P. 1
Pembentukan Jati Diri Menurut Islam

Pembentukan Jati Diri Menurut Islam

|Views: 1,780|Likes:
Published by Talbiah Abdul Samad

More info:

Published by: Talbiah Abdul Samad on Mar 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2013

pdf

text

original

Pembentukan Jati Diri Menurut Islam

Pengenalan Tajuk ‡ Setiap Muslim perlu ada di dalam dirinya keyakinan kepercayaan kepada Allah sebagai Tuhan yang disembah dan berkuasa dalam menentukan segala perjalanan hidup manusia dan seluruh isi dunia ini. . Asas kepada jati diri Muslim ialah keteguhan iman di dalam diri.

Sentiasa di atas jalan yang benar dan lurus.Siapakah yang mempunyai jati diri? ‡ orang yang kuat rasa bertuhan dan kuat berpegang kepada agama. Dia tidak mudah terpengaruh dengan keadaan dan suasana yang rosak. Dia tegas dan berprinsip. .

a.Kenapa kita perlukan jati diri? ‡ Kehilangan jati diri agama umat Islam akan menyukarkan umatnya melaksanakan ajaran mereka.´ (Hadiths riwayat ± Tarmizi) . Ini diramalkan oleh Rasulullah S.w sejak lima belas abad lalu yang maksudnya: ³Akan datang kepada umatku satu zaman apabila orang yang berpegang kepada agamanya diibaratkan seperti menggenggam barah api.

sama dengan sejati yang membawa maksud asli. jati diri itu bermaksud keteguhan atau ketahanan hati atau keteguhan jiwa. perkataan jati. .Maksud Jati Diri ‡ Menurut Kamus Dewan. tulen dan tidak bercampur. ‡ bagi orang islam. murni.

³keteguhan seperti kayu jati yang kuat dan teguh hingga boleh diukir tanpa ia patah. tidak lapuk dan tidak dimakan anai-anai atau bubuk.´ . Kayunya pun tahan lama. Perabot yang diperbuat dari kayu jati tahan dan boleh digunakan turun temurun.

‡ semua ilmu yang bermanfaat dunia akhirat adalah ilmu addin . ‡ iman terhadap yang ghaib (segala yang ada tapi tidak dapat dijangkau oleh panca indera) 2. sebagai umat yang berilmu yang koprehensif dan integrative.Jati Diri Orang Islam 1. Iman kepada Allah dan semua yang ghaib yang Allah beritakan melalui wahyunya.

yang melahirkan Izzah dengan syari¶ah Islam. ‡ akhlaq kepada Allah dengan µubudiyah yang sempurna. . akhlaq kepada alam semesta dengan khlifahnya membangun. memiliki akhlaq rabbaniyah. ‡ kebanggaan dengan Islam. bangga dan redha dengan Islamnya.3. akhlaq kepada manusia dengan sikap adil dan ihsan. tanpa kesombongan dan kezaliman. 4. dan memberdayakan potensi alam dengan ihsan. membalasan keburukan dengan kebaikan. menolak segala kezaliman.

Apabila pemimpin yang jahil itu ditanya.Perkara yang mendorong kemerosotan jati diri seorang muslim ‡ kehilangan ulama· yang mengajarkan. menjelaskan dan mengamalkan ajaran agama  Daripada Nabi SAW baginda bersabda: ³Sesungguhnya Allah tidak mencabut (menghilangkan) akan ilmu itu dengan sekali gus daripada (dadah) manusia. Tetapi Allah menghilangkan ilmu itu dengan mematikan ulama¶. mereka akan berfatwa tanpa ilmu pengetahuan.´ (Hadiths riwayat ± Muslim) . Apabila sudah ditiadakan alim ulama¶. Mereka sesat dan menyesatkan orang lain. maka orang ramai akan memilih orang yang jahil sebagai pemimpin mereka.

‡ Kurang didikan daripada ibubapa ‡ Pengaruh rakan sekeliling  Diriwayatkan drpd Abu Musa Radhiallahu Anhu katanya: Daripada Nabi SAW baginda bersabda: ³Sesungguhnya perumpamaan berkawan dengan orang yang soleh dan berkawan dengan orang yang jahat adalah seperti seseorang yang membawa minyak wangi dan seseorang yang meniup dapur tukang besi. Manakala orang yang meniup dapur tukang besi." [HR Bukhari & Muslim] . Orang yang membawa minyak wangi. mungkin beliau akan memberikannya kepadamu atau mungkin kamu akan membeli darinya dan mungkin kamu akan mendapat bau yang harum darinya. mungkin beliau akan membakar pakaianmu dan mungkin kamu akan mendapat bau yang tidak elok.

‡ mengembalikan kaum muslimin kepada AlQur¶an dan Sunnah Nabi saw sebagai rujukan sistem hidup .Stategi Mengembalikan Jati Diri Kaum Muslimin ‡ Membangun iman dan Islam pada jiwa umat Islam.

berdasarkan pandangan hidup Islam yang bersumber pada wahyu ‡ Menjadikan tarbiyah Rabbaniyah sebagai motor penggerak. pencetak generasi. Ubudiyah (penghambaan) manusia. iaitu memahami hakikat Uluhiyyah (ketuhanan).‡ membanggun Islamic worldview. kehidupan. penjaga jati diri kaum muslimin . alam semesta.

menjadikan mereka bertambah iman. dan kepada tuhan mereka jualah mereka berserah ( bertawakal )´. . dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya. Memiliki keimanan yang mantap  Firman Allah dalam surah al-Anfal ayat 2 yang bermaksud: ³Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah yang apabila disebut nama Allh (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka.Cara mempertingkat Jati Diri 1.

2. . Berusaha menjadi insan berjiwa merdeka  Firman Allah dalam surah Lukman ayat 13 bermaksud : yang ³Sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar ´ .

Melaksanakan Amar Ma·aruf dan mencegah Nahi Mungkar Firman Allah dalam surah ali-Imran ayat 110 yang bermaksud : ³Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia.3. serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman)´. dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji). . (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik.

bersikap moderat kepada globalisasi c. mengadakan rombakan dan kajian kepada korikulum pendidikan kita supaya ia releven dgn globalisasi d. a.Saranan Umum mengekalkan jati diri dalam menghadapi globalisasi. berusaha menghapuskan kejahilan dalam semua aspek dan mendaulatkan bahasa arab . berpegang teguh kepada kitab Allah dan Sunnah b.

mendirikan pelbagai institut dan penyelidikan untuk menghadapi kesan globalisasi . memberi perhatian kepada isu-isu wanita supaya tidak dipengaruhi oleh arus globalisasi liberalisme g. memanfa'atlan internet dan informasi untuk Islam dan masyarakat dunia f.e. menggerakkan dan mengujudkan badan-badan dakwah dan penyebaran maklumat yang kuat. canggih dan berkesan h.

Jiwa akan diserang dan dihinggapi oleh berbagai-bagai penyakit. Jati diri adalah kekuatan jiwa dan keteguhan hati. reput dan lemah. Jiwa jadi rapuh. la adalah ukuran kekuatan seseorang manusia.Kesimpulan ‡ Jati diri yang sebenar adalah ketahanan hati bukan kekuatan fizikal ataupun kekuatan mental semata-mata. Tanpa jati diri bererti tidak ada ketahanan jiwa. Jiwa tidak ada pertahanan dan terdedah kepada bahaya. Sifatsifat dan pengaruh yang negatif mudah masuk ke dalam hati dan merosakkannya. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->