P. 1
47464367-Proses-Pembentukan-Masyarakat-Pluralistik-Di-Alam-Melayu

47464367-Proses-Pembentukan-Masyarakat-Pluralistik-Di-Alam-Melayu

|Views: 627|Likes:
Published by Shafienashu Lao Shi

More info:

Published by: Shafienashu Lao Shi on Mar 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2013

pdf

text

original

ISL Minggu 3 Hasilkan carta garis masa tentang proses pembentukan masyarakat pluralistic di alam Melayu. 22.1.

2011

Proses Pembentukan Masyarakat Pluralistik di Alam Melayu Perkembangan sejarah Malaysia memperlihatkan proses pembentukan masyarakat plural yang ada pada hari ini.

1. Bercirikan pemaksaan dan perbezaan. 2. Kuasa penjajah telah membawa masuk imigran yang hidup berdampingan tetapi berasingan. 3. Kewujudan masalah polarisasi etnik dan kegagalan asimilasi disebabkan oleh politik kolonial Inggeris yang menjalankan dasar pecah dan perintah. 4. Setiap etnik dilayan, dibayar dan diberi kemudahan berasingan dan berbeza. 5. Berlaku segregasi 6. Abad ke-19- unit politik Melayu ialah negeri dikuasai oleh seorang Sultan. 7. Setiap negeri terdiri daripada beberapa buah kampung diketuai penghulu. 8. Keseluruhan struktur sosial terbahagi kepada kelas pemerintah dan rakyat. Berdasarkan keturunan dan ditandai dengan adat resam dan kepercayaan.c

9. Setelah kedatangan Inggeris ± dilantik seorang Residen di setiap negeri.Sultan tidak lagi mempunyai kuasa mutlak. 10. Dua bentuk eksploitasi ekonomi utama yang dilakukan oleh penjajah ialah perlombongan dan perladangan getah. 11. Mewujudkan pembahagian etnik berdasarkan pembahagian pekerjaan ± Melayu dalam sektor kerajaan dan pertanian, Cina sebagai pelombong dan peniaga, orang India sebagai pekerja estet dan ladang. 12. Portugis ± 1511 13. Belanda kurun ke-17, 1641.

1

ISL Minggu 3 Hasilkan carta garis masa tentang proses pembentukan masyarakat pluralistic di alam Melayu. Cina dan India. kemiskinan. peluang perdagangan. penindasan. lombong-lombong milik pengusaha Eropah atau Cina. Proses penghijrahan disebabkan oleh faktor ekonomi. 22. sosial dan fizikal. Persetiaan Belanda-Inggeris ± 1824. bencana alam. Perang Negri Sembilan 1875. Faktor-faktor penolak : penderitaan atau kemiskinan. perkhidmatan. Tertumpu di lombong bijih timah di Perak. Perjanjian Pangkor 1874 ± campur tangan Inggeris di Negeri-negeri Melayu. KESAN: Inggeris membawa masuk tentera dari India dan Hong Kong. perbalahan. 15.British menubuhkan Jabatan Perlindungan Cina di Singapura bagi mengawal kegiatan orang Cina secara langsung.2011 14. 1877. Penghijrahan pesat pada 1880-1914. Pemberontakan Pahang 1891. 21. 27. 18. 24. rekreasi dan migrasi. Bermula dengan suku-suku Melayu. kekacauan (pemberontakan). perselisihan. Selain daripada sebagai pelombong dan petani.1. Mereka juga menjadi pelindung dan penjamin keselamatan ahli-ahlinya. 2 . 22. politik. penghijrahan orang Cina telah menukar corak pekerjaan asal mereka dengan menjadi pedagang dan peniaga ± kawasan bandar. Pulau Pinang. 19. kedekatan lokasi. 25. Para penghijrah baru dinamakan singkeh (selepas bebas dinamakan laukeh). Perang Perak 1875 17. 23. Negeri Sembilan dan Selangor. Melaka dan Singapura (Negeri-negeri Selat) milik Inggeris. Faktor-faktor penarik : pembukaan ladang dan lombong. 26. Orang Cina ditadbir oleh Kapitan Cina mentadbir hal ehwal ekonomi dan undang-undang di kawasan lombong-lombong di Kuala Lumpur. pengangguran. 16. kegiatan jenayah. 20.

Pada tahun 1955. Faktor-faktor penarik : perkembangan perusahaan getah. 32. Pada zaman penjajahan kedatangan orang India telah berlaku secara perlahan dan sistematik. Trichinopoly. cukai tanah tinggi. 39. 33. Utara dan Selatan Arcot. 38. 22. Jepun memberi layanan yang baik pada orang India kerana perlukan kerjasama mereka untuk melaksanakan dasarnya memerangi Inggeris di India. Tiga buah parti politik mewakili bangsa Melayu. pengetua sekolah dan pentadbiran. Bekerja di ladang-ladang getah. Salem. Coimbatore. Kemerdekaan diperolehi pada 1957 dengan mengkaji beberapa perkara seperti isu status. Pada tahun 1880an. buruh bebas. 36. 30. Ramnadpuram. Kemudian menukar sikap kerana perlukan sokongan ekonomi. pengangguran dan kemiskinan. 41. 34. Pada awalnya. Faktor-faktor kedatangan: adat resam dan kasta. pilihan raya umum pertama diadakan. 29. kopi dan tebu 31. Chinglepet. pembinaan jalan raya dan landasan kereta api. Kedatangan orang Cina ke Sabah didorong oleh galakan yang diberikan oleh syarikat-syarikat tembakau dan Kompeni Berpiagam Borneo Utara British. Madura. lebihan penduduk.ISL Minggu 3 Hasilkan carta garis masa tentang proses pembentukan masyarakat pluralistic di alam Melayu.1. 35. Tenaga kerja dari India generasi kedua lebih banyak sebagai kerani. 3 . sistem Kangani 1907. 37. kebuluran. ladang tembakau mula dibuka di Sabah dan hampir kesemua tenaga buruh yang digunakan dibawa masuk dari negara China. agama dan keistimewaan orang Melayu 40. Berhijrah melalui buruh kontrak. bahasa. Daripada Madras. Jepun mengambil sikap yang keras terhadap orang Cina sejak Perang Jepun-China 1937. Tanjore dan Tinnevelly. Cina dan India bersetuju menubuhkan satu perikatan dan menghadapi pilihan raya .2011 28.

4 . 22. Orang India merupakan kelompok kecil dalam kalangan masyarakat bukan bumiputera di Sarawak. Kumpulan pendatang ini berhijrah ke Sarawak melalui kawasan SambasPontianak di Kalimantan. Penglibatan orang India dalam aktiviti ekonomi di Sabah lebih tertumpu pada beberapa sektor tertentu seperti pentadbiran. 43. 44. Pluraliti bukanlah sesuatu yang baru dalam masyarakat Malaysia namun ianya juga bukanlah merupakan sesuatu yang mudah untuk diakhiri terutama sekali dalam masyarakat pelbagai etnik di Malaysia yang masih kaya dengan adat budaya kaum masing-masing.ISL Minggu 3 Hasilkan carta garis masa tentang proses pembentukan masyarakat pluralistic di alam Melayu.1. Mereka terdiri daripada orang Sikh dan Punjab yang dibawa masuk oleh James Brooke untuk bekerja sebagai anggota polis. Telegu dan Tamil yang ditempatkan di beberapa buah jabatan seperti Jabatan Audit. 48. terutama semasa pemerintahan Charles Anthony Brooke. 47. Pathan. Di samping orang Sikh dan Punjab terdapat sebilangan kecil orang India berketurunan India-Muslim yang bekerja sebagai peniaga kain dan pedagang. Kongsi Cina daripada suku kaum Hakka telah melombong emas di kawasan tersebut sejak tahun 1760-an. Jabatan Pelabuhan. Jabatan Keselamatan dan Jabatan Polis dan Penjara. 45. Jabatan Pos dan Telegrafi. Mereka terdiri daripada orang Sikh. Penghijrahan orang Cina ke Sarawak semakin meningkat pada akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20. sokongan dan teknikal.2011 42. 46.

kaum bumiputera sperti kaum Dusun dan Kadazan di Sabah serta Kaum Iban. Hanya sedikit hal sensitive akan menyebabkan kepincangan dalam pergaulan rakyat. Perkataan pluraristik mengambarkan masyarakat yang berbilang kaum di Malaysia. Tapi saya hanya pandang sebelah mata sahaja. 5 . Namun. Pemikiran rakyat Malaysia masih belum mencapai kematangan yang memuaskan lagi. namn terdapat beberapa undang-undang yang digubal untuk memelihara keistimewaan hak kaum Melayu dan Bumiputera. Bumiputera boleh mendapat keistimewaan yang setaraf dengan bangsa Melayu. Cina. Oleh itu. Saya selalu mendengar perkataan seperti µ Seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak¶. Saya berharap agar rakyat plural di Malaysia ini akan sentiasa dapat hidup dengan aman. Bumiputera dan lain-lain lagi. kami dikehendaki untuk menghasil carta tentang proses pembentukan masyarakat pluraristik di alam Melayu. kaum bumiputera seperti kami ini dilayan setaraf dengan orang bukan bumiputera. Semoga. Mengapa tidak gunakan perkataan µSeluruh Malaysia¶ sahaja? Pelik. Masyarakat India dan Cina di bawa masuk ke Negara ini untuk menjadi buruh kasar. Bumiputera yang dimaksudkan di sini adalah rakyat atau kaum asal yang menduduki Tanah Melayu dan Borneo. Masyarakat plural di Malaysia terdiri daripada masyarakat berbangsa Melayu. berdasarkan pengalaman saya sepanjang saya berada di Semenanjung Malaysia. Selain itu. Bidayuh dan lain-lain etnik di Sarawak adalah setaraf dengan orang Melayu. Apa maksud ayat ini? Pada tafsiran saya.ISL Minggu 3 Hasilkan carta garis masa tentang proses pembentukan masyarakat pluralistic di alam Melayu. Mungkin kerana Sabah dan Sarawak berada nun jauh di seberang laut. 22. Berdasarkan kajian atau maklumat yang telah saya perolehi. Walaupun masyarakat berbilang kaum di Malaysia telah bersatu. masyarakat plural di Malaysia terbentuk sejak zaman penjajah Eropah di Negara kita. plurarisasi juga terjadi setelah Sabah dan Sarawak bersatu dengan Tanah Melayu untuk menjadi Malaysia.1. ayat ini kedengaran seperti Sabah dan Sarawak itu tidak termasuk dalam Malaysia. Sebab itulah Sabah dan Sarawak sering terpinggir sedikit berbanding Semenanjung.2011 REFLEKSI ISL 3 Pada minggu ini. kita akan menjadi lebih matang dan mampu menghormati serta memahami satu sama lain dengan lebih baik lagi. India.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->