Kitaran Haid

Haid adalah penyingkiran lapisan uterus bersama-sama ovum mati dan darah. Kitar haid adalah kitaran bulanan berkala yang melibatkan pengovulan dan haid.

5 hari Fasa Haid Penyingkiran lapisan dinding uterus. 6-10 hari  Fasa Pembaikan Lapisan uterus mula menebal. ovum mati dan darah.Tempoh Perubahan 1. 11-17 hari 18-28 hari Fasa Subur Pengovulan = Ovari mengeluarkan ovum Fasa Pra-Haid Dinding uterus yang tebal dan banyak mempunyai saluran darah sedia untuk penempelan dan perkembangan zigot. Lebih banyak salur darah terbentuk di dalm uterus. .

.

.

Persenyawaan Dan Kehamilan y y y y Persenyawaan Proses pergabungan ovum dan sperma Berlaku didalam tiub fallopio Persenyawaan menghasilkan zigot Penempelan y Selepas persenyawaan. y Embrio melekatkan dirinya pada lapisan dinding uterus ( dipanggil penempelan) y Embrio yang telah menempel mendapat bekalan nutrien dan oksigen daripada ibu melalui plasenta . zigot membahagi beberapa kali dan membentuk embrio semasa ia bergerak dari tiub Fallopio ke uterus (7 hari).

. bahan buangan juga disingkirkan melalui tali pusat.y Bahan buangan yang dihasilkan oleh embrio juga disingkirkan melalui plasenta. y 9 minggu = Fetus dengan sifat fizikal yang menyerupai manusia mendapat nutrien dan oksigen melalui tali pusat.

y Perkembangan embrio y Kelahiran Bayi .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful