UJIAN KECERGASAN - SEGAK

Pengenalan Program penilaian Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan Untuk Murid Sekolah Malaysia (SEGAK) ini dirancang selari dengan tunjang kecergasan yang terkandung dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Sekolah Rendah dan Menengah. Menurut Falls (1980), kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan daripada ancaman penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung, obesiti dan pelbagai penyakit otot dan tulang. Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga, berdaya kuasa, kekuatan, berdaya tahan, kemahiran dan sebagainya. Gaya hidup masyarakat Malaysia kini bertambah sedentari. Kecergasan yang optimum boleh membantu murid dalam melaksanakan aktiviti harian dengan cekap dan berkesan tanpa berasa letih. Selaras dengan itu, satu aktiviti kecergasan yang terancang perlu dilaksanakan dengan sempurna mengikut prosedur yang ditetapkan bagi setiap item ujian dan dinilai mengikut norma yang telah ditetapkan. Dengan ini, satu penilaian yang standard dapat diukur. SEGAK mula diilhamkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2005. Ujian ini dirancang untuk dilaksanakan sepenuhnya kepada murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 mulai sesi persekolahan tahun 2008. Pelaporan hasil SEGAK akan menjadi komponen kecergasan kepada penilaian berasaskan sekolah. Rekod penilaian kecergasan memberi maklumat tentang tahap kecergasan murid. Ujian yang dijalankan secara sistematik wajib diadakan dua kali setahun dan diharap dapat memotivasikan murid mengamal gaya hidup sihat. Murid akan lebih bertanggung jawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kesejahteraan negara selaras dengan hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah merealisasikan Wawasan 2020.

4. guru boleh menjalankan ujian pada hari yang lain pada bulan yang sama. 3. Januari untuk rujukan norma. Prosedur dan teknik ujian hendaklah mengikut peringkat umur.2 Tekan Tubi ( 1 minit ) 8. Bateri ujian fizikal mesti dilaksanakan mengikut urutan secara berterusan oleh murid yang sama seperti berikut. Ukuran antropometrik untuk mendapatkan Indeks Jisim Badan perlu dibuat sebelum melakukan ujian ini. 9. dan 5.2 Bateri ujian fizikal.3 Ringkuk Tubi Separa (1 minit ) mengikut 50 detik seminit 8. keupayaan murid dan mengambil kira peralatan serta tempat ujian dijalankan. Ujian ini perlu dilaksanakan dua kali setahun pada bulan Mac dan Ogos. Umur murid dikira pada 1 hb. Ujian ini terdiri daripada dua bahagian iaitu. 8. 7. mengetahui tahap kecergasan kendiri. 2. Strategi Pelaksanaan Ujian SEGAK 1. Ujian ini juga mesti dilengkapkan pada hari yang sama. 6. 3. 6. 10. berpengetahuan dan mengamalkan aktiviti kecergasan untuk meningkat dan mengekalkan tahap kecergasan fizikal berasaskan kesihatan yang optimum. menganalisis dan mentafsir kecergasan fizikal kendiri. merancang dan melakukan tindakan susulan. 2. 8. 5. Ujian ini boleh dijalankan semasa atau di luar waktu pengajaran Pendidikan Jasmani. bersama rakan atau keluarga mereka. Semua murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 wajib menjalani ujian-ujian kecergasan fizikal yang dicadangkan dalam buku panduan ini.4 Jangkauan Melunjur Urutan ini perlu dipatuhi atas faktor fisiologi. Bagi murid yang tidak sihat.1 Naik Turun Bangku ( 3 minit ) mengikut 96 detik seminit 8. 4. Objektif Murid dapat : 1. Murid digalakkan membuat ujian secara individu.Matlamat Murid sentiasa peka. mengukur dan merekod tahap kecergasan fizikal.1 Ukuran Indeks Jisim Badan dan 6. mencapai tahap kecergasan yang diiktiraf berdasarkan prestasi semasa. .

Penanda 15 cm seperti pensel. Murid memakai pakaian Pendidikan Jasmani. 4. Mengukur Indeks Jisim Badan 3. Tilam senaman 11. Metronom 50 dsm 14. Kawasan lapang dan rata. Aktiviti menyejukkan badan Aspek Keselamatan 1. (b) mengidap penyakit kronik. lidi atau straw minuman 16. Murid dikecualikan daripada mengambil ujian ini jika : (a) disahkan oleh Pegawai Perubatan tidak layak mengambil ujian kecergasan fizikal. Jam Randik 6.5 cm ( 1 kaki) 5. Bangku . Rakaman metronome (96 detik seminit) 7. Radio CD 8. Pengawasan guru diutamakan semasa ujian dilaksanakan. selamat dan berfungsi dengan baik.Langkah-langkah Pelaksanaan 1. 4. Alatan ujian yang digunakan mesti lengkap. 2. Pita ukur 13. dan (c) tidak sihat pada waktu ujian. Taklimat kepada murid tentang SEGAK 2. Kawasan ujian mesti selamat dan sesuai dengan jenis ujian yang hendak dijalankan. Pita lekat bersaiz 2. Alat pengukur jangkauan . 10. Span ( 5 cm lebar x 15 cm panjang x 10 cm tinggi). 9. Peralatan 1. Pelapik getah 15. Murid melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum menjalani ujian dan menyejukkan badan selepas ujian dilaksanakan. Aktiviti memanaskan badan. 5. Borang skor 4.5 cm 12. Pelaksanaan Bateri Ujian 5. Pengukur tinggi 2. Penimbang berat 3. 3. 6.Ketinggian 30.

Sediakan rakaman metronome 96 detik PROSEDUR: 1) Murid memakai kasut sukan yang bersesuaian. naik naik turun turun). Mentadbir ujian 5. Memastikan aspek keselamatan 4. Melaporkan hasil ujian dalam buku rekod kemajuan murid UJIAN 1: NAIK TURUN BANGKU TUJUAN: MENGUKUR DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR PERALATAN: Bangku 30. * Jika murid tidak menamatkan lakuan selama 3 minit. jam randik.Nota Untuk Guru 1. 4) Penguji beri isyarat "mula" 5) Murid melakukan perlakuan naik turun bangku (murid-murid boleh count naik. 2) Ambil kadar nadi murid (1 minit) 3) Murid berdiri tegak dengan kaki kanan/kiri(ikut keselesaan) diletakkan di atas bangku. speaker. turun)---> keseluruhan tapak kaki mesti memijak permukaan bangku. Merekod ujian dalam sistem maklumat murid 7. 8) Perlakuan mesti dilaksanakan dalam tempoh 3 minit. Menganalisa hasil ujian 8. alatan dan borang 3. PENGURUSAN: 1. 9) Selepas tamat. kerusi. Menyediakan tempat. 10) kiraan nadi diambil.. murid dikehendaki duduk serta merta. . borang skor. 7) Murid mesti memandang ke hadapan. 6) murid melakukan pergerakan mengikut rantak metronome (lebih kurang sound macam ni.5cm/1 kaki. 3. Merancang tarikh ujian 2. rakaman metronome 96 detik. Bangku diletak di atas lantai yang rata dan selamat. turun. Aktiviti dijalankan berpasangan 2. Mengesahkan hasil ujian 6. tik tik tik tik. naik. radio. skor murid ini dibatalkan.

Murid A melaksanakan ujian. Luruskan kembali tangan. 2. Ujian ini akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna mengikut 1-3. 2. Ujian akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna (langkah 1-3) . skor dikira setakat murid berhenti. PROSEDUR: 1. murid B sebagai pencatat. PROSEDUR 1. Tilam PENGURUSAN 1. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan yang lurus dan jari-jari kaki. Dilaksanakan secara berpasangan 2.Luruskan kembali tangan. 3. Turunkan badan dengan membengkokkan siku sehingga dada menyentuh span. Skor dikira sekiranya murid melengkap prosedur 1-3. baru dikira sekali lakuan dibuat) 4. 4. Kawasan lapang dan rata 2. Turunkan badan sehingga dada menyentuh span.UJIAN 2A: TEKAN TUBI (PELAJAR LELAKI SAHAJA) TUJUAN: UNTUK MENILAI KEUPAYAAN DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT TANGAN SERTA OTOT BAHU ALATAN: 1. Badan diluruskan. lutut bengkok dan kaki disilang. 5. (Di sini. Jam randik 4. Tekan tubi diteruskan sehingga satu minit. 6. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan lurus. ALATAN DAN PENGURUSAN SAMA SEPERTI UJIAN 2A. UJIAN 2B: TEKAN TUBI SUAIAN (PELAJAR PEREMPUAN SAHAJA) TUJUAN. Badan diluruskan. skor diambil kira setakat murid berhenti. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. Span (5cm x 15cm panjang x 10cm tinggi) 3. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. Tekan tubi dituruskan sehingga 1 minit. (No Ulat bulu--> badan jatuh tapi punggung masih UP :D) 3. 5.

5cm 2.RINGKUK TUBI TUJUAN: MENGUJI DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT ABDOMEN ALATAN: 1. 10. Murid A baring dengan lutut bengkok 90 darjah. Pada setiap lakuan ringkuk. 7. Ujian dilaksanakan dalam tempoh 1 minit. Pelapik getah 6. 4. Penanda seperti pensel. 2. apabila murid menamatkan lakuan 4-6. Bahagian badan kembali diletakkan rata di atas lantai seperti kedudukan sedia seperti di langkah 4. Murid mengulang lakuan 4-6 berulang kali mengikut rentak metronome 50 detik. 2. Jarak penanda pertama dan kedua ialah 10cm. Pita ukur 3. Kiraan satu dikira. . Jarak antara kedua-dua penanda ialah 10cm PROSEDUR 1. Kedua-dua belah tangan lurus di sisi dan hujung jari menyentuh penanda pertama. bahu perlu diangkat supaya jari tengah dapat menyentuh penanda kedua.jari tidak menyentuh penanda kedua . Pita lekat bersaiz 2. Ujian tamat sekiranya : . 6. 9. Lekatkan penanda dengan pita pelekat secara selari pada lantai di kiri dan kanan pelaku.murid berhenti melakukan ujian. Jam randik 4. Murid B mengira. 8. 5. Metronome 50 detik 5. Murid memakai kasut yang sesuai.tumit diangkat . Buka kaki seluas bahu. lidi atau straw PENGURUSAN 1. tapak kaki murid sentiasa menyentuh lantai 3.tidak dapat mengikut rentak metronome dua kali berturut-turut .

Tapak kaki diletakkan di belakang penanda 23cm. Percubaan terbaik diambil kira sebagai skor. 6. Murid diberi tiga percubaan. Kedua-dua kaki mesti lurus sepanjang ujian. Gunakan alat pengukur jangkauan (Rasanya semua sekolah dah beli alat ni. Murid yang memegang lutut mestilah tidak mengganggu. Murid duduk melunjur tanpa kasut. PEHA DAN SENDI PINGGUL ALAT: ALAT PENGUKUR JANGKAUAN DAN BORANG SKOR PENGURUSAN 1. Jangkaukan tangan perlahan-lahan sejauh yang mungkin atas pita pengukur. 3.. :D) 2. ikut keselesaan. Pastikan hujung jari tengah sama. . Rakan boleh memegang lutut. minta Ketua Panitia pulangkan balik kepada pembekal.. (Jika alat pengukur jangkauan tidak tepat. 4. Tapak tangan kanan ditindih atas sebelah tapak tangan kiri atau sebaliknya. Jangkauan hendaklah dikekalkan selama 3 saat (freeze kejap :) ) Baru. Bacaan dikira pada sentimeter terhampir (bundarkan ke nombor bulat) 7. jangan ambil ukuran. jarak boleh dikira. Dagu rapat ke dada.UJIAN 4: JANGKAUAN MELUNJUR TUJUAN: UNTUK MENGUKUR FLEKSIBILITI BAHAGIAN BELAKANG BADAN. 5. :D) PENGURUSAN 1. kalau tersentap-sentap.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful