SUASANA DI KANTIN PADA WAKTU REHAT Di kantin terdapat pelbagai jenis makanan dan minuman.

Antaranya nasi lemak, mi, kuih-muih, dan minuman ringan. Setiap kali tiba sahaja waktu rehat, suasana kantin sekolah yang sunyi sepi tiba-tiba bertukar menjadi riuh-rendah. Keadaan ini tidak menghairankan kerana pada waktu itu, semua murid akan tertumpu ke kantin untuk membeli makanan. Waktu rehat selama 30 1. 卖什么? 2. 食堂在上课和下课的分别? 上课 – sunyi sepi 下课 – riuh-rendah

1. 2. 3. 4.

对此情形有什么看法? 为何呢? 休息时间多久? 学生用此时来做什么?

Di samping itu.minit digunakan sepenuhnya oleh murid-murid untuk berehat dan mengisi perut. ring! Tepat( 正 ) jam ( 时 ) 10. Oleh itu. murid-murid juga perlu menjaga kebersihan kawasan kantin. Ring. murid-murid perlu beratur semasa membeli makanan.00 ( 十 ) pagi ( 早 上 ) loceng berbunyi. Apabila makanan sudah 铃声响起!学生如何? 谁在食堂值日? 在食堂时,学生必须遵守的规则? 买好食物,学生在哪里吃? . ring. murid-murid terus bergegas ke kantin untuk membeli makanan yang diingini. Dua orang pengawas akan bertugas di kantin.

Namun begitu. sambil makan. terdapat segelintir murid membuang sampah di merata-rata tanpa mengendahkan peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah. Selepas makan. Di situ. mereka akan duduk di kerusi. Ada juga yang duduk di bawah pokok. mereka akan membuang kertaskertas bungkusan ke dalam tong sampah. Suasana riuh-rendah akan bertukar menjadi sunyi sepi 吃食物时,他们也会做什么? 垃圾桶 到处 下课之后,情形如何? 学生会回到哪儿? . mereka akan berbual-bual.dibeli.

.apabila loceng dibunyikan tepat jam 10. Muridmurid akan beredar meninggalkan kawasan kantin untuk kembali ke kelas bagi meneruskan proses pembelajaran(继续上 课).30 pagi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful