FADHILAT SEORANG ISTERI Untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah subhanallah Taala untuk muslimah adalah terletak

pada tanggungjawab/peranan isteri terhadap suami.

Antara tanggungjawab yang wajib untuk isteri mendapat lebih pahala adalah seperti dibawah :1. Memberi/membuat segelas air untuk suami Fadhilat : mendapat pahala puasa sunat 1 tahun 2. Menyedia/memasak makanan yang mengenyangkan suami Fadhilat : mendapat pahala haji dan umrah 3. Perkhidmatan yang diberi pada suami Fadhilat : mendapa t pahala yang tidak putus-putus 4. Menghamilkan benih suami Fadhilat : mendapat pahala syahid 5. Isteri mandi Junub dengan suami Fadhilat : pahalanya seperti sedekah 1000 ekor kambing pada fakir miskin 6. Suami meninggal dunia dahulu dari isteri dan meninggalkan anak Fadhilat : Isteri mendidik anak itu menjadi seorang yg soleh/orang yang berguna dengan didikan agama yang sempurna. Maka suami tetap mendapat pahala dan menjadi benteng dari api neraka. dan sekiranya isteri berkahwin lain, suami yangg mening gal itu tetap dapat pahala sekiranya didikan Isteri pada anak -anak berterusan dengan baik. 7. Isteri yang memandang suami dengan harmoni dan menyukakan Fadhilat : seolah-olah berzikir kepada Allah 8. Sekiranya seorang isteri meninggal dunia dengan keredhaan suaminya dia terus masuk syurga!

jika anda menuturkan untaian kata-kata yang baik yang disenangi kekasihmu. maka anda mendapatkan pahala dari Allah. jika anda betul-betul mengharapkan pahala dari Allah walau anda letih dan lelah. jika anda menuturkan kepada isterimu di saat masuk rumah "Duhai kekasihku. untuk merangkul isterimu. semenjak Kanda keluar dari sisimu. Sesungguhnya. suami WAHAI PARA SUAMI. walaupun agak terpaksa. anda mendekati sang isteri tercinta dan menjimaknya. dan mengandungi pembohong yang dibolehkan?!! Tanyalah keadaan isterimu di saat anda masuk rumah!! Apakah memberatkanmu. jika anda berdoa dan berkata: "Ya Allah perbaikilah isteriku dan berkatilah daku pada dirinya". agar anda mendapat pahala?!! Apakah termasuk susuh. karena Rasulullah bersabda: "Dan di air mani seseorang kalian ada sedekah". mencium pipinya serta bercumbu disaat anda menghampiri dirinya?!! Apakah memberatkanmu untuk mengangkat sesuap nasi dan meletakkannya di mulut isterimu. kalau anda masuk rumah sambil mengucapkan salam dengan lengkap agar anda meraih 30 kebaikan?!! Apa yang membebanimu. untuk tersenyum di hadapan isterimu dikala anda masuk bertemu isteri tercinta. Apakah melelahkanmu wahai hamba Allah. Apakah membebanimu wahai hamba Allah.Santapan Jiwa: Renungan Buat Suami Dan Isteri Labels: isteri. serasa bagaikan setahun". dari pagi sampai sekarang. . agar anda meraih pahala dari Allah?!! Apakah membebanimu untuk berwajah yang berseri-seri tatkala anda melihat anak dan isterimu?!! Apakah menyulitkanmu wahai hamba Allah.

3. ianya menjadi benteng daripada api neraka. 2.* Ucapan baik adalah sedekah. pahalanya shahid. pahalanya tidak putus ganjaran dari Allah. Sekiranya anda memElihara anak dengan baik. * Wajah yang berseri dan senyum yang manis di hadapan isteri adalah sedekah. 7. pahala haji dan umrah. * Berjabat tangan mengugurkan dosa-dosa. 4. maka pahalanya seperti berpuasa sunat selama setahun. 5. 6. * Mengucapkan salam mengandungi beberapa kebaikan. Perkhidmatan yang baik yang engkau berikan kepada suamimu. Sekiranya anda menyedia dan menyiapkan makanan untuk dimakan oleh suamimu. Sekiranya anda mandi junub kerana bersetubuh dengan suamimu. . Sekiranya anda memandang suamimu dengan pandangan harmonis. * Berhubungan badan mendapatkan pahala. Sekiranya anda hamil. pahalanya seperti anda berzikir kepada Allah.000 ekor kambing kepada fakir miskin. Seandainya anda mati dalam keadaan suamimu redha kepadamu. Sekiranya anda menyediakan minuman untuk diminum oleh suamimu. pahalanya seperti anda bersedekah 1. 8. (Di petik dari kitab : "Fiqhul Ta'aamul Baina Zawjain" karangan : Mushtofa 'Adawi) B) KETAHUILAH WAHAI WANITA ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1.

. .. Lahir saja bayi seluruh dosanya habis. suami dan anak-anak Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak. . Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga. Hargailah isteri anda. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang. Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..maka syurgalah tempatmu. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin. Satu lagi berita gembira untuk wanita. Allah izinkan terus masuk Syurga.. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh... Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung. Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan. Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya. perempuan Mulianya seorang isteri disisi Allah. isteri. Biarlah buruk mana isteri anda. jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah.. Labels: Agama. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.. sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya... Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita. jadi 'kilang ' manusia.. itu dianggap mati syahid... sayangilah mereka.....

"Ya Allah. .dekat dengan hati lelaki untuk disayangi. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. She was made from his side to be close to him. jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa . ku tak layak ke syurgamu . kamilah hamba yang mengharap belas darimu .lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita.mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini....Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. She was not created from his head to top him... Didunia lagi.. ampunkan dosa2 kami. kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Woman was made from the rib of man.. ganjaran Alah keatasnya jua.. Nor from his feet to be stepped upon... Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki. bersedekah. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya.. Sesingguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) . Kalau seorang isteri asyik merungut.... Near his heart to be loved by him . dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia".... Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah. From beneath his arm to be protected by him.... jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. kedua ibubapa kami. Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu.. "Wahai Tuhan. segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. namun tak pula aku sanggup ke nerakamu.juga bukan dari tapak kaki.

. (An Nuur : 26) Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik. Dan yang peliknya ketika para pemuda telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. dan wanitawanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)´. kamu pasti berjaya!" Marilah kita ucapkan kalimah ini: "Laa ilaaha illallah!" x 1 Santapan Jiwa: JANJI ALLAH BAGI ORG YANG MAHU BERKAHWIN. bersabda (mafhumnya):"Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah' .. ³adakah cukup untuk . Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui´. kahwin 1-³Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. (An Nur: 32) Sebagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang ketika akan berkahwin. 2-³Dan kahwinikanlah orang-orang yang bujang diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah. jadilah wanita yang solehah. dan kalimah ini di sebelah yang satu lagi. maka perbaikilah diri. Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing. Labels: isu hangat.Kubur itu gelap. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Dalam fikiran mereka terdetik. dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula). Rasulullah saw. pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini. Amin. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. Allah akan memberikan mereka dengan kurniaan-Nya. Sebahagian mereka tetap ragu dengan harta yang mereka dapatkan dari gajinya. Jika mereka miskin. Jadilah lelaki yang soleh..

bila kita berdoa kepada Allah . dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Nasaei. nescaya akan Kuperkenankan bagimu. 4-³Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri. (HR. 2518. dan Hakim 2: 160) Bagi siapa saja yang bernikah dengan niat menjaga kesucian dirinya.berkeluarga dengan gaji sekian?´. Sesungguhnya orang-orang yang memalingkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina dina¶ ´. Ibnu Majah hadis no. Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang masih ragu untuk melangkah ke alam pernikahan kerana alasan ekonomi. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir´ (Ar Rum : 21) 5-³Dan Tuhanmu berfirman : µBerdoalah kepada-Ku. iaitu seorang mujahid fi sabilillah. Tidakkah kita lihat kenyataan di dalam masyarakat. Kelak. Tirmidzi. Ahmad 2: 251. kemudian Allah memberinya rezeki yang melimpah-ruah dan mencukupkan segala kekurangannya? 3-³ Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka. Dan pertolongan Allah itu pasti datang. seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang bernikah kerana ingin memelihara kehormatannya´. Bukan besarnya wang ringgit yang perlu dibimbangkan. supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya. tidak mempunyai apa-apa ketika menikah. kebanyakan mereka yang bermula dengan kemiskinan. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah. Allah akan menolong mereka yang berkahwin. bila tanggung jawab para pemuda bertambah ± dengan kewajiban menafkahi isteri-isteri dan anakanaknya ± maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah Shallallahu µalai hi wa sallam dalam hadis ini. Allah Maha Adil. dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi tuntutan berkeluarga. (Al Mu¶min : 60) Ini juga janji Allah µAzza wa Jalla.

maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam´. Sebahagian orang ketika jodohnya tidak sampai-sampai maka mereka pergi ke dukun-dukun dan bomoh berharap agar jodohnya lancar. Dalam berdoa perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. mengakui bahwa Allah Maha Mendengar. pada waktu turun hujan. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad) Telah bersabda Rasulullah sollallahu µalaihi wa sallam. melakukan apa yang diharamkan Allah. Ibnu Majah (no. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pasangan hidup yang agamanya baik. taat dan sbgnya. Cara-cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. Ahmad dan Hakim). 3883). 35). Di antaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana para malaikat turun dari langit dunia bersama-sama mengaminkan . ³Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna (sihir) itu adalah (hukumnya) syirik. Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Sollallahu µalaihi wa sallam: ³Barang siapa yang mendatangi peramal nasib / dukun. Telah bersabda Nabi shallallahu µalaihi wa sallam. minum dari usaha dan sumber yang haram. dll. Diantaranya adalah ikhlas. bersungguh-sungguh. cantik.´ (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. dll. ³Maka janganlah kamu mendatangi peramal-peramal nasib itu. Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. dll. mengakui bahwa Allah Maha Kaya. 3530). mengangkat kedua tangan. Di antaranya adalah makan dan minum dari yang haram.´ (Hadis sahih riwayat Abu Daud (no. mengadap kiblat. juga makan. Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini kekuasaan Allah. . Sebahagian orang ada juga yang menggunakan guna-guna dan sihir. mengakui bahwa Allah itu tempat meminta. pada waktu antara azan dan iqamah.nescaya akan diperkenankan-Nya. dll. lalu ia menanyakan sesuatu kepadanya. merendahkan diri.

(Muhammad : 7) Supaya Allah Tabaraka wa Ta¶ala menolong kita. Baik dengan berinfak di jalan-Nya. (Al Hajj : 40) 10-³Ingatlah. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surah AnNasyrah. tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. 8-³Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahwa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Tentunya agar datang pertolongan Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung tiba. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya. maka kita tolong agama Allah. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan´. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. membantu penyelenggaraan pengajian.(Al Baqarah : 214) Itulah janji Allah. membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam. dll. maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi Sollallahu µalaihi wa sallam. Segalanya terasa sulit. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim dan . 7-³Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu´. 9-³Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. (Al Baqarah : 153) Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat. (Alam Nasyrah : 5 ± 6) Ini juga janji Allah.6-´Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat´. sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat´.Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa´. Dengan itu semoga Allah menolong kita. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita. Juga harus solat sesuai Sunnahnya dan terbebas dari bid¶ah-bid¶ah.

Di istana itu terdapat pelbagai kain sutera nipis dan tebal. Apabila aku mendongak temampaklah istana -istana indah yang dikelilingi taman-taman pawana serta anak-anak sungai mengalir saujana mata memandang. Dalam setiap istana itu terdapat rumah-rumah berisi pelbagai perhiasan indah yang belum pernah dilihat mata. bergelak ketawa dan ceria.. dan kerana ayahanda kamu. lalu aku berteriak: "Ayah. sentiasa tersenyum dan bergelak ketawa. kami diciptakan." Malaikat itu terus membawa aku naik ke langit set erusnya sehingga memasuki sebuah tempat yang dipenuhi istana -istana yang lebih indah daripada sebelumnya. sudah lama tiada berita dari langit sejak ayahanda tiada!" Waktu itu aku terlalu rindu setelah beberapa hari ayahanda wafat. Cahayanya bergemerlapan. Keindahan istana demi istana dan taman demi taman berjajaran di hadapan mata begitu mengasyikkan. muncul pula para malaikat bersaf -saf lantas menarik tanganku. membawa aku naik ke langit..muslimah. Juga terdapat selimut -selimut daripada sutera dengan pelbagai . Jadi. kenapa ragu dengan janji Allah? Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Posted by Admin at 10:35 AM SUATU malam ketika aku sedang nyenyak tidur tiba-tiba aku melihat seolaholah ayahanda menjelma di hadapanku. Ketika aku sedang memanggil-manggil ayahanda. Penghuni istana-istana ini sentiasa bergembira. Perasaan kasih pada ayahanda tidak dapat ditahan-tahankan lagi. Bidadari itu berkata kepadaku: "Selamat datang wahai makhluk yang diciptakan syurga untuknya. Dari celahan pintu -pintu istana tersebut menjelmalah para bidadari seolah -olah patung bernyawa yang sangat jelita.. tidak terdengar di telinga dan tidak pernah tersirat di hati..

Tiba-tiba aku sudah berada di atas permaidani ayahandaku mencium Ayahanda berkata: yang terbentang berehat di di atas atas singgahsana. singgahsana Aku ternampak dikelilingi sedang tersebut sekelompok orang yang tidak dikenali. Sungai ini bernama Aku al-Kautsar bertanya yang telah Allah "Di janjikan kepada ayahandamu. tidakkah engkau lihat apa yang telah dijanjika n Allah kepadamu dan yang akan engkau perolehi?" Ayahanda menunjukkan istana -istana yang disaluti bermacam-macam hiasan yang indah menawan serta berkilau-kilauan. rasanya lebih manis daripada madu dan baunya lebih semerbak daripada kesturi. Aku yang kehairanan dan takjub lantas bertanya: "Untuk siapakah tempat tempat indah sebegini dicipta? Apa mewangi Malaikat-malaikat itu nama sungai-sungai yang harum ini?" menjawab: "Tempat ini adalah Firdaus. Di atas rak-rak kelihatan pelbagai jenis gelas diperbuat daripada emas dan perak yang sungguh menawan. engkau akan mengikut ayahanda datang ke sini beberapa .. Pemandangan di taman-taman pula sungguh memukau dengan aliran sungai yang warnanya lebih putih daripada susu. nabi. Pelbagai jenis hidangan makanan. Ayahanda berkata: "Inilah tempat tinggalmu.. para syuhada dan syiddiqun yang dicintai Allah. Ayahanda menarik tanganku dan dahiku "Selamat datang wahai berkali-kali. Syurga Firdaus ini khas untuk singgahsana ayahandamu. puteriku!" Lalu ayahanda meletakkan aku di atas pangkuannya dan berkata lagi: "Wahai puteriku.warna dan corak. buah buahan serta air minuman yang lazat dan enak tersedia untuk dimakan. kediaman suamimu. semua rasul." ayahandaku?" lagi: mana Malaikat-malaikat menjawab: "Sebentar lagi ayahandamu akan datang menjemputmu!" Tidak lama kemudian aku ternampak istana-istana yang sangat putih dan permaidani yang tersangat indah. saujana mata memandang. kedua -dua anakmu serta orang-orang yang mencintaimu dan mencintai mereka. Bergembiralah. tempat paling tinggi dan tiada lagi syurga di atasnya.

Aku juga memint a suamiku supaya menikahi Umamah. Ayahanda menyahut pernah membisikkan panggilan bahawa akulah Ilahi orang pertama yang selepasnya." Aku berkata: "Kalau begitu senanglah hatiku dan bertambah rindu pada ayahanda." Selepas berjumpa beberapa ketika dengan ayahanda. ibumu terpaksa pergi dulu. puteraku dan suami tercinta. Tubuhku menggigil dan terasa takut yang amat sangat.. Perasaan sedih makin terasa selepas bermimpi bertemu ayahanda. aku terjaga. Aku masih ingat ayahanda berkata perkara yang sama sebelum wafat . Aku masih teringat -ingat bisikan ayahanda. Selamat tinggal sayangku. Aku akan meninggalkan dua puteraku.hari lagi. Aku beritahu saat ajal hampir tiba.. Setelah merasa saat ajal hampir tiba aku membawa dua orang anakku menziarah makam ayahanda.. Aku menceritakan mimpi tersebut pada suamiku dan juga pembantuku Asma binti Umays. Lalu aku peluk dan cium kedua -duanya bertubi-tubi. Aku akan mengikut langkah ayahanda beberapa hari lagi. Asma menunjukkan pelepah kurma basah untuk membuat usungan seperti yang dilihat dibuat di Habshah. Aku tersenyum apabila melihat keranda itu. aman dan sentosa. saudara perempuanku. Tapi aku gagahi juga untuk bersembahyang dua rakaat antara mimbar dan makam ayahanda. Aku berwasiat supaya jenazahku nanti dikebumikan pada malam hari agar tiada seorang pun yang marah apabila melihat jenazahku. Umamah menyayangi anakku seperti aku menyayangi mereka. Sejak hari ayahanda wafat lagi aku selalu menangis dan bersedih.. Sayang. Tidak lama lagi jasadku akan berpisah dengan roh. Biarlah aku . Tubuhku terasa sangat lemah untuk memijak. Aku tahu tidak lama lagi aku akan meninggalkan dunia fana ini untuk bersama ayahanda tercinta di akhirat yang kekal.

Tetapi jika aku tidak menjawab. Selepas itu sekali lagi aku memanggil Asma binti Umays yang sentiasa mengurus dan merawatku. wafat dan jenazahnya dimakamkan di perkuburan Baqi' di Madinah. Aku tidak sanggup melihat tangisan puteraku dan suamiku. Aku siramkan air ramuan itu ke seluruh tubuhku. Fatimah meninggal dunia dalam usia 28 tahun setelah 40 hari Rasulullah s. Kalau boleh aku mahu ti nggalkan dunia ini dalam bersujud Aku terus meninggalkan dua pada puteraku dan membiarkan Ilahi. Kemudian aku memakai kain sisa kapan ayahandaku. Aku mengambil ramuan hanuth. ketahuilah aku telah mengikut jejak langkah ayahandaku!" Setelah sejam berlalu. Sumber: Mastika. sejenis pengawet mayat yang ayahandaku biasa gunakan. Jika aku tidak keluar.a. dia terkejut apabila melihat wanita kurus cengkung itu meninggal dunia dalam sujudnya. Masih adakah wanita solehah seperti Fatimah di zaman moden ini? wa inna ilaihi rajiun. panggillah aku tiga kali dan aku akan menjawab panggilanmu..w. Pada Asma aku berpesan. Inna lillahi *********** Aku dalam cerita di atas ialah Fatimah az -Zahra. Sekarang aku hendak masuk ke rumah membaringkan tub uhku sekejap.. perhatikanlah aku. Asma memanggil -manggil nama wanita itu tetapi tiada sebarang jawapan. Mei 2006 . Ketika penjaga itu masuk. Biarlah mereka berada di sisi makam ayahanda dan suamiku bersembahyang. "Wahai Asma. suamiku bersembahyang di masjid.menghadap Ilahi tanpa tangisan sesiapa. anak Rasulullah dengan isteri pertamanya Siti Khadijah.

Ku titipkan cintaku padaMu untuknya.. ....Satukan hidupku dan hidupnya.Mekarkan cintaku bersama cintanya.Rabbi.Dalam cintaMu Rabbi.Resapkan rinduku pada rindunya..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful