FADHILAT SEORANG ISTERI

FADHILAT SEORANG ISTERI Untuk mendapatkan keberkatan dan keredhaan Allah subhanallah Taala untuk muslimah adalah terletak

pada tanggungjawab/peranan isteri terhadap suami.

Antara tanggungjawab yang wajib untuk isteri mendapat lebih pahala adalah seperti dibawah :1. Memberi/membuat segelas air untuk suami Fadhilat : mendapat pahala puasa sunat 1 tahun 2. Menyedia/memasak makanan yang mengenyangkan suami Fadhilat : mendapat pahala haji dan umrah 3. Perkhidmatan yang diberi pada suami Fadhilat : mendapa t pahala yang tidak putus-putus 4. Menghamilkan benih suami Fadhilat : mendapat pahala syahid 5. Isteri mandi Junub dengan suami Fadhilat : pahalanya seperti sedekah 1000 ekor kambing pada fakir miskin 6. Suami meninggal dunia dahulu dari isteri dan meninggalkan anak Fadhilat : Isteri mendidik anak itu menjadi seorang yg soleh/orang yang berguna dengan didikan agama yang sempurna. Maka suami tetap mendapat pahala dan menjadi benteng dari api neraka. dan sekiranya isteri berkahwin lain, suami yangg mening gal itu tetap dapat pahala sekiranya didikan Isteri pada anak -anak berterusan dengan baik. 7. Isteri yang memandang suami dengan harmoni dan menyukakan Fadhilat : seolah-olah berzikir kepada Allah 8. Sekiranya seorang isteri meninggal dunia dengan keredhaan suaminya dia terus masuk syurga!

dan mengandungi pembohong yang dibolehkan?!! Tanyalah keadaan isterimu di saat anda masuk rumah!! Apakah memberatkanmu. . semenjak Kanda keluar dari sisimu. Sesungguhnya. agar anda meraih pahala dari Allah?!! Apakah membebanimu untuk berwajah yang berseri-seri tatkala anda melihat anak dan isterimu?!! Apakah menyulitkanmu wahai hamba Allah. walaupun agak terpaksa. jika anda betul-betul mengharapkan pahala dari Allah walau anda letih dan lelah. suami WAHAI PARA SUAMI. agar anda mendapat pahala?!! Apakah termasuk susuh. jika anda berdoa dan berkata: "Ya Allah perbaikilah isteriku dan berkatilah daku pada dirinya". maka anda mendapatkan pahala dari Allah. kalau anda masuk rumah sambil mengucapkan salam dengan lengkap agar anda meraih 30 kebaikan?!! Apa yang membebanimu. karena Rasulullah bersabda: "Dan di air mani seseorang kalian ada sedekah". dari pagi sampai sekarang. Apakah membebanimu wahai hamba Allah. serasa bagaikan setahun". mencium pipinya serta bercumbu disaat anda menghampiri dirinya?!! Apakah memberatkanmu untuk mengangkat sesuap nasi dan meletakkannya di mulut isterimu. untuk merangkul isterimu. untuk tersenyum di hadapan isterimu dikala anda masuk bertemu isteri tercinta. jika anda menuturkan untaian kata-kata yang baik yang disenangi kekasihmu.Santapan Jiwa: Renungan Buat Suami Dan Isteri Labels: isteri. Apakah melelahkanmu wahai hamba Allah. jika anda menuturkan kepada isterimu di saat masuk rumah "Duhai kekasihku. anda mendekati sang isteri tercinta dan menjimaknya.

pahala haji dan umrah.* Ucapan baik adalah sedekah. * Berhubungan badan mendapatkan pahala. 2. Sekiranya anda mandi junub kerana bersetubuh dengan suamimu. * Berjabat tangan mengugurkan dosa-dosa. Perkhidmatan yang baik yang engkau berikan kepada suamimu. maka pahalanya seperti berpuasa sunat selama setahun. Sekiranya anda memElihara anak dengan baik. pahalanya tidak putus ganjaran dari Allah.000 ekor kambing kepada fakir miskin. Sekiranya anda hamil. Sekiranya anda menyedia dan menyiapkan makanan untuk dimakan oleh suamimu. 6. 3. pahalanya seperti anda bersedekah 1. (Di petik dari kitab : "Fiqhul Ta'aamul Baina Zawjain" karangan : Mushtofa 'Adawi) B) KETAHUILAH WAHAI WANITA ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1. 7. Sekiranya anda memandang suamimu dengan pandangan harmonis. Sekiranya anda menyediakan minuman untuk diminum oleh suamimu. . * Mengucapkan salam mengandungi beberapa kebaikan. pahalanya shahid. pahalanya seperti anda berzikir kepada Allah. 5. 4. ianya menjadi benteng daripada api neraka. 8. * Wajah yang berseri dan senyum yang manis di hadapan isteri adalah sedekah. Seandainya anda mati dalam keadaan suamimu redha kepadamu.

. Biarlah buruk mana isteri anda. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh.. perempuan Mulianya seorang isteri disisi Allah. jadi 'kilang ' manusia.. Lahir saja bayi seluruh dosanya habis. Satu lagi berita gembira untuk wanita. Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang. semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.. Labels: Agama. Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga. itu dianggap mati syahid. . jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah... sayangilah mereka... Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita.. Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan.. isteri. Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya. Hargailah isteri anda. Allah izinkan terus masuk Syurga.. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin.. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.... suami dan anak-anak Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak. .. sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.maka syurgalah tempatmu.. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah. kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. kamilah hamba yang mengharap belas darimu .dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.. Kalau seorang isteri asyik merungut... She was made from his side to be close to him. ganjaran Alah keatasnya jua.. ampunkan dosa2 kami. "Ya Allah.... ku tak layak ke syurgamu .. Nor from his feet to be stepped upon.. "Wahai Tuhan.. segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain...juga bukan dari tapak kaki. Didunia lagi. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. ...Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. kedua ibubapa kami.. Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu.. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) ..lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita. jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. From beneath his arm to be protected by him.. Sesingguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini. Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki. Woman was made from the rib of man.. jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa . She was not created from his head to top him.. bersedekah. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya. namun tak pula aku sanggup ke nerakamu.. Near his heart to be loved by him . dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia".

. dan kalimah ini di sebelah yang satu lagi. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Jika mereka miskin. Rasulullah saw. dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula). Allah akan memberikan mereka dengan kurniaan-Nya. pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui´. dan wanitawanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)´. (An Nuur : 26) Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik. Dan yang peliknya ketika para pemuda telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dalam fikiran mereka terdetik.. maka perbaikilah diri. Jadilah lelaki yang soleh.. Amin. (An Nur: 32) Sebagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang ketika akan berkahwin. Labels: isu hangat. bersabda (mafhumnya):"Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah' . jadilah wanita yang solehah. ³adakah cukup untuk . Sebahagian mereka tetap ragu dengan harta yang mereka dapatkan dari gajinya. cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah. Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. 2-³Dan kahwinikanlah orang-orang yang bujang diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. kahwin 1-³Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji. kamu pasti berjaya!" Marilah kita ucapkan kalimah ini: "Laa ilaaha illallah!" x 1 Santapan Jiwa: JANJI ALLAH BAGI ORG YANG MAHU BERKAHWIN.Kubur itu gelap.

bila tanggung jawab para pemuda bertambah ± dengan kewajiban menafkahi isteri-isteri dan anakanaknya ± maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. (Al Mu¶min : 60) Ini juga janji Allah µAzza wa Jalla. Allah akan menolong mereka yang berkahwin. Sesungguhnya orang-orang yang memalingkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahanam dalam keadaan hina dina¶ ´. kemudian Allah memberinya rezeki yang melimpah-ruah dan mencukupkan segala kekurangannya? 3-³ Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka. Ibnu Majah hadis no. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir´ (Ar Rum : 21) 5-³Dan Tuhanmu berfirman : µBerdoalah kepada-Ku. dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi tuntutan berkeluarga. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah. (HR. Allah Maha Adil. supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya. Ahmad 2: 251. Tidakkah kita lihat kenyataan di dalam masyarakat. seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang bernikah kerana ingin memelihara kehormatannya´. Nasaei. dan Hakim 2: 160) Bagi siapa saja yang bernikah dengan niat menjaga kesucian dirinya. 2518. tidak mempunyai apa-apa ketika menikah. maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah Shallallahu µalai hi wa sallam dalam hadis ini. kebanyakan mereka yang bermula dengan kemiskinan. Tirmidzi. bila kita berdoa kepada Allah . Kelak.berkeluarga dengan gaji sekian?´. Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang masih ragu untuk melangkah ke alam pernikahan kerana alasan ekonomi. iaitu seorang mujahid fi sabilillah. Bukan besarnya wang ringgit yang perlu dibimbangkan. Dan pertolongan Allah itu pasti datang. dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. nescaya akan Kuperkenankan bagimu. 4-³Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri.

maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam´. dll. dll. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad) Telah bersabda Rasulullah sollallahu µalaihi wa sallam. dll. mengangkat kedua tangan.´ (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. . Diantaranya adalah ikhlas. minum dari usaha dan sumber yang haram. Di antaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana para malaikat turun dari langit dunia bersama-sama mengaminkan . bersungguh-sungguh. dll. mengadap kiblat. lalu ia menanyakan sesuatu kepadanya. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pasangan hidup yang agamanya baik. cantik. Sebahagian orang ketika jodohnya tidak sampai-sampai maka mereka pergi ke dukun-dukun dan bomoh berharap agar jodohnya lancar. ³Maka janganlah kamu mendatangi peramal-peramal nasib itu. Di antaranya adalah makan dan minum dari yang haram. Telah bersabda Nabi shallallahu µalaihi wa sallam. Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini kekuasaan Allah. pada waktu antara azan dan iqamah. Ibnu Majah (no. mengakui bahwa Allah itu tempat meminta. juga makan.´ (Hadis sahih riwayat Abu Daud (no. Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. 3883). Ahmad dan Hakim). mengakui bahwa Allah Maha Mendengar. Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Sollallahu µalaihi wa sallam: ³Barang siapa yang mendatangi peramal nasib / dukun. Sebahagian orang ada juga yang menggunakan guna-guna dan sihir. mengakui bahwa Allah Maha Kaya. Dalam berdoa perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. 3530). 35). ³Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna (sihir) itu adalah (hukumnya) syirik. Cara-cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. merendahkan diri. melakukan apa yang diharamkan Allah. pada waktu turun hujan. taat dan sbgnya.nescaya akan diperkenankan-Nya.

nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu´. (Alam Nasyrah : 5 ± 6) Ini juga janji Allah. maka kita tolong agama Allah. tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. 7-³Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim dan . Kita harus berbaik sangka kepada Allah. maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi Sollallahu µalaihi wa sallam. Dengan itu semoga Allah menolong kita. Baik dengan berinfak di jalan-Nya. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung tiba. Tentunya agar datang pertolongan Allah. (Al Hajj : 40) 10-³Ingatlah. Juga harus solat sesuai Sunnahnya dan terbebas dari bid¶ah-bid¶ah. dll. (Al Baqarah : 153) Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat.(Al Baqarah : 214) Itulah janji Allah. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya.(Muhammad : 7) Supaya Allah Tabaraka wa Ta¶ala menolong kita. Segalanya terasa sulit. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surah AnNasyrah. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahwa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan´. sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat´. membantu penyelenggaraan pengajian. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita. 9-³Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya.6-´Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat´.Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa´. 8-³Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah.

muslimah. Ketika aku sedang memanggil-manggil ayahanda. sudah lama tiada berita dari langit sejak ayahanda tiada!" Waktu itu aku terlalu rindu setelah beberapa hari ayahanda wafat. Perasaan kasih pada ayahanda tidak dapat ditahan-tahankan lagi. Cahayanya bergemerlapan. Bidadari itu berkata kepadaku: "Selamat datang wahai makhluk yang diciptakan syurga untuknya. Apabila aku mendongak temampaklah istana -istana indah yang dikelilingi taman-taman pawana serta anak-anak sungai mengalir saujana mata memandang. tidak terdengar di telinga dan tidak pernah tersirat di hati. Jadi. muncul pula para malaikat bersaf -saf lantas menarik tanganku. Dalam setiap istana itu terdapat rumah-rumah berisi pelbagai perhiasan indah yang belum pernah dilihat mata. bergelak ketawa dan ceria. kami diciptakan.. Juga terdapat selimut -selimut daripada sutera dengan pelbagai . sentiasa tersenyum dan bergelak ketawa.. dan kerana ayahanda kamu. kenapa ragu dengan janji Allah? Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku Posted by Admin at 10:35 AM SUATU malam ketika aku sedang nyenyak tidur tiba-tiba aku melihat seolaholah ayahanda menjelma di hadapanku. membawa aku naik ke langit. Penghuni istana-istana ini sentiasa bergembira. Dari celahan pintu -pintu istana tersebut menjelmalah para bidadari seolah -olah patung bernyawa yang sangat jelita. Keindahan istana demi istana dan taman demi taman berjajaran di hadapan mata begitu mengasyikkan.. Di istana itu terdapat pelbagai kain sutera nipis dan tebal. lalu aku berteriak: "Ayah." Malaikat itu terus membawa aku naik ke langit set erusnya sehingga memasuki sebuah tempat yang dipenuhi istana -istana yang lebih indah daripada sebelumnya..

Pemandangan di taman-taman pula sungguh memukau dengan aliran sungai yang warnanya lebih putih daripada susu. para syuhada dan syiddiqun yang dicintai Allah.. buah buahan serta air minuman yang lazat dan enak tersedia untuk dimakan. Bergembiralah. Pelbagai jenis hidangan makanan. rasanya lebih manis daripada madu dan baunya lebih semerbak daripada kesturi." ayahandaku?" lagi: mana Malaikat-malaikat menjawab: "Sebentar lagi ayahandamu akan datang menjemputmu!" Tidak lama kemudian aku ternampak istana-istana yang sangat putih dan permaidani yang tersangat indah.. Aku yang kehairanan dan takjub lantas bertanya: "Untuk siapakah tempat tempat indah sebegini dicipta? Apa mewangi Malaikat-malaikat itu nama sungai-sungai yang harum ini?" menjawab: "Tempat ini adalah Firdaus. tempat paling tinggi dan tiada lagi syurga di atasnya. engkau akan mengikut ayahanda datang ke sini beberapa . Tiba-tiba aku sudah berada di atas permaidani ayahandaku mencium Ayahanda berkata: yang terbentang berehat di di atas atas singgahsana. puteriku!" Lalu ayahanda meletakkan aku di atas pangkuannya dan berkata lagi: "Wahai puteriku. Di atas rak-rak kelihatan pelbagai jenis gelas diperbuat daripada emas dan perak yang sungguh menawan. kedua -dua anakmu serta orang-orang yang mencintaimu dan mencintai mereka. Syurga Firdaus ini khas untuk singgahsana ayahandamu.warna dan corak. semua rasul. Ayahanda menarik tanganku dan dahiku "Selamat datang wahai berkali-kali. saujana mata memandang. Sungai ini bernama Aku al-Kautsar bertanya yang telah Allah "Di janjikan kepada ayahandamu. tidakkah engkau lihat apa yang telah dijanjika n Allah kepadamu dan yang akan engkau perolehi?" Ayahanda menunjukkan istana -istana yang disaluti bermacam-macam hiasan yang indah menawan serta berkilau-kilauan. Ayahanda berkata: "Inilah tempat tinggalmu. nabi. singgahsana Aku ternampak dikelilingi sedang tersebut sekelompok orang yang tidak dikenali. kediaman suamimu.

. aku terjaga." Selepas berjumpa beberapa ketika dengan ayahanda. Lalu aku peluk dan cium kedua -duanya bertubi-tubi. Aku beritahu saat ajal hampir tiba. Setelah merasa saat ajal hampir tiba aku membawa dua orang anakku menziarah makam ayahanda. Aku menceritakan mimpi tersebut pada suamiku dan juga pembantuku Asma binti Umays. Asma menunjukkan pelepah kurma basah untuk membuat usungan seperti yang dilihat dibuat di Habshah. Aku masih ingat ayahanda berkata perkara yang sama sebelum wafat . Tidak lama lagi jasadku akan berpisah dengan roh. Aku akan mengikut langkah ayahanda beberapa hari lagi. Aku akan meninggalkan dua puteraku. Ayahanda menyahut pernah membisikkan panggilan bahawa akulah Ilahi orang pertama yang selepasnya... Sayang. Aku tahu tidak lama lagi aku akan meninggalkan dunia fana ini untuk bersama ayahanda tercinta di akhirat yang kekal. Aku masih teringat -ingat bisikan ayahanda. puteraku dan suami tercinta. Tubuhku terasa sangat lemah untuk memijak. ibumu terpaksa pergi dulu. Perasaan sedih makin terasa selepas bermimpi bertemu ayahanda. Umamah menyayangi anakku seperti aku menyayangi mereka." Aku berkata: "Kalau begitu senanglah hatiku dan bertambah rindu pada ayahanda.. saudara perempuanku. Tapi aku gagahi juga untuk bersembahyang dua rakaat antara mimbar dan makam ayahanda. aman dan sentosa. Tubuhku menggigil dan terasa takut yang amat sangat. Sejak hari ayahanda wafat lagi aku selalu menangis dan bersedih. Aku juga memint a suamiku supaya menikahi Umamah. Aku tersenyum apabila melihat keranda itu.hari lagi. Biarlah aku . Aku berwasiat supaya jenazahku nanti dikebumikan pada malam hari agar tiada seorang pun yang marah apabila melihat jenazahku. Selamat tinggal sayangku.

perhatikanlah aku. Masih adakah wanita solehah seperti Fatimah di zaman moden ini? wa inna ilaihi rajiun. Mei 2006 . panggillah aku tiga kali dan aku akan menjawab panggilanmu. Asma memanggil -manggil nama wanita itu tetapi tiada sebarang jawapan. Inna lillahi *********** Aku dalam cerita di atas ialah Fatimah az -Zahra. Aku tidak sanggup melihat tangisan puteraku dan suamiku. suamiku bersembahyang di masjid.. wafat dan jenazahnya dimakamkan di perkuburan Baqi' di Madinah. Sumber: Mastika.a. Fatimah meninggal dunia dalam usia 28 tahun setelah 40 hari Rasulullah s. Aku siramkan air ramuan itu ke seluruh tubuhku. Tetapi jika aku tidak menjawab. Jika aku tidak keluar. Sekarang aku hendak masuk ke rumah membaringkan tub uhku sekejap. dia terkejut apabila melihat wanita kurus cengkung itu meninggal dunia dalam sujudnya. Pada Asma aku berpesan. ketahuilah aku telah mengikut jejak langkah ayahandaku!" Setelah sejam berlalu. "Wahai Asma. Selepas itu sekali lagi aku memanggil Asma binti Umays yang sentiasa mengurus dan merawatku.menghadap Ilahi tanpa tangisan sesiapa.w. Ketika penjaga itu masuk. sejenis pengawet mayat yang ayahandaku biasa gunakan. Biarlah mereka berada di sisi makam ayahanda dan suamiku bersembahyang. anak Rasulullah dengan isteri pertamanya Siti Khadijah. Kemudian aku memakai kain sisa kapan ayahandaku. Kalau boleh aku mahu ti nggalkan dunia ini dalam bersujud Aku terus meninggalkan dua pada puteraku dan membiarkan Ilahi.. Aku mengambil ramuan hanuth.

.Dalam cintaMu Rabbi.Resapkan rinduku pada rindunya. Ku titipkan cintaku padaMu untuknya.Rabbi...Mekarkan cintaku bersama cintanya..Satukan hidupku dan hidupnya...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful