P. 1
SUASANA DI KANTIN PADA WAKTU REHAT

SUASANA DI KANTIN PADA WAKTU REHAT

2.0

|Views: 6,626|Likes:
Published by WongBing

More info:

Published by: WongBing on Mar 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/09/2015

pdf

text

original

SUASANA DI KANTIN PADA WAKTU REHAT Di kantin terdapat pelbagai jenis makanan dan minuman.

Antaranya nasi lemak, mi, kuih-muih, dan minuman ringan. Setiap kali tiba sahaja waktu rehat, suasana kantin sekolah yang sunyi sepi tiba-tiba bertukar menjadi riuh-rendah. Keadaan ini tidak menghairankan kerana pada waktu itu, semua murid akan tertumpu ke kantin untuk membeli makanan. Waktu rehat selama 30 1. 卖什么? 2. 食堂在上课和下课的分别? 上课 – sunyi sepi 下课 – riuh-rendah

1. 2. 3. 4.

对此情形有什么看法? 为何呢? 休息时间多久? 学生用此时来做什么?

ring.00 ( 十 ) pagi ( 早 上 ) loceng berbunyi. Apabila makanan sudah 铃声响起!学生如何? 谁在食堂值日? 在食堂时,学生必须遵守的规则? 买好食物,学生在哪里吃? . murid-murid terus bergegas ke kantin untuk membeli makanan yang diingini. ring! Tepat( 正 ) jam ( 时 ) 10. murid-murid juga perlu menjaga kebersihan kawasan kantin. murid-murid perlu beratur semasa membeli makanan. Oleh itu. Di samping itu.minit digunakan sepenuhnya oleh murid-murid untuk berehat dan mengisi perut. Dua orang pengawas akan bertugas di kantin. Ring.

sambil makan. Selepas makan. mereka akan duduk di kerusi. Suasana riuh-rendah akan bertukar menjadi sunyi sepi 吃食物时,他们也会做什么? 垃圾桶 到处 下课之后,情形如何? 学生会回到哪儿? . Ada juga yang duduk di bawah pokok.dibeli. terdapat segelintir murid membuang sampah di merata-rata tanpa mengendahkan peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah. mereka akan membuang kertaskertas bungkusan ke dalam tong sampah. Di situ. mereka akan berbual-bual. Namun begitu.

Muridmurid akan beredar meninggalkan kawasan kantin untuk kembali ke kelas bagi meneruskan proses pembelajaran(继续上 课). .apabila loceng dibunyikan tepat jam 10.30 pagi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->