UJIAN KECERGASAN - SEGAK

Pengenalan Program penilaian Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan Untuk Murid Sekolah Malaysia (SEGAK) ini dirancang selari dengan tunjang kecergasan yang terkandung dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Sekolah Rendah dan Menengah. Menurut Falls (1980), kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan daripada ancaman penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung, obesiti dan pelbagai penyakit otot dan tulang. Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga, berdaya kuasa, kekuatan, berdaya tahan, kemahiran dan sebagainya. Gaya hidup masyarakat Malaysia kini bertambah sedentari. Kecergasan yang optimum boleh membantu murid dalam melaksanakan aktiviti harian dengan cekap dan berkesan tanpa berasa letih. Selaras dengan itu, satu aktiviti kecergasan yang terancang perlu dilaksanakan dengan sempurna mengikut prosedur yang ditetapkan bagi setiap item ujian dan dinilai mengikut norma yang telah ditetapkan. Dengan ini, satu penilaian yang standard dapat diukur. SEGAK mula diilhamkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2005. Ujian ini dirancang untuk dilaksanakan sepenuhnya kepada murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 mulai sesi persekolahan tahun 2008. Pelaporan hasil SEGAK akan menjadi komponen kecergasan kepada penilaian berasaskan sekolah. Rekod penilaian kecergasan memberi maklumat tentang tahap kecergasan murid. Ujian yang dijalankan secara sistematik wajib diadakan dua kali setahun dan diharap dapat memotivasikan murid mengamal gaya hidup sihat. Murid akan lebih bertanggung jawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kesejahteraan negara selaras dengan hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah merealisasikan Wawasan 2020.

Prosedur dan teknik ujian hendaklah mengikut peringkat umur. 4. Ujian ini perlu dilaksanakan dua kali setahun pada bulan Mac dan Ogos. Strategi Pelaksanaan Ujian SEGAK 1. mengukur dan merekod tahap kecergasan fizikal. berpengetahuan dan mengamalkan aktiviti kecergasan untuk meningkat dan mengekalkan tahap kecergasan fizikal berasaskan kesihatan yang optimum. guru boleh menjalankan ujian pada hari yang lain pada bulan yang sama. Januari untuk rujukan norma. 5. 8. 6. Ujian ini boleh dijalankan semasa atau di luar waktu pengajaran Pendidikan Jasmani. 2. 3. 8. 3. 4.1 Ukuran Indeks Jisim Badan dan 6. Ujian ini juga mesti dilengkapkan pada hari yang sama. 6. Murid digalakkan membuat ujian secara individu.Matlamat Murid sentiasa peka. keupayaan murid dan mengambil kira peralatan serta tempat ujian dijalankan.3 Ringkuk Tubi Separa (1 minit ) mengikut 50 detik seminit 8. Bagi murid yang tidak sihat. 10. 9.2 Tekan Tubi ( 1 minit ) 8.2 Bateri ujian fizikal. dan 5. Umur murid dikira pada 1 hb. merancang dan melakukan tindakan susulan.4 Jangkauan Melunjur Urutan ini perlu dipatuhi atas faktor fisiologi. Ujian ini terdiri daripada dua bahagian iaitu. mengetahui tahap kecergasan kendiri. . Bateri ujian fizikal mesti dilaksanakan mengikut urutan secara berterusan oleh murid yang sama seperti berikut. 7. bersama rakan atau keluarga mereka.1 Naik Turun Bangku ( 3 minit ) mengikut 96 detik seminit 8. 2. mencapai tahap kecergasan yang diiktiraf berdasarkan prestasi semasa. menganalisis dan mentafsir kecergasan fizikal kendiri. Semua murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 wajib menjalani ujian-ujian kecergasan fizikal yang dicadangkan dalam buku panduan ini. Ukuran antropometrik untuk mendapatkan Indeks Jisim Badan perlu dibuat sebelum melakukan ujian ini. Objektif Murid dapat : 1.

Alatan ujian yang digunakan mesti lengkap. 4. 3. Rakaman metronome (96 detik seminit) 7. Murid melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum menjalani ujian dan menyejukkan badan selepas ujian dilaksanakan.5 cm ( 1 kaki) 5. Pita lekat bersaiz 2. Pelaksanaan Bateri Ujian 5. Mengukur Indeks Jisim Badan 3. lidi atau straw minuman 16. Aktiviti menyejukkan badan Aspek Keselamatan 1.Ketinggian 30. Pelapik getah 15. 4. Murid memakai pakaian Pendidikan Jasmani. Borang skor 4. (b) mengidap penyakit kronik. Aktiviti memanaskan badan. selamat dan berfungsi dengan baik. Radio CD 8. Tilam senaman 11. Bangku . Taklimat kepada murid tentang SEGAK 2.5 cm 12. Metronom 50 dsm 14. dan (c) tidak sihat pada waktu ujian. Kawasan lapang dan rata. 5.Langkah-langkah Pelaksanaan 1. Jam Randik 6. Alat pengukur jangkauan . Pita ukur 13. Murid dikecualikan daripada mengambil ujian ini jika : (a) disahkan oleh Pegawai Perubatan tidak layak mengambil ujian kecergasan fizikal. Penanda 15 cm seperti pensel. Pengukur tinggi 2. Span ( 5 cm lebar x 15 cm panjang x 10 cm tinggi). Peralatan 1. 2. 9. Pengawasan guru diutamakan semasa ujian dilaksanakan. Kawasan ujian mesti selamat dan sesuai dengan jenis ujian yang hendak dijalankan. Penimbang berat 3. 10. 6.

Aktiviti dijalankan berpasangan 2. 10) kiraan nadi diambil.5cm/1 kaki. borang skor. 2) Ambil kadar nadi murid (1 minit) 3) Murid berdiri tegak dengan kaki kanan/kiri(ikut keselesaan) diletakkan di atas bangku. alatan dan borang 3. Mengesahkan hasil ujian 6. jam randik. . 7) Murid mesti memandang ke hadapan. turun. PENGURUSAN: 1. Sediakan rakaman metronome 96 detik PROSEDUR: 1) Murid memakai kasut sukan yang bersesuaian. 9) Selepas tamat. Merekod ujian dalam sistem maklumat murid 7. tik tik tik tik. kerusi. 8) Perlakuan mesti dilaksanakan dalam tempoh 3 minit. Memastikan aspek keselamatan 4. Menganalisa hasil ujian 8. * Jika murid tidak menamatkan lakuan selama 3 minit. Mentadbir ujian 5. Merancang tarikh ujian 2. speaker. naik naik turun turun).. naik. rakaman metronome 96 detik. skor murid ini dibatalkan. Melaporkan hasil ujian dalam buku rekod kemajuan murid UJIAN 1: NAIK TURUN BANGKU TUJUAN: MENGUKUR DAYA TAHAN KARDIOVASKULAR PERALATAN: Bangku 30. murid dikehendaki duduk serta merta.Nota Untuk Guru 1. Bangku diletak di atas lantai yang rata dan selamat. 3. Menyediakan tempat. radio. 6) murid melakukan pergerakan mengikut rantak metronome (lebih kurang sound macam ni. turun)---> keseluruhan tapak kaki mesti memijak permukaan bangku. 4) Penguji beri isyarat "mula" 5) Murid melakukan perlakuan naik turun bangku (murid-murid boleh count naik.

skor dikira setakat murid berhenti. ALATAN DAN PENGURUSAN SAMA SEPERTI UJIAN 2A. Span (5cm x 15cm panjang x 10cm tinggi) 3. Kawasan lapang dan rata 2. baru dikira sekali lakuan dibuat) 4. Ujian akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna (langkah 1-3) . Jam randik 4. PROSEDUR 1. Badan diluruskan. 2. (No Ulat bulu--> badan jatuh tapi punggung masih UP :D) 3. lutut bengkok dan kaki disilang. PROSEDUR: 1.UJIAN 2A: TEKAN TUBI (PELAJAR LELAKI SAHAJA) TUJUAN: UNTUK MENILAI KEUPAYAAN DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT TANGAN SERTA OTOT BAHU ALATAN: 1. skor diambil kira setakat murid berhenti. Badan diluruskan. Murid A melaksanakan ujian. Ujian ini akan ditamatkan sekiranya murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna mengikut 1-3. (Di sini. Turunkan badan sehingga dada menyentuh span. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan lurus. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. 6. 5. UJIAN 2B: TEKAN TUBI SUAIAN (PELAJAR PEREMPUAN SAHAJA) TUJUAN. Sekiranya murid tidak berupaya meneruskan tekan tubi. Tilam PENGURUSAN 1. Tekan tubi dituruskan sehingga 1 minit. 3. Turunkan badan dengan membengkokkan siku sehingga dada menyentuh span. 5. Skor dikira sekiranya murid melengkap prosedur 1-3. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan yang lurus dan jari-jari kaki. 4.Luruskan kembali tangan. 2. Tekan tubi diteruskan sehingga satu minit. Luruskan kembali tangan. murid B sebagai pencatat. Dilaksanakan secara berpasangan 2.

5. Lekatkan penanda dengan pita pelekat secara selari pada lantai di kiri dan kanan pelaku. . Murid mengulang lakuan 4-6 berulang kali mengikut rentak metronome 50 detik. Murid memakai kasut yang sesuai. Pita lekat bersaiz 2. Ujian dilaksanakan dalam tempoh 1 minit. Penanda seperti pensel. Ujian tamat sekiranya : . Pita ukur 3. 9. Jam randik 4. 8.tumit diangkat . 7. tapak kaki murid sentiasa menyentuh lantai 3. Kiraan satu dikira.RINGKUK TUBI TUJUAN: MENGUJI DAYA TAHAN DAN KEKUATAN OTOT ABDOMEN ALATAN: 1. Kedua-dua belah tangan lurus di sisi dan hujung jari menyentuh penanda pertama. lidi atau straw PENGURUSAN 1. Bahagian badan kembali diletakkan rata di atas lantai seperti kedudukan sedia seperti di langkah 4. Jarak antara kedua-dua penanda ialah 10cm PROSEDUR 1. Murid B mengira. 2. Murid A baring dengan lutut bengkok 90 darjah. Buka kaki seluas bahu. bahu perlu diangkat supaya jari tengah dapat menyentuh penanda kedua. Jarak penanda pertama dan kedua ialah 10cm. Metronome 50 detik 5. Pada setiap lakuan ringkuk. Pelapik getah 6. 4.5cm 2. 6.tidak dapat mengikut rentak metronome dua kali berturut-turut . 10.murid berhenti melakukan ujian. apabila murid menamatkan lakuan 4-6. 2.jari tidak menyentuh penanda kedua .

.. ikut keselesaan. Rakan boleh memegang lutut. Murid diberi tiga percubaan. Percubaan terbaik diambil kira sebagai skor. 6. Tapak kaki diletakkan di belakang penanda 23cm. . :D) 2. Kedua-dua kaki mesti lurus sepanjang ujian. Gunakan alat pengukur jangkauan (Rasanya semua sekolah dah beli alat ni. 4. Bacaan dikira pada sentimeter terhampir (bundarkan ke nombor bulat) 7.UJIAN 4: JANGKAUAN MELUNJUR TUJUAN: UNTUK MENGUKUR FLEKSIBILITI BAHAGIAN BELAKANG BADAN. minta Ketua Panitia pulangkan balik kepada pembekal. Tapak tangan kanan ditindih atas sebelah tapak tangan kiri atau sebaliknya. 5. Dagu rapat ke dada. Jangkauan hendaklah dikekalkan selama 3 saat (freeze kejap :) ) Baru. kalau tersentap-sentap. jarak boleh dikira. Pastikan hujung jari tengah sama. Jangkaukan tangan perlahan-lahan sejauh yang mungkin atas pita pengukur. Murid yang memegang lutut mestilah tidak mengganggu. jangan ambil ukuran. 3. PEHA DAN SENDI PINGGUL ALAT: ALAT PENGUKUR JANGKAUAN DAN BORANG SKOR PENGURUSAN 1. Murid duduk melunjur tanpa kasut. :D) PENGURUSAN 1. (Jika alat pengukur jangkauan tidak tepat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful