AKTIVITI 1 CARI GETAH DALAM TEPUNG Objektif : 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 2.

Membentuk Penyelaras: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 2. Khairul Anuar Bin Shahidan 3. Suhani Binti Ramli 4. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 5. Noorashimah Binti Tajuddin Penjaga Masa: 1. Norhafiza Binti Mohd Hasan Juri: 1. Chieng Lee Ling Cara Permainan: 1. 2. 3. 4. Semua ahli kumpulan mesti terlibat dalam permainan ini. Setiap/semua peserta mestilah beratur di garisan permulaan dan muka mereka Selepas wisel ditiupkan, permainan dimulakan dengan peserta pertama dari Peserta tersebut mestilah meniup tepung di dalam pinggan dan mengambil pasukan yang mempunyai semangat perjuangan yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.

akan dibasahi dengan air. tapak permulaan berlari ke garisan permainan bermula. hanya satu getah dengan menggunakan mulut dan diletakkan ke dalam bekas yang disediakan. 5. Permainan diteruskan dengan peserta kedua dan seterusnya bergilir-gilir mengikut urutan sehingga wisel penamat dibunyikan iaitu selepas 10 minit. 6. Kumpulan yang berjaya mengumpul paling banyak getah akan dikira sebagai

pemenang.

Permarkahan: 1. Setiap peserta yang meniup tepung hanya dibenarkan mengambil satu getah sahaja pada setiap gilirannya. Gelang getah 6. Peralatan: 1. Jika peserta tersebut mengambil lebih daripada satu getah ia hanya akan dikira sebagai satu. Stop watch 2. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. 3. Aktiviti dijalankan di kawasan yang rata dan sesuai. 2. Pinggan 4. 3. Langkah Keselamatan: 1. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Peserta mesti berhati-hati semasa aktiviti dijalankan.Arahan: 1. 2. Peserta sentiasa diawasi oleh penyelaras semasa aktiviti dijalankan dan peti kecemasan juga disediakan. Wisel 3. Air . Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. Tepung 5.

dan seterusnya sehingga peserta terakhir. 2. 3. 4. Setiap peserta akan diberikan satu straw dan letakkan straw tersebut di mulut masingmasing. Setiap ahli kumpulan akan berada dalam satu barisan dan akan dipisahkan dengan jarak tertentu. Suhani Binti Ramli 3. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Chieng Lee Ling Penjaga Masa: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Juri: 1. Noorashimah Binti Tajuddin 5. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Cara Permainan: 1. . Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Norhafiza Binti Mohd Hasan 4. Kemudian ahli kedua pula pass getah tersebut kepada ahli ketiga dengan cara yang sama. Khairul Anuar Bin Shahidan 2. Peserta terakhir perlu meletakkan getah tersebut di atas kertas/pinggan yang disediakan oleh fasilitator dengan menggunakan straw. 2.AKTIVITI 2 STRAW DI MULUT Objektif : 1. Ahli pertama daripada setiap kumpulan akan memulakan permainan dengan pass getah yang diberikan oleh penyelaras kepada ahli seterusnya dengan menggunakan straw di mulut. Penyelaras: 1.

2. Pastikan ada jarak tertentu di antara peserta. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Permainan ini akan diteruskan sehingga tempoh masa tamat. [ Contoh : Gunakan tangan ketika pass getah kepada peserta lain ] 3. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Peralatan: 1. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. di mana getah yang berada di luarnya tidak dikira dalam pengiraan. Peserta hanya boleh pass getah dengan menggunakan straw yang diberikan di mulut. 6. Stop watch 2. Kemenangan akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya mengumpul bilangan getah yang paling banyak. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Straw 4. Gelang getah 6. Permarkahan: 1. Arahan: 1. Pinggan/ kertas 5. Langkah Keselamatan: 1. 2. bagi mengelakkan sebarang kemalangan. Pastikan peserta terakhir meletakkan getah di atas kertas/pinggan yang disediakan. Masa permainan adalah 10 minit. supaya straw tidak kena pada mata ahli kumpulannya. 5 mata akan dipotong sekiranya mana-mana peserta melakukan penipuan. 3.5. Tangan mesti diikat di belakang. Tali ikat tangan . 2. Wisel 3. Pastikan berhati-hati ketika pass getah.

Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 5. Khairul Anuar Bin Shahidan Cara Permainan: 1. Kain diagihkan untuk mengikat kaki setiap ahli supaya menjadi kembar. 5. 4.AKTIVITI 3 KEMBAR KU Objektif : 1. Setiap kumpulan terdiri daripada 7 ahli. 6. Suhani Binti Ramli Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Noorashimah Binti Tajuddin Chieng Lee Ling Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Norhafiza Binti Mohd Hasan Penjaga Masa: Juri: 1. 2. kembar akan tersingkir dari permainan dan di kira kalah. Sekiranya ikatan kaki terurai. Penyelaras: 1. . 2. 2. Langkah Keselamatan: 1. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Pertandingan akan dijalankan secara kalah mati Arahan: 1. Setiap kembar akan berlari menuju ke garisan penamat. 4. 3. Kembar yang mencatat masa terpantas dikira sebagai pemenang. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. 3.

Stop watch 2. Permainan akan dijalankan secara regu agar tidak terlalu sesak dan untuk mengelakkan kemalangan. 3. Penyelaras: 1. Kain ikat kaki AKTIVITI 4 BELON OH BELON Objektif : 1. Peralatan: 1.2. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Norhafiza Binti Mohd Hasan 2. Wisel 3. 2. Permarkahan: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 5. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi . Chieng Lee Ling 4. 2. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Kembar – kembar yang kalah dalam pusingan pertama akan bertanding semula untuk merebut tempat ketiga. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Kumpulan yang mencatat masa terpantas adalah pemenang.

Selepas wisel dibunyikan.) 4. 2. Suhani Binti Ramli Cara Permainan: 1. Jika belon air yang dibawa terjatuh ataupun pecah. peserta dikehendaki lari semula ke tempat asal dan mula semula. 2. 3. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Mereka akan dibahagikan kepada dua kumpulan kecil iaitu 4 daripadanya berada di tapak satu dan 3 peserta lagi di tapak dua. permainan dimulakan dengan peserta pertama dari tapak satu membawa belon air kepada peserta di tapak dua. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. Wisel . Permainan dikira tamat jika peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak satu kesemuanya telah berada di tapak dua dan peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak dua pula telah berada di tapak satu. (Cara membawa belon air ialah dengan belon air dikepit dengan kedua-dua kaki dan peserta tidak dibenarkan memegang belon air dengan tangan. 2. Kumpulan pertama berjaya menamatkan acara ini dikira sebagai pemenang. Pemainan dijalankan di kawasan lapang.6. Langkah Keselamatan: 1. Setiap kumpulan terdiri daripada tujuh orang. Permarkahan: 1. Peserta di tapak dua akan menyambut belon air itu dan membawa belon air kepada peserta di tapak satu. Khairul Anuar Bin Shahidan Penjaga Masa: Juri: 1. Peralatan: 1. Arahan: 1.

Khairul Anuar Bin Shahidan 6. Ketua kumpulan akan mencabut undi untuk menentukan lawan mereka. Belon berisi air AKTIVITI 5 TARIK TALI Objektif : 1. Suhani Binti Ramli Penjaga Masa: Juri: 1. 2. 2. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Manakala kumpulan yang kalah akan berlawan untuk menentukan kedudukan ketiga dan keempat. Perlawanan adalah secara kalah mati.2. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Cara Permainan: 1. Penyelaras: 1. Langkah Keselamatan: 1. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. Norhafiza Binti Mohd Hasan 5. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. . Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 2. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 3. Menguji daya ingatan. Permarkahan: 1. Kumpulan yang menang akan meneruskan perlawanan untuk merebut gelaran juara. 2. Setiap kumpulan akan terdiri daripada 7 orang. Chieng Lee Ling 4.

Peralatan: 1. 3. 2. Wisel Tali Kain .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful