S P

EJARAH

ENUBUHAN

P

ENGAKAP

D

UNIA

P

engakap telah diasaskan oleh seorang bangsa lnggeris bernama Robert

Stephenson Smyth Baden-Powell yang terkenal dengan nama Lord Baden-Powell atau BP. Baden-Powell dilahirkan di bandar London, England pada 22 Februari 1857, dan meninggal dunia pada 8 Januari, 1941. Bapa Baden-Powell bernama Reverend H.G. Baden-Powell adalah seorang mahaguru di Universiti Oxford, London, England. Ibunya ialah anak kepada Laksamana British bernama W.T. Smyth. Sewaktu Baden-Powell berusia tiga tahun, bapanya meninggal dunia dan tinggallah beliau bersama ibunya dalam keadaan yang sederhana. Pada zaman persekolahan

menyelamat nyawa dan mengesan jejak. Akhirnya Baden-Powell berjaya memenangi peperangan itu.000 orang askar berbanding dengan 9. Beliau menjadi Jeneral pasukan tentera Simpanan ketika berumur 50 tahun. Beliau telah menggunakan budak-budak untuk mengintip rahsia musuh. Dalam tahun 1899 Baden-Powell pulang ke England membawa sebuah buku yang dikarangnya semasa di Kashmir berjodol Aids To Scouting. pegawai yang termuda menerima pangkat itu. Dengan tipu helah. Baden-Powell diarahkan menubuhkan pasukan polis Afrika Selatan dan dilantik sebagai Jeneral Tentera Berkuda. BP dinaikan pangkat menjadi Kolonel dan ditempatkan di India untuk memimpin Dragoon Guard ke 5. Beberapa tahun kemudian beliau dihantar bertugas di Afrika Barat untuk menamatkan satu peperangan di Ashanti. Baden-Powell menggunakan idea berpandukan kepada pengalamannya dalam peperangan Mafeking dan buku "Aids To Scouting". Baden-Powell pulang ke England dan telah menganjurkan satu perkhemahan di Pulau Browsea selama 10 hari pada tahun 1907. Di atas kemenangan itu. mengembara. Seramai 21 orang budak-budak turut serta dalam perkhemahan itu. kemudian ke Natal (Zululand) dan Malta sebagai penolong Setiausaha Tentera. Budak-budak itu dibahagikan kepada empat patrol. Mereka belajar dan berlatih cara berkhemah. Orang-orang British telah mengepung bandar Mafeking. memasak. Dalam tahun 1897. beliau meletakkan periuk api pasir dan papan tanda BAHAYA sehingga beliau telah berjaya memperdayakan orang-orang Boer. berperahu.000 orang Boer. Buku itu mengandungi kisah peninjauan di India. menyanyi dan menembak. memerhati. Pada malamnya diadakan unggun api. Setelah berjaya dalam peperiksaan tentera. dengan itu mencetuskan satu peperangan besar yang dinamakan Peperangan Boer. iaitu sebuah bandar jajahan British. belayar dan berperahu. BP telah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dan mula berkhidmat dalam tentera di India dan Afghanistan dalam tahun 1876. Dalam peperangan Baden-Powell sentiasa berhati-hati terhadap pergerakan musuh hinggakan beliau digelar IMPEESA yang bermaksud Serigala yang tak pernah tidur.Baden-Powell banyak menceburkan diri dalam kegiatan sekolahnya seperti berlakon. Baden-Powell telah dihantar ke Afrika Selatan untuk menambahkan dua rejimen askar berkuda untuk mempertahankan sempadan British dari serangan orang Boer iaitu puak keturunan pendatang Belanda. Dalam peperangan itu. Beliau telah memberi hadiah kepada askaraskar yang menunjukkan kebolehan yang baik dengan satu lencana bergelar SCOUTS (Peninjau). Tidak lama kemudian. Setelah bersara dari tentera. Perkhemahan di Pulau Browsea berjaya dan amat diminati oleh budak-budak yang menyertainya. Selepas perang Boer. beliau telah dinaikkan pangkat Mejar Jeneral ketika berumur 43 tahun. Di situ beliau digelar KANTANKYE yang bermaksud Topi Besar. . Dalam masa cuti sekolah Baden-Powell bersama-sama tiga orang abangnya selalu pergi mengembara berjalan kaki berkhemah. Ghana. Baden-Powell hanya mempunyai seramai 1.

England Pendidikan Awal : Charter House. Pergerakan Pengakap ditubuhkan di Chile. Berikutnya pada tahun 1909. Buku itu telah memikat hati budak-budak. Dalam tempoh setahun sahaja Pergerakan Pengakap berkembang di England dan merebak ke Australia. Canada. New Zealand dan Afrika Selatan. London Pekerjaan : Bekas Mejar Tentera British Nama Bapa : Reverend H.G Baden Powell Nama Isteri : Lady Olive Baden Powell Tarikh Meninggal Dunia : 8 Januari 1941 . Amerika Syarikat. Dengan itu wujudlah Pergerakan Pengakap. Ghana.Selepas itu dalam tahun 1908. Kandungannya berdasarkan kepada pengalaman beliau semasa menjadi askar di India dan Afrika serta perkhemahan budak-budak di Pulau Browsea. B iodata Lord Baden Powell (BP) Nama Penuh : Robert Stephenson Smith Baden Powell Nama Singkatan : BP Tarikh Lahir : 22 Februari 1857 Tempat Lahir : London. Baden-Powell pula mengarang sebuah buku berjudul "Scouting For Boys". India dan selepas itu di seluruh dunia.