P. 1
Pidato - Dadah Pemusnah Bangsa

Pidato - Dadah Pemusnah Bangsa

2.0

|Views: 5,280|Likes:
Published by shahida_zulkifli

More info:

Published by: shahida_zulkifli on Mar 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/07/2015

pdf

text

original

PENGUCAPAN AWAM

_____________________________________________________________________________ _

Tugasan susulan “PIDATO” _____________________________________________________________________________ _

NAMA AHLI:

SITI KHATIJAH BT MOHD SALLEH WAN NURSHAHIDA BT WAN ZULKIFLI NUR SUZILA BT MOHD SABRI NUR SUWAIBATUL ASLAMIAH BT KAMARUDIN

A08A087 A08A095 A08A071 A08A070

(SAK1_1B) (SAK1_1B) (SAK1_1C) (SAK1_1A)

menghayati. HASBI B MOHD HARON DEFINISI PIDATO Pidato ialah Syarahan kepada umum atas tajuk tertentu yang disampaikan oleh seorang penyampai yang dipanggil ‘pemidato’ yang mengandungi pendahuluan. Contoh: Sekiranya anda diamanahkan untuk berucap berkenaan isu kemerdekaan untuk pelajar sekolah rendah. 1. menghafal dan melafaz. maka anda perlu memahami keperluan pelajar sekolah yang langsung tidak tahu mengenai keperluan dan bersungguh bagi mengetahui sejarah. isi dan penutup. Pidato yang baik akan memberi kesan positif kepada orang yang mendengar pidato tersebut. 2. Memahami Memahami apakah keperluan pendengar ataupun penonton. PROSES 4M DALAM PENGUCAPAN AWAM Kaedah ini berkesan membantu dan membimbing anda mencipta ucapan yang baik.KANGGADEVI A/P MURTHI A08A144 (SAK1_1D) PENSYARAH : ENCIK. 4m ialah memahami. teladan ataupun kisah sebenar perjuangan kemerdekaan negara. Menghayati .

Lafazkan perkataan-perkataan dengan penuh yakin. 4. anda perlu lancar menceritakannya seolah-olah anda memang mahir menceritakannya. anda perlu membuat kajian dan penyelidikan maklumat mengenai isu kemerdekaan dan memahaminya serta menghayati suasana keperitan atau kesukaran yang dialami oleh para pejuang kemerdekaan.Menghayati topik dengan penuh emosi. Ini merupakan satu elemen penting dalam pengucapan awam. Melafaz Jangan panik ataupn gugup semasa hendak berucap. PENAMPILAN DIRI Penampilan diri merangkumi gaya atau “bahasa bukan lisan”. Elemen-elemen penampilan diri mempunyai maksud yang unik dan boleh membantu hadirin memahami mesej yang ingin disampaikan oleh penceramah sekiranya . Begitu juga anda perlu menghafal kata kunci secara rangka mengenai sejarah kemerdekaan. Contoh: Semasa persediaan untuk berucap. Contoh: Apabila anda berada di hadapan penonton untuk berucap mengenai kemerdekaan. 3. Menghafal Penghafal juga berkait rapat dengan ketajaman fikiran dan kelancaran penggucapan awam. tarikh ataupun tempat serta beberapa fakta yang sesuai. anda perlu meghafal dan mengingati beberapa kata kunci seperti nama-nama tokoh. semua kata kunci ada di ingatan anda ataupun anda menceritakannya dengan penuh emosi dan licin seolaholah anda adalah seorang pejuang kemerdekaan. Perasaan perlu tenang dan jiwa perlu bersemangat. Contoh: Bagi menceritakan isu kemerdekaan.

Selain itu. Gaya hendaklah lahir daripada keikhlasan yang mendalam. Kelakuan tubuh yang kelihatan kaku atau kelam-kabut kerana tergamam. Penyampaian yang baik harus disertai dengan emosi serta semangat yang tinggi. keduadua tangan disertai dengan postures seperti goyangan badan dan gelengan kepala boleh memberi makna tertentu. gaya tidak perlulah sampai keterlaluan sehingga menampakkan ia dibuat-buat. Walaubagaimanapun. 2. takut atau darah gemuruh boleh mempengaruhi persepsi dan sikap hadirin terhadap penceramah.Cemek muka atau air muka . menyatakan tidak setuju tentang sesuatu perkara misalnya dengan menggeleng atau menggerakkan jari telunjuk ke kiri dan kanan juga merupakan satu kelakuan tangan yang dapat menarik para penonton. Mengukuhkan hujah contohnya dengan mengepalkan jari menjadi penumbuk untuk menunjukkan kesatuan juga adalah satu isyarat yang bagus.Kelakuan badan yang semula jadi Pastikan apabila anda berdiri. 3. Pemidato boleh diam sejenak dan melihat penonton dengan pandangan tajam untuk menarik perhatian hadirin. anda dapat mengimbangkan tubuh badan anda dengan baik.penceramah tahu menggunakannya dengan baik dan cermat. Kelakuan tangan seperti penggunaan jari-jari. lengan. Sesuatu pengucapan awam pada hakikatnya bermula apabila pemidato mula berjalan menuju ke pentas. Antara elemen penampilan diri ialah: 1.Kelakuan tangan Kelakuan tubuh badan pemidato sentiasa diperhatikan oleh hadirin. Ini dapat menyokong perkataan atau ucapan anda misalnya dengan menunjukkan tiga jari bagi menyatakan tiga perkara penting.

kemudian berhenti sebentar dan menyambungnya dengan menyilang pandangan matanya ke arah hadirin yang berada dibahagian belakang seperti mana huruf “z”. 4. Ketiadaan atau kekurangan temuan mata menggambarkan helah. Manakala nada bahasa yang terjerit-jerit akan menyebabkan sebahagian hadirin meninggalkan majlis ceramah anda. 5. Temuan mata mempunyai peranan penting dalam pengucapan awam. maka penceramah hendaklah berwajah manis dan memberikan senyuman. Nada suara anda mencerminkan apakah anda bersungguh dan yakin pada diri sendiri dan ucapan anda. Ada beberapa teknik bagi mengurangkan rasa takut ketika berhadapan dengan hadirin. 6. minat dan komited. Ia menggambarkan keyakinan diri. Oleh itu. tidak berminat dan tidak komited. peka.Merupakan salah satu elemen paling awal yang dinilai oleh hadirin untuk menentukan sama ada seseorang penceramah itu mempunyai keyakinan diri dan berwibawa. pemidato disarankan menggunakan nada yang jelas dan intonasi yang sesuai ketika berpidato. Antaranya penceramah menggerakkan pandangan matanya dari kanan ke kiri.Temuan mata Temuan mata menjadi penghubung penting antara pemidato dengan hadirin. tidak ikhlas. ikhlas. Air muka pemidato haruslah selari dengan perasaan dan ucapan yang disampaikan.Suara yang jelas Ucapan yang disampaikan dengan nada monotoni (satu nada) akan membosankan dan menjadikan hadirin mengantuk. Jika pemidato sedang menyatakan sesuatu yang menggembirakan.Kelancaran .

Sebaliknya jika ucapan yang terlalu lembap menyebabkan orang tidak sabar.Aspek kelancaran dalam pengucapan awam dapat menghidupkan suasana ceramah dan boleh juga menghambarkan suasana. Sebaiknya. MEMAHAMI TINDAK BALAS PENONTON Anda perlu melihat. Antara tindak balas penonton yang biasa adalah seperti berikut: • • • • • • • Cepat memahami setiap perkara Berminat bagi mengikuti ucapan anda Cepat rasa mengantuk Sentiasa menulis bagi menyalin Mendengar dengan penuh minat Merasakan tahu segala-galanya Sentiasa senyum . 7. seorang pemidato haruslah berpidato dengan rileks pada kelajuan yang sederhana. malah dapat menambahkan keyakinan hadirin terhadap pemidato dan membuatkan hadirin selesa. Penceramah yang berucap terlalu laju menyebabkan hadirin tidak dapat menangkap maksud yang ingin disampaikan oleh penceramah. Ia boleh menambahbaikkan daya tarikan rupa paras dan penampilan diri. mengkaji dan memahami tindak balas penonton semasa anda menyampaikan pidato supaya anda dapat memperbaiki penyampaian anda itu.Pakaian Pakaian yang sesuai adalah penting bagi meningkatkan kewibawaan pemidato. Pakaian haruslah sesuai dan tidak bertujuan menunjuk-nunjuk.

• • • • • • • • • • • • • • • Sukakan perkara-perkara yang pelik Mengagumi penceramah Suka berbual-bual Tidak mahu berkerjasama Suka mengajukan soalan Asyik keluar masuk dewan Suka melihat jam di tangan ataupun dinding Menangguk kepala dan menggigit pen Berangan-angan perkara lain Tidak suka dikritik Suka dipanggil namanya Bersemangat Mudah panic apabila diajukan soalan Pemalu dan pendiam Berserabut dengan masalah BERUCAP DENGAN PENUH YAKIN Richmond dan McCroskey (1995). . mendapati daripada ribuan responden yang terdiri daripada para pelajar universiti yang mengambil bahagian dalam satu kaji selidik. bahawa 70% daripadanya menyatakan takut untuk berucap di khalayak ramai. dua penyelidik yang tidak asing lagi dalam bidang “ketakutan berkomunikasi”.

Jika diberi pilihan sama ada untuk berucap dahulu atau berucap kemudian. kita harus memilih untuk berucap lebih awal kerana ia boleh mengelakkan kita daripada tertunggutunggu dalam keadaan berdebar-debar. Selain itu. kebiasaannya para hadirin lebih . Bagi mengawal debaran ini. Sepatutnya matlamat penyampai ialah bukan menghapuskan debaran tetapi mengawal debaran dengan cara yang betul supaya penyampai dapat menghasilkan ucapan yang baik. reaksi kimia dan fisiologi dalam tubuh badan manusia akan bertindak dengan mengepam adrenalina ke dalam laluan darah. pemidato akan bertambah menjadi lebih bertenaga dalam usaha persediaannya untuk menyampaikan pidato. penyampai perlu mengetahui strategi menangani tekanan. MENGAWAL RASA GEMENTAR ATAU TAKUT Gemuruh atau rasa takut boleh menjadi sumber inspirasi dan penguat semangat seseorang. jika seseorang itu mempunyai rasa takut atau berdebar untuk berucap di khalayak ramai.Bagi Richmond dan McCroskey. Perasaan takut menunjukkan bahawa pemidato tersebut peka terhadap keberkesanan ucapan yang akan disampaikannya. maka ia adalah suatu yang normal. Ini adalah proses normal dalam badan yang meningkatkan debaran jantung menjadi lebih cepat. Bagi menangani rasa takut. Ini menyebabkan kadar pernafasan meningkat dengan laju dan seseorang itu berpeluh dengan cepat. MENANGANI TEKANAN STRATEGI MEMBINA KEYAKINAN DIRI 1. Justeru.

8. Mengetahui prinsip-prinsip yang perlu ada di dalam pengucapan awam seperti persediaan sebelum berucap. 5. nasihat dan kritikan daripada rakan-rakan terhadap isi ucapan dan penyampaian ucapan semasa membuat latihan. Dapatkan pandangan. Belajar daripada pengalaman samaada yang pernah kita dilalui atau daripada pengalaman orang lain yang pernah disaksikan. 7. Pastikan kita suka terhadap topik yang ingin disampaikan dan mampu untuk mengupasnya dengan baik. 6. penyediaan bahan. STRATEGI BERHADAPAN DENGAN PARA HADIRIN 1. Ini semua akan membantu kita untuk menjadi lebih yakin terhadap kemampuan diri sendiri. 4. Alihkan fokus itu dengan menyibukkan diri dengan berlatih berucap dan menyediakan bahan secukupnya.memberi perhatian kepada awalan program berbanding dipenghujungan program. Fikir positif iaitu dengan memikirkan kekuatan dan kehebatan yang ada serta sejarah kecemerlangan yang pernah dicipta pada sebelum ini. Jangan fokus terhadap kebimbangan atau perasaan gementar. Lakukan senaman ringkas bagi menghilangkan rasa gementar. Menarik nafas panjang sebelum memulakan pembentangan ucapan. dan perancangan bagaimana untuk membentangkan ucapan. 3. Apatah lagi apabila ramai peserta akan pulang lebih awal. 2. .

Rapatkan kedua-dua tapak tangan dan tekan satu tapak tangan dengan satu tapak tangan lagi dengan gaya yang bersahaja untuk sekali-sekala. ia boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisma dari segi fizikal atau mental. samaada asli atau tiruan.2. dihisap atau dimakan. Berdiri megahnya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan pidato yang bertajuk “Dadah Pemusnah Negara”. 3. . 5. Jika gementar berhadapan dengan para hadirin. Assalamualaikum dan salam sejahtera. dihidu. apabila dimasukkan ke dalam tubuh badan secara disuntik. serta tidak lupa siswa siswi yang dirahmati Allah sekalian. Anggaplah para hadirin sebagai kawan-kawan atau ahli keluarga dan bukannya musuh. jangan pandang ke bawah tetapi pandanglah di bahagian atas kepala hadirin seolah-olah kita yakin memandang mereka. 'Dadah' merupakan apa-apa jua bahan kimia. Sentiasa menganggap jumlahnya adalah kecil. CONTOH SKRIP PIDATO Dadah Pemusnah Negara Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. penyampai boleh mengalihkan pandangan ke kiri dan kanan dalam bentuk ‘Z’ dan sekali-sekala berhenti pada satu-satu sudut pandangan. Tidak perlu mengekalkan temuan mata sepanjang masa. 4. Prof Ir Dr Zainai bin Mohammad. Letakkan kertas nota di atas meja. Yang berbahagia barisan Pensyarah Universiti Malaysia Kelantan. Di bawah lembayung kata. Elakkan memegang kertas supaya tidak kelihatan terketar-ketar. Yang dihormati Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan.

berkesan dan bersesuaian untuk jangka pendek dan panjang. bunga dan buah kopi. sampai bila kita harus bergantung kepada pihak polis semata-mata? Pencegahan dari awal haruslah diambil oleh semua pihak. Hal ini kerana. amat penting bagi golongan ini melengkapkan diri dengan strategi maupun kaedah bertindak tertentu yang releven. swasta ataupun di pusat-pusat pengajian tinggi. Di antara faktor-faktor yang mendorong mereka ke arah penggunaan dadah . Komitmen mereka adalah penting dalam menjayakan usaha-usaha yang telah dijalankan oleh kerajaan contohnya seperti kempen “Belia Benci Dadah”. Seperti yang kita sedia maklum. Sabda Nabi Muhammad s. pil ectasy. Profil Penagihan di Malaysia menunjukkan bahawa sebahagian besar daripada penagih dadah adalah di dalam lingkungan umur antara 15-25 tahun. Begitu juga dengan ibu bapa. tembakau ganja.Hadirin dan hadirat sekalian. maka usaha untuk menanganinya menjadi tugas dan tanggungjawab semua pihak terutamanya para pendidik. amphetamine. Oleh itu.w yang bermaksud “ setiap anak yang dilahirkan dalam keadaan fitrah (bersih). Dadah boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti daun ganja. dadah terbahagi kepada empat jenis iaitu Kabis. syabu. Maka ibu bapalah yang menjadikan mereka yahudi. Stimulan. Sebahagian besarnya adalah beliabelia yang masih bersekolah sama ada di sekolah kerajaan. guru-guru dan pensyarah haruslah memainkan peranan utama dalam membentuk peribadi seseorang daripada terjebak dengan najis dadah. depresen.a. bes morpin. dadah telah diisytiharkan sebagai musuh negara kerana ia melibatkan segenap lapisan masyarakat dan bangsa. Oleh itu. Ini disebabkan pendidik terlibat secara langsung dengan para pelajar yang menjadi aset penting negara pada masa hadapan. mereka merupakan orang yang paling rapat dengan anakanak. Untuk pengetahuan para hadirin. Namun. minyak hasish. Pengedaran dadah tersebut semakin berleluasa kini dan aktiviti membanteras jenayah ini semakin giat dijalankan oleh pihak yang berkuasa. nasrani maupun majusi”. Depresen dan Opiat. candu mentah. dan heroin. ganja kering. para remaja banyak menghabiskan masa mereka di sekolah berbanding di rumah. Para hadirin sekalian.

secara langsung adalah pengaruh daripada rakan sebaya. kasih sayang dan pendidikan termasuklah hal agama. merasa terdesak atau gian untuk mengambil dadah lebih-lebih lagi bila cuba mengurangkan atau berhenti menggunakan dadah dan tidak dapat mengawal jumlah kekerapan penggunaannya. mengatasi keperluan hidup lain seperti makanan dan minuman. Si penagih akan menjauhkan diri daripada masyarakat umum dan bergaul hanya dengan . Seperti yang kita sedia maklum. Antara kesan pengambilan dadah ialah ketagihan. untuk mengejar keseronokan. langkah awal haruslah diambil untuk memperkukuhkan istitusi kekeluargaan yang menjadi asas kepada pembentukan peribadi para generasi muda. pembesaran anak-anak yang tidak dipantau oleh ibu bapa menyebabkan mereka mudah terpengaruh dengan budaya yang tidak sihat dan terlibat dengan masalah sosial seperti merokok. wujudnya perasaan ingin mencuba sesuatu yang baru dan untuk meningkatkan keseronokan seksual. merempit dan bohsia. akibat yang jelas ke atas penagih ialah dari segi tingkahlaku diri penagih itu sendiri. bekas penagih dadah akan mengalami kecenderungan menagih semula setelah berhenti menggunakan dadah untuk beberapa waktu. minum arak. Mereka juga akan mengalami gejala tarikan apabila tidak menggunakan dadah. Selain itu. Penggunaan dadah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian pengambilnya. Para hadirin yang dihormati sekalian. Selain itu. Justeru. Hal ini telah menjadi serius dengan peningkatan kes cerai di negara ini. Bukan itu sahaja. Mufti telah mengeluarkan fatwa bahawa dadah adalah haram di sisi Islam kerana ciri-cirinya yang menyerupai sifat arak iaitu merosakkan akal dan menimbulkan masalah kesihatan. kegagalan institusi kekeluargaan seperti perceraian juga menyebabkan anakanak kurang perhatian. penggunaan secara tidak sengaja dan untuk mengatasi masalah tekanan jiwa. Oleh itu. Manakala bagi faktor yang mendorong mereka secara tidak langsung ke arah penggunaan dadah ialah selepas menerima rawatan perubatan. perhubungan tanpa batasan.

kos kemudahan-kemudahan rawatan dan pemulihan penagih dadah serta kos penyelenggaraan program-program pencegahan yang telah dijalankan oleh kerajaan. kesan penagihan dadah ini amat memberi kesan yang mendalam kepada negara. Hal ini termasuklah kerugian akibat pengurangan daya pengeluaran ekonomi. penagih boleh kehilangan tenaga seks. berperasaan ganas. Bagi keluarga penagih-penagih dadah ini. Seterusnya. sakit perut dan berkemungkinan mati kerana mengambil dadah secara berlebihan. malas dan kelihatan berada dalam khayalan. pembangunan dan kemajuan masyarakat boleh terjejas akibat penglibatan anak muda dengan dadah. Suasana hidup di dalam masyarakat tidak lagi tenteram kerana terdapatnya kejadian meragut. rasa ketagihan yang berlebihan.kumpulan penagih-penagih dadah. Bukan itu sahaja. penjenayah serta penipu. Keadaan seperti ini sudah tentu mengganggu keamanan. maruah dan nama baik keluarga mereka akan tercemar dalam kalangan masyarakat. Golongan penagih dadah ini bukan sahaja menzalimi diri mereka sendiri malah menyusahkan ramai pihak. pitam. Hadirin yang budiman. Hal ini kerana. Diri penagih boleh menjadi bebanan kepada keluarganya kerana terpaksa menghabiskan masa. penagihan dadah oleh seseorang individu turut memberi impak kepada keluarga mereka dan masyarakat sekeliling. mencuri. Hal ini amat menyedihkan terutama bagi ibu bapa yang sentiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi orang yang berguna dan berjaya dalam hidup mereka. pengsan. Persengketaan dan perselisihan faham antara sebuah keluarga dengan keluarga yang lain boleh terjadi akibat penglibatan anak-anak dengan dadah. Harapan ibu bapa ke atas anak yang telah terlibat dengan dadah menjadi musnah. Pada masa kini. Ia tidak bertanggungjawab kepada kerja atau persekolahannya. Daya tahan badan penagih akan menjadi lemah dan ia mudah dijangkiti pelbagai penyakit. ketenteraman. dan merompak yang dilakukan oleh penagih-penagih yang memerlukan wang untuk membeli dadah. tenaga dan wang yang banyak untuk merawatnya. negara terpaksa menanggung kos yang tinggi akibat daripada masalah dadah yang melanda negara ini. Perpaduan. ketertiban peraturan dan undang-undang negara. penagih menjadi kurus. . lemah tenaga. Didapati 40% daripada banduan penjara adalah pesalah dadah. Dari segi fizikal.

Gula-gula dibeli di kedai Pak Ya. izinkan saya menghadiakan serangkap pantun .Para Hadirin hadirat sekalian. para ibu bapa haruslah memantau anak-anak mereka yang mungkin terjebak dengan dadah melalui tanda-tanda seperti meradang tidak tentu sebab. kurang berat badan. Biarpun sudah 51 tahun Malaysia mengecap nikmat kemerdekaan. usaha untuk memeranginya terus dituntut walaupun ia kini merupakan masalah global. Ada baiknya kita menyiasat dahulu. Bagaimanapun. Itu adalah jalan terbaik untuk menangani masalah ini agar para generasi muda dapat dicegah daripada awal sebelum mereka menjadi penagih tegar. . Oleh yang demikian. serta mempunyai parut dan bekas suntikan di lengan. Justeru. hilang selera makan. Kesimpulannya. kita tidak harus membuat kesimpulan sendiri bahawa seseorang itu penagih dadah berdasarkan tandatanda ini sahaja. jiran dan masyarakat. Rosak belia. bertanya terus-terang kepada diri yang berkaitan ataupun merujuk kepada pakar perubatan. Hal ini memastikan agar kita dapat hidup dengan aman dan damai sebagai masyarakat yang bersih daripada masalah sosial. Para pemimpin negara sangat khuatir dengan penularan gejala ini kerana ia berupaya memusnahkan apa yang kita ada pada hari ini termasuk anak-anak. rupa paras dan kebersihan diri yang tidak terurus. Perangi dadah musuh Negara. Di dalam menjayakan usaha kerajaan untuk memulihkan para penagih tegar. keluarga. Sebelum saya mengundurkan diri. semua pihak haruslah memainkan peranan dalam memastikan para generasi muda bebas daripada najis dadah. rosaklah bangsa. Pak Pandir makan gula-gula. mata berkaca-kaca dan berair atau mata yang redup dan kuyu. isu dadah masih melanda masyarakatnya. ahli keluarga haruslah memainkan peranan penting dengan memberikan semangat yang berterusan sejajar dengan program pemulihan yang disediakan di pusat-pusat serenti. Oleh itu kerajaan telah mengadakan pelbagai kempen agar dapat menyeru supaya semua ahli masyarakat bangkit menentang dadah dengan memastikan keluarga dan persekitaran mereka bebas daripada najis dadah tersebut.

. wassalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh. dapat disimpulkan bahawa seseorang pemidato haruslah bersedia dalam menyampaikan ucapan mereka samada dari segi fizikal. Pengalaman juga akan menghakis perasaan gementar dalam diri mereka seperti pepatah Inggeris.Sekian. emosi mahupun persediaan mengenai maklumat pidato itu sendiri. wabillah hi taufik wal hidayah. Latihan akan menjadikan seseorang pemidato itu lebih berkeyakinan dan selesa berhadapan dengan penonton. KESIMPULAN Setelah pelbagai tips yang diberikan. Mereka haruslah yakin dalam menyampaikan ucapan dan pada masa yang sama mengawal rasa gementar yang wujud dalam diri mereka. “Practise make perfect”.

SUMBER RUJUKAN • • Buku Juara Pentas!:Panduan praktikal pengucapan awam www.htm • http://www.asp? y=2008&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.org.my/bm/nasihat/nasihat_faq/faq_polis/faq_pegenalan_da dah.com http://www.htm .com.google.my/kosmo/content.sabah.kosmo.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->