P. 1
PETA MINDA HURAIAN SUKATAN PELAJARAN

PETA MINDA HURAIAN SUKATAN PELAJARAN

|Views: 339|Likes:
Published by zalehazain

More info:

Published by: zalehazain on Mar 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2013

pdf

text

original

1.0 Berbual dengan keluarga, rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 2.0 Bercerita dan melaporkan sesuatu perkara yang didengar, ditonton,

KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR

3.0 Menyampaikan maklumat kepada pihak lain dengan pengucapan yang mudah, betul, menarik, dan berkesan

4.0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang releven secara bertatasusila

KEMAHIRAN MEMBACA

5.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan, intonasi, dan gaya pembacaan yang sesuai.

6.0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai teks. 7.0 Membaca, menaakul, dan menghayati kandungan teks yang dibaca.

8.0 Menggunakan pelbagai jenis ayat dan wacana dalam penulisan 9.0 Mencatat dan menyusun maklumat

KEMAHIRAN MENULIS

10.0 Menghasilkan penulisan kreatif dan bukan kreatif

Murid mengulangi kata-kata bertata susila dari filem tersebut. intonasi. sebutan. Murid-murid bersoal-jawab tentang gambar tersebut. 2. Secara berpasangan. . ayat. 2.Contoh : Maafkan saya.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 2. dan nada yang sesuai. murid menceritakan tentang latar belakang diri sendiri Aktiviti : 1. 2. . Murid mengucapkan kata yang sesuai dalam perbualan. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Menonton tayang video situasi perbualan bertata susila.0 Berbual dengan keluarga. Guru memaparkan gambar sebuah keluarga. ungkapan.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata. ARAS 1 (i) Menyatakan butiran tentang maklumat asas diri (ii) Melafazkan ucapan secara bertatasusila dalam perbualan Aktiviti : 1.

3.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 4. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. ARAS 2 (i) Menggunakan kata panggilan dan kata ganti nama diri yang sesuai mengikut situasi dalam perbualan Aktiviti : 1. sebutan. Secara berkumpulan. dan nada yang sesuai. intonasi. Menunjukkan gambar sebuah keluarga. . murid menjalankan aktiviti simulasi memanggil rakan atau orang lain dengan kata panggilan yang sesuai. Murid menyebut nama ahli keluarga tersebut. 2.1 Berbual (i) Menggunakan kata panggilan perkara tentang sesuatu berkaitan kehidupan nama diri yang dengan dan kata ganti seharian menggunakan kata. ungkapan. Murid berbual-bual tentang ahli keluarga masing-masing. ayat.0 Berbual dengan keluarga.

KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.0 Berbual dengan keluarga. Main peranan . (ii) Menyatakan perasaan dan teguran secara berterus-terang dengan sopan dalam perbualan Aktiviti : 1. intonasi. 2. dan nada yang sesuai. Bercerita tentang gambar yang ditunjukkan. Murid mendengar rakaman dialog. Menceritakan tentang latar belakang diri sendiri. sebutan. Contoh : Saya ada dua orang adikberadik. ARAS 3 (i) Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai. 3. Aktiviti : 1.menegur kawan dengan cara yang sopan . 2. Contoh : Membuat teguran kepada kawan yang tidak beratur ketika membeli makanan di kantin . Umur saya tujuh tahun. Murid membezakan ungkapan yang baik atau yang negatif. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. ungkapan.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata. ayat.

Murid mendengar dengan teliti rakaman dialog di kantin sekolah. Murid bersoal -jawab tentang dialog tersebut. 4. ii) Mengemukakan soalan yang bertumpu dalam perbualan Aktiviti : 1.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila ARAS 1 (i) Mendengar sesuatu perbualan dengan teliti untuk mendapat maklumat. Guru menggunakan teknik demonstrasi untuk tujuan menyoal dan menjawab secara bertatasusila bagi memperoleh maklumat.0 Berbual dengan keluarga. Situasi : Kedai Buku Sekolah. Guru mewujudkan satu situasi di kedai buku sekolah. Guru memperdengar rakaman dialog. 4. Murid bersoal -jawab tentang dialog tersebut. 2. Guru memperdengar semula rakaman agar murid dapat mendengar dengan lebih jelas. . 2. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. 3.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Murid diminta menceritakan semula topik perbualan tersebut. 3. Aktiviti : 1.

1. Dalam kumpulan kecil.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila ARAS 2 (i) Mengemukakan soalan bertumpu dan bercapah untuk mendapatkan respons (ii) Menjawab pertanyaan dengan spontan Aktiviti : Aktiviti : 1. Murid menyebut nama jenis rumah. Murid bersoal-jawab tentang gambar. 3.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. .0 Berbual dengan keluarga. 3. murid dikehendaki menyoal dan menjawab soalan secara spontan. Menyoal rakan atau orang lain untuk mendapatkan respons. Contoh : Menggunakan kata tanya yang sesuai untuk menyoal . 2. 2. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Menunjukkan gambar iklan rumah yang dibawa oleh murid. Murid meneliti gambar jenis rumah yang dibawa sendiri.

0 Berbual dengan keluarga. Guru menunjukkan gambar. 2. 4. Murid diberi peluang menceritakan pengalaman yang pernah dialami. 3. Murid memberikan jawapan terhadap soalan yang dikemukakan oleh orang lain .KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Aktiviti : 1. Murid menyanyi bersama-sama. 4. Murid bersoal-jawab tentang gambar tersebut. Murid mendengar rakaman lagu. 2. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Aktiviti : 1.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila ARAS 3 (i) Menggunakan kata panggilan yang sesuai semasa bersoal jawab. Murid menyebutkan nama-nama panggilan yang terdapat dalam lagu. (ii) Bersoal jawab tentang sesuatu perkara dengan sopan.Menjalankan sesi bersoal jawab dalam kumpulan berdasarkan gambar yang diberi. 3.

(ii) Menyatakan arahan serta pesanan dengan dengan sebutan yang betul dan jelas. AKTIVITI: Melakonkan aktiviti menyampaikan pesanan kepada orang lain . rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.0 Berbual dengan keluarga.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara ARAS 1 (i) Mendengar arahan serta pesanan dengan teliti.

Contoh : Ambilkan. .0 Berbual dengan keluarga. Murid diminta menyampaikan pesanan yang diterima daripada guru kepada ibu bapa. 2. 2. 4. Kemaskan Aktiviti : 1. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. 3.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Murid menunjukkan kad perkataan arahan yang disediakan. Murid diminta mengecam beberapa perkataan arahan yang terdapat dalam cerita. Guru memperdengar rakaman sebuah cerita. 3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara ARAS 2 Mengecam perkataan berbentuk arahan serta pesanan. Contoh : Menyatakan pesanan guru kepada ibu bapa tentang bayaran yuran sekolah. Simpankan. Menerima dan melaksanakan arahan serta pesanan dengan Aktiviti : 1. Melakonkan semula cara murid menyampaikan pesanan. Murid menyebut perkataan arahan yang biasa didengar. 3. Guru mewujudkan satu situasi perbualan telefon.

Murid mendengar rakaman dialog tentang perpustakaan. Murid diminta memberi arahan kepada rakan supaya pergi ke perpustakaan. 3. Guru menunjukkan gambar perpustakaan. 3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara Aras 3 (ii) Melakukan arahan serta (i) Menyatakan arahan dengan intonasi yang betul dan cara yang meyakinkan pesanan dengan betul Aktiviti : Aktiviti : 1. 3. 2. . rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Murid bersoal-jawab tentang perpustakaan. 1. 2. Murid diminta menyebutkan beberapa arahan yang terdapat dalam dialog.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Murid bercerita tentang pengalaman berada di perpustakaan.0 Berbual dengan keluarga.

Guru menayangkan rakaman filem tentang sikap tolong-menolong. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. 3. Murid meminta rakan membantu membawa buku ke bilik guru.0 Berbual dengan keluarga. Murid diminta menyatakan kebaikan sikap itu. 2.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Contoh : Bolehkah kamu membantu saya membawa buku ke bilik guru.4 Menyatakan permintaan secara berterus-terang dan menyakinkan dengan menggunakan intonasi dan paralinguistik yang sesuai untuk menguatkan permintaan ARAS 2 (i) Mengemukakan permintaan secara telus dan bertatasusila dengan bahasa yang mudah difahami. . Aktiviti : 1.

saya berjanji untuk menyiapkan kerja rumah dengan kawan. Aktiviti : 1. Contoh : Ayah.4 Menyatakan permintaan secara berterus-terang dan menyakinkan dengan menggunakan intonasi dan paralinguistik yang sesuai untuk menguatkan permintaan ARAS 3 (i) Meminta keizinan untuk memenuhi keperluan dengan bersopan. Murid diminta melakonkan situasi anak meminta kebenaran daripada seorang ayah untuk ke rumah rakan. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Guru mewujudkan satu situasi seharian. Bolehkah saya pergi ke rumahnya ? .0 Berbual dengan keluarga. 2.

1 Bercerita dengan menggunakan kata. ditonton.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 2. dibaca atau dialami 2. frasa.0 Bercerita dan melaporkan sesuatu perkara yang didengar.ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas. .

Murid menonton tayangan filem tentang zoo.tinggi . Akitiviti : 1.ARAS 1 i. Contoh : Zirafah . Menamakan dan menyatakan ciri-ciri benda maujud dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul. 2. 2. Murid menyebutkan nama-nama binatang. Murid menyatakan ciri-ciri binatang tersebut.

Aktiviti : 1. Menceritakan perkara yang terdapat dalam gambar dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul. Menyebutkan nama binatang dan habitatnya.ARAS 2 i.sungai . 3. 2.Menceritakan tentang gambar yang ditunjukkan. Contoh : Ikan .Menyebutkan perkataan yang berkaitan dengan gambar.

Aktiviti : 1. . Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan bahan rangsangan dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul. 2. 3. Murid bersoal-jawab tentang bangsa-bangsa yang ada di Malaysia. Menunjukkan gambar poster masyarakat Malaysia. Murid menyampaikan cerita berdasarkan bahan rangsangan dengan cara yang menarik.ARAS 3 i.

0 Bercerita dan melaporkan sesuatu perkara yang didengar. ditonton. dibaca atau dialami 2.2 Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat .KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 2.

. Memberitahu sesuatu perkara yang didengar dengan menggunkan perkataan yang tepat. Bersoal-jawab tentang cerita tersebut. Aktiviti : 1. 2.menceritakan perkara yang didengar kepada orang lain. 3.ARAS 1 i. Contoh : Menyampaikan cerita yang pernah didengar. Menonton tayangan video cerita teladan. Menjalankan simulasi .

.ARAS 2 i. Aktiviti : 1. Murid menamakan nama dan habitat binatang tersebut. Mengadakan permainan bunyi binatang. Murid menyebut maklumat yang dikehendaki berdasarkan gambar. Murid menyebut nama dan membunyikan bunyi binatang tertentu. 4. 3. 5. Menyatakan perkara-perkara penting berdasarkan bahan rangsangan. 2. Melayari laman web tentang binatang.

Memaklumkan perkara yang dilakukan kepada orang lain dengan menggunakan ayat yang betul. Bersoal-jawab mengenai aktiviti tersebut. 2. Murid melakonkan dialog yang disediakan oleh guru. Memberitahu orang lain tentang tugas yang dibuat. Melakonkan situasi bergotong-royong mengikut kumpulan kecil. 3. . Menunjukkan keratan akhbar aktiviti gotongroyong. Aktiviti : 1. 4.ARAS 3 i. 5.

frasa. 3. istilah. betul.1 Menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara atau tajuk dengan menggunakan kata .0 Menyampaikan maklumat dalam pengucapan yang mudah. strutur ayat yang betul dan laras bahasa yang sesuai. menarik dan berkesan.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 3. .

Murid memberitahu rakan tentang maklumat yang terdapat dalam bahan rangsangan Contoh : Peristiwa yang terjadi . . 3. 2. org yang terlibat. Murid bercerita tentang tugas polis. 2. Guru menunjukkan gambar seorang pegawai polis.ARAS 1 i. Mengecam perkataan dan fakta yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. Murid bercerita tentang cara menjaga bintang peliharaan masingmasing. Murid bersoal-jawab tentang binatang tersebut.cara menjaga binatang periharaan. Murid membaca petikan tentang pengalaman seorang polis. Aktiviti : 1. Menyatakan maklumat berdasarkan bahan rangsangan. Aktiviti : 1. ii.di mana. Guru menunjukkan gambar cara memelihara binatang. 3. Contoh : Cara. 4. 4. Memilih perkataan yang sesuai untuk menyampaikan maklumat.

2. papan kekunci. Contoh : tetikus. ii. . 3. Guru membawa murid ke makmal computer. 2. murid diminta menyebutkan nama-nama peralatan tersebut.jaket keselamatan Aktiviti : 1.ARAS 2 i. . Murid bercerita tentang pengalaman yang pernah dilalui.pintu kecemasan . 3. Berdasarkan kad perkataan yang ditampal pada peralatan di makmal itu. Menyatakan maklumat dengan jelas berdasarkan bahan yang disediakan. Aktiviti : 1. Mengenal pasti frasa yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. Guru membimbing murid merujuk kamus bergambar untuk memilih perkataan dan frasa yang sesuai untuk menceritakan tentang beberapa peralatan di dalam feri. Murid bercerita tentang maklumat yang terdapat tentang bahan dengan menggunakan bahasa yang sesuai. Contoh : . Murid menonton tanyang video di dalam sebuah feri.

Berbincang tentang cara-cara menanam kacang.perlu Berkejar-kejaran di atas batas . Memaklumkan sesuatu maklumat mengikut keutamaan. Murid bersoal-jawab mengenainya.tidak perlu Aktiviti : 1. 2. Mengenal pasti frasa yang sesuai untuk menyampaikan maklumat . Guru menunjukkan jadual peribadi harian. Aktiviti : 1. ii.ARAS 3 i. Murid diminta menyatakan maklumat mengikut kepentingan. 3. 3. Contoh : Rutin harian Nota : siapkan kerja rumah kemaskan buku dalam beg bermain pada waktu petang .Guru menunjukkan gambar seorang petani sedang berkebun. Contoh : Membersihkan batas . Murid diminta menyatakan perkara yang perlu dan tidak perlu untuk menanam kacang. 2.

. dan tersusun.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 4. pandangan dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci. tepat.1 Mengemukakan idea.0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang relevan secara bertatasusila 4.

Murid bercerita tentang cara-cara menjaga kebersihan dengan ayat sendiri.Berbual secara berpasangan tentang sesuatu perkara yang didengar. Menyatakan pandangan tentang sesuatu secara bebas Aktiviti : 1. 2. cara bermain Aktiviti : 1.Murid diberi gambar tentang amalan menjaga kebersihan. Mendengar pandangan yang disampaikan oleh rakan ii. . Contoh : Alat permainan yang disukai. Nota : Anak patung/robot mainan-harga. Contoh : Kebersihan di gerai makan.ARAS 1 i.

Murid bercerita tentang cara mereka menjaga buku masing-masing. Contoh : Menjaga buku sendiri . Guru menunjukkan gambar penjagaan buku teks. tidak mengoyak dan menconteng . 3. Menyatakan pandangan tentang sesuatu perkara yang di bualkan. menyusun. Aktiviti: 1. 2.Membalut buku.ARAS 2 i. Murid memberi pandangan berdasarkan keadaan di dalam gambar.

2. Contoh : Keberihan kelas . murid diminta mengemukakan idea yang sesuai dalam perbincangan. 3.Mengemaskan kerusi meja .Cara menjaga kebersihan kelas .ARAS 3 i. Melahirkan buah fikiran yang munasabah tentang sesuatu perkara Aktiviti : 1. Berdasakan gambar sebuah kelas. Murid menyenaraikan keadaan tersebut. Secara berkumpulan. murid diminta menyatakan keadaan di dalam kelas tersebut.

dan gaya pembacaan yang sesuai. 5.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan.KEMAHIRAN MEMBACA 5. intonasi.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca .

Murid bercerita tentang gambar poster.ARAS 1 i. Murid membaca petikan dengan sebutan perkataan yang mengandungi graf. 4. Aktiviti : Aktiviti : 1. Leong. diftong. i. taat 1. Murid-murid membaca ayat tunggal yang dibina. 3. Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan bahan rangsangan dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul. Membaca ayat tunggal dengan sebutan dan intonasi yang betul. vokal berganding dan kosonan bergabung dengan betul Contoh : nyonya. 3. 2. Murid menyebutkan perkataan yang ditunjukkan dengan sebutan yang betul. 2. Menonton filem dokumentari tentang rumah-rumah di Malaysia. Murid bercerita tentang jenisjenis rumah. murid menyusun kad perkataan untuk membina ayat tunggal. Secara berkumpulan. .

Murid membaca kuat ayat tunggal dan ayat majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul secara individu dan kumpulan berdasarkan petikan ´Kenderaan Dahulu. Kereta lembu digunakan untuk membawa kayu dan barang jualan. Murid menyanyi bersama-sama. Kereta kuda bergerak laju tetapi kereta lembu bergerak perlahan. tetapi. Guru memperdengar Lagu Kereta Lembu. sebab . 4. Murid membaca lirik lagu dengan sebutan dan intonasi yang betul. 2. Nota : Kata hubung ² dan.µ Contoh : 1. 2. Aktiviti : 1. 3.ARAS 2 i. Membaca ayat majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul.

. Menggunakan teknik teater pembaca bagi melatih kelancaran. sebutan. Murid membaca ayatayat tunggal yang disediakan oleh guru. Bersoal jawab untuk memberikan maksud ayat berdasarkan teks. Membaca ayat tunggal dan ayat majmuk dalam teks dengan ayat yang betul dan jelas. Aktiviti : 1. Menonton rakaman video tentang jenis-jenis pekerjaan. 3. 2.ARAS 3 i. 4. Bersoal-jawab tentang jenis-jenis pekerjaan. 2. Aktiviti : 1. ii. Memberikan makna perkataaan . intonasi dan jeda yang betul berdasarkan skrip yang disediakan. frasa dan ayat. Murid merujuk kepada kamus bergambar untuk mencari makna perkataan dan rangkai kata yang disediakan.

intonasi. dan gaya pembacaan yang sesuai.KEMAHIRAN MEMBACA 5. 5.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca .

murid menceritakan semula teks yang dibaca dengan perkataan sendiri Contoh : Gambar bersiri . Murid membaca teks yang disediakan.ARAS 1 i. 2. 4. Aktiviti : 1. 3 Murid menyatakan nilainilai murni yang boleh diperoleh dari cerita tersebut. Mengadakan pertandingan melafazkan pantun antara kumpulan. 4. 3. Contoh : Kedua pengantin itu ibarat pinang dibelah dua. Berdasarkan teks yang diberi.Guru memaparkan perkataan-perkataan yang berkaitan dengn gambar.Mendengar cara melapazkan pantun pantun dua kerat dan empat kerat dengan intonasi yang betul. Aktiviti : 1. Melapazkan puisi dengan sebutan yang betul dan jelas. 2. Aktiviti : 1. Membaca teks naratif dengan sebutan dan intonasi yang betul. 3. Murid bersoal-jawab tentang rakaman majlis perkahwinan. ii. . 2.Berpandukan perkataan tersebut. Murid bercerita dengan menggunakan perkataan sendiri berdasarkan gambar bersiri. murid melafazkan pantun. Murid menyebut ayat berdasarkan gambar. Memperdengar rakaman berbalas pantun. Murid membaca teks dengan sebutan dan intonasi yang baik. iii. 2. Menceritakan isi teks yang dibaca dengan perkataan sendiri.

2. Bersoal-jawab tentang pantun. Mendengar dan melafazkan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul.ARAS 2 i. ii. a. . Membaca petikan akhbar dengan sebutan dan intonasi yang betul. bacang. Betik. cempedak d. Contih : Susun mengikut abjad. 3. Mendengar rakaman pantun. bidara c. Mendengar dan mengajuk puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul. durian Aktiviti : 1. Menyusun maklumat mengikut urutan. Aktiviti : 1. Aktiviti : 1.Melengkapkan lembaran pengurusan grafik yang mudah bagi tujuan menyusun maklumat mengikut urutan. Ciku. Duku. Membaca teks informatif dengan sebutan dan intonasi yang betul iii. Menggunakan teknik berpandu bagi tujuan menceritakan semula teks yang dibaca dengan perkataan sendiri. Melafazkan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul. Anggur b. 3. 2.

3. ii. Membaca lancer teks kreatif dan informatif dengan sebutan dan intonasi yang betul. Melapazkan puisi dengan sebutan nada. 2. . Murid bercerita maksud pantun yang dibaca. Secara berkumpulan. 4. Aktiviti : 1. Berbincang untuk mendapatkan isi penting. Aktiviti : 1. murid berbalas-balas pantun yang telah dibaca. iii. Aktiviti : 1. Guru membimbing murid memahami maksud simpulan bahasa tersebut. 3. Murid diminta melafazkan pantun dua kerat dan empat kerat dengan sebutan dan intonasi yang betul. Murid menyebutkan simpulan bahasa mudah yang terdapat dalam dialog. Murid membaca dengan sebutan dan intonasi yang betul. Menyenaraikan isi-isi penting berdasarkan teks yang dibaca. 2. Murid menjawab soalan yang dikemukakan untuk mendapatkan isi-isi penting. gaya dan intonasi yang betul. 4. 2. Guru memberi petikan dialog. Murid menjawab soalan berdasarkan teks yang dibaca. 2.ARAS 3 i. 3. Murid mendengar rakaman berbalas pantun. Murid diberi teks.

0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai teks 6.1 Merujuk pelbagai sumber untuk mendapatkan maklumat bagi tajuk yang sedang dikaji termasuk maklumat dari internet.KEMAHIRAN MEMBACA 6. .

murid diminta menyebutkan perkataanperkatan yang berkaitan tentang kafe siber . Guru membimbing murid merujuk kamus bergambar untuk memastikan ejaan yang betul. Murid mengeja perkataan berdasarkan kad perkataan yang disediakan . murid mengeja bersamasama 3. Meneliti susunan abjad bagi perkataan. 2. Meneliti ejaan perkataan berdasarkan kamus bergambar 2. Berdasarkan gambar iklan. Murid menyenaraikan perkataan tersebut. 4. Aktiviti: 1. Merujuk kamus bergambar untuk meneliti ejaan daripada perkataan yang didengar Aktiviti: 1. 3.ARAS 1 i.

ARAS 2 i. setiap kumpulan membentangkan hasil carian . merujuk kamus bergambar untuk mencari makna Aktiviti: 1. murid menyebut nama perkataan alat tersebut 3. murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan 4. satu kumpulan murid mencari makna perkataan dari kamus bergambar 5. sabahagian murid mencari makna dari internet 6. guru menunjukkan gambar alat komunikasi 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->