AKTIVITI 1 CARI GETAH DALAM TEPUNG Objektif : 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 2.

Membentuk Penyelaras: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 2. Khairul Anuar Bin Shahidan 3. Suhani Binti Ramli 4. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 5. Noorashimah Binti Tajuddin Penjaga Masa: 1. Norhafiza Binti Mohd Hasan Juri: 1. Chieng Lee Ling Cara Permainan: 1. 2. 3. 4. Semua ahli kumpulan mesti terlibat dalam permainan ini. Setiap/semua peserta mestilah beratur di garisan permulaan dan muka mereka Selepas wisel ditiupkan, permainan dimulakan dengan peserta pertama dari Peserta tersebut mestilah meniup tepung di dalam pinggan dan mengambil pasukan yang mempunyai semangat perjuangan yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.

akan dibasahi dengan air. tapak permulaan berlari ke garisan permainan bermula. hanya satu getah dengan menggunakan mulut dan diletakkan ke dalam bekas yang disediakan. 5. Permainan diteruskan dengan peserta kedua dan seterusnya bergilir-gilir mengikut urutan sehingga wisel penamat dibunyikan iaitu selepas 10 minit. 6. Kumpulan yang berjaya mengumpul paling banyak getah akan dikira sebagai

pemenang.

Jika peserta tersebut mengambil lebih daripada satu getah ia hanya akan dikira sebagai satu. 2. Peserta mesti berhati-hati semasa aktiviti dijalankan.Arahan: 1. Tepung 5. Permarkahan: 1. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Stop watch 2. Peserta sentiasa diawasi oleh penyelaras semasa aktiviti dijalankan dan peti kecemasan juga disediakan. Pinggan 4. 2. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. 3. Langkah Keselamatan: 1. Aktiviti dijalankan di kawasan yang rata dan sesuai. Wisel 3. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. Air . Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Gelang getah 6. Peralatan: 1. Setiap peserta yang meniup tepung hanya dibenarkan mengambil satu getah sahaja pada setiap gilirannya. 3.

Kemudian ahli kedua pula pass getah tersebut kepada ahli ketiga dengan cara yang sama. Khairul Anuar Bin Shahidan 2. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Cara Permainan: 1.AKTIVITI 2 STRAW DI MULUT Objektif : 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Ahli pertama daripada setiap kumpulan akan memulakan permainan dengan pass getah yang diberikan oleh penyelaras kepada ahli seterusnya dengan menggunakan straw di mulut. 2. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Juri: 1. 4. Noorashimah Binti Tajuddin 5. Norhafiza Binti Mohd Hasan 4. Setiap ahli kumpulan akan berada dalam satu barisan dan akan dipisahkan dengan jarak tertentu. Setiap peserta akan diberikan satu straw dan letakkan straw tersebut di mulut masingmasing. dan seterusnya sehingga peserta terakhir. . Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Chieng Lee Ling Penjaga Masa: 1. 3. Penyelaras: 1. Peserta terakhir perlu meletakkan getah tersebut di atas kertas/pinggan yang disediakan oleh fasilitator dengan menggunakan straw. Suhani Binti Ramli 3. 2.

Peserta hanya boleh pass getah dengan menggunakan straw yang diberikan di mulut. 2. 2. Peralatan: 1. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Pastikan peserta terakhir meletakkan getah di atas kertas/pinggan yang disediakan. [ Contoh : Gunakan tangan ketika pass getah kepada peserta lain ] 3. Pastikan ada jarak tertentu di antara peserta. di mana getah yang berada di luarnya tidak dikira dalam pengiraan. 2. Arahan: 1. Gelang getah 6. 3. Wisel 3. Tali ikat tangan . Permarkahan: 1. Pastikan berhati-hati ketika pass getah. Tangan mesti diikat di belakang. Pinggan/ kertas 5. 5 mata akan dipotong sekiranya mana-mana peserta melakukan penipuan. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Permainan ini akan diteruskan sehingga tempoh masa tamat. Langkah Keselamatan: 1. Straw 4. Stop watch 2. bagi mengelakkan sebarang kemalangan.5. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. Kemenangan akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya mengumpul bilangan getah yang paling banyak. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. 6. supaya straw tidak kena pada mata ahli kumpulannya. Masa permainan adalah 10 minit.

Sekiranya ikatan kaki terurai. kembar akan tersingkir dari permainan dan di kira kalah. 5. Pertandingan akan dijalankan secara kalah mati Arahan: 1. 3. 2. 3. Suhani Binti Ramli Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Noorashimah Binti Tajuddin Chieng Lee Ling Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Norhafiza Binti Mohd Hasan Penjaga Masa: Juri: 1. 6. 2. Penyelaras: 1. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Kembar yang mencatat masa terpantas dikira sebagai pemenang. 5. Setiap kumpulan terdiri daripada 7 ahli. 2. 4. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.AKTIVITI 3 KEMBAR KU Objektif : 1. Khairul Anuar Bin Shahidan Cara Permainan: 1. Kain diagihkan untuk mengikat kaki setiap ahli supaya menjadi kembar. Setiap kembar akan berlari menuju ke garisan penamat. Langkah Keselamatan: 1. 4. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. .

Chieng Lee Ling 4. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 5. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. 2. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Penyelaras: 1. Peralatan: 1. Kumpulan yang mencatat masa terpantas adalah pemenang. Kembar – kembar yang kalah dalam pusingan pertama akan bertanding semula untuk merebut tempat ketiga. Kain ikat kaki AKTIVITI 4 BELON OH BELON Objektif : 1. Stop watch 2.2. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi . 3. Permarkahan: 1. 2. Permainan akan dijalankan secara regu agar tidak terlalu sesak dan untuk mengelakkan kemalangan. Norhafiza Binti Mohd Hasan 2. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Wisel 3.

6. Mereka akan dibahagikan kepada dua kumpulan kecil iaitu 4 daripadanya berada di tapak satu dan 3 peserta lagi di tapak dua. Peralatan: 1. Jika belon air yang dibawa terjatuh ataupun pecah. Arahan: 1. Selepas wisel dibunyikan. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. Peserta di tapak dua akan menyambut belon air itu dan membawa belon air kepada peserta di tapak satu. 2. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Langkah Keselamatan: 1. Wisel . Khairul Anuar Bin Shahidan Penjaga Masa: Juri: 1.) 4. Permainan dikira tamat jika peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak satu kesemuanya telah berada di tapak dua dan peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak dua pula telah berada di tapak satu. 2. 3. peserta dikehendaki lari semula ke tempat asal dan mula semula. Suhani Binti Ramli Cara Permainan: 1. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. Kumpulan pertama berjaya menamatkan acara ini dikira sebagai pemenang. permainan dimulakan dengan peserta pertama dari tapak satu membawa belon air kepada peserta di tapak dua. (Cara membawa belon air ialah dengan belon air dikepit dengan kedua-dua kaki dan peserta tidak dibenarkan memegang belon air dengan tangan. Permarkahan: 1. 2. Setiap kumpulan terdiri daripada tujuh orang.

2. 3. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Cara Permainan: 1. . Penyelaras: 1. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Setiap kumpulan akan terdiri daripada 7 orang. Perlawanan adalah secara kalah mati. Menguji daya ingatan. Kumpulan yang menang akan meneruskan perlawanan untuk merebut gelaran juara. Norhafiza Binti Mohd Hasan 5. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Chieng Lee Ling 4. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Belon berisi air AKTIVITI 5 TARIK TALI Objektif : 1. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. Manakala kumpulan yang kalah akan berlawan untuk menentukan kedudukan ketiga dan keempat. 2. 2. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 2. Permarkahan: 1. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. 2. Langkah Keselamatan: 1. Khairul Anuar Bin Shahidan 6. Suhani Binti Ramli Penjaga Masa: Juri: 1. Ketua kumpulan akan mencabut undi untuk menentukan lawan mereka.

Wisel Tali Kain . 2. 3.Peralatan: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful