UJIAN KECERGASAN - SEGAK

Pengenalan Program penilaian Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan Untuk Murid Sekolah Malaysia (SEGAK) ini dirancang selari dengan tunjang kecergasan yang terkandung dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Sekolah Rendah dan Menengah. Menurut Falls (1980), kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan daripada ancaman penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung, obesiti dan pelbagai penyakit otot dan tulang. Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga, berdaya kuasa, kekuatan, berdaya tahan, kemahiran dan sebagainya. Gaya hidup masyarakat Malaysia kini bertambah sedentari. Kecergasan yang optimum boleh membantu murid dalam melaksanakan aktiviti harian dengan cekap dan berkesan tanpa berasa letih. Selaras dengan itu, satu aktiviti kecergasan yang terancang perlu dilaksanakan dengan sempurna mengikut prosedur yang ditetapkan bagi setiap item ujian dan dinilai mengikut norma yang telah ditetapkan. Dengan ini, satu penilaian yang standard dapat diukur. SEGAK mula diilhamkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2005. Ujian ini dirancang untuk dilaksanakan sepenuhnya kepada murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 mulai sesi persekolahan tahun 2008. Pelaporan hasil SEGAK akan menjadi komponen kecergasan kepada penilaian berasaskan sekolah. Rekod penilaian kecergasan memberi maklumat tentang tahap kecergasan murid. Ujian yang dijalankan secara sistematik wajib diadakan dua kali setahun dan diharap dapat memotivasikan murid mengamal gaya hidup sihat. Murid akan lebih bertanggung jawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kesejahteraan negara selaras dengan hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah merealisasikan Wawasan 2020.

Bateri ujian fizikal mesti dilaksanakan mengikut urutan secara berterusan oleh murid yang sama seperti berikut. mengukur dan merekod tahap kecergasan fizikal. keupayaan murid dan mengambil kira peralatan serta tempat ujian dijalankan. 3. Ujian ini boleh dijalankan semasa atau di luar waktu pengajaran Pendidikan Jasmani. 10.4 Jangkauan Melunjur Urutan ini perlu dipatuhi atas faktor fisiologi.3 Ringkuk Tubi Separa (1 minit ) mengikut 50 detik seminit 8. berpengetahuan dan mengamalkan aktiviti kecergasan untuk meningkat dan mengekalkan tahap kecergasan fizikal berasaskan kesihatan yang optimum. Objektif Murid dapat : 1. Ujian ini perlu dilaksanakan dua kali setahun pada bulan Mac dan Ogos. guru boleh menjalankan ujian pada hari yang lain pada bulan yang sama. merancang dan melakukan tindakan susulan. 4. Ujian ini terdiri daripada dua bahagian iaitu. Murid digalakkan membuat ujian secara individu. Semua murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 wajib menjalani ujian-ujian kecergasan fizikal yang dicadangkan dalam buku panduan ini.1 Naik Turun Bangku ( 3 minit ) mengikut 96 detik seminit 8. Umur murid dikira pada 1 hb. 9. 2. Ukuran antropometrik untuk mendapatkan Indeks Jisim Badan perlu dibuat sebelum melakukan ujian ini. dan 5.2 Bateri ujian fizikal.2 Tekan Tubi ( 1 minit ) 8. mencapai tahap kecergasan yang diiktiraf berdasarkan prestasi semasa. Strategi Pelaksanaan Ujian SEGAK 1. bersama rakan atau keluarga mereka. Prosedur dan teknik ujian hendaklah mengikut peringkat umur. 7. 2. Bagi murid yang tidak sihat. 6. . 3. Ujian ini juga mesti dilengkapkan pada hari yang sama. 5. 6. mengetahui tahap kecergasan kendiri. menganalisis dan mentafsir kecergasan fizikal kendiri. 8. Januari untuk rujukan norma.Matlamat Murid sentiasa peka.1 Ukuran Indeks Jisim Badan dan 6. 8. 4.

Aktiviti memanaskan badan. Pengukur tinggi 2. 9. Metronom 50 dsm 14. Kawasan ujian mesti selamat dan sesuai dengan jenis ujian yang hendak dijalankan. Bangku . Span ( 5 cm lebar x 15 cm panjang x 10 cm tinggi). 2. 6. Radio CD 8. Rakaman metronome (96 detik seminit) 7. lidi atau straw minuman 16. 3. dan (c) tidak sihat pada waktu ujian. Pelaksanaan Bateri Ujian 5.Ketinggian 30. Pelapik getah 15.5 cm ( 1 kaki) 5. (b) mengidap penyakit kronik. Murid dikecualikan daripada mengambil ujian ini jika : (a) disahkan oleh Pegawai Perubatan tidak layak mengambil ujian kecergasan fizikal. selamat dan berfungsi dengan baik. Tilam senaman 11. 4. Peralatan 1. 5. Taklimat kepada murid tentang SEGAK 2. Penimbang berat 3. Alat pengukur jangkauan . 10. Borang skor 4. Mengukur Indeks Jisim Badan 3. Kawasan lapang dan rata. Pengawasan guru diutamakan semasa ujian dilaksanakan. Jam Randik 6. Aktiviti menyejukkan badan Aspek Keselamatan 1. 4. Penanda 15 cm seperti pensel. Pita ukur 13. Murid melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum menjalani ujian dan menyejukkan badan selepas ujian dilaksanakan.Langkah-langkah Pelaksanaan 1. Alatan ujian yang digunakan mesti lengkap. Murid memakai pakaian Pendidikan Jasmani.5 cm 12. Pita lekat bersaiz 2.

Bangku diletak di atas lantai yang rata dan selamat. tik tik tik tik. murid dikehendaki duduk serta merta. Mengesahkan hasil ujian 6. Merancang tarikh ujian 2. * Jika murid tidak menamatkan lakuan selama 3 minit. Merekod ujian dalam sistem maklumat murid 7. kerusi. Sediakan rakaman metronome 96 detik PROSEDUR: 1) Murid memakai kasut sukan yang bersesuaian. alatan dan borang 3. PENGURUSAN: 1. 3. rakaman metronome 96 detik. 6) murid melakukan pergerakan mengikut rantak metronome (lebih kurang sound macam ni. Aktiviti dijalankan berpasangan 2. jam randik. borang skor. radio. Menyediakan tempat. skor murid ini dibatalkan. Melaporkan hasil ujian dalam buku rekod kemajuan murid UJIAN 1: NAIK TURUN BANGKU TUJUAN: MENGUKUR DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR PERALATAN: Bangku 30. turun)---> keseluruhan tapak kaki mesti memijak permukaan bangku. 8) Perlakuan mesti dilaksanakan dalam tempoh 3 minit. Mentadbir ujian 5. turun. naik naik turun turun). 4) Penguji beri isyarat "mula" 5) Murid melakukan perlakuan naik turun bangku (murid-murid boleh count naik.5cm/1 kaki.Nota Untuk Guru 1. 2) Ambil kadar nadi murid (1 minit) 3) Murid berdiri tegak dengan kaki kanan/kiri(ikut keselesaan) diletakkan di atas bangku. . speaker. 7) Murid mesti memandang ke hadapan. Menganalisa hasil ujian 8.. Memastikan aspek keselamatan 4. naik. 10) kiraan nadi diambil. 9) Selepas tamat.

murid B sebagai pencatat. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan lurus.UJIAN 2A: TEKAN TUBI (PELAJAR LELAKI SAHAJA) TUJUAN: UNTUK MENILAI KEUPAYAAN DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT TANGAN SERTA OTOT BAHU ALATAN: 1. Luruskan kembali tangan. UJIAN 2B: TEKAN TUBI SUAIAN (PELAJAR PEREMPUAN SAHAJA) TUJUAN. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. Ujian ini akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna mengikut 1-3. Span (5cm x 15cm panjang x 10cm tinggi) 3. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan yang lurus dan jari-jari kaki. 4. 3. 2. Murid A melaksanakan ujian. ALATAN DAN PENGURUSAN SAMA SEPERTI UJIAN 2A. Skor dikira sekiranya murid melengkap prosedur 1-3. (Di sini. Tilam PENGURUSAN 1. (No Ulat bulu--> badan jatuh tapi punggung masih UP :D) 3. Turunkan badan dengan membengkokkan siku sehingga dada menyentuh span. lutut bengkok dan kaki disilang. Tekan tubi dituruskan sehingga 1 minit. Kawasan lapang dan rata 2. 6.Luruskan kembali tangan. Turunkan badan sehingga dada menyentuh span. PROSEDUR 1. Badan diluruskan. Ujian akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna (langkah 1-3) . 5. Badan diluruskan. skor dikira setakat murid berhenti. 5. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. Tekan tubi diteruskan sehingga satu minit. Jam randik 4. baru dikira sekali lakuan dibuat) 4. 2. PROSEDUR: 1. skor diambil kira setakat murid berhenti. Dilaksanakan secara berpasangan 2.

Jam randik 4. 5.tidak dapat mengikut rentak metronome dua kali berturut-turut . Pita lekat bersaiz 2. Ujian tamat sekiranya : .tumit diangkat . Ujian dilaksanakan dalam tempoh 1 minit. lidi atau straw PENGURUSAN 1. 9. Pada setiap lakuan ringkuk. 2. tapak kaki murid sentiasa menyentuh lantai 3. Murid B mengira. Metronome 50 detik 5. Murid memakai kasut yang sesuai. bahu perlu diangkat supaya jari tengah dapat menyentuh penanda kedua. Jarak penanda pertama dan kedua ialah 10cm. Jarak antara kedua-dua penanda ialah 10cm PROSEDUR 1.5cm 2. Pelapik getah 6.jari tidak menyentuh penanda kedua . Kiraan satu dikira. 4. Murid A baring dengan lutut bengkok 90 darjah. Lekatkan penanda dengan pita pelekat secara selari pada lantai di kiri dan kanan pelaku. 6. Penanda seperti pensel. Pita ukur 3. Kedua-dua belah tangan lurus di sisi dan hujung jari menyentuh penanda pertama. Buka kaki seluas bahu. 10. 8. . 7.RINGKUK TUBI TUJUAN: MENGUJI DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT ABDOMEN ALATAN: 1. Murid mengulang lakuan 4-6 berulang kali mengikut rentak metronome 50 detik. apabila murid menamatkan lakuan 4-6. Bahagian badan kembali diletakkan rata di atas lantai seperti kedudukan sedia seperti di langkah 4.murid berhenti melakukan ujian. 2.

minta Ketua Panitia pulangkan balik kepada pembekal. Murid diberi tiga percubaan. Jangkaukan tangan perlahan-lahan sejauh yang mungkin atas pita pengukur.. jangan ambil ukuran. Murid duduk melunjur tanpa kasut. Gunakan alat pengukur jangkauan (Rasanya semua sekolah dah beli alat ni. . 5.. Pastikan hujung jari tengah sama. kalau tersentap-sentap. 4.UJIAN 4: JANGKAUAN MELUNJUR TUJUAN: UNTUK MENGUKUR FLEKSIBILITI BAHAGIAN BELAKANG BADAN. :D) PENGURUSAN 1. :D) 2. Bacaan dikira pada sentimeter terhampir (bundarkan ke nombor bulat) 7. Tapak kaki diletakkan di belakang penanda 23cm. Murid yang memegang lutut mestilah tidak mengganggu. Percubaan terbaik diambil kira sebagai skor. Jangkauan hendaklah dikekalkan selama 3 saat (freeze kejap :) ) Baru. ikut keselesaan. Tapak tangan kanan ditindih atas sebelah tapak tangan kiri atau sebaliknya. Kedua-dua kaki mesti lurus sepanjang ujian. Dagu rapat ke dada. Rakan boleh memegang lutut. jarak boleh dikira. (Jika alat pengukur jangkauan tidak tepat. 6. PEHA DAN SENDI PINGGUL ALAT: ALAT PENGUKUR JANGKAUAN DAN BORANG SKOR PENGURUSAN 1. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful