RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 4 AYDAN SK TAMAN SERI RAMPAI, SETAPAK, 53300 KUALA LUMPUR.

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid Objektif

: Pendidikan Jasmani. : Kemahiran (Pendidikan Pergerakan) dan Kecergasan (Ketangkasan). : Gimnastik Artistik. : Melompat dan Mendarat. : 27 September 2010. : 0745-0815 pagi. : 4 Aydan. : 21 orang. : Semasa pengajaran dan pembelajaran dijalankan, murid dapat : i. Psikomotor Melakukan lakuan yang betul aktiviti melompat dan mendarat sejauh 1 meter dengan menggunakan papan lonjak 3 daripada 5 kali percubaan dengan selamat. ii. Kognitif

a. Menyatakan tujuan cara penyerapan daya semasa mendarat dengan
selamat dalam sukan dan permainan. b. Menamakan otot utama yang digunakan dalam acara yang dimainkan. iii. Afektif

Menunjukkan semangat keyakinan diri yang tinggi semasa menjalankan aktiviti yang diajar.

Pengalaman Sedia Ada Penerapan Nilai KBKK Kaedah Pengajaran : Demonstrasi guru-murid dan murid-murid. : Murid telah menguasai aktiviti pergerakan asas lokomotor dan bukan lokomotor – berjalan, berlari, galop, skip, melompat pada Tahap 1. : Daya saing, kerjasama dan yakin diri. : Menganalisis dan membandingbeza.

1

Penggabung jalinan Kesepaduan : Tunjang kecergasan-koordinasi, kecergasan-imbangan. : a. Pendidikan Moral – penerapan nilai-nilai murni. b. Matematik – pengiraan nombor. c. Bahasa Inggeris – counting one-two-three-four-five... d. Pendidikan Islam – membaca doa memulakan pelajaran. e. Pendidikan Muzik – larian mengikut rentak tamborin. f. Bahasa Melayu – susun abjad, susun objek abjad dan sebut perkataan ’KUAT’. Alatan : 2 buah tilam mendarat, 2 buah bangku panjang/peti lombol, 2 buah papan lonjak, 20 buah skittle, 1 tamborin.

2

Bahagian Permulaan 0745-0750 (5 minit) * 3 minit

Aktiviti Aktiviti Memanaskan Badan - Bacaan doa memulakan pelajaran 1. Lari ulang-alik mengikut rentak .

Butiran Mengajar

Organisasi

Catatan

- Wakil murid mengetuai bacaan doa memulakan pelajaran. - Murid bersedia dengan kaki kanan di depan dan kaki kiri di belakang dan tangan kiri di depan dan tangan kanan di belakang untuk dihayun semasa berlari. - Murid perlulah membongkokkan badan sedikit dan mata murid mestilah fokus pada skittle di hadapan. - Semasa larian, kaki hendaklah diangkat separa mencecah paha belakang. Larian hendaklah mengikut rentak tamborin yang dimainkan oleh guru. Murid memperlahankan rentak larian apabila muzik tamborin dimainkan perlahan. Murid melajukan rentak larian apabila muzik tamborin dimainkan laju. - Murid menyentuh lantai di kawasan skittle lalu menukar arah larian apabila wisel ditiup dan mesti mengikut rentak tamborin X pergi 1. Larian ulang-alik skittle. X 0000000000 I I I I I I I I I I X balik X sebaris dalam

Kecerdasan Visual-ruang, matematik.

Pelbagai: kinestetik,

kawasan yang telah ditandakan dengan

verbal-linguistik dan logikKBKK: Menganalisis. Apakah tujuan dan fungsi regangan Kaedah dalam Pengajaran: memanaskan badan? Demonstrasi oleh murid.

Nilai

Murni:

Kerjasama,

3

2. Regangan statik (bukan lokomotor) di bahagian kaki dalam keadaan duduk.

2. (a) - Murid duduk berlunjur dan meluruskan kaki ke depan. - Badan murid dibongkokkan untuk mencecah hujung jari tangan ke bahagian hujung jari kaki. - Hitungan lapan Bahasa Inggeris. 2. (b) - Kaki dibuka seluas 1 meter. - Tangan didepa ke sisi dan hujung jari tangan kanan cuba menyentuh hujung jari kaki kiri dalam keadaan sedikit bongkok. - Tangan didepa ke sisi semula dan hujung jari tangan kiri cuba menyentuh hujung jari kaki kanan dalam keadaan sedikit bongkok. - Hitungan lapan Bahasa Inggeris. 2. (c) - Murid merapatkan kedua-dua tapak kaki membentuk. - Gerakkan bahagian paha kiri dan paha kanan sehingga bertemu di tengah-tengah. - Hitungan lapan Bahasa Inggeris.

2. - Murid berada dalam 2 barisan saling mengadap. - Wakil murid mengadap rakan. - Aktiviti regangan oleh wakil murid dan rakan. - Guru memantau satu-persatu barisan murid. WM X O O O O WM X O O O O WM = Wakil murid (a) X X

keberanian. Kesepaduan: Pendidikan Islam dan Pendidikan Muzik. Penggabungjalinan: Kecergasan-ketangkasan Alatan: Skittle, tamborin.

(c) (b)

4

Perkembangan 0750-0800 (10 minit) * 7 minit

Aktiviti Kelas 1. Asas Mendarat. - Lonjak setempat dan mendarat (Demonstrasi oleh guru)

1. - Lutut bengkok sedikit ketika mendarat. - Tangan di bawa ke depan untuk imbangan. - Badan bentuk posisi S. - Mata fokus bahagian depan zon mendarat. - Murid melakukan pergerakan dengan betul dan selamat.

1. Demonstrasi oleh guru. G Kecerdasan Kinestetik KBKK: Membandingbeza. Apakah otot utama yang X G = Guru 0000000000 X terlibat semasa melakukan perlakuan melompat dan mendarat? Apakah tujuan dan cara penyerapan daya semasa mendarat selamat? Kaedah --------------------------Mendarat Lonjak Lari Pengajaran: dengan Pelbagai:

2. Asas Melompat - Lompat Bintang

2. - Lonjak tinggi guna hujung kaki. - Hayun tangan ketika buat lompatan untuk dapat ketinggian. - Mata fokus bahagian depan zon mendarat. - Badan lurus.

Demonstrasi oleh guru dan demonstrasi oleh murid. Ansur Maju: Tanpa bantuan alatan. Ansur Maju: Guna papan lonjak. Alatan: Bangku panjang/peti lombol, tilam mendarat, papan lonjak.

3. Lari, lonjak dan mendarat

3. - Kaki kanan di depan dan kaki kiri di belakang dan tangan kiri di depan dan tangan kanan di belakang untuk dihayun semasa berlari. - Badan condong sedikit dan mata fokus di hadapan. - Semasa larian, kaki hendaklah diangkat separa mencecah paha belakang. - Kedua-dua kaki memijak papan lonjak. - Hujung kaki digunakan utuk lonjakan tinggi. - Layangkan badan sambil tangan dihayun ke depan.

Murid yang melakukan perlakuan yang betul diminta ke depan untuk mendemonstrasikan cara melonjak dan mendarat. 2. Demonstrasi oleh murid. WM O O O O WM O O O O WM = Wakil murid

5

- Mendarat dengan menggunakan bebola kaki. - Semasa mendarat, bengkokkan lutut untuk serap daya. -Berdiri tegak sambil luruskan tangan ke atas. 4. - Mula di skittle. - Lari dengan mata fokus di depan pada papan lonjak dan tilam mendarat. - Ambil lajak pada papan lonjak. - Hujung kaki digunakan utuk lonjakan tinggi. - Layangkan badan sambil tangan dihayun ke depan. - Mendarat dengan menggunakan bebola kaki. - Semasa mendarat, bengkokkan lutut untuk serap daya. -Berdiri tegak sambil luruskan tangan ke atas. Mendarat Hijau = Normal Kuning = Sederhana Merah = Luar Biasa - Jarak antara garisan reben sejauh 1 meter. - 5 kali percubaan. - Murid yang berjaya mencecah garisan merah = luar biasa diberi bintang dan pujian. Penilaian Psikomotor Objektif --------------------------Lonjak Lari Penggabungjalinan: Kecergasan-koordinasi dan kecergasan- imbangan. Nilai Murni: Daya saing, keberanian, kerjasama.

6

Kemuncak 0800-0810 (10 minit) * 5 minit

Permainan Kecil

1. - Lonjak setempat dan mendarat: - Lutut bengkok sedikit ketika mendarat. - Tangan di bawa ke depan untuk mbangan. - Badan bentuk posisi S. - Mata fokus bahagian depan zon mendarat. Kecerdasan interpersonal. - Lari dengan mata fokus di depan pada objek dan abjad. - Cecah lantai dengan bengkokkan lutut separuh badan, tangan mengambil objek dan abjad. - Pusing badan ke belakang dan bangun tegak. - Condong sedikit badan ke hadapan untuk lari dengan mata fokus pada kawasan ditanda skittle. - Susun objek dan abjad di lantai. - Bangun tegak setelah siap objek dan abjad dibina. 2 kumpulan serentak menyebut ‘KUAT’ sebanyak 3 kali. X lari X susun abjad/objek I I I I I I abjad/objek (ambil) X lari X Kaedah Koperatif. Strategi Pengajaran: Berpusatkan murid. Penggabungjalinan: Kecergasan-ketangkasan Nilai Murni: Daya saing, yakin diri, kerjasama. Pengajaran: Pelbagai: Kinestetik, intrapersonal dan - Berkumpulan 5 orang. - 2 kumpulan.

Penutup

Aktiviti Menyejukkan

1.

- Murid berselerak tetapi masih berada

7

0810-0815 (5 minit) * 5 minit

Badan 1. Regangan otot kaki secara berdiri

- Angkat kaki kanan dan bengkokkan lutut sehingga tergantung. - Tangan memegang kepala lutut. Ulang untuk kaki kiri. - Murid mengira dalam kiraan lapan dalam Bahasa Inggeris. - Bengkokkan lutut kanan dan kaki kiri ke belakang sambil badan dicondong sedikit ke depan. - Kaki kiri di belakang hendaklah lurus. Tangan memegang kepala lutut. - Ulang perlakuan yang sama untuk lutut kiri. - Murid mengira dalam kiraan lapan dalam Bahasa Inggeris. kelihatan betis seakan-akan

dalam kawasan kawalan guru.

X O O O O O O O X O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O O

X Kecerdasan Muzik, interpersonal intrapersonal. KBKK: X Kaedah Menganalisis dan Pelbagai: dan logik-matematik,

membandingbeza. Pengajaran: Sumbang saran.

2.Kelonggaran

- Goyang kaki kiri dan kanan. - Goyang tangan kiri dan kanan. - Kira dari kiraan 4 hingga 1 dalam Bahasa Inggeris. - Secara perlahan sebanyak tiga kali. - Tarik nafas melalui hidung sambil keduadua tangan diangkat ke atas. - Lepas melalui mulut dan bunyikan terakhir sambil tangan diturunkan. ’cing cing’ bunyi tamborin sewaktu helaan nafas

8

- Menurunkan kadar nadi. Strategi 3. Sesi soal jawab 3. Guru menyoal berasaskan kemahiran berfikir dengan bertanya murid tentang sukan yang menggunakan pergerakan pendaratan dan melompat. 3. Kerja rumah : mengumpul gambar yang berkaitan dengan aktiviti melompat dan mendarat dari akhbar dan buku dan lembaran kerja. BERSURAI. - Bacaan doa menghargai masa. REFLEKSI GURU : ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ - Semua murid (kelas) membaca Surah al-Asr. Lampiran. - Dalam kumpulan, murid berbincang. - Murid menjawab spontan. Berpusatkan Berpusatkan bahan. Nilai Murni: Kerjasama Kesepaduan: Pendidikan Muzik, Pendidikan Islam. Pengajaran: murid,

LAMPIRAN

9

NAMA TAHUN MATA PELAJARAN TAJUK KEMAHIRAN

:__________________________________________ :____________________ : PENDIDIKAN JASMANI : GIMNASTIK ARTISTIK : MELOMPAT DAN MENDARAT

TARIKH :___________________ HARI :___________________

Nyatakan tujuan cara penyerapan daya semasa mendarat dengan selamat dalam sukan dan permainan berdasarkan gambar rangsangan berikut :

1._________________________________________________________________________________ 2._________________________________________________________________________________ 3._________________________________________________________________________________

10

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.