UJIAN KECERGASAN - SEGAK

Pengenalan Program penilaian Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan Untuk Murid Sekolah Malaysia (SEGAK) ini dirancang selari dengan tunjang kecergasan yang terkandung dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Sekolah Rendah dan Menengah. Menurut Falls (1980), kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan daripada ancaman penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung, obesiti dan pelbagai penyakit otot dan tulang. Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga, berdaya kuasa, kekuatan, berdaya tahan, kemahiran dan sebagainya. Gaya hidup masyarakat Malaysia kini bertambah sedentari. Kecergasan yang optimum boleh membantu murid dalam melaksanakan aktiviti harian dengan cekap dan berkesan tanpa berasa letih. Selaras dengan itu, satu aktiviti kecergasan yang terancang perlu dilaksanakan dengan sempurna mengikut prosedur yang ditetapkan bagi setiap item ujian dan dinilai mengikut norma yang telah ditetapkan. Dengan ini, satu penilaian yang standard dapat diukur. SEGAK mula diilhamkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2005. Ujian ini dirancang untuk dilaksanakan sepenuhnya kepada murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 mulai sesi persekolahan tahun 2008. Pelaporan hasil SEGAK akan menjadi komponen kecergasan kepada penilaian berasaskan sekolah. Rekod penilaian kecergasan memberi maklumat tentang tahap kecergasan murid. Ujian yang dijalankan secara sistematik wajib diadakan dua kali setahun dan diharap dapat memotivasikan murid mengamal gaya hidup sihat. Murid akan lebih bertanggung jawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kesejahteraan negara selaras dengan hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah merealisasikan Wawasan 2020.

Strategi Pelaksanaan Ujian SEGAK 1. Murid digalakkan membuat ujian secara individu. merancang dan melakukan tindakan susulan. keupayaan murid dan mengambil kira peralatan serta tempat ujian dijalankan. Umur murid dikira pada 1 hb. mengetahui tahap kecergasan kendiri. mengukur dan merekod tahap kecergasan fizikal.1 Ukuran Indeks Jisim Badan dan 6. berpengetahuan dan mengamalkan aktiviti kecergasan untuk meningkat dan mengekalkan tahap kecergasan fizikal berasaskan kesihatan yang optimum. 5. 8. 8.3 Ringkuk Tubi Separa (1 minit ) mengikut 50 detik seminit 8. 3. dan 5. Objektif Murid dapat : 1. 10. .1 Naik Turun Bangku ( 3 minit ) mengikut 96 detik seminit 8. 9. 7.Matlamat Murid sentiasa peka. Januari untuk rujukan norma. Ukuran antropometrik untuk mendapatkan Indeks Jisim Badan perlu dibuat sebelum melakukan ujian ini. 4. Ujian ini terdiri daripada dua bahagian iaitu. guru boleh menjalankan ujian pada hari yang lain pada bulan yang sama.2 Bateri ujian fizikal. Prosedur dan teknik ujian hendaklah mengikut peringkat umur. Bagi murid yang tidak sihat. 6. Ujian ini boleh dijalankan semasa atau di luar waktu pengajaran Pendidikan Jasmani. mencapai tahap kecergasan yang diiktiraf berdasarkan prestasi semasa. 4.4 Jangkauan Melunjur Urutan ini perlu dipatuhi atas faktor fisiologi. Semua murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 wajib menjalani ujian-ujian kecergasan fizikal yang dicadangkan dalam buku panduan ini. 6. bersama rakan atau keluarga mereka. 2. 2. Ujian ini juga mesti dilengkapkan pada hari yang sama. 3. menganalisis dan mentafsir kecergasan fizikal kendiri.2 Tekan Tubi ( 1 minit ) 8. Bateri ujian fizikal mesti dilaksanakan mengikut urutan secara berterusan oleh murid yang sama seperti berikut. Ujian ini perlu dilaksanakan dua kali setahun pada bulan Mac dan Ogos.

Tilam senaman 11. Pengawasan guru diutamakan semasa ujian dilaksanakan.5 cm ( 1 kaki) 5. Aktiviti memanaskan badan. Kawasan ujian mesti selamat dan sesuai dengan jenis ujian yang hendak dijalankan. Alat pengukur jangkauan .5 cm 12. 2. Murid melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum menjalani ujian dan menyejukkan badan selepas ujian dilaksanakan. Borang skor 4. 4. Jam Randik 6. Kawasan lapang dan rata. Span ( 5 cm lebar x 15 cm panjang x 10 cm tinggi). Aktiviti menyejukkan badan Aspek Keselamatan 1. dan (c) tidak sihat pada waktu ujian. lidi atau straw minuman 16. Pita lekat bersaiz 2. Mengukur Indeks Jisim Badan 3. Murid memakai pakaian Pendidikan Jasmani. 10. 6. Metronom 50 dsm 14.Ketinggian 30. 9. 3. Pita ukur 13. selamat dan berfungsi dengan baik. Murid dikecualikan daripada mengambil ujian ini jika : (a) disahkan oleh Pegawai Perubatan tidak layak mengambil ujian kecergasan fizikal. 4. Taklimat kepada murid tentang SEGAK 2. Radio CD 8. Pengukur tinggi 2. Rakaman metronome (96 detik seminit) 7. Pelaksanaan Bateri Ujian 5. 5. Peralatan 1. Pelapik getah 15. Bangku . (b) mengidap penyakit kronik.Langkah-langkah Pelaksanaan 1. Penimbang berat 3. Alatan ujian yang digunakan mesti lengkap. Penanda 15 cm seperti pensel.

Aktiviti dijalankan berpasangan 2. tik tik tik tik.. Mengesahkan hasil ujian 6. radio. Menyediakan tempat. Memastikan aspek keselamatan 4. 9) Selepas tamat. Melaporkan hasil ujian dalam buku rekod kemajuan murid UJIAN 1: NAIK TURUN BANGKU TUJUAN: MENGUKUR DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR PERALATAN: Bangku 30. PENGURUSAN: 1. 4) Penguji beri isyarat "mula" 5) Murid melakukan perlakuan naik turun bangku (murid-murid boleh count naik. Merekod ujian dalam sistem maklumat murid 7. rakaman metronome 96 detik. Mentadbir ujian 5. naik naik turun turun). Merancang tarikh ujian 2. 2) Ambil kadar nadi murid (1 minit) 3) Murid berdiri tegak dengan kaki kanan/kiri(ikut keselesaan) diletakkan di atas bangku. alatan dan borang 3. borang skor. turun)---> keseluruhan tapak kaki mesti memijak permukaan bangku. Sediakan rakaman metronome 96 detik PROSEDUR: 1) Murid memakai kasut sukan yang bersesuaian. turun. Bangku diletak di atas lantai yang rata dan selamat. 8) Perlakuan mesti dilaksanakan dalam tempoh 3 minit.5cm/1 kaki. Menganalisa hasil ujian 8. . 3.Nota Untuk Guru 1. naik. skor murid ini dibatalkan. jam randik. kerusi. * Jika murid tidak menamatkan lakuan selama 3 minit. murid dikehendaki duduk serta merta. 6) murid melakukan pergerakan mengikut rantak metronome (lebih kurang sound macam ni. speaker. 10) kiraan nadi diambil. 7) Murid mesti memandang ke hadapan.

Tilam PENGURUSAN 1. lutut bengkok dan kaki disilang.Luruskan kembali tangan. Skor dikira sekiranya murid melengkap prosedur 1-3. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan lurus.UJIAN 2A: TEKAN TUBI (PELAJAR LELAKI SAHAJA) TUJUAN: UNTUK MENILAI KEUPAYAAN DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT TANGAN SERTA OTOT BAHU ALATAN: 1. Murid A melaksanakan ujian. (No Ulat bulu--> badan jatuh tapi punggung masih UP :D) 3. UJIAN 2B: TEKAN TUBI SUAIAN (PELAJAR PEREMPUAN SAHAJA) TUJUAN. (Di sini. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. Turunkan badan dengan membengkokkan siku sehingga dada menyentuh span. baru dikira sekali lakuan dibuat) 4. ALATAN DAN PENGURUSAN SAMA SEPERTI UJIAN 2A. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan yang lurus dan jari-jari kaki. 2. PROSEDUR 1. Ujian ini akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna mengikut 1-3. Badan diluruskan. Tekan tubi dituruskan sehingga 1 minit. Dilaksanakan secara berpasangan 2. 3. Span (5cm x 15cm panjang x 10cm tinggi) 3. Ujian akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna (langkah 1-3) . Turunkan badan sehingga dada menyentuh span. Jam randik 4. skor diambil kira setakat murid berhenti. 5. 5. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. 4. murid B sebagai pencatat. 6. 2. Tekan tubi diteruskan sehingga satu minit. Badan diluruskan. skor dikira setakat murid berhenti. Luruskan kembali tangan. Kawasan lapang dan rata 2. PROSEDUR: 1.

8. Buka kaki seluas bahu. 6. bahu perlu diangkat supaya jari tengah dapat menyentuh penanda kedua.tumit diangkat . 4. Pita lekat bersaiz 2. Ujian tamat sekiranya : . Penanda seperti pensel. Kiraan satu dikira. Murid A baring dengan lutut bengkok 90 darjah. lidi atau straw PENGURUSAN 1.murid berhenti melakukan ujian. Pelapik getah 6. Jarak antara kedua-dua penanda ialah 10cm PROSEDUR 1. Murid mengulang lakuan 4-6 berulang kali mengikut rentak metronome 50 detik. 9. 7. apabila murid menamatkan lakuan 4-6. Murid memakai kasut yang sesuai.5cm 2. 10. Pita ukur 3. Jarak penanda pertama dan kedua ialah 10cm. Kedua-dua belah tangan lurus di sisi dan hujung jari menyentuh penanda pertama. 2. Pada setiap lakuan ringkuk. . Ujian dilaksanakan dalam tempoh 1 minit. Bahagian badan kembali diletakkan rata di atas lantai seperti kedudukan sedia seperti di langkah 4. Jam randik 4.jari tidak menyentuh penanda kedua . Lekatkan penanda dengan pita pelekat secara selari pada lantai di kiri dan kanan pelaku. 2. Murid B mengira.tidak dapat mengikut rentak metronome dua kali berturut-turut . 5. Metronome 50 detik 5. tapak kaki murid sentiasa menyentuh lantai 3.RINGKUK TUBI TUJUAN: MENGUJI DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT ABDOMEN ALATAN: 1.

3. Tapak tangan kanan ditindih atas sebelah tapak tangan kiri atau sebaliknya. . Jangkaukan tangan perlahan-lahan sejauh yang mungkin atas pita pengukur. :D) 2. Gunakan alat pengukur jangkauan (Rasanya semua sekolah dah beli alat ni. Percubaan terbaik diambil kira sebagai skor. (Jika alat pengukur jangkauan tidak tepat. minta Ketua Panitia pulangkan balik kepada pembekal.. jarak boleh dikira.UJIAN 4: JANGKAUAN MELUNJUR TUJUAN: UNTUK MENGUKUR FLEKSIBILITI BAHAGIAN BELAKANG BADAN. ikut keselesaan. PEHA DAN SENDI PINGGUL ALAT: ALAT PENGUKUR JANGKAUAN DAN BORANG SKOR PENGURUSAN 1. Pastikan hujung jari tengah sama. Murid duduk melunjur tanpa kasut. Dagu rapat ke dada.. jangan ambil ukuran. 4. Murid diberi tiga percubaan. 5. 6. Jangkauan hendaklah dikekalkan selama 3 saat (freeze kejap :) ) Baru. Murid yang memegang lutut mestilah tidak mengganggu. Tapak kaki diletakkan di belakang penanda 23cm. Bacaan dikira pada sentimeter terhampir (bundarkan ke nombor bulat) 7. Rakan boleh memegang lutut. kalau tersentap-sentap. :D) PENGURUSAN 1. Kedua-dua kaki mesti lurus sepanjang ujian.