AKTIVITI 1 CARI GETAH DALAM TEPUNG Objektif : 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 2.

Membentuk Penyelaras: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 2. Khairul Anuar Bin Shahidan 3. Suhani Binti Ramli 4. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 5. Noorashimah Binti Tajuddin Penjaga Masa: 1. Norhafiza Binti Mohd Hasan Juri: 1. Chieng Lee Ling Cara Permainan: 1. 2. 3. 4. Semua ahli kumpulan mesti terlibat dalam permainan ini. Setiap/semua peserta mestilah beratur di garisan permulaan dan muka mereka Selepas wisel ditiupkan, permainan dimulakan dengan peserta pertama dari Peserta tersebut mestilah meniup tepung di dalam pinggan dan mengambil pasukan yang mempunyai semangat perjuangan yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.

akan dibasahi dengan air. tapak permulaan berlari ke garisan permainan bermula. hanya satu getah dengan menggunakan mulut dan diletakkan ke dalam bekas yang disediakan. 5. Permainan diteruskan dengan peserta kedua dan seterusnya bergilir-gilir mengikut urutan sehingga wisel penamat dibunyikan iaitu selepas 10 minit. 6. Kumpulan yang berjaya mengumpul paling banyak getah akan dikira sebagai

pemenang.

Air . Setiap peserta yang meniup tepung hanya dibenarkan mengambil satu getah sahaja pada setiap gilirannya. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Peserta sentiasa diawasi oleh penyelaras semasa aktiviti dijalankan dan peti kecemasan juga disediakan.Arahan: 1. Peralatan: 1. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Gelang getah 6. Peserta mesti berhati-hati semasa aktiviti dijalankan. Tepung 5. Stop watch 2. 2. Jika peserta tersebut mengambil lebih daripada satu getah ia hanya akan dikira sebagai satu. Wisel 3. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Pinggan 4. 3. 2. 3. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. Aktiviti dijalankan di kawasan yang rata dan sesuai. Permarkahan: 1. Langkah Keselamatan: 1.

4. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Juri: 1. Chieng Lee Ling Penjaga Masa: 1. Setiap peserta akan diberikan satu straw dan letakkan straw tersebut di mulut masingmasing. 3.AKTIVITI 2 STRAW DI MULUT Objektif : 1. Suhani Binti Ramli 3. Ahli pertama daripada setiap kumpulan akan memulakan permainan dengan pass getah yang diberikan oleh penyelaras kepada ahli seterusnya dengan menggunakan straw di mulut. 2. dan seterusnya sehingga peserta terakhir. Setiap ahli kumpulan akan berada dalam satu barisan dan akan dipisahkan dengan jarak tertentu. 2. Penyelaras: 1. Kemudian ahli kedua pula pass getah tersebut kepada ahli ketiga dengan cara yang sama. Khairul Anuar Bin Shahidan 2. Peserta terakhir perlu meletakkan getah tersebut di atas kertas/pinggan yang disediakan oleh fasilitator dengan menggunakan straw. . Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Norhafiza Binti Mohd Hasan 4. Noorashimah Binti Tajuddin 5. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Cara Permainan: 1.

2. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Permainan ini akan diteruskan sehingga tempoh masa tamat. Tali ikat tangan . Gelang getah 6. Pastikan peserta terakhir meletakkan getah di atas kertas/pinggan yang disediakan.5. Peralatan: 1. Wisel 3. 2. Pastikan ada jarak tertentu di antara peserta. Straw 4. Kemenangan akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya mengumpul bilangan getah yang paling banyak. di mana getah yang berada di luarnya tidak dikira dalam pengiraan. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Permarkahan: 1. supaya straw tidak kena pada mata ahli kumpulannya. Pinggan/ kertas 5. Pastikan berhati-hati ketika pass getah. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. 6. 2. 3. Tangan mesti diikat di belakang. Arahan: 1. bagi mengelakkan sebarang kemalangan. 5 mata akan dipotong sekiranya mana-mana peserta melakukan penipuan. Stop watch 2. Langkah Keselamatan: 1. Masa permainan adalah 10 minit. [ Contoh : Gunakan tangan ketika pass getah kepada peserta lain ] 3. Peserta hanya boleh pass getah dengan menggunakan straw yang diberikan di mulut.

Pertandingan akan dijalankan secara kalah mati Arahan: 1. Khairul Anuar Bin Shahidan Cara Permainan: 1. Kembar yang mencatat masa terpantas dikira sebagai pemenang. Setiap kumpulan terdiri daripada 7 ahli. 3. . 2. 4. kembar akan tersingkir dari permainan dan di kira kalah. 6. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Penyelaras: 1. Sekiranya ikatan kaki terurai. Setiap kembar akan berlari menuju ke garisan penamat. 2. Kain diagihkan untuk mengikat kaki setiap ahli supaya menjadi kembar. 5.AKTIVITI 3 KEMBAR KU Objektif : 1. 2. 3. 5. Langkah Keselamatan: 1. 4. Suhani Binti Ramli Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Noorashimah Binti Tajuddin Chieng Lee Ling Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Norhafiza Binti Mohd Hasan Penjaga Masa: Juri: 1. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.

2. Peralatan: 1. Permainan akan dijalankan secara regu agar tidak terlalu sesak dan untuk mengelakkan kemalangan. Norhafiza Binti Mohd Hasan 2. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi . 2. Kumpulan yang mencatat masa terpantas adalah pemenang. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Permarkahan: 1. 2. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Wisel 3. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 5. Kain ikat kaki AKTIVITI 4 BELON OH BELON Objektif : 1. Chieng Lee Ling 4. Penyelaras: 1. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Kembar – kembar yang kalah dalam pusingan pertama akan bertanding semula untuk merebut tempat ketiga. 3. Stop watch 2.

2. Permainan dikira tamat jika peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak satu kesemuanya telah berada di tapak dua dan peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak dua pula telah berada di tapak satu. Suhani Binti Ramli Cara Permainan: 1.6. Setiap kumpulan terdiri daripada tujuh orang. Wisel . Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. 2. Peralatan: 1. Langkah Keselamatan: 1. Khairul Anuar Bin Shahidan Penjaga Masa: Juri: 1. peserta dikehendaki lari semula ke tempat asal dan mula semula. (Cara membawa belon air ialah dengan belon air dikepit dengan kedua-dua kaki dan peserta tidak dibenarkan memegang belon air dengan tangan.) 4. Peserta di tapak dua akan menyambut belon air itu dan membawa belon air kepada peserta di tapak satu. Jika belon air yang dibawa terjatuh ataupun pecah. 2. Permarkahan: 1. Kumpulan pertama berjaya menamatkan acara ini dikira sebagai pemenang. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. permainan dimulakan dengan peserta pertama dari tapak satu membawa belon air kepada peserta di tapak dua. Arahan: 1. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. Selepas wisel dibunyikan. Mereka akan dibahagikan kepada dua kumpulan kecil iaitu 4 daripadanya berada di tapak satu dan 3 peserta lagi di tapak dua. 3.

Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Cara Permainan: 1. 2. Ketua kumpulan akan mencabut undi untuk menentukan lawan mereka. Belon berisi air AKTIVITI 5 TARIK TALI Objektif : 1. 2. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 2. Langkah Keselamatan: 1. 2. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. Kumpulan yang menang akan meneruskan perlawanan untuk merebut gelaran juara. . Perlawanan adalah secara kalah mati. Chieng Lee Ling 4. Manakala kumpulan yang kalah akan berlawan untuk menentukan kedudukan ketiga dan keempat. Permarkahan: 1. Menguji daya ingatan. Suhani Binti Ramli Penjaga Masa: Juri: 1. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. 3. Norhafiza Binti Mohd Hasan 5. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Setiap kumpulan akan terdiri daripada 7 orang. Penyelaras: 1. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan.2. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Khairul Anuar Bin Shahidan 6.

Peralatan: 1. Wisel Tali Kain . 3. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful