P. 1
Teori Pembelajaran Humanisme

Teori Pembelajaran Humanisme

|Views: 2,174|Likes:

More info:

Published by: Cahaya Pengetahuan Fiqa on Mar 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2013

pdf

text

original

Teori Pembelajaran Humanisme - CARL ROGERS

1902 y Tempat lahir : Oak Park. y Latar belakang keluarga : Dilahirkan dalam keluarga yang kuat berdisplin.Latar Belakang y Nama Sebenar : Carl Ransom Rogers y Tarikh lahir : Januari 8 . lllinois y Meninggal : 1987. penuh keagamaan dan bermoral tinggi. .

Beliau lebih memikirkan dirinya sebagai seorang ahli psikologi klinikal . gerakhati dengan objektif dan klinikal dengan statistik .D 1928. Walau bagaimanapun Rogers keluar dari kumpulan keagamaan kerana mempertikaikan beberapa doktrin agama serta mempersoalkan tentang makna kehidupan. sudah nampak Rogers cuba mengharmonikan idea ² idea yang bertentangan seperti fahaman Freudian dengan metod statistik saintifik. Columbia Universiti dan mendapat Ph.Rogers mula belajar di Universiti of Winconsin dalam bidang pertanian .dua tahun kemudian bertukar kepada bidang keagamaan di Union Theological seminary di New York. Kemudian fahaman keagamaan dengan fahaman saintifik. Semasa di Columbia.y Pendidikan : .berikutnya beliau terus melanjutkan pelajaran ke Teachers College.

. . di Rochester.Profesor Psikologi dan Psikiatri di Universiti of Wisconsin (1957 ² 1963) . Department of the Society for the Prevention of Cruelty to Children. .pengarah di Western Behavioral Sciences institute (1963 ² 1968) . . .Rogers mula bekerja sebagai pakar psikologi bertaraf Pengarah di Child Study.y Pekerjaan : .Profesor Psikologi dan Pengarah Kaunseling di Universiti of Chicago (1945 ² 1957) . .Pengarah di Centre for the Studies of the Person (1968 ² 1987). New York .Profesor Psikologi Klinikal di Ohio State Universiti (1940 ² 1943) .

.Teori Humanistik Mengikut Pandangan Carl Rogers y Carl Rogers adalah satu ² satunya pakar yang amat mementingkan manusia sebagai manusia. dan menyangkal keras pandangan yang melihat manusia sebagai objek yang boleh dimanipulasi sama ada dari dalam atau luar. Semua tingkah laku mereka didorong oleh pencapaian kesempurnaan kendiri. Beliau juga mementingkan perkembangan manusia yang positif dan melihat semua manusia sebagai entiti ² entiti yang baik dan mulia.

. dan -panduan asas untuk guru dalam sesi maklum balas terhadap proses pengajaran yang berlaku.Model Pengajaran y menghasilkan satu proses pengajaran yang berkesan y fungsi utama model pengajaran .memberi panduan bagi melaksanakan proses pengajaran. -rangka pengajaran yang lengkap dapat dibentuk.

Model Personal y Model ini mengajar kemahiran menyelesaikan masalah.aktiviti penulisan dan bidang-bidang yang lain. y Model ini berasas daripada pandangan dalam teori pembelajaran Humanistik. y Sasaran utama model pembelajaran ini adalah pengembangan peribadi atau kemampuan pribadi yang menggalakkan sikap berdikari yang produktif . y Model ini berpegang kepada unsur keperibadian individu.

Guru yang perlu memainkan peranan membimbing murid supaya murid memahami bahawa merekalah yang peranan utama dalam proses pembelajaran mereka. Menurut Rogers. Model ini mengambil guru sebagai kaunselor. y Model ini adalah berasaskan kaedah yang dipelopori oleh Carl y y y y y Rogers. Model ini menekankan komunikasi antara guru dengan murid.Model Fasilitatif y Model ini juga dinamakan model non-directive. pengajaran secara terapi adalah cara pengajaran yang berkesan. Jadi disini guru harus memberi peneguhan positif dan membantu murid tersebut mengarahkan diri masing-masing untuk mencapai matlamat kendiri. .

Memajukan pendidikan yang menekankan kepentingan murid iaitu bagaimana dan apa murid itu akan belajar.Model non-directive adalah bertujuan untuk: membentuk keyakinan kendiri. penghargaan diri yang realistik dan perasaan empati terhadap orang lain dengan menghalatujukan murid kearah kesihatan mental dan emosi yang tinggi. Membentuk pemikiran kreatif .

.murid digalakkan menerangkan masalah .rancang dan keputusan dibuat .guru menerima dan menjelaskan perasaan murid 4.murid mendapat pemahaman dan membentuk tindakan yang positif .1.kesepaduan . -membentuk pengertian baru . . . .guru menjelaskan sebab dan akibat dari keputusan yang bakal diambil 3.kenal pasti dan mendefinisi situasi .guru beri sokongan 6.murid merancang keputusan yang dibuat . .guru menggalakkan luahan perasaan murid 2.meneroka masalah .murid berbincang masalah .guru memberi sokongan 5.murid melakukan tindakan positif .

APLIKASI PRINSIP-PRINSIP TEORI HUMANIS DALAM BILIK DARJAH .

pelajar lemah Strategi pengayaan .pelajar pandai Guru perlu menekankan pada perasaan dan pemikiran pelajar daripada pengetahuan dan pencapaian akademik. Strategi pemulihan . .ASPEK PERBEZAAN INDIVIDU DALAM P&P Guru perlu merancang strategi P&P yang sejajar dengan kebolehan pelajar. Ini kerana pelajar sudah mempunyai motivasi intrinsik yang tinggi untuk belajar.

MENINGKATKAN HARGA KENDIRI YANG POSITIF Tugas guru yang paling penting dalam bilik darjah ialah meningkatkan konsep kendiri pelajar Guru perlu mengajar secara bertimbang rasa dan dengan penuh kasih sayang Guru tidak boleh mengkritik dan memarahi pelajar kerana ini akan menjejaskan konsep kendiri yang positif Guru mesti memastikan pelajar dapat membina konsep kendiri yang positif dengan membina suasana kelas yang bebas dari ancaman dan ketegangan Guru mesti mengiktiraf kejayaan pelajar .

Guru perlu melihat kesan emosi dan kesan afektif dalam situasi P&P Guru perlu mengadakan komunikasi intrapersonal yang jujur dengan pelajar dalam bilik darjah dan membina hubungan yang positif .ASPEK KOMUNIKASI DALAM BILIK DARJAH ASPEK KOMUNIKASI Guru juga perlu mengemukakan soalan pemikiran divergen dalam bilik darjah untuk lebih memahami pemikiran pelajar.

Oleh kerana prestasi akademik bukan kriteria yang utama. pembelajaran ke arah kendiri tidak akan tercapai. .PENEKANAN KE ATAS MOTIVASI INTRINSIK Dalam pendekatan Humanis guru perlu meningkatkan motivasi intrinsik pelajar kerana pembelajaran bersifat arah kendiri. Oleh itu. Jika motivasi intrinsik rendah. pelajar akan menentukan kadar dan matlamat pembelajaran yang tersendiri. Ini adalah kerana pelajar mesti terdorong untuk menghabiskan sendiri kurikulum yang telah ditetapkan. guru perlu mementingkan nilai-nilai kendiri yang positif.

Pelajar yang utama. Guru hendaklah menerima setiap pelajar tanpa syarat mengikut potensi dan keupayaan masing-masing. Guru hendaklah melayani pelajar sebagai insan terlebih dahulu sebelum melayani mereka sebagai pelajar. Guru mengajar subjek tertentu. . bukannya subjek. Layani perbezaan individu! Guru hendaklah memberikan peluang kepada pelajar untuk memilih tugasan dan aktiviti pembelajaran.IMPLIKASI TEORI HUMANIS TERHADAP PROSES PEMBELAJARAN Guru hendaklah memberi fokus kepada pelajar. matapelajaran yang kedua.

Guru bertindak sebagai fasilitator bagi perbincangan kumpulan. Hal ini akan dapat membina hubungan sosial dan kemahiran emosi.Guru hendaklah membantu pelajar membentuk matlamat yang realistik. . kepercayaan dan tabiat yang baik. Guru hendaklah melibatkan pelajar dalam gerak kerja kumpulan terutama pembelajaran koperatif. Guru hendaklah menjadikan dirinya teladan dan role model kepada pelajar untuk memupuk sikap.

guru mewujudkan persekitaran pembelajaran supaya murid dapat membentuk kesedaran diri dan identiti diri sejak awal lagi guru menggabungkan aspek intelek dan emosi dalam pembelajaran supaya personaliti murid yang seimbang dapat dihasilkan satu iklim sosial yang bebas perlu disediakan oleh guru supaya murid dapat belajar dengan bebas .

.. yTerima kasih. .ySekian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->