PENGUCAPAN AWAM

_____________________________________________________________________________ _

Tugasan susulan “PIDATO” _____________________________________________________________________________ _

NAMA AHLI:

SITI KHATIJAH BT MOHD SALLEH WAN NURSHAHIDA BT WAN ZULKIFLI NUR SUZILA BT MOHD SABRI NUR SUWAIBATUL ASLAMIAH BT KAMARUDIN

A08A087 A08A095 A08A071 A08A070

(SAK1_1B) (SAK1_1B) (SAK1_1C) (SAK1_1A)

2. 1. Menghayati . 4m ialah memahami. Memahami Memahami apakah keperluan pendengar ataupun penonton. PROSES 4M DALAM PENGUCAPAN AWAM Kaedah ini berkesan membantu dan membimbing anda mencipta ucapan yang baik. Pidato yang baik akan memberi kesan positif kepada orang yang mendengar pidato tersebut.KANGGADEVI A/P MURTHI A08A144 (SAK1_1D) PENSYARAH : ENCIK. menghayati. Contoh: Sekiranya anda diamanahkan untuk berucap berkenaan isu kemerdekaan untuk pelajar sekolah rendah. HASBI B MOHD HARON DEFINISI PIDATO Pidato ialah Syarahan kepada umum atas tajuk tertentu yang disampaikan oleh seorang penyampai yang dipanggil ‘pemidato’ yang mengandungi pendahuluan. isi dan penutup. maka anda perlu memahami keperluan pelajar sekolah yang langsung tidak tahu mengenai keperluan dan bersungguh bagi mengetahui sejarah. teladan ataupun kisah sebenar perjuangan kemerdekaan negara. menghafal dan melafaz.

Melafaz Jangan panik ataupn gugup semasa hendak berucap. Begitu juga anda perlu menghafal kata kunci secara rangka mengenai sejarah kemerdekaan. Perasaan perlu tenang dan jiwa perlu bersemangat. Elemen-elemen penampilan diri mempunyai maksud yang unik dan boleh membantu hadirin memahami mesej yang ingin disampaikan oleh penceramah sekiranya . anda perlu meghafal dan mengingati beberapa kata kunci seperti nama-nama tokoh. anda perlu membuat kajian dan penyelidikan maklumat mengenai isu kemerdekaan dan memahaminya serta menghayati suasana keperitan atau kesukaran yang dialami oleh para pejuang kemerdekaan. PENAMPILAN DIRI Penampilan diri merangkumi gaya atau “bahasa bukan lisan”. 4. Ini merupakan satu elemen penting dalam pengucapan awam. Contoh: Semasa persediaan untuk berucap. Contoh: Apabila anda berada di hadapan penonton untuk berucap mengenai kemerdekaan. anda perlu lancar menceritakannya seolah-olah anda memang mahir menceritakannya. Menghafal Penghafal juga berkait rapat dengan ketajaman fikiran dan kelancaran penggucapan awam. Lafazkan perkataan-perkataan dengan penuh yakin. Contoh: Bagi menceritakan isu kemerdekaan.Menghayati topik dengan penuh emosi. semua kata kunci ada di ingatan anda ataupun anda menceritakannya dengan penuh emosi dan licin seolaholah anda adalah seorang pejuang kemerdekaan. 3. tarikh ataupun tempat serta beberapa fakta yang sesuai.

Kelakuan badan yang semula jadi Pastikan apabila anda berdiri. Kelakuan tangan seperti penggunaan jari-jari. Walaubagaimanapun. takut atau darah gemuruh boleh mempengaruhi persepsi dan sikap hadirin terhadap penceramah. Kelakuan tubuh yang kelihatan kaku atau kelam-kabut kerana tergamam. lengan. Pemidato boleh diam sejenak dan melihat penonton dengan pandangan tajam untuk menarik perhatian hadirin. keduadua tangan disertai dengan postures seperti goyangan badan dan gelengan kepala boleh memberi makna tertentu. Penyampaian yang baik harus disertai dengan emosi serta semangat yang tinggi. Gaya hendaklah lahir daripada keikhlasan yang mendalam. 3. Selain itu. menyatakan tidak setuju tentang sesuatu perkara misalnya dengan menggeleng atau menggerakkan jari telunjuk ke kiri dan kanan juga merupakan satu kelakuan tangan yang dapat menarik para penonton. 2. Antara elemen penampilan diri ialah: 1. Ini dapat menyokong perkataan atau ucapan anda misalnya dengan menunjukkan tiga jari bagi menyatakan tiga perkara penting.Cemek muka atau air muka .penceramah tahu menggunakannya dengan baik dan cermat.Kelakuan tangan Kelakuan tubuh badan pemidato sentiasa diperhatikan oleh hadirin. gaya tidak perlulah sampai keterlaluan sehingga menampakkan ia dibuat-buat. Mengukuhkan hujah contohnya dengan mengepalkan jari menjadi penumbuk untuk menunjukkan kesatuan juga adalah satu isyarat yang bagus. anda dapat mengimbangkan tubuh badan anda dengan baik. Sesuatu pengucapan awam pada hakikatnya bermula apabila pemidato mula berjalan menuju ke pentas.

Kelancaran .Temuan mata Temuan mata menjadi penghubung penting antara pemidato dengan hadirin. Temuan mata mempunyai peranan penting dalam pengucapan awam. tidak ikhlas. ikhlas. Ada beberapa teknik bagi mengurangkan rasa takut ketika berhadapan dengan hadirin. Oleh itu. pemidato disarankan menggunakan nada yang jelas dan intonasi yang sesuai ketika berpidato. 5. Jika pemidato sedang menyatakan sesuatu yang menggembirakan. maka penceramah hendaklah berwajah manis dan memberikan senyuman. Ketiadaan atau kekurangan temuan mata menggambarkan helah. Nada suara anda mencerminkan apakah anda bersungguh dan yakin pada diri sendiri dan ucapan anda.Suara yang jelas Ucapan yang disampaikan dengan nada monotoni (satu nada) akan membosankan dan menjadikan hadirin mengantuk. 4. Antaranya penceramah menggerakkan pandangan matanya dari kanan ke kiri. minat dan komited. Manakala nada bahasa yang terjerit-jerit akan menyebabkan sebahagian hadirin meninggalkan majlis ceramah anda. kemudian berhenti sebentar dan menyambungnya dengan menyilang pandangan matanya ke arah hadirin yang berada dibahagian belakang seperti mana huruf “z”. Air muka pemidato haruslah selari dengan perasaan dan ucapan yang disampaikan. 6. peka. Ia menggambarkan keyakinan diri. tidak berminat dan tidak komited.Merupakan salah satu elemen paling awal yang dinilai oleh hadirin untuk menentukan sama ada seseorang penceramah itu mempunyai keyakinan diri dan berwibawa.

Ia boleh menambahbaikkan daya tarikan rupa paras dan penampilan diri.Aspek kelancaran dalam pengucapan awam dapat menghidupkan suasana ceramah dan boleh juga menghambarkan suasana. mengkaji dan memahami tindak balas penonton semasa anda menyampaikan pidato supaya anda dapat memperbaiki penyampaian anda itu.Pakaian Pakaian yang sesuai adalah penting bagi meningkatkan kewibawaan pemidato. seorang pemidato haruslah berpidato dengan rileks pada kelajuan yang sederhana. MEMAHAMI TINDAK BALAS PENONTON Anda perlu melihat. Sebaliknya jika ucapan yang terlalu lembap menyebabkan orang tidak sabar. malah dapat menambahkan keyakinan hadirin terhadap pemidato dan membuatkan hadirin selesa. Penceramah yang berucap terlalu laju menyebabkan hadirin tidak dapat menangkap maksud yang ingin disampaikan oleh penceramah. 7. Pakaian haruslah sesuai dan tidak bertujuan menunjuk-nunjuk. Antara tindak balas penonton yang biasa adalah seperti berikut: • • • • • • • Cepat memahami setiap perkara Berminat bagi mengikuti ucapan anda Cepat rasa mengantuk Sentiasa menulis bagi menyalin Mendengar dengan penuh minat Merasakan tahu segala-galanya Sentiasa senyum . Sebaiknya.

mendapati daripada ribuan responden yang terdiri daripada para pelajar universiti yang mengambil bahagian dalam satu kaji selidik.• • • • • • • • • • • • • • • Sukakan perkara-perkara yang pelik Mengagumi penceramah Suka berbual-bual Tidak mahu berkerjasama Suka mengajukan soalan Asyik keluar masuk dewan Suka melihat jam di tangan ataupun dinding Menangguk kepala dan menggigit pen Berangan-angan perkara lain Tidak suka dikritik Suka dipanggil namanya Bersemangat Mudah panic apabila diajukan soalan Pemalu dan pendiam Berserabut dengan masalah BERUCAP DENGAN PENUH YAKIN Richmond dan McCroskey (1995). . dua penyelidik yang tidak asing lagi dalam bidang “ketakutan berkomunikasi”. bahawa 70% daripadanya menyatakan takut untuk berucap di khalayak ramai.

Sepatutnya matlamat penyampai ialah bukan menghapuskan debaran tetapi mengawal debaran dengan cara yang betul supaya penyampai dapat menghasilkan ucapan yang baik. reaksi kimia dan fisiologi dalam tubuh badan manusia akan bertindak dengan mengepam adrenalina ke dalam laluan darah. MENANGANI TEKANAN STRATEGI MEMBINA KEYAKINAN DIRI 1. Jika diberi pilihan sama ada untuk berucap dahulu atau berucap kemudian. penyampai perlu mengetahui strategi menangani tekanan. Justeru. kebiasaannya para hadirin lebih . Ini adalah proses normal dalam badan yang meningkatkan debaran jantung menjadi lebih cepat. MENGAWAL RASA GEMENTAR ATAU TAKUT Gemuruh atau rasa takut boleh menjadi sumber inspirasi dan penguat semangat seseorang. Ini menyebabkan kadar pernafasan meningkat dengan laju dan seseorang itu berpeluh dengan cepat. maka ia adalah suatu yang normal. Perasaan takut menunjukkan bahawa pemidato tersebut peka terhadap keberkesanan ucapan yang akan disampaikannya. kita harus memilih untuk berucap lebih awal kerana ia boleh mengelakkan kita daripada tertunggutunggu dalam keadaan berdebar-debar. Bagi mengawal debaran ini.Bagi Richmond dan McCroskey. Selain itu. Bagi menangani rasa takut. pemidato akan bertambah menjadi lebih bertenaga dalam usaha persediaannya untuk menyampaikan pidato. jika seseorang itu mempunyai rasa takut atau berdebar untuk berucap di khalayak ramai.

memberi perhatian kepada awalan program berbanding dipenghujungan program. Jangan fokus terhadap kebimbangan atau perasaan gementar. 6. Apatah lagi apabila ramai peserta akan pulang lebih awal. Menarik nafas panjang sebelum memulakan pembentangan ucapan. dan perancangan bagaimana untuk membentangkan ucapan. 7. STRATEGI BERHADAPAN DENGAN PARA HADIRIN 1. Alihkan fokus itu dengan menyibukkan diri dengan berlatih berucap dan menyediakan bahan secukupnya. Pastikan kita suka terhadap topik yang ingin disampaikan dan mampu untuk mengupasnya dengan baik. penyediaan bahan. 2. Lakukan senaman ringkas bagi menghilangkan rasa gementar. Fikir positif iaitu dengan memikirkan kekuatan dan kehebatan yang ada serta sejarah kecemerlangan yang pernah dicipta pada sebelum ini. Belajar daripada pengalaman samaada yang pernah kita dilalui atau daripada pengalaman orang lain yang pernah disaksikan. Ini semua akan membantu kita untuk menjadi lebih yakin terhadap kemampuan diri sendiri. Mengetahui prinsip-prinsip yang perlu ada di dalam pengucapan awam seperti persediaan sebelum berucap. nasihat dan kritikan daripada rakan-rakan terhadap isi ucapan dan penyampaian ucapan semasa membuat latihan. 8. 4. Dapatkan pandangan. . 5. 3.

penyampai boleh mengalihkan pandangan ke kiri dan kanan dalam bentuk ‘Z’ dan sekali-sekala berhenti pada satu-satu sudut pandangan. Yang berbahagia barisan Pensyarah Universiti Malaysia Kelantan. Rapatkan kedua-dua tapak tangan dan tekan satu tapak tangan dengan satu tapak tangan lagi dengan gaya yang bersahaja untuk sekali-sekala. Jika gementar berhadapan dengan para hadirin.2. 3. Prof Ir Dr Zainai bin Mohammad. dihisap atau dimakan. ia boleh mengubah fungsi tubuh badan seseorang atau organisma dari segi fizikal atau mental. Letakkan kertas nota di atas meja. Anggaplah para hadirin sebagai kawan-kawan atau ahli keluarga dan bukannya musuh. serta tidak lupa siswa siswi yang dirahmati Allah sekalian. CONTOH SKRIP PIDATO Dadah Pemusnah Negara Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. 5. Yang dihormati Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan. dihidu. . Di bawah lembayung kata. Elakkan memegang kertas supaya tidak kelihatan terketar-ketar. 'Dadah' merupakan apa-apa jua bahan kimia. 4. Berdiri megahnya saya di hadapan ini adalah untuk menyampaikan pidato yang bertajuk “Dadah Pemusnah Negara”. Assalamualaikum dan salam sejahtera. apabila dimasukkan ke dalam tubuh badan secara disuntik. Tidak perlu mengekalkan temuan mata sepanjang masa. Sentiasa menganggap jumlahnya adalah kecil. samaada asli atau tiruan. jangan pandang ke bawah tetapi pandanglah di bahagian atas kepala hadirin seolah-olah kita yakin memandang mereka.

Depresen dan Opiat.w yang bermaksud “ setiap anak yang dilahirkan dalam keadaan fitrah (bersih). nasrani maupun majusi”. Sebahagian besarnya adalah beliabelia yang masih bersekolah sama ada di sekolah kerajaan. Oleh itu. dan heroin. Stimulan. depresen. tembakau ganja. syabu. Seperti yang kita sedia maklum.Hadirin dan hadirat sekalian. Ini disebabkan pendidik terlibat secara langsung dengan para pelajar yang menjadi aset penting negara pada masa hadapan. Di antara faktor-faktor yang mendorong mereka ke arah penggunaan dadah . sampai bila kita harus bergantung kepada pihak polis semata-mata? Pencegahan dari awal haruslah diambil oleh semua pihak. Dadah boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti daun ganja. maka usaha untuk menanganinya menjadi tugas dan tanggungjawab semua pihak terutamanya para pendidik. mereka merupakan orang yang paling rapat dengan anakanak. guru-guru dan pensyarah haruslah memainkan peranan utama dalam membentuk peribadi seseorang daripada terjebak dengan najis dadah. amphetamine. berkesan dan bersesuaian untuk jangka pendek dan panjang. amat penting bagi golongan ini melengkapkan diri dengan strategi maupun kaedah bertindak tertentu yang releven. Maka ibu bapalah yang menjadikan mereka yahudi. Hal ini kerana. minyak hasish. Sabda Nabi Muhammad s. Oleh itu. Pengedaran dadah tersebut semakin berleluasa kini dan aktiviti membanteras jenayah ini semakin giat dijalankan oleh pihak yang berkuasa. bes morpin. Para hadirin sekalian. dadah terbahagi kepada empat jenis iaitu Kabis.a. ganja kering. Komitmen mereka adalah penting dalam menjayakan usaha-usaha yang telah dijalankan oleh kerajaan contohnya seperti kempen “Belia Benci Dadah”. Untuk pengetahuan para hadirin. bunga dan buah kopi. swasta ataupun di pusat-pusat pengajian tinggi. Profil Penagihan di Malaysia menunjukkan bahawa sebahagian besar daripada penagih dadah adalah di dalam lingkungan umur antara 15-25 tahun. Begitu juga dengan ibu bapa. Namun. dadah telah diisytiharkan sebagai musuh negara kerana ia melibatkan segenap lapisan masyarakat dan bangsa. pil ectasy. para remaja banyak menghabiskan masa mereka di sekolah berbanding di rumah. candu mentah.

kegagalan institusi kekeluargaan seperti perceraian juga menyebabkan anakanak kurang perhatian. Manakala bagi faktor yang mendorong mereka secara tidak langsung ke arah penggunaan dadah ialah selepas menerima rawatan perubatan. perhubungan tanpa batasan. Justeru.secara langsung adalah pengaruh daripada rakan sebaya. Selain itu. untuk mengejar keseronokan. penggunaan secara tidak sengaja dan untuk mengatasi masalah tekanan jiwa. minum arak. Penggunaan dadah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian pengambilnya. Selain itu. bekas penagih dadah akan mengalami kecenderungan menagih semula setelah berhenti menggunakan dadah untuk beberapa waktu. Mereka juga akan mengalami gejala tarikan apabila tidak menggunakan dadah. Si penagih akan menjauhkan diri daripada masyarakat umum dan bergaul hanya dengan . mengatasi keperluan hidup lain seperti makanan dan minuman. Hal ini telah menjadi serius dengan peningkatan kes cerai di negara ini. akibat yang jelas ke atas penagih ialah dari segi tingkahlaku diri penagih itu sendiri. Para hadirin yang dihormati sekalian. wujudnya perasaan ingin mencuba sesuatu yang baru dan untuk meningkatkan keseronokan seksual. Antara kesan pengambilan dadah ialah ketagihan. Mufti telah mengeluarkan fatwa bahawa dadah adalah haram di sisi Islam kerana ciri-cirinya yang menyerupai sifat arak iaitu merosakkan akal dan menimbulkan masalah kesihatan. Seperti yang kita sedia maklum. merasa terdesak atau gian untuk mengambil dadah lebih-lebih lagi bila cuba mengurangkan atau berhenti menggunakan dadah dan tidak dapat mengawal jumlah kekerapan penggunaannya. langkah awal haruslah diambil untuk memperkukuhkan istitusi kekeluargaan yang menjadi asas kepada pembentukan peribadi para generasi muda. Oleh itu. Bukan itu sahaja. merempit dan bohsia. kasih sayang dan pendidikan termasuklah hal agama. pembesaran anak-anak yang tidak dipantau oleh ibu bapa menyebabkan mereka mudah terpengaruh dengan budaya yang tidak sihat dan terlibat dengan masalah sosial seperti merokok.

berperasaan ganas. penagih boleh kehilangan tenaga seks. ketenteraman. pembangunan dan kemajuan masyarakat boleh terjejas akibat penglibatan anak muda dengan dadah. Harapan ibu bapa ke atas anak yang telah terlibat dengan dadah menjadi musnah. pitam. penjenayah serta penipu. penagihan dadah oleh seseorang individu turut memberi impak kepada keluarga mereka dan masyarakat sekeliling. Hal ini kerana. Diri penagih boleh menjadi bebanan kepada keluarganya kerana terpaksa menghabiskan masa. tenaga dan wang yang banyak untuk merawatnya. . kesan penagihan dadah ini amat memberi kesan yang mendalam kepada negara. Hal ini termasuklah kerugian akibat pengurangan daya pengeluaran ekonomi. Suasana hidup di dalam masyarakat tidak lagi tenteram kerana terdapatnya kejadian meragut. Ia tidak bertanggungjawab kepada kerja atau persekolahannya. Seterusnya. Pada masa kini. lemah tenaga. Didapati 40% daripada banduan penjara adalah pesalah dadah. Golongan penagih dadah ini bukan sahaja menzalimi diri mereka sendiri malah menyusahkan ramai pihak. dan merompak yang dilakukan oleh penagih-penagih yang memerlukan wang untuk membeli dadah. Daya tahan badan penagih akan menjadi lemah dan ia mudah dijangkiti pelbagai penyakit. Persengketaan dan perselisihan faham antara sebuah keluarga dengan keluarga yang lain boleh terjadi akibat penglibatan anak-anak dengan dadah. Perpaduan. Keadaan seperti ini sudah tentu mengganggu keamanan. negara terpaksa menanggung kos yang tinggi akibat daripada masalah dadah yang melanda negara ini. kos kemudahan-kemudahan rawatan dan pemulihan penagih dadah serta kos penyelenggaraan program-program pencegahan yang telah dijalankan oleh kerajaan. Hadirin yang budiman. Bukan itu sahaja. penagih menjadi kurus.kumpulan penagih-penagih dadah. Hal ini amat menyedihkan terutama bagi ibu bapa yang sentiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi orang yang berguna dan berjaya dalam hidup mereka. ketertiban peraturan dan undang-undang negara. Bagi keluarga penagih-penagih dadah ini. maruah dan nama baik keluarga mereka akan tercemar dalam kalangan masyarakat. Dari segi fizikal. rasa ketagihan yang berlebihan. sakit perut dan berkemungkinan mati kerana mengambil dadah secara berlebihan. malas dan kelihatan berada dalam khayalan. pengsan. mencuri.

jiran dan masyarakat. Ada baiknya kita menyiasat dahulu. keluarga. isu dadah masih melanda masyarakatnya.Para Hadirin hadirat sekalian. serta mempunyai parut dan bekas suntikan di lengan. Kesimpulannya. usaha untuk memeranginya terus dituntut walaupun ia kini merupakan masalah global. Gula-gula dibeli di kedai Pak Ya. Perangi dadah musuh Negara. semua pihak haruslah memainkan peranan dalam memastikan para generasi muda bebas daripada najis dadah. Biarpun sudah 51 tahun Malaysia mengecap nikmat kemerdekaan. Oleh itu kerajaan telah mengadakan pelbagai kempen agar dapat menyeru supaya semua ahli masyarakat bangkit menentang dadah dengan memastikan keluarga dan persekitaran mereka bebas daripada najis dadah tersebut. izinkan saya menghadiakan serangkap pantun . Itu adalah jalan terbaik untuk menangani masalah ini agar para generasi muda dapat dicegah daripada awal sebelum mereka menjadi penagih tegar. rosaklah bangsa. Oleh yang demikian. Pak Pandir makan gula-gula. hilang selera makan. Di dalam menjayakan usaha kerajaan untuk memulihkan para penagih tegar. Hal ini memastikan agar kita dapat hidup dengan aman dan damai sebagai masyarakat yang bersih daripada masalah sosial. Bagaimanapun. kurang berat badan. ahli keluarga haruslah memainkan peranan penting dengan memberikan semangat yang berterusan sejajar dengan program pemulihan yang disediakan di pusat-pusat serenti. kita tidak harus membuat kesimpulan sendiri bahawa seseorang itu penagih dadah berdasarkan tandatanda ini sahaja. Rosak belia. para ibu bapa haruslah memantau anak-anak mereka yang mungkin terjebak dengan dadah melalui tanda-tanda seperti meradang tidak tentu sebab. bertanya terus-terang kepada diri yang berkaitan ataupun merujuk kepada pakar perubatan. rupa paras dan kebersihan diri yang tidak terurus. Justeru. mata berkaca-kaca dan berair atau mata yang redup dan kuyu. Sebelum saya mengundurkan diri. . Para pemimpin negara sangat khuatir dengan penularan gejala ini kerana ia berupaya memusnahkan apa yang kita ada pada hari ini termasuk anak-anak.

. “Practise make perfect”. emosi mahupun persediaan mengenai maklumat pidato itu sendiri.Sekian. wassalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh. KESIMPULAN Setelah pelbagai tips yang diberikan. wabillah hi taufik wal hidayah. Pengalaman juga akan menghakis perasaan gementar dalam diri mereka seperti pepatah Inggeris. dapat disimpulkan bahawa seseorang pemidato haruslah bersedia dalam menyampaikan ucapan mereka samada dari segi fizikal. Latihan akan menjadikan seseorang pemidato itu lebih berkeyakinan dan selesa berhadapan dengan penonton. Mereka haruslah yakin dalam menyampaikan ucapan dan pada masa yang sama mengawal rasa gementar yang wujud dalam diri mereka.

com http://www.google.htm • http://www.com.my/bm/nasihat/nasihat_faq/faq_polis/faq_pegenalan_da dah.asp? y=2008&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.my/kosmo/content.htm .kosmo.org.sabah.SUMBER RUJUKAN • • Buku Juara Pentas!:Panduan praktikal pengucapan awam www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful