Apa makna aurat?

Aurat bermaksud bahagian badan yang haram didedahkan oleh kaum wanita atau lelaki, atau dalam pengertian yang lain yang wajib ditutup oleh mereka. Apa hukum yang berkait dengan aurat secara amnya? Secara amnya, hukum yang berkait dengan aurat ialah;[1] 1. Haram mendedahkannya, yakni wajib menutupnya 2. Haram melihat kepadanya 3. Wajib menutupnya ketika solat 4. Hukum sentuhan; haram menyentuh aurat orang lain. Begitu juga, haram lelaki menyentuh wanita yang bukan mahramnya dan haram wanita menyentuh lelaki yang bukan mahramnya termasuk bersalaman. Apa hukum menutup aurat? Apa dalilnya? Tidak ada khilaf di kalangan ulama’ bahawa setiap orang Islam –sama ada lelaki atau wanita- wajib menutup aurat dari pandangan orang lain melainkan orang-orang yang dikecualikan oleh Syara’. Dalil kewajipan menutup aurat terdapat di dalam al-Quran dan juga as-Sunnah. Apakah dalil-dalil kewajipan menutup aurat dari al-Quran? Pertama; Firman Allah dalam surah an-Nur; “Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kemaluan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa yang mereka kerjakan” (30). “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kemaluan mereka. Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka. Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali kepada suami mereka, bapa mereka, bapa mertua mereka, anak-anak mereka, anak-anak tiri mereka, saudara-saudara mereka, anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, perempuan-perempuan Islam, atau hambahamba mereka, orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan. Dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi
[

Melihat kepada aurat adalah haram sekalipun tanpa syahwat. 1.[2] a) Menyekat pandangan dari melihat aurat orang lain sekalipun sama sejenis. Perintah supaya menyekat pandangan. Menjaga di sini ialah menjaga dari zina. Ia merangkumi dua jenis. bapa kandung. haram melihat dengan syahwat hatta kepada mahram sendiri walaupun yang dilihat itu bukan aurat (kecuali melihat kepada suami atau isteri). supaya kamu berjaya”. Ada juga ulama’ yang berpandangan. Hendaklah mereka memelihara kemaluan kecuali terhadap isteri dan hamba-hamba perempuan yang mereka miliki. [ . Dua perintah untuk kaum lelaki ialah. b) Menyekat pandangan dari penglihatan yang mendatangkan syahwat. Kata Abu ‘Aliyah. (b) Arahan supaya bertudung hingga menutupi leher dan dada. Perintah supaya menjaga pandangan 2. Para ulamak sepakat menyatakan bahawa. Juga dikecualikan apabila ia berhadapan dengan beberapa lelaki yang disebut di dalam ayat iaitu suami. bapa mertua dan sebagainya. 1. Perintah supaya menjaga kemaluan dari zina dan dari mendedahkannya kepada orang lain. 3. (a) Arahan jangan mendedahkan perhiasan di badan kecuali yang zahir daripadanya.dari perhiasan mereka. wahai orang-orang beriman. Perintah supaya menutup aurat. yakni perhiasan-perhiasan yang berada di bahagian badan yang harus dizahirkan (yakni tidak wajib ditutup) iaitulah muka dan tangan (mengikut pandangan jumhur ulama’). (31) Di dalam ayat di atas ada dua perintah Allah untuk kaum lelaki dan ada empat perintah untuk kaum wanita. Perintah ini merangkumi dua arahan. Dan bertaubatlah kepada Allah. ‘Setiap arahan yang terdapat di dalam al-Quran supaya menjaga kemaluan. menjaga dari mendedahkannya kepada orang lain (yakni arahan Allah di sini ialah arahan supaya menutup aurat/kemaluan dari pandangan orang lain). 2. Empat perintah untuk kaum wanita pula ialah. maka maknanya ialah menjaga dari berzina kecuali dalam ayat ini di mana yang dikehendaki dari arahan tersebut ialah menutup kemaluan sehingga tidak dilihat oleh mata orang lain”.

Firman Allah dalam surah al-Ahzab. “Hai Nabi katakanlah kepada isteri-isterimu. anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mu'min: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka". Namun lafaz-lafaz yang mereka gunakan hampir memberi pengertian yang serupa di mana asasnya ialah pakaian yang menutup/melitupi badan.. Allah memerintahkan wanita Islam supaya memakai Jilbab. (Riwayat Imam Muslim) Kedua. Menurut Imam Abu Bakar ibnu al-‘Arabi. maka ayat di atas merupakan arahan kepada sekelian wanita Islam supaya menutup badan mereka…”.[3] Kedua. Aku bertanya Rasulullah s. [ [ [ . bila kami boleh dedahkan dan bila kami wajib menutupnya? Jawab Nabi s. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal[4].w.a. Dan Allah adalah Maha pengampun lagi Maha penyayang”.[5] Apakah dalil-dalil kewajipan menutup aurat dari as-Sunnah? Pertama.a. Arahan jangan melakukan perbuatan untuk menarik perhatian lelaki iaitu menghentakkan kaki untuk memperdengarkan bunyi gelang kaki supaya lelaki yang mendengarnya mengalih perhatian kepadanya. (al-Ahzab: 59) Di dalam ayat di atas. aurat kami. Bahzun bin Hakim meriwayatkan dari bapanya yang meriwayatkan dari datuknya (iaitu Mu’awiyah bin Haidah al-Qusyairy –seorang sahabat yang masyhur-) menceritakan.w. Dengan pengertian ini. para ulama’ berikhtilaf dalam mentafsirkan jilbab. ‫ل ينظ ُ الرجل إلى عورة الرجل ول المرأة إلى عورة المرأة، ول يفضي الرجل إلى الرجل في ثوب واحد، ول تفْضي المرأة إلى‬ َِ ُ َْ َ ْ ِ ُ َ َ ٍ ِ َ ٍ ْ َ ِ ِ ُ ّ َِ ُ ُ ّ ِ ْ ُ َ َ ِ َْ َ ْ ِ َ ْ َ َِ ُ َْ َ ْ َ َ ِ ُ ّ ِ َ ْ َ َِ ُ ُ ّ ‫َ َ ْ ُر‬ ِ ِ َ ْ ِ ْ ّ ِ ِ َْ َ ْ ‫المرأة في الثوب الواحد‬ “Janganlah seorang lelaki melihat kepada aurat lelaki yang lain dan janganlah seorang perempuan melihat aurat perempuan yang lain.. karena itu mereka tidak diganggu. ‫احفظ عورتك ال من زوجتك أو ما ملكت يمينك‬ “Jagalah aurat kamu kecuali dari isteri kamu dan dari hamba yang kamu miliki”. Janganlah seorang lelaki berada bersama lelaki lain dalam satu pakaian/kain dan janganlah seorang perempuan berada bersama perempuan lain dalam satu pakaian/kain”. Dari Abu Sa’id al-Khudri meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda. Termasuk dalam kategori larangan yang serupa ialah larangan memakai wangi-wangian semasa keluar dari rumah.4.

Atau mudah dikenali bahawa mereka adalah wanita Islam. bagaimana jika salah seorang kami berada bersendirian? Jawab baginda. bukan wanita kafir. hlm. hlm. Dr. hlm. 2] Al-Albisah Wa az-Zinah. Majlis al’A’la Li asy-Syuun alIslamiyyah. [ 4] Yakni mudah dikenali bahawa mereka adalah wanita merdeka. Mausu’ah Fatawa Dar al-Iftak al-Mishriyyah. [ 5] Dipetik dari Fatwa mufti Mesir tahun 1981 iaitu Syeikh Jadul-Haq ‘Ali Jadul-Haq. ter. (Lihat as-Asas fi at-Tafasir). Abdullah Mahmud Syahatah. 14. (HR Imam Ahmad. hadis ini hasan) Nota hujung. 147. [ [ [ [ [ [ [ . bukan hamba. Menurut Imam atTirmizi. (Rujukan. Abdul Wahhab bin Abdus Salam Tawilah. Abu Daud.Aku bertanya lagi. 1] Al-Albisah Wa az-Zinah. at-Tirmizi. 43. Mesir). [ 3] Tafsir surah an-Nur. Ibnu Majah dan al-Hakim. ‫فال أحق أن يستحي منه‬ ّ “Allah adalah paling layak kamu berasa malu dari orang lain”.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful