UJIAN KECERGASAN - SEGAK

Pengenalan Program penilaian Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan Untuk Murid Sekolah Malaysia (SEGAK) ini dirancang selari dengan tunjang kecergasan yang terkandung dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Sekolah Rendah dan Menengah. Menurut Falls (1980), kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan daripada ancaman penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung, obesiti dan pelbagai penyakit otot dan tulang. Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga, berdaya kuasa, kekuatan, berdaya tahan, kemahiran dan sebagainya. Gaya hidup masyarakat Malaysia kini bertambah sedentari. Kecergasan yang optimum boleh membantu murid dalam melaksanakan aktiviti harian dengan cekap dan berkesan tanpa berasa letih. Selaras dengan itu, satu aktiviti kecergasan yang terancang perlu dilaksanakan dengan sempurna mengikut prosedur yang ditetapkan bagi setiap item ujian dan dinilai mengikut norma yang telah ditetapkan. Dengan ini, satu penilaian yang standard dapat diukur. SEGAK mula diilhamkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2005. Ujian ini dirancang untuk dilaksanakan sepenuhnya kepada murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 mulai sesi persekolahan tahun 2008. Pelaporan hasil SEGAK akan menjadi komponen kecergasan kepada penilaian berasaskan sekolah. Rekod penilaian kecergasan memberi maklumat tentang tahap kecergasan murid. Ujian yang dijalankan secara sistematik wajib diadakan dua kali setahun dan diharap dapat memotivasikan murid mengamal gaya hidup sihat. Murid akan lebih bertanggung jawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kesejahteraan negara selaras dengan hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah merealisasikan Wawasan 2020.

Matlamat Murid sentiasa peka. 2. merancang dan melakukan tindakan susulan. mengetahui tahap kecergasan kendiri. 6. 8. 3. 8. Ujian ini perlu dilaksanakan dua kali setahun pada bulan Mac dan Ogos. 4. menganalisis dan mentafsir kecergasan fizikal kendiri. guru boleh menjalankan ujian pada hari yang lain pada bulan yang sama.3 Ringkuk Tubi Separa (1 minit ) mengikut 50 detik seminit 8. Strategi Pelaksanaan Ujian SEGAK 1. Bagi murid yang tidak sihat.2 Tekan Tubi ( 1 minit ) 8. mencapai tahap kecergasan yang diiktiraf berdasarkan prestasi semasa. 9. 6. Semua murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 wajib menjalani ujian-ujian kecergasan fizikal yang dicadangkan dalam buku panduan ini. Januari untuk rujukan norma.1 Ukuran Indeks Jisim Badan dan 6. . Umur murid dikira pada 1 hb. Bateri ujian fizikal mesti dilaksanakan mengikut urutan secara berterusan oleh murid yang sama seperti berikut.1 Naik Turun Bangku ( 3 minit ) mengikut 96 detik seminit 8. Murid digalakkan membuat ujian secara individu. Ujian ini juga mesti dilengkapkan pada hari yang sama. dan 5. Prosedur dan teknik ujian hendaklah mengikut peringkat umur. 2. keupayaan murid dan mengambil kira peralatan serta tempat ujian dijalankan.4 Jangkauan Melunjur Urutan ini perlu dipatuhi atas faktor fisiologi. 7. mengukur dan merekod tahap kecergasan fizikal. Ujian ini boleh dijalankan semasa atau di luar waktu pengajaran Pendidikan Jasmani.2 Bateri ujian fizikal. Objektif Murid dapat : 1. Ujian ini terdiri daripada dua bahagian iaitu. 5. berpengetahuan dan mengamalkan aktiviti kecergasan untuk meningkat dan mengekalkan tahap kecergasan fizikal berasaskan kesihatan yang optimum. 4. Ukuran antropometrik untuk mendapatkan Indeks Jisim Badan perlu dibuat sebelum melakukan ujian ini. bersama rakan atau keluarga mereka. 10. 3.

Murid melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum menjalani ujian dan menyejukkan badan selepas ujian dilaksanakan. Kawasan lapang dan rata. Borang skor 4. Pengawasan guru diutamakan semasa ujian dilaksanakan. Span ( 5 cm lebar x 15 cm panjang x 10 cm tinggi). dan (c) tidak sihat pada waktu ujian. Taklimat kepada murid tentang SEGAK 2. Penanda 15 cm seperti pensel. Aktiviti memanaskan badan. Pita lekat bersaiz 2. Pita ukur 13. Rakaman metronome (96 detik seminit) 7. (b) mengidap penyakit kronik.5 cm 12. Mengukur Indeks Jisim Badan 3. Jam Randik 6. Alatan ujian yang digunakan mesti lengkap.5 cm ( 1 kaki) 5.Langkah-langkah Pelaksanaan 1. Kawasan ujian mesti selamat dan sesuai dengan jenis ujian yang hendak dijalankan. Penimbang berat 3. Radio CD 8. Tilam senaman 11. Bangku . lidi atau straw minuman 16. Peralatan 1.Ketinggian 30. selamat dan berfungsi dengan baik. 9. 5. Aktiviti menyejukkan badan Aspek Keselamatan 1. 3. Alat pengukur jangkauan . Metronom 50 dsm 14. Pengukur tinggi 2. Murid dikecualikan daripada mengambil ujian ini jika : (a) disahkan oleh Pegawai Perubatan tidak layak mengambil ujian kecergasan fizikal. 10. Pelapik getah 15. Murid memakai pakaian Pendidikan Jasmani. 6. Pelaksanaan Bateri Ujian 5. 4. 4. 2.

Melaporkan hasil ujian dalam buku rekod kemajuan murid UJIAN 1: NAIK TURUN BANGKU TUJUAN: MENGUKUR DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR PERALATAN: Bangku 30. naik. Mentadbir ujian 5. * Jika murid tidak menamatkan lakuan selama 3 minit. Sediakan rakaman metronome 96 detik PROSEDUR: 1) Murid memakai kasut sukan yang bersesuaian. Merancang tarikh ujian 2. 3. PENGURUSAN: 1. Menganalisa hasil ujian 8. 8) Perlakuan mesti dilaksanakan dalam tempoh 3 minit.5cm/1 kaki.. 4) Penguji beri isyarat "mula" 5) Murid melakukan perlakuan naik turun bangku (murid-murid boleh count naik. . radio. 9) Selepas tamat. Menyediakan tempat. Memastikan aspek keselamatan 4. Merekod ujian dalam sistem maklumat murid 7. skor murid ini dibatalkan. Aktiviti dijalankan berpasangan 2. rakaman metronome 96 detik. borang skor. alatan dan borang 3. tik tik tik tik. turun)---> keseluruhan tapak kaki mesti memijak permukaan bangku. 10) kiraan nadi diambil. Bangku diletak di atas lantai yang rata dan selamat. kerusi.Nota Untuk Guru 1. jam randik. speaker. 2) Ambil kadar nadi murid (1 minit) 3) Murid berdiri tegak dengan kaki kanan/kiri(ikut keselesaan) diletakkan di atas bangku. 7) Murid mesti memandang ke hadapan. Mengesahkan hasil ujian 6. 6) murid melakukan pergerakan mengikut rantak metronome (lebih kurang sound macam ni. murid dikehendaki duduk serta merta. turun. naik naik turun turun).

4. Murid A melaksanakan ujian. Tekan tubi diteruskan sehingga satu minit. baru dikira sekali lakuan dibuat) 4. Luruskan kembali tangan. Ujian ini akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna mengikut 1-3. lutut bengkok dan kaki disilang. Skor dikira sekiranya murid melengkap prosedur 1-3. 3. 6. PROSEDUR: 1. Kawasan lapang dan rata 2. 5. Tilam PENGURUSAN 1. (Di sini. (No Ulat bulu--> badan jatuh tapi punggung masih UP :D) 3.Luruskan kembali tangan. murid B sebagai pencatat. skor diambil kira setakat murid berhenti. Turunkan badan sehingga dada menyentuh span. Span (5cm x 15cm panjang x 10cm tinggi) 3. Badan diluruskan. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. Jam randik 4. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan lurus. Tekan tubi dituruskan sehingga 1 minit. Badan diluruskan. ALATAN DAN PENGURUSAN SAMA SEPERTI UJIAN 2A. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. 2. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan yang lurus dan jari-jari kaki. Turunkan badan dengan membengkokkan siku sehingga dada menyentuh span. Ujian akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna (langkah 1-3) . skor dikira setakat murid berhenti. UJIAN 2B: TEKAN TUBI SUAIAN (PELAJAR PEREMPUAN SAHAJA) TUJUAN. 2. PROSEDUR 1. Dilaksanakan secara berpasangan 2. 5.UJIAN 2A: TEKAN TUBI (PELAJAR LELAKI SAHAJA) TUJUAN: UNTUK MENILAI KEUPAYAAN DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT TANGAN SERTA OTOT BAHU ALATAN: 1.

lidi atau straw PENGURUSAN 1. 5.RINGKUK TUBI TUJUAN: MENGUJI DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT ABDOMEN ALATAN: 1. 9. 2. Kedua-dua belah tangan lurus di sisi dan hujung jari menyentuh penanda pertama. Penanda seperti pensel.murid berhenti melakukan ujian. Jarak antara kedua-dua penanda ialah 10cm PROSEDUR 1. Jarak penanda pertama dan kedua ialah 10cm. 7. Bahagian badan kembali diletakkan rata di atas lantai seperti kedudukan sedia seperti di langkah 4. bahu perlu diangkat supaya jari tengah dapat menyentuh penanda kedua. Kiraan satu dikira. Murid A baring dengan lutut bengkok 90 darjah. 10. Pelapik getah 6. tapak kaki murid sentiasa menyentuh lantai 3.5cm 2.jari tidak menyentuh penanda kedua . Pada setiap lakuan ringkuk. Murid mengulang lakuan 4-6 berulang kali mengikut rentak metronome 50 detik. 4. Ujian tamat sekiranya : .tumit diangkat . apabila murid menamatkan lakuan 4-6. Buka kaki seluas bahu. Murid B mengira. Ujian dilaksanakan dalam tempoh 1 minit. Lekatkan penanda dengan pita pelekat secara selari pada lantai di kiri dan kanan pelaku. Metronome 50 detik 5. Pita ukur 3. 2. . 8. 6.tidak dapat mengikut rentak metronome dua kali berturut-turut . Murid memakai kasut yang sesuai. Jam randik 4. Pita lekat bersaiz 2.

UJIAN 4: JANGKAUAN MELUNJUR TUJUAN: UNTUK MENGUKUR FLEKSIBILITI BAHAGIAN BELAKANG BADAN. (Jika alat pengukur jangkauan tidak tepat. Bacaan dikira pada sentimeter terhampir (bundarkan ke nombor bulat) 7. . Tapak tangan kanan ditindih atas sebelah tapak tangan kiri atau sebaliknya. Murid diberi tiga percubaan. jarak boleh dikira.. Gunakan alat pengukur jangkauan (Rasanya semua sekolah dah beli alat ni. Murid duduk melunjur tanpa kasut. 6. Percubaan terbaik diambil kira sebagai skor. Tapak kaki diletakkan di belakang penanda 23cm. Jangkauan hendaklah dikekalkan selama 3 saat (freeze kejap :) ) Baru. :D) 2. PEHA DAN SENDI PINGGUL ALAT: ALAT PENGUKUR JANGKAUAN DAN BORANG SKOR PENGURUSAN 1. 3. 4. Rakan boleh memegang lutut. minta Ketua Panitia pulangkan balik kepada pembekal. Dagu rapat ke dada. Jangkaukan tangan perlahan-lahan sejauh yang mungkin atas pita pengukur. 5. kalau tersentap-sentap. jangan ambil ukuran. ikut keselesaan.. Kedua-dua kaki mesti lurus sepanjang ujian. Pastikan hujung jari tengah sama. Murid yang memegang lutut mestilah tidak mengganggu. :D) PENGURUSAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful