P. 1
Manual Sistem Maklumat Kantin(sisMAKAN)

Manual Sistem Maklumat Kantin(sisMAKAN)

|Views: 1,682|Likes:

More info:

Published by: Khairul Fahmi Ab Wahab on Mar 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2013

pdf

text

original

-1

-

MANUAL PENGGUNA SISTEM MAKLUMAT KANTIN VERSI 1.0

BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH HARIAN

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 2008

-2-

-3-

KANDUNGAN
1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0 7.0 8.0 9.0 10.0 11.0 12.0 13.0 14.0 15.0 16.0 PENGENALAN PEMASANGAN PERISIAN MEMULAKAN PERISIAN SISMAKAN DAN SETTING PERISIAN IMPORT MAKLUMAT SEKOLAH DARI SISTEM MAKLUMAT MURID MAKLUMAT PENGUSAHA MAKLUMAT KONTRAK MAKLUMAT PEKERJA MAKLUMAT PEMARKAHAN BORANG KENDIRI 2 MAKLUMAT PEMBAYARAN SEWA KANTIN MAKLUMAT KERACUNAN MENGEKSPORT DATA MENGIMPORT DATA MENCARI DATA MEMADAM DATA MENYEMAK MAKLUMAT SISMAKAN MENCETAK LAPORAN-LAPORAN

LAMPIRAN

Di samping itu. Dengan adanya pangkalan data pengusaha kantin. pekerja-pekerjanya serta beberapa maklumat penting seperti maklumat kontrak. Pihak sekolah dikehendaki memahami dan melaksanakan sisMAKAN ini dengan berkesan agar dapat memastikan pengurusan kantin sekolah berada di tahap terbaik dan dapat menyediakan makanan dan minuman yang selamat kepada murid-murid. pembayaran sewa kantin. maka akan memudahkan pihak-pihak berkepentingan untuk mendapatkan maklumat atau mengesan pengusaha kantin tertentu. diharapkan dengan pelaksanaan sisMAKAN di semua sekolah di seluruh negara ini akan dapat membantu Jawatankuasa Induk 3K..0 PENGENALAN Sistem Maklumat Kantin (sisMAKAN) telah dibangunkan bertujuan untuk membina satu pangkalan data berkaitan dengan maklumat pengusaha kantin sekolah. memuaskan atau berisiko tinggi dengan menganalisa markah melalui Borang Kendiri yang disediakan dalam pangkalan data ini dan perlu dilengkapkan setiap bulan oleh pihak sekolah. markah pemantauan kendiri serta kes-kes keracunan yang berlaku.-4- 1. dapat mengenal pasti pengusaha-pengusaha kantin yang berada pada tahap cemerlang. Sehubungan dengan itu. . Kementerian Pelajaran Malaysia dalam misinya untuk menjadikan pengurusan kantin sekolah pada tahap yang terbaik di samping dapat mengurangkan kes-kes keracunan makanan.

2002.2 dipaparkan. Masukkan CD sisMAKAN ke dalam pemacu CD Skrin 2. 2003 SP3 (ada HotFix) : 512Mb atau lebih : 1 atau lebih : 1 atau lebih : 1 atau lebih Langkah-langkah untuk memasang perisian adalah seperti berikut: 1. JANGAN tukar sebarang setting yang telah ditetapkan.1: Skrin Utama Pemasangan sisMAKAN 3.0 MEMASANG PERISIAN SISMAKAN Sebelum pemasangan perisian sisMAKAN. Skrin 2. 2.1 akan dipaparkan seperti dibawah Skrin 2. Klik butang FINISH.MDE ke dalam folder C:\sisMAKAN dan membina ikon pintasan di Desktop komputer anda .-5- 2. pastikan komputer anda memenuhi spesifikasi berikut: Sistem Pengoperasian Microsoft Access RAM CD Drive USB Drive Floppy Drive : Windows XP atau Windows Vista : XP. Perisian akan menyalin fail sisMAKAN.2: Skrin Akhir pemasangan sisMAKAN 4. Klik butang Next sehingga Skrin 2.

-6- Untuk memulakan perisian sisMAKAN. ikuti langkah-langkah berikut: 1. Dwi-klik ikon seperti dalam Rajah 1 di bawah Rajah 1: Ikon Pintasan Sistem Maklumat Kantin 2. Pastikan anda berada di desktop.3 Skrin 2.3: Skrin Utama sisMAKAN . Skrin Utama sisMAKAN akan dipaparkan seperti skrin 2.

1. Skrin 3.1: Regional Setting 2.1 akan dipaparkan Skrin 3. Sila ikuti langkah-langkah berikut untuk mensetkan komputer anda. Jika terdapat perkataan SALAH dipaparkan. (Sila rujuk manual Windows XP atau Vista untuk menukar resolusi skrin) Sebelum sebarang data dimasukkan pastikan Setting komputer anda mematuhi kehendak sisMAKAN. sila klik butang Betulkan Secara Automatik. sila klik butang Betulkan Sendiri (Buka Control Panel).-7- 3.2 akan dipaparkan . Skrin 3. Pastikan Bahasa/Negara ialah English (United States)/United States. pastikan Resolusi Skrin ialah 1024 x 768.0 MEMULAKAN PERISIAN SISMAKAN DAN SETTING PERISIAN Bagi memastikan sisMAKAN dipaparkan lebih baik. Klik menu Kemudahan .Regional Setting. Jika Bahasa/Negara yang lain dipaparkan.

2: Regional and Language Options 3. . Restart komputer anda terlebih dahulu untuk memastikan setting dapat berfungsi. Pilih English (United States) dan klik butang OK.-8- Skrin 3.

Sekiranya nama sekolah anda tidak dipaparkan dalam SENARAI SEKOLAH. ikuti langkah-langkah berikut: 1. Buka SMM dan eksport semua maklumat tanpa menggunakan disket Pastikan anda telah berada di skrin utama sisMAKAN. Terdapat 3 cara untuk memasukkan maklumat sekolah Cara 1: Import maklumat sekolah dari Sistem Maklumat Murid yang telah dipasang dalam komputer anda Cara 2: Import maklumat sekolah dari Sistem Maklumat Murid yang dipasang dalam komputer yang lain Cara 3: Menaip maklumat sekolah dari sisMAKAN (Elakkan mengguna cara ini bagi memastikan maklumat sekolah sejajar dengan Sistem Maklumat Murid) Cara 1: Import dari SMM yang telah ada di dalam komputer anda. Klik butang senarai Negeri dan pilih negeri yang dikehendaki Klik butang senarai PPD dan pilih PPD yang dikehendaki Satu lagi cara untuk memaparkan maklumat sekolah ialah dengan menggunakan kaedah Carian. Sila ikuti langkah-langkah berikut: 1.1.-9- 4. Nama sekolah akan dipaparkan di dalam Senarai Sekolah seperti dalam Skrin 4. Klik butang IMPORT SEKOLAH DARI SMM yang terletak di bawah Senarai Sekolah. Nama sekolah tidak semestinya ditaip dengan lengkap. . pastikan maklumat sekolah telah disimpan di dalam sisMAKAN. 2. Taipkan KOD SEKOLAH atau NAMA SEKOLAH dan Klik Butang .0 IMPORT MAKLUMAT SEKOLAH DARI SISTEM MAKLUMAT MURID Sebelum maklumat Pengusaha dimasukkan. maklumat sekolah perlu dimasukkan terlebih dahulu. 2. Untuk memastikan maklumat sekolah telah wujud di dalam pangkalan data sisMAKAN.

Sila ikuti langkah-langkah berikut: 1. 4.2 akan dipaparkan.txt) Masukkan disket / Pemacu USB ke komputer yang telah dipasang sisMAKAN Klik butang Kemudahan . 3. Sila dapatkan bantuan guru data SMM.Import Data. Skrin 4. Tukar nama fail TLBSek yang telah disalin dalam disket atau pemacu USB kepada tblSekolah (pastikan file extension dikekalkan ..1: Senarai Sekolah Cara 2: Import Maklumat Sekolah dari SMM yang dipasang di komputer lain. Eksport Semua Maklumat dari SMM tanpa menggunakan disket Buka windows explorer dan salin fail TLBSek dari C:\HEM ke dalam disket atau USB Drive. 5. 2.10 - Skrin 4. Skrin 4.2: Skrin Import Data .

Klik butang Skrin Utama untuk kembali ke Skrin Utama sisMAKAN.3 Rajah 2: Mesej fail tblPengusaha tiada dalam sumber yang dipilih Skrin 4.. Senarai sekolah akan dipaparkan. Klik butang TAMBAH DAN KEMASKINI KE PANGKALAN DATA UTAMA. 7.4: Tambah dan Kemaskini telah berjaya 9.11 - 6. Skrin 4. sila klik butang OK.4 akan dipaparkan Skrin 4. Klik butang SUMBER dan pilih sumber yang mengandungi fail tblsekolah (disket atau pemacu USB) Klik butang IMPORT DATA KE PANGKALAN DATA SEMENTARA. . Paparan status Import hanya menunjukkan tblSekolah OK tetapi fail-fail lain GAGAL seperti dalam skrin 4. Pilih Negeri dan PPD.3: Fail tblSekolah telah berjaya diimport dari sumber yang dipilih 8. Jika mesej seperti Rajah 2 dipaparkan.

Pilih Negeri dan PPD untuk memaparkan maklumat sekolah Klik nama sekolah dari Senarai Sekolah. Maklumat Sekolah akan dipaparkan dalam ruangan Maklumat Sekolah seperti dalam Skrin 4. Skrin untuk memasukkan maklumat sekolah akan dipaparkan seperti Skrin 4. Jika sekolah tiada kantin.5 Skrin 4. . klik butang SKRIN UTAMA untuk kembali ke Skrin Utama. 4. Sila ikuti langkah-langkah berikut: 1. sila pilih dari butang senarai. sila pilih TIADA KANTIN dari butang pilih STATUS. Klik menu Rekod ..Maklumat Sekolah dari Skrin Utama. Apabila telah tamat. Klik OK.5: Maklumat Sekolah 2.6 3.12 - Cara 3: Menaip maklumat sekolah dari sisMAKAN Sekiranya sekolah tidak mempunyai maklumat SMM. Taipkan maklumat sekolah. Jika ada butang senarai. maklumat sekolah boleh ditaip menggunakan sisMAKAN. Satu mesej ralat akan dipaparkan.

13 - Skrin 4.6: Maklumat Sekolah ..

Skrin 5.1 akan dipaparkan Skrin 5.Nombor Kad Pengenalan Baru pengusaha kantin ditaip terlebih dahulu sebelum memasukkan maklumat lain. 5. Pastikan digit No KP Baru ialah 12 Nama Pengusaha . 6. Setelah borang diterima. Pengusaha kantin perlu menyertakan salinan sijil-sijil kursus pengendalian makanan. Tujuannya supaya Kod Pengusaha boleh dibina dalam pangkalan data. . sila betulkan secara manual.1: Maklumat Pengusaha 3. No KP Lama . No KP Baru ini hendaklah ditaip tanpa tanda '-'.Sistem akan memasukkan tarikh lahir berdasarkan No KP Baru. Jika ada kesilapan.Maklumat Pengusaha. PPD dan klik nama sekolah dari Senarai Sekolah terlebih dahulu Klik menu Rekod . maklumat pengusaha perlulah diisi dengan lengkap terlebih dahulu.Maklumat Pengusaha. Borang Maklumat Pengusaha boleh dicetak dari menu Laporan . Pilih Negeri..14 - 5.Taipkan No KP Lama tanpa {space} jika ada Tarikh Lahir .Taipkan seperti di dalam Kad Pengenalan. No KP Baru . sijil pendaftaran syarikat (jika ada) dan sijil pendaftaran dengan Kementerian Kewangan (jika ada).0 MAKLUMAT PENGUSAHA Sebelum maklumat-maklumat lain dimasukkan. Isikan maklumat pengusaha dengan lengkap. Format tarikh lahir ialah hari/bulan/tahun (hh/bb/tttt). sijil suntikan. Serahkan borang berkenaan kepada pengusaha kantin untuk diisi. 2. Contohnya 23/06/1971 4. sila ikuti langkah-langkah berikut untuk memasukkan maklumat Pengusaha 1.Borang Kosong .

Nama Syarikat . 01 = Islam. Jawapan diberi dalam tahun. Sekiranya dua digit ditengah dalam No KP Baru ialah 71. maka dimasukkan sebagai 1 tahun. Jika Bukan Warganegara dipilih maka Negara Asal dimasukkan sebagai Indonesia. 02 = Bukan Islam Kaum . 22.Pengalaman Pengusaha mengusahakan kantin dari tahun pertama kali mengusaha kantin sehingga sekaran. . Pengalaman . 16.Alamat yang dinyatakan di dalam Sijil Pendaftaran Perniagaan atau Alamat terkini Pengusaha jika telah bertukar alamat. Negeri . L = Lelaki. Contohnya 03-55610097. Poskod . Jika kurang setahun. Isikan maklumat syarikat dengan lengkap. Jika menggunakan nama sendiri. 20. Contohnya 019-2218760..Taipkan poskod berdasarkan alamat yang dinyatakan.Pilih dari senarai Jantina. 18. 9. Jantina . 14.Taipkan nombor pendaftaran perniagaan seperti yang terdapat di dalam sijil pendaftaran perniagaan.15 - 7.Pilih dari senarai.Sekiranya pengusaha mengendalikan kantin atas nama syarikat. Ada Syarikat (Y/T)? . 15. Pastikan kod negeri dimasukkan. Pastikan bilangan digit ialah 5 Bandar . 13. 10. P = Perempuan Agama .Pilih dari senarai Telefon (P) . Taipkan TIADA jika pengusaha tidak mendaftarkan perniagaannya dan kosongkan ruang Tarikh Pendaftaran Perniagaan dan Tarikh Tamat Pendaftaran Perniagaan.Taipkan No Telefon Rumah pengusaha kantin jika ada mengikut format XX-XXXXXXXX.Pilih dari senarai. pilih Y pada Ada Syarikat (Y/T)? Alamat . 11.Pilih dari senarai Status Perkahwinan . Pastikan kod negeri dimasukkan. 19. Contohnya 03-51628901 Nombor Pendaftaran Perniagaan (ROB) . Telefon (H/P) .Nombor telefon pejabat (Jika ada).Taipkan No Telefon Bimbit pengusaha kantin jika ada mengikut format XXX-XXXXXXXX. maka negara asal dimasukkan Malaysia. pilih 'Y' pada ruangan Ada Syarikat?.Pilih dari senarai Kewarganegaraan . 21. 17.Nama yang digunakan di dalam Sijil Pendaftaran Syarikat.Taipkan bandar berdasarkan alamat yang dinyatakan. Ditaip mengikut format XX-XXXXXXXX. maka taraf kewarganegaraan pengusaha berkenaan ialah Penduduk Tetap. 12. Telefon (R) . 8. Jika Warganegara dipilih.

Kosongkan bahagian ini jika pengusaha tidak mendaftarkan perniagaannya.Taipkan tarikh tamat pendaftaran dengan Kementerian Kewangan seperti yang tercatat di dalam sijil mengikut format hh/bb/tttt. klik butang simpan. Rekod pengusaha berkenaan akan dipaparkan diruangan senarai pengusaha. Tarikh Tamat Pendaftaran Perniagaan . Kosongkan ruangan ini jika pengusaha tidak berdaftar dengan Kementerian Kewangan Tarikh Tamat Pendaftaran Sijil Kewangan . Klik butang Skrin Utama untuk kembali semula ke Skrin Utama sisMAKAN .Taipkan tarikh tamat pendaftaran perniagaan seperti yang tercatat di dalam Sijil Pendaftaran Perniagaan mengikut format hh/bb/tttt. Kosongkan bahagian ini jika pengusaha tidak mendaftarkan perniagaannya. Kosongkan ruangan ini jika pengusaha tidak berdaftar dengan Kementerian Kewangan 24. 27. sila klik semula Rekod pengusaha yang dikehendaki dari senarai pengusaha Klik butang tambah Rekod jika kantin sekolah mempunyai lebih dari satu pengusaha dan ulang semula langkah 1 hingga 27. No Pendaftaran Sijil Kewangan (ROT) .Jika syarikat tersebut berdaftar dengan Kementerian Kewangan. Taipkan TIADA pada Nombor Pendaftaran Sijil Kewangan jika syarikat tidak berdaftar dengan Kementerian Kewangan dan kosongkan Tarikh Pendaftaran Sijil Kewangan dan Tarikh Tamat Pendaftaran Sijil Kewangan Tarikh Pendaftaran Sijil Kewangan . Setelah maklumat dimasukkan. 26. Tarikh Pendaftaran Perniagaan . Untuk mengedit semula maklumat pengusaha.Taipkan tarikh pendaftaran dengan Kementerian Kewangan diluluskan seperti yang tercatat di dalam sijil mengikut format hh/bb/tttt.Taipkan tarikh pendaftaran perniagaan diluluskan seperti yang tercatat di dalam Sijil Pendaftaran Perniagaan mengikut format hh/bb/tttt.16 - 23. Tarikh Pendaftaran Sijil Kewangan dan Tarikh Tamat Pendaftaran Sijil Kewangan hendaklah diisi. 25. maklumat Nombor Pendaftaran Sijil Kewangan (ROT)..

0 MAKLUMAT KONTRAK Untuk mengisi maklumat Kontrak. Tarikh Mula Kontrak . Format tarikh ialah hh/bb/tttt Pengalaman Kontrak di Sekolah Ini .. 8. . Format tarikh ialah hh/bb/tttt 5. 2.Jika kontrak disambung setahun lagi oleh pihak sekolah. pilih Negeri. ikuti langkah-langkah berikut: 1. Jika markah pemantauan kantin berasaskan borang Kendiri 2 telah dimasukkan.1: Maklumat Kontrak 4. 6. Skrin 6. Pilih T jika kontrak tidak disambung setahun lagi. Format tarikh ialah hh/bb/tttt Tarikh Tamat Kontrak .Pilih Y jika kontrak pengusaha tersebut disambung setahun lagi setelah tamat kontrak. nyatakan tarikh mula kontrak tersebut disambung.Nyatakan jumlah sewaan berdasarkan kontrak yang telah ditandatangani. Tanda RM tidak perlu dimasukkan Adakah Kontrak Disambung Setahun Lagi? . 9.Nyatakan bilangan tahun pengusaha tersebut mengendalikan kantin di sekolah tersebut sahaja.17 - 6. 10.Maklumat Kontrak. 7.1 akan dipaparkan Skrin 6.Taipkan tarikh kontrak bermula berdasarkan maklumat di dalam Perjanjian yang telah ditandatangani. 3. Jumlah Sewa Setiap Bulan (RM) .Tarikh Kontrak ditandatangani. Tarikh Kontrak Mula Disambung . Tarikh Tandatangan Kontrak . Format tarikh ialah hh/bb/tttt. Dari Skrin Utama.Taipkan tarikh kontrak tamat berdasarkan maklumat di dalam Perjanjian yang telah ditandatangani. PPD dan Sekolah Klik nama pengusaha kantin dari Senarai Pengusaha. maklumat pemarkahan akan dipaparkan di Skrin Utama Klik menu Rekod .

Jika kontrak disambung setahun lagi oleh pihak sekolah. . Tarikh Amaran Pertama perlulah dinyatakan terlebih dahulu. Klik butang Simpan Rekod. Klik butang Tambah Rekod untuk menambah maklumat kontrak pengusaha yang sama. 15. 19.Jika kontrak ditamatkan sebelum tarikh tamat kontrak. Format tarikh ialah hh/bb/tttt Tarikh Amaran Kedua . Format tarikh ialah hh/bb/tttt Tarikh Kontrak Ditamatkan .18 - 11.Jika kontrak ditamatkan sebelum tarikh tamat kontrak.. Maklumat kontrak akan dipaparkan dalam senarai kontrak. klik sebab-sebab kontrak tersebut ditamatkan. Klik butang Skrin Utama untuk kembali ke Skrin Utama sisMAKAN 12. Tarikh Kontrak Disambung Tamat . 18. 14. Klik butang Padam Rekod jika maklumat kontrak yang dimasukkan adalah salah. 17. Elakkan memadam maklumat kontrak pengusaha kantin tersebut. Format tarikh ialah hh/bb/tttt Tarikh Amaran Pertama . nyatakan tarikh tamat kontrak tersebut.Jika kontrak ditamatkan sebelum tarikh tamat kontrak. 13. nyatakan tarikh Amaran Kedua diberikan kepada pengusaha.Jika kontrak ditamatkan sebelum tarikh tamat kontrak. 16. Tarikh Amaran Pertama dan Kedua perlulah dinyatakan terlebih dahulu. nyatakan tarikh Amaran Terakhir diberikan kepada pengusaha. 20. nyatakan tarikh Amaran Pertama diberikan kepada pengusaha.Nyatakan Tarikh Kontrak pengusaha tersebut ditamatkan sebelum tarikh tamat kontrak yang sepatutnya. sila taip sebab tersebut dalam ruangan Sebab lain (tidak lebih dari 255 huruf). Format tarikh ialah hh/bb/tttt Sebab-Sebab Penamatan Kontrak . Jika ada sebab yang tidak disenaraikan. Pastikan proses penamatan mengikut prosedur yang ditetapkan dan tarikh-tarikh amaran telah dinyatakan. Format tarikh ialah hh/bb/tttt Tarikh Amaran Terakhir .

2. Maklumat Warganegara dan NO KP Baru diperlukan untuk menjana kod pekerja bagi warganegara No Passport . maklumat negara asal dimasukkan sebagai Malaysia. No Passport tidak perlu dimasukkan. Jika pekerja ialah warganegara. Untuk mengisi maklumat Pekerja. Warganegara . maklumat pemarkahan akan dipaparkan di Skrin Utama Klik menu Rekod .0 MAKLUMAT PEKERJA Borang kosong maklumat pekerja boleh dicetak melalui menu Laporan. Skrin 7. Salinan sijil kursus asas pengendalian makanan dan sijil suntikan Ty2/Ty6 perlulah diperolehi dan disimpan di dalam fail. ikuti langkah-langkah berikut: 1. 3. Tujuannya adalah untuk merekodkan maklumat suntikan Ty2/Ty6 dan Kursus Asas Pengendalian Makanan. Jika markah pemantauan kantin berasaskan borang Kendiri 2 telah dimasukkan. . No KP Baru .Jika Pekerja bukan warganegara maka No Passport perlulah dimasukkan untuk menjana kod pekerja. 5. PPD dan Sekolah Klik nama pengusaha kantin dari Senarai Pengusaha. Setiap pekerja diberikan satu borang untuk diisi.Pilih dari senarai Warganegara. sila masukkan No KP Baru. pilih Negeri. Pengusaha juga perlu dimasukkan sebagai salah seorang pekerja yang bekerja di kantin berkenaan. Jika pekerja adalah warganegara. Jika pekerja bukan warganegara.. Dari Skrin Utama.1 akan dipaparkan Skrin 7.19 - 7.Maklumat Pekerja. maklumat negara asal dimasukkan sebagai Indonesia.1 Maklumat Pekerja 4. 6.Jika Pekerja adalah warganegara.

Aktif bermakna pekerja berkenaan masih bekerja dengan pengusaha.Pilih dari senarai Status Kerja . Selepas perubahan dibuat.. 23. sila taipkan TIADA. 15. 18. H=Pengusaha digunakan untuk maklumat Pengusaha. 17. 19. Jika pekerja tidak mempunyai permit Kerja. No Permit Kerja .Pilih dari senarai kaum Status . Klik butang Simpan untuk menyimpan maklumat Klik butang Tambah untuk mengisi maklumat pekerja berikutnya. Jika pekerja adalah juga pengusaha. 9. Nama Pekerja .Pilih dari senarai Jenis Permit Tarikh Tamat Permit . maklumat ini perlu dimasukkan. Maklumat ini boleh diperoleh dari kad suntikan pekerja Isikan Tarikh Mula Kursus (Tarikh Sijil Kursus Sah digunakan) dan Tarikh Akhir Kursus (Tarikh Sah Sijil Kursus Tamat) Pengendalian Asas Makanan.20 - PERINGATAN: Maklumat Warganegara-No KP Baru dan Warganegara-No Passport mestilah dimasukkan terlebih dahulu sebelum memasukkan maklumat lain. . 11. 12. 16. 20. 14. 22. 21.Taipkan tarikh pekerja mula bekerja dengan pengusaha berkenaan.Taipkan tarikh tamat permit kerja mengikut format hh/bb/tttt Isikan Tarikh Mula Suntikan Ty2/Ty6 dan Tarikh Tamat Suntikan serta No Siri Sijil Suntikan. Jantina .Jika pekerja bukan warganegara. klik butang Simpan semula 8.Pilih dari seanrai agama Tarikh Lahir . klik rekod pekerja dari Senarai Pekerja. 10.Pilih dari senarai Status Tarikh Mula Kerja .Pilih dari senarai jantina Agama . taipkan tarikh mula mengusahakan kantin sekolah berkenaan Negara Asal . Untuk mengedit semua maklumat yang telah disimpan.Pilih dari senarai status kerja. Urutan memasukkan data mestilah Warganegara-No KP Baru atau Warganegara-No Passport 7. Taipkan Institusi Latihan yang mengendalikan kursus tersebut. 13. Jenis Permit .Taipkan tarikh lahir pekerja mengikut format hh/bb/tttt Kaum .Taipkan nama pekerja seperti yang tercatat dalam No Kad Pengenalan Baru atau Passport.

klik pada tahun bagi rekod yang bertanda *.21 - 8. Untuk mengisi markah bagi tahun berikutnya. 4. Masukkan tahun dan markah setiap bulan. Taipkan Tahun Pamarkahan yang hendak direkodkan Taipkan markah bagi setiap bulan.1 akan dipaparkan Skrin 8.. Klik butang Padam untuk memadam rekod bagi tahun yang dipilih. Hanya markah keseluruhan dari Borang Kendiri 2 sahaja yang dimasukkan ke dalam sisMAKAN.0 MAKLUMAT PEMARKAHAN BORANG KENDIRI 2 Borang Kendiri 2 adalah borang pemarkahan yang dilakukan oleh guru bertugas mingguan yang melibatkan kebersihan kantin sekolah. Skrin 8. Maklumat yang telah dimasukkan akan disimpan secara automatik oleh komputer. Sekolah dan Nama Pengusaha Kantin Klik menu Rekod .1 Maklumat Pemarkahan Borang Kendiri 2 3. 6. Klik butang Skrin Utama untuk kembali ke Skrin Utama sisMAKAN 5.Pemarkahan. Untuk memasukkan maklumat Pemarkahan Borang Kendiri 2. . Anda tidak perlu klik butang Simpan. Simbol peratus tidak dimasukkan. ikuti langkah-langkah berikut: 1. Pastikan anda berada di Skrin Utama sisMAKAN. 2. Pilih Negeri. PPD. Markah purata akan dikira secara automatik oleh komputer. 7.

6. . Pilih Negeri. Untuk memasukkan maklumat Pembayaran Pembayaran Sewa Kantin.1 akan dipaparkan Skrin 9. 8. Klik butang Simpan Klik butang Padam Rekod untuk memadam rekod bayaran bagi tahun yang dipilih (Elakkan memadam sebarang rekod bayaran kecuali jika rekod tersebut adalah salah) Klik butang Skrin Utama untuk kembali ke Skrin Utama 7.Borang Kosong. Borang Kosong untuk merekodkan bayaran sewa kantin boleh dicetak dari menu Laporan . 9. Tanda RM tidak dimasukkan. Dari Skrin Utama. PPD dan Sekolah Klik Pengusaha Kantin yang dikehendaki dari Senarai Pengusaha Klik menu Rekod .Taipkan jumlah sewaan yang bagi bulan tersebut.22 - 9.Maklumat Bayaran. Sekiranya bayaran sewa kantin dibayar sekaligus.0 MAKLUMAT PEMBAYARAN SEWA KANTIN Rekod bayaran sewa kantin boleh diperolehi daripada Kerani Akaun di sekolah.Taipkan tahun bagi maklumat bayaran yang ingin direkodkan Tarikh . 3. TAHUN . Skrin 9.Taipkan tarikh yang tercatat di dalam resit bayaran sewa kantin Sewa (RM) . 2. ikuti langkah-langkah berikut: 1.. 5.1: Maklumat Pembayaran Sewa Kantin 4. perekodan hendaklah berdasarkan bulan tetapi tarikh adalah mengikut resit bayaran yang dikeluarkan.

8.1 akan dipaparkan Skrin 10.Nyatakan bilangan pelajar yang terlibat di dalam kes keracunan tersebut Tarikh Siasatan Oleh Pegawai Kesihatan . 2. Bagi memasukkan maklumat keracunan. PPD dan Sekolah Klik Pengusaha Kantin yang dikehendaki dari Senarai Pengusaha Klik menu Rekod .Maklumat Keracunan.Pilih Ya jika kes keracunan disebabkan oleh makanan RMT yang dibekalkan.Taipkan nama pegawai dari Pejabat Kesihatan yang datang membuat siasatan kes keracunan tersebut 5. 6..0 MAKLUMAT KERACUNAN Sekiranya berlaku keracunan disekolah berkenaan.Taipkan tarikh berlakunya kes keracunan di sekolah mengikut format hh/bb/tttt Bilangan Pelajar Yang Terlibat . Pilih Negeri. Tarikh Berlakunya Kes Keracunan . 3. Dari Skrin Utama. Pilih Tidak jika kes keracunan tidak melibatkan susu dari Program Susu Sekolah (PSS) Nama Pegawai Kesihatan . 9. ikuti langkah-langkah berikut: 1. Adakah Melibatkan Rancangan Makanan Tambahan? . rekod keracunan hendaklah diisi dengan kadar segera dan dihantar ke Pejabat Pelajaran Daerah atau Pejabat Pelajaran Negeri. Adakah Melibatkan Program Susu Sekolah? .Nyatakan tarikh pegawai dari pejabat kesihatan datang membuat siasatan kes keracunan berkenaan mengikut format hh/bb/tttt.1: Maklumat Keracunan 4. Pilih Tidak jika kes keracunan tidak melibatkan makanan RMT yang disediakan. . Skrin 10.23 - 10. 7.Pilih Ya jika kes keracunan disebabkan oleh susu dari Program Susu Sekolah (PSS).

Sila simpan keratan akhbar berkenaan dalam fail. Y/T . 16. Keterangan Kod akan dipaparkan secara automatik. S007 dan S008 . Tarikh Dilaporkan Dalam Akhbar . Nama Akhbar . Rujukan . Catatan . 19.Pilih dari senarai punca-punca yang disediakan.2 akan dipaparkan 11. 12. Klik butang Simpan untuk menyimpan rekod Klik butang Tindakan Sekolah. 13. .Pilih Kod mengikut urutan S001 hingga S008. sila nyatakan dalam ruangan ini.Jika kes keracunan disiarkan dalam akhbar. Biarkan kosong jika kes keracunan tidak disiarkan oleh akhbar. S004. Adakah kes keracunan dilaporkan Akhbar? .Nyatakan No Rujukan Sekolah bagi surat laporan yang dihantar ke JPN dan KPM. Punca keracunan hendaklah berdasarkan laporan yang diserahkan oleh Pegawai dari Pejabat Kesihatan. Skrin 10.Jika ada maklumat tambahan seperti nama virus yang menyebabkan keracunan. 15.24 - 10. 14. Bagi 18.. Pilih Tidak jika kes keracunan berkenaan tidak disiarkan di dalam akhbar.Jika kes keracunan disiarkan dalam akhbar. 20. nyatakan tarikh kes tersebut disiarkan.Bagi kod-kod S003. Kod .Pilih Y jika tindakan bagi kod yang dipilih telah dilaksanakan oleh pihak sekolah. Pilih Nama Akhbar yang menyiarkan kes tersebut. Skrin 10. Tarikh . Punca keracunan boleh lebih dari satu. Punca-Punca Berlakunya Keracunan .Taipkan Tarikh Tindakan tersebut diambil oleh pihak sekolah.Pilih Ya jika kes keracunan berkenaan disiarkan di dalam akhbar.2: Maklumat Tindakan Sekolah 17.

sila nyatakan Nombor Rujukan Sekolah bagi tindakan tersebut.25 - kod-kod lain. . Klik butang simpan. 22. sekiranya ada surat iringan disertakan. Klik butang Tambah untuk menambah rekod tindakan berikutnya.. 23. klik butang Padam yang terdapat dihujung baris rekod Tindakan tersebut. Klik butang Skrin Utama untuk kembali ke Skrin Utama. 24. 21. Jika terdapat kesilapan susunan.

26 - 11.1: Eksport Data sisMAKAN 2 3. ikuti langkah-langkah berikut: 1. Data boleh dieksport ke disket atau pemacu USB.. Untuk mengeksport data. pilih Negeri dan kosongkan PPD serta Sekolah.1 akan dipaparkan. pilih Negeri. 4. ia perlu dieksport untuk dihantar ke Pejabat Pelajaran Daerah. Untuk eksport data satu Sekolah. klik menu Kemudahan . 5. pilih Negeri dan PPD tetapi kosongkan Sekolah.0 MENGEKSPORT DATA Setelah data-data dimasukkan. Skrin 11. Skrin 11. PPD dan sekolah. Untuk eksport data satu PPD. 6.Eksport Data. . Masukkan disket atau pemacu USB terlebih dahulu Klik butang Sumber dan pilih lokasi disket atau pemacu USB Untuk eksport data satu negeri. Dari Skrin Utama.

Klik butang eksport. tblKontrak.txt Sila semak semua fail-fail di dalam disket atau pemacu USB melalui Windows Explorer.txt g. tblSekolah.txt e.txt h. 9. Klik butang Skrin Utama untuk kembali ke Skrin Utama 8.txt i. tblSuntikan.27 - 7. tblMarkah.txt f. tblTindakan. Terdapat 10 fail . Fail-fail tersebut ialah a.txt d.TXT yang akan disalin masuk ke dalam disket atau pemacu USB. tblKeracunan. .txt b.. tblKursus.txt c.txt j. tblPekerja. tblPengusaha. tblBayaran.

sila ikuti langkah-langkah berikut: 1. Status import akan ditunjukkan pada lajur Gabung.28 - 12. Klik butang TAMBAH DAN KEMASKINI PANGKALAN DATA UTAMA. Gagal bermaksud data tidak dapat ditambah atau dikemaskini ke dalam pangkalan data utama Klik nama sekolah dari Senarai Sekolah.0 MENGIMPORT DATA Untuk mengimport data. Gagal bermaksud data tidak dapat diimport ke pangkalan data sementara. Masukkan disket atau pemacu USB terlebih dahulu Klik butang SUMBER dan pilih sumber yang mempunyai data sisMAKAN Klik butang IMPORT DATA KE PANGKALAN DATA SEMENTARA. Senarai nama pekerja akan ditunjukkan dalam ruangan Senarai Pekerja. Dari Skrin Utama. 4.1 akan dipaparkan Skrin 12. Klik butang Skrin Utama untuk kembali ke Skrin Utama 5..1: Import Data sisMAKAN 2. Status import akan ditunjukkan pada lajur Tambah dan lajur Kemaskini. 7. klik menu Kemudahan . 3. 6.Import Data. Skrin 12. OK bermaksud data berjaya diimport ke pangkalan data sementara. . OK bermaksud data berjaya ditambah atau dikemaskini ke pangkalan data utama.

1: Cari Maklumat 2. Taipkan maklumat pada ruangan carian Klik butang Cari Maklumat.0 MENCARI DATA Untuk mencari maklumat. 5. Klik menu Edit .29 - 13. ikuti langkah-langkah berikut: 1. Klik Jenis Carian dari Pilihan Carian..1 akan dipaparkan Skrin 13.Cari Maklumat. Rekod carian akan dipaparkan dalam ruangan Senarai Rekod Klik butang Tutup untuk kembali ke Skrin Utama . 4. 3. Skrin 13.

Pilih jenis rekod yang ingin dipadam dari senarai Pilihan Memadam Rekod. Klik butang Papar Rekod Spesifik untuk memaparkan rekod berdasarkan kod yang dimasukkan atau klik butang Papar Semua Rekod untuk memaparkan semua rekod bagi pilihan yang dibuat Klik rekod yang diingini dari Senarai Rekod Klik butang Padam Rekod Dipilih untuk memadam satu rekod yang dipilih sahaja. Taipkan Kod pada ruangan kod.0 MEMADAM DATA sisMAKAN boleh menyimpan rekod-rekod berkaitan maklumat kantin dan keracunan sehingga saiz fail sisMakan. klik menu Edit .1: Hapus Rekod sisMAKAN 2. Pastikan pada setiap hujung tahun.30 - 14. ikuti langkah-langkah berikut: 1. Dari Skrin Utama. Skrin 14.Hapus Rekod. Sekiranya saiz fail telah mencapai satu tahap yang sangat besar. 3. 4..1 akan dipaparkan Skrin 14.MDE mencapai 2Gb (bagi Microsoft Access 2002). . fail sisMAKAN.MDE di salin ke dalam Cakera Padat (CD) dan disimpan di dalam Peti Besi Sekolah. 5. makan rekod-rekod yang telah dimasukkan boleh dipadam. 6. Untuk memadam rekod.

Klik butang Tutup untuk kembali ke Skrin Utama . 8.. Klik butang Padam Semua Rekod untuk memadam semua rekod yang wujud dalam sisMAKAN.31 - 7.

Dwi-Klik jenis kesilapan untuk memaparkan rekod kesalahan. 4. Jika hendak menyemak semua data yang disimpan dalam sisMAKAN. Skrin 15. klik menu Semak. Jika hendak menyemak satu Sekolah. 7. pilih Kod PPD dan klik butang SENARAI SEKOLAH BELUM HANTAR DATA IKUT PPD. Proses penyemakan akan dilaksanakan dan hasil semakan dan bilangan kesalahan akan dipaparkan pada ruangan dibawah butang AUTO SEMAK SEMUA MAKLUMAT. ikuti langkah-langkah berikut: 1. Sila betulkan dari Skrin sisMAKAN. 6. Klik butang Skrin Utama untuk kembali ke Skrin Utama 3. Klik butang AUTO SEMAK SEMUA MAKLUMAT. 5. Bagi memaparkan sekolah-sekolah yang belum menghantar data. klik jenis semakan dari Senarai Jenis Semakan dan klik butang MULA SEMAK BAGI JENIS SEMAKAN YANG DIPILIH. Sebarang pembetulan data hendaklah dilakukan dari skrin sisMAKAN. Untuk menyemak satu jenis kesalahan sahaja. Untuk menyemak data dalam sisMakan. proses penyemakan data perlu dilakukan. .0 MENYEMAK MAKLUMAT SISMAKAN Bagi memastikan data-data yang telah dimasukkan merupakan data yang tepat.32 - 15. pilih Kod Sekolah dari senarai Kod Sekolah. Dari Skrin Utama. kosongkan ruangan Kod Sekolah.. Elakkan pembetulan dari kaedah pintasan.1: Semak Kesilapan Pengisian Data 2.1 akan dipaparkan Skrin 15. lengkap dan terkini.

Klik jenis laporan Taipkan Tahun Pilih Negeri dan kosongkan PPD untuk mencetak laporan mengikut Negeri.0 MENCETAK LAPORAN-LAPORAN Laporan yang terdapat di dalam sisMAKAN boleh dibahagikan kepada 1. Senarai laporan bagi kategori berkenaan akan dipaparkan dalam Senarai Laporan.33 - 16. Pilih Negeri dan PPD untuk mencetak laporan mengikut PPD Klik butang PAPAR LAPORAN. 3. JPN dan KPM. klik menu Laporan. 7. 3.1: Laporan sisMAKAN 2. 6. PPD. 5.2 . Ia akan dikemaskini dari semasa ke semasa berdasarkan kehendak Sekolah. Skrin 16. Contoh satu Laporan seperti Skrin 16. Klik butang Kategori Laporan yang dikehendaki. 2. Dari Skrin Utama. Untuk mencetak laporan sisMAKAN. 5. sila ikuti langkah-langkah berikut: 1. Skrin 16. Laporan Melibatkan Pengusaha Laporan Melibatkan Syarikat Laporan Melibatkan Markah Pemantauan Laporan Melibatkan Pekerja Borang Kosong Notis-Notis Lain-Lain PERHATIAN: Laporan-laporan ini masih di dalam pembangunan. 4. 7.1 akan dipaparkan.. 4. 6.

Klik ikon Mesin Cetak untuk mencetak Laporan. 9.34 - Skrin 16.2: Contoh Laporan Pekerja 8. Pastikan kertas A4 telah dimasukkan ke dalam pencetak.. Klik butang Close untuk menutup paparan Laporan Klik butang Skrin Utama untuk kembali ke Skrin Utama . 10.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->