P. 1
47464367-Proses-Pembentukan-Masyarakat-Pluralistik-Di-Alam-Melayu

47464367-Proses-Pembentukan-Masyarakat-Pluralistik-Di-Alam-Melayu

|Views: 627|Likes:
Published by Shafienashu Lao Shi

More info:

Published by: Shafienashu Lao Shi on Mar 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2013

pdf

text

original

ISL Minggu 3 Hasilkan carta garis masa tentang proses pembentukan masyarakat pluralistic di alam Melayu. 22.1.

2011

Proses Pembentukan Masyarakat Pluralistik di Alam Melayu Perkembangan sejarah Malaysia memperlihatkan proses pembentukan masyarakat plural yang ada pada hari ini.

1. Bercirikan pemaksaan dan perbezaan. 2. Kuasa penjajah telah membawa masuk imigran yang hidup berdampingan tetapi berasingan. 3. Kewujudan masalah polarisasi etnik dan kegagalan asimilasi disebabkan oleh politik kolonial Inggeris yang menjalankan dasar pecah dan perintah. 4. Setiap etnik dilayan, dibayar dan diberi kemudahan berasingan dan berbeza. 5. Berlaku segregasi 6. Abad ke-19- unit politik Melayu ialah negeri dikuasai oleh seorang Sultan. 7. Setiap negeri terdiri daripada beberapa buah kampung diketuai penghulu. 8. Keseluruhan struktur sosial terbahagi kepada kelas pemerintah dan rakyat. Berdasarkan keturunan dan ditandai dengan adat resam dan kepercayaan.c

9. Setelah kedatangan Inggeris ± dilantik seorang Residen di setiap negeri.Sultan tidak lagi mempunyai kuasa mutlak. 10. Dua bentuk eksploitasi ekonomi utama yang dilakukan oleh penjajah ialah perlombongan dan perladangan getah. 11. Mewujudkan pembahagian etnik berdasarkan pembahagian pekerjaan ± Melayu dalam sektor kerajaan dan pertanian, Cina sebagai pelombong dan peniaga, orang India sebagai pekerja estet dan ladang. 12. Portugis ± 1511 13. Belanda kurun ke-17, 1641.

1

23. kemiskinan.2011 14. kekacauan (pemberontakan). 16. bencana alam. sosial dan fizikal. Mereka juga menjadi pelindung dan penjamin keselamatan ahli-ahlinya. Para penghijrah baru dinamakan singkeh (selepas bebas dinamakan laukeh). Cina dan India. 1877. penindasan. politik. Pemberontakan Pahang 1891. Faktor-faktor penarik : pembukaan ladang dan lombong. Pulau Pinang. kedekatan lokasi. lombong-lombong milik pengusaha Eropah atau Cina. 19. 22. perselisihan. 25. Perang Perak 1875 17. Perang Negri Sembilan 1875. Persetiaan Belanda-Inggeris ± 1824. Bermula dengan suku-suku Melayu. perbalahan. peluang perdagangan. Perjanjian Pangkor 1874 ± campur tangan Inggeris di Negeri-negeri Melayu. 22. perkhidmatan. Tertumpu di lombong bijih timah di Perak.1. Selain daripada sebagai pelombong dan petani.British menubuhkan Jabatan Perlindungan Cina di Singapura bagi mengawal kegiatan orang Cina secara langsung. 24. 2 . Melaka dan Singapura (Negeri-negeri Selat) milik Inggeris. kegiatan jenayah. 26. KESAN: Inggeris membawa masuk tentera dari India dan Hong Kong. penghijrahan orang Cina telah menukar corak pekerjaan asal mereka dengan menjadi pedagang dan peniaga ± kawasan bandar. 21. Proses penghijrahan disebabkan oleh faktor ekonomi. rekreasi dan migrasi. Orang Cina ditadbir oleh Kapitan Cina mentadbir hal ehwal ekonomi dan undang-undang di kawasan lombong-lombong di Kuala Lumpur.ISL Minggu 3 Hasilkan carta garis masa tentang proses pembentukan masyarakat pluralistic di alam Melayu. 27. 18. Negeri Sembilan dan Selangor. Penghijrahan pesat pada 1880-1914. 15. Faktor-faktor penolak : penderitaan atau kemiskinan. 20. pengangguran.

Kemerdekaan diperolehi pada 1957 dengan mengkaji beberapa perkara seperti isu status. Cina dan India bersetuju menubuhkan satu perikatan dan menghadapi pilihan raya . ladang tembakau mula dibuka di Sabah dan hampir kesemua tenaga buruh yang digunakan dibawa masuk dari negara China. Pada awalnya. 36. 32. buruh bebas. Faktor-faktor penarik : perkembangan perusahaan getah. kebuluran. 30. 38. Utara dan Selatan Arcot. 29. Salem. Pada zaman penjajahan kedatangan orang India telah berlaku secara perlahan dan sistematik. Kedatangan orang Cina ke Sabah didorong oleh galakan yang diberikan oleh syarikat-syarikat tembakau dan Kompeni Berpiagam Borneo Utara British. kopi dan tebu 31. 34. Chinglepet. Tanjore dan Tinnevelly. Coimbatore. 41. 37. Madura. Daripada Madras. Trichinopoly. Faktor-faktor kedatangan: adat resam dan kasta. Pada tahun 1880an.2011 28. 22. Kemudian menukar sikap kerana perlukan sokongan ekonomi. lebihan penduduk. Ramnadpuram. Jepun memberi layanan yang baik pada orang India kerana perlukan kerjasama mereka untuk melaksanakan dasarnya memerangi Inggeris di India. pembinaan jalan raya dan landasan kereta api. sistem Kangani 1907. bahasa. agama dan keistimewaan orang Melayu 40. Tiga buah parti politik mewakili bangsa Melayu. pengangguran dan kemiskinan. 35. 3 . cukai tanah tinggi. Jepun mengambil sikap yang keras terhadap orang Cina sejak Perang Jepun-China 1937. Tenaga kerja dari India generasi kedua lebih banyak sebagai kerani.ISL Minggu 3 Hasilkan carta garis masa tentang proses pembentukan masyarakat pluralistic di alam Melayu. pengetua sekolah dan pentadbiran. Bekerja di ladang-ladang getah. pilihan raya umum pertama diadakan.1. Pada tahun 1955. 39. Berhijrah melalui buruh kontrak. 33.

43. terutama semasa pemerintahan Charles Anthony Brooke. sokongan dan teknikal. Penglibatan orang India dalam aktiviti ekonomi di Sabah lebih tertumpu pada beberapa sektor tertentu seperti pentadbiran. Mereka terdiri daripada orang Sikh. Mereka terdiri daripada orang Sikh dan Punjab yang dibawa masuk oleh James Brooke untuk bekerja sebagai anggota polis. 22. 44. Penghijrahan orang Cina ke Sarawak semakin meningkat pada akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20. Di samping orang Sikh dan Punjab terdapat sebilangan kecil orang India berketurunan India-Muslim yang bekerja sebagai peniaga kain dan pedagang. 46. Telegu dan Tamil yang ditempatkan di beberapa buah jabatan seperti Jabatan Audit. Jabatan Keselamatan dan Jabatan Polis dan Penjara.ISL Minggu 3 Hasilkan carta garis masa tentang proses pembentukan masyarakat pluralistic di alam Melayu. 48. Kumpulan pendatang ini berhijrah ke Sarawak melalui kawasan SambasPontianak di Kalimantan.1.2011 42. Orang India merupakan kelompok kecil dalam kalangan masyarakat bukan bumiputera di Sarawak. 45. 47. Jabatan Pos dan Telegrafi. 4 . Jabatan Pelabuhan. Pluraliti bukanlah sesuatu yang baru dalam masyarakat Malaysia namun ianya juga bukanlah merupakan sesuatu yang mudah untuk diakhiri terutama sekali dalam masyarakat pelbagai etnik di Malaysia yang masih kaya dengan adat budaya kaum masing-masing. Pathan. Kongsi Cina daripada suku kaum Hakka telah melombong emas di kawasan tersebut sejak tahun 1760-an.

Cina. Bidayuh dan lain-lain etnik di Sarawak adalah setaraf dengan orang Melayu.1. kami dikehendaki untuk menghasil carta tentang proses pembentukan masyarakat pluraristik di alam Melayu. Tapi saya hanya pandang sebelah mata sahaja. kaum bumiputera sperti kaum Dusun dan Kadazan di Sabah serta Kaum Iban. plurarisasi juga terjadi setelah Sabah dan Sarawak bersatu dengan Tanah Melayu untuk menjadi Malaysia. Berdasarkan kajian atau maklumat yang telah saya perolehi. Oleh itu. Hanya sedikit hal sensitive akan menyebabkan kepincangan dalam pergaulan rakyat. namn terdapat beberapa undang-undang yang digubal untuk memelihara keistimewaan hak kaum Melayu dan Bumiputera. ayat ini kedengaran seperti Sabah dan Sarawak itu tidak termasuk dalam Malaysia. 5 . Apa maksud ayat ini? Pada tafsiran saya. berdasarkan pengalaman saya sepanjang saya berada di Semenanjung Malaysia. Pemikiran rakyat Malaysia masih belum mencapai kematangan yang memuaskan lagi. Bumiputera dan lain-lain lagi. masyarakat plural di Malaysia terbentuk sejak zaman penjajah Eropah di Negara kita. Perkataan pluraristik mengambarkan masyarakat yang berbilang kaum di Malaysia. Masyarakat plural di Malaysia terdiri daripada masyarakat berbangsa Melayu. Masyarakat India dan Cina di bawa masuk ke Negara ini untuk menjadi buruh kasar. Bumiputera yang dimaksudkan di sini adalah rakyat atau kaum asal yang menduduki Tanah Melayu dan Borneo.2011 REFLEKSI ISL 3 Pada minggu ini. Mungkin kerana Sabah dan Sarawak berada nun jauh di seberang laut. Saya selalu mendengar perkataan seperti µ Seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak¶. Namun. Mengapa tidak gunakan perkataan µSeluruh Malaysia¶ sahaja? Pelik. kaum bumiputera seperti kami ini dilayan setaraf dengan orang bukan bumiputera. kita akan menjadi lebih matang dan mampu menghormati serta memahami satu sama lain dengan lebih baik lagi. Sebab itulah Sabah dan Sarawak sering terpinggir sedikit berbanding Semenanjung. Bumiputera boleh mendapat keistimewaan yang setaraf dengan bangsa Melayu. Walaupun masyarakat berbilang kaum di Malaysia telah bersatu.ISL Minggu 3 Hasilkan carta garis masa tentang proses pembentukan masyarakat pluralistic di alam Melayu. Selain itu. Semoga. Saya berharap agar rakyat plural di Malaysia ini akan sentiasa dapat hidup dengan aman. India. 22.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->