P. 1
PROSEDUR KESELAMATAN DALAM GIMNASTIK

PROSEDUR KESELAMATAN DALAM GIMNASTIK

|Views: 178|Likes:
Published by Mohd Faris Jaafar

More info:

Published by: Mohd Faris Jaafar on Mar 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/13/2012

pdf

text

original

PROSEDUR KESELAMATAN DALAM GIMNASTIK

SENTIASA BERSEDIA Seperti aktiviti fizikal yang lain, kecederaan berlaku jauh lebih kerap apabila anda letih atau penat. Pastikan anda mendapat tidur malam yang secukupnya sebelum kelas atau melakukan sebarang aktiviti gimnastik. Jika anda tidak mendapat tidur yang cukup,pastikan anda tidur sekejap sebelum kelas dimulakan atau sebarang aktiviti gimnastik. Pastikan tubuh anda mempunyai tenaga yang cukup untuk melakukan sebarang aktiviti yang lasak. LATIHAN YANG SISTEMATIK Aktiviti gimnastik memerlukan latihan yang dilakukan secara sistematik. Ini kerana gimnastik merupakan satu aktiviti fizikal yang agak sukar dan memerlukan satu latihan dalam jangka masa yang lama. Latihan mesti dimulakan secara ansur maju iatu dari perlakuan yang mudah kepada perlakuan yang sukar secara perlahan-lahan. Latihan yang tidak sistematik akan meningkatkan risiko berlakunya kecederaan sewaktu melakukan aktiviti gimnastik. MENGENALPASTI TAHAP KECERGASAN DAN KEMAMPUAN MURID SEWAKTU MENJALANKAN AKTIVITI Setiap kanak-kanak mempunyai tahap kemampuan diri masing-masing. Seseorang murid tidak boleh dipaksa jika murid tersebut tidak berkemampuan dalam melakukan sebarang aktiviti gimnastik. Jika murid tersebut dipaksa melakukan sebarang aktiviti yang melebihi had kemampuannya,risiko kecederaan akan meningkat dan mungkin murid tersebut berisiko mendapat kecederaan yang serius. Guru hanya bertindak sebagai pendorong bagi membolehkan murid mendapat keyakinan untuk melakukan sebarang aktiviti gimnastik tersebut.

mestilah dibawah seliaan guru bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku. guru dapat menolong atau membantu murid tersebut sehingga berjaya melakukan perlakuan gimnastik. guru hendaklah memberi bimbingan dan membetulkan kesalahan perlakuan murid-murid ini. Segala aktiviti gimnastik mestilah dilakukan dengan pengawasan guru atau pakar dalam bidang gimnastik bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini. . Guru yang melakukan pengawasan mestilah membantu murid-murid melakukan sebarang perlakuan gimnastik. PERSEKITARAN ATAU TEMPAT AKTIVITI Pesekitaran atau tempat aktiviti mestilah selamat dan bebas dari sebarang ancaman risiko yang boleh mendatangkan kecederaan. Guru juga perlu memberi arahan yang betul bagi mengelakkan berlakunya kekeliruan sewaktu melakukan aktiviti gimnastik. Muridmurid dilarang sama sekali memakai sebarang hiasan badan yang mampu mengakibatkan kecederaan seperti anting-anting. Pakaian yang dipakai mestilah ketat atau sederhana ketat bagi mengelakkan sebarang gelinciran dan memudahkan pergerakan.KESESUAIAN PAKAIAN Pastikan pakaian yang dipakai bersesuaian untuk melakukan aktiviti gimnastik. koyak dan sebagainya. Ini kerana jika muridmurid tidak mampu melakukan sebarang perlakuan. rantai leher dan sebagainya. Aktiviti gimnastik selalunya dilakukan di dalam gim atau di padang sekolah. PENYELIAAN ARAHAN DAN BIMBINGAN Sebarang aktiviti gimnastik. Ini bagi mengelakkan kecederaan dan memastikan perkakas-perkakas gimnastik tidak mengalami sebarang kerosakan seperti calar. Jika ada murid yang tidak mengikut arahan perlakuan yang betul.

Sepanjang melaksanakan tugasan kerja kursus bagi subjek gimnastik ini. saya dapat belajar bagaimana cara untuk melakukan perlakuan gimnastik secara ansur maju. saya dapat belajar melakukan perlakuan tersebut secara perlahan-lahan dan secara satu demi satu. Sebagai contoh. belajar secara ansur maju lebih mudah dan perlakuan yang salah dapat diperbetulkan serta merta. Ucapan setinggi-tinggi penghargaan diucapkan kepada pensyarah tersayang iatu Encik Azman Bin Hassan kerana telah membantu kami dalam melaksanakan tugasan ini dengan jayanya. syukur ke hadrat Illahi dapat juga saya siapkan tugasan ini mengikut masa yang ditetapkan tanpa sebarang penangguhan. saya berharap agar segala ilmu yang saya pelajari dan segala pengalaman yang diperolehi sewaktu melakukan aktiviti ini dapat digunapakai sewaktu berada di sekolah nanti.MOHD FARIS BIN JAAFAR 900802-02-5925 Alhamdulillah. perlakuan lompat melepasi peti lombol. Bagi saya. Sekian. . Ucapan terima kasih yang tidak terhingga juga dan sekalung tahniah diucapkan kepada rakan-rakan yang telah bersama-sama bertungkus-lumus menyiapkan tugasan kerja kursus bagi subjek gimnastik ini. Akhir kata.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->