PROSEDUR KESELAMATAN DALAM GIMNASTIK

SENTIASA BERSEDIA Seperti aktiviti fizikal yang lain, kecederaan berlaku jauh lebih kerap apabila anda letih atau penat. Pastikan anda mendapat tidur malam yang secukupnya sebelum kelas atau melakukan sebarang aktiviti gimnastik. Jika anda tidak mendapat tidur yang cukup,pastikan anda tidur sekejap sebelum kelas dimulakan atau sebarang aktiviti gimnastik. Pastikan tubuh anda mempunyai tenaga yang cukup untuk melakukan sebarang aktiviti yang lasak. LATIHAN YANG SISTEMATIK Aktiviti gimnastik memerlukan latihan yang dilakukan secara sistematik. Ini kerana gimnastik merupakan satu aktiviti fizikal yang agak sukar dan memerlukan satu latihan dalam jangka masa yang lama. Latihan mesti dimulakan secara ansur maju iatu dari perlakuan yang mudah kepada perlakuan yang sukar secara perlahan-lahan. Latihan yang tidak sistematik akan meningkatkan risiko berlakunya kecederaan sewaktu melakukan aktiviti gimnastik. MENGENALPASTI TAHAP KECERGASAN DAN KEMAMPUAN MURID SEWAKTU MENJALANKAN AKTIVITI Setiap kanak-kanak mempunyai tahap kemampuan diri masing-masing. Seseorang murid tidak boleh dipaksa jika murid tersebut tidak berkemampuan dalam melakukan sebarang aktiviti gimnastik. Jika murid tersebut dipaksa melakukan sebarang aktiviti yang melebihi had kemampuannya,risiko kecederaan akan meningkat dan mungkin murid tersebut berisiko mendapat kecederaan yang serius. Guru hanya bertindak sebagai pendorong bagi membolehkan murid mendapat keyakinan untuk melakukan sebarang aktiviti gimnastik tersebut.

rantai leher dan sebagainya. Guru juga perlu memberi arahan yang betul bagi mengelakkan berlakunya kekeliruan sewaktu melakukan aktiviti gimnastik. Pakaian yang dipakai mestilah ketat atau sederhana ketat bagi mengelakkan sebarang gelinciran dan memudahkan pergerakan. Segala aktiviti gimnastik mestilah dilakukan dengan pengawasan guru atau pakar dalam bidang gimnastik bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini. Muridmurid dilarang sama sekali memakai sebarang hiasan badan yang mampu mengakibatkan kecederaan seperti anting-anting. PERSEKITARAN ATAU TEMPAT AKTIVITI Pesekitaran atau tempat aktiviti mestilah selamat dan bebas dari sebarang ancaman risiko yang boleh mendatangkan kecederaan. Ini kerana jika muridmurid tidak mampu melakukan sebarang perlakuan. Aktiviti gimnastik selalunya dilakukan di dalam gim atau di padang sekolah. mestilah dibawah seliaan guru bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku. guru dapat menolong atau membantu murid tersebut sehingga berjaya melakukan perlakuan gimnastik. guru hendaklah memberi bimbingan dan membetulkan kesalahan perlakuan murid-murid ini. koyak dan sebagainya. Jika ada murid yang tidak mengikut arahan perlakuan yang betul. . Ini bagi mengelakkan kecederaan dan memastikan perkakas-perkakas gimnastik tidak mengalami sebarang kerosakan seperti calar. PENYELIAAN ARAHAN DAN BIMBINGAN Sebarang aktiviti gimnastik.KESESUAIAN PAKAIAN Pastikan pakaian yang dipakai bersesuaian untuk melakukan aktiviti gimnastik. Guru yang melakukan pengawasan mestilah membantu murid-murid melakukan sebarang perlakuan gimnastik.

saya berharap agar segala ilmu yang saya pelajari dan segala pengalaman yang diperolehi sewaktu melakukan aktiviti ini dapat digunapakai sewaktu berada di sekolah nanti. perlakuan lompat melepasi peti lombol. Sebagai contoh. saya dapat belajar melakukan perlakuan tersebut secara perlahan-lahan dan secara satu demi satu. Sepanjang melaksanakan tugasan kerja kursus bagi subjek gimnastik ini. syukur ke hadrat Illahi dapat juga saya siapkan tugasan ini mengikut masa yang ditetapkan tanpa sebarang penangguhan. Ucapan terima kasih yang tidak terhingga juga dan sekalung tahniah diucapkan kepada rakan-rakan yang telah bersama-sama bertungkus-lumus menyiapkan tugasan kerja kursus bagi subjek gimnastik ini. Akhir kata. Ucapan setinggi-tinggi penghargaan diucapkan kepada pensyarah tersayang iatu Encik Azman Bin Hassan kerana telah membantu kami dalam melaksanakan tugasan ini dengan jayanya. Bagi saya. saya dapat belajar bagaimana cara untuk melakukan perlakuan gimnastik secara ansur maju.MOHD FARIS BIN JAAFAR 900802-02-5925 Alhamdulillah. belajar secara ansur maju lebih mudah dan perlakuan yang salah dapat diperbetulkan serta merta. Sekian. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful