P. 1
PENDEKATAN SEJARAH DAN KRITIKAN SENI VISUAL

PENDEKATAN SEJARAH DAN KRITIKAN SENI VISUAL

|Views: 287|Likes:
Published by Joe Mohamed Jori

More info:

Published by: Joe Mohamed Jori on Mar 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2014

pdf

text

original

PENDEKATAN SEJARAH DAN KRITIKAN SENI VISUAL

Noraida Radot PENDEKATAN SEJARAH DAN KRITIKAN SENI VISUAL Oleh Prof. Madya Dr. Muliyadi Mahamood Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam.

Pendahuluan

y

Seni

Seni adalah suatu ciptaan ataupun ekspresi akan sesuatu yang dianggap indah. Seni memenuhi keperluan-keperluan naluri estetik dan fizikal manusia yang dipengaruhi oleh fakt r-faktor o keagamaan, kebudayaan, ruang, masa dan keadaan yang tertentu. Hal ini telah melahirkan kepelbagaian pengertian seni seperti tradisi, moden dan pascamoden, mengikut zaman dan masyarakat yang tertentu. Penghayatan dan penghargaan terhadap seni lazi mnya mengambilkira aspek-aspek formal, makna dan konteks penghasilan sesuatu karya. Seni juga mempunyai pelbagai peranan yang bersifat psikologi dan sosiologi.

Secara umum, seni berkaitan dengan hal- hal mengenai keindahan atau estetika yang merangkumi aspek-aspek jasmani dan kerohanian individu mahupun masyarakat. Seni ditakrifkan sebagai suatu ciptaan ataupun ekspresi akan sesuatu yang dianggap indah, terutamanya dalam bentuk visual (Hornby, 1974: 43). Seni juga disifatkan sebagai suatu kegiatan atau p roses penciptaan yang memerlukan kemahiran serta pengetahuan untuk melahirkan idea dalam bentuk yang nyata (Martin, 1986: 12). Hauser berpendapat, seni adalah komunikasi (1959). Herbert Read pula menjelaskan bahawa seni adalah penciptaan bentuk -bentuk yang menyenangkan. Seni adalah penjelmaan rasa estetika (1959: 16).

fotografi. 1979: 407). multimedia dan animasi. Pengkarya dan pereka lazimnya memilih bahan yang sesuai dengan idea ataupun perasaan yang ingin disampaikannya. seni reka hiasan dalaman. seramik. reka bentuk teknologi. Preble dan Frank. arca. seni industri. istilah -istilah seni halus dan seni gunaan telah muncul pada abad ke-18. ia merangkumi seni lukis dan seni reka. Karya seni visual ialah suatu ekspresi visual akan sesuatu idea ataupun pengalaman yang dibentuk menerusi penggunaan sesuatu bahan ataupun mediumdengan menggunakan teknik-teknik yang tertentu. lukisan. fesyen. Khalayak menikmati karya seni visual apabila bahan yang digunakan pengkarya dengan cara-cara tertentu membolehkan sesuatu objek a tau persembahan itu difahami ataupun digunakan mereka. Sebagai suatu bentuk komunikasi. tekstil. . puisi dan muzik (Osborne. dan merangkumi bentuk -bentuk seni seperti catan. seni visual menyampaikan pelbagai maksud yang bertolak daripada pemikiran. yang meliputi bidang-bidang komunikasi visual. teknologi moden telah menghasilkan media seni visual yang baru seperti video dan komputer. Perkembangan budaya dan masyarakat telah banyak mempengaruhi bentuk seni visual. cetakan. Ringkasnya. seni bina. 1999). sementara seni gunaan pula merujuk kepada seni berasaskan fungsi seperti produk -produk seni grafik.y Seni Visual Seni visual merangkumi aspek pengkaryaan yang dihubungkan dengan disiplin seni halus. Selain daripada fotografi dan filem yang dirintis pada abad kesembilan belas. dan reka bentuk persekitaran. menjelang pertengahan abad kedua puluh. dan pengamatan (Preble. Seni halus merujuk kepada penghasilan seni yang berasaskan konsep keindahan ataupun estetika. dan perekaan. perasaan. justeru melahirkan beberapa istilah seni yang penting. seni logam halus. Karya seni visual yang terbentuk menerusi kombinasi bahan -bahan berbeza disebut bahan campuran ataupun mixed media. seni landskap. Sebagai contoh.

stail atau gaya. Maksud Sejarah Seni Visual Keluasan pengertian dan skop seni visual memungkinkan bidang Sejarah Seni Visual juga muncul sebagai suatu disiplin ilmu mempunyai skop. Sejarah Seni Visual pada dasarnya menerokai akan apakah faktor -faktor pencetus terhasilnya karya. makna. dan cabang -cabang yang luas. bentuk. teknik. tatacara. pemilik. Kepelbagaian ruang lingkup seni. identiti dalam kesenian tradisi Melayu seperti seni ukir. kaedah dan prinsip yang tersendiri. s seni moden dan seni pascamoden. teknik. malahan melibatkan apa-apa jua yang berkaitan dengan kerja seni itu sendiri. bahan. dan hubungannya dengan konteks penghasilan. Budaya visual yang pelbagai bentuk dan rupa terhasil berlandaskan pelbagai pengalaman yang merentasi ruang dan jarak waktu yang tertentu. termasuklah tentang pengkarya: pelukis dan pereka. Konsep dan Kaedah Sejarah Seni Visual 1. akibat atau kesan. peranan. Seni keagamaan pula mendukung prinsip -prinsip agama tertentu dan ia berbeza di antara sa tu dengan yang lain lantaran setiap agama memiliki konsep. sama ada dari segi bentuk. serta n penghayatan khalayak terhadapnya menjadi perkara -perkara asas kepada bidang Sejarah Seni Visual. Dalam konteks ini. peranan. Sejarah Seni Visual tidak hanya terbatas kepada persoalan atau pengkajian tentang bentuk -bentuk seni. persepsi. seni keagamaan. seni tekstil dan anyaman dapat dihayati menerusi keseragaman motif motif dan maknanya. tanggapan. Sejarah Seni Visual adalah suatu bidang ilmu yang mengkaji perkembangan tamadun manusia menerusi penelitian terhadap kerja -kerja seni. 1. Sebagai contoh. terdapat juga i tilah-istilah seni tradisi. pro ses. penaung. makna. Justeru itu. Seni tradisi lazimnya disifatkan sebagai bentuk -bentuk seni yang diwarisi oleh sesebuah bangsa dengan penampilan ciri ciri tertentu yang boleh mencerminkan identiti masyarakat tersebut.Di samping seni halus dan seni gunaan. dan kemungkinan -kemungkinan yang terhasil akibat daripada kewujudan karya seni itu. bahan. termasuklah pengkarya da persekitaran. .

ia dibuat daripada apa?. Dalam konteks ini. Sejarah Seni Visual juga melihat akan perubahan-perubahan persepsi. dan fungsi sesuatu karya. 1994. sementara apresiasi atau penghayatan seni menjadi asasnya. karya seni merupakan dokumen sejarah atau sumber primer yang penting. 1996). dan . sementara apresiasi atau penghayatan seni yang menjadi dasar bidang Sejarah Seni Visual bertindak sebagai asas untuk memahaminya. 1989. Muliyadi Mahamood. Jika sejarawan memahami masa lalu dengan mengkaji fakta-fakta peristiwa. fungsi. mahupun makna yang berlaku ke atas sesuatu karya itu. Pointon. contohnya dengan mengkaji faktor -faktor yang mewujudkan sesuatu perubahan (Pointon. ia boleh dimulai dengan bertanya apakah objek itu?. adakah ia satu -satunya objek sedemikian?. 1994. 1996). Selain daripada memperjelaskan akan bentuk. bagaimana keadaannya sekarang?. fungsi. justeru itu bidang Sejarah Seni Visual juga dilihat sebagai suatu bidang kajian yang berkait dengan bidang-bidang ilmu dan profesion lain. untuk siapa ia dibuat?. Kaedah Sejarah Seni Visual Dalam bidang Sejarah Seni Visual. apakah yang cuba disampaikan?. Tansey dan Kleiner.peranan. apakah maksudnya?. karya seni visual menjadi dokumen -dokumen sejarah yang merakamkan akan masa atau era yang menghasilkannya. Sejarah Seni Visual juga dilihat sebagai suatu disiplin kemanusiaan yang menerangkan peranan seni dalam kehidupan manusia (Zakaria Ali. sejarawan seni visual pula berusaha untuk memahami masa lalu menerusi karya-karya seni. 1. makna. Tansey dan Kleiner. Misalnya. bagaimanakah ia dipersembahkan?. nilai. 1993. Kaedah mendekati atau menganalisis karya seni boleh dilakukan dengan mengajukan beberapa soalan asas tentang karya yang sedang dikaji ataupun dihayati. 1. makna. Tujuan Sejarah Seni Visual Penghayatan terhadap sejarah memungkinkan khalayak mengetahui peristiwa masa lalu sebagai asas untuk memahami situasi masa kini. penghasilan karya seni itu turut berhubung dengan bidang -bidang ilmu dan kebudayaan yang luas. serta persepsi masyarakat terhadap sesuatu kary Oleh kerana a.

Each aspect comes into sight in its own time. Each generation sees them from a different point of view and with a fresh eye. Persoala n-persoalan asas ini menjadi dasar dalam mengenali serta memahami sesebuah karya seni itu dengan lebih dekat dan bermakna. 1994: 61)." (Hauser. kita tidak terus menerangkannya. merangkumi aspek di kripsi. siapa yang mendapatkannya?. termasuklah pengolahan karya dan gaya penampilan) dan makna (ikonografi: tersurat dan tersirat). bila ia sampai di tempatnya kini?. bahawa dalam usaha memahami karya seni. 1959 in Fernie. siapa pemilik asalnya?. berapakah harganya?. Penelitian terhadap bentuk dan makna ini pula dihubungkan dengan konteks penghasilan sesuatu karya. 2001: 205). di mana ia sekarang?. Ini yang ditegaskan oleh Hauser dalam tulisannya. for the meaning that a work assumes for a later generation is the result of the whole range of previous interpretations. bagaimana ia berada di tempatnya kini?. Berbicara tentang karya seni. misalnya aspek -aspek period atau masa: sejarah dan kebudayaan. which cannot be anticipated or prolonged.siapakah yang menghayatinya?. and yet its significance is not lost. pengkajian terhadap karya seni perlu mengambilkira aspek -aspek bentuk (aspek-aspek formal. tetapi cuba menyesuaikan diri kita dengannya. 1994). (b) Konsep dan Kaedah Kritikan Seni Visual (i) Pengertian Kritikan Seni Visual Kritikan seni bermaksud wacana tentang sesuatu karya seni sama ada dalam bentuk lisan ataupun tulisan (Feldman. but circle around them. siapa yang menghayatinya? (Pointon. nor is it to be assumed that a l ter point of view is a more apt than an earlier one. Atau. interpretasi dan pertimbangan. analisis. mengapa?. Secara umumnya. Kritikan seni dilakukan daripada pelbagai sudut berasaskan satu sistem atau strategi yang teratur. ia boleh dimulakan dengan soalan s iapakah pembuatnya?. Hauser menulis: "We do not go straight towards them. s .

diterbitkan serta disebarkan untuk pengetahuan pengkarya dan khalayak. periklanan. pengkritik juga berupaya mengupas serta memperjelaskan nilai -nilai yang tersurat dan tersirat dalam sesebuah karya seni untuk makluman khalayak dan pengkarya itu sendiri. (ii) Tujuan Kritikan Seni Visual Kritikan seni memainkan peranan penting dalam perkembangan seni visual baik bagi pengkarya mahupun khalayak secara umumnya. poster dan seumpamanya. idea. iaitu mengulas organisasi estetik dan pengolahan teknik karya. kritikan seni yang baik boleh dianggap sebagai suatu alat terbaik menentukan arah perkembangan seni pengkarya dan seni visual secara umumnya. Dalam kritikan seni. dan kandungan karya menerusi strategi terancang yang melibatkan aspekdiskripsi. sama ada dalam bentuk catan. reka bentuk laman web. komposisi. komik. pemilik galeri serta promoter seni. di samping menyentuh persoalan -persoalan minat serta nilai yang disimbolkan dalam sesebuah karya seni. serta pelbagai perkara lain yang diungkapkan pengka rya melalui karyanya. Bagi penghayat pula. lukisan. Justeru itu. kritikan boleh membantu mereka mempertingkatkan profesion menerusi penambahbaikan dalam proses pengkaryaan dengan mengambil kira reaksi serta maklum balas dari pengkritik mahupun khalayak. interpretasi danpertimbangan. kartun. cita rasa dan strategi pengumpul seni. arca. persepsi dan daya apresiasi khalayak. Dengan kata lain. kritikan seni boleh mempertingkatkan tahap apresiasi serta persepsi mereka terhadap seni visual secara umumnya. Menurut Feldman (1994). analisis. pengkritik seni menyentuh persoalan -persoalan yang meliputi aspek perasaan. Sesebuah karya kritikan seni boleh terhasil dalam bentuk jurnalistik mahupun ilmiah. Bagi pengkarya. Kritikan seni merangkumi pelbagai persoalan asas dan ruang litup seni visual. pengkritik mempunyai dua peranan besar.Kritikan seni penting dalam perkembangan seni visual kerana ia mempengaruhi profesion karyawan. makna dan konteksnya. Dalam kritikan. seperti bentuk. Pengkritik berperanan sebagai penghubung antara pengkarya dan khalayak menerusi hasil kritikannya yang mengupas kepe lbagaian nilai serta makna. pengkritik perlu mengambil kira aspek hal benda. .

Kritikan seni boleh mempengaruhi profesion pengkarya kerana ia merupakan suatu bentuk reaksi. justeru memaklumkan kepada khalayak tentang kedudukan pengkarya dan kebudayaan secara umumnya. yang juga merupakan objek budaya. Justeru itu. Karya se adalah cerminan masyarakat dan budaya ni yang terungkap melalui pengucapan tatabahasa visual pengkarya. pengkritik berupaya memperjelaskan ataupun menyelesaikan isu -isu berkenaan estetik dan kebudayaan. Hal ini demikian kerana kritikan seni lazim nya menyentuh kepelbagaian aspek itu. pengkarya boleh menambahbaik mutu atau gaya karya mereka secara berterusan. menginterpreta dan menilai karya seni visual si. Menerusi maklum balas itu. berdasarkan kemampuan serta pendekatan yang diambil oleh pengkritik.Oleh kerana kritikan seni mengulas. Meskipun dalam etika kritikan. kritikan seni sebenarnya turut berperanan dalam menentukan arah perkembangan sesebuah kebudayaan. Pertimb angan serta penilaian pengkritik boleh dijadikan landasan serta panduan penambahbaikan mahupun penentuan arah seni dan budaya. tujuan-tujuan kritikan seni adalah untuk membimbing. Kritikan membolehkan pemilik galeri dan promoter seni mengenalpasti bakat-bakat baru di samping terus mempromosikan pelukis -pelukis sedia ada. tulisannya yang neutral itu boleh mempengaruhi khalayak secara umumnya. Pengkritik mengupas persoalan persoalan tersebut. teknik. kritikan seni pada dasarnya tidak terpisah daripada konteks kebudayaan pengkarya. maklum balas. Ia boleh mewujudkan suatu be ntuk komunikasi antara pemilik galeri atau promoter seni dengan pembeli atau khalayak. masyarakat mahupun tamadun. kritikan boleh mempertingkatkan nilai sesuatu karya yang mereka miliki. atau gaya persembahan secara umumnya. memberi kefahaman dan penjelasan kepada khalayak mengenai sesuatu karya yang dikupas. menganalisis. Dalam konteks ini. seseorang pengkritik tidak seharusnya secara langsung bekerjasama dengan pemilik galeri ataupun promoter seni bagi menaikkan seseorang pengkarya ataupun sesuatu produk. Sesebuah karya seni akan menjadi lebih terkenal jika ia diperkatakan serta dibicarakan . maka ia pada dasarnya berhubungan dengan hal ehwal kebudayaan. hal benda. Menerusi pertimbangan serta penilaian yang dilakukan. Dalam konteks ini. Bagi pengumpul karya seni. pengesahan malahan pengiktirafan terhadap sesuatu produk seni yang dihasilkan. tema. kritikan boleh membantu mereka mempromosi serta menjual karya seseorang pelukis. Bagi pemilik galeri dan promoter seni. Proses penambahbaikan ini boleh menyentuh persoalan idea. konsep.

serta yayasan kesenian yang mengumpul seni. misalnya profesor. Bagi muzium. bukan melihat secara uaran sahaja l kerana kritikan seni menampilkan diskripsi. kritikan seni juga boleh menjadi dokumen-dokumen sejarah yang penting lagi berharga. Di samping itu.secara meluas. iaitu ilmiah. Penulisan seperti ini lazimnya dilakukan oleh sarjana seni. Hal ini memungkinkan mereka mempertingkatkan kefahaman. Pendekatan ilmiah adalah bentuk penulisan yang terperinci lagi sistematik dan lazimnya terbit dalam jurnal. khalayak boleh memahami dengan lebih lanjut akan sesebuah karya itu. k urator muzium. . kritikan juga berupaya mengesahkan atau membenarkan persepsi atau tanggapan pengumpul seni terhadap sesuatu karya yang mereka miliki atau berhajat untuk dibeli. (iii) Kaedah Kritikan Seni Visual y Pendekatan Kritikan Seni Secara umumnya. kritikan seni boleh membantu usaha mereka meletakkan kedudukan seseorang pengkarya mahupun produk seni itu dalam peta perkembangan seni yang lebih luas. selain daripada menjadi wadah pendidikan. Hal ini menunjukkan bahawa. Khalayak memahami aspek bentuk dan makna karya secara tersurat dan tersirat. analisis. baik dan berpotensi. gaya dan makna. persepsi dan daya apresiasi tentang seni secara umumnya. di samping memberi mereka panduan bagi membeli karya-karya yang baru. kritikan seni terbahagi kepada dua pendekatan asas. Kepopularan karya boleh mempertingkatkan nilai komersilnya. majalah dan buku. Penulisan sejarah serta kritikan seni merupakan dokumen -dokumen penting bagi pengkaji dan khalayak untuk mengenali sesebuah karya itu dengan lebih berkesan dan bermakna. Menerusi kritikan seni. teknik. justeru itu memungkinkan ia dikenali lebih ramai dan menjadi pop ular. interpretasi dan pertimbangan yang membolehkan mereka meletakkan seni pada konteks ruang dan masanya. Bagi sejarawan dan pengkaji seni. Pendekatan ilmiah selalunya disokong oleh fakta serta sumber sumber rujukan dan kajian lain yang menyokong serta memperkukuhkan sesuatu hujahan. kritikan seni berupaya memperkayakan dokumentasi serta bahan rujukan koleksi. galeri seni awam dan swasta. dan jurnalistik. misalnya dari sudut tema.

Dalam strategi pertama iaitudiskripsi.penyelidik. Menerusi strategi ini. dan penulis. contohnya dari sudut pengolahan komposisi. atau disiarkan melalui radio dan televisyen untuk tatapan umum y Strategi Kritikan Seni Kritikan seni amat berkait rapat dengan apresiasi seni yang terbentuk menerusi kefahaman terhadap aspek-aspek asas karya seperti hal benda. media dan teknik. pengkritik perlu menganalisis fakta-fakta visual. pengkritik seharusnya berupaya m engenal pasti kepelbagaian hal benda dalam karya yang antara lain merangkumi figura. Ini dihubungkan dengan persoalan proses dan teknik serta mencari pertaliannya dengan persoalan idea dan perasaan misalnya. Pendekatan jurnalistik pula berbentuk laporan. moden. Pada tahap analisis karya. Pengeta huan pengkritik mengenai penggunaan media dan teknik akan . dan jalinan. Keupayaan mengenal pasti ini seharusnya diiringi dengan kebolehan membaca bentuk penampilan imejan yang mungk berkaitan dengan pelbagai aliran in dan gaya seni. realistik. seseorang pengkritik perlu mengenalpasti ciri-ciri fizikal karya. dan tarikh: jelasnya. Pengetahuan ini memungkinkan pengkritik membuat perbandingan serta perhubungan di antara satu karya dengan karya-karya yang lain. cahaya. Kebolehan menangani serta menghuraikan ketiga -tiga aspek ini akan memberi laluan kepada pen ghasilan kritikan yang lebih bermakna lagi berkesan. Pengkritik sewajarnya berupaya menganalisis pengolahan kompos karya dengan memberi tumpuan kepada prinsip dan isi unsur seni serta memahami kepelbagaian bentuk tatabahasa visual seperti abstrak. menyediakan suatu inventori akan perkara-perkara utama itu. komposisi dan kandungan. tajuk. pascamoden mahupun kontemporari. permukaan. baik yang bersifat tradisi. seperti pengolahan formal dan mengenal pasti imejan. garis. alam semula jadi. Hal ini amat penting bagi membentuk pandangan dan pertimbangan kendiri oleh pengkritik. penerangan dan penulisan diskriptif yang terbit dalam surat khabar dan majalah. Komposisi merangkumi aspek-aspek asas seni reka. medium. ataupun satu gaya dengan gaya-gaya yang lain. naturalistik. warna. Dia perlu mengumpul data-data asas atau data-data visual karya dan fakta-fakta pengkarya seperti biodata. alam persekitaran dan objek buatan manusia. bentuk. dan separuh abstrak yang digunakan pengkarya bagi mengungkapkan bentuk dan makna karyanya.

. 1994). 1970. ekspresivisme. Dia juga sewajarnya bersifat terbuka. Berdasarkan analisis hal benda dan komposisi. Rangkuman ketiga-tiga proses mengenal pasti dan menghuraikan aspek-aspek asas ini memungkinkan pengkritik membuat pertimbangan dan penilaian yang sewajarnya. mahupun instrumentalisme" (Feldman. J. sama ada secara lisan ataupun tulisan. Pertimbangan dari sudut formalisme adalah pertimbangan berasaskan aspek -aspek keindahan dan harmoni.D. Dia seharusnya berupaya berkomunikasi dengan baik dan jelas. Knopf. pengkritik berusaha meletakkan bentuk dan makna karya pada konteksnya. Justeru itu. dan Al Hurwitz. The Philosophy of Art History. makna. 1959.mempertajamkan kritikannya kerana dia berupaya menyelami kaedah -kaedah pembentukan sesebuah karya dengan lebih mendalam. A... Hauser. 1993. Gaitskell. Kritikan seni memerlukan daya kefahaman individu yang baik terhadap pelbagai aspek karya seni visual yang dibicarakan. seseorang pengkritik berupaya melakukan interpretasi iaitu mengenal pasti kandungan sesebuah karya yang mengungkapkan sesuatu tema. and Blocker. sementara instrumentalisme bermaksud pertimbangan berdasarkan keberkesanan karya sebagai suatu wadah atau alat. ekspresivisme ialah pertimbangan berdasarkan keupayaan menyampaikan perasaan dan idea.W. Contemporary Philosophy of Art . H. New York: Harcourt Brace and World Inc. bersedia untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuan dengan khalayak. contohnya dalam konteks sesuatu institusi. C. dan fungsi. Aspekaspek ini amat perlu bagi seseorang pengkritik dalam menghasilkan pertimbangan dan penilaian yang berbentuk "formalisme. New York: Alfred A. seseorang individu itu sewajarnya mempunyai pendidikan formal dalam bidang seni serta berpengetahuan luas. Children and Their Art. Rujukan Bender.G. serta mempunyai kejelasan pemikiran dan ekspresi. Dalam hal ini. untuk menjadi seorang pengkritik yang baik. New Jersey: Prentice-Hall. masyarakat dan negara.

. Terjemahan Baharudin Ahmad. New York: Longman. 1999. A. Ocvirk. G. and Cayton. S. Penguin Books. The Oxford Companion to Art .. R.. Seni Lukis Moden Malaysia: Era Perintis hingga Era Pluralis. Longman.newcastle. 1974. A. D.H. Bone. Kuala Lumpur: Univision Press. Art Fundamentals: Theory and Practice.. O. Read. Visual Communication: Images with Messages. The Meaning of Art. Estetika. R. Jakarta: Yayasan Umbi. The History of Malay Editorial Cartoons (1930s- 1993).htm Lester. R.S. Preble. 1998. Sejarah Seni: Zaman Pertengahan hingga Abad ke 20. Mbiyo Saleh. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.edu. 1993. 1959. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. History of Art. Oxford University Press. H. L.. Hornby. Muliyadi Mahamood. O. Mendekati Seni Lukis dan Seni Reka. New York: Phaidon Press Limited. 2001. 15 Jun-2 Julai. P.. Kuala Lumpur: Balai Seni Lukis Negara. 1987. Longman Dictionary of Art. McGraw-Hill. 1993. Osborne. E. Katalog Pameran Rupa dan Jiwa: Kesinambungan Tradisi Dalam Seni Rupa Malaysia Sezaman. Muliyadi Mahamood. P..Wadsworth Thomson Learning.. 1959. Stinson.Hauser.. Martin. Art Forms. Kuala Lumpur: Utusan Publications and Distributors Sdn Bhd. 1979. Oxford University Press. Pointon. 2000.au/discipline/fine-art/theory/analysis/panofsky. Muliyadi Mahamood.. S. J. M. Muliyadi Mahamood. P. Wigg.. 2001. M. H. Oxford Advanced Learner's Dictionary of Current English ... 1994. D. Preble.. http://www. The Philosophy of Art History dalam Eric Fernie. and Frank. Art History and Its Methods. Falsafah Kesusasteraan dan Seni Halus. London and New York: Routledge. Rupa dan Jiwa. 2004. 2000. . 1986. Kuala Lumpur: Utusan Publications and Distributors Sdn Bhd. Nasr. 1989.

1989.Sidi Gazalba. Syed Ahmad Jamal... Pandangan Islam tentang Kesenian. 1992. Kuala Lumpur: Pustaka Antara. . R. Seni dan Seniman: Esei-esei Seni Halus. Berkeley: Diable Press Inc. S. Rupa dan Jiwa. 1977. A. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Kuala Lumpur: Dewan bahasa dan Pustaka. Stern. G. 1973. New Jersey: Prentice Hall. dan Kleiner. H. Zakaria Ali. Smagula. 1991. Re-Visions: New Perspectives of Art Criticism. 1996. F. Gardner's Art Through the Ages. New York: Harcourt Brace College Publishers.. Tansey. "The Child's Language of Art" dalam In Child Art: The Beginnings of Self-Affirmation. Edited by Milda Present Lewis.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->