P. 1
FADHILAT SEORANG ISTERI

FADHILAT SEORANG ISTERI

|Views: 14|Likes:

More info:

Published by: Efa Liyana Binti Nordin on Mar 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/21/2011

pdf

text

original

FADHILAT SEORANG ISTERI Untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah subhanallah Taala untuk muslimah adalah terletak

pada tanggungjawab/peranan isteri terhadap suami.

Antara tanggungjawab yang wajib untuk isteri mendapat lebih pahala adalah seperti dibawah :1. Memberi/membuat segelas air untuk suami Fadhilat : mendapat pahala puasa sunat 1 tahun 2. Menyedia/memasak makanan yang mengenyangkan suami Fadhilat : mendapat pahala haji dan umrah 3. Perkhidmatan yang diberi pada suami Fadhilat : mendapa t pahala yang tidak putus-putus 4. Menghamilkan benih suami Fadhilat : mendapat pahala syahid 5. Isteri mandi Junub dengan suami Fadhilat : pahalanya seperti sedekah 1000 ekor kambing pada fakir miskin 6. Suami meninggal dunia dahulu dari isteri dan meninggalkan anak Fadhilat : Isteri mendidik anak itu menjadi seorang yg soleh/orang yang berguna dengan didikan agama yang sempurna. Maka suami tetap mendapat pahala dan menjadi benteng dari api neraka. dan sekiranya isteri berkahwin lain, suami yangg mening gal itu tetap dapat pahala sekiranya didikan Isteri pada anak -anak berterusan dengan baik. 7. Isteri yang memandang suami dengan harmoni dan menyukakan Fadhilat : seolah-olah berzikir kepada Allah 8. Sekiranya seorang isteri meninggal dunia dengan keredhaan suaminya dia terus masuk syurga!

. agar anda mendapat pahala?!! Apakah termasuk susuh. jika anda menuturkan untaian kata-kata yang baik yang disenangi kekasihmu. Apakah melelahkanmu wahai hamba Allah. semenjak Kanda keluar dari sisimu.Santapan Jiwa: Renungan Buat Suami Dan Isteri Labels: isteri. walaupun agak terpaksa. maka anda mendapatkan pahala dari Allah. untuk tersenyum di hadapan isterimu dikala anda masuk bertemu isteri tercinta. suami WAHAI PARA SUAMI. dari pagi sampai sekarang. jika anda berdoa dan berkata: "Ya Allah perbaikilah isteriku dan berkatilah daku pada dirinya". karena Rasulullah bersabda: "Dan di air mani seseorang kalian ada sedekah". Sesungguhnya. dan mengandungi pembohong yang dibolehkan?!! Tanyalah keadaan isterimu di saat anda masuk rumah!! Apakah memberatkanmu. jika anda menuturkan kepada isterimu di saat masuk rumah "Duhai kekasihku. anda mendekati sang isteri tercinta dan menjimaknya. kalau anda masuk rumah sambil mengucapkan salam dengan lengkap agar anda meraih 30 kebaikan?!! Apa yang membebanimu. untuk merangkul isterimu. Apakah membebanimu wahai hamba Allah. jika anda betul-betul mengharapkan pahala dari Allah walau anda letih dan lelah. mencium pipinya serta bercumbu disaat anda menghampiri dirinya?!! Apakah memberatkanmu untuk mengangkat sesuap nasi dan meletakkannya di mulut isterimu. serasa bagaikan setahun". agar anda meraih pahala dari Allah?!! Apakah membebanimu untuk berwajah yang berseri-seri tatkala anda melihat anak dan isterimu?!! Apakah menyulitkanmu wahai hamba Allah.

pahala haji dan umrah. ianya menjadi benteng daripada api neraka. 7. Sekiranya anda menyedia dan menyiapkan makanan untuk dimakan oleh suamimu. * Berhubungan badan mendapatkan pahala. pahalanya shahid. Sekiranya anda hamil. Seandainya anda mati dalam keadaan suamimu redha kepadamu. * Berjabat tangan mengugurkan dosa-dosa. maka pahalanya seperti berpuasa sunat selama setahun. * Wajah yang berseri dan senyum yang manis di hadapan isteri adalah sedekah. Sekiranya anda mandi junub kerana bersetubuh dengan suamimu.000 ekor kambing kepada fakir miskin. pahalanya tidak putus ganjaran dari Allah. Sekiranya anda memElihara anak dengan baik. * Mengucapkan salam mengandungi beberapa kebaikan. Sekiranya anda menyediakan minuman untuk diminum oleh suamimu. 2. 5. Perkhidmatan yang baik yang engkau berikan kepada suamimu.* Ucapan baik adalah sedekah. pahalanya seperti anda berzikir kepada Allah. pahalanya seperti anda bersedekah 1. 3. (Di petik dari kitab : "Fiqhul Ta'aamul Baina Zawjain" karangan : Mushtofa 'Adawi) B) KETAHUILAH WAHAI WANITA ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1. 8. 6. . 4. Sekiranya anda memandang suamimu dengan pandangan harmonis.

Allah izinkan terus masuk Syurga. .. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya... Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang..... isteri. Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya... Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.. Satu lagi berita gembira untuk wanita. Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan.. jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga.. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya. Biarlah buruk mana isteri anda. Hargailah isteri anda. jadi 'kilang ' manusia. itu dianggap mati syahid.. suami dan anak-anak Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak. . sayangilah mereka. perempuan Mulianya seorang isteri disisi Allah..maka syurgalah tempatmu.. Lahir saja bayi seluruh dosanya habis. Labels: Agama.. semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita. sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..

namun tak pula aku sanggup ke nerakamu.... "Ya Allah.. ganjaran Alah keatasnya jua...Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari... Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu. dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia". From beneath his arm to be protected by him.juga bukan dari tapak kaki. Didunia lagi. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Kalau seorang isteri asyik merungut. segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. She was not created from his head to top him.. ku tak layak ke syurgamu ..mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.. kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. .. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) . kamilah hamba yang mengharap belas darimu .lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita. Near his heart to be loved by him .. Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah. "Wahai Tuhan. bersedekah.. Woman was made from the rib of man.dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.. She was made from his side to be close to him.. Sesingguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.. kedua ibubapa kami. ampunkan dosa2 kami... Nor from his feet to be stepped upon. Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya. jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.. jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa .

Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Allah akan memberikan mereka dengan kurniaan-Nya.. kahwin 1-³Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji.Kubur itu gelap. jadilah wanita yang solehah. ³adakah cukup untuk . Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui´. Jadilah lelaki yang soleh. Sebahagian mereka tetap ragu dengan harta yang mereka dapatkan dari gajinya. bersabda (mafhumnya):"Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah' .. Dan yang peliknya ketika para pemuda telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. maka perbaikilah diri. Amin.. Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing. 2-³Dan kahwinikanlah orang-orang yang bujang diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. kamu pasti berjaya!" Marilah kita ucapkan kalimah ini: "Laa ilaaha illallah!" x 1 Santapan Jiwa: JANJI ALLAH BAGI ORG YANG MAHU BERKAHWIN. (An Nur: 32) Sebagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang ketika akan berkahwin. cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah. Jika mereka miskin. Labels: isu hangat. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. dan kalimah ini di sebelah yang satu lagi. dan wanitawanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)´. Dalam fikiran mereka terdetik. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Rasulullah saw. pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini. dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula). (An Nuur : 26) Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik.

4-³Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri. (Al Mu¶min : 60) Ini juga janji Allah µAzza wa Jalla. kemudian Allah memberinya rezeki yang melimpah-ruah dan mencukupkan segala kekurangannya? 3-³ Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka. Sesungguhnya orang-orang yang memalingkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina dina¶ ´. iaitu seorang mujahid fi sabilillah. Ahmad 2: 251. bila kita berdoa kepada Allah . Allah akan menolong mereka yang berkahwin. 2518. supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah. Tidakkah kita lihat kenyataan di dalam masyarakat. bila tanggung jawab para pemuda bertambah ± dengan kewajiban menafkahi isteri-isteri dan anakanaknya ± maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Tirmidzi. seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang bernikah kerana ingin memelihara kehormatannya´. Nasaei. Ibnu Majah hadis no. Allah Maha Adil. (HR. Dan pertolongan Allah itu pasti datang. Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang masih ragu untuk melangkah ke alam pernikahan kerana alasan ekonomi. Bukan besarnya wang ringgit yang perlu dibimbangkan. dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir´ (Ar Rum : 21) 5-³Dan Tuhanmu berfirman : µBerdoalah kepada-Ku. kebanyakan mereka yang bermula dengan kemiskinan. dan Hakim 2: 160) Bagi siapa saja yang bernikah dengan niat menjaga kesucian dirinya. tidak mempunyai apa-apa ketika menikah.berkeluarga dengan gaji sekian?´. maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah Shallallahu µalai hi wa sallam dalam hadis ini. Kelak. dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi tuntutan berkeluarga.

Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Di antaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana para malaikat turun dari langit dunia bersama-sama mengaminkan . ³Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna (sihir) itu adalah (hukumnya) syirik. Sebahagian orang ada juga yang menggunakan guna-guna dan sihir. pada waktu turun hujan. mengakui bahwa Allah Maha Kaya. 35). Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pasangan hidup yang agamanya baik. bersungguh-sungguh. Diantaranya adalah ikhlas. dll. 3883). dll. maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam´. mengakui bahwa Allah Maha Mendengar. Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini kekuasaan Allah. . Dalam berdoa perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. mengakui bahwa Allah itu tempat meminta. 3530).´ (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Sollallahu µalaihi wa sallam: ³Barang siapa yang mendatangi peramal nasib / dukun. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad) Telah bersabda Rasulullah sollallahu µalaihi wa sallam. taat dan sbgnya. dll. minum dari usaha dan sumber yang haram. pada waktu antara azan dan iqamah.nescaya akan diperkenankan-Nya. Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. Di antaranya adalah makan dan minum dari yang haram. Ibnu Majah (no. lalu ia menanyakan sesuatu kepadanya. melakukan apa yang diharamkan Allah.´ (Hadis sahih riwayat Abu Daud (no. mengangkat kedua tangan. dll. Sebahagian orang ketika jodohnya tidak sampai-sampai maka mereka pergi ke dukun-dukun dan bomoh berharap agar jodohnya lancar. ³Maka janganlah kamu mendatangi peramal-peramal nasib itu. juga makan. mengadap kiblat. merendahkan diri. Ahmad dan Hakim). Cara-cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. Telah bersabda Nabi shallallahu µalaihi wa sallam. cantik.

Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahwa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. dll. 8-³Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. Tentunya agar datang pertolongan Allah. membantu penyelenggaraan pengajian. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya.6-´Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat´. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim dan .Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa´. nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu´. (Al Hajj : 40) 10-³Ingatlah. Segalanya terasa sulit. Baik dengan berinfak di jalan-Nya. membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam. sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat´. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surah AnNasyrah. (Al Baqarah : 153) Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat. Juga harus solat sesuai Sunnahnya dan terbebas dari bid¶ah-bid¶ah. 7-³Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi Sollallahu µalaihi wa sallam. tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. 9-³Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. (Alam Nasyrah : 5 ± 6) Ini juga janji Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung tiba. maka kita tolong agama Allah. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan´.(Al Baqarah : 214) Itulah janji Allah.(Muhammad : 7) Supaya Allah Tabaraka wa Ta¶ala menolong kita. Dengan itu semoga Allah menolong kita.

Dari celahan pintu -pintu istana tersebut menjelmalah para bidadari seolah -olah patung bernyawa yang sangat jelita. Bidadari itu berkata kepadaku: "Selamat datang wahai makhluk yang diciptakan syurga untuknya. muncul pula para malaikat bersaf -saf lantas menarik tanganku. Jadi. tidak terdengar di telinga dan tidak pernah tersirat di hati. Penghuni istana-istana ini sentiasa bergembira.. Keindahan istana demi istana dan taman demi taman berjajaran di hadapan mata begitu mengasyikkan.muslimah. bergelak ketawa dan ceria.. Ketika aku sedang memanggil-manggil ayahanda.." Malaikat itu terus membawa aku naik ke langit set erusnya sehingga memasuki sebuah tempat yang dipenuhi istana -istana yang lebih indah daripada sebelumnya. Perasaan kasih pada ayahanda tidak dapat ditahan-tahankan lagi. sudah lama tiada berita dari langit sejak ayahanda tiada!" Waktu itu aku terlalu rindu setelah beberapa hari ayahanda wafat. lalu aku berteriak: "Ayah. Apabila aku mendongak temampaklah istana -istana indah yang dikelilingi taman-taman pawana serta anak-anak sungai mengalir saujana mata memandang. kenapa ragu dengan janji Allah? Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Posted by Admin at 10:35 AM SUATU malam ketika aku sedang nyenyak tidur tiba-tiba aku melihat seolaholah ayahanda menjelma di hadapanku.. kami diciptakan. Juga terdapat selimut -selimut daripada sutera dengan pelbagai . Di istana itu terdapat pelbagai kain sutera nipis dan tebal. sentiasa tersenyum dan bergelak ketawa. Dalam setiap istana itu terdapat rumah-rumah berisi pelbagai perhiasan indah yang belum pernah dilihat mata. dan kerana ayahanda kamu. membawa aku naik ke langit. Cahayanya bergemerlapan.

tidakkah engkau lihat apa yang telah dijanjika n Allah kepadamu dan yang akan engkau perolehi?" Ayahanda menunjukkan istana -istana yang disaluti bermacam-macam hiasan yang indah menawan serta berkilau-kilauan. engkau akan mengikut ayahanda datang ke sini beberapa .. nabi. para syuhada dan syiddiqun yang dicintai Allah. puteriku!" Lalu ayahanda meletakkan aku di atas pangkuannya dan berkata lagi: "Wahai puteriku. Ayahanda menarik tanganku dan dahiku "Selamat datang wahai berkali-kali.. tempat paling tinggi dan tiada lagi syurga di atasnya. Di atas rak-rak kelihatan pelbagai jenis gelas diperbuat daripada emas dan perak yang sungguh menawan. saujana mata memandang. Sungai ini bernama Aku al-Kautsar bertanya yang telah Allah "Di janjikan kepada ayahandamu.warna dan corak. semua rasul. Ayahanda berkata: "Inilah tempat tinggalmu. singgahsana Aku ternampak dikelilingi sedang tersebut sekelompok orang yang tidak dikenali. Aku yang kehairanan dan takjub lantas bertanya: "Untuk siapakah tempat tempat indah sebegini dicipta? Apa mewangi Malaikat-malaikat itu nama sungai-sungai yang harum ini?" menjawab: "Tempat ini adalah Firdaus. rasanya lebih manis daripada madu dan baunya lebih semerbak daripada kesturi. buah buahan serta air minuman yang lazat dan enak tersedia untuk dimakan. Pemandangan di taman-taman pula sungguh memukau dengan aliran sungai yang warnanya lebih putih daripada susu." ayahandaku?" lagi: mana Malaikat-malaikat menjawab: "Sebentar lagi ayahandamu akan datang menjemputmu!" Tidak lama kemudian aku ternampak istana-istana yang sangat putih dan permaidani yang tersangat indah. Bergembiralah. Tiba-tiba aku sudah berada di atas permaidani ayahandaku mencium Ayahanda berkata: yang terbentang berehat di di atas atas singgahsana. Pelbagai jenis hidangan makanan. kedua -dua anakmu serta orang-orang yang mencintaimu dan mencintai mereka. kediaman suamimu. Syurga Firdaus ini khas untuk singgahsana ayahandamu.

Biarlah aku . Umamah menyayangi anakku seperti aku menyayangi mereka. Aku menceritakan mimpi tersebut pada suamiku dan juga pembantuku Asma binti Umays. Aku berwasiat supaya jenazahku nanti dikebumikan pada malam hari agar tiada seorang pun yang marah apabila melihat jenazahku. Tubuhku terasa sangat lemah untuk memijak. Ayahanda menyahut pernah membisikkan panggilan bahawa akulah Ilahi orang pertama yang selepasnya. puteraku dan suami tercinta. Tubuhku menggigil dan terasa takut yang amat sangat. Aku akan meninggalkan dua puteraku. Aku masih ingat ayahanda berkata perkara yang sama sebelum wafat . Aku beritahu saat ajal hampir tiba. aku terjaga. Aku masih teringat -ingat bisikan ayahanda." Selepas berjumpa beberapa ketika dengan ayahanda. aman dan sentosa. Setelah merasa saat ajal hampir tiba aku membawa dua orang anakku menziarah makam ayahanda. Asma menunjukkan pelepah kurma basah untuk membuat usungan seperti yang dilihat dibuat di Habshah.. Aku tahu tidak lama lagi aku akan meninggalkan dunia fana ini untuk bersama ayahanda tercinta di akhirat yang kekal. Perasaan sedih makin terasa selepas bermimpi bertemu ayahanda.hari lagi." Aku berkata: "Kalau begitu senanglah hatiku dan bertambah rindu pada ayahanda. Aku tersenyum apabila melihat keranda itu. saudara perempuanku. Sejak hari ayahanda wafat lagi aku selalu menangis dan bersedih.. Tidak lama lagi jasadku akan berpisah dengan roh. Aku akan mengikut langkah ayahanda beberapa hari lagi.. ibumu terpaksa pergi dulu. Aku juga memint a suamiku supaya menikahi Umamah. Selamat tinggal sayangku. Lalu aku peluk dan cium kedua -duanya bertubi-tubi.. Sayang. Tapi aku gagahi juga untuk bersembahyang dua rakaat antara mimbar dan makam ayahanda.

a. Aku mengambil ramuan hanuth. Mei 2006 . Fatimah meninggal dunia dalam usia 28 tahun setelah 40 hari Rasulullah s. Kemudian aku memakai kain sisa kapan ayahandaku. Sumber: Mastika.. Tetapi jika aku tidak menjawab. perhatikanlah aku. Aku siramkan air ramuan itu ke seluruh tubuhku. Ketika penjaga itu masuk. Kalau boleh aku mahu ti nggalkan dunia ini dalam bersujud Aku terus meninggalkan dua pada puteraku dan membiarkan Ilahi. Aku tidak sanggup melihat tangisan puteraku dan suamiku. suamiku bersembahyang di masjid. Sekarang aku hendak masuk ke rumah membaringkan tub uhku sekejap. Pada Asma aku berpesan. anak Rasulullah dengan isteri pertamanya Siti Khadijah. Selepas itu sekali lagi aku memanggil Asma binti Umays yang sentiasa mengurus dan merawatku.. panggillah aku tiga kali dan aku akan menjawab panggilanmu. "Wahai Asma. Asma memanggil -manggil nama wanita itu tetapi tiada sebarang jawapan. wafat dan jenazahnya dimakamkan di perkuburan Baqi' di Madinah. Masih adakah wanita solehah seperti Fatimah di zaman moden ini? wa inna ilaihi rajiun.menghadap Ilahi tanpa tangisan sesiapa. sejenis pengawet mayat yang ayahandaku biasa gunakan. dia terkejut apabila melihat wanita kurus cengkung itu meninggal dunia dalam sujudnya. Biarlah mereka berada di sisi makam ayahanda dan suamiku bersembahyang. Inna lillahi *********** Aku dalam cerita di atas ialah Fatimah az -Zahra.w. ketahuilah aku telah mengikut jejak langkah ayahandaku!" Setelah sejam berlalu. Jika aku tidak keluar.

.Mekarkan cintaku bersama cintanya.Rabbi.Dalam cintaMu Rabbi. .Satukan hidupku dan hidupnya. Ku titipkan cintaku padaMu untuknya...Resapkan rinduku pada rindunya...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->