P. 1
Pertandingan_Kompang_Selawat_dan_Berzanji_Marhaban

Pertandingan_Kompang_Selawat_dan_Berzanji_Marhaban

|Views: 327|Likes:
Published by Najwa Mohd Nor

More info:

Published by: Najwa Mohd Nor on Mar 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2014

pdf

text

original

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

KOMPANG SELAWAT DAN BERZANJI MARHABAN SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN
PELAJARAN MALAYSIA

Peraturan dan Syarat Pertandingan

OPERASI DAKWAH
BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KPM
MUHARRAM 1430 / JANUARI 2009

Bahagian Pendidikan Islam, KPM

TAJUK 1 Kertas Makluman Peraturan & Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia.

DIKEMUKAKAN OLEH 2 Kertas ini dikemukakan oleh Operasi Dakwah, Bahagian Pendidikan Islam, Kementerian Pelajaran Malaysia.

TUJUAN 3 Kertas ini dikemukakan kepada Jabatan Pelajaran Negeri bertujuan untuk memaklumkan Peraturan & Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia.

LATAR BELAKANG 4 Seni marhaban atau dikenali dalam Bahasa Melayu sebagai ucapan “Selamat Datang“ dan seni kompang selawat adalah dua cabang seni warisan dan khazanah Islam di Nusantara. Kedua cabang seni ini, yang pada awalnya diperkenalkan oleh para pendakwah dan mubaligh Islam, diperkenalkan sebagai salah satu cara dan metod untuk mereka berdakwah dan menarik perhatian masyarakat pada masa itu. Ternyata cara yang diperkenalkan oleh mereka ini telah berjaya untuk menarik perhatian penduduk Tanah Melayu dan sejak itu Islam pesat berkembang di rantau ini. Marhaban dan selawat adalah ungkapan syair-syair Arab yang diwarisi sejak penghijrahan Rasullullah s.a.w. dari Mekah ke Madinah. Berbeza daripada marhaban, kalimah selawat adalah ucapan ’taufiqi’ yang diajarkan oleh Allah Taala. Seiring dengan pengaruh syair Arab yang begitu berpengaruh di kalangan masyarakat Arab, ucapan ini telah berevolusi dengan penambahan-penambahan pujian terhadap Baginda Rasulullah s.a.w. dan melahirkan kesyukuran terhadap Allah Taala. Di Malaysia, kedua ungkapan ini sering diucapkan ketika sambutan Maulidur Rasul s.a.w., majlis-majlis perkahwinan, ketika menyambut kelahiran cahaya mata dan majlis-majlis kesyukuran serta khatam alQuran. Ia mengandungi puji-pujian kepada Nabi Muhammad s.a.w. dengan sifat-sifatnya yang terpuji dan mulia serta melahirkan rasa kesyukuran kepada Allah Taala. Kumpulan Marhaban dan kompang selawat ini biasanya hanya dimonopoli oleh golongan yang sudah berumur sahaja, sama ada lelaki ataupun perempuan. Penyertaan daripada kalangan remaja amatlah kurang sekali.

5

6

7

TUJUAN PERTANDINGAN 8 Menyedari bahawa marhaban dan kompang selawat adalah merupakan antara warisan bangsa dan lambang jati diri umat Islam di rantau ini, Kementerian Pelajaran Malaysia berhasrat untuk memperkembangkan
Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 2 }

Memberi satu wadah dan peluang kepada murid untuk terlibat dengan aktiviti ko-kurikulum. Memperkenal kembali seni marhaban dan kompang selawat kepada murid sebagai salah satu medan dan metod dakwah. Yang mempunyai sifat-sifat mulia lagi terpuji dan mengenai sejarah perjuangannya dalam menegakkan Islam. Melahirkan modal insan negara bangsa yang tidak luput jati dirinya. 3. Ia juga bermatlamat untuk melahirkan modal insan negara bangsa yang tidak luput jati dirinya. tinggi akal budi. 13 Objektif 1. 9 Pertandingan ini diadakan. supaya masyarakat dapat mengamalkannya dalam kehidupan. 4. 12 Matlamat Menjana pembangunan modal insan di peringkat persekolahan melalui aktiviti ko-kurikulum agar murid terdidik dengan nilai-nilai murni dan mempunyai jati diri yang kuat melalui penghayatan ajaran Islam dan pengenalan budaya bangsa yang luhur dan murni. 2. khususnya murid-murid sekolah.Bahagian Pendidikan Islam. KPM seni ini dalam kalangan remaja. Memperkuat dan mengembalikan penghayatan murid kepada budaya melalui aktiviti ko-kurikulum. Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia dirangka untuk dilaksanakan. antara lain bertujuan untuk mendedahkan salah satu cabang kesenian Islam dalam kalangan murid sekolah menengah. Mendedahkan salah satu cabang kesenian Islam dalam kalangan murid sekolah menengah. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 3 } . 6. Tujuan berzanji dan marhaban juga adalah untuk memperdengarkan kepada umum riwayat hidup Rasulullah saw. dan Mengekalkan warisan budaya murni nenek moyang agar tidak luput ditelan zaman. Justeru. tinggi akal budi dan mengekalkan warisan budaya murni nenek moyang watannya. 10 PERKARA YANG DIMAKLUMKAN 11 Tajuk Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-Sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia. 5.

1 Persembahan hendaklah dimulakan dengan bacaan rawi. Nama Kumpulan.2.3 Format Persembahan 14. KPM 14 Peraturan dan Syarat Pertandingan Berzanji Marhaban Sekolah Menengah Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia 14. (iv) Nombor Kad Pengenalan.2 14.Bahagian Pendidikan Islam.1. boleh dibatalkan penyertaannya.2.3.1.3 Setiap kumpulan hendaklah menyertakan marhaban yang akan dipersembahkan.1. Setiap sekolah/daerah/negeri hanya dibenarkan menghantar satu kumpulan Marhaban yang mengandungi 9 orang bagi setiap kumpulan termasuk pembaca rawi. (i) (ii) Nama Sekolah/Daerah/Negeri. sama ada lelaki atau perempuan. 14. 14. (iii) Senarai Nama Ahli Kumpulan. Setiap kumpulan hendaklah terdiri daripada satu jantina sahaja. Sekolah yang menjadi johan di peringkat daerah akan mewakili daerah berkenaan ke peringkat negeri dan johan negeri akan mewakili negeri ke peringkat kebangsaan.2. 14. Setiap kumpulan hendaklah terdiri daripada murid sekolah yang sama sahaja. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 4 } .6 14.3 14.4 14.1.5 14. Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas. teks Borang penyertaan yang lengkap dan disahkan oleh pengetua/ Pegawai Pelajaran Daerah/ Pengarah Pelajaran Negeri hendaklah dihantar kepada pihak Urusetia mengikut tarikh yang ditetapkan.1 Setiap kumpulan hendaklah menghantar Borang Penyertaan rasmi yang mengandungi (lampiran).1 Penyertaan 14.7 14.2 Pertandingan ini terbuka kepada semua murid sekolah menengah kebangsaan (SMK) dan sekolah menengah di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia daripada Tingkatan Peralihan hingga ke Tingkatan 5 sahaja.1.1.2 Borang Penyertaan 14.

Bahagian Pendidikan Islam. Setiap tambahan teks rawi dan marhaban hendaklah berdasarkan teks yang muktabar.4 Pemilihan Rawi.3.3 Semua ahli kumpulan hendaklah mempersembahkan marhaban.6 Masa 14. Setiap persembahan berzanji dan marhaban hendaklah dimulai dan diakhiri dengan selawat.2 14.2 14.4. berdiri ketika 14.4 14.6 14.4. Setiap tarannum hendaklah dipersembahkan dalam 3 tabaqat (tingkatan).3 14. Setiap tarannum yang dipersembahkan hendaklah berasaskan kepada tarannum Arab Hijazi sahaja.6.6.5. Setiap persembahan marhaban mestilah mengandungi sekurang-kurangnya tiga (3) jenis tarannum yang dibenarkan.2 Semua ahli kumpulan hendaklah duduk ketika bacaan rawi.5 Rawi Berzanji dan Teks Marhaban 14. KPM 14.2 14.4.7.5 14.6.1 Setiap kumpulan diberi masa selama 20 minit sahaja untuk menyampaikan persembahan Berzanji dan Marhaban.1 14. Marhaban & Tarannum 14.4.1 14.5. Markah akan di potong jika persembahan kurang daripada 18 minit atau melebihi masa 20 minit. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 5 } .1 Setiap kumpulan akan memperdengarkan rawi yang ditentukan oleh penganjur pertandingan pada tahun berkenaan. 14. Masa akan dikira bermula daripada bacaan selawat pembuka dan berakhir setelah selesainya bacaan selawat penutup. 14. Tarannum berzanji dan marhaban yang disampaikan hendaklah berdasarkan tarannum asli yang muktabar.4.3.7 Pakaian 14. 14. Rawi berzanji dan teks marhaban hendaklah dalam Bahasa Arab sahaja.7. mestilah menutup aurat dengan Peserta lelaki dilarang memakai pakaian menyerupai pakaian peserta perempuan dan sebaliknya.3 14.2 Pakaian peserta sempurna.4.

7. 14.8 Penghakiman dan Pemarkahan 14.2 (i) (ii) Marhaban Tarannum – 40 markah Suara – 25 markah – 20 markah (iii) Fasohah (iv) Persembahan – 15 markah 14.5 Pakaian Lelaki : Baju kebangsaan yang lengkap. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 6 } . hiasan dan solekan yang keterlaluan akan dipotong markah persembahan.7. Penghakiman dibuat berdasarkan aspek pemarkahan pada Berzanji dan Marhaban seperti berikut : 14. boleh dibatalkan penyertaannya.1 Penghakiman akan diadili oleh panel hakim pertandingan Berzanji dan Marhaban yang dilantik oleh penganjur. bersampin dan bersongkok hitam.8.8.7.8. KPM 14.4 14.3.8.2.7.2 (iii) Fasohah (iv) Suara 14.8.Bahagian Pendidikan Islam. Pakaian dan perhiasan mestilah sederhana.2.1 Tarannum. (i) Tarannum Arab Hijazi yang muktabar.6 * Perhatian Mana-mana kumpulan yang melanggar mana-mana peraturan di atas. Pakaian.3 Penghakiman Berzanji 14. 14.3 14. Semua larangan yang terdapat dalam peraturan berpakaian sekolah yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia hendaklah dirujuk dan dipatuhi. Pakaian Perempuan : Baju kurung/berjubah dan bertudung yang sempurna dan sopan.8. Aspek yang dihakimi.1 (i) (ii) Berzanji Tarannum – 30 markah Tajwid – 25 markah – 25 markah – 20 markah 14.

(ii) Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 7 } . Setiap tarannum yang dialunkan mengikut lahjah Arab. Rakbi – jawabnya Hijaz dan Rast jawabnya Hijaz atau Yaman Hijaz. tarannum Sikah . KPM (ii) Setiap Tarannum hendaklah disampaikan secara teratur dalam empat harakat tanpa takrir. Jenis-jenis kesalahan. * Perhatian (i) Pemotongan markah bagi kesalahan yang berulang-ulang hendaklah tidak melebihi 5 markah. Markah penuh ialah 40 markah termasuk markah istimewa.Bahagian Pendidikan Islam. dalam tiga tabaqat. mengawal mahattah alunan yang dan yang tidak (iii) Terdapat (iv) Terdapat sesuai. atau (vi) Terdapat (vii) Setiap tarannum yang tidak disampaikan (viii) Setiap tarannum yang bercampur aduk. Tidak dapat qit’ah. (i) (ii) Kurang daripada empat harakat dalam setiap rangkap. Contoh.jawabnya Mayyah. Markah istimewa akan diberi mengikut ciri-ciri yang tertentu. (iv) Setiap Tarannum hendaklah dibawa dengan teratur dan tersusun serta tidak bercampur-aduk. (ii) Ciri-ciri keistimewaan. unsur-unsur kekerasan kekasaran pada harakat. sumbang mencacatkan. (iii) Setiap Tarannum hendaklah disempurnakan dalam tiga tabaqat. (i) Bacaan yang mempunyai tarannum jawab yang sesuai dan menarik. susunan harakat (v) Terdapat takrir pada harakat qit’ah.

(i) (ii) Mencapai ghunnah.3. (v) Memelihara hukum ‘tarqiq’. Harakat yang mempunyai burdah yang menarik. (vi) Memelihara hukum mudud. Aspek yang dihakimi. (iv) Harakat yang mempunyai ‘ikhtilalul lahn’. (vii) Memelihara ‘wajibul ghunnah’. KPM (iii) Setiap tarannum yang disempurnakan dalam 4 tabaqat secara menarik. (iv) Menyalahi hukum idgham. (v) 14.3 Fasohah. (i) (ii) Memelihara tanwin.Bahagian Pendidikan Islam. hukum nun sakinah dan Memelihara hukum mim. ‘taghliz’ dan (vii) Menyalahi hukum mudud. (v) Menyalahi hukum alif lam shamsiah dan qamariah. Jenis-jenis kesalahan. ‘taghliz’ dan ‘tafkhim’.3. (iii) Memelihara hukum idgham. Aspek yang dihakimi. Ciri-ciri keistimewaan. Menyalahi hukum nun sakinah dan tanwin.2 Tajwid. (ii) (iii) Menyalahi hukum mim.8. (i) Tidak memelihara hukum mudud kecuali di beberapa tempat tertentu dan pada ‘mad a’ridh lissukun’. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 8 } . (viii) Menyalahi ‘wajibul ghunnah’. ‘tafkhim’. 14. kesempurnaan sifat-sifat Dapat menyamai kadar hukum mad yang sejenis.8. (vi) Menyalahi hukum ‘tarqiq’. (iv) Memelihara hukum alif lam shamsiah dan qamariah.

(i) (ii) Tidak memelihara sebutan makhraj dan sifat-sifat huruf.4 Suara. (v) Kesederhanaan bacaan. dan keselarasan rentak Jenis-jenis kesalahan. kelembutan dan kemerduan suara.3. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 9 } . (ii) 14. (iii) Tidak sempurna dan tepat wakaf ibtida’.Bahagian Pendidikan Islam. Aspek yang dihakimi. Tidak cermat dalam melafazkan huruf dan kalimah. (i) (ii) Kebersihan suara (tidak serak). (vii) Kekerapan burdah yang disusun rapi. Dapat menyempurnakan bacaan ayat yang panjang dalam satu nafas. Kelicinan suara (tidak pecah). (v) Kemanisan. Cermat dalam kalimah. Ciri-ciri keistimewaan. (viii) Pengawalan kualiti suara dari mula hingga akhir (kualiti suara tidak menurun dari mula hingga akhir).8. (vi) Kelantangan dan ketajaman suara. tabaqat). melafazkan huruf dan (iii) Kesempurnaan dan ketepatan waqaf dan (iv) Memelihara tanda baris dan tasydid. (iv) Tidak memelihara tanda baris dan tasydid. (iii) Tingkatan suara (sekurang-kurangnya 3 (iv) Ketepatan nada suara (bergerak tidak sumbang). (v) Melanggar kesederhanaan dan keselarasan rentak bacaan. ibtida’. (i) Bacaan yang mengikut kadar kelajuan yang sesuai pada keseluruhan persembahan bacaan. KPM (i) (ii) Memelihara sebutan makhraj dan sifat-sifat huruf.

(v) Kesinambungan di antara tarannum hendaklah menggunakan wazan tarannum yang bersesuaian. Contoh.8.4.marhaban rakhbi dan rawi rast -marhaban rast.Bahagian Pendidikan Islam. rawi sikah marhaban sikah. (i) (ii) Suara berlahjah Arab. (ii) (iii) Setiap tarannum hendaklah disampaikan (iv) Tarannum marhaban yang dipersembahkan hendaklah seiring/sama/selaras dengan tarannum berzanji. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 10 } . KPM Jenis-jenis kesalahan.8. Suara yang merangkumi keempat-empat tabaqat dengan selesa.4 Penghakiman Marhaban 14. Setiap persembahan mestilah mengandungi sekurang-kurangnya tiga jenis tarannum yang dibenarkan. dalam 3 tabaqat. 14. (i) Taranum yang dipersembahkan hendaklah berasaskan kepada Tarannum Hijazi sahaja. (iii) Suara yang bergerak / hidup. (i) (ii) Suara serak / parau yang merosakkan Suara sumbang yang merosakkan (iii) Suara tenggelam (iv) Suara terpecah / terputus (v) Suara tersepit / tercekik terketar-ketar tinggi / rendah kerana terlampau (vi) Suara (vii) Suara tidak cukup tiga thabaqat (viii) Suara lemah / lembab (ix) Suara keras / kaku (x) Suara yang berubah kualiti Ciri-ciri keistimewaan. Aspek yang dihakimi. rawi rakhbi . (iv) Suara yang mempunyai kemerduan.1 Tarannum.

(i) (ii) Kebersihan suara (tidak serak). ketika menukar alunan (vi) Tarannum marhaban tidak seiring dengan tarannum rawi. (i) (ii) Setiap tarannum yang dialunkan mengikut lahjah arab. Kelicinan suara (tidak pecah). (iv) Setiap tarannum tidak disampaikan dalam (v) Sumbang tarannum. tiga tarannum dalam atau (iii) Terdapat unsur-unsur kekerasan kekasaran pada harakat. (vi) Kelantangan dan ketajaman suara.kelembutan dan kemerduan suara. (x) Hanya menggunakan satu suara (unison).Bahagian Pendidikan Islam. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 11 } .4. (viii) Pengawalan kualiti suara dari mula hingga akhir (kualiti suara tidak menurun dari mula hingga akhir). Setiap tarannum yang disempurnakan dalam 4 tabaqat dengan selesa. (iii) Harakat yang mempunyai burdah yang menarik. Aspek penghakiman. 14. (i) (ii) Menggunakan tarannum berbentuk nasyid atau saduran. (vii) Kekerapan burdah yang disusun rapi. (ix) Kesepaduan suara (kumpulan). KPM Jenis-jenis kesalahan. tiga tabaqat.2 Suara.8. tabaqat). (iii) Tingkatan suara (sekurang-kurangnya 3 (iv) Ketepatan nada suara (bergerak tidak sumbang). Kurang daripada persembahan. (v) Kemanisan . Ciri-ciri keistimewaan.

Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 12 } .3 Fasohah. (iv) Tidak selaras rentak bacaan. akan 14.4. Jenis-jenis kesalahan.Bahagian Pendidikan Islam. Aspek yang dihakimi. Cermat dalam kalimah. Tidak cermat dalam melafazkan huruf dan kalimah.8. (i) (ii) Suara serak / parau yang merosakkan Suara sumbang yang merosakkan (iii) Suara tenggelam (iv) Suara terpecah / terputus (v) Suara tersepit / tercekik kerana terlampau (vi) Suara terketar-ketar tinggi / rendah (viii) Suara lemah / lembab (ix) Suara keras / kaku (x) Suara yang berubah kualiti yang berlapis-lapis berbentuk harmoni (vii) Suara tidak cukup tiga thabaqat (xi) Suara * Perhatian (i) Suara serak yang berpanjangan dipotong 2 markah sahaja. (iii) Tidak memelihara tanda baris dan tasydid. (iv) Keselarasan rentak bacaan / sebutan. (i) (ii) Memelihara sebutan makhraj dan sifat-sifat huruf. Ciri-ciri keistimewaan. melafazkan huruf dan (iii) Memelihara tanda baris dan tasydid. KPM Jenis-jenis kesalahan. (i) (ii) Tidak memelihara sebutan makhraj dan sifat-sifat huruf.

dengan selawat. (i) (ii) Dapat menampilkan solo lebih dari dua orang yang menarik. antara solo dengan Ciri-ciri keistimewaan.8.9 Penentuan Keputusan Pertandingan Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 13 } . (vii) Keseimbangan persembahan / penampilan di antara solo dengan ramai. Jenis-jenis kesalahan. (i) (ii) Kurang berdisiplin. Aspek yang dihakimi. ayat yang (ii) 14.Bahagian Pendidikan Islam. (vi) Tidak menepati masa. (v) Gaya yang sesuai dan tidak keterlaluan. KPM (i) Bacaan yang mengikut kadar kelajuan yang sesuai pada keseluruhan persembahan bacaan. (i) (ii) Disiplin dan susun atur. Dapat menyempurnakan panjang dalam satu nafas. dan menutup dengan selawat. Pakaian yang tidak seragam / tidak sesuai. (vi) Menepati masa yang ditentukan. (v) Gaya yang keterlaluan. persembahan (iii) Memula (iv) Penghayatan (ekspresi). Dapat menamatkan persembahan tepat pada masa yang ditetapkan (20 minit). (iii) Tidak memula dan menutup persembahan (iv) Tiada penghayatan.4 Persembahan.4. 14. Pakaian peserta yang bersesuaian. (vii) Tidak seimbang kumpulan.

14. Fasohah (rawi dan marhaban).1 Kategori Pertandingan. Naib Johan.3 14.9. dan Persembahan (marhaban). akan diisytiharkan sebagai johan. Tajwid (rawi).9.1. KPM 14.5 Seandainya terdapat persamaan markah. Ketiga dan Saguhati 14.2 Kategori Terbaik Marhaban – Persembahan 14. jemaah hakim akan bersidang untuk menentukan keputusan pertandingan. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 14 } .9.9.6 Seandainya masih terdapat persamaan markah.10 Bantahan 14.2 Bagi kategori Berzanji – Pembaca Rawi Terbaik.Bahagian Pendidikan Islam.10. 14. 14. Bagi kategori Marhaban – Persembahan Terbaik.9. Hanya satu anugerah akan diberikan.4 14. Hanya satu anugerah akan diberikan.1 Kategori Berzanji – Pembaca Rawi Terbaik 14. Bagi kategori Berzanji dan Marhaban. Pasukan yang mendapat jumlah markah kedua tertinggi akan menjadi Naib Johan dan seterusnya. pasukan yang memperolehi markah tertinggi setelah markah kategori Berzanji dan Marhaban dicampurkan.9.1.9.9.7 Keputusan hakim adalah muktamad.9. (iii) Suara (rawi dan marhaban).3 Kategori Berzanji dan Marhaban – Johan. 14. maka kedudukan akan ditentukan dengan merujuk kepada markah bahagian-bahagian pemarkahan berikut mengikut turutan. keputusan akan berdasarkan kepada persembahan marhaban yang mendapat markah tertinggi.1 Sebarang bantahan mestilah dikemukakan secara rasmi kepada Pengerusi Jemaah Hakim menggunakan Borang Bantahan Rasmi yang disediakan.1. keputusan akan berdasarkan kepada pembaca rawi yang mendapat markah tertinggi.9. (i) (ii) (iv) (v) Tarannum (rawi dan marhaban). 14.

15 Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat Sekolah Rendah Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia 15.1.2 Borang Penyertaan 15.1. Setiap sekolah/daerah/negeri hanya dibenarkan menghantar satu kumpulan Kompang Selawat yang mengandungi sekurang-kurangnya 12 orang dan tidak melebihi 15 orang bagi setiap kumpulan. Sekolah yang menjadi johan di peringkat daerah akan mewakili daerah berkenaan ke peringkat negeri dan johan negeri akan mewakili negeri ke peringkat kebangsaan. boleh dibatalkan penyertaannya.10. KPM 14. Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas.1.3 15.4 15. Nama Kumpulan. tidak akan dilayan.10.7 15.1.1.2 15.2 Bantahan mestilah sampai ke Pengerusi Jemaah Hakim sebelum keputusan diumumkan. 14. daripada Tahun Satu hingga ke Tahun Enam sahaja. sama ada lelaki atau perempuan.1 Penyertaan 15. Setiap kumpulan hendaklah terdiri daripada satu jantina sahaja. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 15 } . 15.1. Kesemua ahli kumpulan dimestikan memalu kompang.1. sekolah jenis kebangsaan (SJK) dan sekolah bantuan kerajaan. (iii) Nama Ahli Kumpulan.3 Sebarang bantahan selepas keputusan rasmi pertandingan diumumkan oleh Pengerusi Jemaah Hakim.1 Pertandingan ini terbuka kepada semua murid sekolah kebangsaan (SK).1 Setiap kumpulan hendaklah menghantar borang penyertaan rasmi (Lampiran) yang mengandungi. (iv) Nombor Kad Pengenalan / Surat Beranak.6 15. Mana-mana pasukan dilarang sama sekali untuk memperkenalkan identiti sekolah atau kumpulan secara lisan. (i) (ii) Nama Sekolah.2. Setiap kumpulan hendaklah terdiri daripada murid sekolah yang sama sahaja. pada pakaian dan alatan dalam apa jua bentuk semasa persembahan.1.8 15.5 15.Bahagian Pendidikan Islam.

3.2 Setiap pasukan mestilah mempersembahkan dua buah lagu.3. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 16 } .4.6 Segala pergerakan masuk dan keluar pentas adalah juga dianggap sebagai satu persembahan. menganak dan lain-lain).2 Pergerakan formasi mestilah melibatkan semua ahli pasukan dan bersesuaian dengan rentak paluan. merbahaya dan akrobatik adalah tidak dibenarkan.4 Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas.4.4. 15.1 15. Gubahan mestilah mempunyai sekurang-kurangnya dua bentuk paluan iaitu melalu dan meningkah.3. Pergerakan yang keterlaluan.4 Formasi persembahan. KPM 15. 15.5. 15. boleh dibatalkan penyertaannya.4 Sebarang set dan prop tambahan dalam apa juga bentuk adalah tidak dibenarkan.3 Kompang hendaklah dipalu dengan menggunakan tangan sahaja tanpa sebarang alat bantuan yang lain.7 Segala pergerakan dan formasi hendaklah dilakukan di dalam ruangan atau pentas yang berukuran tidak melebihi 20 kaki x 20 kaki persegi.1 15. 15. 15.3 Formasi pembukaan dan penutup yang tiada kaitan dengan lagu pertama dan kedua adalah tidak dibenarkan.5 Gubahan yang mempunyai lebih daripada dua bentuk paluan adalah satu kelebihan (contoh. 15. Paluan mestilah melibatkan kesemua ahli kumpulan. agresif. menyilang.2 15. 15.5. 15.1 15.Bahagian Pendidikan Islam.3.5 Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas. 15.2 Borang penyertaan yang lengkap dan disahkan oleh guru besar/ Pegawai Pendidikan Daerah/ Pengarah Pelajaran Negeri hendaklah dihantar kepada pihak Urusetia mengikut tarikh yang ditetapkan. 15.4.4. 15.2.3. boleh dibatalkan penyertaannya.4.5 Lagu 15.4. Lagu pertama bertemakan selawat.3 Paluan 15.

zapin. Setiap kumpulan hendaklah menyerahkan lirik lagu yang dipertandingkan kepada urusetia pertandingan pada tarikh dan masa yang ditetapkan.6. 15. 15.5 15.5.4 15. 15.5.Bahagian Pendidikan Islam.2 Lirik lagu pertama hendaklah dalam Bahasa Arab sahaja.6.5.6. rentak berunsur hardrock.7 Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 17 } . hip-hop dan yang seumpamanya adalah dilarang sama sekali.6 Lirik Lagu 15. joget. 15. inang.10 Kedua-dua lagu (Pertama dan Kedua) hendaklah disampaikan tanpa bantuan alat pembesar suara (microphone). Lagu pertama boleh menggunakan melodi/irama selawat yang sedia ada atau ciptaan baru yang bersesuaian.5.6. KPM 15. boleh dibatalkan penyertaannya.5.6.5 15. Lirik lagu kedua boleh disampaikan dalam Bahasa Arab. Lirik lagu kedua yang menggunakan Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab hendaklah disertakan terjemahannya.5. Namun.5. rap.6 Lirik yang menyentuh isu-isu sensitif tidak dibenarkan.5.8 15. asli dan gabungan manamana rentak di atas.7 15. Lagu pertama mestilah berentak tradisional Melayu (masri.5. 15.6. Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris atau gabungan antara dua atau ketiga-tiga bahasa tersebut sahaja. heavy metal. Lagu kedua adalah bebas sama ada menggunakan melodi/irama yang sedia ada atau ciptaan baru.6. Lagu pembukaan dan penutup yang tiada kaitan dengan lagu pertama dan kedua adalah tidak dibenarkan.3 Lagu kedua bertemakan tajuk mata pelajaran Pendidikan Islam KBSR Tahun Satu hingga Tahun Enam yang akan ditetapkan oleh Bahagian Pendidikan Islam dari semasa ke semasa.) Rentak lagu kedua adalah bebas. Antara lagu pertama dan kedua perlu ada senggangan masa.3 15.9 15. boleh dibatalkan penyertaannya.11 Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas.4 Penggunaan ayat al-Quran sebagai sebahagian atau keseluruhan lirik lagu tidak dibenarkan sama sekali.6 15. Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas. 15.1 15.

jedor atau alatan muzik selain daripada kompang tidak dibenarkan sama sekali.8.6 15.8 15. Pakaian. 15.8.9. Penggunaan pelbagai saiz kompang dibenarkan. mestilah menutup aurat dengan Pakaian Lelaki : Baju kebangsaan yang lengkap.8.8.9.8. Pakaian.9 Jenis kompang 15. perhiasan dan solekan mestilah sederhana dan tidak keterlaluan. hiasan pemarkahan.7. Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 18 } .3 Masa dikira bermula apabila peserta mula masuk ke kawasan persembahan atau bersuara atau memalu kompang.7 Masa 15. Penggunaan PVC atau kulit tiruan tidak dibenarkan sama sekali.7.2 15.2 Markah akan dipotong jika persembahan melebihi masa yang di tetapkan atau kurang daripada 8 minit.7 Pakaian peserta sempurna. boleh dibatalkan penyertaannya.3 15. Pakaian Perempuan : Baju kurung.9.1 (a) Ketebalan kompang yang hendaklah tidak melebihi 4 inci. Pakaian peserta lelaki tidak dibenarkan menyerupai pakaian peserta perempuan dan sebaliknya.5 15. 15.8.9. bersampin.8 Pakaian 15. bertudung yang sempurna dan sopan serta berkasut lengkap.8. digunakan 15. dan solekan boleh mempengaruhi Semua larangan yang terdapat dalam peraturan berpakaian sekolah yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia hendaklah dirujuk dan dipatuhi. 15.8.3 Kompang berkerincing.1 Setiap kumpulan diberi masa selama 8 hingga 10 minit sahaja untuk menyampaikan persembahan. KPM 15. 15.2 Belulang kompang mestilah dibuat daripada kulit binatang sahaja.1 15.4 15.1 Saiz kompang hendaklah berdiameter antara 25 cm hingga 38 cm (10 inci hingga 15 inci) sahaja.7. 15.Bahagian Pendidikan Islam. bersongkok hitam dan berkasut lengkap. 15.

boleh dibatalkan penyertaannya.1 Pasukan yang memperolehi markah tertinggi akan diisytiharkan sebagai johan. (iv) Kesesuaian gerak formasi. 15.10.9. 15. (iii) Kesesuaian lagu dengan irama. (i) (ii) Kualiti suara. (vi) Keseimbangan. 15.4 Penggunaan dibenarkan. (iii) Keharmonian suara.11.11 Penentuan Keputusan Pertandingan 15. Keseragaman. Bahagian Suara (20 markah) Aspek penghakiman.10. (i) (ii) Gubahan rentak. (v) Dinamik / ekspresi. (i) (ii) Kreativiti. (iv) Kualiti ton.3 Pakaian. KPM 15. (v) 15.4 Bahagian Lagu (15 markah) Aspek penghakiman.1 Bahagian Paluan (35 markah) Aspek penghakiman. (iv) Kejelasan dan kefasihan sebutan. (i) (ii) Gubahan lagu. (iii) Disiplin dan susun atur. Bentuk paluan.10.2 Bahagian Formasi Persembahan (30 markah) Aspek penghakiman. Lirik yang sesuai.5 sebarang alat elektronik adalah tidak Mana-mana pasukan yang melanggar peraturan di atas.9. Pasukan yang mendapat Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 19 } .10. 15. 15.Bahagian Pendidikan Islam. Kesepaduan suara.10 Penghakiman dan Pemarkahan 15. (iii) Tempo.

3 Sebarang bantahan selepas keputusan rasmi pertandingan diumumkan oleh Pengerusi Jemaah Hakim.11. 15. (i) (ii) Paluan. 15.12 Bantahan 15. maka kedudukan akan ditentukan dengan merujuk kepada markah bahagian-bahagian pemarkahan berikut mengikut turutan.2 15. Formasi Persembahan. tidak akan dilayan.12. Keputusan hakim adalah muktamad. KPM jumlah markah kedua tertinggi akan menjadi Naib Johan dan seterusnya. Bantahan mestilah sampai ke Pengerusi Jemaah Hakim sebelum keputusan diumumkan. Peraturan dan Syarat Pertandingan Kompang Selawat dan Berzanji Marhaban Sekolah-sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia { Hal 20 } .12.1 Sebarang bantahan mestilah dikemukakan secara rasmi kepada Pengerusi Jemaah Hakim menggunakan Borang Bantahan Rasmi yang disediakan.12.3 Seandainya masih terdapat persamaan markah.11. 15.2 Seandainya terdapat persamaan markah.11.Bahagian Pendidikan Islam. 15. jemaah hakim akan bersidang untuk menentukan keputusan pertandingan.4 15. (iii) Suara. dan (iv) Lagu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->