PENGUCAPAN AWAM

_____________________________________________________________________________ _

Tugasan susulan “PIDATO” _____________________________________________________________________________ _

NAMA AHLI:

SITI KHATIJAH BT MOHD SALLEH WAN NURSHAHIDA BT WAN ZULKIFLI NUR SUZILA BT MOHD SABRI NUR SUWAIBATUL ASLAMIAH BT KAMARUDIN

A08A087 A08A095 A08A071 A08A070

(SAK1_1B) (SAK1_1B) (SAK1_1C) (SAK1_1A)

isi dan penutup. 1. menghayati. Contoh: Sekiranya anda diamanahkan untuk berucap berkenaan isu kemerdekaan untuk pelajar sekolah rendah. 4m ialah memahami. maka anda perlu memahami keperluan pelajar sekolah yang langsung tidak tahu mengenai keperluan dan bersungguh bagi mengetahui sejarah. 2. HASBI B MOHD HARON DEFINISI PIDATO Pidato ialah Syarahan kepada umum atas tajuk tertentu yang disampaikan oleh seorang penyampai yang dipanggil ‘pemidato’ yang mengandungi pendahuluan. Menghayati . Memahami Memahami apakah keperluan pendengar ataupun penonton.KANGGADEVI A/P MURTHI A08A144 (SAK1_1D) PENSYARAH : ENCIK. teladan ataupun kisah sebenar perjuangan kemerdekaan negara. menghafal dan melafaz. Pidato yang baik akan memberi kesan positif kepada orang yang mendengar pidato tersebut. PROSES 4M DALAM PENGUCAPAN AWAM Kaedah ini berkesan membantu dan membimbing anda mencipta ucapan yang baik.

Contoh: Bagi menceritakan isu kemerdekaan. Ini merupakan satu elemen penting dalam pengucapan awam. Elemen-elemen penampilan diri mempunyai maksud yang unik dan boleh membantu hadirin memahami mesej yang ingin disampaikan oleh penceramah sekiranya . anda perlu meghafal dan mengingati beberapa kata kunci seperti nama-nama tokoh. tarikh ataupun tempat serta beberapa fakta yang sesuai. anda perlu membuat kajian dan penyelidikan maklumat mengenai isu kemerdekaan dan memahaminya serta menghayati suasana keperitan atau kesukaran yang dialami oleh para pejuang kemerdekaan. Contoh: Semasa persediaan untuk berucap. Contoh: Apabila anda berada di hadapan penonton untuk berucap mengenai kemerdekaan. Melafaz Jangan panik ataupn gugup semasa hendak berucap. Begitu juga anda perlu menghafal kata kunci secara rangka mengenai sejarah kemerdekaan. 4. 3. anda perlu lancar menceritakannya seolah-olah anda memang mahir menceritakannya. PENAMPILAN DIRI Penampilan diri merangkumi gaya atau “bahasa bukan lisan”. semua kata kunci ada di ingatan anda ataupun anda menceritakannya dengan penuh emosi dan licin seolaholah anda adalah seorang pejuang kemerdekaan. Perasaan perlu tenang dan jiwa perlu bersemangat. Lafazkan perkataan-perkataan dengan penuh yakin. Menghafal Penghafal juga berkait rapat dengan ketajaman fikiran dan kelancaran penggucapan awam.Menghayati topik dengan penuh emosi.

menyatakan tidak setuju tentang sesuatu perkara misalnya dengan menggeleng atau menggerakkan jari telunjuk ke kiri dan kanan juga merupakan satu kelakuan tangan yang dapat menarik para penonton. gaya tidak perlulah sampai keterlaluan sehingga menampakkan ia dibuat-buat. 3. 2. Pemidato boleh diam sejenak dan melihat penonton dengan pandangan tajam untuk menarik perhatian hadirin. Kelakuan tangan seperti penggunaan jari-jari. Ini dapat menyokong perkataan atau ucapan anda misalnya dengan menunjukkan tiga jari bagi menyatakan tiga perkara penting.Kelakuan badan yang semula jadi Pastikan apabila anda berdiri. Penyampaian yang baik harus disertai dengan emosi serta semangat yang tinggi. Gaya hendaklah lahir daripada keikhlasan yang mendalam. Walaubagaimanapun. keduadua tangan disertai dengan postures seperti goyangan badan dan gelengan kepala boleh memberi makna tertentu. Sesuatu pengucapan awam pada hakikatnya bermula apabila pemidato mula berjalan menuju ke pentas. Kelakuan tubuh yang kelihatan kaku atau kelam-kabut kerana tergamam.Kelakuan tangan Kelakuan tubuh badan pemidato sentiasa diperhatikan oleh hadirin. Mengukuhkan hujah contohnya dengan mengepalkan jari menjadi penumbuk untuk menunjukkan kesatuan juga adalah satu isyarat yang bagus. Antara elemen penampilan diri ialah: 1. lengan.Cemek muka atau air muka . takut atau darah gemuruh boleh mempengaruhi persepsi dan sikap hadirin terhadap penceramah. Selain itu. anda dapat mengimbangkan tubuh badan anda dengan baik.penceramah tahu menggunakannya dengan baik dan cermat.

Oleh itu. tidak berminat dan tidak komited. kemudian berhenti sebentar dan menyambungnya dengan menyilang pandangan matanya ke arah hadirin yang berada dibahagian belakang seperti mana huruf “z”. Temuan mata mempunyai peranan penting dalam pengucapan awam. Air muka pemidato haruslah selari dengan perasaan dan ucapan yang disampaikan. ikhlas. 5. Jika pemidato sedang menyatakan sesuatu yang menggembirakan. 6. pemidato disarankan menggunakan nada yang jelas dan intonasi yang sesuai ketika berpidato.Merupakan salah satu elemen paling awal yang dinilai oleh hadirin untuk menentukan sama ada seseorang penceramah itu mempunyai keyakinan diri dan berwibawa. minat dan komited. maka penceramah hendaklah berwajah manis dan memberikan senyuman. tidak ikhlas.Kelancaran .Suara yang jelas Ucapan yang disampaikan dengan nada monotoni (satu nada) akan membosankan dan menjadikan hadirin mengantuk. Ketiadaan atau kekurangan temuan mata menggambarkan helah. Antaranya penceramah menggerakkan pandangan matanya dari kanan ke kiri.Temuan mata Temuan mata menjadi penghubung penting antara pemidato dengan hadirin. Manakala nada bahasa yang terjerit-jerit akan menyebabkan sebahagian hadirin meninggalkan majlis ceramah anda. 4. Nada suara anda mencerminkan apakah anda bersungguh dan yakin pada diri sendiri dan ucapan anda. Ia menggambarkan keyakinan diri. Ada beberapa teknik bagi mengurangkan rasa takut ketika berhadapan dengan hadirin. peka.

Penceramah yang berucap terlalu laju menyebabkan hadirin tidak dapat menangkap maksud yang ingin disampaikan oleh penceramah. MEMAHAMI TINDAK BALAS PENONTON Anda perlu melihat. Pakaian haruslah sesuai dan tidak bertujuan menunjuk-nunjuk. Sebaliknya jika ucapan yang terlalu lembap menyebabkan orang tidak sabar. 7. Sebaiknya. Antara tindak balas penonton yang biasa adalah seperti berikut: • • • • • • • Cepat memahami setiap perkara Berminat bagi mengikuti ucapan anda Cepat rasa mengantuk Sentiasa menulis bagi menyalin Mendengar dengan penuh minat Merasakan tahu segala-galanya Sentiasa senyum . malah dapat menambahkan keyakinan hadirin terhadap pemidato dan membuatkan hadirin selesa.Pakaian Pakaian yang sesuai adalah penting bagi meningkatkan kewibawaan pemidato. seorang pemidato haruslah berpidato dengan rileks pada kelajuan yang sederhana.Aspek kelancaran dalam pengucapan awam dapat menghidupkan suasana ceramah dan boleh juga menghambarkan suasana. mengkaji dan memahami tindak balas penonton semasa anda menyampaikan pidato supaya anda dapat memperbaiki penyampaian anda itu. Ia boleh menambahbaikkan daya tarikan rupa paras dan penampilan diri.

• • • • • • • • • • • • • • • Sukakan perkara-perkara yang pelik Mengagumi penceramah Suka berbual-bual Tidak mahu berkerjasama Suka mengajukan soalan Asyik keluar masuk dewan Suka melihat jam di tangan ataupun dinding Menangguk kepala dan menggigit pen Berangan-angan perkara lain Tidak suka dikritik Suka dipanggil namanya Bersemangat Mudah panic apabila diajukan soalan Pemalu dan pendiam Berserabut dengan masalah BERUCAP DENGAN PENUH YAKIN Richmond dan McCroskey (1995). . bahawa 70% daripadanya menyatakan takut untuk berucap di khalayak ramai. dua penyelidik yang tidak asing lagi dalam bidang “ketakutan berkomunikasi”. mendapati daripada ribuan responden yang terdiri daripada para pelajar universiti yang mengambil bahagian dalam satu kaji selidik.

Bagi Richmond dan McCroskey. Ini adalah proses normal dalam badan yang meningkatkan debaran jantung menjadi lebih cepat. MENANGANI TEKANAN STRATEGI MEMBINA KEYAKINAN DIRI 1. Jika diberi pilihan sama ada untuk berucap dahulu atau berucap kemudian. Justeru. pemidato akan bertambah menjadi lebih bertenaga dalam usaha persediaannya untuk menyampaikan pidato. Perasaan takut menunjukkan bahawa pemidato tersebut peka terhadap keberkesanan ucapan yang akan disampaikannya. Selain itu. Bagi mengawal debaran ini. kita harus memilih untuk berucap lebih awal kerana ia boleh mengelakkan kita daripada tertunggutunggu dalam keadaan berdebar-debar. maka ia adalah suatu yang normal. kebiasaannya para hadirin lebih . Ini menyebabkan kadar pernafasan meningkat dengan laju dan seseorang itu berpeluh dengan cepat. reaksi kimia dan fisiologi dalam tubuh badan manusia akan bertindak dengan mengepam adrenalina ke dalam laluan darah. penyampai perlu mengetahui strategi menangani tekanan. Sepatutnya matlamat penyampai ialah bukan menghapuskan debaran tetapi mengawal debaran dengan cara yang betul supaya penyampai dapat menghasilkan ucapan yang baik. jika seseorang itu mempunyai rasa takut atau berdebar untuk berucap di khalayak ramai. MENGAWAL RASA GEMENTAR ATAU TAKUT Gemuruh atau rasa takut boleh menjadi sumber inspirasi dan penguat semangat seseorang. Bagi menangani rasa takut.

Jangan fokus terhadap kebimbangan atau perasaan gementar. Dapatkan pandangan. . Belajar daripada pengalaman samaada yang pernah kita dilalui atau daripada pengalaman orang lain yang pernah disaksikan. Apatah lagi apabila ramai peserta akan pulang lebih awal. 2. Alihkan fokus itu dengan menyibukkan diri dengan berlatih berucap dan menyediakan bahan secukupnya. STRATEGI BERHADAPAN DENGAN PARA HADIRIN 1. 7. 3. Fikir positif iaitu dengan memikirkan kekuatan dan kehebatan yang ada serta sejarah kecemerlangan yang pernah dicipta pada sebelum ini. Mengetahui prinsip-prinsip yang perlu ada di dalam pengucapan awam seperti persediaan sebelum berucap. Lakukan senaman ringkas bagi menghilangkan rasa gementar. Pastikan kita suka terhadap topik yang ingin disampaikan dan mampu untuk mengupasnya dengan baik. Menarik nafas panjang sebelum memulakan pembentangan ucapan. 5. nasihat dan kritikan daripada rakan-rakan terhadap isi ucapan dan penyampaian ucapan semasa membuat latihan.memberi perhatian kepada awalan program berbanding dipenghujungan program. 8. 6. penyediaan bahan. 4. dan perancangan bagaimana untuk membentangkan ucapan. Ini semua akan membantu kita untuk menjadi lebih yakin terhadap kemampuan diri sendiri.

2. . Assalamualaikum dan salam sejahtera. Berdiri megahnya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan pidato yang bertajuk “Dadah Pemusnah Negara”. 4. Elakkan memegang kertas supaya tidak kelihatan terketar-ketar. Prof Ir Dr Zainai bin Mohammad. Sentiasa menganggap jumlahnya adalah kecil. Letakkan kertas nota di atas meja. samaada asli atau tiruan. dihidu. Anggaplah para hadirin sebagai kawan-kawan atau ahli keluarga dan bukannya musuh. Yang dihormati Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan. dihisap atau dimakan. Jika gementar berhadapan dengan para hadirin. Di bawah lembayung kata. Yang berbahagia barisan Pensyarah Universiti Malaysia Kelantan. serta tidak lupa siswa siswi yang dirahmati Allah sekalian. Rapatkan kedua-dua tapak tangan dan tekan satu tapak tangan dengan satu tapak tangan lagi dengan gaya yang bersahaja untuk sekali-sekala. 5. penyampai boleh mengalihkan pandangan ke kiri dan kanan dalam bentuk ‘Z’ dan sekali-sekala berhenti pada satu-satu sudut pandangan. apabila dimasukkan ke dalam tubuh badan secara disuntik. 'Dadah' merupakan apa-apa jua bahan kimia. CONTOH SKRIP PIDATO Dadah Pemusnah Negara Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. ia boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisma dari segi fizikal atau mental. Tidak perlu mengekalkan temuan mata sepanjang masa. 3. jangan pandang ke bawah tetapi pandanglah di bahagian atas kepala hadirin seolah-olah kita yakin memandang mereka.

Para hadirin sekalian. Sabda Nabi Muhammad s. Oleh itu. para remaja banyak menghabiskan masa mereka di sekolah berbanding di rumah.a. Begitu juga dengan ibu bapa. guru-guru dan pensyarah haruslah memainkan peranan utama dalam membentuk peribadi seseorang daripada terjebak dengan najis dadah. Komitmen mereka adalah penting dalam menjayakan usaha-usaha yang telah dijalankan oleh kerajaan contohnya seperti kempen “Belia Benci Dadah”. sampai bila kita harus bergantung kepada pihak polis semata-mata? Pencegahan dari awal haruslah diambil oleh semua pihak. ganja kering. dadah telah diisytiharkan sebagai musuh negara kerana ia melibatkan segenap lapisan masyarakat dan bangsa. Maka ibu bapalah yang menjadikan mereka yahudi. bunga dan buah kopi. Namun. Untuk pengetahuan para hadirin. mereka merupakan orang yang paling rapat dengan anakanak. tembakau ganja. Dadah boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti daun ganja. Seperti yang kita sedia maklum. amphetamine. Stimulan. Profil Penagihan di Malaysia menunjukkan bahawa sebahagian besar daripada penagih dadah adalah di dalam lingkungan umur antara 15-25 tahun. bes morpin. syabu. Pengedaran dadah tersebut semakin berleluasa kini dan aktiviti membanteras jenayah ini semakin giat dijalankan oleh pihak yang berkuasa. Di antara faktor-faktor yang mendorong mereka ke arah penggunaan dadah . pil ectasy. berkesan dan bersesuaian untuk jangka pendek dan panjang. amat penting bagi golongan ini melengkapkan diri dengan strategi maupun kaedah bertindak tertentu yang releven.w yang bermaksud “ setiap anak yang dilahirkan dalam keadaan fitrah (bersih). Depresen dan Opiat. Oleh itu. swasta ataupun di pusat-pusat pengajian tinggi. Sebahagian besarnya adalah beliabelia yang masih bersekolah sama ada di sekolah kerajaan. nasrani maupun majusi”.Hadirin dan hadirat sekalian. dadah terbahagi kepada empat jenis iaitu Kabis. dan heroin. Hal ini kerana. maka usaha untuk menanganinya menjadi tugas dan tanggungjawab semua pihak terutamanya para pendidik. candu mentah. Ini disebabkan pendidik terlibat secara langsung dengan para pelajar yang menjadi aset penting negara pada masa hadapan. depresen. minyak hasish.

minum arak. kasih sayang dan pendidikan termasuklah hal agama. pembesaran anak-anak yang tidak dipantau oleh ibu bapa menyebabkan mereka mudah terpengaruh dengan budaya yang tidak sihat dan terlibat dengan masalah sosial seperti merokok. Hal ini telah menjadi serius dengan peningkatan kes cerai di negara ini. langkah awal haruslah diambil untuk memperkukuhkan istitusi kekeluargaan yang menjadi asas kepada pembentukan peribadi para generasi muda. kegagalan institusi kekeluargaan seperti perceraian juga menyebabkan anakanak kurang perhatian. Penggunaan dadah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian pengambilnya. Si penagih akan menjauhkan diri daripada masyarakat umum dan bergaul hanya dengan . penggunaan secara tidak sengaja dan untuk mengatasi masalah tekanan jiwa. Antara kesan pengambilan dadah ialah ketagihan.secara langsung adalah pengaruh daripada rakan sebaya. Bukan itu sahaja. akibat yang jelas ke atas penagih ialah dari segi tingkahlaku diri penagih itu sendiri. Manakala bagi faktor yang mendorong mereka secara tidak langsung ke arah penggunaan dadah ialah selepas menerima rawatan perubatan. bekas penagih dadah akan mengalami kecenderungan menagih semula setelah berhenti menggunakan dadah untuk beberapa waktu. merempit dan bohsia. Selain itu. merasa terdesak atau gian untuk mengambil dadah lebih-lebih lagi bila cuba mengurangkan atau berhenti menggunakan dadah dan tidak dapat mengawal jumlah kekerapan penggunaannya. Seperti yang kita sedia maklum. Oleh itu. Mufti telah mengeluarkan fatwa bahawa dadah adalah haram di sisi Islam kerana ciri-cirinya yang menyerupai sifat arak iaitu merosakkan akal dan menimbulkan masalah kesihatan. perhubungan tanpa batasan. Justeru. mengatasi keperluan hidup lain seperti makanan dan minuman. Mereka juga akan mengalami gejala tarikan apabila tidak menggunakan dadah. Para hadirin yang dihormati sekalian. untuk mengejar keseronokan. wujudnya perasaan ingin mencuba sesuatu yang baru dan untuk meningkatkan keseronokan seksual. Selain itu.

pembangunan dan kemajuan masyarakat boleh terjejas akibat penglibatan anak muda dengan dadah. ketenteraman. penagihan dadah oleh seseorang individu turut memberi impak kepada keluarga mereka dan masyarakat sekeliling. malas dan kelihatan berada dalam khayalan. mencuri. berperasaan ganas. lemah tenaga. Keadaan seperti ini sudah tentu mengganggu keamanan. Ia tidak bertanggungjawab kepada kerja atau persekolahannya. . Suasana hidup di dalam masyarakat tidak lagi tenteram kerana terdapatnya kejadian meragut. Diri penagih boleh menjadi bebanan kepada keluarganya kerana terpaksa menghabiskan masa. tenaga dan wang yang banyak untuk merawatnya. rasa ketagihan yang berlebihan. Persengketaan dan perselisihan faham antara sebuah keluarga dengan keluarga yang lain boleh terjadi akibat penglibatan anak-anak dengan dadah. penagih menjadi kurus. Hadirin yang budiman. Harapan ibu bapa ke atas anak yang telah terlibat dengan dadah menjadi musnah. sakit perut dan berkemungkinan mati kerana mengambil dadah secara berlebihan. Golongan penagih dadah ini bukan sahaja menzalimi diri mereka sendiri malah menyusahkan ramai pihak. maruah dan nama baik keluarga mereka akan tercemar dalam kalangan masyarakat. Dari segi fizikal. ketertiban peraturan dan undang-undang negara. dan merompak yang dilakukan oleh penagih-penagih yang memerlukan wang untuk membeli dadah. penjenayah serta penipu. Seterusnya. kos kemudahan-kemudahan rawatan dan pemulihan penagih dadah serta kos penyelenggaraan program-program pencegahan yang telah dijalankan oleh kerajaan. Hal ini termasuklah kerugian akibat pengurangan daya pengeluaran ekonomi. Bagi keluarga penagih-penagih dadah ini. Bukan itu sahaja. negara terpaksa menanggung kos yang tinggi akibat daripada masalah dadah yang melanda negara ini. Pada masa kini. pengsan. Hal ini kerana. kesan penagihan dadah ini amat memberi kesan yang mendalam kepada negara. penagih boleh kehilangan tenaga seks. Perpaduan. Hal ini amat menyedihkan terutama bagi ibu bapa yang sentiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi orang yang berguna dan berjaya dalam hidup mereka.kumpulan penagih-penagih dadah. Didapati 40% daripada banduan penjara adalah pesalah dadah. Daya tahan badan penagih akan menjadi lemah dan ia mudah dijangkiti pelbagai penyakit. pitam.

keluarga. rupa paras dan kebersihan diri yang tidak terurus. jiran dan masyarakat. Di dalam menjayakan usaha kerajaan untuk memulihkan para penagih tegar. Biarpun sudah 51 tahun Malaysia mengecap nikmat kemerdekaan. kita tidak harus membuat kesimpulan sendiri bahawa seseorang itu penagih dadah berdasarkan tandatanda ini sahaja. isu dadah masih melanda masyarakatnya. serta mempunyai parut dan bekas suntikan di lengan. Gula-gula dibeli di kedai Pak Ya. Sebelum saya mengundurkan diri. bertanya terus-terang kepada diri yang berkaitan ataupun merujuk kepada pakar perubatan. kurang berat badan. izinkan saya menghadiakan serangkap pantun . Ada baiknya kita menyiasat dahulu.Para Hadirin hadirat sekalian. Justeru. Itu adalah jalan terbaik untuk menangani masalah ini agar para generasi muda dapat dicegah daripada awal sebelum mereka menjadi penagih tegar. . Hal ini memastikan agar kita dapat hidup dengan aman dan damai sebagai masyarakat yang bersih daripada masalah sosial. para ibu bapa haruslah memantau anak-anak mereka yang mungkin terjebak dengan dadah melalui tanda-tanda seperti meradang tidak tentu sebab. Oleh yang demikian. hilang selera makan. Rosak belia. Para pemimpin negara sangat khuatir dengan penularan gejala ini kerana ia berupaya memusnahkan apa yang kita ada pada hari ini termasuk anak-anak. rosaklah bangsa. Kesimpulannya. Bagaimanapun. Pak Pandir makan gula-gula. Oleh itu kerajaan telah mengadakan pelbagai kempen agar dapat menyeru supaya semua ahli masyarakat bangkit menentang dadah dengan memastikan keluarga dan persekitaran mereka bebas daripada najis dadah tersebut. usaha untuk memeranginya terus dituntut walaupun ia kini merupakan masalah global. ahli keluarga haruslah memainkan peranan penting dengan memberikan semangat yang berterusan sejajar dengan program pemulihan yang disediakan di pusat-pusat serenti. semua pihak haruslah memainkan peranan dalam memastikan para generasi muda bebas daripada najis dadah. mata berkaca-kaca dan berair atau mata yang redup dan kuyu. Perangi dadah musuh Negara.

dapat disimpulkan bahawa seseorang pemidato haruslah bersedia dalam menyampaikan ucapan mereka samada dari segi fizikal.Sekian. emosi mahupun persediaan mengenai maklumat pidato itu sendiri. wassalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh. “Practise make perfect”. wabillah hi taufik wal hidayah. . Latihan akan menjadikan seseorang pemidato itu lebih berkeyakinan dan selesa berhadapan dengan penonton. Pengalaman juga akan menghakis perasaan gementar dalam diri mereka seperti pepatah Inggeris. Mereka haruslah yakin dalam menyampaikan ucapan dan pada masa yang sama mengawal rasa gementar yang wujud dalam diri mereka. KESIMPULAN Setelah pelbagai tips yang diberikan.

my/bm/nasihat/nasihat_faq/faq_polis/faq_pegenalan_da dah.org.kosmo.my/kosmo/content.htm • http://www.asp? y=2008&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm .com.SUMBER RUJUKAN • • Buku Juara Pentas!:Panduan praktikal pengucapan awam www.sabah.com http://www.google.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful