Kitaran Haid

Haid adalah penyingkiran lapisan uterus bersama-sama ovum mati dan darah. Kitar haid adalah kitaran bulanan berkala yang melibatkan pengovulan dan haid.

6-10 hari  Fasa Pembaikan Lapisan uterus mula menebal.Tempoh Perubahan 1. Lebih banyak salur darah terbentuk di dalm uterus.5 hari Fasa Haid Penyingkiran lapisan dinding uterus. . ovum mati dan darah. 11-17 hari 18-28 hari Fasa Subur Pengovulan = Ovari mengeluarkan ovum Fasa Pra-Haid Dinding uterus yang tebal dan banyak mempunyai saluran darah sedia untuk penempelan dan perkembangan zigot.

.

.

Persenyawaan Dan Kehamilan y y y y Persenyawaan Proses pergabungan ovum dan sperma Berlaku didalam tiub fallopio Persenyawaan menghasilkan zigot Penempelan y Selepas persenyawaan. y Embrio melekatkan dirinya pada lapisan dinding uterus ( dipanggil penempelan) y Embrio yang telah menempel mendapat bekalan nutrien dan oksigen daripada ibu melalui plasenta . zigot membahagi beberapa kali dan membentuk embrio semasa ia bergerak dari tiub Fallopio ke uterus (7 hari).

y 9 minggu = Fetus dengan sifat fizikal yang menyerupai manusia mendapat nutrien dan oksigen melalui tali pusat.y Bahan buangan yang dihasilkan oleh embrio juga disingkirkan melalui plasenta. bahan buangan juga disingkirkan melalui tali pusat. .

y Perkembangan embrio y Kelahiran Bayi .