FADHILAT SEORANG ISTERI Untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah subhanallah Taala untuk muslimah adalah terletak

pada tanggungjawab/peranan isteri terhadap suami.

Antara tanggungjawab yang wajib untuk isteri mendapat lebih pahala adalah seperti dibawah :1. Memberi/membuat segelas air untuk suami Fadhilat : mendapat pahala puasa sunat 1 tahun 2. Menyedia/memasak makanan yang mengenyangkan suami Fadhilat : mendapat pahala haji dan umrah 3. Perkhidmatan yang diberi pada suami Fadhilat : mendapa t pahala yang tidak putus-putus 4. Menghamilkan benih suami Fadhilat : mendapat pahala syahid 5. Isteri mandi Junub dengan suami Fadhilat : pahalanya seperti sedekah 1000 ekor kambing pada fakir miskin 6. Suami meninggal dunia dahulu dari isteri dan meninggalkan anak Fadhilat : Isteri mendidik anak itu menjadi seorang yg soleh/orang yang berguna dengan didikan agama yang sempurna. Maka suami tetap mendapat pahala dan menjadi benteng dari api neraka. dan sekiranya isteri berkahwin lain, suami yangg mening gal itu tetap dapat pahala sekiranya didikan Isteri pada anak -anak berterusan dengan baik. 7. Isteri yang memandang suami dengan harmoni dan menyukakan Fadhilat : seolah-olah berzikir kepada Allah 8. Sekiranya seorang isteri meninggal dunia dengan keredhaan suaminya dia terus masuk syurga!

serasa bagaikan setahun". Sesungguhnya. kalau anda masuk rumah sambil mengucapkan salam dengan lengkap agar anda meraih 30 kebaikan?!! Apa yang membebanimu. jika anda berdoa dan berkata: "Ya Allah perbaikilah isteriku dan berkatilah daku pada dirinya". Apakah melelahkanmu wahai hamba Allah. mencium pipinya serta bercumbu disaat anda menghampiri dirinya?!! Apakah memberatkanmu untuk mengangkat sesuap nasi dan meletakkannya di mulut isterimu. untuk tersenyum di hadapan isterimu dikala anda masuk bertemu isteri tercinta. . untuk merangkul isterimu. walaupun agak terpaksa. dan mengandungi pembohong yang dibolehkan?!! Tanyalah keadaan isterimu di saat anda masuk rumah!! Apakah memberatkanmu. jika anda menuturkan kepada isterimu di saat masuk rumah "Duhai kekasihku. semenjak Kanda keluar dari sisimu. suami WAHAI PARA SUAMI. maka anda mendapatkan pahala dari Allah. anda mendekati sang isteri tercinta dan menjimaknya. dari pagi sampai sekarang. agar anda mendapat pahala?!! Apakah termasuk susuh. karena Rasulullah bersabda: "Dan di air mani seseorang kalian ada sedekah".Santapan Jiwa: Renungan Buat Suami Dan Isteri Labels: isteri. agar anda meraih pahala dari Allah?!! Apakah membebanimu untuk berwajah yang berseri-seri tatkala anda melihat anak dan isterimu?!! Apakah menyulitkanmu wahai hamba Allah. jika anda menuturkan untaian kata-kata yang baik yang disenangi kekasihmu. Apakah membebanimu wahai hamba Allah. jika anda betul-betul mengharapkan pahala dari Allah walau anda letih dan lelah.

pahalanya tidak putus ganjaran dari Allah. 4. Seandainya anda mati dalam keadaan suamimu redha kepadamu. 6. Sekiranya anda hamil. 7. . Sekiranya anda mandi junub kerana bersetubuh dengan suamimu. pahalanya seperti anda bersedekah 1. pahalanya seperti anda berzikir kepada Allah. Sekiranya anda memElihara anak dengan baik. ianya menjadi benteng daripada api neraka. Sekiranya anda menyediakan minuman untuk diminum oleh suamimu. Perkhidmatan yang baik yang engkau berikan kepada suamimu. 2. Sekiranya anda memandang suamimu dengan pandangan harmonis. * Berhubungan badan mendapatkan pahala. 8. 5. maka pahalanya seperti berpuasa sunat selama setahun. (Di petik dari kitab : "Fiqhul Ta'aamul Baina Zawjain" karangan : Mushtofa 'Adawi) B) KETAHUILAH WAHAI WANITA ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1. Sekiranya anda menyedia dan menyiapkan makanan untuk dimakan oleh suamimu. pahalanya shahid. pahala haji dan umrah. * Mengucapkan salam mengandungi beberapa kebaikan.* Ucapan baik adalah sedekah. 3. * Wajah yang berseri dan senyum yang manis di hadapan isteri adalah sedekah.000 ekor kambing kepada fakir miskin. * Berjabat tangan mengugurkan dosa-dosa.

semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung... . sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.. Lahir saja bayi seluruh dosanya habis. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah. Satu lagi berita gembira untuk wanita. sayangilah mereka... Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin. isteri. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh.. Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya. Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga... Labels: Agama. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita... 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.maka syurgalah tempatmu. jadi 'kilang ' manusia. Hargailah isteri anda. perempuan Mulianya seorang isteri disisi Allah.. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya. Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan. Allah izinkan terus masuk Syurga... Biarlah buruk mana isteri anda. Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur... itu dianggap mati syahid.. suami dan anak-anak Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak. .. jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari..

She was not created from his head to top him.. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) ...dekat dengan hati lelaki untuk disayangi. Near his heart to be loved by him . Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Nor from his feet to be stepped upon. ganjaran Alah keatasnya jua... Woman was made from the rib of man.. kedua ibubapa kami. From beneath his arm to be protected by him. Didunia lagi. jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa .... jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. "Wahai Tuhan. Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah.lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita. She was made from his side to be close to him. kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. .... ku tak layak ke syurgamu . dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia". Kalau seorang isteri asyik merungut...mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.juga bukan dari tapak kaki. Sesingguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.. ampunkan dosa2 kami. kamilah hamba yang mengharap belas darimu . bersedekah. namun tak pula aku sanggup ke nerakamu.. Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu.. "Ya Allah. Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki.. segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain... Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya..

Dan yang peliknya ketika para pemuda telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. 2-³Dan kahwinikanlah orang-orang yang bujang diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. bersabda (mafhumnya):"Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah' . (An Nuur : 26) Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik. kamu pasti berjaya!" Marilah kita ucapkan kalimah ini: "Laa ilaaha illallah!" x 1 Santapan Jiwa: JANJI ALLAH BAGI ORG YANG MAHU BERKAHWIN. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Jika mereka miskin. Rasulullah saw. pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini. Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing. jadilah wanita yang solehah.Kubur itu gelap. cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah. maka perbaikilah diri. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui´. Amin. Allah akan memberikan mereka dengan kurniaan-Nya.. Labels: isu hangat. ³adakah cukup untuk . Dalam fikiran mereka terdetik. dan wanitawanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)´. Jadilah lelaki yang soleh.. kahwin 1-³Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji.. dan kalimah ini di sebelah yang satu lagi. (An Nur: 32) Sebagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang ketika akan berkahwin. Sebahagian mereka tetap ragu dengan harta yang mereka dapatkan dari gajinya. dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula).

4-³Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri. Ibnu Majah hadis no. Dan pertolongan Allah itu pasti datang.berkeluarga dengan gaji sekian?´. nescaya akan Kuperkenankan bagimu. bila tanggung jawab para pemuda bertambah ± dengan kewajiban menafkahi isteri-isteri dan anakanaknya ± maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. kemudian Allah memberinya rezeki yang melimpah-ruah dan mencukupkan segala kekurangannya? 3-³ Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka. iaitu seorang mujahid fi sabilillah. supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya. dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. kebanyakan mereka yang bermula dengan kemiskinan. seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang bernikah kerana ingin memelihara kehormatannya´. Kelak. dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi tuntutan berkeluarga. Sesungguhnya orang-orang yang memalingkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina dina¶ ´. Bukan besarnya wang ringgit yang perlu dibimbangkan. (Al Mu¶min : 60) Ini juga janji Allah µAzza wa Jalla. Ahmad 2: 251. Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang masih ragu untuk melangkah ke alam pernikahan kerana alasan ekonomi. maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah Shallallahu µalai hi wa sallam dalam hadis ini. 2518. tidak mempunyai apa-apa ketika menikah. Tidakkah kita lihat kenyataan di dalam masyarakat. Allah Maha Adil. dan Hakim 2: 160) Bagi siapa saja yang bernikah dengan niat menjaga kesucian dirinya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir´ (Ar Rum : 21) 5-³Dan Tuhanmu berfirman : µBerdoalah kepada-Ku. (HR. Allah akan menolong mereka yang berkahwin. Nasaei. bila kita berdoa kepada Allah . Tirmidzi. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah.

juga makan. ³Maka janganlah kamu mendatangi peramal-peramal nasib itu. Sebahagian orang ada juga yang menggunakan guna-guna dan sihir. . Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. merendahkan diri. dll. 3883). Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Sollallahu µalaihi wa sallam: ³Barang siapa yang mendatangi peramal nasib / dukun.´ (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. Cara-cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam´. minum dari usaha dan sumber yang haram. Sebahagian orang ketika jodohnya tidak sampai-sampai maka mereka pergi ke dukun-dukun dan bomoh berharap agar jodohnya lancar. mengakui bahwa Allah Maha Kaya. Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini kekuasaan Allah. mengangkat kedua tangan. taat dan sbgnya. Di antaranya adalah makan dan minum dari yang haram. dll. Diantaranya adalah ikhlas. mengakui bahwa Allah Maha Mendengar. cantik.´ (Hadis sahih riwayat Abu Daud (no. 3530). Ibnu Majah (no.nescaya akan diperkenankan-Nya. Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. lalu ia menanyakan sesuatu kepadanya. dll. dll. mengadap kiblat. Ahmad dan Hakim). pada waktu turun hujan. bersungguh-sungguh. 35). pada waktu antara azan dan iqamah. Dalam berdoa perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. ³Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna (sihir) itu adalah (hukumnya) syirik. melakukan apa yang diharamkan Allah. mengakui bahwa Allah itu tempat meminta. Di antaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana para malaikat turun dari langit dunia bersama-sama mengaminkan . Telah bersabda Nabi shallallahu µalaihi wa sallam. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pasangan hidup yang agamanya baik. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad) Telah bersabda Rasulullah sollallahu µalaihi wa sallam.

(Al Hajj : 40) 10-³Ingatlah. membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam. 8-³Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim dan . (Al Baqarah : 153) Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahwa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. 9-³Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Baik dengan berinfak di jalan-Nya.Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa´. Dengan itu semoga Allah menolong kita. maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi Sollallahu µalaihi wa sallam.6-´Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat´. dll.(Al Baqarah : 214) Itulah janji Allah. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surah AnNasyrah. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita. Juga harus solat sesuai Sunnahnya dan terbebas dari bid¶ah-bid¶ah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung tiba. sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat´. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan´. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya. nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu´. tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. Tentunya agar datang pertolongan Allah.(Muhammad : 7) Supaya Allah Tabaraka wa Ta¶ala menolong kita. (Alam Nasyrah : 5 ± 6) Ini juga janji Allah. Segalanya terasa sulit. maka kita tolong agama Allah. membantu penyelenggaraan pengajian. 7-³Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.

Cahayanya bergemerlapan. dan kerana ayahanda kamu... Di istana itu terdapat pelbagai kain sutera nipis dan tebal. bergelak ketawa dan ceria.. kenapa ragu dengan janji Allah? Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Posted by Admin at 10:35 AM SUATU malam ketika aku sedang nyenyak tidur tiba-tiba aku melihat seolaholah ayahanda menjelma di hadapanku.muslimah. tidak terdengar di telinga dan tidak pernah tersirat di hati. sentiasa tersenyum dan bergelak ketawa.." Malaikat itu terus membawa aku naik ke langit set erusnya sehingga memasuki sebuah tempat yang dipenuhi istana -istana yang lebih indah daripada sebelumnya. Juga terdapat selimut -selimut daripada sutera dengan pelbagai . Jadi. muncul pula para malaikat bersaf -saf lantas menarik tanganku. Ketika aku sedang memanggil-manggil ayahanda. Dalam setiap istana itu terdapat rumah-rumah berisi pelbagai perhiasan indah yang belum pernah dilihat mata. sudah lama tiada berita dari langit sejak ayahanda tiada!" Waktu itu aku terlalu rindu setelah beberapa hari ayahanda wafat. Dari celahan pintu -pintu istana tersebut menjelmalah para bidadari seolah -olah patung bernyawa yang sangat jelita. kami diciptakan. Bidadari itu berkata kepadaku: "Selamat datang wahai makhluk yang diciptakan syurga untuknya. Perasaan kasih pada ayahanda tidak dapat ditahan-tahankan lagi. Penghuni istana-istana ini sentiasa bergembira. lalu aku berteriak: "Ayah. Keindahan istana demi istana dan taman demi taman berjajaran di hadapan mata begitu mengasyikkan. Apabila aku mendongak temampaklah istana -istana indah yang dikelilingi taman-taman pawana serta anak-anak sungai mengalir saujana mata memandang. membawa aku naik ke langit.

warna dan corak. semua rasul. tempat paling tinggi dan tiada lagi syurga di atasnya. Tiba-tiba aku sudah berada di atas permaidani ayahandaku mencium Ayahanda berkata: yang terbentang berehat di di atas atas singgahsana. Bergembiralah. tidakkah engkau lihat apa yang telah dijanjika n Allah kepadamu dan yang akan engkau perolehi?" Ayahanda menunjukkan istana -istana yang disaluti bermacam-macam hiasan yang indah menawan serta berkilau-kilauan. Pelbagai jenis hidangan makanan. nabi. rasanya lebih manis daripada madu dan baunya lebih semerbak daripada kesturi. Di atas rak-rak kelihatan pelbagai jenis gelas diperbuat daripada emas dan perak yang sungguh menawan." ayahandaku?" lagi: mana Malaikat-malaikat menjawab: "Sebentar lagi ayahandamu akan datang menjemputmu!" Tidak lama kemudian aku ternampak istana-istana yang sangat putih dan permaidani yang tersangat indah. Ayahanda menarik tanganku dan dahiku "Selamat datang wahai berkali-kali.. Syurga Firdaus ini khas untuk singgahsana ayahandamu. Ayahanda berkata: "Inilah tempat tinggalmu. singgahsana Aku ternampak dikelilingi sedang tersebut sekelompok orang yang tidak dikenali. kediaman suamimu. para syuhada dan syiddiqun yang dicintai Allah. Pemandangan di taman-taman pula sungguh memukau dengan aliran sungai yang warnanya lebih putih daripada susu. puteriku!" Lalu ayahanda meletakkan aku di atas pangkuannya dan berkata lagi: "Wahai puteriku. Aku yang kehairanan dan takjub lantas bertanya: "Untuk siapakah tempat tempat indah sebegini dicipta? Apa mewangi Malaikat-malaikat itu nama sungai-sungai yang harum ini?" menjawab: "Tempat ini adalah Firdaus. buah buahan serta air minuman yang lazat dan enak tersedia untuk dimakan.. kedua -dua anakmu serta orang-orang yang mencintaimu dan mencintai mereka. engkau akan mengikut ayahanda datang ke sini beberapa . Sungai ini bernama Aku al-Kautsar bertanya yang telah Allah "Di janjikan kepada ayahandamu. saujana mata memandang.

. Umamah menyayangi anakku seperti aku menyayangi mereka. Aku tersenyum apabila melihat keranda itu. Aku berwasiat supaya jenazahku nanti dikebumikan pada malam hari agar tiada seorang pun yang marah apabila melihat jenazahku. Biarlah aku .. Aku juga memint a suamiku supaya menikahi Umamah. aman dan sentosa. Setelah merasa saat ajal hampir tiba aku membawa dua orang anakku menziarah makam ayahanda. Aku beritahu saat ajal hampir tiba. Selamat tinggal sayangku. Asma menunjukkan pelepah kurma basah untuk membuat usungan seperti yang dilihat dibuat di Habshah." Selepas berjumpa beberapa ketika dengan ayahanda. Aku tahu tidak lama lagi aku akan meninggalkan dunia fana ini untuk bersama ayahanda tercinta di akhirat yang kekal. Aku menceritakan mimpi tersebut pada suamiku dan juga pembantuku Asma binti Umays.. Tubuhku terasa sangat lemah untuk memijak. Aku akan mengikut langkah ayahanda beberapa hari lagi. Aku masih ingat ayahanda berkata perkara yang sama sebelum wafat . Lalu aku peluk dan cium kedua -duanya bertubi-tubi. Aku masih teringat -ingat bisikan ayahanda. saudara perempuanku. Tapi aku gagahi juga untuk bersembahyang dua rakaat antara mimbar dan makam ayahanda. Sayang. aku terjaga. Aku akan meninggalkan dua puteraku. puteraku dan suami tercinta.. Tubuhku menggigil dan terasa takut yang amat sangat. Perasaan sedih makin terasa selepas bermimpi bertemu ayahanda. ibumu terpaksa pergi dulu. Ayahanda menyahut pernah membisikkan panggilan bahawa akulah Ilahi orang pertama yang selepasnya. Sejak hari ayahanda wafat lagi aku selalu menangis dan bersedih." Aku berkata: "Kalau begitu senanglah hatiku dan bertambah rindu pada ayahanda.hari lagi. Tidak lama lagi jasadku akan berpisah dengan roh.

w. Jika aku tidak keluar. sejenis pengawet mayat yang ayahandaku biasa gunakan.a. dia terkejut apabila melihat wanita kurus cengkung itu meninggal dunia dalam sujudnya. perhatikanlah aku. Sumber: Mastika. Asma memanggil -manggil nama wanita itu tetapi tiada sebarang jawapan. Ketika penjaga itu masuk.. suamiku bersembahyang di masjid. wafat dan jenazahnya dimakamkan di perkuburan Baqi' di Madinah. "Wahai Asma. Inna lillahi *********** Aku dalam cerita di atas ialah Fatimah az -Zahra.menghadap Ilahi tanpa tangisan sesiapa. Kalau boleh aku mahu ti nggalkan dunia ini dalam bersujud Aku terus meninggalkan dua pada puteraku dan membiarkan Ilahi. Biarlah mereka berada di sisi makam ayahanda dan suamiku bersembahyang. Aku tidak sanggup melihat tangisan puteraku dan suamiku. Aku mengambil ramuan hanuth. Kemudian aku memakai kain sisa kapan ayahandaku. Selepas itu sekali lagi aku memanggil Asma binti Umays yang sentiasa mengurus dan merawatku. panggillah aku tiga kali dan aku akan menjawab panggilanmu. Fatimah meninggal dunia dalam usia 28 tahun setelah 40 hari Rasulullah s. anak Rasulullah dengan isteri pertamanya Siti Khadijah. Pada Asma aku berpesan. Mei 2006 . Tetapi jika aku tidak menjawab. Sekarang aku hendak masuk ke rumah membaringkan tub uhku sekejap. Masih adakah wanita solehah seperti Fatimah di zaman moden ini? wa inna ilaihi rajiun. Aku siramkan air ramuan itu ke seluruh tubuhku.. ketahuilah aku telah mengikut jejak langkah ayahandaku!" Setelah sejam berlalu.

Satukan hidupku dan hidupnya. .Rabbi.Resapkan rinduku pada rindunya..Dalam cintaMu Rabbi.Mekarkan cintaku bersama cintanya. Ku titipkan cintaku padaMu untuknya.....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful