AKTIVITI 1 CARI GETAH DALAM TEPUNG Objektif : 1. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. 2.

Membentuk Penyelaras: 1. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 2. Khairul Anuar Bin Shahidan 3. Suhani Binti Ramli 4. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 5. Noorashimah Binti Tajuddin Penjaga Masa: 1. Norhafiza Binti Mohd Hasan Juri: 1. Chieng Lee Ling Cara Permainan: 1. 2. 3. 4. Semua ahli kumpulan mesti terlibat dalam permainan ini. Setiap/semua peserta mestilah beratur di garisan permulaan dan muka mereka Selepas wisel ditiupkan, permainan dimulakan dengan peserta pertama dari Peserta tersebut mestilah meniup tepung di dalam pinggan dan mengambil pasukan yang mempunyai semangat perjuangan yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.

akan dibasahi dengan air. tapak permulaan berlari ke garisan permainan bermula. hanya satu getah dengan menggunakan mulut dan diletakkan ke dalam bekas yang disediakan. 5. Permainan diteruskan dengan peserta kedua dan seterusnya bergilir-gilir mengikut urutan sehingga wisel penamat dibunyikan iaitu selepas 10 minit. 6. Kumpulan yang berjaya mengumpul paling banyak getah akan dikira sebagai

pemenang.

Arahan: 1. Stop watch 2. Peralatan: 1. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. 2. Wisel 3. Air . Peserta mesti berhati-hati semasa aktiviti dijalankan. Langkah Keselamatan: 1. Gelang getah 6. 2. 3. Permarkahan: 1. Peserta sentiasa diawasi oleh penyelaras semasa aktiviti dijalankan dan peti kecemasan juga disediakan. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Setiap peserta yang meniup tepung hanya dibenarkan mengambil satu getah sahaja pada setiap gilirannya. Pinggan 4. Jika peserta tersebut mengambil lebih daripada satu getah ia hanya akan dikira sebagai satu. Tepung 5. 3. Aktiviti dijalankan di kawasan yang rata dan sesuai. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang.

Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Juri: 1. 2. Norhafiza Binti Mohd Hasan 4. 4. . Setiap peserta akan diberikan satu straw dan letakkan straw tersebut di mulut masingmasing. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Cara Permainan: 1. Noorashimah Binti Tajuddin 5.AKTIVITI 2 STRAW DI MULUT Objektif : 1. dan seterusnya sehingga peserta terakhir. Khairul Anuar Bin Shahidan 2. Penyelaras: 1. 2. Peserta terakhir perlu meletakkan getah tersebut di atas kertas/pinggan yang disediakan oleh fasilitator dengan menggunakan straw. Setiap ahli kumpulan akan berada dalam satu barisan dan akan dipisahkan dengan jarak tertentu. Suhani Binti Ramli 3. Ahli pertama daripada setiap kumpulan akan memulakan permainan dengan pass getah yang diberikan oleh penyelaras kepada ahli seterusnya dengan menggunakan straw di mulut. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. 3. Kemudian ahli kedua pula pass getah tersebut kepada ahli ketiga dengan cara yang sama. Chieng Lee Ling Penjaga Masa: 1.

Pastikan ada jarak tertentu di antara peserta. Stop watch 2. Gelang getah 6. 3. Langkah Keselamatan: 1. Peralatan: 1. Wisel 3. 2. Pastikan peserta terakhir meletakkan getah di atas kertas/pinggan yang disediakan. Arahan: 1. Jika terdapat dua kumpulan yang mengumpul getah paling banyak yang sama. Masa permainan adalah 10 minit. Peserta hanya boleh pass getah dengan menggunakan straw yang diberikan di mulut. 6. Kumpulan yang dapat mengumpul bilangan getah paling banyak akan dikira sebagai pemenang. 2.5. Tangan mesti diikat di belakang. bagi mengelakkan sebarang kemalangan. 2. Pastikan berhati-hati ketika pass getah. 5 mata akan dipotong sekiranya mana-mana peserta melakukan penipuan. kumpulan yang bermain dengan jujur dan mengikut segala peraturan permainan dengan betul akan dikira sebagai pemenang. supaya straw tidak kena pada mata ahli kumpulannya. [ Contoh : Gunakan tangan ketika pass getah kepada peserta lain ] 3. Tali ikat tangan . Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. di mana getah yang berada di luarnya tidak dikira dalam pengiraan. Permainan ini akan diteruskan sehingga tempoh masa tamat. Kemenangan akan diberikan kepada kumpulan yang berjaya mengumpul bilangan getah yang paling banyak. Pinggan/ kertas 5. Permarkahan: 1. Straw 4.

6. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Sekiranya ikatan kaki terurai. 3. 5. Pertandingan akan dijalankan secara kalah mati Arahan: 1. Penyelaras: 1. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan. Langkah Keselamatan: 1. Setiap kumpulan terdiri daripada 7 ahli. Khairul Anuar Bin Shahidan Cara Permainan: 1. Suhani Binti Ramli Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi Noorashimah Binti Tajuddin Chieng Lee Ling Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Norhafiza Binti Mohd Hasan Penjaga Masa: Juri: 1. 2. kembar akan tersingkir dari permainan dan di kira kalah. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Setiap kembar akan berlari menuju ke garisan penamat. . 4. 2. 2. 3. Kembar yang mencatat masa terpantas dikira sebagai pemenang. 4. 5.AKTIVITI 3 KEMBAR KU Objektif : 1. Kain diagihkan untuk mengikat kaki setiap ahli supaya menjadi kembar.

Penyelaras: 1. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Permarkahan: 1. Jumlah markah yang diberikan adalah berdasarkan standard pemarkahan yang telah di tetapkan. Kembar – kembar yang kalah dalam pusingan pertama akan bertanding semula untuk merebut tempat ketiga. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat 5. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Chieng Lee Ling 4. 2. Stop watch 2. 2. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi . Kumpulan yang mencatat masa terpantas adalah pemenang. Kain ikat kaki AKTIVITI 4 BELON OH BELON Objektif : 1. Permainan akan dijalankan secara regu agar tidak terlalu sesak dan untuk mengelakkan kemalangan. Peralatan: 1. Wisel 3. Membentuk pasukan yang mempunyai semangat juang yang tinggi untuk menentang pasukan lawan.2. Norhafiza Binti Mohd Hasan 2. 3.

Pemainan dijalankan di kawasan lapang. Peserta di tapak dua akan menyambut belon air itu dan membawa belon air kepada peserta di tapak satu. Wisel . Mereka akan dibahagikan kepada dua kumpulan kecil iaitu 4 daripadanya berada di tapak satu dan 3 peserta lagi di tapak dua.) 4. peserta dikehendaki lari semula ke tempat asal dan mula semula.6. 2. Selepas wisel dibunyikan. Permainan dikira tamat jika peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak satu kesemuanya telah berada di tapak dua dan peserta-peserta yang pada awalnya berada di tapak dua pula telah berada di tapak satu. Peralatan: 1. Jika belon air yang dibawa terjatuh ataupun pecah. Langkah Keselamatan: 1. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. Permarkahan: 1. (Cara membawa belon air ialah dengan belon air dikepit dengan kedua-dua kaki dan peserta tidak dibenarkan memegang belon air dengan tangan. permainan dimulakan dengan peserta pertama dari tapak satu membawa belon air kepada peserta di tapak dua. 3. Setiap kumpulan terdiri daripada tujuh orang. Kumpulan pertama berjaya menamatkan acara ini dikira sebagai pemenang. Suhani Binti Ramli Cara Permainan: 1. Khairul Anuar Bin Shahidan Penjaga Masa: Juri: 1. 2. 2. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Arahan: 1.

Norhafiza Binti Mohd Hasan 5. Langkah Keselamatan: 1. Ketua kumpulan akan mencabut undi untuk menentukan lawan mereka. Peserta dikehendaki memakai pakaian sukan dan kasut sukan. Khairul Anuar Bin Shahidan 6. Manakala kumpulan yang kalah akan berlawan untuk menentukan kedudukan ketiga dan keempat.2. Suhani Binti Ramli Penjaga Masa: Juri: 1. Menguji daya ingatan. Noorashimah Binti Tajuddin 3. Nor'Mazilla Binti Mohamad Pauzi 2. Penyelaras: 1. Belon berisi air AKTIVITI 5 TARIK TALI Objektif : 1. Pemainan dijalankan di kawasan lapang. Setiap kumpulan akan terdiri daripada 7 orang. Menyemai semangat berpasukan antara ahli semasa permainan dijalankan. Perlawanan adalah secara kalah mati. 2. . Kumpulan yang menang akan meneruskan perlawanan untuk merebut gelaran juara. Permarkahan: 1. Markah diberikan berdasarkan standard pemarkahan yang telah disediakan. 2. 3. Mohd Khairul Nizam Bin Hamat Cara Permainan: 1. Chieng Lee Ling 4. 2.

3. 2. Wisel Tali Kain .Peralatan: 1.