P. 1
PETA MINDA HURAIAN SUKATAN PELAJARAN

PETA MINDA HURAIAN SUKATAN PELAJARAN

|Views: 339|Likes:
Published by zalehazain

More info:

Published by: zalehazain on Mar 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2013

pdf

text

original

1.0 Berbual dengan keluarga, rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 2.0 Bercerita dan melaporkan sesuatu perkara yang didengar, ditonton,

KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR

3.0 Menyampaikan maklumat kepada pihak lain dengan pengucapan yang mudah, betul, menarik, dan berkesan

4.0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang releven secara bertatasusila

KEMAHIRAN MEMBACA

5.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan, intonasi, dan gaya pembacaan yang sesuai.

6.0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai teks. 7.0 Membaca, menaakul, dan menghayati kandungan teks yang dibaca.

8.0 Menggunakan pelbagai jenis ayat dan wacana dalam penulisan 9.0 Mencatat dan menyusun maklumat

KEMAHIRAN MENULIS

10.0 Menghasilkan penulisan kreatif dan bukan kreatif

2. Menonton tayang video situasi perbualan bertata susila. 2. . . murid menceritakan tentang latar belakang diri sendiri Aktiviti : 1. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata. intonasi. 2. Guru memaparkan gambar sebuah keluarga. Murid mengucapkan kata yang sesuai dalam perbualan. Secara berpasangan. ungkapan. ARAS 1 (i) Menyatakan butiran tentang maklumat asas diri (ii) Melafazkan ucapan secara bertatasusila dalam perbualan Aktiviti : 1. sebutan. ayat.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. dan nada yang sesuai. Murid-murid bersoal-jawab tentang gambar tersebut.Contoh : Maafkan saya. 2.0 Berbual dengan keluarga. Murid mengulangi kata-kata bertata susila dari filem tersebut.

sebutan. murid menjalankan aktiviti simulasi memanggil rakan atau orang lain dengan kata panggilan yang sesuai. Murid menyebut nama ahli keluarga tersebut.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. ungkapan. ARAS 2 (i) Menggunakan kata panggilan dan kata ganti nama diri yang sesuai mengikut situasi dalam perbualan Aktiviti : 1. 2. Murid berbual-bual tentang ahli keluarga masing-masing. Menunjukkan gambar sebuah keluarga.0 Berbual dengan keluarga. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. 4. 3. . ayat. dan nada yang sesuai. intonasi. Secara berkumpulan.1 Berbual (i) Menggunakan kata panggilan perkara tentang sesuatu berkaitan kehidupan nama diri yang dengan dan kata ganti seharian menggunakan kata.

Aktiviti : 1. Umur saya tujuh tahun. sebutan.menegur kawan dengan cara yang sopan .1 Berbual tentang sesuatu perkara berkaitan kehidupan seharian dengan menggunakan kata. Contoh : Membuat teguran kepada kawan yang tidak beratur ketika membeli makanan di kantin . Murid membezakan ungkapan yang baik atau yang negatif. Bercerita tentang gambar yang ditunjukkan. 2. Main peranan . ayat.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Menceritakan tentang latar belakang diri sendiri. Murid mendengar rakaman dialog. Contoh : Saya ada dua orang adikberadik. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. 3. (ii) Menyatakan perasaan dan teguran secara berterus-terang dengan sopan dalam perbualan Aktiviti : 1. ARAS 3 (i) Berbual tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai. 2. ungkapan. dan nada yang sesuai. intonasi.0 Berbual dengan keluarga.

3. 4. Murid bersoal -jawab tentang dialog tersebut. 2. Murid mendengar dengan teliti rakaman dialog di kantin sekolah. Aktiviti : 1. Guru menggunakan teknik demonstrasi untuk tujuan menyoal dan menjawab secara bertatasusila bagi memperoleh maklumat. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Murid bersoal -jawab tentang dialog tersebut. Murid diminta menceritakan semula topik perbualan tersebut.0 Berbual dengan keluarga. ii) Mengemukakan soalan yang bertumpu dalam perbualan Aktiviti : 1.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila ARAS 1 (i) Mendengar sesuatu perbualan dengan teliti untuk mendapat maklumat. 2. Guru memperdengar semula rakaman agar murid dapat mendengar dengan lebih jelas.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 3. Guru mewujudkan satu situasi di kedai buku sekolah. . Guru memperdengar rakaman dialog. Situasi : Kedai Buku Sekolah. 4.

Murid bersoal-jawab tentang gambar.0 Berbual dengan keluarga. Menyoal rakan atau orang lain untuk mendapatkan respons.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila ARAS 2 (i) Mengemukakan soalan bertumpu dan bercapah untuk mendapatkan respons (ii) Menjawab pertanyaan dengan spontan Aktiviti : Aktiviti : 1. 3. 3. Murid meneliti gambar jenis rumah yang dibawa sendiri. Contoh : Menggunakan kata tanya yang sesuai untuk menyoal . rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. murid dikehendaki menyoal dan menjawab soalan secara spontan. .KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Murid menyebut nama jenis rumah. 2. 1. 2. Dalam kumpulan kecil. Menunjukkan gambar iklan rumah yang dibawa oleh murid.

2.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila ARAS 3 (i) Menggunakan kata panggilan yang sesuai semasa bersoal jawab.0 Berbual dengan keluarga. Murid diberi peluang menceritakan pengalaman yang pernah dialami. 3.Menjalankan sesi bersoal jawab dalam kumpulan berdasarkan gambar yang diberi. Murid bersoal-jawab tentang gambar tersebut. 3. 4. Murid menyanyi bersama-sama.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 4. 2. (ii) Bersoal jawab tentang sesuatu perkara dengan sopan. Murid menyebutkan nama-nama panggilan yang terdapat dalam lagu. Aktiviti : 1. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Murid memberikan jawapan terhadap soalan yang dikemukakan oleh orang lain . Aktiviti : 1. Guru menunjukkan gambar. Murid mendengar rakaman lagu.

rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. AKTIVITI: Melakonkan aktiviti menyampaikan pesanan kepada orang lain . (ii) Menyatakan arahan serta pesanan dengan dengan sebutan yang betul dan jelas.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.0 Berbual dengan keluarga. 3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara ARAS 1 (i) Mendengar arahan serta pesanan dengan teliti.

0 Berbual dengan keluarga. Murid diminta mengecam beberapa perkataan arahan yang terdapat dalam cerita. 2. Contoh : Ambilkan. 3. Simpankan. Murid menyebut perkataan arahan yang biasa didengar. Menerima dan melaksanakan arahan serta pesanan dengan Aktiviti : 1. Melakonkan semula cara murid menyampaikan pesanan. Contoh : Menyatakan pesanan guru kepada ibu bapa tentang bayaran yuran sekolah. . Kemaskan Aktiviti : 1. Guru mewujudkan satu situasi perbualan telefon.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Murid diminta menyampaikan pesanan yang diterima daripada guru kepada ibu bapa. Murid menunjukkan kad perkataan arahan yang disediakan. 3. 3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara ARAS 2 Mengecam perkataan berbentuk arahan serta pesanan. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. 2. 4. Guru memperdengar rakaman sebuah cerita.

Guru menunjukkan gambar perpustakaan. . 1. Murid bersoal-jawab tentang perpustakaan.0 Berbual dengan keluarga.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1. Murid bercerita tentang pengalaman berada di perpustakaan. Murid diminta menyebutkan beberapa arahan yang terdapat dalam dialog. Murid mendengar rakaman dialog tentang perpustakaan. 3. 2. Murid diminta memberi arahan kepada rakan supaya pergi ke perpustakaan. 2. 3. 3 Memberikan dan memahami arahan serta pesanan tentang sesuatu perkara Aras 3 (ii) Melakukan arahan serta (i) Menyatakan arahan dengan intonasi yang betul dan cara yang meyakinkan pesanan dengan betul Aktiviti : Aktiviti : 1.

Aktiviti : 1. 3.0 Berbual dengan keluarga. . 2. Murid diminta menyatakan kebaikan sikap itu. Murid meminta rakan membantu membawa buku ke bilik guru.4 Menyatakan permintaan secara berterus-terang dan menyakinkan dengan menggunakan intonasi dan paralinguistik yang sesuai untuk menguatkan permintaan ARAS 2 (i) Mengemukakan permintaan secara telus dan bertatasusila dengan bahasa yang mudah difahami. Guru menayangkan rakaman filem tentang sikap tolong-menolong.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Contoh : Bolehkah kamu membantu saya membawa buku ke bilik guru. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.

Bolehkah saya pergi ke rumahnya ? . Aktiviti : 1. rakan sebaya dan pihak lain dalam situasi formal dan tidak formal 1.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. Guru mewujudkan satu situasi seharian. Contoh : Ayah. saya berjanji untuk menyiapkan kerja rumah dengan kawan. Murid diminta melakonkan situasi anak meminta kebenaran daripada seorang ayah untuk ke rumah rakan.4 Menyatakan permintaan secara berterus-terang dan menyakinkan dengan menggunakan intonasi dan paralinguistik yang sesuai untuk menguatkan permintaan ARAS 3 (i) Meminta keizinan untuk memenuhi keperluan dengan bersopan.0 Berbual dengan keluarga. 2.

KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 2.1 Bercerita dengan menggunakan kata. . ditonton. frasa.0 Bercerita dan melaporkan sesuatu perkara yang didengar. dibaca atau dialami 2.ayat serta sebutan dan intonasi yang baik dan jelas.

2. Murid menyebutkan nama-nama binatang. Contoh : Zirafah . 2. Murid menonton tayangan filem tentang zoo. Akitiviti : 1. Menamakan dan menyatakan ciri-ciri benda maujud dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul.tinggi . Murid menyatakan ciri-ciri binatang tersebut.ARAS 1 i.

ARAS 2 i. 3. Contoh : Ikan .Menyebutkan perkataan yang berkaitan dengan gambar. Aktiviti : 1. Menceritakan perkara yang terdapat dalam gambar dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul.Menceritakan tentang gambar yang ditunjukkan. Menyebutkan nama binatang dan habitatnya.sungai . 2.

Murid menyampaikan cerita berdasarkan bahan rangsangan dengan cara yang menarik. 2. Menunjukkan gambar poster masyarakat Malaysia. Murid bersoal-jawab tentang bangsa-bangsa yang ada di Malaysia. . Aktiviti : 1. 3.ARAS 3 i. Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan bahan rangsangan dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul.

dibaca atau dialami 2. ditonton.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 2.0 Bercerita dan melaporkan sesuatu perkara yang didengar.2 Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat .

Aktiviti : 1. Memberitahu sesuatu perkara yang didengar dengan menggunkan perkataan yang tepat. . 2. Menonton tayangan video cerita teladan.menceritakan perkara yang didengar kepada orang lain. Contoh : Menyampaikan cerita yang pernah didengar. Bersoal-jawab tentang cerita tersebut. Menjalankan simulasi . 3.ARAS 1 i.

Murid menamakan nama dan habitat binatang tersebut.ARAS 2 i. 3. 5. Menyatakan perkara-perkara penting berdasarkan bahan rangsangan. . Mengadakan permainan bunyi binatang. Murid menyebut maklumat yang dikehendaki berdasarkan gambar. Melayari laman web tentang binatang. Murid menyebut nama dan membunyikan bunyi binatang tertentu. 2. 4. Aktiviti : 1.

Melakonkan situasi bergotong-royong mengikut kumpulan kecil.ARAS 3 i. . Menunjukkan keratan akhbar aktiviti gotongroyong. 5. 2. 3. Aktiviti : 1. Murid melakonkan dialog yang disediakan oleh guru. Memberitahu orang lain tentang tugas yang dibuat. Bersoal-jawab mengenai aktiviti tersebut. Memaklumkan perkara yang dilakukan kepada orang lain dengan menggunakan ayat yang betul. 4.

betul.0 Menyampaikan maklumat dalam pengucapan yang mudah. strutur ayat yang betul dan laras bahasa yang sesuai.1 Menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara atau tajuk dengan menggunakan kata . . 3. frasa. menarik dan berkesan. istilah.KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 3.

3. Menyatakan maklumat berdasarkan bahan rangsangan. Contoh : Cara. Murid bersoal-jawab tentang binatang tersebut. Mengecam perkataan dan fakta yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. Aktiviti : 1. Murid memberitahu rakan tentang maklumat yang terdapat dalam bahan rangsangan Contoh : Peristiwa yang terjadi .di mana.ARAS 1 i. 4. Guru menunjukkan gambar seorang pegawai polis. org yang terlibat. 2. Memilih perkataan yang sesuai untuk menyampaikan maklumat. 2. Murid membaca petikan tentang pengalaman seorang polis. ii. Murid bercerita tentang cara menjaga bintang peliharaan masingmasing. 3. 4. . Aktiviti : 1. Murid bercerita tentang tugas polis. Guru menunjukkan gambar cara memelihara binatang.cara menjaga binatang periharaan.

Murid bercerita tentang maklumat yang terdapat tentang bahan dengan menggunakan bahasa yang sesuai. Murid menonton tanyang video di dalam sebuah feri. Berdasarkan kad perkataan yang ditampal pada peralatan di makmal itu. ii. 3. Murid bercerita tentang pengalaman yang pernah dilalui. Guru membawa murid ke makmal computer. .pintu kecemasan . 2. murid diminta menyebutkan nama-nama peralatan tersebut. Aktiviti : 1. Guru membimbing murid merujuk kamus bergambar untuk memilih perkataan dan frasa yang sesuai untuk menceritakan tentang beberapa peralatan di dalam feri. Mengenal pasti frasa yang sesuai untuk menyampaikan maklumat.jaket keselamatan Aktiviti : 1. 3. Contoh : tetikus.ARAS 2 i. Menyatakan maklumat dengan jelas berdasarkan bahan yang disediakan. papan kekunci. 2. . Contoh : .

3.perlu Berkejar-kejaran di atas batas . Contoh : Membersihkan batas . 3.ARAS 3 i. Berbincang tentang cara-cara menanam kacang.Guru menunjukkan gambar seorang petani sedang berkebun. Contoh : Rutin harian Nota : siapkan kerja rumah kemaskan buku dalam beg bermain pada waktu petang . Aktiviti : 1. ii.tidak perlu Aktiviti : 1. Guru menunjukkan jadual peribadi harian. 2. Murid diminta menyatakan perkara yang perlu dan tidak perlu untuk menanam kacang. Murid bersoal-jawab mengenainya. Mengenal pasti frasa yang sesuai untuk menyampaikan maklumat . 2. Murid diminta menyatakan maklumat mengikut kepentingan. Memaklumkan sesuatu maklumat mengikut keutamaan.

KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 4.0 Berbincang tentang tajuk-tajuk yang relevan secara bertatasusila 4. pandangan dan pendapat tentang sesuatu perkara secara terperinci.1 Mengemukakan idea. tepat. . dan tersusun.

. cara bermain Aktiviti : 1. Contoh : Kebersihan di gerai makan.ARAS 1 i. Nota : Anak patung/robot mainan-harga.Murid diberi gambar tentang amalan menjaga kebersihan. Murid bercerita tentang cara-cara menjaga kebersihan dengan ayat sendiri. 2. Mendengar pandangan yang disampaikan oleh rakan ii. Contoh : Alat permainan yang disukai. Menyatakan pandangan tentang sesuatu secara bebas Aktiviti : 1.Berbual secara berpasangan tentang sesuatu perkara yang didengar.

ARAS 2 i. Guru menunjukkan gambar penjagaan buku teks.Membalut buku. tidak mengoyak dan menconteng . 2. Aktiviti: 1. Contoh : Menjaga buku sendiri . Murid bercerita tentang cara mereka menjaga buku masing-masing. 3. Murid memberi pandangan berdasarkan keadaan di dalam gambar. menyusun. Menyatakan pandangan tentang sesuatu perkara yang di bualkan.

Cara menjaga kebersihan kelas . Contoh : Keberihan kelas . Murid menyenaraikan keadaan tersebut.ARAS 3 i. 2. Secara berkumpulan. 3. Melahirkan buah fikiran yang munasabah tentang sesuatu perkara Aktiviti : 1. Berdasakan gambar sebuah kelas. murid diminta mengemukakan idea yang sesuai dalam perbincangan.Mengemaskan kerusi meja . murid diminta menyatakan keadaan di dalam kelas tersebut.

1 Membaca kuat perkataan dan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan memahami perkara yang dibaca .KEMAHIRAN MEMBACA 5. 5.0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan. dan gaya pembacaan yang sesuai. intonasi.

Murid bercerita tentang jenisjenis rumah. diftong. Membaca ayat tunggal dengan sebutan dan intonasi yang betul. Aktiviti : Aktiviti : 1. 3. taat 1. Murid menyebutkan perkataan yang ditunjukkan dengan sebutan yang betul. Murid-murid membaca ayat tunggal yang dibina. vokal berganding dan kosonan bergabung dengan betul Contoh : nyonya. Leong. 2.ARAS 1 i. 2. . Bercerita tentang sesuatu perkara berdasarkan bahan rangsangan dengan menggunakan perkataan dan ayat yang betul. Menonton filem dokumentari tentang rumah-rumah di Malaysia. Secara berkumpulan. Murid bercerita tentang gambar poster. i. 3. Murid membaca petikan dengan sebutan perkataan yang mengandungi graf. murid menyusun kad perkataan untuk membina ayat tunggal. 4.

µ Contoh : 1. sebab . Murid membaca kuat ayat tunggal dan ayat majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul secara individu dan kumpulan berdasarkan petikan ´Kenderaan Dahulu. Guru memperdengar Lagu Kereta Lembu. Murid membaca lirik lagu dengan sebutan dan intonasi yang betul.ARAS 2 i. Kereta kuda bergerak laju tetapi kereta lembu bergerak perlahan. Kereta lembu digunakan untuk membawa kayu dan barang jualan. Membaca ayat majmuk dengan sebutan dan intonasi yang betul. Aktiviti : 1. 2. 2. 3. 4. Nota : Kata hubung ² dan. tetapi. Murid menyanyi bersama-sama.

Murid merujuk kepada kamus bergambar untuk mencari makna perkataan dan rangkai kata yang disediakan. Aktiviti : 1. Aktiviti : 1.ARAS 3 i. Bersoal-jawab tentang jenis-jenis pekerjaan. 3. Menggunakan teknik teater pembaca bagi melatih kelancaran. 2. Menonton rakaman video tentang jenis-jenis pekerjaan. intonasi dan jeda yang betul berdasarkan skrip yang disediakan. ii. Memberikan makna perkataaan . frasa dan ayat. 2. sebutan. Bersoal jawab untuk memberikan maksud ayat berdasarkan teks. 4. Murid membaca ayatayat tunggal yang disediakan oleh guru. . Membaca ayat tunggal dan ayat majmuk dalam teks dengan ayat yang betul dan jelas.

5.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca .0 Membaca kuat dengan kelancaran sebutan. dan gaya pembacaan yang sesuai.KEMAHIRAN MEMBACA 5. intonasi.

Murid bersoal-jawab tentang rakaman majlis perkahwinan. Melapazkan puisi dengan sebutan yang betul dan jelas.Guru memaparkan perkataan-perkataan yang berkaitan dengn gambar. iii. 3 Murid menyatakan nilainilai murni yang boleh diperoleh dari cerita tersebut. Berdasarkan teks yang diberi. Contoh : Kedua pengantin itu ibarat pinang dibelah dua. 2. Aktiviti : 1.Mendengar cara melapazkan pantun pantun dua kerat dan empat kerat dengan intonasi yang betul. Menceritakan isi teks yang dibaca dengan perkataan sendiri. murid menceritakan semula teks yang dibaca dengan perkataan sendiri Contoh : Gambar bersiri . Aktiviti : 1. 2. Murid menyebut ayat berdasarkan gambar.Berpandukan perkataan tersebut. 3. 4. Murid membaca teks yang disediakan. Murid membaca teks dengan sebutan dan intonasi yang baik. ii. 2. Aktiviti : 1. Mengadakan pertandingan melafazkan pantun antara kumpulan. murid melafazkan pantun. 2. 4.ARAS 1 i. . 3. Murid bercerita dengan menggunakan perkataan sendiri berdasarkan gambar bersiri. Memperdengar rakaman berbalas pantun. Membaca teks naratif dengan sebutan dan intonasi yang betul.

Melafazkan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul. Contih : Susun mengikut abjad. Menyusun maklumat mengikut urutan. Mendengar dan mengajuk puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul. a. Bersoal-jawab tentang pantun. 2. Mendengar dan melafazkan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul. bidara c. durian Aktiviti : 1. Anggur b. Membaca teks informatif dengan sebutan dan intonasi yang betul iii.ARAS 2 i. cempedak d. . Membaca petikan akhbar dengan sebutan dan intonasi yang betul. ii.Melengkapkan lembaran pengurusan grafik yang mudah bagi tujuan menyusun maklumat mengikut urutan. Betik. bacang. Aktiviti : 1. Ciku. 2. 3. Duku. 3. Menggunakan teknik berpandu bagi tujuan menceritakan semula teks yang dibaca dengan perkataan sendiri. Mendengar rakaman pantun. Aktiviti : 1.

Aktiviti : 1. 3. Murid mendengar rakaman berbalas pantun. 3. Guru memberi petikan dialog. 3. Melapazkan puisi dengan sebutan nada. 4. iii. Membaca lancer teks kreatif dan informatif dengan sebutan dan intonasi yang betul. Murid menjawab soalan berdasarkan teks yang dibaca. 2. Murid menyebutkan simpulan bahasa mudah yang terdapat dalam dialog. Murid diminta melafazkan pantun dua kerat dan empat kerat dengan sebutan dan intonasi yang betul. Murid bercerita maksud pantun yang dibaca. . Murid diberi teks. ii. Guru membimbing murid memahami maksud simpulan bahasa tersebut. Murid membaca dengan sebutan dan intonasi yang betul. 2. murid berbalas-balas pantun yang telah dibaca.ARAS 3 i. Aktiviti : 1. Menyenaraikan isi-isi penting berdasarkan teks yang dibaca. 4. Aktiviti : 1. Berbincang untuk mendapatkan isi penting. 2. Secara berkumpulan. gaya dan intonasi yang betul. 2. Murid menjawab soalan yang dikemukakan untuk mendapatkan isi-isi penting.

0 Membaca dan memahami maklumat yang terdapat dalam pelbagai teks 6.1 Merujuk pelbagai sumber untuk mendapatkan maklumat bagi tajuk yang sedang dikaji termasuk maklumat dari internet.KEMAHIRAN MEMBACA 6. .

Meneliti ejaan perkataan berdasarkan kamus bergambar 2. murid mengeja bersamasama 3. murid diminta menyebutkan perkataanperkatan yang berkaitan tentang kafe siber . Murid menyenaraikan perkataan tersebut. 4. 3. Guru membimbing murid merujuk kamus bergambar untuk memastikan ejaan yang betul. Murid mengeja perkataan berdasarkan kad perkataan yang disediakan . Meneliti susunan abjad bagi perkataan. 2. Berdasarkan gambar iklan. Aktiviti: 1. Merujuk kamus bergambar untuk meneliti ejaan daripada perkataan yang didengar Aktiviti: 1.ARAS 1 i.

satu kumpulan murid mencari makna perkataan dari kamus bergambar 5. setiap kumpulan membentangkan hasil carian . murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan 4. guru menunjukkan gambar alat komunikasi 2. sabahagian murid mencari makna dari internet 6. murid menyebut nama perkataan alat tersebut 3.ARAS 2 i. merujuk kamus bergambar untuk mencari makna Aktiviti: 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->