Keluarga Bahagia (remaja & keluarga

)
DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat, keluarga bermaksud sesi rumah tangga yang terdiri daripada suami dan isteri atau berserta anak-anak. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat, bahagia bermaksud suasana senang dan aman, aman damai serta gembira. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat , remaja bermaksud insan yang sudah cukup umur utk berkahwin. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA/DASAR ~ Menurut mantan Menteri Pelajaran , Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, remaja harus belajar meguruskan masanya dengan baik kerana masa itu ibarat emas. ~ Pendidikan sekular secara formal juga perlu diberikan kepada remaja agar dapat melalui perkembangan rohani, jasmani, emosi dan intelek secara seimbang, iaitu seperti yang diinpirasikan oleh Falsafah Pendidikan Negara. ~ Menurut pakar motivasi, Dr. Fadhillah Kamsah sendiri menegaskan semakin banyak masa anak-anak melihat ibu bapa sebanyak itu pulalah timbulnya kasih sayang antara mereka. PERANGKAAN ~ Dasar Keluarga Negara(DKN) bakal digubal di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) dalam usaha memperkukuhkan institusi kekeluargaan. ~ Terdapat 20% kes anak-anak lari dari rumah berpunca daripada rumah yang tidak mempunyai kemudahan asas dan sempit. PUISI ~ Kalau tuan merendam telur, Jangan terlupa telur yang masin; Kalau tuan sudah masyhur, Jangan lupa keluarga yang miskin. ~ Semai benih dipinggir kali, Kelak tumbuh pohon kelapa, Ingat pesan bijak bistari, Jangan abaikan jasa ibu bapa.

PERIBAHASA ~ Bak kata pisang masak separak yang membawa maksud keluarga yang senang dan berbahagia hidupnya. ~ Bak kata padi setangkai bernas semuanya yang membawa maksud keluarga yang hidupnya beruntung dan berbahagia ~ Ibu bapa merupakan pihak yang memberikan didikan paling awal kepada anak-anak. Bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya. ~ Misalnya, banyak ibu bapa yang tidak memberi kasih sayang yang seimbang dalam kalangan anak mereka. Ada pula yang berlebihan seperti menatang minyak yang penuh dan ada juga ibu bapa tidak mengambil berat langsung. KATA ISLAM / INDAH ~ Program Hari Keluarga sebenarnya bertujuan untuk mengeratkan silaturrahim antara ibu bapa dan anak-anak. ~ Hadis ³ hormatilah kedua-dua ibu bapamu, merendah diri ketika di hadapan mereka serta berlemah lembutlah apabila bertutur dengan mereka.´ ~ Sepertimana, kata-kata Flower A. Newhouse, kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. Oleh itu, sebagai remaja yang berwawasan , kita perlu bersemangat dan berkeyakinan dalam mencapai matlamat hidup. ~ Dalam agama Islam jika seseorang anak itu mengeluarkan perkataan ³ah´ sekalipun kepada ibu bapanya, dia akan mendapat dosa apalagi jika anak-anak melawan ibu bapa. ~ Apabila kasih sayang dicurahkan justeru hubungan antara anak dengan orang tua bertambah intim. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Bak kata Saidina Umar Al-Khattab, didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau. ~ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, ³ Didiklah anak-anakmu dalam dunia mereka sendiri.´ Berdasarkan maksud hadis tersebut, maka jelaslah kepada mereka bahawa anakanak hendaklah dididik agar mengenal masyarakat dan persekitaran.

~ Tokoh agung falsafah, iaitu Plato pernah menyatakan bahawa ³kemajuan sesebuah tanah air bukan terletak pada kesuburan tanah tanihnya, tetapi terletak pada jiwa bangsa yang merdeka´. STRUKTUR AYAT ~ Apakah peranan ibu bapa dalam mengeratkan hubungan kekeluargaan? ~ Adakah ini didikan yang patut diberikan oleh ibu bapa terhadap anak mereka? CONTOH ~ Keluarga bahagia akan melahirkan anggota keluarga yang taat-mentaati, menghormati ibu bapa, dan sesama Anggota keluarga seterusnya akan menjadikan keluarga itu harmoni. ~ Ibu bapa harus memberi layanan secara bersopan , lemah lembut, berkasih sayang dan sebagainya terhadap anak-anak mereka.

Meluaskan perkhimatan keluar kawasan utama penanaman padi. Datuk Seri Abdullah Bin Hj. ~ Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. BERNAS a. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Pada tahun 2005 yang lalu. Peladang Koperasi a. pertanian bermaksud hal-hal bertani. AGENSI A. . sektor pertanian merupakan salah satu sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia kerana ia merupakan pembekal makanan dan sumber bahan mentah kepada penduduk dunia. ~ Akta Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara akan dibentangkan tidak lama lagi. b. Datuk Hamzah Zainudin kepada pemberita selepas merasmikan kempen keselamatan penggunaan racun makhluk perosak dan penyampaian surat serah guna sistem fertigasi di Pusat Latihan LTN. kumpul hasil. Dato¶ Mohd Hashim Bin Abdullah berkata. Mengajar petani menggunakan peralatan jentera moden. Membeli baja dengan harga yang lebih murah. bercucuk tanam. Y. b.Pertanian DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. perusahaan.Bhg." kata Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi. mantan Perdana Menteri Malaysia . ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. Badawi telah mengumumkan bahawa sektor pertanian akan menjadi sektor yang akan dimajukan dalam Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK9). agronomi bermaksud sains pertanian atau cabang ilmu pertanian yg berkaitan dgn pengelolaan tanah utk menghasilkan tanaman. menguruskan subsidi baja kimia dan racun serangga. c. Menjamin harga minimum dan bantu petani B. Menyediakan kredit.

baja kimia dan racun serangga. agar kita merasa tidak sepenuhmya sia-sia ~ POTRET KERJA PETANI keringat petani memenuhi lahan nan subur rumput hijau menjadi saksi kerja mereka pada bukit itu hidupnya bergantung kulit legam petani makin akrab . merasa bahagia. Mereka tidak pernah bisa menguraikan hakikat kata-kata mutiara. kelapa kering dan sebagainya. Paginya jalak berkicau dan daun jambu bersemi: mereka tidak mengenal gurindam dan peribahasa. DAN POHON JAMBU Hujan turun semalaman. tapi menghayati adat kita yang purba tahu kapan harus berbuat sesuatu agar kita. PERANGKAAN ~ Penyelidikan benih dan baka yang bermutu tinggi. PUISI ~ HUTAN. MR53 dan MR77.C. manusia. Jabatan Pertanian Mengajar petani menggunakan jentera. cepat masak dan hasil tinggi seperti MR52. D. MARDI Menghasilkan benih padi yang tahan kemarau. Bank Pertanian Menyediakan bantuan kewangan F. getah. nanas. JALAK. ~ Hampir 1/4 daripada pertukaran wang asing datangnya daripada hasil pertanian. E.Misalnya pihak MARDI telah berjaya mencipta beras MR185 yang tahan serangan penyakit dan dapat mengeluarkan hasil 7 sehektar menjelang tahun 2010 di Sabak Benam. seperti ekspot kelapa sawit. tapi tahu kapan harus berbuat sesuatu. lada hitam. FAMA Menyediakan pusat menjemur dan kilang untuk memproses padi.

mengembalikan semula kepentingan bidang pertanian di negara kita. daripada tidak baik ada. ~Hasil Daripada Tanaman ‡Sealak-alak beras akan penyaram ‡Seperti bertih direndang ‡ Kurang-kurang bubur. ‡ Daripada cempedak baik nangka. bebas daripada bencana alam atau keadaan huru-hara yang boleh memusnahkan sebarang kegiatan ekonomi. ‡ Baik membawa resmi padi.dengan sengatan mentari siang itu peluh beningnya menyatu dalam doa bahwa sawah ladang mesti diolah dengan penuh arif PERIBAHASA ~ Kita juga wajar menjadikan kejayaan negara-negara maju khususnya Jepun yang telah berjaya menguasai sektor perindustrian tetapi dalam masa yang sama terus membangunkan bidang pertanian untuk kesejahteraan hidup rakyatnya. ~Tanaman ‡ Ada padi semua kerja jadi. Hamzah berkata kementeriannya telah meluluskan peruntukan sebanyak RM5 juta bagi membantu 1. negara kita Malaysia mempunyai tanah-tanih yang subur. ‡ Kecil-kecil cabai rawit. yang baik jadikan teladan. KATA ISLAM / INDAH ~ Mengenai projek fertigasi. ~ Kesimpulannya.500 petani mengusahakan pelbagai tanaman termasuk cili sepanjang tahun ini. ‡ Seperti pipit menelan jagung. COGAN KATA / KATA HIKMAT . lebih-lebih sudu. Jika kelebihan ini tidak dimanfaatkan. Bak kata peribahasa Melayu. keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu pada permulaan awal alaf baharu ini. pagar makan padi ‡ Berjagung-jagung dahulu sementara padi masak. yang buruk jadikan sempadan. bermakna kita telah mensiasiakan anugerah Allah ke atas bumi kita. makin berisi makin tunduk. ~ Dalam masa yang sama. saya berpendapat bahawa sektor pertanian mempunyai asas yang kukuh dan potensi yang baik serta prospek yang cerah untuk dimajukan. ada beras semua kerja deras. ~ Walau bagaimanapun. ‡ Harapkan pagar.

~ Apakah masalah yang dihadapi oleh sektor pertanian kini ialah saiz ladang yang berskala kecil dan tidak ekonomik? ~ Apakah faktor lain yang mempengaruhi daya pengeluaran yang rendah dan kos purata yang tinggi di sub-sektor pekebun kecil? CONTOH ~ Di negara kita. teh. tembakau dan lada hitam. ~ Hujan tahunan melebihi 2500mm setahun dan suhu yang tinggi sepanjang tahun sesuai untuk tanaman seperti getah. perladangan seperti getah. sawit. tidak melaksanakan pembaik pulih tanah dan mengamalkan adat dan budaya tradisi yang tidak mendorong ke arah memperoleh daya pengeluaran yang tinggi. . kopi. semangat dan kesungguhan yang kuat. tidak menggunakan baja dan bahan kimia secara optimum dan betul. terdapat sawah padi. kebun-kebun sayur dan bunga bungaan serta dusun buah-buahan. kebanyakan petani tidak mengguna baka benih atau klon yang berdaya pengeluaran tinggi yang terkini. koko. koko. Azrul Zulkifly. kelapa nanas. kelapa sawit. STRUKTUR AYAT ~ Disebabkan kekurangan pengetahuan tentang teknologi moden.~ Pengurus Kanan Bahagian Francaisi Perladangannya. berkata syarat utama yang diperlukan untuk menyertai program itu ialah memiliki modal.

cecair atau dalam bentuk gas atau wap yang dilepaskan. PERANGKAAN . televisyen. dikeluarkan atau diletakkan dalam alam sekeliling yang akan menyebabkan pencemaran (Laws of Malaysia 1998). kursus dan seminar. ~ Menurut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 pula. ~Berdasarkan Surah Ar Rumayat 41. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Program pendidikan ini juga boleh dijalankan oleh JAS dan lain-lain agensi kerajaan serta badan bukan kerajaan ditujukan kepada setiap peringkat masyarakat iaitu pentadbir. ~ Dodds (1997) mengatakan sampah berasal dari aktiviti manusia. mengotorkan. antaranya ialah dengan berusaha memberi pendidikan yang mana boleh dilakukan melalui sebaran am seperti surat khabar. pengotoran. berlakulah kerosakan (bencana) di daratan dan di lautan oleh sebab usaha manusia sendiri sehingga Allah menimpakan pada mereka sebahagian azab daripada perbuatan mereka itu agar mereka kembali ke jalan yang benar (bertaubat). ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. penerbitan Bahagian Alam Sekitar. ~ Bahagian Alam Sekitar memainkan peranannya sebagai kuasa perimbangan. air dan sebagainya. pencemaran membawa maksud perbuatan mencemarkan. atau semua bahan samaada dalam bentuk pepejal. orang ramai dan juga kanak-kanak sekolah. µSekitar¶ dan penubuhan Unit Maklumat dan Pendidikan Bahagian Alam Sekitar. sebaran radio. sampah ditakrifkan sebagai suatu bahan buangan. kebersihan bermaksud perihal bersih dari segi udara. termasuk semua bahan yang telah ditetapkan sebagai bahan buangan terjadual.Pencemaran DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat.

negara telah dilanda fenomena El.Nino yang membawa cuaca kering dan panas berpanjangan. PERIBAHASA ~ Sebagai contoh. Daun-daun menghijau alangkah segar kemilau danau disinar mentari kali tenang betapa lembut mengalir ke muara kedamaian melingkar rimba lalu tumpah kasih nan jernih erat bertaut cinta kasih. KATA ISLAM / INDAH . Keadaan ini dikatakan ³ sambil menyelam minum air. PUISI ~ Sayup-sayup undan tua berlagu hiba terbang beriring di rembang petang renik-renik mengirai bulu carik melayang satu-satu berbaur debu lesu berapungan di air lalu. Malam hiba dadanya ungu luka pungguk tersedu pilu di atas batu bulan tiada lagi mendandan wajah bintang malam pudar sinarnya. dimana pada tahun 1997. kebersihan alam sekitar boleh dijaga melalui kempen kesedaran sivik supaya rakyat dapat menjaga alam sekitar sejak kecil kerana ³ melentur buluh biarlah dari rebungnya´ . ~ Di samping itu. bahan buangan boleh diproses menjadi baja nutrien bagi menghindarkan pembaziran dan surat khabar boleh dijadikan sebagai tisu. ~ Selain daripada itu. keadaan cuaca juga memburukkan lagi keadaan.~ Kami mendapati sungai itu tercemar dari hulu menuju ke muara yang panjangnya lebuh kurang 8 kilometer.

. Firman Allah S. salah satu penyumbang utama dalam pencemaran alam di negara ini adalah sektor pembalakan yang begitu meluas dan intensif di Sabah. STRUKTUR AYAT ~ Apakah peranan kita sebagai masyarakat untuk menangani masalah ini? ~ Jika kita lihat pada hari ini. Singapura. kita acapkali tersentak oleh permasalahan pencemaran alam sekitar yang beronal yang dicetuskan oleh rakyat kita sendiri.~ Selain itu. ~ Dalam zaman yang serba canggih ini. Kota Belud dan Kudat.:(Surah Ar-Ftum: Ayat 41) Maksudnya: Telah berlaku pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang dilakukan oleh tangan-tangan manusia.W.W. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Di dalam Al-Quran. Brunai dan Filipina juga tercemar dengan teruk.T. ~ Namun di sebalik itu. Antara daerah yang mengalami masalah ini di Sabah ialah daerah Kota Merudu. Allah S. menyatakan bahawa kemusnahan yang berlaku di atas muka bumi ini adalah berpunca daripada tangan manusia sendiri. berapa kilang yang telah dibina oleh kerajaan yang mematuhi piawaian kebersihan yang telah ditetapkan? CONTOH ~ Jumlah hujan menurun dan negara mengalami masalah bekalan air dan penurunan tekanan air.T. wujudnya masalah jerebu ini adalah ekoran daripada proses urbanisasi yang telah menggalakkan perkembangan sesebuah bandar dan wujudnya lokasi-lokasi perindustrian yang menyediakan peluang pekerjaan. ~ Pembakaran ini bukan sahaja menimbulkan masalah kepada negara kita malah negaranegara lain yang berdekatan seperti Thailand. Sarawak dan Pahang.

~Dasar Pelancongan Negara Menjadikan industri pelancongan Negara sebagai satu sektor utama. pelancongan bermaksud perihal melancong atau perihal orang melancong dan perkhidmatan yang berkaitan dengannya.suatu kajian manusia yang bertentangan dengan habitat semula jadi mereka serta penglibatan industri yangbertindak balas pada keperluan mereka. pelancongan eko. berdaya maju dan berkualiti dalam member sumbangan kepada pembangunan negara. Ng Yen Yen berkata. ³homestay´ . lestari. Menteri Kebudayaan dan Pelancongan mengatakan bahawa fungsi dan tanggungjawab memajukan industri pelancongan negara tidak terletak pada bahu kementeriannya sahaja.iaitu daripada sudut sosiobudaya. jafari (1977) mendefinisikan pelancongan sebagai. pantai dan pulau yang indah atau pusat beli belah yang moden segalanya boleh didapati di sini. fauna. YB Dato¶ Sri Dr. sungai dan sebagainya. ~ Datuk Abdul Kadir Sheikh Fadzil. destinasi pelancongan yang menarik. kementeriannya sewajarnya memainkan peranan yang lebih besar dan penting dalam memastikan para pelancong pulang dengan `cerita-cerita' yang menarik dan menggembirakan dari Malaysia. Negara kita yang kaya dengan masyarakat majmuk.PELANCONGAN DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. ekonomi dan persekitaran. Pada awalnya. pantai. ekopelancongan bermaksud pelancongan yang berasaskan sumber dan pemeliharaan alam semula jadi . ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. . makanan yang menyelerakan. ~ Perkataan tourism datang daripada perkataan latin iaitu tornare dan juga greek iaitu tornos yang membawa maksud pergerakan dalam suatu bulatan. dan juga kesan ke atas diri mereka dan industri . TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Menteri Pelancongan Malaysia. tasik. seperti flora. Namun. warisan sejarah.

kerajaan telah menggiatkan usaha menggalakkan kemasukan pelancong asing ke negara kita. pelancongan perubatan dan sebagainya. .2 juta orang pelancong (termasuk pelancong domestik) berkunjung ke Malaysia yang menghasilkan pendapatan RM20 bilion. kawasan persinggahan dan kawasan destinasi yang terpilih. elemen kawasan iaitu kawasan asal. PERANGKAAN ~ Pada tahun 2000. elemen ekonomi iaitu industri pelancongan dan elemen dinamik iaitu terdiri daripada individu yang mengembara bagi tujuan berehat jauh dari tempat asal mereka selama lebih kurang satu hari. sekurangkurangnya ia memberi pengertian yang jelas berkenaan pelancongan dan elemen-elemen yang terlibat dalam industri pelancongan secara khususnya. ~ Leiper (1981) menjelaskan pelancongan sebagai. PUISI ~ dikandung tanah Budi baik membawa faedah. ~ Sejak tahun 1997 lagi. pelancongan pendidikan. termasuk RM17 bilion daripada pertukaran asing. ~ Angka tersebut melebihi jangkaan 6. elemen manusia iaitu pelancong. seramai 10.4 juta pelancong yang diramalkan akan datang ke Malaysia. Persatuan Pengembaraan Asia Pasifik (PATA) yang mempunyai pengaruh besar dalam industri pelancongan di rantau ini telah mengadakan persidangan tahunannya di sini. Begitu juga dengan Pesta Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Antarabangsa Malaysia (MATTA) 2001 telah dianjurkan di sini. ³tak kenal maka tak cinta´.´ Walaupun definisi ini agak mendalam. ³Suatu sistem terbuka yang mempunyai hubungan dengan persekitaran yang luas. Pemandu teksi berhemah amanah Kekalkan imej Malaysia indah PERIBAHASA ~ Konsep pelancongan perlu diperluaskan dengan memperkenalkan pelbagai jenis pelancongan seperti ³ekopelancongan´.~ Pelbagai kegiatan dalam usaha mencari jalan memajukan industri pelancongan di negara ini dijalankan. pelancongan alam sekitar. Hal ini sesuai dengan pepatah Melayu. Forum Pelancongan Majlis Ekonomi Asia Pasifik (APEC) Kedua turut diadakan.

manakan dapat sagunya´. iaitu Malaysia? ~ Bagaimanakah hasrat untuk melihat sektor pelancongan di negara kita merentasi benua dan dunia menjadi nyata? CONTOH . lebih baik di negeri sendiri. apa kebaikan yang diperoleh oleh Negara dalam usaha mempromosikan Negara yang kita cintai. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Tak kenal maka tak cinta ~ Warisan budaya bangsa Malaysia ~ Hujan emas di negeri orang. ~ Hilang budaya. ~ Keamanan Malaysia yang bebas daripada sebarang bentuk keganasan dan ancaman yang menggamit pelancong berkunjung ke sini. Dengan kemajuan sektor ini. bagaimanakah hasrat untuk melihat sektor pelancongan di negara kita merentasi benua dan dunia menjadi nyata? KATA ISLAM / INDAH ~ Kempen pelancongan di Malaysia perlulah dipergiat. ~ Tuntasnya. kerajaan dapat membangunkan pelbagai bidang maslahat lain.~ Rakyat perlulah menunjukkan nilai sopan santun dan lembut bahasa kerana ³bahasa menunjukkan bangsa´. ~ Kerajaan juga mengisytiharkan tahun 2007 sebagai Tahun Melawat Malaysia yang bertujuan menjadikan sektor pelancongan sebagai ³tiang seri´ kepada perkembangan ekonomi negara. jika usaha yang dilakukan amat kurang dan terbatas. ³jika tidak dipecahkan ruyung. lenyaplah sesuatu bangsa STRUKTUR AYAT ~ Persoalannya. hujan batu di negeri sendiri.

~ Malaysia mempunyai rangkaian pulau yang cantik dan dikelilingi lautan yang terpelihara daripada pencemaran. Maldives. Pulau Tioman.~ Pelajar dari Jepun. Eropah sering datang ke Malaysia untuk mempelajari budaya masyarakat Malaysia. Pulau Perhentian. Pulau Langkawi dan sebagainya. antaranya ialah Pulau Redang. .

PERANGKAAN ~ Panjang papan congkak tujuh lubang biasanya sekitar 80 cm dan lebanya 18 cm.PERMAINAN TRADISIONAL DEFINISI ~ Apakah definisi permainan tradisional? Sebenarnya menurut Kamus Dewan. PUISI ~ Sayang serindit punai di Jawa. ~ Lembaga Penggalak Pelancongan termasuk pihak pengurusan hotel disaran mengedarkan brosur dan buku panduan tentang permainan tradisional kepada para pelancong yang menginap di hotel berkenaan . 8 atau 9. Permainan anak permaisuri. ~ Gelanggangnya adalah sebuah papan congkak yang mengandungi sekampong 5. Pangkal juga menahan diri. ~ Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) telah menggunakan permainan wau sebagai logo korporat syarikat berkenaan . ~ Kempen Cintai Permainan Tradisional perlu dijalankan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara secara besar-besaran dengan kerjasama pihak media massa. . iaitu surat khabar dan pihak televisyen. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Kementerian Kebudayaan . terutamanya media cetak dan media elektronik. rumah anak serta 1 rumah ibu. 7. permainan tradisional merujuk permainan budaya yang sudah diamalkan oleh sesuatu masyarakat itu untuk satu tempoh yang tertentu seperti dalam kes masyarakat kita permainan gasing. Pelepah jatuh pucuk ketawa. Kesenian dan Warisan mengadakan kempen dan promosi melalui media cetak dan media elektronik . wau dan dam menjadi permainan tradisional.

lazimnya mereka akan berminat dan turut bermain dengan seronoknya terhadap permainan tradisional. setelah diperkenalkan kepada pelancong. seperti peribahasa. ~ Pada era pascamodenisasi ini. hotel.PERIBAHASA ~ Pelbagai langkah telah dilakukan bagi mengembalikan kegemilangan permainan tradisional agar tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas . rakyat kita telah menikmati pelbagai kemajuan dan pembangunan fizikal yang pesat. apakah kebudayaan yang dapat memperlihatkan maruah bangsa kita? Ingatlah peribahasa. ³Tak kenal maka tak cinta³. tetapi segala warisan yang baik dan sejati perlu diperkukuh supaya bangsa kita tidak digelar sebagai etnik yang tidak berakar umbi dan sentiasa terhanyut oleh arus globalisasi. ~ Walaupun zaman beredar. ³sesal dahulu pendapatan.´ ~ Seperti peribahasa. permainan tradisional dapat mengukuhkan hubungan masyarakat kita yang berbilang bangsa dan sentiasa sibuk mengejar kekayaan duniawi. . ~ Jika permainan tradisional kita telah lenyap di bumi kita. ~ Rentetan daripada itu.gasing dan congkak yang popular suatu ketika dahulu kini semakin dipinggirkan dalam arus perdana. ³di mana batang terguling. kita perlu mencari pendekatan yang efisien untuk membangkit permainan tradisional di negara kita semula.hotel lima bintang dan pusat peranginan yang terkemuka di negara kita patut menyediakan tapak dan alat permainan tradisional kepada pelancong asing kita. seperti peribahasa. ³serampang dua mata.´ KATA ISLAM / INDAH ~ Permainan tradisional seperti wau . ~ Hal ini bukan sahaja dapat memangkinkan industri pelancongan tetapi juga memperkenalkan kebudayaan kita kepada bangsa lain. di situ cendawan tumbuh. sesal kemudian tidak berguna.´ ~ Sebelum nasi menjadi bubur. ~ Lebih-lebih lagi.

boling. hoki.beberapa jenis permainan.dan sebagainya mungkin asing bagi sesetengah orang.seperti congkak.terutama permainan bola sepak.skuasy. ~ Pada hari ini. badminton.gasing.BAHASA INGGERIS ~ Tambahan pula.batu seremban. permainan tradisional juga merupakan satu daya tarikan yang signifikan dalam industri pelancongan. ~ Permainan tradisional. dan sebagainya begitu popular dalam kalangan masyarakat negara ini. wau. gasing dan sebagainya.terutamanya orang muda.wau. apakah kebudayaan yang dapat memperlihatkan maruah bangsa kita? ~ Adakah kita sanggup membiarkan khazanah kebudayaan kita ditelan dalam pengedaran zaman dan lenyap dalam bumi kita? CONTOH ~ Salah satu khazanah kebudayaan kita yang semakin luntur dalam gaya hidup yang moden ini ialah permainan tradisional kita yang terdiri daripada congkak. STRUKTUR AYAT ~ Jika permainan tradisional kita telah lenyap di bumi kita. .

~ Langkah Kementerian Pelajaran mewajibkan semua pelajar mempelajari mata pelajaran Sejarah merupakan satu daripada langkah yang bijak. ~ Berdasarkan mata pelajaran Pendidikan Moral. iaitu perjuangan orang Melayu menentang Malayan Union pada tahun 1946 dan gabungan tiga buah parti berbilang kaum. . UMNO. dan Abdul Rahman Limbong dapat menjadi inspirasi dan idola para remaja. Mat Kilau. MCA dan MIC.PATRIOTISME DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR/ JABATAN ~ Jabatan Penyiaran atau stesen televisyen juga perlu mengadakan forum tentang semangat patriotik dengan menjemput tokoh-tokoh akademik daripada pelbagai bangsa dan juga tokoh masyarakat yang memperjuangkan semangat kebangsaan suatu masa dahulu. PERANGKAAN ~ Keadaan ini dapat dilihat melalui dua peristiwa penting. ~ Tokoh-tokoh seperti Tunku Abdul Rahman. cinta akan negara bermaksud perasaan sayang dan bangga kepada negara serta meletakkan kepentingan negara melebihi kepentingan diri. Tok Janggut. ~ Laungan ³Merdeka´ sebanyak tujuh kali daripada Tunku Abdul Rahman disambut dengan sorakan gembira oleh seluruh rakyat. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. negara bermaksud sesuatu kawasan yang didiami oleh masyarakat. patriotisme bermaksud perasaan cinta yang kuat terhadap tanah air.

sedangkan negara kita pernah dijajah selama 446 tahun. Rakyat hidup bersatu dan maju. bercerai kita roboh¶. ¶bersatu kita teguh. prakarsa yang pragmatik perlu diambil demi memastikan api semangat patriotik dalam kalangan remaja tidak terpadam dan lenyap begitu sahaja sebelum nasi menjadi bubur. ~ Tanggal 31 Ogos 1957. ~ Aku anak merdeka Bangkit dari persada luka Berdiri megah di pentas wira Inginku tebus maruah bangsa Aku anak merdeka Terjaga dari ranjang kecewa Berpaksi gagah di panggung perkasa Ingin ku bela nasib bangsa PERIBAHASA ~ Maka. PUISI / LIRIK LAGU ~ Negaraku Tanah tumpahnya darahku. negara kita secara rasmi merdeka daripada penjajah. . ~ Isu yang mencetuskan polemik dalam kalangan media massa saban hari ini pantas meniti dari bibir ke bibir. ~ Nafas jihadmu tetap panas sewaktu tanah milikmu dicakar durjana namun kau masih sempat mengikir mata akal Sebilah belati peluru tetap kau asah bangkit dengan semangat mata batin selamanya. bak kata pepatah.~ Semua rakyat harus menyedari bahawa kemerdekaan yang kita kecapi baru meniti usia 52 tahun. ~ Hal ini dapat memupuk perpaduan yang merupakan elemen penting dalam semangat patriotik.

janganlah kita alpa dan leka kerana masyarakat yang tidak mempunyai semangat patriotik mudah terpengaruh oleh hasutan dan berpecah belah. ´Negara Kita Tanggungjawab Kita´ tema hari kemerdekaan akan direalisasikan oleh warga yang patriotik. kewarganegaraan dan demonikrasi. ~ Maka. ~ Semangat tokoh-tokoh tersebut berjuang bermati-matian demi mempertahankan tanah tumpah darah mereka perlulah mengalir dalam darah para remaja dan ¶tak lapuk dek hujan. pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah. apakah langkah-langkah yang wajar dilaksanakan untuk memupuk semangat patriotic dalam kalangan remaja? ~ Mengapakah generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik? CONTOH ~ Misalnya.~ Perkara ini membolehkan semangat patriotik sebati dalam diri pelajar seperti kata peribahasa Melayu. pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah. STRUKTUR AYAT ~ Persoalannya. ~ Pendek kata. lingua franca. KATA ISLAM / INDAH ~ Walau bagaimanapun. prakarsa yang pragmatik perlu diambil demi memastikan api semangat patriotik dalam kalangan remaja tidak terpadam dan lenyap begitu sahaja sebelum nasi menjadi bubur. tak lekang dek panas¶ agar tidak menjadi lipatan sejarah semata-mata. pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi. pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara. integrasi. . COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Keupayaan membina negara bangsa bergantung pada perkongsian nilai dan semangat patriotisme. biarlah dari rebungnya´. ³Kalau hendak melentur buluh.

sebaran radio. penerbitan Bahagian Alam Sekitar.~ Pelaksanaan aktiviti kokurikulum melalui unit beruniform. 1974 Akta Kilang dan Jentera.Bhg. 1967 ~ Malaysia telah melancarkan "Inisiatif Penghijauan Dunia" pada 27 April 1992 di Persidangan Ketua-ketua Menteri Negara Membangun Mengenai Alam Sekitar dan Pembangunan di Kuala Lumpur. Dato¶ Hajah Rosnani Ibarahim dengan sukacitanya merasmikam Pelancaran Minggu Alam Sekitar Malaysia Peringkat Kebangsaan Tahun 2010. Alam Selitar DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. Pandu Puteri dan sebagainya haruslah menyelitkan program-program atau kegiatan yang mampu memupuk semangat patriotik dalam kalangan remaja. seperti Kadet Polis. Y. µSekitar¶ dan penubuhan Unit Maklumat dan Pendidikan Bahagian Alam Sekitar. Pengakap. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. antaranya ialah dengan berusaha memberi pendidikan yang mana boleh dilakukan melalui sebaran am seperti surat khabar. ~ Kerajaan Malaysia telah menggubal undang-undang berikut untuk melindungi alam sekitar dan menangani masalah pencemaran alam sekitar. ~ Ketua Pengarah Alam Sekitar Malaysia. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Kerajaan melalui beberapa agensi seperti Jabatan Alam Sekitar dan Renjer Hutan telah berusaha sedaya mungkin untuk menanam pokok semula. kursus dan seminar. Dokumen ini merangkumi program bertindak untuk pemeliharaan alam sekitar. 1974 Akta Racun Makhluk Perosak. y y y Akta Kualiti Alam Sekeliling. alam sekitar bermaksud keadaan alam sekeliling. televisyen. ~ Bahagian Alam Sekitar memainkan peranannya sebagai kuasa perimbangan. . semula jadi bermaksud sesuatu yang bukan buatan manusia.

apalah gunanya kematangan fikiran. perayaan yang akhirnya membinasakan.. apalah gunanya kematangan fikiran." PERIBAHASA ~ Usaha-usaha mewujudkan kawasan persekitaran yang bersih harus dilakukan oleh masyarakat yang sememangnya perlu hidup sandar-menyandar bagai aur dengan tebing. melebihi seratus hutan telah ditebang demi membangunan negara di seluruh dunia. . perayaan yang akhirnya membinasakan. jika di jiwa kita masih lagi mentah dan muda.." PUISI / LIRIK LAGU ~RINDUKU PADA HUTAN rinduku pada hutan menghirup udaranya memandang rimbunnya hijau daunnya sepinya rinduku pada hutan menginjak rumputnya embunnya rinduku pada hutan mendengar kicau burungnya teriakan sang kera auman harimau kegesitan kijang atau ular yang melata rinduku pada hutan rindunya kehidupan ~ Sikap manusia kini tidak ubah seperti lirik dalam lagu Zainal Abidin: "Dewasa ini kita sering merayakan. ~ Alam sekitar yang terpelihara sentiasa menjadi buah mulut pelancong yang pernah berkunjung le sini lalu menghebahkannya kepada rakan-rakan mereka.. ~ Sikap manusia kini tidak ubah seperti lirik dalam lagu Zainal Abidin: "Dewasa ini kita sering merayakan.. ~ Di samping itu.PERANGKAAN ~ Dalam mendepani arus era modenisasi dan globalisasi. jika di jiwa kita masih lagi mentah dan muda. kebersihan alam sekitar boleh dijaga melalui kempen kesedaran sivik supaya rakyat dapat menjaga alam sekitar se ak kecil kerana ³ melentur buluh biarlah dari rebungnya´ .

. ~ Sebaliknya.W. sikap manusia yang rakus mengejar pembangunan tanpa memikirkan kesan terhadap alam sekitar menyebabkan banyak sungai di negara ini tercemar. taun.T. Rakyat Sihat´. demam dan sesak nafas. udara yang tercemar akan menyebabkan pelbagai jenis penyakit yang berbahaya seperti batuk. ~ Malangnya. ini adalah untuk memudahkan manusia menjalani kehidupan dengan baik dan sempurna. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Alam yang dijadikan oleh Allah S. ~ Pelbagai cara perlu dilakukan bagi memelihara keindahan dan kesinambungan fungsi sungai.KATA ISLAM / INDAH ~ Syarikat yang rakus dan tidak bertanggungjawab ini telah melakukan kegiatan penebangan pokok-pokok tanpa keizinan pihak yang berkuasa. malaria dan denggi. ~ Sinonim dengan slogan negara ³Negara Bersih. ~ Sememangnya penganugerahan ´tampuk khalifah di bumi´ ini tidak disenangi sebagaimana penjelasan di dalam surah al-Baqarah: 30: ³Adakah Engkau hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan). pada hal kami (malaikat) sentiasa bertasbih dengan memuji-Mu dan mensucikan-Mu?´ STRUKTUR AYAT ~ Adakah kita ingin membiarkan alam sekitar terjejas semata-mata supaya dapat mengejar kemajuan? ~ Bagaimanakah caranya perlu dilakukan bagi memelihara alam sekitar? CONTOH ~ Amalan menjaga kebersihan alam sekitar penting untuk mengelakkan penularan penyakit berjangkit seperti selesema.

pada masa sama pihak kerajaan juga akan berusaha mengubah cara pemikiran rakyat serta persepsi bahawa pengangkutan awam hanya untuk golongan berpendapatan rendah atau golongan bawahan. ~ Hal ini menyebabkan mantan Perdana Menteri. Datuk Ong Tee Keat berkata. ~ Menteri Pengangkutan.B. Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya sedang mengadakan Operasi Khidmat Nasihat di seluruh negara. . Y. iaitu Tun Abdullah bin Ahmad Badawi pada tahun 2007 yang lalu telah turun padang untuk melihat masalah yang membelenggu pengguna itu dengan mata kepala beliau sendiri. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Di bawah program kempen advokasi ini. kenderaan segala jenis kenaikan atau tunggangan seperti kereta. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. saya akan terus menyambung program dan rancangan serta projek-projek fizikal yang telah dirancang dan dilaksanakan semasa tempoh mantan Menteri dan Timbalan-Timbalan Menteri di samping merangka program-program baru ke arah melengkapkan dan meningkatkan lagi sistem pengangkutan di negara kita. basikal. ia mampu membantu kerajaan mencapai sasaran jumlah pengguna pengangkutan awam daripada 16 peratus ketika ini kepada 25 peratus menjelang 2012.Pengangkutan DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. anggota-anggota Jabatan Pengangkutan Jalan. PERANGKAAN ~ Beliau yakin dengan tumpuan yang diberikan kepada dua perkara tersebut. ~ Perdana Menteri. Datuk Seri Najib Tun Razak berkata. pengangkutan bermaksud pembawaan barangbarang dan orang dari satu tempat ke tempat lain. kuda dan sebagainya.

KATA ISLAM / INDAH ~ Jadi. pihak kerajaan harus membuat tindakan drastik menangani isu ini. ~ Sudah pasti dilema utama yang dihadapi oleh masyarakat terhadap sistem pengangkutan awam kita ialah kos atau tambangnya yang agak mahal. ~ Hal ini menyebabkan mantan Perdana Menteri. ~ Ketika masyarakat semakin gusar dengan mutu perkhidmatan pengangkutan awam. ~ Isu tentang pengangkutan awam di negara kita semakin menjadi buah mulut orang ramai belakangan ini. iaitu Tun Abdullah bin Ahmad Badawi pada tahun 2007 yang lalu telah turun padang untuk melihat masalah yang membelenggu pengguna itu dengan mata kepala beliau sendiri. mereka kebiasaannya bersikap bagai enau di dalam belukar. ~ Jadi. ³Sediakan payung sebelum hujan´. iaitu Tun Abdullah bin Ahmad Badawi pada tahun 2007 yang lalu telah turun padang untuk melihat masalah yang membelenggu pengguna itu dengan mata kepala beliau sendiri. ~ Jelasnya. ~ Intihanya. rungutan pengguna pengangkutan awam tersebut perlu ditangani dengan baik agar pengangkutan awam di negara kita tidak menjadi ³indah khabar dari rupa´. seperti kata pepatah. melepaskan pucuk masing-masing ketika berada di jalan raya. . pihak berkuasa perlulah mengambil langkah yang sewajarnya bagi menghalang pencemaran udara yang semakin serius pada masa ini. pengangkutan awam mempunyai kelebihan yang lebih banyak jika hendak dibandingkan dengan penggunaan kenderaan persendirian.PERIBAHASA ~ Di samping itu. ~ Hal ini menyebabkan mantan Perdana Menteri. kemelut utama ini harus diselesaikan oleh kerajaan jika mereka mahu melihat rakyat negara ini berduyun-duyun menggunakan LRT. ~ Mungkin sudah sampai masanya kerajaan bertindak tegas dalam kemelut ini dan bukan bersikap ³sudah terhantuk baru terngadah´.

. LRT (Light Rail Transit)) dan sebagainya dapat memainkan peranan yang penting untuk membendung masalah kesesakan jalan raya yang semakin kronik di ibu negara kita. ERL (Express Rail Link). monorel. antara monorel dengan LRT atau antara bas dengan monorel. teksi. pengangkutan awam seperti komuter. Sistem Transit Tren Ringan (LRT) dan monorel.PUISI ~ negara maju menjadi pilihan perlunya rakyat bersatu padu pengangkutan ngara perlu djaga beringat mngatur haluan yang satu STRUKTUR AYAT ~ Mengapakah semua pekerja pengangkutan awam harus diberi satu kursus ? ~ Apakah dilema utama yang dihadapi oleh masyarakat terhadap sistem pengangkutan awam kita? CONTOH ~ Rangkaian pengangkutan awam di negara kita meliputi pengangkutan bas. ~ Oleh hal yang demikian. ~ Kalau anda sering menggunakan pengangkutan awam sudah pasti anda akan menghadapi masalah untuk menukar sistem pengangkutan. Contohnya.

sesebuah bangunan atau monumen berusia sekurang-kurangnya 100 tahun boleh diwarta atau digazetkan oleh pihak kerajaan melalui Jabatan Muzium untuk diberi perlindungan. di bawah Akta Bendapurba 1976. riwayat dan tambo. warisan bermaksud harta pusaka dan harta peninggalan. usia. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. ~ Dalam usaha untuk memulihara bangunan warisan. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Di Malaysia. mantan Perdana Menteri. kisah. ~ Warisan seperti mana yang dimaksudkan di dalam kamus Oxford adalah sesuatu yang akan atau telah diwarisi yang mana akan melibatkan dua pihak iaitu generasi lepas dan akan datang. seni bina. penjagaan dan galakan bagi kerjakerja pemuliharaan. . ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. Tun Abdullah bin Ahmad Badawi menegaskan bahawa segala usaha pemuliharaan bangunan warisan perlu dilaksanakan dengan mengambil kira beberapa faktor seperti nilai sejarah.Pemuliharaan Warisan Sejarah DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. ~ Dari segi definisinya. bahan binaan dan penyelenggaraan serta sokongan daripada pelbagai pihak yang berkaitan. fungsi. pemuliharaan bangunan dan monumen bererti memelihara dan membaiki harta dan warisan lama yang mempunyai nilai-nilai seni bina dan sejarah melalui kerja-kerja penyenggaraan dan pembaharuan. sejarah bermaksud peristiwa yg benar-benar berlaku pada waktu yang lampau. warisan. pemuliharaan bermaksud hal atau perbuatan memulihara.

kesan yang ditinggalkan oleh penjajah kolonial seperti British. monumen. Gereja St. Kuala Lumpur. PUISI ~Pulau Pandan Jauh Ke Tengah Gunung Daik bercabang tiga Hancur Badan di kandung tanah Budi yang baik dikenang juga ~Nyonya baba pandai berpantun Walaupun mereka berlainan bangsa Kekalkan seni adat berpantun Hargailah pantun warisan bangsa . dan tinggalan kebudayaan. Paul (1590). Bangunan Stadthuys (1641-60) dan Gereja Christ (1753). dapat dirasai dengan terdapatnya beberapa buah bangunan lama termasuk Pintu Gerbang Porta de Santiago (1511). Belanda dan Portugis masih dapat dilihat dan perlu dijaga dan bukanlah untuk dimusnahkan. ~ Arkib Negara ditubuhkan pada 1 Disember 1957.~ Di bawah Akta Antikuiti 1976. Jalan Ampang. di mana pada masa itu ia lebih dikenali dengan nama Pejabat Rekod Awam yang terletak di Dewan Tuanku Abdul Rahman. PERANGKAAN ~ Zaman kegemilangan bandar pelabuhan Melaka pada abad ke 15 dan ke 16. contohnya. ~ Walaupun Malaysia telah mencapai kemerdekaan selama 50 tahun. hanya terdapat Akta Benda Purba. 1957(Act 542) pula adalah berkaitan jumpaan harta karun tetapi pelaksanaannya terletak di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri. bangunan bersejarah atau monumen hendaklah berumur sekurang-kurangnya 100 tahun untuk disenaraikan atau digazet oleh kerajaan di bawah Jabatan Muzium bagi memberi perlindungan dan galakan untuk dikekalkan dan dipulihara. ~ Akta Treasure Trove Act. 1976 (Akta 168) yang digunapakai bagi perlindungan dan pemeliharaan warisan Negara berkaitan barang purba. ~ Sebelum Akta Warisan Kebangsaan 2005 (AWK) diwartakan pada 31 Disember 2005 dan dikuatkuasa pada 1 Mac 2006.

~ Dalam usaha untuk memulihara bangunan warisan. kesan-kesan peninggalan daripada pihak penjajah kolonial seperti Portugis. STRUKTUR AYAT ~ Bagaimanakah pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan bersejarah dapat memupuk semangat cinta akan warisan bangsa dalam kalangan rakyat Malaysia? ~ Kenapakah kita perlu memelihara warisan sejarah negara kita? CONTOH ~ Walaupun Malaysia telah mencapai kemerdekaan lebih daripada 36 tahun. yakni ³tak kenal maka tak cinta´. usia.PERIBAHASA ~ Pemuliharaan dan penghayatan kemaslahatan bangunan bersejarah persis peribahasa. seni bina. KATA ISLAM / INDAH ~ Ini adalah kerana bangunan warisan memiliki elemen estetik dan reka bentuk seni bina yang menarik. ~ Subjek-subjek pemuliharaan bangunan dan monumen patut diajar di sekolah-sekolah rendah. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~Pewaris akan melangkah ke hadapan mulai tahun depan dengan cogan kata Warisan Teras Perpaduan. Joget. Belanda dan British masih boleh dilihat dari pelbagai aspek. fungsi. warisan. ~ Melaka merupakan sebuah negeri berbudaya yang kaya dengan seni persembahan seperti Dondang Sayang. ~ Bangunan bersejarah ini juga menjadi salah satu faktor dominan pelancong bercuti di negara kita selain menyaksikan Menara Berkembar Petronas. Tun Abdullah bin Ahmad Badawi menegaskan bahawa segala usaha pemuliharaan bangunan warisan perlu dilaksanakan dengan mengambil kira beberapa faktor seperti nilai sejarah. . Dabus. bahan binaan dan penyelenggaraan serta sokongan daripada pelbagai pihak yang berkaitan. Nazam dan Rebana Keras. menengah dan di institusi pengajian tinggi untuk menanamkan semangat cintakan warisan dan khazanah negara kepada generasi muda.

pendidikan bermaksud perihal mendidik atau ilmu. berkata penggunaan bahasa Inggeris bagi kedua-dua mata pelajaran itu di kolej matrikulasi bermula pada 2004 manakala di politeknik pula pada 2008. kesejahteraan perkakasan. kesejahteraan fizikal.Pendidikan (Kepentingan) DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. dasar pendidikan mempunyai peranan yang amat pentingdalam menentukan hala tuju sistem pendidikan negara yang mana dasar inidikenali sebagai µDasar Pendidikan Kebangsaan¶. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. perkembangan personal. Untuk membina sebuah kehidupan yang berkualiti. ~ Mantan Menteri Pendidikan. dan hak. hubungan interpersonal. kualiti hidup manusia boleh dibahagikan kepada lapan prinsip utama iaitu kesejahteraan emosi. Tan Sri Musa Mohamad. kepentingan bermaksud sesuatu yang penting demi kebaikan. ~ Di Malaysia. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Maulana Syed Abul-Hasan µAli al-Nadawi rh menyebut tentang kepentingan pendidikan ini dalam beberapa buah bukunya.Antaranya beliau menyebut tentang perkara itu dalam bukunya Islam and the World(2): ³Susunan pendidikan Alam Islam mesti bentuk semula habis-habis habisan dalam suluhan cahaya cita-cita Islam dan ajaran-ajarannya. ~ Menurut Schalock (1996). hubungan sosial. keuntungan atau kesejahteraan diri. faedah dan manfaat. peranan pendidikan amat penting. pembuatan keputusan. ~ Ross dan Wu (1996) melaporkan bahawa pendidikan mempunyai impak yang besar ke atas pelbagai peluang kehidupan manusia untuk memperolehi dan mengekalkan kualiti kehidupan. .

pen. ~ Kerja tidakterhad melibatkan kepelbagaian tugas. pemudi tiang negara. serta mempunyai peluang untuk melanjutkan pelajaran dan perkembangan ilmu. iaitu di mana kanak-kanak dididik untuk menjadi insan yang berjaya dan mengenali budaya serta alam sekeliling.syarak bersendi adat yang memberikan peringatan agar segala perbuatan kita jsnganlah bertentangan dengan adat dan agama. tetapi juga . ~ Sistem pendidikan yang dilaksanakan di dalam sesebuah Negara adalah penting bukan sahaja kerana fungsi kebajikan dan sosialisasinya. ~ Pepatah Melayu. kita harus menuntut ilmu dan menerima pendidikan sejak kecil lagi. KATA ISLAM / INDAH ~ Pendidikan juga tidak hanya berkisar kepada pendidikan formal yang hanya melibatkan kertas. ~ Mereka tidak mempnuyai kekuatan untuk bersaing dengan orang lain dalam mengejar cita-cita sedangkan pemuda harapan bangsa. PUISI ~ Jika pergi ke padang datar Jangan lupa pulang berlabuh Jika kita kepingin pintar Belajarlah sungguh-sungguh ~ Jika kita makan petai jangan lupa makan kerupuk Jika kita ingin pandai Ranjin-rajin baca buku PERIBAHASA ~ Bak kata melentur biarlah dari rebungnya. iaitu adat bersendi syarak. syarahan dan peperiksaan. tidak bersifat rutin.PERANGKAAN ~ Dasar PendidikanKebangsaan mula dilaksanakan di negara ini dalam tahun 1957.

COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Ross dan Wu (1996) melaporkan bahawa pendidikan mempunyai impak yang besar ke atas pelbagai peluang kehidupan manusia untuk memperolehi dan mengekalkan kualiti kehidupan. iaitu melalui penerapan tentang kefahaman serta nilai-nilai positif untuk perpaduan kaum dalam kalangan para pelajar. dan kestabilan hubungan sosial. mendedahkan potensi mereka. memberi mereka suara. menunjukkan jalan ke arah penyempurnaan diri. dan persekitaran setempat. ~ Pendidikan yang berkualiti juga memberi kuasa kepada individu. ~ Pendidikan yang berkualiti ini adalah satu konsep yang dinamik.boleh digunakan sebagai wadah untuk menyampaikan ideologi kebangsaan kepada masyarakat. ekonomi. kawalan bijaksana terhadap proses kerja merupakan elemen penting kepada kesejahteraan psikologi manusia. STRUKTUR AYAT ~ Mengapakah pendidikan amat penting bagi setiap individu pada zaman moden kini? CONTOH ~ Pendidikan bertindak sebagai pemangkin kesejahteraan hidup dengan cara memimpin individu ke arah sumber-sumber ekonomi yang mantap. dan berkembang mengikut masa serta berubah dalam konteks sosial. ~ Menurut Bohle dan Quinlan (2000). keupayaan kawalan diri. berubah. serta meluaskan pandangan dan pemikiran individu kepada dunia tanpa sempadan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful