S P

EJARAH

ENUBUHAN

P

ENGAKAP

D

UNIA

P

engakap telah diasaskan oleh seorang bangsa lnggeris bernama Robert

Stephenson Smyth Baden-Powell yang terkenal dengan nama Lord Baden-Powell atau BP. Baden-Powell dilahirkan di bandar London, England pada 22 Februari 1857, dan meninggal dunia pada 8 Januari, 1941. Bapa Baden-Powell bernama Reverend H.G. Baden-Powell adalah seorang mahaguru di Universiti Oxford, London, England. Ibunya ialah anak kepada Laksamana British bernama W.T. Smyth. Sewaktu Baden-Powell berusia tiga tahun, bapanya meninggal dunia dan tinggallah beliau bersama ibunya dalam keadaan yang sederhana. Pada zaman persekolahan

Ghana. Setelah bersara dari tentera. beliau telah dinaikkan pangkat Mejar Jeneral ketika berumur 43 tahun. BP telah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dan mula berkhidmat dalam tentera di India dan Afghanistan dalam tahun 1876. BP dinaikan pangkat menjadi Kolonel dan ditempatkan di India untuk memimpin Dragoon Guard ke 5. Baden-Powell telah dihantar ke Afrika Selatan untuk menambahkan dua rejimen askar berkuda untuk mempertahankan sempadan British dari serangan orang Boer iaitu puak keturunan pendatang Belanda. Baden-Powell hanya mempunyai seramai 1. menyanyi dan menembak. Tidak lama kemudian. Setelah berjaya dalam peperiksaan tentera. Dalam tahun 1899 Baden-Powell pulang ke England membawa sebuah buku yang dikarangnya semasa di Kashmir berjodol Aids To Scouting. Baden-Powell menggunakan idea berpandukan kepada pengalamannya dalam peperangan Mafeking dan buku "Aids To Scouting". Perkhemahan di Pulau Browsea berjaya dan amat diminati oleh budak-budak yang menyertainya. Selepas perang Boer. Buku itu mengandungi kisah peninjauan di India. Dalam tahun 1897. pegawai yang termuda menerima pangkat itu. menyelamat nyawa dan mengesan jejak. Mereka belajar dan berlatih cara berkhemah.Baden-Powell banyak menceburkan diri dalam kegiatan sekolahnya seperti berlakon. beliau meletakkan periuk api pasir dan papan tanda BAHAYA sehingga beliau telah berjaya memperdayakan orang-orang Boer. iaitu sebuah bandar jajahan British. mengembara. Beliau telah menggunakan budak-budak untuk mengintip rahsia musuh. Di situ beliau digelar KANTANKYE yang bermaksud Topi Besar.000 orang askar berbanding dengan 9. Dalam masa cuti sekolah Baden-Powell bersama-sama tiga orang abangnya selalu pergi mengembara berjalan kaki berkhemah. Orang-orang British telah mengepung bandar Mafeking. Pada malamnya diadakan unggun api. memasak. memerhati. berperahu. belayar dan berperahu. Beberapa tahun kemudian beliau dihantar bertugas di Afrika Barat untuk menamatkan satu peperangan di Ashanti. Baden-Powell pulang ke England dan telah menganjurkan satu perkhemahan di Pulau Browsea selama 10 hari pada tahun 1907. Dalam peperangan itu. Beliau menjadi Jeneral pasukan tentera Simpanan ketika berumur 50 tahun. Dengan tipu helah. Dalam peperangan Baden-Powell sentiasa berhati-hati terhadap pergerakan musuh hinggakan beliau digelar IMPEESA yang bermaksud Serigala yang tak pernah tidur.000 orang Boer. . Seramai 21 orang budak-budak turut serta dalam perkhemahan itu. dengan itu mencetuskan satu peperangan besar yang dinamakan Peperangan Boer. Budak-budak itu dibahagikan kepada empat patrol. Di atas kemenangan itu. Akhirnya Baden-Powell berjaya memenangi peperangan itu. Beliau telah memberi hadiah kepada askaraskar yang menunjukkan kebolehan yang baik dengan satu lencana bergelar SCOUTS (Peninjau). Baden-Powell diarahkan menubuhkan pasukan polis Afrika Selatan dan dilantik sebagai Jeneral Tentera Berkuda. kemudian ke Natal (Zululand) dan Malta sebagai penolong Setiausaha Tentera.

Buku itu telah memikat hati budak-budak. B iodata Lord Baden Powell (BP) Nama Penuh : Robert Stephenson Smith Baden Powell Nama Singkatan : BP Tarikh Lahir : 22 Februari 1857 Tempat Lahir : London. Pergerakan Pengakap ditubuhkan di Chile. London Pekerjaan : Bekas Mejar Tentera British Nama Bapa : Reverend H. New Zealand dan Afrika Selatan. Kandungannya berdasarkan kepada pengalaman beliau semasa menjadi askar di India dan Afrika serta perkhemahan budak-budak di Pulau Browsea. England Pendidikan Awal : Charter House. Dalam tempoh setahun sahaja Pergerakan Pengakap berkembang di England dan merebak ke Australia. Ghana. Canada. Amerika Syarikat.Selepas itu dalam tahun 1908.G Baden Powell Nama Isteri : Lady Olive Baden Powell Tarikh Meninggal Dunia : 8 Januari 1941 . Berikutnya pada tahun 1909. Baden-Powell pula mengarang sebuah buku berjudul "Scouting For Boys". India dan selepas itu di seluruh dunia. Dengan itu wujudlah Pergerakan Pengakap.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful