P. 1
Modul BM th 6

Modul BM th 6

|Views: 955|Likes:
Published by lazy_muthafacka

More info:

Published by: lazy_muthafacka on Mar 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2013

pdf

text

original

MODUL SBT BM TAHUN 6

Contoh Rancangan Pengajaran Pemahaman

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA (PEMAHAMAN) Tema Tajuk Objektif : Kasih Sayang : Kasih Ibu Membawa ke Syurga : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: 1. membaca dengan sebutan dan intonasi yang betul. 2. menjawab lima soalan pemahaman dengan betul.

Langkah / Masa Set Induksi (5 minit)

Aktiviti 1. Guru memperdengarkan rakaman lagu “Ibu” kepada murid-murid. 2. Bersoal jawab dengan murid tentang ibu masing-masing.

Panduan Guru Radio Pita rakaman

Langkah 1 1. Guru mengedarkan petikan dan meminta murid (10 minit) membaca dengan sebutan dan intonasi yang betul secara individu. 2. Guru membimbing murid membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul. Langkah 2 1. Guru mengedarkan lembaran kerja dan (15 minit) meminta murid membaca ayat yang terdapat dalam lembaran kerja tersebut. 2. Guru bersoal jawab dengan murid tentang kata tanya yang sesuai berdasarkan ayat yang terdapat dalam lembaran kerja. 3. Murid menjawab soalan guru secara lisan. 4. Murid melengkapkan ayat dengan menggunakan kata tanya yang sesuai. Rujuk Praktis P10.1 Rujuk Lampiran P10

1

MODUL SBT BM TAHUN 6

Langkah / Masa

Aktiviti

Panduan Guru

Langkah 3 1. Guru mengedarkan kad ayat dan meminta murid (15 minit) membina soalan dengan menggunakan kata tanya yang sesuai. 2. Murid membina soalan dengan bimbingan guru secara lisan. 3. Murid menjawab soalan pemahaman berbentuk subjektif berpandukan petikan dengan ayat yang lengkap. Langkah 4 1. Guru mengedarkan lembaran kerja kepada (10 minit) murid-murid. 2. Murid-murid menjawab soalan pemahaman berbentuk objektif berpandukan isi-isi penting dalam petikan. 3. Guru dan murid-murid menyemak jawapan dan membetulkan kesalahan. Penutup (5 minit) 1. Guru memperdengarkan rakaman lagu “Ibu” kepada murid-murid. 2. Guru dan murid-murid menyanyikan lagu “Ibu” bersama-sama dengan iringan lagu yang didengar. 3. Murid menyanyi secara individu dan kumpulan. Radio Pita rakaman Rujuk Praktis 10.3 Rujuk Praktis 10.2

2

MODUL SBT BM TAHUN 6

Contoh Rancangan Pengajaran Penulisan Bahagian A

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA (PENULISAN BAHAGIAN A) Tema Tajuk Objektif : Pekerjaan : Kedudukan Rumah Haikal. : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: 1. mengenal pasti kedudukan sesuatu tempat dalam peta yang diberi. 2. memindahkan maklumat daripada peta secara lisan. 3. membina lima ayat yang gramatis berdasarkan peta.

Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) 2. 1.

Aktiviti Guru bersoal jawab dengan murid tentang kedudukan rumah mereka. Bersoal jawab dengan murid tentang pekerjaan penduduk di kawasan masingmasing.

Panduan Guru

Langkah 1 (15 minit)

1.

Guru mengedarkan lampiran dan meminta murid menyebut simbol yang boleh mereka kenal pasti.

Rujuk Lampiran A3 Rujuk Praktis A3.1

2.

Guru meminta murid menyenaraikan simbol dengan rangkai kata secara lisan. Guru meminta murid menandakan ( maklumat yang diberi menepati peta. ) dalam Lembaran kerja untuk menentukan

3

MODUL SBT BM TAHUN 6

Langkah / Masa Langkah 2 1. (15 minit) 2.

Aktiviti Guru mengedarkan lembaran kerja A3.2 dan meminta murid membaca ayat dan rangkai kata yang telah disediakan. Guru berbincang dengan murid tentang rangkai kata yang sesuai untuk diisi di tempat kosong dalam ayat yang diberi. 3. Murid melengkapkan ayat dengan rangkai kata yang sesuai.

Panduan Guru Rujuk Praktis A3.2

Langkah 3 1. (20 minit) 2. 3.

Guru mengedarkan lembaran kerja A3.3 dan meminta murid membaca rangkai kata yang diberi untuk membina ayat. Guru membimbing murid membina ayat berdasarkan rangkai kata secara lisan. Murid membina ayat yang dibincangkan ke dalam lembaran kerja.

Rujuk Praktis A3.3

Penutup (5 minit)

1. 2.

Murid menyemak ayat yang telah lengkap dan membaca ayat tersebut. Guru membetulkan secara spontan jika terdapat kesalahan.

Lampiran A3

4

Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) Langkah 1 (10 minit) 2. 2. 1. 1. Murid bercerita tentang tempat tinggal. jiran dan kampung mereka. Aktiviti Guru bertanya murid-murid tentang tempat tinggal. melengkapkan karangan cerita berpandukan perkataan yang diberi. Rujuk Praktis B1. Panduan Guru Pengetahuan sedia ada murid. 2. Guru mengemukakan soalan karangan dan meminta murid membaca serta memahami soalan. menyatakan tindakan yang perlu diambil apabila berhadapan dengan sesuatu situasi. 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 Contoh Rancangan Pengajaran Penulisan Bahagian B RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA (PENULISAN BAHAGIAN B) Tema Tajuk Objektif : Semangat Kejiranan : Jiran Sepakat Membawa Berkat : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. 4. 3. jiran dan kampung masing-masing. murid-murid dapat: 1. menulis karangan cerita yang lengkap berpandukan rangkai kata yang diberi. Guru membimbing murid mengecam dan menggaris kata kunci dalam soalan serta mengenal pasti jenis karangan.1 5 . Guru bersoal jawab dengan murid berkaitan soalan karangan. Murid menjawab soalan secara bertulis.

Penutup (5 minit) 1. Murid menyatakan pengajaran yang diperoleh daripada cerita yang ditulis. (10 minit) 2.3 2. (30 minit) Guru mengemukakan soalan karangan dan membimbing murid membina ayat yang lengkap berdasarkan rangkai kata yang diberi.MODUL SBT BM TAHUN 6 Langkah 2 1. Guru mengedarkan lembaran kerja dan membimbing murid membaca serta memahami ayat yang diberi. 6 . Rujuk Praktis B1. Rujuk Praktis B1.3 2.2 Langkah 3 1. Guru bersoal jawab dengan murid tentang pengajaran yang diperoleh daripada cerita yang ditulis. Murid menulis karangan cerita yang lengkap berpandukan rangkai kata yang diberi dengan bimbingan guru. Murid melengkapkan ayat berpandukan perkataan yang diberi menjadi sebuah karangan cerita yang lengkap. Praktis B1.

murid-murid akan dapat: 1.1 Rujuk Lembaran C7 Aktiviti Panduan Guru 7 . Rujuk Praktis C7. 2. 1. 1.Murid membaca mengikut guru Mengucapkan pantun dengan intonasi yang betul.Murid membaca secara senyap . Langkah 2 (10 minit) 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 Contoh Rancangan Pengajaran Penulisan Bahagian C RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA Tema Tajuk Objektif : Berbudi Bahasa : Pantun Nasihat : Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran. Membina lima ayat berdasarkan nilai murni yang disenaraikan. Guru dan murid berbincang tentang jawapan yang diberikan. . Murid membaca puisi yang diedarkan. Guru menjalankan Permainan ‘Kotak Beracun’ Murid mengucapkan pantun yang mereka ketahui. Guru mengedarkan lembaran kerja tentang nilai murni berdasarkan petikan dan murid berbincang dalam kumpulan untuk menandakan ( ) atau (X) nilai murni yang betul atau salah. Menyenaraikan lima nilai murni yang terdapat dalam petikan. 2. 3. Membuat ulasan tentang nilai murni berdasarkan puisi yang dibaca. 2. Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) Langkah 1 (10 minit) 2.

bersabar .Guru membuat rumusan tentang isi pelajaran.3 Penutup ( 5 minit ) Guru dan murid menyanyikan lagu “Rasa Sayang ” dan diselitkan dengan pantun yang telah dipelajari. 3.membalas jasa .ramah mesra . Rujuk Lampiran C7 8 . Guru mengedarkan lembaran kerja tentang nilai murni.merendah diri .dengar nasihat guru .MODUL SBT BM TAHUN 6 Langkah / Masa Langkah 3 ( 10 minit) 2.2 Langkah 4 1. Rujuk Praktis C7.bertegur sapa 3. Guru membimbing murid membuat ulasan tentang nilai murni. ( 10 minit ) 2. Aktiviti Membincangkan maksud pantun rangkap demi rangkap Mengecam dan menggaris rangkai kata yang boleh dijadikan nilai: .rajin belajar . . Murid mengisi tempat kosong melengkapkan ayat ulasan berdasarkan nilai murni yang telah dibincangkan. Guru membimbing murid membina ayat secara lisan berdasarkan rangkai kata yang yang dipili Panduan Guru Rujuk Praktis C7. 1.

Minah Ahmad cedera parah kerana ditimpa tiang seri rumahnya yang runtuh. Tidak ada kemalangan jiwa dilaporkan tetapi seorang warga emas berusia 65 tahun.00 petang semalam. ketua kampung itu tiba di tempat kejadian. 9 . Yang Berhormat Ketua Menteri Sabah tiba pada pukul 4. Lima belas minit selepas ribut reda. Kejadian itu bermula pada pukul 4. Beliau berjanji akan memberi bantuan kepada mangsa-mangsa untuk membolehkan mereka membina semula rumah yang telah rosak teruk itu. Pegawai Kesihatan Daerah serta Pegawai Daerah datang bersama-sama ke tempat kejadian.35 petang.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P1 BERITA KOTA KINABALU. Mereka berjanji akan berusaha memberi bantuan kepada mangsa-mangsa mala petaka itu. Ribut itu melanda Kampung Kepayang dengan tiba-tiba selama lima belas minit. 4 Mei – Sepuluh buah rumah papan musnah sama sekali dan lima yang lain kehilangan bumbungnya kerana dilanda ribut kencang. Datuk Malik. Mereka yang kehilangan rumah telah ditempatkan di balai raya atau menumpang di rumah saudara-mara mereka.

mangsa ribut akan diberi bantuan sebagaimana yang dijanjikan oleh Ketua Menteri Datuk Malik . • • • • • Seorang warga emas cedera parah akibat dihempap tiang seri rumahnya.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Susun isi berita di bawah dalam ruang yang disediakan mengikut urutan yang betul. 2 3 4 5 SKOR: ______________ 10 .00 petang. Kampung Kepayang dilanda ribut kencang secara tiba-tiba pada sebelah petang. Kejadian ribut itu bermula pada pukul 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P1. 1. Ketua Kampung Kepayang tiba di tempat kejadian lima belas minit kemudian. Mangsa .

3. 2. Beberapa buah rumah papan di kampung itu ______________sama sekali akibat ribut kencang. membina menimpa kencang rosak bencana 1. SKOR: ______________ 11 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P1. Ketua Kampung Kepayang berasa simpati atas kejadian yang _________ penduduk kampung itu. Bantuan yang diberikan adalah untuk membolehkan mangsa ________________ rumah mereka yang telah rosak itu. 4. Kesemua mangsa _______________itu ditempatkan di balai raya untuk sementara waktu. 5. Tiang seri rumah warga emas itu runtuh akibat ribut _______________ yang berlaku semalam.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan i bawah.

A B meninggal dunia cedera parah C D musnah sama sekali sakit tenat SKOR: ______________ 12 . berjanji akan menempatkan mangsa-mangsa itu di rumah saudaramara mereka. menasihati penduduk kampung agar berjaga-jaga. 3 Ketua Menteri tiba _________ selepas kejadian. 1 Rangkai kata musnah sama sekali bermaksud A B C D seluruh rumah itu roboh bumbung rumah itu rosak dinding rumah habis runtuh sebahagian rumah itu musnah 2 Tujuan Ketua Menteri datang ke tempat kejadian adalah untuk A B C melihat apakah bantuan yang boleh diberikan. A B 45 minit 15 minit C D 30 minit 25 minit 4 Bilakah ribut kencang itu berlaku? A B 3 Mei 4 Mei C D 5 Mei 6 Mei 5 Seorang warga emas dilaporkan ________________dalam kejadian itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P1. D memuji penduduk kampung dan Pegawai Kesihatan sentiasa bekerjasama.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab semua soalan di bawah berdasarkan teks berita tersebut.

supaya. sejak... biarpun.. Ibu dan adik pergi ke pasar. ( b ) Kata Hubung Pancangan apabila. sementara. 3. Kata hubung ialah kata yang digunakan untuk menghubungkan kata dengan kata. kian.. sewaktu.. lantas. Ayat Contoh 1. frasa dengan frasa.. sedangkan. selama. jangankan. lalu. baik. maka. sehingga.. Jangankan membeli kereta. 1.makin..bahkan juga. ( c ) Kata Hubung Berpasangan baik. kecuali. 1. 2. tetapi. atau. Kata hubung terbahagi kepada : ( a ) kata hubung gabungan ( b ) kata hubung pancangan ( c ) kata hubung berpasangan.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA HUBUNG 1. Panduan Menggunakan Kata Hubung Jenis Kata Hubung (a) Kata Hubung Gabungan Contoh Kata Hubung dan.apatah lagi...baik baik. membeli Motosikal pun saya tidak mampu.. Saya singgah di restoran itu untuk makan tengah hari kerana terlalu lapar. kerana. Ibu menggoreng ikan sementara menunggu nasi masak.. semakin. agar. walaupun dan sebagainya. Farah sangat gembira apabila diumumkan mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR.ataupun. Wang simpanannya kian hari kian banyak. selagi.. serta.. sambil..mahupun... lantaran. sebelum. 13 . makin.semakin. jika..pun. Razak menutup pintu itu lalu menguncinya. hingga. sungguhpun.. meskipun. entah. 2. atau ayat dengan ayat 2. setelah.entah.. ketika. tatkala.tambahan pula. sedangkan. 2.kian. andaikan. bahawa. sekiranya... bukan saja.

Kemudian tulis dalam ruang yang disediakan di bawah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 1A Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Senaraikan kata hubung yang terdapat dalam petikan berita tersebut. 1 3 2 4 5 4 SKOR: ______________ 14 .

Para penumpang pengangkutan awam dinasihati _______________ berhati-hati terhadap penyeluk saku. 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 1B Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih kata hubung yang disediakan di bawah. Kemudian lengkapkan ayatayat berikut . tetapi sekiranya supaya kerana kecuali 1. Kita akan mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang negatif ________________ kita tidak mempunyai disiplin diri yang kuat. Ayahnya rajin berniaga ______________ anaknya tidak berminat sama sekali. 5 Kursus itu diadakan setiap hari ______________ pada hari Jumaat. 4. Dia dimarahi oleh ibunya ________________ tidak menyiapkan kerja yang diberi. SKOR: ______________ 15 . 2.

A B Biarpun. A B malah sambil C D tetapi dan 3 ____________ gagal dalam ujian percubaan UPSR baru-baru ini ____________ Razi tidak berputus asa.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 1C Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah ini dengan kata hubung yang paling sesuai.. 1 Adik mendesak ayah __________________ membelikannya mainan baru..bahkan Andaikan.....semakin C D Jangankan. A B sehingga sekiranya C D supaya lalu 2 Amin tersenyum __________________melambai-lambaikan tangannya.. A B malah dan C D tetapi kecuali SKOR: ______________ 16 . A B kecuali apabila C D sementara kerana 5 Malisa pendiam _____________baik hati.tetapi 4 Beratus-ratus orang dilaporkan hilang _______________ banyak hartabenda musnah dalam kejadian banjir itu..tetapi Semakin.

serangkap pantun daripada saya: Indah sungguh emas permata. saya mengucapkan ribuan terima kasih kerana telah diberi peluang untuk berucap pada pagi yang indah ini. bangsa. Harapan kami. Terasa begitu cepat masa berlalu. Kalau dahulu kita buta huruf tetapi kini kita sudah pandai membaca. Pengorbananmu tiada terkata. Kalian ibarat lilin membakar diri demi menerangi kehidupan kami agar tidak kegelapan. Doakan kejayaan kami di sekolah menengah nanti. Pengorbanan dan kesungguhan semua guru tidak mungkin dapat kami balas walau dengan segunung intan.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P2 UCAPAN Selamat pagi saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. ingin mengucapkan terima kasih atas segala pengorbanan guru- 17 . Walaupun berasa sedih tetapi perpisahan ini harus kami hadapi dengan rela. Akhir kata. Guru-guru yang dihormati. guru. Tanpa disedari sudah enam tahun kita belajar di sekolah ini. Sebelum berundur diri. Kami berjanji akan menjadi rakyat yang berguna kepada agama. menulis dan mengira. sesungguhnya pengorbanan kalian amat besar nilainya. Segala ilmu yang kita peroleh ini adalah atas daya usaha dan penat lelah guru-guru yang mengajar kita. Indah lagi budimu tuan. Yang Berusaha Tuan Guru Besar. terimalah Pengorbanan dan jasa guru-guru akan kami Saya selaku ketua murid. kenang hingga akhir hayat. halalkan segala ilmu yang telah cikgu curahkan. Terlebih dahulu. terima kasih. Akan kukenang sepanjang zaman. Guru-guru yang disayangi. semoga Tuhan melindungi dan merahmati cikgu sepanjang masa. dan negara. mewakili murid-murid tahun enam. Dewan Angsana ini akan menjadi saksi janji kami itu. guru-guru dan rakan-rakan pelajar yang dikasihi. Sekian.

Penulis akan meneruskan pelajarannya di ____________________. Penulis berjanji untuk menjadi rakyat yang berguna kepada ____________________. 3. Penulis amat menghargai ______________ dan jasa guru mereka. Penulis telah belajar di sekolah itu selama _______________ .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P2. ee sekolah menengah lilin membakar diri agama. 1.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan perkataan yang betul. Penulis menyifatkan gurunya ibarat __________________________. 5. 2. 4. bangsa dan negara pengorbanan enam tahun SKOR: ______________ 18 .

Siapakah Di manakah Apakah Bagaimanakah Mengapakah 1. _______________ ucapan di atas disampaikan? 2. _______________ perasaan penulis? 5. _______________ yang menyampaikan ucapan di atas? 3. _______________ harapan penulis kepada guru-gurunya? 4. _______________ kita perlu mengenang jasa guru? SKOR: ______________ 19 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P 2.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata tanya yang sesuai.

murid Guru Besar guru-guru 5 Frasa buta huruf dalam petikan bermaksud A B C D tidak mengenal angka tidak pandai melukis dan mewarna tidak tahu membaca. bangsa dan negara Semoga Tuhan melindungi dan merahmati guru-gurunya Berkorban dan bersusah payah demi masa depannya Menjadi lilin dalam hidupnya 4 Berikut ialah individu yang hadir dalam majlis tersebut kecuali A B C D Pengerusi PIBG murid.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan berikut.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P 2. yang manakah tidak benar? A B C D Penulis menyampaikan ucapan dalam majlis sambutan Hari Guru Penulis berucap mewakili pelajar-pelajar tahun enam Penulis menghargai pengorbanan guru-gurunya Penulis ialah Ketua Murid 3 Apakah harapan penulis terhadap guru-gurunya? A B C D Menjadi orang yang berguna kepada agama. menulis dan mengira tidak pandai menghargai jasa dan pengorbanan guru SKOR: ______________ 20 . 1 Berapakah usia penyampai ucapan tersebut? A B C D 2 9 tahun 10 tahun 11 tahun 12 tahun Antara pernyataan berikut.

Mengapakah tuan hamba termenung? Kata Ganti Nama Diri Ketiga Digunakan untuk menggantikan nama orang yang diperkatakan perihal dirinya. 2. 2. 2. Contoh ayat: 1. kami.” kata Tun Ali. mereka. awak. “Kamu perlu rajin belajar jika ingin berjaya dalam pelajaran.” kata kakak kepada Imran. kalian Contoh ayat: 1. tuan hamba. aku. Contoh : dia. “Patik akan melaksanakan titah tuanku dengan segera. beliau. beta. hamba.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA GANTI NAMA DIRI • • Kata yang digunakan khas untuk menggantikan nama orang (manusia) Terdiri daripada bentuk tunggal ( satu ) dan bentuk jamak ( banyak ) Kata Ganti Nama Diri Pertama • • • Digunakan untuk menggantikan nama sendiri apabila bercakap dengan orang lain. Contoh : saya. kita Contoh ayat: 1. Mereka akan melawat Muzium Negara. Aisyah pelajar yang rajin. anda. Kata Ganti Nama Diri Kedua • • • Digunakan untuk menggantikan nama orang yang diajak bercakap. Kumar dan rakan-rakannya berkumpul di dataran perhimpunan. patik. Contoh : kamu. Saya sering membantu ibu apabila ada waktu lapang. Dia sering mendapat keputusan yang cemerlang. tuanku. 21 . baginda. engkau.

kami ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. saya ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. ku ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 22 . salin ayat yang menggunakan kata ganti nama diri di bawah. kalian ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. kita ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 2A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berdasarkan petikan ucapan. 1.

________________ 5. S A Y A H D S U M R E T I B E S K A E E R M W A N L E A S D G I K A M I K A A O E A A U E K M R U JAWAPAN : Contoh : saya 1. ________________ 4. ________________ 3. ________________ 6.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 2B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Cari kata ganti nama diri yang tersembunyi dan tuliskan jawapan anda. ________________ SKOR: ______________ 23 . ________________ 2.

A B C D Aku…………. A B C D dia awak beliau mereka 5 “_______________ akan ke rumah _______________ petang nanti. A B C D Kita Saya Patik Kami 2 Sultan Pahang berangkat ke luar negara. 1 “_______________ dan Khaleeda akan ke Pulau Tioman esok.dia Hamba……….” kata Salwa kepada kawan-kawannya..awak Kami………….anda Saya………….engkau SKOR: ______________ SKOR: ______________ 24 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 2C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata ganti diri yang sesuai. A B C D awak kamu saudari saudara 4 Sudah lama Farhan menunggu Hafiz di situ. _______________ diiringi oleh Menteri Besar. namun _______________ tidak kunjung tiba.. A B C D Beta Beliau Tuanku Baginda 3 “Bolehkah _______________ terangkan bagaimana caranya untuk mengisi borang ini?” tanya Huda kepada kerani perempuan di pejabat pos itu.” kata Aida kepada Elya.

Digunakan untuk menghubungkan frasa nama dengan kata-kata atau frasa-frasa yang lain. 2. kepada • dari daripada • • untuk/bagi • • • • dengan akan 25 . Menunjukkan kegunaan sesuatu. Menunjukkan tempat atau arah yang dituju dan waktu atau masa. Menunjukkan maksud terhadap atau kepada dan mesti didahului oleh kata adjektif yang bersifat emosi. Menunjukkan tempat datangnya sesuatu atau punca (bagi manusia. Menunjukkan maksud bersama-sama. Menunjukkan arah yang merujuk orang atau haiwan dan menunjukkan pecahan serta tempat atau institusi yang ada kaitannya dengan manusia. Kata Sendi di • • • ke pada • • Penggunaan Menunjukkan tempat sahaja.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA SENDI 1. Tidak boleh digunakan di hadapan frasa nama yang menunjukkan masa. menggunakan atau memakai dan cara sesuatu itu dilakukan. Menunjukkan tempat atau arah asal sesuatu atau tempat bermulanya sesuatu dan waktu atau masa. waktu atau zaman. Menunjukkan maksud bahagian yang ditentukan. sumber atau asal kejadian sesuatu benda dan menunjukkan perbezaan atau perbandingan. Ditulis terpisah daripada perkataan yang mengikutinya. haiwan dan benda ). Senarai Kata Sendi dan penggunaannya. Menunjukkan tempat bagi perbuatan sesuatu kerja dan keterangan waktu serta menunjukkan rujukan kepada manusia dan haiwan.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 3A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Senaraikan kata sendi yang terdapat dalam petikan ucapan tersebut. KATA SENDI SKOR: ______________ 26 .

Digunakan selepas kata adjektif yang menunjukkan sikap atau emosi. Digunakan untuk menyatakan masa bermulanya sesuatu. SKOR: ______________ 27 . 2. Digunakan untuk orang. Digunakan untuk menyatakan makna persamaan dengan yang lain. 1. 3 3. 2. 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 3B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan teka silang kata yang berikut. 3. 2. 3. 2. Ke bawah 1. 3. Digunakan untuk tempat dan masa. Melintang 1. 1. Digunakan untuk tempat.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 3C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isikan tempat kosong dengan kata sendi yang betul.00 petang _______________ pukul 5.ke daripada………ke 3 Persahabatan antara Rozie dan Syazwani _______________ isi dengan kuku.00 petang. A B C D dari ……………hingga sejak…………. A B C D dengan tentang akan oleh 5 “Kapal terbang ke Kuala Lumpur akan berlepas _______________ pukul 8..hingga dari…………….” kata Hajar kepada Akma. “Lebih baik berdiam diri _______________ bercakap perkara-perkara yang tidak berfaedah. A B C D daripada hingga pada dari SKOR: ______________ 28 . A B C D umpama hingga dari oleh 4 Eddy amat rindu _______________ datuk dan neneknya yang tinggal di kampung. A B C D 2 dari hingga daripada semenjak 1 Perlawanan itu berlangsung _______________ pukul 3.” kata Faizal kepada Sufi.00 malam ini.

Satu pameran hasil karya terbaik murid juga turut diadakan di perpustakaan sekolah. pantun. melukis poster dan mendeklamasi sajak. Semasa membuat ucapan perasmian. Sepanjang Minggu Bahasa Melayu ini dijalankan. Selain itu. sajak dan pantun untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia telah mengadakan program Minggu Bahasa Melayu peringkat sekolah. Persatuan Bahasa Melayu telah memilih dua orang tokoh murid untuk menerima Anugerah Munsyi Bahasa yang terdiri daripada seorang murid tahap satu dan seorang murid tahap dua. Laporan disediakan oleh. beliau juga berharap agar Minggu Bahasa Melayu ini dapat menjadi pendorong kepada murid-murid untuk meningkatkan lagi penguasaan mereka dalam subjek Bahasa Melayu. Acara perasmian Minggu Bahasa Melayu telah diadakan pada 18 Jun 2007 bermula jam 7. murid-murid ini juga telah banyak menghasilkan karya seperti cerita. syair. dan kad ucapan. Persatuan Bahasa Melayu. En. sajak. Program yang telah dijalankan ini bertujuan untuk mengasah serta menonjolkan bakat yang terdapat dalam kalangan murid dan merupakan usaha Persatuan Bahasa Melayu untuk memartabatkan lagi Bahasa Melayu agar generasi muda dapat terus menghayati keindahan dan kepentingan Bahasa Melayu dalam kehidupan. Semoga usaha murni ini dapat diteruskan lagi pada masa yang akan datang. Kuala Lumpur Pada 18 Jun hingga 22 Jun 2007 yang lepas. Hasil-hasil karya murid yang telah dipamerkan adalah seperti cerita.45 hingga 8. ibu bapa dan murid-murid. Sekolah Kebangsaan Seri Setia. Program Minggu Bahasa Melayu ini telah berjaya dilaksanakan dengan baik dan telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada guruguru. Murid-murid tersebut ialah Muhammad Haikal Bin Soleh dari kelas 3 Cemerlang dan Chin Sheng Jie dari kelas 6 Bestari. Ooi Hock Leong. beliau telah mengingatkan murid-murid agar melibatkan diri dalam setiap acara yang dijalankan.30 pagi. ___________________________ (PREMILLAH A/P VATUMALAI) Setiausaha. 29 25 JUN 2007 . Selain itu. Perasmian Minggu Bahasa Melayu tersebut telah disempurnakan oleh Guru Besar Sekolah Kebangsaan Seri Setia. pelbagai aktiviti telah diadakan seperti pertandingan bercerita. Pada tahun ini juga. Murid-murid ini telah menunjukkan prestasi yang amat baik dalam setiap ujian Bahasa Melayu yang telah dijalankan.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P3 LAPORAN Laporan Minggu Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia. syarahan.

____________________________________ SKOR: ______________ 30 . 2. 4. rancangan kecantikan pencapaian penggalak pertunjukan 1.____________________________________ . 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P3.____________________________________ . program keindahan pendorong pameran prestasi . 5.____________________________________ .____________________________________ .1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berikan maksud perkataan bergaris berdasarkan petikan dalam lampiran P3.

keindahan kita – menjaga – kebersihan – sekolah ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. prestasi murid – berusaha – meningkatkan .pelajaran ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 31 . pendorong program motivasi – menjadi – murid-murid . program sekolah – mengadakan – perkhemahan ko kurikulum ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P3.belajar – bersungguhsungguh ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina ayat yang lengkap berdasarkan perkataan. 1. pameran sains – diadakan – dewan sekolah – minggu depan ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5.perkataan di bawah.

dapat mengasah dan menonjolkan bakat mereka. 1 Bilakah program Minggu Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia telah dijalankan? A B C D 16 Mei hingga 20 Mei 2007 16 Jun hinnga 20 Jun 2007 18 Mei hingga 22 Mei 2007 18 Jun hingga 22 Jun 2007 2 Siapakah yang telah merasmikan program Minggu Bahasa Melayu tersebut? A B C D Guru Besar Guru Disiplin Pengerusi PIBG Penolong Kanan Kurikulum 3 Program Minggu Bahasa Melayu ini bertujuan supaya murid-murid A B C D mendapat hadiah. 4 Berikut merupakan pertandingan yang telah dijalankan sepanjang program Minggu Bahasa Melayu kecuali A B C D bercerita melukis poster mendeklamasi sajak nyanyian lagu-lagu puisi 5 Pada pendapat kamu. bersaing sesama mereka. membaca buku yang terdapat di perpustakaan.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang betul. apakah peranan guru Bahasa Melayu dalam menjayakan program Minggu Bahasa Melayu ini? A B C D mengedarkan borang keahlian Persatuan Bahasa Melayu kepada murid-murid memberikan alat tulis secara percuma kepada murid-murid memberikan galakan dan dorongan kepada murid-murid agar melibatkan diri secara aktif dalam setiap aktiviti yang dijalankan memilih murid-murid yang mendapat markah tertinggi dalam peperiksaan untuk mewakili sekolah SKOR: ______________ 32 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P3.

(b) Murid-murid kelas 4 Pintar menggunakan pelbagai jenis warna cat untuk mengecat dinding kelas mereka. Kata kerja Transitif ialah kata kerja yang mesti disertai objek iaitu kata nama untuk menerangkan maksudnya. Kata Kerja Transitif 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA KERJA Kata kerja ialah perkataan yang menunjukkan perlakuan dan terbahagi kepada tiga jenis iaitu: (a) (b) (c) Kata kerja tak transitif Kata kerja transitif Kata kerja pasif Kata Kerja Tak Transitif 1. diberikan. Contohnya: (a) Siti sedang menjahit bajunya yang koyak. (b) Ayah belum sampai lagi. Contohnya: (a) Adik sedang belajar. 2. . Contohnya: Kuangkat.. 2. kupelajari. Kata kerja pasif ialah kata kerja yang berasal daripada kata kerja transitif tetapi tidak berawalan men…. Kata Kerja Pasif 1. dibawa 33 . Terdapat kata kerja tak transitif yang berbentuk asal dan ada juga yang berimbuhan. 2. Kata kerja tak transitif ialah kata kerja yang dapat berdiri sendiri dalam ayat dan tidak memerlukan sebarang objek untuk menerangkan maksudnya.

___________________ B. ___________________ 3. ___________________ 2. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. Senaraikan lima contoh kata kerja yang terdapat dalam petikan ‘Laporan Minggu Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ A. 1.Kuala Lumpur’ (Lampiran P3). ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 34 . ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. ___________________ 4. Salin lima ayat yang mengandungi kata kerja yang telah disenaraikan di atas. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. ___________________ 5. 1.

Tindakan disiplin akan dikenakan terhadap murid yang mematuhi peraturan sekolah. ___________________________________________________________ 4. ___________________________________________________________ 5. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. 1. Ayah menggunakan kerbau untuk menolak bajak di sawah. Raju mengambil penselnya kepada Ahmad. ___________________________________________________________ (salah) SKOR: ______________ 35 . Contoh: Pak Abu sedang mencandat ikan di laut. Pak Abu sedang menjala ikan di laut. ___________________________________________________________ 2. Kamala asyik duduk bermimpi dari pagi tadi.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis Kata Kerja yang betul bagi kata yang bergaris dalam ayat dan salin ayat itu semula. Yap menggunakan kain perca untuk membasuh lukanya.

A melarang C mematuhi B mengikut D membantah SKOR: ______________ 36 . A terhiris B tercucuk C terpenggal D terpancung 2 Cikgu Zaki _______________ murid-murid agar menyiapkan semua tugasan yang diberikan oleh guru. A digigit B dilulur C dipagut D dimakan 4 Varsya ______________ sesuatu di telinga Aminah agar tidak didengari oleh orang lain. A menjelaskan B mengingatkan C mengumumkan D menghebahkan 3 Wanita itu pengsan akibat ___________ oleh seekor ular tedung semasa sedang menoreh getah. Soalan 1 berdasarkan Gambar 1. kita tidak boleh _____________ nasihat yang diberikan oleh ibu bapa kita. A membualkan B menghuraikan C menyuarakan D membisikkan 5 Sebagai seorang anak.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. Gambar 1 1 Azman telah ______________ jarinya sewaktu menghiris bawang di dapur sebentar tadi.

tepat pada detik 12. Sambutan ini juga diharap dapat meningkatkan semangat patriotisme dan cinta akan negara dalam kalangan rakyat Malaysia. berlakulah penurunan bendera Union Jack. Negeri-negeri di Malaysia diminta mengadakan sambutan kemerdekaan ke-50 ini sepanjang tahun 2007. negara mengalami berbagai-bagai perubahan dan kemajuan yang telah memartabatkan Malaysia pada mata dunia.00 tengah malam 1957. Hari Kebangsaan disambut secara gilang-gemilang terutama di Kuala Lumpur. Hari Kebangsaan yang ke-50 telah disambut dalam suasana meriah dan berwarna-warni. Setelah penurunan itu. bermulalah sebuah negara baru yang berdaulat. SKOR: ______________ 37 . Pelbagai lapisan masyarakat termasuk murid-murid sekolah akan mengambil bahagian bagi menjayakan acara-acara yang dianjurkan. Dalam tempoh setengah abad itu. Ulang tahun kemerdekaan yang ke-50 bermakna negara kita telah mencapai kemerdekaan sejak 50 tahun yang lalu.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P4 RENCANA Sambutan Hari Kemerdekaan Sebelum pemasyhuran kemerdekaan Tanah Melayu dibuat.

__________________ cara masyarakat Malaysia menyambut kemerdekaan? 5. __________________ negara Malaysia mencapai kemerdekaan? 2.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isikan Kata Tanya yang sesuai pada ayat yang diberi. 1. __________________ masyarakat Malaysia menyambut kemerdekaan? Bilakah Mengapakah Siapakah Bagaimanakah Di manakah SKOR: ______________ 38 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P4. __________________ perisytiharan kemerdekaan dibuat? 3. __________________ yang telah menyambut kemerdekaan? 4.

Bilakah pemasyhuran Kemerdekaan Tanah Melayu diadakan? Pemasyhuran kemerdekaan Tanah Melayu diadakan pada ___________ . Apakah peristiwa penting mengikut rencana di atas? Peristiwa penting mengikut rencana ialah _________________________ . 5.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah. 3. perarakan Masyarakat Malaysia menyambut kemerdekaan 31 Ogos 1957 untuk mengingati sejarah negara SKOR: ______________ 39 . Mengapakah masyarakat Malaysia menyambut ulang tahun kemerdekaan? Masyarakat Malaysia menyambut ulang tahun Kemerdekaan untuk _________________________________________. Siapakah yang telah menyambut Hari Kemerdekaan? ________________________ yang telah menyambut Hari Kemerdekaan? 4. Bagaimanakah cara masyarakat Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan? Masyarakat Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan dengan mengadakan _____________________ .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P4. 1. 2.

bagaimanakah masyarakat yang berada di rumah dapat menyaksikan perayaan Hari Kebangsaan? A B C D Menonton siaran langsung televisyen Melalui jendela rumah mereka Mendengar siaran radio Membaca surat khabar SKOR: ______________ 40 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P4.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang tepat berdasarkan petikan (lampiran P4). Siapakah yang akan menjayakan perayaan Hari Kebangsaan? A B C D 2 Murid-murid sekolah Segolongan masyarakat Pegawai-pegawai kerajaan Pelbagai lapisan masyarakat 1 Apakah kesan sambutan itu kepada masyarakat? A B C D Rakyat Malaysia terus bergembira Masyarakat jaya dapat dibentuk Menyemai semangat patriotisme yang tinggi Rakyat Malaysia yang alpa 3 Setengah abad sama dengan A B C D lima tahun lima puluh tahun lima ratus tahun lima ribu tahun 4 Antara pencapaian oleh negara kita adalah seperti yang berikut kecuali A B C D negara kita semakin maju mengalami perubahan yang baik kehidupan rakyat bertambah susah kehidupan rakyat bertambah senang 5 Pada pendapat kamu.

Imbuhan pinjaman Contoh: anti.ber . minuman .. -wati. 2. -em . Sesuatu kata yang diberi imbuhan adalah kata terbitan. membantu . pembersihan perkampungan . meng . an . dan kata keterangan. Imbuhan sisipan Contoh: -el . kartunis . tata antibiotik . Imbuhan akhiran Contoh: an-. juru..MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BERIMBUHAN 1.memper .. kata sendi. kemuning . se . -is .an . .. memperingati D. melawan .. budiman . ikutkan C. pesawah B.. me. baiki .. pe . Imbuhan apitan Contoh : ber . gemerlap .. 41 . Imbuhan dikenali sebagai unsur penambahan yang tidak dapat berdiri sendiri dan perlu digabungkan dengan kata dasar. betulkan. seniwati.. terbunuh . gerigi . -er telapak . berlari . mengesahkan .. mempelajari .. . bangunan . sakiti. dwi . i. mem . Imbuhan awalan Contoh: ber. 3. kata bilangan..ke . kata kerja. kan .. -kan. Bentuk imbuhan: a) Imbuhan awalan b) Imbuhan akhiran c) Imbuhan apitan d) Imbuhan sisipan e) Imbuhan pinjaman A. kata hubung. kan. kata adjektif. i. seruling E. tugas. dwibahasa .. Imbuhan boleh digunakan untuk mengubah bentuk. sebelum . mem.i berterbangan . maksud kata nama. tatatertib . berpandukan . 4.. petani .. -man ..

2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 5A Garisi dan catat perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan (Lampiran P4). 10. 3. 7. 9. 1. 4. 5. SKOR: ______________ 42 . 6. 8.

( hujan ) 4.(selisih) 10. (pasti ) 2. Seseorang pelajar.( bahasa ) 7. Encik Wahi bertugas sebagai ____________ di Mahkamah Tinggi. _______________ faham antara Ahmad dan Hazri telah pun berakhir. ( sastera ) 8. Semasa di Melaka. (bedah) 9. 1. ( sergam ) 6. Encik Mahathir tinggal di kondominium yang ____________ di atas bukit itu. kami sempat ____________ Perigi HangTuah. Anis______________baju kebaya pada hari raya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 5B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Letakkan imbuhan yang sesuai pada kata dasar yang diberi. ( kunjung ) 3. A. Amilah akan ke Institut Jantung Negara pada hari ini untuk menjalani ______________ jantung. ( pakai ) 5. Samad Said merupakan ____________ yang unggul di negara kita. Guru disiplin telah berjaya ____________ masalah salah laku muridmurid di sekolahnya. mestilah_____________masa yang terluang digunakan dengan berfaedah. ( atas ) SKOR: ______________ 43 . Emak_____________ ketika menuju ke pasar pagi tadi.

1 Setiap pelajar mestilah_____________ perbuatan yang melanggar peraturan sekolah. A B C D Jurutera Jurutulis Juruwang Juruaudit SKOR: ______________ 44 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 5C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan perkataan berimbuhan yang sesuai. A B C D melihat menuntun menonton memandang 3 Ribut Tropika telah_____________beratus-ratus buah rumah di sepanjang Pantai Aceh. A B C D mendekati mengawal mengawasi menghindari 2 Encik Ahmad sedang_____________televisyen di ruang tamu rumahnya. A B C D bergetar bergegar berdering berdenyut 5 _______________ syarikat itu berjaya membongkar penyelewengan wang yang telah berlaku. A B C D memusnahkan menghanyutkan menghancurkan menenggelamkan 4 Telefon di rumah itu telah_____________beberapa kali.

tumbuh-tumbuhan. jalan-jalan. Contoh: bebawang. cepat-cepat. selewat-lewatnya. iaitu melibatkan pengulangan suku kata pertama pada kata dasar. kata adjektif dan kata keterangan. kata kerja.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PENGGANDAAN 1. Kata ganda berimbuhan/menyaling ialah kata ganda yang diberi imbuhan. desas-desus D. mandi-manda. dedaun. kira-kira B. kusut-masai. Kata ganda berentak/berima/bersajak ialah kata ganda yang mengalami perubahan bunyi apabila digandakan.). kata adjektif dan kata keterangan. gegelung.) • boleh berlaku pada kata nama. hormat-menghormati. Contoh: gunung-ganang. kata kerja. Kata ganda seluruh/penuh ialah kata dasar yang diulang tanpa mengalami perubahan bunyi atau bentuk. Contoh: keanak-anakan. ● boleh berlaku pada kata nama. 45 . Contoh: gopoh-gapah ● Boleh berlaku pada kata nama. Kata ganda terbahagi kepada 4 jenis iaitu : a) Kata ganda seluruh / penuh b) Kata ganda separa c) Kata ganda berentak/ berima/ bersajak d) Kata ganda berimbuhan/ menyaling A. ● diberi tanda sempang ( . Kata ganda ialah kata yang terbentuk melalui proses pengulangan kata dasar secara keseluruhan atau bahagian-bahagian tertentu. Contoh: doktor-doktor. Contoh: corat-coret ● Persamaan bunyi di hujung. lelaki C. besarbesaran. Contoh: karut-marut ● Penyesuaian bunyi seluruhnya. ● Diberi tanda sempang ( . jejari. jejentik. 2. • mesti diberi tanda sempang ( . Kata ganda separa terbentuk apabila kata dasar diambil sebahagian sahaja. kata kerja. kata adjektif dan kata keterangan.) ● Persamaan bunyi di pangkal. kekisi. sama ada berimbuhan atau tidak. ● terbentuk daripada kelas kata nama sahaja.

SKOR: ______________ 46 . 1. 3. 6. 2. 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 6A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Senaraikan kata ganda yang terdapat dalam petikan (Lampiran 4). 5.

Mak Munah berniaga secara _____________ untuk menambah pendapatan keluarganya. rempah-ratus 4. Langit-langit 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 6B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. ____________ kakak luka kerana tertusuk tulang ikan.gemawan 8. Orang ramai ____________ memasuki stadium untuk menyaksikan pertandingan bola sepak. SKOR: ______________ SKOR: ______________ 47 . Langit itu kelihatan indah dengan __________ yang berarak. kecil-kecilan 2. awan. Badan Aimin ____________ kerana bermain dalam belukar di belakang rumahnya. gundah-gulana 7. ____________ roda basikal adik Halim telah banyak yang telah patah. calar-balar 5. Puan Aishah pandai menggunakan ________ untuk melazatkan masakannya. Perasaannya _____________ apabila melihat rumahnya musnah dijilat api. berpusu-pusu 6. Jejari 3.

A B C D melibas-libaskan mengibar-ngibarkan mengipas-ngipaskan menggerak-gerakkan 3 ________________ penduduk Kampung Jawi bercucuk tanam dan memelihara lembu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 6C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata ganda yang sesuai. ”Jangan kamu duduk di atas pangkin itu kerana ______________nya sudah reput. A B C D tegur-menegur ziarah-menziarahi panggil-memanggil datang-mendatangi 5 Masalah kewangan dan kurang sefahaman antara pasangan itu menyebabkan rumah tangga mereka __________________. A B C D Rata-rata Ramai-ramai Semua-semua Hampir-hampir 4 Pada musim perayaan penduduk Malaysia akan ________________ antara satu sama lain.” kata datuk kepada cucunya. A B C D keluh-kesah simpang-siur porak-peranda tunggang-langgang SKOR: ______________ 48 . A B C D 2 bebiri lelabi kekuda tetupai 1 Lembu itu ___________________ ekornya untuk menghalau serangga yang hinggap pada badannya.

terima kasih. Beg Berkunci 203. Kerjasama daripada pihak tuan amat kami hargai. 49 . persatuan kami pernah mengadakan lawatan ke kilang ini empat tahun lepas. Tuan. Bhd. 88996 Kota Kinabalu. Untuk pengetahuan tuan. Azillah (AZILLAH BINTI ARULLAH) Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu. dengan hormatnya dimaklumkan bahawa Persatuan Bahasa Melayu sekolah kami akan mengadakan lawatan ke kilang tuan. Sekolah Kebangsaan Pomotodon. Pengurus. Peti Surat 204. Sabah International Dairies Sdn. 88857 Inanam. SABAH. Kami juga berharap agar pihak tuan dapat memberikan maklum balas dengan seberapa segera. Memohon Kebenaran Melawat Kilang Minuman Berhubung perkara di atas. Tujuan lawatan ini adalah untuk memberi pendedahan kepada para pelajar bagaimana minuman diproses. 4.00 pagi : 40 orang murid 2 orang guru pengiring 25 JUN 2007 3. Sabah. Butiran lawatan adalah seperti berikut: Tarikh Masa Bilangan peserta : 14 Julai 2007 : 9. 2. 5. Sekolah Kebangsaan Pomotodon. Sekian. Yang benar.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P5 SURAT KIRIMAN RASMI Persatuan Bahasa Melayu.

1 Nama: _____________________________ Kelas : ____________Tarikh : ____________ Tulis lima isi penting yang terdapat dalam surat rasmi tersebut (rujuk lampiran P5). Lawatan sambil belajar itu akan disertai oleh ____________________ ________________________________________________________ 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P5. Persatuan Bahasa Melayu sekolah itu pernah mengadakan lawatan ke kilang tersebut pada _______________________________________ ________________________________________________________ 5. Lawatan tersebut akan diadakan pada _________________________ ________________________________________________________ 3. Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Pomotodon akan mengadakan lawatan ke ____________________________________ ________________________________________________________ 2. 1. Lawatan itu bertujuan ______________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 50 .

Mengapakah surat itu ditulis? Surat itu ditulis bertujuan _______________________________________ ___________________________________________________________ 3. Berapa orangkah yang akan menyertai lawatan itu? Lawatan itu akan disertai oleh __________ orang murid dan __________ orang guru pengiring. Apakah harapan penulis kepada penerima surat? Penulis berharap agar _________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 51 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P5. Bilakah lawatan sambil belajar itu akan diadakan? Lawatan sambil belajar itu akan diadakan pada _____________________ ___________________________________________________________ 5. 1.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan yang berikut berpandukan Lampiran P5. Siapakah yang menulis surat tersebut? Surat tersebut ditulis oleh ______________________________________ ___________________________________________________________ 2. 4.

3 Berapa orangkah yang akan menyertai lawatan tersebut? A B 40 orang 41 orang C D 42 orang 43 orang 4 Bilakah Persatuan Bahasa Melayu akan mengadakan lawatan sambil belajar itu? A B C D seminggu selepas surat itu ditulis dua minggu selepas surat itu ditulis tiga minggu selepas surat itu ditulis sebulan selepas surat itu ditulis 5 Harapan Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu agar A B C D pihak kilang menyediakan minuman untuk rombongan semua ahli rombongan dibenarkan membuat minuman rombongan mereka diberi layanan yang istimewa persatuan dibenarkan melawat kilang tersebut SKOR: ______________ 52 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P5.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang paling tepat. 1 Siapakah yang menulis surat tersebut? A B C D Setiausaha Syarikat Dairy Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia Setiausaha Sekolah Kebangsaan Pomotodon Pengurus Syarikat Dairy 2 Surat ini bertujuan untuk meminta kebenaran A B C D mengadakan lawatan sambil belajar. menemu bual pengurus syarikat. membuat penyelidikan. melihat pembuatan minuman.

masih. Kata bantu terbahagi kepada dua : i. pernah . Kata bantu ragam Kata bantu ragam ialah bentuk kata yang menyatakan atau menerangkan ragam perasaan yang berkait dengan perbuatan yang dilakukan. 2. Kata bantu aspek Kata bantu aspek menimbulkan suasana perbezaan masa . mesti. Kamu harus siapkan kerja ini sebelum waktu rehat.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BANTU 1. ( hendak. masa kini atau masa hadapan. frasa adjektif dan frasa sendi nama iaitu dengan menimbulkan maknamakna tambahan dari segi aspek waktu atau ragam. sudah. Kata bantu aspek Kata bantu ragam i. dan dapat ) Ayat contoh: 1. ( telah. boleh . Solehah pernah tinggal di negeri Sabah semasa berumur 10 tahun. mahu. 53 . dan belum ) Ayat contoh: 1. harus. Kata bantu ialah jenis perkataan yang bertugas membantu frasa kerja. ii. iaitu sama ada masa lampau. ii. sedang. akan.

1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis lima kata bantu yang terdapat dalam surat kiriman rasmi (Lampiran P5). 4. 2. 3. 5. SKOR: ______________ 54 .

Kami sekeluarga 5. Salin ayat tersebut dalam ruangan yang disediakan. Sekiranya kami pergi ke Kolam Air Panas Poring Ranau. 1. pergi ke perpustakaan petang ini menjadi seorang doktor. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 55 . ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. Ayah Hafis hendak 2. Bahagian A Kata bantu Bahagian B bekerja sebagai nelayan sebelum 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Gabungkan Bahagian A dengan Bahagian B menggunakan kata bantu yang sesuai. kami bercadang akan bertugas sebagai seorang anggota polis. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. Aisyabella dan Fatin pernah 3. pulang ke kampung pada cuti Pesta ingin Menuai kerana ayah juga tidak bekerja pada masa itu. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. Sejak di bangku sekolah rendah lagi saya 4. harus singgah sebentar di Taman Negara untuk makan tengah hari. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3.

A B ingin dapat C D akan pernah SKOR: ______________ 56 . kami sekeluarga ___________ pulang ke kampung. A B 2 sedang akan C D boleh telah Ayah Hafis ____________________ bekerja sebagai nelayan sebelum bertugas sebagai seorang anggota polis. A B pernah dapat C D mesti hendak 5 Sejak di bangku sekolah rendah lagi saya _______________ menjadi seorang doktor. kami bercadang _____________________ singgah sebentar di Taman Negara untuk makan tengah hari. A B C D pernah sudah telah akan 4 Sekiranya kami pergi ke Kolam Air Panas Poring Ranau. 1 Aisyabella dan Fatin _______________ pergi ke perpustakaan petang ini untuk membuat rujukan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan kata bantu yang sesuai. A B sudah telah C D pernah dapat 3 Pada cuti Pesta Menuai yang lalu.

Allahyarham Dato’ Mohd Sidek bin Abdullah Kamar merupakan seorang yang bertanggungjawab menggilap bakat Rashid dan abang-abangnya. Bapanya. 57 . akan lahir satu keluarga baru untuk menyambung perjuangan keluarga sukan seperti keluarga Sidek. Pukulan yang dibuat sentiasa memberi mata kemenangan kepadanya. Siapa yang tidak kenal dengan Misbun. dan Rahman yang turut cemerlang dalam permainan badminton. Razif. Kuala Langat. Bakat Rashid sebagai pemain badminton yang hebat dapat dikesan semasa beliau masih kecil lagi. Semasa berada di gelanggang beliau sangat ditakuti oleh pihak lawan. Beliau dilahirkan di Kampung Kanchong Darat. Selangor. Jasa Rashid dan abang-abangnya kepada negara agak besar dalam dunia badminton. Jailani. bapanya selalu memberi dorongan dan latihan kepadanya bagi menyertai pertandingan di peringkat sekolah. Jasa beliau dalam mengharumkan nama negara tidak dapat disangkal lagi.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P6 BIOGRAFI Tokoh Badminton Negara Rashid Sidek merupakan seorang tokoh sukan dalam permainan badminton. Gelanggang badminton yang dibuat di halaman rumahnya memberi kemudahan kepada Rashid untuk membuat latihan dengan abang-abangnya. Ketangkasannya membuat pukulan pancung dan raut wajahnya yang tenang semasa bermain amat mengelirukan pihak lawan. Kesanggupan bapanya mengadakan gelanggang sendiri memberi dorongan kepada Rashid untuk berlatih lebih giat lagi. Beliau telah membantu pasukan badminton negara merampas semula Piala Thomas pada tahun 1992. Diharapkan pada suatu masa. Semasa beliau di sekolah rendah.

Mengapakah Mengapakah beliau sangat ditakuti oleh __________________________ ___________________________________________________________ 5. Bagaimanakah Bagaimanakah cara yang memudahkan Rashid membuat latihan _____________________________________________________ SKOR: ______________ 58 . Bilakah Bilakah beliau membantu pasukan badminton ______________________ ___________________________________________________________ 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P6. (Rujuk Lampiran P6) 1. Di manakah Di manakah beliau ___________________________________________ ___________________________________________________________ 3. Siapakah Siapakah tokoh sukan _________________________________________ ___________________________________________________________ 2.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina soalan menggunakan kata tanya yang diberi.

Siapakah nama ahli keluarga Sidek yang terlibat dalam permainan badminton? Nama ahli keluarga Sidek yang terlibat dalam permainan badminton ialah _______________________________________________________ 3. Adakah keluarga Haji Sidek mempunyai gelanggang badminton sendiri? __________. Apakah harapan penulis tentang dunia badminton? Penulis berharap agar pada suatu masa. Di manakah Rashid Sidek dilahirkan ? Rashid Sidek dilahirkan di ______________________________________ ___________________________________________________________ 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P6. 5.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan –soalan berikut berpandukan petikan. keluarga Haji Sidek mempunyai gelanggang badmintong sendiri. SKOR: ______________ 59 . 4. akan lahir __________________ dalam dunia badminton. Pada tahun berapakah negara kita dapat merampas Piala Thomas? Pada tahun _____________ negara kita dapat merampas Piala Thomas. (Lampiran P6) 1.

Kuala Langat Mengapakah pihak lawan keliru dengan permainan Rashid Sidek? A Cara beliau bermain B Latihan yang dijalankan C Pukulan yang dibuat sangat kuat D Ketangkasannya membuat pukulan pancung dan raut wajahnya yang tenang Siapakah yang bertanggungjawab menggilap bakat Rashid Sidek dalam permainan badminton? A Bapanya B Misbun C Jailani D Razif Apakah sebab Rashid sanggup berlatih dengan lebih kuat? A Ingin menyertai pertandingan B Ingin berlatih dengan abang-abangnya C Kesanggupan bapanya mengadakan gelanggang sendiri D Ingin membantu pasukan badminton negara mencapai kejayaan Maksud perkataan menggilap dalam petikan ialah A membimbing B mendidik C mengasah D mengajar 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 60 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P6. Di manakah Rashid Sidek dilahirkan? A Selangor B Kuala Langat C Kampung Kanchong D Kampung Kanchong Darat.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang sesuai.

Sungai itu agak dalam. c. iii. Kata Penguat Belakang (diletakkan di belakang kata adjektif) Contoh: i. Sambutan Hari Guru tahun ini paling meriah. 61 . b. Lambat benar bas itu tiba. iii. Kelakuan budak-budak itu baik sekali. Tiupan angin pada waktu petang nyaman benar.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA PENGUAT Kata Penguat ialah kata yang digunakan untuk menguatkan maksud sesuatu kata adjektif. Contoh: Benar agak terlalu sungguh sangat amat sekali nian paling Kata Penguat terbahagi kepada tiga bahagian iaitu: a. iii. ii. Kata Penguat Hadapan (diletakkan di hadapan kata adjektif) Contoh: i. Kata Penguat Bebas (kedudukannya bebas sama ada di hadapan atau di belakang kata adjektif) Contoh: i. Bangunan ibu pejabat yang baru itu amat tinggi. ii. Pemandangan di tepi tasik itu indah nian. ii. Pokok kelapa di belakang rumahku terlalu tinggi. Pakaian yang dipakai oleh peragawati itu sungguh cantik.

amat paling sungguh sekali terlalu 1. Kanak-kanak itu ______________ takut akan kucing berbulu hitam.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 8A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata penguat yang diberi. Jiran kami yang tinggal di Taman Perumahan Mewah itu baik ________________ . murid yang pandai _______________ di dalam kelas Enam Bestari. Khairul. Mi bandung yang dijual di kedai Pak Mat itu ______________ sedap. Pokok kelapa di belakang rumah datuk saya ______________ tinggi. SKOR: ______________ 62 . 3. 4. 2. 5.

amat ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 8B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina ayat dengan menggunakan kata penguat yang diberikan. paling ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 63 . agak ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. sangat ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. benar ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. 1.

A paling B sekali C nian D terlalu Ahli kaji cuaca meramalkan cuaca hari ini ______________ cerah. A sangat B benar C agak D nian 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 64 . Ali gembira kerana cahaya bulan pada malam itu terang_____________ . A sangat B sekali C benar D nian Baju yang baru dibeli oleh kakak __________________ ketat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 8C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata penguat yang sesuai. A agak B paling C nian D sungguh Pulau Tioman mempunyai air laut yang ___________ jernih. A benar B amat C sekali D nian Ali ____________ menyesal kerana tidak belajar bersungguh-sungguh.

bangsa dan negara 65 .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P7 SAJAK Kemerdekaan Ini Tepat pukul dua belas malam Bendera Union Jack diturunkan Dinaikkan pula Bendera Persekutuan Tanah Melayu Berkumandang laungan merdeka ! Lama sudah bumiku dijajah Portugis … Belanda … Inggeris dan Jepun Hasil bumi diangkut pergi Rakyat derita tidak terhingga Bangunlah semua daripada lena Kemerdekaan sudah di depan mata Marilah kita bersatu tenaga Bulatkan kata satukan tekad Mengisi kemerdekaan ini Memacu ke gerbang jaya Demi agama.

2. Melintang Bebas Depan Malam Rakyat Baru SKOR: ______________ 66 . 5. Jaga 4. Bahagia 1. 4. Bangun 2. Datang 3. Turun 5. 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis P7.1 Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan silang kata di bawah dengan memilih perkataan yang berlawanan 1 1 D 2 B P 2 B 3 L 5 D 3 S P 4 N 4 5 L Menegak 1.

Apakah yang dimaksudkan dengan tekad ? Tekad bermaksud ____________________________________________ 4. 3.2 Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah berpandukan sajak ’ Kemerdekaan Ini ’. (Lampiran P7) 1. ___________________________________________________ pernah menjajah Tanah Melayu.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis P7. Mengapakah penulis mahu kita semua bersatu ? Penulis mahu kita ____________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 67 . Portugis. Pukul berapakah bendera Union Jack diturunkan ? Bendera Union Jack diturunkan _________________________________ 2. Nyatakan negara-negara yang pernah menjajah Tanah Melayu. Apakah yang diambil oleh para penjajah dari negara ini ? Para penjajah telah mengambil __________________________________ ___________________________________________________________ 5.

A B kasih sayang patriotik C D perjuangan alam sekitar SKOR: ______________ 68 .00 petang 2 Pada pendapat kamu. bilakah persitiwa yang diceritakan dalam sajak berlaku ? A B 31 Ogos 2007 31 Ogos 1967 C D 31 Ogos 1987 31 Ogos 1957 3 Berikut merupakan negara-negara yang pernah menjajah negara kita kecuali A B Belanda Jerman C D Jepun Portugis 4 Perkataan tekad dalam sajak seerti dengan perkataan _________.3 Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah berdasarkan pilihan jawapan yang betul.00 pagi C D 12. 1 Pukul berapakah bendera Union Jack telah diturunkan ? A B 12.00 tengah malam 2. A B nekad jiwa C D azam usaha 5 Tema yang sesuai bagi sajak tersebut ialah _______________.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis P7.00 tengah hari 2.

Contoh antonim ialah : abai lawannya peduli bagi lawannya ambil curang lawannya jujur baik lawannya jahat Contoh latihan : Gantikan perkataan bergaris dengan antonim yang sesuai. Sultan Mahmud seorang raja yang zalim terhadap rakyatnya. Contoh : Sultan Mahmud seorang raja yang adil terhadap rakyatnya. Tulis ayat itu semula. 69 .MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI ANTONIM Antonim ialah perkataan-perkataan yang berlawanan ertinya dengan perkataanperkataan yang diberikan. Antonim juga dikenali sebagai kata lawan.

muka Aina semakin hodoh ( buruk. cantik ) 6. SKOR: ______________ 70 . Junaidah bersikap jujur ( ikhlas. Ibu meminta Aneesya membeli sebungkus garam kasar. Selepas menggunakan ubat jerawat itu. Perbuatan yang baik ( jahat. Kerja membina jambatan kedua menghubungkan Seberang Perai ke Pulau Pinang merupakan satu tugas yang rumit. sangsi ) terhadap kebolehan adik menjaringkan gol dalam perlawanan tersebut. gembira ) mendengar khabar bapanya akan pulang. mendatar ) 8.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 9A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan berlawan yang sesuai bagi perkataan yang digariskan. jujur ) pasti akan mendapat balasannya. 5. 1. ( senang. Anggota tentera perlu sentiasa gentar ( berani. 7. Amirul berasa amat sedih ( suka. takut ) melawan musuhmusuh negara. Ayah berasa curiga ( yakin. 4. 2. sulit ) 9. curang ) terhadap suaminya yang sering kali bertugas di luar negara. Suara Alia begitu nyaring ( perlahan. halus) 3. ( kesat. 10. Jalan pintas dari Cameron Highlands ke Gua Musang sungguh rata. ( curam. lantang ) apabila menyanyikan lagu Jalur Gemilang di hadapan peminat-peminatnya.

KECIL RINGAN TAJAM MALAS PERLAHAN TINGGI KERAS KURUS PANJANG MUDA K L U P M U T A M I A J L E M B U T R P B U R A H Q A R S E E A B U K A L A D R S P E N D E K H E A A S R I L B T N M K R E A A A M D T K U A L T C R A J I N M N A K A H R U S P E G O L A J U R I S G SKOR: ______________ 71 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 9B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Cari perkataan tersembunyi yang berlawanan dengan perkataan yang diberikan di bawah ini.

A B juara menang C D kalah kecewa 5 Kadar faedah yang tinggi menyebabkan orang ramai berhati-hati dalam merancang pembiayaan peribadi. A B tetap sementara C D pasti kekal 3 Ghani menunggang basikal untuk balik ke Ipoh. 1 Jabatan Metreologi meramalkan hujan lebat dan cuaca mendung akan melanda negeri-negeri di utara Semenanjung Malaysia minggu ini.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 9C Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan berlawan bagi perkataan yang bergaris di bawah.45. A B rata kejam C D rendah besar SKOR: ______________ 72 . A B 4 pergi pulang C D datang jalan Rumah Kuning telah menang dalam banyak pertandingan semasa kejohanan sukan tahunan SK Sungai Duri kali ke . A B cerah kelam C D gelap kabur 2 Keputusan Perdana Menteri untuk membatalkan pembinaan jambatan kedua menghubungkan Johor dengan Singapura adalah muktamad.

MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI SINONIM Sinonim ialah perkataan-perkataan yang sama makna sinonim ialah : cantik seerti dengan indah harum seerti dengan wangi johan seerti dengan juara dekat seerti dengan hampir dengan perkataan- perkataan yang diberikan. 73 . Contoh : Pasukan Kedah telah menjadi juara dalam perlawanan akhir Piala FA menewaskan pasukan Perlis di Stadium Batu Kawan. Pasukan Kedah telah menjadi johan dalam perlawanan akhir Piala FA menewaskan pasukan Perlis di Stadium Batu Kawan. Contoh Contoh latihan : Gantikan perkataan bergaris dengan sinonim yang sesuai. Tulis ayat tersebut. Sinonim juga dikenali sebagai kata seerti.

( kukuh. pukul) yang dikenakan oleh hakim terhadap Salleh atas kesalahannya itu amat adil. 1. damai ) 4. 7. Sang Kancil terkenal dengan helah ( akal. Jalan yang dipilihnya itu penuh dengan onak (duri. 2. fikiran ) menipu haiwan-haiwan lain di dalam hutan. batu ) 5. SKOR: ______________ 74 . Hukuman (denda. Bangunan itu masih teguh walaupun sudah tiga kali gempa bumi melanda negara.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 10A Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan yang seerti dengan perkataan yang bergaris. Kadar ( Jumlah. ( bising. condong ) 3. Timbalan )Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru Sekolah Kebangsaan Pulau Aman yang baru. 8. bising ) sepanjang cuti Hari Raya Aidil Fitri. 6. Encik Ghazali telah dipilih sebagai Naib ( Pembantu. Suasana di Banda Raya Kuala Lumpur lengang ( sunyi. Baki ) kemalangan jalan raya di negara ini akan meningkat dengan mendadak sepanjang musim perayaan. Keadaan pasar amat riuh dengan suara peniaga dan pembeli yang sedang berjual beli.

Selepas kematian suaminya bulan lalu. SKOR: ______________ 75 . 3. Ayriel jujur memberikan sumbangan derma kepada pengemis itu. 2. 4. Impian pasukan Perlis menjuarai Piala FA lebur di tangan Kedah dalam perlawanan akhir di Stadium Batu Kawan. 5. Tahun 2007 merupakan ulang tahun ke 50 negara kita. Umat Islam wajib taat kepada semua perintah Allah. Hang Tuah sangat cekap bermain senjata. 3. 5. Pemandangan Pulau Aman waktu petang sangat cantik. Hubungan antara Malaysia dan Indonesia sangat rapat sejak dahulu lagi.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 10B Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Cari perkataan tersembunyi yang sama erti dengan perkataan yang diberikan di bawah ini. 4. Ke bawah 1. Rozita kini bergelar balu. 2 1 4 M N 5 P 2 J T 4 A 3 I H 5 S S Melintang 1. Malaysia bebas daripada cengkaman penjajah. Musa sering curiga dengan kesetiaan isterinya. 2. Ibu menggunakan lilin kerana bekalan elektrik terputus malam tadi.

A B seronok gembira C D megah suka SKOR: ______________ 76 . A B bising senyap C D sibuk riuh 4 Ramai pendatang tanpa izin dari Indonesia dan Bangladesh datang ke Malaysia untuk mencari rezeki. rupa-rupanya Azlee menaruh hati terhadap Suriati. 1 Ramli telah bertekad untuk menyambung pelajarannya yang tertangguh kerana kemiskinan.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 10C Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan seerti dengan perkataan yang bergaris. A B berazam berharapan C D bercita-cita berimpian 2 Ramalan akan berlaku kejadian tsunami besar selepas kejadian tsunami yang melanda negara-negara Asia pada tahun 2004 ternyata tidak benar. A B duit harta C D wang nafkah 5 Malek berasa bangga kerana terpilih mewakili negara dalam pertandingan makan durian. A B sasaran tekaan C D harapan gesaan 3 Dalam diam.

Sekeping kuih penyedap rasa. Seorang pemuda ke kota raya. Sambil membimbit sebuah beg tangan. Rajin belajar setiap masa. Merendah diri amalkan selalu. 77 . Supaya senang kemudian hari. Agar berjaya dalam kehidupan. Hindarkan masalah selalu bersabar.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P8 PANTUN PANTUN NASIHAT Pergi ke hutan untuk memburu. Agar ikatan kekal berpanjangan. Bila berjaya taburkan jasa. Ke kota raya mencari kerja. Abang membeli sehelai baju. Untuk dihadiahkan kepada Jaabar. Pergi ke pasar bersama bapa. Dengarlah murid nasihat guru. Ramah mesra bertegur sapa. Sebagai hidangan waktu bersarapan. Akhirnya kita akan berjaya. Dapat seekor burung kenari.

rajin gagal 2. senang menjual 3. 1. membeli susah 5. kekal malas SKOR: ______________ 78 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P8. berjaya sementara 4.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Padankan perkataan berlawan yang sesuai.

Abang membeli sehelai baju Melayu untuk _________________ ( disediakan . Kita perlu belajar setiap masa supaya kehidupan menjadi ____________ (senang . bandar ) bersama-sama bapa sambil berpimpin tangan. menyambung pelajaran ) 4. 5. kenari ) 2. 3. SKOR: ______________ 79 . pemantun telah mendapat seekor burung _______________ ( murai . Pemuda itu pergi ke kota raya untuk ________________________ ( mencari kerja .2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul berdasarkan petikan (Lampiran P8). Pemantun pergi ke ______________ ( pasar . 1. Semasa berburu di dalam hutan. gembira) pada masa hadapan. dihadiahkan ) kepada Jaabar.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P8.

Kita perlu mendengar nasihat guru supaya A B C D 2 mendapat hadiah. ikatan kekal berpanjangan. 1 Mengapakah kita perlu rajin belajar? A B C D Mendapat hadiah Senang hari kemudian Senang mendapat kerja Berjaya dalam kehidupan 3 Apakah yang perlu kita lakukan setelah berjaya? A B C D Merendah diri Bertegur sapa Beramah mesra Menaburkan jasa 4 Yang berikut ialah pernyataan tentang petikan kecuali A B C D tidak boleh peramah dan bertegur sapa rajin belajar menjamin masa hadapan apabila berjaya taburkan jasa sikap sabar perlu diamalkan 5 Bagaimanakah caranya untuk mengatasi masalah? A B C D Bersabar Merendah diri Bertegur sapa Beramah mesra SKOR: ______________ 80 . senang hari kemudian. senang mendapat kerja.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P8.

CONTOH PENJODOH BILANGAN Angkatan Baris Batang Bentuk Bidang Biji Bilah Keping Buku Cebis Cekak Longgok Naskhah Papan Pasang Pasukan Gelung Gulung Gerombolan Patah Potong Puntung Rangkap Rawan Helai Jambak Ruas Rumpun Sikat Tandan Tangkai Kajang Ketul Helai Deret Hiris Kaki Kuntum Gugus Lembar Ulas Utas Untai Untai Patah Pintu Potong Petak 81 . Sekawan burung kelihatan hinggap di atas bumbung rumah itu. 4. 3. Penjodoh bilangan ialah kata yang digunakan bersama dengan kata bilangan. 2. Sempena hari jadi kakaknya. ibu telah menghadiahkan sebentuk cincin berlian.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PENJODOH BILANGAN 1. Beberapa tandan kelapa sawit dilonggokkan di hadapan rumah sebelum diangkat oleh sebuah lori. Mariam kelihatan anggun apabila memakai sepasang baju kurung. 5. 2. Ayah menjala ikan dengan menggunakan serawan jala. Penjodoh bilangan biasanya digunakan selepas kata bilangan dan sebelum kata nama. CONTOH PENGGUNAAN 1.

segugus 3. sesikat 2. 1. sebuah SKOR: ______________ 82 . sebatang 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Padankan penjodoh bilangan dengan gambar yang diberi. sejambak 5.

________________________________________ ________________________________________ Kamal membawa sebilah senapang dan sebiji burung apabila pulang dari memburu. Amir menulis dengan menggunakan sebuah pen. ________________________________________ ________________________________________ Ani menggunakan sebutir komputer untuk melakukan kerja-kerjanya di pejabat. ________________________________________ ________________________________________ Beberapa jambak bunga disusun ke dalam pasu bunga supaya kelihatan menarik. ________________________________________ ________________________________________ Aisyah menngunakan sebuah payung ketika hari hujan. ________________________________________ ________________________________________ SKOR: ______________ 83 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berdasarkan gambar. gantikan penjodoh bilangan yang sesuai dalam ayat di bawah.

A B sebuah sebuku C D senaskhah sekeping SKOR: ______________ 84 .50. A B setangkai sebiji C D seikat sebutir 4 Setandan pisang nangka mempunyai beberapa ________________ sahaja. A B buah baris C D biji batang 2 Saya telah menjumpai __________________ rambut dalam mi goreng itu. A B seutas sebiji C D sehelai sebilah 3 Abang membeli _____________ rambutan di pasar itu dengan harga RM3.00.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih penjodoh bilangan yang betul. 1 Beberapa __________________ jalan utama telah ditutup semasa perarakan hari kebangsaan diadakan. A B biji sikat C D ulas tangkai 5 Harga _________________ majalah Dewan Pelajar adalah RM5.

terima kasih. Hadirin sekalian. Kebakaran berwaspada. para hakim yang arif lagi bijaksana dan para hadirin sekalian. Kita lihat sahaja di rumah. Akhir sekali. apabila besar menjadi lawan. saya ingin menegaskan bahawa api semasa kecil menjadi kawan. api lilin. dapur gas. kanak–kanak yang tidak diawasi oleh ibu bapa semasa menggunakan alat–alat tersebut. kelalaian adalah penyebab utama kebakaran. Oleh itu. Kebakaran mungkin berpunca daripada banyak perkara. Kita sering menggunakan ubat nyamuk. barangan elektrik dan sebagainya. Lalai adalah satu sikap yang tidak baik. Justeru. tanamkan sikap prihatin dalam diri kita sebagai langkah berjagajaga dalam apa jua perkara. Lebih–lebih lagi. Selain itu. Sikap sebegini tidak harus ada dalam diri kita. Sekian. sikap acuh tak acuh dalam menyediakan alat pemadam api di rumah juga menyebabkan tahap keselamatan diabaikan. Kelalaian kita semasa menggunakan alat–alat ini boleh menyebabkan berlakunya kebakaran di rumah. Namun begitu.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P9 SYARAHAN Kelalaian Punca Kebakaran Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. dapat dielakkan jika kita sentiasa 85 . Tajuk syarahan saya pada hari ini ialah ”Kelalaian Punca Kebakaran”. elakkan kelalaian supaya tidak berlaku kebakaran.

api lilin dan barangan elektrik digunakan? Apakah Siapakah Di manakah Mengapakah Bagaimanakah SKOR: ______________ 86 . dapur gas. ___________________ sikap prihatin perlu ditanam dalam diri kita? 3.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Letakkan kata tanya yang sesuai dalam tempat kosong. ___________________ yang harus mengawasi kanak-kanak ketika di rumah? 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P9. ___________________ tajuk syarahan yang disampaikan? 2. ___________________ caranya untuk mengelakkan kebakaran di rumah? 5. 1. ___________________ biasanya ubat nyamuk.

______________________________________________________________ Kebakaran dapat dielakkan jika kita sentiasa berwaspada. 1. SKOR: ______________ 87 .kanak yang tidak diawasi oleh ibu bapa boleh menyebabkan kebakaran di rumah. 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P9. 2. ______________________________________________________________ Tajuk syarahan yang disampaikan ialah Kelalaian Punca Kebakaran. ______________________________________________________________ Kanak. 5. 3. ______________________________________________________________ Sikap acuh tak acuh tidak perlu ada dalam diri kita. ______________________________________________________________ Kelalaian adalah penyebab utama berlakunya kebakaran.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina soalan berdasarkan jawapan yang diberikan.

3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang betul berdasarkan petikan. Apakah penyebab utama kebakaran ? A B C D 2 berhati .kanak untuk bermain api Supaya memberi kesedaran kepada semua orang Bagi mengelakkan kebakaran di rumah Untuk memberi keselesaan bermain SKOR: ______________ 88 .hati acuh tak acuh 5 Mengapakah kita perlu menghindari sikap lalai? A B C D Beri peluang kepada kanak .hati lalai tidur lena 1 Punca yang menyebabkan kebakaran kecuali A B C D dapur gas ubat nyamuk pemadam api barangan elektrik 3 Bagaimanakah kebakaran di rumah boleh berlaku ? A B C D Tidak membakar ubat nyamuk Tidak menyediakan pemadam api Ibu bapa mengawasi anak – anak di rumah Leka ketika menggunakan peralatan di rumah 4 Lalai dalam petikan tersebut bermaksud A B C D leka berwaspada berhati .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P9.

Penanda wacana ialah kata yang digunakan untuk menyambungkan idea antara ayat dengan ayat yang berikutnya. sehubungan itu. 2. sama ada dalam perenggan yang sama mahupun dengan perengggan yang baru.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PENANDA WACANA 1. dan sebagainya. Oleh sebab itu. justeru. Penanda wacana ini juga berfungsi untuk menjalinkan kesinambungan antara ayat. Contoh: di samping itu. 89 . • Contoh ayat: Ketiga – tiga orang anak Pak Naser telah bekerja. kehidupannya semakin senang. lantaran itu.

Fikirkan… 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 12A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tuliskan penanda wacana yang terdapat dalam petikan (Lampiran P9). 3. 5. 2. SKOR: ______________ 90 . 4.

UPSR semakin hampir. Ahmad seorang yang kaya raya. ____________. Namun begitu ) SKOR: ______________ 91 . Ali tidak suka bermain hoki . di kampungnya tidak ada padang hoki.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 12B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih penanda wacana yang sesuai. ( Namun begitu .Oleh itu ) 2. Lagipun ) 3. Aminah seorang murid yang pintar. ( Jadi . saya perlu mengulang kaji pelajaran. ____________. Oleh itu) 4. ______________. 1. Rashid tidak pergi ke sekolah hari ini. Sebelum itu) 5. (Lagipun . dia kedekut. ( Namun begitu . ____________. dia masih kurang sihat. tidak hairanlah jika dia terpilih sebagai tokoh murid pada tahun ini. ( Tambahan pula . ____________.

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS 12C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________

Pilih penanda wacana yang paling sesuai untuk mengisi tempat kosong dalam ayat di bawah. Ustaz Rizal membacakan doa. _____________, diikuti pula oleh murid – murid yang lain di perhimpunan tadi. A Kalau begitu B Oleh itu C Kemudian D Jadi

1

2

Kamarul ialah seorang pekerja yang rajin. _________________, dia telah dinaikkan pangkat. A Oleh itu B Padahal C Selepas itu D Walaupun

3

Hakim disayangi ibu bapanya. _______________, dia anak lelaki tunggal. A Dengan itu B Di samping itu C Lebih – lebih lagi D Justeru

4

Nurul dan Syazwani adik-beradik kembar. ________________, wajah mereka tidak seiras. A Dengan itu B Namun begitu C Oleh itu D Mungkin

5

Mislinda dimarahi ayahnya. _____________, dia tidak berbuat apa – apa kesalahan pun. A Kemudian B Malahan C Oleh itu D Padahal

SKOR: ______________ 92

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN P10

CERITA

Kasih Ibu Membawa ke Syurga
Meskipun Zahid tidak lagi mengunjunginya seperti dahulu, namun Mak Siti tetap bersabar. Sabarlah senjata yang membahagiakannya hingga kini. Jika tidak kerana sabar, mungkin sekarang dia tidak wujud lagi. Mak Siti sedar bahawa tugasnya hanyalah melahir, mengasuh dan membesarkan Zahid. Dia hanya dapat memberikan pelajaran yang termampu dan tidak sedikit pun meminta balasan. Dia tidak dapat memberikan kemewahan. Mak Siti sedar, dia hanyalah ibu tunggal yang serba kekurangan dalam membesarkan anak tunggalnya itu. Hidupnya sekadar kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Namun, dia tetap memelihara anaknya itu bagai menatang minyak yang penuh. Kini, selepas Zahid memegang jawatan tinggi di ibu kota, hidup Mak Siti kembali sunyi. Satu-satunya anak yang diharapkan untuk menjadi pengubat rindu dan duka laranya selama ini telah lupa daratan. Zahid sudah lupa akan ibunya setelah menikmati kesenangan hidup. Suatu hari Mak Siti menerima sepucuk surat daripada orang yang tidak dikenali meminta dia segera datang ke sebuah hospital. Mak Siti segera menuju ke tingkat lima Hospital Universiti, Kuala Lumpur. Alangkah terkejutnya Mak Siti apabila terpandang akan lelaki cengkung di katil pesakit itu. Lelaki itu ialah anak kesayangannya. Anak yang selama ini dirindui dan diingati. “Zahid, benarkah ini anakku Zahid?” rintih si ibu tua penuh hiba. Serentak dengan itu, air mata menuruni alur pipinya yang berkedut itu. “Emak, maafkan Zahid, mak. Zahid banyak melakukan dosa kepada emak,” ucap Zahid dengan kesal diiringi air mata membasahi pipi. Biarpun luka di hati Mak Siti masih berdarah, namun kasih terhadap anaknya itu tetap utuh. Biarpun anak di depan matanya menderhaka, namun kasih seorang ibu tetap membara. Mak Siti mendakap erat sekujur tubuh yang sudah tidak bernyawa.

93

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS P10.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________

Lengkapkan ayat tanya berpandukan rangkai kata yang diberi.

Mak Siti bertemu anaknya

tugas Mak Siti sebagai ibu

anak tunggal Mak Siti

hidup Mak Siti sunyi

keadaan anak Mak Siti

1. 2. 3. 4. 5.

Siapakah _______________________________________________? Bagaimanakah ___________________________________________? Apakah _________________________________________________? Mengapakah ____________________________________________? Di manakah _____________________________________________?

SKOR: ______________ 94

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS P10.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________

Jawab soalan berdasarkan jawapan yang diberi. Mak Siti terlalu sedih melihat anaknya.

Kehidupan Mak Siti susah dan serba kekurangan.

Tingkat lima Hospital Universiti, Kuala Lumpur.

Kesabaran yang membahagiakan Mak Siti.

Zahid, anak tunggalnya.

1. 2. 3. 4. 5.

Apakah yang membahagiakan Mak Siti? ___________________________________________________________ Mengapakah Mak Siti tidak dapat memberi kemewahan kepada anaknya? ___________________________________________________________ Siapakah yang menjadi pengubat rindu Mak Siti? ___________________________________________________________ Di manakah Mak Siti berjumpa anaknya? ___________________________________________________________ Bagaimanakah perasaan Mak Siti apabila melihat anaknya? ___________________________________________________________

SKOR: ______________ 95

3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang paling sesuai. Bagaimanakah sifat Mak Siti? A Pemarah B Peramah C Penyabar D Pembohong Di manakah Mak Siti bertemu anaknya? A Hospital B Universiti C Kuala Lumpur D Hospital Universiti Maksud lupa daratan dalam petikan ialah A lupa tempat bermain B lupa tempat tinggal C lupa diri sendiri D lupa asal usul Apakah yang berlaku kepada Zahid pada akhir cerita? A Meninggal dunia B Terlantar sakit di hospital C Memegang jawatan besar D Menderhaka kepada ibunya Semua pernyataan berikut benar tentang Mak Siti kecuali A hidup serba kekurangan B tidak memaafkan anaknya C ibu yang bertanggungjawab D tidak mengharapkan balasan jasanya 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 96 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P10.

MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PERIBAHASA • • Peribahasa ialah kumpulan kata atau ayat yang tetap susunannya dan mempunyai maksud yang tertentu. c) Pepatah Contoh : Air dicencang tidak akan putus Maksud: Perbalahan antara adik-beradik tidak akan berpanjangan. Peribahasa digunakan untuk memberikan pengajaran atau teguran dengan cara yang sopan dan halus. iaitu: a) Simpulan Bahasa Contoh : Buah tangan Maksud: Pemberian yang dibawa semasa menziarahi seseorang. Ayat contoh: Penduduk Kampung Aman hidup bagai aur dengan tebing. f) Kata-kata Hikmat Contoh: Bahasa jiwa bangsa Ayat contoh: Kita hendaklah memartabatkan Bahasa Malaysia kerana bahasa jiwa bangsa. Peribahasa terdiri daripada enam jenis. Ayat contoh: Asyraf membawa buah tangan untuk datuk dan neneknya. Ayat contoh: Para perajurit sanggup berkorban demi mempertahankan negara tercinta kerana biar putih tulang jangan putih mata. Maksud: Sanggup mati daripada menyerah kalah. e) Bandingan Semacam Contoh: Berat seperti batu Ayat contoh: Saya tidak terangkat kotak yang berat seperti batu itu. d) Bidalan Contoh : Biar putih tulang jangan putih mata. Ayat contoh: Kedua-dua adik-beradik yang berselisih faham itu berbaikbaik semula kerana air dicencang tidak akan putus. b) Perumpamaan Contoh : Bagai aur dengan tebing Maksud: Tolong-menolong antara satu dengan yang lain. 97 .

1. 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 13A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis peribahasa yang terdapat dalam petikan. 4. 2. SKOR: ______________ 98 . 5.

Memelihara seseorang dengan penuh kasih sayang. Bagai menatang minyak yang penuh. Ibu tunggal Lupa asal usul atau tidak mengenang budi 2. Ibu yang membesarkan dan mendidik anaknya seorang diri kerana kematian suami atau perceraian. 1. kais petang makan petang.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 13B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Suaikan peribahasa dengan maksudnya. SKOR: ______________ 99 . Kais pagi makan pagi. Anak tunggal 3. 5. Seseorang yang tidak mempunyai adik-beradik kandung. Lupa daratan 4. Pendapatan yang diperoleh cukup untuk sehari sahaja.

A kaki botol B kaki ayam C kaki ampu D kaki bangku 2 Mak Limah _____________ kerana anak-anaknya telah melupakannya. lama-lama jadi bukit. A kecil hati B gelap hati C busuk hati D senang hati Kejayaan anak Pak Saad memasuki universiti menjadi __________orang kampungnya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 13C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih peribahasa yang paling sesuai. A Alah bisa. D Sehari selembar benang. 1 Faiz hanya melihat kawan-kawannya bermain bola kerana dia_________. B Melentur buluh biar dari rebungnya. C Sedikit-sedikit. melepaskan pucuk masing-masing 5 SKOR: ______________ 100 . Penduduk kampung itu ______________________kerana sering bergotong-royong dalam melakukan sesuatu kerja. A bagai aur dengan tebing B bagai pahat dengan penukul C bagai menatang minyak yang penuh D bagai enau di dalam belukar. A B C D 4 buah hati buah mulut buah fikiran buah tangan 3 Wazif menyimpan baki wang yang diberi oleh ibunya untuk masa depan. lama-lama jadi kain. tegal biasa.

Semasa dalam perjalanan. 8. 9.15 pagi Aku dan abang menonton televisyen bersama-sama.Aku kegembiraan. Aku mengambil beberapa keping roti dan secawan kopi untuk mengalas perut. Selepas itu aku masuk ke bilik untuk mengulang kaji pelajaran sementara menunggu ibu dan ayah pulang dari pasar. masing-masing berehat selama 20 minit sebelum membersihkan diri. aku ternampak berbakul-bakul durian di dalam sebuah lori yang bersebelahan dengan kereta ayah.00 pagi Pada setiap pagi. 101 . Aku akan menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September nanti. 11. 6 Jun 2007 6.00 pagi Ayah menghantar aku ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik.30 pagi Kami bersarapan bersama-sama sambil berbual-bual tentang percutian sekolah yang akan datang. Aku mengambil giliran terakhir untuk mandi selepas ibu.Ayah menganggukkan kepala tanda setuju.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P11 CATATAN Ahad .ibu dan abang. Kami mengambil masa hampir setengah jam untuk mengelilingi Taman Merdeka dan berlari kira-kira 2 kilometer untuk mengeluarkan peluh bagi menjamin kesihatan diri. 7.45 pagi Setibanya di rumah. aku akan berjoging bersama-sama ayah. ayah dan abang. Aku meminta ayah membelikan beberapa biji durian selepas balik kelas tuisyen.

1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan pernyataan di bawah berdasarkan petikan (Lampiran P11). ______________________ _____________________________________________________________ 4. Semasa ayah menghantar saya ke kelas tuisyen. Sementara menunggu ayah dan ibu ________________________________ _____________________________________________________________ 5. ibu dan abang berjoging di ______________________________ ______________________________________________________________ 2. Saya mengambil sarapan _________________________________________ 3. Saya gembira apabila ayah ________________________________________ ______________________________________________________________ SKOR: ______________ 102 . ayah. Saya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11. 1.

Apakah __________________________________________________________? Pada setiap pagi Ahad. 3.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Binakan soalan berdasarkan jawapan yang diberi. Siapakah _________________________________________________________ ? Ayah yang menghantar penulis ke kelas tuisyen. 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11. Mengapakah __________________________________________________________? Penulis perlu bersenam untuk menyihatkan badannya. Di manakah __________________________________________________________? Penulis dan keluarganya berjoging di Taman Merdeka. 2. 4. Bilakah __________________________________________________________? Penulis akan menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September. penulis dan keluarganya akan berjoging. 5. SKOR: ______________ 103 .

3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan berikut 1 Siapakah penulis yang sebenarnya ? A B C D 2 Anak sulung dalam keluarga Pelajar Tahun Enam Tidak dinyatakan Ahli sukan Berapa orangkah ahli keluarga penulis? A B C D 2 orang 3 orang 4 orang 5 orang 3 Berikut perkara-perkara yang dilakukan oleh penulis kecuali A B C D berjoging mengulang kaji ke kelas tuisyen menonton wayang 4 Apakah yang penulis nampak semasa dalam perjalanan ke kelas tuisyen? A B C D Sebakul buah durian di dalam lori Beberapa biji durian di dalam lori Berbakul-bakul buah bacang Berbakul-bakul buah durian 5 Penulis mengalas perut dengan makan A B C D beberapa keping roti dan secawan kopi. sepotong kuih dan secawan kopi.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11. sebuku roti dan seteko kopi. SKOR: ______________ 104 . dua keping roti dan secawan kopi.

Kata yang digunakan untuk menghitung sesuatu atau menunjukkan jumlah pada frasa nama. dua. dua pertiga. setiap. Kata bilangan himpunan f. kedua. dan sebagainya masing-masing. puluhan.Kata bilangan ada enam jenis. seluruh. setengah. ketiga. Kata bilangan pisahan e. Kata bilangan tentu b. Kata bilangan tak tentu c. Kata bilangan pecahan d. dan sebagainya 105 . dan tiap-tiap kedua-dua.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BILANGAN 1. dan sebagainya beberapa. 2. para. berjenis-jenis. dan sebagainya suku. seribu. semua. iaitu: a. tiga ratus.dan sebagainya pertama. Kata bilangan tingkat Kata bilangan tentu Kata bilangan tak tentu Kata bilangan pecahan Kata bilangan pisahan Kata bilangan himpunan Kata bilangan tingkat Satu.

... ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… 4.. Mazlan Contoh: Mazlan membeli beberapa ekor ayam di Kedai Jimat............. biji durian di gerai Pak Rashid.. 5... 1... ………………………………………………………………… ………….................. beberapa membeli Pasangan pelancong dari Arab dua biji epal di Pasar Raya UDA Oceon..... ………………………………………………………………… …………………………………………………………………...MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 14A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis 5 ayat berdasarkan jadual tukar ganti kata bilangan....…………… 2...... ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… SKOR: ______________ 106 .. ekor ayam di Kedai Jimat. …………………………………………………………………... ………………………………………………………………… 3..

..................................................... ..................................... 2....................MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 14B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina ayat berdasarkan kata bilangan yang diberi........................................ 1... 5..................................................................................... sesetengah ................................. semua ..................................................................................................................................................................................... 3........................................... ...... .............. 4...... SKOR: ______________ 107 ............................................................ ..................................................................................................................................... berbakul-bakul .................................. Contoh : Beratus-ratus Ayat : Beratus-ratus ekor ayam telah dibunuh oleh pegawai kesihatan kerana telah menghidapi penyakit selsema burung....................................................... sepuluh .............................................................................................................................................. ......................... beberapa .................................................................................................................

A B C D separuh seluruh setiap suku 3 Sabrina gemar makan telur____________masak. Mohd Irfan Haikal mendapat tempat ___________ dalam Pertandingan Cerita peringkat Zon Bandar Utara. A B C D semua separuh sepenuh masing-masing 4 _____________kemudahan awam telah disediakan oleh pihak perumahan Taman Universiti. murid-murid pun duduk di tempat ______________. A B C D Semua Seluruh Segenap Segelintir 5 Apabila Cikgu Amir masuk ke dalam kelas . A B C D masing-masing sekalian tiap-tiap semua SKOR: ______________ 108 . namun penduduk-penduduk di situ tidak menghargainya.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 14C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih kata bilangan yang paling sesuai. A B C D 2 satu pertama kedua-dua ketiga-tiga 1 Raudhah bersarapan ____________ hari sebelum ke sekolah.

Amir : Ke mana pak cik memasarkan hasil tanaman pak cik? diambil oleh pihak FAMA. Amir Amir Amir : Boleh saya tanya pak cik beberapa soalan? : Sudah berapa lama pak cik berkebun? : Wah. Pak Cik Abu : Sama-sama. pak cik. lamanya pak cik! Apakah jenis tanaman yang pak cik usahakan itu? Pak Cik Abu : Pak cik ada tanam tebu. : Wah. sudah tentu boleh! Pak Cik Abu : Pak cik telah berkebun dan bertani ini telah hampir 25 tahun. pak cik 109 . petola. awal pak cik ke kebun hari ini! hendak pergi ke Bank Pertanian kerana urusan bantuan. sawi. memang ada! Pak cik ada menanam pelbagai jenis sayur Pak Cik Abu : Oh. Amir : Siapa yang membantu pak cik mengusahakan ladang ini? pak cik membantu pak cik di ladang. menguruskan penjualan dan pengurusan akaun. Pak Cik Abu : Waalaikumussalam.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P12 DIALOG Amir Amir : Assalamualaikum.00 nanti. jagung. Amir : Adakah pak cik menanam sayur-sayuran? seperti kacang panjang. pasar borong dan ada juga Pak Cik Abu : Pak cik mempunyai empat orang anak. Amir : Syabas. Kesemua anak-anak Pak Cik Abu : Oh. Pak Cik Abu : Pak cik memasarkan ke pasar tani. Amir. jambu batu dan jambu madu. semoga pak cik terus berjaya! Terima kasih. bendi. pagi ini awal sikit sebab pada pukul 10. Pak Cik Abu : Ya. terung dan cili.

3. 5. Empat orang anaknya telah membantu Pak Cik Abu di ladangnya.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tandakan ( √ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah. (Lampiran P13) 1. Amir telah menemu ramah dengan seorang petani moden.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P12. SKOR: ______________ 110 . Hasil tanamannya dipasarkan ke luar negara. Pak Cik Abu telah berkebun dan bertani selama hampir 20 tahun. Pak Cik Abu telah menanam buah-buahan dan sayursayuran. 4. 2.

Hasil tanaman Pak Cik Abu dipasarkan ke (pasar tani/ pasar raya). 3. bendi. kacang panjang.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P12. 4. Agensi kewangan yang membantu Pak Cik Abu ialah (Bank Rakyat/ Bank Pertanian). (Amir/ Pak Cik Abu) ialah seorang peladang jaya. 2. SKOR: ______________ 111 . sawi dan cili. terung. Tanaman Pak Cik Abu hidup dengan (subur/ cergas).2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Garis jawapan yang betul. 1. 5. (Sayur-sayuran/ buah-buahan) yang dihasilkan ialah petola.

daripada Bank Simpanan Nasional. daripada FAMA.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan yang berikut. D Ya. B Ya. daripada Bank Pertanian. 1 Apakah pekerjaan Pak Cik Abu? A Pemborong sayur-sayuran B Peniaga sayur-sayuran C Petani moden D Pegawai bank Mengapakah Pak Cik Abu datang awal ke kebunnya hari itu? A Dia akan pulang awal untuk ke Bank Pertanian B Ada pelawat yang akan datang ke kebunnya C Dia hendak menjual hasil tanamannya D Dia tidak ada pembantunya di ladang Semua yang berikut adalah jenis tanaman yang ditanam oleh Pak Cik Abu kecuali A tembakau B jambu batu C jambu madu D kacang panjang Siapakah yang membantu Pak Cik Abu menguruskan kebunnya? A Dua orang sahabatnya B Empat orang anaknya C Tiga orang anaknya D Isterinya Adakah Pak Cik Abu mendapat bantuan daripada mana-mana agensi kewangan? A Ya. daripada MARDI 2 3 4 5 SKOR: ______________ 112 . C Ya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P12.

kecewa. eh.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA SERU Kata seru ialah kata yang berfungsi untuk menyatakan perasaan atau emosi sama ada marah. sakit. gembira. gembira. cis. aduhai. tidak setuju dan keluhan Menyatakan perasaan hairan dan mengejek Menyatakan perasaan marah. sayang. merayu atau menarik perhatian 113 . kesal. benci atau jijik Menyatakan perasaan terkejut atau hairan Menyatakan perasaan marah atau hampa Menyatakan perasaan marah atau geram Menyatakan perasaan puas. terkejut atau hairan Menyatakan perasaan sayu. memuji atau mengucapkan terima kasih Menyatakan perasaan gembira. nah. geram dan sebagainya. Ayat-ayat yang menggunakan kata seru ditanda dengan penggunaan tanda seru ( ! ) di akhir ayat. Kata seru biasanya digunakan dalam ayat-ayat seruan. Contoh: amboi. hairan. aduh. hai. ah Aduh Aduhai Ah Amboi Cis Eh Hai Nah Syabas Wah Wahai Menyatakan perasaan sakit Menyatakan perasaan sedih atau hampa Menyatakan perasaan hairan. wah dan syabas.

sakitnya gigiku! SKOR: ______________ 114 . 3. awalnya pak cik ke kebun pagi ini! ______________. kamu sudah sampai di sini! B. 5. pandainya Amirah menjahit baju! (Amboi / Nah). comelnya adik awak ini! (Aduhai / Nah). semoga pak cik berjaya! ______________. sakit betul kepalaku! ______________.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 15A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ A. (Oh / Hai). 5. Isi tempat kosong dengan kata seru yang sesuai. 4. 2. 3. 1. kecewanya hati kami! (Hai / Wah). 4. ambil duit ini dan jangan datang lagi! (Aduh / Eh). 2. ______________. Garisi penggunaan kata seru yang sesuai. Amboi Eh Wah Aduh Syabas 1. tingginya pokok kelapa di tepi pantai itu! ______________.

_________ . berani dia menamparku! Oh 2. 1. _________ . _________ . cantik sungguh lukisan ini! Eh 3. _________ . kamu telah berjaya dengan cemerlang! Wah SKOR: ______________ 115 . _________ . Cikgu Izzati rupanya! Cis 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 15B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis kata seru yang betul. meja ini telah dialihkan! Syabas 5.

mahalnya barang ini! A Nah C Amboi B Wahai D Aduh _____________ . apa khabar semua! A Hai C Eh B Amboi D Aduhai _____________ . sampai bila aku harus menunggu! A Aduhai C Eh B Oh D Wah _____________ . _____________ . rasakan tumbukanku! A Eh C Nah B Aduh D Cis _____________ .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 15C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih kata seru yang paling sesuai. nyah kau dari sini! A Eh C Cis B Nah D Amboi _____________ . berani awak membawa adikku tanpa kebenaran! A Oh C Amboi B Aduhai D Cis 1 2 3 4 5 6 SKOR: ______________ 116 .

MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI AYAT SAMA MAKSUD Ayat yang sama maksud ialah ayat yang mempunyai maksud yang sama atau paling hampir maksudnya dengan ayat yang diberikan. 2. Contoh : 1. Biji benih disemai dahulu sebelum ditanam oleh Pak Hamid. Ayat-ayat yang dikemukakan itu terdiri daripada ayat majmuk gabungan. Ayat yang paling tepat/ sesuai dengan soalan yang ditanya.” kata Cikgu Marziah. Pak Hamid menyemai biji benih sebelum menanamnya. “Jangan lupa untuk menuliskan nama di kertas jawapan kamu. Cikgu Marziah mengingatkan murid-muridnya agar tidak lupa menuliskan nama di atas kertas jawapan. pancangan dan campuran. 117 . Ayat yang sama maksud juga ialah : Ayat yang sama maksudnya dengan soalan yang diberikan.

“Pak cik menjual hasil tanaman di pasar tani. C 4. D 5. Pak Cik Abu memberitahu Amir bahawa dia telah berkebun hampir 25 tahun. jagung dan jambu batu. A 2.” kata Izzat.” kata Pak Cik Abu kepada Amir. siapa membantunya di ladang? E SKOR: ______________ 118 .” kata Pak Cik Abu kepada Amir. Pak Cik Abu memberitahu Amir bahawa dia ada menanam tebu. Pak Cik Abu menjelaskan kepada Amir bahawa dia menjual hasil tanaman di pasar tani. 1. “Pak cik menanam tebu.” kata Amir kepada Pak Cik Abu. “Amir. jagung dan jambu batu. “Siapa yang membantu pak cik di ladang. Amir menanyakan kepada Pak Cik Abu. Izzat mengajak Amir datang ke rumahnya pada petang ini. datang ke rumah saya pada petang ini. B 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 16A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Padankan ayat sama maksud yang berikut. “Pak cik telah berkebun hampir 25 tahun.” jelas Pak Cik Abu kepada Amir.

____________________________________________________________ ____________________________________________________________ SKOR: ______________ 119 . 1. • Mira memberitahu Shamila bahawa dia akan bercuti selama seminggu. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 16B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan ayat sama maksud yang sesuai. • Husna menanyakan kepada Minah mengapa Heliza menangis. “Shatila mencari bukunya yang hilang . “Mengapa Heliza menangis?” tanya Husna kepada Minah. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 5.” kata Mira kepada Shamila.” kata Azman kepada Nini.” kata ayah kepada kami. masuk tidur sekarang!” kata emak. “Izzat. • Ayah memberitahu kami bahawa beliau telah dinaikkan pangkat. “Ayah telah dinaikkan pangkat. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 2. • Azman memberitahu Nini bahawa Shatila mencari bukunya yang hilang. • Emak menyuruh Izzat masuk tidur sekarang. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 4. “Saya akan bercuti selama dua minggu.

1 “Ziana. B Peperiksaan UPSR akan menghadapi aku pada bulan September. B Izzat melarang ayah bermain di padang yang becak itu. Aku akan menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September ini. A Peperiksaan UPSR akan dihadapi oleh aku pada bulan September ini. C Ayah meminta Izzat bermain di padang yang becak itu. Ayah menghantar aku ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik. “Fahmi. siapakah yang menjuarai pertandingan kuiz di sekolah kamu?” tanya Izzati. C Aku telah menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September. B Aku dan ayah dihantar olehnya ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik. D Aku menghantar Pusat Tuisyen Akademik ke kelas. D Peperiksaan UPSR akan aku hadapi pada bulan September ini. D Izzat dilarang bermain di padang itu oleh ayah. A Fahmi meminta Encik Hambal membersihkan keretanya. A Izzati bertanya kepada Ziana siapa murid yang menjuarai pertandingan kuiz di sekolahnya. B Murid bertanya kepada Izzati siapa murid yang menang pertandingan kuiz. D Ziana memberitahu Izzati siapa murid yang menang. 2 3 4 5 SKOR: ______________ 120 . tolong bersihkan kereta ayah. B Encik Hambal menolong Fahmi membersihkan keretanya. A Ayah melarang Izzat bermain di padang yang becak itu. “Izzat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 16C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. C Ziana bertanya kepada Izzati siapa murid yang menang. A Aku akan menghantar ayah ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik. jangan bermain di padang yang becak itu. C Encik Hambal meminta Fahmi bersihkan keretanya. C Aku dihantar oleh ayah ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik.” kata Encik Hambal. D Encik Hambal beritahu Fahmi bersihkan keretanya.” kata ayah.

Sebatang kara mengurus diri. 121 . Di kota raya terukir namanya. Hidupnya susah tidak terperi.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P13 SYAIR Insan yang Tabah Dari sebuah desa yang sunyi. Kepada negara ingin berbakti. Hasrat di hati merubah diri. Bongkak dan sombong bukanlah sifatnya. Perit dan getir akan ditempuhi. Ayah dan bonda tiada lagi. Berbilang gedung dialah empunya. Teratak yang usang menjadi saksi. Tiada sesiapa ambil peduli. Bandar yang besar ingin tujui. Kini Aswad sudah berjaya. Suatu ketika membawa diri. Pergi menyahut seruan Ilahi.

desa yang sunyi ibu dan bapa sudah meninggal dunia A 2. membawa diri tidak bersifat angkuh atau sombong E 6. bongkak dan sombong bukanlah sifatnya kehidupan yang amat miskin F SKOR: ______________ 122 . hidupnya susah tidak terperi kampung yang terpencil C 4. tiada sesiapa ambil peduli merantau D 5.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Fahami erti rangkai kata di bawah dan suaikan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P13. 1. ayah dan bonda tiada lagi masyarakat tidak ambil tahu B 3.

Kehidupannya menjadi susah semenjak kematian ibu dan bapanya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P13. E. ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 123 . Aswad terpaksa menguruskan kehidupannya sendiri. C. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 6. Aswad tidak pernah bersifat sombong. Aswad berhijrah ke bandar dengan niat untuk mengubah kehidupannya.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berpandukan syair tersebut. Aswad berasal dari sebuah perkampungan yang terpencil. B. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 4. 1. Masyarakat setempat tidak pernah mengambil tahu tentang Aswad. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 5. F. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 2. A. Walaupun telah berjaya. susun ayat-ayat di bawah mengikut urutan yang betul. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 3. D.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P13.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan berikut. Dari manakah penyair itu berasal? A Kota B Desa C Bandar D Ibu kota Apakah tujuan penyair pergi ke bandar? A Mengubah diri B Membawa diri C Mengikut hati D Merajuk Rangkai kata `Teratak yang Usang’ bermaksud A Rumah yang buruk B Rumah yang besar C Rumah di bandar D Rumah di desa Yang berikut ialah pernyataan tentang Aswad kecuali A menjadi orang yang terkenal B berasal dari bandar C keluarganya susah D anak yatim piatu Bagaimanakah sikap Aswad setelah menjadi orang yang berjaya? A sombong B bongkak C besar diri D merendah diri 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 124 .

Para peserta lawatan diminta menulis alamat rumah masing – masing.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BANYAK MAKNA 1. 2. Tajam 1. Irfan memasukkan pensel–pensel itu ke dalam bekas alat tulis. Pisau yang tumpul itu diasah oleh ayah supaya tajam. Perkataan Alamat Ayat dan makna 1. Sebagai bekas guru. 125 . Hari mendung alamat hari akan hujan. 2. 2. Dalam 1. Perkataan yang mempunyai lebih daripada satu makna. saya telah dilantik menjadi pengerusi. Pak Cik Shah sentiasa berlemah lembut dalam mendidik anak–anaknya. 2. Emak memasukkan ikan–ikan yang dikeringkan ke dalam bakul yang dibawa. Kata–katanya yang tajam amat menyakitkan hati saya. Dalam mesyuarat persatuan tempoh hari. 2. Bekas 1. Perbezaan makna itu dapat dikesan berdasarkan ayat yang dibina.

lagi 2. alamat 4. cetek 5. usang 3. sudah lama benar masih tidak meriah / dingin tidak dalam butiran tempat tinggal kuno berulang tanda / petanda sedikit senyap 1. sepi SKOR: ______________ 126 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 17A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan kata banyak makna di bawah dengan maksud yang betul.

tahan jatuh padam lanjut 1. Walaupun usia datuk sudah ______________ namun daya ingatannya masih kuat. 6. Walaupun baju yang saya beli ini mahal.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 17B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isikan tempat kosong dengan perkataan yang betul. SKOR: ______________ 127 . Perasaan cinta Afiq terhadap Mila telah _____________ sejak kehadiran Noni. Kerajaan Melaka _____________ ke tangan Portugis pada tahun 1511. tetapi ____________ lama. Harga saham di pasaran dunia semakin _______________. Aznah tidak mahu menceritakan lebih _____________ tentang peristiwa itu. Rizal sudah tidak ______________ tinggal dengan ibu tirinya. 7. 8. 2. 4. 3. 5. Api lilin itu ________________ apabila ditiup angin.

Rajaee jangka tangannya untuk mengambil makanan itu. A I dan II B II dan III C III dan IV D I dan IV I Berapakah harga sebuah kereta Perodua Viva itu? II Bantuan yang telah dihulurkan oeh kerajaan amat kami harga. Kami tidak jangka Aladen berkelakuan sedemikian. III Pelawat asing tertarik akan keindahan negara kita. Dalam jangka masa setengah jam. III Cikgu Dalila menghalau murid yang nakal itu luar kelas. Latifah berasa kecewa akan perbuatan Ikhwan. III Kawasan di belakang rumah Liew Mei Mei lubuk sungguh. IV Adakah kamu mempercayai kewujudan makhluk asing? A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV I Pemikiran Tun Dr. Hamisah akan tiba di sini. 1 I Ibu beli telur asing di kedai runcit itu. II Azman asing semasa berada di Bosnia. A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV I Sungai itu banyak lubuk buaya. III Janganlah kita gadaikan harga diri semata-mata kerana wang. IV Rumah Mahmud dan Haikal terletak tidak jauh dari luar pantai.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 17C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. IV Barang-barang yang musnah dalam kebakaran itu memang harga. A I dan II C III dan IV B II dan III D I dan IV SKOR: ______________ 128 2 3 4 5 . II Remaja kini terpengaruh akan lubuk budaya kuning. II Masih ada masyarakat di luar bandar yang buta huruf. A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV I II III IV Jangka lukis ini kepunyaan Jamilah. IV Jauh di lubuk hati. Mahathir memang luar biasa.

seekor kambing untuk aqiqah dan seekor lembu akan disembelih untuk korban. 735. Bonda telahpun menjemput ahli keluarga terdekat kita. Negeri Sembilan. Farah Syazwani. Semoga Mak Long sekeluarga sihat sejahtera. Mak Long. tetamu. Pada hari kenduri itu nanti. sebahagian daripada daging lembu tersebut akan diagihkan kepada orang-orang miskin. Menemui Mak Long Khiriah sekeluarga yang berada di Muar.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P14 SURAT TIDAK RASMI No. Anakanda rasa sungguh tidak sabar menanti saat itu. Yang benar. Kami di sini sihat-sihat saja. Anakanda berbesar hati menyampaikan pesanan daripada bonda yang menjemput Mak Long sekeluarga ke rumah kami pada Hari Raya Aidil Adha bersamaan 20 Disember nanti. Johor. Lagipun sudah lama kita tidak berjumpa. Lorong Semarak 13/1. Menurut bonda. Bonda hendak mengadakan kenduri cukur jambul dan aqiqah cucunda sulung bonda. Kami sungguh berharap agar Mak Long dan keluarga dapat memenuhi jemputan kami. Manakala sebahagian lagi akan dimasak untuk dijamu kepada para Ammar 129 . 70400 Seremban. Semoga dengan kehadiran seluruh keluarga nanti akan memeriahkan lagi suasana kenduri itu. Akhir kata. Sekian sahaja untuk kali ini. sambutlah salam mesra daripada kami sekeluarga. 30 November 2006. Taman Panchor Jaya.

( ) SKOR: ______________ 130 . 1. Penulis tinggal di Seremban.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14. ( ) 4. Kenduri cukur jambul dan aqiqah akan diadakan pada Hari Raya Aidil Fitri. ( ) 3. Saudara-mara penulis akan berkumpul dalam majlis kenduri itu nanti. ( ) 5. Negeri Sembilan. ( ) 2. Mak Long ialah jiran penulis. Farah Syazwani ialah anak saudara Mak Long.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tandakan ( / ) pada pernyataan yang benar dan ( X ) pada pernyataan yang salah.

Di manakah penulis tinggal? 3. Mengapakah penulis amat berharap agar ibu saudaranya akan hadir semasa kenduri tersebut? ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 131 . 1. apakah haiwan yang akan dikorbankan? 5. Bilakah kenduri itu akan diadakan? 4. Siapakah yang menulis surat kepada Mak Long? 2.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah. Sempena Hari Raya Korban.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14. Johor Farah Syazwani ialah anak saudara penulis Kenduri tersebut akan diadakan pada Hari Raya Aidil Adha 132 .3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang betul berdasarkan petikan (Lampiran P14). 1 Bilakah surat itu ditulis? A B C D 2 20 Disember 2006 30 Disember 2006 20 November 2006 30 November 2006 Apakah haiwan yang akan disembelih untuk dibuat aqiqah? A B C D Unta Biri-biri Lembu Kambing 3 Siapakah yang akan menerima daging lembu yang akan dikorbankan itu? A B C D Mak Long dan keluarganya Tetamu yang diundang Orang-orang miskin Farah Syazwani 4 Apakah hubungan antara Mak Long dengan Farah Syazwani? A B C D Anak saudara Nenek saudara Cucunya yang sulong Anak saudara yang sulong 5 Pilih pernyataan yang tidak benar berdasarkan petikan surat kiriman tidak rasmi tersebut? A B C D Penulis tinggal di Johor Bahru Mak Long tinggal di Muar.

Apakah barang yang terdapat di dalam kotak itu? 1. 133 . Harga baju ini berapa? 2. binatang dan benda digunakan untuk menanyakan jumlah dan harga siapa bila mana berapa Peringatan • Partikel `kah’ mesti digunakan sekiranya kata tanya digunakan di hadapan ayat tanya. Apakah binatang yang menggigit awak tadi? 2. Berapakah jumlah pelajar di kelas kamu? bagaimana digunakan untuk menanyakan cara atau keadaan digunakan untuk menanyakan manusia digunakan untuk menanyakan masa atau waktu digunakan untuk menanyakan tempat. Beg itu kepunyaan siapa? 1. Bilakah kamu akan ke Kuala Lumpur? 2. Nenek kamu akan sampai bila? 1. manusia. Bagaimanakah keadaan kakak kamu? 1. jawapan hendaklah dimulakan dengan `Ya’ atau `Tidak’. • Sekiranya ayat tanya menggunakan kata tanya `adakah’ atau `benarkah’. Ibu kamu mana? 1. Siapakah pembaca berita itu? 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI MEMBINA AYAT TANYA DAN JAWAPAN • Kemahiran membina ayat tanya dan jawapan perlu merujuk kepada info Kata Tanya yang berikut: Kata Tanya apa Keterangan digunakan untuk menyatakan benda dan binatang Ayat Contoh 1. Bagaimanakah caranya untuk ke rumah kamu? 2. Di manakah kamu membeli kasut itu? 2.

5. Rahimi : ___________________________________ ___________________________________ Ke mana Iqmal 2. 1. ____________________________________ ____________________________________ Bila Rahimi : Iqmal 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 18A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina soalan dengan menggunakan kata tanya yang diberi. : Saya hendak pergi ke rumah ibu saudara saya. SKOR: ______________ 134 . Rahimi : ____________________________________ ____________________________________ Apa Iqmal : Kenderaan yang paling sesuai untuk ke sana ialah bas. Negeri Sembilan. : Kami akan ke sana pada pukul 2. : Farah dan Hisyam akan pergi ke sana bersama-sama saya.00 petang nanti. ____________________________________ ____________________________________ Di mana Rahimi : Iqmal : Rumah ibu saudara saya terletak di Seremban. ____________________________________ ____________________________________ Siapa Rahimi : Iqmal 3.

Pernahkah kamu ke Seremban? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 2. Apakah jenis surat yang ditulis oleh Ammar? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 18B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tuliskan jawapan yang betul berdasarkan soalan yang diberi. Adakah orang tua yang berpakaian baju bercorak batik itu datuk kamu? ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 135 . Bilakah daging korban itu akan dimasak dan dihidangkan kepada para tetamu? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 3. 1. Mengapakah awak hendak bertemu dengan mereka pada Hari Raya Aidil Adha nanti? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 4.

D Pengajarannya ialah kita jangan mementingkan diri sendiri.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 18C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya yang diberikan. A Mengapakah memancing ikan baung sesuai dilakukan di tempat berteluk? B Mengapakah dia tergopoh-gapah pergi ke sungai? C Bilakah waktu yang paling sesuai untuk memancing ikan baung? D Di manakah biaasanya orang memancing ikan baung? Gunung Tahan terletak di Pahang. 4 Waktu yang paling sesuai untuk memancing ikan baung ialah pada waktu senja. B Segala kemudahan berguna untuk murid-murid. di manakah letaknya Gunung Tahan? 5 SKOR: ______________ 136 . C Murid-murid boleh menggunakannya pada waktu rehat. C Jika dikaji. D Semua murid boleh menggunakan kemudahan yang disediakan di pusat sumber itu. banyak pengajaran yang diperoleh daripada cerita itu. 1 Siapakah yang boleh menggunakan kemudahan yang disediakan di pusat sumber itu? A Ya. A Siapakah yang tahu di mana Pahang? B Di manakah letaknya Gunung Tahan? C Siapakah yang tahu di mana letaknya Gunung Tahan? D Mengikut pendapat kamu. 3 Pilih ayat tanya yang sesuai bagi jawapan yang diberikan. C Dia amat sedih apabila mendengar berita itu. 2 Bagaimanakah perasaan Zaida apabila mendapat tahu berita kematian rakannya? A Air matanya bercucuran. Apakah pengajaran yang kita peroleh daripada cerita itu? A Kita memang banyak menerima pengajaran. B Dia terus pergi ke hospital. D Dia mendoakan kesejahteraan kepada sahabatnya itu. B Saya tidak banyak menerima pengajaran daripada cerita itu. semua murid boleh menggunakannya.

137 .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A1 Teliti gambar yang diberikan.

1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A1.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Senaraikan kata kerja berdasarkan gambar yang diberi. SKOR: ________________ 138 .

memasang Amin _______________ lantai yang kotor itu hingga bersih. mengemop Aminah __________ meja dengan kain buruk agar bersih. menyapu Cikgu Iqbal sedang _________ tirai sambil dibantu oleh Cikgu Anis.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A1. mengelap Husna sedang ______________ sampah yang bertaburan di atas lantai. SKOR: ________________ 139 .2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Suaikan kata kerja dengan ayat yang diberikan. mengangkat Ali dan Ammar ______ pasu bunga untuk diletakkan di dewan sekolah sempena Hari Guru.

1. mengangkat ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A1. mengemop ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. menyapu ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. mengelap ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 140 .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat berdasarkan kata kerja yang diberikan. menggantung ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4.

MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A2 Teliti gambar di bawah. 141 .

________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 2. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 5.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Susun maklumat yang diberi mengikut urutan gambar. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 142 . ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 3. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A2. • • • • • menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba pergi ke pondok telefon awam melihat rumah terbakar anggota bomba memadamkan kebakaran menelefon bomba 1.

_______________________________________________________________ 5.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Suaikan dan salin semula pernyataan supaya menjadi ayat yang betul._______________________________________________________________ 4. Anggota bomba 1._______________________________________________________________ 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A2. kejadian yang berlaku kepada pihak bomba. Ahmad melihat menelefon bomba._______________________________________________________________ SKOR: ________________ 143 ._______________________________________________________________ 2. rumah jirannya telah terbakar. Dia pergi Ahmad telah Ahmad menceritakan memadamkan kebakaran. ke pondok telefon dengan segera.

4. 5. 2. 3. 1.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis lima ayat berdasarkan gambar.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A2. ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ________________ 144 .

MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A3 Perhatikan peta di bawah dengan teliti. Kampung Tualang U Jalan Datuk Senara Rumah Haikal Rumah Rizal getah rumah Jalan Munsyi kelapa sawit masjid sekolah kedai runcit 145 .

Rumah Haikal berhampiran dengan kawasan sekolah. Rumah Haikal berhadapan dengan Jalan Datuk Senara. Masjid berhampiran dengan Jalan Munsyi. Sekolah terletak di sebelah Utara dari rumah Haikal.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A3. Ladang koko bersebelahan dengan ladang getah. Jalan Dato Hassan berhampiran dengan dengan kawasan sekolah. Kawasan penempatan ini berhampiran dengan kawasan pantai. Ladang getah berhampiran dengan kawasan penempatan. Terdapat hospital berhampiran sekolah.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Pilih dan tandakan ( / ) pada 5 ayat yang sesuai dengan peta penempatan yang ditunjukkan. Tanda ( / ) SKOR: ________________ 146 . Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Ayat Di kampung Tualang terdapat ladang getah dan ladang kelapa sawit.

Ladang kelapa sawit terletak di _________________________________. 5. Rumah Haikal bersebelahan dengan ____________________________.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan ayat-ayat di bawah dengan rangkai kata yang diberi.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A3. SKOR: ________________ 147 . 3. Kawasan sekolah dan masjid terletak berhampiran dengan ______________________. kedai runcit rumah Rizal Jalan Munsyi Jalan Datuk Senara ladang kelapa sawit 1. Terdapat ladang getah dan _______________________ di Kampung Tualang. 2. 4. Haikal tinggal di ____________________________________________.

ladang getah 1 ______________________________________________________ ladang kelapa sawit 2 _______________________________________________________ kawasan perumahan 3 _______________________________________________________ beberapa batang jalan 4 _______________________________________________________ kawasan sekolah 5 _______________________________________________________ SKOR: ________________ 148 .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat menggunakan rangkai kata yang diberi.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A3.

Melawan jangkitan penyakit. Lemak Contoh : mentega. penyakit skurvi. ikan • • FUNGSI Memberi tenaga untuk menjalankan berbagaibagai aktiviti. • Tubuh badan lambat membesar. Membaiki bahagianbahagian badan yang lama atau rosak. Membina tubuh badan.(memberi lebih daripada 2 kali ganda tenaga yang dihasilkan oleh karbohidrat). gusi berdarah. buah-buahan • • Sembelit dan banyak penyakit. Iodin : mencegah penyakit beguk. • AKIBAT KEKURANGANNYA Badan menjadi susut dan mudah letih. dan tulang. Lapisan lemak di bawah kulit melindungi badan daripada kesejukan. sakit sendi dan kaki. dan mudah mendapat penyakit. Tidak dapat mencegah penyakit. • Mulut luka. gusi. Memberi tenaga dan haba. hampir semua proses kimia dalam badan kita memerlukan air. Menyihatkan gigi. Perhatian : Lemak dan minyak yang berlebihan boleh menggemukkan badan kita. Kalsium dan fosforus: supaya tulang dan gigi kuat. sayuran Garam mineral Contoh : ikan bilis. kurang tegap. buah-buahan • • Sembelit. Hampir 2/3 bahagian badan kita terdiri daripada air . Vitamin Contoh : limau. keju • • • • • • Air Contoh : minuman. Orang yang gemuk mudah diserang penyakit. Besi : membina darah. Makanan gentian kasar membantu pergerakan najis dalam usus. Mengekalkan suhu badan. ubi kentang • • Protein Contoh : udang. Pelawas Contoh : sayuran. 149 .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A4 MAKANAN SEIMBANG KELAS MAKANAN DAN CONTOH Karbohidrat Contoh : nasi. jagung • • • Tidak dapat menahan kesejukan.

______________________________________________________________ SKOR: ________________ 150 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A4. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 5. 2. Karbohidrat Lemak boleh membantu pergerakan najis dalam usus. memberi tenaga dan haba. melawan jangkitan penyakit. 3. 1. 4. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 3. 1. Pelawas membina tubuh badan. Vitamin berfungsi 5. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 4.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Suaikan dan kemudian tulis semula ayat-ayat tersebut . Protein dapat memberi tenaga untuk menjalankan pelbagai aktiviti.______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 2.

________________________________________________________________ di dalam badan / Lemak dan minyak berlebihan / menyebabkan kegemukan dan mudah terkena penyakit. ________________________________________________________________ boleh menyebabkan badan / Kekurangan karbohidrat / menjadi susut dan mudah letih. ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 151 . ________________________________________________________________ di dalam badan / diperlukan / mencegah penyakit beguk / Iodin / supaya dapat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A4.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Susun frasa di bawah supaya menjadi ayat yang lengkap. terdiri daripada air / badan kita / Hampir 2/3 bahagian. ________________________________________________________________ supaya dapat melawan jangkitan penyakit / cukup vitamin / Badan kita perlu.

_______________ boleh kita dapati dengan memakan ikan bilis dan keju. Makanan ____________________________ membantu pergerakan najis dalam usus.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A4. Hampir semua proses kimia dalam badan kita memerlukan ___________. 5. 3. 1. Badan kita mudah terkena penyakit jika kekurangan _________________ . 2. lemak air protein gentian kasar Garam mineral SKOR: ________________ 152 .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan perkataan yang diberi supaya menjadi ayat yang lengkap. Lapisan _______________ di bawah kulit melindungi badan kita daripada kesejukan. 4.

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN A5

Perhatikan graf di bawah dengan teliti.

Pencapaian Ujian Bulanan Bahasa Malaysia Kertas 2 Nama: Hanisya Binti Habil Tahun: 6 Bestari

Peratus 80 70 60 50 40 30 20 10 JAN FEB MAC APR MEI Bulan

153

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS A5.1

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Padankan penyataan yang diberi.

A 1 30 peratus

B

Bulan April

2 Markah terendah Bulan Mac

3 Pencapaian cemerlang Bulan Mei

4 60 peratus Bulan Januari

5 40 peratus Bulan Februari

SKOR: ________________ 154

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS A5.2

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. 1. Hanisya mendapat keputusan yang ____________________ dalam ujian bulan Mei. 2. Pada bulan Januari dan April, Hanisya telah __________________ dalam ujian Bahasa Malaysia kertas 2. 3. Setelah berusaha dengan bersungguh – sungguh, Hanisya telah ___________________ dalam bulan Februari. 4. Keputusan ujian Hanisya semakin ______________________ pada bulan Mac. 5. Pencapaian ujian Hanisya pada bulan April ______________________ berbanding bulan sebelumnya.

merosot

meningkat

lulus

gagal

tertinggi

SKOR: ________________ 155

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS A5.3

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan frasa di bawah supaya menjadi ayat yang betul. 1. Januari – gagal – 20 peratus

2. usaha – lulus – Februari

3. Mei – lulus cemerlang –

4. gagal – April – tidak mengulang kaji

5. Keputusan – Mac – meningkat

SKOR: ________________ 156

Apakah tindakan-tindakan yang kamu lakukan? _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ SKOR: ________________ 157 . Sebelum mengarang.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B1. Apakah perasaan kamu dan adik? _____________________________________________________ 5. Ibu dan bapa kamu tiada di rumah kerana menziarahi jiran yang sedang sakit di hospital. jawab soalan-soalan di bawah ini. Ceritakan tindakan-tindakan kamu. kamu dan adik tinggal di rumah. Apakah yang kamu lihat di rumah jiran? _____________________________________________________ 2. Bilakah kejadian itu berlaku? _____________________________________________________ 3. Tiba-tiba kamu ternampak kepulan asap dari rumah jiran kamu. Bagaimanakah kejadian itu berlaku? _____________________________________________________ 4.1 Pada suatu petang. 1.

saya pun ___________________ tentang apa yang berlaku. Setelah mendengar jeritan kami. Dalam masa lima belas minit. pihak bomba pun tiba. saya _____________ bomba menggunakan telefon bimbit yang ditinggalkan ayah kepada kami. tiba-tiba kami ternampak kepulan asap dari rumah jiran. saya dan adik menjerit ___________ tolong daripada jiran-jiran. Apabila sampai. Selepas menelefon. Kami pun terus ke rumah jiran untuk melihat apa yang berlaku.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai. saya dan adik tinggal berdua di rumah kerana ayah dan ibu pergi __________________ jiran yang sakit di hospital. Tidak lama kemudian. Mereka terus memadamkan api yang sedang ___________ menggunakan paip bomba. Sedang kami ____________________ di halaman rumah. Tanpa berlengah. Saya dan jiran-jiran cuba _______________ api sementara menunggu pihak bomba SKOR: ________________ 158 . api berjaya dipadamkan. Saya dan adik berasa cemas. saya lihat bahagian dapur rumah jiran __________. bermain terbakar memuji menziarahi marak menceritakan menelefon meminta memadamkan Pada suatu petang. Kebakaran itu berpunca daripada dapur gas. sampai. Apabila ayah dan ibu pulang.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B1. Mereka ______________ dan berbangga dengan tindakan kami yang telah dapat menyelamatkan rumah jiran daripada musnah terbakar. jiran-jiran pun datang.

Ketika asyik mengulang kaji pelajaran.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B1. Pada suatu petang.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan cerita di bawah berpandukan rangkai kata yang diberi. Aku pun terus … • • • • • • • • • • berlari ke tempat kejadian _ melihat kemalangan jalan raya _ kereta dan motosikal penunggang motosikal _ parah _ pemandu _ ringan menelefon ambulans _ polis trafik ramai orang datang _ melihat ambulans tiba _ mangsa ke hospital polis trafik _ mengawal lalu lintas orang ramai _ tempat kejadian ibu bapa _ pulang _ menceritakan berhati-hati di jalan raya SKOR: ________________ 159 . aku tinggal seorang diri di rumah. tiba-tiba aku terdengar satu dentuman yang kuat dari arah jalan raya di hadapan rumahku. Ibu dan bapaku tiada di rumah kerana pergi ke majlis perkahwinan sahabat mereka di bandar.

Bagaimana keadaan saudari sekarang? Saya dan keluarga di sini berada dalam keadaan sihat. SKOR: ________________ 160 . Saudari tentunya gembira kerana berpeluang melawat datuk dan nenek di kampung. Pada cuti sekolah baru-baru ini. Negeri Sembilan Darul Khusus. Surat yang saudari kirimkan telah selamat saya terima. Taman Panchor Jaya. 10 Jun 2007 Menemui sahabatku saudari Syazwani yang berada di Sungai Balang. Muar. Yang ikhlas. Tentunya saudari tidak melepaskan peluang menjamu selera dengan buah-buahan tempatan. 735. Akhir kata.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B2.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Nomborkan maklumat yang diberi mengikut urutan format Surat Kiriman Tidak Rasmi yang betul.00 pagi hingga pukul 5. Ammar dan Iqmal. sambutlah salam daripada saya dan keluarga buat saudari di sana. saya menghabiskan cuti dengan membantu ibu dan ayah di gerai makanan. Johor dengan selamatnya. Saya berada di gerai makanan seawal pukul 9. Saya berazam untuk mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR. 70400 Seremban. Farah. Lorong Semarak 13/1. Saya berharap saudara sekeluarga berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.00 petang kecuali hari Jumaat. Pada waktu malamnya pula saya akan mengulang kaji pelajaran bersama-sama adik saya.

2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis maklumat yang telah disusun pada praktis B3. Farah (Farah binti Adil) SKOR: ________________ 161 . ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ Menemui sahabatku __________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ Yang ikhlas.1 supaya menjadi sebuah karangan Surat Kiriman Tidak Rasmi yang lengkap.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B2.

Bandar Warisan. Persiaran Semarak. No. Negeri Sembilan. sila (7) _______________________ borang kebenaran yang anakanda lampirkan. Anakanda memohon (4)___________________ kerana telah lama tidak mengirim (5)___________________. Tujuan anakanda menulis surat ini adalah untuk meminta keizinan daripada ayahanda dan bonda untuk menyertai (6)__________________________________ ke Melaka. Selain itu. Anakanda berjanji akan (10)_________________________ dengan baik. Sekiranya ayahanda mengizinkannya. anakanda berharap agar ayahanda (9)_______________ anakanda mengikuti lawatan tersebut. Oleh itu. sambutlah salam rindu daripada anakanda. Lawatan tersebut akan diadakan pada 30 Jun 2007. Sekian buat kali ini. Akhir kata. (1)_____________________ Ke hadapan ayahanda dan bonda yang berada (2)____________ dengan iringan doa semoga berada dalam keadaan (3)______________ Ayahanda. 573.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isikan tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai supaya menjadi Surat Kiriman Tidak Rasmi yang lengkap. Wani (Wani binti Wahi) SKOR: ________________ 162 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B2. anakanda ingin meminta sedikit wang sebagai (8)_____________________bas dan perbelanjaan sewaktu di sana nanti. 71770 Seremban. Anakandamu.

Bhd. Kami akan mengadakan lawatan tersebut pada 14 Julai 2007. amat kami hargai. E Panggilan hormat Tajuk surat Pengenalan Alamat penerima Tarikh surat C 25 JUN 2007. SABAH. Sabah International Dairies Sdn.00 pagi. Seramai 40 orang murid dan 2 orang guru akan menyertai lawatan tersebut 3. Kerjasama pihak tuan meluluskan permohonan ini. Sekolah Kebangsaan Pomotodon. Alamat pengirim A Garisan melintang B Pengurus. Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat secara dekat proses membuat minuman dan mendedahkan kepada pelajar tentang penggunaan teknologi moden dalam perusahaan membuat minuman. Kami juga berharap agar pihak tuan dapat memberikan maklum balas segera untuk tindakan kami. pukul 9.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN B3 Persatuan Bahasa Malaysia. dimaklumkan bahawa Persatuan Bahasa Malaysia sekolah ini akan mengadakan lawatan ke kilang tuan. Yang benar. Sekolah Kebangsaan Pomotodon. 4. 88857 Inanam. Sabah. Tandatangan L Nama dan jawatan pengirim 163 . 2. 88996 Kota Kinabalu. Beg Berkunci 203. Sekian. terima kasih. Tuan. D Memohon Kebenaran Melawat Kilang Minuman F G Berhubung perkara di atas. I J K Penutup H Kandungan surat / isi Perakuan Azillah (AZILLAH BINTI ARULLAH) Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia. Peti Surat 204.

Yang benar. (3) _____________________________________ (2)________________ Berhubung perkara di atas. Bhd. (6)_______________________.00 pagi. Tuan. 4. Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat secara dekat proses membuat minuman dan mendedahkan kepada pelajar tentang (5)________________________________________________________. _________________________. SKOR: ________________ 164 . _________________________. Persatuan Bahasa Malaysia.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan perkataan yang sesuai berdasarkan surat rasmi yang telah dibaca. Sabah International Dairies Sdn. Azillah (AZILLAH BINTI ARULLAH) (7)_____________________________. Pengurus. (1)_______________________. Kami juga berharap agar pihak tuan dapat memberikan maklum balas segera untuk tindakan kami.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B3. kami hargai. SABAH. _______________________________. dimaklumkan bahawa Persatuan Bahasa Malaysia sekolah ini akan mengadakan lawatan ke kilang tuan. 2. pukul 9. Kerjasama pihak tuan meluluskan permohonan ini. Beg Berkunci 203. Seramai 40 orang murid dan 2 orang guru akan menyertai lawatan tersebut 3. Kami akan mengadakan lawatan tersebut pada (4) ____________. 88996 Kota Kinabalu.

___________________________________________________________ 3. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 8. Isi dan tujuan surat. ___________________________________________________________ 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B3. tuliskan butiran berikut: 1.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Andaikan kamu sebagai pengurus syarikat itu. Tarikh surat ditulis.aluan . ___________________________________________________________ 10. ___________________________________________________________ 7. ___________________________________________________________ 6. ___________________________________________________________ 4. ___________________________________________________________ 9. ___________________________________________________________ 5. Nama dan jawatan pengirim. Tajuk surat. Sebelum membalas surat itu. kamu diminta untuk membalas surat tersebut. Kata alu . Pengakuan pengirim . Nama dan alamat pengirim. Nama dan alamat penerima. Kata ganti nama panggilan hormat yang sesuai untuk penerima surat. Tandatangan pengakuan. __________________________________________________________ SKOR: ________________ 165 .

3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Andaikan kamu sebagai pengurus syarikat.. (_____________________) _________________________. ______________________________________________________________ ________________________________________________________________... ____________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________....2.... ______________________________ ______________________________ ______________________________ ___________________________________________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ _________. 3... ______________ SKOR: ________________ 166 .. 4.... ________________________________________________________________ ________________________________________________________________. _____________________ .... 2......... ______________________________________________________________ ________________________________________________________________...... Tulis surat tersebut berpandukan Praktis B3....MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B3. _________________________________________________. _________________________...... kamu diminta untuk membalas surat tersebut.....

Tetapi ayah telah berjanji akan pulang ke kampung pada cuti sekolah yang akan datang. abang dan datuk ___________________ ikan di sebatang sungai. Selepas itu. Betapa _____________________ saya mendengar berita itu. saya terpaksa _________________ dengan datuk dan nenek. Saya berasa sangat __________________ kerana pada hari ini. Pada petangnya pula. Oleh sebab kerana terlalu kekenyangan. Saya membantu datuk _________________ durian-durian yang gugur. Laku sungguh jualan datuk hari ini. Selasa. Isnin. 7 Jun 2007. nenek telah menyediakan makanan tengah hari. Nenek __________________ gulai tempoyak ikan sembilang. Apabila sampai di rumah. Pada awal pagi. saya _______________ ke kampung bersama-sama keluarga. Selepas bersarapan pagi. Berikut ialah ___________________ saya sepanjang berada di kampung. saya ______________ datuk menjual durian di tepi jalan. Banyak ikan yang kami dapat. saya. Ikan-ikan terrsebut dijadikan juadah makan malam.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B4. saya mengikut datuk ke dusun durian. memancing pulang P memasak memungut menolong catatan harian berpisah sedih bersembahyang seronoknya Pada hari Ahad. datuk telah membungkus buah-buahan yang akan kami bawa pulang ke rumah. Saya makan beberapa biji durian di dusun.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isikan tempat-tempat kosong supaya menjadi sebuah karangan yang lengkap. Kami makan bersama-sama. Kami _____________________ berjemaah bersama-sama datuk dan nenek. kami tertidur. 6 Jun 2007. Banyak durian yang gugur. Saya berharap dapat pulang ke kampung lagi pada cuti persekolahan yang akan datang. bersamaan 5 Jun 2007 yang lalu. SKOR: ________________ 167 .

catatan harian ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 10.55 tengah hari loceng berbunyi .30 pagi belajar .mesyuarat .memberikan latihan ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 12. Berikut ialah catatan harian saya semasa berada di sekolah.balik .00 pagi loceng berbunyi .tidur ________________________________________________________________ ______________________________________________________ SKOR: ________________ 168 .rehat . 6 Jun 2007.membersihkan kelas ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 7.makan .kawan-kawan ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 11. bersamaan 6 Jun 2007 yang lalu.10 pagi menghantar .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B4.karangan .ucapan ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 8. Pada hari Selasa.sekolah .00 pagi guru-guru .dataran perhimpunan .2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberi.30 pagi berhimpun .kepenatan . Selasa. saya telah pergi ke sekolah seperti biasa. 7.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B4.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Salin ayat daripada Praktis B4. ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ SKOR: ________________ 169 .2 supaya menjadi catatan yang lengkap.

1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan karangan berita di bawah dengan perkataan yang diberi. Pihak polis segera ___________________ sekitar kedai itu. Tan Hoch Sing. 22 Januari . mengepung menyedari menangkap berhati-hati berlaku ditangkap menghubungi melarikan Rompakan di Sebuah Kedai Emas IPOH. Polis peronda tiba di tempat kejadian kira-kira sepuluh minit selepas kejadian itu. kejadian rompakan yang SKOR: ________________ 170 . Menurut Ketua Polis Daerah . Mereka ______________________ ketika cuba merompak sebuah kedai emas malam tadi. apabila mesin penggera Beliau yang tinggal di tingkat atas kedai dua tingkat itu segera ___________________ pihak polis. Beliau juga menyarankan agar setiap pekedai hendaklah ______________________________ terhadap sering________________sejak akhir-akhir ini.Pihak polis telah ___________________ dua orang rakyat asing.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5.ACP Azman Alias dua orang lelaki itu cuba ______________diri dengan sebuah kereta Proton Saga berwarna merah tetapi berjaya diberkas. pemilik kedai emas itu memberitahu beliau di ________________ kedainya dimasuki pencuri kedainya berbunyi.

KUCHING . salah seorang daripada perompak tersebut mengarahkan pekerja – pekerja kedai agar _________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Perompak-perompak itu melarikan diri dengan menaiki sebuah kereta ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Jurucakap polis memberitahu bahawa pihaknya menerima aduan tentang rompakan tersebut daripada salah seorang__________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ SKOR: ________________ 171 .2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Sebuah kedai emas telah dirompak oleh tiga orang lelaki . kejadian itu berlaku ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Menurut beliau lagi. 7 April – Sebuah kedai emas di Jalan Mutiara ______________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Pemilik kedai tersebut Encik Zamir bin Samad berkata. Andaikan anda pemberita .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5. lengkapkan setiap perenggan di bawah ini supaya menjadi sebuah berita yang lengkap.

___________________________________________________________ 2. Apakah acara-acara yang diadakan sepanjang majlis ? ___________________________________________________________ 4. Siapakah yang dijemput hadir dalam majlis itu? ___________________________________________________________ 2. anda ditugaskan untuk menulis berita tentang program tersebut.Sebagai salah seorang sidang redaksi majalah sekolah. Bila dan di manakah diadakan ? ___________________________________________________________ Isi-isi utama : 1. Gunakan soalan-soalan di bawah sebagai panduan . Siapakah yang merasmikan majlis itu? ___________________________________________________________ 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5. Apakah harapan pihak sekolah? __________________________________________________________________ SKOR: ________________ 172 .Tulis berita anda selengkapnya. Nama tempat dan tarikh majlis diadakan?. Bagaimanakah sambutan para hadirin terhadap majlis? ___________________________________________________________ Penutup : 1. Pendahuluan : 1.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Sekolah kamu telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar.

Tulis berita anda selengkapnya berdasarkan praktis B5.4 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Sekolah kamu telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar. anda ditugaskan untuk menulis berita tentang program tersebut. Sebagai salah seorang sidang redaksi majalah sekolah. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 173 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5.3.

Tujuan pertandingan ini diadakan adalah untuk mendidik murid agar menjaga kebersihan dan keceriaan kelas. 7 6 Abdullah (ABDULLAH SYAHIR BIN OSMAN) Setiausaha Kelab Keceriaan Kelas. kelas-kelas yang tidak memenangi pertandingan ini turut mendapat pujian daripada Guru Besar kerana telah memberikan kerjasama dalam menjayakan pertandingan ini. keceriaan. kreativiti dan kerjasama murid bagi setiap kelas. 2 3 4 5 Laporan disediakan oleh. Pertandingan ini telah diadili oleh Guru Besar. Pertandingan ini telah mencapai matlamatnya dan akan diteruskan pada masa akan datang. Pertandingan ini juga dapat mewujudkan suasana sekolah yang kondusif agar murid selesa mengikuti proses pembelajaran. 174 . Markah dikira berdasarkan tahap kebersihan. Guru kelas perlu mengagihkan tugas manakala ketua kelas memastikan agar setiap murid melaksanakan tugas yang diberikan . Pertandingan ini telah dimenangi oleh Kelas 4 Rajin manakala naib johan Kelas 3 Tekun. guru-guru penolong kanan dan Guru Penasihat Kelab Keceriaan . Setiap kelas melibatkan diri dalam pertandingan ini. 8 Sekolah Kebangsaan Bandar Baru . 16 APRIL 2007.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN B6 Laporan Pertandingan Keceriaan Kelas Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Kuala Selangor Pada 10 April hingga 14 April 2007 yang lepas. Kelab Keceriaan Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Kuala Selangor telah menganjurkan pertandingan keceriaan kelas. Kuala Selangor. Walau bagaimanapun.

MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN B6 Panduan 1 Tajuk laporan 2 Pendahuluan 3 Isi – isi penting 4 Isi – isi penting 5 Penutup 6 Tarikh 7 Tandatangan 8 Nama penulis laporan dan jawatan 175 .

menjadi murid yang lebih berkeyakinan dan berketrampilan sekeping fail yang mengandungi bahan-bahan yang berkaitan dengan program tersebut menyampaikan kata alu-aluan dan telah mengingatkan murid-murid agar menumpukan sepenuh perhatian sepanjang program ceramah ini berlangsung Pada pukul 8. penceramah jemputan.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kelab Bimbingan dan Kaunseling sekolah anda telah mengadakan suatu program ceramah motivasi murid tahun 6. Encik Mazlan bin Karim pun tiba program motivasi untuk murid-murid tahun 6 176 . Berdasarkan isi-isi penting yang diberi. Anda diminta menulis laporan tentang lawatan tersebut.25 pagi.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B6. lengkapkan laporan di halaman sebelah.

Program tersebut telah dijalankan pada 7 Julai 2007 yang bermula dari jam 8.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Laporan Program Ceramah Motivasi Murid Tahun 6 Sekolah Kebangsaan Indera Mahkota Utama Kelab Bimbingan dan Kaunseling Sekolah Kebangsaan Indera Mahkota Utama telah mengadakan suatu _________________________ __________________________________________________________. Seawal jam 8. Sekolah Kebangsaan Indera Mahkota Utama. Seramai 110 orang murid tahun 6 telah terlibat. Kelab Bimbingan dan Kaunseling.00 petang.00 pagi lagi. (NASER BIN RAMLI) Setiausaha. ___________________________________________________________ __________ dan ketibaannya telah disambut dengan paluan kompang oleh beberapa orang murid daripada Kelab Kebudayaan sekolah. SKOR: ________________ 177 . Program ini juga diharapkan dapat membantu muridmurid membuat persediaan yang lebih rapi sebelum menghadapi peperiksaan UPSR yang semakin hampir. atáxÜ 10 JULAI 2007. Program ceramah motivasi ini telah berjaya menyuntik semangat murid-murid agar mereka dapat berubah ______________________________________________ ____________________ . murid-murid telah diarahkan untuk mengambil tempat di dalam dewan sekolah.30 pagi hingga 1. guru bimbingan dan kaunseling. Sebelum memulakan ceramah beliau. Disediakan oleh. Encik Mohd Fackry bin Ahmad selaku pengerusi majlis telah ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ _________________________________. mereka telah mendaftar dan menerima ____________________ __________________________________________________________mendaft ar.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B6.

Tulis laporan anda itu selengkapnya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B6. Anda diminta untuk menulis laporan tentang program ceramah motivasi pengawas yang telah dijalankan di sekolah anda.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Andaikan anda setiausaha Lembaga Pengawas Sekolah di sekolah anda. ____________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________ ___________________________ ( ) ___________________________ ___________________________ _________________ SKOR: ________________ 178 .

terima kasih kepada semua pihak yang hadir dan menjadi tulang belakang di sebalik kejayaan saya ini. ___________________ saya ucapkan. Kepada rakan-rakan yang saya sayangi. Rebutlah setiap peluang yang ada dengan sebaik mungkin.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu telah diumumkan sebagai murid cemerlang UPSR sekolah. Terlebih dahulu. Tanpa bantuan daripada kalian . Saya bersyukur kepada Tuhan kerana telah memberi kejayaan dalam peperiksaan UPSR tahun ini. Sediakan teks ucapan kamu selengkapnya. Hadirin yang dihormati. SKOR: ________________ 179 . Peluang untuk mencapai kejayaan sentiasa terbuka luas. Yang Berbahagia Tuan Guru Besar. Kamu diminta berucap dalam majlis tersebut. saya _________________ kalian . Bimbingan dan tunjuk ajar semua pihak tidak mungkin saya lupakan. Isi tempat kosong dalam perenggan dengan rangkai kata yang diberi. guru-guru dan rakan-rakan yang dikasihi. Saya berasa ___________________ kerana segala usaha saya selama ini telah ________________________. cita-cita saya untuk _______________________ akan tercapai. menjadi doktor mengucapkan terima kasih sangat gembira akan mendoakan kejayaan Salam sejahtera mencapai kecemerlangan Akhir kata membuahkan hasil Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. terima kasih. Semoga suatu hari nanti. Semoga kita akan berjumpa lagi. dan rakan-rakan . saya mengucapkan terima kasih kepada pihak sekolah kerana sudi mengadakan majlis ini. Semoga Tuhan sahaja yang dapat membalasnya. guru-guru. Teruskan perjuangan tanpa mengenal erti jemu. Sekian. Bagi saya inilah majlis yang paling bersejarah dalam hidup saya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B7. Saya mengambil kesempatan ini untuk ______________________ kepada ibu bapa. tidak mungkin saya memperoleh kejayaan ini. Pihak sekolah telah mengadakan majlis untuk meraikan kejayaan kamu itu. Saya juga berharap kejayaan ini akan menjadi pendorong kepada saya untuk terus berusaha dan ____________________ yang lebih gemilang. ____________________ daripada saya.

ucapan terima kasih – semoga berjumpa lagi ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 180 . guru-guru. Bina ayat menggunakan rangkai kata yang diberi.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B7. rakan-rakan – ucapan salam ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2 terima kasih – pihak sekolah – mengadakan majlis ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3 bersyukur atas kejayaan . Tuan Guru Besar.gembira – usaha membuahkan hasil ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4 terima kasih – ibu bapa. guru-guru dan rakan-rakan – jasa tidak akan dilupakan ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5 berharap cita-cita – doktor . 1 Terima kasih – Tuan Pengerusi Majlis. Sediakan teks ucapan kamu selengkapnya. Pihak sekolah telah mengadakan majlis untuk meraikan kejayaan kamu itu.tercapai – mendoakan kejayaan rakan-rakan ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 6 Akhir kata . Kamu diminta berucap dalam majlis itu.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu telah diumumkan sebagai murid cemerlang UPSR sekolah.

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS B7.3

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan ayat di bawah.

Ucapan alu-aluan

Yang dihormati ___________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________

Kata penegasan

Hadirin ________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________

Penutup ucapan

Akhir kata, ______________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________

Ucapan terima kasih

Sekian, ______________________________

SKOR: ________________ 181

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN B8

Kamu dan rakan hendak pergi ke dusun buah-buahan. Kamu dan rakan berbual-bual di sepanjang perjalanan ke dusun buah-buahan itu. Reza Daniel Imran Reza Imran Reza Daniel Imran Daniel Reza Daniel Imran Daniel Imran Reza : : : : : : : : : : : : : : : Selamat pagi, Daniel, Imran. Selamat pagi. Baru sampaikah? Kamu memang selalu lewat, Reza. Maafkan aku. Tadi basikal aku pancit. Sebab itu aku lewat. Sampai di kebun itu nanti, aku hendak makan buah rambutan yang menjadi kegemaranku sepuas-puasnya. Amboi, besarnya hajat kau, Imran! Pokok rambutan di kebun datuk aku semuanya rendah dan rendang. Kita tidak perlu memanjat dan buahnya boleh dicapai dengan tangan. Betulkah? Tak sabar rasanya untuk memetik sendiri buah rambutan itu. Memang betul. Pokok rambutan datuk aku ini ditanam secara cantuman. Pokoknya tidak tinggi tetapi buahnya besar dan rasanya manis. Sudah tentu buah rambutan datuk kamu menjadi rebutan para peniaga buah-buahan di sekitar kawasan ini. Begitulah nampaknya. Selain itu, di dusun datuk aku ada buah durian, langsat, manggis dan pulasan. Semuanya sedang masak ranum. Bila kita nak sampai ni? Aku dah tak sabar untuk memetik buah-buahan itu. Eh, lihat tu! Kita dah sampai. Aku harap kamu semua berhati-hati di dusun ini nanti. Eloklah kita letakkan basikal di tepi jalan ini. Marilah cepat! Baiklah.

182

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS B8.1

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan rangkai kata di bawah berpandukan petikan yang diberi. 1. Sampai di kebun itu nanti,_________________________________

___________________________________________________________

2.

Kita tidak perlu memanjat _________________________________

___________________________________________________________

3.

Pokok rambutan datuk aku ________________________________

___________________________________________________________

4.

Dusun datuk aku ada buah _______________________________

___________________________________________________________

5.

Aku sudah tak sabar _____________________________________

___________________________________________________________

SKOR: ________________ 183

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS B8.2

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan dialog berpandukan petikan yang diberi. Reza Daniel Imran Reza Imran Reza Daniel : : : : : : : Selamat pagi, Daniel, Imran. __________________ . Baru sampaikah? Kamu memang selalu lewat, Reza. Maafkan aku. Tadi __________________. Sebab itu aku lewat. Sampai di kebun itu nanti, ________________________ buah rambutan yang menjadi kegemaranku sepuas-puasnya. Amboi, besarnya hajat kau, Imran! __________________________________________ rendah dan rendang. Kita tidak perlu memanjat dan buahnya boleh dicapai dengan tangan. Betulkah? _____________________________________ buah rambutan itu. Daniel Reza : : Memang betul. Pokok rambutan datuk aku ini ditanam secara cantuman. __________________________ besar dan rasanya manis. Sudah tentu buah rambutan datuk kamu menjadi rebutan para _________________________________________ kawasan ini. Begitulah nampaknya. Selain itu, di dusun datuk aku ada buah durian, langsat, manggis dan pulasan. Semuanya sedang masak ranum. _________________? Aku dah tak sabar untuk memetik buah-buahan itu. Daniel Imran Reza : : Eh, lihat tu! Kita dah sampai. Aku harap kamu semua berhati-hati di dusun ini nanti. ____________________. Marilah cepat! : ________________________.

Imran

:

Daniel Imran

: :

SKOR: ________________ 184

Lengkapkan peta minda di bawah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B8. ____________________ ___________________ Pendahuluan __________________ __________________ Isi-isi penting ___________________ ___________________ ___________________ ___________________ Penutup ___________________ ___________________ SKOR: ________________ 185 .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu dan rakan-rakan kamu berbual-bual tentang bagaimana hendak menceriakan kelas kamu.

3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B8. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 186 .4 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu dan rakan-rakan berbual bagaimana hendak menceriakan kelas. Tulis perbualan kamu itu berdasarkan peta minda Praktis B8.

2. 6. 3. Liyana sentiasa mengingati pesanan ibunya agar menjaga diri dan berhati-hati walau di mana berada. 5. Liyana mempelawa Farhana membonceng basikalnya. Mereka berdua menunggang basikal dengan berhati-hati dan tidak beremba-remba di jalan raya. Apabila sampai di rumahnya. Mereka bersimpati melihat Farhana. 10. murid-murid Tahun 6 Cemerlang bersalaman sambil mengucapkan terima kasih kepada guru mereka. Senaraikan perbuatan baik yang terdapat dalam petikan di atas. 8. mereka meminta izin daripada Cikgu Zalmimi untuk pulang dahulu. Liyana dan Nora membantu Cikgu Zalmimi membawa buku-buku dan begnya ke bilik guru.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Baca dan fahami petikan di bawah. mereka terserempak dengan rakan mereka. 9. 4. Di pertengahan jalan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C1. SKOR: ________________ 187 . Setelah sampai di bilik guru. Mereka pun meneruskan perjalanan ke rumah masing-masing. Farhana yang sedang berjalan kaki kerana dia ketinggalan bas untuk pulang. Setelah selesai mengikuti kelas tuisyen Sains. 7. Mereka tidak mahu ibu bapa mereka bimbang kerana pulang lewat. Farhana dan ibunya mengucapkan terima kasih atas bantuan mereka berdua. 1. Ibu Farhana mempelawa mereka minum dahulu tetapi mereka menolak pelawaan itu dengan sopan kerana ingin segera pulang ke rumah.

kita sewajarnya ________________ terhadap rakan yang berada dalam kesusahan dengan _______________rakan yang ketinggalan bas membonceng basikal kita. mengucapkan _____________________ dan _______________ guru-guru kerana telah mengajar kita. Selain itu. Seterusnya. antaranya kita hendaklah __________________. SKOR: ________________ 188 . Di samping itu.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan perenggan di bawah berpandukan petikan yang diberi. kita perlulah _______________________________ daripada guru untuk melakukan sesuatu. kita mestilah _________________ pesanan ibu agar menjaga diri dan berhati-hati walau di mana berada contohnya tidak beremba-remba di jalan raya. Beberapa pengajaran diperoleh daripada petikan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C1. Akhirnya. kita juga sepatutnya berterima kasih atas bantuan seseorang dan menolak pelawaan seseorang dengan _____________.

Mereka membawa buah tangan untuk Cikgu Ainun. Setelah setengah jam bersama-sama Cikgu Ainun.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C1. Cikgu Ainun mengucapkan terima kasih kepada mereka bertiga kerana sudi menziarahinya. mereka bertanya jururawat yang bertugas di mana Cikgu Ainun ditempatkan. Cikgu Ainun menerima kedatangan mereka dengan senyuman. Apabila mendapat tahu Cikgu Ainun dimasukkan ke hospital kerana sakit buah pinggang. “Patutlah sejak kebelakangan ini wajah Cikgu Ainun kelihatan pucat.” Asma mencadangkan kepada rakan-rakannya. Beliau juga sempat menasihati mereka agar belajar bersungguh-sungguh untuk menghadapi peperiksaan UPSR. Mereka mengharapkan Cikgu Ainun cepat sembuh. Kita perlu melawatnya.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis lima pengajaran yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. mereka mengucapkan salam sambil bersalaman dengannya. Petang itu. mereka meminta diri untuk pulang sambil mencium tangannya. Asma segera mengajak Syafiqah dan Zuraini mengunjungi guru tersebut. Sampai di hospital. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 189 . Apabila bertemu Cikgu Ainun. Inilah caranya kita mengenang jasa guru. Mereka mengucapkan terima kasih kepada jururawat tersebut. Asma dan rakan-rakannya pergi ke hospital untuk menziarahi Cikgu Ainun.

Mereka tidak mematuhi papan tanda had kelajuan. Perbuatan menggunakan telefon bimbit ketika memandu juga boleh mengundang bahaya. Perbuatan ini bukan sahaja membunuh diri malahan mengancam nyawa orang lain. ada juga pemandu yang tidak memberi tumpuan ketika memandu. Terdapat juga pengguna jalan raya menganggap jalan raya sebagai gelanggang lumba. SKOR: ________________ 190 . Setiap pemandu perlu memastikan kenderaan mereka selamat ketika berada di jalan raya. Ada juga kemalangan berlaku berpunca daripada sifat pemandu yang terburu-buru dan tidak bertimbang rasa. Berita tentang kemalangan jalan raya sering terpapar di dada akhbar malah kadang-kadang menjadi tajuk utama akhbar. Mereka memandu sesuka hati dan tidak mematuhi peraturan jalan raya.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis beberapa pengajaran yang boleh kamu dapati daripada petikan di bawah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C2. Seterusnya. Kenderaan yang tidak diselia juga boleh menjadi punca kemalangan. Kemalangan ini disebabkan terdapat pemandu yang tidak berlesen. Jumlah kemalangan semakin meningkat terutamanya pada musim perayaan.

Ada juga pemandu yang tidak memberi tumpuan ketika memandu. Kenderaan yang tidak diselia juga boleh menjadi punca kemalangan. Sifat pemandu yang terburu-buru dan tidak bertimbang rasa. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C2. Kemalangan ini disebabkan terdapat pemandu yang tidak berlesen. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. 1. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 191 . ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. Mereka memandu sesuka hati tanpa mematuhi peraturan jalan raya.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Catat pengajaran berpandukan ayat daripada petikan.

Sekiranya kita mempunyai sikap yang baik di jalan raya.Kenderaan kita juga perlu diselia selalu agar______________________. SKOR: ________________ 192 . kita diminta_________________________________________ . kita juga mestilah___________________________________ kerana sangat penting kepada setiap orang yang menggunakan jalan raya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C2. kita dapat menghindarkan diri daripada mendapat kemalangan.Di samping itu. Kita juga perlu_____________________________________ketika memandu kerana terburu-buru ketika memandu akan membawa padah. pengajaran yang saya dapati ialah kita _________________________________________ untuk memandu kenderaan.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan pengajaran yang diberikan. perlu mempunyai lesen memandu mematuhi undang-undang jalan raya bertimbang rasa memberi tumpuan ketika memandu kenderaan berada dalam keadaan yang baik Berdasarkan petikan di atas. Selain itu.

mendidik dan mengasuhku Yang lemah tidak seperti mereka yang bestari. Guru Kau ibarat dian Yang menerangi diriku Yang hauskan ilmu. Guru Kau mendidikku penuh kesabaran Kau amat bertanggungjawab Mengajar. 193 . Guru Nasihatmu amat berharga Aku hargai ketulusan hatimu Membimbingku ke arah kejayaan Terima kasih cikgu.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN C3 Baca dan fahami sajak di bawah. Guru Menghargai masa amalanmu Kehadiranmu menjadi penantianku Kau pandai mengambil hati Kau selami hati budi kami Yang ketandusan pengetahuan.

1 Suaikan penyataan dengan nilai murni yang sesuai berdasarkan lampiran C3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C3. 1 Kau mendidikku penuh kesabaran bertanggungjawab 2 Kau amat bertanggungjawab kesabaran 3 Kau pandai mengambil hati prihatin 4 Menghargai masa amalanmu terima kasih 5 Terima kasih cikgu menghargai masa SKOR: ________________ 194 .

Membaling sesuatu benda semasa marah. 4. . 2. 5. Sentiasa mengambil berat akan tugasan yang diberi. 3. Mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang pelajar. 6. 7. Sentiasa menepati waktu. Menghargai pemberian orang kepada kita. Mengejek dan mencerca rakan-rakan yang bermasalah. 10. 8. 9. Memarahi seseorang di hadapan orang lain. Mementingkan diri sendiri.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tuliskan BETUL pada penyataan yang menunjukkan nilai murni dan SALAH pada penyataan yang bukan nilai murni.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C3. Sentiasa bersabar ketika menghadapi masalah. SKOR: ________________ 195 1. Mengambil berat tentang masalah yang dihadapi oleh rakan-rakan.

prihatin terhadap masalah rakan ________________________________________________________ ________________________________________________________ 5. bertanggungjawab tugasan yang diamanahkan ________________________________________________________ ________________________________________________________ 3. 1. menghargai masa perkara-perkara yang bermanfaat ________________________________________________________ ________________________________________________________ 4. terima kasih bantuan yang diberikan ________________________________________________________ SKOR: ________________ 196 .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina lima ayat berpandukan kata kunci yang diberi. bersabar menghadapi dugaan ________________________________________________________ ________________________________________________________ 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C3.

Jadi eloklah kita berbincang dengan Cikgu Hisyam. Raju Hazim : Bagus pendapat kamu itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN C4 Baca dialog di bawah. 197 . Tentu mereka dalam kesusahan sekarang. Bagaimana jika kita mengadakan kutipan derma untuk membantu ayah Kwai Ling. Dia menghidap barah. Ayahnya tidak dapat menjalani pembedahan kerana belum cukup wang. Kamu tidak tahukah bahawa bapanya ditahan di wad hospital sejak kelmarin. Bincangkan nilai-nilai murni yang diperoleh daripada petikan di bawah. Hazim : Kasihan Kwai Ling dan keluarganya. Memang ayahnya sudah lama menghidap penyakit ini. Mari kita berbincang dengan Cikgu Hisyam. : Ya. Hazim Raju Hazim Raju : Kwai Ling tidak datang ke sekolah hari ini? : Tidak. : Baiklah. : Yakah? Saya tidak tahu langsung akan hal itu.

k r j i n n 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C4. e r a s y a a a t SKOR: ________________ 198 . k b e r n i n 5.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Nilai murni yang terdapat dalam petikan tersebut ialah: 1. a k h a i 3. K e J a s a a 4.

Amalkanlah sikap yang __________________ ketika berjumpa dengan orang yang lebih dewasa supaya dapat berbincang sebelum membuat sesuatu keputusan. bersimpati bersopan . 3. 4. Sikap Raju dan Hazim yang ____________terhadap orang yang ditimpa kesusahan tanpa mengira bangsa patut kita jadikan contoh. 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C4.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isikan tempat kosong dengan nilai murni berdasarkan dialog yang diberi supaya menjadi ayat yang lengkap. Kita patut meneladani sikap Hazim yang____________________dan mengambil tahu akan kebajikan rakannya. 2. Raju dan Kwai Ling juga mempunyai sikap ___________________ untuk membantu rakan yang dalam kesusahan.santun prihatin baik hati bekerjasama SKOR: ________________ 199 . Raju bersikap ____________dan baik hati kerana sudi mendengar masalah Kwai Ling. 1. Selain itu.

__________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ SKOR: ________________ 200 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C4.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ .2 supaya menjadi satu perenggan yang lengkap. Tulis ayat-ayat daripada praktis C4.

Agar nyawa tidak melayang. Hari raya bakal menjelang. Suruhan Tuhan tak pernah diabaikan. Anak kota marilah pulang. Berhati .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN C5 Baca dan fahami pantun ini. 201 . Untuk menonton cerita Si Pekan. Pergi ke hutan mencari ceri. Pergi ke bandar bersama Pak Saleh. Contohilah anak yang soleh. Dijahit langsir berenda-renda.hati semasa melintas. Jika kita rasa bersalah. Mari dimakan perlahan-lahan. Nasi lemak sarapan pagi. Kais pagi makan pagi. Reda dengan ketentuan Tuhan. Mohon maaf ampun diberi. Ke kedai Pak Mawi membeli kertas. Untuk dibuat layang-layang. Untuk mengadap ayah bonda. Abang berjalan bersama Dollah.

bersyukur reda dengan ketentuan tuhan 6.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C5. bertanggungjawab memandang ke kiri dan ke kanan 5. menjaga keselamatan suruhan tuhan tak pernah diabaikan SKOR: ________________ 202 . mengakui kesalahan jika kita rasa bersalah 3. meminta maaf mohon maaf ampun diberi 2. hormat-menghormati pada pagi raya mencium tangan ayah bonda 4.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Padankan nilai-nilai murni dengan pernyataan yang diberi 1.

menghormati orang yang lebih tua Kita hendaklah __________________________________________________________ 2. 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C5. menjaga keselamatan ketika di jalan raya Kita haruslah ___________________________________________________________ 4.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ . meminta maaf kesalahan-kesalahan yang dilakukan Kita mestilah _____________________________________________________ SKOR: ________________ 203 . Bina ayat berdasarkan nilai murni di bawah dengan menggunakan frasa yang diberi. mengakui kesalahan yang telah dilakukan Kita hendaklah ____________________________________________________ 5. bertanggungjawab apa yang diamanahkan Kita perlulah ____________________________________________________________ 3.

2 Berdasarkan petikan di atas .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan ulasan di bawah berdasarkan latihan di Praktis C5. _______________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 204 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C5.

____________________ SKOR: ________________ 205 . ____________________ 7. ____________________ 5. Hadirin yang dihormati.____________________ 9 . ____________________ 6. ____________________ 8 . Sekian. 1. kita hendaklah sentiasa berhati-hati. ____________________ 2. Kadar kemalangan jalan raya ini boleh kita atasi sekiranya semua pihak bekerjasama. ____________________ 10. ____________________ 4. Pemandu kenderaan seharusnya mematuhi peraturan dan had laju yang telah ditetapkan. Akhir kata daripada saya. jangan memandu mengikut perasaan tetapi memandulah mengikut peraturan. terima kasih.1 Senaraikan beberapa nilai murni yang diperoleh dalam ucapan di bawah. Oleh itu. kadar kemalangan jalan raya semakin meningkat. Penunggang motosikal yang sering kali menjadi korban perlu ingat bahawa jalan raya bukan tempat berlumba. Nyawa tidak sepatutnya menjadi taruhan. Seperti yang kita ketahui. Biar lambat sedikit asalkan selamat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C6. Hadirin yang dimuliakan. Hormatilah pengguna jalan raya yang lain terutamanya pejalan kaki. selaku pengguna jalan raya. ____________________ 3. Hargailah nyawa dan sentiasa ingat orang yang tersayang.

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS C6.2

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan ayat-ayat di bawah dengan nilai murni yang sesuai. 1. Kita mestilah _______________ di jalan raya. 2. Kita hendaklah _______________ pengguna jalan raya yang lain. 3. Kita disarankan _______________ peraturan jalan raya. 4. Pengguna jalan raya perlu _______________ untuk mengelakkan kemalangan. 5. Para pemandu dinasihatkan agar _______________ nyawa .

berhati-hati

mematuhi

bertimbang rasa

menghargai

menghormati

SKOR: ________________ 206

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS C6.3

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan ulasan di bawah berpandukan nilai-nilai murni yang diberi.

mematuhi peraturan

menghormati

berhati-hati

menghargai nyawa

bekerjasama

Banyak nilai murni yang boleh dicontohi daripada ucapan tersebut. Antara nilai-nilai tersebut ialah berhati-hati. Semua pengguna jalan raya dinasihatkan agar_______________. Selain itu, adalah penting bagi kita _______________ jalan raya untuk mengelakkan kemalangan. Di samping itu, semasa berada di jalan raya, semua pihak perlu _______________antara satu sama lain. Seterusnya, kita juga perlulah _______________ dan sentiasa mengingati keluarga yang tersayang. Akhir sekali,anggota masyarakat perlulah _______________demi keselamatan diri, keluarga dan masyarakat seluruhnya.

SKOR: ________________ 207

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN C7

Baca dan fahami puisi di bawah.

PANTUN NASIHAT Pergi ke hutan untuk memburu, Dapat seekor burung kenari; Dengarlah murid nasihat guru, Supaya senang kemudian hari. Kuih dibuat pelbagai rasa, Lalu dibeli seorang pemuda; Rajin belajar setiap masa, Supaya senang di hari muka. Ramai pemuda ke kota raya, Ke kota raya mencari kerja; Akhirnya kita akan berjaya, Bila berjaya taburkan jasa. Abang membeli baju melayu, Untuk dihadiahkan kepada Jaabar; Merendah diri amalkan selalu, Hindarkan masalah selalu bersabar. Pergi ke pasar bersama bapa, Sambil berjalan berpimpin tangan; Ramah mesra bertegur sapa, Agar ikatan kekal berpanjangan.

208

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS C7.1

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tandakan ( ) atau ( ) bagi nilai murni dalam ayat di bawah.

1.

Nasihat guru perlulah dipatuhi supaya kita mudah mendapat kejayaan. Sebagai pelajar kita perlu rajin berusaha untuk memperoleh kejayaan. Memburu haiwan boleh dijadikan sebagai satu aktiviti harian kita. Kita boleh ke kota raya untuk mencari hiburan dan memenuhi masa lapang. Setelah kita mendapat kesenangan, jangan sesekali melupakan orang yang berjasa kepada kita. Sikap sabar tidak perlu diamalkan jika kita menghadapi sebarang masalah. Hubungan sesama rakan dapat dikekalkan jika kita mengamalkan sikap bertegur sapa. Sikap meninggi diri boleh diamalkan agar kita disegani oleh orang lain. Kita bolehlah berbangga diri apabila kita berjaya.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Amalan beramah mesra patut kita amalkan dalam kehidupan seharian.

SKOR: ________________ 209

Akhirnya kita akan berjaya. Supaya senang kemudian hari. Elak masalah selalu bersabar. Untuk diberi kepada Jaabar. Pergi ke hutan untuk memburu. Rajin belajar setiap masa. Dapat seekor burung kenari. Lalu dibeli seorang pemudi. Supaya senang kemudian hari. Kuih dibuat pelbagai rasa. Apabila berjaya taburkan jasa. Ramai pemuda ke kota raya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C7. Dengarlah murid nasihat guru.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis nilai murni berdasarkan pantun yang diberi. Abang membeli baju melayu. Ke kota raya mencari kerja. SKOR: ________________ 210 . Merendah diri amalkan selalu.

Semua amalan baik ini bolehlah kita jadikan sebagai panduan dalam kehidupan kita seharian. _______________________________________________ . Amalan ini memudahkan kita berjaya dalam kehidupan. Segala ujian dan dugaan itu adalah cabaran dalam kehidupan. Nilai-nilai murni dan pengajaran daripada petikan di atas ialah kita mestilah _________________________________________ supaya mendapat kesenangan pada masa depan. Selain itu.Kita juga mestilah sentiasa ________________________________________ dalam menempuh dugaan hidup. Kita juga patut ______________________________________________ apabila kita telah mencapai sesuatu kejayaan.Seterusnya sikap _______________________________ _______________________________________________________ patut kita amalkan agar hubungan baik sesama rakan akan kekal berpanjangan kita tidak akan dibenci orang.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ SKOR: ________________ . SKOR: ________________ 211 . Isi tempat kosong dengan nilai murni yang sesuai.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C7.

MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN 8 Baca dan fahami syair di bawah. Azam dan tekad di dalam hati. Janganlah kita mudah menyerah. Ilmu yang perlu terus diburu. Gigih berusaha bertungkus-lumus. Jangan dilupa Tuhan yang kudus. Seorang insan yang kini berjaya. 212 . Adik-beradik pun ramai lagi. Gigih berusaha membawa tuah. Membaca buku setiap waktu. Dirinya mesti hidup berdikari. Kepada keluarga ingin berbakti. Segala usaha hendaklah terus. Mengecap bahagia sesudah susah. Kerana hidupnya rajin berusaha. Usaha Membawa Tuah Dengarlah teman suatu cerita. Menulis mengira tiadalah jemu. Setiap ujian semuanya lulus. Demikian coretan sebuah kisah. Senang hidupnya lagi bahagia. Membuang masa dielak selalu.

Rangkap 4 Gigih berusaha bertungkus lumus. Ilmu yang perlu terus diburu. Rangkap 2 Azam dan tekad di dalam hati. Setiap ujian semuanya lulus. Jangan dilupa Tuhan yang kudus. Kepada keluarga ingin berbakti. Segala usaha hendaklah terus. Rangkap 1 Dengarlah teman suatu cerita. Menulis mengira tiadalah jemu. Adik-beradik pun ramai lagi. Janganlah kita mudah menyerah.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Senaraikan amalan baik yang terdapat dalam syair tersebut. Rangkap 3 Membaca buku setiap waktu. Kerana hidupnya rajin berusaha. Mengecap bahagia sesudah susah. Seorang insan yang kini berjaya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C8. Gigih berusaha membawa tuah. Senang hidupnya lagi bahagia. Rangkap 5 Demikian coretan sebuah kisah. SKOR: ________________ 213 . Dirinya mesti hidup berdikari. Membuang masa dielak selalu.

berdikari ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 3. bertekad untuk berjaya ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 214 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C8. 1. menghargai masa ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 5. rajin berusaha ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 2.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat yang lengkap daripada rangkai kata yang diberi. mengingati Tuhan ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 6. berbakti kepada keluarga ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 4.

Isi tempat kosong dengan rangkai kata yang sesuai. Sikap suka ( 2 )_______________________________________ beban ibu bapa. Kita hendaklah ( 1 ) ___________________________________ sekiranya ingin mencapai kejayaan dalam bidang yang diceburi.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ . dapat kita membantu dituntut meringankan juga ( 3 )____________________________________________ supaya menjadi orang yang berilmu. kita perlu ( 6 )_______________________________________dalam kehidupan bagi menjamin kehidupan yang sempurna. bertekad untuk mencapai kejayaan rajin berusaha mengejar ilmu pengetahuan doa kepada Tuhan berbakti kepada keluarga bijak menggunakan masa Terdapat beberapa amalan baik yang boleh didapati daripada syair tersebut. Agar masa yang terluang dapat digunakan untuk melakukan aktiviti yang berfaedah. Selain itu. kita juga perlu ( 4 ) ________________________. Di samping itu. Namun begitu. Akhir sekali. SKOR: ________________ 215 . segala usaha kita perlu disertakan dengan ( 5 )____________________________ agar mendapat keberkatan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C8.

1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Garisi ayat yang menjadi kata kunci pengajaran dalam petikan di bawah. Semua pengusaha kantin sekolah disarankan agar memastikan makanan yang dijual untuk murid-murid berkhasiat dan bersih. 6 Jun – Tiga orang kanak-kanak dimasukkan ke Hospital Besar di sini pagi semalam. Mereka kini dikatakan sedang beransur pulih. Kanak-kanak itu dikenali sebagai Abdul Samad Osman. SKOR: ________________ 216 . pemakanan yang bersih akan menjamin kesihatan. Menurut pegawai perubatan yang bertugas ketika itu. Razali Muhammad dan Samsudin Lani. Jururawat dan doktor bertugas memberikan layanan yang baik kepada mereka. Doktor Zawawi telah menasihati mereka agar makan makanan yang bersih dan berkhasiat. Katanya lagi. dipercayai punca keracunan itu adalah daripada sejenis buah-buahan jeruk yang diimport dari negara jiran. MIRI. Guru yang bertugas telah mengambil tindakan segera dengan menghantar mereka ke pusat kesihatan yang berhampiran. Mereka dikatakan muntah-muntah dan sakit perut setelah makan di kantin sekolah mereka. siasatan lanjut akan dijalankan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C9. Walau bagaimanapun.

Terdapat beberapa pengajaran yang perlu diamalkan dalam kehidupan seharian. kita perlulah segera mendapatkan rawatan daripada pihak ( doktor / guru ). Kita sepatutnya ( menghindari / mengamalkan ) pemakanan yang boleh memberi khasiat untuk tubuh badan kita. Kita sepatutnya( menasihati/ menegah ) rakan-rakan agar memilih makanan seimbang sebagai amalan hidup kita. Kita juga hendaklah membeli makanan yang dijamin ( kebersihannya / keracunannya ) agar tidak menjejaskan kesihatan. Antaranya ialah kita perlulah ( mengabaikan / berwaspada ) ketika memilih makanan kegemaran.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Pilih dan garis perkataan yang tepat bagi melengkapkan jawapan yang diberi di bawah. SKOR: ________________ 217 . Sekiranya kita mengalami sebarang gangguan kesihatan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C9.

Kita perlulah _______________________________. 2. Sekiranya kita mengalami gangguan kesihatan. menjaga kebersihan diri pemakanan seimbang berterima kasih rnendapatkan rawatan menasihati rakan-rakan 1. kita hendaklah segera _________________________________ 3. 4 Kita sepatutnya _______________________________________ agar memilih makanan seimbang sebagai amalan hidup seharian.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis amalan baik yang berkaitan untuk melengkapkan ayat-ayat di bawah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C9. 5 Kita haruslah __________________________________kepada ibu bapa kita yang sangat mengambil berat terhadap diri kita. persekitaran dan pemakanan kita sepanjang masa. SKOR: ________________ 218 . Kita mestilah mengamalkan__________________________________ untuk menjamin kesihatan tubuh badan kita.

atau 4. beliau 2. sekolah menengah PRAKTIS P2. C 5. rosak PRAKTIS P1. A 5. D 4. mereka 3. kami 5.2 1. bencana 5. Siapakah 3.1 1. enam tahun 2. engkau PRAKTIS 2C 1. Apakah 4. lilin membakar diri 4. A 4. daripada PRAKTIS 3B Melintang 1.1 1. kecuali PRAKTIS 1C 1. kerana 2. dari 2. dengan 5. C 2. C 4. A 3. 2. ke Ke bawah 1. supaya 5. A 5. menimpa 4.3 1.1 1. Kejadian itu bermula pada pukul 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 SKEMA JAWAPAN PRAKTIS 2A BAHAGIAN 1: PEMAHAMAN DAN TATABAHASA PRAKTIS P1. serta PRAKTIS 1B 1. akan 6. C 2. pada 2. A 3. B 4. B 4. A 3. Seorang warga emas cedera parah kerana dihempap tiang seri rumahnya 4.3 1. tetapi 3. Bagaimanakah 5. B 2. kecantikan 3. Datuk Malik. C PRAKTIS P3. Kampung Kepayang dilanda ribut kencang secara tiba-tiba pada sebelah petang. dia 6. Ketua Kampung Kepayang tiba di tempat kejadian lima belas minit kemudian 5. C PRAKTIS 3A 1. awak 4. kepada 5. A 4. D 3. demi 4. A 5. A 3. membina 3. rancangan 2. seperti 2. kepada PRAKTIS 1A 1. agama. Di manakah 2. C 219 . B 3.3 1. kerana 2. D 2. Mangapakah PRAKTIS P2. C PRAKTIS 3C 1. dengan 3. sekiranya 4. kencang 2. C 5. bangsa dan negara 5. PRAKTIS P3. B Sebarang jawapan yang munasabah PRAKTIS 2B 1.2 1. sejak 3. penggalak 4. C PRAKTIS P3. pengorbanan 3. akan 3. pertunjukan 5. pencapaian PRAKTIS P2. Mangsa-mangsa ribut akan diberi bantuan sebagaimana yang dijanjikan oleh Ketua Kampung PRAKTIS P1. D 2. Pasukan Pengakap Sekolah Kebangsaan Seri Setia akan mengadakan program perkhemahan pada hujung minggu ini.2 *Sebarang jawapan yang munasabah *Setiap yang dibina perlu ada subjek dan predikat Contoh: 1. A 2. tetapi 3. C 5.00 petang 3.

dilaksanakan PRAKTIS 4B *Rujuk lampiran P3 untuk mendapatkan jawapan PRAKTIS 4C 1.. pemasyhuran 2. PRAKTIS P5.. Bhd. 4. 2 14 Julai 2007 pihak kilang dapat memberikan maklum balas segera. D 5. B 2. 3.. dipamerkan 4. dijalankan 2. sasterawan 8. A 4. kehujanan 4. PRAKTIS P4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4A PRAKTIS 5C Contoh Kata Kerja Aktif 1. kemerdekaan 3. tersergam 6. awan-gemawan 8. acara-acara 4. terutama 10. harus PRAKTIS 5B 1.. menonjolkan 3. perarakan 5. 5. meningkatkan 3. bermulalah 5. Jejari 3. pernah 4. jurubahasa 7. Rakyat Malaysia 4. Bilakah Di manakah Siapakah Bagaimanakah Mengapakah 1. A PRAKTIS 7A 1. berpusu-pusu 5. Kilang Minuman Sabah International Dairies Sdn.1 1. 2. 4. D 5. menghasilkan Contoh Kata Kerja Pasif 1. hendak 3. perselisihan 10. 1. B 3. A 3. pernah 2. Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu. C 4. akan 5. A 4. mengambil 8.2 Azilah Binti Arullah. disambut 7. mengunjungi 3. 5. melibatkan 5. empat tahun lepas. murid-murid 3. menyambut kemerdekaan 3. D 2. 2. C 5. gundah-gulana PRAKTIS 6C PRAKTIS P4. diadakan 3. memastikan 2. memakai 5. Langit-langit 4. mengadakan 2.2 1. gilang-gemilang 5.. berwarna-warni 2. calar-balar 7. untuk memohon kebenaran melawat kilang minuman. D 1. C 3. negeri-negeri PRAKTIS 6B 1. ingin 4. penurunan 4. 14 Julai 2007. PRAKTIS P5. menjayakan 9. 40 orang murid dan 2 orang guru pengiring. C 5. dimuatkan 5. C 4.C PRAKTIS P5. kecil-kecilan 6. 40 .3 1. dapat PRAKTIS 7B (cadangan jawapan) 1. PRAKTIS 5A 1. ingin 3. masih 5. D 2. mengatasi 220 . A 2.1 1. 31 Ogos 1957 2. berdaulat 6. C 3. 5. berbagai-bagai 6. rempah-ratus 2. 3. D PRAKTIS 6A 1. 4. C 2. memartabatkan 4. mengingati sejarah negara PRAKTIS P4. B 4. memberi pendedahan kepada para pelajar bagaimana minuman diproses. C 3.3 1. akan 2. A 2. pembedahan 9. B 5.

sungguh PRAKTIS 8B (cadangan jawapan) 1. rajin 10. C 4. Ya 1992 keluarga baru 1. D 2. lebih giat lagi? PRAKTIS 9A PRAKTIS P6. C 5. Musnah 2. paling 5. A 4.3 1. jaga – lena 4. duri 5. Inggeris dan Jepun 3. bising 4. 2. Selangor. PRAKTIS 8C 1. Jailani dan Rahman. A 4. curam 8. dalam permainan badminton? 2. B 5. sangat 3. Dian 2. rendah PRAKTIS 9C 1. Janda 3. dilahirkan? 3. D 5.2 1. Kuala Langat. A 3. baru – lama Melintang 1. Timbalan 6. 3. 2. turun – naik 5. gemuk 5. B 4. A 2. PRAKTIS P7. besar 2. 4. datang – pergi 3. Bunga yang digubah oleh ibu cantik benar. Razif. Erat 3. B PRAKTIS P6. D 3. B 2. A 2. A PRAKTIS P7. B 3. depan – belakang 3. Indah 4. denda 2. kukuh 3. yakin 10. berat 3. lembut 6. Masakan ibu adalah yang paling sedap saya rasakan. merampas semula Piala Thomas? 4. Rumahnya sangat besar. sekali 2. C 3. rajin 8. Sangsi Ke bawah 1. di Kampung Kanchong Darat. Patuh 221 . curang 7. C 5. malam – siang 4.1 1.1 Ke bawah 1. 3. gembira 4. bersatu agar dapat mengisi kemerdekaan dengan memacu ke gerbang jaya. bahagia . jahat 5.2 1. 5. laju 9. Merdeka 4. Belanda. bangun – duduk 2. 5. D 3. C 5. akal 8.3 1.derita Melintang 1. Ikhlas 5. rakyat – pemimpin 5. pendek 7. berani 2. halus 3. pihak lawan? 5. tua 4. hasil bumi negara kita. Jumlah 7. terlalu 4. lantang PRAKTIS 9B 1. Handal 5. cantik 6. C PRAKTIS 8A 1. azam 4. bebas – belenggu 2.00 tengah malam. 2. Tulisannya amat kemas 5. Misbun. A PRAKTIS 10A 1. D 2. C PRAKTIS P6. 4. sunyi PRAKTIS 10B PRAKTIS P7. senang 9. D 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7C 1. Kedai runcit itu agak jauh dari jalan besar. pada pukul 12.

kenari 2.3 1. C PRAKTIS 13C 2. Apakah penyebab utama berlakunya kebakaran ? 3. B 4.3 1. Hospital Universiti. Kuala Lumpur. seekor 3. kuntum PRAKTIS 11C 1. bagai menatang minyak yang penuh 5. B 2. Tingkat lima. Memelihara seseorang dengan penuh kasih sayang. A PRAKTIS 12C 1. mencari kerja 4. berjaya – gagal 4. 2.1 1. sekaki 5. pasar PRAKTIS P8. membeli – menjual 5. D 4. Ibu yang membesarkan dan mendidik anaknya seorang diri kerana kematian suami atau perceraian. segugus 5. D 3. tugas Mak Siti sebagai ibu 4. D 1. B 4. kekal – sementara PRAKTIS P8. Mengapakah kanak-kanak perlu diawasi oleh ibu bapa ketika di rumah ? 4. C 3. anak tunggal 3. C 4. sebuah 4. Akhir sekali 5. anak tunggal Mak Siti 2.2 1. sejambak PRAKTIS 11B 1. C PRAKTIS P10. B 3. 4. B 4. kais pagi makan pagi. Apakah sikap yang tidak perlu ada dalam diri kita ? 5. Mak Siti bertemu anaknya PRAKTIS 11A 1. D 4. sebatang 2.3 1. A 222 . rajin . 3. 4. 3. Tambahan pula Namun begitu Oleh itu Lagipun Jadi PRAKTIS P8.1 1. A 2. D 2. hidup Mak Siti sunyi 5. D 3. keadaan anak Mak Siti 3. Apakah tajuk syarahan yang disampaikan ? 2.. A 5. senang – susah 3. A 5. A 3.2 1. B 5. A 3. 2. Seseorang yang tidak mempunyai adikberadik kandung. Bagaimanakah kebakaran dapat dielakkan ? PRAKTIS P9. C 2. Mak Siti terlalu sedih melihat anaknya. kais petang makan petang 4. PRAKTIS P10.2 1. B PRAKTIS 13A 1. Apakah Mengapakah Siapakah Bagaimanakah Di manakah PRAKTIS P9. 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11C 1. 5. sebatang 2. D PRAKTIS P10.. 5. Zahid anak tunggalnya. 5. B 2. PRAKTIS P9. lupa daratan PRAKTIS 13B 1. C 5. 4. Namun begitu 2. sepucuk. 4. 5. sebuah 3. dihadiahkan 5. Lupa asal usul atau tidak mengenang budi. Pendapatan yang diperoleh cukup untuk sehari sahaja.malas 2. 3. Lebih-lebih lagi 3.. C PRAKTIS 12A 1. senang 3. Kehidupan Mak Siti susah dan serba kekurangan. C 2. ibu tunggal 2. C 4. Kesabaran yang membahagiakan Mak Siti 2. Oleh itu PRAKTIS 12B 1. Justeru itu 4. D 3.1 1. B 5. D 5. sesikat 4. 2. A 5.

.. B 5. A 3. Emak .. B 2... D PRAKTIS 15A A. D PRAKTIS P11. B 5. aku ternampak berbakul-bakul durian di dalam sebuah lori. B 1. A 6. PRAKTIS 16C PRAKTIS 14A * sebarang ayat yang relevan boleh diterima PRAKTIS 14B * sebarang ayat yang relevan boleh diterima PRAKTIS 14C 1. padam 5. pasar tani PRAKTIS P12. D 6. Siapakah yang menghantar penulis ke kelas tuisyen ? PRAKTIS P11. X 1.. B PRAKTIS P12.. Di manakah penulis dan keluarganya berjoging ? 4. A 3.3 1. B 4. Oh 5. D 4. Mira .1 1. Aduh 4. D 5. 5. Eh 1. PRAKTIS 15B 1. C 2. A PRAKTIS 16A 1.. Syabas PRAKTIS 15C 1. E PRAKTIS P13.. B 2. C 3. B 5. D 2. menganggukkan kepala tanda bersetuju untuk membelikan aku beberapa biji durian. 4. Cis 2. Azman .2 1.1 PRAKTIS P13. C 5.1 1. 3. pulang dari pasar. lanjut 8. tidak dalam / sedikit 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11. padam 2. 1. √ 2. jatuh 4. Amboi 4. C 5. C 3. Amboi 2. 2. Taman Merdeka. 2. Bank Pertanian 4.. C 5.3 1. C 2. Wah 3. √ 223 ..1 1. aku mengulang kaji pelajaran. D 1. Eh 4. Mengapakah penulis perlu bersenam ? 5. Ayah . C 3. D 4. C 4. √ 4. Pak Cik Abu 3. A 4. F 4. 3. Sayur-sayuran 2. A PRAKTIS P13. B 4. 5. PRAKTIS P14.. jatuh 7. C 2. A 4. F PRAKTIS P12. subur 5.2 1. tahan PRAKTIS 17C 1. E 5. A 3.3 PRAKTIS 17B 1. √ 4. Aduh B. Husna . A 3... D 2. bebrapa keping roti dan secawan kopi. B 6. Oh 2. C 3. C 2. √ 5. senyap / tidak meriah / dingin 2. A 3. 4. berulang / masih 2. tahan 6.. lanjut 3. X 3. X 3.. A 4. Syabas 3.2 PRAKTIS 17A 1. Nah 5. A 5. X 5. E 3. A PRAKTIS 16B 1. Apakah yang dilakukan oleh penulis pada setiap pagi Ahad? 2. Bilakah penulis akan menghadapi peperiksaan UPSR ? 3. B 4. B 5. tanda / petanda / butiran tempat tinggal 4. kuno / sudah lama benar 3. Wah 3. X 2. Wah 5. A 2. A 1.

Ammar yang telah menulis surat kepada Mak Long 2. Razlan dan Rozlin sedang mengangkat pasu bunga di hadapan pentas. 2. Ahmad melihat rumah jirannya telah terbakar. A Cadangan jawapan PRAKTIS A1. 4. 2. 7. 2. 5.2 1. PRAKTIS P14. D 4. Kebanyakan penduduk Kampung Tualang bekerja di lading kelapa sawit. Anggota bomba memadamkan kebakaran. 2. 5. 4. D 2.orang tua yang berpakaian baju bercorak batik itu ialah datuk saya. 3. Cadangan jawapan A2.1 1. 5. Daging korban itu akan dimasak dan dihidangkan kepada para tetamu pada Hari Raya Aidil Adha 3. Ahmad menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba. 5. 3. anggota bomba memadamkan kebakaran Skema jawapan PRAKTIS A2. 3. B 5. Di kawasan perumahan tersebut disediakan kemudahan seperti sekolah dan masjid.3 1. C 3. 4. Penulis tinggal di Taman Panchor Jaya. D 2. Kenduri itu akan diadakan pada 20 Disember 2006 4. Ahmad melihat rumah jirannya telah terbakar. 5. Bilakah kamu akan pergi ke sana ? 4. Ya. C 5. melihat rumah terbakar pergi ke pondok telefon awam menelefon bomba menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba 5. Mimi menyapu sampah yang bertaburan di atas lantai. memasang mengelap mengemop mengangkat menyapu Cadangan jawapan A3. 3. rumah Haaikal terletak berhampiran dengan kedai runcit. atau Tidak. Ladang getah terletak dengan kawasan perumahan. Terdapat dua batang jalan yang menghubungkan Kampung Tualang dengan kawasan luar. 3. Ke manakah kamu hendak pergi ? 2. 2. 2. PRAKTIS 18C 1. Siapakah yang akan pergi ke sana bersama-sama kamu ? 3. Di manakah letaknya rumah ibu saudara kamu ? 5. 2. 5. saya tidak pernah pergi ke Seremban. Ahmad telah menelefon bomba. Jenis surat yang ditulis oleh Ammar ialah surat kiriman tidak rasmi.2 1. 3. Saya hendak bertemu dengan mereka pada Hari Raya Aidil Adha nanti kerana sudah lama tidak bertemu 4. Irfan membantu gurunya menggantung tirai untuk menceriakan pentas. 9. Skema jawapan PRAKTIS A2. Haiwan yang akan dikorbankan ialah lembu 5. 3. 224 . Penulis berharap agar ibu saudaranya hadir semasa kenduri tersebut kerana mereka sudah lama tidak berjumpa. Ahmad telah menelefon bomba. Jalan Datuk Senara rumah Rizal ladang kelapa sawit kedai runcit Jalan Munsyi BAHAGIAN 2 : PENULISAN Skema jawapan PRAKTIS A1. saya pernah pergi ke Seremban.3 1. Anggota bomba memadamkan kebakaran tersebut.1 1. Dia pergi ke pondok telefon dengan segera. Apakah kenderaan yang paling sesuai untuk ke sana ? PRAKTIS 18B 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14. 4. Ya. 10. B Skema jawapan PRAKTIS A3. 5.3 1.2 1. 4. Seremban 3. C 4.2 1. 4. 5. 8. Dia pergi ke pondok telefon dengan segera. D 3. 3.1 -menyapu -mengemop -memasang -mengangkat -mengelap Skema jawapan PRAKTIS A1. PRAKTIS 18A 1. Ahmad menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba.3 1. 4. Skema jawapan PRAKTIS A3. 2. Kamarul sedang mengemop lantai yang kotor. orang tua itu bukan datuk saya. 6. atau Tidak. 2. Maznah mengelap meja dengan sehelai kain basah. 4.

dia telah lulus pada bulan Februari. memberi tenaga dan haba 3.4 5. 4. berita (surat) 6.2 2. 3.1 Skema jawapan PRAKTIS B2. 2.1 1. membenarkan 10. membina tubuh badan 4.1 1.2 1. 3. 4. 2. . 25 JUN 200 3. membantu pergerakan najis dalam usus Skema jawapan PRAKTIS A4. 4. Kekurangan karbohidrat boleh menyebabkan badan menjadi susut dan mudah letih.1 Cadangan jawapan PRAKTIS B2. 5.5 8. tarikh 2. lawatan 7. Hanisya telah gagal dalam bulan April kerana tidak mengulang kaji.8 7. 2.3 1. Badan kita perlu cukup vitamin supaya dapat melawan jangkitan penyakit. . Setelah berusaha. 88857 Inanam Sabah 2. sihat walafiat 4. April Januari Mei Mac Februari Skema jawapan PRAKTIS A5.Menjerit meminta tolong daripada jiran-jiran . 2. 2. Hanisya telah gagal dalam ujian Bahasa Malaysia dengan mendapat markah 20 peratus. .3 1. 3. Keputusan ujian Hanisya pada bulan Mac semakin meningkat. Pada bulan Januari. tambang 9.1 1. 4. memberi tenaga untuk menjalankan pelabagai aktiviti. 14 Julai 2007 Skema jawapan PRAKTIS A5. .2 1. 5.7 6.1 1. Hanisya telah lulus dengan cemerlang. Lemak dan minyak berlebihan di dalam badan menyebabkan kegemukan dan mudah terkena penyakit. Memohon Kebenaran Melawat Kilang Minuman 4. .1 1. Skema jawapan PRAKTIS A4. . .3 * Murid mengarang karangan berpandukan rangkai kata yang diberi berlari ke tempat kejadian – melihat kemalangan jalan raya – kereta dan motosikal penunggang motosikal – parah – pemandu – ringan menelefon ambulans – polis trafik ramai orang datang – melihat ambulans tiba – mengsa ke hospital polis trafik – mengawal lalu lintas orang ramai – tempat kejadian ibu bapa – pulang – menceritakan berhati-hati di jalan raya Skema jawapan PRAKTIS B2. 4. Iodin diperlukan di dalam badan supaya dapat mencegah penyakit beguk.Membantu jiran-jiran memadamkan api * ( Tindakan-tindakan lain yang logik boleh diterima ) 225 .6 4. 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 Skema jawapan PRAKTIS A4. 3. Cadangan jawapan PRAKTIS B1. Saya lihat kepulan asap di rumah jiran Kejadian itu berlaku pada waktu petang Kejadian itu berlaku disebabkan dapur gas Saya dan adik berasa cemas . .3 3. Sekolah Kebangsaan Pomotodon Peti Surat 204. tertinggi gagal lulus meningkat merosot Cadangan jawapan PRAKTIS A5.3 1. 5. Hampir 2/3 bahagian badan kita terdiri daripada air.2 Jawapan berpandukan susunan yang betul pada Praktis B2. 5. tempat 3. menjaga diri Cadangan jawapan PRAKTIS B3. 3. . 4.Menelefon pihak bomba . 5.9 9.Pergi ke rumah jiran untuk melihat apa yang berlaku . protein lemak Garam mineral air gentian kasar Skema jawapan PRAKTIS B1.2 menziarahi bermain terbakar menelefon meminta memadamkan marak menceritakan memuji Cadangan jawapan PRAKTIS B1. maaf 5. Dalam ujian bulan Mei. melawan jangkitan penyakit 5. 5. 2.10 10. . isikan / lengkapkan 8. 2.

saya belajar bagaimana menulis karangan catatan harian 10. memasak 7. . Pelbagai acara persembahan oleh murid-murid tahap 1 dan 2.00 pagi . Sambutan ibu bapa amat menggalakkan Penutup – sebelum bersurai .30 pagi . Rusdi Ahmad.Saksi.MODUL SBT BM TAHUN 6 5. Pengarah Pelajaran Negeri.1 1. Encik ________ merasmikan majlis tersebut 3.2 1. 88996 Kota Kinabalu Sabah 2.00 petang . (pastikan sesuai dengan majlis tersebut ) Contohnya : persembahan koir.jamuan ringan disajikan majlis berakhir pukul 1.saya makan bersama-sama kawan di kantin 11.loceng berbunyi menandakan waktu rehat .pada pukul 1. 9. Berhubung dengan perkara di atas.30 petang semalam .00 petang Cadangan jawapan PRAKTIS B5. seronoknya Cadangan jawapan PRAKTIS B4. 48 tahun yang ternampak kejadian itu . bersembahyang 8. Tuan 5.Pihak polis menasihati orang ramai haruslah berwaspada terhadap kejadian serupa ini Cadangan jawapan PRAKTIS B5. ________ JUN 2007 4. dimaklumkan permohonan tuan untuk melawat kilang minuman telah kami terima 7. berpisah 10. 88857 Inanam Sabah 3.30 pagi . 22 Julai Sekolah Kebangsaan ______________ Di dewan sekolah Bermula pukul 8. Azillah Binti Arullah Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Pomotodon Peti Surat 204.diharap dapat melihat secara dekat proses membuat minuman dan mendedahkan kepada pelajar tentang teknologi moden dalam perusahaan membuat minuman 8. terima kasih 7.saya kepenatan apabila sampai di rumah lalu tertidur Cadangan jawapan PRAKTIS B4. Sekolah Kebangsaan Pomotodon Cadangan jawapan PRAKTIS B3. Saya membersihkan kelas bersama-sama rakan 7. Sabah International Dairies Sdn.diserbu beberapa orang lelaki tidak dikenali .4 Jawapan berpandukan PRAKTIS B5. Guru memberikan latihan kepada kami 1. LABUAN.kami tidak belajar kerana guru-guru menghadiri mesyuarat.Bapa menghantar saya ke sekolah.2 Perenggan 1 Perenggan 2 Perenggan 3 Perenggan 4 Perenggan 5 Penutup .3 Salin semula daripada PRAKTIS B4. Bhd.2 Skema jawapan PRAKTIS B5.10 pagi . tandatangan 10. menolong 5. Beg Berkunci 203. Sekian. pulang 2. Kebenaran Melawat Kilang Minuman 6.00 pagi . Pengurus Sabah International Dairies Sdn.P. memungut 4.2 7.1 menagkap ditangkap menyedari menghubungi mengepung melarikan berhati-hati berlaku Cadangan jawapan PRAKTIS B5. Kesemua ibu bapa dijemput hadir 2. memancing 6. sedih 9. Guru Besar menyampaikan ucapan kepada muridmurid Isi-Isi Utama 1. penggunaan teknologi moden dalam perusahaan membuat minuman 6.Berjaya ditahan oleh polis di Simpang Tiga . 4 kandungan / isi surat Penutup Perakuan Tandatangan Nama dan jawatan pengirim 8.semua murid berhimpun di dataran perhimpunan.3 226 .Proton Wira berwarna hitam. tarian dan lain-lain 4. Kami sangat berbesar hati menerima kunjungan tuan .loceng berbunyi menandakan waktu balik . 3. Yang benar. Bhd Cadangan jawapan PRAKTIS B3.00 pagi Skema jawapan PRAKTIS B4. Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu.3 W. Pengurus. catatan harian 3.3 Alamat pengirim Alamat penerima – tarikh Tuan Tajuk surat Pengenalan 2.menyerahkan kesemua emas yang ada di kedai itu .

En. guru-guru.3 Cadangan jawapan PRAKTIS C1.1 program motivasi untuk murid-murid tahun 6 sekeping fail yang mengandungi bahanbahan yang berkaitan dengan program tersebut Pada pukul 8.2 1. Terima kasih saya ucapkan kepada ibu bapa. Tuan Guru Besar. penceramah jemputan.2 1. bersalaman.1 1. mempelawa minum 10. mengingati pesanan 6. meminta izin 4. Semoga kita akan berjumpa lagi Sekian. Akhir kata ucapan terima kasih saya lafazkan.1 1. mempelawa rakan membonceng 9.3 Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis. Salam sejahtera saya ucapkan 2. langsat. bersimpati 7. mengingati pesanan ibu 7. durian. Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. berhati – hati 5. bunga. rakan-rakan. mempelawa 8.1 salam sejahtera sangat gembira membuahkan hasil mengucapkan terima kasih mencapai kecemerlangan menjadi doktor akan mendoakan kejayaan akhir kata Cadangan jawapan PRAKTIS B7.2 selamat pagi basikal aku pancit aku hendak makan Pokok rambutan di kebun datuk aku semuanya Tidak sabar rasanya untuk memetik sendiri pokoknya tidak tinggi tetapi buahnya peniaga buah-buahan di sekitar bila kita nak sampai ni eloklah kita letakkan basikal di tepi jalan ini baiklah Cadangan jawapan PRAKTIS B8. Saya berharap cita-cita saya untuk menjadi doktor akan tercapai dan saya turut mendoakan kejayaan rakan-rakan 6. langsir dll) mewujudkan sudut bacaan/pembelajaran mempamerkan bahan/hasil kerja murid Penutup bersetuju dengan cadangan melaksanakan apa yang dirancang pulang ke rumah masing-masing Cadangan jawapan PRAKTIS B8. mengucapkan terima kasih 2. Salam sejahtera saya ucapkan Hadirin yang dihormati sekalian Akhir kata. menolak pelawaan dengan sopan Skema jawapan PRAKTIS C1. membantu 3. sopan - - Cadangan jawapan PRAKTIS B6.3 Pendahuluan ucapan salam bertanya khabar mengajak berbincang bagaimana menceriakan kelas Isi-Isi penting setiap murid mesti rajin dan bertanggungjawab menyediakan jadual tugasan di dalam kelas menjalankan tugas masing-masing menghias kelas ( alas meja.1 untuk membantu jawapan Skema jawapan PRAKTIS B7. Yang Berbahagia Tuan Guru Besar. aku hendak makan buah rambutan yang menjadi kegemaranku sepuas-puasnya 2. ini ditanam secara cantuman 4. meminta izin 5. bersimpati 8. guru-guru dan rakan-rakan yang dikasihi. Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak sekolah kerana sudi mengadakan majlis meraikan kejayaan saya dalam peperiksaan UPSR 3.4 Jawapan berpandukan PRAKTIS B8. Mazlan bin Karim pun tiba Menyampaikan kata-kata aluan dan telah mengingatkan murid-murid agar menumpukan sepenuh perhatian sepanjang progam ceramah berlangsung menjadi murid yang lebih berkeyakinan dan berketerampilan Cadangan jawapan PRAKTIS B8. kerana buahnya boleh dicapai dengan tangan 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 Cadangan jawapan PRAKTIS B6. semoga kita berjumpa lagi pada masa akan datang Cadangan jawapan PRAKTIS B7.2 tajuk laporan pendahuluan isi laporan penutupan tarikh tandatangan nama pelapor dan jawatan * Rujuk laporan yang terdapat pada PRAKTIS B6. terima kasih kepada semua pihak yang hadir. guruguru dan rakan-rakan. Saya berasa bersyukur dan gembira atas kejayaan cemerlang dalam UPSR kerana segala usaha saya telah membuahkan hasil 4. berhati – hati di jalan raya 6. membantu guru dan rakan 4. mengucapkan terima kasih 3. sesungguhnya jasa kalian tidak akan dilupakan 5. terima kasih - 227 . manggis dan pulasan 5. untuk memetik buah-buah itu Cadangan jawapan PRAKTIS B8. bersalaman dengan guru 2.25 pagi.

berada dalam keadaan baik Skema jawapan PRAKTIS C3. Cadangan jawapan PRAKTIS C3.2 1. bersimpati 3. Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi sebarang dugaan yang mendatang. terima kasih 3. meminta izin 5. Kita seharusnya menghargai masa dengan melakukan perkara – perkara yang bermanfaat. Kita hendaklah mengakui kesalahan yang telah dilakukan terhadap orang lain. menghargai masa 5.mematuhi undang – undang jalan raya . pada pagi raya mencium tangan ayah bonda 4.mempunyai lesen . jika kita rasa bersalah 2. tidak terburu-buru dan bertimbang rasa 4. terima kasih Skema jawapan PRAKTIS C3.3 Pengajaran daripada petikan di atas ialah kita patut meneladani sikap Hazim yang baik hati dan mengambil tahu akan kebajikan rakannya. 7.berhati – hati ketika memandu . bersopan-santun Cadangan jawapan PRAKTIS C4. * sebarang jawapan yang munasabah diterima.bertimbang rasa .1 1. suruhan tuhan yang tidak pernah diabaikan 5. baik hati 3.Selain itu. 3. 2. 3. 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 Cadangan jawapan PRAKTIS C1. 9. Kita perlulah bertanggungjawab dengan apa yang diamanahkan kepada kita.memberi tumpuan ketika memandu .3 1. 2.mematuhi peraturan jalan raya . Kita mestilah meminta maaf atas kesalahan – kesalahan yang dilakukan. 4. prihatin 4. memastikan kenderaan selamat digunakan Skema jawapan PRAKTIS C2. 4.3 1. Skema jawapan PRAKTIS C4. kesabaran 2. 5. 2. keberanian 5. 5. Kita seharusnya mengucapkan terima kasih kepada bantuan yang diberikan kepada kita.Sikap Raju dan Hazim yang bersimpati terhadap orang yang ditimpa kesusahan tanpa mengira bangsa patut kita jadikan contoh. Raju bersikapprihatin kerana sudi mendengar masalah Kwai Ling. Skema jawapan PRAKTIS C5. 5.Raju dan Kwai Ling juga sanggup membantu rakan yang dalam kesusahan.memastikan kenderaan selamat digunakan Cadangan jawapan PRAKTIS C2. mempelawa 8. mohon maaf ampun diberi 3. 6.memberi tumpuan ketika memandu . 3. prihatin 4. reda dengan ketentuan tuhan 6. bersimpati 7. Kita mestilah bertanggungjawab terhadap tugasan yang diamanahkan kepada kita. sopan Skema jawapan PRAKTIS C2. mengingati 6. * sebarang jawapan yang munasabah diterima. 8. kerjasama 4.tidak menggunakan telefon bimbit . Kita hendaklah menghormati orang yang lebih tua daripada kita. kerajinan 2. Amalkanlah sikap bersopan-santun ketika berjumpa dengan orang yang lebih dewasa supaya dapat berbincang sebelum membuat sesuatu keputusan. 10. Kita sewajarnya prihatin terhadap masalah rakan untuk meringankan bebanan yang ditanggung. 228 .1 .2 1. bekerjasama 5. * sebarang jawapan yang munasabah diterima.1 1. bermasyarakat Skema jawapan PRAKTIS C4.2 1. bersalaman 2.1 1. memberi tumpuan ketika memandu 5. memandang ke kiri dan ke kanan Cadangan jawapan PRAKTIS C5. berhati – hati ketika memandu dan mematuhi peraturan jalan raya.menghormati pengguna jalan raya yang lain .jangan terburu – buru .mempunyai lesen memandu .2 1. bertanggungjawab 3.3 . baik hati 2. mempunyai lessen memandu 2.bertimbang rasa . 3. membantu 4. Kita haruslahmenjaga keselamatan ketika di jalan raya.

1 1.berbakti kepada keluarga . mematuhi peraturan 3. menghormati 3.2 1. Kita haruslah berbakti kepada keluarga agar hidup bahagia. 10. rajin berusaha 2.2 1. bertekad untuk mencapai kejayaan Skema jawapan PRAKTIS C9. Kita mestilah mengingati Tuhan agar hidup diberkati. berbakti kepada keluarga 3.hati .sentiasa mengingati Tuhan Rangkap 5 . Kita mestilah meminta maaf atas kesalahan – kesalahan yang dilakukan * sebarang jawapan yang munasabah diterima.1 Rangkap 1 .menasihati . menjaga kebersihan diri 4. bekerjasama 8.tidak berputus asa . berterima kasih 229 .bersabar . menghargai nyawa 6.berjasa . 2.bersikap merendah diri . bijak menggunakan masa 5. pemakanan seimbang 2.tidak menangguhkan sesuatu kerja .bertegur sapa * sebarang jawapan yang munasabah diterima.hati 2. mematuhi 4.jangan membuang masa .menghargai nyawa . tidak terburu – buru 10. 7. * sebarang jawapan yang munasabah diterima.berhati .3 .bekerjasama Skema jawapan PRAKTIS C7.rajin berusaha Rangkap 2 .makan makanan yang bersih dan berkhasiat . berhati . 3. 5.3 1. 5.tidak jemu belajar . menasihati rakan – rakan 5. doktor 5.mematuhi peraturan . bertimbang rasa 5. Kita perlulah berdikari dalam melakukan sesuatu kerja.layanan yang baik .hidup berdikari Rangkap 3 . Skema jawapan PRAKTIS C8.mendengar nasihat guru . tidak berlumba – lumba 5.3 .terus mencari ilmu Rangkap 4 . kasih sayang 7. 6. tidak mengikut perasaan 9.rajin . 9. 4.mengambil tindakan segera . menasihati Skema jawapan PRAKTIS C9. 6.pemakanan yang bersih akan menjamin kesihatan .1 1. Skema jawapan PRAKTIS C6. mengamalkan 4. mendapatkan rawatan 3.1 .3 Skema jawapan PRAKTIS C7. bertimbang rasa Skema jawapan PRAKTIS C6. Kita perlulah bertanggungjawab dengan apa yang diamanahkan kepada kita. berdoa kepada Tuhan 6. menghargai Skema jawapan PRAKTIS C6.mempunyai azam dan tekad .kegigihan membawa kejayaan Cadangan jawapan PRAKTIS C8. berwaspada 2. 4. Kita hendaklah mengakui kesalahan yang telah dilakukan terhadap orang lain.2 1.2 . mengejar ilmu pengetahuan 4. kebersihannya 3. 3. berhati . Kita sewajarnya menghargai masa supaya masa tidak terbuang begitu sahaja. hormat – menghormati 4.merendah diri/ bersabar Cadangan jawapan PRAKTIS C7.hati 2. Skema jawapam PRAKTIS C8. Kita haruslahmenjaga keselamatan ketika di jalan raya.kita juga perlu rajin belajar . Kita hendaklah bertekad untuk berjaya dalam kehidupan. 8.jangan mudah menyerah .3 Berdasarkan petikan di atas kita hendaklah menghormati orang yang lebih tua daripada kita.mendengar nasihat .menghormati . 1.memastikan makanan yang dijual untuk murid-murid berkhasiat dan bersih Skema jawapan PRAKTIS C9. Kita hendaklah rajin berusaha untuk mencapai kejayaan dalam hidup 2.gigih berusaha .MODUL SBT BM TAHUN 6 Cadangan jawapan PRAKTIS C5.

MODUL SBT BM TAHUN 6 230 .

MODUL SBT BM TAHUN 6 231 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->