P. 1
Pertandingan_Kompang_Selawat_dan_Berzanji_Marhaban

Pertandingan_Kompang_Selawat_dan_Berzanji_Marhaban

|Views: 329|Likes:
Published by Najwa Mohd Nor

More info:

Published by: Najwa Mohd Nor on Mar 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2014

pdf

text

original

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

KOMPANG SELAWAT DAN BERZANJI MARHABAN SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN
PELAJARAN MALAYSIA

Peraturan dan Syarat Pertandingan

OPERASI DAKWAH
BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KPM
MUHARRAM 1430 / JANUARI 2009

Bahagian Pendidikan Islam, KPM

TAJUK 1 Kertas Makluman Peraturan & Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia.

DIKEMUKAKAN OLEH 2 Kertas ini dikemukakan oleh Operasi Dakwah, Bahagian Pendidikan Islam, Kementerian Pelajaran Malaysia.

TUJUAN 3 Kertas ini dikemukakan kepada Jabatan Pelajaran Negeri bertujuan untuk memaklumkan Peraturan & Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia.

LATAR BELAKANG 4 Seni marhaban atau dikenali dalam Bahasa Melayu sebagai ucapan “Selamat Datang“ dan seni kompang selawat adalah dua cabang seni warisan dan khazanah Islam di Nusantara. Kedua cabang seni ini, yang pada awalnya diperkenalkan oleh para pendakwah dan mubaligh Islam, diperkenalkan sebagai salah satu cara dan metod untuk mereka berdakwah dan menarik perhatian masyarakat pada masa itu. Ternyata cara yang diperkenalkan oleh mereka ini telah berjaya untuk menarik perhatian penduduk Tanah Melayu dan sejak itu Islam pesat berkembang di rantau ini. Marhaban dan selawat adalah ungkapan syair-syair Arab yang diwarisi sejak penghijrahan Rasullullah s.a.w. dari Mekah ke Madinah. Berbeza daripada marhaban, kalimah selawat adalah ucapan ’taufiqi’ yang diajarkan oleh Allah Taala. Seiring dengan pengaruh syair Arab yang begitu berpengaruh di kalangan masyarakat Arab, ucapan ini telah berevolusi dengan penambahan-penambahan pujian terhadap Baginda Rasulullah s.a.w. dan melahirkan kesyukuran terhadap Allah Taala. Di Malaysia, kedua ungkapan ini sering diucapkan ketika sambutan Maulidur Rasul s.a.w., majlis-majlis perkahwinan, ketika menyambut kelahiran cahaya mata dan majlis-majlis kesyukuran serta khatam alQuran. Ia mengandungi puji-pujian kepada Nabi Muhammad s.a.w. dengan sifat-sifatnya yang terpuji dan mulia serta melahirkan rasa kesyukuran kepada Allah Taala. Kumpulan Marhaban dan kompang selawat ini biasanya hanya dimonopoli oleh golongan yang sudah berumur sahaja, sama ada lelaki ataupun perempuan. Penyertaan daripada kalangan remaja amatlah kurang sekali.

5

6

7

TUJUAN PERTANDINGAN 8 Menyedari bahawa marhaban dan kompang selawat adalah merupakan antara warisan bangsa dan lambang jati diri umat Islam di rantau ini, Kementerian Pelajaran Malaysia berhasrat untuk memperkembangkan
Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 2 }

Yang mempunyai sifat-sifat mulia lagi terpuji dan mengenai sejarah perjuangannya dalam menegakkan Islam. Mendedahkan salah satu cabang kesenian Islam dalam kalangan murid sekolah menengah. Tujuan berzanji dan marhaban juga adalah untuk memperdengarkan kepada umum riwayat hidup Rasulullah saw. tinggi akal budi. 4. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 3 } . antara lain bertujuan untuk mendedahkan salah satu cabang kesenian Islam dalam kalangan murid sekolah menengah. 6. 13 Objektif 1. 10 PERKARA YANG DIMAKLUMKAN 11 Tajuk Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia. 12 Matlamat Menjana pembangunan modal insan di peringkat persekolahan melalui aktiviti ko-kurikulum agar murid terdidik dengan nilai-nilai murni dan mempunyai jati diri yang kuat melalui penghayatan ajaran Islam dan pengenalan budaya bangsa yang luhur dan murni. Memberi satu wadah dan peluang kepada murid untuk terlibat dengan aktiviti ko-kurikulum.Bahagian Pendidikan Islam. Memperkuat dan mengembalikan penghayatan murid kepada budaya melalui aktiviti ko-kurikulum. 9 Pertandingan ini diadakan. dan Mengekalkan warisan budaya murni nenek moyang agar tidak luput ditelan zaman. Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia dirangka untuk dilaksanakan. Ia juga bermatlamat untuk melahirkan modal insan negara bangsa yang tidak luput jati dirinya. Memperkenal kembali seni marhaban dan kompang selawat kepada murid sebagai salah satu medan dan metod dakwah. 2. tinggi akal budi dan mengekalkan warisan budaya murni nenek moyang watannya. Melahirkan modal insan negara bangsa yang tidak luput jati dirinya. KPM seni ini dalam kalangan remaja. 5. khususnya murid-murid sekolah. 3. Justeru. supaya masyarakat dapat mengamalkannya dalam kehidupan.

boleh dibatalkan penyertaannya.3 Format Persembahan 14.7 14. (i) (ii) Nama Sekolah/Daerah/Negeri. 14. Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas.4 14.5 14.2. 14.2 Pertandingan ini terbuka kepada semua murid sekolah menengah kebangsaan (SMK) dan sekolah menengah di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia daripada Tingkatan Peralihan hingga ke Tingkatan 5 sahaja. (iv) Nombor Kad Pengenalan. KPM 14 Peraturan dan Syarat Pertandingan Berzanji Marhaban Sekolah Menengah Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia 14. Nama Kumpulan.Bahagian Pendidikan Islam.1 Penyertaan 14.3.1 Persembahan hendaklah dimulakan dengan bacaan rawi.6 14. (iii) Senarai Nama Ahli Kumpulan.3 Setiap kumpulan hendaklah menyertakan marhaban yang akan dipersembahkan. sama ada lelaki atau perempuan.1.2 Borang Penyertaan 14.1.1. Setiap kumpulan hendaklah terdiri daripada satu jantina sahaja.2. Sekolah yang menjadi johan di peringkat daerah akan mewakili daerah berkenaan ke peringkat negeri dan johan negeri akan mewakili negeri ke peringkat kebangsaan.1. 14.2. Setiap sekolah/daerah/negeri hanya dibenarkan menghantar satu kumpulan Marhaban yang mengandungi 9 orang bagi setiap kumpulan termasuk pembaca rawi.1. teks Borang penyertaan yang lengkap dan disahkan oleh pengetua/ Pegawai Pelajaran Daerah/ Pengarah Pelajaran Negeri hendaklah dihantar kepada pihak Urusetia mengikut tarikh yang ditetapkan.1.1 Setiap kumpulan hendaklah menghantar Borang Penyertaan rasmi yang mengandungi (lampiran). Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 4 } .3 14. Setiap kumpulan hendaklah terdiri daripada murid sekolah yang sama sahaja.2 14.

5 Rawi Berzanji dan Teks Marhaban 14.4.2 14. 14.3 14. Setiap tambahan teks rawi dan marhaban hendaklah berdasarkan teks yang muktabar.1 Setiap kumpulan diberi masa selama 20 minit sahaja untuk menyampaikan persembahan Berzanji dan Marhaban.1 14. Setiap tarannum yang dipersembahkan hendaklah berasaskan kepada tarannum Arab Hijazi sahaja. Tarannum berzanji dan marhaban yang disampaikan hendaklah berdasarkan tarannum asli yang muktabar.3. Rawi berzanji dan teks marhaban hendaklah dalam Bahasa Arab sahaja.5 14. 14.2 14. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 5 } .3 Semua ahli kumpulan hendaklah mempersembahkan marhaban.7.1 14.7 Pakaian 14.6.2 Pakaian peserta sempurna. KPM 14.5. berdiri ketika 14.2 Semua ahli kumpulan hendaklah duduk ketika bacaan rawi. mestilah menutup aurat dengan Peserta lelaki dilarang memakai pakaian menyerupai pakaian peserta perempuan dan sebaliknya.4. Setiap persembahan marhaban mestilah mengandungi sekurang-kurangnya tiga (3) jenis tarannum yang dibenarkan.4. Masa akan dikira bermula daripada bacaan selawat pembuka dan berakhir setelah selesainya bacaan selawat penutup.1 Setiap kumpulan akan memperdengarkan rawi yang ditentukan oleh penganjur pertandingan pada tahun berkenaan.6 14.4. Marhaban & Tarannum 14.4 Pemilihan Rawi. Markah akan di potong jika persembahan kurang daripada 18 minit atau melebihi masa 20 minit.3 14.7.2 14. Setiap tarannum hendaklah dipersembahkan dalam 3 tabaqat (tingkatan). 14.Bahagian Pendidikan Islam.5.6.3.6 Masa 14.4 14.4. Setiap persembahan berzanji dan marhaban hendaklah dimulai dan diakhiri dengan selawat.6.4.

7.8.2.2 (i) (ii) Marhaban Tarannum – 40 markah Suara – 25 markah – 20 markah (iii) Fasohah (iv) Persembahan – 15 markah 14. hiasan dan solekan yang keterlaluan akan dipotong markah persembahan. Pakaian Perempuan : Baju kurung/berjubah dan bertudung yang sempurna dan sopan. Pakaian.7. bersampin dan bersongkok hitam. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 6 } . Penghakiman dibuat berdasarkan aspek pemarkahan pada Berzanji dan Marhaban seperti berikut : 14.3 Penghakiman Berzanji 14.2.1 Tarannum.3. boleh dibatalkan penyertaannya.8.Bahagian Pendidikan Islam.7.8.8. 14. (i) Tarannum Arab Hijazi yang muktabar.8 Penghakiman dan Pemarkahan 14.5 Pakaian Lelaki : Baju kebangsaan yang lengkap.4 14. Semua larangan yang terdapat dalam peraturan berpakaian sekolah yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia hendaklah dirujuk dan dipatuhi. 14.7.2 (iii) Fasohah (iv) Suara 14.6 * Perhatian Mana-mana kumpulan yang melanggar mana-mana peraturan di atas.3 14.1 (i) (ii) Berzanji Tarannum – 30 markah Tajwid – 25 markah – 25 markah – 20 markah 14.1 Penghakiman akan diadili oleh panel hakim pertandingan Berzanji dan Marhaban yang dilantik oleh penganjur.8.8. Aspek yang dihakimi. KPM 14. Pakaian dan perhiasan mestilah sederhana.

Contoh. Setiap tarannum yang dialunkan mengikut lahjah Arab. mengawal mahattah alunan yang dan yang tidak (iii) Terdapat (iv) Terdapat sesuai. dalam tiga tabaqat. susunan harakat (v) Terdapat takrir pada harakat qit’ah. tarannum Sikah .jawabnya Mayyah. Rakbi – jawabnya Hijaz dan Rast jawabnya Hijaz atau Yaman Hijaz. Tidak dapat qit’ah. sumbang mencacatkan. (iii) Setiap Tarannum hendaklah disempurnakan dalam tiga tabaqat. unsur-unsur kekerasan kekasaran pada harakat. (i) (ii) Kurang daripada empat harakat dalam setiap rangkap. (ii) Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 7 } . (ii) Ciri-ciri keistimewaan. Jenis-jenis kesalahan. (i) Bacaan yang mempunyai tarannum jawab yang sesuai dan menarik. KPM (ii) Setiap Tarannum hendaklah disampaikan secara teratur dalam empat harakat tanpa takrir. (iv) Setiap Tarannum hendaklah dibawa dengan teratur dan tersusun serta tidak bercampur-aduk. Markah istimewa akan diberi mengikut ciri-ciri yang tertentu. Markah penuh ialah 40 markah termasuk markah istimewa. * Perhatian (i) Pemotongan markah bagi kesalahan yang berulang-ulang hendaklah tidak melebihi 5 markah.Bahagian Pendidikan Islam. atau (vi) Terdapat (vii) Setiap tarannum yang tidak disampaikan (viii) Setiap tarannum yang bercampur aduk.

(v) Menyalahi hukum alif lam shamsiah dan qamariah.3. Menyalahi hukum nun sakinah dan tanwin. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 8 } .8. kesempurnaan sifat-sifat Dapat menyamai kadar hukum mad yang sejenis. (i) (ii) Mencapai ghunnah. ‘tafkhim’. (ii) (iii) Menyalahi hukum mim. ‘taghliz’ dan ‘tafkhim’. (iv) Menyalahi hukum idgham.8. Jenis-jenis kesalahan. (vi) Menyalahi hukum ‘tarqiq’. (vi) Memelihara hukum mudud. (iii) Memelihara hukum idgham. 14. (vii) Memelihara ‘wajibul ghunnah’. hukum nun sakinah dan Memelihara hukum mim.Bahagian Pendidikan Islam.3. Aspek yang dihakimi. ‘taghliz’ dan (vii) Menyalahi hukum mudud. (viii) Menyalahi ‘wajibul ghunnah’. (i) (ii) Memelihara tanwin. Harakat yang mempunyai burdah yang menarik. (v) 14. (i) Tidak memelihara hukum mudud kecuali di beberapa tempat tertentu dan pada ‘mad a’ridh lissukun’.2 Tajwid. (v) Memelihara hukum ‘tarqiq’. (iv) Memelihara hukum alif lam shamsiah dan qamariah. KPM (iii) Setiap tarannum yang disempurnakan dalam 4 tabaqat secara menarik. Aspek yang dihakimi.3 Fasohah. (iv) Harakat yang mempunyai ‘ikhtilalul lahn’. Ciri-ciri keistimewaan.

(vii) Kekerapan burdah yang disusun rapi. KPM (i) (ii) Memelihara sebutan makhraj dan sifat-sifat huruf. Dapat menyempurnakan bacaan ayat yang panjang dalam satu nafas. (viii) Pengawalan kualiti suara dari mula hingga akhir (kualiti suara tidak menurun dari mula hingga akhir). (iii) Tingkatan suara (sekurang-kurangnya 3 (iv) Ketepatan nada suara (bergerak tidak sumbang). (iii) Tidak sempurna dan tepat wakaf ibtida’. Ciri-ciri keistimewaan. ibtida’.3. (v) Melanggar kesederhanaan dan keselarasan rentak bacaan.4 Suara. (i) Bacaan yang mengikut kadar kelajuan yang sesuai pada keseluruhan persembahan bacaan.8. Tidak cermat dalam melafazkan huruf dan kalimah. melafazkan huruf dan (iii) Kesempurnaan dan ketepatan waqaf dan (iv) Memelihara tanda baris dan tasydid. Cermat dalam kalimah. dan keselarasan rentak Jenis-jenis kesalahan. kelembutan dan kemerduan suara. (v) Kesederhanaan bacaan. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 9 } . (ii) 14. (i) (ii) Tidak memelihara sebutan makhraj dan sifat-sifat huruf. (v) Kemanisan. (i) (ii) Kebersihan suara (tidak serak). (iv) Tidak memelihara tanda baris dan tasydid. tabaqat). (vi) Kelantangan dan ketajaman suara. Aspek yang dihakimi. Kelicinan suara (tidak pecah).Bahagian Pendidikan Islam.

Bahagian Pendidikan Islam. (i) (ii) Suara berlahjah Arab.4. (i) Taranum yang dipersembahkan hendaklah berasaskan kepada Tarannum Hijazi sahaja. (v) Kesinambungan di antara tarannum hendaklah menggunakan wazan tarannum yang bersesuaian. KPM Jenis-jenis kesalahan.8. Aspek yang dihakimi. dalam 3 tabaqat. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 10 } . Suara yang merangkumi keempat-empat tabaqat dengan selesa. (ii) (iii) Setiap tarannum hendaklah disampaikan (iv) Tarannum marhaban yang dipersembahkan hendaklah seiring/sama/selaras dengan tarannum berzanji. Contoh. rawi sikah marhaban sikah. rawi rakhbi . (i) (ii) Suara serak / parau yang merosakkan Suara sumbang yang merosakkan (iii) Suara tenggelam (iv) Suara terpecah / terputus (v) Suara tersepit / tercekik terketar-ketar tinggi / rendah kerana terlampau (vi) Suara (vii) Suara tidak cukup tiga thabaqat (viii) Suara lemah / lembab (ix) Suara keras / kaku (x) Suara yang berubah kualiti Ciri-ciri keistimewaan.1 Tarannum. Setiap persembahan mestilah mengandungi sekurang-kurangnya tiga jenis tarannum yang dibenarkan. (iv) Suara yang mempunyai kemerduan.8.4 Penghakiman Marhaban 14.marhaban rakhbi dan rawi rast -marhaban rast. 14. (iii) Suara yang bergerak / hidup.

(viii) Pengawalan kualiti suara dari mula hingga akhir (kualiti suara tidak menurun dari mula hingga akhir). 14. (i) (ii) Kebersihan suara (tidak serak).2 Suara. Setiap tarannum yang disempurnakan dalam 4 tabaqat dengan selesa. (i) (ii) Setiap tarannum yang dialunkan mengikut lahjah arab. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 11 } . Kelicinan suara (tidak pecah).Bahagian Pendidikan Islam. (iii) Harakat yang mempunyai burdah yang menarik. tabaqat). (i) (ii) Menggunakan tarannum berbentuk nasyid atau saduran. Ciri-ciri keistimewaan.8. tiga tabaqat. tiga tarannum dalam atau (iii) Terdapat unsur-unsur kekerasan kekasaran pada harakat. (vi) Kelantangan dan ketajaman suara. (vii) Kekerapan burdah yang disusun rapi. (ix) Kesepaduan suara (kumpulan). (x) Hanya menggunakan satu suara (unison). ketika menukar alunan (vi) Tarannum marhaban tidak seiring dengan tarannum rawi. (v) Kemanisan .4. Kurang daripada persembahan. Aspek penghakiman. KPM Jenis-jenis kesalahan. (iii) Tingkatan suara (sekurang-kurangnya 3 (iv) Ketepatan nada suara (bergerak tidak sumbang).kelembutan dan kemerduan suara. (iv) Setiap tarannum tidak disampaikan dalam (v) Sumbang tarannum.

Ciri-ciri keistimewaan. (i) (ii) Memelihara sebutan makhraj dan sifat-sifat huruf. (iii) Tidak memelihara tanda baris dan tasydid.Bahagian Pendidikan Islam. Jenis-jenis kesalahan. (i) (ii) Suara serak / parau yang merosakkan Suara sumbang yang merosakkan (iii) Suara tenggelam (iv) Suara terpecah / terputus (v) Suara tersepit / tercekik kerana terlampau (vi) Suara terketar-ketar tinggi / rendah (viii) Suara lemah / lembab (ix) Suara keras / kaku (x) Suara yang berubah kualiti yang berlapis-lapis berbentuk harmoni (vii) Suara tidak cukup tiga thabaqat (xi) Suara * Perhatian (i) Suara serak yang berpanjangan dipotong 2 markah sahaja. Tidak cermat dalam melafazkan huruf dan kalimah. KPM Jenis-jenis kesalahan. melafazkan huruf dan (iii) Memelihara tanda baris dan tasydid. (iv) Keselarasan rentak bacaan / sebutan. akan 14. Aspek yang dihakimi. Cermat dalam kalimah. (i) (ii) Tidak memelihara sebutan makhraj dan sifat-sifat huruf.3 Fasohah. (iv) Tidak selaras rentak bacaan. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 12 } .4.8.

(i) (ii) Disiplin dan susun atur.9 Penentuan Keputusan Pertandingan Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 13 } . dan menutup dengan selawat. Pakaian peserta yang bersesuaian.Bahagian Pendidikan Islam. Pakaian yang tidak seragam / tidak sesuai. persembahan (iii) Memula (iv) Penghayatan (ekspresi). antara solo dengan Ciri-ciri keistimewaan. (i) (ii) Kurang berdisiplin. (i) (ii) Dapat menampilkan solo lebih dari dua orang yang menarik. KPM (i) Bacaan yang mengikut kadar kelajuan yang sesuai pada keseluruhan persembahan bacaan. (v) Gaya yang sesuai dan tidak keterlaluan.4 Persembahan.8. Jenis-jenis kesalahan. ayat yang (ii) 14. (vii) Keseimbangan persembahan / penampilan di antara solo dengan ramai. (vi) Tidak menepati masa. (vii) Tidak seimbang kumpulan. (iii) Tidak memula dan menutup persembahan (iv) Tiada penghayatan. (vi) Menepati masa yang ditentukan. Aspek yang dihakimi. Dapat menyempurnakan panjang dalam satu nafas.4. (v) Gaya yang keterlaluan. Dapat menamatkan persembahan tepat pada masa yang ditetapkan (20 minit). 14. dengan selawat.

9.1. Hanya satu anugerah akan diberikan.9. Naib Johan.3 Kategori Berzanji dan Marhaban – Johan.1 Kategori Berzanji – Pembaca Rawi Terbaik 14.9.1. KPM 14. jemaah hakim akan bersidang untuk menentukan keputusan pertandingan.5 Seandainya terdapat persamaan markah.2 Kategori Terbaik Marhaban – Persembahan 14. pasukan yang memperolehi markah tertinggi setelah markah kategori Berzanji dan Marhaban dicampurkan.6 Seandainya masih terdapat persamaan markah. 14. (iii) Suara (rawi dan marhaban).9.10.9.4 14.7 Keputusan hakim adalah muktamad.9. keputusan akan berdasarkan kepada pembaca rawi yang mendapat markah tertinggi. Bagi kategori Marhaban – Persembahan Terbaik.3 14.Bahagian Pendidikan Islam. 14. Pasukan yang mendapat jumlah markah kedua tertinggi akan menjadi Naib Johan dan seterusnya.1 Sebarang bantahan mestilah dikemukakan secara rasmi kepada Pengerusi Jemaah Hakim menggunakan Borang Bantahan Rasmi yang disediakan. Hanya satu anugerah akan diberikan. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 14 } .1 Kategori Pertandingan. (i) (ii) (iv) (v) Tarannum (rawi dan marhaban). dan Persembahan (marhaban). Tajwid (rawi). 14. maka kedudukan akan ditentukan dengan merujuk kepada markah bahagian-bahagian pemarkahan berikut mengikut turutan. Ketiga dan Saguhati 14. akan diisytiharkan sebagai johan.1.9.2 Bagi kategori Berzanji – Pembaca Rawi Terbaik.9.10 Bantahan 14. 14.9. keputusan akan berdasarkan kepada persembahan marhaban yang mendapat markah tertinggi. Bagi kategori Berzanji dan Marhaban.9. 14. Fasohah (rawi dan marhaban).

boleh dibatalkan penyertaannya.7 15. KPM 14. Setiap sekolah/daerah/negeri hanya dibenarkan menghantar satu kumpulan Kompang Selawat yang mengandungi sekurang-kurangnya 12 orang dan tidak melebihi 15 orang bagi setiap kumpulan. Setiap kumpulan hendaklah terdiri daripada satu jantina sahaja.6 15.1.1 Pertandingan ini terbuka kepada semua murid sekolah kebangsaan (SK). Mana-mana pasukan dilarang sama sekali untuk memperkenalkan identiti sekolah atau kumpulan secara lisan. Setiap kumpulan hendaklah terdiri daripada murid sekolah yang sama sahaja. 15 Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat Sekolah Rendah Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia 15.1. 15.2 15. (iv) Nombor Kad Pengenalan / Surat Beranak. Nama Kumpulan. sama ada lelaki atau perempuan.10.8 15.1.10.1.2 Bantahan mestilah sampai ke Pengerusi Jemaah Hakim sebelum keputusan diumumkan. sekolah jenis kebangsaan (SJK) dan sekolah bantuan kerajaan.1.Bahagian Pendidikan Islam. pada pakaian dan alatan dalam apa jua bentuk semasa persembahan.1. (iii) Nama Ahli Kumpulan.1.3 Sebarang bantahan selepas keputusan rasmi pertandingan diumumkan oleh Pengerusi Jemaah Hakim. Kesemua ahli kumpulan dimestikan memalu kompang.3 15. Sekolah yang menjadi johan di peringkat daerah akan mewakili daerah berkenaan ke peringkat negeri dan johan negeri akan mewakili negeri ke peringkat kebangsaan. daripada Tahun Satu hingga ke Tahun Enam sahaja.1 Penyertaan 15.2.1. tidak akan dilayan.1 Setiap kumpulan hendaklah menghantar borang penyertaan rasmi (Lampiran) yang mengandungi. (i) (ii) Nama Sekolah.4 15. 14. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 15 } . Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas.5 15.2 Borang Penyertaan 15.

15. boleh dibatalkan penyertaannya. merbahaya dan akrobatik adalah tidak dibenarkan. 15.5 Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas. Paluan mestilah melibatkan kesemua ahli kumpulan. 15.4.3.1 15.2 Borang penyertaan yang lengkap dan disahkan oleh guru besar/ Pegawai Pendidikan Daerah/ Pengarah Pelajaran Negeri hendaklah dihantar kepada pihak Urusetia mengikut tarikh yang ditetapkan. 15. 15.3 Kompang hendaklah dipalu dengan menggunakan tangan sahaja tanpa sebarang alat bantuan yang lain. agresif. boleh dibatalkan penyertaannya.4.1 15.5 Gubahan yang mempunyai lebih daripada dua bentuk paluan adalah satu kelebihan (contoh. Pergerakan yang keterlaluan. 15.2 Setiap pasukan mestilah mempersembahkan dua buah lagu. menyilang.Bahagian Pendidikan Islam. 15.4.1 15.4.4 Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas.5 Lagu 15. KPM 15. 15.4 Formasi persembahan.3. 15. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 16 } .4 Sebarang set dan prop tambahan dalam apa juga bentuk adalah tidak dibenarkan.4.3.4.2.3. 15.4.3.3 Formasi pembukaan dan penutup yang tiada kaitan dengan lagu pertama dan kedua adalah tidak dibenarkan.7 Segala pergerakan dan formasi hendaklah dilakukan di dalam ruangan atau pentas yang berukuran tidak melebihi 20 kaki x 20 kaki persegi. menganak dan lain-lain).2 15.6 Segala pergerakan masuk dan keluar pentas adalah juga dianggap sebagai satu persembahan.5. Gubahan mestilah mempunyai sekurang-kurangnya dua bentuk paluan iaitu melalu dan meningkah. Lagu pertama bertemakan selawat. 15.5.3 Paluan 15.2 Pergerakan formasi mestilah melibatkan semua ahli pasukan dan bersesuaian dengan rentak paluan.

Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas.5.5.5.4 15. 15. joget.8 15.6.) Rentak lagu kedua adalah bebas.5.6. zapin. hip-hop dan yang seumpamanya adalah dilarang sama sekali. heavy metal. inang.9 15. Lirik lagu kedua boleh disampaikan dalam Bahasa Arab.5 15. Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris atau gabungan antara dua atau ketiga-tiga bahasa tersebut sahaja.11 Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas.Bahagian Pendidikan Islam. Lagu kedua adalah bebas sama ada menggunakan melodi/irama yang sedia ada atau ciptaan baru. Setiap kumpulan hendaklah menyerahkan lirik lagu yang dipertandingkan kepada urusetia pertandingan pada tarikh dan masa yang ditetapkan.5.6 15.5 15. 15.6.6. rap. Lagu pembukaan dan penutup yang tiada kaitan dengan lagu pertama dan kedua adalah tidak dibenarkan.5.6 Lirik Lagu 15.7 Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 17 } . asli dan gabungan manamana rentak di atas. KPM 15.5.6 Lirik yang menyentuh isu-isu sensitif tidak dibenarkan.3 15.1 15. Lagu pertama boleh menggunakan melodi/irama selawat yang sedia ada atau ciptaan baru yang bersesuaian.7 15. boleh dibatalkan penyertaannya. Lagu pertama mestilah berentak tradisional Melayu (masri. 15.2 Lirik lagu pertama hendaklah dalam Bahasa Arab sahaja.3 Lagu kedua bertemakan tajuk mata pelajaran Pendidikan Islam KBSR Tahun Satu hingga Tahun Enam yang akan ditetapkan oleh Bahagian Pendidikan Islam dari semasa ke semasa.6.5.4 Penggunaan ayat al-Quran sebagai sebahagian atau keseluruhan lirik lagu tidak dibenarkan sama sekali.6. 15. Lirik lagu kedua yang menggunakan Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab hendaklah disertakan terjemahannya. boleh dibatalkan penyertaannya. Namun. 15.10 Kedua-dua lagu (Pertama dan Kedua) hendaklah disampaikan tanpa bantuan alat pembesar suara (microphone). Antara lagu pertama dan kedua perlu ada senggangan masa. 15.5.6. rentak berunsur hardrock.

8. hiasan pemarkahan.7 Masa 15. dan solekan boleh mempengaruhi Semua larangan yang terdapat dalam peraturan berpakaian sekolah yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia hendaklah dirujuk dan dipatuhi. Pakaian.2 Belulang kompang mestilah dibuat daripada kulit binatang sahaja.8.1 Setiap kumpulan diberi masa selama 8 hingga 10 minit sahaja untuk menyampaikan persembahan.7 Pakaian peserta sempurna. mestilah menutup aurat dengan Pakaian Lelaki : Baju kebangsaan yang lengkap. KPM 15.Bahagian Pendidikan Islam. Penggunaan PVC atau kulit tiruan tidak dibenarkan sama sekali. 15. jedor atau alatan muzik selain daripada kompang tidak dibenarkan sama sekali.7.8.7. bersampin. perhiasan dan solekan mestilah sederhana dan tidak keterlaluan. 15.2 15.8.8. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 18 } . bertudung yang sempurna dan sopan serta berkasut lengkap. Pakaian peserta lelaki tidak dibenarkan menyerupai pakaian peserta perempuan dan sebaliknya.1 Saiz kompang hendaklah berdiameter antara 25 cm hingga 38 cm (10 inci hingga 15 inci) sahaja. 15. digunakan 15. 15.4 15.8 15.2 Markah akan dipotong jika persembahan melebihi masa yang di tetapkan atau kurang daripada 8 minit.3 Masa dikira bermula apabila peserta mula masuk ke kawasan persembahan atau bersuara atau memalu kompang.5 15.8 Pakaian 15.9 Jenis kompang 15.9.7.3 Kompang berkerincing. boleh dibatalkan penyertaannya.9. Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas.9.1 (a) Ketebalan kompang yang hendaklah tidak melebihi 4 inci.9.8.8.1 15.3 15. Penggunaan pelbagai saiz kompang dibenarkan. Pakaian. 15. bersongkok hitam dan berkasut lengkap.8. 15. Pakaian Perempuan : Baju kurung.6 15.

(iv) Kualiti ton.11. (iv) Kesesuaian gerak formasi. 15.5 sebarang alat elektronik adalah tidak Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas.4 Bahagian Lagu (15 markah) Aspek penghakiman.1 Bahagian Paluan (35 markah) Aspek penghakiman.9. (i) (ii) Gubahan lagu. (iv) Kejelasan dan kefasihan sebutan.10.10. 15. (iii) Keharmonian suara. (vi) Keseimbangan. (iii) Kesesuaian lagu dengan irama.3 Pakaian. Bahagian Suara (20 markah) Aspek penghakiman. 15. 15. 15. Lirik yang sesuai. (iii) Tempo. Kesepaduan suara.2 Bahagian Formasi Persembahan (30 markah) Aspek penghakiman.10.4 Penggunaan dibenarkan.9. (i) (ii) Kualiti suara.10.11 Penentuan Keputusan Pertandingan 15. (iii) Disiplin dan susun atur.1 Pasukan yang memperolehi markah tertinggi akan diisytiharkan sebagai johan.10 Penghakiman dan Pemarkahan 15. Pasukan yang mendapat Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 19 } . Keseragaman. Bentuk paluan. (i) (ii) Kreativiti. KPM 15.Bahagian Pendidikan Islam. (v) Dinamik / ekspresi. (i) (ii) Gubahan rentak. (v) 15. boleh dibatalkan penyertaannya.

(i) (ii) Paluan. 15. (iii) Suara.12 Bantahan 15.12.1 Sebarang bantahan mestilah dikemukakan secara rasmi kepada Pengerusi Jemaah Hakim menggunakan Borang Bantahan Rasmi yang disediakan.11.12. Formasi Persembahan.11. 15. 15.3 Seandainya masih terdapat persamaan markah.12.Bahagian Pendidikan Islam. dan (iv) Lagu. Keputusan hakim adalah muktamad.2 15.4 15. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 20 } .2 Seandainya terdapat persamaan markah. Bantahan mestilah sampai ke Pengerusi Jemaah Hakim sebelum keputusan diumumkan. tidak akan dilayan. 15. jemaah hakim akan bersidang untuk menentukan keputusan pertandingan. maka kedudukan akan ditentukan dengan merujuk kepada markah bahagian-bahagian pemarkahan berikut mengikut turutan.11.3 Sebarang bantahan selepas keputusan rasmi pertandingan diumumkan oleh Pengerusi Jemaah Hakim. KPM jumlah markah kedua tertinggi akan menjadi Naib Johan dan seterusnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->