S P

EJARAH

ENUBUHAN

P

ENGAKAP

D

UNIA

P

engakap telah diasaskan oleh seorang bangsa lnggeris bernama Robert

Stephenson Smyth Baden-Powell yang terkenal dengan nama Lord Baden-Powell atau BP. Baden-Powell dilahirkan di bandar London, England pada 22 Februari 1857, dan meninggal dunia pada 8 Januari, 1941. Bapa Baden-Powell bernama Reverend H.G. Baden-Powell adalah seorang mahaguru di Universiti Oxford, London, England. Ibunya ialah anak kepada Laksamana British bernama W.T. Smyth. Sewaktu Baden-Powell berusia tiga tahun, bapanya meninggal dunia dan tinggallah beliau bersama ibunya dalam keadaan yang sederhana. Pada zaman persekolahan

Orang-orang British telah mengepung bandar Mafeking. Beberapa tahun kemudian beliau dihantar bertugas di Afrika Barat untuk menamatkan satu peperangan di Ashanti. Di situ beliau digelar KANTANKYE yang bermaksud Topi Besar. Di atas kemenangan itu. Beliau menjadi Jeneral pasukan tentera Simpanan ketika berumur 50 tahun. Baden-Powell diarahkan menubuhkan pasukan polis Afrika Selatan dan dilantik sebagai Jeneral Tentera Berkuda. memerhati. Beliau telah menggunakan budak-budak untuk mengintip rahsia musuh. Pada malamnya diadakan unggun api. BP telah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dan mula berkhidmat dalam tentera di India dan Afghanistan dalam tahun 1876.Baden-Powell banyak menceburkan diri dalam kegiatan sekolahnya seperti berlakon. Akhirnya Baden-Powell berjaya memenangi peperangan itu. Dalam tahun 1897. berperahu. . menyelamat nyawa dan mengesan jejak. Dalam tahun 1899 Baden-Powell pulang ke England membawa sebuah buku yang dikarangnya semasa di Kashmir berjodol Aids To Scouting. Dalam peperangan itu. Baden-Powell pulang ke England dan telah menganjurkan satu perkhemahan di Pulau Browsea selama 10 hari pada tahun 1907. Baden-Powell telah dihantar ke Afrika Selatan untuk menambahkan dua rejimen askar berkuda untuk mempertahankan sempadan British dari serangan orang Boer iaitu puak keturunan pendatang Belanda. Ghana. Baden-Powell hanya mempunyai seramai 1. Dalam masa cuti sekolah Baden-Powell bersama-sama tiga orang abangnya selalu pergi mengembara berjalan kaki berkhemah. Baden-Powell menggunakan idea berpandukan kepada pengalamannya dalam peperangan Mafeking dan buku "Aids To Scouting". Budak-budak itu dibahagikan kepada empat patrol. pegawai yang termuda menerima pangkat itu. Mereka belajar dan berlatih cara berkhemah. Setelah bersara dari tentera. Selepas perang Boer. BP dinaikan pangkat menjadi Kolonel dan ditempatkan di India untuk memimpin Dragoon Guard ke 5. Perkhemahan di Pulau Browsea berjaya dan amat diminati oleh budak-budak yang menyertainya. Dengan tipu helah. dengan itu mencetuskan satu peperangan besar yang dinamakan Peperangan Boer. menyanyi dan menembak. beliau telah dinaikkan pangkat Mejar Jeneral ketika berumur 43 tahun. Buku itu mengandungi kisah peninjauan di India. belayar dan berperahu. beliau meletakkan periuk api pasir dan papan tanda BAHAYA sehingga beliau telah berjaya memperdayakan orang-orang Boer. memasak. Beliau telah memberi hadiah kepada askaraskar yang menunjukkan kebolehan yang baik dengan satu lencana bergelar SCOUTS (Peninjau). Dalam peperangan Baden-Powell sentiasa berhati-hati terhadap pergerakan musuh hinggakan beliau digelar IMPEESA yang bermaksud Serigala yang tak pernah tidur. Setelah berjaya dalam peperiksaan tentera. mengembara. iaitu sebuah bandar jajahan British. Seramai 21 orang budak-budak turut serta dalam perkhemahan itu.000 orang askar berbanding dengan 9.000 orang Boer. Tidak lama kemudian. kemudian ke Natal (Zululand) dan Malta sebagai penolong Setiausaha Tentera.

Canada. India dan selepas itu di seluruh dunia. Baden-Powell pula mengarang sebuah buku berjudul "Scouting For Boys".Selepas itu dalam tahun 1908.G Baden Powell Nama Isteri : Lady Olive Baden Powell Tarikh Meninggal Dunia : 8 Januari 1941 . B iodata Lord Baden Powell (BP) Nama Penuh : Robert Stephenson Smith Baden Powell Nama Singkatan : BP Tarikh Lahir : 22 Februari 1857 Tempat Lahir : London. London Pekerjaan : Bekas Mejar Tentera British Nama Bapa : Reverend H. Dengan itu wujudlah Pergerakan Pengakap. Dalam tempoh setahun sahaja Pergerakan Pengakap berkembang di England dan merebak ke Australia. Kandungannya berdasarkan kepada pengalaman beliau semasa menjadi askar di India dan Afrika serta perkhemahan budak-budak di Pulau Browsea. Pergerakan Pengakap ditubuhkan di Chile. New Zealand dan Afrika Selatan. Amerika Syarikat. Berikutnya pada tahun 1909. England Pendidikan Awal : Charter House. Buku itu telah memikat hati budak-budak. Ghana.