S P

EJARAH

ENUBUHAN

P

ENGAKAP

D

UNIA

P

engakap telah diasaskan oleh seorang bangsa lnggeris bernama Robert

Stephenson Smyth Baden-Powell yang terkenal dengan nama Lord Baden-Powell atau BP. Baden-Powell dilahirkan di bandar London, England pada 22 Februari 1857, dan meninggal dunia pada 8 Januari, 1941. Bapa Baden-Powell bernama Reverend H.G. Baden-Powell adalah seorang mahaguru di Universiti Oxford, London, England. Ibunya ialah anak kepada Laksamana British bernama W.T. Smyth. Sewaktu Baden-Powell berusia tiga tahun, bapanya meninggal dunia dan tinggallah beliau bersama ibunya dalam keadaan yang sederhana. Pada zaman persekolahan

Ghana. Setelah bersara dari tentera. Seramai 21 orang budak-budak turut serta dalam perkhemahan itu. Baden-Powell pulang ke England dan telah menganjurkan satu perkhemahan di Pulau Browsea selama 10 hari pada tahun 1907. Beliau telah menggunakan budak-budak untuk mengintip rahsia musuh. Baden-Powell hanya mempunyai seramai 1. memasak. Selepas perang Boer. menyelamat nyawa dan mengesan jejak. memerhati. Budak-budak itu dibahagikan kepada empat patrol.Baden-Powell banyak menceburkan diri dalam kegiatan sekolahnya seperti berlakon. Buku itu mengandungi kisah peninjauan di India. Dengan tipu helah. mengembara. iaitu sebuah bandar jajahan British. Beliau telah memberi hadiah kepada askaraskar yang menunjukkan kebolehan yang baik dengan satu lencana bergelar SCOUTS (Peninjau).000 orang Boer. beliau meletakkan periuk api pasir dan papan tanda BAHAYA sehingga beliau telah berjaya memperdayakan orang-orang Boer. Mereka belajar dan berlatih cara berkhemah. Dalam tahun 1897. beliau telah dinaikkan pangkat Mejar Jeneral ketika berumur 43 tahun. Dalam masa cuti sekolah Baden-Powell bersama-sama tiga orang abangnya selalu pergi mengembara berjalan kaki berkhemah. Dalam peperangan Baden-Powell sentiasa berhati-hati terhadap pergerakan musuh hinggakan beliau digelar IMPEESA yang bermaksud Serigala yang tak pernah tidur. Tidak lama kemudian. belayar dan berperahu. Akhirnya Baden-Powell berjaya memenangi peperangan itu. Baden-Powell telah dihantar ke Afrika Selatan untuk menambahkan dua rejimen askar berkuda untuk mempertahankan sempadan British dari serangan orang Boer iaitu puak keturunan pendatang Belanda. . kemudian ke Natal (Zululand) dan Malta sebagai penolong Setiausaha Tentera. BP telah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dan mula berkhidmat dalam tentera di India dan Afghanistan dalam tahun 1876. Dalam tahun 1899 Baden-Powell pulang ke England membawa sebuah buku yang dikarangnya semasa di Kashmir berjodol Aids To Scouting. menyanyi dan menembak. pegawai yang termuda menerima pangkat itu. Perkhemahan di Pulau Browsea berjaya dan amat diminati oleh budak-budak yang menyertainya. Orang-orang British telah mengepung bandar Mafeking. Di atas kemenangan itu. Beberapa tahun kemudian beliau dihantar bertugas di Afrika Barat untuk menamatkan satu peperangan di Ashanti. BP dinaikan pangkat menjadi Kolonel dan ditempatkan di India untuk memimpin Dragoon Guard ke 5. Baden-Powell diarahkan menubuhkan pasukan polis Afrika Selatan dan dilantik sebagai Jeneral Tentera Berkuda. dengan itu mencetuskan satu peperangan besar yang dinamakan Peperangan Boer. Baden-Powell menggunakan idea berpandukan kepada pengalamannya dalam peperangan Mafeking dan buku "Aids To Scouting". Setelah berjaya dalam peperiksaan tentera. Beliau menjadi Jeneral pasukan tentera Simpanan ketika berumur 50 tahun. berperahu.000 orang askar berbanding dengan 9. Pada malamnya diadakan unggun api. Di situ beliau digelar KANTANKYE yang bermaksud Topi Besar. Dalam peperangan itu.

Dalam tempoh setahun sahaja Pergerakan Pengakap berkembang di England dan merebak ke Australia. England Pendidikan Awal : Charter House. Dengan itu wujudlah Pergerakan Pengakap. Canada. New Zealand dan Afrika Selatan. Ghana. Berikutnya pada tahun 1909. Baden-Powell pula mengarang sebuah buku berjudul "Scouting For Boys". B iodata Lord Baden Powell (BP) Nama Penuh : Robert Stephenson Smith Baden Powell Nama Singkatan : BP Tarikh Lahir : 22 Februari 1857 Tempat Lahir : London. Kandungannya berdasarkan kepada pengalaman beliau semasa menjadi askar di India dan Afrika serta perkhemahan budak-budak di Pulau Browsea.G Baden Powell Nama Isteri : Lady Olive Baden Powell Tarikh Meninggal Dunia : 8 Januari 1941 . Pergerakan Pengakap ditubuhkan di Chile. London Pekerjaan : Bekas Mejar Tentera British Nama Bapa : Reverend H. Amerika Syarikat. India dan selepas itu di seluruh dunia.Selepas itu dalam tahun 1908. Buku itu telah memikat hati budak-budak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful