P. 1
PM PROJECT

PM PROJECT

|Views: 93|Likes:
Published by Athira Razli

More info:

Published by: Athira Razli on Mar 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2011

pdf

text

original

WEBSITE: http://pam900kenegaraan.blogspot.com/2009/08/dasar-luar-malaysia-asean.

html
http://www.scribd.com/doc/17489127/ASEAN-Pengajian-Am-Kertas-1

http://www.scribd.com/doc/37678419/Pengajian-Am-1-%EF%BC%88Dasar-Dalam-NegaraAutosaved http://www.scribd.com/doc/8153398/Malaysia-dan-Kerjasama-Serantau http://www.scribd.com/doc/51138406/PM-PROJECT http://panglimajawa.blogspot.com/2010/05/sejarah-penubuhan-asean.html

Jakarta Selatan. Indonesia 10 Ong Keng Yong 8 Ogos 1967 4.   ikipedia.500 km² 558. ensiklopedia bebas.465. Indonesia.Persatuan Negara-negara Asia enggara Daripada Logo ASEAN Sekretariat ASEAN di Jalan Sisingamangaraja No.930 anggaran 2005 $884 bilion $1.812.755 trilion (ke-16) $4.582 UTC +6½ hingga +9 . ASEAN Association of Southeast Asian Nations Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara Bendera Pusat Sekretariat Negara ahli Setiausaha Agung Penubuhan Pengisytiharan Bangkok Kawasan Populasi -Kepadatan KDNK (PPP) -Jumlah -Per kapita KDNK (nominal) ± Jumlah ± Per kapita Zon waktu Jakarta.200 125/km² anggaran 2005 $2.70A.

kesamaan. ketuanan.1 Timor Leste 4 Lihat juga 5 Pautan luar [sunting]Prinsip utama ASEAN Prinsip prinsip utama ASEAN digariskan seperti berikut  Hormat terhadap kemerdekaan. integriti jajahan dan identiti nasional semua negara Hak untuk setiap negara untuk memimpin kehadiran nasional bebas daripada campur tangan luar. ASEAN. Isi kandungan [sorok] 1 Prinsip utama ASEAN 2 Ahli ASEAN 3 Sejarah o 3. Negara anggota mengadakan mesyuarat pada setiap November. subversif atau koersion (coerion) Penyelesaian perbezaan atau perdebatan dengan aman Menolak penggunaan ketenteraan Kerjasama effektif antara anggota. merupakan singkatan bagi "Association of Southeast Asian Nations" atau Persatuan Negara-Negara Asia enggara.Bendera 10 negara ASEAN. ASEAN ditubuhkan pada 8 Ogos 1967 di Bangkok dengan tujuan untuk mengukuhkan kerjasama serantau.     [sunting]Ahli ASEAN .

Ramos Filipina). Hanya selepas ulai anuari 4 iaitu seminggu selepas menerima ahli baru. dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. S. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 5. . ia Tenggara ecuali Timor tahun kemudiannya SE N pril . Indonesia. terutamanya. Menteri luar ketika itu ialah dam Malik Indonesia). banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir an atas rasa hormat kepada Indonesia. Tun bdul Razak(Malaysia). Malaysia. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikenali sebagai eklarasi Bangkok . dan Thanat Khoman (Thailand). dahulunya dalam Indonesia. Myanmar. Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. Namun. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. Rajaratnam (Singapura). menentang ¢ ¢ ¡ SE N. Namun. Narciso R. Filipina. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. Negara -negara anggota adalah eperti eri ut:           Brunei arussalam Filipina Indonesia Kem oja Laos Malaysia Myanmar Singapura Thailand Vietnam [sunting]Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas.Negara-negara ang menyertai Kini SE N ianggotai oleh ham ir em a negara i Timur an Papua New Guinea. iaitu . Brunei menganggotai SE N pada mencapai kemerdekan. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama pada 23 ulai samaMyanmar dan Laos.

[sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. Indonesia. [sunting] juta orang dan merangkumi kawasan Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN Menteri luar ketika itu ialah dam Malik (Indonesia). Tun bdul Razak(Malaysia). Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. SE N telah banyak Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 membantu negara baru ini. Ramos (Filipina). S. 2. iaitu pada 23 .5 juta kilometer per segi. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. 2.5 juta £ £ £ £ £ £ £ £ £   ¨¨§ £ £ §§ kemerdekan. Malaysia. menentang pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 ung San Suu Kyi . Namun. Walaubagaimanapun. Walaubagaimanapun.pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan ung San Suu Kyi. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 ulai ulai 5. SE N telah banyak membantu negara baru ini. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama- samaMyanmar dan Laos. SE N dianggarkan merangkumi 5 seluas 4. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. dahulunya dalam Indonesia. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. kilometer per segi.  SE N dianggarkan merangkumi 5 juta orang dan merangkumi kawasan seluas 4. Hanya selepas tahun kemudiannya SE N menerima ahli ¤ ¥ £ £ ¥ ¨§ ¦¥ £ £ £ ¨¨¨§ £ © ¨¨§ ¨¨§ £ £ £ £ £ £ £ ¦ ¦ SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. Myanmar. Namun. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikena li sebagai eklarasi Bangkok. Narciso R. dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 pril . banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir -an atas rasa hormat kepada Indonesia. Rajaratnam (Singapura). terutamanya. dan Thanat Khoman (Thailand). Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. Filipina. . anuari Brunei menganggotai SE N pada 4 iaitu seminggu selepas mencapai baru.

13. Pada tahun 1961 juga. Masalah lain juga timbul iaitu: a. beberapa jawatankuasa telah ditubuhkan iaitu: a. melalui Mesyuarat Menteri-Menteri Ekonomi ASEAN di Kuala Lumpur. 8. 15. Jawatankuasa Perusahaan. Projek Urea ASEAN di Bintulu. Pada tahun 1961. Pada tahun 1976. Pada tahun 1965. Thailand dan Fili ina telah ditubuhkan. Perjanjian Kerjasama dan Persahabatan ditandatangani antara Malaysia dan Indonesia. ASEAN Finace Corporation (Institusi kewangan). Indonesia. Di Filipina. berlaku pemberontakan tentera di Indonesia yang berpunca daripada ketidakpuasan hati terhadap pengaruh PKI dalam kerajaan Presiden Sukarno. b. Filipina.7. 9. Indonesia dan Fili ina ditubuhkan dalam tahun 1963 di Manila tetapi gagal kerana pembentukan Malaysia. 12. beberapa projek telah diperuntukkan iaitu: a. Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok dan dianggotai oleh Malaysia. 11. Filipina pula bertindak menuntut Sabah. Tujuan penubuhannya ialah untuk meningkatkan kerjasama di kalangan negaranegara anggota dalam bidang ekonomi. politik dan sosial. Galian dan Tenaga. ASEAN Chamber of Commerce (Dewan Perniagaan ASEAN). 10. 17. . Projek Urea ASEAN di Acheh. Konfrantasi telah dilancarkan oleh Indonesia kerana terpengaruh dengan Parti Komunis Indonesia (PKI) yang tidak bersetuju dengan dasar ekonomi bebas Malaysia dan menentang pembentukan Malaysia serta kewujudan pangkalan tentera British di Singapura. Keengganan Myanmar menjalinkan hubungan dengan negara -negara serantau. 16. Perang saudara di Vietnam dan Kampuchea. 14. Thailand. b. c. Persatuan Asia Tenggara (ASA) yang terdiri dari ada Tanah Melayu. Pada tahun 1967. MAPHILINDO yang terdiri dari ada Malaysia. b. Singapura dan Brunei. Sarawak. Presiden Marcos mengambil alih pemerintahan dan telah berusaha menjalinkan hubungan baik dengan Malaysia walaupun isu tuntutan Sabah tidak digugurkan. 18. Ia bermatlamat untuk mewujudkan kerjasama dalam bidang kebudayaan dan ekonomi di k alagan negara anggota. Untuk mewujudkan kerjasama daripada segi ekonomi. Indonesia.

30. Projek Enjin Diesel ASEAN di Singapura. Malaysia turut mengadakan hubungan dengan negara -negara komunis seperti Russia (1968) dan Republik Rakyat China (1974). 29. Selepas tahun 1965. 24. c. 21. b. Penubuhan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) adalah hasil penglibatan Malaysia dalam OIC.Kesannya hubungan diplomatik dengan beberapa buah negara diAfrika dan Asia diwujudkan. Projek Garam Bantuan dan Abu Soda ASEAN di Thailand. Antara negara yang telah dilawati ialah Mesir. Negara-negara ASEAN juga telah bekerjasama membantu PBB menyelesaikan persengketaan di Kampuchea dan bersepakat mengutuk pencerobohan tentera Vietnam ke atas Kampuchea. 27. Kempen Tahun Melawat Malaysia (1990 dan 1994). Tunku Abdul Rahman telah dilantik sebagai Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-negra Islam (OIC). dasar luar Malaysia tertumpu kepada usaha untuk menjalinkan hubungan dengan Negara berkecuali dan menjadi ahli kesatuan tersebut pada tahun 1969. Kempen Tahun Melawat ASEAN (1992). Ini bertujuan untuk . Malaysia juga terpaks membuat lawatan ke beberapa buah Negara Berkecuali untuk menjelaskan kedudukan Malaysia yang sebenarnya. Pada tahun 1970. e. 19. konsep ZOPFAN (Kawasan aman. 26. Nigeria dan Habshah. 20. 23. Maghribi. Projek Super Fosfat ASEAN di Singapura. Melalui Luar Persidangan Menteri-menteri Islam di Jeddah. 22. Kerjasama di bidang kebudayaan antara negara ASEAN di wujudkan melalui media elektronik. Para pelancong dari seluruh dunia digalakkan melawat negaranegara ASEAN secara bergilir-gilir. Kerjasama dalam bidang Matematik dan Sains juga diwujudkan melalui RECSAM (Regional Centre of Science and Mathematics). Beberapa program diatur iaitu: a. 28. Kempen Tahun melawat Indonesia (1991). d. Pencerobohan Indonesia ke atas Malaysia telah diadukan ke PBB. Malaysia juga cuba menghindari daripada terlibat dalam kancah politik dengan kuasa-kuasa besar dengan mengekalkan Dasar Berkecuali walaupun British merancang menutup semua pangkalan tenteranya di timur Terusan Suez pada akhir tahun 1971. 25.c. bebas dan berkecuali) dicadangkan oleh Tun Abdul Razak kepada negara-negara ASEAN dan telah diwartakan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971.

a. Syarat-syarat pinjaman yang ketat. Di bawah pentadbiran Dato¶ Seri Dr. b. Menganggotai Majlis Timah Antarabangsa (ITC ). 32. Contohnya dari: Bank Dunia y Untuk Projek Pengairan Sungai Muda di Kedah dan Rancangan Hideroelektrik Cameron Highland serta lain-lain projek lagi. y Bertujuan untuk menyedarkan British supaya tutur bers aing di pasaran terbuka. NNS tidak perlu bergantung kepada pasaran atau pemintaan dari NNU. 37. Kemiskinan negara-negara ini dikatakan berpunca daripada dasar ekonomi dan perdagangan Negara-Negara Utara (NNU) iaitu: a. b. Antaranya ialah: a. bantuan daripada badan -badan luar diperolehi. Dalam melaksanakan projek-projek pembangunan. y Mencontohi semangat bekerja dan kemahiran teknikal mereka. 36. Cukai ke atas barangan yang diimport dari NNU b.mendapat jaminan sama ada dari negara Barat atau komunis berhubung konsep ZOPFAN. Kempen jangan mengutamakan pembelian barangan buatan Britain . 33. 34. Untuk menyelesaikan masalah ini. Mahathir Mohamad banyak perubahan berlaku ke atas dasar luar Malaysia. Kempen Dasar Pandang ke Timur y Menjadikan Jepun dan Korea sebagai contoh. Menjadi pemerhati dalam Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Minyak (OPEC) . Suruhanjaya ini berperanan supaya: G-15 atau NNS digalakkan menjalinkan hubungan perdagangan sesama mereka. Asia Development Bank (ADB) y Untuk rancangan-rancangan sekonomi. 35. Hubungan juga dijalinkan dengan negara -negara kecil dan miskin serta mundur melalui Negara-negara Selatan (G-15). b. b. . Malaysia telah mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Selatan-Selatan dan ia diterima. Hubungan dengan Republik Rakyat Vietnam juga diwujudkan demi kepentingan ekonomi dan keselamatan. 31. y Mengubah sikap yang menganggap barangan Barat lebih bermutu. Untuk tujuan ekonomi dan sosial Malaysia telah: a. a.

Indonesia. Malaysia dan Hubungan Serantau (ASEAN) Keanggotaan ASEAN 1.ASEAN terdiri daripada Malaysia. Vietnam pada tahun 1995. e. c.Antara matlamat penubuhan ASEAN adalah seperti berikut: a)Mempercepat pertumbuhan ekonomi. b. televisyen dan akhbar).Filipina.Laos dan Myanmar pada tahun 1997 dan Kemboja (Kampuchea) pula menyertai ASEAN pada tahun 1999.38. 2. Thailand pada 8 Ogos 1967 melalui Deklarasi Bangkok. Matlamat ASEAN 1. pertimbangan ekonomi dan kestabilan sosial kawasan serantau juga tidak diabaikan. Penyertaan Malaysia di pelbagai pertubuhan adalah demi untuk mencapai kemajuan dan kerjasama dalam pelbagai bidang seperti: a.Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok. . b)Menggalakkan keamanan dan kestabilan politik di rantau Asia Tenggara dengan mematuhi prinsip Piagam Pertubuhan BangsaBangsa bersatu c)Menggalakkan kerjasama danbantuan antara satu sama lain dalam pelbagai bidang termasuk latihan dan penyelidikan. 2. Brunei Darussalam menyertai ASEAN pada 7 Januari 1984. Telekom Pos Pendidikan Pengangkutan Sukan Maklumat berita (melalui radio.kemajuan sosial dan pembangunan kebudayaan di rantau Asia Tenggara.Walaupun pertimbangan strategik dan politik merupakan asas penubuhan ASEAN. f. d.Singapura dan Thailand.

3 ASEAN mengamalkan pendirian bersama dalam isu politik seperti pencerobohan Vietnam di Kemboja. konsep ZOPFAN telah diwujudkan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. Kerjasama ekonomi bermula setelah beberapa perjanjian seperti Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama (Treaty of . (b)Menyediakan saluran untuk menyelesaikan pertikaian yang berlaku di Asia Tenggara secara aman dan bukan dengan menggunakan kekerasan. Kerjasama Ekonomi 1 Kerjasama ekonomi Bari tahun 1967 hingga 1976 boleh dikatakan lembap kerana tiada aktiviti dijalankan pada peringkat ASEAN. 2 Zon Bebas Senjata Nuklear (SEANWFZ) dibentuk pada 16 Disember 1987 untuk memastikan kawasan ASEAN bebas daripada ancaman senjata nuklear. (d) Memberi peluang kepada negara anggota untuk menentukan nasib sendiri. Matlamat penubuhan ZOPFAN adalah seperti berikut: (a)Memeliharakeamanan dan kestabilan politik di Asia Tenggara dengan mengelakkan campur Langan daripada mana-mana pihak luar seperti Rusia.d)Meningkatkan taraf hidup rakyat negara anggota melalui kerjasama dalam sektor pertanian dan perdagangan. iaitu tentera Vietnam harus berundur dari Kemboja dan rakyatnya diberi peluang untuk menentukan nasib negara mereka sendiri. Kerjasama Potitik 1 Untuk menjamin kestabilan politik dan keamanan negara serantau. (c) Mengelakkan penglibatan dalam pertikaian antara kuasa besar. Amerika Syarikat dan China dalam hal-hal rantau ini. e)Mengeratkan hubungan dengan pertubuhan serantau dan antarabangsa lain.

. Keistimewaan yang diberikan termasuk kontrak kuantiti jangka panjang. (e) Mengadakan kerjasama dalam sektor kewangan (i)Majlis Perbankan ASEAN (ASEAN Banking Council) telah ditubuhkan untuk menyelaraskan kegiatan bank-bank perdagangan di rantaL ASEAN. misalnya dalam bidang automotif. (d) Mewujudkan Peraturan Perdagangan Istimewa 1977 untuk Meningkatkan perdagangan antara negara anggota. (f) Mengadakan kerjasama dalam bidang komunikasi (i)Pemasangan kabel laut ASEAN untuk menghubungkan semua negara anggota. 2 Antara kerjasama ekonomi negara-negara anggota ASEAN adalah seperti berikut: (a) Melaksanakan projek-projekperindustrian seperti: (i)Projek Baja Urea ASEAN di Indonesia (ii)Projek Baja Urea ASEAN di Malaysia (iii)Projek Fabrikasi Tembaga ASEAN di Filipina (iv)ProjekVaksin Hepatitis B ASEAN di Singapura (v)Projek Garam Batuan-Abu Soda ASEAN di Thailand bMengadakan Skim Pelengkapan Perindustrian ASEAN. perolehan istimewa ole:entiti kerajaan.Amity and Cooperation) dan Perisytiharan Pakatan ASEAN (Declaration of ASEAN Concord) ditandatangani pada tahun 1976 di Bali semasa Mesyuarat Ketuaketua Kerajaan ASEAN pertama. pelonggaran langkah-langkah bukan tarif dan peluasan tarif istimewa. (ii)Syarikat Kewangan ASEAN ditubuhkan untuk memberikan kemudaha_ kewangan kepada negara-negara yang terlibat dalam projek-proje usaha sama ASEAN.

Antara kegiatan kebudayaan yang diadakan ialah Pesta Filem ASEAN. Lukisan dan Muzik bagi kaum belia. (g) Mengadakan kerjasama dalam sektor makanan dan pertanian (i)Penubuhan Pusat Perancangan Pembangunan Pertanian ASEAN sebagai bank data atau pusat maklumat mengenai masalah pertania (ii)Penubuhan Plant Quarantine Training Centre and Institute di Serda: (iii)Penubuhan ASEAN Centre for Development ofAgricultural Cooperar. (i) Mewujudkan Kawasan Pertumbuhan Segi Tiga yang menggalakkan per bangunandalam bidang perdagangan. pengangkutan dan perhubungan seperti: (i)IMT-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Thailand) (ii)IMS-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Singapura (iii)BIMP-EAGA (Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei-Indone Malaysia-Filipina) Kerjasama Sosial dan Kebudayaan 1 Tabung Kebudayaan ASEAN diwujudkan untuk mengeratkan hubungan an: negara ASEAN melalui aktiviti kebudayaan. pelancongan. di Indonesia. Pesta Lagu ASEAN dan Bengkel. . (iii)Mengiktiraf lesen pemandu di rantau ASEAN.(ii)Mengasskan Skim Pertukaran Berita Televisyen. (h) Mengadakan dialog dengan negara-negara maju.

Indonesia-Malaysia (MBIM) yang ditubuhkan pada 29 Disember 19 (b)Diusahakan oleh sebuah urusetia di setiap negara (Malaysia. 3 Pembentukan Perubuhan Menteri-menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) (b) Menganjurkan projek berikut: (i)Pusat Kajian Bahasa Inggeris di Singapura (RELC) (ii)Pusat Pembaharuan dan Teknologi di Filipina (INNOTECH) (iii)Pusat Pendidikan Serantau bagi Pendidikan Sains dan Matematik (RECSAM) di Pulau Pinang Cabaran ASEAN Ekonomi . (ii)Meningkatkan semangat persaudaraan antara negara anggota.dan Brunei Darussalam) yang bersidang dua kali setahun. (iii)Meningkatkan peranan bahasa Melayu sebagai alat perhubung yang lebih luas. dengan bahasa moden yang lain.2 Penubuhan Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM) (a)Ditubuhkan pada 4 November 1985 bagi menggantikan Majlis Bahasa Brunei Darussalam. Indone. (c)Tujuan penubuhan adalah seperti berikut: (i)Mengembangkan bahasa Melayu supaya menjadi bahasa yang setaraf.

Walau bagaimanapun.1 Pada peringkat permulaan. negara-negara maju masih mempunyai kelebihan ekonomi dari segi kos pengeluaran dan kecanggihan teknologi. 6 Indonesia dan Thailand dibebani oleh hutang luar negara. 3 Pengeluaran dan pemasaran keluaran yang sama menyebabkan persaingan yang sengit dalam kalangan negara anggota dan antara negara ASEAN dengan negara maju. pengurangan permintaan pasaran dunia terhadap sumber bahan utama seperti bijih timah dan getah asli negaranegara ASEAN telah membantutkan pertumbuhan ekonomi di rantau ini. 7 Ada negara anggota yang melaksanakan projek ekonomi mengikut kepentingan negara sendiri dan bukan kepentingan serantau. 8 Dasar perlindungan perdagangan yang dilaksanakan oleh negara maju turut membantutkan pertumbuhan ekonomi ASEAN. negara-negara ASEAN terpaksa memberikan perhatian kepada sektor perkilangan dan perkhidmatan. 4 Pergantungan kepada negara maju dari segi ekonomi masih berlanjutan. Sosial 1 Negara ASEAN menghadapi cabaran besar untuk mengekalkan taraf hidup . 2 Akibatnya. 5 Kerjasama ekonomi juga terbatas akibat ketidakstabilan politik yang dialami oleh negara-negara tertentu di ASEAN.

ASA tidak dapat berfungsi akibat tuntutan Filipina terhadap Sabah.Thailand. 2. Dianggotai oleh Filipina. Malaysia menyokong konsep dan pembuntukan badan ini tetapi tidak menyediakan pangkalan untuk Amerika Syarikat. 2. dan Presiden Macapagal (FILIPINA). dan Filipina untuk menentang komunis di Myanmar. 3. Vietnam. . SEATO dibubarkan pada tahun 1973 apabila Amerika Syarikat mengundurkan tenteranya.Persatuan Negara-Negara AsiaTenggara (ASEAN) Pertubuhan Serantau yang Dianggotai Malaysia Sebelum Penubuhan ASEAN Pertubuhan Perjanjian AsiaTenggara (SEATO) -1945 1. 3. dan Kemboja. Persatuan AsiaTenggara (ASA) -1961 1. 2. Membolehkan Amerika Syarikat menenpatkan tenteranya diThailand. Laos. Objektif ASA adalah untuk mencapai kerjasama ekonomi dan sosial tanpa menyentuh hal-hal politik. Presiden Sukarno (Indonesia). Ditubuhkan melalui usahaTunku Abdul Rahman (Malaysia). dan Malaysia. MAPHILONDO 1963 1.Tiga buah negara anggota MAPHILINDO ialah Malaysia. dan Indonesia. Filipina.

2.Kuala Lumpur (1977) .3. MAPHILINDO hanya wujud beberapa minggu sahaja disebabkan oleh konfrontasi Indonesia terhadap Malaysia pada 16 September 1963. Persidangan JawatankuasaTetap yang dipengerusikan oleh Menteri Luar tuan rumah dan dianggotai oleh duta -duta negara anggota d. Indonesia.Filipina. Persidangan ASEAN yang tetap termasukla h : a.J epun. ASPAC dianggotai olehA us t ra lia. danTaiwan. iaitu Dewan Perniagaan dan Perindustrian ASEAN. c. 4.M a la y s ia. Majlis Asia danPasifik (ASPAC) . PersidanganKemuncak ASEAN.1966 1. 2. Mesyuarat Pegawai-pegawai kanan (SOM) e. 3. Persidangan Menteri-Menteri Luar ASEAN diadakan tahunan diadakan 2 kali b. Mesyuarat Jawatankuasa pegawai -pegawai EkonomiKanan (SEOM) 5. yang dihadiri oleh ketua -ketua kerajaan ASEAN. Persidangan Menteri -menteri Ekonomi ASEAN (AEMM) setahun. StrukturOrganisasi ASEAN 1. Majlis perundingan bukan negara komunis di rantau Asia Pasifik. Mempunyai sebuah badan bukan kerajaan. Bali (1976) b. Sekretariat ASEAN terletak di Jakarta. Mengandungi jawatankuasa ekonomi dan bukan ekonomi. diadakan pada tahun dan di tempat berikut: a.

dan Amerika Syarikat. MengimplementasikanKawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) seperti yang dijadualkan. Bangkok (1995) f. Thailand. New Zealand . Filipina. Perancis. . Bekerjasama dalam mengawal dan menghalang penyak it AIDS ASA ‡Bermula dari kegagalan SEAFET (Southeast Asian Friendship and Economic Treaty)-Perjanjian Ekonomi dan Persahabatan Negara-Negara Asia Tenggara ‡(Association OfSoutheastAsia) 31 Julai 1961 Pertubuhan Perjanjian Asia Tenggara (SEATO) ialah perikatan lapan buah negara yang menandatangani Perjanjian Pertahanan Bersama Asia Tenggara di Manila. b. Phnom Penh (2002) 6. Pakistan menarik diri pada tahun 1972. Singapura (1992) e. Mempercepat pembaruan ekonomi dan kewangan untuk memperkukuh ekonomi negara anggota. Pakistan.c. Menggalakkan penggunaan mata wang ASEAN dalam perdagangan intra ASEAN. Filipina. Anggotanya terdiri daripada Australia. pada 8 September 1954. Antara perkara yang terkandung dalam Deklarasi Hanoi 1998 : a. Hanoi (1998) g. Bandar Seri Begawan (2001) h. SEATO dibubarkan pada tahun 1977. United Kingdom. c. d. Manila (1987) d.

Taiwan.3 ASPAC Tahun 1966 menyaksikan pembentukan satu lagi pertubuhan baru iaitu ASPAC yang dianggotai oleh Malaysia. ASEAN di tubuh pada 1967 selepas peristiwa konfrontasi Malaysia. ASPAC juga mengalami kegagalan. 2. namun ia telah memberi idea bagi pembentukan pertubuhan kerjasama serantau yang lebih mantap di Asia Tenggara. Korea Selatan dan Vietnam Selatan. Seperti pertubuhan lain. Indonesia ASEAN. Australia. Antaranya SEATO (South East Agreement Treaty Organisatio ns). Tumpuan pertubuhan ini ialah untuk menggalakkan kerjasama serantau di dalam bidang ekonomi. . Jepun. Penubuhan Asean. sosial dan kebudayaan di kalangan negara-negara Asia Pasifik. oleh kerana pertubuhan ini dikatakan tidak menggambarkan kerjasama serantau yang sebenarnya dengan adanya keanggotaan negara luar dari Asia Tenggara. dan kemungkina n Indonesia bergabung dengan satu pertubuhan yang lebih besar. Pada tahu n 1975.Hubungan Malaysia Dengan Asean Sebelum Asean. terdapat beberapa buah pertubuhan di Asia Tenggara. tuntutan Filipina keatas Sabah dan pemisahan Singapura dari Malaysia (1965). sebagai penyatu negara Malaysia dengan lain-lain negera di Asia Tenggara selepas permusuhan dengan Indonesia. New Zealand. ASAS (Pertubuhan Negeri -Negeri Asia Tenggara) dan MAPHILINDO. Filipina. ASPAC telah dibubarkan. Namun semuanya tidak kekal lama. motif utamanya ialah menyelesaikan pertikaian dan perbalahan politik semasa yang wajar di kawasan serantau. ASPAC (Majlis Asia dan Pasifik). Thailand. Satu perdamaian di Bangkok (1966) bersama Menteri Luar Thailand (Thanot Khoman) dan Adam Malik.

ekonomi dan sosial di Asia Tenggara. au ini. Satu deklarasi bersama telah ditandatangani oleh semua negara Deklarasi r. anggota yang dikenali sebagai Deklarasi Kuala Lumpu n. am ke atas Berusaha untuk mengatasi masalah pencerobohan Vietn Mengatasi k Kampuchea dengan mengadakan satu mesyuarat membentu .Terangkan usaha2usaha yang dijalan ASEAN dalam politik. bebas Mengisytiharkan negara-negara ASEAN sebagai zon ama Zon dan berkecuali (ZOPFAN). Mengekalkan keamanan dan kestabilan politik di rant Kekal blok Timur Tidak bersekongkol dengan mana -mana blok Barat atau Campur bagi mengelakkan campur tangan kuasa -kuasa besar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->