P. 1
TEORI PEMBELAJARAN HUMANISTIK

TEORI PEMBELAJARAN HUMANISTIK

|Views: 342|Likes:
Published by Nans Cy

More info:

Published by: Nans Cy on Mar 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/31/2013

pdf

text

original

TEORI PEMBELAJARAN HUMANISTIK

cv@jpip Kent

cv@jpip kent

Individu mempunyai dorongan untuk mencapai potensinya (self(selfactualization)>pencapaian hasrat diri cv@jpip kent .TEORI PEMBELAJARAN HUMANISTIK Menekankan cara pemikiran. pengamatan dan interpretasi seseorang individu terhadap sesuatu peristiwa (melibatkan domain afektif) Individu bertanggungjawab terhadap segala tindakannya.

Cth membaiki engin kereta cv@jpip kent . Pembelajaran kognitif yang tidak berguna (rote learning). Cth hafalan fakta ii. Pembelajaran eksperiential (ilmu gunaan).Teori Pembelajaran Carl Rogers Individu mempunyai keinginan semulajadi untuk belajar Pembelajaran ada dua jenis i. gunaan).

Pembelajaran Eksperiential Rogers     Guru perlu sediakan suasana yang kondusif untuk murid belajar: belajar: Menjelaskan objektif pembelajaran Membekalkan sumber pembelajaran yang sesuai Mengimbangkan perkembangan kognitif dan afektif Berkongsi perasaan dan idea Pembelajaran hanya berkesan sekiranya matapelajaran adalah relevan dan menarik minat murid Pembelajaran seperti ini lebih kekal cv@jpip kent .

Maslow dan Hiraki Keperluan Penyempurnaan kendiri (self actualization) Harga Diri Kasih Sayang Keselamatan Fisiologi cv@jpip kent .

pengamatan pemikiran. dan interpretasi seseorang individu terhadap sesuatu peristiwa (melibatkan domain afektif) afektif) Individu bertanggungjawab terhadap segala tindakannya. Individu mempunyai dorongan untuk mencapai potensinya (self(selfactualization)>pencapaian actualization)>pencapaian hasrat diri cv@jpip kent . tindakannya.Teori Pembelajaran Maslow Menekankan cara pemikiran.

Meningkatkan arah kendiri dan kebebasan pelajar 2. Membantu pelajar supaya lebih bertanggungjawab 3. Mengembangkan minat dalam bidang seni 5.Teori Pembejaran Maslow Menekankan objektif berikut: 1. Meningkatkan naluri ingin tahu pelajar cv@jpip kent . Meningkatkan daya cipta pelajar 4.

4. 5. 3.Prinsip Teori Humanistik 1. belajar Keinginan dan cara belajar lebih penting daripada pemerolehan fakta Penilaian kendiri oleh pelajar Perasaan pelajar diberi keutamaan Pembelajaran hanya berlaku apabila ia rasa tidak terancam cv@jpip kent . Pelajar menentukan apa yang ia ingin 2.

Rumusan Teori Humanistik Keinginan untuk belajar dalam murid wujud secara semulajadi. semulajadi. Murid perlu diberi kebebasan untuk membuat pilihan dan keputusan Sekiranya menjadi pilihan murid. dipelajari akan dilakukan dengan bersungguhbersungguh-sungguh Peranan guru hanya sebagai fasilitator cv@jpip kent . apa yang murid.

rancangan pengajaran dan kedatangan wajib Guru menyediakan pengalaman pembelajaran yang mengisi kehendak pelajar > meningkatkan motivasi pelajar Perkembangan individu secara bebas dan mengurangkan tekanan kerana kehendak keluarga dan masyarakat Hasil sosial dan emosi lebih penting daripada hasil akademik Pembelajaran arah kendiri > konsep sekolah BESTARI cv@jpip kent . 5. 4. Kurang penakanan kepada pemberian gred. kurikulum seragam.Implikasi Teori Humanistik kepada P&P 1. 2. 3.

SEKIAN cv@jpip kent .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->