah. Janganlah kita mudah menyerah. Menulis mengira tiadalah jemu.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Senaraikan amalan baik yang terdapat dalam syair tersebut. Jangan dilupa Tuhan yang kudus. Kepada keluarga ingin berbakti. Kerana hidupnya rajin berusaha. Seorang insan yang kini berjaya. Membuang masa dielak selalu. Rangkap 3 Membaca buku setiap waktu. Rangkap 1 Dengarlah teman suatu cerita. Rangkap 5 Demikian coretan sebuah kisah. Adik-beradik pun ramai lagi. Ilmu yang perlu terus diburu.

2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat yang lengkap daripada rangkai kata yang diberi. 1. menghargai masa ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 5. rajin berusaha ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 2. berbakti kepada keluarga ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C8. mengingati Tuhan ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 6. berdikari ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 3. bertekad untuk berjaya ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 214 .

dapat kita membantu dituntut meringankan juga ( 3 )____________________________________________ supaya menjadi orang yang berilmu. kita perlu ( 6 )_______________________________________dalam kehidupan bagi menjamin kehidupan yang sempurna. Sikap suka ( 2 )_______________________________________ beban ibu bapa. bertekad untuk mencapai kejayaan rajin berusaha mengejar ilmu pengetahuan doa kepada Tuhan berbakti kepada keluarga bijak menggunakan masa Terdapat beberapa amalan baik yang boleh didapati daripada syair tersebut. Di samping itu. Isi tempat kosong dengan rangkai kata yang sesuai. SKOR: ________________ 215 . segala usaha kita perlu disertakan dengan ( 5 )____________________________ agar mendapat keberkatan. Akhir sekali.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ . Namun begitu. Selain itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C8. kita juga perlu ( 4 ) ________________________. Kita hendaklah ( 1 ) ___________________________________ sekiranya ingin mencapai kejayaan dalam bidang yang diceburi. Agar masa yang terluang dapat digunakan untuk melakukan aktiviti yang berfaedah.

Mereka kini dikatakan sedang beransur pulih. siasatan lanjut akan dijalankan. Guru yang bertugas telah mengambil tindakan segera dengan menghantar mereka ke pusat kesihatan yang berhampiran. SKOR: ________________ 216 .1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Garisi ayat yang menjadi kata kunci pengajaran dalam petikan di bawah. Menurut pegawai perubatan yang bertugas ketika itu. 6 Jun – Tiga orang kanak-kanak dimasukkan ke Hospital Besar di sini pagi semalam. Kanak-kanak itu dikenali sebagai Abdul Samad Osman. dipercayai punca keracunan itu adalah daripada sejenis buah-buahan jeruk yang diimport dari negara jiran. Doktor Zawawi telah menasihati mereka agar makan makanan yang bersih dan berkhasiat. Semua pengusaha kantin sekolah disarankan agar memastikan makanan yang dijual untuk murid-murid berkhasiat dan bersih. pemakanan yang bersih akan menjamin kesihatan. Mereka dikatakan muntah-muntah dan sakit perut setelah makan di kantin sekolah mereka.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C9. Katanya lagi. Jururawat dan doktor bertugas memberikan layanan yang baik kepada mereka. MIRI. Razali Muhammad dan Samsudin Lani. Walau bagaimanapun.

Kita sepatutnya( menasihati/ menegah ) rakan-rakan agar memilih makanan seimbang sebagai amalan hidup kita. Sekiranya kita mengalami sebarang gangguan kesihatan.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Pilih dan garis perkataan yang tepat bagi melengkapkan jawapan yang diberi di bawah. kita perlulah segera mendapatkan rawatan daripada pihak ( doktor / guru ). Terdapat beberapa pengajaran yang perlu diamalkan dalam kehidupan seharian. Kita juga hendaklah membeli makanan yang dijamin ( kebersihannya / keracunannya ) agar tidak menjejaskan kesihatan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C9. SKOR: ________________ 217 . Antaranya ialah kita perlulah ( mengabaikan / berwaspada ) ketika memilih makanan kegemaran. Kita sepatutnya ( menghindari / mengamalkan ) pemakanan yang boleh memberi khasiat untuk tubuh badan kita.

5 Kita haruslah __________________________________kepada ibu bapa kita yang sangat mengambil berat terhadap diri kita. menjaga kebersihan diri pemakanan seimbang berterima kasih rnendapatkan rawatan menasihati rakan-rakan 1. Kita mestilah mengamalkan__________________________________ untuk menjamin kesihatan tubuh badan kita. 2.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis amalan baik yang berkaitan untuk melengkapkan ayat-ayat di bawah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C9. kita hendaklah segera _________________________________ 3. Sekiranya kita mengalami gangguan kesihatan. Kita perlulah _______________________________. 4 Kita sepatutnya _______________________________________ agar memilih makanan seimbang sebagai amalan hidup seharian. persekitaran dan pemakanan kita sepanjang masa. SKOR: ________________ 218 .

tetapi 3. atau 4. ke Ke bawah 1. pengorbanan 3. A 2. Kampung Kepayang dilanda ribut kencang secara tiba-tiba pada sebelah petang. A 4. enam tahun 2. sejak 3. supaya 5. B 2. kami 5. C 2. A 5. Kejadian itu bermula pada pukul 4.1 1. C 5. Apakah 4.3 1. kepada PRAKTIS 1A 1. menimpa 4. dengan 3. A 3. Datuk Malik. A 3. B 4. akan 3. Seorang warga emas cedera parah kerana dihempap tiang seri rumahnya 4. Mangapakah PRAKTIS P2.3 1. C 5. Mangsa-mangsa ribut akan diberi bantuan sebagaimana yang dijanjikan oleh Ketua Kampung PRAKTIS P1. demi 4. kecuali PRAKTIS 1C 1. kerana 2. Ketua Kampung Kepayang tiba di tempat kejadian lima belas minit kemudian 5. A 5. dengan 5. A 4. serta PRAKTIS 1B 1. C 4.1 1. kerana 2. kepada 5. dia 6. D 2. beliau 2. rancangan 2. bencana 5. Di manakah 2. Pasukan Pengakap Sekolah Kebangsaan Seri Setia akan mengadakan program perkhemahan pada hujung minggu ini. A 3. A 5. lilin membakar diri 4. C PRAKTIS 3A 1. kencang 2. 2. C 5. pertunjukan 5. D 2. B 4. sekolah menengah PRAKTIS P2. awak 4. engkau PRAKTIS 2C 1.1 1.2 1. membina 3.2 1. Bagaimanakah 5. C PRAKTIS P3. sekiranya 4.2 *Sebarang jawapan yang munasabah *Setiap yang dibina perlu ada subjek dan predikat Contoh: 1. rosak PRAKTIS P1. bangsa dan negara 5. Siapakah 3. pada 2. agama. A 3. D 4. B Sebarang jawapan yang munasabah PRAKTIS 2B 1. akan 6. D 3. seperti 2. pencapaian PRAKTIS P2. C PRAKTIS 3C 1. PRAKTIS P3. C 2.3 1. C 219 . dari 2. kecantikan 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 SKEMA JAWAPAN PRAKTIS 2A BAHAGIAN 1: PEMAHAMAN DAN TATABAHASA PRAKTIS P1. B 3. tetapi 3. mereka 3.00 petang 3. daripada PRAKTIS 3B Melintang 1. C PRAKTIS P3. penggalak 4.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4A PRAKTIS 5C Contoh Kata Kerja Aktif 1. C 4.. 4. perarakan 5.1 1. berdaulat 6. dapat PRAKTIS 7B (cadangan jawapan) 1. Kilang Minuman Sabah International Dairies Sdn. pernah 2. masih 5. melibatkan 5. awan-gemawan 8. pemasyhuran 2. D 5.3 1. D 2. PRAKTIS P5. pembedahan 9. menjayakan 9. B 4. D 2. 14 Julai 2007. A 4. akan 2. A 4. 5. pernah 4.2 Azilah Binti Arullah. menghasilkan Contoh Kata Kerja Pasif 1. mengambil 8. 4. Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu. sasterawan 8.. empat tahun lepas. PRAKTIS 5A 1. C 2. dilaksanakan PRAKTIS 4B *Rujuk lampiran P3 untuk mendapatkan jawapan PRAKTIS 4C 1. bermulalah 5. dimuatkan 5. kecil-kecilan 6. untuk memohon kebenaran melawat kilang minuman. memberi pendedahan kepada para pelajar bagaimana minuman diproses. kemerdekaan 3. memakai 5. C 3. kehujanan 4. mengunjungi 3. dijalankan 2. menonjolkan 3. 40 orang murid dan 2 orang guru pengiring. perselisihan 10. D 5. C 5. 5. berpusu-pusu 5. A 2. calar-balar 7.1 1. mengadakan 2. mengatasi 220 . A 2. D PRAKTIS 6A 1. B 5. berwarna-warni 2. C 3. murid-murid 3. terutama 10. B 3. acara-acara 4. Bhd. tersergam 6. D 1. memartabatkan 4. gundah-gulana PRAKTIS 6C PRAKTIS P4. penurunan 4.2 1. C 5. meningkatkan 3. PRAKTIS P4. ingin 3. B 2. harus PRAKTIS 5B 1. C 4.C PRAKTIS P5. 2. dipamerkan 4. 40 .. 1. rempah-ratus 2. Bilakah Di manakah Siapakah Bagaimanakah Mengapakah 1. Langit-langit 4. menyambut kemerdekaan 3. berbagai-bagai 6. A PRAKTIS 7A 1. memastikan 2. mengingati sejarah negara PRAKTIS P4. diadakan 3. Jejari 3. 2. hendak 3. A 3.. 3. gilang-gemilang 5. 4. akan 5. Rakyat Malaysia 4. ingin 4. 2 14 Julai 2007 pihak kilang dapat memberikan maklum balas segera. PRAKTIS P5. C 3. negeri-negeri PRAKTIS 6B 1. disambut 7.3 1. 31 Ogos 1957 2.. jurubahasa 7. 3. 5.

PRAKTIS 8C 1. Belanda. A PRAKTIS P7. malam – siang 4. A 4. gembira 4. jahat 5. C PRAKTIS 8A 1. bersatu agar dapat mengisi kemerdekaan dengan memacu ke gerbang jaya. D 3. 3.00 tengah malam. sangat 3. pada pukul 12. gemuk 5. turun – naik 5. bebas – belenggu 2. berat 3. A 2. dilahirkan? 3. C 3. lantang PRAKTIS 9B 1. Ikhlas 5.2 1. 4. 5. rakyat – pemimpin 5. 4. bising 4. 2. pihak lawan? 5. terlalu 4. kukuh 3. D 2. rajin 8. D 3. merampas semula Piala Thomas? 4. A 2. B 2. sungguh PRAKTIS 8B (cadangan jawapan) 1. sekali 2. C 4. B PRAKTIS P6. datang – pergi 3. azam 4.2 1. C 5. D 4. 2. Timbalan 6. jaga – lena 4. B 4. lebih giat lagi? PRAKTIS 9A PRAKTIS P6. bahagia . laju 9. 3. Erat 3. Patuh 221 . Kedai runcit itu agak jauh dari jalan besar. curang 7. PRAKTIS P7. A 3. duri 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7C 1. Tulisannya amat kemas 5. Janda 3. Inggeris dan Jepun 3. Kuala Langat. lembut 6. tua 4. depan – belakang 3. Razif. pendek 7. Sangsi Ke bawah 1. B 3. rendah PRAKTIS 9C 1. A PRAKTIS 10A 1.1 1. B 5. Jailani dan Rahman.3 1. hasil bumi negara kita. rajin 10. baru – lama Melintang 1. di Kampung Kanchong Darat. cantik 6. Musnah 2. D 5. besar 2. bangun – duduk 2. C PRAKTIS P6. paling 5. 2. Merdeka 4. denda 2.1 Ke bawah 1. Dian 2. C 5.derita Melintang 1. Bunga yang digubah oleh ibu cantik benar. Indah 4.3 1. akal 8. senang 9. Rumahnya sangat besar. sunyi PRAKTIS 10B PRAKTIS P7. Handal 5. D 2. halus 3. 5. yakin 10. Misbun. C 5. A 4. berani 2. Masakan ibu adalah yang paling sedap saya rasakan. Jumlah 7. dalam permainan badminton? 2. curam 8. Selangor. Ya 1992 keluarga baru 1.

PRAKTIS P9. B 4. A 222 . sejambak PRAKTIS 11B 1.1 1. D 3. B 3. B 4. Memelihara seseorang dengan penuh kasih sayang. Apakah sikap yang tidak perlu ada dalam diri kita ? 5. D PRAKTIS P10. Tingkat lima. Ibu yang membesarkan dan mendidik anaknya seorang diri kerana kematian suami atau perceraian. D 2. pasar PRAKTIS P8. senang 3. A 2. sepucuk. sesikat 4. Apakah tajuk syarahan yang disampaikan ? 2. D 5. Apakah Mengapakah Siapakah Bagaimanakah Di manakah PRAKTIS P9. A 3. Bagaimanakah kebakaran dapat dielakkan ? PRAKTIS P9. PRAKTIS P10. kuntum PRAKTIS 11C 1. Mak Siti terlalu sedih melihat anaknya. seekor 3. D 4.1 1. A 5.2 1. 5. B 5. 2. 2.malas 2. C 4. C 2.. 3. Mengapakah kanak-kanak perlu diawasi oleh ibu bapa ketika di rumah ? 4. ibu tunggal 2. D 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11C 1. 3. A PRAKTIS 12C 1. kais pagi makan pagi. mencari kerja 4. rajin . keadaan anak Mak Siti 3. membeli – menjual 5. sebuah 3. C 3. B 2. C 2. Tambahan pula Namun begitu Oleh itu Lagipun Jadi PRAKTIS P8.1 1. Lupa asal usul atau tidak mengenang budi. sekaki 5. bagai menatang minyak yang penuh 5.. 4. B 2. C 5. Zahid anak tunggalnya. Hospital Universiti. C PRAKTIS 12A 1. kais petang makan petang 4. D 3. dihadiahkan 5. Lebih-lebih lagi 3. C PRAKTIS P10. D 4. berjaya – gagal 4. D 3. hidup Mak Siti sunyi 5. Apakah penyebab utama berlakunya kebakaran ? 3. C PRAKTIS 13C 2. 4. segugus 5. Mak Siti bertemu anaknya PRAKTIS 11A 1. B 4. Kuala Lumpur. B 5. A 5. kenari 2. Kehidupan Mak Siti susah dan serba kekurangan. anak tunggal 3. A 3. 4. 5.3 1. 5.3 1. Namun begitu 2. tugas Mak Siti sebagai ibu 4. 5. B PRAKTIS 13A 1. sebuah 4. 4. Justeru itu 4. sebatang 2. A 5. kekal – sementara PRAKTIS P8. 3. senang – susah 3. sebatang 2.. Seseorang yang tidak mempunyai adikberadik kandung.2 1. C 4. Pendapatan yang diperoleh cukup untuk sehari sahaja. 2.2 1. lupa daratan PRAKTIS 13B 1.3 1. 3. anak tunggal Mak Siti 2. Kesabaran yang membahagiakan Mak Siti 2. Oleh itu PRAKTIS 12B 1. Akhir sekali 5.

PRAKTIS P14.1 PRAKTIS P13. Nah 5. tahan 6. E 3.1 1. Eh 1.2 1. D PRAKTIS 15A A. 4.2 1. Syabas 3. C 3. Husna . B 2. B 2. A 6. C 2.3 1. menganggukkan kepala tanda bersetuju untuk membelikan aku beberapa biji durian. A 3. tidak dalam / sedikit 5. Cis 2. pasar tani PRAKTIS P12. 3. B 1. Emak . subur 5. Oh 5. Bank Pertanian 4. A 4.. Eh 4. jatuh 4.. F PRAKTIS P12. B 5. Ayah . X 2. X 5. tanda / petanda / butiran tempat tinggal 4. Bilakah penulis akan menghadapi peperiksaan UPSR ? 3. Wah 3. 5. Mira .. D 4. Apakah yang dilakukan oleh penulis pada setiap pagi Ahad? 2. √ 223 . √ 2. D 2.. aku mengulang kaji pelajaran. X 1. lanjut 3. B 4. C 2. C 3. pulang dari pasar.. A 3. 1.2 PRAKTIS 17A 1. E PRAKTIS P13. Wah 5. padam 5. 2. Taman Merdeka. D PRAKTIS P11. A PRAKTIS 16B 1. B 5. X 3. E 5. bebrapa keping roti dan secawan kopi. D 4. Di manakah penulis dan keluarganya berjoging ? 4. Aduh B. C 5.1 1. X 3. Pak Cik Abu 3. 2. B 4. C 5. A 5.. D 6. Aduh 4. 3.. B 5. A 3.. D 5. berulang / masih 2. Sayur-sayuran 2. C 5. aku ternampak berbakul-bakul durian di dalam sebuah lori. √ 4. Amboi 4.3 PRAKTIS 17B 1.. A 4. Azman . A 3.. 5. lanjut 8. Mengapakah penulis perlu bersenam ? 5. A PRAKTIS 16A 1. padam 2. B 6. Oh 2. C 3. B 4. C 3. A PRAKTIS P13. A 4.. C 2. PRAKTIS 16C PRAKTIS 14A * sebarang ayat yang relevan boleh diterima PRAKTIS 14B * sebarang ayat yang relevan boleh diterima PRAKTIS 14C 1. Siapakah yang menghantar penulis ke kelas tuisyen ? PRAKTIS P11. Wah 3. C 2.. Amboi 2. F 4.. C 4. jatuh 7. 4. tahan PRAKTIS 17C 1. D 2. √ 5. PRAKTIS 15B 1.1 1. √ 4..3 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11. D 1. A 3. B 5. Syabas PRAKTIS 15C 1. senyap / tidak meriah / dingin 2. kuno / sudah lama benar 3. B PRAKTIS P12.. A 1. A 2..

Daging korban itu akan dimasak dan dihidangkan kepada para tetamu pada Hari Raya Aidil Adha 3. 2. Maznah mengelap meja dengan sehelai kain basah. atau Tidak. 3. 5. 3. 4. 2. Ke manakah kamu hendak pergi ? 2. 3. Kamarul sedang mengemop lantai yang kotor.2 1.1 1. 5. Seremban 3. Di kawasan perumahan tersebut disediakan kemudahan seperti sekolah dan masjid. 2. C 3. Ahmad melihat rumah jirannya telah terbakar. Apakah kenderaan yang paling sesuai untuk ke sana ? PRAKTIS 18B 1. D 4. 3. D 2. Kebanyakan penduduk Kampung Tualang bekerja di lading kelapa sawit. 5. Penulis tinggal di Taman Panchor Jaya. Ammar yang telah menulis surat kepada Mak Long 2. Kenduri itu akan diadakan pada 20 Disember 2006 4. Anggota bomba memadamkan kebakaran tersebut. 4. Mimi menyapu sampah yang bertaburan di atas lantai. Anggota bomba memadamkan kebakaran. 8. rumah Haaikal terletak berhampiran dengan kedai runcit. PRAKTIS P14.1 -menyapu -mengemop -memasang -mengangkat -mengelap Skema jawapan PRAKTIS A1. Skema jawapan PRAKTIS A2. Dia pergi ke pondok telefon dengan segera. 4. 5. 224 .3 1. Ladang getah terletak dengan kawasan perumahan. 2.1 1. memasang mengelap mengemop mengangkat menyapu Cadangan jawapan A3. saya pernah pergi ke Seremban. 4. Razlan dan Rozlin sedang mengangkat pasu bunga di hadapan pentas. 3. saya tidak pernah pergi ke Seremban. Terdapat dua batang jalan yang menghubungkan Kampung Tualang dengan kawasan luar. Dia pergi ke pondok telefon dengan segera. A Cadangan jawapan PRAKTIS A1. 4. Ahmad menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba. C 4. Irfan membantu gurunya menggantung tirai untuk menceriakan pentas. Ahmad telah menelefon bomba. Ya. orang tua itu bukan datuk saya. 2. Saya hendak bertemu dengan mereka pada Hari Raya Aidil Adha nanti kerana sudah lama tidak bertemu 4. PRAKTIS 18A 1. 10. Ahmad menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba. anggota bomba memadamkan kebakaran Skema jawapan PRAKTIS A2. 2. 3. 3. Cadangan jawapan A2. D 3. Jalan Datuk Senara rumah Rizal ladang kelapa sawit kedai runcit Jalan Munsyi BAHAGIAN 2 : PENULISAN Skema jawapan PRAKTIS A1. 4. Ya. melihat rumah terbakar pergi ke pondok telefon awam menelefon bomba menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba 5. Skema jawapan PRAKTIS A3. Penulis berharap agar ibu saudaranya hadir semasa kenduri tersebut kerana mereka sudah lama tidak berjumpa. Ahmad melihat rumah jirannya telah terbakar. 2. 5. 6.2 1. 9.3 1. C 5. 2. atau Tidak.2 1. Jenis surat yang ditulis oleh Ammar ialah surat kiriman tidak rasmi.orang tua yang berpakaian baju bercorak batik itu ialah datuk saya. 5. 4.3 1. 4. B 5. Di manakah letaknya rumah ibu saudara kamu ? 5. 2. 5. 5. Ahmad telah menelefon bomba.2 1. B Skema jawapan PRAKTIS A3. 3. Siapakah yang akan pergi ke sana bersama-sama kamu ? 3. Bilakah kamu akan pergi ke sana ? 4. 7. PRAKTIS 18C 1. Haiwan yang akan dikorbankan ialah lembu 5. D 2.3 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14.

1 1. Badan kita perlu cukup vitamin supaya dapat melawan jangkitan penyakit. dia telah lulus pada bulan Februari. .3 3. 4. . 3. 2. 4. isikan / lengkapkan 8.3 1. 5. 3. Setelah berusaha. 2.8 7. 4.Menjerit meminta tolong daripada jiran-jiran . . . 5. . 3. . melawan jangkitan penyakit 5.6 4. membenarkan 10.1 Cadangan jawapan PRAKTIS B2. Saya lihat kepulan asap di rumah jiran Kejadian itu berlaku pada waktu petang Kejadian itu berlaku disebabkan dapur gas Saya dan adik berasa cemas .2 Jawapan berpandukan susunan yang betul pada Praktis B2.2 1. 14 Julai 2007 Skema jawapan PRAKTIS A5. 2. 4. lawatan 7. tempat 3. 5.Pergi ke rumah jiran untuk melihat apa yang berlaku . Keputusan ujian Hanisya pada bulan Mac semakin meningkat. .7 6. tarikh 2. . 2. 88857 Inanam Sabah 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 Skema jawapan PRAKTIS A4. sihat walafiat 4. membantu pergerakan najis dalam usus Skema jawapan PRAKTIS A4. 2.1 1. tertinggi gagal lulus meningkat merosot Cadangan jawapan PRAKTIS A5.4 5. Hanisya telah gagal dalam ujian Bahasa Malaysia dengan mendapat markah 20 peratus. 25 JUN 200 3. Hanisya telah gagal dalam bulan April kerana tidak mengulang kaji. . Kekurangan karbohidrat boleh menyebabkan badan menjadi susut dan mudah letih. berita (surat) 6. Skema jawapan PRAKTIS A4. 2. memberi tenaga untuk menjalankan pelabagai aktiviti. Lemak dan minyak berlebihan di dalam badan menyebabkan kegemukan dan mudah terkena penyakit. memberi tenaga dan haba 3. .1 1.2 1.Membantu jiran-jiran memadamkan api * ( Tindakan-tindakan lain yang logik boleh diterima ) 225 . Hanisya telah lulus dengan cemerlang. 5. 5. 3. 5.5 8.1 1.3 1. Dalam ujian bulan Mei. Memohon Kebenaran Melawat Kilang Minuman 4.Menelefon pihak bomba .1 Skema jawapan PRAKTIS B2. Sekolah Kebangsaan Pomotodon Peti Surat 204.2 menziarahi bermain terbakar menelefon meminta memadamkan marak menceritakan memuji Cadangan jawapan PRAKTIS B1.3 * Murid mengarang karangan berpandukan rangkai kata yang diberi berlari ke tempat kejadian – melihat kemalangan jalan raya – kereta dan motosikal penunggang motosikal – parah – pemandu – ringan menelefon ambulans – polis trafik ramai orang datang – melihat ambulans tiba – mengsa ke hospital polis trafik – mengawal lalu lintas orang ramai – tempat kejadian ibu bapa – pulang – menceritakan berhati-hati di jalan raya Skema jawapan PRAKTIS B2. Cadangan jawapan PRAKTIS B1. 3. 4. 4.2 2. maaf 5. membina tubuh badan 4. Iodin diperlukan di dalam badan supaya dapat mencegah penyakit beguk. Hampir 2/3 bahagian badan kita terdiri daripada air.9 9.10 10. 2. tambang 9.3 1. menjaga diri Cadangan jawapan PRAKTIS B3. 3. April Januari Mei Mac Februari Skema jawapan PRAKTIS A5. protein lemak Garam mineral air gentian kasar Skema jawapan PRAKTIS B1.1 1. Pada bulan Januari.

menyerahkan kesemua emas yang ada di kedai itu .2 Skema jawapan PRAKTIS B5. 9.saya kepenatan apabila sampai di rumah lalu tertidur Cadangan jawapan PRAKTIS B4. (pastikan sesuai dengan majlis tersebut ) Contohnya : persembahan koir.diserbu beberapa orang lelaki tidak dikenali .1 menagkap ditangkap menyedari menghubungi mengepung melarikan berhati-hati berlaku Cadangan jawapan PRAKTIS B5.saya makan bersama-sama kawan di kantin 11. memasak 7.MODUL SBT BM TAHUN 6 5.saya belajar bagaimana menulis karangan catatan harian 10.P. Rusdi Ahmad. 88996 Kota Kinabalu Sabah 2. Bhd Cadangan jawapan PRAKTIS B3. Kesemua ibu bapa dijemput hadir 2.00 petang Cadangan jawapan PRAKTIS B5. Berhubung dengan perkara di atas.2 1. Yang benar. Beg Berkunci 203.1 1. LABUAN.00 pagi . catatan harian 3.Pihak polis menasihati orang ramai haruslah berwaspada terhadap kejadian serupa ini Cadangan jawapan PRAKTIS B5.00 petang . 48 tahun yang ternampak kejadian itu .3 226 .3 Alamat pengirim Alamat penerima – tarikh Tuan Tajuk surat Pengenalan 2.4 Jawapan berpandukan PRAKTIS B5. tarian dan lain-lain 4. Guru memberikan latihan kepada kami 1. dimaklumkan permohonan tuan untuk melawat kilang minuman telah kami terima 7.2 7.semua murid berhimpun di dataran perhimpunan. penggunaan teknologi moden dalam perusahaan membuat minuman 6. Sekian. Guru Besar menyampaikan ucapan kepada muridmurid Isi-Isi Utama 1. Kebenaran Melawat Kilang Minuman 6. bersembahyang 8. Kami sangat berbesar hati menerima kunjungan tuan .Bapa menghantar saya ke sekolah. seronoknya Cadangan jawapan PRAKTIS B4.10 pagi . 22 Julai Sekolah Kebangsaan ______________ Di dewan sekolah Bermula pukul 8. tandatangan 10. pulang 2.30 petang semalam .00 pagi Skema jawapan PRAKTIS B4. Sekolah Kebangsaan Pomotodon Cadangan jawapan PRAKTIS B3. menolong 5. Pengurus. Pengarah Pelajaran Negeri. 3. Pengurus Sabah International Dairies Sdn. memancing 6. Sambutan ibu bapa amat menggalakkan Penutup – sebelum bersurai . Saya membersihkan kelas bersama-sama rakan 7.Proton Wira berwarna hitam.loceng berbunyi menandakan waktu rehat . berpisah 10.Saksi.kami tidak belajar kerana guru-guru menghadiri mesyuarat. Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu.loceng berbunyi menandakan waktu balik . Bhd. sedih 9.jamuan ringan disajikan majlis berakhir pukul 1. .diharap dapat melihat secara dekat proses membuat minuman dan mendedahkan kepada pelajar tentang teknologi moden dalam perusahaan membuat minuman 8.00 pagi . ________ JUN 2007 4. Azillah Binti Arullah Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Pomotodon Peti Surat 204. Pelbagai acara persembahan oleh murid-murid tahap 1 dan 2.3 Salin semula daripada PRAKTIS B4. 4 kandungan / isi surat Penutup Perakuan Tandatangan Nama dan jawatan pengirim 8. memungut 4. Sabah International Dairies Sdn. Tuan 5.3 W.30 pagi . 88857 Inanam Sabah 3.Berjaya ditahan oleh polis di Simpang Tiga . Encik ________ merasmikan majlis tersebut 3. terima kasih 7.30 pagi .2 Perenggan 1 Perenggan 2 Perenggan 3 Perenggan 4 Perenggan 5 Penutup .pada pukul 1.

manggis dan pulasan 5. semoga kita berjumpa lagi pada masa akan datang Cadangan jawapan PRAKTIS B7. Saya berasa bersyukur dan gembira atas kejayaan cemerlang dalam UPSR kerana segala usaha saya telah membuahkan hasil 4. meminta izin 5. Mazlan bin Karim pun tiba Menyampaikan kata-kata aluan dan telah mengingatkan murid-murid agar menumpukan sepenuh perhatian sepanjang progam ceramah berlangsung menjadi murid yang lebih berkeyakinan dan berketerampilan Cadangan jawapan PRAKTIS B8. membantu guru dan rakan 4.25 pagi. Yang Berbahagia Tuan Guru Besar. sopan - - Cadangan jawapan PRAKTIS B6. mengucapkan terima kasih 2. Semoga kita akan berjumpa lagi Sekian. langsat. bersimpati 8. rakan-rakan. Akhir kata ucapan terima kasih saya lafazkan. Terima kasih saya ucapkan kepada ibu bapa. kerana buahnya boleh dicapai dengan tangan 3. terima kasih - 227 .3 Cadangan jawapan PRAKTIS C1.1 program motivasi untuk murid-murid tahun 6 sekeping fail yang mengandungi bahanbahan yang berkaitan dengan program tersebut Pada pukul 8. terima kasih kepada semua pihak yang hadir. Salam sejahtera saya ucapkan Hadirin yang dihormati sekalian Akhir kata.1 salam sejahtera sangat gembira membuahkan hasil mengucapkan terima kasih mencapai kecemerlangan menjadi doktor akan mendoakan kejayaan akhir kata Cadangan jawapan PRAKTIS B7. menolak pelawaan dengan sopan Skema jawapan PRAKTIS C1.3 Pendahuluan ucapan salam bertanya khabar mengajak berbincang bagaimana menceriakan kelas Isi-Isi penting setiap murid mesti rajin dan bertanggungjawab menyediakan jadual tugasan di dalam kelas menjalankan tugas masing-masing menghias kelas ( alas meja. mengingati pesanan 6. langsir dll) mewujudkan sudut bacaan/pembelajaran mempamerkan bahan/hasil kerja murid Penutup bersetuju dengan cadangan melaksanakan apa yang dirancang pulang ke rumah masing-masing Cadangan jawapan PRAKTIS B8.4 Jawapan berpandukan PRAKTIS B8. En. Saya berharap cita-cita saya untuk menjadi doktor akan tercapai dan saya turut mendoakan kejayaan rakan-rakan 6. mempelawa rakan membonceng 9.1 1. guru-guru. mempelawa minum 10. ini ditanam secara cantuman 4. Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak sekolah kerana sudi mengadakan majlis meraikan kejayaan saya dalam peperiksaan UPSR 3. penceramah jemputan. bersalaman dengan guru 2.1 1. aku hendak makan buah rambutan yang menjadi kegemaranku sepuas-puasnya 2. meminta izin 4. sesungguhnya jasa kalian tidak akan dilupakan 5. Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. Tuan Guru Besar. mengucapkan terima kasih 3. berhati – hati 5. untuk memetik buah-buah itu Cadangan jawapan PRAKTIS B8.2 selamat pagi basikal aku pancit aku hendak makan Pokok rambutan di kebun datuk aku semuanya Tidak sabar rasanya untuk memetik sendiri pokoknya tidak tinggi tetapi buahnya peniaga buah-buahan di sekitar bila kita nak sampai ni eloklah kita letakkan basikal di tepi jalan ini baiklah Cadangan jawapan PRAKTIS B8.MODUL SBT BM TAHUN 6 Cadangan jawapan PRAKTIS B6. berhati – hati di jalan raya 6. bunga. bersalaman.2 1.3 Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis. durian. membantu 3. guruguru dan rakan-rakan.2 tajuk laporan pendahuluan isi laporan penutupan tarikh tandatangan nama pelapor dan jawatan * Rujuk laporan yang terdapat pada PRAKTIS B6. Salam sejahtera saya ucapkan 2. mengingati pesanan ibu 7.2 1. bersimpati 7. mempelawa 8. guru-guru dan rakan-rakan yang dikasihi.1 untuk membantu jawapan Skema jawapan PRAKTIS B7.

3 . Amalkanlah sikap bersopan-santun ketika berjumpa dengan orang yang lebih dewasa supaya dapat berbincang sebelum membuat sesuatu keputusan. Kita seharusnya mengucapkan terima kasih kepada bantuan yang diberikan kepada kita.jangan terburu – buru . Kita hendaklah menghormati orang yang lebih tua daripada kita. Kita mestilah meminta maaf atas kesalahan – kesalahan yang dilakukan. Kita hendaklah mengakui kesalahan yang telah dilakukan terhadap orang lain. bersalaman 2. prihatin 4.bertimbang rasa . 228 .3 1.tidak menggunakan telefon bimbit . Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi sebarang dugaan yang mendatang. bermasyarakat Skema jawapan PRAKTIS C4. meminta izin 5. tidak terburu-buru dan bertimbang rasa 4.1 1.Raju dan Kwai Ling juga sanggup membantu rakan yang dalam kesusahan. Raju bersikapprihatin kerana sudi mendengar masalah Kwai Ling. Skema jawapan PRAKTIS C5. 5. mempunyai lessen memandu 2. 4. kerajinan 2.menghormati pengguna jalan raya yang lain . Kita seharusnya menghargai masa dengan melakukan perkara – perkara yang bermanfaat. baik hati 2.1 1. Kita perlulah bertanggungjawab dengan apa yang diamanahkan kepada kita. bersimpati 3. 2. terima kasih 3. Kita haruslahmenjaga keselamatan ketika di jalan raya.berhati – hati ketika memandu . bertanggungjawab 3. pada pagi raya mencium tangan ayah bonda 4. 4.memberi tumpuan ketika memandu . reda dengan ketentuan tuhan 6.berada dalam keadaan baik Skema jawapan PRAKTIS C3.mempunyai lesen memandu . 6. Skema jawapan PRAKTIS C4. 10. memandang ke kiri dan ke kanan Cadangan jawapan PRAKTIS C5. 3.mematuhi undang – undang jalan raya . menghargai masa 5.2 1. kerjasama 4. 2.mempunyai lesen . memastikan kenderaan selamat digunakan Skema jawapan PRAKTIS C2.bertimbang rasa . * sebarang jawapan yang munasabah diterima. bekerjasama 5. sopan Skema jawapan PRAKTIS C2. kesabaran 2. 7.2 1. berhati – hati ketika memandu dan mematuhi peraturan jalan raya. bersimpati 7. prihatin 4.mematuhi peraturan jalan raya .3 1. 5.1 1. baik hati 3. * sebarang jawapan yang munasabah diterima. terima kasih Skema jawapan PRAKTIS C3. Cadangan jawapan PRAKTIS C3. membantu 4. suruhan tuhan yang tidak pernah diabaikan 5. 9.MODUL SBT BM TAHUN 6 Cadangan jawapan PRAKTIS C1.3 Pengajaran daripada petikan di atas ialah kita patut meneladani sikap Hazim yang baik hati dan mengambil tahu akan kebajikan rakannya. 2.Sikap Raju dan Hazim yang bersimpati terhadap orang yang ditimpa kesusahan tanpa mengira bangsa patut kita jadikan contoh. * sebarang jawapan yang munasabah diterima. 4. bersopan-santun Cadangan jawapan PRAKTIS C4. 5. memberi tumpuan ketika memandu 5. Kita sewajarnya prihatin terhadap masalah rakan untuk meringankan bebanan yang ditanggung. 3.2 1. mengingati 6. mempelawa 8.memastikan kenderaan selamat digunakan Cadangan jawapan PRAKTIS C2.1 . jika kita rasa bersalah 2. 8.memberi tumpuan ketika memandu . mohon maaf ampun diberi 3. 3. 3.Selain itu. Kita mestilah bertanggungjawab terhadap tugasan yang diamanahkan kepada kita.2 1. keberanian 5.

menghargai nyawa . tidak terburu – buru 10.kegigihan membawa kejayaan Cadangan jawapan PRAKTIS C8. Kita haruslahmenjaga keselamatan ketika di jalan raya. Kita hendaklah rajin berusaha untuk mencapai kejayaan dalam hidup 2. Kita haruslah berbakti kepada keluarga agar hidup bahagia. berdoa kepada Tuhan 6. tidak berlumba – lumba 5.tidak berputus asa .1 .rajin berusaha Rangkap 2 .hati 2.bekerjasama Skema jawapan PRAKTIS C7.gigih berusaha .berbakti kepada keluarga . rajin berusaha 2.merendah diri/ bersabar Cadangan jawapan PRAKTIS C7.jangan membuang masa . berhati .hidup berdikari Rangkap 3 . kasih sayang 7.tidak jemu belajar . 5.mendengar nasihat guru . Kita perlulah berdikari dalam melakukan sesuatu kerja. menjaga kebersihan diri 4. kebersihannya 3. Kita perlulah bertanggungjawab dengan apa yang diamanahkan kepada kita.makan makanan yang bersih dan berkhasiat .bersabar .3 Skema jawapan PRAKTIS C7.tidak menangguhkan sesuatu kerja .1 1.mengambil tindakan segera . menasihati Skema jawapan PRAKTIS C9. * sebarang jawapan yang munasabah diterima.1 1. 6.berjasa .hati 2.memastikan makanan yang dijual untuk murid-murid berkhasiat dan bersih Skema jawapan PRAKTIS C9. mengamalkan 4. 4.bertegur sapa * sebarang jawapan yang munasabah diterima.hati . mematuhi peraturan 3. berbakti kepada keluarga 3. Kita mestilah mengingati Tuhan agar hidup diberkati.3 1.2 1. bekerjasama 8.sentiasa mengingati Tuhan Rangkap 5 . bertimbang rasa 5. 7. Kita hendaklah mengakui kesalahan yang telah dilakukan terhadap orang lain.mematuhi peraturan . 5.3 .2 1.mempunyai azam dan tekad .2 1.pemakanan yang bersih akan menjamin kesihatan . Kita hendaklah bertekad untuk berjaya dalam kehidupan. 3. tidak mengikut perasaan 9. 4. mengejar ilmu pengetahuan 4. Kita mestilah meminta maaf atas kesalahan – kesalahan yang dilakukan * sebarang jawapan yang munasabah diterima.bersikap merendah diri . berwaspada 2.3 . Skema jawapan PRAKTIS C8.mendengar nasihat .rajin .menasihati . menghormati 3.2 .menghormati . doktor 5.kita juga perlu rajin belajar . 8.3 Berdasarkan petikan di atas kita hendaklah menghormati orang yang lebih tua daripada kita. menasihati rakan – rakan 5. 10.MODUL SBT BM TAHUN 6 Cadangan jawapan PRAKTIS C5. mematuhi 4.terus mencari ilmu Rangkap 4 . 6. Skema jawapan PRAKTIS C6. menghargai Skema jawapan PRAKTIS C6. Skema jawapam PRAKTIS C8.layanan yang baik . mendapatkan rawatan 3. bertekad untuk mencapai kejayaan Skema jawapan PRAKTIS C9. 9. hormat – menghormati 4. bijak menggunakan masa 5. berhati . 2. berterima kasih 229 . menghargai nyawa 6.jangan mudah menyerah . bertimbang rasa Skema jawapan PRAKTIS C6. Kita sewajarnya menghargai masa supaya masa tidak terbuang begitu sahaja.1 Rangkap 1 .berhati . 3. pemakanan seimbang 2. 1.

MODUL SBT BM TAHUN 6 230 .

MODUL SBT BM TAHUN 6 231 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->