PENGUCAPAN AWAM

_____________________________________________________________________________ _

Tugasan susulan “PIDATO” _____________________________________________________________________________ _

NAMA AHLI:

SITI KHATIJAH BT MOHD SALLEH WAN NURSHAHIDA BT WAN ZULKIFLI NUR SUZILA BT MOHD SABRI NUR SUWAIBATUL ASLAMIAH BT KAMARUDIN

A08A087 A08A095 A08A071 A08A070

(SAK1_1B) (SAK1_1B) (SAK1_1C) (SAK1_1A)

2. PROSES 4M DALAM PENGUCAPAN AWAM Kaedah ini berkesan membantu dan membimbing anda mencipta ucapan yang baik. Contoh: Sekiranya anda diamanahkan untuk berucap berkenaan isu kemerdekaan untuk pelajar sekolah rendah. Menghayati . menghafal dan melafaz. 4m ialah memahami. menghayati. 1. HASBI B MOHD HARON DEFINISI PIDATO Pidato ialah Syarahan kepada umum atas tajuk tertentu yang disampaikan oleh seorang penyampai yang dipanggil ‘pemidato’ yang mengandungi pendahuluan. teladan ataupun kisah sebenar perjuangan kemerdekaan negara. Pidato yang baik akan memberi kesan positif kepada orang yang mendengar pidato tersebut.KANGGADEVI A/P MURTHI A08A144 (SAK1_1D) PENSYARAH : ENCIK. isi dan penutup. Memahami Memahami apakah keperluan pendengar ataupun penonton. maka anda perlu memahami keperluan pelajar sekolah yang langsung tidak tahu mengenai keperluan dan bersungguh bagi mengetahui sejarah.

anda perlu lancar menceritakannya seolah-olah anda memang mahir menceritakannya. Perasaan perlu tenang dan jiwa perlu bersemangat. Lafazkan perkataan-perkataan dengan penuh yakin.Menghayati topik dengan penuh emosi. 3. anda perlu meghafal dan mengingati beberapa kata kunci seperti nama-nama tokoh. PENAMPILAN DIRI Penampilan diri merangkumi gaya atau “bahasa bukan lisan”. Melafaz Jangan panik ataupn gugup semasa hendak berucap. Contoh: Bagi menceritakan isu kemerdekaan. Elemen-elemen penampilan diri mempunyai maksud yang unik dan boleh membantu hadirin memahami mesej yang ingin disampaikan oleh penceramah sekiranya . Menghafal Penghafal juga berkait rapat dengan ketajaman fikiran dan kelancaran penggucapan awam. tarikh ataupun tempat serta beberapa fakta yang sesuai. Ini merupakan satu elemen penting dalam pengucapan awam. Begitu juga anda perlu menghafal kata kunci secara rangka mengenai sejarah kemerdekaan. Contoh: Apabila anda berada di hadapan penonton untuk berucap mengenai kemerdekaan. semua kata kunci ada di ingatan anda ataupun anda menceritakannya dengan penuh emosi dan licin seolaholah anda adalah seorang pejuang kemerdekaan. Contoh: Semasa persediaan untuk berucap. 4. anda perlu membuat kajian dan penyelidikan maklumat mengenai isu kemerdekaan dan memahaminya serta menghayati suasana keperitan atau kesukaran yang dialami oleh para pejuang kemerdekaan.

Mengukuhkan hujah contohnya dengan mengepalkan jari menjadi penumbuk untuk menunjukkan kesatuan juga adalah satu isyarat yang bagus. Sesuatu pengucapan awam pada hakikatnya bermula apabila pemidato mula berjalan menuju ke pentas. 2.penceramah tahu menggunakannya dengan baik dan cermat. anda dapat mengimbangkan tubuh badan anda dengan baik. Penyampaian yang baik harus disertai dengan emosi serta semangat yang tinggi. Walaubagaimanapun. takut atau darah gemuruh boleh mempengaruhi persepsi dan sikap hadirin terhadap penceramah. Kelakuan tangan seperti penggunaan jari-jari. gaya tidak perlulah sampai keterlaluan sehingga menampakkan ia dibuat-buat. Gaya hendaklah lahir daripada keikhlasan yang mendalam.Cemek muka atau air muka . 3. Antara elemen penampilan diri ialah: 1. Ini dapat menyokong perkataan atau ucapan anda misalnya dengan menunjukkan tiga jari bagi menyatakan tiga perkara penting.Kelakuan badan yang semula jadi Pastikan apabila anda berdiri. Selain itu. lengan. keduadua tangan disertai dengan postures seperti goyangan badan dan gelengan kepala boleh memberi makna tertentu. Pemidato boleh diam sejenak dan melihat penonton dengan pandangan tajam untuk menarik perhatian hadirin. Kelakuan tubuh yang kelihatan kaku atau kelam-kabut kerana tergamam.Kelakuan tangan Kelakuan tubuh badan pemidato sentiasa diperhatikan oleh hadirin. menyatakan tidak setuju tentang sesuatu perkara misalnya dengan menggeleng atau menggerakkan jari telunjuk ke kiri dan kanan juga merupakan satu kelakuan tangan yang dapat menarik para penonton.

Ada beberapa teknik bagi mengurangkan rasa takut ketika berhadapan dengan hadirin. minat dan komited. maka penceramah hendaklah berwajah manis dan memberikan senyuman. 6. ikhlas. Manakala nada bahasa yang terjerit-jerit akan menyebabkan sebahagian hadirin meninggalkan majlis ceramah anda.Suara yang jelas Ucapan yang disampaikan dengan nada monotoni (satu nada) akan membosankan dan menjadikan hadirin mengantuk.Merupakan salah satu elemen paling awal yang dinilai oleh hadirin untuk menentukan sama ada seseorang penceramah itu mempunyai keyakinan diri dan berwibawa. Oleh itu.Temuan mata Temuan mata menjadi penghubung penting antara pemidato dengan hadirin. Jika pemidato sedang menyatakan sesuatu yang menggembirakan. 5. Ia menggambarkan keyakinan diri. peka. Air muka pemidato haruslah selari dengan perasaan dan ucapan yang disampaikan. 4. tidak ikhlas.Kelancaran . Temuan mata mempunyai peranan penting dalam pengucapan awam. tidak berminat dan tidak komited. Ketiadaan atau kekurangan temuan mata menggambarkan helah. Nada suara anda mencerminkan apakah anda bersungguh dan yakin pada diri sendiri dan ucapan anda. pemidato disarankan menggunakan nada yang jelas dan intonasi yang sesuai ketika berpidato. kemudian berhenti sebentar dan menyambungnya dengan menyilang pandangan matanya ke arah hadirin yang berada dibahagian belakang seperti mana huruf “z”. Antaranya penceramah menggerakkan pandangan matanya dari kanan ke kiri.

Penceramah yang berucap terlalu laju menyebabkan hadirin tidak dapat menangkap maksud yang ingin disampaikan oleh penceramah. Antara tindak balas penonton yang biasa adalah seperti berikut: • • • • • • • Cepat memahami setiap perkara Berminat bagi mengikuti ucapan anda Cepat rasa mengantuk Sentiasa menulis bagi menyalin Mendengar dengan penuh minat Merasakan tahu segala-galanya Sentiasa senyum . Ia boleh menambahbaikkan daya tarikan rupa paras dan penampilan diri. Sebaliknya jika ucapan yang terlalu lembap menyebabkan orang tidak sabar. malah dapat menambahkan keyakinan hadirin terhadap pemidato dan membuatkan hadirin selesa. Pakaian haruslah sesuai dan tidak bertujuan menunjuk-nunjuk. 7.Aspek kelancaran dalam pengucapan awam dapat menghidupkan suasana ceramah dan boleh juga menghambarkan suasana.Pakaian Pakaian yang sesuai adalah penting bagi meningkatkan kewibawaan pemidato. seorang pemidato haruslah berpidato dengan rileks pada kelajuan yang sederhana. MEMAHAMI TINDAK BALAS PENONTON Anda perlu melihat. Sebaiknya. mengkaji dan memahami tindak balas penonton semasa anda menyampaikan pidato supaya anda dapat memperbaiki penyampaian anda itu.

bahawa 70% daripadanya menyatakan takut untuk berucap di khalayak ramai. . dua penyelidik yang tidak asing lagi dalam bidang “ketakutan berkomunikasi”.• • • • • • • • • • • • • • • Sukakan perkara-perkara yang pelik Mengagumi penceramah Suka berbual-bual Tidak mahu berkerjasama Suka mengajukan soalan Asyik keluar masuk dewan Suka melihat jam di tangan ataupun dinding Menangguk kepala dan menggigit pen Berangan-angan perkara lain Tidak suka dikritik Suka dipanggil namanya Bersemangat Mudah panic apabila diajukan soalan Pemalu dan pendiam Berserabut dengan masalah BERUCAP DENGAN PENUH YAKIN Richmond dan McCroskey (1995). mendapati daripada ribuan responden yang terdiri daripada para pelajar universiti yang mengambil bahagian dalam satu kaji selidik.

MENGAWAL RASA GEMENTAR ATAU TAKUT Gemuruh atau rasa takut boleh menjadi sumber inspirasi dan penguat semangat seseorang. kita harus memilih untuk berucap lebih awal kerana ia boleh mengelakkan kita daripada tertunggutunggu dalam keadaan berdebar-debar. Bagi menangani rasa takut. maka ia adalah suatu yang normal. Ini menyebabkan kadar pernafasan meningkat dengan laju dan seseorang itu berpeluh dengan cepat. penyampai perlu mengetahui strategi menangani tekanan. Ini adalah proses normal dalam badan yang meningkatkan debaran jantung menjadi lebih cepat.Bagi Richmond dan McCroskey. pemidato akan bertambah menjadi lebih bertenaga dalam usaha persediaannya untuk menyampaikan pidato. Selain itu. Jika diberi pilihan sama ada untuk berucap dahulu atau berucap kemudian. kebiasaannya para hadirin lebih . jika seseorang itu mempunyai rasa takut atau berdebar untuk berucap di khalayak ramai. MENANGANI TEKANAN STRATEGI MEMBINA KEYAKINAN DIRI 1. Bagi mengawal debaran ini. Sepatutnya matlamat penyampai ialah bukan menghapuskan debaran tetapi mengawal debaran dengan cara yang betul supaya penyampai dapat menghasilkan ucapan yang baik. reaksi kimia dan fisiologi dalam tubuh badan manusia akan bertindak dengan mengepam adrenalina ke dalam laluan darah. Justeru. Perasaan takut menunjukkan bahawa pemidato tersebut peka terhadap keberkesanan ucapan yang akan disampaikannya.

6. Apatah lagi apabila ramai peserta akan pulang lebih awal. Pastikan kita suka terhadap topik yang ingin disampaikan dan mampu untuk mengupasnya dengan baik. . 8. Ini semua akan membantu kita untuk menjadi lebih yakin terhadap kemampuan diri sendiri. 3. Alihkan fokus itu dengan menyibukkan diri dengan berlatih berucap dan menyediakan bahan secukupnya. Mengetahui prinsip-prinsip yang perlu ada di dalam pengucapan awam seperti persediaan sebelum berucap. Jangan fokus terhadap kebimbangan atau perasaan gementar.memberi perhatian kepada awalan program berbanding dipenghujungan program. dan perancangan bagaimana untuk membentangkan ucapan. 7. nasihat dan kritikan daripada rakan-rakan terhadap isi ucapan dan penyampaian ucapan semasa membuat latihan. Menarik nafas panjang sebelum memulakan pembentangan ucapan. 2. 5. STRATEGI BERHADAPAN DENGAN PARA HADIRIN 1. Fikir positif iaitu dengan memikirkan kekuatan dan kehebatan yang ada serta sejarah kecemerlangan yang pernah dicipta pada sebelum ini. 4. penyediaan bahan. Dapatkan pandangan. Belajar daripada pengalaman samaada yang pernah kita dilalui atau daripada pengalaman orang lain yang pernah disaksikan. Lakukan senaman ringkas bagi menghilangkan rasa gementar.

Rapatkan kedua-dua tapak tangan dan tekan satu tapak tangan dengan satu tapak tangan lagi dengan gaya yang bersahaja untuk sekali-sekala.2. Tidak perlu mengekalkan temuan mata sepanjang masa. ia boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisma dari segi fizikal atau mental. 3. Berdiri megahnya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan pidato yang bertajuk “Dadah Pemusnah Negara”. samaada asli atau tiruan. Letakkan kertas nota di atas meja. serta tidak lupa siswa siswi yang dirahmati Allah sekalian. Jika gementar berhadapan dengan para hadirin. dihisap atau dimakan. 5. Anggaplah para hadirin sebagai kawan-kawan atau ahli keluarga dan bukannya musuh. 'Dadah' merupakan apa-apa jua bahan kimia. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Prof Ir Dr Zainai bin Mohammad. dihidu. 4. Elakkan memegang kertas supaya tidak kelihatan terketar-ketar. Di bawah lembayung kata. Yang berbahagia barisan Pensyarah Universiti Malaysia Kelantan. Yang dihormati Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan. apabila dimasukkan ke dalam tubuh badan secara disuntik. jangan pandang ke bawah tetapi pandanglah di bahagian atas kepala hadirin seolah-olah kita yakin memandang mereka. . Sentiasa menganggap jumlahnya adalah kecil. penyampai boleh mengalihkan pandangan ke kiri dan kanan dalam bentuk ‘Z’ dan sekali-sekala berhenti pada satu-satu sudut pandangan. CONTOH SKRIP PIDATO Dadah Pemusnah Negara Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis.

pil ectasy. dadah telah diisytiharkan sebagai musuh negara kerana ia melibatkan segenap lapisan masyarakat dan bangsa. Pengedaran dadah tersebut semakin berleluasa kini dan aktiviti membanteras jenayah ini semakin giat dijalankan oleh pihak yang berkuasa. Namun. Depresen dan Opiat. Komitmen mereka adalah penting dalam menjayakan usaha-usaha yang telah dijalankan oleh kerajaan contohnya seperti kempen “Belia Benci Dadah”. minyak hasish. candu mentah.w yang bermaksud “ setiap anak yang dilahirkan dalam keadaan fitrah (bersih). Di antara faktor-faktor yang mendorong mereka ke arah penggunaan dadah . tembakau ganja. Ini disebabkan pendidik terlibat secara langsung dengan para pelajar yang menjadi aset penting negara pada masa hadapan.a. Sebahagian besarnya adalah beliabelia yang masih bersekolah sama ada di sekolah kerajaan. sampai bila kita harus bergantung kepada pihak polis semata-mata? Pencegahan dari awal haruslah diambil oleh semua pihak.Hadirin dan hadirat sekalian. swasta ataupun di pusat-pusat pengajian tinggi. Seperti yang kita sedia maklum. Stimulan. Begitu juga dengan ibu bapa. maka usaha untuk menanganinya menjadi tugas dan tanggungjawab semua pihak terutamanya para pendidik. Profil Penagihan di Malaysia menunjukkan bahawa sebahagian besar daripada penagih dadah adalah di dalam lingkungan umur antara 15-25 tahun. amat penting bagi golongan ini melengkapkan diri dengan strategi maupun kaedah bertindak tertentu yang releven. amphetamine. Maka ibu bapalah yang menjadikan mereka yahudi. ganja kering. dan heroin. guru-guru dan pensyarah haruslah memainkan peranan utama dalam membentuk peribadi seseorang daripada terjebak dengan najis dadah. mereka merupakan orang yang paling rapat dengan anakanak. Sabda Nabi Muhammad s. depresen. Para hadirin sekalian. berkesan dan bersesuaian untuk jangka pendek dan panjang. syabu. Oleh itu. bunga dan buah kopi. nasrani maupun majusi”. para remaja banyak menghabiskan masa mereka di sekolah berbanding di rumah. Hal ini kerana. Untuk pengetahuan para hadirin. Oleh itu. dadah terbahagi kepada empat jenis iaitu Kabis. bes morpin. Dadah boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti daun ganja.

Bukan itu sahaja. Antara kesan pengambilan dadah ialah ketagihan. Oleh itu. untuk mengejar keseronokan. Penggunaan dadah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian pengambilnya. Mufti telah mengeluarkan fatwa bahawa dadah adalah haram di sisi Islam kerana ciri-cirinya yang menyerupai sifat arak iaitu merosakkan akal dan menimbulkan masalah kesihatan. kasih sayang dan pendidikan termasuklah hal agama. Selain itu. Mereka juga akan mengalami gejala tarikan apabila tidak menggunakan dadah. pembesaran anak-anak yang tidak dipantau oleh ibu bapa menyebabkan mereka mudah terpengaruh dengan budaya yang tidak sihat dan terlibat dengan masalah sosial seperti merokok. merasa terdesak atau gian untuk mengambil dadah lebih-lebih lagi bila cuba mengurangkan atau berhenti menggunakan dadah dan tidak dapat mengawal jumlah kekerapan penggunaannya. mengatasi keperluan hidup lain seperti makanan dan minuman.secara langsung adalah pengaruh daripada rakan sebaya. perhubungan tanpa batasan. minum arak. Hal ini telah menjadi serius dengan peningkatan kes cerai di negara ini. Si penagih akan menjauhkan diri daripada masyarakat umum dan bergaul hanya dengan . Manakala bagi faktor yang mendorong mereka secara tidak langsung ke arah penggunaan dadah ialah selepas menerima rawatan perubatan. Selain itu. bekas penagih dadah akan mengalami kecenderungan menagih semula setelah berhenti menggunakan dadah untuk beberapa waktu. Seperti yang kita sedia maklum. merempit dan bohsia. akibat yang jelas ke atas penagih ialah dari segi tingkahlaku diri penagih itu sendiri. langkah awal haruslah diambil untuk memperkukuhkan istitusi kekeluargaan yang menjadi asas kepada pembentukan peribadi para generasi muda. penggunaan secara tidak sengaja dan untuk mengatasi masalah tekanan jiwa. kegagalan institusi kekeluargaan seperti perceraian juga menyebabkan anakanak kurang perhatian. wujudnya perasaan ingin mencuba sesuatu yang baru dan untuk meningkatkan keseronokan seksual. Justeru. Para hadirin yang dihormati sekalian.

sakit perut dan berkemungkinan mati kerana mengambil dadah secara berlebihan. mencuri. Seterusnya. Ia tidak bertanggungjawab kepada kerja atau persekolahannya. Perpaduan. Daya tahan badan penagih akan menjadi lemah dan ia mudah dijangkiti pelbagai penyakit. berperasaan ganas. penjenayah serta penipu. Bagi keluarga penagih-penagih dadah ini. Pada masa kini. penagih boleh kehilangan tenaga seks. Diri penagih boleh menjadi bebanan kepada keluarganya kerana terpaksa menghabiskan masa. dan merompak yang dilakukan oleh penagih-penagih yang memerlukan wang untuk membeli dadah. ketenteraman. pembangunan dan kemajuan masyarakat boleh terjejas akibat penglibatan anak muda dengan dadah. kesan penagihan dadah ini amat memberi kesan yang mendalam kepada negara. Hadirin yang budiman. Hal ini amat menyedihkan terutama bagi ibu bapa yang sentiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi orang yang berguna dan berjaya dalam hidup mereka. Harapan ibu bapa ke atas anak yang telah terlibat dengan dadah menjadi musnah. negara terpaksa menanggung kos yang tinggi akibat daripada masalah dadah yang melanda negara ini. .kumpulan penagih-penagih dadah. Keadaan seperti ini sudah tentu mengganggu keamanan. tenaga dan wang yang banyak untuk merawatnya. Persengketaan dan perselisihan faham antara sebuah keluarga dengan keluarga yang lain boleh terjadi akibat penglibatan anak-anak dengan dadah. Golongan penagih dadah ini bukan sahaja menzalimi diri mereka sendiri malah menyusahkan ramai pihak. lemah tenaga. Bukan itu sahaja. Hal ini kerana. penagih menjadi kurus. ketertiban peraturan dan undang-undang negara. rasa ketagihan yang berlebihan. kos kemudahan-kemudahan rawatan dan pemulihan penagih dadah serta kos penyelenggaraan program-program pencegahan yang telah dijalankan oleh kerajaan. Suasana hidup di dalam masyarakat tidak lagi tenteram kerana terdapatnya kejadian meragut. malas dan kelihatan berada dalam khayalan. pitam. penagihan dadah oleh seseorang individu turut memberi impak kepada keluarga mereka dan masyarakat sekeliling. Dari segi fizikal. Hal ini termasuklah kerugian akibat pengurangan daya pengeluaran ekonomi. pengsan. maruah dan nama baik keluarga mereka akan tercemar dalam kalangan masyarakat. Didapati 40% daripada banduan penjara adalah pesalah dadah.

kurang berat badan. usaha untuk memeranginya terus dituntut walaupun ia kini merupakan masalah global. Oleh yang demikian. Hal ini memastikan agar kita dapat hidup dengan aman dan damai sebagai masyarakat yang bersih daripada masalah sosial. Itu adalah jalan terbaik untuk menangani masalah ini agar para generasi muda dapat dicegah daripada awal sebelum mereka menjadi penagih tegar. Pak Pandir makan gula-gula. Bagaimanapun. isu dadah masih melanda masyarakatnya. Ada baiknya kita menyiasat dahulu. Gula-gula dibeli di kedai Pak Ya. Kesimpulannya.Para Hadirin hadirat sekalian. Rosak belia. jiran dan masyarakat. Oleh itu kerajaan telah mengadakan pelbagai kempen agar dapat menyeru supaya semua ahli masyarakat bangkit menentang dadah dengan memastikan keluarga dan persekitaran mereka bebas daripada najis dadah tersebut. serta mempunyai parut dan bekas suntikan di lengan. rosaklah bangsa. Para pemimpin negara sangat khuatir dengan penularan gejala ini kerana ia berupaya memusnahkan apa yang kita ada pada hari ini termasuk anak-anak. hilang selera makan. Di dalam menjayakan usaha kerajaan untuk memulihkan para penagih tegar. Sebelum saya mengundurkan diri. izinkan saya menghadiakan serangkap pantun . keluarga. bertanya terus-terang kepada diri yang berkaitan ataupun merujuk kepada pakar perubatan. kita tidak harus membuat kesimpulan sendiri bahawa seseorang itu penagih dadah berdasarkan tandatanda ini sahaja. . rupa paras dan kebersihan diri yang tidak terurus. Perangi dadah musuh Negara. semua pihak haruslah memainkan peranan dalam memastikan para generasi muda bebas daripada najis dadah. Justeru. Biarpun sudah 51 tahun Malaysia mengecap nikmat kemerdekaan. mata berkaca-kaca dan berair atau mata yang redup dan kuyu. ahli keluarga haruslah memainkan peranan penting dengan memberikan semangat yang berterusan sejajar dengan program pemulihan yang disediakan di pusat-pusat serenti. para ibu bapa haruslah memantau anak-anak mereka yang mungkin terjebak dengan dadah melalui tanda-tanda seperti meradang tidak tentu sebab.

Mereka haruslah yakin dalam menyampaikan ucapan dan pada masa yang sama mengawal rasa gementar yang wujud dalam diri mereka. “Practise make perfect”. dapat disimpulkan bahawa seseorang pemidato haruslah bersedia dalam menyampaikan ucapan mereka samada dari segi fizikal. wassalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh. Pengalaman juga akan menghakis perasaan gementar dalam diri mereka seperti pepatah Inggeris. Latihan akan menjadikan seseorang pemidato itu lebih berkeyakinan dan selesa berhadapan dengan penonton. wabillah hi taufik wal hidayah.Sekian. . emosi mahupun persediaan mengenai maklumat pidato itu sendiri. KESIMPULAN Setelah pelbagai tips yang diberikan.

asp? y=2008&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.com.htm • http://www.org.google.my/bm/nasihat/nasihat_faq/faq_polis/faq_pegenalan_da dah.sabah.com http://www.kosmo.SUMBER RUJUKAN • • Buku Juara Pentas!:Panduan praktikal pengucapan awam www.htm .my/kosmo/content.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful