P. 1
Pembentukan Jati Diri Menurut Islam

Pembentukan Jati Diri Menurut Islam

|Views: 1,770|Likes:
Published by Talbiah Abdul Samad

More info:

Published by: Talbiah Abdul Samad on Mar 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/09/2013

pdf

text

original

Pembentukan Jati Diri Menurut Islam

Pengenalan Tajuk ‡ Setiap Muslim perlu ada di dalam dirinya keyakinan kepercayaan kepada Allah sebagai Tuhan yang disembah dan berkuasa dalam menentukan segala perjalanan hidup manusia dan seluruh isi dunia ini. . Asas kepada jati diri Muslim ialah keteguhan iman di dalam diri.

Sentiasa di atas jalan yang benar dan lurus. Dia tidak mudah terpengaruh dengan keadaan dan suasana yang rosak.Siapakah yang mempunyai jati diri? ‡ orang yang kuat rasa bertuhan dan kuat berpegang kepada agama. . Dia tegas dan berprinsip.

´ (Hadiths riwayat ± Tarmizi) .Kenapa kita perlukan jati diri? ‡ Kehilangan jati diri agama umat Islam akan menyukarkan umatnya melaksanakan ajaran mereka. Ini diramalkan oleh Rasulullah S.w sejak lima belas abad lalu yang maksudnya: ³Akan datang kepada umatku satu zaman apabila orang yang berpegang kepada agamanya diibaratkan seperti menggenggam barah api.a.

. murni. tulen dan tidak bercampur.Maksud Jati Diri ‡ Menurut Kamus Dewan. sama dengan sejati yang membawa maksud asli. ‡ bagi orang islam. jati diri itu bermaksud keteguhan atau ketahanan hati atau keteguhan jiwa. perkataan jati.

³keteguhan seperti kayu jati yang kuat dan teguh hingga boleh diukir tanpa ia patah. tidak lapuk dan tidak dimakan anai-anai atau bubuk. Perabot yang diperbuat dari kayu jati tahan dan boleh digunakan turun temurun. Kayunya pun tahan lama.´ .

Iman kepada Allah dan semua yang ghaib yang Allah beritakan melalui wahyunya. sebagai umat yang berilmu yang koprehensif dan integrative. ‡ semua ilmu yang bermanfaat dunia akhirat adalah ilmu addin . ‡ iman terhadap yang ghaib (segala yang ada tapi tidak dapat dijangkau oleh panca indera) 2.Jati Diri Orang Islam 1.

bangga dan redha dengan Islamnya. dan memberdayakan potensi alam dengan ihsan. menolak segala kezaliman. yang melahirkan Izzah dengan syari¶ah Islam. akhlaq kepada alam semesta dengan khlifahnya membangun. 4.3. ‡ kebanggaan dengan Islam. tanpa kesombongan dan kezaliman. membalasan keburukan dengan kebaikan. ‡ akhlaq kepada Allah dengan µubudiyah yang sempurna. akhlaq kepada manusia dengan sikap adil dan ihsan. . memiliki akhlaq rabbaniyah.

Mereka sesat dan menyesatkan orang lain. mereka akan berfatwa tanpa ilmu pengetahuan.Perkara yang mendorong kemerosotan jati diri seorang muslim ‡ kehilangan ulama· yang mengajarkan. menjelaskan dan mengamalkan ajaran agama  Daripada Nabi SAW baginda bersabda: ³Sesungguhnya Allah tidak mencabut (menghilangkan) akan ilmu itu dengan sekali gus daripada (dadah) manusia. maka orang ramai akan memilih orang yang jahil sebagai pemimpin mereka.´ (Hadiths riwayat ± Muslim) . Apabila sudah ditiadakan alim ulama¶. Apabila pemimpin yang jahil itu ditanya. Tetapi Allah menghilangkan ilmu itu dengan mematikan ulama¶.

‡ Kurang didikan daripada ibubapa ‡ Pengaruh rakan sekeliling  Diriwayatkan drpd Abu Musa Radhiallahu Anhu katanya: Daripada Nabi SAW baginda bersabda: ³Sesungguhnya perumpamaan berkawan dengan orang yang soleh dan berkawan dengan orang yang jahat adalah seperti seseorang yang membawa minyak wangi dan seseorang yang meniup dapur tukang besi." [HR Bukhari & Muslim] . mungkin beliau akan membakar pakaianmu dan mungkin kamu akan mendapat bau yang tidak elok. Orang yang membawa minyak wangi. Manakala orang yang meniup dapur tukang besi. mungkin beliau akan memberikannya kepadamu atau mungkin kamu akan membeli darinya dan mungkin kamu akan mendapat bau yang harum darinya.

Stategi Mengembalikan Jati Diri Kaum Muslimin ‡ Membangun iman dan Islam pada jiwa umat Islam. ‡ mengembalikan kaum muslimin kepada AlQur¶an dan Sunnah Nabi saw sebagai rujukan sistem hidup .

Ubudiyah (penghambaan) manusia. alam semesta. iaitu memahami hakikat Uluhiyyah (ketuhanan). kehidupan. berdasarkan pandangan hidup Islam yang bersumber pada wahyu ‡ Menjadikan tarbiyah Rabbaniyah sebagai motor penggerak.‡ membanggun Islamic worldview. pencetak generasi. penjaga jati diri kaum muslimin .

menjadikan mereka bertambah iman. . Memiliki keimanan yang mantap  Firman Allah dalam surah al-Anfal ayat 2 yang bermaksud: ³Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah yang apabila disebut nama Allh (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka.Cara mempertingkat Jati Diri 1. dan kepada tuhan mereka jualah mereka berserah ( bertawakal )´. dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya.

2. . Berusaha menjadi insan berjiwa merdeka  Firman Allah dalam surah Lukman ayat 13 bermaksud : yang ³Sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar ´ .

Melaksanakan Amar Ma·aruf dan mencegah Nahi Mungkar Firman Allah dalam surah ali-Imran ayat 110 yang bermaksud : ³Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia. (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik. serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman)´. . dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji).3.

Saranan Umum mengekalkan jati diri dalam menghadapi globalisasi. berpegang teguh kepada kitab Allah dan Sunnah b. berusaha menghapuskan kejahilan dalam semua aspek dan mendaulatkan bahasa arab . a. mengadakan rombakan dan kajian kepada korikulum pendidikan kita supaya ia releven dgn globalisasi d. bersikap moderat kepada globalisasi c.

menggerakkan dan mengujudkan badan-badan dakwah dan penyebaran maklumat yang kuat. memberi perhatian kepada isu-isu wanita supaya tidak dipengaruhi oleh arus globalisasi liberalisme g. memanfa'atlan internet dan informasi untuk Islam dan masyarakat dunia f. canggih dan berkesan h. mendirikan pelbagai institut dan penyelidikan untuk menghadapi kesan globalisasi .e.

Jiwa tidak ada pertahanan dan terdedah kepada bahaya. . reput dan lemah. Jiwa jadi rapuh. Jiwa akan diserang dan dihinggapi oleh berbagai-bagai penyakit. Sifatsifat dan pengaruh yang negatif mudah masuk ke dalam hati dan merosakkannya. la adalah ukuran kekuatan seseorang manusia. Tanpa jati diri bererti tidak ada ketahanan jiwa.Kesimpulan ‡ Jati diri yang sebenar adalah ketahanan hati bukan kekuatan fizikal ataupun kekuatan mental semata-mata. Jati diri adalah kekuatan jiwa dan keteguhan hati.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->