S P

EJARAH

ENUBUHAN

P

ENGAKAP

D

UNIA

P

engakap telah diasaskan oleh seorang bangsa lnggeris bernama Robert

Stephenson Smyth Baden-Powell yang terkenal dengan nama Lord Baden-Powell atau BP. Baden-Powell dilahirkan di bandar London, England pada 22 Februari 1857, dan meninggal dunia pada 8 Januari, 1941. Bapa Baden-Powell bernama Reverend H.G. Baden-Powell adalah seorang mahaguru di Universiti Oxford, London, England. Ibunya ialah anak kepada Laksamana British bernama W.T. Smyth. Sewaktu Baden-Powell berusia tiga tahun, bapanya meninggal dunia dan tinggallah beliau bersama ibunya dalam keadaan yang sederhana. Pada zaman persekolahan

Di situ beliau digelar KANTANKYE yang bermaksud Topi Besar. Orang-orang British telah mengepung bandar Mafeking. dengan itu mencetuskan satu peperangan besar yang dinamakan Peperangan Boer. Baden-Powell telah dihantar ke Afrika Selatan untuk menambahkan dua rejimen askar berkuda untuk mempertahankan sempadan British dari serangan orang Boer iaitu puak keturunan pendatang Belanda. Beliau telah menggunakan budak-budak untuk mengintip rahsia musuh. kemudian ke Natal (Zululand) dan Malta sebagai penolong Setiausaha Tentera. Dalam tahun 1897. . Budak-budak itu dibahagikan kepada empat patrol. Beliau menjadi Jeneral pasukan tentera Simpanan ketika berumur 50 tahun.Baden-Powell banyak menceburkan diri dalam kegiatan sekolahnya seperti berlakon. Di atas kemenangan itu. Perkhemahan di Pulau Browsea berjaya dan amat diminati oleh budak-budak yang menyertainya. Baden-Powell hanya mempunyai seramai 1. memerhati. Baden-Powell diarahkan menubuhkan pasukan polis Afrika Selatan dan dilantik sebagai Jeneral Tentera Berkuda. beliau telah dinaikkan pangkat Mejar Jeneral ketika berumur 43 tahun. Beberapa tahun kemudian beliau dihantar bertugas di Afrika Barat untuk menamatkan satu peperangan di Ashanti. berperahu. Buku itu mengandungi kisah peninjauan di India. Dalam tahun 1899 Baden-Powell pulang ke England membawa sebuah buku yang dikarangnya semasa di Kashmir berjodol Aids To Scouting. mengembara. Dalam masa cuti sekolah Baden-Powell bersama-sama tiga orang abangnya selalu pergi mengembara berjalan kaki berkhemah. Selepas perang Boer. menyelamat nyawa dan mengesan jejak. Dalam peperangan Baden-Powell sentiasa berhati-hati terhadap pergerakan musuh hinggakan beliau digelar IMPEESA yang bermaksud Serigala yang tak pernah tidur. Seramai 21 orang budak-budak turut serta dalam perkhemahan itu. Dengan tipu helah. Setelah berjaya dalam peperiksaan tentera. Tidak lama kemudian. Ghana. beliau meletakkan periuk api pasir dan papan tanda BAHAYA sehingga beliau telah berjaya memperdayakan orang-orang Boer. Dalam peperangan itu. Beliau telah memberi hadiah kepada askaraskar yang menunjukkan kebolehan yang baik dengan satu lencana bergelar SCOUTS (Peninjau). pegawai yang termuda menerima pangkat itu. Setelah bersara dari tentera. memasak.000 orang Boer. Baden-Powell pulang ke England dan telah menganjurkan satu perkhemahan di Pulau Browsea selama 10 hari pada tahun 1907. belayar dan berperahu. Akhirnya Baden-Powell berjaya memenangi peperangan itu. iaitu sebuah bandar jajahan British. BP dinaikan pangkat menjadi Kolonel dan ditempatkan di India untuk memimpin Dragoon Guard ke 5. Mereka belajar dan berlatih cara berkhemah. Pada malamnya diadakan unggun api. Baden-Powell menggunakan idea berpandukan kepada pengalamannya dalam peperangan Mafeking dan buku "Aids To Scouting". menyanyi dan menembak.000 orang askar berbanding dengan 9. BP telah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dan mula berkhidmat dalam tentera di India dan Afghanistan dalam tahun 1876.

London Pekerjaan : Bekas Mejar Tentera British Nama Bapa : Reverend H. Dalam tempoh setahun sahaja Pergerakan Pengakap berkembang di England dan merebak ke Australia. India dan selepas itu di seluruh dunia.Selepas itu dalam tahun 1908. England Pendidikan Awal : Charter House. Pergerakan Pengakap ditubuhkan di Chile. New Zealand dan Afrika Selatan. Baden-Powell pula mengarang sebuah buku berjudul "Scouting For Boys". Ghana.G Baden Powell Nama Isteri : Lady Olive Baden Powell Tarikh Meninggal Dunia : 8 Januari 1941 . Kandungannya berdasarkan kepada pengalaman beliau semasa menjadi askar di India dan Afrika serta perkhemahan budak-budak di Pulau Browsea. Buku itu telah memikat hati budak-budak. B iodata Lord Baden Powell (BP) Nama Penuh : Robert Stephenson Smith Baden Powell Nama Singkatan : BP Tarikh Lahir : 22 Februari 1857 Tempat Lahir : London. Berikutnya pada tahun 1909. Amerika Syarikat. Dengan itu wujudlah Pergerakan Pengakap. Canada.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful