FADHILAT SEORANG ISTERI Untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah subhanallah Taala untuk muslimah adalah terletak

pada tanggungjawab/peranan isteri terhadap suami.

Antara tanggungjawab yang wajib untuk isteri mendapat lebih pahala adalah seperti dibawah :1. Memberi/membuat segelas air untuk suami Fadhilat : mendapat pahala puasa sunat 1 tahun 2. Menyedia/memasak makanan yang mengenyangkan suami Fadhilat : mendapat pahala haji dan umrah 3. Perkhidmatan yang diberi pada suami Fadhilat : mendapa t pahala yang tidak putus-putus 4. Menghamilkan benih suami Fadhilat : mendapat pahala syahid 5. Isteri mandi Junub dengan suami Fadhilat : pahalanya seperti sedekah 1000 ekor kambing pada fakir miskin 6. Suami meninggal dunia dahulu dari isteri dan meninggalkan anak Fadhilat : Isteri mendidik anak itu menjadi seorang yg soleh/orang yang berguna dengan didikan agama yang sempurna. Maka suami tetap mendapat pahala dan menjadi benteng dari api neraka. dan sekiranya isteri berkahwin lain, suami yangg mening gal itu tetap dapat pahala sekiranya didikan Isteri pada anak -anak berterusan dengan baik. 7. Isteri yang memandang suami dengan harmoni dan menyukakan Fadhilat : seolah-olah berzikir kepada Allah 8. Sekiranya seorang isteri meninggal dunia dengan keredhaan suaminya dia terus masuk syurga!

Apakah melelahkanmu wahai hamba Allah. Apakah membebanimu wahai hamba Allah. walaupun agak terpaksa. untuk merangkul isterimu. jika anda berdoa dan berkata: "Ya Allah perbaikilah isteriku dan berkatilah daku pada dirinya". Sesungguhnya. agar anda mendapat pahala?!! Apakah termasuk susuh. anda mendekati sang isteri tercinta dan menjimaknya.Santapan Jiwa: Renungan Buat Suami Dan Isteri Labels: isteri. . semenjak Kanda keluar dari sisimu. kalau anda masuk rumah sambil mengucapkan salam dengan lengkap agar anda meraih 30 kebaikan?!! Apa yang membebanimu. jika anda menuturkan untaian kata-kata yang baik yang disenangi kekasihmu. dari pagi sampai sekarang. suami WAHAI PARA SUAMI. dan mengandungi pembohong yang dibolehkan?!! Tanyalah keadaan isterimu di saat anda masuk rumah!! Apakah memberatkanmu. jika anda menuturkan kepada isterimu di saat masuk rumah "Duhai kekasihku. jika anda betul-betul mengharapkan pahala dari Allah walau anda letih dan lelah. maka anda mendapatkan pahala dari Allah. mencium pipinya serta bercumbu disaat anda menghampiri dirinya?!! Apakah memberatkanmu untuk mengangkat sesuap nasi dan meletakkannya di mulut isterimu. untuk tersenyum di hadapan isterimu dikala anda masuk bertemu isteri tercinta. agar anda meraih pahala dari Allah?!! Apakah membebanimu untuk berwajah yang berseri-seri tatkala anda melihat anak dan isterimu?!! Apakah menyulitkanmu wahai hamba Allah. karena Rasulullah bersabda: "Dan di air mani seseorang kalian ada sedekah". serasa bagaikan setahun".

5. pahalanya tidak putus ganjaran dari Allah. * Berjabat tangan mengugurkan dosa-dosa. 4. 6. 2. pahalanya seperti anda bersedekah 1. maka pahalanya seperti berpuasa sunat selama setahun. Sekiranya anda menyedia dan menyiapkan makanan untuk dimakan oleh suamimu.* Ucapan baik adalah sedekah. * Berhubungan badan mendapatkan pahala. Sekiranya anda memElihara anak dengan baik. . Sekiranya anda memandang suamimu dengan pandangan harmonis. Sekiranya anda menyediakan minuman untuk diminum oleh suamimu. (Di petik dari kitab : "Fiqhul Ta'aamul Baina Zawjain" karangan : Mushtofa 'Adawi) B) KETAHUILAH WAHAI WANITA ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1. Sekiranya anda mandi junub kerana bersetubuh dengan suamimu. pahalanya shahid. 8. Seandainya anda mati dalam keadaan suamimu redha kepadamu. Sekiranya anda hamil. ianya menjadi benteng daripada api neraka. pahala haji dan umrah.000 ekor kambing kepada fakir miskin. pahalanya seperti anda berzikir kepada Allah. 7. 3. * Wajah yang berseri dan senyum yang manis di hadapan isteri adalah sedekah. * Mengucapkan salam mengandungi beberapa kebaikan. Perkhidmatan yang baik yang engkau berikan kepada suamimu.

Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin.. Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.. jadi 'kilang ' manusia. Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga..maka syurgalah tempatmu... sayangilah mereka. sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya. Satu lagi berita gembira untuk wanita. suami dan anak-anak Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita. isteri... . Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.. Allah izinkan terus masuk Syurga.. Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya.. Biarlah buruk mana isteri anda.. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung. Hargailah isteri anda.. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur. Labels: Agama. itu dianggap mati syahid.. Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan.. ... 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya. perempuan Mulianya seorang isteri disisi Allah..

ganjaran Alah keatasnya jua.lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita. jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa ... dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia". ampunkan dosa2 kami. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.... She was not created from his head to top him. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) .. jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.juga bukan dari tapak kaki..Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. "Ya Allah.. Nor from his feet to be stepped upon.. kedua ibubapa kami. Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki.mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini. bersedekah. Near his heart to be loved by him . kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. She was made from his side to be close to him.dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.. kamilah hamba yang mengharap belas darimu .. Kalau seorang isteri asyik merungut..... Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu.. ku tak layak ke syurgamu . "Wahai Tuhan. From beneath his arm to be protected by him. Woman was made from the rib of man. Didunia lagi.. .. namun tak pula aku sanggup ke nerakamu... Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah. Sesingguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.

2-³Dan kahwinikanlah orang-orang yang bujang diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin.Kubur itu gelap. cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah. pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini.. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui´. kamu pasti berjaya!" Marilah kita ucapkan kalimah ini: "Laa ilaaha illallah!" x 1 Santapan Jiwa: JANJI ALLAH BAGI ORG YANG MAHU BERKAHWIN. Jadilah lelaki yang soleh. (An Nuur : 26) Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik. ³adakah cukup untuk . Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing. jadilah wanita yang solehah.. Rasulullah saw. Labels: isu hangat. bersabda (mafhumnya):"Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah' . dan wanitawanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)´. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita.. Dan yang peliknya ketika para pemuda telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. maka perbaikilah diri. (An Nur: 32) Sebagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang ketika akan berkahwin. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula). Allah akan memberikan mereka dengan kurniaan-Nya. kahwin 1-³Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji. Sebahagian mereka tetap ragu dengan harta yang mereka dapatkan dari gajinya. Dalam fikiran mereka terdetik. dan kalimah ini di sebelah yang satu lagi. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Amin.

Ahmad 2: 251. Ibnu Majah hadis no. Kelak. nescaya akan Kuperkenankan bagimu. kebanyakan mereka yang bermula dengan kemiskinan. Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang masih ragu untuk melangkah ke alam pernikahan kerana alasan ekonomi. dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah. Bukan besarnya wang ringgit yang perlu dibimbangkan. bila kita berdoa kepada Allah . Allah akan menolong mereka yang berkahwin. Tidakkah kita lihat kenyataan di dalam masyarakat. supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya. (HR. iaitu seorang mujahid fi sabilillah. kemudian Allah memberinya rezeki yang melimpah-ruah dan mencukupkan segala kekurangannya? 3-³ Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka. Nasaei. maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah Shallallahu µalai hi wa sallam dalam hadis ini. bila tanggung jawab para pemuda bertambah ± dengan kewajiban menafkahi isteri-isteri dan anakanaknya ± maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir´ (Ar Rum : 21) 5-³Dan Tuhanmu berfirman : µBerdoalah kepada-Ku. dan Hakim 2: 160) Bagi siapa saja yang bernikah dengan niat menjaga kesucian dirinya. Tirmidzi. 2518. Allah Maha Adil. tidak mempunyai apa-apa ketika menikah. seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang bernikah kerana ingin memelihara kehormatannya´. Dan pertolongan Allah itu pasti datang. dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi tuntutan berkeluarga. 4-³Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri. Sesungguhnya orang-orang yang memalingkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina dina¶ ´.berkeluarga dengan gaji sekian?´. (Al Mu¶min : 60) Ini juga janji Allah µAzza wa Jalla.

lalu ia menanyakan sesuatu kepadanya. Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Sollallahu µalaihi wa sallam: ³Barang siapa yang mendatangi peramal nasib / dukun. cantik. dll. pada waktu turun hujan. mengadap kiblat. Cara-cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. Sebahagian orang ketika jodohnya tidak sampai-sampai maka mereka pergi ke dukun-dukun dan bomoh berharap agar jodohnya lancar. dll. dll. Dalam berdoa perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. Ahmad dan Hakim).nescaya akan diperkenankan-Nya. pada waktu antara azan dan iqamah. dll. taat dan sbgnya. Di antaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana para malaikat turun dari langit dunia bersama-sama mengaminkan .´ (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini kekuasaan Allah. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad) Telah bersabda Rasulullah sollallahu µalaihi wa sallam. Di antaranya adalah makan dan minum dari yang haram. maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam´. ³Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna (sihir) itu adalah (hukumnya) syirik. ³Maka janganlah kamu mendatangi peramal-peramal nasib itu. 3530). merendahkan diri. mengangkat kedua tangan. Ibnu Majah (no. melakukan apa yang diharamkan Allah. 3883). 35). mengakui bahwa Allah itu tempat meminta. . mengakui bahwa Allah Maha Mendengar. Telah bersabda Nabi shallallahu µalaihi wa sallam. minum dari usaha dan sumber yang haram.´ (Hadis sahih riwayat Abu Daud (no. Diantaranya adalah ikhlas. juga makan. bersungguh-sungguh. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pasangan hidup yang agamanya baik. Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Sebahagian orang ada juga yang menggunakan guna-guna dan sihir. mengakui bahwa Allah Maha Kaya.

membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam. tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita. maka kita tolong agama Allah. dll. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya. (Al Hajj : 40) 10-³Ingatlah. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surah AnNasyrah. Dengan itu semoga Allah menolong kita. maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi Sollallahu µalaihi wa sallam. 8-³Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah. Segalanya terasa sulit.Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa´. nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu´. membantu penyelenggaraan pengajian.6-´Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat´. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. 9-³Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. (Al Baqarah : 153) Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat. sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat´.(Al Baqarah : 214) Itulah janji Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung tiba. Baik dengan berinfak di jalan-Nya. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahwa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Tentunya agar datang pertolongan Allah. 7-³Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim dan . sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan´.(Muhammad : 7) Supaya Allah Tabaraka wa Ta¶ala menolong kita. (Alam Nasyrah : 5 ± 6) Ini juga janji Allah. Juga harus solat sesuai Sunnahnya dan terbebas dari bid¶ah-bid¶ah.

Di istana itu terdapat pelbagai kain sutera nipis dan tebal. Dari celahan pintu -pintu istana tersebut menjelmalah para bidadari seolah -olah patung bernyawa yang sangat jelita. muncul pula para malaikat bersaf -saf lantas menarik tanganku.. Ketika aku sedang memanggil-manggil ayahanda. Perasaan kasih pada ayahanda tidak dapat ditahan-tahankan lagi. Bidadari itu berkata kepadaku: "Selamat datang wahai makhluk yang diciptakan syurga untuknya. Dalam setiap istana itu terdapat rumah-rumah berisi pelbagai perhiasan indah yang belum pernah dilihat mata. Penghuni istana-istana ini sentiasa bergembira." Malaikat itu terus membawa aku naik ke langit set erusnya sehingga memasuki sebuah tempat yang dipenuhi istana -istana yang lebih indah daripada sebelumnya. membawa aku naik ke langit.muslimah. Keindahan istana demi istana dan taman demi taman berjajaran di hadapan mata begitu mengasyikkan.. bergelak ketawa dan ceria. Apabila aku mendongak temampaklah istana -istana indah yang dikelilingi taman-taman pawana serta anak-anak sungai mengalir saujana mata memandang. Jadi. kenapa ragu dengan janji Allah? Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Posted by Admin at 10:35 AM SUATU malam ketika aku sedang nyenyak tidur tiba-tiba aku melihat seolaholah ayahanda menjelma di hadapanku. Cahayanya bergemerlapan.. kami diciptakan.. dan kerana ayahanda kamu. lalu aku berteriak: "Ayah. sentiasa tersenyum dan bergelak ketawa. tidak terdengar di telinga dan tidak pernah tersirat di hati. sudah lama tiada berita dari langit sejak ayahanda tiada!" Waktu itu aku terlalu rindu setelah beberapa hari ayahanda wafat. Juga terdapat selimut -selimut daripada sutera dengan pelbagai .

Aku yang kehairanan dan takjub lantas bertanya: "Untuk siapakah tempat tempat indah sebegini dicipta? Apa mewangi Malaikat-malaikat itu nama sungai-sungai yang harum ini?" menjawab: "Tempat ini adalah Firdaus. Tiba-tiba aku sudah berada di atas permaidani ayahandaku mencium Ayahanda berkata: yang terbentang berehat di di atas atas singgahsana. Di atas rak-rak kelihatan pelbagai jenis gelas diperbuat daripada emas dan perak yang sungguh menawan. tempat paling tinggi dan tiada lagi syurga di atasnya. kedua -dua anakmu serta orang-orang yang mencintaimu dan mencintai mereka. tidakkah engkau lihat apa yang telah dijanjika n Allah kepadamu dan yang akan engkau perolehi?" Ayahanda menunjukkan istana -istana yang disaluti bermacam-macam hiasan yang indah menawan serta berkilau-kilauan." ayahandaku?" lagi: mana Malaikat-malaikat menjawab: "Sebentar lagi ayahandamu akan datang menjemputmu!" Tidak lama kemudian aku ternampak istana-istana yang sangat putih dan permaidani yang tersangat indah. Pemandangan di taman-taman pula sungguh memukau dengan aliran sungai yang warnanya lebih putih daripada susu. Pelbagai jenis hidangan makanan. Syurga Firdaus ini khas untuk singgahsana ayahandamu. Ayahanda berkata: "Inilah tempat tinggalmu. Ayahanda menarik tanganku dan dahiku "Selamat datang wahai berkali-kali. rasanya lebih manis daripada madu dan baunya lebih semerbak daripada kesturi.warna dan corak.. saujana mata memandang. Bergembiralah. buah buahan serta air minuman yang lazat dan enak tersedia untuk dimakan. nabi. semua rasul. para syuhada dan syiddiqun yang dicintai Allah. kediaman suamimu. puteriku!" Lalu ayahanda meletakkan aku di atas pangkuannya dan berkata lagi: "Wahai puteriku.. Sungai ini bernama Aku al-Kautsar bertanya yang telah Allah "Di janjikan kepada ayahandamu. engkau akan mengikut ayahanda datang ke sini beberapa . singgahsana Aku ternampak dikelilingi sedang tersebut sekelompok orang yang tidak dikenali.

Aku tahu tidak lama lagi aku akan meninggalkan dunia fana ini untuk bersama ayahanda tercinta di akhirat yang kekal." Aku berkata: "Kalau begitu senanglah hatiku dan bertambah rindu pada ayahanda. puteraku dan suami tercinta. Tidak lama lagi jasadku akan berpisah dengan roh. Sejak hari ayahanda wafat lagi aku selalu menangis dan bersedih. Biarlah aku . aman dan sentosa. Tubuhku terasa sangat lemah untuk memijak. saudara perempuanku.. Aku juga memint a suamiku supaya menikahi Umamah. Aku akan mengikut langkah ayahanda beberapa hari lagi. Tubuhku menggigil dan terasa takut yang amat sangat. Tapi aku gagahi juga untuk bersembahyang dua rakaat antara mimbar dan makam ayahanda. Aku akan meninggalkan dua puteraku. ibumu terpaksa pergi dulu. Ayahanda menyahut pernah membisikkan panggilan bahawa akulah Ilahi orang pertama yang selepasnya... Lalu aku peluk dan cium kedua -duanya bertubi-tubi. Selamat tinggal sayangku. Perasaan sedih makin terasa selepas bermimpi bertemu ayahanda. Umamah menyayangi anakku seperti aku menyayangi mereka. Setelah merasa saat ajal hampir tiba aku membawa dua orang anakku menziarah makam ayahanda. Sayang. Asma menunjukkan pelepah kurma basah untuk membuat usungan seperti yang dilihat dibuat di Habshah. aku terjaga. Aku menceritakan mimpi tersebut pada suamiku dan juga pembantuku Asma binti Umays. Aku tersenyum apabila melihat keranda itu.hari lagi. Aku beritahu saat ajal hampir tiba.. Aku berwasiat supaya jenazahku nanti dikebumikan pada malam hari agar tiada seorang pun yang marah apabila melihat jenazahku. Aku masih teringat -ingat bisikan ayahanda. Aku masih ingat ayahanda berkata perkara yang sama sebelum wafat ." Selepas berjumpa beberapa ketika dengan ayahanda.

Sekarang aku hendak masuk ke rumah membaringkan tub uhku sekejap. "Wahai Asma.. Inna lillahi *********** Aku dalam cerita di atas ialah Fatimah az -Zahra. Masih adakah wanita solehah seperti Fatimah di zaman moden ini? wa inna ilaihi rajiun. sejenis pengawet mayat yang ayahandaku biasa gunakan. ketahuilah aku telah mengikut jejak langkah ayahandaku!" Setelah sejam berlalu. Biarlah mereka berada di sisi makam ayahanda dan suamiku bersembahyang. panggillah aku tiga kali dan aku akan menjawab panggilanmu. Ketika penjaga itu masuk. dia terkejut apabila melihat wanita kurus cengkung itu meninggal dunia dalam sujudnya.menghadap Ilahi tanpa tangisan sesiapa. perhatikanlah aku. wafat dan jenazahnya dimakamkan di perkuburan Baqi' di Madinah. Asma memanggil -manggil nama wanita itu tetapi tiada sebarang jawapan. anak Rasulullah dengan isteri pertamanya Siti Khadijah. Mei 2006 . Aku mengambil ramuan hanuth. Kalau boleh aku mahu ti nggalkan dunia ini dalam bersujud Aku terus meninggalkan dua pada puteraku dan membiarkan Ilahi. Tetapi jika aku tidak menjawab.w.. Selepas itu sekali lagi aku memanggil Asma binti Umays yang sentiasa mengurus dan merawatku.a. Aku tidak sanggup melihat tangisan puteraku dan suamiku. Sumber: Mastika. Aku siramkan air ramuan itu ke seluruh tubuhku. suamiku bersembahyang di masjid. Jika aku tidak keluar. Fatimah meninggal dunia dalam usia 28 tahun setelah 40 hari Rasulullah s. Pada Asma aku berpesan. Kemudian aku memakai kain sisa kapan ayahandaku.

.Mekarkan cintaku bersama cintanya.Satukan hidupku dan hidupnya.. Ku titipkan cintaku padaMu untuknya..Rabbi... .Dalam cintaMu Rabbi.Resapkan rinduku pada rindunya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful