Apa makna aurat?

Aurat bermaksud bahagian badan yang haram didedahkan oleh kaum wanita atau lelaki, atau dalam pengertian yang lain yang wajib ditutup oleh mereka. Apa hukum yang berkait dengan aurat secara amnya? Secara amnya, hukum yang berkait dengan aurat ialah;[1] 1. Haram mendedahkannya, yakni wajib menutupnya 2. Haram melihat kepadanya 3. Wajib menutupnya ketika solat 4. Hukum sentuhan; haram menyentuh aurat orang lain. Begitu juga, haram lelaki menyentuh wanita yang bukan mahramnya dan haram wanita menyentuh lelaki yang bukan mahramnya termasuk bersalaman. Apa hukum menutup aurat? Apa dalilnya? Tidak ada khilaf di kalangan ulama’ bahawa setiap orang Islam –sama ada lelaki atau wanita- wajib menutup aurat dari pandangan orang lain melainkan orang-orang yang dikecualikan oleh Syara’. Dalil kewajipan menutup aurat terdapat di dalam al-Quran dan juga as-Sunnah. Apakah dalil-dalil kewajipan menutup aurat dari al-Quran? Pertama; Firman Allah dalam surah an-Nur; “Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kemaluan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa yang mereka kerjakan” (30). “Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kemaluan mereka. Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya. Dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka. Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali kepada suami mereka, bapa mereka, bapa mertua mereka, anak-anak mereka, anak-anak tiri mereka, saudara-saudara mereka, anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, perempuan-perempuan Islam, atau hambahamba mereka, orang gaji dari orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan. Dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi
[

‘Setiap arahan yang terdapat di dalam al-Quran supaya menjaga kemaluan. supaya kamu berjaya”. bapa mertua dan sebagainya. Perintah supaya menjaga pandangan 2.dari perhiasan mereka. Melihat kepada aurat adalah haram sekalipun tanpa syahwat. Menjaga di sini ialah menjaga dari zina. Para ulamak sepakat menyatakan bahawa. 1. Dua perintah untuk kaum lelaki ialah. Perintah ini merangkumi dua arahan. Hendaklah mereka memelihara kemaluan kecuali terhadap isteri dan hamba-hamba perempuan yang mereka miliki. Dan bertaubatlah kepada Allah. Perintah supaya menyekat pandangan. Juga dikecualikan apabila ia berhadapan dengan beberapa lelaki yang disebut di dalam ayat iaitu suami. menjaga dari mendedahkannya kepada orang lain (yakni arahan Allah di sini ialah arahan supaya menutup aurat/kemaluan dari pandangan orang lain). 1. bapa kandung. Perintah supaya menutup aurat. Perintah supaya menjaga kemaluan dari zina dan dari mendedahkannya kepada orang lain. 2. 3. wahai orang-orang beriman. Kata Abu ‘Aliyah. Ia merangkumi dua jenis. haram melihat dengan syahwat hatta kepada mahram sendiri walaupun yang dilihat itu bukan aurat (kecuali melihat kepada suami atau isteri). Ada juga ulama’ yang berpandangan. b) Menyekat pandangan dari penglihatan yang mendatangkan syahwat. (b) Arahan supaya bertudung hingga menutupi leher dan dada. Empat perintah untuk kaum wanita pula ialah. (31) Di dalam ayat di atas ada dua perintah Allah untuk kaum lelaki dan ada empat perintah untuk kaum wanita. (a) Arahan jangan mendedahkan perhiasan di badan kecuali yang zahir daripadanya. maka maknanya ialah menjaga dari berzina kecuali dalam ayat ini di mana yang dikehendaki dari arahan tersebut ialah menutup kemaluan sehingga tidak dilihat oleh mata orang lain”.[2] a) Menyekat pandangan dari melihat aurat orang lain sekalipun sama sejenis. [ . yakni perhiasan-perhiasan yang berada di bahagian badan yang harus dizahirkan (yakni tidak wajib ditutup) iaitulah muka dan tangan (mengikut pandangan jumhur ulama’).

karena itu mereka tidak diganggu. maka ayat di atas merupakan arahan kepada sekelian wanita Islam supaya menutup badan mereka…”. Menurut Imam Abu Bakar ibnu al-‘Arabi. ‫ل ينظ ُ الرجل إلى عورة الرجل ول المرأة إلى عورة المرأة، ول يفضي الرجل إلى الرجل في ثوب واحد، ول تفْضي المرأة إلى‬ َِ ُ َْ َ ْ ِ ُ َ َ ٍ ِ َ ٍ ْ َ ِ ِ ُ ّ َِ ُ ُ ّ ِ ْ ُ َ َ ِ َْ َ ْ ِ َ ْ َ َِ ُ َْ َ ْ َ َ ِ ُ ّ ِ َ ْ َ َِ ُ ُ ّ ‫َ َ ْ ُر‬ ِ ِ َ ْ ِ ْ ّ ِ ِ َْ َ ْ ‫المرأة في الثوب الواحد‬ “Janganlah seorang lelaki melihat kepada aurat lelaki yang lain dan janganlah seorang perempuan melihat aurat perempuan yang lain. Dari Abu Sa’id al-Khudri meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda. aurat kami.a. Janganlah seorang lelaki berada bersama lelaki lain dalam satu pakaian/kain dan janganlah seorang perempuan berada bersama perempuan lain dalam satu pakaian/kain”. Namun lafaz-lafaz yang mereka gunakan hampir memberi pengertian yang serupa di mana asasnya ialah pakaian yang menutup/melitupi badan. Aku bertanya Rasulullah s.w. Bahzun bin Hakim meriwayatkan dari bapanya yang meriwayatkan dari datuknya (iaitu Mu’awiyah bin Haidah al-Qusyairy –seorang sahabat yang masyhur-) menceritakan. Dengan pengertian ini.[3] Kedua. ‫احفظ عورتك ال من زوجتك أو ما ملكت يمينك‬ “Jagalah aurat kamu kecuali dari isteri kamu dan dari hamba yang kamu miliki”. (Riwayat Imam Muslim) Kedua.4. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal[4]. (al-Ahzab: 59) Di dalam ayat di atas. Termasuk dalam kategori larangan yang serupa ialah larangan memakai wangi-wangian semasa keluar dari rumah.a.. Allah memerintahkan wanita Islam supaya memakai Jilbab. Arahan jangan melakukan perbuatan untuk menarik perhatian lelaki iaitu menghentakkan kaki untuk memperdengarkan bunyi gelang kaki supaya lelaki yang mendengarnya mengalih perhatian kepadanya. bila kami boleh dedahkan dan bila kami wajib menutupnya? Jawab Nabi s. [ [ [ .. Dan Allah adalah Maha pengampun lagi Maha penyayang”. “Hai Nabi katakanlah kepada isteri-isterimu. anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mu'min: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka".[5] Apakah dalil-dalil kewajipan menutup aurat dari as-Sunnah? Pertama. Firman Allah dalam surah al-Ahzab. para ulama’ berikhtilaf dalam mentafsirkan jilbab.w.

Atau mudah dikenali bahawa mereka adalah wanita Islam. bagaimana jika salah seorang kami berada bersendirian? Jawab baginda. bukan hamba. bukan wanita kafir. [ 3] Tafsir surah an-Nur. 43. (HR Imam Ahmad. Abu Daud. Dr. Mesir). 147. Mausu’ah Fatawa Dar al-Iftak al-Mishriyyah. 2] Al-Albisah Wa az-Zinah. ‫فال أحق أن يستحي منه‬ ّ “Allah adalah paling layak kamu berasa malu dari orang lain”. hlm. Abdul Wahhab bin Abdus Salam Tawilah. [ [ [ [ [ [ [ . Ibnu Majah dan al-Hakim. Menurut Imam atTirmizi. Majlis al’A’la Li asy-Syuun alIslamiyyah. [ 5] Dipetik dari Fatwa mufti Mesir tahun 1981 iaitu Syeikh Jadul-Haq ‘Ali Jadul-Haq. ter. hlm. at-Tirmizi. (Rujukan. (Lihat as-Asas fi at-Tafasir). 1] Al-Albisah Wa az-Zinah. [ 4] Yakni mudah dikenali bahawa mereka adalah wanita merdeka. hadis ini hasan) Nota hujung. Abdullah Mahmud Syahatah. 14.Aku bertanya lagi. hlm.