WEBSITE: http://pam900kenegaraan.blogspot.com/2009/08/dasar-luar-malaysia-asean.

html
http://www.scribd.com/doc/17489127/ASEAN-Pengajian-Am-Kertas-1

http://www.scribd.com/doc/37678419/Pengajian-Am-1-%EF%BC%88Dasar-Dalam-NegaraAutosaved http://www.scribd.com/doc/8153398/Malaysia-dan-Kerjasama-Serantau http://www.scribd.com/doc/51138406/PM-PROJECT http://panglimajawa.blogspot.com/2010/05/sejarah-penubuhan-asean.html

755 trilion (ke-16) $4.812.465.Persatuan Negara-negara Asia enggara Daripada Logo ASEAN Sekretariat ASEAN di Jalan Sisingamangaraja No. Indonesia. Indonesia 10 Ong Keng Yong 8 Ogos 1967 4.   ikipedia. ensiklopedia bebas.70A.200 125/km² anggaran 2005 $2. ASEAN Association of Southeast Asian Nations Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara Bendera Pusat Sekretariat Negara ahli Setiausaha Agung Penubuhan Pengisytiharan Bangkok Kawasan Populasi -Kepadatan KDNK (PPP) -Jumlah -Per kapita KDNK (nominal) ± Jumlah ± Per kapita Zon waktu Jakarta.Jakarta Selatan.582 UTC +6½ hingga +9 .930 anggaran 2005 $884 bilion $1.500 km² 558.

ASEAN. subversif atau koersion (coerion) Penyelesaian perbezaan atau perdebatan dengan aman Menolak penggunaan ketenteraan Kerjasama effektif antara anggota. ASEAN ditubuhkan pada 8 Ogos 1967 di Bangkok dengan tujuan untuk mengukuhkan kerjasama serantau.     [sunting]Ahli ASEAN . Negara anggota mengadakan mesyuarat pada setiap November. ketuanan. integriti jajahan dan identiti nasional semua negara Hak untuk setiap negara untuk memimpin kehadiran nasional bebas daripada campur tangan luar.1 Timor Leste 4 Lihat juga 5 Pautan luar [sunting]Prinsip utama ASEAN Prinsip prinsip utama ASEAN digariskan seperti berikut  Hormat terhadap kemerdekaan. kesamaan.Bendera 10 negara ASEAN. merupakan singkatan bagi "Association of Southeast Asian Nations" atau Persatuan Negara-Negara Asia enggara. Isi kandungan [sorok] 1 Prinsip utama ASEAN 2 Ahli ASEAN 3 Sejarah o 3.

Malaysia. dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste. dahulunya dalam Indonesia. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir an atas rasa hormat kepada Indonesia. Myanmar. Tun bdul Razak(Malaysia).Negara-negara ang menyertai Kini SE N ianggotai oleh ham ir em a negara i Timur an Papua New Guinea. Menteri luar ketika itu ialah dam Malik Indonesia). iaitu . terutamanya. Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. dan Thanat Khoman (Thailand). Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 5. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama pada 23 ulai samaMyanmar dan Laos. Filipina. Rajaratnam (Singapura). ia Tenggara ecuali Timor tahun kemudiannya SE N pril . Hanya selepas ulai anuari 4 iaitu seminggu selepas menerima ahli baru. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. Namun. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikenali sebagai eklarasi Bangkok . Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. Namun. Negara -negara anggota adalah eperti eri ut:           Brunei arussalam Filipina Indonesia Kem oja Laos Malaysia Myanmar Singapura Thailand Vietnam [sunting]Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. . Narciso R. S. Brunei menganggotai SE N pada mencapai kemerdekan. menentang ¢ ¢ ¡ SE N. Ramos Filipina). Indonesia.

Filipina. 2. Ramos (Filipina). dua tahun kemudiannya Kemboja menyertai semula SE N pada 3 pril . Vietnam menjadi anggota yang ketujuh pada 2 ulai ulai 5. Narciso R. Myanmar. anuari Brunei menganggotai SE N pada 4 iaitu seminggu selepas mencapai baru. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. Namun. Kemboja terpaksa menarik diri disebabkan masalah politik dalam negara tersebut. S. . menentang pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 ung San Suu Kyi . Rajaratnam (Singapura).5 juta kilometer per segi. Indonesia. banyak negara dalam SE N tidak menyokong penglibatan Timor Leste pada akhir -an atas rasa hormat kepada Indonesia. Timor Leste telah dijemput untuk hadir dalam beberapa mesyuarat SE N. Laos dan Myanmarmenjadi ahli dua tahun kemudianya. Hanya selepas tahun kemudiannya SE N menerima ahli ¤ ¥ £ £ ¥ ¨§ ¦¥ £ £ £ ¨¨¨§ £ © ¨¨§ ¨¨§ £ £ £ £ £ £ £ ¦ ¦ SE N ditubuhkan oleh lima negara pengasas. terpaksa berhempas pulas untuk mendapat status pemerhati dalam SE N. dan Thanat Khoman (Thailand). dahulunya dalam Indonesia. SE N telah banyak Sejak kemerdekaan Timor Leste pada Mei 2 membantu negara baru ini. Namun. SE N telah banyak membantu negara baru ini. Singapura dan Thailand di Bangkok semasa proses penandatanganan satu perjanjian yang dikena li sebagai eklarasi Bangkok. SE N dianggarkan merangkumi 5 seluas 4. Walaubagaimanapun. iaitu pada 23 . Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. kilometer per segi. Timor Leste masih dilantik sebagai negara pemerhati. Malaysia. Walaubagaimanapun. [sunting]Timor Leste Negara baru Timor Leste.  SE N dianggarkan merangkumi 5 juta orang dan merangkumi kawasan seluas 4. Tun bdul Razak(Malaysia). terutamanya.pemberian status pemerhati kepada Timor Leste kerana sokongan Timor Leste terhadap perjuangan ung San Suu Kyi. Walaupun Kemboja sudah menyertai SE N bersama- samaMyanmar dan Laos. [sunting] juta orang dan merangkumi kawasan Sejarah Rencana utama: Sejarah ASEAN Menteri luar ketika itu ialah dam Malik (Indonesia).5 juta £ £ £ £ £ £ £ £ £   ¨¨§ £ £ §§ kemerdekan. 2.

b. ASEAN Chamber of Commerce (Dewan Perniagaan ASEAN). Konfrantasi telah dilancarkan oleh Indonesia kerana terpengaruh dengan Parti Komunis Indonesia (PKI) yang tidak bersetuju dengan dasar ekonomi bebas Malaysia dan menentang pembentukan Malaysia serta kewujudan pangkalan tentera British di Singapura. b. Thailand. 10. Masalah lain juga timbul iaitu: a. Pada tahun 1976. Galian dan Tenaga. Persatuan Asia Tenggara (ASA) yang terdiri dari ada Tanah Melayu. Projek Urea ASEAN di Acheh. Perang saudara di Vietnam dan Kampuchea. Di Filipina. . beberapa projek telah diperuntukkan iaitu: a. Keengganan Myanmar menjalinkan hubungan dengan negara -negara serantau. Sarawak. Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok dan dianggotai oleh Malaysia. ASEAN Finace Corporation (Institusi kewangan). 11. Projek Urea ASEAN di Bintulu. 8. politik dan sosial. 14. Ia bermatlamat untuk mewujudkan kerjasama dalam bidang kebudayaan dan ekonomi di k alagan negara anggota. c. beberapa jawatankuasa telah ditubuhkan iaitu: a. 15. Indonesia dan Fili ina ditubuhkan dalam tahun 1963 di Manila tetapi gagal kerana pembentukan Malaysia. Singapura dan Brunei. 16. 9. Jawatankuasa Perusahaan. Presiden Marcos mengambil alih pemerintahan dan telah berusaha menjalinkan hubungan baik dengan Malaysia walaupun isu tuntutan Sabah tidak digugurkan. Filipina pula bertindak menuntut Sabah. Indonesia. Pada tahun 1961. Perjanjian Kerjasama dan Persahabatan ditandatangani antara Malaysia dan Indonesia. Untuk mewujudkan kerjasama daripada segi ekonomi. Pada tahun 1961 juga. Pada tahun 1967. MAPHILINDO yang terdiri dari ada Malaysia. 17. 12. b. 18. 13. Filipina. Tujuan penubuhannya ialah untuk meningkatkan kerjasama di kalangan negaranegara anggota dalam bidang ekonomi. Pada tahun 1965. Indonesia. berlaku pemberontakan tentera di Indonesia yang berpunca daripada ketidakpuasan hati terhadap pengaruh PKI dalam kerajaan Presiden Sukarno. Thailand dan Fili ina telah ditubuhkan.7. melalui Mesyuarat Menteri-Menteri Ekonomi ASEAN di Kuala Lumpur.

Kempen Tahun melawat Indonesia (1991). 22. Nigeria dan Habshah. Maghribi. Melalui Luar Persidangan Menteri-menteri Islam di Jeddah. Projek Garam Bantuan dan Abu Soda ASEAN di Thailand. 19. Malaysia juga terpaks membuat lawatan ke beberapa buah Negara Berkecuali untuk menjelaskan kedudukan Malaysia yang sebenarnya. Kerjasama di bidang kebudayaan antara negara ASEAN di wujudkan melalui media elektronik. 21. 29. 23. Pada tahun 1970. Malaysia turut mengadakan hubungan dengan negara -negara komunis seperti Russia (1968) dan Republik Rakyat China (1974). Kerjasama dalam bidang Matematik dan Sains juga diwujudkan melalui RECSAM (Regional Centre of Science and Mathematics). Selepas tahun 1965. Beberapa program diatur iaitu: a. Projek Super Fosfat ASEAN di Singapura.Kesannya hubungan diplomatik dengan beberapa buah negara diAfrika dan Asia diwujudkan. Malaysia juga cuba menghindari daripada terlibat dalam kancah politik dengan kuasa-kuasa besar dengan mengekalkan Dasar Berkecuali walaupun British merancang menutup semua pangkalan tenteranya di timur Terusan Suez pada akhir tahun 1971. Kempen Tahun Melawat Malaysia (1990 dan 1994). Para pelancong dari seluruh dunia digalakkan melawat negaranegara ASEAN secara bergilir-gilir. Ini bertujuan untuk . e. Projek Enjin Diesel ASEAN di Singapura. Kempen Tahun Melawat ASEAN (1992). c. 30. 26. 27. bebas dan berkecuali) dicadangkan oleh Tun Abdul Razak kepada negara-negara ASEAN dan telah diwartakan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. Tunku Abdul Rahman telah dilantik sebagai Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-negra Islam (OIC). konsep ZOPFAN (Kawasan aman. d. dasar luar Malaysia tertumpu kepada usaha untuk menjalinkan hubungan dengan Negara berkecuali dan menjadi ahli kesatuan tersebut pada tahun 1969. 24. Antara negara yang telah dilawati ialah Mesir.c. Pencerobohan Indonesia ke atas Malaysia telah diadukan ke PBB. 28. Penubuhan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) adalah hasil penglibatan Malaysia dalam OIC. Negara-negara ASEAN juga telah bekerjasama membantu PBB menyelesaikan persengketaan di Kampuchea dan bersepakat mengutuk pencerobohan tentera Vietnam ke atas Kampuchea. 20. 25. b.

35. a. a. b. b. Kempen Dasar Pandang ke Timur y Menjadikan Jepun dan Korea sebagai contoh. y Mencontohi semangat bekerja dan kemahiran teknikal mereka. Dalam melaksanakan projek-projek pembangunan. 33.mendapat jaminan sama ada dari negara Barat atau komunis berhubung konsep ZOPFAN. 31. Untuk tujuan ekonomi dan sosial Malaysia telah: a. 32. Asia Development Bank (ADB) y Untuk rancangan-rancangan sekonomi. y Mengubah sikap yang menganggap barangan Barat lebih bermutu. Contohnya dari: Bank Dunia y Untuk Projek Pengairan Sungai Muda di Kedah dan Rancangan Hideroelektrik Cameron Highland serta lain-lain projek lagi. . b. Kemiskinan negara-negara ini dikatakan berpunca daripada dasar ekonomi dan perdagangan Negara-Negara Utara (NNU) iaitu: a. Syarat-syarat pinjaman yang ketat. Hubungan dengan Republik Rakyat Vietnam juga diwujudkan demi kepentingan ekonomi dan keselamatan. 34. bantuan daripada badan -badan luar diperolehi. 36. y Bertujuan untuk menyedarkan British supaya tutur bers aing di pasaran terbuka. Menganggotai Majlis Timah Antarabangsa (ITC ). Suruhanjaya ini berperanan supaya: G-15 atau NNS digalakkan menjalinkan hubungan perdagangan sesama mereka. Malaysia telah mencadangkan penubuhan Suruhanjaya Selatan-Selatan dan ia diterima. b. Kempen jangan mengutamakan pembelian barangan buatan Britain . Antaranya ialah: a. Di bawah pentadbiran Dato¶ Seri Dr. Menjadi pemerhati dalam Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Minyak (OPEC) . Hubungan juga dijalinkan dengan negara -negara kecil dan miskin serta mundur melalui Negara-negara Selatan (G-15). Untuk menyelesaikan masalah ini. NNS tidak perlu bergantung kepada pasaran atau pemintaan dari NNU. Cukai ke atas barangan yang diimport dari NNU b. 37. Mahathir Mohamad banyak perubahan berlaku ke atas dasar luar Malaysia.

Vietnam pada tahun 1995. d.Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ditubuhkan di Bangkok.Filipina.Indonesia. . c. pertimbangan ekonomi dan kestabilan sosial kawasan serantau juga tidak diabaikan.Singapura dan Thailand. f. Brunei Darussalam menyertai ASEAN pada 7 Januari 1984.Laos dan Myanmar pada tahun 1997 dan Kemboja (Kampuchea) pula menyertai ASEAN pada tahun 1999.Walaupun pertimbangan strategik dan politik merupakan asas penubuhan ASEAN.38. b)Menggalakkan keamanan dan kestabilan politik di rantau Asia Tenggara dengan mematuhi prinsip Piagam Pertubuhan BangsaBangsa bersatu c)Menggalakkan kerjasama danbantuan antara satu sama lain dalam pelbagai bidang termasuk latihan dan penyelidikan. Telekom Pos Pendidikan Pengangkutan Sukan Maklumat berita (melalui radio. Thailand pada 8 Ogos 1967 melalui Deklarasi Bangkok. 2.ASEAN terdiri daripada Malaysia.kemajuan sosial dan pembangunan kebudayaan di rantau Asia Tenggara.Antara matlamat penubuhan ASEAN adalah seperti berikut: a)Mempercepat pertumbuhan ekonomi. 2. Penyertaan Malaysia di pelbagai pertubuhan adalah demi untuk mencapai kemajuan dan kerjasama dalam pelbagai bidang seperti: a. Malaysia dan Hubungan Serantau (ASEAN) Keanggotaan ASEAN 1. Matlamat ASEAN 1. b. televisyen dan akhbar). e.

2 Zon Bebas Senjata Nuklear (SEANWFZ) dibentuk pada 16 Disember 1987 untuk memastikan kawasan ASEAN bebas daripada ancaman senjata nuklear. 3 ASEAN mengamalkan pendirian bersama dalam isu politik seperti pencerobohan Vietnam di Kemboja. (d) Memberi peluang kepada negara anggota untuk menentukan nasib sendiri. konsep ZOPFAN telah diwujudkan melalui Deklarasi Kuala Lumpur pada 27 November 1971. Amerika Syarikat dan China dalam hal-hal rantau ini. (b)Menyediakan saluran untuk menyelesaikan pertikaian yang berlaku di Asia Tenggara secara aman dan bukan dengan menggunakan kekerasan.d)Meningkatkan taraf hidup rakyat negara anggota melalui kerjasama dalam sektor pertanian dan perdagangan. e)Mengeratkan hubungan dengan pertubuhan serantau dan antarabangsa lain. iaitu tentera Vietnam harus berundur dari Kemboja dan rakyatnya diberi peluang untuk menentukan nasib negara mereka sendiri. (c) Mengelakkan penglibatan dalam pertikaian antara kuasa besar. Kerjasama Ekonomi 1 Kerjasama ekonomi Bari tahun 1967 hingga 1976 boleh dikatakan lembap kerana tiada aktiviti dijalankan pada peringkat ASEAN. Kerjasama ekonomi bermula setelah beberapa perjanjian seperti Perjanjian Persahabatan dan Kerjasama (Treaty of . Matlamat penubuhan ZOPFAN adalah seperti berikut: (a)Memeliharakeamanan dan kestabilan politik di Asia Tenggara dengan mengelakkan campur Langan daripada mana-mana pihak luar seperti Rusia. Kerjasama Potitik 1 Untuk menjamin kestabilan politik dan keamanan negara serantau.

misalnya dalam bidang automotif. (f) Mengadakan kerjasama dalam bidang komunikasi (i)Pemasangan kabel laut ASEAN untuk menghubungkan semua negara anggota. (e) Mengadakan kerjasama dalam sektor kewangan (i)Majlis Perbankan ASEAN (ASEAN Banking Council) telah ditubuhkan untuk menyelaraskan kegiatan bank-bank perdagangan di rantaL ASEAN. 2 Antara kerjasama ekonomi negara-negara anggota ASEAN adalah seperti berikut: (a) Melaksanakan projek-projekperindustrian seperti: (i)Projek Baja Urea ASEAN di Indonesia (ii)Projek Baja Urea ASEAN di Malaysia (iii)Projek Fabrikasi Tembaga ASEAN di Filipina (iv)ProjekVaksin Hepatitis B ASEAN di Singapura (v)Projek Garam Batuan-Abu Soda ASEAN di Thailand bMengadakan Skim Pelengkapan Perindustrian ASEAN. Keistimewaan yang diberikan termasuk kontrak kuantiti jangka panjang. .Amity and Cooperation) dan Perisytiharan Pakatan ASEAN (Declaration of ASEAN Concord) ditandatangani pada tahun 1976 di Bali semasa Mesyuarat Ketuaketua Kerajaan ASEAN pertama. pelonggaran langkah-langkah bukan tarif dan peluasan tarif istimewa. (d) Mewujudkan Peraturan Perdagangan Istimewa 1977 untuk Meningkatkan perdagangan antara negara anggota. (ii)Syarikat Kewangan ASEAN ditubuhkan untuk memberikan kemudaha_ kewangan kepada negara-negara yang terlibat dalam projek-proje usaha sama ASEAN. perolehan istimewa ole:entiti kerajaan.

Pesta Lagu ASEAN dan Bengkel. Lukisan dan Muzik bagi kaum belia. (iii)Mengiktiraf lesen pemandu di rantau ASEAN. pengangkutan dan perhubungan seperti: (i)IMT-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Thailand) (ii)IMS-GT (Pertumbuhan Segi Tiga Indonesia-Malaysia-Singapura (iii)BIMP-EAGA (Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei-Indone Malaysia-Filipina) Kerjasama Sosial dan Kebudayaan 1 Tabung Kebudayaan ASEAN diwujudkan untuk mengeratkan hubungan an: negara ASEAN melalui aktiviti kebudayaan. di Indonesia. (i) Mewujudkan Kawasan Pertumbuhan Segi Tiga yang menggalakkan per bangunandalam bidang perdagangan. (g) Mengadakan kerjasama dalam sektor makanan dan pertanian (i)Penubuhan Pusat Perancangan Pembangunan Pertanian ASEAN sebagai bank data atau pusat maklumat mengenai masalah pertania (ii)Penubuhan Plant Quarantine Training Centre and Institute di Serda: (iii)Penubuhan ASEAN Centre for Development ofAgricultural Cooperar. Antara kegiatan kebudayaan yang diadakan ialah Pesta Filem ASEAN. pelancongan.(ii)Mengasskan Skim Pertukaran Berita Televisyen. . (h) Mengadakan dialog dengan negara-negara maju.

dan Brunei Darussalam) yang bersidang dua kali setahun. Indone. (ii)Meningkatkan semangat persaudaraan antara negara anggota. 3 Pembentukan Perubuhan Menteri-menteri Pendidikan Asia Tenggara (SEAMEO) (a) (b) Menganjurkan projek berikut: (i)Pusat Kajian Bahasa Inggeris di Singapura (RELC) (ii)Pusat Pembaharuan dan Teknologi di Filipina (INNOTECH) (iii)Pusat Pendidikan Serantau bagi Pendidikan Sains dan Matematik (RECSAM) di Pulau Pinang Cabaran ASEAN Ekonomi .2 Penubuhan Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM) (a)Ditubuhkan pada 4 November 1985 bagi menggantikan Majlis Bahasa Brunei Darussalam.Indonesia-Malaysia (MBIM) yang ditubuhkan pada 29 Disember 19 (b)Diusahakan oleh sebuah urusetia di setiap negara (Malaysia. (iii)Meningkatkan peranan bahasa Melayu sebagai alat perhubung yang lebih luas. dengan bahasa moden yang lain. (c)Tujuan penubuhan adalah seperti berikut: (i)Mengembangkan bahasa Melayu supaya menjadi bahasa yang setaraf.

2 Akibatnya. Walau bagaimanapun.1 Pada peringkat permulaan. 6 Indonesia dan Thailand dibebani oleh hutang luar negara. negara-negara ASEAN terpaksa memberikan perhatian kepada sektor perkilangan dan perkhidmatan. negara-negara maju masih mempunyai kelebihan ekonomi dari segi kos pengeluaran dan kecanggihan teknologi. 4 Pergantungan kepada negara maju dari segi ekonomi masih berlanjutan. 7 Ada negara anggota yang melaksanakan projek ekonomi mengikut kepentingan negara sendiri dan bukan kepentingan serantau. 5 Kerjasama ekonomi juga terbatas akibat ketidakstabilan politik yang dialami oleh negara-negara tertentu di ASEAN. 3 Pengeluaran dan pemasaran keluaran yang sama menyebabkan persaingan yang sengit dalam kalangan negara anggota dan antara negara ASEAN dengan negara maju. 8 Dasar perlindungan perdagangan yang dilaksanakan oleh negara maju turut membantutkan pertumbuhan ekonomi ASEAN. pengurangan permintaan pasaran dunia terhadap sumber bahan utama seperti bijih timah dan getah asli negaranegara ASEAN telah membantutkan pertumbuhan ekonomi di rantau ini. Sosial 1 Negara ASEAN menghadapi cabaran besar untuk mengekalkan taraf hidup .

Objektif ASA adalah untuk mencapai kerjasama ekonomi dan sosial tanpa menyentuh hal-hal politik. Ditubuhkan melalui usahaTunku Abdul Rahman (Malaysia). 2. Dianggotai oleh Filipina. Persatuan AsiaTenggara (ASA) -1961 1.Tiga buah negara anggota MAPHILINDO ialah Malaysia. 2. dan Filipina untuk menentang komunis di Myanmar. Presiden Sukarno (Indonesia). Membolehkan Amerika Syarikat menenpatkan tenteranya diThailand. . dan Presiden Macapagal (FILIPINA). dan Indonesia.Persatuan Negara-Negara AsiaTenggara (ASEAN) Pertubuhan Serantau yang Dianggotai Malaysia Sebelum Penubuhan ASEAN Pertubuhan Perjanjian AsiaTenggara (SEATO) -1945 1. dan Kemboja. MAPHILONDO 1963 1. Malaysia menyokong konsep dan pembuntukan badan ini tetapi tidak menyediakan pangkalan untuk Amerika Syarikat. 2. ASA tidak dapat berfungsi akibat tuntutan Filipina terhadap Sabah.Thailand. 3. Laos. SEATO dibubarkan pada tahun 1973 apabila Amerika Syarikat mengundurkan tenteranya. Filipina. Vietnam. dan Malaysia. 3.

Persidangan Menteri -menteri Ekonomi ASEAN (AEMM) setahun. yang dihadiri oleh ketua -ketua kerajaan ASEAN.J epun.Filipina. Mengandungi jawatankuasa ekonomi dan bukan ekonomi. Mesyuarat Pegawai-pegawai kanan (SOM) e. Sekretariat ASEAN terletak di Jakarta. PersidanganKemuncak ASEAN.Kuala Lumpur (1977) .M a la y s ia. ASPAC dianggotai olehA us t ra lia. danTaiwan.3. 3. Mesyuarat Jawatankuasa pegawai -pegawai EkonomiKanan (SEOM) 5. 2. iaitu Dewan Perniagaan dan Perindustrian ASEAN. c. StrukturOrganisasi ASEAN 1. Persidangan Menteri-Menteri Luar ASEAN diadakan tahunan diadakan 2 kali b. 2. 4. Persidangan ASEAN yang tetap termasukla h : a. Bali (1976) b.1966 1. Mempunyai sebuah badan bukan kerajaan. Majlis Asia danPasifik (ASPAC) . Indonesia. Majlis perundingan bukan negara komunis di rantau Asia Pasifik. diadakan pada tahun dan di tempat berikut: a. Persidangan JawatankuasaTetap yang dipengerusikan oleh Menteri Luar tuan rumah dan dianggotai oleh duta -duta negara anggota d. MAPHILINDO hanya wujud beberapa minggu sahaja disebabkan oleh konfrontasi Indonesia terhadap Malaysia pada 16 September 1963.

New Zealand . MengimplementasikanKawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) seperti yang dijadualkan. Antara perkara yang terkandung dalam Deklarasi Hanoi 1998 : a. Manila (1987) d. pada 8 September 1954. Phnom Penh (2002) 6. SEATO dibubarkan pada tahun 1977. Pakistan menarik diri pada tahun 1972. Bandar Seri Begawan (2001) h. Singapura (1992) e. . Mempercepat pembaruan ekonomi dan kewangan untuk memperkukuh ekonomi negara anggota.c. Bangkok (1995) f. d. United Kingdom. Perancis. Anggotanya terdiri daripada Australia. Thailand. Hanoi (1998) g. Pakistan. c. b. dan Amerika Syarikat. Menggalakkan penggunaan mata wang ASEAN dalam perdagangan intra ASEAN. Bekerjasama dalam mengawal dan menghalang penyak it AIDS ASA ‡Bermula dari kegagalan SEAFET (Southeast Asian Friendship and Economic Treaty)-Perjanjian Ekonomi dan Persahabatan Negara-Negara Asia Tenggara ‡(Association OfSoutheastAsia) 31 Julai 1961 Pertubuhan Perjanjian Asia Tenggara (SEATO) ialah perikatan lapan buah negara yang menandatangani Perjanjian Pertahanan Bersama Asia Tenggara di Manila. Filipina. Filipina.

Filipina. Jepun. motif utamanya ialah menyelesaikan pertikaian dan perbalahan politik semasa yang wajar di kawasan serantau. sosial dan kebudayaan di kalangan negara-negara Asia Pasifik. . Seperti pertubuhan lain. Australia. ASEAN di tubuh pada 1967 selepas peristiwa konfrontasi Malaysia. New Zealand. Pada tahu n 1975. Indonesia ASEAN. Tumpuan pertubuhan ini ialah untuk menggalakkan kerjasama serantau di dalam bidang ekonomi. oleh kerana pertubuhan ini dikatakan tidak menggambarkan kerjasama serantau yang sebenarnya dengan adanya keanggotaan negara luar dari Asia Tenggara. sebagai penyatu negara Malaysia dengan lain-lain negera di Asia Tenggara selepas permusuhan dengan Indonesia. Antaranya SEATO (South East Agreement Treaty Organisatio ns).Hubungan Malaysia Dengan Asean Sebelum Asean. 2.3 ASPAC Tahun 1966 menyaksikan pembentukan satu lagi pertubuhan baru iaitu ASPAC yang dianggotai oleh Malaysia. Taiwan. namun ia telah memberi idea bagi pembentukan pertubuhan kerjasama serantau yang lebih mantap di Asia Tenggara. Thailand. terdapat beberapa buah pertubuhan di Asia Tenggara. Satu perdamaian di Bangkok (1966) bersama Menteri Luar Thailand (Thanot Khoman) dan Adam Malik. Penubuhan Asean. Namun semuanya tidak kekal lama. ASPAC juga mengalami kegagalan. ASPAC (Majlis Asia dan Pasifik). dan kemungkina n Indonesia bergabung dengan satu pertubuhan yang lebih besar. Korea Selatan dan Vietnam Selatan. ASPAC telah dibubarkan. tuntutan Filipina keatas Sabah dan pemisahan Singapura dari Malaysia (1965). ASAS (Pertubuhan Negeri -Negeri Asia Tenggara) dan MAPHILINDO.

anggota yang dikenali sebagai Deklarasi Kuala Lumpu n.Terangkan usaha2usaha yang dijalan ASEAN dalam politik. Mengekalkan keamanan dan kestabilan politik di rant Kekal blok Timur Tidak bersekongkol dengan mana -mana blok Barat atau Campur bagi mengelakkan campur tangan kuasa -kuasa besar. bebas Mengisytiharkan negara-negara ASEAN sebagai zon ama Zon dan berkecuali (ZOPFAN). Satu deklarasi bersama telah ditandatangani oleh semua negara Deklarasi r. am ke atas Berusaha untuk mengatasi masalah pencerobohan Vietn Mengatasi k Kampuchea dengan mengadakan satu mesyuarat membentu . au ini. ekonomi dan sosial di Asia Tenggara.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.