AKTIVITI 1 CARI GETAH DALAM TEPUNG Objektif : 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 2.

Membentuk Penyelaras: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 2. Khairul Anuar Bin Shahidan 3. Suhani Binti Ramli 4. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 5. Noorashimah Binti Tajuddin Penjaga Masa: 1. Norhafiza Binti Mohd Hasan Juri: 1. Chieng Lee Ling Cara Permainan: 1. 2. 3. 4. Semua ahli kumpulan mesti terlibat dalam permainan ini. Setiap/semua peserta mestilah beratur di garisan permulaan dan muka mereka Selepas wisel ditiupkan, permainan dimulakan dengan peserta pertama dari Peserta tersebut mestilah meniup tepung di dalam pinggan dan mengambil pasukan yang mempunyai semangat perjuangan yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.

akan dibasahi dengan air. tapak permulaan berlari ke garisan permainan bermula. hanya satu getah dengan menggunakan mulut dan diletakkan ke dalam bekas yang disediakan. 5. Permainan diteruskan dengan peserta kedua dan seterusnya bergilir-gilir mengikut urutan sehingga wisel penamat dibunyikan iaitu selepas 10 minit. 6. Kumpulan yang berjaya mengumpul paling banyak getah akan dikira sebagai

pemenang.

3. Peralatan: 1. Permarkahan: 1. Aktiviti dijalankan di kawasan yang rata dan sesuai. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Stop watch 2. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Setiap peserta yang meniup tepung hanya dibenarkan mengambil satu getah sahaja pada setiap gilirannya. 3. Wisel 3. Tepung 5. 2. Jika peserta tersebut mengambil lebih daripada satu getah ia hanya akan dikira sebagai satu. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. 2. Langkah Keselamatan: 1. Pinggan 4. Peserta sentiasa diawasi oleh penyelaras semasa aktiviti dijalankan dan peti kecemasan juga disediakan.Arahan: 1. Gelang getah 6. Air . Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. Peserta mesti berhati-hati semasa aktiviti dijalankan.

Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Cara Permainan: 1. 3. . Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Khairul Anuar Bin Shahidan 2. Setiap peserta akan diberikan satu straw dan letakkan straw tersebut di mulut masingmasing. 2. Norhafiza Binti Mohd Hasan 4.AKTIVITI 2 STRAW DI MULUT Objektif : 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Peserta terakhir perlu meletakkan getah tersebut di atas kertas/pinggan yang disediakan oleh fasilitator dengan menggunakan straw. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Juri: 1. 4. Ahli pertama daripada setiap kumpulan akan memulakan permainan dengan pass getah yang diberikan oleh penyelaras kepada ahli seterusnya dengan menggunakan straw di mulut. Penyelaras: 1. dan seterusnya sehingga peserta terakhir. Setiap ahli kumpulan akan berada dalam satu barisan dan akan dipisahkan dengan jarak tertentu. Kemudian ahli kedua pula pass getah tersebut kepada ahli ketiga dengan cara yang sama. Chieng Lee Ling Penjaga Masa: 1. Noorashimah Binti Tajuddin 5. Suhani Binti Ramli 3. 2.

Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Gelang getah 6. bagi mengelakkan sebarang kemalangan. supaya straw tidak kena pada mata ahli kumpulannya. Peserta hanya boleh pass getah dengan menggunakan straw yang diberikan di mulut. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. [ Contoh : Gunakan tangan ketika pass getah kepada peserta lain ] 3. Peralatan: 1. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Langkah Keselamatan: 1. Pastikan berhati-hati ketika pass getah. 6. Tangan mesti diikat di belakang. Pastikan peserta terakhir meletakkan getah di atas kertas/pinggan yang disediakan. Stop watch 2. 2. Kemenangan akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya mengumpul bilangan getah yang paling banyak.5. 2. Pastikan ada jarak tertentu di antara peserta. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. di mana getah yang berada di luarnya tidak dikira dalam pengiraan. Tali ikat tangan . Masa permainan adalah 10 minit. 2. Pinggan/ kertas 5. Permarkahan: 1. Wisel 3. 5 mata akan dipotong sekiranya mana-mana peserta melakukan penipuan. Permainan ini akan diteruskan sehingga tempoh masa tamat. 3. Arahan: 1. Straw 4.

5. Suhani Binti Ramli Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Noorashimah Binti Tajuddin Chieng Lee Ling Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Norhafiza Binti Mohd Hasan Penjaga Masa: Juri: 1. 4. 2. 5. Khairul Anuar Bin Shahidan Cara Permainan: 1. Langkah Keselamatan: 1. kembar akan tersingkir dari permainan dan di kira kalah. Kembar yang mencatat masa terpantas dikira sebagai pemenang.AKTIVITI 3 KEMBAR KU Objektif : 1. 4. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Sekiranya ikatan kaki terurai. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. 3. 2. 2. 6. Kain diagihkan untuk mengikat kaki setiap ahli supaya menjadi kembar. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Setiap kembar akan berlari menuju ke garisan penamat. 3. Setiap kumpulan terdiri daripada 7 ahli. . Pertandingan akan dijalankan secara kalah mati Arahan: 1. Penyelaras: 1.

Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 5. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. 3. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi . Permainan akan dijalankan secara regu agar tidak terlalu sesak dan untuk mengelakkan kemalangan. 2. Penyelaras: 1. 2. Kain ikat kaki AKTIVITI 4 BELON OH BELON Objektif : 1. Permarkahan: 1. Kembar – kembar yang kalah dalam pusingan pertama akan bertanding semula untuk merebut tempat ketiga. Peralatan: 1. Kumpulan yang mencatat masa terpantas adalah pemenang. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Norhafiza Binti Mohd Hasan 2.2. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Stop watch 2. Chieng Lee Ling 4. Wisel 3.

Peralatan: 1. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan.6. Arahan: 1. Kumpulan pertama berjaya menamatkan acara ini dikira sebagai pemenang. 2. Selepas wisel dibunyikan. permainan dimulakan dengan peserta pertama dari tapak satu membawa belon air kepada peserta di tapak dua. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Mereka akan dibahagikan kepada dua kumpulan kecil iaitu 4 daripadanya berada di tapak satu dan 3 peserta lagi di tapak dua. (Cara membawa belon air ialah dengan belon air dikepit dengan kedua-dua kaki dan peserta tidak dibenarkan memegang belon air dengan tangan. 2. peserta dikehendaki lari semula ke tempat asal dan mula semula. Wisel . Jika belon air yang dibawa terjatuh ataupun pecah. 2. Peserta di tapak dua akan menyambut belon air itu dan membawa belon air kepada peserta di tapak satu. Khairul Anuar Bin Shahidan Penjaga Masa: Juri: 1. Suhani Binti Ramli Cara Permainan: 1. Permainan dikira tamat jika peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak satu kesemuanya telah berada di tapak dua dan peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak dua pula telah berada di tapak satu. 3. Setiap kumpulan terdiri daripada tujuh orang. Pemainan dijalankan di kawasan lapang.) 4. Langkah Keselamatan: 1. Permarkahan: 1.

Manakala kumpulan yang kalah akan berlawan untuk menentukan kedudukan ketiga dan keempat. Belon berisi air AKTIVITI 5 TARIK TALI Objektif : 1. Permarkahan: 1. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. Suhani Binti Ramli Penjaga Masa: Juri: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Cara Permainan: 1. 2. Norhafiza Binti Mohd Hasan 5. 2. 2. Chieng Lee Ling 4. Ketua kumpulan akan mencabut undi untuk menentukan lawan mereka. Perlawanan adalah secara kalah mati. Setiap kumpulan akan terdiri daripada 7 orang. Langkah Keselamatan: 1. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Penyelaras: 1. 3.2. . Khairul Anuar Bin Shahidan 6. Kumpulan yang menang akan meneruskan perlawanan untuk merebut gelaran juara. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Menguji daya ingatan. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 2.

2.Peralatan: 1. 3. Wisel Tali Kain .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful