PENGUCAPAN AWAM

_____________________________________________________________________________ _

Tugasan susulan “PIDATO” _____________________________________________________________________________ _

NAMA AHLI:

SITI KHATIJAH BT MOHD SALLEH WAN NURSHAHIDA BT WAN ZULKIFLI NUR SUZILA BT MOHD SABRI NUR SUWAIBATUL ASLAMIAH BT KAMARUDIN

A08A087 A08A095 A08A071 A08A070

(SAK1_1B) (SAK1_1B) (SAK1_1C) (SAK1_1A)

PROSES 4M DALAM PENGUCAPAN AWAM Kaedah ini berkesan membantu dan membimbing anda mencipta ucapan yang baik. isi dan penutup. Pidato yang baik akan memberi kesan positif kepada orang yang mendengar pidato tersebut.KANGGADEVI A/P MURTHI A08A144 (SAK1_1D) PENSYARAH : ENCIK. 1. teladan ataupun kisah sebenar perjuangan kemerdekaan negara. Contoh: Sekiranya anda diamanahkan untuk berucap berkenaan isu kemerdekaan untuk pelajar sekolah rendah. menghayati. menghafal dan melafaz. 4m ialah memahami. HASBI B MOHD HARON DEFINISI PIDATO Pidato ialah Syarahan kepada umum atas tajuk tertentu yang disampaikan oleh seorang penyampai yang dipanggil ‘pemidato’ yang mengandungi pendahuluan. Memahami Memahami apakah keperluan pendengar ataupun penonton. 2. maka anda perlu memahami keperluan pelajar sekolah yang langsung tidak tahu mengenai keperluan dan bersungguh bagi mengetahui sejarah. Menghayati .

anda perlu meghafal dan mengingati beberapa kata kunci seperti nama-nama tokoh. Perasaan perlu tenang dan jiwa perlu bersemangat. Contoh: Apabila anda berada di hadapan penonton untuk berucap mengenai kemerdekaan. Elemen-elemen penampilan diri mempunyai maksud yang unik dan boleh membantu hadirin memahami mesej yang ingin disampaikan oleh penceramah sekiranya . anda perlu lancar menceritakannya seolah-olah anda memang mahir menceritakannya. Melafaz Jangan panik ataupn gugup semasa hendak berucap. anda perlu membuat kajian dan penyelidikan maklumat mengenai isu kemerdekaan dan memahaminya serta menghayati suasana keperitan atau kesukaran yang dialami oleh para pejuang kemerdekaan. Menghafal Penghafal juga berkait rapat dengan ketajaman fikiran dan kelancaran penggucapan awam. Contoh: Semasa persediaan untuk berucap. 3. tarikh ataupun tempat serta beberapa fakta yang sesuai. PENAMPILAN DIRI Penampilan diri merangkumi gaya atau “bahasa bukan lisan”. 4. Lafazkan perkataan-perkataan dengan penuh yakin. Ini merupakan satu elemen penting dalam pengucapan awam. Contoh: Bagi menceritakan isu kemerdekaan. Begitu juga anda perlu menghafal kata kunci secara rangka mengenai sejarah kemerdekaan.Menghayati topik dengan penuh emosi. semua kata kunci ada di ingatan anda ataupun anda menceritakannya dengan penuh emosi dan licin seolaholah anda adalah seorang pejuang kemerdekaan.

Gaya hendaklah lahir daripada keikhlasan yang mendalam. Ini dapat menyokong perkataan atau ucapan anda misalnya dengan menunjukkan tiga jari bagi menyatakan tiga perkara penting. Pemidato boleh diam sejenak dan melihat penonton dengan pandangan tajam untuk menarik perhatian hadirin. menyatakan tidak setuju tentang sesuatu perkara misalnya dengan menggeleng atau menggerakkan jari telunjuk ke kiri dan kanan juga merupakan satu kelakuan tangan yang dapat menarik para penonton. Antara elemen penampilan diri ialah: 1. takut atau darah gemuruh boleh mempengaruhi persepsi dan sikap hadirin terhadap penceramah.Kelakuan badan yang semula jadi Pastikan apabila anda berdiri. gaya tidak perlulah sampai keterlaluan sehingga menampakkan ia dibuat-buat. Penyampaian yang baik harus disertai dengan emosi serta semangat yang tinggi.Cemek muka atau air muka . Kelakuan tangan seperti penggunaan jari-jari.Kelakuan tangan Kelakuan tubuh badan pemidato sentiasa diperhatikan oleh hadirin. Kelakuan tubuh yang kelihatan kaku atau kelam-kabut kerana tergamam. Selain itu. anda dapat mengimbangkan tubuh badan anda dengan baik. Sesuatu pengucapan awam pada hakikatnya bermula apabila pemidato mula berjalan menuju ke pentas. lengan.penceramah tahu menggunakannya dengan baik dan cermat. Walaubagaimanapun. 3. keduadua tangan disertai dengan postures seperti goyangan badan dan gelengan kepala boleh memberi makna tertentu. 2. Mengukuhkan hujah contohnya dengan mengepalkan jari menjadi penumbuk untuk menunjukkan kesatuan juga adalah satu isyarat yang bagus.

Suara yang jelas Ucapan yang disampaikan dengan nada monotoni (satu nada) akan membosankan dan menjadikan hadirin mengantuk. 6. Jika pemidato sedang menyatakan sesuatu yang menggembirakan. Air muka pemidato haruslah selari dengan perasaan dan ucapan yang disampaikan. kemudian berhenti sebentar dan menyambungnya dengan menyilang pandangan matanya ke arah hadirin yang berada dibahagian belakang seperti mana huruf “z”. ikhlas. minat dan komited. 5. Oleh itu. Antaranya penceramah menggerakkan pandangan matanya dari kanan ke kiri. 4. maka penceramah hendaklah berwajah manis dan memberikan senyuman. tidak berminat dan tidak komited.Kelancaran . tidak ikhlas. Ketiadaan atau kekurangan temuan mata menggambarkan helah. Temuan mata mempunyai peranan penting dalam pengucapan awam. Manakala nada bahasa yang terjerit-jerit akan menyebabkan sebahagian hadirin meninggalkan majlis ceramah anda.Temuan mata Temuan mata menjadi penghubung penting antara pemidato dengan hadirin. pemidato disarankan menggunakan nada yang jelas dan intonasi yang sesuai ketika berpidato. peka. Ada beberapa teknik bagi mengurangkan rasa takut ketika berhadapan dengan hadirin. Ia menggambarkan keyakinan diri.Merupakan salah satu elemen paling awal yang dinilai oleh hadirin untuk menentukan sama ada seseorang penceramah itu mempunyai keyakinan diri dan berwibawa. Nada suara anda mencerminkan apakah anda bersungguh dan yakin pada diri sendiri dan ucapan anda.

Ia boleh menambahbaikkan daya tarikan rupa paras dan penampilan diri. Pakaian haruslah sesuai dan tidak bertujuan menunjuk-nunjuk. MEMAHAMI TINDAK BALAS PENONTON Anda perlu melihat. mengkaji dan memahami tindak balas penonton semasa anda menyampaikan pidato supaya anda dapat memperbaiki penyampaian anda itu. Penceramah yang berucap terlalu laju menyebabkan hadirin tidak dapat menangkap maksud yang ingin disampaikan oleh penceramah. seorang pemidato haruslah berpidato dengan rileks pada kelajuan yang sederhana. 7.Aspek kelancaran dalam pengucapan awam dapat menghidupkan suasana ceramah dan boleh juga menghambarkan suasana. Sebaliknya jika ucapan yang terlalu lembap menyebabkan orang tidak sabar. Sebaiknya.Pakaian Pakaian yang sesuai adalah penting bagi meningkatkan kewibawaan pemidato. Antara tindak balas penonton yang biasa adalah seperti berikut: • • • • • • • Cepat memahami setiap perkara Berminat bagi mengikuti ucapan anda Cepat rasa mengantuk Sentiasa menulis bagi menyalin Mendengar dengan penuh minat Merasakan tahu segala-galanya Sentiasa senyum . malah dapat menambahkan keyakinan hadirin terhadap pemidato dan membuatkan hadirin selesa.

bahawa 70% daripadanya menyatakan takut untuk berucap di khalayak ramai. dua penyelidik yang tidak asing lagi dalam bidang “ketakutan berkomunikasi”.• • • • • • • • • • • • • • • Sukakan perkara-perkara yang pelik Mengagumi penceramah Suka berbual-bual Tidak mahu berkerjasama Suka mengajukan soalan Asyik keluar masuk dewan Suka melihat jam di tangan ataupun dinding Menangguk kepala dan menggigit pen Berangan-angan perkara lain Tidak suka dikritik Suka dipanggil namanya Bersemangat Mudah panic apabila diajukan soalan Pemalu dan pendiam Berserabut dengan masalah BERUCAP DENGAN PENUH YAKIN Richmond dan McCroskey (1995). mendapati daripada ribuan responden yang terdiri daripada para pelajar universiti yang mengambil bahagian dalam satu kaji selidik. .

Perasaan takut menunjukkan bahawa pemidato tersebut peka terhadap keberkesanan ucapan yang akan disampaikannya. reaksi kimia dan fisiologi dalam tubuh badan manusia akan bertindak dengan mengepam adrenalina ke dalam laluan darah. kita harus memilih untuk berucap lebih awal kerana ia boleh mengelakkan kita daripada tertunggutunggu dalam keadaan berdebar-debar. Bagi menangani rasa takut. Selain itu. Ini menyebabkan kadar pernafasan meningkat dengan laju dan seseorang itu berpeluh dengan cepat. pemidato akan bertambah menjadi lebih bertenaga dalam usaha persediaannya untuk menyampaikan pidato. MENGAWAL RASA GEMENTAR ATAU TAKUT Gemuruh atau rasa takut boleh menjadi sumber inspirasi dan penguat semangat seseorang. Sepatutnya matlamat penyampai ialah bukan menghapuskan debaran tetapi mengawal debaran dengan cara yang betul supaya penyampai dapat menghasilkan ucapan yang baik.Bagi Richmond dan McCroskey. Ini adalah proses normal dalam badan yang meningkatkan debaran jantung menjadi lebih cepat. Jika diberi pilihan sama ada untuk berucap dahulu atau berucap kemudian. maka ia adalah suatu yang normal. penyampai perlu mengetahui strategi menangani tekanan. jika seseorang itu mempunyai rasa takut atau berdebar untuk berucap di khalayak ramai. kebiasaannya para hadirin lebih . MENANGANI TEKANAN STRATEGI MEMBINA KEYAKINAN DIRI 1. Bagi mengawal debaran ini. Justeru.

Belajar daripada pengalaman samaada yang pernah kita dilalui atau daripada pengalaman orang lain yang pernah disaksikan. nasihat dan kritikan daripada rakan-rakan terhadap isi ucapan dan penyampaian ucapan semasa membuat latihan. 5. Pastikan kita suka terhadap topik yang ingin disampaikan dan mampu untuk mengupasnya dengan baik.memberi perhatian kepada awalan program berbanding dipenghujungan program. Mengetahui prinsip-prinsip yang perlu ada di dalam pengucapan awam seperti persediaan sebelum berucap. Lakukan senaman ringkas bagi menghilangkan rasa gementar. 4. dan perancangan bagaimana untuk membentangkan ucapan. 8. penyediaan bahan. Dapatkan pandangan. Alihkan fokus itu dengan menyibukkan diri dengan berlatih berucap dan menyediakan bahan secukupnya. Apatah lagi apabila ramai peserta akan pulang lebih awal. Jangan fokus terhadap kebimbangan atau perasaan gementar. Ini semua akan membantu kita untuk menjadi lebih yakin terhadap kemampuan diri sendiri. STRATEGI BERHADAPAN DENGAN PARA HADIRIN 1. 7. 3. 6. Menarik nafas panjang sebelum memulakan pembentangan ucapan. 2. . Fikir positif iaitu dengan memikirkan kekuatan dan kehebatan yang ada serta sejarah kecemerlangan yang pernah dicipta pada sebelum ini.

CONTOH SKRIP PIDATO Dadah Pemusnah Negara Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. Di bawah lembayung kata. 4. penyampai boleh mengalihkan pandangan ke kiri dan kanan dalam bentuk ‘Z’ dan sekali-sekala berhenti pada satu-satu sudut pandangan. 3. Yang berbahagia barisan Pensyarah Universiti Malaysia Kelantan. dihisap atau dimakan. Sentiasa menganggap jumlahnya adalah kecil. Elakkan memegang kertas supaya tidak kelihatan terketar-ketar. samaada asli atau tiruan. apabila dimasukkan ke dalam tubuh badan secara disuntik. ia boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisma dari segi fizikal atau mental.2. Berdiri megahnya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan pidato yang bertajuk “Dadah Pemusnah Negara”. Jika gementar berhadapan dengan para hadirin. Letakkan kertas nota di atas meja. Tidak perlu mengekalkan temuan mata sepanjang masa. Prof Ir Dr Zainai bin Mohammad. 'Dadah' merupakan apa-apa jua bahan kimia. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anggaplah para hadirin sebagai kawan-kawan atau ahli keluarga dan bukannya musuh. dihidu. jangan pandang ke bawah tetapi pandanglah di bahagian atas kepala hadirin seolah-olah kita yakin memandang mereka. serta tidak lupa siswa siswi yang dirahmati Allah sekalian. 5. Yang dihormati Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan. Rapatkan kedua-dua tapak tangan dan tekan satu tapak tangan dengan satu tapak tangan lagi dengan gaya yang bersahaja untuk sekali-sekala. .

Para hadirin sekalian. para remaja banyak menghabiskan masa mereka di sekolah berbanding di rumah. depresen. candu mentah. guru-guru dan pensyarah haruslah memainkan peranan utama dalam membentuk peribadi seseorang daripada terjebak dengan najis dadah. Di antara faktor-faktor yang mendorong mereka ke arah penggunaan dadah . syabu. minyak hasish. amphetamine. Pengedaran dadah tersebut semakin berleluasa kini dan aktiviti membanteras jenayah ini semakin giat dijalankan oleh pihak yang berkuasa. Namun.a. dan heroin. Dadah boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti daun ganja. Stimulan. dadah terbahagi kepada empat jenis iaitu Kabis. tembakau ganja. maka usaha untuk menanganinya menjadi tugas dan tanggungjawab semua pihak terutamanya para pendidik. Oleh itu. Begitu juga dengan ibu bapa. Profil Penagihan di Malaysia menunjukkan bahawa sebahagian besar daripada penagih dadah adalah di dalam lingkungan umur antara 15-25 tahun. Oleh itu. Hal ini kerana. Seperti yang kita sedia maklum. Ini disebabkan pendidik terlibat secara langsung dengan para pelajar yang menjadi aset penting negara pada masa hadapan. Maka ibu bapalah yang menjadikan mereka yahudi. Sabda Nabi Muhammad s. Sebahagian besarnya adalah beliabelia yang masih bersekolah sama ada di sekolah kerajaan. sampai bila kita harus bergantung kepada pihak polis semata-mata? Pencegahan dari awal haruslah diambil oleh semua pihak. nasrani maupun majusi”.w yang bermaksud “ setiap anak yang dilahirkan dalam keadaan fitrah (bersih). dadah telah diisytiharkan sebagai musuh negara kerana ia melibatkan segenap lapisan masyarakat dan bangsa. Depresen dan Opiat. pil ectasy. bunga dan buah kopi. mereka merupakan orang yang paling rapat dengan anakanak. berkesan dan bersesuaian untuk jangka pendek dan panjang. ganja kering. Komitmen mereka adalah penting dalam menjayakan usaha-usaha yang telah dijalankan oleh kerajaan contohnya seperti kempen “Belia Benci Dadah”. bes morpin. Untuk pengetahuan para hadirin. swasta ataupun di pusat-pusat pengajian tinggi.Hadirin dan hadirat sekalian. amat penting bagi golongan ini melengkapkan diri dengan strategi maupun kaedah bertindak tertentu yang releven.

Oleh itu. Selain itu.secara langsung adalah pengaruh daripada rakan sebaya. akibat yang jelas ke atas penagih ialah dari segi tingkahlaku diri penagih itu sendiri. kasih sayang dan pendidikan termasuklah hal agama. Mufti telah mengeluarkan fatwa bahawa dadah adalah haram di sisi Islam kerana ciri-cirinya yang menyerupai sifat arak iaitu merosakkan akal dan menimbulkan masalah kesihatan. untuk mengejar keseronokan. merasa terdesak atau gian untuk mengambil dadah lebih-lebih lagi bila cuba mengurangkan atau berhenti menggunakan dadah dan tidak dapat mengawal jumlah kekerapan penggunaannya. kegagalan institusi kekeluargaan seperti perceraian juga menyebabkan anakanak kurang perhatian. Seperti yang kita sedia maklum. merempit dan bohsia. Manakala bagi faktor yang mendorong mereka secara tidak langsung ke arah penggunaan dadah ialah selepas menerima rawatan perubatan. bekas penagih dadah akan mengalami kecenderungan menagih semula setelah berhenti menggunakan dadah untuk beberapa waktu. Selain itu. Mereka juga akan mengalami gejala tarikan apabila tidak menggunakan dadah. Hal ini telah menjadi serius dengan peningkatan kes cerai di negara ini. penggunaan secara tidak sengaja dan untuk mengatasi masalah tekanan jiwa. Penggunaan dadah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian pengambilnya. Bukan itu sahaja. minum arak. pembesaran anak-anak yang tidak dipantau oleh ibu bapa menyebabkan mereka mudah terpengaruh dengan budaya yang tidak sihat dan terlibat dengan masalah sosial seperti merokok. langkah awal haruslah diambil untuk memperkukuhkan istitusi kekeluargaan yang menjadi asas kepada pembentukan peribadi para generasi muda. Si penagih akan menjauhkan diri daripada masyarakat umum dan bergaul hanya dengan . Justeru. wujudnya perasaan ingin mencuba sesuatu yang baru dan untuk meningkatkan keseronokan seksual. perhubungan tanpa batasan. Antara kesan pengambilan dadah ialah ketagihan. Para hadirin yang dihormati sekalian. mengatasi keperluan hidup lain seperti makanan dan minuman.

ketertiban peraturan dan undang-undang negara. negara terpaksa menanggung kos yang tinggi akibat daripada masalah dadah yang melanda negara ini. penagihan dadah oleh seseorang individu turut memberi impak kepada keluarga mereka dan masyarakat sekeliling. tenaga dan wang yang banyak untuk merawatnya. . mencuri. Hal ini amat menyedihkan terutama bagi ibu bapa yang sentiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi orang yang berguna dan berjaya dalam hidup mereka. Hal ini kerana. Hadirin yang budiman. Daya tahan badan penagih akan menjadi lemah dan ia mudah dijangkiti pelbagai penyakit. Perpaduan. berperasaan ganas. Bukan itu sahaja. Persengketaan dan perselisihan faham antara sebuah keluarga dengan keluarga yang lain boleh terjadi akibat penglibatan anak-anak dengan dadah. Suasana hidup di dalam masyarakat tidak lagi tenteram kerana terdapatnya kejadian meragut. sakit perut dan berkemungkinan mati kerana mengambil dadah secara berlebihan. Pada masa kini. Golongan penagih dadah ini bukan sahaja menzalimi diri mereka sendiri malah menyusahkan ramai pihak. Harapan ibu bapa ke atas anak yang telah terlibat dengan dadah menjadi musnah. malas dan kelihatan berada dalam khayalan. ketenteraman. maruah dan nama baik keluarga mereka akan tercemar dalam kalangan masyarakat. pengsan. kos kemudahan-kemudahan rawatan dan pemulihan penagih dadah serta kos penyelenggaraan program-program pencegahan yang telah dijalankan oleh kerajaan. lemah tenaga. dan merompak yang dilakukan oleh penagih-penagih yang memerlukan wang untuk membeli dadah. Ia tidak bertanggungjawab kepada kerja atau persekolahannya. pembangunan dan kemajuan masyarakat boleh terjejas akibat penglibatan anak muda dengan dadah. Bagi keluarga penagih-penagih dadah ini. Didapati 40% daripada banduan penjara adalah pesalah dadah. penagih boleh kehilangan tenaga seks. Dari segi fizikal. Keadaan seperti ini sudah tentu mengganggu keamanan. penagih menjadi kurus. Diri penagih boleh menjadi bebanan kepada keluarganya kerana terpaksa menghabiskan masa.kumpulan penagih-penagih dadah. Hal ini termasuklah kerugian akibat pengurangan daya pengeluaran ekonomi. penjenayah serta penipu. pitam. Seterusnya. rasa ketagihan yang berlebihan. kesan penagihan dadah ini amat memberi kesan yang mendalam kepada negara.

rosaklah bangsa. Oleh itu kerajaan telah mengadakan pelbagai kempen agar dapat menyeru supaya semua ahli masyarakat bangkit menentang dadah dengan memastikan keluarga dan persekitaran mereka bebas daripada najis dadah tersebut. rupa paras dan kebersihan diri yang tidak terurus. Pak Pandir makan gula-gula. Rosak belia. Sebelum saya mengundurkan diri. Gula-gula dibeli di kedai Pak Ya. hilang selera makan. usaha untuk memeranginya terus dituntut walaupun ia kini merupakan masalah global. Justeru. bertanya terus-terang kepada diri yang berkaitan ataupun merujuk kepada pakar perubatan. Oleh yang demikian. Di dalam menjayakan usaha kerajaan untuk memulihkan para penagih tegar. serta mempunyai parut dan bekas suntikan di lengan. izinkan saya menghadiakan serangkap pantun . keluarga. Kesimpulannya. mata berkaca-kaca dan berair atau mata yang redup dan kuyu. Ada baiknya kita menyiasat dahulu. Hal ini memastikan agar kita dapat hidup dengan aman dan damai sebagai masyarakat yang bersih daripada masalah sosial. kita tidak harus membuat kesimpulan sendiri bahawa seseorang itu penagih dadah berdasarkan tandatanda ini sahaja. .Para Hadirin hadirat sekalian. Para pemimpin negara sangat khuatir dengan penularan gejala ini kerana ia berupaya memusnahkan apa yang kita ada pada hari ini termasuk anak-anak. Perangi dadah musuh Negara. isu dadah masih melanda masyarakatnya. para ibu bapa haruslah memantau anak-anak mereka yang mungkin terjebak dengan dadah melalui tanda-tanda seperti meradang tidak tentu sebab. jiran dan masyarakat. kurang berat badan. Biarpun sudah 51 tahun Malaysia mengecap nikmat kemerdekaan. Bagaimanapun. ahli keluarga haruslah memainkan peranan penting dengan memberikan semangat yang berterusan sejajar dengan program pemulihan yang disediakan di pusat-pusat serenti. semua pihak haruslah memainkan peranan dalam memastikan para generasi muda bebas daripada najis dadah. Itu adalah jalan terbaik untuk menangani masalah ini agar para generasi muda dapat dicegah daripada awal sebelum mereka menjadi penagih tegar.

emosi mahupun persediaan mengenai maklumat pidato itu sendiri. Latihan akan menjadikan seseorang pemidato itu lebih berkeyakinan dan selesa berhadapan dengan penonton. “Practise make perfect”. dapat disimpulkan bahawa seseorang pemidato haruslah bersedia dalam menyampaikan ucapan mereka samada dari segi fizikal. . Pengalaman juga akan menghakis perasaan gementar dalam diri mereka seperti pepatah Inggeris. Mereka haruslah yakin dalam menyampaikan ucapan dan pada masa yang sama mengawal rasa gementar yang wujud dalam diri mereka. KESIMPULAN Setelah pelbagai tips yang diberikan. wabillah hi taufik wal hidayah. wassalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh.Sekian.

SUMBER RUJUKAN • • Buku Juara Pentas!:Panduan praktikal pengucapan awam www.htm • http://www.com http://www.com.htm .my/bm/nasihat/nasihat_faq/faq_polis/faq_pegenalan_da dah.asp? y=2008&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.sabah.google.org.my/kosmo/content.kosmo.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful