P. 1
PM PROJECT

PM PROJECT

|Views: 93|Likes:
Published by Athira Razli

More info:

Published by: Athira Razli on Mar 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2011

pdf

text

original

WEBSITE: http://pam900kenegaraan.blogspot.com/2009/08/dasar-luar-malaysia-asean.

html
http://www.scribd.com/doc/17489127/ASEAN-Pengajian-Am-Kertas-1

http://www.scribd.com/doc/37678419/Pengajian-Am-1-%EF%BC%88Dasar-Dalam-NegaraAutosaved http://www.scribd.com/doc/8153398/Malaysia-dan-Kerjasama-Serantau http://www.scribd.com/doc/51138406/PM-PROJECT http://panglimajawa.blogspot.com/2010/05/sejarah-penubuhan-asean.html

70A. Indonesia 10 Ong Keng Yong 8 Ogos 1967 4. ensiklopedia bebas.   ikipedia.200 125/km² anggaran 2005 $2.755 trilion (ke-16) $4.500 km² 558.Jakarta Selatan.582 UTC +6½ hingga +9 . Indonesia.Persatuan Negara-negara Asia enggara Daripada Logo ASEAN Sekretariat ASEAN di Jalan Sisingamangaraja No.465.930 anggaran 2005 $884 bilion $1. ASEAN Association of Southeast Asian Nations Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara Bendera Pusat Sekretariat Negara ahli Setiausaha Agung Penubuhan Pengisytiharan Bangkok Kawasan Populasi -Kepadatan KDNK (PPP) -Jumlah -Per kapita KDNK (nominal) ± Jumlah ± Per kapita Zon waktu Jakarta.812.

1 Timor Leste 4 Lihat juga 5 Pautan luar [sunting]Prinsip utama ASEAN Prinsip prinsip utama ASEAN digariskan seperti berikut  Hormat terhadap kemerdekaan. Negara anggota mengadakan mesyuarat pada setiap November. Isi kandungan [sorok] 1 Prinsip utama ASEAN 2 Ahli ASEAN 3 Sejarah o 3.Bendera 10 negara ASEAN. merupakan singkatan bagi "Association of Southeast Asian Nations" atau Persatuan Negara-Negara Asia enggara. ASEAN. ASEAN ditubuhkan pada 8 Ogos 1967 di Bangkok dengan tujuan untuk mengukuhkan kerjasama serantau. integriti jajahan dan identiti nasional semua negara Hak untuk setiap negara untuk memimpin kehadiran nasional bebas daripada campur tangan luar. kesamaan. ketuanan. subversif atau koersion (coerion) Penyelesaian perbezaan atau perdebatan dengan aman Menolak penggunaan ketenteraan Kerjasama effektif antara anggota.     [sunting]Ahli ASEAN .

Negara -negara anggota adalah eperti eri ut:           Brunei arussalam Filipina Indonesia Kem oja Laos Malaysia Myanmar Singapura Thailand Vietnam [sunting]Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. Myanmar. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir an atas rasa hormat kepada Indonesia. S. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 5. Namun. Tun bdul Razak(Malaysia). terutamanya. dahulunya dalam Indonesia. . dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. menentang ¢ ¢ ¡ SE N. Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. Menteri luar ketika itu ialah dam Malik Indonesia). iaitu . Hanya selepas ulai anuari 4 iaitu seminggu selepas menerima ahli baru. Filipina. Narciso R. Rajaratnam (Singapura). Malaysia. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama pada 23 ulai samaMyanmar dan Laos. Indonesia. Namun. Ramos Filipina). Brunei menganggotai SE N pada mencapai kemerdekan. ia Tenggara ecuali Timor tahun kemudiannya SE N pril .Negara-negara ang menyertai Kini SE N ianggotai oleh ham ir em a negara i Timur an Papua New Guinea. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikenali sebagai eklarasi Bangkok . dan Thanat Khoman (Thailand). terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N.

5 juta kilometer per segi. Tun bdul Razak(Malaysia). kilometer per segi. anuari Brunei menganggotai SE N pada 4 iaitu seminggu selepas mencapai baru. Indonesia.  SE N dianggarkan merangkumi 5 juta orang dan merangkumi kawasan seluas 4. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir -an atas rasa hormat kepada Indonesia. 2. Myanmar. Hanya selepas tahun kemudiannya SE N menerima ahli ¤ ¥ £ £ ¥ ¨§ ¦¥ £ £ £ ¨¨¨§ £ © ¨¨§ ¨¨§ £ £ £ £ £ £ £ ¦ ¦ SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. Narciso R. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 pril . Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama- samaMyanmar dan Laos. Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 ulai ulai 5. Filipina. [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. terutamanya. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. Walaubagaimanapun. SE N dianggarkan merangkumi 5 seluas 4. . iaitu pada 23 . dahulunya dalam Indonesia. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. SE N telah banyak membantu negara baru ini. dan Thanat Khoman (Thailand). S. Namun. Rajaratnam (Singapura). Malaysia. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikena li sebagai eklarasi Bangkok. Walaubagaimanapun. SE N telah banyak Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 membantu negara baru ini.5 juta £ £ £ £ £ £ £ £ £   ¨¨§ £ £ §§ kemerdekan. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. menentang pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 ung San Suu Kyi . Namun. [sunting] juta orang dan merangkumi kawasan Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN Menteri luar ketika itu ialah dam Malik (Indonesia).pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan ung San Suu Kyi. Ramos (Filipina). 2.

Di Filipina. Galian dan Tenaga. b. Pada tahun 1967. c. Projek Urea ASEAN di Acheh. Indonesia dan Fili ina ditubuhkan dalam tahun 1963 di Manila tetapi gagal kerana pembentukan Malaysia. Thailand. Singapura dan Brunei. Thailand dan Fili ina telah ditubuhkan. MAPHILINDO yang terdiri dari ada Malaysia. Tujuan penubuhannya ialah untuk meningkatkan kerjasama di kalangan negaranegara anggota dalam bidang ekonomi. Keengganan Myanmar menjalinkan hubungan dengan negara -negara serantau. b. Pada tahun 1965. Konfrantasi telah dilancarkan oleh Indonesia kerana terpengaruh dengan Parti Komunis Indonesia (PKI) yang tidak bersetuju dengan dasar ekonomi bebas Malaysia dan menentang pembentukan Malaysia serta kewujudan pangkalan tentera British di Singapura. Perang saudara di Vietnam dan Kampuchea. beberapa jawatankuasa telah ditubuhkan iaitu: a. beberapa projek telah diperuntukkan iaitu: a. 17. Pada tahun 1976. Masalah lain juga timbul iaitu: a. 11. Untuk mewujudkan kerjasama daripada segi ekonomi. Presiden Marcos mengambil alih pemerintahan dan telah berusaha menjalinkan hubungan baik dengan Malaysia walaupun isu tuntutan Sabah tidak digugurkan. Persatuan Asia Tenggara (ASA) yang terdiri dari ada Tanah Melayu. politik dan sosial. ASEAN Chamber of Commerce (Dewan Perniagaan ASEAN).7. 9. Indonesia. 18. 14. 8. 10. Perjanjian Kerjasama dan Persahabatan ditandatangani antara Malaysia dan Indonesia. 13. Filipina pula bertindak menuntut Sabah. Jawatankuasa Perusahaan. b. 16. 15. melalui Mesyuarat Menteri-Menteri Ekonomi ASEAN di Kuala Lumpur. ASEAN Finace Corporation (Institusi kewangan). Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok dan dianggotai oleh Malaysia. Sarawak. 12. Projek Urea ASEAN di Bintulu. Filipina. Pada tahun 1961. Ia bermatlamat untuk mewujudkan kerjasama dalam bidang kebudayaan dan ekonomi di k alagan negara anggota. . Indonesia. Pada tahun 1961 juga. berlaku pemberontakan tentera di Indonesia yang berpunca daripada ketidakpuasan hati terhadap pengaruh PKI dalam kerajaan Presiden Sukarno.

Kempen Tahun Melawat ASEAN (1992). Antara negara yang telah dilawati ialah Mesir. 27.Kesannya hubungan diplomatik dengan beberapa buah negara diAfrika dan Asia diwujudkan.c. Kempen Tahun melawat Indonesia (1991). bebas dan berkecuali) dicadangkan oleh Tun Abdul Razak kepada negara-negara ASEAN dan telah diwartakan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. Beberapa program diatur iaitu: a. Malaysia turut mengadakan hubungan dengan negara -negara komunis seperti Russia (1968) dan Republik Rakyat China (1974). 30. e. Pencerobohan Indonesia ke atas Malaysia telah diadukan ke PBB. c. Penubuhan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) adalah hasil penglibatan Malaysia dalam OIC. Kerjasama dalam bidang Matematik dan Sains juga diwujudkan melalui RECSAM (Regional Centre of Science and Mathematics). Para pelancong dari seluruh dunia digalakkan melawat negaranegara ASEAN secara bergilir-gilir. 28. 20. 29. 23. 22. Nigeria dan Habshah. 24. Projek Enjin Diesel ASEAN di Singapura. Kempen Tahun Melawat Malaysia (1990 dan 1994). Negara-negara ASEAN juga telah bekerjasama membantu PBB menyelesaikan persengketaan di Kampuchea dan bersepakat mengutuk pencerobohan tentera Vietnam ke atas Kampuchea. Maghribi. Melalui Luar Persidangan Menteri-menteri Islam di Jeddah. b. dasar luar Malaysia tertumpu kepada usaha untuk menjalinkan hubungan dengan Negara berkecuali dan menjadi ahli kesatuan tersebut pada tahun 1969. 26. Ini bertujuan untuk . Malaysia juga cuba menghindari daripada terlibat dalam kancah politik dengan kuasa-kuasa besar dengan mengekalkan Dasar Berkecuali walaupun British merancang menutup semua pangkalan tenteranya di timur Terusan Suez pada akhir tahun 1971. Projek Garam Bantuan dan Abu Soda ASEAN di Thailand. Projek Super Fosfat ASEAN di Singapura. 21. Tunku Abdul Rahman telah dilantik sebagai Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-negra Islam (OIC). Kerjasama di bidang kebudayaan antara negara ASEAN di wujudkan melalui media elektronik. d. 25. 19. Malaysia juga terpaks membuat lawatan ke beberapa buah Negara Berkecuali untuk menjelaskan kedudukan Malaysia yang sebenarnya. Selepas tahun 1965. konsep ZOPFAN (Kawasan aman. Pada tahun 1970.

Menganggotai Majlis Timah Antarabangsa (ITC ). b. Cukai ke atas barangan yang diimport dari NNU b. 35. Kempen Dasar Pandang ke Timur y Menjadikan Jepun dan Korea sebagai contoh. Mahathir Mohamad banyak perubahan berlaku ke atas dasar luar Malaysia. Kempen jangan mengutamakan pembelian barangan buatan Britain . Di bawah pentadbiran Dato¶ Seri Dr. 33. b. Suruhanjaya ini berperanan supaya: G-15 atau NNS digalakkan menjalinkan hubungan perdagangan sesama mereka. Asia Development Bank (ADB) y Untuk rancangan-rancangan sekonomi. Menjadi pemerhati dalam Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Minyak (OPEC) . NNS tidak perlu bergantung kepada pasaran atau pemintaan dari NNU. Malaysia telah mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Selatan-Selatan dan ia diterima. b. y Bertujuan untuk menyedarkan British supaya tutur bers aing di pasaran terbuka. Kemiskinan negara-negara ini dikatakan berpunca daripada dasar ekonomi dan perdagangan Negara-Negara Utara (NNU) iaitu: a. 32. a. Untuk tujuan ekonomi dan sosial Malaysia telah: a. Antaranya ialah: a.mendapat jaminan sama ada dari negara Barat atau komunis berhubung konsep ZOPFAN. a. Contohnya dari: Bank Dunia y Untuk Projek Pengairan Sungai Muda di Kedah dan Rancangan Hideroelektrik Cameron Highland serta lain-lain projek lagi. y Mengubah sikap yang menganggap barangan Barat lebih bermutu. 34. 31. Hubungan juga dijalinkan dengan negara -negara kecil dan miskin serta mundur melalui Negara-negara Selatan (G-15). 36. b. y Mencontohi semangat bekerja dan kemahiran teknikal mereka. Dalam melaksanakan projek-projek pembangunan. Hubungan dengan Republik Rakyat Vietnam juga diwujudkan demi kepentingan ekonomi dan keselamatan. Syarat-syarat pinjaman yang ketat. 37. bantuan daripada badan -badan luar diperolehi. . Untuk menyelesaikan masalah ini.

2.kemajuan sosial dan pembangunan kebudayaan di rantau Asia Tenggara. Malaysia dan Hubungan Serantau (ASEAN) Keanggotaan ASEAN 1. Penyertaan Malaysia di pelbagai pertubuhan adalah demi untuk mencapai kemajuan dan kerjasama dalam pelbagai bidang seperti: a.Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok. Vietnam pada tahun 1995.38. televisyen dan akhbar). Telekom Pos Pendidikan Pengangkutan Sukan Maklumat berita (melalui radio. Matlamat ASEAN 1.Filipina. Thailand pada 8 Ogos 1967 melalui Deklarasi Bangkok. c. b.Laos dan Myanmar pada tahun 1997 dan Kemboja (Kampuchea) pula menyertai ASEAN pada tahun 1999. b)Menggalakkan keamanan dan kestabilan politik di rantau Asia Tenggara dengan mematuhi prinsip Piagam Pertubuhan BangsaBangsa bersatu c)Menggalakkan kerjasama danbantuan antara satu sama lain dalam pelbagai bidang termasuk latihan dan penyelidikan. e.Walaupun pertimbangan strategik dan politik merupakan asas penubuhan ASEAN.ASEAN terdiri daripada Malaysia. Brunei Darussalam menyertai ASEAN pada 7 Januari 1984. pertimbangan ekonomi dan kestabilan sosial kawasan serantau juga tidak diabaikan.Singapura dan Thailand. f. d.Antara matlamat penubuhan ASEAN adalah seperti berikut: a)Mempercepat pertumbuhan ekonomi.Indonesia. . 2.

(d) Memberi peluang kepada negara anggota untuk menentukan nasib sendiri. iaitu tentera Vietnam harus berundur dari Kemboja dan rakyatnya diberi peluang untuk menentukan nasib negara mereka sendiri.d)Meningkatkan taraf hidup rakyat negara anggota melalui kerjasama dalam sektor pertanian dan perdagangan. Kerjasama Potitik 1 Untuk menjamin kestabilan politik dan keamanan negara serantau. Kerjasama ekonomi bermula setelah beberapa perjanjian seperti Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama (Treaty of . Kerjasama Ekonomi 1 Kerjasama ekonomi Bari tahun 1967 hingga 1976 boleh dikatakan lembap kerana tiada aktiviti dijalankan pada peringkat ASEAN. 3 ASEAN mengamalkan pendirian bersama dalam isu politik seperti pencerobohan Vietnam di Kemboja. Amerika Syarikat dan China dalam hal-hal rantau ini. 2 Zon Bebas Senjata Nuklear (SEANWFZ) dibentuk pada 16 Disember 1987 untuk memastikan kawasan ASEAN bebas daripada ancaman senjata nuklear. Matlamat penubuhan ZOPFAN adalah seperti berikut: (a)Memeliharakeamanan dan kestabilan politik di Asia Tenggara dengan mengelakkan campur Langan daripada mana-mana pihak luar seperti Rusia. e)Mengeratkan hubungan dengan pertubuhan serantau dan antarabangsa lain. (c) Mengelakkan penglibatan dalam pertikaian antara kuasa besar. konsep ZOPFAN telah diwujudkan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. (b)Menyediakan saluran untuk menyelesaikan pertikaian yang berlaku di Asia Tenggara secara aman dan bukan dengan menggunakan kekerasan.

Amity and Cooperation) dan Perisytiharan Pakatan ASEAN (Declaration of ASEAN Concord) ditandatangani pada tahun 1976 di Bali semasa Mesyuarat Ketuaketua Kerajaan ASEAN pertama. (d) Mewujudkan Peraturan Perdagangan Istimewa 1977 untuk Meningkatkan perdagangan antara negara anggota. 2 Antara kerjasama ekonomi negara-negara anggota ASEAN adalah seperti berikut: (a) Melaksanakan projek-projekperindustrian seperti: (i)Projek Baja Urea ASEAN di Indonesia (ii)Projek Baja Urea ASEAN di Malaysia (iii)Projek Fabrikasi Tembaga ASEAN di Filipina (iv)ProjekVaksin Hepatitis B ASEAN di Singapura (v)Projek Garam Batuan-Abu Soda ASEAN di Thailand bMengadakan Skim Pelengkapan Perindustrian ASEAN. . perolehan istimewa ole:entiti kerajaan. misalnya dalam bidang automotif. pelonggaran langkah-langkah bukan tarif dan peluasan tarif istimewa. (f) Mengadakan kerjasama dalam bidang komunikasi (i)Pemasangan kabel laut ASEAN untuk menghubungkan semua negara anggota. Keistimewaan yang diberikan termasuk kontrak kuantiti jangka panjang. (e) Mengadakan kerjasama dalam sektor kewangan (i)Majlis Perbankan ASEAN (ASEAN Banking Council) telah ditubuhkan untuk menyelaraskan kegiatan bank-bank perdagangan di rantaL ASEAN. (ii)Syarikat Kewangan ASEAN ditubuhkan untuk memberikan kemudaha_ kewangan kepada negara-negara yang terlibat dalam projek-proje usaha sama ASEAN.

(ii)Mengasskan Skim Pertukaran Berita Televisyen. pelancongan. (i) Mewujudkan Kawasan Pertumbuhan Segi Tiga yang menggalakkan per bangunandalam bidang perdagangan. Pesta Lagu ASEAN dan Bengkel. di Indonesia. (g) Mengadakan kerjasama dalam sektor makanan dan pertanian (i)Penubuhan Pusat Perancangan Pembangunan Pertanian ASEAN sebagai bank data atau pusat maklumat mengenai masalah pertania (ii)Penubuhan Plant Quarantine Training Centre and Institute di Serda: (iii)Penubuhan ASEAN Centre for Development ofAgricultural Cooperar. Lukisan dan Muzik bagi kaum belia. (iii)Mengiktiraf lesen pemandu di rantau ASEAN. . (h) Mengadakan dialog dengan negara-negara maju. Antara kegiatan kebudayaan yang diadakan ialah Pesta Filem ASEAN. pengangkutan dan perhubungan seperti: (i)IMT-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Thailand) (ii)IMS-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Singapura (iii)BIMP-EAGA (Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei-Indone Malaysia-Filipina) Kerjasama Sosial dan Kebudayaan 1 Tabung Kebudayaan ASEAN diwujudkan untuk mengeratkan hubungan an: negara ASEAN melalui aktiviti kebudayaan.

(ii)Meningkatkan semangat persaudaraan antara negara anggota.2 Penubuhan Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM) (a)Ditubuhkan pada 4 November 1985 bagi menggantikan Majlis Bahasa Brunei Darussalam.dan Brunei Darussalam) yang bersidang dua kali setahun. (c)Tujuan penubuhan adalah seperti berikut: (i)Mengembangkan bahasa Melayu supaya menjadi bahasa yang setaraf. 3 Pembentukan Perubuhan Menteri-menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) (b) Menganjurkan projek berikut: (i)Pusat Kajian Bahasa Inggeris di Singapura (RELC) (ii)Pusat Pembaharuan dan Teknologi di Filipina (INNOTECH) (iii)Pusat Pendidikan Serantau bagi Pendidikan Sains dan Matematik (RECSAM) di Pulau Pinang Cabaran ASEAN Ekonomi . dengan bahasa moden yang lain. (iii)Meningkatkan peranan bahasa Melayu sebagai alat perhubung yang lebih luas.Indonesia-Malaysia (MBIM) yang ditubuhkan pada 29 Disember 19 (b)Diusahakan oleh sebuah urusetia di setiap negara (Malaysia. Indone.

3 Pengeluaran dan pemasaran keluaran yang sama menyebabkan persaingan yang sengit dalam kalangan negara anggota dan antara negara ASEAN dengan negara maju. 6 Indonesia dan Thailand dibebani oleh hutang luar negara. Walau bagaimanapun. 8 Dasar perlindungan perdagangan yang dilaksanakan oleh negara maju turut membantutkan pertumbuhan ekonomi ASEAN. 5 Kerjasama ekonomi juga terbatas akibat ketidakstabilan politik yang dialami oleh negara-negara tertentu di ASEAN. pengurangan permintaan pasaran dunia terhadap sumber bahan utama seperti bijih timah dan getah asli negaranegara ASEAN telah membantutkan pertumbuhan ekonomi di rantau ini. negara-negara ASEAN terpaksa memberikan perhatian kepada sektor perkilangan dan perkhidmatan. negara-negara maju masih mempunyai kelebihan ekonomi dari segi kos pengeluaran dan kecanggihan teknologi. 4 Pergantungan kepada negara maju dari segi ekonomi masih berlanjutan. Sosial 1 Negara ASEAN menghadapi cabaran besar untuk mengekalkan taraf hidup . 7 Ada negara anggota yang melaksanakan projek ekonomi mengikut kepentingan negara sendiri dan bukan kepentingan serantau.1 Pada peringkat permulaan. 2 Akibatnya.

dan Malaysia. Objektif ASA adalah untuk mencapai kerjasama ekonomi dan sosial tanpa menyentuh hal-hal politik. Membolehkan Amerika Syarikat menenpatkan tenteranya diThailand. 3. Presiden Sukarno (Indonesia). Filipina. dan Indonesia. SEATO dibubarkan pada tahun 1973 apabila Amerika Syarikat mengundurkan tenteranya.Thailand. 3. Persatuan AsiaTenggara (ASA) -1961 1. MAPHILONDO 1963 1.Tiga buah negara anggota MAPHILINDO ialah Malaysia. ASA tidak dapat berfungsi akibat tuntutan Filipina terhadap Sabah. dan Kemboja. . dan Presiden Macapagal (FILIPINA). Laos. 2. dan Filipina untuk menentang komunis di Myanmar. Malaysia menyokong konsep dan pembuntukan badan ini tetapi tidak menyediakan pangkalan untuk Amerika Syarikat. Ditubuhkan melalui usahaTunku Abdul Rahman (Malaysia). 2. Dianggotai oleh Filipina. 2. Vietnam.Persatuan Negara-Negara AsiaTenggara (ASEAN) Pertubuhan Serantau yang Dianggotai Malaysia Sebelum Penubuhan ASEAN Pertubuhan Perjanjian AsiaTenggara (SEATO) -1945 1.

Majlis perundingan bukan negara komunis di rantau Asia Pasifik. Mesyuarat Pegawai-pegawai kanan (SOM) e. diadakan pada tahun dan di tempat berikut: a.M a la y s ia.Filipina. PersidanganKemuncak ASEAN. yang dihadiri oleh ketua -ketua kerajaan ASEAN. StrukturOrganisasi ASEAN 1. Mengandungi jawatankuasa ekonomi dan bukan ekonomi.Kuala Lumpur (1977) .3. Sekretariat ASEAN terletak di Jakarta. MAPHILINDO hanya wujud beberapa minggu sahaja disebabkan oleh konfrontasi Indonesia terhadap Malaysia pada 16 September 1963. Persidangan Menteri-Menteri Luar ASEAN diadakan tahunan diadakan 2 kali b. c. danTaiwan.1966 1. 2. ASPAC dianggotai olehA us t ra lia. 3. Persidangan Menteri -menteri Ekonomi ASEAN (AEMM) setahun. Mempunyai sebuah badan bukan kerajaan. Persidangan JawatankuasaTetap yang dipengerusikan oleh Menteri Luar tuan rumah dan dianggotai oleh duta -duta negara anggota d. Indonesia. Bali (1976) b. 2. iaitu Dewan Perniagaan dan Perindustrian ASEAN. Persidangan ASEAN yang tetap termasukla h : a. 4.J epun. Mesyuarat Jawatankuasa pegawai -pegawai EkonomiKanan (SEOM) 5. Majlis Asia danPasifik (ASPAC) .

c. b. Bandar Seri Begawan (2001) h. d.c. Pakistan. . Filipina. Anggotanya terdiri daripada Australia. Hanoi (1998) g. Thailand. United Kingdom. SEATO dibubarkan pada tahun 1977. Menggalakkan penggunaan mata wang ASEAN dalam perdagangan intra ASEAN. Perancis. Bekerjasama dalam mengawal dan menghalang penyak it AIDS ASA ‡Bermula dari kegagalan SEAFET (Southeast Asian Friendship and Economic Treaty)-Perjanjian Ekonomi dan Persahabatan Negara-Negara Asia Tenggara ‡(Association OfSoutheastAsia) 31 Julai 1961 Pertubuhan Perjanjian Asia Tenggara (SEATO) ialah perikatan lapan buah negara yang menandatangani Perjanjian Pertahanan Bersama Asia Tenggara di Manila. Bangkok (1995) f. Phnom Penh (2002) 6. Pakistan menarik diri pada tahun 1972. pada 8 September 1954. dan Amerika Syarikat. MengimplementasikanKawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) seperti yang dijadualkan. Manila (1987) d. Singapura (1992) e. Antara perkara yang terkandung dalam Deklarasi Hanoi 1998 : a. Filipina. Mempercepat pembaruan ekonomi dan kewangan untuk memperkukuh ekonomi negara anggota. New Zealand .

2. Penubuhan Asean. dan kemungkina n Indonesia bergabung dengan satu pertubuhan yang lebih besar. Tumpuan pertubuhan ini ialah untuk menggalakkan kerjasama serantau di dalam bidang ekonomi. sebagai penyatu negara Malaysia dengan lain-lain negera di Asia Tenggara selepas permusuhan dengan Indonesia. ASPAC (Majlis Asia dan Pasifik). sosial dan kebudayaan di kalangan negara-negara Asia Pasifik. ASEAN di tubuh pada 1967 selepas peristiwa konfrontasi Malaysia. Australia. New Zealand. oleh kerana pertubuhan ini dikatakan tidak menggambarkan kerjasama serantau yang sebenarnya dengan adanya keanggotaan negara luar dari Asia Tenggara. ASPAC telah dibubarkan. Pada tahu n 1975. . Satu perdamaian di Bangkok (1966) bersama Menteri Luar Thailand (Thanot Khoman) dan Adam Malik. Antaranya SEATO (South East Agreement Treaty Organisatio ns). Jepun. namun ia telah memberi idea bagi pembentukan pertubuhan kerjasama serantau yang lebih mantap di Asia Tenggara. Filipina. Seperti pertubuhan lain. ASPAC juga mengalami kegagalan.3 ASPAC Tahun 1966 menyaksikan pembentukan satu lagi pertubuhan baru iaitu ASPAC yang dianggotai oleh Malaysia. Namun semuanya tidak kekal lama. Taiwan. Thailand. motif utamanya ialah menyelesaikan pertikaian dan perbalahan politik semasa yang wajar di kawasan serantau.Hubungan Malaysia Dengan Asean Sebelum Asean. tuntutan Filipina keatas Sabah dan pemisahan Singapura dari Malaysia (1965). ASAS (Pertubuhan Negeri -Negeri Asia Tenggara) dan MAPHILINDO. Indonesia ASEAN. terdapat beberapa buah pertubuhan di Asia Tenggara. Korea Selatan dan Vietnam Selatan.

Satu deklarasi bersama telah ditandatangani oleh semua negara Deklarasi r. ekonomi dan sosial di Asia Tenggara. au ini. am ke atas Berusaha untuk mengatasi masalah pencerobohan Vietn Mengatasi k Kampuchea dengan mengadakan satu mesyuarat membentu .Terangkan usaha2usaha yang dijalan ASEAN dalam politik. anggota yang dikenali sebagai Deklarasi Kuala Lumpu n. bebas Mengisytiharkan negara-negara ASEAN sebagai zon ama Zon dan berkecuali (ZOPFAN). Mengekalkan keamanan dan kestabilan politik di rant Kekal blok Timur Tidak bersekongkol dengan mana -mana blok Barat atau Campur bagi mengelakkan campur tangan kuasa -kuasa besar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->