PERBEZAAN ENJIN PETROL DAN ENJIN DIESEL ENJIN PETROL Palam pencucuh mengeluarkan percikan bunga api Campuran

udara bahan api disedut masuk semasa lejang sedutan Campuran udara dan bahan api dimampatkan Nisbah mampatan rendah Mempunyai sistem pencucuhan nyalaan Mempunyai palam pencucuh Udara sahaja dimampat semasa lejang mampatan Nisbah mampatan tinggi Mempunyai sistem pencucuhan mampatan Tiada palam pencucuh tetapi mempunyai pemancit Mempunyai karburetor untuk mencampurkan bahan api dan udara Karburetor membantu campuran bahan api Tiada karburetor kerana yang masuk hanya udara Tiada karburetor. ENJIN DIESEL Pemancit memancitkan bahan api semasa lejang kuasa Hanya udara disedut semasa lejang sedutan

PERBEZAAN ENJIN LEJANG DENGAN ENJIN 2 LEJANG ENJIN 2 LEJANG Campuran udara dan bahan api masuk ke dalam kotak engkol sebelum masuk silinder Kitaran lengkap aci engkol berpusing sekali Kawalan campuran udara dan bahan api masuk dan keluar dilakukan oleh omboh Dua lejang berlaku serentak semasa omboh bergerak dari TTB ke TTA dan sebaliknya Mempunyai tiga liang iaitu liang masuk. liang ekzos dan liang pindah Tiada aci sesondol Tiada injap Omboh mempunyai pemesong Operasi lejang secara serentak Menggunakan omboh Kitaran lengkap aci engkol berpusing dua kali Kawalan kemasukan campuran udara dan bahan api dilakukan oleh injap Satu lejang berlaku semasa omboh bergerak dari TTA ke TTB dan sebaliknya Mempunyai dua saluran iaitu saluran masuk dan saluan ekzos Ada aci sesondol Ada injap Omboh tiada pemesong Operasi lejang secara satu persatu Tidak menggunakan omboh ENJIN 4 LEJANG Campuran udara dan bahan api masuk terus ke silinder FUNGSI KOMPONEN UTAMA ENJIN TURAS MINYAK – menapis kekotoran .

fungsinya adalah menghubungkan omboh dengan pemesong bagi menghasilkan pergerakan komponen dalam enjin.mengawal jumlah nisbah campuran udara atau minyak dalam silinder TALI SAWAT PEMAKSAAN . . Selain itu.mghasilkan percikan api untuk proses pmbakaran campuran udara dan minyak dalam silinder omboh PENJANA – menukarkan tenaga mekanikal kepada tenaga elektrik TALI SAWAT KIPAS – untuk memusingkan penjana bagi menghasilkan tenaga elektrik HUJUNG ACI SESONDOL – memusingkan aci sesondol TAKUNGAN MINYAK – tempat takungan minyak pelincir untuk melicinkan bahagian enjin yang bergesel TURAS MINYAK TAKUNGAN – menapis minyak pelincir dalam takungan OMBOH – memampatkan campuran minyak dan udara bagi menghasilakn kuasa. ia juga berfungsi mengawal kemasukan campuran bahan bakar dan pengeluaran hasil pembakaran. ACI ENGKOL – menggerakkan pam air dalam sistem penyejukkan ROD PENGHUBUNG – Rod yang menghubungkan omboh dengan pemesong.ACI SESONDOL – peralatan yang digunakan pada enjin omboh untuk membuka dan menutup injap INJAP.untuk mengawal pusingan aci engkol dengan aci sesondol supaya selaras PALAM PENCUCUH .