S P

EJARAH

ENUBUHAN

P

ENGAKAP

D

UNIA

P

engakap telah diasaskan oleh seorang bangsa lnggeris bernama Robert

Stephenson Smyth Baden-Powell yang terkenal dengan nama Lord Baden-Powell atau BP. Baden-Powell dilahirkan di bandar London, England pada 22 Februari 1857, dan meninggal dunia pada 8 Januari, 1941. Bapa Baden-Powell bernama Reverend H.G. Baden-Powell adalah seorang mahaguru di Universiti Oxford, London, England. Ibunya ialah anak kepada Laksamana British bernama W.T. Smyth. Sewaktu Baden-Powell berusia tiga tahun, bapanya meninggal dunia dan tinggallah beliau bersama ibunya dalam keadaan yang sederhana. Pada zaman persekolahan

pegawai yang termuda menerima pangkat itu. Perkhemahan di Pulau Browsea berjaya dan amat diminati oleh budak-budak yang menyertainya. Di situ beliau digelar KANTANKYE yang bermaksud Topi Besar. Baden-Powell pulang ke England dan telah menganjurkan satu perkhemahan di Pulau Browsea selama 10 hari pada tahun 1907. beliau telah dinaikkan pangkat Mejar Jeneral ketika berumur 43 tahun. . Beberapa tahun kemudian beliau dihantar bertugas di Afrika Barat untuk menamatkan satu peperangan di Ashanti. Selepas perang Boer. Dengan tipu helah.000 orang Boer. Tidak lama kemudian. Dalam peperangan Baden-Powell sentiasa berhati-hati terhadap pergerakan musuh hinggakan beliau digelar IMPEESA yang bermaksud Serigala yang tak pernah tidur. memasak. Baden-Powell hanya mempunyai seramai 1. Budak-budak itu dibahagikan kepada empat patrol. Akhirnya Baden-Powell berjaya memenangi peperangan itu. Dalam masa cuti sekolah Baden-Powell bersama-sama tiga orang abangnya selalu pergi mengembara berjalan kaki berkhemah. Buku itu mengandungi kisah peninjauan di India. mengembara. Pada malamnya diadakan unggun api. Dalam tahun 1897. Ghana. kemudian ke Natal (Zululand) dan Malta sebagai penolong Setiausaha Tentera. Dalam peperangan itu. menyelamat nyawa dan mengesan jejak. Dalam tahun 1899 Baden-Powell pulang ke England membawa sebuah buku yang dikarangnya semasa di Kashmir berjodol Aids To Scouting. Setelah berjaya dalam peperiksaan tentera. Orang-orang British telah mengepung bandar Mafeking. menyanyi dan menembak.000 orang askar berbanding dengan 9. Setelah bersara dari tentera. Baden-Powell menggunakan idea berpandukan kepada pengalamannya dalam peperangan Mafeking dan buku "Aids To Scouting". berperahu. Beliau telah menggunakan budak-budak untuk mengintip rahsia musuh. BP dinaikan pangkat menjadi Kolonel dan ditempatkan di India untuk memimpin Dragoon Guard ke 5.Baden-Powell banyak menceburkan diri dalam kegiatan sekolahnya seperti berlakon. dengan itu mencetuskan satu peperangan besar yang dinamakan Peperangan Boer. belayar dan berperahu. Baden-Powell telah dihantar ke Afrika Selatan untuk menambahkan dua rejimen askar berkuda untuk mempertahankan sempadan British dari serangan orang Boer iaitu puak keturunan pendatang Belanda. BP telah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dan mula berkhidmat dalam tentera di India dan Afghanistan dalam tahun 1876. Mereka belajar dan berlatih cara berkhemah. Beliau menjadi Jeneral pasukan tentera Simpanan ketika berumur 50 tahun. memerhati. iaitu sebuah bandar jajahan British. Beliau telah memberi hadiah kepada askaraskar yang menunjukkan kebolehan yang baik dengan satu lencana bergelar SCOUTS (Peninjau). Baden-Powell diarahkan menubuhkan pasukan polis Afrika Selatan dan dilantik sebagai Jeneral Tentera Berkuda. beliau meletakkan periuk api pasir dan papan tanda BAHAYA sehingga beliau telah berjaya memperdayakan orang-orang Boer. Di atas kemenangan itu. Seramai 21 orang budak-budak turut serta dalam perkhemahan itu.

B iodata Lord Baden Powell (BP) Nama Penuh : Robert Stephenson Smith Baden Powell Nama Singkatan : BP Tarikh Lahir : 22 Februari 1857 Tempat Lahir : London. Dengan itu wujudlah Pergerakan Pengakap. Kandungannya berdasarkan kepada pengalaman beliau semasa menjadi askar di India dan Afrika serta perkhemahan budak-budak di Pulau Browsea. Baden-Powell pula mengarang sebuah buku berjudul "Scouting For Boys". Dalam tempoh setahun sahaja Pergerakan Pengakap berkembang di England dan merebak ke Australia. Berikutnya pada tahun 1909. Pergerakan Pengakap ditubuhkan di Chile. Canada. Amerika Syarikat.Selepas itu dalam tahun 1908. Ghana. New Zealand dan Afrika Selatan. Buku itu telah memikat hati budak-budak. London Pekerjaan : Bekas Mejar Tentera British Nama Bapa : Reverend H. India dan selepas itu di seluruh dunia.G Baden Powell Nama Isteri : Lady Olive Baden Powell Tarikh Meninggal Dunia : 8 Januari 1941 . England Pendidikan Awal : Charter House.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful