P. 1
UJIAN KECERGASAN (segak)

UJIAN KECERGASAN (segak)

|Views: 1,825|Likes:
Published by prabu_gopalan

More info:

Published by: prabu_gopalan on Mar 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2013

pdf

text

original

UJIAN KECERGASAN - SEGAK

Pengenalan Program penilaian Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan Untuk Murid Sekolah Malaysia (SEGAK) ini dirancang selari dengan tunjang kecergasan yang terkandung dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Sekolah Rendah dan Menengah. Menurut Falls (1980), kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan daripada ancaman penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung, obesiti dan pelbagai penyakit otot dan tulang. Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga, berdaya kuasa, kekuatan, berdaya tahan, kemahiran dan sebagainya. Gaya hidup masyarakat Malaysia kini bertambah sedentari. Kecergasan yang optimum boleh membantu murid dalam melaksanakan aktiviti harian dengan cekap dan berkesan tanpa berasa letih. Selaras dengan itu, satu aktiviti kecergasan yang terancang perlu dilaksanakan dengan sempurna mengikut prosedur yang ditetapkan bagi setiap item ujian dan dinilai mengikut norma yang telah ditetapkan. Dengan ini, satu penilaian yang standard dapat diukur. SEGAK mula diilhamkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2005. Ujian ini dirancang untuk dilaksanakan sepenuhnya kepada murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 mulai sesi persekolahan tahun 2008. Pelaporan hasil SEGAK akan menjadi komponen kecergasan kepada penilaian berasaskan sekolah. Rekod penilaian kecergasan memberi maklumat tentang tahap kecergasan murid. Ujian yang dijalankan secara sistematik wajib diadakan dua kali setahun dan diharap dapat memotivasikan murid mengamal gaya hidup sihat. Murid akan lebih bertanggung jawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kesejahteraan negara selaras dengan hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah merealisasikan Wawasan 2020.

Umur murid dikira pada 1 hb. mencapai tahap kecergasan yang diiktiraf berdasarkan prestasi semasa. 2. Ujian ini juga mesti dilengkapkan pada hari yang sama. menganalisis dan mentafsir kecergasan fizikal kendiri. berpengetahuan dan mengamalkan aktiviti kecergasan untuk meningkat dan mengekalkan tahap kecergasan fizikal berasaskan kesihatan yang optimum. Ujian ini terdiri daripada dua bahagian iaitu. Bateri ujian fizikal mesti dilaksanakan mengikut urutan secara berterusan oleh murid yang sama seperti berikut.1 Naik Turun Bangku ( 3 minit ) mengikut 96 detik seminit 8. 4. 8. Ujian ini boleh dijalankan semasa atau di luar waktu pengajaran Pendidikan Jasmani. 6. 6. Bagi murid yang tidak sihat.2 Bateri ujian fizikal. Murid digalakkan membuat ujian secara individu. . 9.Matlamat Murid sentiasa peka.3 Ringkuk Tubi Separa (1 minit ) mengikut 50 detik seminit 8.1 Ukuran Indeks Jisim Badan dan 6. Ukuran antropometrik untuk mendapatkan Indeks Jisim Badan perlu dibuat sebelum melakukan ujian ini. 5. mengetahui tahap kecergasan kendiri. Objektif Murid dapat : 1. Januari untuk rujukan norma. mengukur dan merekod tahap kecergasan fizikal. 8.4 Jangkauan Melunjur Urutan ini perlu dipatuhi atas faktor fisiologi. Prosedur dan teknik ujian hendaklah mengikut peringkat umur. dan 5. 10. Semua murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 wajib menjalani ujian-ujian kecergasan fizikal yang dicadangkan dalam buku panduan ini. 3. keupayaan murid dan mengambil kira peralatan serta tempat ujian dijalankan. Strategi Pelaksanaan Ujian SEGAK 1. guru boleh menjalankan ujian pada hari yang lain pada bulan yang sama. Ujian ini perlu dilaksanakan dua kali setahun pada bulan Mac dan Ogos. 4. 3. merancang dan melakukan tindakan susulan. 2.2 Tekan Tubi ( 1 minit ) 8. bersama rakan atau keluarga mereka. 7.

9. Metronom 50 dsm 14. 10. Span ( 5 cm lebar x 15 cm panjang x 10 cm tinggi). Radio CD 8. 5. Peralatan 1. Pengawasan guru diutamakan semasa ujian dilaksanakan. Borang skor 4. Aktiviti menyejukkan badan Aspek Keselamatan 1. (b) mengidap penyakit kronik. Murid melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum menjalani ujian dan menyejukkan badan selepas ujian dilaksanakan. Aktiviti memanaskan badan.5 cm 12. lidi atau straw minuman 16. Kawasan lapang dan rata.Langkah-langkah Pelaksanaan 1. Rakaman metronome (96 detik seminit) 7. Alatan ujian yang digunakan mesti lengkap. Tilam senaman 11. selamat dan berfungsi dengan baik. 3. Taklimat kepada murid tentang SEGAK 2. Pengukur tinggi 2. Pelaksanaan Bateri Ujian 5. Pita ukur 13. 2. Mengukur Indeks Jisim Badan 3. 4. Murid dikecualikan daripada mengambil ujian ini jika : (a) disahkan oleh Pegawai Perubatan tidak layak mengambil ujian kecergasan fizikal.5 cm ( 1 kaki) 5. dan (c) tidak sihat pada waktu ujian. 4.Ketinggian 30. Pita lekat bersaiz 2. Alat pengukur jangkauan . Penanda 15 cm seperti pensel. Murid memakai pakaian Pendidikan Jasmani. Jam Randik 6. Penimbang berat 3. 6. Kawasan ujian mesti selamat dan sesuai dengan jenis ujian yang hendak dijalankan. Pelapik getah 15. Bangku .

jam randik. Aktiviti dijalankan berpasangan 2. 2) Ambil kadar nadi murid (1 minit) 3) Murid berdiri tegak dengan kaki kanan/kiri(ikut keselesaan) diletakkan di atas bangku. naik naik turun turun). * Jika murid tidak menamatkan lakuan selama 3 minit. radio.5cm/1 kaki.Nota Untuk Guru 1. Mengesahkan hasil ujian 6. Melaporkan hasil ujian dalam buku rekod kemajuan murid UJIAN 1: NAIK TURUN BANGKU TUJUAN: MENGUKUR DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR PERALATAN: Bangku 30. Menyediakan tempat. 7) Murid mesti memandang ke hadapan. 3. 9) Selepas tamat. turun. Bangku diletak di atas lantai yang rata dan selamat. Sediakan rakaman metronome 96 detik PROSEDUR: 1) Murid memakai kasut sukan yang bersesuaian. Mentadbir ujian 5. Merancang tarikh ujian 2. 4) Penguji beri isyarat "mula" 5) Murid melakukan perlakuan naik turun bangku (murid-murid boleh count naik. Menganalisa hasil ujian 8. alatan dan borang 3. PENGURUSAN: 1. turun)---> keseluruhan tapak kaki mesti memijak permukaan bangku. . naik. 8) Perlakuan mesti dilaksanakan dalam tempoh 3 minit. murid dikehendaki duduk serta merta. speaker. borang skor. rakaman metronome 96 detik. skor murid ini dibatalkan.. 6) murid melakukan pergerakan mengikut rantak metronome (lebih kurang sound macam ni. Memastikan aspek keselamatan 4. 10) kiraan nadi diambil. tik tik tik tik. Merekod ujian dalam sistem maklumat murid 7. kerusi.

Luruskan kembali tangan. (Di sini. PROSEDUR 1. Kawasan lapang dan rata 2. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. 5. Badan diluruskan. baru dikira sekali lakuan dibuat) 4. lutut bengkok dan kaki disilang. (No Ulat bulu--> badan jatuh tapi punggung masih UP :D) 3. Luruskan kembali tangan. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. skor diambil kira setakat murid berhenti. Ujian ini akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna mengikut 1-3. 2. Turunkan badan sehingga dada menyentuh span. 2. skor dikira setakat murid berhenti.UJIAN 2A: TEKAN TUBI (PELAJAR LELAKI SAHAJA) TUJUAN: UNTUK MENILAI KEUPAYAAN DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT TANGAN SERTA OTOT BAHU ALATAN: 1. Turunkan badan dengan membengkokkan siku sehingga dada menyentuh span. murid B sebagai pencatat. 3. Dilaksanakan secara berpasangan 2. Skor dikira sekiranya murid melengkap prosedur 1-3. Tekan tubi diteruskan sehingga satu minit. 5. 4. Murid A melaksanakan ujian. Badan diluruskan. ALATAN DAN PENGURUSAN SAMA SEPERTI UJIAN 2A. Tekan tubi dituruskan sehingga 1 minit. Jam randik 4. Tilam PENGURUSAN 1. Span (5cm x 15cm panjang x 10cm tinggi) 3. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan yang lurus dan jari-jari kaki. UJIAN 2B: TEKAN TUBI SUAIAN (PELAJAR PEREMPUAN SAHAJA) TUJUAN. 6. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan lurus. Ujian akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna (langkah 1-3) . PROSEDUR: 1.

Jarak penanda pertama dan kedua ialah 10cm. .5cm 2. 8. apabila murid menamatkan lakuan 4-6. Ujian dilaksanakan dalam tempoh 1 minit. 2. 7. Penanda seperti pensel. 4.RINGKUK TUBI TUJUAN: MENGUJI DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT ABDOMEN ALATAN: 1. Jam randik 4. lidi atau straw PENGURUSAN 1. Murid A baring dengan lutut bengkok 90 darjah. Bahagian badan kembali diletakkan rata di atas lantai seperti kedudukan sedia seperti di langkah 4. Murid memakai kasut yang sesuai.murid berhenti melakukan ujian.tidak dapat mengikut rentak metronome dua kali berturut-turut . Murid mengulang lakuan 4-6 berulang kali mengikut rentak metronome 50 detik.tumit diangkat . Kiraan satu dikira. Pada setiap lakuan ringkuk. Buka kaki seluas bahu. 2. Pita ukur 3. Metronome 50 detik 5. Murid B mengira. Pelapik getah 6. tapak kaki murid sentiasa menyentuh lantai 3. Kedua-dua belah tangan lurus di sisi dan hujung jari menyentuh penanda pertama. Lekatkan penanda dengan pita pelekat secara selari pada lantai di kiri dan kanan pelaku.jari tidak menyentuh penanda kedua . 9. bahu perlu diangkat supaya jari tengah dapat menyentuh penanda kedua. 10. 6. Ujian tamat sekiranya : . Pita lekat bersaiz 2. Jarak antara kedua-dua penanda ialah 10cm PROSEDUR 1. 5.

Pastikan hujung jari tengah sama. Tapak kaki diletakkan di belakang penanda 23cm. Jangkaukan tangan perlahan-lahan sejauh yang mungkin atas pita pengukur. Jangkauan hendaklah dikekalkan selama 3 saat (freeze kejap :) ) Baru. . kalau tersentap-sentap. jangan ambil ukuran. Percubaan terbaik diambil kira sebagai skor.UJIAN 4: JANGKAUAN MELUNJUR TUJUAN: UNTUK MENGUKUR FLEKSIBILITI BAHAGIAN BELAKANG BADAN. :D) 2. 4. Bacaan dikira pada sentimeter terhampir (bundarkan ke nombor bulat) 7. 6. Murid yang memegang lutut mestilah tidak mengganggu. Kedua-dua kaki mesti lurus sepanjang ujian. ikut keselesaan. Tapak tangan kanan ditindih atas sebelah tapak tangan kiri atau sebaliknya. Dagu rapat ke dada. (Jika alat pengukur jangkauan tidak tepat. 3. :D) PENGURUSAN 1.. Murid duduk melunjur tanpa kasut. PEHA DAN SENDI PINGGUL ALAT: ALAT PENGUKUR JANGKAUAN DAN BORANG SKOR PENGURUSAN 1.. 5. Gunakan alat pengukur jangkauan (Rasanya semua sekolah dah beli alat ni. minta Ketua Panitia pulangkan balik kepada pembekal. Rakan boleh memegang lutut. Murid diberi tiga percubaan. jarak boleh dikira.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->