WEBSITE: http://pam900kenegaraan.blogspot.com/2009/08/dasar-luar-malaysia-asean.

html
http://www.scribd.com/doc/17489127/ASEAN-Pengajian-Am-Kertas-1

http://www.scribd.com/doc/37678419/Pengajian-Am-1-%EF%BC%88Dasar-Dalam-NegaraAutosaved http://www.scribd.com/doc/8153398/Malaysia-dan-Kerjasama-Serantau http://www.scribd.com/doc/51138406/PM-PROJECT http://panglimajawa.blogspot.com/2010/05/sejarah-penubuhan-asean.html

582 UTC +6½ hingga +9 .755 trilion (ke-16) $4.200 125/km² anggaran 2005 $2.Jakarta Selatan.930 anggaran 2005 $884 bilion $1.70A. ensiklopedia bebas.   ikipedia. Indonesia 10 Ong Keng Yong 8 Ogos 1967 4. Indonesia.500 km² 558.465.Persatuan Negara-negara Asia enggara Daripada Logo ASEAN Sekretariat ASEAN di Jalan Sisingamangaraja No. ASEAN Association of Southeast Asian Nations Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara Bendera Pusat Sekretariat Negara ahli Setiausaha Agung Penubuhan Pengisytiharan Bangkok Kawasan Populasi -Kepadatan KDNK (PPP) -Jumlah -Per kapita KDNK (nominal) ± Jumlah ± Per kapita Zon waktu Jakarta.812.

ASEAN ditubuhkan pada 8 Ogos 1967 di Bangkok dengan tujuan untuk mengukuhkan kerjasama serantau. kesamaan. Isi kandungan [sorok] 1 Prinsip utama ASEAN 2 Ahli ASEAN 3 Sejarah o 3. merupakan singkatan bagi "Association of Southeast Asian Nations" atau Persatuan Negara-Negara Asia enggara. integriti jajahan dan identiti nasional semua negara Hak untuk setiap negara untuk memimpin kehadiran nasional bebas daripada campur tangan luar.1 Timor Leste 4 Lihat juga 5 Pautan luar [sunting]Prinsip utama ASEAN Prinsip prinsip utama ASEAN digariskan seperti berikut  Hormat terhadap kemerdekaan. ketuanan.Bendera 10 negara ASEAN. Negara anggota mengadakan mesyuarat pada setiap November. ASEAN.     [sunting]Ahli ASEAN . subversif atau koersion (coerion) Penyelesaian perbezaan atau perdebatan dengan aman Menolak penggunaan ketenteraan Kerjasama effektif antara anggota.

Namun. Namun. . Narciso R. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama pada 23 ulai samaMyanmar dan Laos. Filipina. Myanmar. ia Tenggara ecuali Timor tahun kemudiannya SE N pril . terutamanya. Menteri luar ketika itu ialah dam Malik Indonesia). Hanya selepas ulai anuari 4 iaitu seminggu selepas menerima ahli baru. Rajaratnam (Singapura). Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. menentang ¢ ¢ ¡ SE N.Negara-negara ang menyertai Kini SE N ianggotai oleh ham ir em a negara i Timur an Papua New Guinea. S. Indonesia. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. dahulunya dalam Indonesia. dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. Negara -negara anggota adalah eperti eri ut:           Brunei arussalam Filipina Indonesia Kem oja Laos Malaysia Myanmar Singapura Thailand Vietnam [sunting]Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 5. Tun bdul Razak(Malaysia). banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir an atas rasa hormat kepada Indonesia. iaitu . Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikenali sebagai eklarasi Bangkok . Ramos Filipina). Brunei menganggotai SE N pada mencapai kemerdekan. dan Thanat Khoman (Thailand). Malaysia.

kilometer per segi. SE N telah banyak Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 membantu negara baru ini. Rajaratnam (Singapura).pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan ung San Suu Kyi. . Myanmar. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. Narciso R. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 pril . Malaysia. Ramos (Filipina). [sunting] juta orang dan merangkumi kawasan Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN Menteri luar ketika itu ialah dam Malik (Indonesia). Namun. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 ulai ulai 5. SE N telah banyak membantu negara baru ini. dahulunya dalam Indonesia. terutamanya. Filipina. [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste.  SE N dianggarkan merangkumi 5 juta orang dan merangkumi kawasan seluas 4.5 juta £ £ £ £ £ £ £ £ £   ¨¨§ £ £ §§ kemerdekan. Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama- samaMyanmar dan Laos. 2. Tun bdul Razak(Malaysia). menentang pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 ung San Suu Kyi . 2. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. Namun. iaitu pada 23 . Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikena li sebagai eklarasi Bangkok. Walaubagaimanapun. anuari Brunei menganggotai SE N pada 4 iaitu seminggu selepas mencapai baru. Walaubagaimanapun. SE N dianggarkan merangkumi 5 seluas 4.5 juta kilometer per segi. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. S. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir -an atas rasa hormat kepada Indonesia. dan Thanat Khoman (Thailand). Indonesia. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. Hanya selepas tahun kemudiannya SE N menerima ahli ¤ ¥ £ £ ¥ ¨§ ¦¥ £ £ £ ¨¨¨§ £ © ¨¨§ ¨¨§ £ £ £ £ £ £ £ ¦ ¦ SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas.

13. Presiden Marcos mengambil alih pemerintahan dan telah berusaha menjalinkan hubungan baik dengan Malaysia walaupun isu tuntutan Sabah tidak digugurkan. Filipina. Keengganan Myanmar menjalinkan hubungan dengan negara -negara serantau. Persatuan Asia Tenggara (ASA) yang terdiri dari ada Tanah Melayu. Ia bermatlamat untuk mewujudkan kerjasama dalam bidang kebudayaan dan ekonomi di k alagan negara anggota. Projek Urea ASEAN di Acheh. c. 11. beberapa jawatankuasa telah ditubuhkan iaitu: a. b. Indonesia dan Fili ina ditubuhkan dalam tahun 1963 di Manila tetapi gagal kerana pembentukan Malaysia. Pada tahun 1967. Thailand dan Fili ina telah ditubuhkan. 10. Pada tahun 1961. Sarawak. 9. Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok dan dianggotai oleh Malaysia. MAPHILINDO yang terdiri dari ada Malaysia. Pada tahun 1961 juga. Indonesia. Galian dan Tenaga. Indonesia. Konfrantasi telah dilancarkan oleh Indonesia kerana terpengaruh dengan Parti Komunis Indonesia (PKI) yang tidak bersetuju dengan dasar ekonomi bebas Malaysia dan menentang pembentukan Malaysia serta kewujudan pangkalan tentera British di Singapura. Thailand. politik dan sosial. Projek Urea ASEAN di Bintulu. Perjanjian Kerjasama dan Persahabatan ditandatangani antara Malaysia dan Indonesia. 18. Jawatankuasa Perusahaan. Di Filipina. Pada tahun 1976. b. 14. b. 8. 12. Untuk mewujudkan kerjasama daripada segi ekonomi. 16. 15. berlaku pemberontakan tentera di Indonesia yang berpunca daripada ketidakpuasan hati terhadap pengaruh PKI dalam kerajaan Presiden Sukarno. ASEAN Finace Corporation (Institusi kewangan). Tujuan penubuhannya ialah untuk meningkatkan kerjasama di kalangan negaranegara anggota dalam bidang ekonomi.7. Perang saudara di Vietnam dan Kampuchea. Singapura dan Brunei. 17. melalui Mesyuarat Menteri-Menteri Ekonomi ASEAN di Kuala Lumpur. Pada tahun 1965. Filipina pula bertindak menuntut Sabah. . beberapa projek telah diperuntukkan iaitu: a. ASEAN Chamber of Commerce (Dewan Perniagaan ASEAN). Masalah lain juga timbul iaitu: a.

27. b. 24. Ini bertujuan untuk . Maghribi. Malaysia juga cuba menghindari daripada terlibat dalam kancah politik dengan kuasa-kuasa besar dengan mengekalkan Dasar Berkecuali walaupun British merancang menutup semua pangkalan tenteranya di timur Terusan Suez pada akhir tahun 1971. Malaysia juga terpaks membuat lawatan ke beberapa buah Negara Berkecuali untuk menjelaskan kedudukan Malaysia yang sebenarnya. Kerjasama dalam bidang Matematik dan Sains juga diwujudkan melalui RECSAM (Regional Centre of Science and Mathematics). c. e. 28. Para pelancong dari seluruh dunia digalakkan melawat negaranegara ASEAN secara bergilir-gilir. 21. Projek Garam Bantuan dan Abu Soda ASEAN di Thailand. Kerjasama di bidang kebudayaan antara negara ASEAN di wujudkan melalui media elektronik. d. Projek Enjin Diesel ASEAN di Singapura.Kesannya hubungan diplomatik dengan beberapa buah negara diAfrika dan Asia diwujudkan. Beberapa program diatur iaitu: a. Projek Super Fosfat ASEAN di Singapura. Pencerobohan Indonesia ke atas Malaysia telah diadukan ke PBB. Malaysia turut mengadakan hubungan dengan negara -negara komunis seperti Russia (1968) dan Republik Rakyat China (1974). Melalui Luar Persidangan Menteri-menteri Islam di Jeddah. Kempen Tahun Melawat Malaysia (1990 dan 1994). Selepas tahun 1965. Kempen Tahun Melawat ASEAN (1992). Negara-negara ASEAN juga telah bekerjasama membantu PBB menyelesaikan persengketaan di Kampuchea dan bersepakat mengutuk pencerobohan tentera Vietnam ke atas Kampuchea. 20. 29. 30. konsep ZOPFAN (Kawasan aman. Pada tahun 1970. Nigeria dan Habshah. bebas dan berkecuali) dicadangkan oleh Tun Abdul Razak kepada negara-negara ASEAN dan telah diwartakan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971.c. 19. Tunku Abdul Rahman telah dilantik sebagai Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-negra Islam (OIC). 23. Antara negara yang telah dilawati ialah Mesir. Kempen Tahun melawat Indonesia (1991). 22. Penubuhan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) adalah hasil penglibatan Malaysia dalam OIC. 25. 26. dasar luar Malaysia tertumpu kepada usaha untuk menjalinkan hubungan dengan Negara berkecuali dan menjadi ahli kesatuan tersebut pada tahun 1969.

. Malaysia telah mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Selatan-Selatan dan ia diterima. 34. Mahathir Mohamad banyak perubahan berlaku ke atas dasar luar Malaysia. Menjadi pemerhati dalam Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Minyak (OPEC) . Cukai ke atas barangan yang diimport dari NNU b. Dalam melaksanakan projek-projek pembangunan. b. a. Contohnya dari: Bank Dunia y Untuk Projek Pengairan Sungai Muda di Kedah dan Rancangan Hideroelektrik Cameron Highland serta lain-lain projek lagi. 35. Suruhanjaya ini berperanan supaya: G-15 atau NNS digalakkan menjalinkan hubungan perdagangan sesama mereka. Kempen jangan mengutamakan pembelian barangan buatan Britain . 37. Syarat-syarat pinjaman yang ketat. bantuan daripada badan -badan luar diperolehi. y Bertujuan untuk menyedarkan British supaya tutur bers aing di pasaran terbuka. NNS tidak perlu bergantung kepada pasaran atau pemintaan dari NNU. Asia Development Bank (ADB) y Untuk rancangan-rancangan sekonomi. Hubungan dengan Republik Rakyat Vietnam juga diwujudkan demi kepentingan ekonomi dan keselamatan. 36. a. 31. Untuk tujuan ekonomi dan sosial Malaysia telah: a. b. y Mencontohi semangat bekerja dan kemahiran teknikal mereka. b. Di bawah pentadbiran Dato¶ Seri Dr. Antaranya ialah: a. y Mengubah sikap yang menganggap barangan Barat lebih bermutu. Kemiskinan negara-negara ini dikatakan berpunca daripada dasar ekonomi dan perdagangan Negara-Negara Utara (NNU) iaitu: a.mendapat jaminan sama ada dari negara Barat atau komunis berhubung konsep ZOPFAN. b. Kempen Dasar Pandang ke Timur y Menjadikan Jepun dan Korea sebagai contoh. Hubungan juga dijalinkan dengan negara -negara kecil dan miskin serta mundur melalui Negara-negara Selatan (G-15). 33. Menganggotai Majlis Timah Antarabangsa (ITC ). Untuk menyelesaikan masalah ini. 32.

2. b)Menggalakkan keamanan dan kestabilan politik di rantau Asia Tenggara dengan mematuhi prinsip Piagam Pertubuhan BangsaBangsa bersatu c)Menggalakkan kerjasama danbantuan antara satu sama lain dalam pelbagai bidang termasuk latihan dan penyelidikan. Penyertaan Malaysia di pelbagai pertubuhan adalah demi untuk mencapai kemajuan dan kerjasama dalam pelbagai bidang seperti: a.Walaupun pertimbangan strategik dan politik merupakan asas penubuhan ASEAN.Filipina. Thailand pada 8 Ogos 1967 melalui Deklarasi Bangkok. f. televisyen dan akhbar). 2.Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok. . c. e. Matlamat ASEAN 1. d.38.Antara matlamat penubuhan ASEAN adalah seperti berikut: a)Mempercepat pertumbuhan ekonomi.ASEAN terdiri daripada Malaysia. Telekom Pos Pendidikan Pengangkutan Sukan Maklumat berita (melalui radio. pertimbangan ekonomi dan kestabilan sosial kawasan serantau juga tidak diabaikan. Vietnam pada tahun 1995.Singapura dan Thailand. b. Malaysia dan Hubungan Serantau (ASEAN) Keanggotaan ASEAN 1.Indonesia.kemajuan sosial dan pembangunan kebudayaan di rantau Asia Tenggara.Laos dan Myanmar pada tahun 1997 dan Kemboja (Kampuchea) pula menyertai ASEAN pada tahun 1999. Brunei Darussalam menyertai ASEAN pada 7 Januari 1984.

(d) Memberi peluang kepada negara anggota untuk menentukan nasib sendiri. iaitu tentera Vietnam harus berundur dari Kemboja dan rakyatnya diberi peluang untuk menentukan nasib negara mereka sendiri. konsep ZOPFAN telah diwujudkan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. e)Mengeratkan hubungan dengan pertubuhan serantau dan antarabangsa lain. (b)Menyediakan saluran untuk menyelesaikan pertikaian yang berlaku di Asia Tenggara secara aman dan bukan dengan menggunakan kekerasan. Kerjasama ekonomi bermula setelah beberapa perjanjian seperti Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama (Treaty of . (c) Mengelakkan penglibatan dalam pertikaian antara kuasa besar. Kerjasama Potitik 1 Untuk menjamin kestabilan politik dan keamanan negara serantau. Matlamat penubuhan ZOPFAN adalah seperti berikut: (a)Memeliharakeamanan dan kestabilan politik di Asia Tenggara dengan mengelakkan campur Langan daripada mana-mana pihak luar seperti Rusia.d)Meningkatkan taraf hidup rakyat negara anggota melalui kerjasama dalam sektor pertanian dan perdagangan. Kerjasama Ekonomi 1 Kerjasama ekonomi Bari tahun 1967 hingga 1976 boleh dikatakan lembap kerana tiada aktiviti dijalankan pada peringkat ASEAN. Amerika Syarikat dan China dalam hal-hal rantau ini. 3 ASEAN mengamalkan pendirian bersama dalam isu politik seperti pencerobohan Vietnam di Kemboja. 2 Zon Bebas Senjata Nuklear (SEANWFZ) dibentuk pada 16 Disember 1987 untuk memastikan kawasan ASEAN bebas daripada ancaman senjata nuklear.

pelonggaran langkah-langkah bukan tarif dan peluasan tarif istimewa. . (e) Mengadakan kerjasama dalam sektor kewangan (i)Majlis Perbankan ASEAN (ASEAN Banking Council) telah ditubuhkan untuk menyelaraskan kegiatan bank-bank perdagangan di rantaL ASEAN. (d) Mewujudkan Peraturan Perdagangan Istimewa 1977 untuk Meningkatkan perdagangan antara negara anggota. Keistimewaan yang diberikan termasuk kontrak kuantiti jangka panjang. 2 Antara kerjasama ekonomi negara-negara anggota ASEAN adalah seperti berikut: (a) Melaksanakan projek-projekperindustrian seperti: (i)Projek Baja Urea ASEAN di Indonesia (ii)Projek Baja Urea ASEAN di Malaysia (iii)Projek Fabrikasi Tembaga ASEAN di Filipina (iv)ProjekVaksin Hepatitis B ASEAN di Singapura (v)Projek Garam Batuan-Abu Soda ASEAN di Thailand bMengadakan Skim Pelengkapan Perindustrian ASEAN. (f) Mengadakan kerjasama dalam bidang komunikasi (i)Pemasangan kabel laut ASEAN untuk menghubungkan semua negara anggota. perolehan istimewa ole:entiti kerajaan. (ii)Syarikat Kewangan ASEAN ditubuhkan untuk memberikan kemudaha_ kewangan kepada negara-negara yang terlibat dalam projek-proje usaha sama ASEAN.Amity and Cooperation) dan Perisytiharan Pakatan ASEAN (Declaration of ASEAN Concord) ditandatangani pada tahun 1976 di Bali semasa Mesyuarat Ketuaketua Kerajaan ASEAN pertama. misalnya dalam bidang automotif.

(iii)Mengiktiraf lesen pemandu di rantau ASEAN.(ii)Mengasskan Skim Pertukaran Berita Televisyen. Antara kegiatan kebudayaan yang diadakan ialah Pesta Filem ASEAN. Lukisan dan Muzik bagi kaum belia. (i) Mewujudkan Kawasan Pertumbuhan Segi Tiga yang menggalakkan per bangunandalam bidang perdagangan. . (g) Mengadakan kerjasama dalam sektor makanan dan pertanian (i)Penubuhan Pusat Perancangan Pembangunan Pertanian ASEAN sebagai bank data atau pusat maklumat mengenai masalah pertania (ii)Penubuhan Plant Quarantine Training Centre and Institute di Serda: (iii)Penubuhan ASEAN Centre for Development ofAgricultural Cooperar. pelancongan. Pesta Lagu ASEAN dan Bengkel. (h) Mengadakan dialog dengan negara-negara maju. pengangkutan dan perhubungan seperti: (i)IMT-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Thailand) (ii)IMS-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Singapura (iii)BIMP-EAGA (Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei-Indone Malaysia-Filipina) Kerjasama Sosial dan Kebudayaan 1 Tabung Kebudayaan ASEAN diwujudkan untuk mengeratkan hubungan an: negara ASEAN melalui aktiviti kebudayaan. di Indonesia.

dengan bahasa moden yang lain. (c)Tujuan penubuhan adalah seperti berikut: (i)Mengembangkan bahasa Melayu supaya menjadi bahasa yang setaraf.2 Penubuhan Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM) (a)Ditubuhkan pada 4 November 1985 bagi menggantikan Majlis Bahasa Brunei Darussalam.dan Brunei Darussalam) yang bersidang dua kali setahun. Indone. 3 Pembentukan Perubuhan Menteri-menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) (b) Menganjurkan projek berikut: (i)Pusat Kajian Bahasa Inggeris di Singapura (RELC) (ii)Pusat Pembaharuan dan Teknologi di Filipina (INNOTECH) (iii)Pusat Pendidikan Serantau bagi Pendidikan Sains dan Matematik (RECSAM) di Pulau Pinang Cabaran ASEAN Ekonomi . (ii)Meningkatkan semangat persaudaraan antara negara anggota. (iii)Meningkatkan peranan bahasa Melayu sebagai alat perhubung yang lebih luas.Indonesia-Malaysia (MBIM) yang ditubuhkan pada 29 Disember 19 (b)Diusahakan oleh sebuah urusetia di setiap negara (Malaysia.

1 Pada peringkat permulaan. Walau bagaimanapun. 5 Kerjasama ekonomi juga terbatas akibat ketidakstabilan politik yang dialami oleh negara-negara tertentu di ASEAN. pengurangan permintaan pasaran dunia terhadap sumber bahan utama seperti bijih timah dan getah asli negaranegara ASEAN telah membantutkan pertumbuhan ekonomi di rantau ini. 4 Pergantungan kepada negara maju dari segi ekonomi masih berlanjutan. 2 Akibatnya. negara-negara maju masih mempunyai kelebihan ekonomi dari segi kos pengeluaran dan kecanggihan teknologi. 3 Pengeluaran dan pemasaran keluaran yang sama menyebabkan persaingan yang sengit dalam kalangan negara anggota dan antara negara ASEAN dengan negara maju. 7 Ada negara anggota yang melaksanakan projek ekonomi mengikut kepentingan negara sendiri dan bukan kepentingan serantau. 6 Indonesia dan Thailand dibebani oleh hutang luar negara. Sosial 1 Negara ASEAN menghadapi cabaran besar untuk mengekalkan taraf hidup . 8 Dasar perlindungan perdagangan yang dilaksanakan oleh negara maju turut membantutkan pertumbuhan ekonomi ASEAN. negara-negara ASEAN terpaksa memberikan perhatian kepada sektor perkilangan dan perkhidmatan.

3. Objektif ASA adalah untuk mencapai kerjasama ekonomi dan sosial tanpa menyentuh hal-hal politik. dan Kemboja. dan Filipina untuk menentang komunis di Myanmar. 3.Tiga buah negara anggota MAPHILINDO ialah Malaysia. Vietnam. Ditubuhkan melalui usahaTunku Abdul Rahman (Malaysia). SEATO dibubarkan pada tahun 1973 apabila Amerika Syarikat mengundurkan tenteranya. . MAPHILONDO 1963 1. 2. ASA tidak dapat berfungsi akibat tuntutan Filipina terhadap Sabah. Malaysia menyokong konsep dan pembuntukan badan ini tetapi tidak menyediakan pangkalan untuk Amerika Syarikat. dan Indonesia. Filipina. Membolehkan Amerika Syarikat menenpatkan tenteranya diThailand. dan Presiden Macapagal (FILIPINA).Thailand. Laos. 2. Dianggotai oleh Filipina.Persatuan Negara-Negara AsiaTenggara (ASEAN) Pertubuhan Serantau yang Dianggotai Malaysia Sebelum Penubuhan ASEAN Pertubuhan Perjanjian AsiaTenggara (SEATO) -1945 1. Persatuan AsiaTenggara (ASA) -1961 1. dan Malaysia. Presiden Sukarno (Indonesia). 2.

Majlis Asia danPasifik (ASPAC) . iaitu Dewan Perniagaan dan Perindustrian ASEAN. Persidangan JawatankuasaTetap yang dipengerusikan oleh Menteri Luar tuan rumah dan dianggotai oleh duta -duta negara anggota d. Mesyuarat Pegawai-pegawai kanan (SOM) e. Majlis perundingan bukan negara komunis di rantau Asia Pasifik. StrukturOrganisasi ASEAN 1. MAPHILINDO hanya wujud beberapa minggu sahaja disebabkan oleh konfrontasi Indonesia terhadap Malaysia pada 16 September 1963.J epun.1966 1. 2. Sekretariat ASEAN terletak di Jakarta. yang dihadiri oleh ketua -ketua kerajaan ASEAN.Filipina. 2. Mesyuarat Jawatankuasa pegawai -pegawai EkonomiKanan (SEOM) 5. c.3. danTaiwan. Mengandungi jawatankuasa ekonomi dan bukan ekonomi. Mempunyai sebuah badan bukan kerajaan. Indonesia. Persidangan Menteri-Menteri Luar ASEAN diadakan tahunan diadakan 2 kali b. 4. Persidangan ASEAN yang tetap termasukla h : a.M a la y s ia. 3. diadakan pada tahun dan di tempat berikut: a. ASPAC dianggotai olehA us t ra lia. Persidangan Menteri -menteri Ekonomi ASEAN (AEMM) setahun.Kuala Lumpur (1977) . Bali (1976) b. PersidanganKemuncak ASEAN.

c. Phnom Penh (2002) 6. Antara perkara yang terkandung dalam Deklarasi Hanoi 1998 : a. Mempercepat pembaruan ekonomi dan kewangan untuk memperkukuh ekonomi negara anggota. Pakistan. New Zealand . United Kingdom. Singapura (1992) e. Perancis. Bekerjasama dalam mengawal dan menghalang penyak it AIDS ASA ‡Bermula dari kegagalan SEAFET (Southeast Asian Friendship and Economic Treaty)-Perjanjian Ekonomi dan Persahabatan Negara-Negara Asia Tenggara ‡(Association OfSoutheastAsia) 31 Julai 1961 Pertubuhan Perjanjian Asia Tenggara (SEATO) ialah perikatan lapan buah negara yang menandatangani Perjanjian Pertahanan Bersama Asia Tenggara di Manila. . Pakistan menarik diri pada tahun 1972. Manila (1987) d. Thailand. Anggotanya terdiri daripada Australia. dan Amerika Syarikat. Filipina. SEATO dibubarkan pada tahun 1977. Bandar Seri Begawan (2001) h. pada 8 September 1954. b. MengimplementasikanKawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) seperti yang dijadualkan. Menggalakkan penggunaan mata wang ASEAN dalam perdagangan intra ASEAN. Bangkok (1995) f. c. Filipina. d. Hanoi (1998) g.

Seperti pertubuhan lain.3 ASPAC Tahun 1966 menyaksikan pembentukan satu lagi pertubuhan baru iaitu ASPAC yang dianggotai oleh Malaysia. New Zealand. motif utamanya ialah menyelesaikan pertikaian dan perbalahan politik semasa yang wajar di kawasan serantau. Tumpuan pertubuhan ini ialah untuk menggalakkan kerjasama serantau di dalam bidang ekonomi. sosial dan kebudayaan di kalangan negara-negara Asia Pasifik. Antaranya SEATO (South East Agreement Treaty Organisatio ns). Satu perdamaian di Bangkok (1966) bersama Menteri Luar Thailand (Thanot Khoman) dan Adam Malik. terdapat beberapa buah pertubuhan di Asia Tenggara. Pada tahu n 1975. ASPAC (Majlis Asia dan Pasifik). ASEAN di tubuh pada 1967 selepas peristiwa konfrontasi Malaysia. Indonesia ASEAN. Australia. . Taiwan.Hubungan Malaysia Dengan Asean Sebelum Asean. dan kemungkina n Indonesia bergabung dengan satu pertubuhan yang lebih besar. namun ia telah memberi idea bagi pembentukan pertubuhan kerjasama serantau yang lebih mantap di Asia Tenggara. ASPAC telah dibubarkan. ASPAC juga mengalami kegagalan. Filipina. Jepun. Korea Selatan dan Vietnam Selatan. oleh kerana pertubuhan ini dikatakan tidak menggambarkan kerjasama serantau yang sebenarnya dengan adanya keanggotaan negara luar dari Asia Tenggara. Namun semuanya tidak kekal lama. Thailand. sebagai penyatu negara Malaysia dengan lain-lain negera di Asia Tenggara selepas permusuhan dengan Indonesia. tuntutan Filipina keatas Sabah dan pemisahan Singapura dari Malaysia (1965). Penubuhan Asean. ASAS (Pertubuhan Negeri -Negeri Asia Tenggara) dan MAPHILINDO. 2.

Terangkan usaha2usaha yang dijalan ASEAN dalam politik. au ini. ekonomi dan sosial di Asia Tenggara. am ke atas Berusaha untuk mengatasi masalah pencerobohan Vietn Mengatasi k Kampuchea dengan mengadakan satu mesyuarat membentu . anggota yang dikenali sebagai Deklarasi Kuala Lumpu n. Satu deklarasi bersama telah ditandatangani oleh semua negara Deklarasi r. Mengekalkan keamanan dan kestabilan politik di rant Kekal blok Timur Tidak bersekongkol dengan mana -mana blok Barat atau Campur bagi mengelakkan campur tangan kuasa -kuasa besar. bebas Mengisytiharkan negara-negara ASEAN sebagai zon ama Zon dan berkecuali (ZOPFAN).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.