P. 1
Assignment Anatomi sistem otot

Assignment Anatomi sistem otot

|Views: 833|Likes:
Published by Mahata Tashimi

More info:

Published by: Mahata Tashimi on Mar 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/17/2013

pdf

text

original

Sistem Otot Rangka Manusia direka bentuk untuk bergerak.

Pergerakan tubuh badan berlaku sebagai hasil gabungan sistem rangka dan otot. Kajian menunjukkan bahan reka bentuk struktur sendi dan sokongan yang tegar menyebabkan pergerakan dapat dilakukan. Pergerakan dihasilkan oleh penguncupan dan pemanjangan otot. Otot juga menentukan magnitud pergerakan.

Fungsi Otot Otot bukan sahaja digunakan bagi menghasilkan pergerakan tetapi otot juga berfungsi untuk mengekalkan postur,menstabilkan sendi dan menghasilkan haba. 1. Menghasilkan pergerakan Semua pergerakan badan kita dihasilkan oleh penguncupan otot. Penguncupan otot membolehkan kita berjala, berenang dan mengangkat barang. Otot rangka juga membolehkan kita berupaya bertindak dengan pantas mengikut perubahan yang berlaku di sekeliling. Otot rangka juga membolehkan kita melakukan berbagai-bagai ekspresi muka seperti tersenyum dan bermuka masam. 2. Mengekalkan postur Kombinasi saling tindakan otot-otot rangka yang berlainan membolehkan kita mengekalkan postur badan seperti berdiri,duduk dan menundukkan kepala apabila menulis. Fungsi ini berlaku secara berterusan supaya mengekalkan kedudukan badan tersebut. 3. Menstabilkan sendi Semasa melakukan pergerakan,otot-otot rangka juga menstabilkan sendisendi terutama pada pergerakan yang melibatkan banyak sendi. Sebagai contoh, lakuan dalam sukan memanah.

sebahagian besar daripada tenaga ini tidak digunakan untuk tujuan tersebut sebaliknya terbebas sebagai haba. Halaju penguncupan fiber otot rangka bergantung kepada jenis fiber sama fiber sentak cepat atau fiber sentak lambat.fungsi dan bentuk kawalan yang boleh dikenakan ke atasnya. Otot kecil . Fiber otot rangka merupakan sel otot yang terpanjang. mempunyai jalur yang jelas dan terkawal. Jenis-jenis Otot Terdapat tiga jenis tisu otot iaitu tisu otot rangka. Otot rangka Otot rangka melekat pada tulang dan meliputi tulang rangka. 1. Menghasilkan haba Tenaga digunakan untuk penguncupan otot. Walaupun otot rangka dikawal oleh sistem saraf jenis otot ini sahaja boleh dikawal secara sedar. Otot rangka juga bertanggungjawab bagi semua pergerakan badan.tisu otot licin dan tisu otot kardiak. Manakala fiber sentak lambat digunkan untuk pergerakan yang lebih perlahan. Sebagai contoh.4.lokasi. Otot licin Otot licin terdapat pada dinding organ viseral seperti perut. pelari pecut 100 meter mempunyai peratusan fiber sentak cepat yang tinggi berbanding dengan pelari marathon.pundi kencing dan saluran pernafasan. Walau bagaimanapun. 2. Tisu-tisu otot ini berbeza dari segi struktur sel. Fungsi otot ini ialah menggerakkan cecair atau bahanbahan di dalam saluran-saluran yang terdapat di dalam badan. Fiber sentak cepat digunakan untuk pergerakan yang cepat.

Otot Kardiak Otot kardiak hanya terdapat pada dinding jantung sahaja. Kelajuannya boleh bertambah apabila dirangsang oleh sistem saraf dan sistem endokrina. Kebolehkuncupan ( contractibility ) 3. Apabila satu fiber otot licin dirangsang. Penguncupan otot kardiak hádala perlan dan dikawal oleh perentak jantung. Kebolehanjalan ( elasticity ) . Halaju penguncupan fiber otot licin adalah sangat perlahan dan kekal. Kontaraksi otot kardiak pada jantung membolehkan jantungmengepam darah ke seluruh badan melalui salur darah. Ciri-ciri tersebut ialah : 1.impuls akan Bergerak ke fiber lain dan kontraksi berlaku dalam bentuk gelombang ke fiber-fiber yang berdekatan. Otot kardiak berjalur seperti otot rangka teteapi otot ini di luar kawal.hormon. 3. Keadaan ini disebabkan oleh fiber-fiber otot licin di dalam tisu otot viseral terikat kuat dan membentuk satu jeringan yang berterusan. Kebolehujaan ( irritability / excitability ) 2. Kebolehpanjangan ( extensibility ) 4. Ciri-ciri Otot Rangka Tisu otot rangka mempunyai ciri-ciri yang tertentu untuk menjalankan fungsifungsinya.bahan kimia dan regangan.tidak berjalur dan dikawal oleh sistem saraf.

Kebolehujaan ( irritability / excitability ) Kebolehujaan ialah kemampuan otot untuk menerima dan bertindak balas terhadap rangsangan yang diterima. Fiber otot akan memendek apabila menguncup tetapi boleh memanjang melebihi panjang asal apabila otot relaks. Kebolehkuncupan ( contractibility ) Kebolehkuncupan ialah keupayaan otot untuk menguncup atau memendek apabila menerima ransangan. Kebolehpanjangan ( extensibility ) Kebolehpanjangan ialah keupayaan otot untuk meregang atau memanjang. Kebolehanjalan Kebolehanjalan ialah keupayaan otot untuk kembali semula ke panjang asal selepas meregang atau menguncup. Ciri ini membezakan tisu otot dengan tisu-tisu yang lain. Daya yang dihasilkan apabila otot menguncup. . Keupayaan ini akan membolehkan otot untuk menguncup. Sekurang-kurangnya terdapat dua tempat lekatan otot yang dinamakan lekatan proksimal dan lekatan distal. Lekatan otot Setiap otot rangka melekat pada tulang atau tisu-tisu penghubung yang lain.

Lekatan distal Lekatan distal ialah lekatan otot pada tulang atau tisu penghubung yang lebih jauh dari batang tubuh. .1. Lekatan distal juga dikenali sebagai insertion. 2. Lekatan proksimal juga dikenali sebagai origin.Lekatan proksimal Lekatan proksimal ialah lekatan otot pada tulang atau tisu penghubung yang lebih hampir dengan batang tubuh.

lokasi dan lekatan otot. Biseps Braki Triseps Braki Belakang tubuh Trapezius Anterior lengan Prosterior lengan Bahagian Skapula Skapula dan Humerus Radius Ulna dan atas Oksipital dan semua Skapula Servikal dan Toraks. Nama otot Leher Sternokleidomastoid Depan tubuh Pektoralis major Rektal abdomen Eksternal oblik Bahu / lengan Deltoid Toraks Abdomen Sisi abdomen Bahu Lokasi otot Leher Lekatan proksimal Sternum dan klavikel Lekatan distal Temporal ( mastoid ) Klavikel . prosterior badan Latisimus Dorsi Pinggul Gluteus Maksimus Paha Sartorius Kuadriseps • • • Rektus Femoris Vastus Lateral Vastus Medial Anterior paha Lateral paha Medial paha Anterior paha Interior paha Punggung Bahagian bawah Toraks. Ilium . Sternum tulang rusuk Ilium Klavikel Humerus dan proses dan Skapula. Ilium Ilium Femur Femur Femur Patela Patela Patela Patela Patela . sakrum dan Tibia koksiks. dan prosterior badan tulang rusuk dan Ilium. Humerus Femur.Nama otot-otot utama . Lumbar Klavikel . sternum dan Humerus tulang rusuk Pubis Tulang rusuk Trapezius .

Hal ini bermakna otot-otot dalam tubuh saling bertindak atau bekerjasama dalam melakukan suatu pergerakan. Antagonis juga mengawal aksi yang dilakukan oleh otot penggerak utama dengan mengawal kelajuan pergerakan dan kelicinan pergerakan tersebut. Antara peranan otot yang dimaksudkan ialah agonis. Sinergis menambahkan daya untuk melakukan pergerakan yang dilakukan oleh otot . antagonis dan sinergis. Sinergis Sinergis ialah otot yang membantu otot penggerak utama. antagonis akan mengendur atau relaks.• Vastus Intermedius Hamstrings • • Biseps Femoris Semitendinosus Posterior paha Posterior paha Prosterior paha Betis Betis Femur Femur Femur Femur Tibia dan Fibula Fibula dan Tibia Tibia Tibia Kalkaneus Kalkaneus • Semimembranosus Kaki • • Gastrokmenius Soleus INTERAKSI OTOT – OTOT DALAM PERGERAKAN RANGKA Pergerakan yang efektif melibatkan aktiviti pelbagai otot di samping otot utama yang berperanan melakukan pergerakan secara terus. Apabila otot penggerak utama menguncup . Antagonis Antagonis ialah otot yang menghasilkan pergerakan yang berlawan dengan otot penggerak utama. Agonis Agonis adalah otot yang berperanan sebagai penggerak utama dalam sesuatu pergerakan.

Dinding tidak bergerak tetapi otot triseps braki menguncup dan menghasilkan daya. Namun ia tidak dapat mengatasi rintangan yang ada. Contohnya . Penguncupan ini tidak menghasilkan pergerakan ( pegun ). Terdapat tiga jenis penguncupan otot yang asas iaitu :• • • Penguncupan Isometrik Fiber otot menguncup tetapi tiada perubahan pada panjang otot walaupun penguncupan ini menghasilkan daya.penggerak utama. PENGUNCUPAN OTOT RANGKA Jenis-jenis penguncupan otot. Biseps Braki dan Brakialis adalah otot-otot penggerak utama yang menghasilkan pergerakan tersebut. Triseps Braki bertindak sebagai antagonis manakala Brakioradialis pula bertindak sebagai sinergis yang membantu biseps Braki dan Brakialis menghasilkan pergerakan fleksi pada lengan. Contoh pergerakan ini ialah aktiviti menolak dinding dengan siku bengkok atau tekan kedua-dua tangan. pergerakan fleksi lengan. Sinergis juga menstabilkan sendi dengan mengurangkan pergerakan lain yang tidak diketahui apabila otot penggerak utama menguncup. Isometrik Isotonik Isokinetik Penguncupan Isokinetik .

Fiber otot boleh diklasifikasikan mengikut kelajuan penguncupan otot. Pemanjangan otot berlaku ketika penguncupan otot esentrik.Penguncupan Isokinetik adalah penguncupan fiber otot dengan halaju penguncupan yang tetap sepanjang pergerakan.. melompat dan menaiki tangga adalah contoh pergerakan yang melibatkan penguncupan konsentrik dan esentrik. Contoh menggunakan peralatan khusus di gimnasium. Alat ini dikenali sebagai mesin isokinetik. Aktiviti berlari . otot-otot kuadriseps menguncup secara esentrik dan semasa meluruskan lutut . fungsi dan latihan. Penguncupan konsentrik pula melibatkan pemendekan fiber otot. Penguncupan Isotonik Penguncupan Isotonik ialah penguncupan fiber otot yang menghasilkan daya yang tetap di sepanjang julat pergerakan. Perastusan fiber sentak cepat dan fiber sentak lambat dalam otot bergantung kepada naka.Terdapat dua jenis fiber otot rangka yang utama iaitu fiber sentak cepat ( fast twitch ) dan fiber sentak lambat ( slow twitch ). Halaju penguncupan otot berbeza anatar satu pergerakan dengan pergerakan yang lain. Penguncupan jenis ini dapat dihasilkan pergerakan dengan menggunakan peralatan yang mengawal halaju yang melibatkan penguncupan isokinetik ialah dengan pergerakan tersebut. Halaju Penguncupan. Kebanyakan otot rangka mempunyai kedua-dua jenis fiber otot ini. Semasa membengkokkan lutut . Penguncupan Isotonik terbahagi kepada dua iaitu penguncupan konsentrik dan penguncupan esentrik. . Perbezaan ini dipengaruhi oleh jenis fiber otot yang terdapat pada otot yang menghasilkan pergerakan tersebut. otot-otot kuadriseps pula menguncup secara konsentrik. Penguncupan Isotonik menyebabkan perubahan pada panjang otot dan berlakunya pergerakan.

Fiber sentak lambat ( Slow Twitch ) Fiber sentak lambat juga dikenali sebagai jenis fiber I. Halaju penguncupan bagi fiber sentak cepat lebh pantas berbanding dengan fiber sentak lambat. pantas dan memakan masa yang pendek. TAJUK MATAPELAJARAN Anatomi dan Fisiologi . Fiber sentak lambat juga mempunyai kelajuan penguncupan yang lebih perlahan berbanding fiber sentak cepat. Fiber ini tidak cepat lesu dan boleh menghasilkan penguncupan dalam jangka masa yang panjang. Fiber ini mempunyai keupayaan anaerobik yang tinggi dah lebih sesuai untuk melakukan aktiviti berintensiti tinggi . 1. Fiber sentak lamabt lebih kecil berbanding dengan fiber sentak cepat dan berwarna merah. Fiber sentak cepat lebih besar dan berwarna putih..Fiber sentak cepat ( Fast Twitch ) Fiber sentak cepat juga dikenali sebagai fiber jenis II. Fiber sentak lambat memepunyai keupayaan aerobik yang tinggi. Fiber ini banyak terdapat pada otot-otot postur. Walau bagaimanapun fiber ini mudah lesu.

2 Membuat satu penghubungjalinan antara anatomi dan fisiologi dalam tubuh badan manusia. SASARAN PGSR Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan Kohort 2 Ambilan 2009-2013. 5.3 Melabelkan otot pectoralis major dengan betul dan menyatakan organ yang terdapat pada otot tersebut.4 Melahirkan perasaan ingin tahu dan sayang terhadap tubuh badan ciptaan dari Nya. TAJUK MODEL Sistem Otot Rangka – ”Pectoralis Major” 4. MATLAMAT 4. 5.1 Memberi pendedahan awal mengenai sistem asas otot rangka dan fungsinya. 6. TARIKH PEMBENTANGAN 13 Mac 2011 . 7. NAMA AHLI KUMPULAN a) Pn Masnita Binti Tasilim b) En Rudzahan Bin Amran c) Cik Siti Habsah Binti Awang Seman 3. 4. para pelajar dapat :5.3 Memahami antara pertalian antara sistem otot manusia dan sistem lain dalam tubuh badan manusia. 4.1 Mengenalpasti sistem otot rangka dan fungsinya secara terperinci.2 Mengkaji lebih dalam lagi mengenai sesuatu otot rangka secara khusus. OBJEKTIF Diakhir pembelajaran ini . 5.2. 5.

Institut Pendidikan Perguruan Temenggung Ibrahim. para pelajar dikehendaki mempamerkan model yang telah dipilih . MUSCLES SYSTEM: PECTORALIS MAJOR Pectoral Muscles. - 10 . PANDUAN PELAKSANAAN DEMONSTRASI 10. Dalam sesi pelaksanaan demonstrasi bagi matapelajaran Anatomi Dan Fisiologi ini.Otot Pectoralis Major. fungsi dan penerangan tambahan yang berkaitan dengan model yang dicipta.8. dikaji dan dicipta. 9.1 Prosedur Pelaksanaan Demonstrasi . Setiap ahli di dalam kumpulan dikehendaki memberi penerangan mengenai model yang telah dicipta. Latar Belakang Model. a) Nama Model ciptaan b) Bahan-bahan c) Jangkamasa d) Kos . Pelajar juga disarankan menerangkan secara terperinci mengenai sistem tubuh yang dicipta dan kaitannya dengan penyakit yang mungkin atau sering terjadi pada bahagian model yang dicipta itu. Penerangan hendaklah jelas dan teratur bermula dengan definisi . . TEMPAT Bilik 2 .

situated at the chest ( anterior ) of the body. . which it moves up and down. Artery Pectoral branch of the thoracoacromial trunk. triangular muscle beneath the pectoralis major. Sternocostal head: Anterior surface of the sternum . fan-shaped muscle. It makes up the bulk of the chest muscles in the male and lies under the breast in the female. It begins at at the breastbone ( sternum ) and the cartillage of the second to the sixth ribs and is attached to the collarbone ( clavicle ) to coverage on the upper arm bone. It stems from the third to fifth ribs and converges at the shoulder blade ( scapula ) . Its main use in moving the arm across the body. ”The pectoralis minor” is smaller. The ” pectoralis major” is a large . Insertion Lateral lip of intertubercular groove of the humerus. ( humerus ) just below the shoulder . the superior six coatal cartilages and the aponeurosis of the external oblique muscle. Origin Clavicular head: Anterior surface of the medial half of the clavicle. Pectoralis Major.The pectoralbis a term relating to the chest. fan-shaped muscle that covers much of the front upper chest. The pectoralis major is a thick .

. Actions The pectoralis major has four actions which are primarily responsible for movement of the joint. as occures whem arms wrestling . as in throwing a ball side-arm and in lifting a child. i) Flexion of the humerus . ii) Adducts the humerus as when flapping the arms. iii) Rotates the humerus medially .Nerve Lateral pectoral nerve and medial pectoral nerve. iv) Aids in deep inspirations as in taking a deep breath before jumping in a pool.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->