P. 1
100 SOALAN

100 SOALAN

|Views: 870|Likes:

More info:

Published by: Nor Hazliana Mohd Ramdun on Mar 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/13/2015

pdf

text

original

BAHAGIAN ‘A’. SOALAN OBJEKTIF. 1.

1

Dua jenis penapis udara yang biasa digunakan masa kini ialah ? a. b. c. d. Jenis paper element dan oil bath Oil filter dan paper element Oil streaner dan oil paper WC paper dan oil bath.

2.

Berikut adalah fungsi injap pada sesebuah enjin kecuali ?

a.
b. c. d.

Membolehkan campuran bahanapi/api udara masuk kedalam selinder .. Mematri selinder sehingga bahan api / udara di bakar Membenarkan gas yang tidak diperlukan keluar Menambahkan daya pecutan kenderaan bila padel minyak ditekan Injap tertutup disebabkan tekanan kepada…………

a. b. c. d.

Pegas injap berkurangan Push rod berkurangan Injap berkurangan Tappet berkurangan.

4. Apakah jenis Automatic Transmission yang digunakan pada kenderaan Front Wheel Drive. a) b) c) d) Front Automatic Transmission Inline Automatic Transmission Longtitude Automatic Transmission Transverse Automatic Transmission Kegunaan cam shaft kepada enjin ‘over head cam’ ialah…………. a. b. c. d. Membuka Membuka Membuka Membuka injap contact braker point pancitan bahan api injector nozzle laluan udara.

6. Apakah peranan yang dimainkan oleh ‘Clutches dan Bands’ pada planetary gear unit didalam Automatic Transmission. a) b) e) Melancarkan pergerakan ‘Valve unit’ Mengawal atau memegang gear supaya tidak berpusing terbalik (reverse) Mengawal (memegang atau melepaskan) gear bagi mendapatkan nisbah gear yang dikehendaki. Mengimbangkan pusingan ‘overrunning clutch’ supaya dapat menghasilkan kemasukan gear yang lancar (smooth)

f)
7.

Setiap dua pusingan camshaft, berapakah pusingan crankshaft ? a. b. c. d. 2 4 3 6 pusingan pusingan pusingan pusingan

Apakah kegunaan liang penafasan udara (vent) pada tutup tangki bahan api ? a. b. d. d. 13. ‘Valve lag’ ialah keadaan……… a. d. api b. ‘Valve lead’ ialah keadaan injap yang………. c. Operasi ‘Transmission Bands’ didalam a) b) c) d) Brake drum Clutch unit Servo piston Accumelitor 2 Automatic Transmission dikawal oleh :- 9. Kenapa tangki bahan api diletakkan berlawanan dengan enjin (enjin depan tangki belakang atau enjin belakang tangki dihadapan) ? a.. d. c. Dua cara yang terkenal untuk melaras kelegaan injap ? a b c d Heel of cam dan overlock Overlap dan heel of cam Overlap dan firing cam Firing order dan heel of cam. Untuk memperlahankan aliran bahan api ke kaburetor untuk penjimatan bahan Mendapatkan tekanan vacuum dalam tangki bahan api Menentukan tekanan dalam tangki bahan api sama dengan tekanan atmosfera Mendapatkan campuran bahan api dan udara lebih awal. c. 14. 15. Kekuatan ‘diaphragm spring’ di dalam pam minyak bahan api mengawal ? . Mengelakkan kebakaran dari kepanasan enjin Mengimbangi keberatan kenderaan Mengelak kenderaan tidak seimbang oleh kocakan dalam tangki Menentukan bahan api dan udara dapat becampur dengan baik. b. c.8. Tertutup atau terbuka selepas piston sampai TDC atau BDC Terbuka dan tertutup selepas piston TDC di dalam lejang ekzos Terbuka atau tertutup selepas piston TDC di dalam lejang kuasa Tiada berkenaan 11. b. Dua ‘Firing order’ bagi enjin 4 lejang 4 selinder adalah………… a b c d 1234 1243 1432 1342 dan dan dan dan 1432 1432 1324 1243 12. Tertutup atau terbuka sebelum piston sampai TDC atau BDC Terbuka atau tertutup selepas piston TDC atau BDC Terbuka dan tertutup sebelum piston TDC di lejang mampatan Terbuka injap selepas piston BDC dalam lejang ekzos 10. a.

Kaburetor ‘SU’ berbeza dengan karburetor jenis ‘solex’ atau ‘zenith’ disebabkan……………… a) Mempunyai arusan choke yang tetap walaupun kelajuan enjin . 18. Apakah tujuan diadakan ‘progression port’ ? a) b) c) d) Untuk mengelakkan dari terjadinya ‘flat spot’ enjin ketika pedal pelaju ditekan Untuk mencegah pengunaan bahan api yang keterlaluan Untuk mengelakan kaburetor dari tersumbat Enjin mudah dihidupkan semasa sejuk. Governor didalam Automatic Transmission akan hanya beroperasi setelah ia menerima isyarat daripada :a) b) c) d) Throttle position sensor Vehicle speed sensor Air flow meter Auto Cruise 21. Mengikut teori campuran terbaik bahan api / udara bagi enjin petrol ialah ? a) b) c) d) 15 15 17 17 bahagian bahagian bahagian bahagian bahan api dan 1 bahagian udara ikut berat udara dan 1 bahagian bahan api mengikut berat bahan api dan 1 bahagian udara udara dan 1 bahagian bahan api. a) b) c) d) Manual Shift Valve Pressure Regulator Valve Governor Throttle Valve 22. ‘Acceleration pump’ dipasang kepada kaburetor bertujuan untuk……… Menjimatkan pengunaan bahan api Memberikan bahan api lebih semasa padel ditekan untuk mendapatkan lebih Menentukan enjin tidak tersenggut semasa laju pepura Mendapatkan cengkaman roda keatas permukaan jalan semasa membelok a) b) kuasa enjin c) d) 20. Ketika memacu laju pada kenderaan yang menggunakan Automatic Transmission. 17. Bagi mengelakkan ini berlaku …………… berfungsi meningkatkan tekanan minyak (ATF) kepada Servo. Pengaliran bahan api ke Tekanan bahan api Bahan api dalam ‘float chamber’ Aliran bahan api ke tangki. 3 kaburetor Kegunaan ‘choke’ ialah menyediakan……… a) b) c) d) ‘Weak mixture’ untuk menghidupkan enjin semasa sejuk ‘Rich mixture’ untuk menghidupkan enjin semasa sejuk ‘Lean mixture’ untuk menghidupkan enjin ‘Mixture’ untuk menghidupkan enjin.a) b) c) d) 16. ‘Transmission Bands dan Clutches’ mungkin akan terlucut (slippage). 19.

24. Di-mana letaknya ‘slow running port’ pada sesebuah kereta ? a) b) c) d) Bahagian atas ‘throttle valve’ Bahagian bawah ‘throttle valve’ Bersetentangan dengan ‘main jet’ kaburetor tersebut Bahagian tengah venturi. Enjin ialah alat yang…………… a) b) Boleh menyampaikan daya kilas kepada roda Boleh menukarkan kuasa pembakaran ke tenaga mekanikal . 28. Minyak enjin yang paling sesuai bagi sesebuah enjin ialah ? Minyak sentatik. Apakah yang akan berlaku jika sekiranya pelarasan kelegaan injap lebih besar dari yang ditetapkan ? a) b) c) d) Injap Injap Injap Injap terbuka lewat dan tertutup awal tertutup lewat terbuka awal akan tertutup lewat dan terbuka lewat akan terbuka awal dan tertutup awal. Jenis yang cair. 29. 4 ‘Float chamber’ dalam karburetor bertujuan ? a) Menahan penghantaran bahan api dari tangki semasa karburetor penuh b) Sebagai takungan sementara yang paling hampir tanpa berlengah apabila diperlukan c) Sentiasa mengawal paras bahan api dalam ‘sprier tube’ agar tidak melimpah d) Mengawal tekanan bahan api didalam tangki. Jenis yang pekat lagi kental. Cecair penyejukan akan keluar dari enjin ke pengalih haba dari………… a) b) c) d) Bawah enjin (bottom hose) Atas enjin (upper hose) Melalui by-pass (By-pass hose) Melalui pam (water pump hose) 26. berubah-ubah Mempunyai arusan ckoke yang sentiasa berubah-ubah Langsung tidak mempunyai sebarang arusan choke Semua di atas tiada kena-mengena.b) c) d) 23. 27. a) b) c) d) 25. Fungsi penapis udara ialah ? a) Menentukan hanya udara yang bersih dari bendasing bercampur dengan bahanapi b) Menentukan campuran bahan api dan udara tepat c) Menentukan udara yang keluar daripada enjin tidak mencemarkan alam sekitar d) Agar inlet manifold sentiasa berada dalam keadaan bersih. Mengikut nasihat pengilang enjin.

Berapa darjahkah aci engkol bergerak dari ‘TDC’ ke ‘BDC’ ? a) b) c) d) 180° 360° 270° 90° 33. masuk dan ekzos. ekzos. mampat. . 5 Komponen yang terbesar sekali dalam sesebuah enjin ialah…………… a) b) c) d) Bongkah enjin Kepala selinder Aci engkol Unit cekam 31. murah dan jimat bahan api Tinggi daya kilas. kuasa dan mampat Masuk. Menukarkan tenaga cecair ke tenaga kepanasan Menukarkan tenaga haba kepada tenaga cecair. kuasa. Apakah kebaikan enjin diesel jika dibandingkan dengan enjin petrol ? a) b) c) d) Pembakaran baik. Punca pembakaran bagi sesebuah enjin diesel ialah………… a) b) c) d) Ignition Flash point Combustion Injection. berapa piston yang menerima tenaga ? a) b) c) d) Empat Dua Tiga Satu. 32. Susunan lejang bagi enjin kitar empat lejang ialah……………… a) b) c) d) Masuk. Satu pusingan enjin kitar empat lejang 6 selinder. Apakah alat yang bergesel dengan dinding selinder apabila piston bergerak ‘TDC’ – ‘BDC’ ? a) b) c) d) Piston Gelang piston ‘Piston skirt’ Gelang piston minyak. mampat dan ekzos Masuk. 34. 36. 35. jimat bahan api dan pergerakan pantas Binaan berat. kuasa. jimat pengunaan bahan api dan tinggi daya kilas.c) d) 30. kuasa dan ekzos Mampat. senang buat saraan dan tinggi daya kilas Pembakaran sangat baik.

Kegunaan unit cekam ialah ? a) b) Mengawal kelajuan pusingan enjin agar sama dengan pusingan kotak giar Menyambung dan memutuskan daya kilas enjin ke kotak giar . Berapakah suhu yang diperlukan agar debu bahan api diesel terbakar ? a) b) c) d) 400° C 200° C 100° C 1000° C. Nisbah mampatan bagi enjin diesel ialah ? a) b) c) d) 6 : 2 : 14 12 1 hingga 9 : 1 hingga 5 : : 1 hingga 28 : 1 hingga 20 1 1 : 1 : 1 44. 42. Dimanakah yang kita panggil ruang pembakaran ? a) b) c) d) 38. 41. 39. Long-spill ialah ? a) b) c) d) Plunger Plunger Plunger Plunger keatas helix buka spill-port dan turun tutup spill-port turun buka spill-port dan naik tutup spill-port turun buka spill-port dan turun helix tutup spill-port naik dan turun tutup spill-port. Apakah jenis injector nozzle yang digunakan pada ruang pembakaran terus ? a) b) c) d) Jenis pintle Jenis Pattern Jenis Multi-hole High-pressure type. Berapakah suhu mampatan yang paling sesuai bagi sesebuah enjin diesel ? a) b) c) d) 650° 200° 450° 300° C C C C 890° 450° 650° 550° C C C C. Ruang Ruang Ruang Ruang antara antara antara antara kepala piston di ‘BDC’ dengan tutup selinder injap masuk dengan injap ekzos kepala piston di ‘TDC’ dengan tutup selinder kepala piston di ‘TDC’ dengan kepala piston di ‘BDC’. 40.6 37. Kedudukan plunger dalam barrel semasa menutup spill-port menandakan berlaku ? a) b) c) d) Habis pancitan didalan selinder Bermulanya pancitan didalam selinder Enjin dimatikan Enjin dihidupkan 43.

’t’ shaft. main-shaft. ‘OM 13’ dan ‘SAE’ 140. ‘gear lima’ dan ‘shaft’ input-shaft. propeller-shaft dan half-shaft Idler-shaft. tiga.c) d) 45. empat dan lima bercantum d) Semua shaft dan semua gear berkerja melaksanakan tugas masing-masing. 49. main-shaft dan output-shaft bersambung menjadi satu shaft. ‘Pressure plate’. 7 Tiga komponen besar unit cekam ‘single-plate’ ialah ? a) b) c) d) ‘Torque converter’. input-shaft and output-shaft Dry-shaft. ‘fluid coupling’ dan ‘clutch plate’ ‘Impeller’. ‘turbine’ dan ‘stator’. dua. 50. c) Semua shaft tidak berkerja tetapi gear satu. lay-shaft. Peranan ‘synchronizer ring’ di dalam ‘synchromesh gear box’ ialah ? a) b) Mengelakkan ‘dog teeth’ berlaga dengan ‘hub’ Menjadi sebagai brek menyamakan pusingan ‘dog teeth’ dengan ‘striking ring’ . Untuk mengadakan daya kilas yang berubah-ubah Memudahkan kenderaan mengundur semasa mendaki bukit. Apakah fungsi ‘interlocking device’ dalam sesebuah kotak gear ? Menentukan hanya satu rangkaian gear yang terpilih dalam satu-satu masa Menentukan satu rangkaian gear yang terpilih tidak terlepas selepas selector fork oleh pemandu Menentukan gigi gear undur memusingkan roda terbalik sebaik selector fork Menentukan gear selector fork undur tidak boleh digerakan semasa kenderaan ke a) b) dilepaskan c) digerakkan d) hadapan. pilot-shaft. Apakah ‘gear’ dan ‘shaft’ didalam kotak giar yang berkerja semasa kedudukan ‘topgear’ ? a) dan ‘Gear’ input. cam-ahaft. 48. lay-shaft. long-shaft dan short-shaft. Rocker-shaft. 46. 47. Apakah perkara yang luar biasa pada sistem cekam di bawah ? a) Seorang pemandu bersiar-siar relek memandu sambil meletakkan kaki diatas padel cengkam b) Selepas mendapat kedudukan gear yang sesuai seorang pemandu cepat-cepat meletakkan kaki di atas lantai kenderaan c) Tekan habis padel cekam untuk menukar gear pada kedudukan yang betul-betul sesuai d) Tidak menekan padel semasa didalam selekoh. b) Gear tak berkerja tetapi input-shaft. ‘ley gear’ . ‘Shaft’ yang amat penting bagi sesebuah kotak gear jenis ‘synchromesh gear box’ ialah ? a) b) c) d) Crank-shaft. ‘clutch plate’ dan ‘fly-wheel’ ‘ATF’. distributor-shaft dan long-shaft. balance-shaft. adler-shaft. idler-shaft output-shaft.

d) Pembakaran rendah. 52. main gear dua. main gear reverse. Enjin diesel ialah enjin yang ……… a) b) Menggunakan pesawat pancitan diesel. d) Main gear satu. Apakah nama gear yang terdapat pada ‘main shaft’ bagi ‘synchromesh gear box’ 4 kelajuan ? a) b) c) Gear satu. main gear tiga. Mengelak cantuman gigi gear yang telah dipilih dari terlepas. Tinggi daya kilas – boleh bergerak laju – jimat perbelanjaan. Mendapatkan kebakaran bila bahan api disembur kedalam udara panas yang ditekan. Menambahkan ratio antara gear 1. . bahan api tidak akan dapat memancit keluar tanpa tekanan … a) b) c) d) Nozzle spring Valve rod Needle valve Rod cap. dan 5.main gear tiga dan main gear empat 56. Kebaikan injector nozzle jenis multi-hole ialah ? a) b) c) d) Kuat pancitannya Tekanannya tinggi Mampatannya tinggi Semburan debu yang bermutu 54. Gear satu. 3. Main gear satu. 8 Berikut adalah tugas dan fungsi kotak gear kecuali ? a) b) c) d) Menyediakan Menyediakan Menyediakan Menyediakan kemudahan mekanikal bagi seseorang pemandu kemudahan berundur pelbagai ratio antara enjin dan roda mengikut kelajuan dan beban kemudahan ‘parking brake’ kepada pemandu.c) d) 51. 57. Apakah kebaikan enjin diesel jika dibandingkan dengan enjin petrol ? a) b) Pembakaran baik – murah binaan – jimat bahanapi. 4. gear lima dan gear reverse sahaja. Timbang-masa pancitan bagi sesebuah enjin diesel empat lejang ialah…………… a) b) c) d) 5° BTDC 13° BTDC 20° BTDC 30° BTDC 55. main gear empat. gear dua. main gear dua. Dalam injector nozzle. 53. 2. gear tiga. gear empat dan gear reverse. c) Mendapat pembakaran melalui angin yang di mampatkan.

63. c) Tangki – tapisan – pam pemindah – pam pemancit – injector. bearing. clutch pressure plate Bearing. a) b) 59. Tugas utama sistem clutch ? a) b) c) d) Mengerakkan kenderaan dengan lembut Menyambung dan memutuskan daya kilas enjin kedalam kotak giar Memudahkan enjin dihidupkan jika padel clutch ditekan Memudahkan sistem vacuum enjin diperolehi 61. Susunan kedudukan clutch dalam sebuah kenderaan dari permukaan flywheel ? a) b) c) d) Friction disc.c) d) 58. Tangki – tapisan utama – pam pemindah – tapisan kedua – pam pemancit – injector. Pilih jawapan yang tiada kaitan dengan sistem clutch ? a) b) c) d) Fork Pivot Release valve Ribat 64. Letak clutch plate didalam clutch unit ? a) b) c) Antara clutch plate dengan release bearing Antara pressure plate dengan flywheel Antara flywheel dengan release bearing . 62. friction disc Bearing. Bahagian yang menerima daya kilas semasa percantuman clutch berlaku ? a) b) c) d) Spline Clutch lining Torsional spring Pressure plate. pressure plate Semua di atas salah. Pembakaran baik – jimat bahanapi – tinggi daya kilas semasa idling. 9 Susunan bahagian-bahagian yang terdapat pada sistem bahanapi diesel ialah :Tangki – pam pemindah – tapisan – pam pemancit – injector. Tujuan diadakan cushion spring pada clutch plate ? a) b) c) d) Menyerap gegaran enjin semasa clutch padale dilepaskan Menyerap semua hentakan masa clutch padale dilepaskan Menyerap bunyi ketukan semasa clutch padale dilepaskan Mengelakkan kejadian slip selepas clutch padale dilepaskan 60. friction disc. d) Tangki – tapisan kedua – pam pemindah – tapisan utama – pam pemancit – injector. Binaan berat – senang saraan – tinggi daya kilas. pressure plate.

Berikut adalah perkara yang wajib ada pada sesebuah bengkel :a) Pam penyedut bahan api bertekanan tinggi b) Kapetaria untuk memudahkan perkerja berehat dan minum c) Amaran keselamatan ( Utamakan Keselamatan ) d) Tempat mengantung baju-baju lengan panjang yang akan membahayakan pekerja. 66. 67. Di bawah adalah tanda ball-joint telah rosak :a) b) c) d) Rubber boot telah pecah Steering tertarik kekiri atau kekanan bila melalui jalan tak rata Kedengaran bunyi Tok! Tok! semasa menempuh jalan berlopak Semua di atas betul. Tukar bearing roda baru Semua di atas betul. Ball-joint dan tie-rod end sudah diganti baru. lepaskan pelaju (biar lajak) bunyi berdengung d) Buka roda dan bearing cuci didapati berwarna biru kehitaman. apakah yang wajib anda buat :a) b) c) d) Tukar tayar baru Buat penjajaran roda.d) 65. Berikut adalah cara mengesan bearing roda yang telah rosak kecuali ? a) Carta-carta. 70. Antara release bearing dengan 10 toggle lever Di bawah adalah tanda-tanda shock-absorber rosak :a) b) c) d) Bunga tayar tak rata belopak-lopak Kenderaan terhenjut-henjut di jalan tak rata Penumpang dan pemandu rasa terhuyung semasa menempuh selekoh Jawabnya semua diatas. 68. Di bawah ialah mengapa kenderaan memerlukan saraan berkala dan perbatuan :a) b) c) d) Mengesan kerosakan awal sebelum menjadi lebih terok Supaya kenderaan sentiasa sedia baik dan hayatnya panjang Mengikut arahan pembuat dan pemilik kenderaan berkenaan Semua jawapan adalah betul 71. Steering bergoyang kuat ketika kenderaan dipandu mencapai kelajuan 90 km/h :a) b) c) d) Memang semua kenderaan begitu jika penumpang tidak penuh Penjajaran roda hadapan tak betul Tayar gantinya sudah terlalu lama ditempatnya Roda hadapan kenderaan berkenaan memerlukan tyre balancing. jadual-jadual dan data-data kenderaan b) Sangga roda yang berkenaan peggang atas bawah tayar dan goyangkan c) Pandu kelajuan 60 km/h di jalan lurus. 69. .

tool tangan yang sesuai dan pelindung mata c) Spring clamp. 76. Berikut alat yang sesuai mencuci leaf-spring :a) b) c) d) Pelarut dengan berus tembaga Pelarut dengan berus dawai Pelarut dengan kain Yang sebenarnya spring tak perlu dicuci. b) Spring compresser. 75. Di bawah adalah alat yang diperlukan untuk membuka coil spring kenderaan :a) Valve lifter. pelindung mata dan tool tangan yang sesuai d) Spring tension gauge. Jika bengkel anda tiada buku panduan pengilang :a) b) c) d) Bertanya kepada ketua/penyelia sebelum memulakan kerja Ikut pengalaman di kampong sebelum menghadiri kursus Buat aja kerana ketua/penyelia bukannya tahu Tak payah buat kerja.11 72. . Sebelum anda melaksanakan tugas over-haul engine. apa yang anda lakukan sebelum membuat sebarang perkerjaan :a) b) c) d) Jalankan tugas mengikut pengalaman kampong dahulu Tanya kepada ketua / penyelia saya Tak payah buat kerja Semua di atas betul. Apakah yang perlu anda buat sebelum membuat tugas suspension :a) b) c) d) Letakan kenderaan di atas penyengga kenderaan dan pastikan keselamatannya Bateri mesti cas penuh Angin tayar cukup dan telah dibuat timbang tayer Semua di atas adalah betul. 78. tool tangan dan pelindung mata. Mencari buku panduan pengilang Makan dan minum supaya tidak lapar Mencari pelanggan yang akan membeli barang lusuh anda Berbincang dengan rakan. c) Mengetahui apakah compression ratio mencapai kemahuan pengilang selepas di engine overhaul kan d) Semua perkara-perkara di atas adalah betul. Di bengkel anda tiada buku panduan pengilang. pelindung mata dan tool tangan yang sesuai. 77. Mengapa perlu buat ujian mampatan ? a) Mengesan / mengenalpasti sebab sebenar enjin kehilangan kuasa sebelum dibuka b) Mengelakkan pembaziran masa jika tersalah kesan kerosakan. apa yang anda lakukan dahulu :a) b) c) d) 73. 74.

84. Untuk a) b) c) d) 82. a) b) c) d) Air pressure sensor Barometric pressure sensor Pressure regulator sensor Inlet pressure sensor. 85.79. Jumlah sudut terbuka dan tertutup throttle valve dikesan oleh ? a) b) c) d) Throttle valve sensor Fuel throttle sensor Throttle position sensor Butterfly idle sensor. mengapa ? Kerana kebebasannya dan tidak mempengaruhi roda sebelah Kawalan steering lebih baik terutama semasa selekoh Sudut steering dan penjajaran roda lebih baik Semua di atas betul. 80. Suhu udara yang masuk ke air connector pipe di dalam sistem EFI dikesan oleh :a) b) c) d) Barometric pressure sensor Fuel temperature sensor Intake air temperature sensor Air coolant temperature sensor. 83. ………………… sejuk. Mac pherson strut banyak digunakan a) b) c) d) 12 pada roda hadapan. membenarkan kemasukan awal udara ke dalam sistem EFI ketika enjin 86. a) Air intake chamber . ………… mengesan kadar tekanan udara yang masuk melalui air connector pipe. Kadar kemasukan udara dalam sistem EFI dikesan oleh ? a) b) c) d) Air Air Air Air intake chamber connector chamber flow meter barometric sensor. 81. Komponen tersebut di bawah yang bukan jenis hydraulic clutch ? a) b) c) d) Clutch master cylender Slave cylinder Clutch cable Flexible hose mendapatkan ketepatan pemasangan clutch plate dalam kerja-kerja clutch ? Mengunakan pilot bearing Mengunakan pilot shaft Mengunakan Pilot pen Mengunakan co-pilot.

88.b) c) d) 87. jimat bahan api. kecuali ? a) b) c) d) Mendapatkan pusingan berbeza semasa kenderaan mambelok Roda sebelah dalam lebih laju dari roda sebelah luar Megurangkan kehausan bunga tayar Mengurangkan tekanan kepada half-shaft semasa membelok 93. Dalam sistem EFI komponen yang membebaskan tekanan berlebihan bahan api ke tangki Ialah ? a) Fuel pressure chamber b) Fuel observe sensor c) Fuel Intake sensor d) Fuel pressure regulator. ... Tekanan bahan api di dalam sistem bahan api sistem EFI ialah ? a) b) c) d) 36 25 70 90 41 Psi 50 Psi 85 Psi 115 Psi. enjin kecil dan crankshaft pendek Comil. O2 sensor hanya mengesan kadar kandungan gas …... Kegunaan differential kepada sesebuah kenderaan. Air valve Air connector chamber Air flow meter. 13 Pusingan enjin seminit sistem EFI diperolehi oleh ECU melalui ? a) b) c) d) Engine sensor Knock sensor RPM signal sensor Camshaft position sensor. di dalam sistem EFI ? a) b) c) d) 90. Kebaikan enjin berbentuk ‘V’ ? a) b) Kurang gentaran. 89. 91.. 92... Hidrojen Oksijen Hidrokaban karban monoksida. kurang crank throw. Bahan api dipancit ke dalam ruang pembakaran oleh injector sebaik mendapat isyarat daripada ? a) b) c) d) Air flow meter Cool-start injector sessor Electronic control unit Pam bahan api. senang selenggara dan padat..

Susunan drive train kenderaan ialah ? a) b) c) d) Clutch system. Cara mengeluarkan differential assy.c) d) 94. Tenaga haba enjin hilang melalui ? a) b) c) d) Sistem penyejukan sebanyak 28 % Sistem ekzos sebanyak 40 % Geseran dari alat yang bergerak 7 % Semua di atas adalah betul. Kurang pencemaran. clutch system. kurang bising. 98. half-shaft dan roda. kotak giar. 97. Ruang luas. Detonation berlaku kerana ? a) b) c) d) Ignition timing terlalu advance Compression ratio terlalu tinggi Jenis combustion tidak sesuai Semua di atas betul. clutch system. laju. kotak giar. differential unit. half-shaft dan roda Enjin. propeller shaft. propeller shaft. axle. axle. 14 Timbang masa penyalaan enjin enam selinder ialah ? a) b) c) d) 153624 156243 123654 162345 / / / / 142635 146352 154623 152346 95. Enjin. half-shaft dan roda. Jenis pemasangan hub mounting kenderaan berat ialah ? a) b) c) d) Semi-floating Fully-floating Three quoter-floating Half-floating. 96. propeller shaft. half-shaft dan roda Enjin. . 100. kotak giar. kurang alatan dan kurang tempat. kotak giar. daripada axle jenis integral ? a) b) c) d) Kedua-dua bahagian axle hendaklah dibuka Dengan hanya mambuka penutup differential unit Keluar bersama sarong di bahagian tengah axle Differentialnya tidak boleh dikeluarkan langsung. Membetulkan kesalahan ‘crest’ final drive dengan a) b) c) d) Laraskan pinion keluar dan crown wheel ke dalam Laraskan crown wheel keluar dan pinion ke dalam Laras ke dalam kedua-dua crown wheel dan pinion Semua di atas salah. 99. pick up kuat dan senyap.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->