PENGUCAPAN AWAM

_____________________________________________________________________________ _

Tugasan susulan “PIDATO” _____________________________________________________________________________ _

NAMA AHLI:

SITI KHATIJAH BT MOHD SALLEH WAN NURSHAHIDA BT WAN ZULKIFLI NUR SUZILA BT MOHD SABRI NUR SUWAIBATUL ASLAMIAH BT KAMARUDIN

A08A087 A08A095 A08A071 A08A070

(SAK1_1B) (SAK1_1B) (SAK1_1C) (SAK1_1A)

HASBI B MOHD HARON DEFINISI PIDATO Pidato ialah Syarahan kepada umum atas tajuk tertentu yang disampaikan oleh seorang penyampai yang dipanggil ‘pemidato’ yang mengandungi pendahuluan. 1. PROSES 4M DALAM PENGUCAPAN AWAM Kaedah ini berkesan membantu dan membimbing anda mencipta ucapan yang baik. 2. menghayati. Menghayati . Pidato yang baik akan memberi kesan positif kepada orang yang mendengar pidato tersebut.KANGGADEVI A/P MURTHI A08A144 (SAK1_1D) PENSYARAH : ENCIK. 4m ialah memahami. Memahami Memahami apakah keperluan pendengar ataupun penonton. Contoh: Sekiranya anda diamanahkan untuk berucap berkenaan isu kemerdekaan untuk pelajar sekolah rendah. maka anda perlu memahami keperluan pelajar sekolah yang langsung tidak tahu mengenai keperluan dan bersungguh bagi mengetahui sejarah. menghafal dan melafaz. teladan ataupun kisah sebenar perjuangan kemerdekaan negara. isi dan penutup.

Contoh: Bagi menceritakan isu kemerdekaan. Lafazkan perkataan-perkataan dengan penuh yakin. Contoh: Semasa persediaan untuk berucap. Melafaz Jangan panik ataupn gugup semasa hendak berucap.Menghayati topik dengan penuh emosi. tarikh ataupun tempat serta beberapa fakta yang sesuai. Perasaan perlu tenang dan jiwa perlu bersemangat. anda perlu meghafal dan mengingati beberapa kata kunci seperti nama-nama tokoh. 3. Begitu juga anda perlu menghafal kata kunci secara rangka mengenai sejarah kemerdekaan. Menghafal Penghafal juga berkait rapat dengan ketajaman fikiran dan kelancaran penggucapan awam. 4. anda perlu lancar menceritakannya seolah-olah anda memang mahir menceritakannya. semua kata kunci ada di ingatan anda ataupun anda menceritakannya dengan penuh emosi dan licin seolaholah anda adalah seorang pejuang kemerdekaan. PENAMPILAN DIRI Penampilan diri merangkumi gaya atau “bahasa bukan lisan”. Ini merupakan satu elemen penting dalam pengucapan awam. anda perlu membuat kajian dan penyelidikan maklumat mengenai isu kemerdekaan dan memahaminya serta menghayati suasana keperitan atau kesukaran yang dialami oleh para pejuang kemerdekaan. Contoh: Apabila anda berada di hadapan penonton untuk berucap mengenai kemerdekaan. Elemen-elemen penampilan diri mempunyai maksud yang unik dan boleh membantu hadirin memahami mesej yang ingin disampaikan oleh penceramah sekiranya .

menyatakan tidak setuju tentang sesuatu perkara misalnya dengan menggeleng atau menggerakkan jari telunjuk ke kiri dan kanan juga merupakan satu kelakuan tangan yang dapat menarik para penonton. Antara elemen penampilan diri ialah: 1. keduadua tangan disertai dengan postures seperti goyangan badan dan gelengan kepala boleh memberi makna tertentu. takut atau darah gemuruh boleh mempengaruhi persepsi dan sikap hadirin terhadap penceramah. Pemidato boleh diam sejenak dan melihat penonton dengan pandangan tajam untuk menarik perhatian hadirin. Penyampaian yang baik harus disertai dengan emosi serta semangat yang tinggi. anda dapat mengimbangkan tubuh badan anda dengan baik. lengan. gaya tidak perlulah sampai keterlaluan sehingga menampakkan ia dibuat-buat. Mengukuhkan hujah contohnya dengan mengepalkan jari menjadi penumbuk untuk menunjukkan kesatuan juga adalah satu isyarat yang bagus. Sesuatu pengucapan awam pada hakikatnya bermula apabila pemidato mula berjalan menuju ke pentas. Kelakuan tangan seperti penggunaan jari-jari. Ini dapat menyokong perkataan atau ucapan anda misalnya dengan menunjukkan tiga jari bagi menyatakan tiga perkara penting.Kelakuan tangan Kelakuan tubuh badan pemidato sentiasa diperhatikan oleh hadirin. 2. Kelakuan tubuh yang kelihatan kaku atau kelam-kabut kerana tergamam. Gaya hendaklah lahir daripada keikhlasan yang mendalam.Kelakuan badan yang semula jadi Pastikan apabila anda berdiri.penceramah tahu menggunakannya dengan baik dan cermat. Walaubagaimanapun. Selain itu.Cemek muka atau air muka . 3.

Ada beberapa teknik bagi mengurangkan rasa takut ketika berhadapan dengan hadirin. Nada suara anda mencerminkan apakah anda bersungguh dan yakin pada diri sendiri dan ucapan anda. Antaranya penceramah menggerakkan pandangan matanya dari kanan ke kiri. Oleh itu. peka. Ketiadaan atau kekurangan temuan mata menggambarkan helah.Temuan mata Temuan mata menjadi penghubung penting antara pemidato dengan hadirin. Temuan mata mempunyai peranan penting dalam pengucapan awam. minat dan komited. tidak ikhlas. 4.Kelancaran . maka penceramah hendaklah berwajah manis dan memberikan senyuman. pemidato disarankan menggunakan nada yang jelas dan intonasi yang sesuai ketika berpidato. Jika pemidato sedang menyatakan sesuatu yang menggembirakan. Air muka pemidato haruslah selari dengan perasaan dan ucapan yang disampaikan. 6. Ia menggambarkan keyakinan diri. Manakala nada bahasa yang terjerit-jerit akan menyebabkan sebahagian hadirin meninggalkan majlis ceramah anda. ikhlas.Merupakan salah satu elemen paling awal yang dinilai oleh hadirin untuk menentukan sama ada seseorang penceramah itu mempunyai keyakinan diri dan berwibawa. 5.Suara yang jelas Ucapan yang disampaikan dengan nada monotoni (satu nada) akan membosankan dan menjadikan hadirin mengantuk. tidak berminat dan tidak komited. kemudian berhenti sebentar dan menyambungnya dengan menyilang pandangan matanya ke arah hadirin yang berada dibahagian belakang seperti mana huruf “z”.

Sebaliknya jika ucapan yang terlalu lembap menyebabkan orang tidak sabar. mengkaji dan memahami tindak balas penonton semasa anda menyampaikan pidato supaya anda dapat memperbaiki penyampaian anda itu. malah dapat menambahkan keyakinan hadirin terhadap pemidato dan membuatkan hadirin selesa. Sebaiknya.Pakaian Pakaian yang sesuai adalah penting bagi meningkatkan kewibawaan pemidato.Aspek kelancaran dalam pengucapan awam dapat menghidupkan suasana ceramah dan boleh juga menghambarkan suasana. Antara tindak balas penonton yang biasa adalah seperti berikut: • • • • • • • Cepat memahami setiap perkara Berminat bagi mengikuti ucapan anda Cepat rasa mengantuk Sentiasa menulis bagi menyalin Mendengar dengan penuh minat Merasakan tahu segala-galanya Sentiasa senyum . MEMAHAMI TINDAK BALAS PENONTON Anda perlu melihat. Ia boleh menambahbaikkan daya tarikan rupa paras dan penampilan diri. Pakaian haruslah sesuai dan tidak bertujuan menunjuk-nunjuk. 7. Penceramah yang berucap terlalu laju menyebabkan hadirin tidak dapat menangkap maksud yang ingin disampaikan oleh penceramah. seorang pemidato haruslah berpidato dengan rileks pada kelajuan yang sederhana.

mendapati daripada ribuan responden yang terdiri daripada para pelajar universiti yang mengambil bahagian dalam satu kaji selidik. bahawa 70% daripadanya menyatakan takut untuk berucap di khalayak ramai. . dua penyelidik yang tidak asing lagi dalam bidang “ketakutan berkomunikasi”.• • • • • • • • • • • • • • • Sukakan perkara-perkara yang pelik Mengagumi penceramah Suka berbual-bual Tidak mahu berkerjasama Suka mengajukan soalan Asyik keluar masuk dewan Suka melihat jam di tangan ataupun dinding Menangguk kepala dan menggigit pen Berangan-angan perkara lain Tidak suka dikritik Suka dipanggil namanya Bersemangat Mudah panic apabila diajukan soalan Pemalu dan pendiam Berserabut dengan masalah BERUCAP DENGAN PENUH YAKIN Richmond dan McCroskey (1995).

Jika diberi pilihan sama ada untuk berucap dahulu atau berucap kemudian. pemidato akan bertambah menjadi lebih bertenaga dalam usaha persediaannya untuk menyampaikan pidato. kita harus memilih untuk berucap lebih awal kerana ia boleh mengelakkan kita daripada tertunggutunggu dalam keadaan berdebar-debar. maka ia adalah suatu yang normal. jika seseorang itu mempunyai rasa takut atau berdebar untuk berucap di khalayak ramai. Bagi mengawal debaran ini. kebiasaannya para hadirin lebih . penyampai perlu mengetahui strategi menangani tekanan. Ini menyebabkan kadar pernafasan meningkat dengan laju dan seseorang itu berpeluh dengan cepat. Justeru. Perasaan takut menunjukkan bahawa pemidato tersebut peka terhadap keberkesanan ucapan yang akan disampaikannya. MENGAWAL RASA GEMENTAR ATAU TAKUT Gemuruh atau rasa takut boleh menjadi sumber inspirasi dan penguat semangat seseorang.Bagi Richmond dan McCroskey. Selain itu. Sepatutnya matlamat penyampai ialah bukan menghapuskan debaran tetapi mengawal debaran dengan cara yang betul supaya penyampai dapat menghasilkan ucapan yang baik. Ini adalah proses normal dalam badan yang meningkatkan debaran jantung menjadi lebih cepat. Bagi menangani rasa takut. MENANGANI TEKANAN STRATEGI MEMBINA KEYAKINAN DIRI 1. reaksi kimia dan fisiologi dalam tubuh badan manusia akan bertindak dengan mengepam adrenalina ke dalam laluan darah.

Mengetahui prinsip-prinsip yang perlu ada di dalam pengucapan awam seperti persediaan sebelum berucap. Pastikan kita suka terhadap topik yang ingin disampaikan dan mampu untuk mengupasnya dengan baik. Lakukan senaman ringkas bagi menghilangkan rasa gementar.memberi perhatian kepada awalan program berbanding dipenghujungan program. Dapatkan pandangan. Ini semua akan membantu kita untuk menjadi lebih yakin terhadap kemampuan diri sendiri. Menarik nafas panjang sebelum memulakan pembentangan ucapan. 5. . nasihat dan kritikan daripada rakan-rakan terhadap isi ucapan dan penyampaian ucapan semasa membuat latihan. 4. 7. 2. dan perancangan bagaimana untuk membentangkan ucapan. Belajar daripada pengalaman samaada yang pernah kita dilalui atau daripada pengalaman orang lain yang pernah disaksikan. 8. Jangan fokus terhadap kebimbangan atau perasaan gementar. penyediaan bahan. 6. Alihkan fokus itu dengan menyibukkan diri dengan berlatih berucap dan menyediakan bahan secukupnya. Apatah lagi apabila ramai peserta akan pulang lebih awal. STRATEGI BERHADAPAN DENGAN PARA HADIRIN 1. 3. Fikir positif iaitu dengan memikirkan kekuatan dan kehebatan yang ada serta sejarah kecemerlangan yang pernah dicipta pada sebelum ini.

5. 4. Letakkan kertas nota di atas meja. dihidu. Berdiri megahnya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan pidato yang bertajuk “Dadah Pemusnah Negara”. dihisap atau dimakan. 3. samaada asli atau tiruan. apabila dimasukkan ke dalam tubuh badan secara disuntik. Di bawah lembayung kata. Assalamualaikum dan salam sejahtera. 'Dadah' merupakan apa-apa jua bahan kimia. Tidak perlu mengekalkan temuan mata sepanjang masa. Jika gementar berhadapan dengan para hadirin.2. Prof Ir Dr Zainai bin Mohammad. Rapatkan kedua-dua tapak tangan dan tekan satu tapak tangan dengan satu tapak tangan lagi dengan gaya yang bersahaja untuk sekali-sekala. Yang dihormati Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan. penyampai boleh mengalihkan pandangan ke kiri dan kanan dalam bentuk ‘Z’ dan sekali-sekala berhenti pada satu-satu sudut pandangan. Sentiasa menganggap jumlahnya adalah kecil. CONTOH SKRIP PIDATO Dadah Pemusnah Negara Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. serta tidak lupa siswa siswi yang dirahmati Allah sekalian. Elakkan memegang kertas supaya tidak kelihatan terketar-ketar. jangan pandang ke bawah tetapi pandanglah di bahagian atas kepala hadirin seolah-olah kita yakin memandang mereka. Yang berbahagia barisan Pensyarah Universiti Malaysia Kelantan. Anggaplah para hadirin sebagai kawan-kawan atau ahli keluarga dan bukannya musuh. . ia boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisma dari segi fizikal atau mental.

mereka merupakan orang yang paling rapat dengan anakanak.a. Oleh itu. Begitu juga dengan ibu bapa. bes morpin. Pengedaran dadah tersebut semakin berleluasa kini dan aktiviti membanteras jenayah ini semakin giat dijalankan oleh pihak yang berkuasa. para remaja banyak menghabiskan masa mereka di sekolah berbanding di rumah. amat penting bagi golongan ini melengkapkan diri dengan strategi maupun kaedah bertindak tertentu yang releven. candu mentah. Sabda Nabi Muhammad s. Maka ibu bapalah yang menjadikan mereka yahudi. ganja kering. depresen.Hadirin dan hadirat sekalian. dadah telah diisytiharkan sebagai musuh negara kerana ia melibatkan segenap lapisan masyarakat dan bangsa. Untuk pengetahuan para hadirin. minyak hasish. bunga dan buah kopi. Profil Penagihan di Malaysia menunjukkan bahawa sebahagian besar daripada penagih dadah adalah di dalam lingkungan umur antara 15-25 tahun. Ini disebabkan pendidik terlibat secara langsung dengan para pelajar yang menjadi aset penting negara pada masa hadapan. Seperti yang kita sedia maklum. Para hadirin sekalian. Komitmen mereka adalah penting dalam menjayakan usaha-usaha yang telah dijalankan oleh kerajaan contohnya seperti kempen “Belia Benci Dadah”.w yang bermaksud “ setiap anak yang dilahirkan dalam keadaan fitrah (bersih). dadah terbahagi kepada empat jenis iaitu Kabis. berkesan dan bersesuaian untuk jangka pendek dan panjang. dan heroin. sampai bila kita harus bergantung kepada pihak polis semata-mata? Pencegahan dari awal haruslah diambil oleh semua pihak. pil ectasy. Dadah boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti daun ganja. Stimulan. Namun. amphetamine. syabu. Hal ini kerana. tembakau ganja. Di antara faktor-faktor yang mendorong mereka ke arah penggunaan dadah . swasta ataupun di pusat-pusat pengajian tinggi. guru-guru dan pensyarah haruslah memainkan peranan utama dalam membentuk peribadi seseorang daripada terjebak dengan najis dadah. Depresen dan Opiat. Sebahagian besarnya adalah beliabelia yang masih bersekolah sama ada di sekolah kerajaan. Oleh itu. nasrani maupun majusi”. maka usaha untuk menanganinya menjadi tugas dan tanggungjawab semua pihak terutamanya para pendidik.

kegagalan institusi kekeluargaan seperti perceraian juga menyebabkan anakanak kurang perhatian. langkah awal haruslah diambil untuk memperkukuhkan istitusi kekeluargaan yang menjadi asas kepada pembentukan peribadi para generasi muda. Oleh itu. perhubungan tanpa batasan. kasih sayang dan pendidikan termasuklah hal agama. Manakala bagi faktor yang mendorong mereka secara tidak langsung ke arah penggunaan dadah ialah selepas menerima rawatan perubatan. Selain itu. Justeru. Seperti yang kita sedia maklum. Penggunaan dadah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian pengambilnya. Para hadirin yang dihormati sekalian. Selain itu. mengatasi keperluan hidup lain seperti makanan dan minuman. bekas penagih dadah akan mengalami kecenderungan menagih semula setelah berhenti menggunakan dadah untuk beberapa waktu. Mereka juga akan mengalami gejala tarikan apabila tidak menggunakan dadah. Si penagih akan menjauhkan diri daripada masyarakat umum dan bergaul hanya dengan . merempit dan bohsia. Antara kesan pengambilan dadah ialah ketagihan. pembesaran anak-anak yang tidak dipantau oleh ibu bapa menyebabkan mereka mudah terpengaruh dengan budaya yang tidak sihat dan terlibat dengan masalah sosial seperti merokok.secara langsung adalah pengaruh daripada rakan sebaya. penggunaan secara tidak sengaja dan untuk mengatasi masalah tekanan jiwa. akibat yang jelas ke atas penagih ialah dari segi tingkahlaku diri penagih itu sendiri. Mufti telah mengeluarkan fatwa bahawa dadah adalah haram di sisi Islam kerana ciri-cirinya yang menyerupai sifat arak iaitu merosakkan akal dan menimbulkan masalah kesihatan. Hal ini telah menjadi serius dengan peningkatan kes cerai di negara ini. Bukan itu sahaja. minum arak. merasa terdesak atau gian untuk mengambil dadah lebih-lebih lagi bila cuba mengurangkan atau berhenti menggunakan dadah dan tidak dapat mengawal jumlah kekerapan penggunaannya. untuk mengejar keseronokan. wujudnya perasaan ingin mencuba sesuatu yang baru dan untuk meningkatkan keseronokan seksual.

Ia tidak bertanggungjawab kepada kerja atau persekolahannya. ketenteraman. Perpaduan. lemah tenaga. tenaga dan wang yang banyak untuk merawatnya. Dari segi fizikal. Bukan itu sahaja. maruah dan nama baik keluarga mereka akan tercemar dalam kalangan masyarakat. negara terpaksa menanggung kos yang tinggi akibat daripada masalah dadah yang melanda negara ini. Daya tahan badan penagih akan menjadi lemah dan ia mudah dijangkiti pelbagai penyakit. Golongan penagih dadah ini bukan sahaja menzalimi diri mereka sendiri malah menyusahkan ramai pihak. Hadirin yang budiman. rasa ketagihan yang berlebihan. penagih menjadi kurus. pembangunan dan kemajuan masyarakat boleh terjejas akibat penglibatan anak muda dengan dadah. Hal ini kerana. . Hal ini amat menyedihkan terutama bagi ibu bapa yang sentiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi orang yang berguna dan berjaya dalam hidup mereka. penagihan dadah oleh seseorang individu turut memberi impak kepada keluarga mereka dan masyarakat sekeliling.kumpulan penagih-penagih dadah. pengsan. Diri penagih boleh menjadi bebanan kepada keluarganya kerana terpaksa menghabiskan masa. Hal ini termasuklah kerugian akibat pengurangan daya pengeluaran ekonomi. mencuri. dan merompak yang dilakukan oleh penagih-penagih yang memerlukan wang untuk membeli dadah. malas dan kelihatan berada dalam khayalan. Seterusnya. Bagi keluarga penagih-penagih dadah ini. pitam. penjenayah serta penipu. penagih boleh kehilangan tenaga seks. Harapan ibu bapa ke atas anak yang telah terlibat dengan dadah menjadi musnah. kos kemudahan-kemudahan rawatan dan pemulihan penagih dadah serta kos penyelenggaraan program-program pencegahan yang telah dijalankan oleh kerajaan. Keadaan seperti ini sudah tentu mengganggu keamanan. sakit perut dan berkemungkinan mati kerana mengambil dadah secara berlebihan. Suasana hidup di dalam masyarakat tidak lagi tenteram kerana terdapatnya kejadian meragut. Didapati 40% daripada banduan penjara adalah pesalah dadah. berperasaan ganas. ketertiban peraturan dan undang-undang negara. Persengketaan dan perselisihan faham antara sebuah keluarga dengan keluarga yang lain boleh terjadi akibat penglibatan anak-anak dengan dadah. Pada masa kini. kesan penagihan dadah ini amat memberi kesan yang mendalam kepada negara.

bertanya terus-terang kepada diri yang berkaitan ataupun merujuk kepada pakar perubatan. keluarga. kita tidak harus membuat kesimpulan sendiri bahawa seseorang itu penagih dadah berdasarkan tandatanda ini sahaja. hilang selera makan. Di dalam menjayakan usaha kerajaan untuk memulihkan para penagih tegar. Itu adalah jalan terbaik untuk menangani masalah ini agar para generasi muda dapat dicegah daripada awal sebelum mereka menjadi penagih tegar. izinkan saya menghadiakan serangkap pantun . kurang berat badan. Biarpun sudah 51 tahun Malaysia mengecap nikmat kemerdekaan. serta mempunyai parut dan bekas suntikan di lengan. Oleh yang demikian. Rosak belia. isu dadah masih melanda masyarakatnya. Sebelum saya mengundurkan diri. Perangi dadah musuh Negara. Oleh itu kerajaan telah mengadakan pelbagai kempen agar dapat menyeru supaya semua ahli masyarakat bangkit menentang dadah dengan memastikan keluarga dan persekitaran mereka bebas daripada najis dadah tersebut.Para Hadirin hadirat sekalian. Hal ini memastikan agar kita dapat hidup dengan aman dan damai sebagai masyarakat yang bersih daripada masalah sosial. jiran dan masyarakat. Para pemimpin negara sangat khuatir dengan penularan gejala ini kerana ia berupaya memusnahkan apa yang kita ada pada hari ini termasuk anak-anak. ahli keluarga haruslah memainkan peranan penting dengan memberikan semangat yang berterusan sejajar dengan program pemulihan yang disediakan di pusat-pusat serenti. . Ada baiknya kita menyiasat dahulu. rupa paras dan kebersihan diri yang tidak terurus. Justeru. Pak Pandir makan gula-gula. semua pihak haruslah memainkan peranan dalam memastikan para generasi muda bebas daripada najis dadah. para ibu bapa haruslah memantau anak-anak mereka yang mungkin terjebak dengan dadah melalui tanda-tanda seperti meradang tidak tentu sebab. Kesimpulannya. mata berkaca-kaca dan berair atau mata yang redup dan kuyu. usaha untuk memeranginya terus dituntut walaupun ia kini merupakan masalah global. rosaklah bangsa. Gula-gula dibeli di kedai Pak Ya. Bagaimanapun.

.Sekian. wabillah hi taufik wal hidayah. Pengalaman juga akan menghakis perasaan gementar dalam diri mereka seperti pepatah Inggeris. Latihan akan menjadikan seseorang pemidato itu lebih berkeyakinan dan selesa berhadapan dengan penonton. emosi mahupun persediaan mengenai maklumat pidato itu sendiri. dapat disimpulkan bahawa seseorang pemidato haruslah bersedia dalam menyampaikan ucapan mereka samada dari segi fizikal. “Practise make perfect”. wassalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh. KESIMPULAN Setelah pelbagai tips yang diberikan. Mereka haruslah yakin dalam menyampaikan ucapan dan pada masa yang sama mengawal rasa gementar yang wujud dalam diri mereka.

asp? y=2008&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.my/bm/nasihat/nasihat_faq/faq_polis/faq_pegenalan_da dah.htm .google.com http://www.org.SUMBER RUJUKAN • • Buku Juara Pentas!:Panduan praktikal pengucapan awam www.sabah.my/kosmo/content.htm • http://www.com.kosmo.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful