P. 1
kecederaan dalam sukan

kecederaan dalam sukan

|Views: 4,556|Likes:
Published by Munirah Azhar

More info:

Published by: Munirah Azhar on Mar 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/21/2015

pdf

text

original

Jenis-jenis kecederaan

:
KECEDERAAN SEMASA BERSENAM Jenis-jenis kecederaan: 1. Kecederaan Intrisik (Direct Injury) Kecederaan ini disebabkan oleh atlet itu sendiri seperti terlalu lebih melakukan regangan (hyper) atau mengalami kejang otot. Ia selalunya melibatkan otot, tendon dan ligamen. Biasanya ia kurang teruk daripada kecederaan extrintik atau kecederaan yang kena dari luar. 2. Kecederaan Intrinsik (Indirect Injury) Kecederaan disebabkan oleh faktor luaran seperti tumbukan, sepakan pelanggaran atau hentakan peralatan yang digunakan atau sebagainya. Ia biasanya lebih serius berbanding dengan kecederaan intrinsic kerana mungkin melibatkan patah, seliuh tulang, koyak yang teruk pada ligamen atau tendon atau koyak pada otot. Atlet sukan seperti bolasepak, hoki, silat, bolasepak futsal sering mengalami kecederaan begini. 3. Kecederaan lebih guna Ia biasanya disebabkan oleh tekanan yang berulang dikenakan pada dikenakan pada satu-satu tempat samada tisu, tulang , ligamen dan tendon. Jika ketelaluan kecederaan aka terkumpul sehingga ia melebihi mekanisme pemuliharaan tisu berkenaan. Pada tahap ini atlet akan mengalami rasa sakit bengkak dan terdedah kepada kecederaan. Kecederaan lebih guna sering dapat dilihat pada pelari jarak jauh: 1500 meter ke atas termasuk pelari marathon, pemain tenis, badmiton dan golf. Mereka biasya mempunyai sejarah dari segi perubahan mendadak dalam kekerapan atau intensity sesuatu aktiviti dimana tubuh mereka belum bersedia. Contohnya jika atlet biasa berlari 4 kilometer selang sehari dan tiba-tiba jurulatih bercadang untuk mengambil bahagian dalam acara 10 kilometer dengan persediaan hanya 2 minggu. Pertambahan jarak secara mendadak akan menyebabkan lebih beban dan mikrotrauma berlaku khususnya terhadap kaki atlet lalu mengalami kemungkinan pelbagai jenis kecederaan. Teknik yang baik juga mungkin menyebabkan kecederaan sebegini. Contoh pelaksaan backhand secara kurang betul akan menyebabkan berlakunya tennis elbow. Membuat pilihan kurang tepat terhadap peralatan juga salah satu sebab kecederaan lebih guna boleh berlaku. Contohnya raket yang terlalu berat atau saiz grip yang tidak betul akan menambahkan lagi kecederaan tennis elbow tadi. Contoh-contoh kecederaan semasa bersenam: · Terkehel/tergeliat. · Ketegangan. · Terseliuh. · Patah tulang. · Luka-luka.

‡ Kelesuan otot ‡ Bersenam berlebihan tanpa melakukan persediaan yang cukup ‡ Kehilangan cecair badan yang banyak ‡ Paras glukosa yang rendah dalam badan atau ketidakseimbangan elektrolit ‡ Ketidakseimbangan hormon disebabkan penyakit Diabetes atau masalah tiroid. Perbezaan diantara terseliuh dengan ketegangan: . · Kecederaan dalam abdomen.saluran darah yang membawa darah balik dari kaki ke jantung ‡ Arteri berpenyakit (saluran darah yang membawa darah ke otot kaki) ‡ Kerosakan pada saraf . perokok dan peminum alkohol. ‡ Kekejangan otot akibat kelesuan. · Hentakkan secara langsung daripada pihak lawan atau peralatan bersukan. Timbulnya kesakitan dan kelemahan di sebelah atau di kedua-dua belah kaki. · Jatuh. Penyebab sakit kaki.· Hentakan. · Konkusi otak akibat hantukan. · Patah/terseliuh pada tulang dan sendi±sendi. Penyebab kejang otot. ‡ Jika berlakunya kesakitan yang diikuti oleh rasa kebas dan rasa menyucuk-nyucuk seolah-olah terkena pin-pin kecil dan ianya menjalar dari bahagian pinggang atau punggung turun ke kaki. kemungkinan besar ia berkaitan dengan masalah belakang anda. Antara penyebab kecederaan yang biasa berlaku semasa bersenam: · Pertembungan di antara satu sama lain. · Kejang otot · Sakit kaki Jenis kecederaan yang jarang berlaku semasa bersenam: · Kapsul sendi koyak. Patah/terseliuh. ketegangan atau kecederaan ‡ Vena bermasalah . · Aktiviti sukan atau latihan yang berlebihan.lazimnya berlaku di kalangan mereka yang menghidap diabetes.

( seperti patah. · Pening ± terjadi semasa kecederaan otak. Perkara yang harus dilakukan sekiranya mengalami kecederaan semasa bersenam: Terdapat beberapa garis panduan yang boleh diikuti dan selamat dipraktikkan. · Bengkak ± di tempat yang cedera. · Kecacatan struktur ± contoh : kecacatan di tempat kecederaan ( seperti terseliuh dan patah).beralih daripada tempat asal dan kekoyakan pada sendi). · Loya dan muntah ± biasa berlaku berikutan kecederaan otak. · Kecederaan fungsi ± contoh: bahagian yang tercedera tidak dapat berfungsi seperti biasa. . walaubagaimanapun.Jika terdapat sebarang keraguan dapatkan khidmat pakar perubatan yang profesional. jangan mengambil mudah sesuatu perkara kerana ini boleh mendatangkan bahaya. Tanda dan gejala kecederaan semasa bersenam: · Sakit ± di tempat yang cedera. · Kekoyakan otot adalah satu bentuk ketegangan. · Sakit kepala ± dalam kes kena pukul atau kecederaan otak akibat hantukkan. manakala ketegangan merujuk kepada ketegangan di otot.Terseliuh merujuk kepada ketegangan yang berlaku di ligamen. · Lebam ± kebiruan di tempat kecederaan. Adalah diingatkan mungkin terdapat satu atau lebih tanda dan gejala sekiranya mendapat kecederaan semasa bersukan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->