WEBSITE: http://pam900kenegaraan.blogspot.com/2009/08/dasar-luar-malaysia-asean.

html
http://www.scribd.com/doc/17489127/ASEAN-Pengajian-Am-Kertas-1

http://www.scribd.com/doc/37678419/Pengajian-Am-1-%EF%BC%88Dasar-Dalam-NegaraAutosaved http://www.scribd.com/doc/8153398/Malaysia-dan-Kerjasama-Serantau http://www.scribd.com/doc/51138406/PM-PROJECT http://panglimajawa.blogspot.com/2010/05/sejarah-penubuhan-asean.html

70A.200 125/km² anggaran 2005 $2.   ikipedia. ASEAN Association of Southeast Asian Nations Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara Bendera Pusat Sekretariat Negara ahli Setiausaha Agung Penubuhan Pengisytiharan Bangkok Kawasan Populasi -Kepadatan KDNK (PPP) -Jumlah -Per kapita KDNK (nominal) ± Jumlah ± Per kapita Zon waktu Jakarta.465. Indonesia 10 Ong Keng Yong 8 Ogos 1967 4. Indonesia.Persatuan Negara-negara Asia enggara Daripada Logo ASEAN Sekretariat ASEAN di Jalan Sisingamangaraja No. ensiklopedia bebas.755 trilion (ke-16) $4.500 km² 558.Jakarta Selatan.930 anggaran 2005 $884 bilion $1.582 UTC +6½ hingga +9 .812.

Bendera 10 negara ASEAN. ketuanan.1 Timor Leste 4 Lihat juga 5 Pautan luar [sunting]Prinsip utama ASEAN Prinsip prinsip utama ASEAN digariskan seperti berikut  Hormat terhadap kemerdekaan. ASEAN. Negara anggota mengadakan mesyuarat pada setiap November. Isi kandungan [sorok] 1 Prinsip utama ASEAN 2 Ahli ASEAN 3 Sejarah o 3. ASEAN ditubuhkan pada 8 Ogos 1967 di Bangkok dengan tujuan untuk mengukuhkan kerjasama serantau. kesamaan.     [sunting]Ahli ASEAN . subversif atau koersion (coerion) Penyelesaian perbezaan atau perdebatan dengan aman Menolak penggunaan ketenteraan Kerjasama effektif antara anggota. integriti jajahan dan identiti nasional semua negara Hak untuk setiap negara untuk memimpin kehadiran nasional bebas daripada campur tangan luar. merupakan singkatan bagi "Association of Southeast Asian Nations" atau Persatuan Negara-Negara Asia enggara.

Malaysia. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama pada 23 ulai samaMyanmar dan Laos. . Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. ia Tenggara ecuali Timor tahun kemudiannya SE N pril . terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. Negara -negara anggota adalah eperti eri ut:           Brunei arussalam Filipina Indonesia Kem oja Laos Malaysia Myanmar Singapura Thailand Vietnam [sunting]Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. dahulunya dalam Indonesia. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikenali sebagai eklarasi Bangkok . Namun.Negara-negara ang menyertai Kini SE N ianggotai oleh ham ir em a negara i Timur an Papua New Guinea. Menteri luar ketika itu ialah dam Malik Indonesia). Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. S. Namun. dan Thanat Khoman (Thailand). Ramos Filipina). Rajaratnam (Singapura). Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 5. terutamanya. Tun bdul Razak(Malaysia). Narciso R. iaitu . dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. Myanmar. Hanya selepas ulai anuari 4 iaitu seminggu selepas menerima ahli baru. Filipina. Indonesia. Brunei menganggotai SE N pada mencapai kemerdekan. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir an atas rasa hormat kepada Indonesia. menentang ¢ ¢ ¡ SE N.

Namun. [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikena li sebagai eklarasi Bangkok. Namun. SE N dianggarkan merangkumi 5 seluas 4. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. terutamanya. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. anuari Brunei menganggotai SE N pada 4 iaitu seminggu selepas mencapai baru. dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 pril .  SE N dianggarkan merangkumi 5 juta orang dan merangkumi kawasan seluas 4. Malaysia.pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan ung San Suu Kyi. 2. . Narciso R. Filipina. Tun bdul Razak(Malaysia). [sunting] juta orang dan merangkumi kawasan Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN Menteri luar ketika itu ialah dam Malik (Indonesia). Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 ulai ulai 5. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. kilometer per segi. Myanmar. Walaubagaimanapun. Ramos (Filipina). S. SE N telah banyak Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 membantu negara baru ini. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir -an atas rasa hormat kepada Indonesia. 2.5 juta kilometer per segi. dahulunya dalam Indonesia. menentang pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 ung San Suu Kyi . Indonesia. Rajaratnam (Singapura). Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. Walaubagaimanapun.5 juta £ £ £ £ £ £ £ £ £   ¨¨§ £ £ §§ kemerdekan. Hanya selepas tahun kemudiannya SE N menerima ahli ¤ ¥ £ £ ¥ ¨§ ¦¥ £ £ £ ¨¨¨§ £ © ¨¨§ ¨¨§ £ £ £ £ £ £ £ ¦ ¦ SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. SE N telah banyak membantu negara baru ini. Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. iaitu pada 23 . dan Thanat Khoman (Thailand). Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama- samaMyanmar dan Laos. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati.

ASEAN Finace Corporation (Institusi kewangan). 8. Masalah lain juga timbul iaitu: a. Untuk mewujudkan kerjasama daripada segi ekonomi. melalui Mesyuarat Menteri-Menteri Ekonomi ASEAN di Kuala Lumpur. c. Tujuan penubuhannya ialah untuk meningkatkan kerjasama di kalangan negaranegara anggota dalam bidang ekonomi. Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok dan dianggotai oleh Malaysia. beberapa jawatankuasa telah ditubuhkan iaitu: a. Thailand dan Fili ina telah ditubuhkan. Pada tahun 1967. Ia bermatlamat untuk mewujudkan kerjasama dalam bidang kebudayaan dan ekonomi di k alagan negara anggota. 18. 14. Thailand. 12. Perang saudara di Vietnam dan Kampuchea. beberapa projek telah diperuntukkan iaitu: a. Perjanjian Kerjasama dan Persahabatan ditandatangani antara Malaysia dan Indonesia. b. 9. Keengganan Myanmar menjalinkan hubungan dengan negara -negara serantau. Jawatankuasa Perusahaan. 10. Persatuan Asia Tenggara (ASA) yang terdiri dari ada Tanah Melayu. 17. Pada tahun 1961. Presiden Marcos mengambil alih pemerintahan dan telah berusaha menjalinkan hubungan baik dengan Malaysia walaupun isu tuntutan Sabah tidak digugurkan. 15. Indonesia. b. berlaku pemberontakan tentera di Indonesia yang berpunca daripada ketidakpuasan hati terhadap pengaruh PKI dalam kerajaan Presiden Sukarno. Projek Urea ASEAN di Acheh. . 16. Filipina pula bertindak menuntut Sabah. b. Pada tahun 1961 juga. Singapura dan Brunei. MAPHILINDO yang terdiri dari ada Malaysia. Pada tahun 1965. politik dan sosial. Pada tahun 1976. Indonesia. Di Filipina.7. Konfrantasi telah dilancarkan oleh Indonesia kerana terpengaruh dengan Parti Komunis Indonesia (PKI) yang tidak bersetuju dengan dasar ekonomi bebas Malaysia dan menentang pembentukan Malaysia serta kewujudan pangkalan tentera British di Singapura. Indonesia dan Fili ina ditubuhkan dalam tahun 1963 di Manila tetapi gagal kerana pembentukan Malaysia. 11. Sarawak. 13. ASEAN Chamber of Commerce (Dewan Perniagaan ASEAN). Galian dan Tenaga. Projek Urea ASEAN di Bintulu. Filipina.

27. Negara-negara ASEAN juga telah bekerjasama membantu PBB menyelesaikan persengketaan di Kampuchea dan bersepakat mengutuk pencerobohan tentera Vietnam ke atas Kampuchea.c. 29. Beberapa program diatur iaitu: a. Projek Super Fosfat ASEAN di Singapura. 28. 26. 23. konsep ZOPFAN (Kawasan aman. 22. bebas dan berkecuali) dicadangkan oleh Tun Abdul Razak kepada negara-negara ASEAN dan telah diwartakan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. Kempen Tahun Melawat Malaysia (1990 dan 1994). Pada tahun 1970. Kempen Tahun melawat Indonesia (1991). Kerjasama dalam bidang Matematik dan Sains juga diwujudkan melalui RECSAM (Regional Centre of Science and Mathematics). Melalui Luar Persidangan Menteri-menteri Islam di Jeddah. Para pelancong dari seluruh dunia digalakkan melawat negaranegara ASEAN secara bergilir-gilir. Tunku Abdul Rahman telah dilantik sebagai Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-negra Islam (OIC). Penubuhan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) adalah hasil penglibatan Malaysia dalam OIC. 19. e. Projek Enjin Diesel ASEAN di Singapura. Pencerobohan Indonesia ke atas Malaysia telah diadukan ke PBB. Ini bertujuan untuk . Selepas tahun 1965. c. 20. Projek Garam Bantuan dan Abu Soda ASEAN di Thailand. 25. Malaysia juga cuba menghindari daripada terlibat dalam kancah politik dengan kuasa-kuasa besar dengan mengekalkan Dasar Berkecuali walaupun British merancang menutup semua pangkalan tenteranya di timur Terusan Suez pada akhir tahun 1971. Malaysia juga terpaks membuat lawatan ke beberapa buah Negara Berkecuali untuk menjelaskan kedudukan Malaysia yang sebenarnya. Malaysia turut mengadakan hubungan dengan negara -negara komunis seperti Russia (1968) dan Republik Rakyat China (1974). Kempen Tahun Melawat ASEAN (1992). d. Antara negara yang telah dilawati ialah Mesir.Kesannya hubungan diplomatik dengan beberapa buah negara diAfrika dan Asia diwujudkan. Nigeria dan Habshah. 24. dasar luar Malaysia tertumpu kepada usaha untuk menjalinkan hubungan dengan Negara berkecuali dan menjadi ahli kesatuan tersebut pada tahun 1969. Kerjasama di bidang kebudayaan antara negara ASEAN di wujudkan melalui media elektronik. b. 30. Maghribi. 21.

Untuk menyelesaikan masalah ini. NNS tidak perlu bergantung kepada pasaran atau pemintaan dari NNU. Antaranya ialah: a. Contohnya dari: Bank Dunia y Untuk Projek Pengairan Sungai Muda di Kedah dan Rancangan Hideroelektrik Cameron Highland serta lain-lain projek lagi. 33. Hubungan dengan Republik Rakyat Vietnam juga diwujudkan demi kepentingan ekonomi dan keselamatan. 31. b. 37. 35. . a. Menganggotai Majlis Timah Antarabangsa (ITC ). 34. y Mencontohi semangat bekerja dan kemahiran teknikal mereka. bantuan daripada badan -badan luar diperolehi. Menjadi pemerhati dalam Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Minyak (OPEC) . b. Suruhanjaya ini berperanan supaya: G-15 atau NNS digalakkan menjalinkan hubungan perdagangan sesama mereka. Malaysia telah mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Selatan-Selatan dan ia diterima. Cukai ke atas barangan yang diimport dari NNU b. Di bawah pentadbiran Dato¶ Seri Dr. y Bertujuan untuk menyedarkan British supaya tutur bers aing di pasaran terbuka. Syarat-syarat pinjaman yang ketat. Hubungan juga dijalinkan dengan negara -negara kecil dan miskin serta mundur melalui Negara-negara Selatan (G-15). Dalam melaksanakan projek-projek pembangunan. Mahathir Mohamad banyak perubahan berlaku ke atas dasar luar Malaysia. Kemiskinan negara-negara ini dikatakan berpunca daripada dasar ekonomi dan perdagangan Negara-Negara Utara (NNU) iaitu: a. a.mendapat jaminan sama ada dari negara Barat atau komunis berhubung konsep ZOPFAN. Untuk tujuan ekonomi dan sosial Malaysia telah: a. y Mengubah sikap yang menganggap barangan Barat lebih bermutu. b. Asia Development Bank (ADB) y Untuk rancangan-rancangan sekonomi. 32. Kempen Dasar Pandang ke Timur y Menjadikan Jepun dan Korea sebagai contoh. b. Kempen jangan mengutamakan pembelian barangan buatan Britain . 36.

Malaysia dan Hubungan Serantau (ASEAN) Keanggotaan ASEAN 1. pertimbangan ekonomi dan kestabilan sosial kawasan serantau juga tidak diabaikan.Antara matlamat penubuhan ASEAN adalah seperti berikut: a)Mempercepat pertumbuhan ekonomi.Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok. b. Matlamat ASEAN 1. Telekom Pos Pendidikan Pengangkutan Sukan Maklumat berita (melalui radio. f. .Laos dan Myanmar pada tahun 1997 dan Kemboja (Kampuchea) pula menyertai ASEAN pada tahun 1999. Penyertaan Malaysia di pelbagai pertubuhan adalah demi untuk mencapai kemajuan dan kerjasama dalam pelbagai bidang seperti: a.Filipina.38. Brunei Darussalam menyertai ASEAN pada 7 Januari 1984. 2. televisyen dan akhbar).Indonesia.Singapura dan Thailand.kemajuan sosial dan pembangunan kebudayaan di rantau Asia Tenggara. b)Menggalakkan keamanan dan kestabilan politik di rantau Asia Tenggara dengan mematuhi prinsip Piagam Pertubuhan BangsaBangsa bersatu c)Menggalakkan kerjasama danbantuan antara satu sama lain dalam pelbagai bidang termasuk latihan dan penyelidikan. 2. d. e. Thailand pada 8 Ogos 1967 melalui Deklarasi Bangkok. Vietnam pada tahun 1995. c.ASEAN terdiri daripada Malaysia.Walaupun pertimbangan strategik dan politik merupakan asas penubuhan ASEAN.

konsep ZOPFAN telah diwujudkan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. Kerjasama Ekonomi 1 Kerjasama ekonomi Bari tahun 1967 hingga 1976 boleh dikatakan lembap kerana tiada aktiviti dijalankan pada peringkat ASEAN. (c) Mengelakkan penglibatan dalam pertikaian antara kuasa besar. e)Mengeratkan hubungan dengan pertubuhan serantau dan antarabangsa lain.d)Meningkatkan taraf hidup rakyat negara anggota melalui kerjasama dalam sektor pertanian dan perdagangan. iaitu tentera Vietnam harus berundur dari Kemboja dan rakyatnya diberi peluang untuk menentukan nasib negara mereka sendiri. 2 Zon Bebas Senjata Nuklear (SEANWFZ) dibentuk pada 16 Disember 1987 untuk memastikan kawasan ASEAN bebas daripada ancaman senjata nuklear. (b)Menyediakan saluran untuk menyelesaikan pertikaian yang berlaku di Asia Tenggara secara aman dan bukan dengan menggunakan kekerasan. Kerjasama Potitik 1 Untuk menjamin kestabilan politik dan keamanan negara serantau. Matlamat penubuhan ZOPFAN adalah seperti berikut: (a)Memeliharakeamanan dan kestabilan politik di Asia Tenggara dengan mengelakkan campur Langan daripada mana-mana pihak luar seperti Rusia. Kerjasama ekonomi bermula setelah beberapa perjanjian seperti Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama (Treaty of . 3 ASEAN mengamalkan pendirian bersama dalam isu politik seperti pencerobohan Vietnam di Kemboja. (d) Memberi peluang kepada negara anggota untuk menentukan nasib sendiri. Amerika Syarikat dan China dalam hal-hal rantau ini.

pelonggaran langkah-langkah bukan tarif dan peluasan tarif istimewa. perolehan istimewa ole:entiti kerajaan. 2 Antara kerjasama ekonomi negara-negara anggota ASEAN adalah seperti berikut: (a) Melaksanakan projek-projekperindustrian seperti: (i)Projek Baja Urea ASEAN di Indonesia (ii)Projek Baja Urea ASEAN di Malaysia (iii)Projek Fabrikasi Tembaga ASEAN di Filipina (iv)ProjekVaksin Hepatitis B ASEAN di Singapura (v)Projek Garam Batuan-Abu Soda ASEAN di Thailand bMengadakan Skim Pelengkapan Perindustrian ASEAN. (d) Mewujudkan Peraturan Perdagangan Istimewa 1977 untuk Meningkatkan perdagangan antara negara anggota. Keistimewaan yang diberikan termasuk kontrak kuantiti jangka panjang. (e) Mengadakan kerjasama dalam sektor kewangan (i)Majlis Perbankan ASEAN (ASEAN Banking Council) telah ditubuhkan untuk menyelaraskan kegiatan bank-bank perdagangan di rantaL ASEAN. (f) Mengadakan kerjasama dalam bidang komunikasi (i)Pemasangan kabel laut ASEAN untuk menghubungkan semua negara anggota.Amity and Cooperation) dan Perisytiharan Pakatan ASEAN (Declaration of ASEAN Concord) ditandatangani pada tahun 1976 di Bali semasa Mesyuarat Ketuaketua Kerajaan ASEAN pertama. . (ii)Syarikat Kewangan ASEAN ditubuhkan untuk memberikan kemudaha_ kewangan kepada negara-negara yang terlibat dalam projek-proje usaha sama ASEAN. misalnya dalam bidang automotif.

pelancongan. . Lukisan dan Muzik bagi kaum belia. (h) Mengadakan dialog dengan negara-negara maju. (iii)Mengiktiraf lesen pemandu di rantau ASEAN. Pesta Lagu ASEAN dan Bengkel. (i) Mewujudkan Kawasan Pertumbuhan Segi Tiga yang menggalakkan per bangunandalam bidang perdagangan. (g) Mengadakan kerjasama dalam sektor makanan dan pertanian (i)Penubuhan Pusat Perancangan Pembangunan Pertanian ASEAN sebagai bank data atau pusat maklumat mengenai masalah pertania (ii)Penubuhan Plant Quarantine Training Centre and Institute di Serda: (iii)Penubuhan ASEAN Centre for Development ofAgricultural Cooperar. Antara kegiatan kebudayaan yang diadakan ialah Pesta Filem ASEAN. pengangkutan dan perhubungan seperti: (i)IMT-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Thailand) (ii)IMS-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Singapura (iii)BIMP-EAGA (Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei-Indone Malaysia-Filipina) Kerjasama Sosial dan Kebudayaan 1 Tabung Kebudayaan ASEAN diwujudkan untuk mengeratkan hubungan an: negara ASEAN melalui aktiviti kebudayaan.(ii)Mengasskan Skim Pertukaran Berita Televisyen. di Indonesia.

2 Penubuhan Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM) (a)Ditubuhkan pada 4 November 1985 bagi menggantikan Majlis Bahasa Brunei Darussalam. (ii)Meningkatkan semangat persaudaraan antara negara anggota.dan Brunei Darussalam) yang bersidang dua kali setahun. dengan bahasa moden yang lain. (iii)Meningkatkan peranan bahasa Melayu sebagai alat perhubung yang lebih luas. (c)Tujuan penubuhan adalah seperti berikut: (i)Mengembangkan bahasa Melayu supaya menjadi bahasa yang setaraf. Indone. 3 Pembentukan Perubuhan Menteri-menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) (b) Menganjurkan projek berikut: (i)Pusat Kajian Bahasa Inggeris di Singapura (RELC) (ii)Pusat Pembaharuan dan Teknologi di Filipina (INNOTECH) (iii)Pusat Pendidikan Serantau bagi Pendidikan Sains dan Matematik (RECSAM) di Pulau Pinang Cabaran ASEAN Ekonomi .Indonesia-Malaysia (MBIM) yang ditubuhkan pada 29 Disember 19 (b)Diusahakan oleh sebuah urusetia di setiap negara (Malaysia.

negara-negara maju masih mempunyai kelebihan ekonomi dari segi kos pengeluaran dan kecanggihan teknologi. pengurangan permintaan pasaran dunia terhadap sumber bahan utama seperti bijih timah dan getah asli negaranegara ASEAN telah membantutkan pertumbuhan ekonomi di rantau ini. 8 Dasar perlindungan perdagangan yang dilaksanakan oleh negara maju turut membantutkan pertumbuhan ekonomi ASEAN.1 Pada peringkat permulaan. 6 Indonesia dan Thailand dibebani oleh hutang luar negara. 7 Ada negara anggota yang melaksanakan projek ekonomi mengikut kepentingan negara sendiri dan bukan kepentingan serantau. 4 Pergantungan kepada negara maju dari segi ekonomi masih berlanjutan. Walau bagaimanapun. 5 Kerjasama ekonomi juga terbatas akibat ketidakstabilan politik yang dialami oleh negara-negara tertentu di ASEAN. 2 Akibatnya. Sosial 1 Negara ASEAN menghadapi cabaran besar untuk mengekalkan taraf hidup . 3 Pengeluaran dan pemasaran keluaran yang sama menyebabkan persaingan yang sengit dalam kalangan negara anggota dan antara negara ASEAN dengan negara maju. negara-negara ASEAN terpaksa memberikan perhatian kepada sektor perkilangan dan perkhidmatan.

2. Ditubuhkan melalui usahaTunku Abdul Rahman (Malaysia). Persatuan AsiaTenggara (ASA) -1961 1. dan Indonesia. Presiden Sukarno (Indonesia). Malaysia menyokong konsep dan pembuntukan badan ini tetapi tidak menyediakan pangkalan untuk Amerika Syarikat. dan Malaysia. ASA tidak dapat berfungsi akibat tuntutan Filipina terhadap Sabah.Persatuan Negara-Negara AsiaTenggara (ASEAN) Pertubuhan Serantau yang Dianggotai Malaysia Sebelum Penubuhan ASEAN Pertubuhan Perjanjian AsiaTenggara (SEATO) -1945 1. MAPHILONDO 1963 1. SEATO dibubarkan pada tahun 1973 apabila Amerika Syarikat mengundurkan tenteranya.Thailand. 2. Membolehkan Amerika Syarikat menenpatkan tenteranya diThailand. . Filipina. Dianggotai oleh Filipina. Objektif ASA adalah untuk mencapai kerjasama ekonomi dan sosial tanpa menyentuh hal-hal politik. dan Kemboja. 2. 3. Vietnam. dan Filipina untuk menentang komunis di Myanmar. 3. dan Presiden Macapagal (FILIPINA).Tiga buah negara anggota MAPHILINDO ialah Malaysia. Laos.

2. StrukturOrganisasi ASEAN 1. Bali (1976) b. 4.M a la y s ia. Mempunyai sebuah badan bukan kerajaan. Majlis perundingan bukan negara komunis di rantau Asia Pasifik. Persidangan ASEAN yang tetap termasukla h : a. c. MAPHILINDO hanya wujud beberapa minggu sahaja disebabkan oleh konfrontasi Indonesia terhadap Malaysia pada 16 September 1963.Kuala Lumpur (1977) . Mengandungi jawatankuasa ekonomi dan bukan ekonomi.J epun.Filipina. Persidangan JawatankuasaTetap yang dipengerusikan oleh Menteri Luar tuan rumah dan dianggotai oleh duta -duta negara anggota d.1966 1. Sekretariat ASEAN terletak di Jakarta. Mesyuarat Jawatankuasa pegawai -pegawai EkonomiKanan (SEOM) 5. diadakan pada tahun dan di tempat berikut: a.3. 2. Indonesia. danTaiwan. Majlis Asia danPasifik (ASPAC) . 3. ASPAC dianggotai olehA us t ra lia. PersidanganKemuncak ASEAN. iaitu Dewan Perniagaan dan Perindustrian ASEAN. Persidangan Menteri-Menteri Luar ASEAN diadakan tahunan diadakan 2 kali b. Mesyuarat Pegawai-pegawai kanan (SOM) e. yang dihadiri oleh ketua -ketua kerajaan ASEAN. Persidangan Menteri -menteri Ekonomi ASEAN (AEMM) setahun.

Bangkok (1995) f. Bekerjasama dalam mengawal dan menghalang penyak it AIDS ASA ‡Bermula dari kegagalan SEAFET (Southeast Asian Friendship and Economic Treaty)-Perjanjian Ekonomi dan Persahabatan Negara-Negara Asia Tenggara ‡(Association OfSoutheastAsia) 31 Julai 1961 Pertubuhan Perjanjian Asia Tenggara (SEATO) ialah perikatan lapan buah negara yang menandatangani Perjanjian Pertahanan Bersama Asia Tenggara di Manila. dan Amerika Syarikat. pada 8 September 1954. Pakistan. Thailand. Bandar Seri Begawan (2001) h. Menggalakkan penggunaan mata wang ASEAN dalam perdagangan intra ASEAN. Phnom Penh (2002) 6. Manila (1987) d. d. Pakistan menarik diri pada tahun 1972. Mempercepat pembaruan ekonomi dan kewangan untuk memperkukuh ekonomi negara anggota. Anggotanya terdiri daripada Australia. Singapura (1992) e. Antara perkara yang terkandung dalam Deklarasi Hanoi 1998 : a. b. MengimplementasikanKawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) seperti yang dijadualkan. Hanoi (1998) g. SEATO dibubarkan pada tahun 1977. Filipina. Filipina. c. Perancis.c. United Kingdom. . New Zealand .

Namun semuanya tidak kekal lama. New Zealand. Filipina. Pada tahu n 1975. sosial dan kebudayaan di kalangan negara-negara Asia Pasifik. motif utamanya ialah menyelesaikan pertikaian dan perbalahan politik semasa yang wajar di kawasan serantau. Penubuhan Asean. dan kemungkina n Indonesia bergabung dengan satu pertubuhan yang lebih besar. namun ia telah memberi idea bagi pembentukan pertubuhan kerjasama serantau yang lebih mantap di Asia Tenggara. . Seperti pertubuhan lain. Australia. sebagai penyatu negara Malaysia dengan lain-lain negera di Asia Tenggara selepas permusuhan dengan Indonesia.Hubungan Malaysia Dengan Asean Sebelum Asean. Tumpuan pertubuhan ini ialah untuk menggalakkan kerjasama serantau di dalam bidang ekonomi. ASPAC juga mengalami kegagalan. oleh kerana pertubuhan ini dikatakan tidak menggambarkan kerjasama serantau yang sebenarnya dengan adanya keanggotaan negara luar dari Asia Tenggara. Thailand. ASAS (Pertubuhan Negeri -Negeri Asia Tenggara) dan MAPHILINDO. Antaranya SEATO (South East Agreement Treaty Organisatio ns). Korea Selatan dan Vietnam Selatan. tuntutan Filipina keatas Sabah dan pemisahan Singapura dari Malaysia (1965). ASEAN di tubuh pada 1967 selepas peristiwa konfrontasi Malaysia. ASPAC telah dibubarkan. terdapat beberapa buah pertubuhan di Asia Tenggara. Indonesia ASEAN. Taiwan. 2. Jepun. Satu perdamaian di Bangkok (1966) bersama Menteri Luar Thailand (Thanot Khoman) dan Adam Malik. ASPAC (Majlis Asia dan Pasifik).3 ASPAC Tahun 1966 menyaksikan pembentukan satu lagi pertubuhan baru iaitu ASPAC yang dianggotai oleh Malaysia.

ekonomi dan sosial di Asia Tenggara.Terangkan usaha2usaha yang dijalan ASEAN dalam politik. bebas Mengisytiharkan negara-negara ASEAN sebagai zon ama Zon dan berkecuali (ZOPFAN). am ke atas Berusaha untuk mengatasi masalah pencerobohan Vietn Mengatasi k Kampuchea dengan mengadakan satu mesyuarat membentu . anggota yang dikenali sebagai Deklarasi Kuala Lumpu n. Satu deklarasi bersama telah ditandatangani oleh semua negara Deklarasi r. Mengekalkan keamanan dan kestabilan politik di rant Kekal blok Timur Tidak bersekongkol dengan mana -mana blok Barat atau Campur bagi mengelakkan campur tangan kuasa -kuasa besar. au ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.