WEBSITE: http://pam900kenegaraan.blogspot.com/2009/08/dasar-luar-malaysia-asean.

html
http://www.scribd.com/doc/17489127/ASEAN-Pengajian-Am-Kertas-1

http://www.scribd.com/doc/37678419/Pengajian-Am-1-%EF%BC%88Dasar-Dalam-NegaraAutosaved http://www.scribd.com/doc/8153398/Malaysia-dan-Kerjasama-Serantau http://www.scribd.com/doc/51138406/PM-PROJECT http://panglimajawa.blogspot.com/2010/05/sejarah-penubuhan-asean.html

ensiklopedia bebas.Persatuan Negara-negara Asia enggara Daripada Logo ASEAN Sekretariat ASEAN di Jalan Sisingamangaraja No.582 UTC +6½ hingga +9 . Indonesia 10 Ong Keng Yong 8 Ogos 1967 4.812.755 trilion (ke-16) $4.930 anggaran 2005 $884 bilion $1.   ikipedia.465. Indonesia.500 km² 558.Jakarta Selatan. ASEAN Association of Southeast Asian Nations Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara Bendera Pusat Sekretariat Negara ahli Setiausaha Agung Penubuhan Pengisytiharan Bangkok Kawasan Populasi -Kepadatan KDNK (PPP) -Jumlah -Per kapita KDNK (nominal) ± Jumlah ± Per kapita Zon waktu Jakarta.70A.200 125/km² anggaran 2005 $2.

merupakan singkatan bagi "Association of Southeast Asian Nations" atau Persatuan Negara-Negara Asia enggara. integriti jajahan dan identiti nasional semua negara Hak untuk setiap negara untuk memimpin kehadiran nasional bebas daripada campur tangan luar. Isi kandungan [sorok] 1 Prinsip utama ASEAN 2 Ahli ASEAN 3 Sejarah o 3.Bendera 10 negara ASEAN. subversif atau koersion (coerion) Penyelesaian perbezaan atau perdebatan dengan aman Menolak penggunaan ketenteraan Kerjasama effektif antara anggota. ketuanan. ASEAN ditubuhkan pada 8 Ogos 1967 di Bangkok dengan tujuan untuk mengukuhkan kerjasama serantau.1 Timor Leste 4 Lihat juga 5 Pautan luar [sunting]Prinsip utama ASEAN Prinsip prinsip utama ASEAN digariskan seperti berikut  Hormat terhadap kemerdekaan. Negara anggota mengadakan mesyuarat pada setiap November.     [sunting]Ahli ASEAN . kesamaan. ASEAN.

Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama pada 23 ulai samaMyanmar dan Laos. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 5. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. Malaysia. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikenali sebagai eklarasi Bangkok . Filipina. dahulunya dalam Indonesia. Tun bdul Razak(Malaysia). Indonesia. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir an atas rasa hormat kepada Indonesia. iaitu . dan Thanat Khoman (Thailand). Ramos Filipina). Menteri luar ketika itu ialah dam Malik Indonesia).Negara-negara ang menyertai Kini SE N ianggotai oleh ham ir em a negara i Timur an Papua New Guinea. . Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. terutamanya. Rajaratnam (Singapura). Namun. Namun. ia Tenggara ecuali Timor tahun kemudiannya SE N pril . Negara -negara anggota adalah eperti eri ut:           Brunei arussalam Filipina Indonesia Kem oja Laos Malaysia Myanmar Singapura Thailand Vietnam [sunting]Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. Myanmar. menentang ¢ ¢ ¡ SE N. S. Narciso R. Brunei menganggotai SE N pada mencapai kemerdekan. dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. Hanya selepas ulai anuari 4 iaitu seminggu selepas menerima ahli baru.

Hanya selepas tahun kemudiannya SE N menerima ahli ¤ ¥ £ £ ¥ ¨§ ¦¥ £ £ £ ¨¨¨§ £ © ¨¨§ ¨¨§ £ £ £ £ £ £ £ ¦ ¦ SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikena li sebagai eklarasi Bangkok. Myanmar. menentang pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 ung San Suu Kyi . Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. terutamanya. [sunting] juta orang dan merangkumi kawasan Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN Menteri luar ketika itu ialah dam Malik (Indonesia). dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 pril . Walaubagaimanapun. [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N.5 juta kilometer per segi. iaitu pada 23 . dan Thanat Khoman (Thailand). Walaubagaimanapun. SE N telah banyak Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 membantu negara baru ini. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 ulai ulai 5. Malaysia. SE N dianggarkan merangkumi 5 seluas 4. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. Indonesia. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir -an atas rasa hormat kepada Indonesia. Ramos (Filipina).5 juta £ £ £ £ £ £ £ £ £   ¨¨§ £ £ §§ kemerdekan. Tun bdul Razak(Malaysia). anuari Brunei menganggotai SE N pada 4 iaitu seminggu selepas mencapai baru. Rajaratnam (Singapura). Namun. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama- samaMyanmar dan Laos. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. 2. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati.  SE N dianggarkan merangkumi 5 juta orang dan merangkumi kawasan seluas 4. . 2. Narciso R. dahulunya dalam Indonesia. Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. SE N telah banyak membantu negara baru ini. Namun.pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan ung San Suu Kyi. kilometer per segi. S. Filipina.

Filipina. Pada tahun 1961 juga. Indonesia dan Fili ina ditubuhkan dalam tahun 1963 di Manila tetapi gagal kerana pembentukan Malaysia. 10. 16. ASEAN Chamber of Commerce (Dewan Perniagaan ASEAN). 14. Masalah lain juga timbul iaitu: a. Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok dan dianggotai oleh Malaysia. Jawatankuasa Perusahaan. Pada tahun 1961. Ia bermatlamat untuk mewujudkan kerjasama dalam bidang kebudayaan dan ekonomi di k alagan negara anggota. 18. 9. Thailand. beberapa jawatankuasa telah ditubuhkan iaitu: a. b. . 12. 8. Presiden Marcos mengambil alih pemerintahan dan telah berusaha menjalinkan hubungan baik dengan Malaysia walaupun isu tuntutan Sabah tidak digugurkan. 15. Pada tahun 1967. 13. beberapa projek telah diperuntukkan iaitu: a. c. Konfrantasi telah dilancarkan oleh Indonesia kerana terpengaruh dengan Parti Komunis Indonesia (PKI) yang tidak bersetuju dengan dasar ekonomi bebas Malaysia dan menentang pembentukan Malaysia serta kewujudan pangkalan tentera British di Singapura. Sarawak. b. Persatuan Asia Tenggara (ASA) yang terdiri dari ada Tanah Melayu. Filipina pula bertindak menuntut Sabah. Di Filipina. Projek Urea ASEAN di Bintulu. MAPHILINDO yang terdiri dari ada Malaysia.7. Perang saudara di Vietnam dan Kampuchea. Indonesia. melalui Mesyuarat Menteri-Menteri Ekonomi ASEAN di Kuala Lumpur. 17. Tujuan penubuhannya ialah untuk meningkatkan kerjasama di kalangan negaranegara anggota dalam bidang ekonomi. Pada tahun 1965. Galian dan Tenaga. berlaku pemberontakan tentera di Indonesia yang berpunca daripada ketidakpuasan hati terhadap pengaruh PKI dalam kerajaan Presiden Sukarno. Pada tahun 1976. Indonesia. b. Projek Urea ASEAN di Acheh. politik dan sosial. Perjanjian Kerjasama dan Persahabatan ditandatangani antara Malaysia dan Indonesia. ASEAN Finace Corporation (Institusi kewangan). Thailand dan Fili ina telah ditubuhkan. 11. Keengganan Myanmar menjalinkan hubungan dengan negara -negara serantau. Untuk mewujudkan kerjasama daripada segi ekonomi. Singapura dan Brunei.

Kerjasama di bidang kebudayaan antara negara ASEAN di wujudkan melalui media elektronik. Melalui Luar Persidangan Menteri-menteri Islam di Jeddah. 20. Malaysia juga terpaks membuat lawatan ke beberapa buah Negara Berkecuali untuk menjelaskan kedudukan Malaysia yang sebenarnya. Para pelancong dari seluruh dunia digalakkan melawat negaranegara ASEAN secara bergilir-gilir. 25. Negara-negara ASEAN juga telah bekerjasama membantu PBB menyelesaikan persengketaan di Kampuchea dan bersepakat mengutuk pencerobohan tentera Vietnam ke atas Kampuchea. Projek Garam Bantuan dan Abu Soda ASEAN di Thailand. Malaysia turut mengadakan hubungan dengan negara -negara komunis seperti Russia (1968) dan Republik Rakyat China (1974). Kempen Tahun Melawat Malaysia (1990 dan 1994). Malaysia juga cuba menghindari daripada terlibat dalam kancah politik dengan kuasa-kuasa besar dengan mengekalkan Dasar Berkecuali walaupun British merancang menutup semua pangkalan tenteranya di timur Terusan Suez pada akhir tahun 1971. d. 30. bebas dan berkecuali) dicadangkan oleh Tun Abdul Razak kepada negara-negara ASEAN dan telah diwartakan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971.c. 27. Kempen Tahun melawat Indonesia (1991). 22. Selepas tahun 1965. Penubuhan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) adalah hasil penglibatan Malaysia dalam OIC. 19. Tunku Abdul Rahman telah dilantik sebagai Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-negra Islam (OIC). konsep ZOPFAN (Kawasan aman. 29. Projek Super Fosfat ASEAN di Singapura. Nigeria dan Habshah. Kempen Tahun Melawat ASEAN (1992). Antara negara yang telah dilawati ialah Mesir. Pencerobohan Indonesia ke atas Malaysia telah diadukan ke PBB. e. 24. Ini bertujuan untuk . 28. Kerjasama dalam bidang Matematik dan Sains juga diwujudkan melalui RECSAM (Regional Centre of Science and Mathematics). c. Pada tahun 1970. 21. 26. dasar luar Malaysia tertumpu kepada usaha untuk menjalinkan hubungan dengan Negara berkecuali dan menjadi ahli kesatuan tersebut pada tahun 1969. Maghribi.Kesannya hubungan diplomatik dengan beberapa buah negara diAfrika dan Asia diwujudkan. b. Projek Enjin Diesel ASEAN di Singapura. 23. Beberapa program diatur iaitu: a.

Mahathir Mohamad banyak perubahan berlaku ke atas dasar luar Malaysia. 34. bantuan daripada badan -badan luar diperolehi.mendapat jaminan sama ada dari negara Barat atau komunis berhubung konsep ZOPFAN. y Bertujuan untuk menyedarkan British supaya tutur bers aing di pasaran terbuka. Cukai ke atas barangan yang diimport dari NNU b. 35. Dalam melaksanakan projek-projek pembangunan. b. b. b. Kemiskinan negara-negara ini dikatakan berpunca daripada dasar ekonomi dan perdagangan Negara-Negara Utara (NNU) iaitu: a. Untuk menyelesaikan masalah ini. Di bawah pentadbiran Dato¶ Seri Dr. . b. a. 32. Untuk tujuan ekonomi dan sosial Malaysia telah: a. Suruhanjaya ini berperanan supaya: G-15 atau NNS digalakkan menjalinkan hubungan perdagangan sesama mereka. 37. Hubungan dengan Republik Rakyat Vietnam juga diwujudkan demi kepentingan ekonomi dan keselamatan. NNS tidak perlu bergantung kepada pasaran atau pemintaan dari NNU. 31. Menganggotai Majlis Timah Antarabangsa (ITC ). Kempen Dasar Pandang ke Timur y Menjadikan Jepun dan Korea sebagai contoh. 36. Antaranya ialah: a. Kempen jangan mengutamakan pembelian barangan buatan Britain . a. Hubungan juga dijalinkan dengan negara -negara kecil dan miskin serta mundur melalui Negara-negara Selatan (G-15). y Mencontohi semangat bekerja dan kemahiran teknikal mereka. 33. y Mengubah sikap yang menganggap barangan Barat lebih bermutu. Asia Development Bank (ADB) y Untuk rancangan-rancangan sekonomi. Menjadi pemerhati dalam Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Minyak (OPEC) . Syarat-syarat pinjaman yang ketat. Contohnya dari: Bank Dunia y Untuk Projek Pengairan Sungai Muda di Kedah dan Rancangan Hideroelektrik Cameron Highland serta lain-lain projek lagi. Malaysia telah mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Selatan-Selatan dan ia diterima.

. Matlamat ASEAN 1.Filipina. d. Vietnam pada tahun 1995. b. b)Menggalakkan keamanan dan kestabilan politik di rantau Asia Tenggara dengan mematuhi prinsip Piagam Pertubuhan BangsaBangsa bersatu c)Menggalakkan kerjasama danbantuan antara satu sama lain dalam pelbagai bidang termasuk latihan dan penyelidikan.Antara matlamat penubuhan ASEAN adalah seperti berikut: a)Mempercepat pertumbuhan ekonomi.Singapura dan Thailand. Penyertaan Malaysia di pelbagai pertubuhan adalah demi untuk mencapai kemajuan dan kerjasama dalam pelbagai bidang seperti: a.Indonesia. c. e.Laos dan Myanmar pada tahun 1997 dan Kemboja (Kampuchea) pula menyertai ASEAN pada tahun 1999.ASEAN terdiri daripada Malaysia. Malaysia dan Hubungan Serantau (ASEAN) Keanggotaan ASEAN 1. Thailand pada 8 Ogos 1967 melalui Deklarasi Bangkok.Walaupun pertimbangan strategik dan politik merupakan asas penubuhan ASEAN. Brunei Darussalam menyertai ASEAN pada 7 Januari 1984.38. 2. 2. televisyen dan akhbar).Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok. f. Telekom Pos Pendidikan Pengangkutan Sukan Maklumat berita (melalui radio.kemajuan sosial dan pembangunan kebudayaan di rantau Asia Tenggara. pertimbangan ekonomi dan kestabilan sosial kawasan serantau juga tidak diabaikan.

Kerjasama Potitik 1 Untuk menjamin kestabilan politik dan keamanan negara serantau. (c) Mengelakkan penglibatan dalam pertikaian antara kuasa besar. 2 Zon Bebas Senjata Nuklear (SEANWFZ) dibentuk pada 16 Disember 1987 untuk memastikan kawasan ASEAN bebas daripada ancaman senjata nuklear. konsep ZOPFAN telah diwujudkan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971.d)Meningkatkan taraf hidup rakyat negara anggota melalui kerjasama dalam sektor pertanian dan perdagangan. iaitu tentera Vietnam harus berundur dari Kemboja dan rakyatnya diberi peluang untuk menentukan nasib negara mereka sendiri. Kerjasama Ekonomi 1 Kerjasama ekonomi Bari tahun 1967 hingga 1976 boleh dikatakan lembap kerana tiada aktiviti dijalankan pada peringkat ASEAN. Matlamat penubuhan ZOPFAN adalah seperti berikut: (a)Memeliharakeamanan dan kestabilan politik di Asia Tenggara dengan mengelakkan campur Langan daripada mana-mana pihak luar seperti Rusia. (b)Menyediakan saluran untuk menyelesaikan pertikaian yang berlaku di Asia Tenggara secara aman dan bukan dengan menggunakan kekerasan. Kerjasama ekonomi bermula setelah beberapa perjanjian seperti Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama (Treaty of . e)Mengeratkan hubungan dengan pertubuhan serantau dan antarabangsa lain. Amerika Syarikat dan China dalam hal-hal rantau ini. (d) Memberi peluang kepada negara anggota untuk menentukan nasib sendiri. 3 ASEAN mengamalkan pendirian bersama dalam isu politik seperti pencerobohan Vietnam di Kemboja.

Keistimewaan yang diberikan termasuk kontrak kuantiti jangka panjang. 2 Antara kerjasama ekonomi negara-negara anggota ASEAN adalah seperti berikut: (a) Melaksanakan projek-projekperindustrian seperti: (i)Projek Baja Urea ASEAN di Indonesia (ii)Projek Baja Urea ASEAN di Malaysia (iii)Projek Fabrikasi Tembaga ASEAN di Filipina (iv)ProjekVaksin Hepatitis B ASEAN di Singapura (v)Projek Garam Batuan-Abu Soda ASEAN di Thailand bMengadakan Skim Pelengkapan Perindustrian ASEAN. (d) Mewujudkan Peraturan Perdagangan Istimewa 1977 untuk Meningkatkan perdagangan antara negara anggota. . misalnya dalam bidang automotif.Amity and Cooperation) dan Perisytiharan Pakatan ASEAN (Declaration of ASEAN Concord) ditandatangani pada tahun 1976 di Bali semasa Mesyuarat Ketuaketua Kerajaan ASEAN pertama. perolehan istimewa ole:entiti kerajaan. pelonggaran langkah-langkah bukan tarif dan peluasan tarif istimewa. (e) Mengadakan kerjasama dalam sektor kewangan (i)Majlis Perbankan ASEAN (ASEAN Banking Council) telah ditubuhkan untuk menyelaraskan kegiatan bank-bank perdagangan di rantaL ASEAN. (f) Mengadakan kerjasama dalam bidang komunikasi (i)Pemasangan kabel laut ASEAN untuk menghubungkan semua negara anggota. (ii)Syarikat Kewangan ASEAN ditubuhkan untuk memberikan kemudaha_ kewangan kepada negara-negara yang terlibat dalam projek-proje usaha sama ASEAN.

Antara kegiatan kebudayaan yang diadakan ialah Pesta Filem ASEAN. (h) Mengadakan dialog dengan negara-negara maju. pelancongan. Lukisan dan Muzik bagi kaum belia. di Indonesia. Pesta Lagu ASEAN dan Bengkel. (iii)Mengiktiraf lesen pemandu di rantau ASEAN. . (i) Mewujudkan Kawasan Pertumbuhan Segi Tiga yang menggalakkan per bangunandalam bidang perdagangan. pengangkutan dan perhubungan seperti: (i)IMT-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Thailand) (ii)IMS-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Singapura (iii)BIMP-EAGA (Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei-Indone Malaysia-Filipina) Kerjasama Sosial dan Kebudayaan 1 Tabung Kebudayaan ASEAN diwujudkan untuk mengeratkan hubungan an: negara ASEAN melalui aktiviti kebudayaan.(ii)Mengasskan Skim Pertukaran Berita Televisyen. (g) Mengadakan kerjasama dalam sektor makanan dan pertanian (i)Penubuhan Pusat Perancangan Pembangunan Pertanian ASEAN sebagai bank data atau pusat maklumat mengenai masalah pertania (ii)Penubuhan Plant Quarantine Training Centre and Institute di Serda: (iii)Penubuhan ASEAN Centre for Development ofAgricultural Cooperar.

dengan bahasa moden yang lain.2 Penubuhan Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM) (a)Ditubuhkan pada 4 November 1985 bagi menggantikan Majlis Bahasa Brunei Darussalam. 3 Pembentukan Perubuhan Menteri-menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) (b) Menganjurkan projek berikut: (i)Pusat Kajian Bahasa Inggeris di Singapura (RELC) (ii)Pusat Pembaharuan dan Teknologi di Filipina (INNOTECH) (iii)Pusat Pendidikan Serantau bagi Pendidikan Sains dan Matematik (RECSAM) di Pulau Pinang Cabaran ASEAN Ekonomi .dan Brunei Darussalam) yang bersidang dua kali setahun. (iii)Meningkatkan peranan bahasa Melayu sebagai alat perhubung yang lebih luas. (ii)Meningkatkan semangat persaudaraan antara negara anggota. (c)Tujuan penubuhan adalah seperti berikut: (i)Mengembangkan bahasa Melayu supaya menjadi bahasa yang setaraf. Indone.Indonesia-Malaysia (MBIM) yang ditubuhkan pada 29 Disember 19 (b)Diusahakan oleh sebuah urusetia di setiap negara (Malaysia.

2 Akibatnya.1 Pada peringkat permulaan. negara-negara maju masih mempunyai kelebihan ekonomi dari segi kos pengeluaran dan kecanggihan teknologi. 4 Pergantungan kepada negara maju dari segi ekonomi masih berlanjutan. 5 Kerjasama ekonomi juga terbatas akibat ketidakstabilan politik yang dialami oleh negara-negara tertentu di ASEAN. 7 Ada negara anggota yang melaksanakan projek ekonomi mengikut kepentingan negara sendiri dan bukan kepentingan serantau. Sosial 1 Negara ASEAN menghadapi cabaran besar untuk mengekalkan taraf hidup . 6 Indonesia dan Thailand dibebani oleh hutang luar negara. 3 Pengeluaran dan pemasaran keluaran yang sama menyebabkan persaingan yang sengit dalam kalangan negara anggota dan antara negara ASEAN dengan negara maju. negara-negara ASEAN terpaksa memberikan perhatian kepada sektor perkilangan dan perkhidmatan. 8 Dasar perlindungan perdagangan yang dilaksanakan oleh negara maju turut membantutkan pertumbuhan ekonomi ASEAN. Walau bagaimanapun. pengurangan permintaan pasaran dunia terhadap sumber bahan utama seperti bijih timah dan getah asli negaranegara ASEAN telah membantutkan pertumbuhan ekonomi di rantau ini.

. dan Filipina untuk menentang komunis di Myanmar.Thailand.Persatuan Negara-Negara AsiaTenggara (ASEAN) Pertubuhan Serantau yang Dianggotai Malaysia Sebelum Penubuhan ASEAN Pertubuhan Perjanjian AsiaTenggara (SEATO) -1945 1. dan Presiden Macapagal (FILIPINA). 3. 2. Malaysia menyokong konsep dan pembuntukan badan ini tetapi tidak menyediakan pangkalan untuk Amerika Syarikat.Tiga buah negara anggota MAPHILINDO ialah Malaysia. Ditubuhkan melalui usahaTunku Abdul Rahman (Malaysia). 2. 3. dan Indonesia. Vietnam. Laos. SEATO dibubarkan pada tahun 1973 apabila Amerika Syarikat mengundurkan tenteranya. MAPHILONDO 1963 1. Presiden Sukarno (Indonesia). Objektif ASA adalah untuk mencapai kerjasama ekonomi dan sosial tanpa menyentuh hal-hal politik. Persatuan AsiaTenggara (ASA) -1961 1. dan Kemboja. 2. Filipina. ASA tidak dapat berfungsi akibat tuntutan Filipina terhadap Sabah. Membolehkan Amerika Syarikat menenpatkan tenteranya diThailand. dan Malaysia. Dianggotai oleh Filipina.

Persidangan Menteri-Menteri Luar ASEAN diadakan tahunan diadakan 2 kali b. iaitu Dewan Perniagaan dan Perindustrian ASEAN. yang dihadiri oleh ketua -ketua kerajaan ASEAN. Mesyuarat Pegawai-pegawai kanan (SOM) e. Sekretariat ASEAN terletak di Jakarta. c. 4.J epun. Mengandungi jawatankuasa ekonomi dan bukan ekonomi. Majlis perundingan bukan negara komunis di rantau Asia Pasifik. diadakan pada tahun dan di tempat berikut: a. 3. Persidangan Menteri -menteri Ekonomi ASEAN (AEMM) setahun.1966 1. StrukturOrganisasi ASEAN 1. 2. Persidangan JawatankuasaTetap yang dipengerusikan oleh Menteri Luar tuan rumah dan dianggotai oleh duta -duta negara anggota d.3. Majlis Asia danPasifik (ASPAC) . Mesyuarat Jawatankuasa pegawai -pegawai EkonomiKanan (SEOM) 5.Filipina.M a la y s ia. Mempunyai sebuah badan bukan kerajaan. Indonesia. Bali (1976) b. Persidangan ASEAN yang tetap termasukla h : a. ASPAC dianggotai olehA us t ra lia.Kuala Lumpur (1977) . MAPHILINDO hanya wujud beberapa minggu sahaja disebabkan oleh konfrontasi Indonesia terhadap Malaysia pada 16 September 1963. PersidanganKemuncak ASEAN. danTaiwan. 2.

Menggalakkan penggunaan mata wang ASEAN dalam perdagangan intra ASEAN. Manila (1987) d. MengimplementasikanKawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) seperti yang dijadualkan. Mempercepat pembaruan ekonomi dan kewangan untuk memperkukuh ekonomi negara anggota. Filipina. Pakistan. Antara perkara yang terkandung dalam Deklarasi Hanoi 1998 : a. New Zealand . Perancis. pada 8 September 1954. b. Anggotanya terdiri daripada Australia. Singapura (1992) e. United Kingdom. Thailand.c. Filipina. Phnom Penh (2002) 6. Bandar Seri Begawan (2001) h. dan Amerika Syarikat. c. SEATO dibubarkan pada tahun 1977. Pakistan menarik diri pada tahun 1972. Bangkok (1995) f. Hanoi (1998) g. Bekerjasama dalam mengawal dan menghalang penyak it AIDS ASA ‡Bermula dari kegagalan SEAFET (Southeast Asian Friendship and Economic Treaty)-Perjanjian Ekonomi dan Persahabatan Negara-Negara Asia Tenggara ‡(Association OfSoutheastAsia) 31 Julai 1961 Pertubuhan Perjanjian Asia Tenggara (SEATO) ialah perikatan lapan buah negara yang menandatangani Perjanjian Pertahanan Bersama Asia Tenggara di Manila. d. .

namun ia telah memberi idea bagi pembentukan pertubuhan kerjasama serantau yang lebih mantap di Asia Tenggara. Seperti pertubuhan lain. ASPAC telah dibubarkan. Indonesia ASEAN. oleh kerana pertubuhan ini dikatakan tidak menggambarkan kerjasama serantau yang sebenarnya dengan adanya keanggotaan negara luar dari Asia Tenggara. Pada tahu n 1975.3 ASPAC Tahun 1966 menyaksikan pembentukan satu lagi pertubuhan baru iaitu ASPAC yang dianggotai oleh Malaysia. dan kemungkina n Indonesia bergabung dengan satu pertubuhan yang lebih besar. tuntutan Filipina keatas Sabah dan pemisahan Singapura dari Malaysia (1965). Antaranya SEATO (South East Agreement Treaty Organisatio ns). Penubuhan Asean. Korea Selatan dan Vietnam Selatan. Taiwan. motif utamanya ialah menyelesaikan pertikaian dan perbalahan politik semasa yang wajar di kawasan serantau. New Zealand. 2. ASAS (Pertubuhan Negeri -Negeri Asia Tenggara) dan MAPHILINDO. . ASEAN di tubuh pada 1967 selepas peristiwa konfrontasi Malaysia. Jepun. Australia. ASPAC (Majlis Asia dan Pasifik). sebagai penyatu negara Malaysia dengan lain-lain negera di Asia Tenggara selepas permusuhan dengan Indonesia. sosial dan kebudayaan di kalangan negara-negara Asia Pasifik. ASPAC juga mengalami kegagalan. Satu perdamaian di Bangkok (1966) bersama Menteri Luar Thailand (Thanot Khoman) dan Adam Malik. Thailand. Namun semuanya tidak kekal lama. terdapat beberapa buah pertubuhan di Asia Tenggara. Filipina.Hubungan Malaysia Dengan Asean Sebelum Asean. Tumpuan pertubuhan ini ialah untuk menggalakkan kerjasama serantau di dalam bidang ekonomi.

am ke atas Berusaha untuk mengatasi masalah pencerobohan Vietn Mengatasi k Kampuchea dengan mengadakan satu mesyuarat membentu .Terangkan usaha2usaha yang dijalan ASEAN dalam politik. au ini. Satu deklarasi bersama telah ditandatangani oleh semua negara Deklarasi r. Mengekalkan keamanan dan kestabilan politik di rant Kekal blok Timur Tidak bersekongkol dengan mana -mana blok Barat atau Campur bagi mengelakkan campur tangan kuasa -kuasa besar. bebas Mengisytiharkan negara-negara ASEAN sebagai zon ama Zon dan berkecuali (ZOPFAN). ekonomi dan sosial di Asia Tenggara. anggota yang dikenali sebagai Deklarasi Kuala Lumpu n.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful