P. 1
FADHILAT SEORANG ISTERI

FADHILAT SEORANG ISTERI

|Views: 14|Likes:

More info:

Published by: Efa Liyana Binti Nordin on Mar 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/21/2011

pdf

text

original

FADHILAT SEORANG ISTERI Untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah subhanallah Taala untuk muslimah adalah terletak

pada tanggungjawab/peranan isteri terhadap suami.

Antara tanggungjawab yang wajib untuk isteri mendapat lebih pahala adalah seperti dibawah :1. Memberi/membuat segelas air untuk suami Fadhilat : mendapat pahala puasa sunat 1 tahun 2. Menyedia/memasak makanan yang mengenyangkan suami Fadhilat : mendapat pahala haji dan umrah 3. Perkhidmatan yang diberi pada suami Fadhilat : mendapa t pahala yang tidak putus-putus 4. Menghamilkan benih suami Fadhilat : mendapat pahala syahid 5. Isteri mandi Junub dengan suami Fadhilat : pahalanya seperti sedekah 1000 ekor kambing pada fakir miskin 6. Suami meninggal dunia dahulu dari isteri dan meninggalkan anak Fadhilat : Isteri mendidik anak itu menjadi seorang yg soleh/orang yang berguna dengan didikan agama yang sempurna. Maka suami tetap mendapat pahala dan menjadi benteng dari api neraka. dan sekiranya isteri berkahwin lain, suami yangg mening gal itu tetap dapat pahala sekiranya didikan Isteri pada anak -anak berterusan dengan baik. 7. Isteri yang memandang suami dengan harmoni dan menyukakan Fadhilat : seolah-olah berzikir kepada Allah 8. Sekiranya seorang isteri meninggal dunia dengan keredhaan suaminya dia terus masuk syurga!

semenjak Kanda keluar dari sisimu. jika anda menuturkan kepada isterimu di saat masuk rumah "Duhai kekasihku. untuk tersenyum di hadapan isterimu dikala anda masuk bertemu isteri tercinta. Sesungguhnya. . agar anda meraih pahala dari Allah?!! Apakah membebanimu untuk berwajah yang berseri-seri tatkala anda melihat anak dan isterimu?!! Apakah menyulitkanmu wahai hamba Allah. Apakah melelahkanmu wahai hamba Allah. dan mengandungi pembohong yang dibolehkan?!! Tanyalah keadaan isterimu di saat anda masuk rumah!! Apakah memberatkanmu. walaupun agak terpaksa. jika anda betul-betul mengharapkan pahala dari Allah walau anda letih dan lelah. anda mendekati sang isteri tercinta dan menjimaknya. kalau anda masuk rumah sambil mengucapkan salam dengan lengkap agar anda meraih 30 kebaikan?!! Apa yang membebanimu. karena Rasulullah bersabda: "Dan di air mani seseorang kalian ada sedekah". suami WAHAI PARA SUAMI. untuk merangkul isterimu. jika anda menuturkan untaian kata-kata yang baik yang disenangi kekasihmu. jika anda berdoa dan berkata: "Ya Allah perbaikilah isteriku dan berkatilah daku pada dirinya". agar anda mendapat pahala?!! Apakah termasuk susuh. serasa bagaikan setahun".Santapan Jiwa: Renungan Buat Suami Dan Isteri Labels: isteri. maka anda mendapatkan pahala dari Allah. mencium pipinya serta bercumbu disaat anda menghampiri dirinya?!! Apakah memberatkanmu untuk mengangkat sesuap nasi dan meletakkannya di mulut isterimu. Apakah membebanimu wahai hamba Allah. dari pagi sampai sekarang.

. * Mengucapkan salam mengandungi beberapa kebaikan. Sekiranya anda hamil. maka pahalanya seperti berpuasa sunat selama setahun. pahalanya tidak putus ganjaran dari Allah. Perkhidmatan yang baik yang engkau berikan kepada suamimu. * Berjabat tangan mengugurkan dosa-dosa. (Di petik dari kitab : "Fiqhul Ta'aamul Baina Zawjain" karangan : Mushtofa 'Adawi) B) KETAHUILAH WAHAI WANITA ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1. 7. 8.000 ekor kambing kepada fakir miskin. Sekiranya anda mandi junub kerana bersetubuh dengan suamimu. Sekiranya anda memElihara anak dengan baik. ianya menjadi benteng daripada api neraka.* Ucapan baik adalah sedekah. Sekiranya anda menyedia dan menyiapkan makanan untuk dimakan oleh suamimu. 4. pahalanya seperti anda berzikir kepada Allah. 5. * Wajah yang berseri dan senyum yang manis di hadapan isteri adalah sedekah. Sekiranya anda memandang suamimu dengan pandangan harmonis. 3. pahala haji dan umrah. pahalanya shahid. 2. pahalanya seperti anda bersedekah 1. 6. * Berhubungan badan mendapatkan pahala. Sekiranya anda menyediakan minuman untuk diminum oleh suamimu. Seandainya anda mati dalam keadaan suamimu redha kepadamu.

Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Satu lagi berita gembira untuk wanita. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita. sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya. suami dan anak-anak Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak. itu dianggap mati syahid. Allah izinkan terus masuk Syurga. Biarlah buruk mana isteri anda. Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan.. jadi 'kilang ' manusia.. sayangilah mereka. jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. isteri. .. Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.. ...maka syurgalah tempatmu.. Hargailah isteri anda.. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh.. Labels: Agama.. semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung. perempuan Mulianya seorang isteri disisi Allah. Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya.... Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur....

She was not created from his head to top him..lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita.. "Wahai Tuhan. She was made from his side to be close to him... Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu. Woman was made from the rib of man.dekat dengan hati lelaki untuk disayangi. .. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya. Nor from his feet to be stepped upon...... Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.. jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa .juga bukan dari tapak kaki..Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah.. ampunkan dosa2 kami. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) .. segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat... jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. "Ya Allah.. Sesingguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki. dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia". From beneath his arm to be protected by him.. bersedekah. ganjaran Alah keatasnya jua. Near his heart to be loved by him . Didunia lagi. ku tak layak ke syurgamu . Kalau seorang isteri asyik merungut.. kamilah hamba yang mengharap belas darimu .mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.. namun tak pula aku sanggup ke nerakamu. kedua ibubapa kami.

2-³Dan kahwinikanlah orang-orang yang bujang diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah. jadilah wanita yang solehah. (An Nuur : 26) Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik. Dan yang peliknya ketika para pemuda telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. (An Nur: 32) Sebagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang ketika akan berkahwin. Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing. kahwin 1-³Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Jadilah lelaki yang soleh. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui´.. Sebahagian mereka tetap ragu dengan harta yang mereka dapatkan dari gajinya. Allah akan memberikan mereka dengan kurniaan-Nya. dan wanitawanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)´. Dalam fikiran mereka terdetik.. maka perbaikilah diri. bersabda (mafhumnya):"Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah' .. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. Labels: isu hangat. Amin. kamu pasti berjaya!" Marilah kita ucapkan kalimah ini: "Laa ilaaha illallah!" x 1 Santapan Jiwa: JANJI ALLAH BAGI ORG YANG MAHU BERKAHWIN. dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula).Kubur itu gelap. Rasulullah saw. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Jika mereka miskin. ³adakah cukup untuk . pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini. dan kalimah ini di sebelah yang satu lagi.

nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah. kebanyakan mereka yang bermula dengan kemiskinan. Sesungguhnya orang-orang yang memalingkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina dina¶ ´. maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah Shallallahu µalai hi wa sallam dalam hadis ini. supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya. Allah Maha Adil. iaitu seorang mujahid fi sabilillah. Kelak. Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang masih ragu untuk melangkah ke alam pernikahan kerana alasan ekonomi. (Al Mu¶min : 60) Ini juga janji Allah µAzza wa Jalla. Ahmad 2: 251. bila tanggung jawab para pemuda bertambah ± dengan kewajiban menafkahi isteri-isteri dan anakanaknya ± maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir´ (Ar Rum : 21) 5-³Dan Tuhanmu berfirman : µBerdoalah kepada-Ku.berkeluarga dengan gaji sekian?´. Ibnu Majah hadis no. dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. tidak mempunyai apa-apa ketika menikah. (HR. kemudian Allah memberinya rezeki yang melimpah-ruah dan mencukupkan segala kekurangannya? 3-³ Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka. Allah akan menolong mereka yang berkahwin. Nasaei. Bukan besarnya wang ringgit yang perlu dibimbangkan. Tirmidzi. Tidakkah kita lihat kenyataan di dalam masyarakat. bila kita berdoa kepada Allah . 2518. 4-³Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri. dan Hakim 2: 160) Bagi siapa saja yang bernikah dengan niat menjaga kesucian dirinya. seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang bernikah kerana ingin memelihara kehormatannya´. Dan pertolongan Allah itu pasti datang. dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi tuntutan berkeluarga.

lalu ia menanyakan sesuatu kepadanya. bersungguh-sungguh.´ (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. ³Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna (sihir) itu adalah (hukumnya) syirik. . Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Sollallahu µalaihi wa sallam: ³Barang siapa yang mendatangi peramal nasib / dukun. dll. Sebahagian orang ada juga yang menggunakan guna-guna dan sihir. Ahmad dan Hakim). dll. maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam´. Di antaranya adalah makan dan minum dari yang haram.nescaya akan diperkenankan-Nya. Di antaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana para malaikat turun dari langit dunia bersama-sama mengaminkan . juga makan. cantik. taat dan sbgnya. melakukan apa yang diharamkan Allah. Ibnu Majah (no. mengadap kiblat. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pasangan hidup yang agamanya baik. merendahkan diri. Cara-cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. mengakui bahwa Allah Maha Kaya. Dalam berdoa perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. Sebahagian orang ketika jodohnya tidak sampai-sampai maka mereka pergi ke dukun-dukun dan bomoh berharap agar jodohnya lancar. mengakui bahwa Allah itu tempat meminta. Diantaranya adalah ikhlas. 35). mengangkat kedua tangan. pada waktu antara azan dan iqamah. dll. 3530).´ (Hadis sahih riwayat Abu Daud (no. minum dari usaha dan sumber yang haram. mengakui bahwa Allah Maha Mendengar. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad) Telah bersabda Rasulullah sollallahu µalaihi wa sallam. dll. pada waktu turun hujan. ³Maka janganlah kamu mendatangi peramal-peramal nasib itu. Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini kekuasaan Allah. Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Telah bersabda Nabi shallallahu µalaihi wa sallam. 3883).

7-³Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi Sollallahu µalaihi wa sallam. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim dan . (Al Hajj : 40) 10-³Ingatlah. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya. membantu penyelenggaraan pengajian. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita.(Muhammad : 7) Supaya Allah Tabaraka wa Ta¶ala menolong kita. Dengan itu semoga Allah menolong kita. maka kita tolong agama Allah.(Al Baqarah : 214) Itulah janji Allah. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surah AnNasyrah. 8-³Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung tiba. tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan´. dll. Segalanya terasa sulit. membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam. (Al Baqarah : 153) Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat.Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa´. 9-³Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Baik dengan berinfak di jalan-Nya. sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat´. Tentunya agar datang pertolongan Allah. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahwa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. Juga harus solat sesuai Sunnahnya dan terbebas dari bid¶ah-bid¶ah.6-´Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat´. nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu´. (Alam Nasyrah : 5 ± 6) Ini juga janji Allah.

" Malaikat itu terus membawa aku naik ke langit set erusnya sehingga memasuki sebuah tempat yang dipenuhi istana -istana yang lebih indah daripada sebelumnya... Perasaan kasih pada ayahanda tidak dapat ditahan-tahankan lagi. bergelak ketawa dan ceria. membawa aku naik ke langit. Dalam setiap istana itu terdapat rumah-rumah berisi pelbagai perhiasan indah yang belum pernah dilihat mata.. sudah lama tiada berita dari langit sejak ayahanda tiada!" Waktu itu aku terlalu rindu setelah beberapa hari ayahanda wafat. Apabila aku mendongak temampaklah istana -istana indah yang dikelilingi taman-taman pawana serta anak-anak sungai mengalir saujana mata memandang. Keindahan istana demi istana dan taman demi taman berjajaran di hadapan mata begitu mengasyikkan. kenapa ragu dengan janji Allah? Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Posted by Admin at 10:35 AM SUATU malam ketika aku sedang nyenyak tidur tiba-tiba aku melihat seolaholah ayahanda menjelma di hadapanku. Bidadari itu berkata kepadaku: "Selamat datang wahai makhluk yang diciptakan syurga untuknya. tidak terdengar di telinga dan tidak pernah tersirat di hati. Jadi. Dari celahan pintu -pintu istana tersebut menjelmalah para bidadari seolah -olah patung bernyawa yang sangat jelita.muslimah. Di istana itu terdapat pelbagai kain sutera nipis dan tebal. kami diciptakan. muncul pula para malaikat bersaf -saf lantas menarik tanganku. Juga terdapat selimut -selimut daripada sutera dengan pelbagai . Ketika aku sedang memanggil-manggil ayahanda. lalu aku berteriak: "Ayah.. sentiasa tersenyum dan bergelak ketawa. Cahayanya bergemerlapan. Penghuni istana-istana ini sentiasa bergembira. dan kerana ayahanda kamu.

warna dan corak. Sungai ini bernama Aku al-Kautsar bertanya yang telah Allah "Di janjikan kepada ayahandamu. semua rasul. engkau akan mengikut ayahanda datang ke sini beberapa . buah buahan serta air minuman yang lazat dan enak tersedia untuk dimakan. Pelbagai jenis hidangan makanan. puteriku!" Lalu ayahanda meletakkan aku di atas pangkuannya dan berkata lagi: "Wahai puteriku. Tiba-tiba aku sudah berada di atas permaidani ayahandaku mencium Ayahanda berkata: yang terbentang berehat di di atas atas singgahsana. Ayahanda berkata: "Inilah tempat tinggalmu.. tempat paling tinggi dan tiada lagi syurga di atasnya. Ayahanda menarik tanganku dan dahiku "Selamat datang wahai berkali-kali.. tidakkah engkau lihat apa yang telah dijanjika n Allah kepadamu dan yang akan engkau perolehi?" Ayahanda menunjukkan istana -istana yang disaluti bermacam-macam hiasan yang indah menawan serta berkilau-kilauan. Pemandangan di taman-taman pula sungguh memukau dengan aliran sungai yang warnanya lebih putih daripada susu. singgahsana Aku ternampak dikelilingi sedang tersebut sekelompok orang yang tidak dikenali. para syuhada dan syiddiqun yang dicintai Allah. kedua -dua anakmu serta orang-orang yang mencintaimu dan mencintai mereka. nabi." ayahandaku?" lagi: mana Malaikat-malaikat menjawab: "Sebentar lagi ayahandamu akan datang menjemputmu!" Tidak lama kemudian aku ternampak istana-istana yang sangat putih dan permaidani yang tersangat indah. Bergembiralah. rasanya lebih manis daripada madu dan baunya lebih semerbak daripada kesturi. Aku yang kehairanan dan takjub lantas bertanya: "Untuk siapakah tempat tempat indah sebegini dicipta? Apa mewangi Malaikat-malaikat itu nama sungai-sungai yang harum ini?" menjawab: "Tempat ini adalah Firdaus. Syurga Firdaus ini khas untuk singgahsana ayahandamu. kediaman suamimu. Di atas rak-rak kelihatan pelbagai jenis gelas diperbuat daripada emas dan perak yang sungguh menawan. saujana mata memandang.

Setelah merasa saat ajal hampir tiba aku membawa dua orang anakku menziarah makam ayahanda. saudara perempuanku. puteraku dan suami tercinta. Selamat tinggal sayangku. Sayang. Tubuhku terasa sangat lemah untuk memijak. Ayahanda menyahut pernah membisikkan panggilan bahawa akulah Ilahi orang pertama yang selepasnya. Tubuhku menggigil dan terasa takut yang amat sangat.. Aku masih ingat ayahanda berkata perkara yang sama sebelum wafat . Aku tersenyum apabila melihat keranda itu. ibumu terpaksa pergi dulu. Biarlah aku . Aku akan meninggalkan dua puteraku. Aku tahu tidak lama lagi aku akan meninggalkan dunia fana ini untuk bersama ayahanda tercinta di akhirat yang kekal." Aku berkata: "Kalau begitu senanglah hatiku dan bertambah rindu pada ayahanda. Aku menceritakan mimpi tersebut pada suamiku dan juga pembantuku Asma binti Umays. Tidak lama lagi jasadku akan berpisah dengan roh. Asma menunjukkan pelepah kurma basah untuk membuat usungan seperti yang dilihat dibuat di Habshah.. Perasaan sedih makin terasa selepas bermimpi bertemu ayahanda. Aku masih teringat -ingat bisikan ayahanda.hari lagi. Aku berwasiat supaya jenazahku nanti dikebumikan pada malam hari agar tiada seorang pun yang marah apabila melihat jenazahku. Aku beritahu saat ajal hampir tiba.. Aku juga memint a suamiku supaya menikahi Umamah. Tapi aku gagahi juga untuk bersembahyang dua rakaat antara mimbar dan makam ayahanda.. aman dan sentosa. aku terjaga. Umamah menyayangi anakku seperti aku menyayangi mereka. Aku akan mengikut langkah ayahanda beberapa hari lagi." Selepas berjumpa beberapa ketika dengan ayahanda. Sejak hari ayahanda wafat lagi aku selalu menangis dan bersedih. Lalu aku peluk dan cium kedua -duanya bertubi-tubi.

Aku siramkan air ramuan itu ke seluruh tubuhku. Ketika penjaga itu masuk. Tetapi jika aku tidak menjawab. Selepas itu sekali lagi aku memanggil Asma binti Umays yang sentiasa mengurus dan merawatku. Fatimah meninggal dunia dalam usia 28 tahun setelah 40 hari Rasulullah s. Mei 2006 . Jika aku tidak keluar. Aku mengambil ramuan hanuth. ketahuilah aku telah mengikut jejak langkah ayahandaku!" Setelah sejam berlalu.w.menghadap Ilahi tanpa tangisan sesiapa. Masih adakah wanita solehah seperti Fatimah di zaman moden ini? wa inna ilaihi rajiun. Aku tidak sanggup melihat tangisan puteraku dan suamiku. Kalau boleh aku mahu ti nggalkan dunia ini dalam bersujud Aku terus meninggalkan dua pada puteraku dan membiarkan Ilahi. Inna lillahi *********** Aku dalam cerita di atas ialah Fatimah az -Zahra. Sekarang aku hendak masuk ke rumah membaringkan tub uhku sekejap.. perhatikanlah aku. dia terkejut apabila melihat wanita kurus cengkung itu meninggal dunia dalam sujudnya. suamiku bersembahyang di masjid. "Wahai Asma. sejenis pengawet mayat yang ayahandaku biasa gunakan.. wafat dan jenazahnya dimakamkan di perkuburan Baqi' di Madinah. Asma memanggil -manggil nama wanita itu tetapi tiada sebarang jawapan. Kemudian aku memakai kain sisa kapan ayahandaku. panggillah aku tiga kali dan aku akan menjawab panggilanmu. anak Rasulullah dengan isteri pertamanya Siti Khadijah. Biarlah mereka berada di sisi makam ayahanda dan suamiku bersembahyang. Pada Asma aku berpesan.a. Sumber: Mastika.

.Dalam cintaMu Rabbi.Rabbi..Satukan hidupku dan hidupnya...Mekarkan cintaku bersama cintanya. Ku titipkan cintaku padaMu untuknya.Resapkan rinduku pada rindunya...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->