P. 1
Kertas Konsep PERTANDINGAN BERCERITA DLM BAHASA MELAYU SEKOLAH

Kertas Konsep PERTANDINGAN BERCERITA DLM BAHASA MELAYU SEKOLAH

|Views: 7,991|Likes:
Published by mazizah

More info:

Published by: mazizah on Mar 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/10/2015

pdf

text

original

PERTANDINGAN BERCERITA DALAM BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH

Kertas Konsep

1. Pihak Dewan Bahasa dan Pustaka.1.1 Mencungkil bakat dan kreativiti murid bercerita secara bersahaja dan meyakinkan Menggalakkan murid membaca dan menghayati karya kreatif penulis-penulis tempatan dan karya traditional. Meningkatkan kemahiran bertutur dan mendengar dalam bahasa Melayu 2.4 3. Pendahuluan Pendahuluan bercerita dalam bahasa Melayu untuk murid-murid sekolah rendah adalah merupakan anjuran Bahagian Sekolah Kementerian Pendidikan di peringkat kebangsaan.1. Format Pertandingan 4. Perpustakaan Negara.2 4.1 Peringkat Daerah 4.3 4.4 . dan Bahagian Teknologi Pendidikan turut memberikan kerjasama bagi menjayakan program ini. Membina keyakinan diri dan semangat juang yang tinggi serta berdaya saing di kalangan murid. Peserta-peserta yang menjadi johan Daerah/Bahagianakan mewakili Daereah/Bahagian ke peringkat Negeri 4. Pegawai PPD/PPB akan mempengerusikan Jawatankuasa Pengelola Pertandingan Peringkat Daerah/Bahagian Semua pertandingan di peringkat Daerah/Bahagian seharusnya selesai dilaksanakan sebelum pertanidngan peringkat negeri.PERTANDINGAN BERCERITA DALAM BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH PERINGKAT KEBANGSAAN 1.3 2. Penyertaan Penyertaan ini terbuka hanya kepada murid-murid tahap 1 dan 2 sekolah kebangsaan dan sekolah jenis kebangsaan 4.2 2. 2.1 Semua Pegawai Pendidikan Daerah/Bahagian (PPD/PPB) bertanggungjawab mengelolakan pertandingan ini di peringkat Daerah/Bahagian. Objektif 2.1.

8 .3 Peserta-peserta negeri akan diiringi oleh dua orang guru pengiring (seorang untuk peserta tahap 1.1 Pertandingan ini di peringkat kebangsaan akan dikelolakan oleh Jabatan Pelajaran yang dilantik oleh Kementerian Pendidikan. dan tahap dua (2) sekolah kebangsaan dan sekolah jenis kebangsaan Hanya seorang peserta sahaja mewakili tahap masing-masing dibenarkan mengambil bahagian bagi setiap sekolah. 5.1 Semua Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) bertanggungjawab mengelolakan pertandingan ini di peringkat negeri masing-masing.2 5. 5.2. Tarikh pertandingan akan Kementerian Pendidikan ditentukan oleh Bahagian Sekolah. seorang untuk peserta tahap 2 dan seorang pegawai JPN. dan seteiap peserta dikehendaki mengisi Borang Penyertaan yang disahkan oleh Guru Besar/Pegawai PPD/PPB/JPN berserta dengan salinan sijil kelahiran. Cerita hendaklah dipilih daripada mana-mana buku cerita yang terdapat dalam pasaran. Peserta-peserta yang menjadi johan negeri akan mewakili negeri negeri ke peringkat kebangsaan 4.3.2.2. 10 markah maksimum akan dipotong sekiranya peserta:i. Isi cerita mestilahmengandungi unsur-unsur pengajaran dan nilai-nilai murni sejagat yang tidak menyentuh isu-isu politik. Setiap peserta diberi masa bercerita antara 5 – 10 minit. muzik dan kesan bunyi semasa bercerita tidak dibenarkan.4 4.3. Syarat-Syarat Pertandingan 5.6 5.1 Penyertaan terbuka kepada murid-murid tahap satu (1).4 5. Loceng akan dibunyikan pdaa minit ke-10 menandakan masa telah tamat.5 5.7 5.3.3 5. ras dan agama. Teks cerita hendaklah dihantar bersama Borang Penyertaan. Semua pertandingan di peringkat negeri seharusnya selesai dilaksanakan sebulan sebelum pertandingan peringkat kebangsaan.3 4.2. Jawatankuasa Pengelola Pertandingan Peringkat negeri akan diketuai oleh Pengarah Pelajaran Negeri.2 4.4.2 4. 4.2 Peringkat Negeri 4. Props.3 Peringkat Kebangsaan 4. tempoh masa persembahan ceritanya kurang daripada lima (5) minit atau melebihi sepuluh (10) minit. Peserta diwajibkan memakai pakaian seragam sekolah.

10 5. v. muzik atau kesan bunyi.12 Bilangan panel hakim di Peringkat Kebangsaan ialah lima (5) orang. menyentuh isu-isu sensitif tentang politik.11 Peserta yang mendapat jumlah tertinggi akan diisytiharkan sebagai johan. Teknik persembahan Penghayatan cerita Bahasa dan pertuturan 5. menggunakan ‛props’. ii. iii. ii. ‛back-drop’. iv. iii. Keputusan panel hakim adalah muktamat. Hadiah Untuk Kedua-dua Tahap Di Peringkat Kebangsaan Johan : Wang Tunai RM 400 Hadiah Iringan (Sumbangan DBP) Sijil Penyertaan Piala Pusingan Replika Wang Tunai RM 300 Hadiah Iringan (Sumbangan DBP) Sijil Penyertaan Wang Tunas RM 200 Hadiah Iringan (Sumbangan DBP) Sijil Penyertaan Wang Tunai 50 x 2 Hadiah Iringan (Sumbangan DBP) Sijil Penyertaan Piala Pusingan disumbangkan oleh Perpustakaan Negara Malaysia Saguhati untuk peserta ke-6 hingga ke-15 disumbangkan oleh pihak Pusat Sumber Pendidkan Negeri Naib Johan : Ketiga : Saguhati : Nota i. Daerah/Bahgian sekurang-kurangnya tiga (3) orang. Sekiranya berlaku seri. ii.9 Penyertaan akan dibatalkan sekiranya peserta:i. dan markah tidak akan diumumkan. kriteria berikut harus diambil kira untuk menentukan pemenangnya:i. membaca teks cerita atau bahan rujukan secara terus menerus.5. manakala di peringkat Negeri. .13 6. 5. tidak memakai pakaian sekolah 5. dibantu oleh orang lain. ras dan agama.

Faksmili Sekolah Pegawai Pengiring Daripada JPN Nama Nota : * Potong yang tidak berkenaan Disahkan oleh : (Nama. Telefon Sekolah No. Jawatan dan Cop) Tarikh : . Sijil Kelahiran (sertakan salinan) Tahun/Darjah Sekolah : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : * Dibeli/dipinjam Cerita Tajuk Petikan daripada Buku Cerita (Judul Buku) Pengarang Cerita Penerbit Buku Sumber Buku Guru Pengiring Nama No.Lampiran 1 BORANG PENYERTAAN PERTANDINGAN BERCERITA DALAM BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH PERINGKAT KEBANGSAAN Tarikh Tempat Sila Isikan Maklumat Berikut: Negeri : * Tahap 1/Tahap 2 : : Peserta Nama Tarikh Lahir Umur No. Kad Pengenalan Sekolah No.

.

20 0–1 2–3 4–5 6-7 8 – 10 0–1 2–3 4–5 6-7 8 – 10 0–1 2–3 4–5 6-7 8 – 10 0–1 2–3 4–5 6-7 8 – 10 Untuk tindakan Urus Setia TANDATANGAN NAMA : : Jumlah Markah Keseluruhan 100 . KONTAK MATA Sejauh manakah kontak mata peserta memainkan peranan semasa bercerita kepada penonton? KESESUAIAN TEMA Adakah tema cerita mengandungi unsur-unsur pengajaran dan nilai-nilai murni sejatat yang sesuai dengan kemampuan dan tahap umur peserta? TEMPO & MASA Adakah peserta berjaya menyampaikan isi cerita mengikut tempo dan masa yang sesuai? KAWALAN SUARA Adakah nada suarat bersesuaian dengan cerita? MARKAH PENALTI (Maksimum – 10) 1 Lemah 1–4 2 Sederhana 5–8 3 Baik 9 .12 4 Amat Baik 13 – 16 5 Cemerlang 17 . meyakinkan dan gerakgerinya bersahaja? PENGHAYATAN CERITA Adakah penceritaan berjalan lancar dari awal hingga akhir? BAHASA & PERTUTURAN Adakah bahasanya menarik dan menggunakan intonasi? Kurang melakukan kesilapan tatabahasa? Sebutkannya betul dan jelas.12 13 – 16 17 .20 ULASAN 1-4 5–8 9 .BORANG PENGHAKIMAN PERTANDINGAN BERCERITA DALAM BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH PERINGKAT KEBANGSAAN 2005 Nama Peserta : Giliran Peserta: Tajuk Cerita : KRITERIA TEKNIK PERSEMBAHAN Adalah teknik persembahannya menarik.20 1–4 5–8 9 – 12 13 – 16 17 . tenang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->