Keluarga Bahagia (remaja & keluarga

)
DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat, keluarga bermaksud sesi rumah tangga yang terdiri daripada suami dan isteri atau berserta anak-anak. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat, bahagia bermaksud suasana senang dan aman, aman damai serta gembira. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat , remaja bermaksud insan yang sudah cukup umur utk berkahwin. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA/DASAR ~ Menurut mantan Menteri Pelajaran , Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, remaja harus belajar meguruskan masanya dengan baik kerana masa itu ibarat emas. ~ Pendidikan sekular secara formal juga perlu diberikan kepada remaja agar dapat melalui perkembangan rohani, jasmani, emosi dan intelek secara seimbang, iaitu seperti yang diinpirasikan oleh Falsafah Pendidikan Negara. ~ Menurut pakar motivasi, Dr. Fadhillah Kamsah sendiri menegaskan semakin banyak masa anak-anak melihat ibu bapa sebanyak itu pulalah timbulnya kasih sayang antara mereka. PERANGKAAN ~ Dasar Keluarga Negara(DKN) bakal digubal di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) dalam usaha memperkukuhkan institusi kekeluargaan. ~ Terdapat 20% kes anak-anak lari dari rumah berpunca daripada rumah yang tidak mempunyai kemudahan asas dan sempit. PUISI ~ Kalau tuan merendam telur, Jangan terlupa telur yang masin; Kalau tuan sudah masyhur, Jangan lupa keluarga yang miskin. ~ Semai benih dipinggir kali, Kelak tumbuh pohon kelapa, Ingat pesan bijak bistari, Jangan abaikan jasa ibu bapa.

PERIBAHASA ~ Bak kata pisang masak separak yang membawa maksud keluarga yang senang dan berbahagia hidupnya. ~ Bak kata padi setangkai bernas semuanya yang membawa maksud keluarga yang hidupnya beruntung dan berbahagia ~ Ibu bapa merupakan pihak yang memberikan didikan paling awal kepada anak-anak. Bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya. ~ Misalnya, banyak ibu bapa yang tidak memberi kasih sayang yang seimbang dalam kalangan anak mereka. Ada pula yang berlebihan seperti menatang minyak yang penuh dan ada juga ibu bapa tidak mengambil berat langsung. KATA ISLAM / INDAH ~ Program Hari Keluarga sebenarnya bertujuan untuk mengeratkan silaturrahim antara ibu bapa dan anak-anak. ~ Hadis ³ hormatilah kedua-dua ibu bapamu, merendah diri ketika di hadapan mereka serta berlemah lembutlah apabila bertutur dengan mereka.´ ~ Sepertimana, kata-kata Flower A. Newhouse, kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. Oleh itu, sebagai remaja yang berwawasan , kita perlu bersemangat dan berkeyakinan dalam mencapai matlamat hidup. ~ Dalam agama Islam jika seseorang anak itu mengeluarkan perkataan ³ah´ sekalipun kepada ibu bapanya, dia akan mendapat dosa apalagi jika anak-anak melawan ibu bapa. ~ Apabila kasih sayang dicurahkan justeru hubungan antara anak dengan orang tua bertambah intim. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Bak kata Saidina Umar Al-Khattab, didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau. ~ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, ³ Didiklah anak-anakmu dalam dunia mereka sendiri.´ Berdasarkan maksud hadis tersebut, maka jelaslah kepada mereka bahawa anakanak hendaklah dididik agar mengenal masyarakat dan persekitaran.

~ Tokoh agung falsafah, iaitu Plato pernah menyatakan bahawa ³kemajuan sesebuah tanah air bukan terletak pada kesuburan tanah tanihnya, tetapi terletak pada jiwa bangsa yang merdeka´. STRUKTUR AYAT ~ Apakah peranan ibu bapa dalam mengeratkan hubungan kekeluargaan? ~ Adakah ini didikan yang patut diberikan oleh ibu bapa terhadap anak mereka? CONTOH ~ Keluarga bahagia akan melahirkan anggota keluarga yang taat-mentaati, menghormati ibu bapa, dan sesama Anggota keluarga seterusnya akan menjadikan keluarga itu harmoni. ~ Ibu bapa harus memberi layanan secara bersopan , lemah lembut, berkasih sayang dan sebagainya terhadap anak-anak mereka.

pertanian bermaksud hal-hal bertani. Datuk Hamzah Zainudin kepada pemberita selepas merasmikan kempen keselamatan penggunaan racun makhluk perosak dan penyampaian surat serah guna sistem fertigasi di Pusat Latihan LTN. Meluaskan perkhimatan keluar kawasan utama penanaman padi.Pertanian DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. Y. menguruskan subsidi baja kimia dan racun serangga. b. b. sektor pertanian merupakan salah satu sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia kerana ia merupakan pembekal makanan dan sumber bahan mentah kepada penduduk dunia. Menjamin harga minimum dan bantu petani B. mantan Perdana Menteri Malaysia . Mengajar petani menggunakan peralatan jentera moden. agronomi bermaksud sains pertanian atau cabang ilmu pertanian yg berkaitan dgn pengelolaan tanah utk menghasilkan tanaman. bercucuk tanam. AGENSI A. Peladang Koperasi a. . ~ Akta Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara akan dibentangkan tidak lama lagi. ~ Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. kumpul hasil." kata Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi. Datuk Seri Abdullah Bin Hj. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Pada tahun 2005 yang lalu.Bhg. Dato¶ Mohd Hashim Bin Abdullah berkata. BERNAS a. Membeli baja dengan harga yang lebih murah. Badawi telah mengumumkan bahawa sektor pertanian akan menjadi sektor yang akan dimajukan dalam Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK9). perusahaan. Menyediakan kredit. c.

E. Mereka tidak pernah bisa menguraikan hakikat kata-kata mutiara. Paginya jalak berkicau dan daun jambu bersemi: mereka tidak mengenal gurindam dan peribahasa. PUISI ~ HUTAN. tapi menghayati adat kita yang purba tahu kapan harus berbuat sesuatu agar kita. seperti ekspot kelapa sawit. JALAK. getah. baja kimia dan racun serangga. Jabatan Pertanian Mengajar petani menggunakan jentera. cepat masak dan hasil tinggi seperti MR52.Misalnya pihak MARDI telah berjaya mencipta beras MR185 yang tahan serangan penyakit dan dapat mengeluarkan hasil 7 sehektar menjelang tahun 2010 di Sabak Benam. manusia. FAMA Menyediakan pusat menjemur dan kilang untuk memproses padi. PERANGKAAN ~ Penyelidikan benih dan baka yang bermutu tinggi. agar kita merasa tidak sepenuhmya sia-sia ~ POTRET KERJA PETANI keringat petani memenuhi lahan nan subur rumput hijau menjadi saksi kerja mereka pada bukit itu hidupnya bergantung kulit legam petani makin akrab . merasa bahagia. kelapa kering dan sebagainya. lada hitam. D. tapi tahu kapan harus berbuat sesuatu. nanas. MR53 dan MR77. ~ Hampir 1/4 daripada pertukaran wang asing datangnya daripada hasil pertanian. DAN POHON JAMBU Hujan turun semalaman. MARDI Menghasilkan benih padi yang tahan kemarau. Bank Pertanian Menyediakan bantuan kewangan F.C.

~ Kesimpulannya. Bak kata peribahasa Melayu. bermakna kita telah mensiasiakan anugerah Allah ke atas bumi kita. yang buruk jadikan sempadan. pagar makan padi ‡ Berjagung-jagung dahulu sementara padi masak. daripada tidak baik ada. ada beras semua kerja deras. saya berpendapat bahawa sektor pertanian mempunyai asas yang kukuh dan potensi yang baik serta prospek yang cerah untuk dimajukan. negara kita Malaysia mempunyai tanah-tanih yang subur. KATA ISLAM / INDAH ~ Mengenai projek fertigasi. Jika kelebihan ini tidak dimanfaatkan.500 petani mengusahakan pelbagai tanaman termasuk cili sepanjang tahun ini. ~ Dalam masa yang sama. yang baik jadikan teladan. ‡ Harapkan pagar. ‡ Daripada cempedak baik nangka.dengan sengatan mentari siang itu peluh beningnya menyatu dalam doa bahwa sawah ladang mesti diolah dengan penuh arif PERIBAHASA ~ Kita juga wajar menjadikan kejayaan negara-negara maju khususnya Jepun yang telah berjaya menguasai sektor perindustrian tetapi dalam masa yang sama terus membangunkan bidang pertanian untuk kesejahteraan hidup rakyatnya. COGAN KATA / KATA HIKMAT . makin berisi makin tunduk. lebih-lebih sudu. bebas daripada bencana alam atau keadaan huru-hara yang boleh memusnahkan sebarang kegiatan ekonomi. Hamzah berkata kementeriannya telah meluluskan peruntukan sebanyak RM5 juta bagi membantu 1. ~Hasil Daripada Tanaman ‡Sealak-alak beras akan penyaram ‡Seperti bertih direndang ‡ Kurang-kurang bubur. ‡ Kecil-kecil cabai rawit. ~ Walau bagaimanapun. ‡ Baik membawa resmi padi. ‡ Seperti pipit menelan jagung. mengembalikan semula kepentingan bidang pertanian di negara kita. ~Tanaman ‡ Ada padi semua kerja jadi. keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu pada permulaan awal alaf baharu ini.

tidak menggunakan baja dan bahan kimia secara optimum dan betul. kopi. tidak melaksanakan pembaik pulih tanah dan mengamalkan adat dan budaya tradisi yang tidak mendorong ke arah memperoleh daya pengeluaran yang tinggi. berkata syarat utama yang diperlukan untuk menyertai program itu ialah memiliki modal. kelapa sawit. kebun-kebun sayur dan bunga bungaan serta dusun buah-buahan. STRUKTUR AYAT ~ Disebabkan kekurangan pengetahuan tentang teknologi moden. tembakau dan lada hitam. koko. koko. semangat dan kesungguhan yang kuat. kelapa nanas. . ~ Hujan tahunan melebihi 2500mm setahun dan suhu yang tinggi sepanjang tahun sesuai untuk tanaman seperti getah. perladangan seperti getah.~ Pengurus Kanan Bahagian Francaisi Perladangannya. teh. ~ Apakah masalah yang dihadapi oleh sektor pertanian kini ialah saiz ladang yang berskala kecil dan tidak ekonomik? ~ Apakah faktor lain yang mempengaruhi daya pengeluaran yang rendah dan kos purata yang tinggi di sub-sektor pekebun kecil? CONTOH ~ Di negara kita. Azrul Zulkifly. sawit. kebanyakan petani tidak mengguna baka benih atau klon yang berdaya pengeluaran tinggi yang terkini. terdapat sawah padi.

~Berdasarkan Surah Ar Rumayat 41. kursus dan seminar. televisyen. dikeluarkan atau diletakkan dalam alam sekeliling yang akan menyebabkan pencemaran (Laws of Malaysia 1998). mengotorkan. air dan sebagainya. berlakulah kerosakan (bencana) di daratan dan di lautan oleh sebab usaha manusia sendiri sehingga Allah menimpakan pada mereka sebahagian azab daripada perbuatan mereka itu agar mereka kembali ke jalan yang benar (bertaubat).Pencemaran DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. kebersihan bermaksud perihal bersih dari segi udara. µSekitar¶ dan penubuhan Unit Maklumat dan Pendidikan Bahagian Alam Sekitar. pengotoran. antaranya ialah dengan berusaha memberi pendidikan yang mana boleh dilakukan melalui sebaran am seperti surat khabar. termasuk semua bahan yang telah ditetapkan sebagai bahan buangan terjadual. ~ Bahagian Alam Sekitar memainkan peranannya sebagai kuasa perimbangan. ~ Dodds (1997) mengatakan sampah berasal dari aktiviti manusia. sampah ditakrifkan sebagai suatu bahan buangan. orang ramai dan juga kanak-kanak sekolah. cecair atau dalam bentuk gas atau wap yang dilepaskan. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. PERANGKAAN . pencemaran membawa maksud perbuatan mencemarkan. penerbitan Bahagian Alam Sekitar. ~ Menurut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 pula. atau semua bahan samaada dalam bentuk pepejal. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Program pendidikan ini juga boleh dijalankan oleh JAS dan lain-lain agensi kerajaan serta badan bukan kerajaan ditujukan kepada setiap peringkat masyarakat iaitu pentadbir. sebaran radio.

Malam hiba dadanya ungu luka pungguk tersedu pilu di atas batu bulan tiada lagi mendandan wajah bintang malam pudar sinarnya.Nino yang membawa cuaca kering dan panas berpanjangan. PUISI ~ Sayup-sayup undan tua berlagu hiba terbang beriring di rembang petang renik-renik mengirai bulu carik melayang satu-satu berbaur debu lesu berapungan di air lalu. Keadaan ini dikatakan ³ sambil menyelam minum air. ~ Di samping itu.~ Kami mendapati sungai itu tercemar dari hulu menuju ke muara yang panjangnya lebuh kurang 8 kilometer. keadaan cuaca juga memburukkan lagi keadaan. bahan buangan boleh diproses menjadi baja nutrien bagi menghindarkan pembaziran dan surat khabar boleh dijadikan sebagai tisu. ~ Selain daripada itu. PERIBAHASA ~ Sebagai contoh. kebersihan alam sekitar boleh dijaga melalui kempen kesedaran sivik supaya rakyat dapat menjaga alam sekitar sejak kecil kerana ³ melentur buluh biarlah dari rebungnya´ . Daun-daun menghijau alangkah segar kemilau danau disinar mentari kali tenang betapa lembut mengalir ke muara kedamaian melingkar rimba lalu tumpah kasih nan jernih erat bertaut cinta kasih. negara telah dilanda fenomena El. KATA ISLAM / INDAH . dimana pada tahun 1997.

~ Namun di sebalik itu. ~ Dalam zaman yang serba canggih ini. Firman Allah S. Singapura. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Di dalam Al-Quran. STRUKTUR AYAT ~ Apakah peranan kita sebagai masyarakat untuk menangani masalah ini? ~ Jika kita lihat pada hari ini. ~ Pembakaran ini bukan sahaja menimbulkan masalah kepada negara kita malah negaranegara lain yang berdekatan seperti Thailand. .T. Kota Belud dan Kudat. berapa kilang yang telah dibina oleh kerajaan yang mematuhi piawaian kebersihan yang telah ditetapkan? CONTOH ~ Jumlah hujan menurun dan negara mengalami masalah bekalan air dan penurunan tekanan air. Allah S. wujudnya masalah jerebu ini adalah ekoran daripada proses urbanisasi yang telah menggalakkan perkembangan sesebuah bandar dan wujudnya lokasi-lokasi perindustrian yang menyediakan peluang pekerjaan.W.~ Selain itu. Antara daerah yang mengalami masalah ini di Sabah ialah daerah Kota Merudu. salah satu penyumbang utama dalam pencemaran alam di negara ini adalah sektor pembalakan yang begitu meluas dan intensif di Sabah.W. kita acapkali tersentak oleh permasalahan pencemaran alam sekitar yang beronal yang dicetuskan oleh rakyat kita sendiri.:(Surah Ar-Ftum: Ayat 41) Maksudnya: Telah berlaku pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang dilakukan oleh tangan-tangan manusia. Sarawak dan Pahang. menyatakan bahawa kemusnahan yang berlaku di atas muka bumi ini adalah berpunca daripada tangan manusia sendiri. Brunai dan Filipina juga tercemar dengan teruk.T.

³homestay´ . kementeriannya sewajarnya memainkan peranan yang lebih besar dan penting dalam memastikan para pelancong pulang dengan `cerita-cerita' yang menarik dan menggembirakan dari Malaysia. Ng Yen Yen berkata. Menteri Kebudayaan dan Pelancongan mengatakan bahawa fungsi dan tanggungjawab memajukan industri pelancongan negara tidak terletak pada bahu kementeriannya sahaja. ~ Datuk Abdul Kadir Sheikh Fadzil. tasik. pelancongan eko. pantai. fauna. seperti flora.suatu kajian manusia yang bertentangan dengan habitat semula jadi mereka serta penglibatan industri yangbertindak balas pada keperluan mereka. dan juga kesan ke atas diri mereka dan industri . pelancongan bermaksud perihal melancong atau perihal orang melancong dan perkhidmatan yang berkaitan dengannya. sungai dan sebagainya. ~Dasar Pelancongan Negara Menjadikan industri pelancongan Negara sebagai satu sektor utama.PELANCONGAN DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. Namun. warisan sejarah. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. jafari (1977) mendefinisikan pelancongan sebagai. . Negara kita yang kaya dengan masyarakat majmuk. ~ Perkataan tourism datang daripada perkataan latin iaitu tornare dan juga greek iaitu tornos yang membawa maksud pergerakan dalam suatu bulatan. lestari. berdaya maju dan berkualiti dalam member sumbangan kepada pembangunan negara. ekonomi dan persekitaran.iaitu daripada sudut sosiobudaya. pantai dan pulau yang indah atau pusat beli belah yang moden segalanya boleh didapati di sini. ekopelancongan bermaksud pelancongan yang berasaskan sumber dan pemeliharaan alam semula jadi . TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Menteri Pelancongan Malaysia. destinasi pelancongan yang menarik. Pada awalnya. makanan yang menyelerakan. YB Dato¶ Sri Dr.

~ Angka tersebut melebihi jangkaan 6. Pemandu teksi berhemah amanah Kekalkan imej Malaysia indah PERIBAHASA ~ Konsep pelancongan perlu diperluaskan dengan memperkenalkan pelbagai jenis pelancongan seperti ³ekopelancongan´. . pelancongan perubatan dan sebagainya. pelancongan alam sekitar. sekurangkurangnya ia memberi pengertian yang jelas berkenaan pelancongan dan elemen-elemen yang terlibat dalam industri pelancongan secara khususnya. elemen kawasan iaitu kawasan asal.2 juta orang pelancong (termasuk pelancong domestik) berkunjung ke Malaysia yang menghasilkan pendapatan RM20 bilion.4 juta pelancong yang diramalkan akan datang ke Malaysia. PERANGKAAN ~ Pada tahun 2000.´ Walaupun definisi ini agak mendalam. kawasan persinggahan dan kawasan destinasi yang terpilih. seramai 10. Hal ini sesuai dengan pepatah Melayu. kerajaan telah menggiatkan usaha menggalakkan kemasukan pelancong asing ke negara kita. Begitu juga dengan Pesta Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Antarabangsa Malaysia (MATTA) 2001 telah dianjurkan di sini. elemen manusia iaitu pelancong. ~ Sejak tahun 1997 lagi. Persatuan Pengembaraan Asia Pasifik (PATA) yang mempunyai pengaruh besar dalam industri pelancongan di rantau ini telah mengadakan persidangan tahunannya di sini. ³tak kenal maka tak cinta´. pelancongan pendidikan.~ Pelbagai kegiatan dalam usaha mencari jalan memajukan industri pelancongan di negara ini dijalankan. Forum Pelancongan Majlis Ekonomi Asia Pasifik (APEC) Kedua turut diadakan. elemen ekonomi iaitu industri pelancongan dan elemen dinamik iaitu terdiri daripada individu yang mengembara bagi tujuan berehat jauh dari tempat asal mereka selama lebih kurang satu hari. ³Suatu sistem terbuka yang mempunyai hubungan dengan persekitaran yang luas. PUISI ~ dikandung tanah Budi baik membawa faedah. ~ Leiper (1981) menjelaskan pelancongan sebagai. termasuk RM17 bilion daripada pertukaran asing.

hujan batu di negeri sendiri. lebih baik di negeri sendiri. manakan dapat sagunya´. ~ Keamanan Malaysia yang bebas daripada sebarang bentuk keganasan dan ancaman yang menggamit pelancong berkunjung ke sini. ~ Hilang budaya. bagaimanakah hasrat untuk melihat sektor pelancongan di negara kita merentasi benua dan dunia menjadi nyata? KATA ISLAM / INDAH ~ Kempen pelancongan di Malaysia perlulah dipergiat. Dengan kemajuan sektor ini. kerajaan dapat membangunkan pelbagai bidang maslahat lain. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Tak kenal maka tak cinta ~ Warisan budaya bangsa Malaysia ~ Hujan emas di negeri orang. apa kebaikan yang diperoleh oleh Negara dalam usaha mempromosikan Negara yang kita cintai.~ Rakyat perlulah menunjukkan nilai sopan santun dan lembut bahasa kerana ³bahasa menunjukkan bangsa´. lenyaplah sesuatu bangsa STRUKTUR AYAT ~ Persoalannya. ~ Tuntasnya. ~ Kerajaan juga mengisytiharkan tahun 2007 sebagai Tahun Melawat Malaysia yang bertujuan menjadikan sektor pelancongan sebagai ³tiang seri´ kepada perkembangan ekonomi negara. iaitu Malaysia? ~ Bagaimanakah hasrat untuk melihat sektor pelancongan di negara kita merentasi benua dan dunia menjadi nyata? CONTOH . jika usaha yang dilakukan amat kurang dan terbatas. ³jika tidak dipecahkan ruyung.

.~ Pelajar dari Jepun. Pulau Tioman. Eropah sering datang ke Malaysia untuk mempelajari budaya masyarakat Malaysia. antaranya ialah Pulau Redang. Pulau Langkawi dan sebagainya. Maldives. Pulau Perhentian. ~ Malaysia mempunyai rangkaian pulau yang cantik dan dikelilingi lautan yang terpelihara daripada pencemaran.

iaitu surat khabar dan pihak televisyen. 7. ~ Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) telah menggunakan permainan wau sebagai logo korporat syarikat berkenaan . ~ Gelanggangnya adalah sebuah papan congkak yang mengandungi sekampong 5. Kesenian dan Warisan mengadakan kempen dan promosi melalui media cetak dan media elektronik . rumah anak serta 1 rumah ibu. terutamanya media cetak dan media elektronik. Pelepah jatuh pucuk ketawa. ~ Kempen Cintai Permainan Tradisional perlu dijalankan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara secara besar-besaran dengan kerjasama pihak media massa. . wau dan dam menjadi permainan tradisional. Pangkal juga menahan diri. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Kementerian Kebudayaan . PERANGKAAN ~ Panjang papan congkak tujuh lubang biasanya sekitar 80 cm dan lebanya 18 cm. 8 atau 9. ~ Lembaga Penggalak Pelancongan termasuk pihak pengurusan hotel disaran mengedarkan brosur dan buku panduan tentang permainan tradisional kepada para pelancong yang menginap di hotel berkenaan . permainan tradisional merujuk permainan budaya yang sudah diamalkan oleh sesuatu masyarakat itu untuk satu tempoh yang tertentu seperti dalam kes masyarakat kita permainan gasing. Permainan anak permaisuri. PUISI ~ Sayang serindit punai di Jawa.PERMAINAN TRADISIONAL DEFINISI ~ Apakah definisi permainan tradisional? Sebenarnya menurut Kamus Dewan.

PERIBAHASA ~ Pelbagai langkah telah dilakukan bagi mengembalikan kegemilangan permainan tradisional agar tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas . seperti peribahasa. hotel. lazimnya mereka akan berminat dan turut bermain dengan seronoknya terhadap permainan tradisional. permainan tradisional dapat mengukuhkan hubungan masyarakat kita yang berbilang bangsa dan sentiasa sibuk mengejar kekayaan duniawi. ~ Rentetan daripada itu. ~ Lebih-lebih lagi. tetapi segala warisan yang baik dan sejati perlu diperkukuh supaya bangsa kita tidak digelar sebagai etnik yang tidak berakar umbi dan sentiasa terhanyut oleh arus globalisasi. ~ Walaupun zaman beredar.hotel lima bintang dan pusat peranginan yang terkemuka di negara kita patut menyediakan tapak dan alat permainan tradisional kepada pelancong asing kita. kita perlu mencari pendekatan yang efisien untuk membangkit permainan tradisional di negara kita semula.gasing dan congkak yang popular suatu ketika dahulu kini semakin dipinggirkan dalam arus perdana. ~ Pada era pascamodenisasi ini. ³sesal dahulu pendapatan. ³serampang dua mata. setelah diperkenalkan kepada pelancong.´ ~ Seperti peribahasa. apakah kebudayaan yang dapat memperlihatkan maruah bangsa kita? Ingatlah peribahasa. ~ Jika permainan tradisional kita telah lenyap di bumi kita. rakyat kita telah menikmati pelbagai kemajuan dan pembangunan fizikal yang pesat. di situ cendawan tumbuh.´ KATA ISLAM / INDAH ~ Permainan tradisional seperti wau . ³Tak kenal maka tak cinta³. ~ Hal ini bukan sahaja dapat memangkinkan industri pelancongan tetapi juga memperkenalkan kebudayaan kita kepada bangsa lain.´ ~ Sebelum nasi menjadi bubur. seperti peribahasa. sesal kemudian tidak berguna. ³di mana batang terguling. .

dan sebagainya mungkin asing bagi sesetengah orang.terutama permainan bola sepak. wau. permainan tradisional juga merupakan satu daya tarikan yang signifikan dalam industri pelancongan.skuasy. apakah kebudayaan yang dapat memperlihatkan maruah bangsa kita? ~ Adakah kita sanggup membiarkan khazanah kebudayaan kita ditelan dalam pengedaran zaman dan lenyap dalam bumi kita? CONTOH ~ Salah satu khazanah kebudayaan kita yang semakin luntur dalam gaya hidup yang moden ini ialah permainan tradisional kita yang terdiri daripada congkak. gasing dan sebagainya. STRUKTUR AYAT ~ Jika permainan tradisional kita telah lenyap di bumi kita.beberapa jenis permainan. boling.gasing. dan sebagainya begitu popular dalam kalangan masyarakat negara ini.terutamanya orang muda.wau. ~ Permainan tradisional. badminton. ~ Pada hari ini. .seperti congkak. hoki.BAHASA INGGERIS ~ Tambahan pula.batu seremban.

negara bermaksud sesuatu kawasan yang didiami oleh masyarakat. Mat Kilau. Tok Janggut. patriotisme bermaksud perasaan cinta yang kuat terhadap tanah air. cinta akan negara bermaksud perasaan sayang dan bangga kepada negara serta meletakkan kepentingan negara melebihi kepentingan diri. UMNO.PATRIOTISME DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. iaitu perjuangan orang Melayu menentang Malayan Union pada tahun 1946 dan gabungan tiga buah parti berbilang kaum. ~ Langkah Kementerian Pelajaran mewajibkan semua pelajar mempelajari mata pelajaran Sejarah merupakan satu daripada langkah yang bijak. ~ Laungan ³Merdeka´ sebanyak tujuh kali daripada Tunku Abdul Rahman disambut dengan sorakan gembira oleh seluruh rakyat. MCA dan MIC. ~ Berdasarkan mata pelajaran Pendidikan Moral. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR/ JABATAN ~ Jabatan Penyiaran atau stesen televisyen juga perlu mengadakan forum tentang semangat patriotik dengan menjemput tokoh-tokoh akademik daripada pelbagai bangsa dan juga tokoh masyarakat yang memperjuangkan semangat kebangsaan suatu masa dahulu. PERANGKAAN ~ Keadaan ini dapat dilihat melalui dua peristiwa penting. ~ Tokoh-tokoh seperti Tunku Abdul Rahman. . dan Abdul Rahman Limbong dapat menjadi inspirasi dan idola para remaja.

~ Tanggal 31 Ogos 1957. sedangkan negara kita pernah dijajah selama 446 tahun. ~ Hal ini dapat memupuk perpaduan yang merupakan elemen penting dalam semangat patriotik. prakarsa yang pragmatik perlu diambil demi memastikan api semangat patriotik dalam kalangan remaja tidak terpadam dan lenyap begitu sahaja sebelum nasi menjadi bubur. ¶bersatu kita teguh.~ Semua rakyat harus menyedari bahawa kemerdekaan yang kita kecapi baru meniti usia 52 tahun. ~ Isu yang mencetuskan polemik dalam kalangan media massa saban hari ini pantas meniti dari bibir ke bibir. bercerai kita roboh¶. ~ Nafas jihadmu tetap panas sewaktu tanah milikmu dicakar durjana namun kau masih sempat mengikir mata akal Sebilah belati peluru tetap kau asah bangkit dengan semangat mata batin selamanya. negara kita secara rasmi merdeka daripada penjajah. Rakyat hidup bersatu dan maju. ~ Aku anak merdeka Bangkit dari persada luka Berdiri megah di pentas wira Inginku tebus maruah bangsa Aku anak merdeka Terjaga dari ranjang kecewa Berpaksi gagah di panggung perkasa Ingin ku bela nasib bangsa PERIBAHASA ~ Maka. bak kata pepatah. PUISI / LIRIK LAGU ~ Negaraku Tanah tumpahnya darahku. .

STRUKTUR AYAT ~ Persoalannya. pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi. ³Kalau hendak melentur buluh. . ~ Semangat tokoh-tokoh tersebut berjuang bermati-matian demi mempertahankan tanah tumpah darah mereka perlulah mengalir dalam darah para remaja dan ¶tak lapuk dek hujan. KATA ISLAM / INDAH ~ Walau bagaimanapun. ~ Pendek kata. ´Negara Kita Tanggungjawab Kita´ tema hari kemerdekaan akan direalisasikan oleh warga yang patriotik. kewarganegaraan dan demonikrasi. prakarsa yang pragmatik perlu diambil demi memastikan api semangat patriotik dalam kalangan remaja tidak terpadam dan lenyap begitu sahaja sebelum nasi menjadi bubur. pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara. pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah.~ Perkara ini membolehkan semangat patriotik sebati dalam diri pelajar seperti kata peribahasa Melayu. lingua franca. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Keupayaan membina negara bangsa bergantung pada perkongsian nilai dan semangat patriotisme. pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah. apakah langkah-langkah yang wajar dilaksanakan untuk memupuk semangat patriotic dalam kalangan remaja? ~ Mengapakah generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik? CONTOH ~ Misalnya. biarlah dari rebungnya´. janganlah kita alpa dan leka kerana masyarakat yang tidak mempunyai semangat patriotik mudah terpengaruh oleh hasutan dan berpecah belah. integrasi. tak lekang dek panas¶ agar tidak menjadi lipatan sejarah semata-mata. ~ Maka.

Bhg. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Kerajaan melalui beberapa agensi seperti Jabatan Alam Sekitar dan Renjer Hutan telah berusaha sedaya mungkin untuk menanam pokok semula. 1974 Akta Kilang dan Jentera. ~ Kerajaan Malaysia telah menggubal undang-undang berikut untuk melindungi alam sekitar dan menangani masalah pencemaran alam sekitar. Dokumen ini merangkumi program bertindak untuk pemeliharaan alam sekitar. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. televisyen. ~ Ketua Pengarah Alam Sekitar Malaysia. alam sekitar bermaksud keadaan alam sekeliling. penerbitan Bahagian Alam Sekitar. Dato¶ Hajah Rosnani Ibarahim dengan sukacitanya merasmikam Pelancaran Minggu Alam Sekitar Malaysia Peringkat Kebangsaan Tahun 2010. kursus dan seminar.~ Pelaksanaan aktiviti kokurikulum melalui unit beruniform. Pandu Puteri dan sebagainya haruslah menyelitkan program-program atau kegiatan yang mampu memupuk semangat patriotik dalam kalangan remaja. sebaran radio. Y. seperti Kadet Polis. semula jadi bermaksud sesuatu yang bukan buatan manusia. Pengakap. µSekitar¶ dan penubuhan Unit Maklumat dan Pendidikan Bahagian Alam Sekitar. 1967 ~ Malaysia telah melancarkan "Inisiatif Penghijauan Dunia" pada 27 April 1992 di Persidangan Ketua-ketua Menteri Negara Membangun Mengenai Alam Sekitar dan Pembangunan di Kuala Lumpur. Alam Selitar DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. antaranya ialah dengan berusaha memberi pendidikan yang mana boleh dilakukan melalui sebaran am seperti surat khabar. ~ Bahagian Alam Sekitar memainkan peranannya sebagai kuasa perimbangan. 1974 Akta Racun Makhluk Perosak. y y y Akta Kualiti Alam Sekeliling. .

jika di jiwa kita masih lagi mentah dan muda. melebihi seratus hutan telah ditebang demi membangunan negara di seluruh dunia. ..PERANGKAAN ~ Dalam mendepani arus era modenisasi dan globalisasi.. apalah gunanya kematangan fikiran. jika di jiwa kita masih lagi mentah dan muda.. apalah gunanya kematangan fikiran. kebersihan alam sekitar boleh dijaga melalui kempen kesedaran sivik supaya rakyat dapat menjaga alam sekitar se ak kecil kerana ³ melentur buluh biarlah dari rebungnya´ . perayaan yang akhirnya membinasakan. ~ Sikap manusia kini tidak ubah seperti lirik dalam lagu Zainal Abidin: "Dewasa ini kita sering merayakan. ~ Di samping itu. ~ Alam sekitar yang terpelihara sentiasa menjadi buah mulut pelancong yang pernah berkunjung le sini lalu menghebahkannya kepada rakan-rakan mereka. perayaan yang akhirnya membinasakan." PERIBAHASA ~ Usaha-usaha mewujudkan kawasan persekitaran yang bersih harus dilakukan oleh masyarakat yang sememangnya perlu hidup sandar-menyandar bagai aur dengan tebing.." PUISI / LIRIK LAGU ~RINDUKU PADA HUTAN rinduku pada hutan menghirup udaranya memandang rimbunnya hijau daunnya sepinya rinduku pada hutan menginjak rumputnya embunnya rinduku pada hutan mendengar kicau burungnya teriakan sang kera auman harimau kegesitan kijang atau ular yang melata rinduku pada hutan rindunya kehidupan ~ Sikap manusia kini tidak ubah seperti lirik dalam lagu Zainal Abidin: "Dewasa ini kita sering merayakan.

sikap manusia yang rakus mengejar pembangunan tanpa memikirkan kesan terhadap alam sekitar menyebabkan banyak sungai di negara ini tercemar. ~ Malangnya.W. ~ Pelbagai cara perlu dilakukan bagi memelihara keindahan dan kesinambungan fungsi sungai. ini adalah untuk memudahkan manusia menjalani kehidupan dengan baik dan sempurna. Rakyat Sihat´.T. malaria dan denggi. pada hal kami (malaikat) sentiasa bertasbih dengan memuji-Mu dan mensucikan-Mu?´ STRUKTUR AYAT ~ Adakah kita ingin membiarkan alam sekitar terjejas semata-mata supaya dapat mengejar kemajuan? ~ Bagaimanakah caranya perlu dilakukan bagi memelihara alam sekitar? CONTOH ~ Amalan menjaga kebersihan alam sekitar penting untuk mengelakkan penularan penyakit berjangkit seperti selesema. ~ Sinonim dengan slogan negara ³Negara Bersih. . udara yang tercemar akan menyebabkan pelbagai jenis penyakit yang berbahaya seperti batuk.KATA ISLAM / INDAH ~ Syarikat yang rakus dan tidak bertanggungjawab ini telah melakukan kegiatan penebangan pokok-pokok tanpa keizinan pihak yang berkuasa. ~ Sememangnya penganugerahan ´tampuk khalifah di bumi´ ini tidak disenangi sebagaimana penjelasan di dalam surah al-Baqarah: 30: ³Adakah Engkau hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan). ~ Sebaliknya. taun. demam dan sesak nafas. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Alam yang dijadikan oleh Allah S.

. kenderaan segala jenis kenaikan atau tunggangan seperti kereta. pada masa sama pihak kerajaan juga akan berusaha mengubah cara pemikiran rakyat serta persepsi bahawa pengangkutan awam hanya untuk golongan berpendapatan rendah atau golongan bawahan. iaitu Tun Abdullah bin Ahmad Badawi pada tahun 2007 yang lalu telah turun padang untuk melihat masalah yang membelenggu pengguna itu dengan mata kepala beliau sendiri. ~ Menteri Pengangkutan. basikal.Pengangkutan DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. pengangkutan bermaksud pembawaan barangbarang dan orang dari satu tempat ke tempat lain. ~ Hal ini menyebabkan mantan Perdana Menteri. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. ia mampu membantu kerajaan mencapai sasaran jumlah pengguna pengangkutan awam daripada 16 peratus ketika ini kepada 25 peratus menjelang 2012. saya akan terus menyambung program dan rancangan serta projek-projek fizikal yang telah dirancang dan dilaksanakan semasa tempoh mantan Menteri dan Timbalan-Timbalan Menteri di samping merangka program-program baru ke arah melengkapkan dan meningkatkan lagi sistem pengangkutan di negara kita. PERANGKAAN ~ Beliau yakin dengan tumpuan yang diberikan kepada dua perkara tersebut. Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya sedang mengadakan Operasi Khidmat Nasihat di seluruh negara. ~ Perdana Menteri. Y. Datuk Seri Najib Tun Razak berkata. Datuk Ong Tee Keat berkata. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Di bawah program kempen advokasi ini. anggota-anggota Jabatan Pengangkutan Jalan.B. kuda dan sebagainya.

~ Ketika masyarakat semakin gusar dengan mutu perkhidmatan pengangkutan awam. KATA ISLAM / INDAH ~ Jadi. pihak kerajaan harus membuat tindakan drastik menangani isu ini. ~ Mungkin sudah sampai masanya kerajaan bertindak tegas dalam kemelut ini dan bukan bersikap ³sudah terhantuk baru terngadah´. rungutan pengguna pengangkutan awam tersebut perlu ditangani dengan baik agar pengangkutan awam di negara kita tidak menjadi ³indah khabar dari rupa´. ~ Jadi. ~ Hal ini menyebabkan mantan Perdana Menteri. ~ Hal ini menyebabkan mantan Perdana Menteri.PERIBAHASA ~ Di samping itu. kemelut utama ini harus diselesaikan oleh kerajaan jika mereka mahu melihat rakyat negara ini berduyun-duyun menggunakan LRT. iaitu Tun Abdullah bin Ahmad Badawi pada tahun 2007 yang lalu telah turun padang untuk melihat masalah yang membelenggu pengguna itu dengan mata kepala beliau sendiri. melepaskan pucuk masing-masing ketika berada di jalan raya. ~ Jelasnya. ~ Sudah pasti dilema utama yang dihadapi oleh masyarakat terhadap sistem pengangkutan awam kita ialah kos atau tambangnya yang agak mahal. ³Sediakan payung sebelum hujan´. seperti kata pepatah. ~ Intihanya. pengangkutan awam mempunyai kelebihan yang lebih banyak jika hendak dibandingkan dengan penggunaan kenderaan persendirian. mereka kebiasaannya bersikap bagai enau di dalam belukar. pihak berkuasa perlulah mengambil langkah yang sewajarnya bagi menghalang pencemaran udara yang semakin serius pada masa ini. . iaitu Tun Abdullah bin Ahmad Badawi pada tahun 2007 yang lalu telah turun padang untuk melihat masalah yang membelenggu pengguna itu dengan mata kepala beliau sendiri. ~ Isu tentang pengangkutan awam di negara kita semakin menjadi buah mulut orang ramai belakangan ini.

~ Kalau anda sering menggunakan pengangkutan awam sudah pasti anda akan menghadapi masalah untuk menukar sistem pengangkutan. ~ Oleh hal yang demikian. monorel. ERL (Express Rail Link).PUISI ~ negara maju menjadi pilihan perlunya rakyat bersatu padu pengangkutan ngara perlu djaga beringat mngatur haluan yang satu STRUKTUR AYAT ~ Mengapakah semua pekerja pengangkutan awam harus diberi satu kursus ? ~ Apakah dilema utama yang dihadapi oleh masyarakat terhadap sistem pengangkutan awam kita? CONTOH ~ Rangkaian pengangkutan awam di negara kita meliputi pengangkutan bas. Contohnya. antara monorel dengan LRT atau antara bas dengan monorel. Sistem Transit Tren Ringan (LRT) dan monorel. teksi. pengangkutan awam seperti komuter. . LRT (Light Rail Transit)) dan sebagainya dapat memainkan peranan yang penting untuk membendung masalah kesesakan jalan raya yang semakin kronik di ibu negara kita.

. sejarah bermaksud peristiwa yg benar-benar berlaku pada waktu yang lampau. kisah. di bawah Akta Bendapurba 1976. bahan binaan dan penyelenggaraan serta sokongan daripada pelbagai pihak yang berkaitan. usia. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. fungsi. seni bina. riwayat dan tambo. ~ Warisan seperti mana yang dimaksudkan di dalam kamus Oxford adalah sesuatu yang akan atau telah diwarisi yang mana akan melibatkan dua pihak iaitu generasi lepas dan akan datang. pemuliharaan bermaksud hal atau perbuatan memulihara. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Di Malaysia. mantan Perdana Menteri. penjagaan dan galakan bagi kerjakerja pemuliharaan. warisan. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. Tun Abdullah bin Ahmad Badawi menegaskan bahawa segala usaha pemuliharaan bangunan warisan perlu dilaksanakan dengan mengambil kira beberapa faktor seperti nilai sejarah. warisan bermaksud harta pusaka dan harta peninggalan. sesebuah bangunan atau monumen berusia sekurang-kurangnya 100 tahun boleh diwarta atau digazetkan oleh pihak kerajaan melalui Jabatan Muzium untuk diberi perlindungan. pemuliharaan bangunan dan monumen bererti memelihara dan membaiki harta dan warisan lama yang mempunyai nilai-nilai seni bina dan sejarah melalui kerja-kerja penyenggaraan dan pembaharuan.Pemuliharaan Warisan Sejarah DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. ~ Dari segi definisinya. ~ Dalam usaha untuk memulihara bangunan warisan.

Belanda dan Portugis masih dapat dilihat dan perlu dijaga dan bukanlah untuk dimusnahkan. Kuala Lumpur. Bangunan Stadthuys (1641-60) dan Gereja Christ (1753). PUISI ~Pulau Pandan Jauh Ke Tengah Gunung Daik bercabang tiga Hancur Badan di kandung tanah Budi yang baik dikenang juga ~Nyonya baba pandai berpantun Walaupun mereka berlainan bangsa Kekalkan seni adat berpantun Hargailah pantun warisan bangsa . kesan yang ditinggalkan oleh penjajah kolonial seperti British. ~ Walaupun Malaysia telah mencapai kemerdekaan selama 50 tahun. Paul (1590). ~ Akta Treasure Trove Act. 1976 (Akta 168) yang digunapakai bagi perlindungan dan pemeliharaan warisan Negara berkaitan barang purba. hanya terdapat Akta Benda Purba. dan tinggalan kebudayaan. 1957(Act 542) pula adalah berkaitan jumpaan harta karun tetapi pelaksanaannya terletak di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri. Jalan Ampang. contohnya. PERANGKAAN ~ Zaman kegemilangan bandar pelabuhan Melaka pada abad ke 15 dan ke 16.~ Di bawah Akta Antikuiti 1976. Gereja St. dapat dirasai dengan terdapatnya beberapa buah bangunan lama termasuk Pintu Gerbang Porta de Santiago (1511). ~ Sebelum Akta Warisan Kebangsaan 2005 (AWK) diwartakan pada 31 Disember 2005 dan dikuatkuasa pada 1 Mac 2006. bangunan bersejarah atau monumen hendaklah berumur sekurang-kurangnya 100 tahun untuk disenaraikan atau digazet oleh kerajaan di bawah Jabatan Muzium bagi memberi perlindungan dan galakan untuk dikekalkan dan dipulihara. monumen. di mana pada masa itu ia lebih dikenali dengan nama Pejabat Rekod Awam yang terletak di Dewan Tuanku Abdul Rahman. ~ Arkib Negara ditubuhkan pada 1 Disember 1957.

Nazam dan Rebana Keras. ~ Bangunan bersejarah ini juga menjadi salah satu faktor dominan pelancong bercuti di negara kita selain menyaksikan Menara Berkembar Petronas. menengah dan di institusi pengajian tinggi untuk menanamkan semangat cintakan warisan dan khazanah negara kepada generasi muda. Dabus. usia. STRUKTUR AYAT ~ Bagaimanakah pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan bersejarah dapat memupuk semangat cinta akan warisan bangsa dalam kalangan rakyat Malaysia? ~ Kenapakah kita perlu memelihara warisan sejarah negara kita? CONTOH ~ Walaupun Malaysia telah mencapai kemerdekaan lebih daripada 36 tahun. ~ Dalam usaha untuk memulihara bangunan warisan. fungsi. seni bina.PERIBAHASA ~ Pemuliharaan dan penghayatan kemaslahatan bangunan bersejarah persis peribahasa. . Tun Abdullah bin Ahmad Badawi menegaskan bahawa segala usaha pemuliharaan bangunan warisan perlu dilaksanakan dengan mengambil kira beberapa faktor seperti nilai sejarah. Belanda dan British masih boleh dilihat dari pelbagai aspek. kesan-kesan peninggalan daripada pihak penjajah kolonial seperti Portugis. ~ Subjek-subjek pemuliharaan bangunan dan monumen patut diajar di sekolah-sekolah rendah. Joget. ~ Melaka merupakan sebuah negeri berbudaya yang kaya dengan seni persembahan seperti Dondang Sayang. KATA ISLAM / INDAH ~ Ini adalah kerana bangunan warisan memiliki elemen estetik dan reka bentuk seni bina yang menarik. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~Pewaris akan melangkah ke hadapan mulai tahun depan dengan cogan kata Warisan Teras Perpaduan. bahan binaan dan penyelenggaraan serta sokongan daripada pelbagai pihak yang berkaitan. warisan. yakni ³tak kenal maka tak cinta´.

kepentingan bermaksud sesuatu yang penting demi kebaikan. dasar pendidikan mempunyai peranan yang amat pentingdalam menentukan hala tuju sistem pendidikan negara yang mana dasar inidikenali sebagai µDasar Pendidikan Kebangsaan¶. faedah dan manfaat. pendidikan bermaksud perihal mendidik atau ilmu. ~ Di Malaysia. kesejahteraan perkakasan. hubungan interpersonal. perkembangan personal. . keuntungan atau kesejahteraan diri. ~ Ross dan Wu (1996) melaporkan bahawa pendidikan mempunyai impak yang besar ke atas pelbagai peluang kehidupan manusia untuk memperolehi dan mengekalkan kualiti kehidupan. Untuk membina sebuah kehidupan yang berkualiti. ~ Menurut Schalock (1996). kesejahteraan fizikal. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Maulana Syed Abul-Hasan µAli al-Nadawi rh menyebut tentang kepentingan pendidikan ini dalam beberapa buah bukunya.Antaranya beliau menyebut tentang perkara itu dalam bukunya Islam and the World(2): ³Susunan pendidikan Alam Islam mesti bentuk semula habis-habis habisan dalam suluhan cahaya cita-cita Islam dan ajaran-ajarannya. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. kualiti hidup manusia boleh dibahagikan kepada lapan prinsip utama iaitu kesejahteraan emosi. ~ Mantan Menteri Pendidikan. dan hak. Tan Sri Musa Mohamad. peranan pendidikan amat penting.Pendidikan (Kepentingan) DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. berkata penggunaan bahasa Inggeris bagi kedua-dua mata pelajaran itu di kolej matrikulasi bermula pada 2004 manakala di politeknik pula pada 2008. hubungan sosial. pembuatan keputusan.

PERANGKAAN ~ Dasar PendidikanKebangsaan mula dilaksanakan di negara ini dalam tahun 1957. KATA ISLAM / INDAH ~ Pendidikan juga tidak hanya berkisar kepada pendidikan formal yang hanya melibatkan kertas. pen. tidak bersifat rutin.syarak bersendi adat yang memberikan peringatan agar segala perbuatan kita jsnganlah bertentangan dengan adat dan agama. PUISI ~ Jika pergi ke padang datar Jangan lupa pulang berlabuh Jika kita kepingin pintar Belajarlah sungguh-sungguh ~ Jika kita makan petai jangan lupa makan kerupuk Jika kita ingin pandai Ranjin-rajin baca buku PERIBAHASA ~ Bak kata melentur biarlah dari rebungnya. serta mempunyai peluang untuk melanjutkan pelajaran dan perkembangan ilmu. ~ Kerja tidakterhad melibatkan kepelbagaian tugas. syarahan dan peperiksaan. kita harus menuntut ilmu dan menerima pendidikan sejak kecil lagi. tetapi juga . ~ Sistem pendidikan yang dilaksanakan di dalam sesebuah Negara adalah penting bukan sahaja kerana fungsi kebajikan dan sosialisasinya. ~ Mereka tidak mempnuyai kekuatan untuk bersaing dengan orang lain dalam mengejar cita-cita sedangkan pemuda harapan bangsa. iaitu di mana kanak-kanak dididik untuk menjadi insan yang berjaya dan mengenali budaya serta alam sekeliling. iaitu adat bersendi syarak. pemudi tiang negara. ~ Pepatah Melayu.

memberi mereka suara. ~ Pendidikan yang berkualiti ini adalah satu konsep yang dinamik. keupayaan kawalan diri. dan persekitaran setempat.boleh digunakan sebagai wadah untuk menyampaikan ideologi kebangsaan kepada masyarakat. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Ross dan Wu (1996) melaporkan bahawa pendidikan mempunyai impak yang besar ke atas pelbagai peluang kehidupan manusia untuk memperolehi dan mengekalkan kualiti kehidupan. kawalan bijaksana terhadap proses kerja merupakan elemen penting kepada kesejahteraan psikologi manusia. dan kestabilan hubungan sosial. serta meluaskan pandangan dan pemikiran individu kepada dunia tanpa sempadan . STRUKTUR AYAT ~ Mengapakah pendidikan amat penting bagi setiap individu pada zaman moden kini? CONTOH ~ Pendidikan bertindak sebagai pemangkin kesejahteraan hidup dengan cara memimpin individu ke arah sumber-sumber ekonomi yang mantap. mendedahkan potensi mereka. menunjukkan jalan ke arah penyempurnaan diri. berubah. iaitu melalui penerapan tentang kefahaman serta nilai-nilai positif untuk perpaduan kaum dalam kalangan para pelajar. ~ Pendidikan yang berkualiti juga memberi kuasa kepada individu. dan berkembang mengikut masa serta berubah dalam konteks sosial. ekonomi. ~ Menurut Bohle dan Quinlan (2000).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful