P. 1
Teori Pembelajaran Humanisme

Teori Pembelajaran Humanisme

|Views: 2,174|Likes:

More info:

Published by: Cahaya Pengetahuan Fiqa on Mar 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2013

pdf

text

original

Teori Pembelajaran Humanisme - CARL ROGERS

penuh keagamaan dan bermoral tinggi. 1902 y Tempat lahir : Oak Park. y Latar belakang keluarga : Dilahirkan dalam keluarga yang kuat berdisplin.Latar Belakang y Nama Sebenar : Carl Ransom Rogers y Tarikh lahir : Januari 8 . lllinois y Meninggal : 1987. .

Kemudian fahaman keagamaan dengan fahaman saintifik.D 1928. sudah nampak Rogers cuba mengharmonikan idea ² idea yang bertentangan seperti fahaman Freudian dengan metod statistik saintifik. Beliau lebih memikirkan dirinya sebagai seorang ahli psikologi klinikal . Columbia Universiti dan mendapat Ph. Semasa di Columbia.dua tahun kemudian bertukar kepada bidang keagamaan di Union Theological seminary di New York.Rogers mula belajar di Universiti of Winconsin dalam bidang pertanian .y Pendidikan : .berikutnya beliau terus melanjutkan pelajaran ke Teachers College. gerakhati dengan objektif dan klinikal dengan statistik . Walau bagaimanapun Rogers keluar dari kumpulan keagamaan kerana mempertikaikan beberapa doktrin agama serta mempersoalkan tentang makna kehidupan.

Profesor Psikologi dan Psikiatri di Universiti of Wisconsin (1957 ² 1963) .pengarah di Western Behavioral Sciences institute (1963 ² 1968) . .Profesor Psikologi Klinikal di Ohio State Universiti (1940 ² 1943) . New York . .y Pekerjaan : .Pengarah di Centre for the Studies of the Person (1968 ² 1987).Profesor Psikologi dan Pengarah Kaunseling di Universiti of Chicago (1945 ² 1957) . . . .Rogers mula bekerja sebagai pakar psikologi bertaraf Pengarah di Child Study. Department of the Society for the Prevention of Cruelty to Children. di Rochester. .

Beliau juga mementingkan perkembangan manusia yang positif dan melihat semua manusia sebagai entiti ² entiti yang baik dan mulia.Teori Humanistik Mengikut Pandangan Carl Rogers y Carl Rogers adalah satu ² satunya pakar yang amat mementingkan manusia sebagai manusia. Semua tingkah laku mereka didorong oleh pencapaian kesempurnaan kendiri. . dan menyangkal keras pandangan yang melihat manusia sebagai objek yang boleh dimanipulasi sama ada dari dalam atau luar.

-rangka pengajaran yang lengkap dapat dibentuk.memberi panduan bagi melaksanakan proses pengajaran. dan -panduan asas untuk guru dalam sesi maklum balas terhadap proses pengajaran yang berlaku.Model Pengajaran y menghasilkan satu proses pengajaran yang berkesan y fungsi utama model pengajaran . .

y Model ini berpegang kepada unsur keperibadian individu.Model Personal y Model ini mengajar kemahiran menyelesaikan masalah. y Model ini berasas daripada pandangan dalam teori pembelajaran Humanistik.aktiviti penulisan dan bidang-bidang yang lain. y Sasaran utama model pembelajaran ini adalah pengembangan peribadi atau kemampuan pribadi yang menggalakkan sikap berdikari yang produktif .

Model ini menekankan komunikasi antara guru dengan murid. Jadi disini guru harus memberi peneguhan positif dan membantu murid tersebut mengarahkan diri masing-masing untuk mencapai matlamat kendiri. pengajaran secara terapi adalah cara pengajaran yang berkesan.Model Fasilitatif y Model ini juga dinamakan model non-directive. Menurut Rogers. Guru yang perlu memainkan peranan membimbing murid supaya murid memahami bahawa merekalah yang peranan utama dalam proses pembelajaran mereka. y Model ini adalah berasaskan kaedah yang dipelopori oleh Carl y y y y y Rogers. . Model ini mengambil guru sebagai kaunselor.

Memajukan pendidikan yang menekankan kepentingan murid iaitu bagaimana dan apa murid itu akan belajar. Membentuk pemikiran kreatif . penghargaan diri yang realistik dan perasaan empati terhadap orang lain dengan menghalatujukan murid kearah kesihatan mental dan emosi yang tinggi.Model non-directive adalah bertujuan untuk: membentuk keyakinan kendiri.

-membentuk pengertian baru .guru menjelaskan sebab dan akibat dari keputusan yang bakal diambil 3.murid merancang keputusan yang dibuat .guru beri sokongan 6.rancang dan keputusan dibuat .guru menggalakkan luahan perasaan murid 2.guru menerima dan menjelaskan perasaan murid 4.murid berbincang masalah .murid melakukan tindakan positif . .kenal pasti dan mendefinisi situasi .murid digalakkan menerangkan masalah .guru memberi sokongan 5.murid mendapat pemahaman dan membentuk tindakan yang positif . . .meneroka masalah . . .1.kesepaduan .

APLIKASI PRINSIP-PRINSIP TEORI HUMANIS DALAM BILIK DARJAH .

Strategi pemulihan . .ASPEK PERBEZAAN INDIVIDU DALAM P&P Guru perlu merancang strategi P&P yang sejajar dengan kebolehan pelajar.pelajar pandai Guru perlu menekankan pada perasaan dan pemikiran pelajar daripada pengetahuan dan pencapaian akademik. Ini kerana pelajar sudah mempunyai motivasi intrinsik yang tinggi untuk belajar.pelajar lemah Strategi pengayaan .

MENINGKATKAN HARGA KENDIRI YANG POSITIF Tugas guru yang paling penting dalam bilik darjah ialah meningkatkan konsep kendiri pelajar Guru perlu mengajar secara bertimbang rasa dan dengan penuh kasih sayang Guru tidak boleh mengkritik dan memarahi pelajar kerana ini akan menjejaskan konsep kendiri yang positif Guru mesti memastikan pelajar dapat membina konsep kendiri yang positif dengan membina suasana kelas yang bebas dari ancaman dan ketegangan Guru mesti mengiktiraf kejayaan pelajar .

Guru perlu melihat kesan emosi dan kesan afektif dalam situasi P&P Guru perlu mengadakan komunikasi intrapersonal yang jujur dengan pelajar dalam bilik darjah dan membina hubungan yang positif .ASPEK KOMUNIKASI DALAM BILIK DARJAH ASPEK KOMUNIKASI Guru juga perlu mengemukakan soalan pemikiran divergen dalam bilik darjah untuk lebih memahami pemikiran pelajar.

pelajar akan menentukan kadar dan matlamat pembelajaran yang tersendiri. guru perlu mementingkan nilai-nilai kendiri yang positif.PENEKANAN KE ATAS MOTIVASI INTRINSIK Dalam pendekatan Humanis guru perlu meningkatkan motivasi intrinsik pelajar kerana pembelajaran bersifat arah kendiri. Jika motivasi intrinsik rendah. Oleh itu. Oleh kerana prestasi akademik bukan kriteria yang utama. pembelajaran ke arah kendiri tidak akan tercapai. . Ini adalah kerana pelajar mesti terdorong untuk menghabiskan sendiri kurikulum yang telah ditetapkan.

. Guru hendaklah menerima setiap pelajar tanpa syarat mengikut potensi dan keupayaan masing-masing. Pelajar yang utama.IMPLIKASI TEORI HUMANIS TERHADAP PROSES PEMBELAJARAN Guru hendaklah memberi fokus kepada pelajar. matapelajaran yang kedua. bukannya subjek. Guru hendaklah melayani pelajar sebagai insan terlebih dahulu sebelum melayani mereka sebagai pelajar. Layani perbezaan individu! Guru hendaklah memberikan peluang kepada pelajar untuk memilih tugasan dan aktiviti pembelajaran. Guru mengajar subjek tertentu.

Guru hendaklah melibatkan pelajar dalam gerak kerja kumpulan terutama pembelajaran koperatif. Guru bertindak sebagai fasilitator bagi perbincangan kumpulan. Hal ini akan dapat membina hubungan sosial dan kemahiran emosi. Guru hendaklah menjadikan dirinya teladan dan role model kepada pelajar untuk memupuk sikap. kepercayaan dan tabiat yang baik.Guru hendaklah membantu pelajar membentuk matlamat yang realistik. .

guru mewujudkan persekitaran pembelajaran supaya murid dapat membentuk kesedaran diri dan identiti diri sejak awal lagi guru menggabungkan aspek intelek dan emosi dalam pembelajaran supaya personaliti murid yang seimbang dapat dihasilkan satu iklim sosial yang bebas perlu disediakan oleh guru supaya murid dapat belajar dengan bebas .

ySekian. .. yTerima kasih..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->