PETA MINDA HURAIAN SUKATAN PELAJARAN

1.0 Berbual dengan keluarga, rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 2.0 Bercerita dan melaporkan sesuatu perkara yang didengar, ditonton,

KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR

3.0 Menyampaikan maklumat kepada pihak lain dengan pengucapan yang mudah, betul, menarik, dan berkesan

4.0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang releven secara bertatasusila

KEMAHIRAN MEMBACA

5.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan, intonasi, dan gaya pembacaan yang sesuai.

6.0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai teks. 7.0 Membaca, menaakul, dan menghayati kandungan teks yang dibaca.

8.0 Menggunakan pelbagai jenis ayat dan wacana dalam penulisan 9.0 Mencatat dan menyusun maklumat

KEMAHIRAN MENULIS

10.0 Menghasilkan penulisan kreatif dan bukan kreatif

ayat. murid menceritakan tentang latar belakang diri sendiri Aktiviti : 1. 2. Guru memaparkan gambar sebuah keluarga. Menonton tayang video situasi perbualan bertata susila. intonasi. 2. Murid-murid bersoal-jawab tentang gambar tersebut.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. ungkapan.0 Berbual dengan keluarga. sebutan. Murid mengucapkan kata yang sesuai dalam perbualan.Contoh : Maafkan saya. 2. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. . 2. ARAS 1 (i) Menyatakan butiran tentang maklumat asas diri (ii) Melafazkan ucapan secara bertatasusila dalam perbualan Aktiviti : 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata. . Secara berpasangan. dan nada yang sesuai. Murid mengulangi kata-kata bertata susila dari filem tersebut.

1 Berbual (i) Menggunakan kata panggilan perkara tentang sesuatu berkaitan kehidupan nama diri yang dengan dan kata ganti seharian menggunakan kata. Secara berkumpulan. Murid berbual-bual tentang ahli keluarga masing-masing.0 Berbual dengan keluarga. 4. sebutan. Menunjukkan gambar sebuah keluarga. 2. . ungkapan.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. murid menjalankan aktiviti simulasi memanggil rakan atau orang lain dengan kata panggilan yang sesuai. ARAS 2 (i) Menggunakan kata panggilan dan kata ganti nama diri yang sesuai mengikut situasi dalam perbualan Aktiviti : 1. Murid menyebut nama ahli keluarga tersebut. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. intonasi. ayat. 3. dan nada yang sesuai.

ARAS 3 (i) Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai. Murid membezakan ungkapan yang baik atau yang negatif. Contoh : Saya ada dua orang adikberadik. 2. ungkapan.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Aktiviti : 1. Menceritakan tentang latar belakang diri sendiri. sebutan. Main peranan .1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata. 3. Bercerita tentang gambar yang ditunjukkan. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Murid mendengar rakaman dialog. Umur saya tujuh tahun.menegur kawan dengan cara yang sopan . intonasi. (ii) Menyatakan perasaan dan teguran secara berterus-terang dengan sopan dalam perbualan Aktiviti : 1. dan nada yang sesuai.0 Berbual dengan keluarga. 2. Contoh : Membuat teguran kepada kawan yang tidak beratur ketika membeli makanan di kantin . ayat.

. 4. 3. Guru memperdengar semula rakaman agar murid dapat mendengar dengan lebih jelas. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila ARAS 1 (i) Mendengar sesuatu perbualan dengan teliti untuk mendapat maklumat. 2. Guru memperdengar rakaman dialog. 3. Murid bersoal -jawab tentang dialog tersebut. Murid mendengar dengan teliti rakaman dialog di kantin sekolah. 4. Situasi : Kedai Buku Sekolah. 2.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Murid bersoal -jawab tentang dialog tersebut. Aktiviti : 1. Guru mewujudkan satu situasi di kedai buku sekolah. Murid diminta menceritakan semula topik perbualan tersebut.0 Berbual dengan keluarga. Guru menggunakan teknik demonstrasi untuk tujuan menyoal dan menjawab secara bertatasusila bagi memperoleh maklumat. ii) Mengemukakan soalan yang bertumpu dalam perbualan Aktiviti : 1.

Menunjukkan gambar iklan rumah yang dibawa oleh murid.0 Berbual dengan keluarga. Menyoal rakan atau orang lain untuk mendapatkan respons. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. 3. 2. 2. . 3. Contoh : Menggunakan kata tanya yang sesuai untuk menyoal . Dalam kumpulan kecil.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Murid meneliti gambar jenis rumah yang dibawa sendiri. murid dikehendaki menyoal dan menjawab soalan secara spontan.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila ARAS 2 (i) Mengemukakan soalan bertumpu dan bercapah untuk mendapatkan respons (ii) Menjawab pertanyaan dengan spontan Aktiviti : Aktiviti : 1. 1. Murid menyebut nama jenis rumah. Murid bersoal-jawab tentang gambar.

Aktiviti : 1. Murid menyebutkan nama-nama panggilan yang terdapat dalam lagu. 4. Aktiviti : 1.0 Berbual dengan keluarga. Murid bersoal-jawab tentang gambar tersebut. Guru menunjukkan gambar. Murid mendengar rakaman lagu. (ii) Bersoal jawab tentang sesuatu perkara dengan sopan. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Murid menyanyi bersama-sama. 3. 2.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 4. 2. Murid diberi peluang menceritakan pengalaman yang pernah dialami. 3. Murid memberikan jawapan terhadap soalan yang dikemukakan oleh orang lain .Menjalankan sesi bersoal jawab dalam kumpulan berdasarkan gambar yang diberi.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila ARAS 3 (i) Menggunakan kata panggilan yang sesuai semasa bersoal jawab.

3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara ARAS 1 (i) Mendengar arahan serta pesanan dengan teliti. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. AKTIVITI: Melakonkan aktiviti menyampaikan pesanan kepada orang lain .KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. (ii) Menyatakan arahan serta pesanan dengan dengan sebutan yang betul dan jelas.0 Berbual dengan keluarga.

Murid diminta menyampaikan pesanan yang diterima daripada guru kepada ibu bapa. Murid menunjukkan kad perkataan arahan yang disediakan. Murid menyebut perkataan arahan yang biasa didengar. Murid diminta mengecam beberapa perkataan arahan yang terdapat dalam cerita. 2. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. . Contoh : Menyatakan pesanan guru kepada ibu bapa tentang bayaran yuran sekolah. Contoh : Ambilkan. Guru memperdengar rakaman sebuah cerita. Kemaskan Aktiviti : 1. 3.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 4. 2. 3. Simpankan. 3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara ARAS 2 Mengecam perkataan berbentuk arahan serta pesanan. Melakonkan semula cara murid menyampaikan pesanan. Menerima dan melaksanakan arahan serta pesanan dengan Aktiviti : 1. Guru mewujudkan satu situasi perbualan telefon.0 Berbual dengan keluarga.

2. Murid diminta memberi arahan kepada rakan supaya pergi ke perpustakaan. Murid bercerita tentang pengalaman berada di perpustakaan.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Murid mendengar rakaman dialog tentang perpustakaan. 3. . 3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara Aras 3 (ii) Melakukan arahan serta (i) Menyatakan arahan dengan intonasi yang betul dan cara yang meyakinkan pesanan dengan betul Aktiviti : Aktiviti : 1. Guru menunjukkan gambar perpustakaan. Murid diminta menyebutkan beberapa arahan yang terdapat dalam dialog. 3. Murid bersoal-jawab tentang perpustakaan. 2. 1.0 Berbual dengan keluarga.

4 Menyatakan permintaan secara berterus-terang dan menyakinkan dengan menggunakan intonasi dan paralinguistik yang sesuai untuk menguatkan permintaan ARAS 2 (i) Mengemukakan permintaan secara telus dan bertatasusila dengan bahasa yang mudah difahami. Murid meminta rakan membantu membawa buku ke bilik guru. 2.0 Berbual dengan keluarga. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Murid diminta menyatakan kebaikan sikap itu. 3. Aktiviti : 1.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. . Guru menayangkan rakaman filem tentang sikap tolong-menolong. Contoh : Bolehkah kamu membantu saya membawa buku ke bilik guru.

saya berjanji untuk menyiapkan kerja rumah dengan kawan. Contoh : Ayah. Bolehkah saya pergi ke rumahnya ? . 2. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Guru mewujudkan satu situasi seharian.0 Berbual dengan keluarga. Murid diminta melakonkan situasi anak meminta kebenaran daripada seorang ayah untuk ke rumah rakan.4 Menyatakan permintaan secara berterus-terang dan menyakinkan dengan menggunakan intonasi dan paralinguistik yang sesuai untuk menguatkan permintaan ARAS 3 (i) Meminta keizinan untuk memenuhi keperluan dengan bersopan. Aktiviti : 1.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.

KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 2. . ditonton. frasa.ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas.0 Bercerita dan melaporkan sesuatu perkara yang didengar. dibaca atau dialami 2.1 Bercerita dengan menggunakan kata.

2.tinggi . Murid menonton tayangan filem tentang zoo. Murid menyatakan ciri-ciri binatang tersebut. Menamakan dan menyatakan ciri-ciri benda maujud dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul. Akitiviti : 1. Contoh : Zirafah . 2.ARAS 1 i. Murid menyebutkan nama-nama binatang.

sungai . Aktiviti : 1. Menyebutkan nama binatang dan habitatnya. 3. Menceritakan perkara yang terdapat dalam gambar dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul.Menceritakan tentang gambar yang ditunjukkan.ARAS 2 i.Menyebutkan perkataan yang berkaitan dengan gambar. 2. Contoh : Ikan .

3. Menunjukkan gambar poster masyarakat Malaysia. Murid bersoal-jawab tentang bangsa-bangsa yang ada di Malaysia. Aktiviti : 1. . Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan bahan rangsangan dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul.ARAS 3 i. 2. Murid menyampaikan cerita berdasarkan bahan rangsangan dengan cara yang menarik.

dibaca atau dialami 2. ditonton.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 2.2 Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat .0 Bercerita dan melaporkan sesuatu perkara yang didengar.

menceritakan perkara yang didengar kepada orang lain. Memberitahu sesuatu perkara yang didengar dengan menggunkan perkataan yang tepat. Bersoal-jawab tentang cerita tersebut. Menonton tayangan video cerita teladan. .ARAS 1 i. Contoh : Menyampaikan cerita yang pernah didengar. Menjalankan simulasi . 3. Aktiviti : 1. 2.

Menyatakan perkara-perkara penting berdasarkan bahan rangsangan. Murid menyebut nama dan membunyikan bunyi binatang tertentu. Mengadakan permainan bunyi binatang. 5. Aktiviti : 1.ARAS 2 i. . 3. Murid menamakan nama dan habitat binatang tersebut. Melayari laman web tentang binatang. Murid menyebut maklumat yang dikehendaki berdasarkan gambar. 2. 4.

5.ARAS 3 i. Menunjukkan keratan akhbar aktiviti gotongroyong. Aktiviti : 1. Murid melakonkan dialog yang disediakan oleh guru. 2. Melakonkan situasi bergotong-royong mengikut kumpulan kecil. . 3. Bersoal-jawab mengenai aktiviti tersebut. Memaklumkan perkara yang dilakukan kepada orang lain dengan menggunakan ayat yang betul. 4. Memberitahu orang lain tentang tugas yang dibuat.

strutur ayat yang betul dan laras bahasa yang sesuai.0 Menyampaikan maklumat dalam pengucapan yang mudah. betul. frasa. istilah.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 3. 3.1 Menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara atau tajuk dengan menggunakan kata . . menarik dan berkesan.

4. Menyatakan maklumat berdasarkan bahan rangsangan. Murid bercerita tentang cara menjaga bintang peliharaan masingmasing. org yang terlibat. ii. Murid bersoal-jawab tentang binatang tersebut. Guru menunjukkan gambar cara memelihara binatang. 2.ARAS 1 i.cara menjaga binatang periharaan. Aktiviti : 1.di mana. Aktiviti : 1. 3. Murid memberitahu rakan tentang maklumat yang terdapat dalam bahan rangsangan Contoh : Peristiwa yang terjadi . Memilih perkataan yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. Murid bercerita tentang tugas polis. Guru menunjukkan gambar seorang pegawai polis. Contoh : Cara. . Murid membaca petikan tentang pengalaman seorang polis. 4. 2. 3. Mengecam perkataan dan fakta yang sesuai untuk menyampaikan maklumat.

3. Aktiviti : 1. murid diminta menyebutkan nama-nama peralatan tersebut. ii. Berdasarkan kad perkataan yang ditampal pada peralatan di makmal itu. 2. Mengenal pasti frasa yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. . 2. Guru membimbing murid merujuk kamus bergambar untuk memilih perkataan dan frasa yang sesuai untuk menceritakan tentang beberapa peralatan di dalam feri.jaket keselamatan Aktiviti : 1. Murid bercerita tentang pengalaman yang pernah dilalui. papan kekunci. Menyatakan maklumat dengan jelas berdasarkan bahan yang disediakan. Murid menonton tanyang video di dalam sebuah feri. 3. Contoh : . . Contoh : tetikus.ARAS 2 i. Murid bercerita tentang maklumat yang terdapat tentang bahan dengan menggunakan bahasa yang sesuai. Guru membawa murid ke makmal computer.pintu kecemasan .

Contoh : Membersihkan batas . ii. 3.perlu Berkejar-kejaran di atas batas . Guru menunjukkan jadual peribadi harian. Contoh : Rutin harian Nota : siapkan kerja rumah kemaskan buku dalam beg bermain pada waktu petang . Murid diminta menyatakan perkara yang perlu dan tidak perlu untuk menanam kacang. Berbincang tentang cara-cara menanam kacang. Aktiviti : 1. Murid diminta menyatakan maklumat mengikut kepentingan. Murid bersoal-jawab mengenainya. 2. Mengenal pasti frasa yang sesuai untuk menyampaikan maklumat .ARAS 3 i. 2.tidak perlu Aktiviti : 1.Guru menunjukkan gambar seorang petani sedang berkebun. Memaklumkan sesuatu maklumat mengikut keutamaan. 3.

dan tersusun. pandangan dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci. .1 Mengemukakan idea. tepat.0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang relevan secara bertatasusila 4.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 4.

Contoh : Alat permainan yang disukai. cara bermain Aktiviti : 1. Contoh : Kebersihan di gerai makan. Nota : Anak patung/robot mainan-harga.ARAS 1 i. Murid bercerita tentang cara-cara menjaga kebersihan dengan ayat sendiri. . 2. Menyatakan pandangan tentang sesuatu secara bebas Aktiviti : 1. Mendengar pandangan yang disampaikan oleh rakan ii.Berbual secara berpasangan tentang sesuatu perkara yang didengar.Murid diberi gambar tentang amalan menjaga kebersihan.

Menyatakan pandangan tentang sesuatu perkara yang di bualkan. tidak mengoyak dan menconteng .ARAS 2 i. 2. Contoh : Menjaga buku sendiri .Membalut buku. Murid memberi pandangan berdasarkan keadaan di dalam gambar. menyusun. Guru menunjukkan gambar penjagaan buku teks. Murid bercerita tentang cara mereka menjaga buku masing-masing. Aktiviti: 1. 3.

3. murid diminta mengemukakan idea yang sesuai dalam perbincangan. Contoh : Keberihan kelas . Berdasakan gambar sebuah kelas. murid diminta menyatakan keadaan di dalam kelas tersebut. Murid menyenaraikan keadaan tersebut. Secara berkumpulan. Melahirkan buah fikiran yang munasabah tentang sesuatu perkara Aktiviti : 1. 2.ARAS 3 i.Mengemaskan kerusi meja .Cara menjaga kebersihan kelas .

0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan. intonasi. dan gaya pembacaan yang sesuai. 5.1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca .KEMAHIRAN MEMBACA 5.

3. Murid bercerita tentang gambar poster. Leong. Menonton filem dokumentari tentang rumah-rumah di Malaysia. 3. 2. Membaca ayat tunggal dengan sebutan dan intonasi yang betul. murid menyusun kad perkataan untuk membina ayat tunggal. diftong. Murid-murid membaca ayat tunggal yang dibina. Murid bercerita tentang jenisjenis rumah. 4. Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan bahan rangsangan dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul. vokal berganding dan kosonan bergabung dengan betul Contoh : nyonya.ARAS 1 i. 2. Aktiviti : Aktiviti : 1. Murid membaca petikan dengan sebutan perkataan yang mengandungi graf. i. Secara berkumpulan. Murid menyebutkan perkataan yang ditunjukkan dengan sebutan yang betul. taat 1. .

ARAS 2 i. Kereta lembu digunakan untuk membawa kayu dan barang jualan.µ Contoh : 1. Nota : Kata hubung ² dan. Guru memperdengar Lagu Kereta Lembu. Aktiviti : 1. 2. 2. tetapi. Murid menyanyi bersama-sama. Murid membaca lirik lagu dengan sebutan dan intonasi yang betul. Membaca ayat majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul. sebab . Murid membaca kuat ayat tunggal dan ayat majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul secara individu dan kumpulan berdasarkan petikan ´Kenderaan Dahulu. 4. 3. Kereta kuda bergerak laju tetapi kereta lembu bergerak perlahan.

Murid merujuk kepada kamus bergambar untuk mencari makna perkataan dan rangkai kata yang disediakan. Bersoal-jawab tentang jenis-jenis pekerjaan. 4. 2. 3. ii. Aktiviti : 1.ARAS 3 i. Bersoal jawab untuk memberikan maksud ayat berdasarkan teks. Memberikan makna perkataaan . . 2. Murid membaca ayatayat tunggal yang disediakan oleh guru. Menggunakan teknik teater pembaca bagi melatih kelancaran. frasa dan ayat. Menonton rakaman video tentang jenis-jenis pekerjaan. Aktiviti : 1. intonasi dan jeda yang betul berdasarkan skrip yang disediakan. sebutan. Membaca ayat tunggal dan ayat majmuk dalam teks dengan ayat yang betul dan jelas.

5. intonasi.KEMAHIRAN MEMBACA 5.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca . dan gaya pembacaan yang sesuai.

Membaca teks naratif dengan sebutan dan intonasi yang betul. 2. 3. Berdasarkan teks yang diberi. Memperdengar rakaman berbalas pantun.Mendengar cara melapazkan pantun pantun dua kerat dan empat kerat dengan intonasi yang betul.Guru memaparkan perkataan-perkataan yang berkaitan dengn gambar. 2. 4.Berpandukan perkataan tersebut. Murid menyebut ayat berdasarkan gambar. 3. Contoh : Kedua pengantin itu ibarat pinang dibelah dua.ARAS 1 i. Mengadakan pertandingan melafazkan pantun antara kumpulan. murid melafazkan pantun. ii. murid menceritakan semula teks yang dibaca dengan perkataan sendiri Contoh : Gambar bersiri . 2. Menceritakan isi teks yang dibaca dengan perkataan sendiri. Murid bersoal-jawab tentang rakaman majlis perkahwinan. Murid membaca teks yang disediakan. . iii. Aktiviti : 1. 2. Melapazkan puisi dengan sebutan yang betul dan jelas. Aktiviti : 1. Murid bercerita dengan menggunakan perkataan sendiri berdasarkan gambar bersiri. 3 Murid menyatakan nilainilai murni yang boleh diperoleh dari cerita tersebut. Aktiviti : 1. 4. Murid membaca teks dengan sebutan dan intonasi yang baik.

. Duku. 3. cempedak d.Melengkapkan lembaran pengurusan grafik yang mudah bagi tujuan menyusun maklumat mengikut urutan. 2. Mendengar dan melafazkan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul. Contih : Susun mengikut abjad. Betik. bidara c. Ciku. a. Melafazkan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul. 2. ii. Anggur b. Bersoal-jawab tentang pantun. Mendengar dan mengajuk puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul. durian Aktiviti : 1. Membaca petikan akhbar dengan sebutan dan intonasi yang betul. 3.ARAS 2 i. Membaca teks informatif dengan sebutan dan intonasi yang betul iii. Aktiviti : 1. Mendengar rakaman pantun. Aktiviti : 1. Menyusun maklumat mengikut urutan. bacang. Menggunakan teknik berpandu bagi tujuan menceritakan semula teks yang dibaca dengan perkataan sendiri.

Murid menjawab soalan berdasarkan teks yang dibaca. 3. Murid menyebutkan simpulan bahasa mudah yang terdapat dalam dialog. 2. Aktiviti : 1. 4. Guru membimbing murid memahami maksud simpulan bahasa tersebut. . iii. 4. Berbincang untuk mendapatkan isi penting. Murid diminta melafazkan pantun dua kerat dan empat kerat dengan sebutan dan intonasi yang betul. Guru memberi petikan dialog. gaya dan intonasi yang betul. Murid diberi teks. Aktiviti : 1. Menyenaraikan isi-isi penting berdasarkan teks yang dibaca. Murid bercerita maksud pantun yang dibaca. 3. Melapazkan puisi dengan sebutan nada.ARAS 3 i. 2. ii. 3. Murid menjawab soalan yang dikemukakan untuk mendapatkan isi-isi penting. Aktiviti : 1. 2. murid berbalas-balas pantun yang telah dibaca. Membaca lancer teks kreatif dan informatif dengan sebutan dan intonasi yang betul. Murid membaca dengan sebutan dan intonasi yang betul. Secara berkumpulan. Murid mendengar rakaman berbalas pantun. 2.

.0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai teks 6.KEMAHIRAN MEMBACA 6.1 Merujuk pelbagai sumber untuk mendapatkan maklumat bagi tajuk yang sedang dikaji termasuk maklumat dari internet.

Merujuk kamus bergambar untuk meneliti ejaan daripada perkataan yang didengar Aktiviti: 1. Guru membimbing murid merujuk kamus bergambar untuk memastikan ejaan yang betul. 2. murid diminta menyebutkan perkataanperkatan yang berkaitan tentang kafe siber . murid mengeja bersamasama 3. Murid menyenaraikan perkataan tersebut. Meneliti ejaan perkataan berdasarkan kamus bergambar 2. 3.ARAS 1 i. Meneliti susunan abjad bagi perkataan. Berdasarkan gambar iklan. 4. Aktiviti: 1. Murid mengeja perkataan berdasarkan kad perkataan yang disediakan .

guru menunjukkan gambar alat komunikasi 2.ARAS 2 i. satu kumpulan murid mencari makna perkataan dari kamus bergambar 5. sabahagian murid mencari makna dari internet 6. setiap kumpulan membentangkan hasil carian . murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan 4. murid menyebut nama perkataan alat tersebut 3. merujuk kamus bergambar untuk mencari makna Aktiviti: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful