P. 1
Komunikasi dalam Perniagaan

Komunikasi dalam Perniagaan

|Views: 6,031|Likes:
Published by zulkifleewifi
DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT

BUSINESS COMMUNICATION

Answer any 5 of the 7 questions below. Jawab 5 dari 7 soalan-soalan di bawah ini SOALAN 1 1 a) Senaraikan sekurang-kurangnya 5 (LIMA) halangan utama dalam komunikasi perniagaan. Lima halangan utama dalam komunikasi ialah: 1. Prasangka / prejudis Keadaan dimana kita telah menduga terlebih dahulu kepada apa yang akan diberi atau disampaikan, kerap kali kita terlebih dahulu telah mendengar kepada apa yang kita hendak dengar atau kita telah d
DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT

BUSINESS COMMUNICATION

Answer any 5 of the 7 questions below. Jawab 5 dari 7 soalan-soalan di bawah ini SOALAN 1 1 a) Senaraikan sekurang-kurangnya 5 (LIMA) halangan utama dalam komunikasi perniagaan. Lima halangan utama dalam komunikasi ialah: 1. Prasangka / prejudis Keadaan dimana kita telah menduga terlebih dahulu kepada apa yang akan diberi atau disampaikan, kerap kali kita terlebih dahulu telah mendengar kepada apa yang kita hendak dengar atau kita telah d

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: zulkifleewifi on Mar 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/01/2016

pdf

text

original

DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT

BUSINESS COMMUNICATION

Answer any 5 of the 7 questions below. Jawab 5 dari 7 soalan-soalan di bawah ini SOALAN 1 1 a) Senaraikan sekurang-kurangnya 5 (LIMA) halangan utama dalam komunikasi perniagaan. Lima halangan utama dalam komunikasi ialah: 1. Prasangka / prejudis Keadaan dimana kita telah menduga terlebih dahulu kepada apa yang akan diberi atau disampaikan, kerap kali kita terlebih dahulu telah mendengar kepada apa yang kita hendak dengar atau kita telah dahulu telah berfikir apa yang kita akan dengar.

2. Perhubungan Keberkesanan perhubungan sesuatu dengan komunikasi orang yang juga bergantung mesej. kepada Andai

memberi

perhubungan sesama orang ramai tidak baik, keberkesanan sesuatu komunikasi mungkin akan gagal atau berhenti sesamanya.

3. Respon emosi Sesuatu komunikasi tidak akan Berjaya jika seseorang (samaada penyampai atau penerima) mempunyai tahap emosional yang tinggi Jika tahap emosi tinggi pada sebahagian (samaada penyampai atau penerima) sebaik-baiknya di antara mereka perlu menunggu

1 BUSINESS COMMUNICATION

DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT

beberapa ketika/sementara sebelum meminta untuk menambah mesej.

4. Isyarat badan ( Non-verbal signal ) Ia merujuk kepada “bahasa badan” dimana ia boleh menberi tindak balas yang bernilai atau tidak kepada komunikasi yang dilakukan. Contoh, memek muka yang dipamerkan semasa bercakap samaada sukar atau tidak dengan sesuatu komunikasi yang sedang berjalan itu.

5. Bahasa yang digunakan Latar belakang , pengetahuan dan pengalaman kita juga

mempengaruhi kefahaman kita. Bahasa asing, dialek daerah, pelat, tekanan suara juga bahasa yang perlu guna cara teknikal atau istimewa untuk difahami perlu selalu diperhatikan dan diambil kira bagi memberi keberkesanan dalam sesuatu komunikasi.

2 BUSINESS COMMUNICATION

2) Memulakan menulis/menaip di atas kerja ( kertas / computer ). email dan sebagainya ). 3 BUSINESS COMMUNICATION .DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT b) Gunakan sebarang model dalam proses komunikasi untuk menerangkan bagaimana pertukaran maklumat berlaku. Ini semua dilakukan dalam otak atau dengan kata lain mendraf apa-apa yang ingin disampaikan semuanya masih dalam minda sedar tanpa ada apa-apa nota yang ditulis lagi. Sokong hujahan anda dengan mengillustrasikan model tersebut. Perhati dan cari apa yang ingin disampaikan untuk memberi mesej tersebut. Meletakkan apa-apa maklumat yang ingin disampaikan ke dalam / atas apa-apa cara komunikasi yang ingin disampaikan yang difikirkan berpadanan atau bersesuaian diantara dirinya dengan penerima maklumat tersebut ( samada lisan.surat bertulis. Penghantar Maklumat 1) Merangka mesej dalam minda.

DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 3) Pilih saluran komunikasi yang bersesuaian. selamat dan yang paling penting ia sampai tepat pada tempat. masa dan orang yang akan menerima maklumat tersebut. Ini kerana andai penggunaan saluran tidak tepat segala proses pertukaran maklumat akan gagal dan seterusnya memberi imej yang buruk kepada penghantar / penyampai serta organisasi yang menyampaikan maklumat itu. perlu ambil perhatian bagi memastikan maklumat tersebut sampai kepada penerima. Di dalam pemilihan saluran yang akan digunakan ini. Penerima 4 BUSINESS COMMUNICATION . Pilih saluran yang kita pasti selesa.

DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 4) Membaca. surat tidak Contoh: jika sampai. komunikasi terus akan gagal 5 BUSINESS COMMUNICATION . Di sini merupakan langkah komunikasi penting. menerima. Ia juga langkah pertama maklum untuk balas mendapat daripada penerima maklumat ke atas sesuatu perkara yang ingin disampaikan. mendengar ( Decode ). tahap pendengaran penerima yang tidak jelas dan sebagainya. memahami / yang paling Kegagalan mentafsir maklumat yang disebabkan oleh pelbagai halangan yang berlaku seperti penggunaan bahasa yang tidak difahami.

Distroksi ( pemutarbalikan ) mesej yang disampaikan akan terjejas jika penghantar tidak berhati-hati / cuai dalam menyampaikan maklumat. Contoh paling ketara bila menyampaikan secara lisan maklumat beliau menggunakan intonasi suara yang tidak enak didengar dan jika menggunakan tulisan beliau menggunakan bahasa yang tidak sesuai atau tidak kena untuk diberi kepada penerima mesej.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 5) Memahami mesej yang disampaikan. Jika mesej diberi dengan cara yang senang difahami dan dapat diterima barulah oleh penerima akan tindakbalas dapat diberi oleh penerima maklumat itu. 6 BUSINESS COMMUNICATION .

DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 6) Tindakbalas / maklumbalas Tindak-tanduk kesopanan dan tatasusila serta disiplin sangat penting untuk membalas setiap maklumat yang diterima samada ingin dipenuhi. dijawap atau tidak. SOALAN 2 7 BUSINESS COMMUNICATION . perlulah dengan cara yang berhemat dan tidak menyakiti hati penghantar mesej tersebut.

Dimana kita selalu bersama isteri / anak di rumahuntuk bercerita. Contoh penyelia ladang yang berada dipejabat estet ingin mengarahkan mandor ladang supaya pergi ke blok 89A untuk memerhatikan pekerja meracun rumpai.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 2 a) Mesej lisan dan bukan lisan adalah saling berkaitan. berjenaka dan sebagainya. telefon atau walkie-talkie digunakan untuk menyampaikan arahan tersebut. Manakala di pejabat dengan rakan setugas untuk menjalankan tugasan pejabat. ( lima ) 5 komponen mesej lisan ialah:1) Telefon Paling baik digunakan untuk menyampaikan maklumat dengan cepat dan dalam masa yang sama dengan penerima maklumat. 3) Persembahan kerja ( Presentation ) 8 BUSINESS COMMUNICATION . Keberkesanan cara ini diakui mempercepatkan segala urusan terutama dalam komunikasi dalaman sesuatu organisasi. Nyatakan 5 komponen mesej lisan dan 5 ( lima ) contoh mesej bukan lisan. meminta . Ini mempercepatkan tindakan / maklumbalas yang akan dilakukan oleh mandor tersebut. 2) Saling berhadapan dan berpandangan ( face to face discussion ) Cara yang paling biasa digunakan dalam menjalani kehidupan seharian.

5) Persidangan video ( video conference ) Biasa dilakukan oleh organisasi yang mempunyai rangkaian cawangan. 2) Notis Digunakan samaada dalam komunikasi dalaman atau luaran. Antara contohnya seperti mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah Sime Darby. persidangan. 4) Mesyuarat. stesen atau staff yang berada jauh dari ibu pejabat bagi membolehkan pertukaran maklumat dilakukan serta persidangan video dalam talian. data graf. Merupakan komunikasi lisan yang melibatkan jumlah penghantar dan penerima maklumat yang ramai. Ia bagi memberitahu mengenai sesuatu perkara yang akan dilakukan organisasi. analisis dan juga penyampaian yang dilakukan untuk mendapatkan sesuatu projek atau tugasan. seminar.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT Selalu digunakan untuk menyampaikan isi-isi projek. laporan. maklumat am dan sebagainya. 3) Minit mesyuarat 9 BUSINESS COMMUNICATION . Biasanya dilakukan di dalam bilik seminar. seminar keusahawanan dan juga persidangan WHO sedunia. bilik mesyuarat atau dewan besar bagi menyampaikan mesej. 5 komponen mesej bukan lisan 1) Memo Biasa di gunakan di dalam organisasi dalaman sahaja. Dilakukan bagi memberi arahan untuk dilaksanakan dalam bentuk bertulis.

Ada yang berbentuk formal dan lebih banyak yang informal.Kebaikannya ia boleh disertakan dengan fail dokumen yang boleh dikepilkan bersama untuk dimuat turun oleh penerima ( attachment ) 5) Surat Merupakan alat komunikasi bukan lisan yang paling penting dalam melakukan sesuatu perhubungan secara rasmi. 2 b) Komunikasi lisan selalu diamalkan dalam kebanyakan organisasi. Juga boleh digunakan sebagai bukti “ hitam putih” bila berlaku sesuatu perkara. Ia boleh samada dalam formal atau informal.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT Agenda-agenda. yang boleh digunakan untuk menyampaikan maklumat. serta hal-hal lain yang diutarakan serta lisan semasa mesyuarat perlu ditulis sebagai minit mesyuarat perlu ditulis sebagai minit mesyuarat dan perlu diedarkan kepada yang terlibat selepas mesyuarat ditangguhkan. perkara berbangkit. Huraikan 4 ( EMPAT ) faktor-faktor yang perlu diutamakan dalam komunikasi perniagaan. 4) E-mail Merupakan teknologi yang ada. 10 BUSINESS COMMUNICATION .

intonasi suara. 2) Mesyuarat Antara faktor yang perlu diambilkira semasa mesyuarat dilakukan ialah:- 11 BUSINESS COMMUNICATION . Masa bekerja Penghantar maklumat perlu mengikut masa bekerja yang sesuai dengan penerima maklumat.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT Antara faktor-faktor yang mempengaruhi komunikasi lisan dalam organisasi ialah:1) Perbincangan muka ke muka ( face to face discussion ) Antara faktor yang perlu yang perlu diambil dalam sesi perbin cangan ini ialah:i. Penerima Semasa perbincangan dilakukan perlu ambil berat bahasa badan. gaya percakapan. ii. dan adap susila semasa perbincangan kerana kesilapan dalam menjaga hal berikut boleh menyebabkan sesi perbincangan akan terjejas dan seterusnya memberi imej yang tidak baik kepada organisasi.

Keselamatan / sekuriti Faktor ini perlu diambilkira kerana hanya yang dipanggil untuk menghadiri mesyuarat sahaja perlu menghadirinya bagi mengelakkan kerahsiaannya bocor. stesen dan staff membolehkan kesesuaian penggunaan persidangan video dilakukan antara organisasi. ii.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT i. ii. Kos Ia memainkan peranan kerana belanja yang perlu dikeluarkan untuk menyediakan peralatan / rangkaian talian memerlukan wang yang banyak. 3) Persidangan video ( video comfernce ) Faktor yang perlu diambil kira ialah:i. Laporan bertulis Ia perlu diminitkan bagi setiap apa yang diutarakan dalam percakapan lisan semasa mesyuarat berlangsung. Jarak Jarak yang jauh antara ibi pejabat. 4) Telefon Antara faktor yang perlu diambilkira semasa perbualan telefon ialah:- 12 BUSINESS COMMUNICATION .

ii.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT i. bila dilakukan pada waktu telah habis masabekerja. perlu juga ambil tahu waktu kerja penerima. Masa bekerja Perlu juga diambil kira. Sesuai untuk mengesahkan sesuatu penerimaan penghantaran atau hal-hal yang memerlukan jawapan segera. maka tiadalah jawapan dari penerima. SOALAN 3 13 BUSINESS COMMUNICATION . Kadar segera ( urgency ). Pengguna yang cepat untuk mendapat maklumbalas daripada penerima.

4) Pastikan anda menjaga tutur kata kerana terlajak kata amat sukat untuk ditarik semula. 2) Untuk meningkatkan kemahiran dalam ucapan awam. Jadi kita harus sentiasa bersedia menghadapinya.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 3 a) Nyatakan dan terangkan secara ringkas 5 ( LIMA ) cara untuk menjadikan persembahan awam mencapai golongan sasaran dengan jayanya. 5 cara menjadikan persembahan awam mencapai golongan sasaran dengan jayanya ialah:1) Sebelum memulakan ucapan. hendaklah sentiasa berwaspada agar tidak terlalu yakin bahawa isi-isi yang disampaikan nanti akan menemui kejayaan bila setiap kali dilakukan pengucapan awam. 14 BUSINESS COMMUNICATION . fikir tentang tujuan. seperti pepatah “terlajak perahu boleh diundur tapi terlajak kata memeng sukar untuk diundur”. 3) Manusia akan cenderung merasa ragu-ragu dengan isi ucapan kita dengan menganggap kita sebagai seorang individu atau orang perseorangan. idea utama dan buat kajian mengenai demografi pendengar kita.

3 teknik yang boleh mempertingkatkan minat golongan pendengar dan terus terbabit ialah:1) Sentiasa menanyakan pelbagai soalan cepu emas kepada pendengar. 15 BUSINESS COMMUNICATION . kita boleh memberi sedikit saguhati seperti kek muffin. Cadangkan 3 teknik yang boleh mempertingkatkan minat golongan pendengar dan terus terbabit.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 3 b) Anda diberi satu tajuk untuk membuat persembahan awam dalam organisasi anda. coklat dan sebagainya. dan andai mereka dapat menjawap dengan baik walau tidak tepat. 2) Menyediakan selingan video-video lucu yang dimuat turun daripada pendengar. “youtube” bagi menghilangkan rasa mengantuk 3) Bercakap dalam keadaan sedikit humor yang selamba dan tidak mengada-ngada atau berlebih-lebihan.

5) Cuba berjalan dari tempat pengucapan ke tempat duduk pendengar sambil cuba-cuba bertanyakan nama kepada dua atau tiga orang pendengar yang ada. 4) Cuba mengajak pendengar untuk bersama-sama menarik nafas dalam-dalam untuk sama-sama merasa tenang.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 3 c) Rasa gementar dan tidak yakin di hadapan khalayak adalah satu perkara biasa. Antara cara untuk mengatasi perasaan gementar di khalayak ramai ialah:1) Sebelum memulakan ucapan. 16 BUSINESS COMMUNICATION . perlu didahului dangan ucapan salam. sedikit doa permulaan ucapan bagi muslim atau memberi tunduk hormat seketika kepada pendengar. 3) Jika disitu ada menyediakan air. 2) Cuba tarik nafas yang panjang sedalam-dalamnya sekurangkurangnya lima kali. 7) Mengajak pendengar untuk menonton slide-slide lucu yang ada disimpan. dimana ia boleh mengurangkan ketegangan penyampai dan terutama pendengar. 9 ( SEMBILAN ) cara untuk mengatasi perasaan sedemikian dalam usaha untuk menjayakan persembahan awam. Senaraikan sekurang-kurangnya. cuba minum air yang disediakan di hadapan bila merasa gemuruh untuk meredakan ketegangan. 6) Berhenti seketika 5 saat dan cuba bertanya kepada pendengar samada ada soalan atau ada perkara yang tidak faham mengenai apa yang telah diutarakan.

17 BUSINESS COMMUNICATION . bila komunikasi kita perlu dibuat. Apa yang dipohon ?.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 8) Bawa sedikit saguhati untuk diberikan kepada pendengar bila anda merasa sedikit gementar. 2) Terma-terma ( term / reference ) Pada seksen ini perlu dinyatakan dengan jelas kenapa laporan ini ditulis. bila dipohon ?. 10) Bersedia dengan teks-teks ucapan supaya tidak lari dari tajuk yang hendak disampaikan. dengan hanya berinteraksi dengan mereka yang anda panggil ke hadapan sahaja. Hanya diberi kepada pendengar yang ada memberi respons samada bertanya soalan atau memberi pendapat. SOALAN 4 4 a) Terangkan 5 ( LIMA ) pendekatan-pendekatan langsung dalam penulisan laporan perniagaan. 9) Memanggil seseorang atau dua daripada pendengar untuk tampil ke hadapan membantu anda dalam membuat demo bagi membangkitkan keyakinan diri. 5 ( LIMA ) pendekatan-pemdekatan langsung dalam penulisanlaporan perniagaan ialah:1) Tajuk ( heading ) Perlu ada 2 tajuk di dalam laporan iaitu nama syarikat dan tajuk laporan.

DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 3) Prosedur Berikan penerangan dengan jelas cara yang digunakan untuk mengumpul data / maklumat. Perlu lihat semula pada “ penemuan “dan nyatakan inplikasi yang lojik kepada mereka. 4) Penemuan ( findings ) Ia merupakan seksen yang paling panjang di dalam sesuatu laporan. Barangkali boleh diadakan sesi temuduga. 18 BUSINESS COMMUNICATION . isu-isu berbangkit dan sebagainya. lawatan. 5) Rumusan penutupan ( conclusions ) Pastikan tiada fakta baru yang dicadangkan diseksen ini. Apa yang kamu selalu simpulkan daripada penemuan tadi. Terus ke prosedur setiap isi dengan isi gunakan nombor dan subheadings untuk setiap seksen.

Dengan menggunakan tanda nombor. 5) Penyelesaian yang lojik. 4) Objektif.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 4 b) Selaku seorang pengurus. Seseorang mungkin memerlukannya untuk membuat keputusan berdasarkan maklumat yang ada. dia harus mampu membaca dan menulis semua jenis laporan. 5 prinsip bagaimana laporan-laporan dibuat dalam dunia perniagaan ialah:1) Perlu tulis perkara yang yang benar dan tidak menulis perkara yang salah atau menyimpang dari perkara yang telah direkodkan. kelompok apa yang dijumpai di bawah tajuk dan sub tajuk. Perlu ada keadilan kepada semua yang terlebat dalam laporan tersebut. 3) Perlu kenal pasti data. Laporan merupakan rangkaian beberapa siri untuk belajar dan membuat penyiasatan. Laporan perlu dipenuhi tanpa ada perkara yang diketepikan atau menyimpang. 2) Tidak memilih kasih. Nyata dan terangkan 5 ( LIMA ) prinsip bagaimana laporan-laporan dibuat dalam dunia perniagaan. Letakkan tujuan dan kecenderungan untuk mengeluarkan laporan tetapi tidak perlu bila ada permintaan. 19 BUSINESS COMMUNICATION .

20 BUSINESS COMMUNICATION . Perhatian yang diberi akan membuatkan laporan itu jelas dan memberi tanggapan yang baik. Cek semula setiap maklumat pastikan ia tepat mempunyai alasan yang tepat.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 6) Konsisten ( Be consistent ) Pastikan semua ayat di dalam setiap siri mengikut cara tatabahasa yang sama. 8) Jelas ( be clear ) Guna cara yang mudah dan senang dibaca yang akan memudahkan pembaca untuk membacanya. 7) Ringkas ( concise ) Elak daripada menceritakan setiap isi dengan panjang lebar. Pastikan juga gunakan jarak yang sama bagi laporan dan tajuk dan sub tajuk.

Untuk mengkoordinasi atau mengatur semula pelbagai aktiviti di dalam organisasi. Tujuannya ialah :I. Memberi laporan aktiviti. Untuk memilih pucuk pimpinan tertinggi dan AJK yang baru. Memberi laporan aktiviti dan juga kewangan Koperasi dalam tahun berkenaan. wakil Kementerian Kewangan Malaysia serta Pengerusi MPOB dan Ketua Pengarah MPOB. Ia adalah cara yang berkesan dalam proses komunikasi. 2) Mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah MPOB Dihadiri oleh semua pemegang saham dalam MPOB. Ahli Lembaga Pengarah MPOB. 5 jenis-jenis mesyuarat yang diadakan di dalam organisasi dan tujuantujuannya ialah:1) Mesyuarat Tahunan ( Annual General Meeting (AGM) )Koperasi Kakitangan MPOB Biasa diadakan setiap sekali setahun. dividen kepada pemegang saham dan juga kewangan dalam tahun berkenaan. 21 BUSINESS COMMUNICATION .DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT SOALAN 5 5 a) Dalam perniagaan. Nyatakan 5 ( LIMA ) jenis-jenis mesyuarat yang diadakan di dalam organisasi anda dan bincangkan tujuan-tujuannya. II. Tujuannya ialah :I. banyak mesyuarat diadakan. wakil Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi. II.

Ia melibatkan semua pegawai unit setiap zon. II. Encik Rosmidi b. Miswan hanya setelah tiga ( 3 ) bulan dilantik semasa Mesyuarat Tahunan pada 18 Julai 2010 yang lalu.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 3) Mesyuarat Luar Biasa (EGM) Kelab Sukan Dan Sosial MPOB Pernah dilakukan ekoran penarikan diri Pengerusi Kelab. Untuk mencari calon pengganti yang bersesuaian bagi menggantikan beliau. 22 BUSINESS COMMUNICATION . Tujuan diadakan mesyuarat ini ialah :I. Integrasi Tanaman dan Skim Bantuan Anak Benih Sawit Berkualiti setengah tahun dan juga akhir tahun yang telah dan sedang dijalankan di zon masingmasing. Bertukar pandangan dan pendapat mengenai masalah yang wujud di setiap zon bagi mendapatkan pelbagai idea untuk menyelesaikan pelbagai masalah yang timbul. Tujuannya ialah :I. 4) Mesyuarat Bahagian Unit Perundingan dan Implementasi Projek ( PIP ) MPOB seluruh zon di Malaysia Ia diadakan setiap enam (6) bulan sekali dalam setahun. Membentangkan laporan kemajuan projek Integrasi Ternakan.

Wahid. Ini kerana hanya dengan sekali pandang sudah boleh mengetahui laman web yang paling banyak dilawati penggguna melalui ruangan pecahan yang lebih besar. Huraikan 4 (empat)kelebihan menggunakan menggunakan visual-visual. Mohd Basri b. 5 b) Visual yang tersedia boleh menjadikan sesuatu laporan atau persembahan lebih menarik. Kelebihan menggunakan visual ialah :1) Data yang terkumpul lebih mudah untuk difahami bila menggunakan persembahan visual. Tujuannya ialah :I. Ia dapat dibaca dengan lebih jelas dan tepat tanpa perlu membaca fakta bertulis berulang kali. 23 BUSINESS COMMUNICATION .DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 5) Mesyuarat Pengurusan Tertinggi setiap bahagian di MPOB Ia dihadiri oleh semua pengarah di setiap bahagian dan dipengerusikan oleh Ketua Pengarah MPOB sendiri Dato’ Dr. II. Untuk menyampaikan pelbagai maklumat tentang aktiviti yang sedang dan akan dijalankan oleh pihak pengurusan dari semasa ke semasa. Untuk berbincang mengenai pelbagai perkara bagi mendapatkan idea bagi menjalankan sesuatu projek daripada pihak kementerian dan juga kerajaan Malaysia. Contoh penggunaan carta bagi menunjukkan peratusan penggunaan laman web yang selalu dilayari oleh pengguna internet.

padi dan sebagainya. Tetapi ini akan 24 BUSINESS COMMUNICATION . rasanya kita hanya membuang masa dan tenaga saja kerana penerima hanya akan memandang sebelah mata atau mereka akan tidur bila mendengar kita menyampaikan maklumat. 4) Memberi kesan langsung kepada persembahan atau maklumat yang ingin disampaikan Di dalam konteks ini. boleh menunjukkan data berat tandan sawit yang telah dituai dalam tempoh 10 tahun dengan jelas termasuk dengan perbezaan harga yang berlaku di antara tahun tersebut. pelbagai simbol dan lain-lain yang boleh menarik perhatian dan pandangan penerima maklumat. andai kita hanya menggunakan perkataan sahaja dalam menyampaikan maklumat.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT 2) Memberi imej yang baik kepada penyampai dan organisasi yang memberi maklumat Ini kerana setiap persembahan visual mempunyai warna. Ini disebabkan di dalam visual ini. koko. Contoh penggunaan data berjadual. 3) Lebih mudah dialihkan ke dalam projector bagi persembahan awam Ini kerana setiap maklumat yang ada telah dikecilkan dan sesuai untuk persembahan awam. Bila diletakkan di dalam pelbagai buku. ia dipenuhi dengan pelbagai warna dan symbol yang menarik perhatian. ia akan menarik perhatian pembaca tidak kira umur untuk membeleknya. Contoh penggunaan peta dan diagram yang dibuat bagi menunjukkan taburan keluasan kawasan penanaman komoditi seperti sawit.

penggunaan peta dan diagram yang disediakan di pejabat sebagai laluan kecemasann bila berlaku kebakaran dan sebagainya boleh membantu pekerja menyelamatkan diri. Pengggunaan peta bagi menunjukkan kawasan. Tambahan lagi. Contoh pamplet untuk pengiklanan hartanah perumahan. walaupun tidak melihat pada harga hartanah terlebih dahulu. kebakaran dan lain-lain bencana Di sini. kematian. 5) Membantu dalam mencegah kemalangan. 25 BUSINESS COMMUNICATION . symbol fasiliti berhampiran dan sebagainya boleh mempengaruhi minat penerima untuk membaca maklumat tersebut dan seterusnya menimbulkan minat mereka untuk membelinya.DIPLOMA IN PLANTATION MANAGEMENT kurang berlaku jika kita menggunakan pelbagai elemen visual dalam persembahan. penggunaan carta bar pula yang dipapar di papan iklan di tepi jalanraya dan kawasan hentian yang mencatatkan kadar kemalangan dan kematian di jalanraya menyebabkan pengguna jalanraya lebih berhati-hati akibat terkesan dengan paparan maklumat ringkas yang dilihat itu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->