Keluarga Bahagia (remaja & keluarga

)
DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat, keluarga bermaksud sesi rumah tangga yang terdiri daripada suami dan isteri atau berserta anak-anak. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat, bahagia bermaksud suasana senang dan aman, aman damai serta gembira. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat , remaja bermaksud insan yang sudah cukup umur utk berkahwin. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA/DASAR ~ Menurut mantan Menteri Pelajaran , Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, remaja harus belajar meguruskan masanya dengan baik kerana masa itu ibarat emas. ~ Pendidikan sekular secara formal juga perlu diberikan kepada remaja agar dapat melalui perkembangan rohani, jasmani, emosi dan intelek secara seimbang, iaitu seperti yang diinpirasikan oleh Falsafah Pendidikan Negara. ~ Menurut pakar motivasi, Dr. Fadhillah Kamsah sendiri menegaskan semakin banyak masa anak-anak melihat ibu bapa sebanyak itu pulalah timbulnya kasih sayang antara mereka. PERANGKAAN ~ Dasar Keluarga Negara(DKN) bakal digubal di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) dalam usaha memperkukuhkan institusi kekeluargaan. ~ Terdapat 20% kes anak-anak lari dari rumah berpunca daripada rumah yang tidak mempunyai kemudahan asas dan sempit. PUISI ~ Kalau tuan merendam telur, Jangan terlupa telur yang masin; Kalau tuan sudah masyhur, Jangan lupa keluarga yang miskin. ~ Semai benih dipinggir kali, Kelak tumbuh pohon kelapa, Ingat pesan bijak bistari, Jangan abaikan jasa ibu bapa.

PERIBAHASA ~ Bak kata pisang masak separak yang membawa maksud keluarga yang senang dan berbahagia hidupnya. ~ Bak kata padi setangkai bernas semuanya yang membawa maksud keluarga yang hidupnya beruntung dan berbahagia ~ Ibu bapa merupakan pihak yang memberikan didikan paling awal kepada anak-anak. Bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya. ~ Misalnya, banyak ibu bapa yang tidak memberi kasih sayang yang seimbang dalam kalangan anak mereka. Ada pula yang berlebihan seperti menatang minyak yang penuh dan ada juga ibu bapa tidak mengambil berat langsung. KATA ISLAM / INDAH ~ Program Hari Keluarga sebenarnya bertujuan untuk mengeratkan silaturrahim antara ibu bapa dan anak-anak. ~ Hadis ³ hormatilah kedua-dua ibu bapamu, merendah diri ketika di hadapan mereka serta berlemah lembutlah apabila bertutur dengan mereka.´ ~ Sepertimana, kata-kata Flower A. Newhouse, kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. Oleh itu, sebagai remaja yang berwawasan , kita perlu bersemangat dan berkeyakinan dalam mencapai matlamat hidup. ~ Dalam agama Islam jika seseorang anak itu mengeluarkan perkataan ³ah´ sekalipun kepada ibu bapanya, dia akan mendapat dosa apalagi jika anak-anak melawan ibu bapa. ~ Apabila kasih sayang dicurahkan justeru hubungan antara anak dengan orang tua bertambah intim. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Bak kata Saidina Umar Al-Khattab, didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau. ~ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, ³ Didiklah anak-anakmu dalam dunia mereka sendiri.´ Berdasarkan maksud hadis tersebut, maka jelaslah kepada mereka bahawa anakanak hendaklah dididik agar mengenal masyarakat dan persekitaran.

~ Tokoh agung falsafah, iaitu Plato pernah menyatakan bahawa ³kemajuan sesebuah tanah air bukan terletak pada kesuburan tanah tanihnya, tetapi terletak pada jiwa bangsa yang merdeka´. STRUKTUR AYAT ~ Apakah peranan ibu bapa dalam mengeratkan hubungan kekeluargaan? ~ Adakah ini didikan yang patut diberikan oleh ibu bapa terhadap anak mereka? CONTOH ~ Keluarga bahagia akan melahirkan anggota keluarga yang taat-mentaati, menghormati ibu bapa, dan sesama Anggota keluarga seterusnya akan menjadikan keluarga itu harmoni. ~ Ibu bapa harus memberi layanan secara bersopan , lemah lembut, berkasih sayang dan sebagainya terhadap anak-anak mereka.

Pertanian DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. Membeli baja dengan harga yang lebih murah. Menyediakan kredit. AGENSI A. Y. b. sektor pertanian merupakan salah satu sektor penting yang mendapat tumpuan dalam perdagangan dunia kerana ia merupakan pembekal makanan dan sumber bahan mentah kepada penduduk dunia. Datuk Hamzah Zainudin kepada pemberita selepas merasmikan kempen keselamatan penggunaan racun makhluk perosak dan penyampaian surat serah guna sistem fertigasi di Pusat Latihan LTN. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. BERNAS a. c. Peladang Koperasi a. Mengajar petani menggunakan peralatan jentera moden. menguruskan subsidi baja kimia dan racun serangga. bercucuk tanam. ~ Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani. perusahaan. Menjamin harga minimum dan bantu petani B. b. kumpul hasil. Meluaskan perkhimatan keluar kawasan utama penanaman padi. ~ Akta Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara akan dibentangkan tidak lama lagi. pertanian bermaksud hal-hal bertani.Bhg. mantan Perdana Menteri Malaysia . Datuk Seri Abdullah Bin Hj. agronomi bermaksud sains pertanian atau cabang ilmu pertanian yg berkaitan dgn pengelolaan tanah utk menghasilkan tanaman. Dato¶ Mohd Hashim Bin Abdullah berkata." kata Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi. . TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Pada tahun 2005 yang lalu. Badawi telah mengumumkan bahawa sektor pertanian akan menjadi sektor yang akan dimajukan dalam Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK9).

PERANGKAAN ~ Penyelidikan benih dan baka yang bermutu tinggi. tapi menghayati adat kita yang purba tahu kapan harus berbuat sesuatu agar kita.Misalnya pihak MARDI telah berjaya mencipta beras MR185 yang tahan serangan penyakit dan dapat mengeluarkan hasil 7 sehektar menjelang tahun 2010 di Sabak Benam. manusia. agar kita merasa tidak sepenuhmya sia-sia ~ POTRET KERJA PETANI keringat petani memenuhi lahan nan subur rumput hijau menjadi saksi kerja mereka pada bukit itu hidupnya bergantung kulit legam petani makin akrab . D. Jabatan Pertanian Mengajar petani menggunakan jentera. kelapa kering dan sebagainya. E. Paginya jalak berkicau dan daun jambu bersemi: mereka tidak mengenal gurindam dan peribahasa. seperti ekspot kelapa sawit. Mereka tidak pernah bisa menguraikan hakikat kata-kata mutiara. cepat masak dan hasil tinggi seperti MR52. MARDI Menghasilkan benih padi yang tahan kemarau. baja kimia dan racun serangga. JALAK. merasa bahagia. PUISI ~ HUTAN. nanas. lada hitam. getah. FAMA Menyediakan pusat menjemur dan kilang untuk memproses padi. tapi tahu kapan harus berbuat sesuatu. Bank Pertanian Menyediakan bantuan kewangan F. MR53 dan MR77.C. ~ Hampir 1/4 daripada pertukaran wang asing datangnya daripada hasil pertanian. DAN POHON JAMBU Hujan turun semalaman.

500 petani mengusahakan pelbagai tanaman termasuk cili sepanjang tahun ini. ~ Dalam masa yang sama. yang buruk jadikan sempadan. ‡ Daripada cempedak baik nangka. ~Tanaman ‡ Ada padi semua kerja jadi. pagar makan padi ‡ Berjagung-jagung dahulu sementara padi masak. saya berpendapat bahawa sektor pertanian mempunyai asas yang kukuh dan potensi yang baik serta prospek yang cerah untuk dimajukan. lebih-lebih sudu. ~ Walau bagaimanapun. bermakna kita telah mensiasiakan anugerah Allah ke atas bumi kita. ‡ Kecil-kecil cabai rawit. KATA ISLAM / INDAH ~ Mengenai projek fertigasi. Hamzah berkata kementeriannya telah meluluskan peruntukan sebanyak RM5 juta bagi membantu 1. mengembalikan semula kepentingan bidang pertanian di negara kita. negara kita Malaysia mempunyai tanah-tanih yang subur.dengan sengatan mentari siang itu peluh beningnya menyatu dalam doa bahwa sawah ladang mesti diolah dengan penuh arif PERIBAHASA ~ Kita juga wajar menjadikan kejayaan negara-negara maju khususnya Jepun yang telah berjaya menguasai sektor perindustrian tetapi dalam masa yang sama terus membangunkan bidang pertanian untuk kesejahteraan hidup rakyatnya. Jika kelebihan ini tidak dimanfaatkan. ~ Kesimpulannya. ‡ Harapkan pagar. ‡ Baik membawa resmi padi. ‡ Seperti pipit menelan jagung. makin berisi makin tunduk. bebas daripada bencana alam atau keadaan huru-hara yang boleh memusnahkan sebarang kegiatan ekonomi. yang baik jadikan teladan. keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu pada permulaan awal alaf baharu ini. ada beras semua kerja deras. COGAN KATA / KATA HIKMAT . ~Hasil Daripada Tanaman ‡Sealak-alak beras akan penyaram ‡Seperti bertih direndang ‡ Kurang-kurang bubur. daripada tidak baik ada. Bak kata peribahasa Melayu.

terdapat sawah padi. kebun-kebun sayur dan bunga bungaan serta dusun buah-buahan. koko. tembakau dan lada hitam. tidak menggunakan baja dan bahan kimia secara optimum dan betul. semangat dan kesungguhan yang kuat. kelapa sawit. teh. kopi. koko. ~ Hujan tahunan melebihi 2500mm setahun dan suhu yang tinggi sepanjang tahun sesuai untuk tanaman seperti getah. STRUKTUR AYAT ~ Disebabkan kekurangan pengetahuan tentang teknologi moden. kelapa nanas. Azrul Zulkifly. perladangan seperti getah. . ~ Apakah masalah yang dihadapi oleh sektor pertanian kini ialah saiz ladang yang berskala kecil dan tidak ekonomik? ~ Apakah faktor lain yang mempengaruhi daya pengeluaran yang rendah dan kos purata yang tinggi di sub-sektor pekebun kecil? CONTOH ~ Di negara kita. sawit. kebanyakan petani tidak mengguna baka benih atau klon yang berdaya pengeluaran tinggi yang terkini.~ Pengurus Kanan Bahagian Francaisi Perladangannya. tidak melaksanakan pembaik pulih tanah dan mengamalkan adat dan budaya tradisi yang tidak mendorong ke arah memperoleh daya pengeluaran yang tinggi. berkata syarat utama yang diperlukan untuk menyertai program itu ialah memiliki modal.

cecair atau dalam bentuk gas atau wap yang dilepaskan. pencemaran membawa maksud perbuatan mencemarkan. orang ramai dan juga kanak-kanak sekolah. ~ Menurut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 pula. ~ Bahagian Alam Sekitar memainkan peranannya sebagai kuasa perimbangan. ~ Dodds (1997) mengatakan sampah berasal dari aktiviti manusia. kebersihan bermaksud perihal bersih dari segi udara. µSekitar¶ dan penubuhan Unit Maklumat dan Pendidikan Bahagian Alam Sekitar. berlakulah kerosakan (bencana) di daratan dan di lautan oleh sebab usaha manusia sendiri sehingga Allah menimpakan pada mereka sebahagian azab daripada perbuatan mereka itu agar mereka kembali ke jalan yang benar (bertaubat). pengotoran. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. sampah ditakrifkan sebagai suatu bahan buangan. kursus dan seminar. televisyen. termasuk semua bahan yang telah ditetapkan sebagai bahan buangan terjadual. sebaran radio. atau semua bahan samaada dalam bentuk pepejal. PERANGKAAN . mengotorkan. penerbitan Bahagian Alam Sekitar. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Program pendidikan ini juga boleh dijalankan oleh JAS dan lain-lain agensi kerajaan serta badan bukan kerajaan ditujukan kepada setiap peringkat masyarakat iaitu pentadbir. dikeluarkan atau diletakkan dalam alam sekeliling yang akan menyebabkan pencemaran (Laws of Malaysia 1998).Pencemaran DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. antaranya ialah dengan berusaha memberi pendidikan yang mana boleh dilakukan melalui sebaran am seperti surat khabar. air dan sebagainya. ~Berdasarkan Surah Ar Rumayat 41.

KATA ISLAM / INDAH .Nino yang membawa cuaca kering dan panas berpanjangan. Daun-daun menghijau alangkah segar kemilau danau disinar mentari kali tenang betapa lembut mengalir ke muara kedamaian melingkar rimba lalu tumpah kasih nan jernih erat bertaut cinta kasih. Keadaan ini dikatakan ³ sambil menyelam minum air. ~ Di samping itu. PUISI ~ Sayup-sayup undan tua berlagu hiba terbang beriring di rembang petang renik-renik mengirai bulu carik melayang satu-satu berbaur debu lesu berapungan di air lalu. keadaan cuaca juga memburukkan lagi keadaan. Malam hiba dadanya ungu luka pungguk tersedu pilu di atas batu bulan tiada lagi mendandan wajah bintang malam pudar sinarnya. kebersihan alam sekitar boleh dijaga melalui kempen kesedaran sivik supaya rakyat dapat menjaga alam sekitar sejak kecil kerana ³ melentur buluh biarlah dari rebungnya´ . PERIBAHASA ~ Sebagai contoh. dimana pada tahun 1997. ~ Selain daripada itu.~ Kami mendapati sungai itu tercemar dari hulu menuju ke muara yang panjangnya lebuh kurang 8 kilometer. negara telah dilanda fenomena El. bahan buangan boleh diproses menjadi baja nutrien bagi menghindarkan pembaziran dan surat khabar boleh dijadikan sebagai tisu.

COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Di dalam Al-Quran. wujudnya masalah jerebu ini adalah ekoran daripada proses urbanisasi yang telah menggalakkan perkembangan sesebuah bandar dan wujudnya lokasi-lokasi perindustrian yang menyediakan peluang pekerjaan.W.~ Selain itu. Antara daerah yang mengalami masalah ini di Sabah ialah daerah Kota Merudu. kita acapkali tersentak oleh permasalahan pencemaran alam sekitar yang beronal yang dicetuskan oleh rakyat kita sendiri.W. Brunai dan Filipina juga tercemar dengan teruk.T. berapa kilang yang telah dibina oleh kerajaan yang mematuhi piawaian kebersihan yang telah ditetapkan? CONTOH ~ Jumlah hujan menurun dan negara mengalami masalah bekalan air dan penurunan tekanan air. Firman Allah S. . Kota Belud dan Kudat. Singapura. ~ Pembakaran ini bukan sahaja menimbulkan masalah kepada negara kita malah negaranegara lain yang berdekatan seperti Thailand. Sarawak dan Pahang.T. salah satu penyumbang utama dalam pencemaran alam di negara ini adalah sektor pembalakan yang begitu meluas dan intensif di Sabah. Allah S. ~ Dalam zaman yang serba canggih ini. menyatakan bahawa kemusnahan yang berlaku di atas muka bumi ini adalah berpunca daripada tangan manusia sendiri.:(Surah Ar-Ftum: Ayat 41) Maksudnya: Telah berlaku pelbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang dilakukan oleh tangan-tangan manusia. ~ Namun di sebalik itu. STRUKTUR AYAT ~ Apakah peranan kita sebagai masyarakat untuk menangani masalah ini? ~ Jika kita lihat pada hari ini.

suatu kajian manusia yang bertentangan dengan habitat semula jadi mereka serta penglibatan industri yangbertindak balas pada keperluan mereka. destinasi pelancongan yang menarik. pantai dan pulau yang indah atau pusat beli belah yang moden segalanya boleh didapati di sini. seperti flora. makanan yang menyelerakan. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Menteri Pelancongan Malaysia. ekopelancongan bermaksud pelancongan yang berasaskan sumber dan pemeliharaan alam semula jadi . fauna. pelancongan eko. Negara kita yang kaya dengan masyarakat majmuk. ekonomi dan persekitaran. kementeriannya sewajarnya memainkan peranan yang lebih besar dan penting dalam memastikan para pelancong pulang dengan `cerita-cerita' yang menarik dan menggembirakan dari Malaysia. pelancongan bermaksud perihal melancong atau perihal orang melancong dan perkhidmatan yang berkaitan dengannya. tasik. . pantai. sungai dan sebagainya. jafari (1977) mendefinisikan pelancongan sebagai. dan juga kesan ke atas diri mereka dan industri . ~ Datuk Abdul Kadir Sheikh Fadzil. ~Dasar Pelancongan Negara Menjadikan industri pelancongan Negara sebagai satu sektor utama. Menteri Kebudayaan dan Pelancongan mengatakan bahawa fungsi dan tanggungjawab memajukan industri pelancongan negara tidak terletak pada bahu kementeriannya sahaja.PELANCONGAN DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. Ng Yen Yen berkata. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat.iaitu daripada sudut sosiobudaya. ~ Perkataan tourism datang daripada perkataan latin iaitu tornare dan juga greek iaitu tornos yang membawa maksud pergerakan dalam suatu bulatan. lestari. Pada awalnya. ³homestay´ . Namun. YB Dato¶ Sri Dr. berdaya maju dan berkualiti dalam member sumbangan kepada pembangunan negara. warisan sejarah.

kawasan persinggahan dan kawasan destinasi yang terpilih.´ Walaupun definisi ini agak mendalam. sekurangkurangnya ia memberi pengertian yang jelas berkenaan pelancongan dan elemen-elemen yang terlibat dalam industri pelancongan secara khususnya. PUISI ~ dikandung tanah Budi baik membawa faedah. elemen manusia iaitu pelancong. ~ Leiper (1981) menjelaskan pelancongan sebagai. Forum Pelancongan Majlis Ekonomi Asia Pasifik (APEC) Kedua turut diadakan. ³Suatu sistem terbuka yang mempunyai hubungan dengan persekitaran yang luas. pelancongan perubatan dan sebagainya. pelancongan alam sekitar. Begitu juga dengan Pesta Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Antarabangsa Malaysia (MATTA) 2001 telah dianjurkan di sini. . ~ Angka tersebut melebihi jangkaan 6. termasuk RM17 bilion daripada pertukaran asing. ~ Sejak tahun 1997 lagi.~ Pelbagai kegiatan dalam usaha mencari jalan memajukan industri pelancongan di negara ini dijalankan. pelancongan pendidikan. kerajaan telah menggiatkan usaha menggalakkan kemasukan pelancong asing ke negara kita. elemen kawasan iaitu kawasan asal. PERANGKAAN ~ Pada tahun 2000.2 juta orang pelancong (termasuk pelancong domestik) berkunjung ke Malaysia yang menghasilkan pendapatan RM20 bilion. Pemandu teksi berhemah amanah Kekalkan imej Malaysia indah PERIBAHASA ~ Konsep pelancongan perlu diperluaskan dengan memperkenalkan pelbagai jenis pelancongan seperti ³ekopelancongan´.4 juta pelancong yang diramalkan akan datang ke Malaysia. seramai 10. elemen ekonomi iaitu industri pelancongan dan elemen dinamik iaitu terdiri daripada individu yang mengembara bagi tujuan berehat jauh dari tempat asal mereka selama lebih kurang satu hari. Persatuan Pengembaraan Asia Pasifik (PATA) yang mempunyai pengaruh besar dalam industri pelancongan di rantau ini telah mengadakan persidangan tahunannya di sini. ³tak kenal maka tak cinta´. Hal ini sesuai dengan pepatah Melayu.

jika usaha yang dilakukan amat kurang dan terbatas. Dengan kemajuan sektor ini. manakan dapat sagunya´. ~ Tuntasnya. ~ Kerajaan juga mengisytiharkan tahun 2007 sebagai Tahun Melawat Malaysia yang bertujuan menjadikan sektor pelancongan sebagai ³tiang seri´ kepada perkembangan ekonomi negara. iaitu Malaysia? ~ Bagaimanakah hasrat untuk melihat sektor pelancongan di negara kita merentasi benua dan dunia menjadi nyata? CONTOH . ³jika tidak dipecahkan ruyung. apa kebaikan yang diperoleh oleh Negara dalam usaha mempromosikan Negara yang kita cintai. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Tak kenal maka tak cinta ~ Warisan budaya bangsa Malaysia ~ Hujan emas di negeri orang. ~ Keamanan Malaysia yang bebas daripada sebarang bentuk keganasan dan ancaman yang menggamit pelancong berkunjung ke sini.~ Rakyat perlulah menunjukkan nilai sopan santun dan lembut bahasa kerana ³bahasa menunjukkan bangsa´. ~ Hilang budaya. kerajaan dapat membangunkan pelbagai bidang maslahat lain. lenyaplah sesuatu bangsa STRUKTUR AYAT ~ Persoalannya. bagaimanakah hasrat untuk melihat sektor pelancongan di negara kita merentasi benua dan dunia menjadi nyata? KATA ISLAM / INDAH ~ Kempen pelancongan di Malaysia perlulah dipergiat. hujan batu di negeri sendiri. lebih baik di negeri sendiri.

~ Malaysia mempunyai rangkaian pulau yang cantik dan dikelilingi lautan yang terpelihara daripada pencemaran. Pulau Tioman. Eropah sering datang ke Malaysia untuk mempelajari budaya masyarakat Malaysia.~ Pelajar dari Jepun. Pulau Perhentian. antaranya ialah Pulau Redang. . Pulau Langkawi dan sebagainya. Maldives.

7. wau dan dam menjadi permainan tradisional. terutamanya media cetak dan media elektronik. ~ Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) telah menggunakan permainan wau sebagai logo korporat syarikat berkenaan . ~ Kempen Cintai Permainan Tradisional perlu dijalankan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara secara besar-besaran dengan kerjasama pihak media massa. iaitu surat khabar dan pihak televisyen. Pangkal juga menahan diri. 8 atau 9. ~ Gelanggangnya adalah sebuah papan congkak yang mengandungi sekampong 5. rumah anak serta 1 rumah ibu. ~ Lembaga Penggalak Pelancongan termasuk pihak pengurusan hotel disaran mengedarkan brosur dan buku panduan tentang permainan tradisional kepada para pelancong yang menginap di hotel berkenaan .PERMAINAN TRADISIONAL DEFINISI ~ Apakah definisi permainan tradisional? Sebenarnya menurut Kamus Dewan. Pelepah jatuh pucuk ketawa. PERANGKAAN ~ Panjang papan congkak tujuh lubang biasanya sekitar 80 cm dan lebanya 18 cm. PUISI ~ Sayang serindit punai di Jawa. Kesenian dan Warisan mengadakan kempen dan promosi melalui media cetak dan media elektronik . Permainan anak permaisuri. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Kementerian Kebudayaan . permainan tradisional merujuk permainan budaya yang sudah diamalkan oleh sesuatu masyarakat itu untuk satu tempoh yang tertentu seperti dalam kes masyarakat kita permainan gasing. .

³serampang dua mata. seperti peribahasa. ~ Jika permainan tradisional kita telah lenyap di bumi kita.´ ~ Seperti peribahasa.´ KATA ISLAM / INDAH ~ Permainan tradisional seperti wau . hotel. setelah diperkenalkan kepada pelancong.hotel lima bintang dan pusat peranginan yang terkemuka di negara kita patut menyediakan tapak dan alat permainan tradisional kepada pelancong asing kita. ~ Rentetan daripada itu.PERIBAHASA ~ Pelbagai langkah telah dilakukan bagi mengembalikan kegemilangan permainan tradisional agar tidak lapuk dek hujan dan tidak lekang dek panas . ~ Lebih-lebih lagi. ~ Pada era pascamodenisasi ini. rakyat kita telah menikmati pelbagai kemajuan dan pembangunan fizikal yang pesat. . permainan tradisional dapat mengukuhkan hubungan masyarakat kita yang berbilang bangsa dan sentiasa sibuk mengejar kekayaan duniawi. di situ cendawan tumbuh. ³Tak kenal maka tak cinta³. ³sesal dahulu pendapatan. seperti peribahasa. tetapi segala warisan yang baik dan sejati perlu diperkukuh supaya bangsa kita tidak digelar sebagai etnik yang tidak berakar umbi dan sentiasa terhanyut oleh arus globalisasi. ~ Walaupun zaman beredar. lazimnya mereka akan berminat dan turut bermain dengan seronoknya terhadap permainan tradisional.gasing dan congkak yang popular suatu ketika dahulu kini semakin dipinggirkan dalam arus perdana. sesal kemudian tidak berguna. ~ Hal ini bukan sahaja dapat memangkinkan industri pelancongan tetapi juga memperkenalkan kebudayaan kita kepada bangsa lain. ³di mana batang terguling. kita perlu mencari pendekatan yang efisien untuk membangkit permainan tradisional di negara kita semula. apakah kebudayaan yang dapat memperlihatkan maruah bangsa kita? Ingatlah peribahasa.´ ~ Sebelum nasi menjadi bubur.

gasing dan sebagainya.gasing. ~ Permainan tradisional. STRUKTUR AYAT ~ Jika permainan tradisional kita telah lenyap di bumi kita. permainan tradisional juga merupakan satu daya tarikan yang signifikan dalam industri pelancongan. boling.wau.batu seremban. ~ Pada hari ini.seperti congkak.skuasy. badminton. wau.terutamanya orang muda. apakah kebudayaan yang dapat memperlihatkan maruah bangsa kita? ~ Adakah kita sanggup membiarkan khazanah kebudayaan kita ditelan dalam pengedaran zaman dan lenyap dalam bumi kita? CONTOH ~ Salah satu khazanah kebudayaan kita yang semakin luntur dalam gaya hidup yang moden ini ialah permainan tradisional kita yang terdiri daripada congkak.BAHASA INGGERIS ~ Tambahan pula.beberapa jenis permainan.terutama permainan bola sepak. hoki.dan sebagainya mungkin asing bagi sesetengah orang. . dan sebagainya begitu popular dalam kalangan masyarakat negara ini.

~ Laungan ³Merdeka´ sebanyak tujuh kali daripada Tunku Abdul Rahman disambut dengan sorakan gembira oleh seluruh rakyat. . iaitu perjuangan orang Melayu menentang Malayan Union pada tahun 1946 dan gabungan tiga buah parti berbilang kaum. MCA dan MIC. cinta akan negara bermaksud perasaan sayang dan bangga kepada negara serta meletakkan kepentingan negara melebihi kepentingan diri. dan Abdul Rahman Limbong dapat menjadi inspirasi dan idola para remaja. UMNO. negara bermaksud sesuatu kawasan yang didiami oleh masyarakat. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR/ JABATAN ~ Jabatan Penyiaran atau stesen televisyen juga perlu mengadakan forum tentang semangat patriotik dengan menjemput tokoh-tokoh akademik daripada pelbagai bangsa dan juga tokoh masyarakat yang memperjuangkan semangat kebangsaan suatu masa dahulu. Mat Kilau. ~ Langkah Kementerian Pelajaran mewajibkan semua pelajar mempelajari mata pelajaran Sejarah merupakan satu daripada langkah yang bijak. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. Tok Janggut. ~ Berdasarkan mata pelajaran Pendidikan Moral. patriotisme bermaksud perasaan cinta yang kuat terhadap tanah air.PATRIOTISME DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. PERANGKAAN ~ Keadaan ini dapat dilihat melalui dua peristiwa penting. ~ Tokoh-tokoh seperti Tunku Abdul Rahman.

~ Semua rakyat harus menyedari bahawa kemerdekaan yang kita kecapi baru meniti usia 52 tahun. sedangkan negara kita pernah dijajah selama 446 tahun. prakarsa yang pragmatik perlu diambil demi memastikan api semangat patriotik dalam kalangan remaja tidak terpadam dan lenyap begitu sahaja sebelum nasi menjadi bubur. ~ Hal ini dapat memupuk perpaduan yang merupakan elemen penting dalam semangat patriotik. ¶bersatu kita teguh. bak kata pepatah. ~ Tanggal 31 Ogos 1957. . PUISI / LIRIK LAGU ~ Negaraku Tanah tumpahnya darahku. negara kita secara rasmi merdeka daripada penjajah. Rakyat hidup bersatu dan maju. ~ Isu yang mencetuskan polemik dalam kalangan media massa saban hari ini pantas meniti dari bibir ke bibir. ~ Nafas jihadmu tetap panas sewaktu tanah milikmu dicakar durjana namun kau masih sempat mengikir mata akal Sebilah belati peluru tetap kau asah bangkit dengan semangat mata batin selamanya. ~ Aku anak merdeka Bangkit dari persada luka Berdiri megah di pentas wira Inginku tebus maruah bangsa Aku anak merdeka Terjaga dari ranjang kecewa Berpaksi gagah di panggung perkasa Ingin ku bela nasib bangsa PERIBAHASA ~ Maka. bercerai kita roboh¶.

pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah. apakah langkah-langkah yang wajar dilaksanakan untuk memupuk semangat patriotic dalam kalangan remaja? ~ Mengapakah generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik? CONTOH ~ Misalnya.~ Perkara ini membolehkan semangat patriotik sebati dalam diri pelajar seperti kata peribahasa Melayu. pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi. KATA ISLAM / INDAH ~ Walau bagaimanapun. pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah. janganlah kita alpa dan leka kerana masyarakat yang tidak mempunyai semangat patriotik mudah terpengaruh oleh hasutan dan berpecah belah. ´Negara Kita Tanggungjawab Kita´ tema hari kemerdekaan akan direalisasikan oleh warga yang patriotik. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Keupayaan membina negara bangsa bergantung pada perkongsian nilai dan semangat patriotisme. pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara. ³Kalau hendak melentur buluh. . ~ Pendek kata. integrasi. tak lekang dek panas¶ agar tidak menjadi lipatan sejarah semata-mata. ~ Maka. STRUKTUR AYAT ~ Persoalannya. ~ Semangat tokoh-tokoh tersebut berjuang bermati-matian demi mempertahankan tanah tumpah darah mereka perlulah mengalir dalam darah para remaja dan ¶tak lapuk dek hujan. prakarsa yang pragmatik perlu diambil demi memastikan api semangat patriotik dalam kalangan remaja tidak terpadam dan lenyap begitu sahaja sebelum nasi menjadi bubur. lingua franca. kewarganegaraan dan demonikrasi. biarlah dari rebungnya´.

~ Kerajaan Malaysia telah menggubal undang-undang berikut untuk melindungi alam sekitar dan menangani masalah pencemaran alam sekitar. 1974 Akta Racun Makhluk Perosak. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. semula jadi bermaksud sesuatu yang bukan buatan manusia. ~ Ketua Pengarah Alam Sekitar Malaysia. Pandu Puteri dan sebagainya haruslah menyelitkan program-program atau kegiatan yang mampu memupuk semangat patriotik dalam kalangan remaja. . ~ Bahagian Alam Sekitar memainkan peranannya sebagai kuasa perimbangan. Dato¶ Hajah Rosnani Ibarahim dengan sukacitanya merasmikam Pelancaran Minggu Alam Sekitar Malaysia Peringkat Kebangsaan Tahun 2010. 1974 Akta Kilang dan Jentera.Bhg. seperti Kadet Polis.~ Pelaksanaan aktiviti kokurikulum melalui unit beruniform. alam sekitar bermaksud keadaan alam sekeliling. 1967 ~ Malaysia telah melancarkan "Inisiatif Penghijauan Dunia" pada 27 April 1992 di Persidangan Ketua-ketua Menteri Negara Membangun Mengenai Alam Sekitar dan Pembangunan di Kuala Lumpur. Alam Selitar DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. sebaran radio. Pengakap. kursus dan seminar. penerbitan Bahagian Alam Sekitar. antaranya ialah dengan berusaha memberi pendidikan yang mana boleh dilakukan melalui sebaran am seperti surat khabar. televisyen. µSekitar¶ dan penubuhan Unit Maklumat dan Pendidikan Bahagian Alam Sekitar. Y. Dokumen ini merangkumi program bertindak untuk pemeliharaan alam sekitar. y y y Akta Kualiti Alam Sekeliling. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Kerajaan melalui beberapa agensi seperti Jabatan Alam Sekitar dan Renjer Hutan telah berusaha sedaya mungkin untuk menanam pokok semula.

apalah gunanya kematangan fikiran.PERANGKAAN ~ Dalam mendepani arus era modenisasi dan globalisasi... ~ Sikap manusia kini tidak ubah seperti lirik dalam lagu Zainal Abidin: "Dewasa ini kita sering merayakan. perayaan yang akhirnya membinasakan.. kebersihan alam sekitar boleh dijaga melalui kempen kesedaran sivik supaya rakyat dapat menjaga alam sekitar se ak kecil kerana ³ melentur buluh biarlah dari rebungnya´ . jika di jiwa kita masih lagi mentah dan muda." PUISI / LIRIK LAGU ~RINDUKU PADA HUTAN rinduku pada hutan menghirup udaranya memandang rimbunnya hijau daunnya sepinya rinduku pada hutan menginjak rumputnya embunnya rinduku pada hutan mendengar kicau burungnya teriakan sang kera auman harimau kegesitan kijang atau ular yang melata rinduku pada hutan rindunya kehidupan ~ Sikap manusia kini tidak ubah seperti lirik dalam lagu Zainal Abidin: "Dewasa ini kita sering merayakan. ~ Di samping itu. . melebihi seratus hutan telah ditebang demi membangunan negara di seluruh dunia. perayaan yang akhirnya membinasakan." PERIBAHASA ~ Usaha-usaha mewujudkan kawasan persekitaran yang bersih harus dilakukan oleh masyarakat yang sememangnya perlu hidup sandar-menyandar bagai aur dengan tebing.. apalah gunanya kematangan fikiran. ~ Alam sekitar yang terpelihara sentiasa menjadi buah mulut pelancong yang pernah berkunjung le sini lalu menghebahkannya kepada rakan-rakan mereka. jika di jiwa kita masih lagi mentah dan muda.

~ Sememangnya penganugerahan ´tampuk khalifah di bumi´ ini tidak disenangi sebagaimana penjelasan di dalam surah al-Baqarah: 30: ³Adakah Engkau hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan). ~ Malangnya. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Alam yang dijadikan oleh Allah S.T. .KATA ISLAM / INDAH ~ Syarikat yang rakus dan tidak bertanggungjawab ini telah melakukan kegiatan penebangan pokok-pokok tanpa keizinan pihak yang berkuasa. Rakyat Sihat´. ~ Sinonim dengan slogan negara ³Negara Bersih. udara yang tercemar akan menyebabkan pelbagai jenis penyakit yang berbahaya seperti batuk. ini adalah untuk memudahkan manusia menjalani kehidupan dengan baik dan sempurna.W. ~ Sebaliknya. sikap manusia yang rakus mengejar pembangunan tanpa memikirkan kesan terhadap alam sekitar menyebabkan banyak sungai di negara ini tercemar. taun. malaria dan denggi. demam dan sesak nafas. pada hal kami (malaikat) sentiasa bertasbih dengan memuji-Mu dan mensucikan-Mu?´ STRUKTUR AYAT ~ Adakah kita ingin membiarkan alam sekitar terjejas semata-mata supaya dapat mengejar kemajuan? ~ Bagaimanakah caranya perlu dilakukan bagi memelihara alam sekitar? CONTOH ~ Amalan menjaga kebersihan alam sekitar penting untuk mengelakkan penularan penyakit berjangkit seperti selesema. ~ Pelbagai cara perlu dilakukan bagi memelihara keindahan dan kesinambungan fungsi sungai.

anggota-anggota Jabatan Pengangkutan Jalan. ~ Hal ini menyebabkan mantan Perdana Menteri. basikal. pengangkutan bermaksud pembawaan barangbarang dan orang dari satu tempat ke tempat lain. Y. Datuk Seri Najib Tun Razak berkata.B. saya akan terus menyambung program dan rancangan serta projek-projek fizikal yang telah dirancang dan dilaksanakan semasa tempoh mantan Menteri dan Timbalan-Timbalan Menteri di samping merangka program-program baru ke arah melengkapkan dan meningkatkan lagi sistem pengangkutan di negara kita. pada masa sama pihak kerajaan juga akan berusaha mengubah cara pemikiran rakyat serta persepsi bahawa pengangkutan awam hanya untuk golongan berpendapatan rendah atau golongan bawahan. kuda dan sebagainya. Datuk Ong Tee Keat berkata. ~ Menteri Pengangkutan. Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya sedang mengadakan Operasi Khidmat Nasihat di seluruh negara. kenderaan segala jenis kenaikan atau tunggangan seperti kereta. . PERANGKAAN ~ Beliau yakin dengan tumpuan yang diberikan kepada dua perkara tersebut. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. ia mampu membantu kerajaan mencapai sasaran jumlah pengguna pengangkutan awam daripada 16 peratus ketika ini kepada 25 peratus menjelang 2012. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Di bawah program kempen advokasi ini. iaitu Tun Abdullah bin Ahmad Badawi pada tahun 2007 yang lalu telah turun padang untuk melihat masalah yang membelenggu pengguna itu dengan mata kepala beliau sendiri.Pengangkutan DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. ~ Perdana Menteri.

~ Sudah pasti dilema utama yang dihadapi oleh masyarakat terhadap sistem pengangkutan awam kita ialah kos atau tambangnya yang agak mahal. kemelut utama ini harus diselesaikan oleh kerajaan jika mereka mahu melihat rakyat negara ini berduyun-duyun menggunakan LRT. iaitu Tun Abdullah bin Ahmad Badawi pada tahun 2007 yang lalu telah turun padang untuk melihat masalah yang membelenggu pengguna itu dengan mata kepala beliau sendiri. . ~ Jelasnya. ~ Mungkin sudah sampai masanya kerajaan bertindak tegas dalam kemelut ini dan bukan bersikap ³sudah terhantuk baru terngadah´. ~ Intihanya. mereka kebiasaannya bersikap bagai enau di dalam belukar. ~ Isu tentang pengangkutan awam di negara kita semakin menjadi buah mulut orang ramai belakangan ini. seperti kata pepatah. pihak berkuasa perlulah mengambil langkah yang sewajarnya bagi menghalang pencemaran udara yang semakin serius pada masa ini. ~ Jadi. pengangkutan awam mempunyai kelebihan yang lebih banyak jika hendak dibandingkan dengan penggunaan kenderaan persendirian. rungutan pengguna pengangkutan awam tersebut perlu ditangani dengan baik agar pengangkutan awam di negara kita tidak menjadi ³indah khabar dari rupa´. KATA ISLAM / INDAH ~ Jadi. ~ Ketika masyarakat semakin gusar dengan mutu perkhidmatan pengangkutan awam. melepaskan pucuk masing-masing ketika berada di jalan raya.PERIBAHASA ~ Di samping itu. ~ Hal ini menyebabkan mantan Perdana Menteri. iaitu Tun Abdullah bin Ahmad Badawi pada tahun 2007 yang lalu telah turun padang untuk melihat masalah yang membelenggu pengguna itu dengan mata kepala beliau sendiri. ³Sediakan payung sebelum hujan´. ~ Hal ini menyebabkan mantan Perdana Menteri. pihak kerajaan harus membuat tindakan drastik menangani isu ini.

teksi.PUISI ~ negara maju menjadi pilihan perlunya rakyat bersatu padu pengangkutan ngara perlu djaga beringat mngatur haluan yang satu STRUKTUR AYAT ~ Mengapakah semua pekerja pengangkutan awam harus diberi satu kursus ? ~ Apakah dilema utama yang dihadapi oleh masyarakat terhadap sistem pengangkutan awam kita? CONTOH ~ Rangkaian pengangkutan awam di negara kita meliputi pengangkutan bas. Contohnya. pengangkutan awam seperti komuter. ~ Oleh hal yang demikian. antara monorel dengan LRT atau antara bas dengan monorel. LRT (Light Rail Transit)) dan sebagainya dapat memainkan peranan yang penting untuk membendung masalah kesesakan jalan raya yang semakin kronik di ibu negara kita. ERL (Express Rail Link). . Sistem Transit Tren Ringan (LRT) dan monorel. ~ Kalau anda sering menggunakan pengangkutan awam sudah pasti anda akan menghadapi masalah untuk menukar sistem pengangkutan. monorel.

pemuliharaan bermaksud hal atau perbuatan memulihara. ~ Dalam usaha untuk memulihara bangunan warisan. warisan bermaksud harta pusaka dan harta peninggalan. seni bina. ~ Warisan seperti mana yang dimaksudkan di dalam kamus Oxford adalah sesuatu yang akan atau telah diwarisi yang mana akan melibatkan dua pihak iaitu generasi lepas dan akan datang.Pemuliharaan Warisan Sejarah DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. . ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. Tun Abdullah bin Ahmad Badawi menegaskan bahawa segala usaha pemuliharaan bangunan warisan perlu dilaksanakan dengan mengambil kira beberapa faktor seperti nilai sejarah. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. fungsi. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Di Malaysia. pemuliharaan bangunan dan monumen bererti memelihara dan membaiki harta dan warisan lama yang mempunyai nilai-nilai seni bina dan sejarah melalui kerja-kerja penyenggaraan dan pembaharuan. warisan. usia. sesebuah bangunan atau monumen berusia sekurang-kurangnya 100 tahun boleh diwarta atau digazetkan oleh pihak kerajaan melalui Jabatan Muzium untuk diberi perlindungan. mantan Perdana Menteri. di bawah Akta Bendapurba 1976. bahan binaan dan penyelenggaraan serta sokongan daripada pelbagai pihak yang berkaitan. sejarah bermaksud peristiwa yg benar-benar berlaku pada waktu yang lampau. kisah. penjagaan dan galakan bagi kerjakerja pemuliharaan. riwayat dan tambo. ~ Dari segi definisinya.

Jalan Ampang. PUISI ~Pulau Pandan Jauh Ke Tengah Gunung Daik bercabang tiga Hancur Badan di kandung tanah Budi yang baik dikenang juga ~Nyonya baba pandai berpantun Walaupun mereka berlainan bangsa Kekalkan seni adat berpantun Hargailah pantun warisan bangsa . ~ Arkib Negara ditubuhkan pada 1 Disember 1957. Bangunan Stadthuys (1641-60) dan Gereja Christ (1753). monumen. ~ Akta Treasure Trove Act. di mana pada masa itu ia lebih dikenali dengan nama Pejabat Rekod Awam yang terletak di Dewan Tuanku Abdul Rahman.~ Di bawah Akta Antikuiti 1976. Gereja St. Belanda dan Portugis masih dapat dilihat dan perlu dijaga dan bukanlah untuk dimusnahkan. PERANGKAAN ~ Zaman kegemilangan bandar pelabuhan Melaka pada abad ke 15 dan ke 16. 1957(Act 542) pula adalah berkaitan jumpaan harta karun tetapi pelaksanaannya terletak di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri. Paul (1590). ~ Walaupun Malaysia telah mencapai kemerdekaan selama 50 tahun. bangunan bersejarah atau monumen hendaklah berumur sekurang-kurangnya 100 tahun untuk disenaraikan atau digazet oleh kerajaan di bawah Jabatan Muzium bagi memberi perlindungan dan galakan untuk dikekalkan dan dipulihara. 1976 (Akta 168) yang digunapakai bagi perlindungan dan pemeliharaan warisan Negara berkaitan barang purba. ~ Sebelum Akta Warisan Kebangsaan 2005 (AWK) diwartakan pada 31 Disember 2005 dan dikuatkuasa pada 1 Mac 2006. contohnya. Kuala Lumpur. kesan yang ditinggalkan oleh penjajah kolonial seperti British. hanya terdapat Akta Benda Purba. dan tinggalan kebudayaan. dapat dirasai dengan terdapatnya beberapa buah bangunan lama termasuk Pintu Gerbang Porta de Santiago (1511).

. ~ Bangunan bersejarah ini juga menjadi salah satu faktor dominan pelancong bercuti di negara kita selain menyaksikan Menara Berkembar Petronas. Nazam dan Rebana Keras. Dabus. Joget. ~ Melaka merupakan sebuah negeri berbudaya yang kaya dengan seni persembahan seperti Dondang Sayang. STRUKTUR AYAT ~ Bagaimanakah pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan bersejarah dapat memupuk semangat cinta akan warisan bangsa dalam kalangan rakyat Malaysia? ~ Kenapakah kita perlu memelihara warisan sejarah negara kita? CONTOH ~ Walaupun Malaysia telah mencapai kemerdekaan lebih daripada 36 tahun. ~ Dalam usaha untuk memulihara bangunan warisan.PERIBAHASA ~ Pemuliharaan dan penghayatan kemaslahatan bangunan bersejarah persis peribahasa. kesan-kesan peninggalan daripada pihak penjajah kolonial seperti Portugis. ~ Subjek-subjek pemuliharaan bangunan dan monumen patut diajar di sekolah-sekolah rendah. fungsi. Belanda dan British masih boleh dilihat dari pelbagai aspek. KATA ISLAM / INDAH ~ Ini adalah kerana bangunan warisan memiliki elemen estetik dan reka bentuk seni bina yang menarik. bahan binaan dan penyelenggaraan serta sokongan daripada pelbagai pihak yang berkaitan. warisan. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~Pewaris akan melangkah ke hadapan mulai tahun depan dengan cogan kata Warisan Teras Perpaduan. seni bina. Tun Abdullah bin Ahmad Badawi menegaskan bahawa segala usaha pemuliharaan bangunan warisan perlu dilaksanakan dengan mengambil kira beberapa faktor seperti nilai sejarah. yakni ³tak kenal maka tak cinta´. usia. menengah dan di institusi pengajian tinggi untuk menanamkan semangat cintakan warisan dan khazanah negara kepada generasi muda.

Tan Sri Musa Mohamad. dan hak.Antaranya beliau menyebut tentang perkara itu dalam bukunya Islam and the World(2): ³Susunan pendidikan Alam Islam mesti bentuk semula habis-habis habisan dalam suluhan cahaya cita-cita Islam dan ajaran-ajarannya. kualiti hidup manusia boleh dibahagikan kepada lapan prinsip utama iaitu kesejahteraan emosi. hubungan interpersonal.Pendidikan (Kepentingan) DEFINISI ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. ~ Menurut Schalock (1996). kepentingan bermaksud sesuatu yang penting demi kebaikan. dasar pendidikan mempunyai peranan yang amat pentingdalam menentukan hala tuju sistem pendidikan negara yang mana dasar inidikenali sebagai µDasar Pendidikan Kebangsaan¶. . ~ Ross dan Wu (1996) melaporkan bahawa pendidikan mempunyai impak yang besar ke atas pelbagai peluang kehidupan manusia untuk memperolehi dan mengekalkan kualiti kehidupan. kesejahteraan perkakasan. kesejahteraan fizikal. berkata penggunaan bahasa Inggeris bagi kedua-dua mata pelajaran itu di kolej matrikulasi bermula pada 2004 manakala di politeknik pula pada 2008. ~ Menurut Kamus Dewan edisi keempat. Untuk membina sebuah kehidupan yang berkualiti. keuntungan atau kesejahteraan diri. pendidikan bermaksud perihal mendidik atau ilmu. TOKOH / KEMENTERIAN / AKTA / DASAR ~ Maulana Syed Abul-Hasan µAli al-Nadawi rh menyebut tentang kepentingan pendidikan ini dalam beberapa buah bukunya. perkembangan personal. ~ Di Malaysia. pembuatan keputusan. faedah dan manfaat. hubungan sosial. peranan pendidikan amat penting. ~ Mantan Menteri Pendidikan.

tidak bersifat rutin. ~ Pepatah Melayu. pemudi tiang negara. serta mempunyai peluang untuk melanjutkan pelajaran dan perkembangan ilmu. KATA ISLAM / INDAH ~ Pendidikan juga tidak hanya berkisar kepada pendidikan formal yang hanya melibatkan kertas. ~ Mereka tidak mempnuyai kekuatan untuk bersaing dengan orang lain dalam mengejar cita-cita sedangkan pemuda harapan bangsa. iaitu di mana kanak-kanak dididik untuk menjadi insan yang berjaya dan mengenali budaya serta alam sekeliling. syarahan dan peperiksaan. ~ Kerja tidakterhad melibatkan kepelbagaian tugas. ~ Sistem pendidikan yang dilaksanakan di dalam sesebuah Negara adalah penting bukan sahaja kerana fungsi kebajikan dan sosialisasinya. PUISI ~ Jika pergi ke padang datar Jangan lupa pulang berlabuh Jika kita kepingin pintar Belajarlah sungguh-sungguh ~ Jika kita makan petai jangan lupa makan kerupuk Jika kita ingin pandai Ranjin-rajin baca buku PERIBAHASA ~ Bak kata melentur biarlah dari rebungnya. iaitu adat bersendi syarak. pen.syarak bersendi adat yang memberikan peringatan agar segala perbuatan kita jsnganlah bertentangan dengan adat dan agama.PERANGKAAN ~ Dasar PendidikanKebangsaan mula dilaksanakan di negara ini dalam tahun 1957. kita harus menuntut ilmu dan menerima pendidikan sejak kecil lagi. tetapi juga .

~ Menurut Bohle dan Quinlan (2000). berubah. kawalan bijaksana terhadap proses kerja merupakan elemen penting kepada kesejahteraan psikologi manusia. mendedahkan potensi mereka. iaitu melalui penerapan tentang kefahaman serta nilai-nilai positif untuk perpaduan kaum dalam kalangan para pelajar.boleh digunakan sebagai wadah untuk menyampaikan ideologi kebangsaan kepada masyarakat. ekonomi. dan persekitaran setempat. memberi mereka suara. serta meluaskan pandangan dan pemikiran individu kepada dunia tanpa sempadan . ~ Pendidikan yang berkualiti ini adalah satu konsep yang dinamik. STRUKTUR AYAT ~ Mengapakah pendidikan amat penting bagi setiap individu pada zaman moden kini? CONTOH ~ Pendidikan bertindak sebagai pemangkin kesejahteraan hidup dengan cara memimpin individu ke arah sumber-sumber ekonomi yang mantap. keupayaan kawalan diri. COGAN KATA / KATA HIKMAT ~ Ross dan Wu (1996) melaporkan bahawa pendidikan mempunyai impak yang besar ke atas pelbagai peluang kehidupan manusia untuk memperolehi dan mengekalkan kualiti kehidupan. dan berkembang mengikut masa serta berubah dalam konteks sosial. menunjukkan jalan ke arah penyempurnaan diri. dan kestabilan hubungan sosial. ~ Pendidikan yang berkualiti juga memberi kuasa kepada individu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful