SUASANA DI KANTIN PADA WAKTU REHAT Di kantin terdapat pelbagai jenis makanan dan minuman.

Antaranya nasi lemak, mi, kuih-muih, dan minuman ringan. Setiap kali tiba sahaja waktu rehat, suasana kantin sekolah yang sunyi sepi tiba-tiba bertukar menjadi riuh-rendah. Keadaan ini tidak menghairankan kerana pada waktu itu, semua murid akan tertumpu ke kantin untuk membeli makanan. Waktu rehat selama 30 1. 卖什么? 2. 食堂在上课和下课的分别? 上课 – sunyi sepi 下课 – riuh-rendah

1. 2. 3. 4.

对此情形有什么看法? 为何呢? 休息时间多久? 学生用此时来做什么?

Dua orang pengawas akan bertugas di kantin. Apabila makanan sudah 铃声响起!学生如何? 谁在食堂值日? 在食堂时,学生必须遵守的规则? 买好食物,学生在哪里吃? . ring.00 ( 十 ) pagi ( 早 上 ) loceng berbunyi. Ring. Di samping itu. murid-murid perlu beratur semasa membeli makanan. murid-murid terus bergegas ke kantin untuk membeli makanan yang diingini. ring! Tepat( 正 ) jam ( 时 ) 10. murid-murid juga perlu menjaga kebersihan kawasan kantin.minit digunakan sepenuhnya oleh murid-murid untuk berehat dan mengisi perut. Oleh itu.

mereka akan duduk di kerusi. terdapat segelintir murid membuang sampah di merata-rata tanpa mengendahkan peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah. Di situ. Namun begitu. mereka akan membuang kertaskertas bungkusan ke dalam tong sampah. mereka akan berbual-bual. Suasana riuh-rendah akan bertukar menjadi sunyi sepi 吃食物时,他们也会做什么? 垃圾桶 到处 下课之后,情形如何? 学生会回到哪儿? . sambil makan. Selepas makan. Ada juga yang duduk di bawah pokok.dibeli.

30 pagi. Muridmurid akan beredar meninggalkan kawasan kantin untuk kembali ke kelas bagi meneruskan proses pembelajaran(继续上 课). .apabila loceng dibunyikan tepat jam 10.