P. 1
AKTIVITI SUKANEKA SEMPENA HARI GURU 2011

AKTIVITI SUKANEKA SEMPENA HARI GURU 2011

|Views: 7,241|Likes:
Published by Norhidayu Ibrahim

More info:

Published by: Norhidayu Ibrahim on Mar 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2013

pdf

text

original

AKTIVITI 1 CARI GETAH DALAM TEPUNG Objektif : 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 2.

Membentuk Penyelaras: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 2. Khairul Anuar Bin Shahidan 3. Suhani Binti Ramli 4. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 5. Noorashimah Binti Tajuddin Penjaga Masa: 1. Norhafiza Binti Mohd Hasan Juri: 1. Chieng Lee Ling Cara Permainan: 1. 2. 3. 4. Semua ahli kumpulan mesti terlibat dalam permainan ini. Setiap/semua peserta mestilah beratur di garisan permulaan dan muka mereka Selepas wisel ditiupkan, permainan dimulakan dengan peserta pertama dari Peserta tersebut mestilah meniup tepung di dalam pinggan dan mengambil pasukan yang mempunyai semangat perjuangan yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.

akan dibasahi dengan air. tapak permulaan berlari ke garisan permainan bermula. hanya satu getah dengan menggunakan mulut dan diletakkan ke dalam bekas yang disediakan. 5. Permainan diteruskan dengan peserta kedua dan seterusnya bergilir-gilir mengikut urutan sehingga wisel penamat dibunyikan iaitu selepas 10 minit. 6. Kumpulan yang berjaya mengumpul paling banyak getah akan dikira sebagai

pemenang.

Tepung 5. Pinggan 4.Arahan: 1. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Setiap peserta yang meniup tepung hanya dibenarkan mengambil satu getah sahaja pada setiap gilirannya. Wisel 3. Aktiviti dijalankan di kawasan yang rata dan sesuai. Peserta mesti berhati-hati semasa aktiviti dijalankan. 3. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Stop watch 2. Jika peserta tersebut mengambil lebih daripada satu getah ia hanya akan dikira sebagai satu. 2. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. 3. Air . Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. Peralatan: 1. 2. Langkah Keselamatan: 1. Gelang getah 6. Permarkahan: 1. Peserta sentiasa diawasi oleh penyelaras semasa aktiviti dijalankan dan peti kecemasan juga disediakan.

2. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. . Khairul Anuar Bin Shahidan 2. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Chieng Lee Ling Penjaga Masa: 1. 4. Kemudian ahli kedua pula pass getah tersebut kepada ahli ketiga dengan cara yang sama. dan seterusnya sehingga peserta terakhir. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Cara Permainan: 1. Norhafiza Binti Mohd Hasan 4. Setiap peserta akan diberikan satu straw dan letakkan straw tersebut di mulut masingmasing. Noorashimah Binti Tajuddin 5. 3. Ahli pertama daripada setiap kumpulan akan memulakan permainan dengan pass getah yang diberikan oleh penyelaras kepada ahli seterusnya dengan menggunakan straw di mulut. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Juri: 1. Penyelaras: 1. Peserta terakhir perlu meletakkan getah tersebut di atas kertas/pinggan yang disediakan oleh fasilitator dengan menggunakan straw. Setiap ahli kumpulan akan berada dalam satu barisan dan akan dipisahkan dengan jarak tertentu. 2.AKTIVITI 2 STRAW DI MULUT Objektif : 1. Suhani Binti Ramli 3.

supaya straw tidak kena pada mata ahli kumpulannya. di mana getah yang berada di luarnya tidak dikira dalam pengiraan. 2. Permainan ini akan diteruskan sehingga tempoh masa tamat.5. Pastikan peserta terakhir meletakkan getah di atas kertas/pinggan yang disediakan. 6. 3. Kemenangan akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya mengumpul bilangan getah yang paling banyak. Langkah Keselamatan: 1. Pastikan ada jarak tertentu di antara peserta. Straw 4. Stop watch 2. 2. Wisel 3. Tangan mesti diikat di belakang. Tali ikat tangan . Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Gelang getah 6. 2. Peralatan: 1. Pastikan berhati-hati ketika pass getah. bagi mengelakkan sebarang kemalangan. Peserta hanya boleh pass getah dengan menggunakan straw yang diberikan di mulut. Masa permainan adalah 10 minit. 5 mata akan dipotong sekiranya mana-mana peserta melakukan penipuan. Arahan: 1. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. [ Contoh : Gunakan tangan ketika pass getah kepada peserta lain ] 3. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Pinggan/ kertas 5. Permarkahan: 1.

2. Suhani Binti Ramli Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Noorashimah Binti Tajuddin Chieng Lee Ling Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Norhafiza Binti Mohd Hasan Penjaga Masa: Juri: 1. 2. Kain diagihkan untuk mengikat kaki setiap ahli supaya menjadi kembar. . 6. Setiap kembar akan berlari menuju ke garisan penamat. kembar akan tersingkir dari permainan dan di kira kalah. 2. 5. Setiap kumpulan terdiri daripada 7 ahli. 4.AKTIVITI 3 KEMBAR KU Objektif : 1. Sekiranya ikatan kaki terurai. Pertandingan akan dijalankan secara kalah mati Arahan: 1. Kembar yang mencatat masa terpantas dikira sebagai pemenang. Langkah Keselamatan: 1. 4. Penyelaras: 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. 3. 5. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Khairul Anuar Bin Shahidan Cara Permainan: 1. 3.

2. Stop watch 2. 2. Kembar – kembar yang kalah dalam pusingan pertama akan bertanding semula untuk merebut tempat ketiga. Wisel 3. Norhafiza Binti Mohd Hasan 2. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Peralatan: 1. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi . Chieng Lee Ling 4. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Permarkahan: 1.2. Permainan akan dijalankan secara regu agar tidak terlalu sesak dan untuk mengelakkan kemalangan. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Kumpulan yang mencatat masa terpantas adalah pemenang. 3. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Kain ikat kaki AKTIVITI 4 BELON OH BELON Objektif : 1. Penyelaras: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 5.

Wisel . (Cara membawa belon air ialah dengan belon air dikepit dengan kedua-dua kaki dan peserta tidak dibenarkan memegang belon air dengan tangan. Langkah Keselamatan: 1. 3. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. Peserta di tapak dua akan menyambut belon air itu dan membawa belon air kepada peserta di tapak satu. Kumpulan pertama berjaya menamatkan acara ini dikira sebagai pemenang.) 4. peserta dikehendaki lari semula ke tempat asal dan mula semula. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. 2. Arahan: 1. Permarkahan: 1. 2.6. Setiap kumpulan terdiri daripada tujuh orang. Khairul Anuar Bin Shahidan Penjaga Masa: Juri: 1. Selepas wisel dibunyikan. Mereka akan dibahagikan kepada dua kumpulan kecil iaitu 4 daripadanya berada di tapak satu dan 3 peserta lagi di tapak dua. 2. Peralatan: 1. Permainan dikira tamat jika peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak satu kesemuanya telah berada di tapak dua dan peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak dua pula telah berada di tapak satu. Suhani Binti Ramli Cara Permainan: 1. Jika belon air yang dibawa terjatuh ataupun pecah. permainan dimulakan dengan peserta pertama dari tapak satu membawa belon air kepada peserta di tapak dua.

Khairul Anuar Bin Shahidan 6. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Suhani Binti Ramli Penjaga Masa: Juri: 1. 2. Setiap kumpulan akan terdiri daripada 7 orang. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. Chieng Lee Ling 4. Perlawanan adalah secara kalah mati. 2.2. Belon berisi air AKTIVITI 5 TARIK TALI Objektif : 1. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Menguji daya ingatan. Langkah Keselamatan: 1. Kumpulan yang menang akan meneruskan perlawanan untuk merebut gelaran juara. Ketua kumpulan akan mencabut undi untuk menentukan lawan mereka. Manakala kumpulan yang kalah akan berlawan untuk menentukan kedudukan ketiga dan keempat. . Penyelaras: 1. Permarkahan: 1. 2. Norhafiza Binti Mohd Hasan 5. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. 3. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 2. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Cara Permainan: 1.

2.Peralatan: 1. 3. Wisel Tali Kain .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->