P. 1
AKTIVITI SUKANEKA SEMPENA HARI GURU 2011

AKTIVITI SUKANEKA SEMPENA HARI GURU 2011

|Views: 7,311|Likes:
Published by Norhidayu Ibrahim

More info:

Published by: Norhidayu Ibrahim on Mar 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2013

pdf

text

original

AKTIVITI 1 CARI GETAH DALAM TEPUNG Objektif : 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 2.

Membentuk Penyelaras: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 2. Khairul Anuar Bin Shahidan 3. Suhani Binti Ramli 4. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 5. Noorashimah Binti Tajuddin Penjaga Masa: 1. Norhafiza Binti Mohd Hasan Juri: 1. Chieng Lee Ling Cara Permainan: 1. 2. 3. 4. Semua ahli kumpulan mesti terlibat dalam permainan ini. Setiap/semua peserta mestilah beratur di garisan permulaan dan muka mereka Selepas wisel ditiupkan, permainan dimulakan dengan peserta pertama dari Peserta tersebut mestilah meniup tepung di dalam pinggan dan mengambil pasukan yang mempunyai semangat perjuangan yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.

akan dibasahi dengan air. tapak permulaan berlari ke garisan permainan bermula. hanya satu getah dengan menggunakan mulut dan diletakkan ke dalam bekas yang disediakan. 5. Permainan diteruskan dengan peserta kedua dan seterusnya bergilir-gilir mengikut urutan sehingga wisel penamat dibunyikan iaitu selepas 10 minit. 6. Kumpulan yang berjaya mengumpul paling banyak getah akan dikira sebagai

pemenang.

2. 2. Wisel 3. 3. Permarkahan: 1. Tepung 5. Peserta mesti berhati-hati semasa aktiviti dijalankan. Gelang getah 6. 3. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Langkah Keselamatan: 1. Air . Jika peserta tersebut mengambil lebih daripada satu getah ia hanya akan dikira sebagai satu. Peralatan: 1. Peserta sentiasa diawasi oleh penyelaras semasa aktiviti dijalankan dan peti kecemasan juga disediakan. Aktiviti dijalankan di kawasan yang rata dan sesuai.Arahan: 1. Stop watch 2. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. Pinggan 4. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Setiap peserta yang meniup tepung hanya dibenarkan mengambil satu getah sahaja pada setiap gilirannya.

dan seterusnya sehingga peserta terakhir. Penyelaras: 1. . 4. Noorashimah Binti Tajuddin 5. Setiap peserta akan diberikan satu straw dan letakkan straw tersebut di mulut masingmasing.AKTIVITI 2 STRAW DI MULUT Objektif : 1. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Cara Permainan: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Juri: 1. Kemudian ahli kedua pula pass getah tersebut kepada ahli ketiga dengan cara yang sama. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 2. Khairul Anuar Bin Shahidan 2. Setiap ahli kumpulan akan berada dalam satu barisan dan akan dipisahkan dengan jarak tertentu. Chieng Lee Ling Penjaga Masa: 1. Norhafiza Binti Mohd Hasan 4. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Suhani Binti Ramli 3. 3. Peserta terakhir perlu meletakkan getah tersebut di atas kertas/pinggan yang disediakan oleh fasilitator dengan menggunakan straw. Ahli pertama daripada setiap kumpulan akan memulakan permainan dengan pass getah yang diberikan oleh penyelaras kepada ahli seterusnya dengan menggunakan straw di mulut. 2.

Masa permainan adalah 10 minit. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Arahan: 1. 2. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. supaya straw tidak kena pada mata ahli kumpulannya. 2. Permarkahan: 1. Peserta hanya boleh pass getah dengan menggunakan straw yang diberikan di mulut. bagi mengelakkan sebarang kemalangan. Wisel 3.5. 2. di mana getah yang berada di luarnya tidak dikira dalam pengiraan. Langkah Keselamatan: 1. 5 mata akan dipotong sekiranya mana-mana peserta melakukan penipuan. Gelang getah 6. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. Tangan mesti diikat di belakang. 3. Stop watch 2. Pastikan peserta terakhir meletakkan getah di atas kertas/pinggan yang disediakan. Pastikan ada jarak tertentu di antara peserta. Permainan ini akan diteruskan sehingga tempoh masa tamat. [ Contoh : Gunakan tangan ketika pass getah kepada peserta lain ] 3. Straw 4. Tali ikat tangan . Kemenangan akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya mengumpul bilangan getah yang paling banyak. Pinggan/ kertas 5. Peralatan: 1. Pastikan berhati-hati ketika pass getah. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. 6.

5. Sekiranya ikatan kaki terurai. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. . 4. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Suhani Binti Ramli Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Noorashimah Binti Tajuddin Chieng Lee Ling Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Norhafiza Binti Mohd Hasan Penjaga Masa: Juri: 1. 4. 2. 6. Pertandingan akan dijalankan secara kalah mati Arahan: 1.AKTIVITI 3 KEMBAR KU Objektif : 1. Khairul Anuar Bin Shahidan Cara Permainan: 1. Setiap kembar akan berlari menuju ke garisan penamat. Langkah Keselamatan: 1. 2. 3. Kain diagihkan untuk mengikat kaki setiap ahli supaya menjadi kembar. 2. Penyelaras: 1. Setiap kumpulan terdiri daripada 7 ahli. 3. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. kembar akan tersingkir dari permainan dan di kira kalah. 5. Kembar yang mencatat masa terpantas dikira sebagai pemenang.

Noorashimah Binti Tajuddin 3. 3. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Penyelaras: 1. Norhafiza Binti Mohd Hasan 2. Wisel 3. Peralatan: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 5. Permarkahan: 1. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. 2. Chieng Lee Ling 4. 2. Kumpulan yang mencatat masa terpantas adalah pemenang. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Stop watch 2. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi . Kain ikat kaki AKTIVITI 4 BELON OH BELON Objektif : 1. Permainan akan dijalankan secara regu agar tidak terlalu sesak dan untuk mengelakkan kemalangan. Kembar – kembar yang kalah dalam pusingan pertama akan bertanding semula untuk merebut tempat ketiga.2.

Wisel . 2. Setiap kumpulan terdiri daripada tujuh orang. Khairul Anuar Bin Shahidan Penjaga Masa: Juri: 1. 2. Mereka akan dibahagikan kepada dua kumpulan kecil iaitu 4 daripadanya berada di tapak satu dan 3 peserta lagi di tapak dua. Permainan dikira tamat jika peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak satu kesemuanya telah berada di tapak dua dan peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak dua pula telah berada di tapak satu. Peserta di tapak dua akan menyambut belon air itu dan membawa belon air kepada peserta di tapak satu. permainan dimulakan dengan peserta pertama dari tapak satu membawa belon air kepada peserta di tapak dua. 3. Jika belon air yang dibawa terjatuh ataupun pecah. Peralatan: 1. (Cara membawa belon air ialah dengan belon air dikepit dengan kedua-dua kaki dan peserta tidak dibenarkan memegang belon air dengan tangan. Langkah Keselamatan: 1. Suhani Binti Ramli Cara Permainan: 1.6. 2. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. Permarkahan: 1. Arahan: 1. Selepas wisel dibunyikan.) 4. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. peserta dikehendaki lari semula ke tempat asal dan mula semula. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Kumpulan pertama berjaya menamatkan acara ini dikira sebagai pemenang.

Chieng Lee Ling 4. Ketua kumpulan akan mencabut undi untuk menentukan lawan mereka. Penyelaras: 1. Kumpulan yang menang akan meneruskan perlawanan untuk merebut gelaran juara. Permarkahan: 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 2. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 2. Pemainan dijalankan di kawasan lapang.2. Norhafiza Binti Mohd Hasan 5. Setiap kumpulan akan terdiri daripada 7 orang. Menguji daya ingatan. Perlawanan adalah secara kalah mati. 2. 2. Belon berisi air AKTIVITI 5 TARIK TALI Objektif : 1. Suhani Binti Ramli Penjaga Masa: Juri: 1. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Cara Permainan: 1. 3. Langkah Keselamatan: 1. Noorashimah Binti Tajuddin 3. . Khairul Anuar Bin Shahidan 6. Manakala kumpulan yang kalah akan berlawan untuk menentukan kedudukan ketiga dan keempat.

3.Peralatan: 1. 2. Wisel Tali Kain .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->