P. 1
C Teks Panduan Pembahas Kerajaan dan Pembangkang

C Teks Panduan Pembahas Kerajaan dan Pembangkang

5.0

|Views: 13,921|Likes:
Published by Adams Edogawa

More info:

Published by: Adams Edogawa on Mar 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2015

pdf

text

original

Teks Panduan Perdana Menteri Kata-Kata Aluan Bismillahirrahmannirrahim, Terima kasih Tuan Yang DiPertua, rakan-rakan

kabinet Kerajaan, pihak pembangkang dan seterusnya Ahli-Ahli Yang Berhormat sekalian. Assalamualaikum dan selamat bersidang. Menyatakan Sokongan Terhadap Usul Bertindak selaku pihak Kerajaan pada hari ini, mohon izin Tuan Yang DiPertua untuk membentangkan satu usul, iaitu _______________________________________________________________________ Definisi Konsep Sebelum diteruskan kepada arena penghujahan, elok kiranya saya mendefinisikan secara konsep usul kita pada hari ini. Tuan Yang DiPertua, ..... Premis/Pendirian Pasukan Tuan Yang DiPertua, Selaku pihak Kerajaan, kami berpendirian bahawa ..... Strategi / Bidang Tugas Pasukan Justeru Tuan Yang DiPertua, Saya selaku Perdana Menteri akan menyampaikan Hujah Pertama kami di bawah kata kunci ..... Rakan saya, Menteri Kedua pula akan bangkit sekaligus menyampaikan Hujah Kedua di bawah kata kunci ..... dan Hujah Ketiga kami di bawah kata kunci ..... Manakala Menteri Ketiga kami pula akan membidas segala penghujahan pihak pembangkang.

1

. Saya tegakkan kembali pendirian kami selaku pihak Kerajaan.. usul ___________________________________________ wajar diterima.. Teks Panduan Ketua Pembangkang 2 ... bahawa sesesungguhnya .... Terima kasih. Dengan itu Tuan Yang DiPertua. mohon untuk terus mencadang. Maka. Hujah Pertama Penegasan Pendirian Tuan Yang DiPertua.Tuan Yang DiPertua. Mohon izin untuk membentangkan Hujah Pertama kami di bawah kata kunci .

A. Sebentar tadi.... Y. elok kiranya saya membidas terlebih dahulu definisi konsep Y. Perdana Menteri sebentar tadi. Terima kasih Tuan Yang DiPertua. kami tidak bersetuju dengan gagasan usul Y.B Perdana Menteri .. Assalamualaikum dan selamat bersidang..A.. _____________________________________________________ Premis/Pendirian Pasukan Tuan Yang DiPertua. kabinet kerajaan dan seterusnya Ahli-Ahli Yang Berhormat sekalian..Kata-Kata Aluan Bismillahirrahmannirrahim. Pembangkang Kedua pula akan bangkit sekaligus 3 . Strategi / Bidang Tugas Pasukan Justeru Tuan Yang DiPertua.B Perdana Menteri telah menyampaikan satu hujah di bawah kata kunci. Selaku pihak Pembangkang.. rakan-rakan pihak pembangkang. Rakan saya. kami berpendirian bahawa . Bidas Hujah Pertama Kerajaan Tuan Yang DiPertua. Menyatakan Bangkangan Terhadap Usul Bertindak selaku pihak Pembangkang pada hari ini. iaitu __________________________________________________________________ Bidas Definisi Konsep Namun sebelum diteruskan kepada penghujahan bangkangan.....A. Saya selaku Ketua Pembangkang akan menyampaikan Hujah Pertama kami di bawah kata kunci .B.

Manakala Pembangkang Ketiga kami pula akan membidas segala penghujahan pihak kerajaan. bahawa sesesungguhnya .. mohon untuk terus membangkang.. Tuan Yang DiPertua.menyampaikan Hujah Kedua di bawah kata kunci ... Terima kasih... Teks Panduan Menteri Kedua 4 .. Mohon izin untuk membentangkan Hujah Pertama kami di bawah kata kunci .. Maka... Hujah Pertama Penegasan Pendirian Tuan Yang DiPertua.... dan Hujah Ketiga kami di bawah kata kunci ... Dengan itu Tuan Yang DiPertua.. usul ___________________________________________ wajar ditolak. Saya tegakkan kembali pendirian kami selaku pihak Pembangkang.

. Bidas Hujah Pertama Pembangkang Tuan Yang DiPertua... rakan-rakan kabinet Kerajaan.A. Hujah Ketiga 5 . saya tegakkan kembali definisi konsep kami di pihak Kerajaan . _________________________________________________ Premis/Pendirian Pasukan Tuan Yang DiPertua. Y. kami berpendirian bahawa ... Hujah Kedua kami di bawah kata kunci .......Kata-Kata Aluan Bismillahirrahmannirrahim. Tuan Yang DiPertua..B Perdana Menteri. Menyatakan Sokongan Terhadap Usul Bertindak selaku Menteri Kedua pada hari ini.B Ketua Pembangkang telah menyampaikan satu hujah di bawah kata kunci. Assalamualaikum dan selamat bersidang. Terima kasih Tuan Yang DiPertua. iaitu ______________________________________________________________________ Tegakkan Semula Definisi Konsep Tuan Yang DiPertua.. Hujah Kedua Seterusnya Tuan Yang DiPertua. saya menyokong penuh gagasan usul yang telah dibentangkan oleh Y... Hujah Ketiga kami di bawah kata kunci . Sebentar tadi. pihak pembangkang dan seterusnya Ahli-Ahli Yang Berhormat sekalian.. Selaku pihak Pembangkang..

. Ini amat bertepatan dengan usul yang kami gagaskan. iaitu . Saya tegakkan kembali pendirian kami selaku pihak Kerajaan pada hari ini. Teks Panduan Pembangkang Kedua 6 .... bahawa sesesungguhnya ..Penegasan Pendirian Tuan Yang DiPertua. mohon untuk terus mencadang. Dengan itu Tuan Yang DiPertua....

Assalamualaikum dan selamat bersidang. Premis/Pendirian Pasukan Tuan Yang DiPertua.. 7 . Selesai bidasan terhadap Menteri Kedua. Sebelum saya membidas hujah-hujah pihak Kerajaan. Bidas Hujah Pertama Kerajaan Tuan Yang DiPertua... maka saya tidak bersetuju dengan gagasan usul Y.B Perdana Menteri telah berhujah tentang ..B Perdana Menteri. beliau ada menyatakan tentang . Y.. rakan-rakan pihak pembangkang. elok kiranya saya tegakkan kembali definisi konsep kami. Terima kasih Tuan Yang DiPertua. kabinet kerajaan dan seterusnya Ahli-Ahli Yang Berhormat sekalian....A. iaitu ______________________________________________________________________ Penegasan Semula Definisi Konsep Tuan Yang DiPertua. Menerusi hujah kedua. Menyatakan Bangkangan Terhadap Usul Bertindak selaku Pembangkang Kedua pada hari ini. Dalam hujah ketiga pula.A...Kata-Kata Aluan Bismillahirrahmannirrahim. beliau menceritakan tentang .. kita beralih pula kepada Perdana Menteri.. (tegakkan semula definisi konsep) Bidas Hujah Kedua & Ketiga Kerajaan Tuan Yang DiPertua.

.. Hujah Kedua Seterusnya Tuan Yang DiPertua.. Saya tegakkan kembali pendirian kami selaku pihak Pembangkang pada hari ini.. kami berpendirian bahawa . wajar ditolak.Selaku pihak Pembangkang.. bahawa sesesungguhnya . Maka usul .. Hujah Ketiga kami di bawah kata kunci Hujah Ketiga Penegasan Pendirian Tuan Yang DiPertua. Dengan itu Tuan Yang DiPertua. Tuan Yang DiPertua..... Teks Panduan Menteri Ketiga Kata-Kata Aluan 8 .... Hujah Kedua kami di bawah kata kunci .. mohon untuk terus membangkang....

rakan-rakan kabinet Kerajaan.A. Terima kasih Tuan Yang DiPertua.. Bidas Hujah Ketiga Pembangkang Kita beralih kepada hujah kedua pembangkang kedua.Bismillahirrahmannirrahim. Bertindak selaku Menteri Ketiga pada hari ini. Menyatakan Sokongan Terhadap Usul Tuan Yang DiPertua. Tuan Yang DiPertua.. Assalamualaikum dan selamat bersidang.. saya menyokong penuh gagasan usul yang telah dibentangkan oleh Y. iaitu ______________________________________________________________________ Premis/Pendirian Pasukan Ini adalah berdasarkan pendirian kami bahawa .B Perdana Menteri. pihak pembangkang dan seterusnya Ahli-Ahli Yang Berhormat sekalian.. Perkukuhkan Pendirian dan Kes Kerajaan 9 . maka saya perkukuhkan pula pendirian dan kes kerajaan pada hari ini. Kita mulakan dengan bidasan terhadap hujah ketiga pembangkang kedua. Bidas Hujah Pertama Pembangkang Setelah ketiga-tiga hujah pembangkang saya bidas. Bidas Hujah Kedua Pembangkang Kita beralih pula kepada hujah pertama Ketua Pembangkang.

mohon untuk terus mencadang... Maka.. Penegasan Pendirian Tuan Yang DiPertua. iaitu .Tuan Yang DiPertua. Teks Panduan Pembangkang Ketiga Kata-Kata Aluan 10 .. Pihak Pembangkang ada mempertikaikan tentang .. Dengan itu Tuan Yang DiPertua........ bahawa sesesungguhnya . Saya tegakkan kembali pendirian kami selaku pihak Kerajaan pada hari ini. benarlah usul yang kami gagaskan.

Kita beralih kepada hujah ketiga Menteri Kedua... Bertindak selaku Pembangkang Ketiga pada hari ini. rakan-rakan pihak pembangkang. Menteri Ketiga ada membidas hujah ketiga kami .A.... iaitu ______________________________________________________________________ Premis/Pendirian Pasukan Ini adalah berdasarkan pendirian kami bahawa .. saya tidak bersetuju dengan gagasan usul Y. Bidas Menteri Ketiga & Tegakkan Kembali Hujah-Hujah Pembangkang Tuan Yang DiPertua.Bismillahirrahmannirrahim.. Namun sebenarnya . kabinet Kerajaan dan seterusnya Ahli-Ahli Yang Berhormat sekalian.. Terima kasih Tuan Yang DiPertua.. Bidas Hujah Ketiga Kerajaan Tuan Yang DiPertua..B Perdana Menteri. Beliau turut membidas hujah pertama kami .. sebentar tadi..... 11 .. Baiklah. Kita beralih pula kepada hujah kedua Menteri Kedua.. kita mulakan dengan sesi bidasan terhadap pembangkang ketiga.. Beliau juga ada membidas hujah kedua kami . Menyatakan Bangkangan Terhadap Usul Tuan Yang DiPertua. Bidas Hujah Kedua Kerajaan Kita beralih pula kepada hujah pertama Ketua Pembangkang... Assalamualaikum dan selamat bersidang.

12 . Teks Ucapan Penggulungan Kerajaan / Pembangkang Kata-Kata Aluan Bismillahirrahmannirrahim. Dengan itu Tuan Yang DiPertua. Maka... bahawa sesesungguhnya .... wajar ditolak. Saya tegakkan kembali pendirian kami selaku pihak Pembangkang pada hari ini...Bidas Hujah Pertama Kerajaan Setelah ketiga-tiga hujah kerajaan saya bidas.. Perkukuhkan Pendirian dan Kes Kerajaan Tuan Yang DiPertua. Pihak Kerajaan ada mempertikaikan tentang . maka saya perkukuhkan pula pendirian dan kes pihak pembangkang pada hari ini. Penegasan Pendirian Tuan Yang DiPertua. usul ... mohon untuk terus membangkang...

... rumusan serta pengukuhan terhadap hujah-hujah sendiri. Dalam arena penggulungan ini. Rumusan & Bidasan Hujah Pertama (Pihak Lawan) Rumusan & Bidasan Hujah Kedua (Pihak Lawan) Rumusan & Bidasan Hujah Pertama (Pihak Lawan) Rumusan & Perkukuhkan Hujah Pertama (Pihak Sendiri) Rumusan & Perkukuhkan Hujah Kedua (Pihak Sendiri) Rumusan & Perkukuhkan Hujah Ketiga (Pihak Sendiri) Penegasan Pendirian Justeru Tuan Yang DiPertua.Terima kasih sekali lagi Tuan Yang DiPertua. saya akan melakukan 2 perkara.. kami tetap percaya bahawa sesungguhnya.. .. Pertama.. 13 . (Nyatakan premis/pendirian) Bidang Tugas Tuan Yang DiPertua. Mohon untuk terus mencadang/membangkang. jelaslah bahawa . Bertindak selaku pihak Kerajaan / Pembangkang pada hari ini. rumusan dan bidasan terhadap hujah-hujah pihak lawan. Dan kedua.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->