P. 1
PENUBUHAN PERSATUAN

PENUBUHAN PERSATUAN

|Views: 221|Likes:
Published by Supian Samsury

More info:

Published by: Supian Samsury on Mar 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/05/2014

pdf

text

original

PENUBUHAN PERSATUAN/KELAB 1. OBJEKTIF 1.

1 Menjelaskan matlamat dan tujuan penubuhan kelab atau persatuan di IPT dalam konteks kependidikan dan kepimpinan 1.2 Memberi Pengetahuan dan kefahaman kepada peserta bengkel kaedah atau tatacara untuk menubuhkan persatuan/kelab di IPT masing-masing 1.3 Memberi keyakinan diri kepada peserta untuk memimpin, mengurus,menyelia dan melaksanakan operasi/kegiatan persatuan/kelab pengguna di IPT masing-masing. 2. PERSATUAN/KELAB 2.1 Definisi: Sesuatu entiti kumpulan yang berstruktur, berpelembagaan, berperaturan dan berkepimpinan yang dianggotai oleh Ahli-ahli yang berdaftar, mempunyai minat, kegemaran, hasrat dan kecenderungan yang sama serta bertujuan untuk saling bekerjasama, bantu membantu dan berkongsi sumber dalam melaksanakan aktiviti dan mencapai cita-cita serta matlamat berpersatuan/kelab yang telah ditetapkan dan dipersetujui bersama. 2.2 Matlamat/Tujuan penubuhan persatuan/kelab Menyediakan peluang dan ruang kepada rakan pelajar yang mempunyai minat, kegemaran, hasrat dan kecenderungan yang sama untuk bergabung dan menggembeling tenaga, ilmu dan idea dibawah satu pimpinan dan pertubuhan. Kemudian berkongsi mengadakan aktiviti yang lebih besar,sehat dan bermakna supaya boleh dimanaafatkan oleh semua ahli dan komuniti. 3. BAGAIMANA MENUBUHKAN KELAB ATAU PERSATUAN Umumnya kita akan juruskan perbincangan kepada 4 langkah tatacara penubuhan persatuan/kelab yang biasa dilaksanakan. 3.1 LANGKAH 1 : Mewujudkan Jawatankuasa Penaja 3.1.1 Atas kesedaran diri Pemimpin pelajar (semua yang ada dalam bengkel ini) menubuhkan jawatankuasa Penggerak/Jawatankuasa Penaja dengan menyenaraikan diri sebagai AJK Penaja .Jawatankuasa Penaja ini terdiri dari:-

1.1. 3.1 Menyediakan Perlembagaan Kelab/Persatuan – Mengikut nasihat pendaftaran (Boleh dapatkan contoh dari pendaftar pertsatuan).3 Pelaksanaan tugas hasil mesyuarat ikut adalah mengikut jawatan masing-masing. Setiausaha d. merangka strategi kelulusan. 3. 3.5 Setia usaha minit dan dokumentasikan mesyuarat.3 Semua surat ditandatangani oleh Pengerusi AJK Penaja.1..1 AJK Penaja mengadakan Mesyuarat Agung Penajaan/Majlis Pertemuan dengan keseluruhan pelajar/warga kampus untuk membentangkan hasrat dan mendapat restu persetujuan semua ahli. Naib Pengerusi c.3. setiap perbincangan diminitkan dan difailkan /didokumentasikan 3. contohnya: Kelab Pengguna IPG Kampus Tuanku Bainun Alamat:………………………………………………………….3.2 Urusan surat-menyurat .2. dan lain-lain maklumat berkaitan kelab . 3.a. 3. Penjelasan/Penerangan tujuan Penubuhan Kelab 3. kegiatan/aktiviti.4 Cadangan Agenda: 1. Pembentangan Senarai Nama JK Penaja (Bayangan) untuk mendapat persetujuan ahli mesyuarat.1. Pengerusi b.1.3.keahlian.2 LANGKAH 2 : Hebahan Umum dan Persetujuan/Mandat dari Warga/Komuniti 3. 3.2. 6-7 Ahli AJK biasa 3. perlembagaan. Ucapan Aluan Pengerusi 2.2 Mengadakan ‘Mesyuarat Agung Khas .2. 3. Bendahari e. 3.peraturan-peraturan.2 Mesyuarat ini mesti ada agendanya.1 Tanggung Jawab AJK Penaja sebelum mendapat kelulusan Pendaftar 3. matlamat dan tujuan.2.3 LANGKAH 3 : Mendapatkan Kelulusan Pendaftar Kelab/Persatuan 3. jemputan yang dikeluarkan adalah atas nama AJK Penaja.2.Membentangkan Perlembagaan’ untuk .1 AJK Penaja mengadakan Mesyuarat sesama sendiri bagi membincangkan perkara berkaitan penubuhan kelab.

3.3.2 3. Melantik JK Persatuan/Kelab (bilangan AJK hendaklah mengikut perlembagaan) AJK Penaja boleh diganti jika ada persetujuan. 5.4 3. Ucapan Aluan Pengerusi 2. Pengesahan Minit Mesyuarat 3.3 Jawatankuasa penaja menulis permohonan rasmi kepada Pendaftar (Pengarah. Membentang & mengesahkan Laporan Kewangan persatuan/Kelab berakhir pada……………….4 LANGKAH 4 : Melaksana Tanggungjawab sebagai AJK Baru 3. Bincang Usul-usul yang diterima termasuk usul-usul dari JK 8.Pengetua atau Guru Besar) dengan menyertakan dokuman termasuk perlembagaan yang telah dipersetujui di atas.5 JK Penaja mengadakan Mesyuarat AGUNG Membuat dan mengedar Notis Mesyuarat Agung dan borang cadangan usul. Membentang & membaca kandungan perlembagaan untuk maklumat ahli (Sekiranya terdapat pindaan yang dibuat oleh pihak pendaftar) 6. Draf Aktiviti/kegiatan persatuan/kelab Membuat Surat jemputan Mesyuarat Agung kepada semua ahli.2 Contoh Agenda Mesyuarat JK ialah:- . 7.4.3.3 3.3.3.3. 3.2. melaksanakan usul atau aktiviti yang telah dirancangkan.2 Selepas Mendapat Kelulusan 3.1. Perkara Berbangkit 4.bincang dan meluluskan perlembagaan KECUALI kalau mesyuarat agung yang lalu telah memberi mandat/kepercayaan sepenuhnya kepada JK penaja untuk meluluskan perlembagaan itu maka mesyuarat khas ini tidak perlu dibuat.1 JK persatuan/kelab yang telah dilantik dalam mesyuarat agung perlu mengadakan Mesyuarat JK secepat mungkin untuk membincang.1 3.1.4 Merancang/merangka aktiviti Tahunan.(jika sebelum ini JK penaja mendapat sumbangan/kutipan kewangan drp mana-mana pihak).2. 3.3. Ucapan Penangguhan 3. (Aktiviti hanya boleh dilaksanakan apabila persatuan/kelab telah diluluskan dan didaftarkan secara sah oleh pendaftar – surat kelulusan sebagai dokumen bukti disimpan untuk rujukan) 3.3.2. 3.4.2.2. Melaksanakan & Mengendali Mesyuarat Agung Antara Agenda Mesyuarat:1..

Mesyuarat Agung. 6. a. Membincangkan aktiviti tahunan 7.4. Edar borang Usul ii. 4. Draf Aktiviti Tahunan. Membina dan menyediakan Draf Perlembagaan Persatuan dan Peraturan Persatuan Kelab/Persatuan.3 Perbincangan perlu diminitkan utuk tujuan rekod dan rujukan tindakan. Notis Mesyuarat Agung. Peraturan-peraturan .1. 5. 6. Mewujudkan/Penubuhan Jawatankuasa Penaja (Minimum 7 org Ahli) 2. Membincangkan usul-usul dan tindakan pelaksanaan (usul yang telah diluluskan dlm mesyuarat agung yang lalu). Ucapan Aluan Pengerusi 2. 7. Hal-hal lain 3. Membentang dan mengesahkan minit mesyuarat JK yang lalu 3. 3. Membentang & mengesahkan Penyata Kewangan yang berakhir pada:………………………. Perkara Berbangkit 4. Mengadakan ‘Mesyuarat JK Penaja’. Surat Jemputan Mesyuarat iii. 5. Pengendalian Mesyuarat Agung (Tjwb Jawatankuasa Penaja): i. Perbincangan Perlembagaan (persetujuan/pindaan) c. Pelantikan pengerusi dan AJK b.Bincang Persediaan Penubuhan. Mengadakan Majlis perjumpaan / ‘Mesyuarat Agung Penajaan’ dgn ahli 5. Surat Kelulusan Penubuhan oleh Pendaftar Kelab dan Persatuan (Pengarah/Pengetua/Guru Besar) institusi masing-masing. Surat Permohonan Penubuhan Kelab dan Persatuan (Penaja). LAMPIRAN 1 : RUMUSAN PROSEDUR PENUBUHAN PERSATUAN/KELAB Prosedur Penubuhan: 1.

di Institusi ini (IPG Kampus Tuanku Bainun . 14000 Bukit Mertajam. Pengauditan. (A) 196. Pengurusan. Pelaksanaan aktiviti kelab dan Pemantauan(T/Jwb AJK Kelab) 9. Hal-hal lain iv. Pulau Pinang. Akta Pendidikan 1996 dengan ini memohon untuk menubuhkan Kelab Pengguna. Mencatat Minit 8.………… berdasarkan Peraturan (4) dalam Warta Kerajaan bertarikh 21 Mei 1998.P. Bukit . yang berkait dengan Seksyen 130.d.U. LAMPIRAN 2 : Contoh Surat Permohonan Penubuhan Persatuan ALamat JK Penaja ______________________________________________________________________ ___ Ruj kami : IPGKTB/KOKO/KG/08/5(2) Tarikh : 06 Januari 2010 Pengarah. Sumber Kewangan Persatuan e. IPG Kampus Tuanku Bainun. PERMOHONAN PENUBUHAN KELAB PENGGUNA Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa saya ………………( nama)…. Tuan . Cadangan Aktiviti f. Dokumentasi dan system fail 10.

“BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” “BERSAMA MENINGKATKAN KUALITI PENDIDIKAN” Saya yang menurut perintah. Kelab Pengguna IPG Kampus Tuanku Bainun. (nama. 14000 Bukit Mertajam . 2.2 Draf Aktiviti Asas Kelab 2. bersama-sama ini dikemukakan maklumat-maklumat berikut: 2. Pulau Pinang) mulai 25 Ogos 2010.Mertajam. Sehubungan itu . Mesyuarat Agung kali Pertama Bincang Tentang Penubuhan kelab. LAMPIRAN 3 : Tanggungjawab JK Penaja PENUBUHAN PERSATUAN/KELAB 1.3 Senarai Nama Jawatankuasa Penaja Kerjasama dan jasa baik tuan bagi meluluskan perkara di atas terlebih dahulu diucapkan ribuan terima kasih Sekian. (Don Fairuz bin Marzuki) Pengerusi JK Penaja. (selaras dengan tujuan dan keahlian) meluluskan alamat pertubuhan (surat kebenaran tuan pemunya alamat) Memohon kelulusan pendaftar 3. logo. Apakah tanggung jawab Jawatankuasa Penaja ini? Mengadakan Mesyuarat JK Penaja Penyediaan Dokumen-dokumen Tujuan dan Persetujuan Perlantikan Jawatankuasa Perlembagaan Menubuh pertubuhan Meluluskan nama pertubuhan. Penang. alamat) Kelulusan Pertubuhan/akta Pembentangan & Perbahasan Perlembagaan Pernyataan & Penjelasan Peraturan-peraturan Pelantikan Peresiden & Ahli Jawatan kuasa & Tanggung jawab Keahlian .1 Draf Perlembagaan 2. Menubuhkan Jawatankuasa Penaja (minimum 7 orang Ahli) 2.

Kepimpinan 6. 1. Pengguan dan Gaya Hidup Sehat 6. Gerkanan Pengguna dan Masyarakat/Komuniti 7. Pengguna dan Alam Sekitar 4. Pelaksanaan 5.Yuran Draf Aktiviti-aktiviti/kegiatan Aset Dll 4. Objektif Aktiviti: 4. Tajuk Aktiviti: 3. TEMA: (nama tema yang dipilih) 2. Bincangkan dan rekodkan cadangan aktiviti anda itu berdasarkan kandungan berikut :1. Pengguna Lestari 11. Aduan dan Tuntuan Pengguna 12. Pengeluar dan Kepenggunaan 10. Pemantauan & audit LAMPIRAN 4 : Bengkel Merangka Aktiviti Kelab TEMA AKTIVITI KELAB PENGGUNA. Tempoh masa aktiviti: . Hak dan Tanggungjawab Pengguna 2. Pengguna dan Budaya 9. Kelab Pengguna dan Warga IPT/IPG Bengkel : Merangka Aktiviti Kelab Bengkelkan bersama Kumpulan anda melalui sumbangsaran bagi menyediakan sekuarang-kurangnya 2 aktiviti bertemakan mana-mana 2 dari tema di atas untuk dikongsikan dan akan diguna sebagai panduan untuk aktiviti kelab pengguna di kampus anda kelak. Lokasi Aktiviti: 5. Amalan Makanan Halal lagi Baik/bermutu 5. Barangan dan perkhidmatan berkualiti 8. Jadilah Pengguna Bijak 3.

Huraian Aktiviti : (kaedah pelaksanaannya) 9.6. Refleksi/Pengajaran/Faedah : (Senaraikan Jangkaan Refleksi/Pengajaran/kebaikan yang boleh diperolehi dari aktiviti yang anda cadangkan untuk dilaksanakan) . Peralatan Yang diperlukan: (jika ada) 8. Peruntukan/Kos: (anggaran Perbelanjaan dan sumber –Jika berkaitan) 7.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->