P. 1
UJIAN KECERGASAN (segak)

UJIAN KECERGASAN (segak)

|Views: 1,822|Likes:
Published by prabu_gopalan

More info:

Published by: prabu_gopalan on Mar 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2013

pdf

text

original

UJIAN KECERGASAN - SEGAK

Pengenalan Program penilaian Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan Untuk Murid Sekolah Malaysia (SEGAK) ini dirancang selari dengan tunjang kecergasan yang terkandung dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Sekolah Rendah dan Menengah. Menurut Falls (1980), kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan daripada ancaman penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung, obesiti dan pelbagai penyakit otot dan tulang. Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga, berdaya kuasa, kekuatan, berdaya tahan, kemahiran dan sebagainya. Gaya hidup masyarakat Malaysia kini bertambah sedentari. Kecergasan yang optimum boleh membantu murid dalam melaksanakan aktiviti harian dengan cekap dan berkesan tanpa berasa letih. Selaras dengan itu, satu aktiviti kecergasan yang terancang perlu dilaksanakan dengan sempurna mengikut prosedur yang ditetapkan bagi setiap item ujian dan dinilai mengikut norma yang telah ditetapkan. Dengan ini, satu penilaian yang standard dapat diukur. SEGAK mula diilhamkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2005. Ujian ini dirancang untuk dilaksanakan sepenuhnya kepada murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 mulai sesi persekolahan tahun 2008. Pelaporan hasil SEGAK akan menjadi komponen kecergasan kepada penilaian berasaskan sekolah. Rekod penilaian kecergasan memberi maklumat tentang tahap kecergasan murid. Ujian yang dijalankan secara sistematik wajib diadakan dua kali setahun dan diharap dapat memotivasikan murid mengamal gaya hidup sihat. Murid akan lebih bertanggung jawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kesejahteraan negara selaras dengan hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah merealisasikan Wawasan 2020.

Strategi Pelaksanaan Ujian SEGAK 1. 3. Objektif Murid dapat : 1. 10. 7. Januari untuk rujukan norma. .1 Naik Turun Bangku ( 3 minit ) mengikut 96 detik seminit 8. Murid digalakkan membuat ujian secara individu. Bagi murid yang tidak sihat. 5.2 Tekan Tubi ( 1 minit ) 8. Ujian ini boleh dijalankan semasa atau di luar waktu pengajaran Pendidikan Jasmani. Ukuran antropometrik untuk mendapatkan Indeks Jisim Badan perlu dibuat sebelum melakukan ujian ini. Ujian ini perlu dilaksanakan dua kali setahun pada bulan Mac dan Ogos. 2. menganalisis dan mentafsir kecergasan fizikal kendiri. 6. keupayaan murid dan mengambil kira peralatan serta tempat ujian dijalankan. mencapai tahap kecergasan yang diiktiraf berdasarkan prestasi semasa. Prosedur dan teknik ujian hendaklah mengikut peringkat umur.3 Ringkuk Tubi Separa (1 minit ) mengikut 50 detik seminit 8.2 Bateri ujian fizikal. mengetahui tahap kecergasan kendiri. Ujian ini juga mesti dilengkapkan pada hari yang sama.1 Ukuran Indeks Jisim Badan dan 6. 8.Matlamat Murid sentiasa peka. 8. 3. bersama rakan atau keluarga mereka. 4. 6. guru boleh menjalankan ujian pada hari yang lain pada bulan yang sama. Ujian ini terdiri daripada dua bahagian iaitu. merancang dan melakukan tindakan susulan. Umur murid dikira pada 1 hb. berpengetahuan dan mengamalkan aktiviti kecergasan untuk meningkat dan mengekalkan tahap kecergasan fizikal berasaskan kesihatan yang optimum. mengukur dan merekod tahap kecergasan fizikal. 4. 2.4 Jangkauan Melunjur Urutan ini perlu dipatuhi atas faktor fisiologi. dan 5. Bateri ujian fizikal mesti dilaksanakan mengikut urutan secara berterusan oleh murid yang sama seperti berikut. Semua murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 wajib menjalani ujian-ujian kecergasan fizikal yang dicadangkan dalam buku panduan ini. 9.

5 cm ( 1 kaki) 5. Tilam senaman 11. Pita lekat bersaiz 2. Murid dikecualikan daripada mengambil ujian ini jika : (a) disahkan oleh Pegawai Perubatan tidak layak mengambil ujian kecergasan fizikal. Kawasan lapang dan rata. (b) mengidap penyakit kronik. Mengukur Indeks Jisim Badan 3. Pelaksanaan Bateri Ujian 5. Radio CD 8. 4. lidi atau straw minuman 16. 5. Alatan ujian yang digunakan mesti lengkap. Pengukur tinggi 2.Langkah-langkah Pelaksanaan 1. Pengawasan guru diutamakan semasa ujian dilaksanakan. 6. Span ( 5 cm lebar x 15 cm panjang x 10 cm tinggi). Bangku . Penanda 15 cm seperti pensel. Kawasan ujian mesti selamat dan sesuai dengan jenis ujian yang hendak dijalankan. Peralatan 1. Metronom 50 dsm 14. Penimbang berat 3. Rakaman metronome (96 detik seminit) 7. Pita ukur 13. Aktiviti menyejukkan badan Aspek Keselamatan 1. Jam Randik 6. 10. 9. Alat pengukur jangkauan .Ketinggian 30. 2. Murid memakai pakaian Pendidikan Jasmani. Pelapik getah 15. Aktiviti memanaskan badan. 3. Murid melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum menjalani ujian dan menyejukkan badan selepas ujian dilaksanakan. Taklimat kepada murid tentang SEGAK 2. Borang skor 4.5 cm 12. selamat dan berfungsi dengan baik. 4. dan (c) tidak sihat pada waktu ujian.

naik naik turun turun).5cm/1 kaki. 4) Penguji beri isyarat "mula" 5) Murid melakukan perlakuan naik turun bangku (murid-murid boleh count naik. . Mentadbir ujian 5. radio.. 7) Murid mesti memandang ke hadapan. 6) murid melakukan pergerakan mengikut rantak metronome (lebih kurang sound macam ni. Merancang tarikh ujian 2. 3. 8) Perlakuan mesti dilaksanakan dalam tempoh 3 minit. kerusi. tik tik tik tik. Menyediakan tempat. 2) Ambil kadar nadi murid (1 minit) 3) Murid berdiri tegak dengan kaki kanan/kiri(ikut keselesaan) diletakkan di atas bangku. turun. turun)---> keseluruhan tapak kaki mesti memijak permukaan bangku. alatan dan borang 3. * Jika murid tidak menamatkan lakuan selama 3 minit. Melaporkan hasil ujian dalam buku rekod kemajuan murid UJIAN 1: NAIK TURUN BANGKU TUJUAN: MENGUKUR DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR PERALATAN: Bangku 30. PENGURUSAN: 1. 9) Selepas tamat. murid dikehendaki duduk serta merta. 10) kiraan nadi diambil. Bangku diletak di atas lantai yang rata dan selamat. Merekod ujian dalam sistem maklumat murid 7. naik. speaker. jam randik.Nota Untuk Guru 1. Memastikan aspek keselamatan 4. Aktiviti dijalankan berpasangan 2. Mengesahkan hasil ujian 6. Sediakan rakaman metronome 96 detik PROSEDUR: 1) Murid memakai kasut sukan yang bersesuaian. rakaman metronome 96 detik. skor murid ini dibatalkan. borang skor. Menganalisa hasil ujian 8.

Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. Turunkan badan dengan membengkokkan siku sehingga dada menyentuh span. Tekan tubi dituruskan sehingga 1 minit. 2. 5. Badan diluruskan. PROSEDUR 1. skor dikira setakat murid berhenti. Jam randik 4. Badan diluruskan. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. PROSEDUR: 1. Tekan tubi diteruskan sehingga satu minit.Luruskan kembali tangan. baru dikira sekali lakuan dibuat) 4. 6. Kawasan lapang dan rata 2. Skor dikira sekiranya murid melengkap prosedur 1-3. 3. Turunkan badan sehingga dada menyentuh span. ALATAN DAN PENGURUSAN SAMA SEPERTI UJIAN 2A. (No Ulat bulu--> badan jatuh tapi punggung masih UP :D) 3. Ujian ini akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna mengikut 1-3. Ujian akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna (langkah 1-3) . Murid A melaksanakan ujian. 4. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan lurus. 2. Span (5cm x 15cm panjang x 10cm tinggi) 3. Luruskan kembali tangan. murid B sebagai pencatat. skor diambil kira setakat murid berhenti. Dilaksanakan secara berpasangan 2. (Di sini. UJIAN 2B: TEKAN TUBI SUAIAN (PELAJAR PEREMPUAN SAHAJA) TUJUAN. lutut bengkok dan kaki disilang.UJIAN 2A: TEKAN TUBI (PELAJAR LELAKI SAHAJA) TUJUAN: UNTUK MENILAI KEUPAYAAN DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT TANGAN SERTA OTOT BAHU ALATAN: 1. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan yang lurus dan jari-jari kaki. Tilam PENGURUSAN 1. 5.

Ujian tamat sekiranya : .tidak dapat mengikut rentak metronome dua kali berturut-turut . Murid A baring dengan lutut bengkok 90 darjah. 6. Metronome 50 detik 5. 8. Penanda seperti pensel. bahu perlu diangkat supaya jari tengah dapat menyentuh penanda kedua.RINGKUK TUBI TUJUAN: MENGUJI DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT ABDOMEN ALATAN: 1. Kiraan satu dikira. 10. Murid B mengira. Jam randik 4. Murid mengulang lakuan 4-6 berulang kali mengikut rentak metronome 50 detik.tumit diangkat . Kedua-dua belah tangan lurus di sisi dan hujung jari menyentuh penanda pertama. Pelapik getah 6. 4. lidi atau straw PENGURUSAN 1. 2. Ujian dilaksanakan dalam tempoh 1 minit. Bahagian badan kembali diletakkan rata di atas lantai seperti kedudukan sedia seperti di langkah 4. Jarak penanda pertama dan kedua ialah 10cm. 7. tapak kaki murid sentiasa menyentuh lantai 3. Lekatkan penanda dengan pita pelekat secara selari pada lantai di kiri dan kanan pelaku. 9. . Pita lekat bersaiz 2. Pada setiap lakuan ringkuk. Murid memakai kasut yang sesuai. Pita ukur 3.jari tidak menyentuh penanda kedua .murid berhenti melakukan ujian. 2. Buka kaki seluas bahu.5cm 2. Jarak antara kedua-dua penanda ialah 10cm PROSEDUR 1. 5. apabila murid menamatkan lakuan 4-6.

minta Ketua Panitia pulangkan balik kepada pembekal. 6. (Jika alat pengukur jangkauan tidak tepat. Tapak tangan kanan ditindih atas sebelah tapak tangan kiri atau sebaliknya. ikut keselesaan.. Tapak kaki diletakkan di belakang penanda 23cm. 5. Pastikan hujung jari tengah sama. Murid yang memegang lutut mestilah tidak mengganggu. Jangkaukan tangan perlahan-lahan sejauh yang mungkin atas pita pengukur. Jangkauan hendaklah dikekalkan selama 3 saat (freeze kejap :) ) Baru. 4. . jarak boleh dikira. :D) PENGURUSAN 1. :D) 2. Bacaan dikira pada sentimeter terhampir (bundarkan ke nombor bulat) 7. Dagu rapat ke dada. Percubaan terbaik diambil kira sebagai skor. jangan ambil ukuran. Murid diberi tiga percubaan. Rakan boleh memegang lutut.. 3. Kedua-dua kaki mesti lurus sepanjang ujian.UJIAN 4: JANGKAUAN MELUNJUR TUJUAN: UNTUK MENGUKUR FLEKSIBILITI BAHAGIAN BELAKANG BADAN. kalau tersentap-sentap. PEHA DAN SENDI PINGGUL ALAT: ALAT PENGUKUR JANGKAUAN DAN BORANG SKOR PENGURUSAN 1. Murid duduk melunjur tanpa kasut. Gunakan alat pengukur jangkauan (Rasanya semua sekolah dah beli alat ni.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->