WEBSITE: http://pam900kenegaraan.blogspot.com/2009/08/dasar-luar-malaysia-asean.

html
http://www.scribd.com/doc/17489127/ASEAN-Pengajian-Am-Kertas-1

http://www.scribd.com/doc/37678419/Pengajian-Am-1-%EF%BC%88Dasar-Dalam-NegaraAutosaved http://www.scribd.com/doc/8153398/Malaysia-dan-Kerjasama-Serantau http://www.scribd.com/doc/51138406/PM-PROJECT http://panglimajawa.blogspot.com/2010/05/sejarah-penubuhan-asean.html

Indonesia. ensiklopedia bebas. Indonesia 10 Ong Keng Yong 8 Ogos 1967 4.200 125/km² anggaran 2005 $2.Persatuan Negara-negara Asia enggara Daripada Logo ASEAN Sekretariat ASEAN di Jalan Sisingamangaraja No.500 km² 558.70A.755 trilion (ke-16) $4.930 anggaran 2005 $884 bilion $1.Jakarta Selatan.582 UTC +6½ hingga +9 .812.   ikipedia.465. ASEAN Association of Southeast Asian Nations Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara Bendera Pusat Sekretariat Negara ahli Setiausaha Agung Penubuhan Pengisytiharan Bangkok Kawasan Populasi -Kepadatan KDNK (PPP) -Jumlah -Per kapita KDNK (nominal) ± Jumlah ± Per kapita Zon waktu Jakarta.

kesamaan. ketuanan. merupakan singkatan bagi "Association of Southeast Asian Nations" atau Persatuan Negara-Negara Asia enggara.Bendera 10 negara ASEAN.1 Timor Leste 4 Lihat juga 5 Pautan luar [sunting]Prinsip utama ASEAN Prinsip prinsip utama ASEAN digariskan seperti berikut  Hormat terhadap kemerdekaan. ASEAN. Negara anggota mengadakan mesyuarat pada setiap November.     [sunting]Ahli ASEAN . subversif atau koersion (coerion) Penyelesaian perbezaan atau perdebatan dengan aman Menolak penggunaan ketenteraan Kerjasama effektif antara anggota. integriti jajahan dan identiti nasional semua negara Hak untuk setiap negara untuk memimpin kehadiran nasional bebas daripada campur tangan luar. Isi kandungan [sorok] 1 Prinsip utama ASEAN 2 Ahli ASEAN 3 Sejarah o 3. ASEAN ditubuhkan pada 8 Ogos 1967 di Bangkok dengan tujuan untuk mengukuhkan kerjasama serantau.

Myanmar.Negara-negara ang menyertai Kini SE N ianggotai oleh ham ir em a negara i Timur an Papua New Guinea. Narciso R. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir an atas rasa hormat kepada Indonesia. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. S. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama pada 23 ulai samaMyanmar dan Laos. iaitu . Indonesia. . terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. dan Thanat Khoman (Thailand). Menteri luar ketika itu ialah dam Malik Indonesia). Ramos Filipina). Namun. dahulunya dalam Indonesia. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikenali sebagai eklarasi Bangkok . dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. Rajaratnam (Singapura). Namun. terutamanya. Hanya selepas ulai anuari 4 iaitu seminggu selepas menerima ahli baru. Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 5. Tun bdul Razak(Malaysia). Malaysia. menentang ¢ ¢ ¡ SE N. Brunei menganggotai SE N pada mencapai kemerdekan. ia Tenggara ecuali Timor tahun kemudiannya SE N pril . Negara -negara anggota adalah eperti eri ut:           Brunei arussalam Filipina Indonesia Kem oja Laos Malaysia Myanmar Singapura Thailand Vietnam [sunting]Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. Filipina.

dahulunya dalam Indonesia. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 pril . Hanya selepas tahun kemudiannya SE N menerima ahli ¤ ¥ £ £ ¥ ¨§ ¦¥ £ £ £ ¨¨¨§ £ © ¨¨§ ¨¨§ £ £ £ £ £ £ £ ¦ ¦ SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. . banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir -an atas rasa hormat kepada Indonesia. Walaubagaimanapun. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikena li sebagai eklarasi Bangkok. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. 2. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. Ramos (Filipina). Walaubagaimanapun. Filipina. dan Thanat Khoman (Thailand). Malaysia. SE N telah banyak membantu negara baru ini. Rajaratnam (Singapura). Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. Namun.  SE N dianggarkan merangkumi 5 juta orang dan merangkumi kawasan seluas 4. S. Narciso R.5 juta kilometer per segi.5 juta £ £ £ £ £ £ £ £ £   ¨¨§ £ £ §§ kemerdekan. SE N dianggarkan merangkumi 5 seluas 4. Namun. iaitu pada 23 . kilometer per segi. Myanmar. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. menentang pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 ung San Suu Kyi . [sunting] juta orang dan merangkumi kawasan Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN Menteri luar ketika itu ialah dam Malik (Indonesia). terutamanya. SE N telah banyak Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 membantu negara baru ini. Indonesia.pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan ung San Suu Kyi. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 ulai ulai 5. anuari Brunei menganggotai SE N pada 4 iaitu seminggu selepas mencapai baru. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama- samaMyanmar dan Laos. Tun bdul Razak(Malaysia). 2. [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste.

13. 16. Thailand. 15. Pada tahun 1967. Projek Urea ASEAN di Acheh. Pada tahun 1961. ASEAN Finace Corporation (Institusi kewangan). politik dan sosial. 17. Jawatankuasa Perusahaan. Sarawak. Singapura dan Brunei. 9. b.7. Galian dan Tenaga. Masalah lain juga timbul iaitu: a. ASEAN Chamber of Commerce (Dewan Perniagaan ASEAN). berlaku pemberontakan tentera di Indonesia yang berpunca daripada ketidakpuasan hati terhadap pengaruh PKI dalam kerajaan Presiden Sukarno. Untuk mewujudkan kerjasama daripada segi ekonomi. Persatuan Asia Tenggara (ASA) yang terdiri dari ada Tanah Melayu. b. 10. melalui Mesyuarat Menteri-Menteri Ekonomi ASEAN di Kuala Lumpur. beberapa jawatankuasa telah ditubuhkan iaitu: a. Filipina pula bertindak menuntut Sabah. Projek Urea ASEAN di Bintulu. . Indonesia. beberapa projek telah diperuntukkan iaitu: a. Konfrantasi telah dilancarkan oleh Indonesia kerana terpengaruh dengan Parti Komunis Indonesia (PKI) yang tidak bersetuju dengan dasar ekonomi bebas Malaysia dan menentang pembentukan Malaysia serta kewujudan pangkalan tentera British di Singapura. Filipina. 14. 11. Pada tahun 1961 juga. b. Pada tahun 1976. 12. c. Di Filipina. Indonesia dan Fili ina ditubuhkan dalam tahun 1963 di Manila tetapi gagal kerana pembentukan Malaysia. Perjanjian Kerjasama dan Persahabatan ditandatangani antara Malaysia dan Indonesia. Presiden Marcos mengambil alih pemerintahan dan telah berusaha menjalinkan hubungan baik dengan Malaysia walaupun isu tuntutan Sabah tidak digugurkan. MAPHILINDO yang terdiri dari ada Malaysia. Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok dan dianggotai oleh Malaysia. Thailand dan Fili ina telah ditubuhkan. Keengganan Myanmar menjalinkan hubungan dengan negara -negara serantau. Perang saudara di Vietnam dan Kampuchea. 18. Indonesia. Pada tahun 1965. Tujuan penubuhannya ialah untuk meningkatkan kerjasama di kalangan negaranegara anggota dalam bidang ekonomi. 8. Ia bermatlamat untuk mewujudkan kerjasama dalam bidang kebudayaan dan ekonomi di k alagan negara anggota.

Antara negara yang telah dilawati ialah Mesir.c. Pada tahun 1970. Selepas tahun 1965. d. Kerjasama dalam bidang Matematik dan Sains juga diwujudkan melalui RECSAM (Regional Centre of Science and Mathematics). Kerjasama di bidang kebudayaan antara negara ASEAN di wujudkan melalui media elektronik. 27. Melalui Luar Persidangan Menteri-menteri Islam di Jeddah. Pencerobohan Indonesia ke atas Malaysia telah diadukan ke PBB. 28. b. Kempen Tahun melawat Indonesia (1991). Nigeria dan Habshah. c. 29. Malaysia juga terpaks membuat lawatan ke beberapa buah Negara Berkecuali untuk menjelaskan kedudukan Malaysia yang sebenarnya. 22. 23. Projek Garam Bantuan dan Abu Soda ASEAN di Thailand. 26. Kempen Tahun Melawat Malaysia (1990 dan 1994). Malaysia juga cuba menghindari daripada terlibat dalam kancah politik dengan kuasa-kuasa besar dengan mengekalkan Dasar Berkecuali walaupun British merancang menutup semua pangkalan tenteranya di timur Terusan Suez pada akhir tahun 1971. dasar luar Malaysia tertumpu kepada usaha untuk menjalinkan hubungan dengan Negara berkecuali dan menjadi ahli kesatuan tersebut pada tahun 1969. Ini bertujuan untuk . 30. Kempen Tahun Melawat ASEAN (1992).Kesannya hubungan diplomatik dengan beberapa buah negara diAfrika dan Asia diwujudkan. Penubuhan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) adalah hasil penglibatan Malaysia dalam OIC. 24. Malaysia turut mengadakan hubungan dengan negara -negara komunis seperti Russia (1968) dan Republik Rakyat China (1974). e. Negara-negara ASEAN juga telah bekerjasama membantu PBB menyelesaikan persengketaan di Kampuchea dan bersepakat mengutuk pencerobohan tentera Vietnam ke atas Kampuchea. 21. 25. konsep ZOPFAN (Kawasan aman. Tunku Abdul Rahman telah dilantik sebagai Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-negra Islam (OIC). Projek Enjin Diesel ASEAN di Singapura. bebas dan berkecuali) dicadangkan oleh Tun Abdul Razak kepada negara-negara ASEAN dan telah diwartakan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. Projek Super Fosfat ASEAN di Singapura. 20. Para pelancong dari seluruh dunia digalakkan melawat negaranegara ASEAN secara bergilir-gilir. 19. Beberapa program diatur iaitu: a. Maghribi.

Hubungan dengan Republik Rakyat Vietnam juga diwujudkan demi kepentingan ekonomi dan keselamatan. b. bantuan daripada badan -badan luar diperolehi. Dalam melaksanakan projek-projek pembangunan. Untuk tujuan ekonomi dan sosial Malaysia telah: a. 33. Mahathir Mohamad banyak perubahan berlaku ke atas dasar luar Malaysia. Menganggotai Majlis Timah Antarabangsa (ITC ). a. Hubungan juga dijalinkan dengan negara -negara kecil dan miskin serta mundur melalui Negara-negara Selatan (G-15). Kemiskinan negara-negara ini dikatakan berpunca daripada dasar ekonomi dan perdagangan Negara-Negara Utara (NNU) iaitu: a. NNS tidak perlu bergantung kepada pasaran atau pemintaan dari NNU. y Bertujuan untuk menyedarkan British supaya tutur bers aing di pasaran terbuka. Kempen Dasar Pandang ke Timur y Menjadikan Jepun dan Korea sebagai contoh. Suruhanjaya ini berperanan supaya: G-15 atau NNS digalakkan menjalinkan hubungan perdagangan sesama mereka. Antaranya ialah: a. a. y Mengubah sikap yang menganggap barangan Barat lebih bermutu. Untuk menyelesaikan masalah ini. Syarat-syarat pinjaman yang ketat. 36. 34. Menjadi pemerhati dalam Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Minyak (OPEC) . Di bawah pentadbiran Dato¶ Seri Dr. Kempen jangan mengutamakan pembelian barangan buatan Britain . b. 37. . 31. y Mencontohi semangat bekerja dan kemahiran teknikal mereka. Malaysia telah mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Selatan-Selatan dan ia diterima. Cukai ke atas barangan yang diimport dari NNU b.mendapat jaminan sama ada dari negara Barat atau komunis berhubung konsep ZOPFAN. Asia Development Bank (ADB) y Untuk rancangan-rancangan sekonomi. b. b. 35. 32. Contohnya dari: Bank Dunia y Untuk Projek Pengairan Sungai Muda di Kedah dan Rancangan Hideroelektrik Cameron Highland serta lain-lain projek lagi.

Laos dan Myanmar pada tahun 1997 dan Kemboja (Kampuchea) pula menyertai ASEAN pada tahun 1999.Filipina.Singapura dan Thailand. Matlamat ASEAN 1.Indonesia. d. Brunei Darussalam menyertai ASEAN pada 7 Januari 1984. Thailand pada 8 Ogos 1967 melalui Deklarasi Bangkok. Malaysia dan Hubungan Serantau (ASEAN) Keanggotaan ASEAN 1. televisyen dan akhbar). 2. c. b.ASEAN terdiri daripada Malaysia. Vietnam pada tahun 1995. . b)Menggalakkan keamanan dan kestabilan politik di rantau Asia Tenggara dengan mematuhi prinsip Piagam Pertubuhan BangsaBangsa bersatu c)Menggalakkan kerjasama danbantuan antara satu sama lain dalam pelbagai bidang termasuk latihan dan penyelidikan. 2.Antara matlamat penubuhan ASEAN adalah seperti berikut: a)Mempercepat pertumbuhan ekonomi.Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok. f. Telekom Pos Pendidikan Pengangkutan Sukan Maklumat berita (melalui radio. pertimbangan ekonomi dan kestabilan sosial kawasan serantau juga tidak diabaikan.kemajuan sosial dan pembangunan kebudayaan di rantau Asia Tenggara.38. e.Walaupun pertimbangan strategik dan politik merupakan asas penubuhan ASEAN. Penyertaan Malaysia di pelbagai pertubuhan adalah demi untuk mencapai kemajuan dan kerjasama dalam pelbagai bidang seperti: a.

Kerjasama ekonomi bermula setelah beberapa perjanjian seperti Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama (Treaty of . 3 ASEAN mengamalkan pendirian bersama dalam isu politik seperti pencerobohan Vietnam di Kemboja. Kerjasama Ekonomi 1 Kerjasama ekonomi Bari tahun 1967 hingga 1976 boleh dikatakan lembap kerana tiada aktiviti dijalankan pada peringkat ASEAN. iaitu tentera Vietnam harus berundur dari Kemboja dan rakyatnya diberi peluang untuk menentukan nasib negara mereka sendiri. Matlamat penubuhan ZOPFAN adalah seperti berikut: (a)Memeliharakeamanan dan kestabilan politik di Asia Tenggara dengan mengelakkan campur Langan daripada mana-mana pihak luar seperti Rusia. e)Mengeratkan hubungan dengan pertubuhan serantau dan antarabangsa lain. konsep ZOPFAN telah diwujudkan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. (c) Mengelakkan penglibatan dalam pertikaian antara kuasa besar. 2 Zon Bebas Senjata Nuklear (SEANWFZ) dibentuk pada 16 Disember 1987 untuk memastikan kawasan ASEAN bebas daripada ancaman senjata nuklear. (d) Memberi peluang kepada negara anggota untuk menentukan nasib sendiri.d)Meningkatkan taraf hidup rakyat negara anggota melalui kerjasama dalam sektor pertanian dan perdagangan. (b)Menyediakan saluran untuk menyelesaikan pertikaian yang berlaku di Asia Tenggara secara aman dan bukan dengan menggunakan kekerasan. Kerjasama Potitik 1 Untuk menjamin kestabilan politik dan keamanan negara serantau. Amerika Syarikat dan China dalam hal-hal rantau ini.

. (f) Mengadakan kerjasama dalam bidang komunikasi (i)Pemasangan kabel laut ASEAN untuk menghubungkan semua negara anggota. 2 Antara kerjasama ekonomi negara-negara anggota ASEAN adalah seperti berikut: (a) Melaksanakan projek-projekperindustrian seperti: (i)Projek Baja Urea ASEAN di Indonesia (ii)Projek Baja Urea ASEAN di Malaysia (iii)Projek Fabrikasi Tembaga ASEAN di Filipina (iv)ProjekVaksin Hepatitis B ASEAN di Singapura (v)Projek Garam Batuan-Abu Soda ASEAN di Thailand bMengadakan Skim Pelengkapan Perindustrian ASEAN. perolehan istimewa ole:entiti kerajaan. Keistimewaan yang diberikan termasuk kontrak kuantiti jangka panjang. (e) Mengadakan kerjasama dalam sektor kewangan (i)Majlis Perbankan ASEAN (ASEAN Banking Council) telah ditubuhkan untuk menyelaraskan kegiatan bank-bank perdagangan di rantaL ASEAN. (ii)Syarikat Kewangan ASEAN ditubuhkan untuk memberikan kemudaha_ kewangan kepada negara-negara yang terlibat dalam projek-proje usaha sama ASEAN. pelonggaran langkah-langkah bukan tarif dan peluasan tarif istimewa. (d) Mewujudkan Peraturan Perdagangan Istimewa 1977 untuk Meningkatkan perdagangan antara negara anggota.Amity and Cooperation) dan Perisytiharan Pakatan ASEAN (Declaration of ASEAN Concord) ditandatangani pada tahun 1976 di Bali semasa Mesyuarat Ketuaketua Kerajaan ASEAN pertama. misalnya dalam bidang automotif.

Antara kegiatan kebudayaan yang diadakan ialah Pesta Filem ASEAN. (iii)Mengiktiraf lesen pemandu di rantau ASEAN. Lukisan dan Muzik bagi kaum belia. di Indonesia. (g) Mengadakan kerjasama dalam sektor makanan dan pertanian (i)Penubuhan Pusat Perancangan Pembangunan Pertanian ASEAN sebagai bank data atau pusat maklumat mengenai masalah pertania (ii)Penubuhan Plant Quarantine Training Centre and Institute di Serda: (iii)Penubuhan ASEAN Centre for Development ofAgricultural Cooperar. pengangkutan dan perhubungan seperti: (i)IMT-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Thailand) (ii)IMS-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Singapura (iii)BIMP-EAGA (Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei-Indone Malaysia-Filipina) Kerjasama Sosial dan Kebudayaan 1 Tabung Kebudayaan ASEAN diwujudkan untuk mengeratkan hubungan an: negara ASEAN melalui aktiviti kebudayaan. (i) Mewujudkan Kawasan Pertumbuhan Segi Tiga yang menggalakkan per bangunandalam bidang perdagangan. (h) Mengadakan dialog dengan negara-negara maju. . pelancongan. Pesta Lagu ASEAN dan Bengkel.(ii)Mengasskan Skim Pertukaran Berita Televisyen.

dengan bahasa moden yang lain.dan Brunei Darussalam) yang bersidang dua kali setahun. (iii)Meningkatkan peranan bahasa Melayu sebagai alat perhubung yang lebih luas. 3 Pembentukan Perubuhan Menteri-menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) (b) Menganjurkan projek berikut: (i)Pusat Kajian Bahasa Inggeris di Singapura (RELC) (ii)Pusat Pembaharuan dan Teknologi di Filipina (INNOTECH) (iii)Pusat Pendidikan Serantau bagi Pendidikan Sains dan Matematik (RECSAM) di Pulau Pinang Cabaran ASEAN Ekonomi . Indone.2 Penubuhan Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM) (a)Ditubuhkan pada 4 November 1985 bagi menggantikan Majlis Bahasa Brunei Darussalam. (c)Tujuan penubuhan adalah seperti berikut: (i)Mengembangkan bahasa Melayu supaya menjadi bahasa yang setaraf. (ii)Meningkatkan semangat persaudaraan antara negara anggota.Indonesia-Malaysia (MBIM) yang ditubuhkan pada 29 Disember 19 (b)Diusahakan oleh sebuah urusetia di setiap negara (Malaysia.

Walau bagaimanapun. 8 Dasar perlindungan perdagangan yang dilaksanakan oleh negara maju turut membantutkan pertumbuhan ekonomi ASEAN. 6 Indonesia dan Thailand dibebani oleh hutang luar negara. 7 Ada negara anggota yang melaksanakan projek ekonomi mengikut kepentingan negara sendiri dan bukan kepentingan serantau. pengurangan permintaan pasaran dunia terhadap sumber bahan utama seperti bijih timah dan getah asli negaranegara ASEAN telah membantutkan pertumbuhan ekonomi di rantau ini. 2 Akibatnya. Sosial 1 Negara ASEAN menghadapi cabaran besar untuk mengekalkan taraf hidup . 3 Pengeluaran dan pemasaran keluaran yang sama menyebabkan persaingan yang sengit dalam kalangan negara anggota dan antara negara ASEAN dengan negara maju. negara-negara ASEAN terpaksa memberikan perhatian kepada sektor perkilangan dan perkhidmatan. 4 Pergantungan kepada negara maju dari segi ekonomi masih berlanjutan. 5 Kerjasama ekonomi juga terbatas akibat ketidakstabilan politik yang dialami oleh negara-negara tertentu di ASEAN.1 Pada peringkat permulaan. negara-negara maju masih mempunyai kelebihan ekonomi dari segi kos pengeluaran dan kecanggihan teknologi.

Laos. Malaysia menyokong konsep dan pembuntukan badan ini tetapi tidak menyediakan pangkalan untuk Amerika Syarikat. ASA tidak dapat berfungsi akibat tuntutan Filipina terhadap Sabah.Tiga buah negara anggota MAPHILINDO ialah Malaysia. Vietnam. dan Filipina untuk menentang komunis di Myanmar. 2.Persatuan Negara-Negara AsiaTenggara (ASEAN) Pertubuhan Serantau yang Dianggotai Malaysia Sebelum Penubuhan ASEAN Pertubuhan Perjanjian AsiaTenggara (SEATO) -1945 1. dan Indonesia. Presiden Sukarno (Indonesia). dan Presiden Macapagal (FILIPINA). . dan Kemboja. dan Malaysia. 2. Ditubuhkan melalui usahaTunku Abdul Rahman (Malaysia). Objektif ASA adalah untuk mencapai kerjasama ekonomi dan sosial tanpa menyentuh hal-hal politik. Membolehkan Amerika Syarikat menenpatkan tenteranya diThailand. SEATO dibubarkan pada tahun 1973 apabila Amerika Syarikat mengundurkan tenteranya. Persatuan AsiaTenggara (ASA) -1961 1. 3. MAPHILONDO 1963 1. Filipina.Thailand. Dianggotai oleh Filipina. 3. 2.

danTaiwan. 3. Indonesia. Persidangan ASEAN yang tetap termasukla h : a. yang dihadiri oleh ketua -ketua kerajaan ASEAN. Mesyuarat Jawatankuasa pegawai -pegawai EkonomiKanan (SEOM) 5.Kuala Lumpur (1977) . PersidanganKemuncak ASEAN. Mesyuarat Pegawai-pegawai kanan (SOM) e. Bali (1976) b. StrukturOrganisasi ASEAN 1. ASPAC dianggotai olehA us t ra lia. 4. Sekretariat ASEAN terletak di Jakarta. Majlis perundingan bukan negara komunis di rantau Asia Pasifik. Mengandungi jawatankuasa ekonomi dan bukan ekonomi. c. 2.Filipina.J epun. diadakan pada tahun dan di tempat berikut: a.1966 1. Persidangan JawatankuasaTetap yang dipengerusikan oleh Menteri Luar tuan rumah dan dianggotai oleh duta -duta negara anggota d.3.M a la y s ia. Majlis Asia danPasifik (ASPAC) . iaitu Dewan Perniagaan dan Perindustrian ASEAN. Mempunyai sebuah badan bukan kerajaan. Persidangan Menteri-Menteri Luar ASEAN diadakan tahunan diadakan 2 kali b. MAPHILINDO hanya wujud beberapa minggu sahaja disebabkan oleh konfrontasi Indonesia terhadap Malaysia pada 16 September 1963. Persidangan Menteri -menteri Ekonomi ASEAN (AEMM) setahun. 2.

SEATO dibubarkan pada tahun 1977. Antara perkara yang terkandung dalam Deklarasi Hanoi 1998 : a. Anggotanya terdiri daripada Australia. Thailand. Menggalakkan penggunaan mata wang ASEAN dalam perdagangan intra ASEAN. Filipina. d. Bekerjasama dalam mengawal dan menghalang penyak it AIDS ASA ‡Bermula dari kegagalan SEAFET (Southeast Asian Friendship and Economic Treaty)-Perjanjian Ekonomi dan Persahabatan Negara-Negara Asia Tenggara ‡(Association OfSoutheastAsia) 31 Julai 1961 Pertubuhan Perjanjian Asia Tenggara (SEATO) ialah perikatan lapan buah negara yang menandatangani Perjanjian Pertahanan Bersama Asia Tenggara di Manila. Hanoi (1998) g. dan Amerika Syarikat.c. Pakistan. Mempercepat pembaruan ekonomi dan kewangan untuk memperkukuh ekonomi negara anggota. Bandar Seri Begawan (2001) h. pada 8 September 1954. Bangkok (1995) f. Pakistan menarik diri pada tahun 1972. United Kingdom. b. Perancis. New Zealand . Filipina. c. Manila (1987) d. . Singapura (1992) e. Phnom Penh (2002) 6. MengimplementasikanKawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) seperti yang dijadualkan.

3 ASPAC Tahun 1966 menyaksikan pembentukan satu lagi pertubuhan baru iaitu ASPAC yang dianggotai oleh Malaysia. 2. New Zealand. Thailand. Australia. Jepun. Penubuhan Asean. ASAS (Pertubuhan Negeri -Negeri Asia Tenggara) dan MAPHILINDO. Seperti pertubuhan lain. ASEAN di tubuh pada 1967 selepas peristiwa konfrontasi Malaysia. oleh kerana pertubuhan ini dikatakan tidak menggambarkan kerjasama serantau yang sebenarnya dengan adanya keanggotaan negara luar dari Asia Tenggara. sebagai penyatu negara Malaysia dengan lain-lain negera di Asia Tenggara selepas permusuhan dengan Indonesia. Tumpuan pertubuhan ini ialah untuk menggalakkan kerjasama serantau di dalam bidang ekonomi. Taiwan. namun ia telah memberi idea bagi pembentukan pertubuhan kerjasama serantau yang lebih mantap di Asia Tenggara. ASPAC telah dibubarkan. ASPAC juga mengalami kegagalan. . Namun semuanya tidak kekal lama. sosial dan kebudayaan di kalangan negara-negara Asia Pasifik. Pada tahu n 1975. dan kemungkina n Indonesia bergabung dengan satu pertubuhan yang lebih besar. Satu perdamaian di Bangkok (1966) bersama Menteri Luar Thailand (Thanot Khoman) dan Adam Malik. Filipina. terdapat beberapa buah pertubuhan di Asia Tenggara.Hubungan Malaysia Dengan Asean Sebelum Asean. tuntutan Filipina keatas Sabah dan pemisahan Singapura dari Malaysia (1965). Indonesia ASEAN. Korea Selatan dan Vietnam Selatan. motif utamanya ialah menyelesaikan pertikaian dan perbalahan politik semasa yang wajar di kawasan serantau. Antaranya SEATO (South East Agreement Treaty Organisatio ns). ASPAC (Majlis Asia dan Pasifik).

ekonomi dan sosial di Asia Tenggara. au ini. bebas Mengisytiharkan negara-negara ASEAN sebagai zon ama Zon dan berkecuali (ZOPFAN).Terangkan usaha2usaha yang dijalan ASEAN dalam politik. am ke atas Berusaha untuk mengatasi masalah pencerobohan Vietn Mengatasi k Kampuchea dengan mengadakan satu mesyuarat membentu . Mengekalkan keamanan dan kestabilan politik di rant Kekal blok Timur Tidak bersekongkol dengan mana -mana blok Barat atau Campur bagi mengelakkan campur tangan kuasa -kuasa besar. anggota yang dikenali sebagai Deklarasi Kuala Lumpu n. Satu deklarasi bersama telah ditandatangani oleh semua negara Deklarasi r.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.