SUASANA DI KANTIN PADA WAKTU REHAT Di kantin terdapat pelbagai jenis makanan dan minuman.

Antaranya nasi lemak, mi, kuih-muih, dan minuman ringan. Setiap kali tiba sahaja waktu rehat, suasana kantin sekolah yang sunyi sepi tiba-tiba bertukar menjadi riuh-rendah. Keadaan ini tidak menghairankan kerana pada waktu itu, semua murid akan tertumpu ke kantin untuk membeli makanan. Waktu rehat selama 30 1. 卖什么? 2. 食堂在上课和下课的分别? 上课 – sunyi sepi 下课 – riuh-rendah

1. 2. 3. 4.

对此情形有什么看法? 为何呢? 休息时间多久? 学生用此时来做什么?

murid-murid juga perlu menjaga kebersihan kawasan kantin.minit digunakan sepenuhnya oleh murid-murid untuk berehat dan mengisi perut. Oleh itu. ring! Tepat( 正 ) jam ( 时 ) 10. Apabila makanan sudah 铃声响起!学生如何? 谁在食堂值日? 在食堂时,学生必须遵守的规则? 买好食物,学生在哪里吃? . Dua orang pengawas akan bertugas di kantin. Di samping itu. murid-murid perlu beratur semasa membeli makanan. ring. murid-murid terus bergegas ke kantin untuk membeli makanan yang diingini.00 ( 十 ) pagi ( 早 上 ) loceng berbunyi. Ring.

mereka akan membuang kertaskertas bungkusan ke dalam tong sampah. mereka akan duduk di kerusi. mereka akan berbual-bual. Suasana riuh-rendah akan bertukar menjadi sunyi sepi 吃食物时,他们也会做什么? 垃圾桶 到处 下课之后,情形如何? 学生会回到哪儿? . Namun begitu. terdapat segelintir murid membuang sampah di merata-rata tanpa mengendahkan peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah. Di situ.dibeli. Ada juga yang duduk di bawah pokok. Selepas makan. sambil makan.

. Muridmurid akan beredar meninggalkan kawasan kantin untuk kembali ke kelas bagi meneruskan proses pembelajaran(继续上 课).30 pagi.apabila loceng dibunyikan tepat jam 10.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful