AKTIVITI 1 CARI GETAH DALAM TEPUNG Objektif : 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 2.

Membentuk Penyelaras: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 2. Khairul Anuar Bin Shahidan 3. Suhani Binti Ramli 4. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 5. Noorashimah Binti Tajuddin Penjaga Masa: 1. Norhafiza Binti Mohd Hasan Juri: 1. Chieng Lee Ling Cara Permainan: 1. 2. 3. 4. Semua ahli kumpulan mesti terlibat dalam permainan ini. Setiap/semua peserta mestilah beratur di garisan permulaan dan muka mereka Selepas wisel ditiupkan, permainan dimulakan dengan peserta pertama dari Peserta tersebut mestilah meniup tepung di dalam pinggan dan mengambil pasukan yang mempunyai semangat perjuangan yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.

akan dibasahi dengan air. tapak permulaan berlari ke garisan permainan bermula. hanya satu getah dengan menggunakan mulut dan diletakkan ke dalam bekas yang disediakan. 5. Permainan diteruskan dengan peserta kedua dan seterusnya bergilir-gilir mengikut urutan sehingga wisel penamat dibunyikan iaitu selepas 10 minit. 6. Kumpulan yang berjaya mengumpul paling banyak getah akan dikira sebagai

pemenang.

Pinggan 4. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Gelang getah 6. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. Aktiviti dijalankan di kawasan yang rata dan sesuai. Peserta sentiasa diawasi oleh penyelaras semasa aktiviti dijalankan dan peti kecemasan juga disediakan. Air . Wisel 3. Peralatan: 1. 2. Langkah Keselamatan: 1. 2. 3. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan.Arahan: 1. Peserta mesti berhati-hati semasa aktiviti dijalankan. 3. Permarkahan: 1. Setiap peserta yang meniup tepung hanya dibenarkan mengambil satu getah sahaja pada setiap gilirannya. Jika peserta tersebut mengambil lebih daripada satu getah ia hanya akan dikira sebagai satu. Tepung 5. Stop watch 2.

Peserta terakhir perlu meletakkan getah tersebut di atas kertas/pinggan yang disediakan oleh fasilitator dengan menggunakan straw. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Cara Permainan: 1. 3. Khairul Anuar Bin Shahidan 2. dan seterusnya sehingga peserta terakhir. Ahli pertama daripada setiap kumpulan akan memulakan permainan dengan pass getah yang diberikan oleh penyelaras kepada ahli seterusnya dengan menggunakan straw di mulut. Norhafiza Binti Mohd Hasan 4. . Setiap ahli kumpulan akan berada dalam satu barisan dan akan dipisahkan dengan jarak tertentu. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Penyelaras: 1. Noorashimah Binti Tajuddin 5. Setiap peserta akan diberikan satu straw dan letakkan straw tersebut di mulut masingmasing. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Kemudian ahli kedua pula pass getah tersebut kepada ahli ketiga dengan cara yang sama. 4. 2. Suhani Binti Ramli 3. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Juri: 1.AKTIVITI 2 STRAW DI MULUT Objektif : 1. Chieng Lee Ling Penjaga Masa: 1. 2.

Arahan: 1. Permainan ini akan diteruskan sehingga tempoh masa tamat. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. Wisel 3. Straw 4. Gelang getah 6. Stop watch 2. Kemenangan akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya mengumpul bilangan getah yang paling banyak. Permarkahan: 1.5. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Pastikan berhati-hati ketika pass getah. Pinggan/ kertas 5. 2. 5 mata akan dipotong sekiranya mana-mana peserta melakukan penipuan. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. 3. bagi mengelakkan sebarang kemalangan. Peralatan: 1. Pastikan peserta terakhir meletakkan getah di atas kertas/pinggan yang disediakan. Pastikan ada jarak tertentu di antara peserta. Peserta hanya boleh pass getah dengan menggunakan straw yang diberikan di mulut. 2. di mana getah yang berada di luarnya tidak dikira dalam pengiraan. Masa permainan adalah 10 minit. 6. Tali ikat tangan . Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. supaya straw tidak kena pada mata ahli kumpulannya. [ Contoh : Gunakan tangan ketika pass getah kepada peserta lain ] 3. 2. Langkah Keselamatan: 1. Tangan mesti diikat di belakang.

Khairul Anuar Bin Shahidan Cara Permainan: 1. kembar akan tersingkir dari permainan dan di kira kalah. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. 3. Penyelaras: 1. Setiap kumpulan terdiri daripada 7 ahli. 6. 2. Kain diagihkan untuk mengikat kaki setiap ahli supaya menjadi kembar.AKTIVITI 3 KEMBAR KU Objektif : 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Pertandingan akan dijalankan secara kalah mati Arahan: 1. 3. 5. Langkah Keselamatan: 1. Sekiranya ikatan kaki terurai. 5. 2. 2. 4. 4. Suhani Binti Ramli Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Noorashimah Binti Tajuddin Chieng Lee Ling Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Norhafiza Binti Mohd Hasan Penjaga Masa: Juri: 1. . Setiap kembar akan berlari menuju ke garisan penamat. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Kembar yang mencatat masa terpantas dikira sebagai pemenang.

Wisel 3. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi . Penyelaras: 1. 2. Kain ikat kaki AKTIVITI 4 BELON OH BELON Objektif : 1. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Norhafiza Binti Mohd Hasan 2. Permainan akan dijalankan secara regu agar tidak terlalu sesak dan untuk mengelakkan kemalangan. 2. 3. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.2. Peralatan: 1. Chieng Lee Ling 4. Permarkahan: 1. Stop watch 2. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Kembar – kembar yang kalah dalam pusingan pertama akan bertanding semula untuk merebut tempat ketiga. Kumpulan yang mencatat masa terpantas adalah pemenang. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 5.

peserta dikehendaki lari semula ke tempat asal dan mula semula. Suhani Binti Ramli Cara Permainan: 1. Setiap kumpulan terdiri daripada tujuh orang. permainan dimulakan dengan peserta pertama dari tapak satu membawa belon air kepada peserta di tapak dua. 2. Peralatan: 1. Arahan: 1. Mereka akan dibahagikan kepada dua kumpulan kecil iaitu 4 daripadanya berada di tapak satu dan 3 peserta lagi di tapak dua. Langkah Keselamatan: 1. Selepas wisel dibunyikan. Peserta di tapak dua akan menyambut belon air itu dan membawa belon air kepada peserta di tapak satu. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Jika belon air yang dibawa terjatuh ataupun pecah. Permainan dikira tamat jika peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak satu kesemuanya telah berada di tapak dua dan peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak dua pula telah berada di tapak satu. Permarkahan: 1. Khairul Anuar Bin Shahidan Penjaga Masa: Juri: 1. Kumpulan pertama berjaya menamatkan acara ini dikira sebagai pemenang. 2. 3.) 4. 2.6. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. (Cara membawa belon air ialah dengan belon air dikepit dengan kedua-dua kaki dan peserta tidak dibenarkan memegang belon air dengan tangan. Wisel .

3. 2. Suhani Binti Ramli Penjaga Masa: Juri: 1. Setiap kumpulan akan terdiri daripada 7 orang. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. Penyelaras: 1. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. 2. Perlawanan adalah secara kalah mati. Norhafiza Binti Mohd Hasan 5. Ketua kumpulan akan mencabut undi untuk menentukan lawan mereka. Langkah Keselamatan: 1. Menguji daya ingatan.2. Kumpulan yang menang akan meneruskan perlawanan untuk merebut gelaran juara. 2. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Chieng Lee Ling 4. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Cara Permainan: 1. . Khairul Anuar Bin Shahidan 6. Manakala kumpulan yang kalah akan berlawan untuk menentukan kedudukan ketiga dan keempat. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 2. Permarkahan: 1. Belon berisi air AKTIVITI 5 TARIK TALI Objektif : 1.

Peralatan: 1. 3. 2. Wisel Tali Kain .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful