P. 1
Pidato - Dadah Pemusnah Bangsa

Pidato - Dadah Pemusnah Bangsa

2.0

|Views: 5,341|Likes:
Published by shahida_zulkifli

More info:

Published by: shahida_zulkifli on Mar 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/07/2015

pdf

text

original

PENGUCAPAN AWAM

_____________________________________________________________________________ _

Tugasan susulan “PIDATO” _____________________________________________________________________________ _

NAMA AHLI:

SITI KHATIJAH BT MOHD SALLEH WAN NURSHAHIDA BT WAN ZULKIFLI NUR SUZILA BT MOHD SABRI NUR SUWAIBATUL ASLAMIAH BT KAMARUDIN

A08A087 A08A095 A08A071 A08A070

(SAK1_1B) (SAK1_1B) (SAK1_1C) (SAK1_1A)

maka anda perlu memahami keperluan pelajar sekolah yang langsung tidak tahu mengenai keperluan dan bersungguh bagi mengetahui sejarah. teladan ataupun kisah sebenar perjuangan kemerdekaan negara. 1. 4m ialah memahami. Memahami Memahami apakah keperluan pendengar ataupun penonton. 2. HASBI B MOHD HARON DEFINISI PIDATO Pidato ialah Syarahan kepada umum atas tajuk tertentu yang disampaikan oleh seorang penyampai yang dipanggil ‘pemidato’ yang mengandungi pendahuluan. PROSES 4M DALAM PENGUCAPAN AWAM Kaedah ini berkesan membantu dan membimbing anda mencipta ucapan yang baik. menghafal dan melafaz.KANGGADEVI A/P MURTHI A08A144 (SAK1_1D) PENSYARAH : ENCIK. menghayati. Pidato yang baik akan memberi kesan positif kepada orang yang mendengar pidato tersebut. Menghayati . isi dan penutup. Contoh: Sekiranya anda diamanahkan untuk berucap berkenaan isu kemerdekaan untuk pelajar sekolah rendah.

Elemen-elemen penampilan diri mempunyai maksud yang unik dan boleh membantu hadirin memahami mesej yang ingin disampaikan oleh penceramah sekiranya . Begitu juga anda perlu menghafal kata kunci secara rangka mengenai sejarah kemerdekaan.Menghayati topik dengan penuh emosi. Lafazkan perkataan-perkataan dengan penuh yakin. semua kata kunci ada di ingatan anda ataupun anda menceritakannya dengan penuh emosi dan licin seolaholah anda adalah seorang pejuang kemerdekaan. PENAMPILAN DIRI Penampilan diri merangkumi gaya atau “bahasa bukan lisan”. 4. Melafaz Jangan panik ataupn gugup semasa hendak berucap. Contoh: Semasa persediaan untuk berucap. anda perlu lancar menceritakannya seolah-olah anda memang mahir menceritakannya. 3. Perasaan perlu tenang dan jiwa perlu bersemangat. anda perlu membuat kajian dan penyelidikan maklumat mengenai isu kemerdekaan dan memahaminya serta menghayati suasana keperitan atau kesukaran yang dialami oleh para pejuang kemerdekaan. anda perlu meghafal dan mengingati beberapa kata kunci seperti nama-nama tokoh. Contoh: Bagi menceritakan isu kemerdekaan. Ini merupakan satu elemen penting dalam pengucapan awam. Menghafal Penghafal juga berkait rapat dengan ketajaman fikiran dan kelancaran penggucapan awam. Contoh: Apabila anda berada di hadapan penonton untuk berucap mengenai kemerdekaan. tarikh ataupun tempat serta beberapa fakta yang sesuai.

Gaya hendaklah lahir daripada keikhlasan yang mendalam. Kelakuan tangan seperti penggunaan jari-jari.Kelakuan tangan Kelakuan tubuh badan pemidato sentiasa diperhatikan oleh hadirin. 3. menyatakan tidak setuju tentang sesuatu perkara misalnya dengan menggeleng atau menggerakkan jari telunjuk ke kiri dan kanan juga merupakan satu kelakuan tangan yang dapat menarik para penonton. Ini dapat menyokong perkataan atau ucapan anda misalnya dengan menunjukkan tiga jari bagi menyatakan tiga perkara penting. Antara elemen penampilan diri ialah: 1.penceramah tahu menggunakannya dengan baik dan cermat.Cemek muka atau air muka . lengan. Penyampaian yang baik harus disertai dengan emosi serta semangat yang tinggi. anda dapat mengimbangkan tubuh badan anda dengan baik. Kelakuan tubuh yang kelihatan kaku atau kelam-kabut kerana tergamam. 2. Sesuatu pengucapan awam pada hakikatnya bermula apabila pemidato mula berjalan menuju ke pentas. Mengukuhkan hujah contohnya dengan mengepalkan jari menjadi penumbuk untuk menunjukkan kesatuan juga adalah satu isyarat yang bagus. Pemidato boleh diam sejenak dan melihat penonton dengan pandangan tajam untuk menarik perhatian hadirin.Kelakuan badan yang semula jadi Pastikan apabila anda berdiri. gaya tidak perlulah sampai keterlaluan sehingga menampakkan ia dibuat-buat. keduadua tangan disertai dengan postures seperti goyangan badan dan gelengan kepala boleh memberi makna tertentu. takut atau darah gemuruh boleh mempengaruhi persepsi dan sikap hadirin terhadap penceramah. Selain itu. Walaubagaimanapun.

Kelancaran . Temuan mata mempunyai peranan penting dalam pengucapan awam. 4. Nada suara anda mencerminkan apakah anda bersungguh dan yakin pada diri sendiri dan ucapan anda. Air muka pemidato haruslah selari dengan perasaan dan ucapan yang disampaikan. tidak berminat dan tidak komited. Oleh itu. ikhlas. 5. peka. Ia menggambarkan keyakinan diri. maka penceramah hendaklah berwajah manis dan memberikan senyuman. Ada beberapa teknik bagi mengurangkan rasa takut ketika berhadapan dengan hadirin. pemidato disarankan menggunakan nada yang jelas dan intonasi yang sesuai ketika berpidato.Merupakan salah satu elemen paling awal yang dinilai oleh hadirin untuk menentukan sama ada seseorang penceramah itu mempunyai keyakinan diri dan berwibawa. Ketiadaan atau kekurangan temuan mata menggambarkan helah. 6.Suara yang jelas Ucapan yang disampaikan dengan nada monotoni (satu nada) akan membosankan dan menjadikan hadirin mengantuk. kemudian berhenti sebentar dan menyambungnya dengan menyilang pandangan matanya ke arah hadirin yang berada dibahagian belakang seperti mana huruf “z”.Temuan mata Temuan mata menjadi penghubung penting antara pemidato dengan hadirin. Jika pemidato sedang menyatakan sesuatu yang menggembirakan. minat dan komited. Antaranya penceramah menggerakkan pandangan matanya dari kanan ke kiri. Manakala nada bahasa yang terjerit-jerit akan menyebabkan sebahagian hadirin meninggalkan majlis ceramah anda. tidak ikhlas.

Ia boleh menambahbaikkan daya tarikan rupa paras dan penampilan diri. MEMAHAMI TINDAK BALAS PENONTON Anda perlu melihat. Antara tindak balas penonton yang biasa adalah seperti berikut: • • • • • • • Cepat memahami setiap perkara Berminat bagi mengikuti ucapan anda Cepat rasa mengantuk Sentiasa menulis bagi menyalin Mendengar dengan penuh minat Merasakan tahu segala-galanya Sentiasa senyum . 7. Sebaiknya. Pakaian haruslah sesuai dan tidak bertujuan menunjuk-nunjuk. Sebaliknya jika ucapan yang terlalu lembap menyebabkan orang tidak sabar. seorang pemidato haruslah berpidato dengan rileks pada kelajuan yang sederhana.Aspek kelancaran dalam pengucapan awam dapat menghidupkan suasana ceramah dan boleh juga menghambarkan suasana.Pakaian Pakaian yang sesuai adalah penting bagi meningkatkan kewibawaan pemidato. mengkaji dan memahami tindak balas penonton semasa anda menyampaikan pidato supaya anda dapat memperbaiki penyampaian anda itu. malah dapat menambahkan keyakinan hadirin terhadap pemidato dan membuatkan hadirin selesa. Penceramah yang berucap terlalu laju menyebabkan hadirin tidak dapat menangkap maksud yang ingin disampaikan oleh penceramah.

dua penyelidik yang tidak asing lagi dalam bidang “ketakutan berkomunikasi”. bahawa 70% daripadanya menyatakan takut untuk berucap di khalayak ramai.• • • • • • • • • • • • • • • Sukakan perkara-perkara yang pelik Mengagumi penceramah Suka berbual-bual Tidak mahu berkerjasama Suka mengajukan soalan Asyik keluar masuk dewan Suka melihat jam di tangan ataupun dinding Menangguk kepala dan menggigit pen Berangan-angan perkara lain Tidak suka dikritik Suka dipanggil namanya Bersemangat Mudah panic apabila diajukan soalan Pemalu dan pendiam Berserabut dengan masalah BERUCAP DENGAN PENUH YAKIN Richmond dan McCroskey (1995). . mendapati daripada ribuan responden yang terdiri daripada para pelajar universiti yang mengambil bahagian dalam satu kaji selidik.

kita harus memilih untuk berucap lebih awal kerana ia boleh mengelakkan kita daripada tertunggutunggu dalam keadaan berdebar-debar. Ini menyebabkan kadar pernafasan meningkat dengan laju dan seseorang itu berpeluh dengan cepat. kebiasaannya para hadirin lebih . maka ia adalah suatu yang normal. MENANGANI TEKANAN STRATEGI MEMBINA KEYAKINAN DIRI 1. pemidato akan bertambah menjadi lebih bertenaga dalam usaha persediaannya untuk menyampaikan pidato.Bagi Richmond dan McCroskey. Bagi menangani rasa takut. Sepatutnya matlamat penyampai ialah bukan menghapuskan debaran tetapi mengawal debaran dengan cara yang betul supaya penyampai dapat menghasilkan ucapan yang baik. Bagi mengawal debaran ini. reaksi kimia dan fisiologi dalam tubuh badan manusia akan bertindak dengan mengepam adrenalina ke dalam laluan darah. penyampai perlu mengetahui strategi menangani tekanan. Selain itu. jika seseorang itu mempunyai rasa takut atau berdebar untuk berucap di khalayak ramai. MENGAWAL RASA GEMENTAR ATAU TAKUT Gemuruh atau rasa takut boleh menjadi sumber inspirasi dan penguat semangat seseorang. Perasaan takut menunjukkan bahawa pemidato tersebut peka terhadap keberkesanan ucapan yang akan disampaikannya. Ini adalah proses normal dalam badan yang meningkatkan debaran jantung menjadi lebih cepat. Jika diberi pilihan sama ada untuk berucap dahulu atau berucap kemudian. Justeru.

memberi perhatian kepada awalan program berbanding dipenghujungan program. 7. penyediaan bahan. STRATEGI BERHADAPAN DENGAN PARA HADIRIN 1. 3. . Belajar daripada pengalaman samaada yang pernah kita dilalui atau daripada pengalaman orang lain yang pernah disaksikan. dan perancangan bagaimana untuk membentangkan ucapan. Pastikan kita suka terhadap topik yang ingin disampaikan dan mampu untuk mengupasnya dengan baik. Jangan fokus terhadap kebimbangan atau perasaan gementar. 4. 2. 6. Alihkan fokus itu dengan menyibukkan diri dengan berlatih berucap dan menyediakan bahan secukupnya. Fikir positif iaitu dengan memikirkan kekuatan dan kehebatan yang ada serta sejarah kecemerlangan yang pernah dicipta pada sebelum ini. 8. Lakukan senaman ringkas bagi menghilangkan rasa gementar. Dapatkan pandangan. Mengetahui prinsip-prinsip yang perlu ada di dalam pengucapan awam seperti persediaan sebelum berucap. Apatah lagi apabila ramai peserta akan pulang lebih awal. Menarik nafas panjang sebelum memulakan pembentangan ucapan. Ini semua akan membantu kita untuk menjadi lebih yakin terhadap kemampuan diri sendiri. 5. nasihat dan kritikan daripada rakan-rakan terhadap isi ucapan dan penyampaian ucapan semasa membuat latihan.

2. penyampai boleh mengalihkan pandangan ke kiri dan kanan dalam bentuk ‘Z’ dan sekali-sekala berhenti pada satu-satu sudut pandangan. Di bawah lembayung kata. . Letakkan kertas nota di atas meja. Assalamualaikum dan salam sejahtera. CONTOH SKRIP PIDATO Dadah Pemusnah Negara Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. apabila dimasukkan ke dalam tubuh badan secara disuntik. ia boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisma dari segi fizikal atau mental. Prof Ir Dr Zainai bin Mohammad. Berdiri megahnya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan pidato yang bertajuk “Dadah Pemusnah Negara”. Tidak perlu mengekalkan temuan mata sepanjang masa. Sentiasa menganggap jumlahnya adalah kecil. 4. Yang berbahagia barisan Pensyarah Universiti Malaysia Kelantan. Rapatkan kedua-dua tapak tangan dan tekan satu tapak tangan dengan satu tapak tangan lagi dengan gaya yang bersahaja untuk sekali-sekala. samaada asli atau tiruan. Elakkan memegang kertas supaya tidak kelihatan terketar-ketar. Jika gementar berhadapan dengan para hadirin. Anggaplah para hadirin sebagai kawan-kawan atau ahli keluarga dan bukannya musuh. jangan pandang ke bawah tetapi pandanglah di bahagian atas kepala hadirin seolah-olah kita yakin memandang mereka. 3. serta tidak lupa siswa siswi yang dirahmati Allah sekalian. 5. 'Dadah' merupakan apa-apa jua bahan kimia. Yang dihormati Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan. dihidu. dihisap atau dimakan.

Begitu juga dengan ibu bapa. dadah telah diisytiharkan sebagai musuh negara kerana ia melibatkan segenap lapisan masyarakat dan bangsa. tembakau ganja. Namun. Untuk pengetahuan para hadirin. dan heroin. Para hadirin sekalian. minyak hasish. Sabda Nabi Muhammad s. depresen. para remaja banyak menghabiskan masa mereka di sekolah berbanding di rumah. syabu. candu mentah. dadah terbahagi kepada empat jenis iaitu Kabis. Stimulan. Hal ini kerana. nasrani maupun majusi”.Hadirin dan hadirat sekalian. Oleh itu. pil ectasy. Seperti yang kita sedia maklum. bes morpin. Maka ibu bapalah yang menjadikan mereka yahudi. Dadah boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti daun ganja. Komitmen mereka adalah penting dalam menjayakan usaha-usaha yang telah dijalankan oleh kerajaan contohnya seperti kempen “Belia Benci Dadah”. Sebahagian besarnya adalah beliabelia yang masih bersekolah sama ada di sekolah kerajaan.w yang bermaksud “ setiap anak yang dilahirkan dalam keadaan fitrah (bersih). amphetamine. maka usaha untuk menanganinya menjadi tugas dan tanggungjawab semua pihak terutamanya para pendidik. Di antara faktor-faktor yang mendorong mereka ke arah penggunaan dadah . guru-guru dan pensyarah haruslah memainkan peranan utama dalam membentuk peribadi seseorang daripada terjebak dengan najis dadah. Oleh itu. bunga dan buah kopi. sampai bila kita harus bergantung kepada pihak polis semata-mata? Pencegahan dari awal haruslah diambil oleh semua pihak. ganja kering. Pengedaran dadah tersebut semakin berleluasa kini dan aktiviti membanteras jenayah ini semakin giat dijalankan oleh pihak yang berkuasa.a. berkesan dan bersesuaian untuk jangka pendek dan panjang. Profil Penagihan di Malaysia menunjukkan bahawa sebahagian besar daripada penagih dadah adalah di dalam lingkungan umur antara 15-25 tahun. swasta ataupun di pusat-pusat pengajian tinggi. amat penting bagi golongan ini melengkapkan diri dengan strategi maupun kaedah bertindak tertentu yang releven. mereka merupakan orang yang paling rapat dengan anakanak. Depresen dan Opiat. Ini disebabkan pendidik terlibat secara langsung dengan para pelajar yang menjadi aset penting negara pada masa hadapan.

Mereka juga akan mengalami gejala tarikan apabila tidak menggunakan dadah. mengatasi keperluan hidup lain seperti makanan dan minuman. kegagalan institusi kekeluargaan seperti perceraian juga menyebabkan anakanak kurang perhatian. Selain itu. Bukan itu sahaja. Antara kesan pengambilan dadah ialah ketagihan. merasa terdesak atau gian untuk mengambil dadah lebih-lebih lagi bila cuba mengurangkan atau berhenti menggunakan dadah dan tidak dapat mengawal jumlah kekerapan penggunaannya. Manakala bagi faktor yang mendorong mereka secara tidak langsung ke arah penggunaan dadah ialah selepas menerima rawatan perubatan. kasih sayang dan pendidikan termasuklah hal agama. Para hadirin yang dihormati sekalian. Si penagih akan menjauhkan diri daripada masyarakat umum dan bergaul hanya dengan . Penggunaan dadah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian pengambilnya. perhubungan tanpa batasan. pembesaran anak-anak yang tidak dipantau oleh ibu bapa menyebabkan mereka mudah terpengaruh dengan budaya yang tidak sihat dan terlibat dengan masalah sosial seperti merokok. untuk mengejar keseronokan. akibat yang jelas ke atas penagih ialah dari segi tingkahlaku diri penagih itu sendiri. penggunaan secara tidak sengaja dan untuk mengatasi masalah tekanan jiwa. minum arak. Hal ini telah menjadi serius dengan peningkatan kes cerai di negara ini. merempit dan bohsia. wujudnya perasaan ingin mencuba sesuatu yang baru dan untuk meningkatkan keseronokan seksual. Oleh itu. langkah awal haruslah diambil untuk memperkukuhkan istitusi kekeluargaan yang menjadi asas kepada pembentukan peribadi para generasi muda. Seperti yang kita sedia maklum.secara langsung adalah pengaruh daripada rakan sebaya. Mufti telah mengeluarkan fatwa bahawa dadah adalah haram di sisi Islam kerana ciri-cirinya yang menyerupai sifat arak iaitu merosakkan akal dan menimbulkan masalah kesihatan. Justeru. bekas penagih dadah akan mengalami kecenderungan menagih semula setelah berhenti menggunakan dadah untuk beberapa waktu. Selain itu.

berperasaan ganas. lemah tenaga. penjenayah serta penipu. Perpaduan. Dari segi fizikal. penagihan dadah oleh seseorang individu turut memberi impak kepada keluarga mereka dan masyarakat sekeliling. Hal ini amat menyedihkan terutama bagi ibu bapa yang sentiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi orang yang berguna dan berjaya dalam hidup mereka. Keadaan seperti ini sudah tentu mengganggu keamanan. Harapan ibu bapa ke atas anak yang telah terlibat dengan dadah menjadi musnah. Hal ini kerana. kos kemudahan-kemudahan rawatan dan pemulihan penagih dadah serta kos penyelenggaraan program-program pencegahan yang telah dijalankan oleh kerajaan. sakit perut dan berkemungkinan mati kerana mengambil dadah secara berlebihan. Pada masa kini. Persengketaan dan perselisihan faham antara sebuah keluarga dengan keluarga yang lain boleh terjadi akibat penglibatan anak-anak dengan dadah. penagih menjadi kurus. Hal ini termasuklah kerugian akibat pengurangan daya pengeluaran ekonomi. pengsan. Daya tahan badan penagih akan menjadi lemah dan ia mudah dijangkiti pelbagai penyakit. Diri penagih boleh menjadi bebanan kepada keluarganya kerana terpaksa menghabiskan masa.kumpulan penagih-penagih dadah. dan merompak yang dilakukan oleh penagih-penagih yang memerlukan wang untuk membeli dadah. kesan penagihan dadah ini amat memberi kesan yang mendalam kepada negara. ketertiban peraturan dan undang-undang negara. Bagi keluarga penagih-penagih dadah ini. negara terpaksa menanggung kos yang tinggi akibat daripada masalah dadah yang melanda negara ini. Golongan penagih dadah ini bukan sahaja menzalimi diri mereka sendiri malah menyusahkan ramai pihak. malas dan kelihatan berada dalam khayalan. ketenteraman. Bukan itu sahaja. rasa ketagihan yang berlebihan. mencuri. Didapati 40% daripada banduan penjara adalah pesalah dadah. Seterusnya. . pembangunan dan kemajuan masyarakat boleh terjejas akibat penglibatan anak muda dengan dadah. tenaga dan wang yang banyak untuk merawatnya. pitam. Ia tidak bertanggungjawab kepada kerja atau persekolahannya. penagih boleh kehilangan tenaga seks. Suasana hidup di dalam masyarakat tidak lagi tenteram kerana terdapatnya kejadian meragut. Hadirin yang budiman. maruah dan nama baik keluarga mereka akan tercemar dalam kalangan masyarakat.

usaha untuk memeranginya terus dituntut walaupun ia kini merupakan masalah global. izinkan saya menghadiakan serangkap pantun . Itu adalah jalan terbaik untuk menangani masalah ini agar para generasi muda dapat dicegah daripada awal sebelum mereka menjadi penagih tegar. Bagaimanapun. kurang berat badan. Ada baiknya kita menyiasat dahulu. jiran dan masyarakat. Pak Pandir makan gula-gula. ahli keluarga haruslah memainkan peranan penting dengan memberikan semangat yang berterusan sejajar dengan program pemulihan yang disediakan di pusat-pusat serenti. hilang selera makan. Rosak belia. keluarga. para ibu bapa haruslah memantau anak-anak mereka yang mungkin terjebak dengan dadah melalui tanda-tanda seperti meradang tidak tentu sebab. rupa paras dan kebersihan diri yang tidak terurus. Di dalam menjayakan usaha kerajaan untuk memulihkan para penagih tegar. mata berkaca-kaca dan berair atau mata yang redup dan kuyu. Sebelum saya mengundurkan diri. Gula-gula dibeli di kedai Pak Ya. Perangi dadah musuh Negara. bertanya terus-terang kepada diri yang berkaitan ataupun merujuk kepada pakar perubatan. Justeru. isu dadah masih melanda masyarakatnya. . Oleh yang demikian. Hal ini memastikan agar kita dapat hidup dengan aman dan damai sebagai masyarakat yang bersih daripada masalah sosial. Biarpun sudah 51 tahun Malaysia mengecap nikmat kemerdekaan. kita tidak harus membuat kesimpulan sendiri bahawa seseorang itu penagih dadah berdasarkan tandatanda ini sahaja. Oleh itu kerajaan telah mengadakan pelbagai kempen agar dapat menyeru supaya semua ahli masyarakat bangkit menentang dadah dengan memastikan keluarga dan persekitaran mereka bebas daripada najis dadah tersebut. Kesimpulannya. semua pihak haruslah memainkan peranan dalam memastikan para generasi muda bebas daripada najis dadah. Para pemimpin negara sangat khuatir dengan penularan gejala ini kerana ia berupaya memusnahkan apa yang kita ada pada hari ini termasuk anak-anak. rosaklah bangsa. serta mempunyai parut dan bekas suntikan di lengan.Para Hadirin hadirat sekalian.

wassalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh. emosi mahupun persediaan mengenai maklumat pidato itu sendiri. dapat disimpulkan bahawa seseorang pemidato haruslah bersedia dalam menyampaikan ucapan mereka samada dari segi fizikal. . Mereka haruslah yakin dalam menyampaikan ucapan dan pada masa yang sama mengawal rasa gementar yang wujud dalam diri mereka. wabillah hi taufik wal hidayah. KESIMPULAN Setelah pelbagai tips yang diberikan. “Practise make perfect”. Pengalaman juga akan menghakis perasaan gementar dalam diri mereka seperti pepatah Inggeris.Sekian. Latihan akan menjadikan seseorang pemidato itu lebih berkeyakinan dan selesa berhadapan dengan penonton.

my/kosmo/content.com.google.asp? y=2008&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.com http://www.htm .sabah.org.my/bm/nasihat/nasihat_faq/faq_polis/faq_pegenalan_da dah.kosmo.SUMBER RUJUKAN • • Buku Juara Pentas!:Panduan praktikal pengucapan awam www.htm • http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->