CERAMAH PENYAKIT BERJANGKIT ANJURAN VONAD MALAYSIA

CERAMAH PENYAKIT BERJANGKIT 2
MOHD ASRUL BIN AHMAD UNIT EPIDEMIOLOGI PEJABAT KESIHATAN DAERAH HULU LANGAT
PEJABAT KESIHATAN DAERAH HULU LANGAT, LOT 7523 JALAN HENTIAN 1C, PLAZA HENTIAN KAJANG, JALAN REKO 43000 KAJANG, SELANGOR DARUL EHSAN. TEL : 03-8736 7770 FAX : 03-87369687

.

.

Sembilan .Peta Daerah Hulu Langat Gombak Pahang Kuala Lumpur Sepang / Putrajaya N.

7 PENYAKIT-PENYAKIT BERJANGKIT .

DEMAM DENGGI/ DEMAM DENGGI BERDARAH .

PENYAKIT DEMAM DENGGI/BERDARAH 9 .

SEJARAH KES DEMAM DENGGI DI DUNIA 10 .

Kes pertama di Malaysia di Pulau Pinang y 1962 .Kes Demam Denggi Berdarah y 1972 .y 1902 .Bilangan kes mendadak naik dan bertambah 100% setiap tahun dan diisytiharkan sebagai Penyakit Berjangkit y 2008 & 2009 ± Penuluran kes Demam Denggi Membimbangkan .

804 22 61 1662 838 999 906 1461 807 1315 707 914 2023 2557 678 638 742 1026 3037 3761 2516 2881 2025 1448 14118 15793 2009 2008 635 1011 169 119 0 2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000 16000 NO. 18000 OF CASES 12 .

STATE NO. SEMBILAN MELAKA JOHOR SABAH PERAK PAHANG KELANTAN SARAWAK Total 13 44 (2009) 8 5 3 3 3 2 2 1 1 72 . OF DENGUE DEATH CASES NOTIFIED SELANGOR WP KUALA LUMPUR N.

DV 03 dan DV 04 y Virus denggi tidak boleh dilihat dengan mata kasar y Boleh menjangkiti siapa sahaja . DV 02.APAKAH PENYAKIT DEMAM DENGGI 14 y Disebabkan oleh virus denggi y Virus disebarkan melalui gigitan nyamuk Aedes yang infektif y Terdapat 4 jenis serotip virus iaitu DV 01.

15 VIRUS DENGGI .

16 JENIS DEMAM DENGGI y Demam Denggi Klasikal (DF) y Demam Denggi Berdarah (DHF) y Demam Denggi Sindrom Kejutan (DSS) .

KEPENTINGAN PENYAKIT DEMAM DENGGI 17 y Kes Demam Denggi meningkat kerana kesilapan dan kecuaian manusia y Tiada ubat untuk merawat penyakit ini y Boleh sebabkan kematian jika lambat dapatkan rawatan (symptomatic) .

18 y UJIAN DARAH  UNTUK PENGESANAN DAN PENGESAHAN KES UNTUK MENGAWASI KEADAAN PESAKIT .

19 Rawatan awal dapat mengurangkan risiko KEMATIAN .

BAGAIMANA MENGENALI NYAMUK AEDES 20 y Bersaiz kecil hingga sederhana besar y Belang hitam / putih pada kakinya y Menggigit pada waktu awal pagi dan awal senja y Hanya nyamuk betina yang menggigit .

21 NYAMUK BETINA NYAMUK JANTAN .

NYAMUK AEDES SEDANG 22 MENGHISAP DARAH .

BAGAIMANA MENGENALI NYAMUK AEDES 23 y Membiak di dalam takungan air yang jernih di dalam dan di luar rumah y Tidak membiak di dalam air kotor/berbau y Tinggal berhampiran rumah dan tempat pembiakan .

Potensi Pembiakan Nyamuk 24 y Asia Tenggara (Malaysia) .tempat paling sesuai untuk nyamuk berevolusi  Iklim tropika Cuaca panas dan kering Sikap masyarakat y Aedes aegypti y Aedes albopictus ± di dalam rumah ± di luar rumah .

KITARAN HIDUP NYAMUK 25 .

PERINGKAT KEJADIAN NYAMUK 26 .

PERINGKAT KEJADIAN NYAMUK NYAMUK DEWASA TELUR 27 SATU MINGGU JENTIKJENTIK PUPA .

28 .

PEMBIAKAN NYAMUK AEDES y Tidak membiak di dalam air kotor y Bertelur di bahagian tepi / dinding bekas y Bertelur sehingga 100 biji y Telur tahan kekeringan sehingga 6 bulan y Pembiakan secara µtransovarian¶ 29 .

Nyamuk Aedes membiak pada dinding 30 bekas (gigi air) KOLAH MANDI .

CARA JANGKITAN PENYAKIT DEMAM DENGGI 31 Nyamuk Aedes menggigit pesakit Demam Denggi Nyamuk Aedes membawa virus denggi dalam badannya Badan pesakit Demam Denggi mengandungi virus denggi Seseorang yang sihat digigit oleh nyamuk Aedes .

CARA VIRUS DIPINDAHKAN 32 .

TANDA DAN GEJALA PENYAKIT DEMAM DENGGI 33 y Demam kuat secara mengejut dan berterusan y Bintik-bintik merah atau ruam pada kulit .

tulang.TANDA DAN GEJALA PENYAKIT DEMAM DENGGI 34 y Sakit sendi. hidung dan mulut y Kurang selera makan y Muntah-Muntah y Sakit belakang mata y Sakit perut . otot dan kepala y Pendarahan pada badan.

PENDARAHAN PADA ANGGOTA BADAN 35 .

Cont¶d PENDARAHAN PADA ANGGOTA BADAN 36 .

PENGESAHAN KES 37 DEMAM DENGGI JANGKITAN PRIMER Serologi IgM IgM dikesan selepas 5 6 hari onset IgM dikesan (titer semakin berkurangan) Serologi IgG IgG dikesan selepas 14 hari onset IgG dikesan selepas 2 hari onset (dengan high titer) SEKUNDER .

38 PEMBIAKAN NYAMUK AEDES DI DALAM RUMAH .

Bekas-bekas pembiakan Aedes di 39 dalam rumah .

Bekas-bekas pembiakan Aedes di 40 dalam rumah .

Bekas-bekas pembiakan Aedes di 41 dalam rumah KOLAH MANDI PERANGKAP SEMUT .

CARA KAWALAN DI DALAM RUMAH 42 y Buang atau tukar air di dalam : Piring-piring / alas pasu bunga Pasu bunga hidup Kolah mandi Penakung air peti sejuk Perangkap semut Tangki air pam tandas Tempat simpanan air .

CARA KAWALAN DI DALAM RUMAH 43 Tutup semua bekas simpanan air dengan sempurna untuk mencegah nyamuk dari bertelur y Tutup pengepam tandas dengan sempurna y Timbus segala lubang atau rekahan supaya tidak menakung air .

CARA KAWALAN DI DALAM RUMAH 44 Masukkan ubat pembunuh jentik-jentik ke dalam semua bekas simpanan air y Penggunaan jaring pada tingkap y Penggunaan kelambu .

CARA KAWALAN DI DALAM RUMAH 45 y Masukkan ubat pembunuh jentik-jentik ke dalam semua bekas simpanan air ABATE 1% SG Ù1 sudu teh = 10 gram untuk 20 gelen air GARAM Ù2 sudu teh ke dalam perangkap semut .

46 PEMBIAKAN NYAMUK AEDES DI LUAR RUMAH .

Bekas-bekas pembiakan Aedes di luar rumah 47 .

Bekas-bekas pembiakan Aedes di luar 48 rumah .

Bekas-bekas pembiakan Aedes di luar 49 rumah LAPIK PASU BUNGA TEMPURUNG KELAPA .

Cantik ± tetapi Aedes sangat mudah membiak di sini jika tidak dijaga ! 50 .

Pasu bunga lily yang penuh berisi air (keadaan redup sangat sesuai untuk pembiakan Aedes) 51 .

52 Tempayan bertangkai membiak Aedes .

Bekas-bekas pembiakan Aedes di luar 53 rumah CANVAS BEKAS PLASTIK .

Bekas-bekas pembiakan Aedes di luar 54 rumah BARANG-BARANG LAMA .

Contoh Tempat Pembiakan di luar rumah 55 .

Contoh Tempat Pembiakan di luar rumah 56 .

Contoh Tempat Pembiakan di luar rumah 57 .

TAPAK PEMBUANGAN SAMPAH 58 HARAM .

Kebanyakan penduduk mempunyai kolah mandi dan tidak melakukan pembersihan menyebabkan pembiakan jentik. Penyimpanan barang lusuh @ bahan buangan menjadi punca utama pembiakan jentik-jentik .

Punca yang ditemui :- Tayar terpakai punca utama pembiakan Kasut. tong-tong terpakai punca utama pembiakan jentik-jentik ditemui .

Punca yang ditemui :- Barang lusuh @ terpakai tidak diselenggarakan dengan baik menjadi punca utama pembiakan pembiakan jentik-jentik - Rak-rak terpakai tidak dilupuskan dan di selenggarakan dengan betul menjadi punca utama pembiakan pembiakan jentik-jentik - .

Punca yang ditemui :-

Ketidak perihatinan tuan punya premis terhadap barang buangan adalah punca utama pembiakan jentik-jentik

Barang kegunaan harian tidak di selenggarakan dengan baik menjadi punca utama menyebabkan takungan air (Jentik-jentik)

Punca yang ditemui :-

Longgokan tayar terpakai punca utama pembiakan jentik-jentik jentik-jentik Note:Sudah diberi amaran tetapi masih lagi tiada kerjasama

Tong-tong ikan di pasar sekinchan yang tidak diuruskan dengan baik

Note:Teguran dan amaran telah diberikan tetapi masih lagi tiada kerjasama

Punca yang ditemui :-

Sampah sarap dibelakang rumah tidak diselenggarakan dengan baik punca utama pembiakan jentik-jentik jentik-jentik -

Sampah sarap dibelakang rumah tidak diselenggarakan dengan baik punca utama pembiakan jentik-jentik jentik-jentik

Punca yang ditemui :- Longgokan barang terbuang dihadapan rumah kosong Rumah kosong dan tidak berpenghuni punca pembiakan ditemui .

Punca yang ditemui :- Bekas takungan air dibahagian luar rumah mudah menjadi tempat pembiakan jentik-jentik. . Tong-tong air yang tidak bertutup mudah menjadi tempat pembiakan jentik-jentik.

.Punca yang ditemui :- Barang-barang terbuang punca utama pembiakan jentik-jentik di kesan Canves boleh menyebabkan pembiakan jentik-jentik.

Punca yang ditemui :- Alas pasu bunga juga menjadi sasaran utama pembiakan jentikjentik Barang yang tidak diperlukan perlu dibuang .

Punca yang ditemui :- Kolah mandi adalah punca utama tempat pembiakan jentik-jentik Rumah-rumah kosong juga masalah utama pembiakan yang ditemui .

Punca yang ditemui :- .

Punca yang ditemui :- .

Banner Gerak Gempur Denggi Di Pasang Di Sekitar Kawasan Wabak denggi Kuanter Bergerak Dijalankan bagi memberi penerangan kepada warga penduduk .

Pendekatan Yang Dijalankan Oleh Pihak Pejabat Kesihatan Daerah Kerja-kerja lavasiding dengan menggunakan kenderaan dijalankan terutamanya ditempat-tempat yang berpotensi dengan pembiakan .

Pendekatan Yang Dijalankan Oleh Pihak Pejabat Kesihatan Daerah Sabak Bernam .

.

CARA KAWALAN DI LUAR RUMAH 76 y Bersihkan kawasan sekeliling tempat tinggal .

CARA KAWALAN DI LUAR RUMAH 77 y Jangan buang sampah merata-rata Piring / alas pasu bunga Tayar lama Tin kosong Tempurung kelapa Bekas plastik Peralatan elektrik lama Botol-botol Tong-tong .

CARA KAWALAN DI LUAR RUMAH 78 y Periksa semua saluran air hujan dan pastikan air tidak bertakung y Kumpulkan semua bahan yang tidak digunakan supaya dapat dikutip oleh pihak Majlis Perbandaran / Alam Flora .

79 PENCEGAHAN DAN PENGAWALAN y Empat pendekatan Pengurangan sumber dan pengurusan persekitaran Pengawalan secara biologi Pengawalan secara kimia Penghalangan secara fizikal dan perlindungan individu .

80 PENCEGAHAN DAN PENGAWALAN y Pengurangan sumber dan pengurusan persekitaran Tanggungjawab masyarakat ? .

PENGGUNAAN AGEN BIOLOGI Patogen 81 Parasit Pemangsa KELEMAHAN : KELEBIHAN ? : ? .Pengawalan secara biologi 1.

82 Kawalan Biokimia Bacillus thuringiensis Abate 1% SG Bacillus sphaericus .

Parasit Cacing Nematod mermetid y Romanomermis culicivorax y R. iyengari 83 .

Pemangsa 84 y Larva nyamuk Toxorhychites Nyamuk dewasa .

85

Ikan pemangsa
Contoh: Guppy spp.

AKTIVITI YANG DIJALANKAN
86

y PEMERIKSAAN PREMIS Mencari dan memusnahkan tempat pembiakan Sensitiviti - Indeks Aedes y SEMBURAN RACUN SERANGGA DI

DALAM DAN DI LUAR PREMIS 

Membunuh nyamuk Aedes yang mempunyai virus denggi

AKTIVITI PEMERIKSAAN DI TAPAK BINAAN
87

Spesimen Jentik-jentik Aedes di ambil untuk tujuan penguatkuasaan

Notis Penutupan Tapak Pembinaan

AKTIVITI YANG DIJALANKAN 88 y PENDIDIKAN KESIHATAN Kempen Anti Denggi Gotong Royong Ceramah Dan lain-lain .

89 Peruntukan undang-undang di bawah Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit 1975 .

25) 90 Sebelum pindaan Tidak melebihi RM 100.KOMPAUN (SEK.00 .00 Selepas pindaan (2001) Tidak melebihi RM 500.

23 91 Penalti Am) ± KESALAHAN PERTAMA Sebelum pindaan Tidak melebihi RM 1.000 dan/atau penjara tidak melebihi 2 tahun .000 dan/atau penjara tidak melebihi 3 bulan Selepas pindaan (2001) Tidak melebihi RM 10.PENDAKWAAN (SEK.

PENDAKWAAN (SEK. 23 92 Penalti Am) ± KESALAHAN KEDUA Sebelum pindaan Tidak melebihi RM 2.000 dan/atau penjara tidak melebihi 5 tahun .000 dan/atau penjara tidak melebihi 1 tahun Selepas pindaan (2001) Tidak melebihi RM 50.

93 PENYAKIT DEMAM DENGGI BOLEH DICEGAH JIKA ANDA BEKERJASAMA MNGHAPUSKAN TEMPAT PEMBIAKANNYA .

.

.Apa itu Influenza A H1N1? 13 April 2009 ± Mexico Š Virus gabungan genetik babi. manusia dan Burung Š Sejenis strain virus yg dikesan di california pd 24 apr 09. Š Semua orang berisiko kerana tidak mempunyai imuniti.

Influenza A (H1N1) y Simptom Demam( 38 Celcius) Batuk Selsema Sakit tekak Sakit otot. sakit kepala Penularan lebih cepat berbanding flu bermusim .

4 F ke 100.5 F) 35.4 F) .9 CFke 99.5 F ke 99.3 C ( 94.9 C ke 100.6 C ke 38 C (97.8 C ke 38 C ( 96.1 F) 36.7 C ke 37.4 F) 34.SUHU BADAN NORMAL Normal Body Temperature Mouth / Mulut Ear / Telinga Armpit / Ketiak Anus / Rektum (dubur) 35.5 C ke 37.5 C (75.

Bagaimana manusia boleh dapat jangkitan? Jangkitan tersebar melalui titisan cecair daripada saluran pernafasan apabila individu yang mendapat ILI batuk atau bersin y Jarak jangkitan .3 kaki / 1 meter y Bersentuhan dengan permukaan / objek tercemar virus A H1N1 y .

.

7 LANGKAH PENCUCIAN TANGAN www.com .themegallery.

JENIS-JENIS PPE
Mask melindungi mulut dan hidung

SURGICAL MASK

CARA MEMAKAI Surgical masks
‡ Pastikan ´ flexible nose pieceµ berada diatas batang hidung (nose bridge ) ‡ Ikat tali mask dengan selamat dan kemas di belakang kepala ‡ Sesuaikan keadaan ikatan untuk memastikan keselesaan semasa memakai

COUGH ETIQUETTE

Etika menjaga kebersihan ketika batuk / jangkitan salur pernafasan

.Cover your mouth & nose wth tissue when you cough / sneeze Tutup mulut dan hidung dengan tisu apabila batuk atau bersin.

.Buang tisu yang telah di gunakan ke dalam beg plastik.

Etika menjaga kebersihan ketika batuk / jangkitan salur pernafasan Ikat beg plastik Buang beg plastik ke dalam tong sisa klinikal .

Etika menjaga kebersihan ketika batuk / jangkitan salur pernafasan Basuh tangan dengan sabun dan air atau alcohol hand rubs Pakai surgical mask untuk melindungi orang lain .

PENYAKIT KAKI TANGAN DAN MULUT ( HFMD) .

. kaki dan mulut ialah sejenis jangkitan virus yang disebabkan oleh beberapa kumpulan virus termasuklah enterovirus (setakat ini terdapat 66 jenis telah dikenalpasti).Pengenalan y Penyakit tangan.

kaki (pada tapak kaki) dan di sekitar kawasan lampin. Biasanya penyakit ini hanya sekadar sakit ringan dan ruam yang timbul itu akan hilang dalam tempoh 5 hingga 7 hari.Deskripsi y Jangkitan ini menyebabkan timbulnya ruam berserta lepuh di tekak. . tangan (tapak tangan).

y enterovirus 71 (EV 71) y Lain. kaki dan mulut. Virus yang biasa yang menjadi penyebab penyakit ini ialah: y virus Coxsackie A16.Penyebab Terdapat beberapa jenis virus yang menyebabkan penyakit tangan.lain enterovirus Virus Coxsackie merupakan salah satu dari jenis virus yang terdapat di dalam kelompok virus yang dikenali sebagai enterovirus seperti virus Polio. . virus Coxsackie dan Echovirus.

Insidens y Biasanya penyakit ini menjangkiti kanak-kanak yang berumur di antara 2 minggu hingga 3 tahun. y Virus Coxsackie 16A ialah agen penyakit tangan. kaki dan mulut yang mencetuskan endemik di Malaysia dan biasanya berlaku pada tahap yang sederhana .

Faktor-Faktor Risiko y Kanak-kanak yang berumur di bawah 5 tahun amat mudah dijangkiti penyakit tangan. penyakit ini boleh menjangkiti sesiapa sahaja tanpa mengira peringkat umur. kaki dan mulut. . y Walau bagaimanapun.

.y Jangkitan ini akan menghasilkan daya tahan (imuniti) terhadap virus tertentu tetapi serangan atau episod yang kedua mungkin akan berlaku berikutan jangkitan dari beberapa jenis virus yang lain dalam kelompok enterovirus.

kaki dan di kawasan lampin y Hilang selera makan .Tanda-Tanda Dan Gejala y Di antara gejala jangkitan ialah: y Demam y Sakit tekak y Ulser pada tekak dan mulut y Sakit kepala y Ruam bersama lepuh terdapat di tangan.

Foot. and Mouth Disease y Type of Coxsackie Virus syndrome y Causes painful red blisters on: Throat Tongue Gums Cheeks Palms of hands Soles of Feet .Hand.

kaki dan mulut ialah penyakit berjangkit yang sederhana. . y Penyakit tangan. Tangan yang tidak di basuh Permukaan yang terkena najis Bersin dan batuk y Penyakit ini amat mudah berjangkit pada minggu pertama pesakit menghidapinya. cecair hidung dan najis ‡  Ia merebak melalui sentuhan atau kontak secara langsung dengan lelehan yang keluar dari hidung dan tekak atau najis mereka yang telah dijangkiti kuman ini. y Virus terdapat di dalam kahak. kaki dan mulut tidak boleh merebak kepada atau daripada binatang peliharaan ataupun binatang-binatang lain. air liur.Adakah HFMD boleh berjangkit? y Penyakit tangan.

kaki akan hanya hilang dalam tempoh 10 hari.Tempoh Inkubasi dan Penyakit Tempoh inkubasi: 2-7 hari Ù (masa di antara mendapat jangkitan dan masa mula mendapat simptom) y Tempoh penyakit: y  Bergantung kepada jenis virus Demam selalunya berlanjutan dalam 3 ke 4 hari Ulser mulut akan hilang pada hari ke 5 hingga 7 tetapi lepuh dan bintik-bintik merah di tangan. .

kuku dan bibir menjadi biru Kurang oksigen y Komplikasinya sangat merbahaya dan boleh membawa maut. y Kemungkinan berlakunya jangkitan pada sistem saraf (seperti Meningitis virus atau Ensefalitis). y Kemungkinan berlaku radang hati (hepatitis) y Kemungkinan terdapatnya cyanosis Kulit.Komplikasi y Kemungkinan berlakunya sawan berikutan deman panas. . y Kemungkinan terdapatnya keradangan pada otot jantung (Myocarditis).

Komplikasi y Boleh menyebabkan dehidrasi kepada kanak-kanak Disebabkan ulser pada mulut (sakit untuk makan dan minum) .

kaki dan mulut boleh dilakukan berasaskan sejarah penyakit dan pemeriksaan fizikal. y Biasanya pengesahan diagnosis melibatkan ujian darah yang dilakukan di makmal khas yang akan menentukan jenis virus yang terlibat.Ujian-Ujian y Diagnosis penyakit tangan. .

Rawatan y Tiada antibiotik atau antiviral y Ubat biasanya diberikan supaya kanak.kanak lebih selesa (seperti ubat demam/ ulcer) y Boleh dirawat di rumah dengan pemantauan. .

meragam. Sebarang kelewatan untuk mendapatkan rawatan mungkin boleh menyebabkan kematian. Jangan bersikap sambil lewa. turun berat badan. y Anak anda mengalami lemah otot kaki dan tangan atau diserang sawan. .Pemantauan Sila hubungi doktor jika :y Jika terdapat tanda-tanda dehidrasi (kulit dan membran mucus kering. segera berjumpa doktor. mengantuk. pucat atau berbelak-belak. dapat rawatan doktor segera. y Anak anda kelihatan begitu tidak sihat (kelihatan kusut. tidak berubah selepas diberi ubat y Kesakitan pada mulut semakin teruk. y Jika anak anda ada menunjukkan simptom seperti di atas. kurang air kencing atau air kencing berwarna gelap). resah atau meragam dan tidak dapat tidur atau berpeluh dingin) y Demam yang berpanjangan sehingga lebih daripada 3 hari. keletihan.

y Malangnya. .Prognosis y Kebanyakkan kes penyakit HFMD adalah yang ringan dan sembuh sepenuhnya dalam masa 5 hingga 7 hari. sehingga hari ini kita tidak boleh menjangka siapa yang boleh sembuh dan siapa yang akan mengalami komplikasi yang menjurus kepada kematian.

Pencegahan y Tiada vaksin y Kebersihan Diri Persekitaran .

. jika terdapat tanda-tanda atau gejala. y Bersihkan premis y Demonstrasi cara basuh tangan yang betul kepada kanak-kanak . minta ibubapa bawa balik anak dan nasihatkan untuk pulang setelah sembuh.Pencegahan: HMFD di Pusat Jagaan Kanak-kanak y Pemeriksaan harian kanak-kanak untuk penyakit.

Pencegahan: HMFD di Pusat Jagaan Kanak-kanak y Kanak.kanak yang dijangkiti dinasihatkan untuk berehat di rumah sekurang-kurangnya 10 hari dari tarikh onset atau seperti dinasihatkan oleh doktor. . y Jika 2 atau lebih kes di kesan dari pusat/ institusi yang sama dalam tempoh 7 hari ± arahan penutupan untuk 2 tempoh inkubasi (10-14 hari) dari tempoh onset terakhir.

orang awam hendaklah mengikuti langkah-langkah berikut :y Berhati-hati dan tumpukan perhatian kepada nasihat yang diberikan.Pencegahan Pengawalan penyakit daripada merebak mestilah diberikan keutamaan. Secara amnya. .

pusat penjagaan kanakkanak dan lain-lain. . sekolah-sekolah.y y Kanak-kanak yang mempunyai tanda-tanda dan gejala penyakit HFM mestilah dibawa berjumpa doktor secepat mungkin. Jangan bawa anak anda ke tempat awam seperti pasaraya. pusat membeli-belah. kolam renang awam. Jangan terlambat dalam mendapatkan rawatan.

Basuhlah tangan sebelum dan selepas menyediakan makanan dan sebelum dan selepas ke tandas. (Rujuk buku panduan latihan taska dan prasekolah) .y y y Anda mestilah lebih berhati-hati dari segi kebersihan semasa menyediakan makanan dan selepas keluar dari tandas. Basuhlah tangan anda selalu terutamanya selepas menyalin lampin. Permukaan yang telah tercemar hendaklah dibasmi kuman dengan menggunakan pencuci.

LAIN-LAIN PENYAKIT (secara Lisan) .