WEBSITE: http://pam900kenegaraan.blogspot.com/2009/08/dasar-luar-malaysia-asean.

html
http://www.scribd.com/doc/17489127/ASEAN-Pengajian-Am-Kertas-1

http://www.scribd.com/doc/37678419/Pengajian-Am-1-%EF%BC%88Dasar-Dalam-NegaraAutosaved http://www.scribd.com/doc/8153398/Malaysia-dan-Kerjasama-Serantau http://www.scribd.com/doc/51138406/PM-PROJECT http://panglimajawa.blogspot.com/2010/05/sejarah-penubuhan-asean.html

500 km² 558. Indonesia.582 UTC +6½ hingga +9 . ensiklopedia bebas.200 125/km² anggaran 2005 $2.   ikipedia.Jakarta Selatan. ASEAN Association of Southeast Asian Nations Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara Bendera Pusat Sekretariat Negara ahli Setiausaha Agung Penubuhan Pengisytiharan Bangkok Kawasan Populasi -Kepadatan KDNK (PPP) -Jumlah -Per kapita KDNK (nominal) ± Jumlah ± Per kapita Zon waktu Jakarta.755 trilion (ke-16) $4.Persatuan Negara-negara Asia enggara Daripada Logo ASEAN Sekretariat ASEAN di Jalan Sisingamangaraja No.465. Indonesia 10 Ong Keng Yong 8 Ogos 1967 4.812.70A.930 anggaran 2005 $884 bilion $1.

merupakan singkatan bagi "Association of Southeast Asian Nations" atau Persatuan Negara-Negara Asia enggara.Bendera 10 negara ASEAN. Negara anggota mengadakan mesyuarat pada setiap November. ASEAN. ketuanan. ASEAN ditubuhkan pada 8 Ogos 1967 di Bangkok dengan tujuan untuk mengukuhkan kerjasama serantau. Isi kandungan [sorok] 1 Prinsip utama ASEAN 2 Ahli ASEAN 3 Sejarah o 3.     [sunting]Ahli ASEAN . integriti jajahan dan identiti nasional semua negara Hak untuk setiap negara untuk memimpin kehadiran nasional bebas daripada campur tangan luar.1 Timor Leste 4 Lihat juga 5 Pautan luar [sunting]Prinsip utama ASEAN Prinsip prinsip utama ASEAN digariskan seperti berikut  Hormat terhadap kemerdekaan. kesamaan. subversif atau koersion (coerion) Penyelesaian perbezaan atau perdebatan dengan aman Menolak penggunaan ketenteraan Kerjasama effektif antara anggota.

Narciso R. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. dan Thanat Khoman (Thailand). Tun bdul Razak(Malaysia). Rajaratnam (Singapura). Myanmar. . Brunei menganggotai SE N pada mencapai kemerdekan. Filipina. terutamanya. Namun. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikenali sebagai eklarasi Bangkok . Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama pada 23 ulai samaMyanmar dan Laos. dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. Ramos Filipina). Malaysia. Negara -negara anggota adalah eperti eri ut:           Brunei arussalam Filipina Indonesia Kem oja Laos Malaysia Myanmar Singapura Thailand Vietnam [sunting]Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. Namun. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir an atas rasa hormat kepada Indonesia. menentang ¢ ¢ ¡ SE N. Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. Hanya selepas ulai anuari 4 iaitu seminggu selepas menerima ahli baru. ia Tenggara ecuali Timor tahun kemudiannya SE N pril .Negara-negara ang menyertai Kini SE N ianggotai oleh ham ir em a negara i Timur an Papua New Guinea. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 5. Menteri luar ketika itu ialah dam Malik Indonesia). dahulunya dalam Indonesia. iaitu . S. Indonesia.

Walaubagaimanapun. Namun. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. SE N telah banyak membantu negara baru ini.5 juta kilometer per segi. Tun bdul Razak(Malaysia). iaitu pada 23 . Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama- samaMyanmar dan Laos. 2. dan Thanat Khoman (Thailand). S. [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir -an atas rasa hormat kepada Indonesia. [sunting] juta orang dan merangkumi kawasan Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN Menteri luar ketika itu ialah dam Malik (Indonesia). Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 ulai ulai 5. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. Indonesia. SE N telah banyak Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 membantu negara baru ini. Namun.  SE N dianggarkan merangkumi 5 juta orang dan merangkumi kawasan seluas 4. SE N dianggarkan merangkumi 5 seluas 4.5 juta £ £ £ £ £ £ £ £ £   ¨¨§ £ £ §§ kemerdekan. kilometer per segi. anuari Brunei menganggotai SE N pada 4 iaitu seminggu selepas mencapai baru. Malaysia. Myanmar. terutamanya. menentang pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 ung San Suu Kyi . Narciso R. dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 pril . dahulunya dalam Indonesia. Walaubagaimanapun. . terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. Hanya selepas tahun kemudiannya SE N menerima ahli ¤ ¥ £ £ ¥ ¨§ ¦¥ £ £ £ ¨¨¨§ £ © ¨¨§ ¨¨§ £ £ £ £ £ £ £ ¦ ¦ SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikena li sebagai eklarasi Bangkok. Rajaratnam (Singapura).pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan ung San Suu Kyi. 2. Ramos (Filipina). Filipina. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N.

8. Jawatankuasa Perusahaan. Filipina pula bertindak menuntut Sabah. Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok dan dianggotai oleh Malaysia. Indonesia dan Fili ina ditubuhkan dalam tahun 1963 di Manila tetapi gagal kerana pembentukan Malaysia. Thailand dan Fili ina telah ditubuhkan. 16. 15.7. b. berlaku pemberontakan tentera di Indonesia yang berpunca daripada ketidakpuasan hati terhadap pengaruh PKI dalam kerajaan Presiden Sukarno. 17. 14. beberapa projek telah diperuntukkan iaitu: a. Untuk mewujudkan kerjasama daripada segi ekonomi. beberapa jawatankuasa telah ditubuhkan iaitu: a. Tujuan penubuhannya ialah untuk meningkatkan kerjasama di kalangan negaranegara anggota dalam bidang ekonomi. Pada tahun 1961 juga. 12. Singapura dan Brunei. Ia bermatlamat untuk mewujudkan kerjasama dalam bidang kebudayaan dan ekonomi di k alagan negara anggota. Persatuan Asia Tenggara (ASA) yang terdiri dari ada Tanah Melayu. ASEAN Chamber of Commerce (Dewan Perniagaan ASEAN). Indonesia. b. b. 9. Sarawak. Indonesia. Pada tahun 1967. Perjanjian Kerjasama dan Persahabatan ditandatangani antara Malaysia dan Indonesia. melalui Mesyuarat Menteri-Menteri Ekonomi ASEAN di Kuala Lumpur. politik dan sosial. 13. MAPHILINDO yang terdiri dari ada Malaysia. Pada tahun 1961. Masalah lain juga timbul iaitu: a. Projek Urea ASEAN di Bintulu. 10. Keengganan Myanmar menjalinkan hubungan dengan negara -negara serantau. 18. Presiden Marcos mengambil alih pemerintahan dan telah berusaha menjalinkan hubungan baik dengan Malaysia walaupun isu tuntutan Sabah tidak digugurkan. Galian dan Tenaga. Pada tahun 1976. Perang saudara di Vietnam dan Kampuchea. c. Projek Urea ASEAN di Acheh. Pada tahun 1965. 11. Thailand. Di Filipina. Konfrantasi telah dilancarkan oleh Indonesia kerana terpengaruh dengan Parti Komunis Indonesia (PKI) yang tidak bersetuju dengan dasar ekonomi bebas Malaysia dan menentang pembentukan Malaysia serta kewujudan pangkalan tentera British di Singapura. ASEAN Finace Corporation (Institusi kewangan). Filipina. .

Malaysia juga terpaks membuat lawatan ke beberapa buah Negara Berkecuali untuk menjelaskan kedudukan Malaysia yang sebenarnya. 19. 24. Melalui Luar Persidangan Menteri-menteri Islam di Jeddah. Negara-negara ASEAN juga telah bekerjasama membantu PBB menyelesaikan persengketaan di Kampuchea dan bersepakat mengutuk pencerobohan tentera Vietnam ke atas Kampuchea. Kerjasama dalam bidang Matematik dan Sains juga diwujudkan melalui RECSAM (Regional Centre of Science and Mathematics). Kempen Tahun melawat Indonesia (1991). 22. Kempen Tahun Melawat ASEAN (1992). Pencerobohan Indonesia ke atas Malaysia telah diadukan ke PBB. Projek Super Fosfat ASEAN di Singapura. Projek Garam Bantuan dan Abu Soda ASEAN di Thailand. e. 23. d. Projek Enjin Diesel ASEAN di Singapura.Kesannya hubungan diplomatik dengan beberapa buah negara diAfrika dan Asia diwujudkan. bebas dan berkecuali) dicadangkan oleh Tun Abdul Razak kepada negara-negara ASEAN dan telah diwartakan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. Ini bertujuan untuk . Kerjasama di bidang kebudayaan antara negara ASEAN di wujudkan melalui media elektronik. Antara negara yang telah dilawati ialah Mesir. Tunku Abdul Rahman telah dilantik sebagai Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-negra Islam (OIC). 25. Malaysia turut mengadakan hubungan dengan negara -negara komunis seperti Russia (1968) dan Republik Rakyat China (1974). Kempen Tahun Melawat Malaysia (1990 dan 1994). Beberapa program diatur iaitu: a. Penubuhan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) adalah hasil penglibatan Malaysia dalam OIC. c. Maghribi. 29. 27. konsep ZOPFAN (Kawasan aman. dasar luar Malaysia tertumpu kepada usaha untuk menjalinkan hubungan dengan Negara berkecuali dan menjadi ahli kesatuan tersebut pada tahun 1969. Pada tahun 1970. Para pelancong dari seluruh dunia digalakkan melawat negaranegara ASEAN secara bergilir-gilir. Selepas tahun 1965. Malaysia juga cuba menghindari daripada terlibat dalam kancah politik dengan kuasa-kuasa besar dengan mengekalkan Dasar Berkecuali walaupun British merancang menutup semua pangkalan tenteranya di timur Terusan Suez pada akhir tahun 1971. 20. b. 28.c. 21. Nigeria dan Habshah. 26. 30.

31. b. 36. Di bawah pentadbiran Dato¶ Seri Dr. Kemiskinan negara-negara ini dikatakan berpunca daripada dasar ekonomi dan perdagangan Negara-Negara Utara (NNU) iaitu: a. . bantuan daripada badan -badan luar diperolehi. Suruhanjaya ini berperanan supaya: G-15 atau NNS digalakkan menjalinkan hubungan perdagangan sesama mereka. Cukai ke atas barangan yang diimport dari NNU b. Hubungan juga dijalinkan dengan negara -negara kecil dan miskin serta mundur melalui Negara-negara Selatan (G-15). Asia Development Bank (ADB) y Untuk rancangan-rancangan sekonomi. Kempen jangan mengutamakan pembelian barangan buatan Britain . b. Mahathir Mohamad banyak perubahan berlaku ke atas dasar luar Malaysia. 35. Syarat-syarat pinjaman yang ketat. Untuk tujuan ekonomi dan sosial Malaysia telah: a. Antaranya ialah: a. b. Menjadi pemerhati dalam Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Minyak (OPEC) . 37. 32. b. NNS tidak perlu bergantung kepada pasaran atau pemintaan dari NNU. Menganggotai Majlis Timah Antarabangsa (ITC ). Hubungan dengan Republik Rakyat Vietnam juga diwujudkan demi kepentingan ekonomi dan keselamatan. y Bertujuan untuk menyedarkan British supaya tutur bers aing di pasaran terbuka. Contohnya dari: Bank Dunia y Untuk Projek Pengairan Sungai Muda di Kedah dan Rancangan Hideroelektrik Cameron Highland serta lain-lain projek lagi. Malaysia telah mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Selatan-Selatan dan ia diterima. y Mencontohi semangat bekerja dan kemahiran teknikal mereka. a. Dalam melaksanakan projek-projek pembangunan. 33. Untuk menyelesaikan masalah ini. 34.mendapat jaminan sama ada dari negara Barat atau komunis berhubung konsep ZOPFAN. a. y Mengubah sikap yang menganggap barangan Barat lebih bermutu. Kempen Dasar Pandang ke Timur y Menjadikan Jepun dan Korea sebagai contoh.

Brunei Darussalam menyertai ASEAN pada 7 Januari 1984.Indonesia. Telekom Pos Pendidikan Pengangkutan Sukan Maklumat berita (melalui radio.ASEAN terdiri daripada Malaysia. Vietnam pada tahun 1995.Walaupun pertimbangan strategik dan politik merupakan asas penubuhan ASEAN.kemajuan sosial dan pembangunan kebudayaan di rantau Asia Tenggara. Thailand pada 8 Ogos 1967 melalui Deklarasi Bangkok. . televisyen dan akhbar). 2.38.Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok.Antara matlamat penubuhan ASEAN adalah seperti berikut: a)Mempercepat pertumbuhan ekonomi. Matlamat ASEAN 1.Laos dan Myanmar pada tahun 1997 dan Kemboja (Kampuchea) pula menyertai ASEAN pada tahun 1999. Penyertaan Malaysia di pelbagai pertubuhan adalah demi untuk mencapai kemajuan dan kerjasama dalam pelbagai bidang seperti: a. 2. f.Singapura dan Thailand. b)Menggalakkan keamanan dan kestabilan politik di rantau Asia Tenggara dengan mematuhi prinsip Piagam Pertubuhan BangsaBangsa bersatu c)Menggalakkan kerjasama danbantuan antara satu sama lain dalam pelbagai bidang termasuk latihan dan penyelidikan. c.Filipina. e. d. pertimbangan ekonomi dan kestabilan sosial kawasan serantau juga tidak diabaikan. b. Malaysia dan Hubungan Serantau (ASEAN) Keanggotaan ASEAN 1.

konsep ZOPFAN telah diwujudkan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. iaitu tentera Vietnam harus berundur dari Kemboja dan rakyatnya diberi peluang untuk menentukan nasib negara mereka sendiri. 3 ASEAN mengamalkan pendirian bersama dalam isu politik seperti pencerobohan Vietnam di Kemboja.d)Meningkatkan taraf hidup rakyat negara anggota melalui kerjasama dalam sektor pertanian dan perdagangan. Amerika Syarikat dan China dalam hal-hal rantau ini. (b)Menyediakan saluran untuk menyelesaikan pertikaian yang berlaku di Asia Tenggara secara aman dan bukan dengan menggunakan kekerasan. (c) Mengelakkan penglibatan dalam pertikaian antara kuasa besar. Kerjasama Ekonomi 1 Kerjasama ekonomi Bari tahun 1967 hingga 1976 boleh dikatakan lembap kerana tiada aktiviti dijalankan pada peringkat ASEAN. (d) Memberi peluang kepada negara anggota untuk menentukan nasib sendiri. Matlamat penubuhan ZOPFAN adalah seperti berikut: (a)Memeliharakeamanan dan kestabilan politik di Asia Tenggara dengan mengelakkan campur Langan daripada mana-mana pihak luar seperti Rusia. 2 Zon Bebas Senjata Nuklear (SEANWFZ) dibentuk pada 16 Disember 1987 untuk memastikan kawasan ASEAN bebas daripada ancaman senjata nuklear. e)Mengeratkan hubungan dengan pertubuhan serantau dan antarabangsa lain. Kerjasama Potitik 1 Untuk menjamin kestabilan politik dan keamanan negara serantau. Kerjasama ekonomi bermula setelah beberapa perjanjian seperti Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama (Treaty of .

(d) Mewujudkan Peraturan Perdagangan Istimewa 1977 untuk Meningkatkan perdagangan antara negara anggota.Amity and Cooperation) dan Perisytiharan Pakatan ASEAN (Declaration of ASEAN Concord) ditandatangani pada tahun 1976 di Bali semasa Mesyuarat Ketuaketua Kerajaan ASEAN pertama. perolehan istimewa ole:entiti kerajaan. 2 Antara kerjasama ekonomi negara-negara anggota ASEAN adalah seperti berikut: (a) Melaksanakan projek-projekperindustrian seperti: (i)Projek Baja Urea ASEAN di Indonesia (ii)Projek Baja Urea ASEAN di Malaysia (iii)Projek Fabrikasi Tembaga ASEAN di Filipina (iv)ProjekVaksin Hepatitis B ASEAN di Singapura (v)Projek Garam Batuan-Abu Soda ASEAN di Thailand bMengadakan Skim Pelengkapan Perindustrian ASEAN. (f) Mengadakan kerjasama dalam bidang komunikasi (i)Pemasangan kabel laut ASEAN untuk menghubungkan semua negara anggota. . pelonggaran langkah-langkah bukan tarif dan peluasan tarif istimewa. (e) Mengadakan kerjasama dalam sektor kewangan (i)Majlis Perbankan ASEAN (ASEAN Banking Council) telah ditubuhkan untuk menyelaraskan kegiatan bank-bank perdagangan di rantaL ASEAN. misalnya dalam bidang automotif. Keistimewaan yang diberikan termasuk kontrak kuantiti jangka panjang. (ii)Syarikat Kewangan ASEAN ditubuhkan untuk memberikan kemudaha_ kewangan kepada negara-negara yang terlibat dalam projek-proje usaha sama ASEAN.

pelancongan. (iii)Mengiktiraf lesen pemandu di rantau ASEAN. (i) Mewujudkan Kawasan Pertumbuhan Segi Tiga yang menggalakkan per bangunandalam bidang perdagangan. pengangkutan dan perhubungan seperti: (i)IMT-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Thailand) (ii)IMS-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Singapura (iii)BIMP-EAGA (Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei-Indone Malaysia-Filipina) Kerjasama Sosial dan Kebudayaan 1 Tabung Kebudayaan ASEAN diwujudkan untuk mengeratkan hubungan an: negara ASEAN melalui aktiviti kebudayaan. (h) Mengadakan dialog dengan negara-negara maju. Lukisan dan Muzik bagi kaum belia. (g) Mengadakan kerjasama dalam sektor makanan dan pertanian (i)Penubuhan Pusat Perancangan Pembangunan Pertanian ASEAN sebagai bank data atau pusat maklumat mengenai masalah pertania (ii)Penubuhan Plant Quarantine Training Centre and Institute di Serda: (iii)Penubuhan ASEAN Centre for Development ofAgricultural Cooperar. di Indonesia. Antara kegiatan kebudayaan yang diadakan ialah Pesta Filem ASEAN.(ii)Mengasskan Skim Pertukaran Berita Televisyen. . Pesta Lagu ASEAN dan Bengkel.

dan Brunei Darussalam) yang bersidang dua kali setahun. (iii)Meningkatkan peranan bahasa Melayu sebagai alat perhubung yang lebih luas. (c)Tujuan penubuhan adalah seperti berikut: (i)Mengembangkan bahasa Melayu supaya menjadi bahasa yang setaraf. dengan bahasa moden yang lain. (ii)Meningkatkan semangat persaudaraan antara negara anggota.Indonesia-Malaysia (MBIM) yang ditubuhkan pada 29 Disember 19 (b)Diusahakan oleh sebuah urusetia di setiap negara (Malaysia. Indone. 3 Pembentukan Perubuhan Menteri-menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) (b) Menganjurkan projek berikut: (i)Pusat Kajian Bahasa Inggeris di Singapura (RELC) (ii)Pusat Pembaharuan dan Teknologi di Filipina (INNOTECH) (iii)Pusat Pendidikan Serantau bagi Pendidikan Sains dan Matematik (RECSAM) di Pulau Pinang Cabaran ASEAN Ekonomi .2 Penubuhan Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM) (a)Ditubuhkan pada 4 November 1985 bagi menggantikan Majlis Bahasa Brunei Darussalam.

4 Pergantungan kepada negara maju dari segi ekonomi masih berlanjutan. 7 Ada negara anggota yang melaksanakan projek ekonomi mengikut kepentingan negara sendiri dan bukan kepentingan serantau. Sosial 1 Negara ASEAN menghadapi cabaran besar untuk mengekalkan taraf hidup . 5 Kerjasama ekonomi juga terbatas akibat ketidakstabilan politik yang dialami oleh negara-negara tertentu di ASEAN. pengurangan permintaan pasaran dunia terhadap sumber bahan utama seperti bijih timah dan getah asli negaranegara ASEAN telah membantutkan pertumbuhan ekonomi di rantau ini. 3 Pengeluaran dan pemasaran keluaran yang sama menyebabkan persaingan yang sengit dalam kalangan negara anggota dan antara negara ASEAN dengan negara maju. negara-negara ASEAN terpaksa memberikan perhatian kepada sektor perkilangan dan perkhidmatan.1 Pada peringkat permulaan. Walau bagaimanapun. 8 Dasar perlindungan perdagangan yang dilaksanakan oleh negara maju turut membantutkan pertumbuhan ekonomi ASEAN. negara-negara maju masih mempunyai kelebihan ekonomi dari segi kos pengeluaran dan kecanggihan teknologi. 6 Indonesia dan Thailand dibebani oleh hutang luar negara. 2 Akibatnya.

Persatuan AsiaTenggara (ASA) -1961 1. Presiden Sukarno (Indonesia). 3. Malaysia menyokong konsep dan pembuntukan badan ini tetapi tidak menyediakan pangkalan untuk Amerika Syarikat. ASA tidak dapat berfungsi akibat tuntutan Filipina terhadap Sabah. . 2.Tiga buah negara anggota MAPHILINDO ialah Malaysia. SEATO dibubarkan pada tahun 1973 apabila Amerika Syarikat mengundurkan tenteranya. dan Presiden Macapagal (FILIPINA). Ditubuhkan melalui usahaTunku Abdul Rahman (Malaysia). Filipina. Objektif ASA adalah untuk mencapai kerjasama ekonomi dan sosial tanpa menyentuh hal-hal politik. 2. Dianggotai oleh Filipina. dan Indonesia.Thailand. Vietnam. 3. dan Malaysia. dan Kemboja.Persatuan Negara-Negara AsiaTenggara (ASEAN) Pertubuhan Serantau yang Dianggotai Malaysia Sebelum Penubuhan ASEAN Pertubuhan Perjanjian AsiaTenggara (SEATO) -1945 1. dan Filipina untuk menentang komunis di Myanmar. Laos. Membolehkan Amerika Syarikat menenpatkan tenteranya diThailand. MAPHILONDO 1963 1. 2.

danTaiwan. Sekretariat ASEAN terletak di Jakarta. Mesyuarat Jawatankuasa pegawai -pegawai EkonomiKanan (SEOM) 5. yang dihadiri oleh ketua -ketua kerajaan ASEAN.1966 1. Mempunyai sebuah badan bukan kerajaan. Persidangan ASEAN yang tetap termasukla h : a. Indonesia. Majlis Asia danPasifik (ASPAC) . iaitu Dewan Perniagaan dan Perindustrian ASEAN.Kuala Lumpur (1977) .J epun. Majlis perundingan bukan negara komunis di rantau Asia Pasifik. Mesyuarat Pegawai-pegawai kanan (SOM) e. Bali (1976) b.3. 2. MAPHILINDO hanya wujud beberapa minggu sahaja disebabkan oleh konfrontasi Indonesia terhadap Malaysia pada 16 September 1963. StrukturOrganisasi ASEAN 1. Persidangan Menteri -menteri Ekonomi ASEAN (AEMM) setahun.Filipina. 4. Persidangan JawatankuasaTetap yang dipengerusikan oleh Menteri Luar tuan rumah dan dianggotai oleh duta -duta negara anggota d.M a la y s ia. Mengandungi jawatankuasa ekonomi dan bukan ekonomi. PersidanganKemuncak ASEAN. Persidangan Menteri-Menteri Luar ASEAN diadakan tahunan diadakan 2 kali b. ASPAC dianggotai olehA us t ra lia. 2. 3. diadakan pada tahun dan di tempat berikut: a. c.

Bandar Seri Begawan (2001) h. Pakistan menarik diri pada tahun 1972. Pakistan. Anggotanya terdiri daripada Australia. New Zealand . Bangkok (1995) f. Manila (1987) d. pada 8 September 1954. Mempercepat pembaruan ekonomi dan kewangan untuk memperkukuh ekonomi negara anggota. . United Kingdom. Filipina. Phnom Penh (2002) 6. Antara perkara yang terkandung dalam Deklarasi Hanoi 1998 : a. Thailand. b. MengimplementasikanKawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) seperti yang dijadualkan. dan Amerika Syarikat. Filipina. Perancis. Menggalakkan penggunaan mata wang ASEAN dalam perdagangan intra ASEAN. c. SEATO dibubarkan pada tahun 1977. Hanoi (1998) g.c. Bekerjasama dalam mengawal dan menghalang penyak it AIDS ASA ‡Bermula dari kegagalan SEAFET (Southeast Asian Friendship and Economic Treaty)-Perjanjian Ekonomi dan Persahabatan Negara-Negara Asia Tenggara ‡(Association OfSoutheastAsia) 31 Julai 1961 Pertubuhan Perjanjian Asia Tenggara (SEATO) ialah perikatan lapan buah negara yang menandatangani Perjanjian Pertahanan Bersama Asia Tenggara di Manila. Singapura (1992) e. d.

Australia.3 ASPAC Tahun 1966 menyaksikan pembentukan satu lagi pertubuhan baru iaitu ASPAC yang dianggotai oleh Malaysia. dan kemungkina n Indonesia bergabung dengan satu pertubuhan yang lebih besar. Thailand. 2. Tumpuan pertubuhan ini ialah untuk menggalakkan kerjasama serantau di dalam bidang ekonomi. tuntutan Filipina keatas Sabah dan pemisahan Singapura dari Malaysia (1965). Namun semuanya tidak kekal lama. sosial dan kebudayaan di kalangan negara-negara Asia Pasifik. sebagai penyatu negara Malaysia dengan lain-lain negera di Asia Tenggara selepas permusuhan dengan Indonesia. ASAS (Pertubuhan Negeri -Negeri Asia Tenggara) dan MAPHILINDO. Korea Selatan dan Vietnam Selatan. Filipina.Hubungan Malaysia Dengan Asean Sebelum Asean. Antaranya SEATO (South East Agreement Treaty Organisatio ns). Penubuhan Asean. ASPAC (Majlis Asia dan Pasifik). Taiwan. Seperti pertubuhan lain. Jepun. oleh kerana pertubuhan ini dikatakan tidak menggambarkan kerjasama serantau yang sebenarnya dengan adanya keanggotaan negara luar dari Asia Tenggara. Pada tahu n 1975. terdapat beberapa buah pertubuhan di Asia Tenggara. ASEAN di tubuh pada 1967 selepas peristiwa konfrontasi Malaysia. New Zealand. ASPAC telah dibubarkan. motif utamanya ialah menyelesaikan pertikaian dan perbalahan politik semasa yang wajar di kawasan serantau. Satu perdamaian di Bangkok (1966) bersama Menteri Luar Thailand (Thanot Khoman) dan Adam Malik. namun ia telah memberi idea bagi pembentukan pertubuhan kerjasama serantau yang lebih mantap di Asia Tenggara. ASPAC juga mengalami kegagalan. . Indonesia ASEAN.

am ke atas Berusaha untuk mengatasi masalah pencerobohan Vietn Mengatasi k Kampuchea dengan mengadakan satu mesyuarat membentu . anggota yang dikenali sebagai Deklarasi Kuala Lumpu n.Terangkan usaha2usaha yang dijalan ASEAN dalam politik. Mengekalkan keamanan dan kestabilan politik di rant Kekal blok Timur Tidak bersekongkol dengan mana -mana blok Barat atau Campur bagi mengelakkan campur tangan kuasa -kuasa besar. au ini. ekonomi dan sosial di Asia Tenggara. Satu deklarasi bersama telah ditandatangani oleh semua negara Deklarasi r. bebas Mengisytiharkan negara-negara ASEAN sebagai zon ama Zon dan berkecuali (ZOPFAN).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful