P. 1
PENDEKATAN SEJARAH DAN KRITIKAN SENI VISUAL

PENDEKATAN SEJARAH DAN KRITIKAN SENI VISUAL

|Views: 286|Likes:
Published by Joe Mohamed Jori

More info:

Published by: Joe Mohamed Jori on Mar 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/12/2014

pdf

text

original

PENDEKATAN SEJARAH DAN KRITIKAN SENI VISUAL

Noraida Radot PENDEKATAN SEJARAH DAN KRITIKAN SENI VISUAL Oleh Prof. Madya Dr. Muliyadi Mahamood Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam.

Pendahuluan

y

Seni

Seni adalah suatu ciptaan ataupun ekspresi akan sesuatu yang dianggap indah. Seni memenuhi keperluan-keperluan naluri estetik dan fizikal manusia yang dipengaruhi oleh fakt r-faktor o keagamaan, kebudayaan, ruang, masa dan keadaan yang tertentu. Hal ini telah melahirkan kepelbagaian pengertian seni seperti tradisi, moden dan pascamoden, mengikut zaman dan masyarakat yang tertentu. Penghayatan dan penghargaan terhadap seni lazi mnya mengambilkira aspek-aspek formal, makna dan konteks penghasilan sesuatu karya. Seni juga mempunyai pelbagai peranan yang bersifat psikologi dan sosiologi.

Secara umum, seni berkaitan dengan hal- hal mengenai keindahan atau estetika yang merangkumi aspek-aspek jasmani dan kerohanian individu mahupun masyarakat. Seni ditakrifkan sebagai suatu ciptaan ataupun ekspresi akan sesuatu yang dianggap indah, terutamanya dalam bentuk visual (Hornby, 1974: 43). Seni juga disifatkan sebagai suatu kegiatan atau p roses penciptaan yang memerlukan kemahiran serta pengetahuan untuk melahirkan idea dalam bentuk yang nyata (Martin, 1986: 12). Hauser berpendapat, seni adalah komunikasi (1959). Herbert Read pula menjelaskan bahawa seni adalah penciptaan bentuk -bentuk yang menyenangkan. Seni adalah penjelmaan rasa estetika (1959: 16).

istilah -istilah seni halus dan seni gunaan telah muncul pada abad ke-18. teknologi moden telah menghasilkan media seni visual yang baru seperti video dan komputer. seni visual menyampaikan pelbagai maksud yang bertolak daripada pemikiran. tekstil. 1999). seni logam halus. Karya seni visual ialah suatu ekspresi visual akan sesuatu idea ataupun pengalaman yang dibentuk menerusi penggunaan sesuatu bahan ataupun mediumdengan menggunakan teknik-teknik yang tertentu. Karya seni visual yang terbentuk menerusi kombinasi bahan -bahan berbeza disebut bahan campuran ataupun mixed media. dan pengamatan (Preble. fesyen. puisi dan muzik (Osborne. justeru melahirkan beberapa istilah seni yang penting. dan reka bentuk persekitaran. Preble dan Frank. Perkembangan budaya dan masyarakat telah banyak mempengaruhi bentuk seni visual. Selain daripada fotografi dan filem yang dirintis pada abad kesembilan belas. 1979: 407). Khalayak menikmati karya seni visual apabila bahan yang digunakan pengkarya dengan cara-cara tertentu membolehkan sesuatu objek a tau persembahan itu difahami ataupun digunakan mereka. dan perekaan. multimedia dan animasi. lukisan. Sebagai contoh. dan merangkumi bentuk -bentuk seni seperti catan. seni industri. Pengkarya dan pereka lazimnya memilih bahan yang sesuai dengan idea ataupun perasaan yang ingin disampaikannya. reka bentuk teknologi. ia merangkumi seni lukis dan seni reka. seramik.y Seni Visual Seni visual merangkumi aspek pengkaryaan yang dihubungkan dengan disiplin seni halus. cetakan. arca. seni landskap. . Sebagai suatu bentuk komunikasi. Seni halus merujuk kepada penghasilan seni yang berasaskan konsep keindahan ataupun estetika. Ringkasnya. fotografi. sementara seni gunaan pula merujuk kepada seni berasaskan fungsi seperti produk -produk seni grafik. perasaan. seni bina. menjelang pertengahan abad kedua puluh. yang meliputi bidang-bidang komunikasi visual. seni reka hiasan dalaman.

pro ses. pemilik. dan hubungannya dengan konteks penghasilan. Budaya visual yang pelbagai bentuk dan rupa terhasil berlandaskan pelbagai pengalaman yang merentasi ruang dan jarak waktu yang tertentu. dan cabang -cabang yang luas. termasuklah tentang pengkarya: pelukis dan pereka. bahan. serta n penghayatan khalayak terhadapnya menjadi perkara -perkara asas kepada bidang Sejarah Seni Visual. malahan melibatkan apa-apa jua yang berkaitan dengan kerja seni itu sendiri. teknik. akibat atau kesan. tanggapan. terdapat juga i tilah-istilah seni tradisi. termasuklah pengkarya da persekitaran. Sejarah Seni Visual pada dasarnya menerokai akan apakah faktor -faktor pencetus terhasilnya karya. Konsep dan Kaedah Sejarah Seni Visual 1. seni keagamaan. seni tekstil dan anyaman dapat dihayati menerusi keseragaman motif motif dan maknanya. Sejarah Seni Visual adalah suatu bidang ilmu yang mengkaji perkembangan tamadun manusia menerusi penelitian terhadap kerja -kerja seni. dan kemungkinan -kemungkinan yang terhasil akibat daripada kewujudan karya seni itu. identiti dalam kesenian tradisi Melayu seperti seni ukir. Justeru itu. bahan. s seni moden dan seni pascamoden. sama ada dari segi bentuk. Seni tradisi lazimnya disifatkan sebagai bentuk -bentuk seni yang diwarisi oleh sesebuah bangsa dengan penampilan ciri ciri tertentu yang boleh mencerminkan identiti masyarakat tersebut. Dalam konteks ini. teknik. tatacara. 1. Sebagai contoh. kaedah dan prinsip yang tersendiri. Seni keagamaan pula mendukung prinsip -prinsip agama tertentu dan ia berbeza di antara sa tu dengan yang lain lantaran setiap agama memiliki konsep. peranan. stail atau gaya. Kepelbagaian ruang lingkup seni. penaung. persepsi.Di samping seni halus dan seni gunaan. . makna. makna. Sejarah Seni Visual tidak hanya terbatas kepada persoalan atau pengkajian tentang bentuk -bentuk seni. peranan. bentuk. Maksud Sejarah Seni Visual Keluasan pengertian dan skop seni visual memungkinkan bidang Sejarah Seni Visual juga muncul sebagai suatu disiplin ilmu mempunyai skop.

ia boleh dimulai dengan bertanya apakah objek itu?. penghasilan karya seni itu turut berhubung dengan bidang -bidang ilmu dan kebudayaan yang luas. dan . sementara apresiasi atau penghayatan seni menjadi asasnya. dan fungsi sesuatu karya. apakah yang cuba disampaikan?. karya seni visual menjadi dokumen -dokumen sejarah yang merakamkan akan masa atau era yang menghasilkannya. contohnya dengan mengkaji faktor -faktor yang mewujudkan sesuatu perubahan (Pointon. untuk siapa ia dibuat?. 1. mahupun makna yang berlaku ke atas sesuatu karya itu. bagaimana keadaannya sekarang?. sejarawan seni visual pula berusaha untuk memahami masa lalu menerusi karya-karya seni. Dalam konteks ini. fungsi. Jika sejarawan memahami masa lalu dengan mengkaji fakta-fakta peristiwa. Sejarah Seni Visual juga melihat akan perubahan-perubahan persepsi. 1. Tansey dan Kleiner. makna. Selain daripada memperjelaskan akan bentuk. Misalnya. sementara apresiasi atau penghayatan seni yang menjadi dasar bidang Sejarah Seni Visual bertindak sebagai asas untuk memahaminya. Tansey dan Kleiner. nilai. karya seni merupakan dokumen sejarah atau sumber primer yang penting. Kaedah mendekati atau menganalisis karya seni boleh dilakukan dengan mengajukan beberapa soalan asas tentang karya yang sedang dikaji ataupun dihayati. ia dibuat daripada apa?. Muliyadi Mahamood. serta persepsi masyarakat terhadap sesuatu kary Oleh kerana a. 1989. 1996). adakah ia satu -satunya objek sedemikian?. 1994. makna. Pointon. apakah maksudnya?. 1996). 1994.peranan. 1993. Sejarah Seni Visual juga dilihat sebagai suatu disiplin kemanusiaan yang menerangkan peranan seni dalam kehidupan manusia (Zakaria Ali. justeru itu bidang Sejarah Seni Visual juga dilihat sebagai suatu bidang kajian yang berkait dengan bidang-bidang ilmu dan profesion lain. Kaedah Sejarah Seni Visual Dalam bidang Sejarah Seni Visual. bagaimanakah ia dipersembahkan?. Tujuan Sejarah Seni Visual Penghayatan terhadap sejarah memungkinkan khalayak mengetahui peristiwa masa lalu sebagai asas untuk memahami situasi masa kini. fungsi.

Each aspect comes into sight in its own time. 1959 in Fernie. ia boleh dimulakan dengan soalan s iapakah pembuatnya?. bila ia sampai di tempatnya kini?. merangkumi aspek di kripsi. Ini yang ditegaskan oleh Hauser dalam tulisannya. pengkajian terhadap karya seni perlu mengambilkira aspek -aspek bentuk (aspek-aspek formal.siapakah yang menghayatinya?. analisis. bahawa dalam usaha memahami karya seni. s . siapa yang mendapatkannya?. nor is it to be assumed that a l ter point of view is a more apt than an earlier one. berapakah harganya?. Atau. mengapa?. for the meaning that a work assumes for a later generation is the result of the whole range of previous interpretations." (Hauser. di mana ia sekarang?. interpretasi dan pertimbangan. 1994). tetapi cuba menyesuaikan diri kita dengannya. kita tidak terus menerangkannya. bagaimana ia berada di tempatnya kini?. termasuklah pengolahan karya dan gaya penampilan) dan makna (ikonografi: tersurat dan tersirat). and yet its significance is not lost. 2001: 205). which cannot be anticipated or prolonged. misalnya aspek -aspek period atau masa: sejarah dan kebudayaan. Persoala n-persoalan asas ini menjadi dasar dalam mengenali serta memahami sesebuah karya seni itu dengan lebih dekat dan bermakna. Penelitian terhadap bentuk dan makna ini pula dihubungkan dengan konteks penghasilan sesuatu karya. Berbicara tentang karya seni. but circle around them. 1994: 61). Kritikan seni dilakukan daripada pelbagai sudut berasaskan satu sistem atau strategi yang teratur. siapa pemilik asalnya?. siapa yang menghayatinya? (Pointon. (b) Konsep dan Kaedah Kritikan Seni Visual (i) Pengertian Kritikan Seni Visual Kritikan seni bermaksud wacana tentang sesuatu karya seni sama ada dalam bentuk lisan ataupun tulisan (Feldman. Each generation sees them from a different point of view and with a fresh eye. Secara umumnya. Hauser menulis: "We do not go straight towards them.

makna dan konteksnya. Menurut Feldman (1994). Kritikan seni merangkumi pelbagai persoalan asas dan ruang litup seni visual. pengkritik seni menyentuh persoalan -persoalan yang meliputi aspek perasaan. Pengkritik berperanan sebagai penghubung antara pengkarya dan khalayak menerusi hasil kritikannya yang mengupas kepe lbagaian nilai serta makna. kritikan seni boleh mempertingkatkan tahap apresiasi serta persepsi mereka terhadap seni visual secara umumnya. cita rasa dan strategi pengumpul seni. arca. reka bentuk laman web. sama ada dalam bentuk catan. dan kandungan karya menerusi strategi terancang yang melibatkan aspekdiskripsi. kritikan seni yang baik boleh dianggap sebagai suatu alat terbaik menentukan arah perkembangan seni pengkarya dan seni visual secara umumnya. idea. Sesebuah karya kritikan seni boleh terhasil dalam bentuk jurnalistik mahupun ilmiah. pengkritik mempunyai dua peranan besar. persepsi dan daya apresiasi khalayak. serta pelbagai perkara lain yang diungkapkan pengka rya melalui karyanya. (ii) Tujuan Kritikan Seni Visual Kritikan seni memainkan peranan penting dalam perkembangan seni visual baik bagi pengkarya mahupun khalayak secara umumnya. Bagi penghayat pula. komik. seperti bentuk. interpretasi danpertimbangan. kritikan boleh membantu mereka mempertingkatkan profesion menerusi penambahbaikan dalam proses pengkaryaan dengan mengambil kira reaksi serta maklum balas dari pengkritik mahupun khalayak. di samping menyentuh persoalan -persoalan minat serta nilai yang disimbolkan dalam sesebuah karya seni. komposisi. Bagi pengkarya. Dengan kata lain. pemilik galeri serta promoter seni. iaitu mengulas organisasi estetik dan pengolahan teknik karya. kartun. analisis. Dalam kritikan.Kritikan seni penting dalam perkembangan seni visual kerana ia mempengaruhi profesion karyawan. diterbitkan serta disebarkan untuk pengetahuan pengkarya dan khalayak. pengkritik perlu mengambil kira aspek hal benda. Justeru itu. lukisan. pengkritik juga berupaya mengupas serta memperjelaskan nilai -nilai yang tersurat dan tersirat dalam sesebuah karya seni untuk makluman khalayak dan pengkarya itu sendiri. periklanan. . poster dan seumpamanya. Dalam kritikan seni.

Dalam konteks ini. pengkritik berupaya memperjelaskan ataupun menyelesaikan isu -isu berkenaan estetik dan kebudayaan. Pengkritik mengupas persoalan persoalan tersebut. atau gaya persembahan secara umumnya. tema. Bagi pengumpul karya seni. Kritikan seni boleh mempengaruhi profesion pengkarya kerana ia merupakan suatu bentuk reaksi. kritikan boleh mempertingkatkan nilai sesuatu karya yang mereka miliki. kritikan seni pada dasarnya tidak terpisah daripada konteks kebudayaan pengkarya. kritikan boleh membantu mereka mempromosi serta menjual karya seseorang pelukis. masyarakat mahupun tamadun. Menerusi pertimbangan serta penilaian yang dilakukan. teknik. Karya se adalah cerminan masyarakat dan budaya ni yang terungkap melalui pengucapan tatabahasa visual pengkarya. maklum balas. tulisannya yang neutral itu boleh mempengaruhi khalayak secara umumnya. Dalam konteks ini. menginterpreta dan menilai karya seni visual si. Meskipun dalam etika kritikan. Menerusi maklum balas itu. Pertimb angan serta penilaian pengkritik boleh dijadikan landasan serta panduan penambahbaikan mahupun penentuan arah seni dan budaya. Bagi pemilik galeri dan promoter seni. pengkarya boleh menambahbaik mutu atau gaya karya mereka secara berterusan. berdasarkan kemampuan serta pendekatan yang diambil oleh pengkritik. Proses penambahbaikan ini boleh menyentuh persoalan idea. maka ia pada dasarnya berhubungan dengan hal ehwal kebudayaan. menganalisis. Ia boleh mewujudkan suatu be ntuk komunikasi antara pemilik galeri atau promoter seni dengan pembeli atau khalayak. konsep. justeru memaklumkan kepada khalayak tentang kedudukan pengkarya dan kebudayaan secara umumnya. hal benda. Kritikan membolehkan pemilik galeri dan promoter seni mengenalpasti bakat-bakat baru di samping terus mempromosikan pelukis -pelukis sedia ada. pengesahan malahan pengiktirafan terhadap sesuatu produk seni yang dihasilkan. Justeru itu. yang juga merupakan objek budaya. memberi kefahaman dan penjelasan kepada khalayak mengenai sesuatu karya yang dikupas. Sesebuah karya seni akan menjadi lebih terkenal jika ia diperkatakan serta dibicarakan .Oleh kerana kritikan seni mengulas. kritikan seni sebenarnya turut berperanan dalam menentukan arah perkembangan sesebuah kebudayaan. seseorang pengkritik tidak seharusnya secara langsung bekerjasama dengan pemilik galeri ataupun promoter seni bagi menaikkan seseorang pengkarya ataupun sesuatu produk. Hal ini demikian kerana kritikan seni lazim nya menyentuh kepelbagaian aspek itu. tujuan-tujuan kritikan seni adalah untuk membimbing.

Bagi sejarawan dan pengkaji seni. kritikan seni boleh membantu usaha mereka meletakkan kedudukan seseorang pengkarya mahupun produk seni itu dalam peta perkembangan seni yang lebih luas. kritikan seni terbahagi kepada dua pendekatan asas.secara meluas. Menerusi kritikan seni. kritikan juga berupaya mengesahkan atau membenarkan persepsi atau tanggapan pengumpul seni terhadap sesuatu karya yang mereka miliki atau berhajat untuk dibeli. Khalayak memahami aspek bentuk dan makna karya secara tersurat dan tersirat. baik dan berpotensi. interpretasi dan pertimbangan yang membolehkan mereka meletakkan seni pada konteks ruang dan masanya. Penulisan seperti ini lazimnya dilakukan oleh sarjana seni. serta yayasan kesenian yang mengumpul seni. misalnya dari sudut tema. khalayak boleh memahami dengan lebih lanjut akan sesebuah karya itu. di samping memberi mereka panduan bagi membeli karya-karya yang baru. gaya dan makna. Kepopularan karya boleh mempertingkatkan nilai komersilnya. Pendekatan ilmiah selalunya disokong oleh fakta serta sumber sumber rujukan dan kajian lain yang menyokong serta memperkukuhkan sesuatu hujahan. majalah dan buku. kritikan seni berupaya memperkayakan dokumentasi serta bahan rujukan koleksi. Hal ini memungkinkan mereka mempertingkatkan kefahaman. iaitu ilmiah. kritikan seni juga boleh menjadi dokumen-dokumen sejarah yang penting lagi berharga. Bagi muzium. bukan melihat secara uaran sahaja l kerana kritikan seni menampilkan diskripsi. dan jurnalistik. Pendekatan ilmiah adalah bentuk penulisan yang terperinci lagi sistematik dan lazimnya terbit dalam jurnal. Di samping itu. selain daripada menjadi wadah pendidikan. . teknik. galeri seni awam dan swasta. misalnya profesor. k urator muzium. (iii) Kaedah Kritikan Seni Visual y Pendekatan Kritikan Seni Secara umumnya. Hal ini menunjukkan bahawa. analisis. justeru itu memungkinkan ia dikenali lebih ramai dan menjadi pop ular. persepsi dan daya apresiasi tentang seni secara umumnya. Penulisan sejarah serta kritikan seni merupakan dokumen -dokumen penting bagi pengkaji dan khalayak untuk mengenali sesebuah karya itu dengan lebih berkesan dan bermakna.

permukaan.penyelidik. moden. Pengetahuan ini memungkinkan pengkritik membuat perbandingan serta perhubungan di antara satu karya dengan karya-karya yang lain. ataupun satu gaya dengan gaya-gaya yang lain. atau disiarkan melalui radio dan televisyen untuk tatapan umum y Strategi Kritikan Seni Kritikan seni amat berkait rapat dengan apresiasi seni yang terbentuk menerusi kefahaman terhadap aspek-aspek asas karya seperti hal benda. naturalistik. Keupayaan mengenal pasti ini seharusnya diiringi dengan kebolehan membaca bentuk penampilan imejan yang mungk berkaitan dengan pelbagai aliran in dan gaya seni. seseorang pengkritik perlu mengenalpasti ciri-ciri fizikal karya. Komposisi merangkumi aspek-aspek asas seni reka. Ini dihubungkan dengan persoalan proses dan teknik serta mencari pertaliannya dengan persoalan idea dan perasaan misalnya. dan jalinan. alam persekitaran dan objek buatan manusia. pascamoden mahupun kontemporari. tajuk. Dalam strategi pertama iaitudiskripsi. Menerusi strategi ini. cahaya. Kebolehan menangani serta menghuraikan ketiga -tiga aspek ini akan memberi laluan kepada pen ghasilan kritikan yang lebih bermakna lagi berkesan. seperti pengolahan formal dan mengenal pasti imejan. dan penulis. menyediakan suatu inventori akan perkara-perkara utama itu. medium. Pendekatan jurnalistik pula berbentuk laporan. baik yang bersifat tradisi. alam semula jadi. Hal ini amat penting bagi membentuk pandangan dan pertimbangan kendiri oleh pengkritik. dan tarikh: jelasnya. Dia perlu mengumpul data-data asas atau data-data visual karya dan fakta-fakta pengkarya seperti biodata. dan separuh abstrak yang digunakan pengkarya bagi mengungkapkan bentuk dan makna karyanya. komposisi dan kandungan. bentuk. Pada tahap analisis karya. Pengkritik sewajarnya berupaya menganalisis pengolahan kompos karya dengan memberi tumpuan kepada prinsip dan isi unsur seni serta memahami kepelbagaian bentuk tatabahasa visual seperti abstrak. media dan teknik. pengkritik seharusnya berupaya m engenal pasti kepelbagaian hal benda dalam karya yang antara lain merangkumi figura. garis. contohnya dari sudut pengolahan komposisi. pengkritik perlu menganalisis fakta-fakta visual. realistik. penerangan dan penulisan diskriptif yang terbit dalam surat khabar dan majalah. warna. Pengeta huan pengkritik mengenai penggunaan media dan teknik akan .

. Dia juga sewajarnya bersifat terbuka. Knopf. The Philosophy of Art History. New Jersey: Prentice-Hall. untuk menjadi seorang pengkritik yang baik. Pertimbangan dari sudut formalisme adalah pertimbangan berasaskan aspek -aspek keindahan dan harmoni. dan fungsi. H. mahupun instrumentalisme" (Feldman. seseorang pengkritik berupaya melakukan interpretasi iaitu mengenal pasti kandungan sesebuah karya yang mengungkapkan sesuatu tema..W. Gaitskell. seseorang individu itu sewajarnya mempunyai pendidikan formal dalam bidang seni serta berpengetahuan luas. Rujukan Bender. C.. Contemporary Philosophy of Art . New York: Harcourt Brace and World Inc. sementara instrumentalisme bermaksud pertimbangan berdasarkan keberkesanan karya sebagai suatu wadah atau alat. bersedia untuk berkongsi pengalaman dan pengetahuan dengan khalayak. Justeru itu. J. sama ada secara lisan ataupun tulisan.mempertajamkan kritikannya kerana dia berupaya menyelami kaedah -kaedah pembentukan sesebuah karya dengan lebih mendalam. dan Al Hurwitz. 1993. Hauser. ekspresivisme.G. 1959. Rangkuman ketiga-tiga proses mengenal pasti dan menghuraikan aspek-aspek asas ini memungkinkan pengkritik membuat pertimbangan dan penilaian yang sewajarnya. Aspekaspek ini amat perlu bagi seseorang pengkritik dalam menghasilkan pertimbangan dan penilaian yang berbentuk "formalisme. Kritikan seni memerlukan daya kefahaman individu yang baik terhadap pelbagai aspek karya seni visual yang dibicarakan. and Blocker. pengkritik berusaha meletakkan bentuk dan makna karya pada konteksnya. New York: Alfred A. Dalam hal ini. makna. Dia seharusnya berupaya berkomunikasi dengan baik dan jelas. A. 1994). 1970. Children and Their Art. serta mempunyai kejelasan pemikiran dan ekspresi.D. contohnya dalam konteks sesuatu institusi. Berdasarkan analisis hal benda dan komposisi. masyarakat dan negara. ekspresivisme ialah pertimbangan berdasarkan keupayaan menyampaikan perasaan dan idea.

1998. 1989. Falsafah Kesusasteraan dan Seni Halus. Seni Lukis Moden Malaysia: Era Perintis hingga Era Pluralis. R. Kuala Lumpur: Utusan Publications and Distributors Sdn Bhd. The Philosophy of Art History dalam Eric Fernie.. M.. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. and Cayton.. A.H. 1959.au/discipline/fine-art/theory/analysis/panofsky. G. 1974. O. 2001. The History of Malay Editorial Cartoons (1930s- 1993). Longman Dictionary of Art. Visual Communication: Images with Messages. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Jakarta: Yayasan Umbi. Martin. Sejarah Seni: Zaman Pertengahan hingga Abad ke 20. Preble. Stinson... M. . Terjemahan Baharudin Ahmad. 2001. J.htm Lester. D. Oxford Advanced Learner's Dictionary of Current English .. H.newcastle. http://www. P.. Art History and Its Methods. The Meaning of Art. 1994. S.S. History of Art. R. 1993. Mendekati Seni Lukis dan Seni Reka. 2000. Bone. Katalog Pameran Rupa dan Jiwa: Kesinambungan Tradisi Dalam Seni Rupa Malaysia Sezaman. New York: Longman. Pointon. D. 1986. and Frank. Kuala Lumpur: Univision Press. Hornby. 1987.Hauser. Muliyadi Mahamood. 1959. Nasr. Art Forms. L. Kuala Lumpur: Balai Seni Lukis Negara. Longman... Muliyadi Mahamood. Estetika. New York: Phaidon Press Limited. Muliyadi Mahamood. Muliyadi Mahamood. A. Kuala Lumpur: Utusan Publications and Distributors Sdn Bhd. Ocvirk. 2000. Oxford University Press. H. Penguin Books.. O. 1993.edu. The Oxford Companion to Art . E.. Rupa dan Jiwa. Wigg. Osborne. 15 Jun-2 Julai. Oxford University Press.. 1999..Wadsworth Thomson Learning. Art Fundamentals: Theory and Practice. Mbiyo Saleh. S.. Read. 1979. P. McGraw-Hill. P. Preble. London and New York: Routledge. 2004. R.

dan Kleiner. Pandangan Islam tentang Kesenian. 1973. . 1989. 1996. Seni dan Seniman: Esei-esei Seni Halus. Kuala Lumpur: Dewan bahasa dan Pustaka. 1992. Zakaria Ali. G. 1991. "The Child's Language of Art" dalam In Child Art: The Beginnings of Self-Affirmation.Sidi Gazalba. Berkeley: Diable Press Inc. Re-Visions: New Perspectives of Art Criticism. Gardner's Art Through the Ages.. R. New Jersey: Prentice Hall. Edited by Milda Present Lewis.. F. Syed Ahmad Jamal. New York: Harcourt Brace College Publishers.. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Tansey. A. Stern. H. Rupa dan Jiwa. S. 1977. Smagula. Kuala Lumpur: Pustaka Antara.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->