P. 1
PENUBUHAN PERSATUAN

PENUBUHAN PERSATUAN

|Views: 223|Likes:
Published by Supian Samsury

More info:

Published by: Supian Samsury on Mar 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/05/2014

pdf

text

original

PENUBUHAN PERSATUAN/KELAB 1. OBJEKTIF 1.

1 Menjelaskan matlamat dan tujuan penubuhan kelab atau persatuan di IPT dalam konteks kependidikan dan kepimpinan 1.2 Memberi Pengetahuan dan kefahaman kepada peserta bengkel kaedah atau tatacara untuk menubuhkan persatuan/kelab di IPT masing-masing 1.3 Memberi keyakinan diri kepada peserta untuk memimpin, mengurus,menyelia dan melaksanakan operasi/kegiatan persatuan/kelab pengguna di IPT masing-masing. 2. PERSATUAN/KELAB 2.1 Definisi: Sesuatu entiti kumpulan yang berstruktur, berpelembagaan, berperaturan dan berkepimpinan yang dianggotai oleh Ahli-ahli yang berdaftar, mempunyai minat, kegemaran, hasrat dan kecenderungan yang sama serta bertujuan untuk saling bekerjasama, bantu membantu dan berkongsi sumber dalam melaksanakan aktiviti dan mencapai cita-cita serta matlamat berpersatuan/kelab yang telah ditetapkan dan dipersetujui bersama. 2.2 Matlamat/Tujuan penubuhan persatuan/kelab Menyediakan peluang dan ruang kepada rakan pelajar yang mempunyai minat, kegemaran, hasrat dan kecenderungan yang sama untuk bergabung dan menggembeling tenaga, ilmu dan idea dibawah satu pimpinan dan pertubuhan. Kemudian berkongsi mengadakan aktiviti yang lebih besar,sehat dan bermakna supaya boleh dimanaafatkan oleh semua ahli dan komuniti. 3. BAGAIMANA MENUBUHKAN KELAB ATAU PERSATUAN Umumnya kita akan juruskan perbincangan kepada 4 langkah tatacara penubuhan persatuan/kelab yang biasa dilaksanakan. 3.1 LANGKAH 1 : Mewujudkan Jawatankuasa Penaja 3.1.1 Atas kesedaran diri Pemimpin pelajar (semua yang ada dalam bengkel ini) menubuhkan jawatankuasa Penggerak/Jawatankuasa Penaja dengan menyenaraikan diri sebagai AJK Penaja .Jawatankuasa Penaja ini terdiri dari:-

2 Mengadakan ‘Mesyuarat Agung Khas .2.1 AJK Penaja mengadakan Mesyuarat Agung Penajaan/Majlis Pertemuan dengan keseluruhan pelajar/warga kampus untuk membentangkan hasrat dan mendapat restu persetujuan semua ahli.1. 3.a.1.3 Semua surat ditandatangani oleh Pengerusi AJK Penaja.2.peraturan-peraturan.2 Mesyuarat ini mesti ada agendanya.1.1 AJK Penaja mengadakan Mesyuarat sesama sendiri bagi membincangkan perkara berkaitan penubuhan kelab. 3. jemputan yang dikeluarkan adalah atas nama AJK Penaja. setiap perbincangan diminitkan dan difailkan /didokumentasikan 3.2 Urusan surat-menyurat .5 Setia usaha minit dan dokumentasikan mesyuarat.2.1.3 Pelaksanaan tugas hasil mesyuarat ikut adalah mengikut jawatan masing-masing. contohnya: Kelab Pengguna IPG Kampus Tuanku Bainun Alamat:………………………………………………………….3. merangka strategi kelulusan.4 Cadangan Agenda: 1. Setiausaha d. perlembagaan.2. 6-7 Ahli AJK biasa 3.1.2 LANGKAH 2 : Hebahan Umum dan Persetujuan/Mandat dari Warga/Komuniti 3.3.Membentangkan Perlembagaan’ untuk . 3. dan lain-lain maklumat berkaitan kelab .keahlian.3 LANGKAH 3 : Mendapatkan Kelulusan Pendaftar Kelab/Persatuan 3. Bendahari e. 3.1 Menyediakan Perlembagaan Kelab/Persatuan – Mengikut nasihat pendaftaran (Boleh dapatkan contoh dari pendaftar pertsatuan).3. Ucapan Aluan Pengerusi 2. 3.2. Naib Pengerusi c. 3. 3. 3.. kegiatan/aktiviti. matlamat dan tujuan. Pembentangan Senarai Nama JK Penaja (Bayangan) untuk mendapat persetujuan ahli mesyuarat. Penjelasan/Penerangan tujuan Penubuhan Kelab 3.1 Tanggung Jawab AJK Penaja sebelum mendapat kelulusan Pendaftar 3. Pengerusi b.

4.3 Jawatankuasa penaja menulis permohonan rasmi kepada Pendaftar (Pengarah. 3.2.3. 3. melaksanakan usul atau aktiviti yang telah dirancangkan.1.2. Membentang & membaca kandungan perlembagaan untuk maklumat ahli (Sekiranya terdapat pindaan yang dibuat oleh pihak pendaftar) 6. 3.3.3. Draf Aktiviti/kegiatan persatuan/kelab Membuat Surat jemputan Mesyuarat Agung kepada semua ahli.1 3. Bincang Usul-usul yang diterima termasuk usul-usul dari JK 8.2. Melantik JK Persatuan/Kelab (bilangan AJK hendaklah mengikut perlembagaan) AJK Penaja boleh diganti jika ada persetujuan. Ucapan Penangguhan 3.1 JK persatuan/kelab yang telah dilantik dalam mesyuarat agung perlu mengadakan Mesyuarat JK secepat mungkin untuk membincang.2 Selepas Mendapat Kelulusan 3. Perkara Berbangkit 4. 5.2.3. 7.1.3. Ucapan Aluan Pengerusi 2..4.2.3. Pengesahan Minit Mesyuarat 3.2 Contoh Agenda Mesyuarat JK ialah:- . (Aktiviti hanya boleh dilaksanakan apabila persatuan/kelab telah diluluskan dan didaftarkan secara sah oleh pendaftar – surat kelulusan sebagai dokumen bukti disimpan untuk rujukan) 3.bincang dan meluluskan perlembagaan KECUALI kalau mesyuarat agung yang lalu telah memberi mandat/kepercayaan sepenuhnya kepada JK penaja untuk meluluskan perlembagaan itu maka mesyuarat khas ini tidak perlu dibuat.3.4 3.Pengetua atau Guru Besar) dengan menyertakan dokuman termasuk perlembagaan yang telah dipersetujui di atas.3.3 3.4 LANGKAH 4 : Melaksana Tanggungjawab sebagai AJK Baru 3. Melaksanakan & Mengendali Mesyuarat Agung Antara Agenda Mesyuarat:1. Membentang & mengesahkan Laporan Kewangan persatuan/Kelab berakhir pada……………….2 3.5 JK Penaja mengadakan Mesyuarat AGUNG Membuat dan mengedar Notis Mesyuarat Agung dan borang cadangan usul.4 Merancang/merangka aktiviti Tahunan.(jika sebelum ini JK penaja mendapat sumbangan/kutipan kewangan drp mana-mana pihak).

Pelantikan pengerusi dan AJK b. Pengendalian Mesyuarat Agung (Tjwb Jawatankuasa Penaja): i. 3. Peraturan-peraturan . 6. Hal-hal lain 3.3 Perbincangan perlu diminitkan utuk tujuan rekod dan rujukan tindakan. Edar borang Usul ii. 6. Mewujudkan/Penubuhan Jawatankuasa Penaja (Minimum 7 org Ahli) 2.Bincang Persediaan Penubuhan. 5. Mengadakan ‘Mesyuarat JK Penaja’. Membentang & mengesahkan Penyata Kewangan yang berakhir pada:………………………. a. Surat Kelulusan Penubuhan oleh Pendaftar Kelab dan Persatuan (Pengarah/Pengetua/Guru Besar) institusi masing-masing. Perkara Berbangkit 4. Mengadakan Majlis perjumpaan / ‘Mesyuarat Agung Penajaan’ dgn ahli 5. Draf Aktiviti Tahunan.1. Surat Permohonan Penubuhan Kelab dan Persatuan (Penaja). Ucapan Aluan Pengerusi 2. Perbincangan Perlembagaan (persetujuan/pindaan) c. LAMPIRAN 1 : RUMUSAN PROSEDUR PENUBUHAN PERSATUAN/KELAB Prosedur Penubuhan: 1. Membina dan menyediakan Draf Perlembagaan Persatuan dan Peraturan Persatuan Kelab/Persatuan. 5. 7. 4.4. Notis Mesyuarat Agung. Membincangkan aktiviti tahunan 7. Membincangkan usul-usul dan tindakan pelaksanaan (usul yang telah diluluskan dlm mesyuarat agung yang lalu). Membentang dan mengesahkan minit mesyuarat JK yang lalu 3. Surat Jemputan Mesyuarat iii. Mesyuarat Agung.

U. Pengauditan. Mencatat Minit 8. Pengurusan. PERMOHONAN PENUBUHAN KELAB PENGGUNA Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa saya ………………( nama)….………… berdasarkan Peraturan (4) dalam Warta Kerajaan bertarikh 21 Mei 1998.P. Sumber Kewangan Persatuan e. LAMPIRAN 2 : Contoh Surat Permohonan Penubuhan Persatuan ALamat JK Penaja ______________________________________________________________________ ___ Ruj kami : IPGKTB/KOKO/KG/08/5(2) Tarikh : 06 Januari 2010 Pengarah. 14000 Bukit Mertajam. di Institusi ini (IPG Kampus Tuanku Bainun . Pelaksanaan aktiviti kelab dan Pemantauan(T/Jwb AJK Kelab) 9. Hal-hal lain iv. yang berkait dengan Seksyen 130.d. (A) 196. Bukit . Akta Pendidikan 1996 dengan ini memohon untuk menubuhkan Kelab Pengguna. IPG Kampus Tuanku Bainun. Pulau Pinang. Tuan . Cadangan Aktiviti f. Dokumentasi dan system fail 10.

2 Draf Aktiviti Asas Kelab 2.1 Draf Perlembagaan 2. LAMPIRAN 3 : Tanggungjawab JK Penaja PENUBUHAN PERSATUAN/KELAB 1. Kelab Pengguna IPG Kampus Tuanku Bainun. Mesyuarat Agung kali Pertama Bincang Tentang Penubuhan kelab. bersama-sama ini dikemukakan maklumat-maklumat berikut: 2. (selaras dengan tujuan dan keahlian) meluluskan alamat pertubuhan (surat kebenaran tuan pemunya alamat) Memohon kelulusan pendaftar 3.Mertajam. Menubuhkan Jawatankuasa Penaja (minimum 7 orang Ahli) 2. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” “BERSAMA MENINGKATKAN KUALITI PENDIDIKAN” Saya yang menurut perintah. (nama. (Don Fairuz bin Marzuki) Pengerusi JK Penaja. alamat) Kelulusan Pertubuhan/akta Pembentangan & Perbahasan Perlembagaan Pernyataan & Penjelasan Peraturan-peraturan Pelantikan Peresiden & Ahli Jawatan kuasa & Tanggung jawab Keahlian . Pulau Pinang) mulai 25 Ogos 2010. logo. Sehubungan itu . Apakah tanggung jawab Jawatankuasa Penaja ini? Mengadakan Mesyuarat JK Penaja Penyediaan Dokumen-dokumen Tujuan dan Persetujuan Perlantikan Jawatankuasa Perlembagaan Menubuh pertubuhan Meluluskan nama pertubuhan.3 Senarai Nama Jawatankuasa Penaja Kerjasama dan jasa baik tuan bagi meluluskan perkara di atas terlebih dahulu diucapkan ribuan terima kasih Sekian. 2. 14000 Bukit Mertajam . Penang.

Pengguan dan Gaya Hidup Sehat 6. Tempoh masa aktiviti: . Amalan Makanan Halal lagi Baik/bermutu 5. Pengguna Lestari 11. Kepimpinan 6. Hak dan Tanggungjawab Pengguna 2. Pengguna dan Budaya 9. Objektif Aktiviti: 4. TEMA: (nama tema yang dipilih) 2. 1. Barangan dan perkhidmatan berkualiti 8. Aduan dan Tuntuan Pengguna 12. Bincangkan dan rekodkan cadangan aktiviti anda itu berdasarkan kandungan berikut :1. Lokasi Aktiviti: 5. Pelaksanaan 5. Pemantauan & audit LAMPIRAN 4 : Bengkel Merangka Aktiviti Kelab TEMA AKTIVITI KELAB PENGGUNA. Tajuk Aktiviti: 3. Gerkanan Pengguna dan Masyarakat/Komuniti 7. Pengguna dan Alam Sekitar 4. Kelab Pengguna dan Warga IPT/IPG Bengkel : Merangka Aktiviti Kelab Bengkelkan bersama Kumpulan anda melalui sumbangsaran bagi menyediakan sekuarang-kurangnya 2 aktiviti bertemakan mana-mana 2 dari tema di atas untuk dikongsikan dan akan diguna sebagai panduan untuk aktiviti kelab pengguna di kampus anda kelak. Pengeluar dan Kepenggunaan 10.Yuran Draf Aktiviti-aktiviti/kegiatan Aset Dll 4. Jadilah Pengguna Bijak 3.

Refleksi/Pengajaran/Faedah : (Senaraikan Jangkaan Refleksi/Pengajaran/kebaikan yang boleh diperolehi dari aktiviti yang anda cadangkan untuk dilaksanakan) . Huraian Aktiviti : (kaedah pelaksanaannya) 9.6. Peruntukan/Kos: (anggaran Perbelanjaan dan sumber –Jika berkaitan) 7. Peralatan Yang diperlukan: (jika ada) 8.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->