P. 1
KERTAS KERJA MAJLIS BACAAN YASIIN DAN SOLAT HAJAT UPSR

KERTAS KERJA MAJLIS BACAAN YASIIN DAN SOLAT HAJAT UPSR

|Views: 1,841|Likes:
Published by Salomah Binti Amat

More info:

Published by: Salomah Binti Amat on Mar 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2013

pdf

text

original

Kertas Kerja Majlis Berbuka Puasa,Sumban gan Anak Yatim dan Miskin Dan

1

SUMBANGAN ANAK YATIM DAN MISKIN DAN SOLAT HAJAT UPSR 2009 PENGENALAN Majlis Berbuka Puasa. Sumbangan anak yatim dan miskin dan Solat Hajat UPSR merupakan aktiviti tahunan sekolah yang dijalankan secara berasingan. RASIONAL 2 .Solat Hajat UPSR 2009 KERTAS KERJA MAJLIS BERBUKA PUASA. Namun demikian. memandangkan pada tahun ini. guru-guru dan ibu bapa. maka pihak sekolah telah menggabungkan Solat Hajat UPSR 2009 dengan Majlis Berbuka Puasa dan Sumbangan kepada Anak-anak Yatim dan Miskin. Aktiviti ini adalah melibatkan semua murid Islam. UPSR jatuh dalam bulan Ramadhan.

Membina keyakinan pelajar dalam menghadapi peperiksaan Salah satu usaha pihak sekolah dan ibu bapa dalam memastikan kejayaan pelajar. Mewujudkan hubungan baik di antara pihak sekolah dan ibu bapa dalam berusaha ke arah kejayaan para pelajar.1) Merupakan salah satu alternatif pihak sekolah dan ibu bapa untuk bersama-sama berdoa kepadaNYA dalam memastikan kejayaan para pelajar menghadapi peperiksaan kelak. Meningkatkan hubungan silaturrahim di antara guru dan pelajar. 3. 2) Kesibukan bekerja tidak seharusnya dijadikan alasan untuk pihak sekolah dan ibu bapa berhubung dan meningkatkan hubungan silaturrahim. Memohon keberkatan dari Allah semoga pelajar terus berjaya dalam kehidupan di dunia dan akhirat. 3 .W. 5. MATLAMAT Matlamat dalam aktiviti ini diharapkan dapat membina keyakinan dan ketenangan jiwa murid-murid dalam menghadapi peperiksaan nanti dan meningkatkan hubungan silaturrahim di antara guru-guru dan ibu bapa murid. 2. 3) Pahala bersedekah dan beribadah dalam bulan Ramadhan akan dilipat gandakan oleh Allah S. OBJEKTIF 1. 4.T.

Kuala Lumpur Tempat : KUMPULAN SASARAN Semua pelajar . Memupuk amalan bersedekah yang mana sangat digalakkan dalam Islam.00 malam : : : Berbuka puasa (ringan) Solat Maghrib Berjemaah Berbuka puasa (berat) 4 . 7. 7.40 malam 8.6. Wan Noh bin Wan Hamat. terutamanya dalam Bulan Ramadhan. Memberi kegembiraan kepada anak-anak yatim dan miskin dalam menempuh Aidilfitri yang bakal menjelang dalam meringankan beban yang ditanggung. guru-guru dan ibu bapa yang beragama Islam ATURCARA PROGRAM 6:00 petang : Pendaftaran Berkumpul di Dewan Sekolah 6:10 petang : Ceramah Motivasi (Cara-cara menghadapi peperiksaan) Oleh : Us.25 malam 7. TARIKH DAN TEMPAT Tarikh : 4 September 2009 Sekolah Kebangsaan St Gabriel.

Sumbangan Anak Yatim dan Miskin Dan Solat Hajat UPSR 2009 Penasihat Pn. Salmiah bt.8. 8.00 malam : : Jamuan ringan Bersurai. Jawatankuasa Induk Majlis Berbuka Puasa. Kamaruddin 5 .20 malam : Penyampaian sumbangan kepada anak yatim dan miskin.40 malam : Solat Isyak Solat Terawikh Solat Hajat 9:40 malam 10.

Ahmad Kamil Setiausaha Pn. Amat Naib Setiausaha Pn. Haji Mezah Bendahari Pn.Guru Besar SKSG Pengerusi En. Sumbangan Anak Yatim dan Miskin Dan Solat Hajat UPSR 2009. Salomah bt. Siti Aishah bt. Hjh Nurusabah bin Hj. PENGERUSI MAJLIS 6 . Daud Jawatankuasa Semua guru Jawatankuasa Kerja Majlis Berbuka Puasa.

Azam En. Mohd.00 7 . Rahim En. 100 orang x RM 5 2. Ahmad Kamil PERALATAN DAN TEKNIKAL En.00 RM 500. Fahmi Pn. Shamsul JURUGAMBAR En.En. Salomah Pn. Hjh Nurusabah DISIPLIN Semua Guru PERSIAPAN DEWAN En. Wan Hamizah Pn. Fadzly PENCERAMAH Ustaz Wan Noh. Sarida ANGGARAN PENDAPATAN DAN PERBELANJAAN ANGGARAN PERBELANJAAN 1. Siti Aishah Pn. SUMBANGAN ANAK YATIM DAN MISKIN RM 300. Shamsul Pn. IMAM Ustaz Wan Noh. Sunita Pn. SUMBANGAN Pn. Rozilawati En. Nur Syuhada Pn. Rosmawati JAMUAN Pn. Ilyana Pn. MAKANAN & MINUMAN a. Zuraida Pn.

00 __________ 8 .00 RM 400. WANG SEKOLAH 3.2.00 RM 300.00 __________ JUMLAH RM 1000. IMAM DAN PENCERAMAH RM 200. PIBG JUMLAH RM 300.00 __________ CADANGAN SUMBER PENDAPATAN 1. SUMBANGAN IBU BAPA 2.00 __________ RM 1000.

.... program ini juga merupakan salah satu keprihatinan dan komitmen guru dan ibu bapa dalam memastikan kejayaan murid-murid... Komitmen daripada guru-guru adalah tunjang kearah membentuk insan yang aktif dan mempunyai nilai cintakan perpaduan.. Selain daripada itu................ KAMARUDDIN) Guru Besar Sekolah Kebangsaan St................. AMAT) Penyelaras Majlis Solat Hajat 2009 Sekolah Kebangsaan St.......... SALMIAH BT....... ........ (PN... (PN... SALOMAH BT.......... Disediakan oleh........ Gabriel .... PENUTUP Program ini diharap dapat mencapai matlamat dan objektif yang telah dirancang...............PENILAIAN Penglibatan lebih ramai ibu bapa dan murid............ Gabriel Disahkan oleh.......... ...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->