PENGUCAPAN AWAM

_____________________________________________________________________________ _

Tugasan susulan “PIDATO” _____________________________________________________________________________ _

NAMA AHLI:

SITI KHATIJAH BT MOHD SALLEH WAN NURSHAHIDA BT WAN ZULKIFLI NUR SUZILA BT MOHD SABRI NUR SUWAIBATUL ASLAMIAH BT KAMARUDIN

A08A087 A08A095 A08A071 A08A070

(SAK1_1B) (SAK1_1B) (SAK1_1C) (SAK1_1A)

menghayati. 4m ialah memahami. menghafal dan melafaz. teladan ataupun kisah sebenar perjuangan kemerdekaan negara. HASBI B MOHD HARON DEFINISI PIDATO Pidato ialah Syarahan kepada umum atas tajuk tertentu yang disampaikan oleh seorang penyampai yang dipanggil ‘pemidato’ yang mengandungi pendahuluan. 2. Pidato yang baik akan memberi kesan positif kepada orang yang mendengar pidato tersebut. Memahami Memahami apakah keperluan pendengar ataupun penonton. maka anda perlu memahami keperluan pelajar sekolah yang langsung tidak tahu mengenai keperluan dan bersungguh bagi mengetahui sejarah. PROSES 4M DALAM PENGUCAPAN AWAM Kaedah ini berkesan membantu dan membimbing anda mencipta ucapan yang baik. Menghayati . isi dan penutup. 1. Contoh: Sekiranya anda diamanahkan untuk berucap berkenaan isu kemerdekaan untuk pelajar sekolah rendah.KANGGADEVI A/P MURTHI A08A144 (SAK1_1D) PENSYARAH : ENCIK.

anda perlu membuat kajian dan penyelidikan maklumat mengenai isu kemerdekaan dan memahaminya serta menghayati suasana keperitan atau kesukaran yang dialami oleh para pejuang kemerdekaan. PENAMPILAN DIRI Penampilan diri merangkumi gaya atau “bahasa bukan lisan”. Ini merupakan satu elemen penting dalam pengucapan awam. Elemen-elemen penampilan diri mempunyai maksud yang unik dan boleh membantu hadirin memahami mesej yang ingin disampaikan oleh penceramah sekiranya . tarikh ataupun tempat serta beberapa fakta yang sesuai. anda perlu meghafal dan mengingati beberapa kata kunci seperti nama-nama tokoh. Melafaz Jangan panik ataupn gugup semasa hendak berucap. anda perlu lancar menceritakannya seolah-olah anda memang mahir menceritakannya. semua kata kunci ada di ingatan anda ataupun anda menceritakannya dengan penuh emosi dan licin seolaholah anda adalah seorang pejuang kemerdekaan. Contoh: Apabila anda berada di hadapan penonton untuk berucap mengenai kemerdekaan. Begitu juga anda perlu menghafal kata kunci secara rangka mengenai sejarah kemerdekaan. Menghafal Penghafal juga berkait rapat dengan ketajaman fikiran dan kelancaran penggucapan awam. Contoh: Semasa persediaan untuk berucap. Contoh: Bagi menceritakan isu kemerdekaan. Lafazkan perkataan-perkataan dengan penuh yakin. 4.Menghayati topik dengan penuh emosi. 3. Perasaan perlu tenang dan jiwa perlu bersemangat.

anda dapat mengimbangkan tubuh badan anda dengan baik. Pemidato boleh diam sejenak dan melihat penonton dengan pandangan tajam untuk menarik perhatian hadirin. gaya tidak perlulah sampai keterlaluan sehingga menampakkan ia dibuat-buat. Ini dapat menyokong perkataan atau ucapan anda misalnya dengan menunjukkan tiga jari bagi menyatakan tiga perkara penting.Cemek muka atau air muka . Antara elemen penampilan diri ialah: 1. Sesuatu pengucapan awam pada hakikatnya bermula apabila pemidato mula berjalan menuju ke pentas. Kelakuan tangan seperti penggunaan jari-jari. Penyampaian yang baik harus disertai dengan emosi serta semangat yang tinggi. takut atau darah gemuruh boleh mempengaruhi persepsi dan sikap hadirin terhadap penceramah. keduadua tangan disertai dengan postures seperti goyangan badan dan gelengan kepala boleh memberi makna tertentu. 2. menyatakan tidak setuju tentang sesuatu perkara misalnya dengan menggeleng atau menggerakkan jari telunjuk ke kiri dan kanan juga merupakan satu kelakuan tangan yang dapat menarik para penonton. Selain itu.Kelakuan badan yang semula jadi Pastikan apabila anda berdiri.penceramah tahu menggunakannya dengan baik dan cermat. Mengukuhkan hujah contohnya dengan mengepalkan jari menjadi penumbuk untuk menunjukkan kesatuan juga adalah satu isyarat yang bagus. Walaubagaimanapun. 3. Kelakuan tubuh yang kelihatan kaku atau kelam-kabut kerana tergamam. lengan.Kelakuan tangan Kelakuan tubuh badan pemidato sentiasa diperhatikan oleh hadirin. Gaya hendaklah lahir daripada keikhlasan yang mendalam.

Ada beberapa teknik bagi mengurangkan rasa takut ketika berhadapan dengan hadirin. tidak ikhlas. 5. ikhlas. tidak berminat dan tidak komited. Antaranya penceramah menggerakkan pandangan matanya dari kanan ke kiri. Nada suara anda mencerminkan apakah anda bersungguh dan yakin pada diri sendiri dan ucapan anda. 6. peka. minat dan komited. maka penceramah hendaklah berwajah manis dan memberikan senyuman. pemidato disarankan menggunakan nada yang jelas dan intonasi yang sesuai ketika berpidato. Ketiadaan atau kekurangan temuan mata menggambarkan helah. Ia menggambarkan keyakinan diri. Oleh itu. 4. Manakala nada bahasa yang terjerit-jerit akan menyebabkan sebahagian hadirin meninggalkan majlis ceramah anda.Temuan mata Temuan mata menjadi penghubung penting antara pemidato dengan hadirin.Kelancaran .Suara yang jelas Ucapan yang disampaikan dengan nada monotoni (satu nada) akan membosankan dan menjadikan hadirin mengantuk. Air muka pemidato haruslah selari dengan perasaan dan ucapan yang disampaikan.Merupakan salah satu elemen paling awal yang dinilai oleh hadirin untuk menentukan sama ada seseorang penceramah itu mempunyai keyakinan diri dan berwibawa. Temuan mata mempunyai peranan penting dalam pengucapan awam. kemudian berhenti sebentar dan menyambungnya dengan menyilang pandangan matanya ke arah hadirin yang berada dibahagian belakang seperti mana huruf “z”. Jika pemidato sedang menyatakan sesuatu yang menggembirakan.

malah dapat menambahkan keyakinan hadirin terhadap pemidato dan membuatkan hadirin selesa. Sebaliknya jika ucapan yang terlalu lembap menyebabkan orang tidak sabar. seorang pemidato haruslah berpidato dengan rileks pada kelajuan yang sederhana. Antara tindak balas penonton yang biasa adalah seperti berikut: • • • • • • • Cepat memahami setiap perkara Berminat bagi mengikuti ucapan anda Cepat rasa mengantuk Sentiasa menulis bagi menyalin Mendengar dengan penuh minat Merasakan tahu segala-galanya Sentiasa senyum . Pakaian haruslah sesuai dan tidak bertujuan menunjuk-nunjuk. mengkaji dan memahami tindak balas penonton semasa anda menyampaikan pidato supaya anda dapat memperbaiki penyampaian anda itu. MEMAHAMI TINDAK BALAS PENONTON Anda perlu melihat. Penceramah yang berucap terlalu laju menyebabkan hadirin tidak dapat menangkap maksud yang ingin disampaikan oleh penceramah. Ia boleh menambahbaikkan daya tarikan rupa paras dan penampilan diri. 7. Sebaiknya.Pakaian Pakaian yang sesuai adalah penting bagi meningkatkan kewibawaan pemidato.Aspek kelancaran dalam pengucapan awam dapat menghidupkan suasana ceramah dan boleh juga menghambarkan suasana.

dua penyelidik yang tidak asing lagi dalam bidang “ketakutan berkomunikasi”.• • • • • • • • • • • • • • • Sukakan perkara-perkara yang pelik Mengagumi penceramah Suka berbual-bual Tidak mahu berkerjasama Suka mengajukan soalan Asyik keluar masuk dewan Suka melihat jam di tangan ataupun dinding Menangguk kepala dan menggigit pen Berangan-angan perkara lain Tidak suka dikritik Suka dipanggil namanya Bersemangat Mudah panic apabila diajukan soalan Pemalu dan pendiam Berserabut dengan masalah BERUCAP DENGAN PENUH YAKIN Richmond dan McCroskey (1995). bahawa 70% daripadanya menyatakan takut untuk berucap di khalayak ramai. mendapati daripada ribuan responden yang terdiri daripada para pelajar universiti yang mengambil bahagian dalam satu kaji selidik. .

Bagi menangani rasa takut. Ini menyebabkan kadar pernafasan meningkat dengan laju dan seseorang itu berpeluh dengan cepat. penyampai perlu mengetahui strategi menangani tekanan. Jika diberi pilihan sama ada untuk berucap dahulu atau berucap kemudian. kebiasaannya para hadirin lebih . MENGAWAL RASA GEMENTAR ATAU TAKUT Gemuruh atau rasa takut boleh menjadi sumber inspirasi dan penguat semangat seseorang. Bagi mengawal debaran ini. Selain itu. Ini adalah proses normal dalam badan yang meningkatkan debaran jantung menjadi lebih cepat. jika seseorang itu mempunyai rasa takut atau berdebar untuk berucap di khalayak ramai. maka ia adalah suatu yang normal. MENANGANI TEKANAN STRATEGI MEMBINA KEYAKINAN DIRI 1. Justeru. Perasaan takut menunjukkan bahawa pemidato tersebut peka terhadap keberkesanan ucapan yang akan disampaikannya. Sepatutnya matlamat penyampai ialah bukan menghapuskan debaran tetapi mengawal debaran dengan cara yang betul supaya penyampai dapat menghasilkan ucapan yang baik.Bagi Richmond dan McCroskey. reaksi kimia dan fisiologi dalam tubuh badan manusia akan bertindak dengan mengepam adrenalina ke dalam laluan darah. kita harus memilih untuk berucap lebih awal kerana ia boleh mengelakkan kita daripada tertunggutunggu dalam keadaan berdebar-debar. pemidato akan bertambah menjadi lebih bertenaga dalam usaha persediaannya untuk menyampaikan pidato.

nasihat dan kritikan daripada rakan-rakan terhadap isi ucapan dan penyampaian ucapan semasa membuat latihan. Ini semua akan membantu kita untuk menjadi lebih yakin terhadap kemampuan diri sendiri. 5. dan perancangan bagaimana untuk membentangkan ucapan. 8. 2. Mengetahui prinsip-prinsip yang perlu ada di dalam pengucapan awam seperti persediaan sebelum berucap. Jangan fokus terhadap kebimbangan atau perasaan gementar. 6. 3. Apatah lagi apabila ramai peserta akan pulang lebih awal. Dapatkan pandangan. 4. Pastikan kita suka terhadap topik yang ingin disampaikan dan mampu untuk mengupasnya dengan baik. . Alihkan fokus itu dengan menyibukkan diri dengan berlatih berucap dan menyediakan bahan secukupnya. penyediaan bahan. 7. Menarik nafas panjang sebelum memulakan pembentangan ucapan.memberi perhatian kepada awalan program berbanding dipenghujungan program. Fikir positif iaitu dengan memikirkan kekuatan dan kehebatan yang ada serta sejarah kecemerlangan yang pernah dicipta pada sebelum ini. Lakukan senaman ringkas bagi menghilangkan rasa gementar. STRATEGI BERHADAPAN DENGAN PARA HADIRIN 1. Belajar daripada pengalaman samaada yang pernah kita dilalui atau daripada pengalaman orang lain yang pernah disaksikan.

dihidu. Jika gementar berhadapan dengan para hadirin. Letakkan kertas nota di atas meja. . Prof Ir Dr Zainai bin Mohammad. CONTOH SKRIP PIDATO Dadah Pemusnah Negara Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. Di bawah lembayung kata. Yang berbahagia barisan Pensyarah Universiti Malaysia Kelantan. Elakkan memegang kertas supaya tidak kelihatan terketar-ketar. dihisap atau dimakan. Sentiasa menganggap jumlahnya adalah kecil. 5. Rapatkan kedua-dua tapak tangan dan tekan satu tapak tangan dengan satu tapak tangan lagi dengan gaya yang bersahaja untuk sekali-sekala. jangan pandang ke bawah tetapi pandanglah di bahagian atas kepala hadirin seolah-olah kita yakin memandang mereka. ia boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisma dari segi fizikal atau mental. samaada asli atau tiruan. penyampai boleh mengalihkan pandangan ke kiri dan kanan dalam bentuk ‘Z’ dan sekali-sekala berhenti pada satu-satu sudut pandangan. 4. Yang dihormati Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan. serta tidak lupa siswa siswi yang dirahmati Allah sekalian.2. 'Dadah' merupakan apa-apa jua bahan kimia. Tidak perlu mengekalkan temuan mata sepanjang masa. Assalamualaikum dan salam sejahtera. 3. Berdiri megahnya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan pidato yang bertajuk “Dadah Pemusnah Negara”. Anggaplah para hadirin sebagai kawan-kawan atau ahli keluarga dan bukannya musuh. apabila dimasukkan ke dalam tubuh badan secara disuntik.

para remaja banyak menghabiskan masa mereka di sekolah berbanding di rumah. dan heroin. Komitmen mereka adalah penting dalam menjayakan usaha-usaha yang telah dijalankan oleh kerajaan contohnya seperti kempen “Belia Benci Dadah”. minyak hasish. maka usaha untuk menanganinya menjadi tugas dan tanggungjawab semua pihak terutamanya para pendidik. berkesan dan bersesuaian untuk jangka pendek dan panjang. Depresen dan Opiat.Hadirin dan hadirat sekalian. candu mentah. Untuk pengetahuan para hadirin. Dadah boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti daun ganja. Di antara faktor-faktor yang mendorong mereka ke arah penggunaan dadah . amphetamine. Namun. bunga dan buah kopi. Profil Penagihan di Malaysia menunjukkan bahawa sebahagian besar daripada penagih dadah adalah di dalam lingkungan umur antara 15-25 tahun. depresen. Sebahagian besarnya adalah beliabelia yang masih bersekolah sama ada di sekolah kerajaan.w yang bermaksud “ setiap anak yang dilahirkan dalam keadaan fitrah (bersih). guru-guru dan pensyarah haruslah memainkan peranan utama dalam membentuk peribadi seseorang daripada terjebak dengan najis dadah. pil ectasy. nasrani maupun majusi”. Maka ibu bapalah yang menjadikan mereka yahudi. tembakau ganja. Stimulan. Hal ini kerana. Ini disebabkan pendidik terlibat secara langsung dengan para pelajar yang menjadi aset penting negara pada masa hadapan. ganja kering. swasta ataupun di pusat-pusat pengajian tinggi. dadah telah diisytiharkan sebagai musuh negara kerana ia melibatkan segenap lapisan masyarakat dan bangsa. bes morpin. dadah terbahagi kepada empat jenis iaitu Kabis. amat penting bagi golongan ini melengkapkan diri dengan strategi maupun kaedah bertindak tertentu yang releven. Begitu juga dengan ibu bapa. mereka merupakan orang yang paling rapat dengan anakanak. Pengedaran dadah tersebut semakin berleluasa kini dan aktiviti membanteras jenayah ini semakin giat dijalankan oleh pihak yang berkuasa. Sabda Nabi Muhammad s.a. syabu. Oleh itu. Para hadirin sekalian. sampai bila kita harus bergantung kepada pihak polis semata-mata? Pencegahan dari awal haruslah diambil oleh semua pihak. Seperti yang kita sedia maklum. Oleh itu.

kegagalan institusi kekeluargaan seperti perceraian juga menyebabkan anakanak kurang perhatian. Selain itu. Para hadirin yang dihormati sekalian. perhubungan tanpa batasan. kasih sayang dan pendidikan termasuklah hal agama. Manakala bagi faktor yang mendorong mereka secara tidak langsung ke arah penggunaan dadah ialah selepas menerima rawatan perubatan.secara langsung adalah pengaruh daripada rakan sebaya. merempit dan bohsia. Selain itu. Seperti yang kita sedia maklum. bekas penagih dadah akan mengalami kecenderungan menagih semula setelah berhenti menggunakan dadah untuk beberapa waktu. untuk mengejar keseronokan. merasa terdesak atau gian untuk mengambil dadah lebih-lebih lagi bila cuba mengurangkan atau berhenti menggunakan dadah dan tidak dapat mengawal jumlah kekerapan penggunaannya. pembesaran anak-anak yang tidak dipantau oleh ibu bapa menyebabkan mereka mudah terpengaruh dengan budaya yang tidak sihat dan terlibat dengan masalah sosial seperti merokok. Antara kesan pengambilan dadah ialah ketagihan. Hal ini telah menjadi serius dengan peningkatan kes cerai di negara ini. Bukan itu sahaja. Mufti telah mengeluarkan fatwa bahawa dadah adalah haram di sisi Islam kerana ciri-cirinya yang menyerupai sifat arak iaitu merosakkan akal dan menimbulkan masalah kesihatan. langkah awal haruslah diambil untuk memperkukuhkan istitusi kekeluargaan yang menjadi asas kepada pembentukan peribadi para generasi muda. minum arak. wujudnya perasaan ingin mencuba sesuatu yang baru dan untuk meningkatkan keseronokan seksual. Justeru. penggunaan secara tidak sengaja dan untuk mengatasi masalah tekanan jiwa. Si penagih akan menjauhkan diri daripada masyarakat umum dan bergaul hanya dengan . Mereka juga akan mengalami gejala tarikan apabila tidak menggunakan dadah. akibat yang jelas ke atas penagih ialah dari segi tingkahlaku diri penagih itu sendiri. mengatasi keperluan hidup lain seperti makanan dan minuman. Penggunaan dadah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian pengambilnya. Oleh itu.

kos kemudahan-kemudahan rawatan dan pemulihan penagih dadah serta kos penyelenggaraan program-program pencegahan yang telah dijalankan oleh kerajaan. ketertiban peraturan dan undang-undang negara. Golongan penagih dadah ini bukan sahaja menzalimi diri mereka sendiri malah menyusahkan ramai pihak. tenaga dan wang yang banyak untuk merawatnya. Pada masa kini. Dari segi fizikal. Hadirin yang budiman. Perpaduan. dan merompak yang dilakukan oleh penagih-penagih yang memerlukan wang untuk membeli dadah. kesan penagihan dadah ini amat memberi kesan yang mendalam kepada negara. penagih menjadi kurus. Daya tahan badan penagih akan menjadi lemah dan ia mudah dijangkiti pelbagai penyakit. Bagi keluarga penagih-penagih dadah ini. pengsan. Keadaan seperti ini sudah tentu mengganggu keamanan. sakit perut dan berkemungkinan mati kerana mengambil dadah secara berlebihan. Persengketaan dan perselisihan faham antara sebuah keluarga dengan keluarga yang lain boleh terjadi akibat penglibatan anak-anak dengan dadah. Ia tidak bertanggungjawab kepada kerja atau persekolahannya. penjenayah serta penipu. Didapati 40% daripada banduan penjara adalah pesalah dadah.kumpulan penagih-penagih dadah. ketenteraman. penagihan dadah oleh seseorang individu turut memberi impak kepada keluarga mereka dan masyarakat sekeliling. . mencuri. negara terpaksa menanggung kos yang tinggi akibat daripada masalah dadah yang melanda negara ini. maruah dan nama baik keluarga mereka akan tercemar dalam kalangan masyarakat. malas dan kelihatan berada dalam khayalan. Seterusnya. Hal ini kerana. Suasana hidup di dalam masyarakat tidak lagi tenteram kerana terdapatnya kejadian meragut. pembangunan dan kemajuan masyarakat boleh terjejas akibat penglibatan anak muda dengan dadah. Hal ini termasuklah kerugian akibat pengurangan daya pengeluaran ekonomi. rasa ketagihan yang berlebihan. berperasaan ganas. lemah tenaga. Diri penagih boleh menjadi bebanan kepada keluarganya kerana terpaksa menghabiskan masa. Hal ini amat menyedihkan terutama bagi ibu bapa yang sentiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi orang yang berguna dan berjaya dalam hidup mereka. Bukan itu sahaja. penagih boleh kehilangan tenaga seks. Harapan ibu bapa ke atas anak yang telah terlibat dengan dadah menjadi musnah. pitam.

isu dadah masih melanda masyarakatnya. Hal ini memastikan agar kita dapat hidup dengan aman dan damai sebagai masyarakat yang bersih daripada masalah sosial. Oleh yang demikian. bertanya terus-terang kepada diri yang berkaitan ataupun merujuk kepada pakar perubatan. Rosak belia. kita tidak harus membuat kesimpulan sendiri bahawa seseorang itu penagih dadah berdasarkan tandatanda ini sahaja. Oleh itu kerajaan telah mengadakan pelbagai kempen agar dapat menyeru supaya semua ahli masyarakat bangkit menentang dadah dengan memastikan keluarga dan persekitaran mereka bebas daripada najis dadah tersebut. usaha untuk memeranginya terus dituntut walaupun ia kini merupakan masalah global. rosaklah bangsa. Ada baiknya kita menyiasat dahulu. jiran dan masyarakat. izinkan saya menghadiakan serangkap pantun . Justeru. Bagaimanapun.Para Hadirin hadirat sekalian. para ibu bapa haruslah memantau anak-anak mereka yang mungkin terjebak dengan dadah melalui tanda-tanda seperti meradang tidak tentu sebab. serta mempunyai parut dan bekas suntikan di lengan. mata berkaca-kaca dan berair atau mata yang redup dan kuyu. Perangi dadah musuh Negara. Biarpun sudah 51 tahun Malaysia mengecap nikmat kemerdekaan. semua pihak haruslah memainkan peranan dalam memastikan para generasi muda bebas daripada najis dadah. Para pemimpin negara sangat khuatir dengan penularan gejala ini kerana ia berupaya memusnahkan apa yang kita ada pada hari ini termasuk anak-anak. rupa paras dan kebersihan diri yang tidak terurus. . Pak Pandir makan gula-gula. keluarga. Kesimpulannya. Gula-gula dibeli di kedai Pak Ya. hilang selera makan. kurang berat badan. Di dalam menjayakan usaha kerajaan untuk memulihkan para penagih tegar. ahli keluarga haruslah memainkan peranan penting dengan memberikan semangat yang berterusan sejajar dengan program pemulihan yang disediakan di pusat-pusat serenti. Sebelum saya mengundurkan diri. Itu adalah jalan terbaik untuk menangani masalah ini agar para generasi muda dapat dicegah daripada awal sebelum mereka menjadi penagih tegar.

Sekian. dapat disimpulkan bahawa seseorang pemidato haruslah bersedia dalam menyampaikan ucapan mereka samada dari segi fizikal. wassalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh. wabillah hi taufik wal hidayah. . Mereka haruslah yakin dalam menyampaikan ucapan dan pada masa yang sama mengawal rasa gementar yang wujud dalam diri mereka. “Practise make perfect”. emosi mahupun persediaan mengenai maklumat pidato itu sendiri. Pengalaman juga akan menghakis perasaan gementar dalam diri mereka seperti pepatah Inggeris. KESIMPULAN Setelah pelbagai tips yang diberikan. Latihan akan menjadikan seseorang pemidato itu lebih berkeyakinan dan selesa berhadapan dengan penonton.

org.SUMBER RUJUKAN • • Buku Juara Pentas!:Panduan praktikal pengucapan awam www.com.htm • http://www.kosmo.my/bm/nasihat/nasihat_faq/faq_polis/faq_pegenalan_da dah.htm .com http://www.my/kosmo/content.asp? y=2008&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.sabah.google.